6.11.10

ORO Nieuws uit Knokke-Heist nu ook op je GSM

In het weekend is ook de ORO Nieuwsdienst het mobiele tijdperk binnengetreden. Steeds meer mensen maken namelijk gebruik van smartfoons waarmee ze allerhande informatie via Wifi kunnen opvragen. Vanaf nu is het derhalve mogelijk om de content van de nieuwssite van de Oro via een geschikte gsm te bekijken. Ook de 'Loop van de Bevolking' in Knokke-Heist kan geraadpleegd worden, en zelfs het hele Kriebelarchief van Christel (TamTam). Het gaat hier voorlopig nog om een test.

Om het ORO Nieuws op je GSM te zien dient DEZE LINK in de favorieten van je mobile te worden ingevoerd.


Voor de Loop van de Bevolking in Knokke-Heist heb je DEZE LINK nodig.
Ook de verzamelde Kriebels van Christel kun je vanaf nu op je slimme handfoon oproepen. Daartoe heb je DEZE LINK van doen.
Mensen die naar een feestje gaan en de oude Bazielmoppen even willen nalezen op hun gsm kunnen gebruik maken van DEZE LINK.

Watersnoodramp van 1953 in kleur uitgebracht

Zaterdag is in het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk het boek ‘Watersnood’ van auteur Kees Slager gepresenteerd. Het boek telt 672 pagina’s en bevat nooit eerder gepubliceerde kleurenfoto’s van de ramp in 1953. De foto's zijn gemaakt door amateur-fotografen. Persfotografen schoten toen nog niet in kleur, omdat daar geen vraag naar was. In het boek zijn ook foto's opgenomen van Henry Schmaltz, die als Amerikaans militair was gelegerd in Duitsland. "De Amerikaanse troepen hebben helikopters hierheen gestuurd, want in Nederland was toen maar één helikopter. Zo vloog Schmaltz twee dagen na de ramp boven het gebied om mensen af te voeren. Ondertussen maakte hij foto's. Op de foto's is te zien hoe de mensen afgesloten van de buitenwereld zich wisten te redden in de eerste dagen na de ramp. Voor wie de Watersnood alleen uit de media kent, komt de ramp ineens dichtbij. "Door de kleuren is het een moderne ramp geworden. Het had gisteren gebeurd kunnen zijn." Daarnaast worden in het boek voor het eerst ook alle watersnoden op een rij gezet die onze kustcontreien in de geschiedenis hebben geteisterd.


Watersnood - Kees Slager - Buitenspelers - ISBN: 9789071359132 - €69,-

Filippijnse avond voor onderwijs- en straatjongerenproject

Op zaterdag 20 november om 20u slaan de afdelingen van vtb Kultuur Blankenberge, Damme én Knokke de handen in elkaar voor een unieke Filippijnse avond. Het evenement wordt gehouden in de Consciencezaal van het Casino Blankenberge en wordt ingeleid door de Filippijnse Ambassadeur. Op het programma muziek en zang door het Pag-Ibig koor uit Gent, folkloredansen door Silayan en een kleurrijke cultuurfilm Wow Philippines. Met de Filippijnse avond wordt ondermeer het onderwijs- en straatjongerenproject Vriendschap voor de Filippijnen uit Knokke-Heist ondersteund.


Kaarten kosten in voorverkoop 6 EUR voor leden en 8 EUR voor niet-leden. De avond zelf 8 EUR en 10 EUR. M.m.v. Provinciaal bestuur vtbKultuur West-Vlaanderen, Filippijnse Ambassade Brussel en gemeentebesturen Blankenberge en Knokke-Heist.

Stadsontwikkeling in Knokke-Heist "heeft nood aan realisme"

Volgens raadslid Kathleen van der Hooft heeft het Autonoom gemeentebedrijf Stadsontwikkeling in Knokke-Heist nood aan meer realisme. Dit weekend gaat ze in haar blog dieper in op haar eerdere interpellatie. Je leest er HIER alles over.

Film met Knokke-Heistse acteur valt opnieuw in de prijzen

'Adem', de film van Hans Van Nuffel over mucoviscidose, heeft alweer een prijs in de wacht gesleept. Dat gebeurde op het filmfestival van Rome. De film, waarin de Knokke-Heistse acteur Rik Verheye een hoofdrol speelt, gaat over Tom en Xavier, twee jongens die moeten leven met mucoviscidose. ‘Adem’ vertelt het aangrijpende verhaal van twee patiënten die een moeizame vriendschap onderhouden tijdens hun opnames in het ziekenhuis. Elk van hen heeft zijn eigen manier om om te gaan met deze slepende ziekte. Het is een verhaal over de drang om te leven en lief te hebben in de wachtkamers van de dood. 'Adem' won op het filmfestival van Rome de 'Marc Aurelio Alice nella città'-prijs ter waarde van 10.000 euro. De jeugdjury bestond uit jongeren tussen 12 en 17. Ondertussen is 'Adem' al gelauwerd met vijf verschillende awards. In de Belgische bioscopen hebben inmiddels reeds 100.000 mensen de film gezien.

5.11.10

Partij voor Zeeland voert actie tegen uitbreiding van het Zwin

De Partij voor Zeeland wil dat de plannen voor de uitbreiding van het Zwin alsnog worden teruggedraaid. De Zeeuwse gedeputeerde Johan Robesin wil in die zin een brief aan het nieuwe kabinet in Den Haag sturen. Robesin wil ook dat onze buurprovincie veel scherper reageert op de plannen met het Zwin dan Gedeputeerde Staten van plan waren. Hij vroeg verder aandacht voor de dumpplaats van gifgasgranaten uit de Eerste Wereldoorlog bij Knokke-Heist, het verlies van natuur om nieuwe natuur te maken, de belangen van de gedupeerden en de gevolgen voor Retranchement.

ZV wordt VV met overname van Oostendse vismijn door Zeebrugge

Vrijdag in de late namiddag heeft de gouverneur in het Provinciaal Hof in Brugge de Vlaamse Visveiling voorgesteld. Dat is de nieuwe naam voor de Zeebrugse Visveiling, die vanaf maandag ook de Oostendse Vismijn uitbaat. De Zeebrugse Visveiling en het European Fish Center hebben met de Vlaamse overheid een erfpachtovereenkomst voor 66 jaar afgesloten voor de exploitatie van de Oostendse site. Door de twee grootste veilingen samen te brengen kan de nieuwe Vlaamse Visveiling zich beter meten met de Europese concurrenten. De Vlaamse Visveiling wil in Oostende hetzelfde concept uitbouwen als in Zeebrugge met een nieuwe vismijn en extra ruimte voor visverwerkende bedrijven. Bovendien komt er één veilsysteem waarop ook de Nieuwpoortse vismijn zal aansluiten. Zo hebben de vishandelaars de mogelijkheid om in alle veilingen te kopen. Bij een beperkte aanvoer wil de nieuwe Vlaamse Visveiling echter wel het veilschema aanpassen, zodat op bepaalde dagen enkel in Zeebrugge of in Oostende vis zal verkocht worden.

Nu ook strips in het Latijn in de Scharpoord bibliotheek

In Knokke-Heist is de Scharpoord bibliotheek al jaren van alle markten thuis, ook wat strips betreft. In het aanbod zitten strips zowel voor de jeugd en als voor de volwassenen. De bibliotheek heeft echter tegenwoordig niet alleen Nederlandstalige en Franstalige strips in huis! Daar zijn nu namelijk ook strips in het Latijn bijgekomen. Handig om als classicus je taalkennis bij te houden of om je kind te motiveren bij het leren van Latijn. Er werden exemplaren aangekocht van bekende reeksen zoals Alex, Asterix, Kuifje (Tintinus), Nero, Murena en Jugurtha. Er verschijnen trouwens steeds meer jeugdwerken in het Latijn. Onlangs is ook het eerste boek van 'Harrius Potter' in het Latijn uitgebracht. Zelfs nieuws in het Latijn is al zes jaar lang op het internet te vinden.

Knokke-Heist stopt met aparte inzameling van luiers en incontinentiemateriaal

De badstad laat per 1 januari niet langer luiers en incontinentiemateriaal apart ophalen. Uit recente studies is gebleken dat dit niet langer nuttig en rendabel is. De samenstelling van de luiers is immers de jongste jaren fel veranderd. Vroeger kon zo’n 80 % van de luier gecomposteerd worden. Vandaag is dat nog maar een kwart. De luier is dus op dit moment hoofdzakelijk een verontreiniging, dit ten gevolge van de aanwezige polymeren, die slecht zijn voor het milieu en niet composteerbaar. Daarom is de beste verwerkingsmethode voor luiers momenteel vernietiging in een verbrandingsoven met energierecuperatie. Vanaf nu worden ook geen witte ophaalzakken meer verkocht. Wie een voorraad heeft kan die ook volgend jaar echter nog gebruik om luierafval aan te bieden op hetzelfde tijdstip van de restafvalinzameling in de straat.

Sluise stadsomroeper wordt 80

Zaterdag 6 november wordt Cees Blaeke, de stadsomroeper van Sluis, 80 jaar. Hij is destijds in 1942 als jongetje begonnen. Hij viel toen in voor z’n vader die ook stadsomroeper was. Z’n bekendheid dankte Cees Blaeke toen vooral aan het afroepen van noodslachtingen van varkens. Sindsdien zijn de legendarische woorden “Aandacht! Aandacht”! bij de belleman niet meer verstomd. Hij kan met recht de bekendste Sluizenaar uit de naoorlogse periode worden genoemd. Blaecke is tegenwoordig één van de weinige officiële stadsomroepers in de Benelux en met zijn 80 jaar de oudste belleman ter wereld. In 2012 hoopt Cees Blaeke trouwens zijn 70-jarig jubileum als stadsomroeper te vieren. Tevens zal Cees als stadsomroeper maandagavond 8 november om 19.30 uur te zien zijn in het VARA programma 'De Wereld Draait Door' op Nederland 3.

Geen volgende ‘Fuse on the Beach’ in Zeebrugge

Stad Brugge geeft geen toelating voor een tweede editie van ‘Fuse on the Beach’ op het strand van Zeebrugge. Het dancefestival lokte op 3 juli 50.000 jongeren. Er volgde echter een negatieve evaluatie. De politie van Brugge, Blankenberge en zelfs De Haan ontving tientallen klachten over geluidsoverlast. Ook waren er vechtpartijen en klachten over vandalisme en drugsgebruik.

Bevrijdings-Route 66 met dubbele Canadezenmars voor twee Knokke-Heistenaars

Twee badstedelingen gaan in het weekend tweemaal de traditionele Bevrijdingstocht stappen. Knokke-Heistenaar Jan Morbee kwam op het idee om naar aanleiding van de 66ste verjaardag van de bevrijding het traject Knokke-Hoofdplaat heen en weer af te leggen. Dat is precies 66 km. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft nu besloten om deze stunt ook logistiek te ondersteunen. Daarom werd Jan De Groote met Maple-leaf standaard afgevaardigd om meervoudig Gouden Sporthart Jan Morbee te begeleiden tijdens zijn Canadese "route 66". Beide Jantjes vertrekken op zaterdagavond 6 november stipt om middernacht op het Verweeplein. Met hun vaandel "66 km for 66 years liberation" en onder muzikale begeleiding van doedelzakspeler Frank Matthys van de Red Lion Pipeband stappen de 2 Knokke-Heistenaars via de Lippenslaan naar het oorlogsmonument op het burgemeester Frans Desmidtplein. Naast reflecterende fluo-hesjes beschikken de 2 wandelaars elk over een mijnwerkerslamp, geschonken door Foto Jones, om ook op de onverlichte wegen in Nederland in veilige omstandigheden hun traject af te leggen.Na het nachtelijk stappen worden de 2 Knokke-Heistenaars rond 7 uur zondagmorgen verwacht in "Het Klooster" een gastenverblijf in Hoofdplaat. Ze worden in de voormalige cellen van de Franciscanernonnen opgesloten voor een gratis ontbijt en douche. Het Rode Kruis is standby om beide Jantjes een stevige massagebeurt te geven en de nodige medische zorgen toe te dienen. Daarna hijsen de Jantjes zich in een 66-jaar oude authentieke militaire retrokilt van de Glengarry Highlanders. De outfit werd uitgeleend door militaria-verzamelaar Freddy Jones van het For Freedom Museum in Ramskapelle. Zondag om 8.30 u woont het stappersduo samen met het Canadese contingent de herdenkingsplechtigheid aan het monument in Hoofdplaat bij, waarna de ongetwijfeld moeizame terugtocht naar Knokke-Heist aanvangt.

Gezocht: sherpa's voor Canadese dodentocht
Sympathisanten die beide stadsgenoten een hart onder de riem (of kilt) willen stoppen, zijn altijd welkom om 's nachts of overdag deze Canadese dodentocht gedeeltelijk mee te stappen. Vooral vrijwillige sherpa's die de rugzak met voeding en reservekledij en de holster met Canadese vlag willen torsen, zouden de loodzware uitdaging van beide Jans aanzienlijk kunnen verlichten!
Voor meer info:
communicatie@knokke-heist.be of 0477/654391

4.11.10

Surfer gered voor de kust van Heist

De 17-jarige surfer Maarten Van Royen uit Lebbeke beleefde donderdag voor de kust van Heist de schrik van zijn leven. Toen hij pas een half uur aan het surfen was kreeg hij in de harde wind materiaalbreuk. Ook z’n gsm was hij daarbij in zee kwijtgeraakt en een vuurpijl had hij niet bij zich. Vervolgens dobberde de jongeman meer dan een uur voor de kust. “Ik dreef steeds verder in zee en begon heel nerveus te worden”, zegt Maarten Van Royen. “Ik dacht dat niemand me nog zou vinden.” Ook z’n vrienden die op de zeedijk aan het gocarten waren hadden er geen erg in. Gelukkig zag een bewoner van de Zeedijk Maarten drijven en verwittigde de hulpdiensten. De brandweer van Knokke-Heist en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst kwamen snel ter plaatse. Ook de Seaking-helikopter uit Koksijde was al onderweg, maar het waren uiteindelijk Mathieu en Maarten van de naburige surfclub VVW Heist die het slachtoffer konden in veiligheid brengen met hun eigen reddingsboot.

Geurklachten waterzuiveringsstation Knokse Oosthoek worden onderzocht

Aquafin, het Vlaams overheidsbedrijf voor waterzuivering, zal de geurklachten in de buurt van het waterzuiveringsstation van de Hazegrasstraat in Knokke onderzoeken. Daartoe zullen op zes plaatsen in de nabijheid van de waterzuiveringssite geurmeettoestellen geplaatst worden. Er waren recent heel wat klachten over reukoverlast in de omgeving. Aquafin belooft na detectie van eventuele geurbronnen de nodige maatregelen te zullen nemen.

Kalvekeetdijk tijdelijk onderbroken in Knokke-Heist

Van maandag 8 november tot zaterdag 18 december wordt de Kalvekeetdijk in Knokke-Heist onderbroken tussen huisnummers 19 en 25. Dat heeft te maken met het plaatsen van een verbindingsleiding voor het pompgemaal aan de Zwinvaart-Hoekestraat. De overstortleiding komt in het midden van de rijbaan. Tijdens de werken zal verder de verbinding tussen de Kalvekeetdijk en de Patrijzenstraat onderbroken zijn.

Vlaams Ministers Muyters beantwoordt vragen in Knokke-Heist

Vlaams minister Philippe Muyters komt vrijdagavond 26 november naar Knokke-Heist. Om 20 u zal hij in Scharpoord zijn beleid toelichten en antwoorden op vragen van inwoners. Volgens Cathy Coudyser, voorzitter van de N-VA Knokke-Heist, hebben vertegenwoordigers van sportclubs, mensen die geïnteresseerd zijn in ruimtelijke ordening en werkgevers uit de toeristische sector heel wat vragen voor de minister. Enkele hete hangijzers komen zeker aan bod. Daaronder het feit dat de badstad geprangd zit tussen de haven van Zeebrugge, het Zwin en de A11. Verder is er de discussie rond de stranduitbatingen, het vinden van seizoenspersoneel, de werking van de VDAB en het knelpuntberoep van verzorgende in een vergrijzende gemeente.

Vrijdag 26 november 20u Scharpoord, toegang gratis.

Kandidaten worden nu voorgedragen voor de sporttrofeeën in Knokke-Heist

De Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist gaat op zaterdag 8 januari de gegadigden kiezen voor de jaarlijkse sporttrofeeën. Kandidaturen kunnen tot 1 december worden ingezonden. Voor de titels “Sportman en Sportvrouw” kunnen worden voorgedragen: de actieve mannelijke en vrouwelijke sportbeoefenaars, die minstens drie jaar in de badstad woonachtig zijn, of die lid zijn van een sportvereniging die bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist is aangesloten. Voor de titels “Sportclub en Jeugdploeg”: de bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist aangesloten sportverenigingen en jeugdploegen actief in een jeugdcompetitie. Voor de titel “Beloftevolle jongere”: de actieve mannelijke en vrouwelijke sportbeoefenaars tot de ouderdom van 18 jaar die aantreden in een jeugdcategorie en minstens drie jaar in de badstad wonen of lid zijn van een bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist aangesloten sportvereniging. Voor de titel “Laureaat van Sportverdienste”: de personen, al dan niet in Knokke-Heist woonachtig, die zich onbaatzuchtig, op een uitzonderlijke wijze en gedurende ten minste 20 jaar hebben ingezet ter bevordering van de sport in Knokke-Heist en niet omwille van de door hen geleverde sportprestatie. Voor de titels “Gouden en Zilveren medaille van Sportverdienste”: de personen die 35 of 25 jaar ononderbroken lid zijn van één zelfde sportvereniging aangesloten bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist. De kandidaat moet minstens 20 of 15 jaar een bestuursfunctie hebben waargenomen. De jaren gewoon lidmaatschap komen slechts voor de helft in aanmerking.

De kandidaturen moeten tegen 1 december 2010 toekomen:
- per aangetekende zending op de maatschappelijke zetel van de Stedelijke Sportraad (A. Verweeplein 1 te Knokke-Heist);
- tegen ontvangstbewijs op het secretariaat van de Sportdienst (E. Verheyestraat 14 te 8300 Knokke-Heist);
- tegen ontvangst van een bevestiging via e-mail aan
sportraad@knokke-heist.be.

De volledige versie van het reglement betreffende de toekenning van de sporttrofeeën is beschikbaar op de website
www.sportraadknokkeheist.be

Volgende zomer weer Optima Open in Knokke-Heist

Komende zomer wordt in de Royal Zoute Tennis Club in Knokke de tweede editie van de Optima Open gehouden. De Belgische manche in de ATP Champions Tour zal plaats vinden van 19 tot 21 augustus. Vorige zomer toonden tennislegendes zoals Bjorn Borg, Goran Ivanisevic, Pat Cash, Henri Leconte, Guy Forget en Richard Krajicek in de badstad reeds hun kunnen. Toen trok de Kroaat Ivanisevic aan het langste eind. Hij klopte in de finale de Australiër Pat Cash in drie sets. De organisatoren beloven voor volgend jaar een gelijkwaardig deelnemersveld. In de ATP Champions Tour nemen voormalige tennissterren het tegen elkaar op in een reeks van toernooien. Ze moeten evenwel het professionele circuit reeds twee jaar verlaten hebben en 35 jaar of ouder zijn.

Jeugdexcursie Natuurpunt Krabboen in Blinckaertduinbos

De jeugdwerking Krabboen van Natuurpunt Knokke-Heist organiseert op zaterdag 20 november een excursie voor de aangesloten jongeren in het Blinckaertduinbos. Er wordt verzameld om 14u aan het Oosthoekplein in Knokke. Gidsen zijn Chantal Jacobs, Dirk Vantorre, Ellij Clincke en Manu Dumoulin - tel. 050 /61.42.10 of 050/51.95.04. Deelname is enkel voor jeugdleden (10-16 jaar) van Natuurpunt (familielidmaatschap 24,00 euro/jaar). Lid worden is steeds mogelijk bij aanvang van de tocht.

Sluis zet de bijl in kerstbomen

Onze buurgemeente Sluis zet dit jaar fors de bijl in het aantal kerstbomen dat in de diverse localiteiten geplaatst wordt tijdens de eindejaarsperiode. In plaats van 30 kerstbomen worden er slechts 16 neergepoot. In sommige deelkernen van de gemeente komt er dit jaar derhalve geen boom te staan. Sluis bezuinigt op die manier enkele duizenden euro's. In vier jaar tijd krijgen alle bomen echter wel nieuwe led-verlichting, omdat de oude het veelal heeft begeven.

Zondag voor het eerst te zien: De Eerste Wereldoorlog in Ieper en Passendale… gefilmd vanuit de lucht

Als onderdeel van de herdenkingsprogramma's naar aanleiding van de Wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog pakt BBC One zondagavond (7 november) voor het eerst uit met een documentaire over het westelijk front die destijds vanuit een luchtschip werd gefilmd. Voor het eerst zullen onder meer beelden te zien zijn die vanuit de lucht het absoluut vernietigend effect laten zien van vier jaar oorlog in plaatsen zoals Ieper en Passendale. Indrukwekkend is de ruïne van de Lakenhallen en misschien meer nog de vele rijen woningen waarvan enkel de kelders nog laten zien waar de huizen vroeger gestaan hebben. De archieffilm die voor het programma gebruikt werd, is onlangs pas ontdekt. De beelden waren destijds onmiddellijk na de oorlog geschoten vanuit een Frans luchtschip, dat de hele frontlijn heeft in beeld gebracht. Bij het tot stand komen van de documentaire ‘The First World War from above' werd de BBC geholpen door archeoloog en luchtfotografie-expert Dr Birger Stichelbaut van de Gentse universiteit. Hij ontdekte in het archiefmateriaal dat boven Diksmuide werd genomen, dat de Duitse soldaten ongewild hun positie aan de Britten hadden verraden, door te tuinieren op een klein stukje land. Hun posities waren perfect gecamoufleerd en onzichtbaar vanuit de lucht, maar hun bloemenperkjes waren des te beter te zien…


Sunday, 7 November on BBC One. : 22u Belg tijd: First World War from the Air

Vanaf maandag organiseert de Zeebrugse Visveiling de visverkoop in Oostende!

Nu maandag zal de Zeebrugse Visveiling voor het eerst de visverkoop in de Oostendse vismijn verzorgen. De administratieve ‘red tape’ rond de fusie tussen de ZV en de vismijn in Oostende is de voorbije dagen afgerond. Vrijdagnamiddag zal provinciegouverneur Paul Breyne daaromtrent meer tekst en uitleg verschaffen tijdens een informatievergadering in Brugge. Feit is dat Zeebrugge vanaf 8 november de veilactiviteiten in Oostende overneemt. Het is de bedoeling om op termijn in Oostende een moderne visveiling uit te bouwen naar Zeebrugs voorbeeld. Volgens Breyne is de tijd van onderlinge concurrentie voorbij. “Nu worden de krachten gebundeld om een sterkere positie aan de top van de Europese markt te veroveren.”

3.11.10

Paradijs Knokke-Heist lanceert Radiokriebels

Christel Bedert, de bekende kriebelmadam uit Knokke-Heist krijgt een ‘column’ bij Radio Paradijs. Tot nog toe kriebelde ze vooral in haar blog. Daarnaast is de kersverse radio-columnista trouwens al vele jaren freelance met allerlei schrijfsels in het touw bij Tam-Tam, De Streekkrant, De Zondag, Steps en Knokke Actueel. Nu komt daar ook radio bij. Dat betekent dat ze straks niet alleen in onze contreien te horen is op FM, maar via de Livestream van Paradijs kan de hele wereld afstemmen op de radiokriebels; via Wifi zelfs op een smartfoon in Verwegistan. Christel, een ondeugend jonge net-40-er, is gespecialiseerd in ‘lifestyle en mensen’. Naar eigen zeggen doet ze niets liever dan op zoek gaan naar mooie verhalen. Als vrouw van één (haar ‘braven’), moeder van twee en bebabbelaar van velen, kan ze dagelijks flink wat opgedane ervaringen delen met het Paradijselijke luisterpubliek. Christel is licenciate sociologie, maar dat doet nauwelijks enige afbreuk aan het pretgehalte van haar kriebels, integendeel. Grote uitdaging is ook haar schalkse glimlach via de radio te laten overkomen. Of dat lukt horen we maandag. Christels geestelijke en geestige ethermassage komt van maandag tot vrijdag dagelijks op antenne om 7.30u en 17.30u op Radio Paradijs Knokke-Heist 105.1 FM. De weekdagelijkse kriebel is trouwens ook te horen via de website van Radio Paradijs.


Net gemist? Luister HIER naar de kriebel via de Paradijssite

Belle époque inhuldiging van Moeder Babelutte in Heist

Nu vrijdag voorziet de Raad voor Lokale Economie een feestelijke inhuldiging van het gebouw 'Moeder Babelutte' in de Kursaalstraat. Het afbraakpand wordt tijdelijk opgesmukt met reuzengrote retro-postkaarten van de badplaats Heist. Het initiatief kwam tot stand in het kader van de uitwerking van het project "innoverende straat". Dat is een samenwerkingsinitiatief tussen Unizo West-Vlaanderen, en ondermeer het Innovatiecentrum in onze provincie. Het project wil de samenwerking stimuleren tussen handelaars door het uitwerken van concrete scenario’s waarbij vernieuwing centraal staat.


Om deze acties kracht bij te zetten wordt op vrijdag 12 november om 19 uur voor iedereen een receptie met drankjes en hapjes gehouden aan Rosalie Babelutte in Heist, bij het begin van de Knokkestraat. De Raad voor Lokale Economie roept de bevolking op zich naar aanleiding van de inhuldiging uit te dossen in kledij uit de belle époque.

Extra havenverkeershinder in de Heistlaan en op de Minervarotonde

Vanaf maandag 8 tot vrijdag 26 november wordt de Zelzatebrug over het Schipdonk- en Leopoldkanaal afgesloten voor alle verkeer, behalve de fietsers. Deze brug verbindt de Westkapelse Steenweg met de Zeebrugse achterhaven en Brugge. Het verkeer dat van Knokke of van de N49 komt en naar de achterhaven of Brugge wil, moet tijdelijk omrijden via de Heistlaan, het Minervaplein en de Alfred Ronsestraat. Ook in omgekeerde zin geldt deze omleiding. In de Heistlaan wordt het vooral druk en gevaarlijk. Bij het wegencomplex rond de Pierre Vandammesluis op de grens tussen Heist-West en Zeebrugge worden gigantische verkeersproblemen verwacht. Vooral voor de Minervarotonde geldt de komende drie weken: “te mijden”.

Hondenliefhebster wint wedstrijd van dierenasiel in Knokke-Heist

Afgelopen zomer konden bezoekers van de informatiestand van het Dierenasiel op het Verweeplein in Knokke deelnemen aan een wedstrijd. Daarbij moest men raden hoeveel dieren er in de badstad worden opgevangen. De wedstrijd werd gewonnen door Patti Devroye uit Brugge. Woensdag mocht ze op het Stadhuis in Knokke uit handen van Schepen Paul Geerinckx een Senseo New Generation-toestel in ontvangst nemen. De winnares is trouwens hondenliefhebster en vangt regelmatig viervoeters op die via Spaanse dierenorganisaties in België belanden.

Knokke-Heistse brandweer niet gebaat met reclameronselaars

De spuitgasten in de badstad wordt hoegenaamd niet beter van advertentieruimte die in een zogezegd "tijdschrift van de brandweer" wordt aangeboden. Twee jaar geleden waarschuwde het gemeentebestuur van Knokke-Heist de lokale handelaars reeds voor dergelijke praktijken. Het gaat weliswaar om een bestaand tijdschrift, maar van een vereniging waar de plaatselijke brandweer niet bij aangesloten is! Het betreft dus geen oplichting in de strikte zin van het woord maar wel om praktijken die misleidend zijn. Men steunt er in elk geval de lokale brandweer niet mee.

Ook in Sluis weer vertrouwde eindejaarsattractie

Terwijl Knokke-Heist tijdens de eindejaarsperiode andermaal uitpakt met de IJspiste, die weer groter en beter is, trekt ook Sluis de succeskaart van vorig jaar. De plaatselijke ondernemers halen opnieuw het grootste reuzenrad van Nederland naar het centrum van Sluis. Het rad, 36 meter hoog, staat van zaterdag 18 december tot zondag 9 januari op de Groote Markt in het winkelstadje. De attractie zet de omgeving flink in het licht, want het rad is voorzien van liefst 25.000 lampjes.

Milieuvriendelijke vredesballonnen op herdenking wapenstilstand in Knokke-Heist

Op donderdag 11 november organiseert het gemeentebestuur van Knokke-Heist voor de 4de maal de herdenkingshappening 'Mo(nu)ment voor vrede en verdraagzaamheid'. De hoofdplechtigheden zijn dit jaar gecentraliseerd in de deelgemeente Heist. ’s Morgens is er een vredeswake waarbij jongeren originele vredesgedichten voordragen, terwijl Willie boy & Friends voor de muzikale omkadering zorgen. Even voor 11 stappen prominenten en vaderlandslievende verenigingen naar het Heldenplein voor de traditionele bloemenhulde aan het oorlogsmonument. Dat gebeurt onder begeleiding van de Red Lion Pipe Band. De plechtigheid wordt afgesloten met het oplaten van honderden witte vredesballonnen. In samenwerking met de Gezinsbond en Oxfam Wereldwinkel worden dit keer milieuvriendelijke Fair Trade ballonnen gebruikt die snel afbreekbaar zijn. Die leveren dus minder gevaar op voor vogels, vissen en zeezoogdieren. Na het officiële gedeelte staat een Love & Peaceconcert met The Sue Price Partyband op het programma. Dit bonte gezelschap brengt hits uit de late sixties en vroege seventies. Daarnaast ook een speciaal voor deze gelegenheid aangemaakte 'Love & Peace'-medley geschikt voor een grote samenzang. Om 17 uur wordt 'Mo(nu)ment voor vrede en verdraagzaamheid' afgesloten in de schouwburg van het Cultuurcentrum Scharpoord met een concert door the Indian Army Bagpipers uit New Delhi, het Rajhans Ensemble en de Koninklijke Harmonie De Zeegalm.


De toegang voor dit concert is gratis (verplichte reservatie in Scharpoord)

2.11.10

‘Maiden Call’ van Queen Elizabeth eind november in Zeebrugge

Op maandag 29 november maakt het gloednieuwe cruiseschip ‘Queen Elizabeth’ van Cunard haar ‘maiden call’ in Zeebrugge. Het schip werd 11 oktober pas in de vaart genomen. Het is het nieuwste in een lange rij van 'Koninklijke schepen' van de rederij. De originele Queen Elizabeth werd in 1938 te water gelaten. Het nieuwe luxecruiseschip voldoet helemaal aan de moderne behoeften. Aan boord onder meer: de Victoriaanse Garden Lounge, het Games Deck met typische Engelse vrijetijdsbestedingen, de Queens Room en de Golden Lion Pub. De nieuwe Queen Elizabeth kan 2068 passagiers meenemen, dat zijn er bijna 200 meer dan op de vorige naamgenoot. Qua tonnage is het nieuwe schip ruim een kwart groter dan het oude. Het is de allereerste keer dat de Queen Elizabeth een bezoek brengt aan de haven van Zeebrugge.

Sincfala tentoonstelling over Photo Hall foto’s van toen

In de lente van volgend jaar wordt in het Sincfala museum in Heist een tentoonstelling gepland rond fotografisch materiaal van de firma Photo Hall. Ruim een halve eeuw geleden werd Photo Hall aan de kust gevormd door een reeks kleine winkels en een groep van jonge fotografen die tijdens de zomermaanden van Knokke en Heist tot De Panne langs de dijk liepen. Ze maakten er vakantiefoto's van de toeristen. Het bedrijf werd opgericht door de familie Levie uit Brussel. Tegenwoordig is Photo Hall een volle dochter van de Spector Photo Group. In verband met de tentoonstelling “Photo Hall 1930-1980” is Johan De Vos, gewezen directeur van de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas, op zoek naar fotografisch materiaal van het bedrijf. Bruikbaar zijn “vakantie-achtige foto’s” uit de tijd van toen. Hoe zijn ze te herkennen? Ze zijn “opgenomen aan dijk of strand, hebben inmiddels vergane kleuren of zijn zwartwit, met rechte rand, en een nummer op de keerzijde”.

Schilderij ontvreemd op tentoonstelling van de Stones fandag in Knokke

De organisatoren van de Rolling Stones Fandag in Scharpoord zijn bijzonder tevreden over de opkomst van het publiek. Voor de echte fans was er genoeg om zich aan te vergapen, gaande van boeken en platen tot allerlei gadgets. Grote publiekstrekker was in alle geval Chris Jagger, de broer van de echte Stone Mick Jagger. Een domper op de vreugde werd evenwel het feit dat op de Stones tentoonstelling een schilderij gestolen werd. Verder werd het ticket voor het bijwonen van een concert in Londen met Ron Wood en Mick Taylor gewonnen door Kurt Deman uit Heist.

Maandag: wegenwerken op grensgebied Brugge, Damme en Knokke-Heist

Over de werken die komende maandag 8 november van start gaan kun je HIER meer informatie bekomen.

Onderzoek naar vestingpoort in Retranchement

Onze buurprovincie Zeeland laat binnenkort onderzoek doen naar resten van een poort in de vestingwallen in het grensgehucht Retranchement. Vlakbij fort Nassau gaat een onderzoeksbureau enkele proefsleuven graven. Op basis van oude notities bestaat het vermoeden dat de poort daar in de buurt moet gestaan hebben. Als overblijfselen gevonden worden dan zal met de dorpsraad overlegd worden op welke manier men bij de site een zichtbare herinnering kan neerzetten.

Stormvogels winnen quiz bij BC Namedis Chape Knokke-Heist

In het schutterslokaal op stadion Olivier hebben 17 ploegen deelgenomen aan de 2de editie van de BC Namedis Chape Knokke-Heist-quiz. De Stormvogels, onder leiding van ploegkapitiein Andy Wille, trainer van de landelijke kadetten, sleepten de overwinning in de wacht. Op de foto herkent u verder nog teamleden Ann Emonts-gast, Koen Van Engeland (recent nog ster in de premiejagers op tv), Gino Degraeve en Dominique Glorie. Op de 2de en 3de plaats eindigden Les Misérables van quiznestor Piet Denorme en Dilemma van quizdiva Katrien Verbouw.

Proef met kunstmatige mosselbanken in Waddenzee

Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland gaan in de Waddenzee een proef doen met kunstmatige mosselbanken.Ze hopen daarmee te bereiken dat verdwenen diersoorten, zoals roggen en haaien, terugkeren in de Waddenzee. Mosselen zijn een belangrijke schakel in de voedselketen. De dieren die ze eten, zijn zelf weer een prooi voor grotere dieren. Omdat het al jaren slecht gaat met de mosselen, zijn door voedselgebrek veel soorten uit de Waddenzee verdwenen.

Provincie doet opnieuw gooi naar WK Wielrennen

Recent ging de grote droom van West-Vlaanderen niet in vervulling om in 2013 het WK wielrennen te organiseren. Er werd gekozen voor het Italiaanse Firenze, dat blijkbaar meer uitstraling heeft. Maar men geeft alvast de moed niet op. In het weekend kreeg de provincie de principiële steun van de partnersteden Knokke-Heist, Brugge, Roeselare en Poperinge. De bedoeling is om opnieuw een kandidatuur in te dienen voor het WK 2014. In het nieuwe bod, dat op 31 december moet worden afgeleverd, worden weinig wijzigingen doorgevoerd. Knokke-Heist zou dus opnieuw het eindpunt voor de tijdritten worden. Wèl wordt in het dossier extra werk gemaakt van het verbeteren van de ‘uitstraling’.

Der umstrittene namibische Boxer Harry Simon kehrt in den Ring zurück.

Een jaar na z'n vrijlating stapt de Namibische bokser Harry Simon die Knokke-Heistse toeristen deed verongelukken weer in de ring. Dat staat te lezen in de Duitstalige Namibische krant Algemeine Zeitung.

1.11.10

Knokke-Heistse basket wint weer

In het weekend heeft Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist in Eerste Landelijke met succes de uitgestelde wedstrijd tegen Oxaco Boechout afgewerkt. Dat was nodig, want na de slechte start in de laatste drie wedstrijden was het hoog tijd voor de kustjongens om het over een andere boeg te gooien. Dat gebeurde dan ook tegen Oxaco, sinds 1958 een club met een klinkende naam. Vooral ook in de verlenging lieten de spelers van Knokke-Heist zich van hun beste kant zien en wonnen met een overtuigende 76 – 85. In de rangschikking staat Knokke-Heist op de 9de plaats.

Weer maximale GaultMillau score voor sterrenkok Sergio Herman

Het blad GaultMillau heeft Sergio Herman andermaal uitgeroepen tot de beste chef-kok van Nederland. De eigenaar van restaurant Oud Sluis in onze buurgemeente won deze onderscheiding vorig jaar ook al. De van oorsprong Franse restaurantgids GaultMillau wordt gezien als de grote concurrent van de Michelingids. Oud Sluis is het enige restaurant in Nederland dat van Michelin drie sterren krijgt. De recensenten van GaultMillau hebben aan Sergio Herman –net als in 2009- de maximale score van 20 punten toegekend.

Bekende caféuitbater overleden in Heist

In Knokke-Heist is zondag Robert Martens overleden. Hij was in februari 65 geworden. Robert Martens was getrouwd met Rita Devos en stond in de badstad bekend als uitbater van café “Den Anker” in de Knokkestraat. De begrafenis is op zaterdag 6 november om 10u in de kerk van Heist. Het gezin werd vorig jaar ook reeds zwaar getroffen door het overlijden van de 14-jarige kleinzoon Killian Martens, enig kind van Nicky Martens en Daisy Obreno. Wie dat wil kan Robert Martens de komende dagen een afscheidsgroet brengen en het rouwregister tekenen in het Uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85 in Knokke, elke dag van 14 tot 18 uur.

Markten in Knokke en Heist voor verbetering vatbaar zegt onderzoek

Bij een onderzoek van de Onafhankelijke Orde van de West-Vlaamse Marktkramers werden een 40-tal wekelijkse markten onder de loep genomen. Ze werden allemaal bevraagd via enquêtes bij marktklanten, marktkramers en de gemeentebesturen die de markten organiseren. Het resultaat is dat de vernieuwde markt van Koksijde en die van Langemark en Poperinge als zeer goed gecatalogeerd werden. De oude markt van Koksijde is samen met die van Knokke en Heist volgens het onderzoek sterk voor verbetering vatbaar. Uit de enquête blijkt ook dat de gemeenten het beheer van de markt best niet in concessie geven, maar zelf organiseren. De marktkramers zien de markt liefst altijd op dezelfde vaste plaats. Verplaatsen van de markt naar een andere locatie leidt tot een lagere opkomst en omzetverlies en een aantasting van het sociaal effect dat de wekelijkse markt heeft. "Als de markt toch verplaatst moet worden, dan vragen wij een aanpassing van het standgeld en het tijdig communiceren vanwege het gemeentebestuur," aldus Dirk Vandamme, secretaris van de Onafhankelijke Orde van de West-Vlaamse Marktkramers.

Halloween Griezels gespot in Knokke-Heist

Het voorbije weekend waren er in de regio heel wat Halloweenoptochten. Dat was ondermeer het geval in Westkapelle en in de Heistse deelkern Heulebrug. Ook in Zeebrugge werd voor het eerst uitgepakt met een Halloweenstoet. In Heulebrug was het gebeuren andermaal een groot succes. Het werd een tocht door de wijk met veel fakkels en kaarsjes, langs spookachtig aangeklede woningen. Dankzij de Gezinsbond kregen alle verklede kinderen een kleine attentie. Het hele Halloweengebeuren in Knokke-Heist zorgt ook toenemend voor extra drukte in de traditionele Carnavalwinkels.


Een diareportage van het Heulebrugcomité rond de Halloweenstoet vind je HIER.

31.10.10

Voetbalweekend geen hoogvlieger aan de Oostkust

Het is geen te best voetbalweekend geworden voor de ploegen uit onze regio met verlies voor Knokke en Westkapelle, maar winst voor Heist en onverwacht ook voor Sluis. In Eerste Provinciale versloeg het lager gequoteerde Damme op eigen veld met 2-0 van FC Knokke. Knokke staat nu 10de met 11 punten. In Tweede Provinciale A verloor VVWestkapelle met 0-1 van de ploeg van Jong Male. VVW werd met 8 punten verwezen naar de 15de plek. In Derde Provinciale B moest Kortemark thuis met 2-3 de duimen leggen in de wedstrijd tegen Heist. FC Heist staat inmiddels 6de met 18 punten. In Vierde Provinciale B eindigde de wedstrijd tussen Zeebrugge en Lissewege in 1-2 cijfers. En het veel lager geklasseerde St. Kruis versloeg Moerkerke met 4-1. Moerkerke staat nu 3de met 16 punten en Zeebrugge bengelt op de 13de plaats met 3 punten. Vlak over de grens was er in het zondagvoetbal een grote verrassing, gezien koploper IJzendijke zeer onverwacht met 0-1 verloor van onze buurgemeente Sluis.

Ook Canadese jongeren verwacht op Canadese Bevrijdingsmars in Knokke-Heist

In Knokke-Heist heeft Schepen Danny Lannoy naar aanleiding van 1 november nogmaals het belang onderstreept van de inzet van Canadese troepen bij de bevrijding van de badstad in 1944. Na vier jaar bezetting werden Knokke en Heist toen door de 9de Canadese Infanteriedivisie gezuiverd van de bezetter. Op diezelfde dag vielen enkele burgers en Canadese militairen door inslaande obussen afkomstig van een Duitse batterij in Duinbergen. Die burgerslachtoffers liggen begraven op de oude begraafplaats langs de Deklerckstraat. De witte kruisjes met driekleur beschilderd vindt men rechts van de ingang. De Canadese slachtoffers werden bijgezet op de militaire begraafplaats in Adegem. Daar brengt ieder jaar, de eerste zaterdag van november, een delegatie uit Knokke-Heist een bloemenhulde ter ere van de gesneuvelde Canadezen.

De ‘Slag om de Schelde’ was belangrijk om het gebruik van de haven van Antwerpen mogelijk te maken voor de geallieerden. Vanaf de boorden van Schelde bij Hoofdplaat baanden de Canadese infanteristen zich een weg door West-Zeeuws-Vlaanderen in oktober 1944 om het laatste stukje België te bevrijden. Verscheidende gemeenten werden door beschietingen en luchtbombardementen getroffen en vielen in puin. Dat was onder meer het geval met Oostburg en Sluis. Drie weken duurde de strijd. De tol was hoog zowel bij de burgerbevolking als militairen. Hoogtepunt van herdenkingsweek wordt derhalve ook nu weer de 37ste Canadese Bevrijdingsmars op zondag 7 november; in de voetstappen van de bevrijder. Canada is opnieuw vertegenwoordigd door een 60 koppig detachement uit Brunssum. Er wordt een grote groep Canadese jongeren verwacht op doorreis door Europa. Na een bezoek aan het merkwaardige Vimy-monument bij Arras in Frankrijk wandelen ze mee van Oostburg tot in Knokke.

De plaatselijke wandelclub zorgt voor de logistieke ondersteuning van het marsgebeuren. Verzamelpunt van de tweedaagse is de verwarmde tent op het Verweeplein (Grote Markt) in Knokke op zaterdag 6 en zondag 7 november. Muzikale randanimatie is voorzien. De badstad vertoefd gans de verlofperiode in Canadese stemming. Nergens zijn meer ‘Maple Leaf’ vlaggen te bespeuren dan in de straten van Knokke-Heist. De heemkring Cnocke is Hier in samenwerking met het gemeentebestuur van Sluis staat in voor de herdenkingsplechtigheden op diverse locaties. Gedurende de verlofdagen is het For Freedom museum in Ramskapelle uiteraard open voor het publiek.

Voor de 33 km herdenkingstocht moet men voorinschrijven via
www.wnzb.be

Lopen in Ramskapelle voor Afrikaans brandwondencentrum

Net voor de start van de herfstvakantie werd door de leerlingen van ’t Schooltje in Ramskapelle nog een sponsorloop gehouden. Die was ten voordele van de NGO Flame, dat achter het brandwondencentrum te Bobo Dioulasso in Burkina Faso staat. Het centrum werd vier jaar geleden opgericht door ondermeer Michel Van Brusel, arts en vader van één van de leerlingen van ’t Schooltje in Ramskapelle. Een groep plaatselijke dokters, verpleegsters en physiotherapeuten behandelen er nu dagelijks patiënten met brandwonden.


Een diareportage over de sponsorloop vind je bij ORO FOTO

Geen Supercup Volleybal meer in Knokke-Heist

Volgens Schepen Daniel De Vlamynck zal de Supercup Volleybal volgend jaar niet in Knokke-Heist worden georganiseerd. De belangstelling voor het evenement was de voorbije jaren minder geworden. De Supercup Volleybal werd in de regel in Sporthal De Stormmeeuw georganiseerd in hetzelfde weekend van de Supercup Basketbal. Het prestigieuze basketbaltreffen zou in de toekomst wel nog in de badstad z’n beslag krijgen.

“Beam up” Flutissimo in Knokke-Heist

Op zondag 21 november nemen de leerlingen fluit van deKunstAcademie en van academies van over heel Vlaanderen het Cultuurcentrum in Knokke-Heist over voor een dag vol repetities en leuke workshops. Deze editie van Flutissimo staat helemaal in het teken van "modern times"; de flutisten laten zich dan ook volop inspireren door de ruimtevaart, de toekomst, buitenaards leven... De deelnemers zullen dan ook vaak uitgedost zijn in futurisctische kledij. Om 17.30 uur staat een grandioos slotspektakel geprogrammeerd. Voor kaarten (3 euro) kan men terecht in het secretariaat van deKunstAcademie.