1.10.11

Evaluatie Kunst- & Antiekbeurs in Knokke-Heist

Uit een evaluatie van initiatiefnemers Tuteleers & Tuteleers blijkt dat zowel de hedendaagse kunst als zeldzame kwaliteitsantiek het voortreffelijk deden op Art Nocturne Knocke. Op één week tijd lokte de 36e Art Nocturne Knocke meer dan 12.000 kooplustige kunst- en antiekliefhebbers. Schitterende kunstvoorwerpen werden er dan ook aangeschaft. Zo werd één van de pronkstukken verkocht: het uitzonderlijk groot paard uit de Tang dynastie. Verder veranderde ook een prachtige Renoir van eigenaar. Onder de tientallen schilderijen die een gretige koper vonden, ook het landschap “Zonsondergang in het Zwin” van De Lamornière. Opvallend was ook de belangstelling voor de juwelen en vooral voor het design, wat ieder jaar meer terrein wint op de Knokke-Heistse beurs. Ook qua bezoekers wordt de beurs steeds internationaler. Er waren zelfs Chinese zakenlui te gast die een kunstencentrum aan het oprichten zijn in Beijing. Volgend jaar wordt de 37ste editie van de Art Nocturne Knocke gehouden van 11 tot 19 augustus.

artnocturneknocke.com

Zeldzame bultrugwalvis opgemerkt

Op de Noordzee is in ons zeegebied voor het eerst een levende bultrugwalvis gespot. Het dier werd opgemerkt een kleine 30km ten noordwesten van Knokke-Heist. Op verzoek van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen heeft de Kustwacht ondertussen de scheepvaart op de hoogte gebracht. Op die manier hoopt men het dier te vrijwaren voor een aanvaring. Het gaat wellicht om een jong dier. Bultrugwalvissen (Megaptera novaeangliae) kunnen tot 15 meter lang worden en 30 ton wegen. In het zuidelijk deel van de Noordzee zijn ze bijzonder zeldzaam.

30.9.11

Zwemmen op eigen risico wegens geen redders meer

Van Knokke-Heist tot De Panne wordt bij zeer zomerse temperaturen in zee gezwommen op eigen risico. Volgens de Intercommunale Kustreddingsdienst geldt een algemeen zwemverbod omdat nergens aan de kust nog redders worden ingezet. De redders -meestal studenten- zijn terug naar hun hogeschool of universiteit en ook het reddingsmateriaal is al weggehaald van de meeste stranden. Knokke-Heist en Blankenberge hebben nog redders ingezet tot 18 september, maar niemand kon de huidige uitzonderlijke nazomer voorspellen. Voorzichtigheid is dan ook geboden voor wie de komende dagen te water gaat.

Knokke-Heistse studenten in het buitenland

AFS-studente Evy De Groote uit de badstad vertoeft al enige tijd in Latijns Amerika, waar ze school loopt. Ze schrijft “Dat het er hier in Peru helemaal anders aan toe gaat dan in België heb ik de afgelopen weken al kunnen ondervinden. Niet alleen de eetgewoonten, mentaliteit en kledingstijl zijn verschillend, maar ook het onderwijs is er eentje van een heel ander kaliber”. Je leest er HIER meer over. Ook Pieter Coucke uit Knokke-Heist is een AFS-student. Hij zit al een goeie twee maand in Mexico en heeft het HIER over de “Zondvloed in de straten van Tuxtla”.

Knokke-Heistenaar verongelukt in Vietnam

In Vietnam is een 49-jarige inwoner van Knokke-Heist om het leven gekomen. Het gaat om Bart Serreyn, die aan de slag was op een baggervaartuig van De Nul. De man raakte gekneld tussen een zware metalen deur op het schip. Hij is aan zijn verwondingen overleden. Het werkongeval gebeurde woensdag reeds, doch het werd pas vrijgegeven nadat alle familieleden verwittigd waren. Het stoffelijk overschot wordt eerstdaags naar ons land gerepatrieerd. Het slachtoffer is vader van twee kinderen. Het baggerbedrijf heeft dit jaar in Vietnam een contract bemachtigd ter waarde van 300 miljoen euro. Het Aalsterse bedrijf moet vlak bij de haven van Son Duong 2000 hectare land opspuiten en een vaargeul van 27 meter diep graven voor schepen met een draagvermogen tot 300.000 ton. De werken gingen in maart van start en duren ongeveer twee jaar. Het is ook het eerste serieuze contract van De Nul in Vietnam.

Woninginbraken in politiezone Damme/Knokke-Heist

De politie in de badstad waarschuwt de bevolking voor een nieuwe reeks woninginbraken. Dat is trouwens in de hele politiezone het geval. In Damme ging het om enkele namiddaginbraken. In Knokke-Heist betrof het vooral avondinbraken, die tussen 17 en 21u gepleegd werden. De politie vraagt de inwoners waakzaam te zijn en een aantal preventieve tips in acht te nemen. Zo dient men ramen en deuren goed af te sluiten. Het huis een bewoonde indruk geven. Aantrekkelijke goederen verbergen, plus waardevolle voorwerpen registreren en bewaren in een bankkluis. Hou verder een oogje in het zeil voor de buren.

Bent u slachtoffer van een inbraak? Of bent u getuige van een ‘verdachte’ situatie? Neem dan onmiddellijk contact op met de lokale politie Damme/Knokke-Heist op het noodnummer 101 of + 32 50 619 619 (7 dagen op 7 en 24 uur of 24 bereikbaar). Leg bij verdachte situaties altijd zoveel mogelijk gegevens vast. Wat was het merk, de kleur en de nummerplaat van een verdacht voertuig? Hoeveel verdachte personen waren aanwezig en hoe zagen zij er uit? Zorg hierbij steeds voor uw eigen veiligheid!

Binnenkort afbraak oude tramhuis Heldenplein in Heist

In antwoord op een vraag van raadslid Frank Naert heeft schepen voor openbare werken Luc Lierman in Knokke-Heist de plannen verduidelijkt rond het oude tramhuis bij het Heldenplein. Het gebouw zal nog voor het einde van dit jaar worden afgebroken. Het tramhuis stamt uit de vroege jaren ’50, toen de spoorweg werd omgeleid ten zuiden van Heist en de tramsporen verlegd naar de oude spoorwegbedding. De voorbije weken zijn op die plaats al een paar ongevallen gebeurd met de kusttram. Daarbij kwam een bejaarde vrouw om het leven. Volgens burgemeester Lippens zal ook de oversteekduur voor de voetgangers in de toekomst langer worden. In het midden van de open ruimte zal verder plaats voorzien worden voor mensen die beide rijbanen niet in één keer konden oversteken. Door het verwijderen van het tramhuis krijgen de zwakke weggebruikers ook beter zicht op de aan- en afrijdende tramstellen, wat de veiligheid zal verhogen. Bij de afbraak van het gebouw zal de Afdeling Stadsontwikkeling op vraag van de dienst Erfgoed en de heemkring Heyst Leeft zorgen dat de bas-reliëf kunstwerken in keramiek, die de visserij als thema hebben, bewaard worden.

Vijf dagen rust voor de Lobelia in Malta

De Belgische mijnenjager M921 Lobelia zal van 1 tot 5 oktober afmeren in de “Grand Harbour” in Malta. Dat schrijft The Malta Independent vrijdag. Het schip is op 1 augustus met een 38-koppige bemanning uit Zeebrugge afgevaren naar de Libische kust. De Lobelia heeft er de voorbije weken mijnenjachtoperaties uitgevoerd in het kader van de NAVO-operatie Unified Protector. De bedoeling was om de aanvoerroutes naar Misurata en Tripoli mijnenvrij te houden ten einde humanitaire hulp mogelijk te maken. Volgens de marine loopt de opdracht van de Lobelia in eerste instantie tot eind deze maand. Al naar gelang de situatie kan de inzet eventueel met een paar maanden worden verlengd.

29.9.11

Streekeigen haag en camera voor IJzerpark in Knokke

Het labyrint in het IJzerpark in Knokke, een kunstproject van Jan Vercruysse, is al enkele jaren het voorwerp van heel wat vandalisme. Verder blijkt de taxushaag door ziekten en andere problemen moeilijk in stand te houden. De gemeente gaat nu door de zure appel bijten en ruim 140.000 euro uittrekken om de taxushaag van de doolhof te vervangen door een streekeigen Ligustrumhaag. Dat gebeurt in overleg met de kunstenaar. Om het vandalisme tegen te gaan komt er ook een draad en een veiligheidscamera. Burgemeester Lippens omschreef het probleem als volgt: “De definitie van een Labyrint is dat men niet kan vinden wat men zoekt, maar zij (de vandalen) vinden wèl wat ze zoeken, maar als wij ze zoeken zijn ze niet te vinden”.

Drukte en files verwacht voor het warme weekend

Knokke-Heist rekent op een druk weekend. We beleven momenteel de warmste nazomer sinds 1921 en de voorbije dagen bereikten de temperaturen ook officieel zomerse waarden. De afgelopen uren liepen de hotelboekingen in de badstad dan ook als een trein. Westtoer zegt dat men dit weekend aan de kust ook dagelijks een intocht van zo’n 100.000 recreanten verwacht. Omdat met name de dagjesmensen de voorbije maanden weinig kans kregen om van zon en zee te genieten rekent men dit weekend op een stormloop. Dat was trouwens de voorbije zaterdag en zondag ook al het geval. Dat was meegenomen voor de recreatie-uitbaters in de badstad. Maar de drukte heeft ook z’n negatieve kanten. Vooral de uittocht van de dagjesmensen en tweedeverblijvers in Knokke en vooral het Zoute verliep moeilijk. Dit leidde tot files in de Lippenslaan en meer nog langs de Hazegrasstraat richting Schapenbrug en de N49. Daar komt de verkeesstroom van terugkerende landgenoten uit Sluis nog bij. “Dat is onze zwakke punt” zegt burgemeester Lippens. “Als het druk is en ik moet naar het binnenland dan rij ik via Nederland”, aldus Lippens.

Heyst Leeft over Wereldoorlog II

In het For Freedom museum in Ramskapelle heeft de heemkring “Heyst Leeft” z’n nieuwe driemaandelijkse magazine voorgesteld. Het nummer gaat voornamelijk over getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Ondermeer kan men het verhaal lezen van Richard Rosseel over zijn tewerkstelling in de badstad en de gevaren die daaraan verbonden waren. Verder ook een beeld over het landbouwleven in de oorlogsjaren, en het onderwater zetten van Heist. Vervolgens heeft Jeanne Creyf het over de evacuatie van de Heistenaars naar Knokke op het einde van de oorlog. Ander onderwerp is ook de fameuze gasketel die in 1922 in de Polderstraat gebouwd werd.

Op vrijdag 14 oktober plant “Heyst Leeft” ook de bekende quizavond en een dag later het feest van de 50-jarigen in zaal Ravelingen.
Info over Heyst Leeft bij Marie-Christine Dezutter, Hoekestraat 64, Knokke-Heist, tel. 050.515.009.

Cas Goossens praat met Ben Crabbé

Cas Goossens, voormalig administrateur-generaal van de BRT en ondertussen volledig ingeburgerd is Knokke-Heist, start op zondagmorgen 9 oktober om 10 uur in het Antique Café in de Lippenslaan met een nieuwe serie interviews met inwoners en tweedeverblijvers. Als eerste in de nieuwe reeks ontvangt hij zijn ex-medewerker Ben Crabbé, vers aangespoeld in onze badplaats. Crabbé maakte naam bij De Kreuners en Studio Brussel. Sinds 1994 is hij vooral bekend als de presentator van de tv-quiz “Blokken”. Verder stond hij mee aan de wieg van het productiehuis 'deMensen', bekend van onder andere 'De tabel van Mendeljev', 'Mag ik u kussen' en 'Goedele nu'.


Toegang: 8 EUR (6 EUR met Uitpas en CJP - 7 EUR voor +55) inclusief drankje

“IJsbrekers” op Zeebrugge voor TransBothnia Line

De Zweedse rederij TransAtlantic AB zet voortaan de rorovrachtschepen Tyrusland en Vikingland in voor een wekelijkse verbinding tussen Oulu en Kemi in Finland en
Antwerpen en Zeebrugge voor de uitvoer van papierlading voor de groep Stora Enso. Antwerpen wordt op woensdag aangelopen en onze kusthaven op donderdag. Beide schepen zijn gebouwd voor het varen in de meest barre omstandigheden zoals zware "ijsgang" in de Baltische zeegebieden. Dit betekent soms ijsdiktes van 50 cm. en golfhoogtes van ijswater van meer dan 2 meter.

Knokke-Heist heeft geen weet van radioactief afval

De vroegere steenbakkerijen in de deelgemeente Knokke bewijzen dat er in de regio inderdaad heel wat geschikte klei in de bodem zit. Maar, noch burgemeester Lippens, noch eerste schepen Maxim Willems zijn echter op de hoogte van het feit dat de Niras zegt, dat de kleilaag “benoorden Knokke” eventueel in aanmerking zou komen voor het stockeren van radioactief afval. Trouwens de klei bij Knokke-Heist zit vlak onder de oppervlakte en lang niet diep genoeg om te kunnen gebruikt worden voor de opslag van nucleaire materialen. Het ziet er naar uit dat de Niras nog verder zal moeten speuren naar een geschikte opslagplaats. Bij onze noorderburen heeft men voor het zoeken naar een definitieve opslag in klei of zoutkoepels honderd jaar uitgetrokken. Ondertussen wordt het materiaal bovengronds gestockeerd bij Covra in Vlissingen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten en overlijdens de voorbije week in de badstad vind je HIER.

Nancy Obreno naar Ironman WK in Las Vegas

De Knokke-Heistse triatlete Nancy Obreno is er in geslaagd zich te kwalificeren voor Las Vegas 2012. Ze deed dat door in Aix-en-Provence derde te worden in haar categorie. Meteen kon ze een ‘slot’ voor het Ironman Wereldkampioenschap in Nevada verzilveren. In Las Vegas zal de 47-jarige Nancy Obreno het met andere badstadsgenoten opnemen tegen 1800 Amerikaanse en Internationale triatleten. Ook andere leden van het Triatlon Team Knokke-Heist presteerden prima in Aix-en-Provence.

Tony Seen, 105/50/80 43/40-44 00:32:37 02:47:00 01:48:02 05:15:26
Nancy Obreno 11/47/47 47/45-49 00:26:24 03:05:24 01:42:53 05:21:16
Pieter Van Huffel, 165/158/160 43/40-44 00:37:42 03:15:57 01:56:46 06:00:52
Olivier Maes, 31/66/92 47/45-49 00:28:53 03:13:11 02:10:28 06:01:01

Start werken A11 in Knokke-Heist tweede helft 2013?

Uit een nota van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits blijkt dat de aanleg van de A11 havenrondweg tussen de N49 en Westkapelle en de Expresweg N31 mogelijk in de tweede helft van 2013 van start gaat. Volgende maand begint een tweede offerteronde. In de loop van volgend jaar zal vervolgens blijken wie de werken mag uitvoeren. De bouwvergunning wordt verwacht halfweg 2013. In de herfst van dat jaar zouden de werkzaamheden dan kunnen worden aangevat.

Record aantal inschrijvingen voor Zeepkistenrace in Knokke-Heist

Zondag om 12u wordt op de helling aan de Wandelaar in Duinbergen de derde editie van de Zeepkistenrace gehouden. Dit jaar verschijnen liefst 28 zeepkisten aan de start, een absoluut record. Vorig jaar waren er 17 deelnemers. Ook nu werden door de participanten voor hun teams en voertuigen flamboyante namen gekozen. Naast bijvoorbeeld The Barbies, Yabba-Dabba-Doo en de Space Men strijden ook ‘the Bondmobiel’ en de ‘London Bus’ voor de felbegeerde beker. Alle supporters met een gezonde dosis lef kunnen zich trouwens de dag zelf nog inschrijven voor de aparte 'toeschouwerscompetitie'. De Jeugdraad knutselde hiervoor een speciale zeepkist met crashwerende 'spitstechnologie' in elkaar. Wie erin slaagt om dit vehikel het snelst over de eindmeet te loodsen, sleept eveneens een mooie prijs in de wacht.

Weer flessenpost voor De Vonk in Knokke

In Nederland is opnieuw flessenpost aangespoeld van de gemeentelijke basisschool De Vonk uit de badstad. Naar aanleiding van de 12de Gedichtendag hadden een 100-tal leerlingen in januari hun gedichten over het thema “Nacht” in zes blauwe wijnflessen gestopt. Met medewerking van het Seamen Centrum in Zeebrugge werden de flessen uiteindelijk in maart door Filippijnse zeelui in de Noordzee gedropt. Voor de tweede keer op rij is nu zo’n gedichtenfles aangespoeld op het strand in Egmond aan Zee. De fles werd gevonden door de 32-jarige Wouter Verwer, die net buiten Amsterdam woont. In een lange brief vertelt de flessenraper dat het als kind altijd z’n wens was geweest om een boodschap in een fles op het strand te vinden. Na vele jaren is z’n wens dan ook daadwerkelijk uitgekomen. De leerlingen van basisschool De Vonk zijn nu alvast benieuwd of ook de vier resterende gedichtenflessen nog ergens zullen opduiken.

28.9.11

Scholenveldloop onder een zomerse zon

Woensdagnamiddag werd in Knokke-Heist voor de 26ste keer de Scholenveldloop gehouden. Dat gebeurde op een zonovergoten parcours op het Schuttersplein aan de Jan Devischstraat. Er werden 306 deelnemers geteld. Uit het lager onderwijs 210 scholieren en 96 jongeren uit het middelbaar. Dat is minder dan vorig jaar. Volgens de Atletiekvereniging Knokke-Heist, die het evenement inricht, hebben sommige scholieren dit keer mogelijk voor het strand gekozen. Net als in het verleden werd met de wedstrijd ingehaakt op de Vlaamse Veldloopdag van de Stichting Vlaamse Schoolsport. Jongens en meisjes vanaf het derde leerjaar tot en met het zesde middelbaar moesten verschillende afstanden lopen. De leerlingen uit de basisscholen kregen 650m te verwerken. In het secundair onderwijs keken de participanten -al naar gelang hun ouderdom- tegen afstanden aan van 1300 of 1850 meter.
De volledige uitslag vind je HIER terug.
Meer foto's kun je HIER bekijken.

Spiegelafstelplaats in gebruik genomen

Woensdagnamiddag werd vlakbij het gebouw van de MBZ in Zeebrugge een spiegelafstelplaats in gebruikgenomen. De site werd aangelegd op de hoek van de Kustlaan en de Isabellalaan en het is het tweede dergelijke terrein in onze provincie. Binnenkort opent een derde in Loppem. Het belang van spiegelafstelplaatsen is dat vrachtwagenchauffeurs de kans krijgen om op een gemakkelijke en vlotte manier hun spiegels correct af te stellen. Dat vermindert de kans op dodehoekongevallen. De kostprijs van de spiegelafstelplaats in Zeebrugge bedraagt 60.000 €. Hiervan werd 54.800 € betaald door het Agentschap Wegen en Verkeer voor de nivellering en herasfaltering van de zone en voor de plaatselijke aanpassingen ter hoogte van de in- en uitrit. De overige 5.200 € werd geregeld door het Departement Mobiliteit voor de markeringen en de borden. Vroeger werd het terrein waar nu de spiegelafstelplaats werd ingericht gebruikt door vrachtchauffeurs in afwachting van de verscheping van hun lading. Vooral Oost-Europese chauffeurs parkeerden er hun wagens. Om te voorkomen dat de afstelplaats onbruikbaar wordt door geparkeerde vrachtauto’s werd in bord opgesteld, dat het parkeerverbod duidelijk maakt in diverse West- en Oost-Europese talen.

Architectuurfietstocht vanaf de Baai van Heist

Op zondag 9 oktober organiseert het Vlaams Architectuurinstituut voor de vijfde keer de Dag van de Architectuur. Met een selectie van rondleidingen en fietstochten wil het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer die dag enkele verborgen pareltjes onder de aandacht brengen. De architecten en ontwerpers die betrokken waren bij de diverse projecten, laten de deelnemers met andere ogen kijken naar alledaagse plaatsen en locaties. In de omgeving van Knokke-Heist is een fietstocht gepland. De start is om 14u bij de Lichtenbrug ter hoogte van het natuurgebied Baai van Heist.

Het volledige programma voor de rest van de kust vindt men op http://www.dagvandearchitectuur.be/


Kruzenshtern aangekomen in Zeebrugge

Het persagentschap Itar-Tass en de Voice of Russia hebben aandacht besteed aan het feit dat het Russische schoolzeilschip Krusenshtern woensdagmorgen de haven van Zeebrugge is binnengelopen. Beide media benadrukten dat het schip vorig jaar ook al in onze kusthaven was naar aanleiding van de ”Transatlantische Expeditie voor de 65 verjaardag van de overwinning op Nazi Duitsland”. De ruim 114 meter metende viermaster-bark kwam uit het Duitse Warnemünde. Het schip heeft 188 bemanningsleden aan boord. Woensdagnamiddag kreeg een deel van de cadetten enkele uren verlof. Op de Zeedijk in Zeebrugge stond voor een hele groep jonge Russen Belgisch roomijs op het programma. Een enkeling waagde zich ook aan het Belgische bier, waaronder een Duvel, die ze “Diabol” noemen. De komende dagen verkennen de Russische kadetten ook Knokke-Heist, Blankenberge, Oostende en Brugge. De Krusenshtern vertrekt weer uit Zeebrugge op zaterdag 1 oktober rond 20u.

De Kruzenshtern zal van donderdag 29 september tot zaterdag 1 oktober telkens in de namiddag gratis open zijn voor het publiek.

Vossen van de hemel

Het meeuwenoverleg dat deze week van start ging heeft na 5 uur over en weer gepraat nog geen concreet resultaat opgeleverd. Burgemeester Lippens zegt dat er vooral iets moet geregeld worden in verband met de Zilvermeeuwen. Deze dieren zorgen aan de kust voor de grootste overlast. Lippens noemt ze de “vossen van de hemel”. Er zijn zo’n grote aantallen Zilvermeeuwen dat verdere bescherming van deze dieren “absurd” is, aldus de Knokke-Heistse burgervader. De meeuwen raken binnenkort hun broedplaats in Zeebrugge kwijt. En de burgemeester vreest dat de dieren zullen uitwijken naar Knokke-Heist en Blankenberge. Als er niks ondernomen wordt dan wordt de overlast alleen nog erger. “De meeuwen moeten wijken voor de industrie in Zeebrugge en Knokke-Heist moet straks het gelag betalen”, aldus Lippens.

Knokke staat niet langer op de nieuwe Monopoly

Knokke en Kortrijk, die vroeger op het bord van het Monopolyspel prijkten, staan er in de nieuwe editie niet meer op. Voor onze provincie blijven Brugge en Oostende op het bord, terwijl Ieper de onverwachte nieuwkomer is. Via het internet hebben ruim 90.000 mensen zo'n 760.000 stemmen uitgebracht op de steden die in aanmerking kwamen voor de nieuwe Belgische Monopoly editie van uitgever Hasbro. Tweeëntwintig gemeenten werden voorgeselecteerd. Ieper heeft z’n plaats op het spelbord te danken aan een massaal aantal stemmen. Wereldwijd heeft Monopoly meer dan één miljard spelers. Het spel wordt verkocht in 111 landen en werd vertaald in 43 talen.

27.9.11

Panamarenko eilanden verankerd in Zegemeer

In Knokke-Heist is de krabbenarchipel van Panamarenko in het Zegemeer naar z’n verankering voor La Reserve gesleept. Het kunstwerk bestaat uit drie eilanden van gevlochten spiegelinox met erop zes koperen “wuivende krabben”. Het geheel wordt drijvend gehouden door meer dan 200 plastic vlotters. Het grote eiland is 10 meter lang en vier meter hoog. Het weegt 900 kilo. De twee kleinere eilanden hebben een gewicht van 350 kilo. De archipel werd verankerd met een ketting van 80 meter. In het Zegemeer komt straks ook een draaikolk die wordt gegenereerd door 5 onderwaterpompen. Dat moet voor de nodige dynamiek zorgen. Een fontein van opspattend water zal de krabben doen bewegen. Bedoeling is dat op donderdag 6 oktober het geheel om 11 uur wordt onthuld in aanwezigheid van de Anwerpse kunstenaar. Het is meteen het grootste kunstwerk dat Panamarenko ooit heeft gerealiseerd. Het schetsontwerp van het deinende watertafereel dateert reeds uit 1975, maar de kunstenaar vond nooit de gepaste aanleiding én locatie om het ook daadwerkelijk uit te voeren. De vraag van de gemeente Knokke-Heist en de Compagnie Het Zoute om een artistieke ingreep uit te voeren in het Zegemeer, was de uitgelezen kans om het oude project alsnog te realiseren. De oorspronkelijke schets van Panamarenko is bij het Zegemeer trouwens op een paar grote informatieborden te zien.

De Panamarenko Paradox

Van 30 oktober tot 15 januari volgend jaar loopt in het Cultuurcentrum Scharpoord de prestigieuze tentoonstelling "De Panamarenko Paradox". Uitgangspunt is een artistieke omgeving te schetsen waarbinnen Panamarenko's monumentale werk Wuivende Krabben tot stand is kunnen komen. De expositie, samengesteld onder de artistieke leiding van curator Jo Coucke, toont bekende maar ook minder bekende objecten en tekeningen van Panamarenko.

Week van de Fair Trade in aantocht in Knokke-Heist

Tijdens de echte Week van de Fair Trade, die op 5 oktober officieel van start gaat zullen vrijwilligers van de Trekkersgroep Fair Trade in de verschillende supermarkten in Knokke-Heist promotie maken voor de aankoop van Fair Trade producten. Ook worden op diverse plaatsen winkelkarmuntjes met het Max Havelaar-logo uitgedeeld. Dat moet dienst doen als geheugensteuntje bij het boodschappen doen. De gemeente doet ook z’n duit in het zakje. In de dagelijkse publicatie zullen namelijk 8 recepten met Fair Trade producten worden afgedrukt. Trouwens de tiendaagse ‘week’ van de Fair Trade wordt op zondag 2 oktober eigenlijk al op gang getrokken. Dat gebeurt door de Scouts en Gidsen tijdens de jaarlijkse Zeepkistenrace. Ze gaan de wedstrijdhelling in Duinbergen namelijk te lijf met een zeepkist in de vorm van een Fair Trade winkelkar.

Verkeersagressor moet 2 jaar de cel in

De politierechter in Brugge heeft een man uit Knokke-Heist veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf, een boete van 5.500 euro en een rijverbod van vijf jaar. De 41-jarige bestuurder had in april vorig jaar een zwaar ongeval veroorzaakt in Ardooie. De Knokke-Heistenaar had door overdreven snelheid en bumperkleven een voor hem rijdende wagen opgejaagd. Om van de opjager af te raken reed deze bestuurder van de weg af. Het kwam daarbij tot een aanrijding met een wagen waarin een echtpaar met een peuter zaten. De Knokke-Heistenaar zelf reed tegen een verlichtingspaal, maaide een elektriciteitskast van de weg, beschadigde een voortuin en ramde verschillende wagens. Daarbij raakte een vrouw ernstig gewond. In plaats van haar te helpen, spuwde de bestuurder haar zelfs in het gezicht. De verkeersagressor uit de badstad liep eerder al dertien veroordelingen op, de meeste voor opzettelijke slagen en verwondingen. Bovendien kreeg hij in februari 2010 al een rijverbod van twee jaar. Dat was op het moment van de feiten echter nog niet ingegaan. De Knokke-Heistenaar gaf verstek op de rechtbank. Het parket vorderde zijn aanhouding.

Begraafplaats Vlaamse vissers gerestaureerd in Rockanje

Vrijdag wordt officieel het restauratieproject afgesloten van ‘Maria Rust’. Dat is de oude begraafplaats in het Nederlandse Rockanje, waar ook Vlaamse vissers begraven liggen. Zes jaar geleden kreeg de begraafplaats het statuut “beschermd”. De restauratie van de begraafplaats is het werk van de Historische Vereniging Westelijk Voorne. Nu vrijdag is een Open Namiddag gepland op de begraafplaats. De leden van de werkgroep vertellen dan over de bijzondere graven, zoals die van geallieerde piloten uit de Tweede Wereldoorlog en van de Vlaamse vissers. Op Maria Rust liggen de Heistse en Oostendse bemanningsleden van de scheepsrampen met de Zeebrugge 5 en de Zeebrugge 126 begraven. De Zeebrugge 5 "Yvonne Maurice" van Leopold 'Mussche' Vantorre verging in oktober 1945 in een zware storm op de Schouwense visgronden. Alle vijf de opvarenden kwamen daarbij om het leven. De Zeebrugge 126 "René" van de rederij Fernand Viaene liep in september 1945 op een zeemijn 20 mijl ten noorden van Zeebrugge. Ook hier vonden 5 vissers de dood. De schipper spoelde aan in Knokke. Eén van de Oostendse bemanningsleden werd door de stroming meegevoerd naar Rockanje, op het toenmalige eiland Voorne. Tijdens de Open Namiddag vertellen ondermeer de Leidse steenhouwer Marc de Groot en landschapsarchitecte Ada Wille over hun werk op de begraafplaats.

Renovatie Maria Rust Rockanje: vrijdag 30 september a.s., tussen 12 en 16 u.
Aanmelden kan via +326.24.17.36.46; of per mail: via de site http://www.begraafplaatsmariarust/

Vier ateliers voor Buren bij Kunstenaars in Knokke-Heist

In Knokke-Heist nemen volgende maand vier ateliers deel aan het provinciaal initiatief “Buren bij Kunstenaars 2011”. Van vrijdag 14 tot zondag 16 oktober is het de 8ste keer dat de open-atelierdagen worden georganiseerd. In de hele provincie nemen 1275 kunstenaars deel. Dat zijn er 119 méér dan vorig jaar. Het gaat om amateurs én professionelen uit de meest diverse disciplines, gaande van schilderkust tot fotografie en installatie. Door de ateliers ook op vrijdag open te stellen, wordt aan scholen de kans geboden een kunstenaar in klasverband aan het werk te zien. De toegang is overal gratis. Met de deelnemers in Knokke-Heist gaat het In Knokke-Heist nemen 4 kunstenaars deel aan het project. Het gaat om Kamiel Goossens, Gertrude Heyndrickx, Vera Hutsebaut en Marina Van Deursen. Bij Kamiel Goossens in de Koudekerkelaan 30 kan men glasgravures, letters in steen en bas-reliëf bekijken. Gertrude Heyndrickx toont in haar atelier in de Smedenstraat 16 abstracte en figuratieve kunst. Marina Vandeursen pakt in de Sint-Jorisstraat 36 hoofdzakelijk uit met porselein met daarnaast ook acryl en mixed media. Vera Hutsebaut heeft een leegstaand pand in de Pannenstraat 210 tijdelijk omgebouwd tot een expositieruimte. De tentoonstelling omvat een 40-tal keramiekwerken, een 20-tal schilderijen in acryl van abstract naar figuratief, een 200-tal intuïtieve werkjes in aquarel en een 10-tal tekeningen.

Voor meer info: www.west-vlaanderen.be/burenbijkunstenaars

Cobelfret verhoogt capaciteit

De rederijgroep Cobelfret verhoogt de capaciteit op haar route vanuit Zeebrugge naar het Zweedse Göteborg. Buiten zes vaarten heen en terug met de 3 rorovrachters die vooral papierlading voor Stora Enso verschepen, zal nu bijkomend een eigen schip worden ingezet. Het gaat om de ‘Catherine’, die een capaciteit heeft van 170 opleggers. Deze verhoging van het laadvermogen op de route valt buiten het contract met StoraEnso. De ‘Catherine’ wordt behandeld aan de eigen terminal in het Brittanniadok, terwijl de andere schepen met de lading van StoraEnso in het Wielingendok afmeren.

Vragen over pensioen worden beantwoord

Op maandag 24 oktober om 19.15 uur wordt in het CM-kantoor, Stadhuisstraat 32 in Heist een avond gehouden voor mensen die binnen enkele jaren of binnenkort met pensioen gaan. Er is mogelijkheid om vragen aan de consulent van de CM-Pensioendienst te stellen. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Iedere 55-jarige krijgt sedert kort van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) een automatische raming opgestuurd met de bedragen van zijn of haar pensioen van 60 tot 65 jaar. Wanneer kan ik op pensioen? Hoe komt de RVP aan het eindbedrag? Wat als ik zelfstandige of ambtenaar ben? Hoe wordt alles berekend? Klopt dit wel allemaal? Waar kan ik informatie inwinnen? Wat is het netto bedrag van het pensioen? Kan ik een gezinspensioen krijgen? Wat is een gezinspensioen? Wat is de pensioenbonus? Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik of mijn partner komt te overlijden? Wat als er een periode ontbreekt? Op deze, en nog veel meer vragen, geven de consulenten van de CM-Pensioendienst een antwoord tijdens de infosessie in Heist.

De CM-Pensioendienst organiseert bovendien gratis spreekuurmomenten waar iedereen terecht kan voor individuele vragen en dossieraanvragen. Dit gebeurt dagelijks in het CM-hoofdkantoor in de Oude Burg 19 te Brugge en maandelijks in alle gemeenten van het arrondissement. Inschrijven voor de gratis infomomenten kan via CM Brugge, Pensioendienst, Oude Burg 19, 8000 Brugge, 050 44 03 66, pensioendienst.brugge@cm.be. Meer info of data van de infomomenten in de andere gemeenten kunt u bekomen op bovenstaand adres of via www.cm.be.

Gevaarlijk moment bij nieuw zwembad

In Knokke-Heist was er dinsdag in de late voormiddag een incident op de site van het nieuwe zwembad. Bij de werkzaamheden is een middendrukleiding voor gas opengereten. Interventiewagens van brandweer en politie waren snel ter plaatse en alle werkzaamheden werden tijdelijk opgeschort. Korte tijd later was het gevaar voor ontploffing geweken. De nodige herstellingen werden onmiddellijk aangevat. Onderzocht wordt momenteel hoe het ongeluk is kunnen gebeuren.

Kruzenshtern vanaf woensdag in Zeebrugge

Vanaf woensdagmiddag brengt het Russische zeilopleidingsschip “Kruzenshtern” een vierdaags bezoek aan de haven van Zeebrugge. Het op één na grootste nog zeilende schoolschip ter wereld, vertrok eerder uit de thuishaven Kaliningrad voor een drie maanden durende introductiereis. De viermaster zal afmeren langs de Leopold II-dam, ter hoogte van het Zeestation. Tijdens het verblijf in Zeebrugge worden voor de bemanning en de cadetten aan boord, samen 188 man, heel wat activiteiten georganiseerd. Vooreerst worden zij verwelkomd in de kusthaven door Havenvoorzitter Joachim Coens. Ze brengen nadien een bezoek aan Brugge. Ook zijn ze te gast op de Russische Foxtrot-duikboot van Seafront in Zeebrugge. Verder bezoeken de cadetten nog het Maritiem Reddings Coördinatie Centrum (MRCC) in Oostende. Voor de cadetten, allen tussen de zeventien en de twintig jaar oud, blijft zo’n introductiereis een hele ervaring. Te meer dat het voor de meesten onder hen de eerste keer is dat ze buiten Rusland reizen. Het Russische persagentschap Ria Novosti zegt dat de cadetten ondertussen hun zeeziektedagen achter de rug hebben. Zeezieke cadetten mogen een halve dag in bed blijven, maar moeten daarna weer aan het werk en aantreden met de rest van de groep op het dek. De cadetten zeeharden zichzelf omdat ze niet willen onderdoen voor hun collega’s en vooral niet in het oog van de vrouwelijke cadetten… Het opleidingsschip verlaat Zeebrugge zaterdagavond weer om koers te zetten richting Santa Cruz de Tenerife (Canarische Eilanden).

De Kruzenshtern zal van donderdag 29 september tot zaterdag 1 oktober telkens in de namiddag gratis open zijn voor het publiek.
Zie verder ook: http://oronieuws.blogspot.com/2011/09/de-kruzenshtern-komt-weer-naar.html

Vrouwen van Claerhout weg uit Zegemeer

Het kunstwerk “Ode aan de Vrouw” van Jef Claerhout moet in het Zegemeer tegen 6 oktober plaats maken voor de “Wuivende Krabben” van Panamarenko. De negen vrouwenfiguren van Claerhout staan al 21 jaar in het water van het Knokke-Heistse meer. In samenspraak met de kunstenaar worden de dames uit roestvrij staal de komende dagen tijdelijk gestockeerd in 't Walletje bij de dienst Onderhoud. Daar worden ze grondig geïnspecteerd door de 74-jarige kunstenaar. Daarnaast krijgen ze een poetsbeurt met de hogedrukreiniger. Ook het pompsysteem wordt gereviseerd, door de technische mensen van de gemeente. Later krijgen de vrouwen van Claerhout dan een tweede jeugd in de vijver aan de Wulpenhoek in het nieuwe Duinenwater.

26.9.11

Z45 weer vlot na vastlopen op ‘wandelend eiland’

Het vissersvaartuig Zeebrugge 45 “Stephanie” is weer vlotgetrokken. De 38m lange en bijna 5 meter diep stekende kotter was zondag vastgelopen op het wandelend eiland Noorderhaaks nabij het Nederlandse eiland Texel. Noorderhaaks is eigenlijk een grote zandbank die bij hoog tij onder water loopt. De bank (ook wel Razende Bol genoemd) verplaatst zich per jaar zo’n 100 meter in de richting van het Marsdiep. Het schip liep vast omdat de schipper van het Zeebrugse vaartuig gebruik maakte van een sterk verouderde elektronische zeekaart. Hierdoor dacht hij keurig tussen de boeien te varen, terwijl het schip zich in werkelijkheid volkomen buiten de vaarweg bevond. De opgeroepen reddingboot Joke Dijkstra had grote moeite de Stephanie van de ondiepte af te trekken, maar uiteindelijk kwam het schip toch los. De Z 45 is vervolgens op eigen kracht voor inspectie naar de haven van Den Helder gevaren. Bij het incident deden zich geen persoonlijke ongevallen voor.

Spiegelafstelplaats moet verkeer veiliger maken in Zeebrugge

De voorbije maanden heeft het Agentschap Wegen en Verkeer infrastructuurwerken gerealiseerd die ervoor moeten zorgen dat de verkeersveiligheid in de haven van Zeebrugge beter wordt. En dat in het bijzonder voor de zwakke weggebruiker. De Isabellalaan kreeg zopas een volledig nieuw dubbelrichtingsfietspad, in rode kleur. Verder werd op het driehoekig terrein ter hoogte van het kruispunt van de Kustlaan met de Isabellalaan inmiddels ook een spiegelafstelplaats aangelegd. Die moet ervoor zorgen dat vrachtwagenchauffeurs hun spiegels correct kunnen afregelen zodat de kans op dodehoekongevallen kleiner wordt. De spiegelafstelplaats bestaat uit getekende vakken op de parkeerplaats, die de verplichte zichthoeken van de spiegels laten zien. De nieuwe spiegelafstelplaats wordt woensdagnamiddag officieel in gebruik genomen. De bedoeling van de overheid is om op termijn in heel Vlaanderen over 20 openbare spiegelafstelpaatsen te beschikken .

Liberaal Verbond van Zelfstandigen heeft kritiek op gemeentebeleid

Bij de start van het nieuwe werkjaar van de Liberale Middenstandsorganisatie zijn Max Szechtman en Geert Deman opnieuw verkozen tot lokale voorzitter van de respectieve afdelingen in Knokke en Heist. Verwijzend naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zei Max Szechtman, dat er bij de bevolking een drang naar vernieuwing leeft. Lokale handelaars en ondernemers hebben er volgens hem belang bij dat de jongere generaties hier kunnen blijven wonen en werken. Voor deze uitdaging heeft het huidige gemeentebestuur in de afgelopen tientallen jaren nog geen oplossing gevonden, aldus Szechtman. “De unieke commerciële uitstraling van onze gemeente verdwijnt door het aantal ketens die er bij komen. Hier had het gemeentebestuur kunnen tegen ingaan door beperkingen in te bouwen bij de aflevering van vergunningen". Daarnaast deed het college evenmin afstand van het winkelcentrum in Duinenwater, zegt Deman. Er was op de vergadering ook veel kritiek op de aanpak van de KMO-zone. Zo zouden jonge starters door de dienst stedenbouw van de gemeente zijn ontmoedigd om er te investeren. “We werden door stedenbouw zelfs gedwongen om met een bepaalde architect te werken, zei een ondernemer boos op de algemene vergadering.“ Ook de grondprijs van de kmo-zone is veel te duur voor effectief jonge bedrijven om er zich te vestigen.

48u op zee voor kustvissers?

De Vlaamse overheid overweegt om voor de kustvissers de duur van het toegelaten verblijf op zee op te trekken van 24 naar 48 uur. Dit is vooral bedoeld om de garnaalvisserij nieuwe impulsen te geven. Reders in Knokke-Heist en Zeebrugge zijn alvast ingenomen met het voornemen. De maatregel zou tijd- en kostenbesparend werken. Met de huidige brandstofprijzen kost het téveel om op één dag weg en weer naar de visgronden te varen en er de garnaal op te sporen. Anderzijds zal een langere zeereis een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de gevangen vis en garnalen.

Molens opendeuren in Knokke-Heist

Op de provinciale molendag zullen op zondag 2 oktober in Knokke-Heist de twee draaiende molens te bezichtigen zijn door het publiek. Het gaat om de Kalfmolen in Knokke en de Molen van Callant in Ramskapelle. De Kalfmolen is eigendom van de gemeente. Deze staakmolen met open voet ligt aan de oude Graaf Jansdijk bij Het Kalf. Sinds vorig jaar draait de molen opnieuw. Er zijn twee molenaars: Ivan Maertens en Stijn Vancauwenberghe. De Kalfmolen was in 1939 de eerste Belgische windmolen die beschermd werd. De Callantmolen in Ramskapelle is privébezit. Molenaar Wilfried Callant verschaft er op 2 oktober de nodige deskundige uitleg. De molen is een stenen grondzeiler. In 1999 werd de molen beschermd ‘als monument’ en sàmen met zijn omgeving ‘als dorpsgezicht’. Enkele jaren later werd de molen maalvaardig gerestaureerd. De molen is een belangrijk herkenningspunt in de deelgemeente Ramskapelle. Openingsuren: van 10 tot 18u.

Meer informatie: Dienst Erfgoed - 050 630 872 - sincfala@knokke-heist.be

Afscheid voor de European Seaway

Het vrachtveer European Seaway wordt eind deze maand door de Britse rederij P&O uit dienst genomen. Het schip kwam 20 jaar geleden in de vaart en voer geruime tijd op de rorovrachtlijn Zeebrugge /Dover samen met de zusterschepen
European Highway en European Pathway die later werden omgebouwd. Door het in dienst komen van grotere schepen zoals de Spirit of Britain op de route naar Calais zijn vaartuigen als de Seaway overbodig geworden. Ook de Franse staatsferryrederij SeaFrance gaat binnenkort om dezelfde reden de vrachter SeaFrance Nord Pas de Calais uit de vaart nemen op de korte Kanaalroute.

Oto-akoestische scan bij gemeentepersoneel

Knokke-Heist is van plan om een gehoorscan te laten afnemen bij een reeks personeelsleden. Deze scan is gebaseerd op de techniek van 'otto-akoestische emissies'. Deze visualiseert gehoorschade, nog voor die zichtbaar is op een audiogram. Dus ook ruimschoots voor de persoon in kwestie er zich bewust van is of hinder ondervindt. De scan zal worden afgenomen van mensen die beroepsmatig veel met lawaai te maken hebben. Het gaat om risicogroepen zoals de technische dienst, de brandweer, het waterbedrijf en de dienst feesten. Een en ander gebeurt op vraag van sommige personeelsleden zélf. Indien bij gemeentepersoneel schade is opgetreden, is het van belang dat de betrokken werknemer in de toekomst ook de nodige aandacht hieraan schenkt en zich beschermt tegen overmatige geluidsbelasting. In een 2de fase zullen dan ook bijkomende preventiemaatregelen genomen worden om aangepaste beschermingsmiddelen te voorzien. Eind augustus werd in de badstad op de eerste editie van “Rock Verzet” van de gelijknamige jeugdclub trouwens reeds een gehoorscan uitgevoerd bij een 15-tal jonge vrijwilligers.

Knokke-Heist viert Rosh Hasjana voor het jaar 5772

Naar aanleiding van het Joodse Nieuwjaar op 29 en 30 september heeft burgemeester Lippens de joodse gemeenschap uitgenodigd enkele weken later actief deel te nemen aan de 11-november herdenking in Knokke-Heist. Door tussenkomst van het blad Joods Actueel zal Commandeur in de Kroonorde Aaron Malinski op 11u bij het oorlogsmonument op het burgemeester Frans Desmidtplein een getuigenis over de Holocaust brengen. Volgens Lippens moet dit vooral voor de jongeren een belangrijk signaal zijn om te ijveren naar blijvend respect en solidariteit onder alle volkeren. De officiële plechtigheid op 11.11.11 om 11 uur wordt op het Frans Desmidtplein afgesloten met een Love & Peace concert van ‘the Sue Price Partyband’ en een openluchtreceptie van Oxfam Wereldwinkel.

Woensdag weer scholenveldloop in Knokke-Heist

De scholenveldloop wordt woensdag in de gemeente gehouden bij absoluut zomerse temperaturen. Het is meteen de 26ste keer dat het evenement wordt ingericht door de Atletiekvereniging Knokke-Heist. Zoals gebruikelijk wordt het Schuttersplein aan de Jan Devischstraat de plaats van de actie. De organisatoren hopen op zo'n 400 participanten. Vorig jaar hebben 329 scholieren deelgenomen aan het evenement. Net als in het verleden wordt met de wedstrijd ingehaakt op de Vlaamse Veldloopdag voor Scholen van de Stichting Vlaamse Schoolsport. Jongens en meisjes vanaf het derde leerjaar tot en met het zesde middelbaar zullen verschillende afstanden lopen. De eerste vijf van elke reeks van het lager en de eerste drie van elke reeks van het middelbaar ontvangen een trofee. De eerste start van het lager onderwijs wordt gegeven om 14.30 u. De start voor het middelbaar heeft plaats om 15.30 u. Er is een aandenken voor iedereen die aankomt. Verder zijn er ook naturaprijzen ter waarde van zo’n duizend euro te verdelen via een tombola.

Voetbalwinst voor Heist en Westkapelle

In het zondagvoetbal in onze regio was er verlies voor Knokke en winst voor Westkapelle en Heist. In Eerste Provinciale verloor FC Knokke op eigen terrein met 1-2 van Roeselare. In het klassement staat Knokke op de 7de plaats met 6 punten. In Derde Provinciale B won Westkapelle van Westende met 4-3. Oedelem moest op eigen veld met 2-3 het onderspit delven tegen FC Heist. In de rangschikking staat VVW gedeeld tweede met 10 punten. Heist staat gedeeld vierde met 9 punten. In Vierde Provinciale werd Zeebrugge door Bredene met een 5-0 nederlaag naar huis gestuurd. Zeebrugge staat nu zevende met 6 punten.

Weer ongeval met kusttram bij Heldenplein

Maandagmorgen heeft zich bij het Heldenplein in Heist andermaal een ongeval voorgedaan waarbij de kusttram betrokken was. Een wagen kwam er om 8u ter hoogte van de tramhalte in aanrijding met een tramstel. Er was enkel blikschade. Er vielen geen gekwetsten. Het ongeval gebeurde amper tien dagen nadat een 80-jarige vrouw bij het kruisen van de tramsporen aan het Heldenplein het leven liet.

25.9.11

Bruinvis aangespoeld

In het weekend is op het strand van Knokke-Heist een bruinvis aangespoeld (Phocoena phocoena). Het ging om een dood exemplaar. Dit jaar zijn in de badstad al vier van deze dieren gestrand. Telkens ging het om kadavers. In totaal werden dit jaar aan onze kust reeds 102 bruinvissen aangetroffen, waarvan er slecht vijf nog in leven waren.

Ook rijke Britten komen drank inslaan

Rijke Britten komen straks aan onze Oostkust hun drank inslaan voor de feestdagen. De komende maanden richt ondermeer de rederij P&O tweedaagse reizen van Southampton naar Zeebrugge in onder de noemer “Booze Cruise”. Dergelijke tochten waren in het verleden populair aan boord van de veerboten over Het Kanaal, toen op het schip goedkope drank gesleten werd. Toen dat door de Europese Unie onmogelijk werd gemaakt kwamen de Britten in kustplaatsen in ons land en Noord-Frankrijk hun feestvoorraad drank inslaan. Nu worden blijkbaar ook cruisetoeristen in de weken voor de kerst met dat doel naar onze kusthaven gehaald. De laatste van de “chocolade en bier cruises” wordt op 17 december georganiseerd. De Britten betalen 291 pond (336 euro) voor de tweedaagse overtocht naar Zeebrugge.

Spelemanstraat in Knokke-Heist langer afgesloten

In Ramskapelle wordt de onderbreking van de Spelemanstraat met een week verlengd. Dit heeft te maken met vertraging bij het aanbrengen van een rioolaansluiting ter hoogte van het huisnummer 24. De straat blijft nog tot 30 september afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding voorzien via de Jonckheerestraat.