17.7.10

Nieuwe reddingsboot voor Sluise badplaatsen

Onze buurgemeente Sluis heeft voor haar badplaatsen een nieuwe reddingboot aangeschaft. Dat moet de kust vanaf het Zwin tot bij de Scheldemonding een stuk veiliger maken. De gemeente zit weliswaar krap bij kas maar is zeer gehecht aan het imago van schone en veilige stranden. Bovendien voldoet Sluis alvast aan de strengere Europese regels, die er zitten aan te komen. De nieuwe reddingsboot kost 30.000, waarvan de helft betaald wordt via een Europese Interregsubsidie. De reddingboot haalde de voorbije dagen trouwens al een badgast uit het water die in moeilijkheden geraakt was.

Feesteditie Kneistival zondag van start

In de badstad opent zondag Kneistival, het enige gratis openlucht muziekfestival aan onze kust. Het is meteen de 25ste jaargang. Voor het zilveren jubileum heeft men dan ook heel wat herinneringen op de agenda. Nogal wat groepen die eerder op Kneistival te horen waren bleken graag bereid om weer in de “put” van het Heldenplein op het podium te staan. Dit keer prijken ook twee lokale groepen op de affiche. Landfill mag op zondag 18 juli de spits afbijten. Na twee jaar luchtgitaren op de muziek van Radiohead en Muse dook dit 5-tal uit Grimbergen-Nieuwenrode hun tuinhuis in om er de gebruikelijke covers te kwelen maar dat stak al rap tegen en dus knutselden ze hun eerste eigen nummers in elkaar. Dat ging na een tijdje zo goed dat ze de finale van Music Live te Brugge wonnen. In 2009 wisten ze dat ze genoeg materiaal in huis hadden voor een eerste full CD en nu zijn ze klaar voor de grotere podia. Bij een optreden van The Opposites zie je mensen van jong tot oud van hoog tot laag meespringen. Met hun single 'Broodje Bakpao' hebben ze hun eerste nummer-één-hit te pakken in Nederland en ook België volgt nu volop.

Zie ook Activiteiten Knokke-Heist

16.7.10

Jean-Claude Van Damme met Poetin op vechtsportgala

Jean-Claude Van Damme, wiens familie in Knokke-Heist woont, was zopas samen met de Russische eerste minister Vladimir Poetin op het Europees Kampioenschap Ultimate Fighting in Rusland. Het keiharde vechtsportgala werd gehouden in de badplaats Sochi aan de Zwarte Zee. 'The Muscles from Brussels' is al lang bevriend met de Russische politicus en de twee gingen tevoren samen uitgebreid dineren. In 2007 was Van Damme reeds in St. Petersburg op het Mixed Fight kampioenschap tussen teams uit Rusland en de Verenigde Staten. Hij zat toen samen met Poetin (die toen nog president van Rusland was) en de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi. Poetin is zwarte gordel judo en ere-voorzitter van de ‘European Judo Union’. Hij is ook mede-auteur van het boek "Let's Learn Judo with Vladimir Putin".

Zie ook nieuwsagentschap Ria Novosti.

De Haan wint Lifeguard Games in Knokke-Heist

Op de Lifeguard Games in Knokke-Heist mocht uiteindelijk het team uit De Haan met de wisselbeker naar huis. Het is de zevende keer dat deze zomerse spelen tussen strandredders aan onze kust georganiseerd werden. De Lifeguard Games werden gehouden op het strand van Surfers Paradise en worden sinds 2004 georganiseerd door de reddersclub van Knokke-Heist. In totaal hebben een 90-tal redders deelgenomen aan de zeer uitputtende proeven.

Verantwoordelijke Coca-Cola terecht gewezen door burgemeester Lippens

In Knokke-Heist hebben Burgemeester Lippens en Eerste Schepen Willems vrijdagmiddag in hun jasje van '25 jaar Kneistival' de stranddoolhof van Coca-Cola geopend. Beiden hebben een hoge Coca-cola hoed opgezet en schepen Willems zelfs eventjes de oortjes van één van de Coca-Colabunnies. Toen de verantwoordelijke van Coca-Cola het steeds maar had over 'Knokke', reageerde de burgervader gevat met: "het is Knokke-HEIST". “U hebt toch ook liever dat ik zeg ‘Coca-Cola’ in plaats van Coca of Cola?” Het zogeheten ‘Happyrinth’ van de frisdrankgigant is met z’n 625m² de grootste doolhof die ooit op een Belgisch strand werd ingericht. Via 480 meter aan doolhofgangen kan men op zoek gaan naar “de bron van geluk” in het hart van het labyrinth. Wie er na zo’n 20 minuten zoeken in slaagt om deze ‘Fountain of Happiness’ te bereiken wordt beloond met een verdiende verfrissing. De Coca-Cola doolhof is gratis toegankelijk tot 16 augustus. Kinderen beneden de 12 moeten vergezeld zijn van een volwassen begeleider. Voor de ouders is er een observatiepost.

Nog een windmolenpark buiten de Scheldemonding

Ten noordwesten van Knokke-Heist komt nog een extra windmolenpark. Onze noorderburen willen namelijk voor de kust van het Walcherse Westkapelle meer dan 100 windturbines neerpoten. Zes Zeeuwse partners hebben daartoe een intentie-overeenkomst ondertekend. Het gaat onder meer om de ZMF, Verbrugge Terminals, Delta, Zeeuwwind doen mee aan het project. Ook Heerema, dat in de jaren 60 het REM-eiland hielp realiseren, is van de partij. Het samenwerkingsverband kreeg de naam: Zeeuws Offshore Windproject. De windboerderij zou vanaf de kust niet te zien zijn. Het park moet straks genoeg energie opwekken om 250.000 gezinnen van stroom te voorzien.

Knokke-Heistse Junior Eurosong finalist op Gentse Feesten

Luís Muyllaert, de 11 jaar oude Junior Eurosong finalist uit Knokke-Heist, gaat zondag voor het eerst live optreden. Samen met de andere finalisten is hij om 17u te zien op het zogeheten ‘Podium Sint-Jacob’ in de Gentse feestzone. Momenteel doet de online-video van Luís met “In mijn dromen” het trouwens bijzonder goed. De hele week is de piepjonge zanger uit de badstad met de andere finalisten op Eurosong-leerkamp geweest. Dat moet ervoor zorgen dat het eerste live optreden zondag een succes wordt.

Wie wil meezingen kan HIER de tekst downloaden van “In mijn dromen”.
En
HIER kun je stemmen voor Luís.

De Bleeckere bezoekt Qatarese voetbalscheidsrechters in Knokke-Heist

Donderdagnamiddag is scheidsrechter Frank De Bleeckere in Knokke-Heist zijn WK-ervaringen gaan delen met voetbalscheidsrechters uit Qatar. Net zoals de vorige jaren stuurde het emiraat andermaal zijn aspirant-voetbalscheidsrechters naar de badstad voor een cursus die loopt tot vrijdag 23 juli. De referees waren zeer enthousiast over het bezoek van De Bleeckere, die vorig jaar wist door te stoten naar de top drie van ’s werelds beste scheidsrechters. De Qatarese voetbalscheidsen maken momenteel gebruik van stadion Olivier voor de fysische training. De theoriecursussen, logies en catering gebeuren zoals steeds in het Hotel Pavillon du Zoute.

Overleg rond kiteveiligheid aan onze kust

Volgens Ewald Deloof, voorzitter van het Watersportcentrum VVW Heist, wordt in het weekend geprobeerd met alle strandclubs tot een gemeenschappelijk voorstel te komen inzake het bevorderen van de kiteveiligheid. Eén en ander is in een stroomversnelling gekomen na het ongeval twee weken geleden aan de Westkust. Eind deze maand staat overleg met de Provincie op de agenda. Begin september volgt dan een evaluatie van het proefproject. De bedoeling is om uiteindelijk voor het seizoen 2011 alle kiteclubs op één lijn te krijgen met de praktische aanpak van de afspraken in verband met het veilig kitesurfen aan onze kust.


Ondertussen staat zaterdag de “All Kiters Downwind” op het programma. Deze lange afstand kitetocht tussen Heist en Cadzand is het grootste kite event aan onze kust. De initiatiefnemers hopen dit keer trouwens de kaap van 100 deelnemers te halen. De kite trip start zaterdag om 13 u.

Voor meer info: ewald@vvwheist.be of 0475/612279.

15.7.10

Drietalige website over maritiem erfgoed langs Noordzee en Kanaal

Zopas is de nieuwe drietalige website www.maritime-history.eu gepresenteerd, die het maritiem erfgoed in Zeeland, West-Vlaanderen, Nord/Pas-de-Calais en Zuid-Oost-Engeland moet ontsluiten. Op de website zullen o.m. maritieme erfgoedlocaties zoals het domein Raversijde en het Visserijmuseum in Oostduinkerke worden voorgesteld. Ook Museum Sincfala maakt via de gemeente Knokke-Heist deel uit van het project en krijgt er een plaats. Als de website begin 2011 volledig is afgewerkt, zal iedereen er informatie aan kunnen toevoegen via zowel tekst, foto, klank als video. Momenteel kunnen enkel de dertig partners van het Europese Interregproject gegevens leveren.

Toestemming verjagen beschermde zilvermeeuwen

Onze buurprovincie Zeeland heeft toestemming verleend om de beschermde zilvermeeuwen te verjagen. De afwijking geldt als de dieren zich te goed doen aan het net uitgezaaide mosselzaad. Op die manier wil men de schade aan de mosselzaadpercelen beperken. De kleine mosselen hebben namelijk 3 weken nodig om zich voldoende te kunnen beschermen tegen de zilvermeeuwen. Bij het optreden kan het een enkele keer nodig zijn een meeuw af te schieten om de verjaging effectief te houden, aldus de afwijking op de natuurbeschermingswet in Zeeland.

Zeebrugge gaat Oostendse vismijn uitbaten

Vlaams minister-president Kris Peeters, en minister Hilde Crevits, hebben donderdag een erfpachtovereenkomst ondertekend waardoor de Zeebrugse Visveiling en het European Fish Center in onze kusthaven de nieuwe exploitanten worden van de Oostendse Vismijn. Die was jaren verlieslatend. De stad maakte er een autonoom gemeentebedrijf van en gaf onterechte toelagen. Maar ook dat bracht geen redding. Eind vorig jaar kocht de Vlaamse overheid de Oostendse vismijnsite en begon een zoektocht naar een exploitant. Zeebrugge kon het beste businessplan voorleggen. De Vlaamse overheid sloot met de ZV en partner een overeenkomst voor 66 jaar en legt de nieuwe exploitanten enkele voorwaarden op. Zo moet een erfpachtvergoeding betaald worden door de exploitant. En die moet er ook voor zorgen dat de gebouwen en de infrastructuur op punt gezet worden. Het is de bedoeling het concept zoals in Zeebrugge ook uit te bouwen in Oostende: een moderne visveiling in een cluster van aanverwante visserij- en watergebonden bedrijven.

Kermis, braderie en koers in Westkapelle

Zondag 18 juli organiseert Unizo in het dorpscentrum van Westkapelle zijn jaarlijkse braderie met rommelmarkt. Vanaf de vroege ochtend is de volledige Dorpsstraat verkeersvrij. Voor de kinderen is er allerlei animatie. Blaasorkesten trekken voorbij de verschillende terrassen en op het centrale podium zijn diverse optredens voorzien. De hele dag klinkt de muziek van Disco Amigo in de Westkapelse braderiestraten. Het dorpsfeest wordt om 19 uur afgesloten met een gratis live optreden van covergroep Wolfgang. Op dinsdag 20 juli vindt de 22ste Grote Prijs Herbo Liften, een wielerwedstrijd voor Elite zonder Contract en Beloften plaats. De renners starten om 15 uur in de Dorpsstraat 46 en komen na diverse plaatselijke ronden aan in het dorpscentrum.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week vind je HIER.

Luxueuze 60+ Residentie Martinez in de planning voor Knokke

In Knokke-Heist wordt binnenkort bij het Zegemeer, schuins tegenover La Reserve, gestart met de realisatie van de luxueuze Residentie Martinez. Het wordt een 5-sterrencomplex dat zoveel mogelijk wil voldoen aan de behoeften van de hedendaagse zestigplusser. De residentie bestaat uit 2 gebouwen, opgetrokken rond een privé binnentuin met zwembad. Het ontwerp is een eerbetoon aan de typische Knokse villastijl. De twee blokken zijn verdeeld over 3 bouwlagen met 32 appartementen en 6 duplexen waarvan 5 met een eigen lift. De prijs van de appartementen begint bij ongeveer één miljoen euro. Op het gelijkvloers bevinden zich een aantal gemeenschappelijke ruimtes waaronder een restaurant, loungeruimte, verschillende zithoeken, een bibliotheek. In de kelderverdieping komen een welness- ruimte met sauna, hammam en jacuzzi, tevens een fitness- en massageruimte. Ook is er een wijnkelder voorzien waar de bewoners hun eigen wijnen kunnen stockeren. De algemene ruimtes worden ontworpen door interieurarchitect Axel Vervoordt. Voor de deur staan ook een aantal golfcarts ter beschikking van de bewoners die zich in Knokke-Heist willen verplaatsen. Het gaat om een initiatief van de Stonedale Group.

Zwembad De Raan in Heist langer open bij mooi weer

Vanaf maandag 19 juli tot donderdag 19 augustus is het openluchtzwembad De Raan in Heist langer open. Dan kan men er ’s avonds tot 21 uur terecht. Bij slecht weer gaat het zwembad echter gewoon om 18.30u dicht. Dit wordt op basis van de weersvoorspellingen 24 uur op voorhand meegedeeld. Van vrijdag 20 augustus tot en met dinsdag 31 augustus schakelt het complex weer over naar het gewone regime van 10.30 uur tot 18.30 uur.

Kunstschilder Peter Engels op Art Nocturne Knocke

Portretmeester Peter Engels uit Brasschaat is straks van de partij op Art Nocturne Knocke. Het Nelson Mandela portret van de 51-jarige kunstschilder prijkte op Reuters’ grootste billboard ter wereld, op Times Square, toen Mandela jarig was. Dat tilde de kunstcarrière van Peter Engels naar ongekende hoogte. Prins Albert van Monaco kocht het portret van Grace Kelly. Het succes van Peter Engels ligt hem mogelijk in de combinatie van zijn unieke stijl, zijn palletmestechniek, zijn grafisch ogend sepiakoloriet en zijn eigenzinnige positionering van het hoofd op het doek. Peter Engels schilderde pop-icoon Madonna als zijn versie van de Mona Lisa. Op het Indonesische eiland Lombok werd Michael Jackson vereeuwigd. Van tenor Luciano Pavarotti schilderde Engels het allerlaatste portret, slechts enkele weken voor de wereldberoemde zanger overleed. Hoewel je voor een Vintage Portret van Peter Engels al gauw 35.000 tot 72.000 euro betaalt, vindt het œuvre gretig afname. Verzamelaars volgen hem op de voet en nemen zijn werk graag in hun collecties op. En Peter Engels zelf wil intensief schilderen, wereldwijd exposeren en zijn werk op de betere internationale kunstbeurzen tentoonstellen zoals op de Art Nocturne Knocke.

Art Nocturne Knocke35e internationale kunst- en antiekbeurs

Scharpoord, Meerlaan 32, Knokke-Heist
Van zaterdag 7 tot zondag 15 augustus Open van 16 tot 22 uur Toegang 12 euro (tot 12 jaar gratis)
Gratis shuttle service om de 30 minuten aan Mini-Golf, Albertplein, Dienst voor Toerisme Lichttorenplein, Casino, Scharpoord

Bomen sneuvelen voor bereikbaarheid postbus in Westkapelle

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is van plan om de postbus in de Herenweg in Westkapelle een paar meter te verplaatsen. Dat is nodig omdat de groenstrook op die plaats volledig stuk gereden is door wagens die te dicht bij de postbus passeren om hun brieven te posten. Bijkomend probleem is dat chauffeurs die uit de Kalvekeetdijk komen, hun wagen op de parkeerstrook van de garage of aan de foute kant van de rijweg parkeren. Door de postbus te verplaatsen wil men nu een bypasszone creëren. Op deze manier is de postbus makkelijk bereikbaar, zowel voor de auto's vanuit de Kalvekeetdijk als uit de richting Westkapelle. Om deze bypass aan te leggen, zullen 3 bomen verwijderd worden.

Kabouter Wesley kusttram

Vanaf nu rijdt tussen Knokke-Heist en De Panne een Kabouter Wesley kusttram. Het ontwerp daarvoor werd gemaakt door Jonas Geirnaert, de ‘vader’ van de bekende stripfiguur. De voorbije weken was op Facebook trouwens al een actiegroep "Wij willen Kabouter Wesley op de Kusttram!" opgericht. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat de bekende kabouter een solotentoonstelling heeft in het kader van het Internationaal Cartoonfestival in het tentpaviljoen bij het Rubensplein in Knokke. De gekte kent trouwens geen grenzen. Vrijdag 23 juli wordt in de badstad namelijk omgedoopt tot Kabouter Wesley-dag. Jongeren worden daarbij aangezet zich uit te dossen als Wesleykabouter. Voorzien van een tekstballon mag men dan de cartoonale gratis bezoeken. Bovendien ontvangen de deelnemers een unieke Kabouter Wesley USB-Stick.

14.7.10

Gratis muziekoordopjes op Lollipop!

Op zaterdag 17 juli organiseert de Jeugdraad Knokke-Heist voor de 4de maal Lollipop op het Evenementenstrand in Heist. Op het podium ondermeer het Luikse partycollectief ‘The Partyharders Squad’. Hun hit ‘The Pope of Dope’ staat momenteel nog steeds bovenaan de hitlijsten. Daarnaast draait ook Starski op Lollipop. Terwijl DJ Puurs de line-up vervolledigt. De Jeugdraad zorgt er op Lollipop verder voor dat iedereen uit de bol kan gaan zonder gehoorschade op te lopen. Partygangers kunnen namelijk gratis oordopjes afhalen aan de preventiestand. Het gaat om de Alpine PartyPlugs van de firma Laperre, die speciaal ontwikkeld zijn voor party- en concertbezoekers. Het enige wat je daarvoor moet doen is een mailtje sturen naar info@jkh.be vóór zaterdag 16 uur met vermelding van je naam en je leeftijd. Op 17 juli zal er ook een preventiebus opgesteld staan aan het Evenementenstrand. Medewerkers van de dienst Preventie zullen er jongeren wijzen op risicogedrag en ze op een laagdrempelige manier inlichten over gehoorbescherming. Hier kun je alvast de enquête invullen die preventiemedewerkers deze zomer zullen afnemen.

Geen voorverkoop
Tickets aan de deur: 10 EUR (CJP 9 EUR)

KH gratis downloaden voor iPad

Het nieuwe gemeentemagazine KH is pas verschenen op papier en staat meteen al te blinken in de populaire App Store. Dat is de online winkel van Apple waar je allerlei applicaties kunt downloaden. KH is compatibel met de iPad, het laatste en meest revolutionaire multimediagadget van Apple, dat later deze maand ook in België te koop is. Daarmee is Knokke-Heist de eerste Belgische gemeente die haar magazine op die manier beschikbaar maakt. Ontdek HIER hoe goed KH er uit ziet. Heb je al een iPad, kies daarop http://www.khmagazine.be. Deze download is helemaal gratis.

90’s Party op Evenementenstrand

Op zaterdag 24 juli krijgt de 90’s Party z’n beslag in de tent op het Evenementenstrand in Knokke-Heist. Dj’s Nicolas Decoster en Filip Vanden Berghe zullen in een sfeervol uitgelichte tent vol speciale effecten de beste 90’s platen draaien. Live dance acts en een videowall zorgen verder voor extra sfeer. Wie HOT & SPICY gekleed naar de party gaat maakt kans op een rit voor 8 personen in de badstad aan boord van de hummerlimousine.

Voor alle info in verband met de kaartenverkoop kun je terecht op de website www.jeugdigamusement.be

Grote Prijs Knokse Bandencentrale-Le Boudin Sauvage

In Ramskapelle organiseert Wielerclub De Jumpers op zaterdag 24 juli de 6de Grote Prijs Knokse Bandencentrale-Le Boudin Sauvage. Deze ploegentijdrit met teams van 4 personen staat open voor alle inwoners van Knokke-Heist en Damme of mensen die bij een erkende wielervereniging in deze gemeenten zijn aangesloten. De wedstrijd wordt verreden over 2 plaatselijke ronden. Dat komt neer op een afstand van 10,5 km.


Inschrijven kan via de website http://www.knoksebandencentrale.be/ (rubriek sponsoring en dan doorklikken naar inschrijving) en door overschrijving van 25 EUR op nr. 380-0170682-33 met vermelding van naam en adres.

Vijzelpompen tegen wateroverlast draaien proef in Knokke

In het gloednieuwe ondergrondse bufferbekken bij de Nieuwstraat in Knokke heeft Aquafin zopas de 2 vijzelpompen en de reserve in werking gesteld. De installatie zal nu een tijdje proefdraaien terwijl de technici controleren of alles naar behoren functioneert. Elke pompvijzel kan per seconde 1000 liter water overhevelen naar het vooroeverbekken. Het gemeentebestuur hoopt dat bij felle regenval deze zomer, het overtollige oppervlaktewater nu sneller via de grote collectoren afgevoerd kan worden. Op maandag 12 juli veroorzaakten diverse wolkbreuken namelijk wateroverlast in de deelgemeenten Knokke en Heist. In een mum van tijd liep het nieuwe bufferbekken namelijk vol met 2,5 miljoen liter rioolwater. De vijzelpompen waren op dat moment echter nog niet operationeel, zodat de permanentiedienst van Aquafin zich moest behelpen met dompelpompen.

Dieven weg met dure Mercedes bij garage in Knokke-Heist

Onbekenden zijn er dinsdagavond in Knokke-Heist van door gegaan met een dure Mercedes. Dat gebeurde bij garage Proot langs de Natiënlaan. De dieven vroegen de verkoper om een voertuig uit 2008 even buiten te rijden. Toen de verkoper werd afgeleid door andere klanten, pakten ze de sleutels van de wagen en reden er mee weg. De garagist zette de achtervolging in maar kon de dieven niet vatten. Later belde het duo de garage nog op met de mededeling dat ze de wagen niet wilden stelen enkel even wilden lenen. Momenteel is er evenwel nog steeds geen spoor van de dieven of de dure Mercedes.

Paardentheater Equidia naar Knokke-Heist

Het paardentheater Equidia is op tournee door ons land en komt ook naar Knokke-Heist. Van nu vrijdag 19 juli tot zaterdag 7 augustus is de paardenshow te zien in Heist. Op de parking Vuurtoren Eienburg wordt daartoe een reusachtige hippodroomtent neergezet, waarin plaats is voor 2.000 mensen. Het is de verscheidenheid aan disciplines dat Equidia extra uniek maakt. Zowat alles passeert de revue van garrocha en vrijheidsdressuur tot het dansen van een tango. Doorheen het meer dan twee uur durende spektakel worden de paarden begeleid door Argentijnse en Spaanse muziek. De voorstellingen zijn op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, telkens om 20u.

Info en reservatie aan de kassa of via 0478 08 92 77.

Klopjacht in Heist op slachtoffer fietsendief

Dinsdagavond heeft de politie in Knokke-Heist een klopjacht gehouden op een man wiens fiets net gestolen was. De gedupeerde had gezien hoe iemand in de Graaf d'Ursellaan in Heist met z'n fiets aan de haal ging. Met een nep-pistool in de hand zette hij de achtervolging in, richting het Bosje van Heist. Omstaanders alarmeerden de politie. Die zette met alle beschikbare patrouilles de achtervolging in. De vermeende schutter werd snel ingerekend en kreeg vervolgens een uitbrander van de politie. Van de fietsendief was er geen spoor meer.

13.7.10

Museumavond in Sincfala met Joe Mullen en Plan B

In Heist zijn de donderdagse museumavonden in Sincfala al geruime tijd een traditie in juli en augustus. Deze zomer is het museum tot 22u open op 15, 22 en 29 juli en op 5 en 12 augustus. Om 18.30 en 19 uur start een gids met een rondleiding in ondermeer de zomertentoonstelling ‘Zwinstreek in VERVOERing’. Kinderen kunnen op eigen houtje op schattentocht. Om de museumavond af te sluiten programmeert Sincfala elke donderdag om 20 uur ook een optreden. Donderdagavond 15 juli is zo Joe Mullen en z’n groep Plan B te gast. Joe Mullen brengt op eigenzinnige wijze Ierse en Schotse traditionals.


Toegang: 2 EUR – kinderen gratis
Voor gratis drankje: surf hier

Lifeguard Games in Knokke-Heist

Bij Surfers’ Paradise wordt donderdagavond de zevende editie gehouden van de Lifeguard Games. Door de diverse reddersgroepen in Knokke-Heist wordt dan gestreden voor de wisselbeker. Op het programma: een aflossingsloop op blote voeten, een run-swim-run wedstrijd, om het verst een reddingsboei werpen, een bootrace met zeekajaks, en met een reddersboard een drenkeling afvoeren. Vermoedelijk zullen ook redders uit Blankenberge, Zeebrugge en De Haan deelnemen aan deze Lifeguard Games.

T&T Design opent in Knokke-Heist eerste winkel

T&T Design, die op termijn een winkelketen wil uitbouwen, opent z’n eerste boetiek in Knokke. Volgens verantwoordelijke Véronique Rossel werd daartoe een pand in de Dumortierlaan op gepaste wijze gerenoveerd. “In de boetiek ontdek je een verrassend kooksysteem, tijdloos meubilair voor binnen en buiten, Italiaanse lederen salons, verstandig slaapcomfort, stijlvolle verlichting, inox BBQ’s, enz., aangevuld met een collectie kleinere design-accessoires”, aldus de uitbaatster. Op termijn wil de zaak ook een aanwezigheid in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

Naam Norfolkline verdwijnt

De naam Norfolkline, van de rederij die ondermeer de Schotlandferry in Zeebrugge uitbaat, gaat uit het straatbeeld verdwijnen. De naam wordt vervangen door DFDS Seaways. De integratie van Norfolkline zal pas eind 2012 afgerond worden, maar de grootste verschuivingen worden nog voor het einde van dit jaar verwacht. Op termijn komen trouwens alle veerverbindingen die DFDS in eigendom heeft in de Noordzee, de Baltische en de Ierse zee onder dezelfde naam. Voorlopig komen er volgens het DFDS hoofdkantoor in Kopenhagen geen wijzigingen voor het personeel en voor de dienstregelingen. De rederij blijft evenwel geloven in de route tussen Zeebrugge en Schotland. Zopas werd een nieuwe firma ‘Holyrood Partnership’ aangesteld om Schotland beter bewust te maken van de toeristische mogelijkheden in ons land. Deze week werd op de Schotse Televisie (STV) in prime time ook een reclamespot gelanceerd waarin de aanloophaven Zeebrugge als de ‘Gateway to Europe’ wordt omschreven.

Nieuwe straatvuilzuigers voorgesteld in Knokke-Heist

In de gemeentelijk bergplaats op het bedrijvenpark ’t Walletje in Westkapelle werden dinsdagmorgen twee nieuwe zwerfafvalzuigers geleverd. Ze werden voorgesteld door de verantwoordelijke Schepen Paul Geerinckx. Van Den Haag tot De Panne worden deze elektrische straatvuilzuigers van het bedrijf Glutton wereldwijd reeds in 2500 gemeenten ingezet. Nu dus ook bij de Dienst Onderhoud in Knokke-Heist. Met deze gesofisticeerde, geluidsvriendelijke toestellen kunnen de straatkeerders voortaan zwerfvuil, hondenpoep en zelfs vloeistoffen probleemloos van het wegdek verwijderen. De Glutton zuigt alle soorten afval op dat door een buis van 125 mm heen kan: van sigarettenpakjes, blikjes en flessen tot gevallen bladeren en ander afval. De nieuwe toestellen worden ondermeer ingezet op alle plaatsen waar het gebruik van een gewone veegmachines onmogelijk of inefficiënt is.De Glutton produceert slechts 55 decibel waardoor inwoner en toerist 's morgens niet wakker gemaakt worden. Het toestel heeft een autonomie van 2 werkdagen voordat de batterij opnieuw moet worden opgeladen. “Eén machine is aangekocht voor de zone Heist, de andere is operationeel voor de zone Knokke”, stelt Schepen Geerinckx. “Op speciale dagen zoals Kneistival, carnaval en andere massahappenings kunnen beide toestellen samen ingezet worden”. Met de aankoop van deze 2 elektrische straatafvalzuigers is een bedrag gemoeid van ruim 37.000 euro.

Stilstaan- en parkeerverbod in Ramskapellestraat wordt uitgebreid

Om de doortocht van de bussen van De Lijn te garanderen wordt in Ramskapelle het stilstaan- en parkeerverbod uitgebreid. In de Ramskapellestraat geldt ter hoogte van de bushalte bij café Burgerwelzijn reeds een stilstaan- en parkeerverbod. ’s Avonds en tijdens het weekend wordt er echter veel foutief geparkeerd, zodat de politie repressief moet optreden. Om de situatie voor de weggebruikers nog duidelijker te maken, wordt het stilstaan- en parkeerverbod nu uitgebreid vanaf de hoek van de Spelemanstraat. De wijkagent zal met een bericht de klanten van café Burgerwelzijn op de hoogte brengen van de gewijzigde regeling.

12.7.10

Zaterdag weer Zwemloop

Zaterdagnamiddag organiseert de Triatlonvereniging 't Zwin voor de vijfde maal de Zwemloop van Sluis. Onder de meer dan 350 inschrijvingen bevinden zich 127 Knokke-Heistenaars. Dit keer kan men naast individueel ook als duo deelnemen. Zo kan een zwemmer een koppel vormen met een loper. Het zwemparcours van 750 meter is dit jaar gewijzigd. De deelnemers starten bij de "zwintriathlontrap" in Sluis en zwemmen heen en terug naar het keerpunt voorbij de Parma-brug. Het lopen over 7,5 km bestaat zoals bij de vorige edities uit 3 ronden langs het Jaagpad en over de Wallen van Sluis, met daarin de befaamde trap, die dit jaar opnieuw is aangelegd. Voor het eerst is er ook om een recreatieve zwemloop met kortere afstanden. De Zwemloop maakt deel uit van het sportstimuleringsproject "Knokke-Heist, een zee van sport".

Hetere vuurhaarden in passiefhuizen zegt Brandweer Knokke-Heist

Passiefhuizen verbruiken een minimum aan energie. Dat is zuinig, maar vormt een probleem als er brand uitbreekt. “Alle warmte wordt teruggekaatst op de oorspronkelijke vuurhaard", zegt Jean-Claude Vantorre, luitenant bij de brandweer in Knokke-Heist. "Brandweerlui worden geconfronteerd met veel hetere vuurhaarden." Het openen van een deur of een raam kan derhalve een steekvlam of een explosie veroorzaken. In dat verband wordt nu onderzoek gedaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beslist eind dit jaar of architecten en bouwondernemers op een andere manier passiefhuizen moeten bouwen.

Coca-Cola creëert ‘Happyrinth’

Knokke-Heist krijgt er de komende dagen een extra toeristische attractie bij. Coca-Cola creëert op het Albertstrand in Knokke namelijk een zogeheten ‘Happyrinth’. Met z’n 625m² is het de grootste doolhof die ooit op een Belgisch strand werd ingericht. Via 480 meter aan doolhofgangen kan men op zoek gaan naar “de bron van geluk” in het hart van het labyrinth. Wie er na zo’n 20 minuten zoeken in slaagt om deze ‘Fountain of Happiness’ te bereiken wordt beloond met een verdiende verfrissing. De Coca-Cola doolhof is gratis toegankelijk van 16 juli tot 16 augustus. Kinderen beneden de 12 moeten vergezeld zijn van een volwassen begeleider. Voor de ouders is er een observatiepost.

Feyenoord op stage in Cadzand

Een selectie bestaande uit 19 spelers van Feyenoord is maandag in Cadzand gestart met een trainingskamp. Ze blijven zes dagen en hebben hun intrek genomen in Hotel De Wielingen. Feyenoord neemt de plaats in van Lierse dat daar afgelopen week op stage was. De Rotterdamse ploeg traint tweemaal daags op de velden van SV Sluis. Verder wordt woensdag om 19u op sportpark Denoek in Hoek een oefenduel gespeeld tegen het Zeeuws elftal.

Grootste drukte ooit voor Verweeplein in Knokke

Naar schatting hebben zondagavond op het Verweeplein in Knokke meer dan 2.000 mensen de WK-finale meebeleefd. Zoveel volk was er op het bekende plein vermoedelijk nog nooit bijeen geweest. Massa’s Knokke-Heistenaars, maar ook een pak toeristen, waaronder veel noorderburen. Met de voetballiefhebbers ging het voor circa drie kwart om oranje-supporters, maar dat heeft niet mogen baten. Voor het begin van de wedstrijd werden de aanwezigen op het plein in de mood gebracht met oranje gekleurde muziek op Radio Paradijs. De schermprojectie van Ledsmove verliep vlekkeloos en voor de horeca rond het plein was het in alle geval een opsteker. De sfeer was prima en de aanwezige politie kon gewoon meegenieten. Opmerkingen waren er tijdens de wedstrijd wel over het ruwe spel van de Nederlanders. Toch was bij velen de teleurstelling groot toen Spanje op de valreep het winnende doelpunt scoorde. Vervolgens werd her en der in de badstad nog lang nagetreurd of gefeest. Maandagmorgen kwam er in alle vroegte een veegmachine aan te pas om blikken, papier en oranjerestanten van het plein te verwijderen.

Nieuwe Stadskrant wordt busbedeeld

In Knokke-Heist is de Post gestart met het bedelen van 25.000 exemplaren van de Stadskrant in alle bussen. In deze editie vertelt het gemeentebestuur onder meer hoe landbouwers een claim kunnen indienen tegen ganzen die schade aanrichtten op hun velden. Verder de geplande werkzaamheden in september in de badstad, en hoe men fietsdieven teleurstelt. Tenslotte ook een indicatie van wat er allemaal te beleven valt in de preventiebus die op 17 juli opgesteld staat aan het evenementenstrand.

Webcam op havenmuur Zeebrugge

Wie het in- en uitvaren van de schepen in onze kusthaven wil in het oog houden kan dat ook via de pc. Op de havenmuur in Zeebrugge staat namelijk een webcam. Het gaat om een initiatief van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). De camera is naar het noorden gericht. Op die manier wordt vermeden dat inslag vanwege rechtstreeks zonlicht de beelden op sommige momenten onbruikbaar zouden maken. Men kan op de webpagina ook allerlei waarnemingen bekijken. Die worden elk uur uitgevoerd.

Gustave Siska zomerse pop-up store

De pop-up store van het Antwerpse ontwerpersduo A.F. Vandevorst is voor de zomermaanden verscheept naar Knokke-Heist. In de badstad heeft het tijdelijk onderdak gevonden in de oude villa ‘Gustave Siska’. De guerrilla store – zoals tijdelijke winkels ook wel genoemd worden- toont de verschillende collecties van A.F.Vandervorst in de herkenbare retro-ziekenhuissfeer. Het is echter niet zomaar een winkel. Aktion II maakt deel uit van het totaalconcept ‘Gustave’, waarvoor An Vandevorst en Filip Arickx een samenwerking aangingen met Jan Hoet Jr. en zijn partner Delphine Bekaert. De twee galerijhouders, die trouwe zomerse gasten zijn in Knokke-Heist, geven aan de achterzijde van het huis diverse artiesten de kans hun werk te tonen. De villa beschikt bovendien over een enorme tuin waar gepicknickt kan worden. Met andere woorden, Gustav wil een ontmoetingsplek zijn waar trendy mensen zich zeker thuis voelen.


Tot eind september van 11 tot 19 uur. In september enkel op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag.

11.7.10

Romeinen, Vikingen en Vlamingen in Aardenburg

Momenteel loopt in het Gemeentelijk Archeologisch Museum van de Sluise deelgemeente Aardenburg de tentoonstelling ‘Romeinen, Vikingen en Vlamingen’. Op deze tentoonstelling zijn 150 topstukken uit het Archeologisch Museum Van Bogaert-Wauters te zien. De voorwerpen werden halfweg de 20ste eeuw gevonden tijdens baggerwerkzaamheden, boringen en opgravingen in het Schelde- en Durmebekken. Bij de tentoonstelling ligt de nadruk op de Romeinse tijd (eerste tot vierde eeuw), de tijd van de Vikingen (negende-tiende eeuw) en de ‘Vlaamse middeleeuwen’ (de elfde tot vijftiende eeuw). Onder het tentoongestelde materiaal bevinden zich tal van fraaie zeldzame voorwerpen, zoals bronzen en terracotta beeldjes, wapens, sieraden, aardewerk, kammen, gordelgespen en veel meer. Uniek uit de Romeinse tijd zijn onder andere een Egyptisch Hathor-Isisbeeldje, een Etruskische spiegel en een vrijwel complete soldatenhelm. Bijzonder uit de Vikingtijd zijn sieraden, fragmenten van gevechtsbijlen en twee voorstevens van zogeheten drakarschepen, waarmee de Vikingen meer dan 1000 jaar geleden hun plundertochten uitvoerden. Uit de ‘Vlaamse middeleeuwen’ verdienen goedendags en een penoen (lansstandaard) met klimmende Vlaamse leeuw speciale aandacht.


Praktisch: de tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober 2010 in het Gemeentelijk Archeologisch Museum (Marktstraat 18, NL-4527 CL Aardenburg). Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-12.00 en 13.30-17.00 uur; zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur. Meer informatie: +31(0)117 492 888 of archmus@zeelandnet.nl.

Hogere winstverwachting bij Maersk Line

Het Deense A.P. Möller-Maersk, dat ook in Zeebrugge bedrijvig is, heeft de winstverwachting voor dit jaar verhoogd. Dat komt vanwege een sneller dan verwacht herstel bij Maersk Line. Dat dochterbedrijf is de grootste containervervoerder ter wereld. Maersk haalde in 2008 een nettowinst van 17,6 miljard kroon (2,8 miljard euro), gevolgd door een verlies van 5,5 miljard kroon in 2009. De prognose voor dit jaar stoelt wel op de aanname dat vrachttarieven, de olieprijs en de wisselkoers ten opzichte van de dollar stabiel blijven.

Oranjesprokkels

Jongens van Oranje, wil je zondag winnen ontSpanje * Hoe komt het dat de Vlaamse feestdag in Knokke op een Hollandse feestdag lijkt? * Bestelt iedereen vanavond op het Verweeplein Oranje-Sap? * Laten ze vanavond in Knokke-Heist de nieuwe film ‘Clockwork Oranje’ zien? * Geruchten dat vandaag op de Golf enkel met oranje ballen gespeeld wordt * Pff, ’t is al zo warm en nu nog oranje aantrekken * Niemand rijdt door het rood vandaag, alle verkeerslichten staan blijkbaar op oranje. * De bakker heeft vandaag oranje tompoezen * De River Woods Beach Club aan de Zeedijk in Het Zoute is omgetoverd tot een voetbalstrand en kleurt oranje. * Lars Boom tweet uit de Tour de France: De strijd is hier vandaag begonnen. De spanjaarden in het rood en wij uiteraard in oranje! * De Vlaamse Leeuw heeft zich vandaag vermomd in het oranje.

Knokke-Heistenaars wagen het in een historisch Koetshuis

Zelfs in deze economisch moeilijke tijden zijn er toch nog jonge stadsgenoten die de uitdaging durven aangaan als zelfstandige horeca uitbaters in onze regio. Zo hebben Knokke-Heistenaars Phyllis De Plecker en Dave Jacobs in Brugge een horecazaak geopend in een 18e eeuws Koetshuis, dat kelderrestanten heeft die uit 1300 dateren. Gelijktijdig werd het eigen gedeponeerde Koetsenbier gelanceerd. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer de Brugse erfgoedschepen Mercedes Van Volcem en toerismeschepen Jean-Marie Bogaert. Het historische pand met z’n grote tuin wordt als een toeristische troef beschouwd. Het kreeg van het college de herbestemming als horeca-koetsenhuis. De zaak is gevestigd aan de Katelijnestraat 27b en kreeg derhalve de naam “Koets 27b”.