12.4.08

Juwelen van de Zee in Zeebrugge

Zaterdag lagen aan de Zweedse kaai in de Zeebrugse voorhaven twee unieke cruiseschepen afgemeerd. Om 4u in de ochtend was de “Jewel of the Seas” van Royal Carribean de haven binnengelopen, na een korte overtocht uit Dover. Het 294m lange vaartuig vaart onder Noorse vlag en was op doortocht naar Amsterdam. De zowat 2500 passagiers maakten van hun verblijf in Zeebrugge gebruik om het historische Brugge te bezoeken. Een vloot van vele tientallen bussen was nodig. Want ook de opvarenden van de Ventura wilden naar onze provinciehoofdstad. De gloednieuwe Ventura is het paradepaardje van de rederij P&O en liep om 6u zaterdagmorgen de haven binnen. Het was meteen de eerste vaart mét passagiers voor het vaartuig, dat komende woensdag nog moet gedoopt worden. Die ceremonie krijgt in Southampton z’n beslag en wordt uitgevoerd door Oscarwinnares Dame Helen Mirren. De gasten die in Zeebrugge aan boord van het schip mochten waren bijzonder onder de indruk van het spectaculaire theater, de drie grote restaurants, waaronder de exclusieve White Room, die ontworpen werd door de bekende Michelinsterrenchef Marco Pierre White. Even indrukwekkend waren trouwens de kajuiten, hutten en suites, die in totaal plaats bieden aan 3.600 passagiers. Ook werd stilgestaan bij de overvloed van kunst aan boord van het cruiseschip. Verder is er op het vaartuig heel veel aandacht voor de wensen van kinderen. Die konden om te beginnen kennismaken met Noddy, het wezentje uit de kinderboeken van Enid Blyton. "Het was trouwens uitgerekend met de boeken van Enid Blyton, dat wij als gevluchte visserskinderen uit Heist voor het eerst kennis maakten toen we in 1940 in Engeland naar school gingen" zegt Gilberte Beirens… Aan boord van de Ventura ook een aantal zaken die nieuw zijn in de cruise-industrie. Het gaat onder meer om een circusschool, een 3-D-bioskoop en bungee trampolines. Absolute blikvanger was de 15m grote digitale car-racing track van Scalextric, voor kinderen om te spelen, en voor volwassenen om bij te watertanden. De Ventura vertrekt zaterdagavond om 17.30u weer naar Southampton. De Jewel of the Seas verlaat onze kusthaven reeds om 16u.

11.4.08

Geen Cavalia-paarden voor politie in Knokke-Heist?

Je leest er meer over in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Zelfde overvallers van in Westkapelle?

Twee gemaskerde mannen hebben donderdagmiddag in een appartementencomplex voor bejaarden in de Keizer Karelstraat in Brugge een koppel overvallen. Hun buit bestaat uit juwelen, oude munten en zilverwerk. De overvallers belden aan met een bos bloemen in de hand. De man en vrouw van 84 jaar dachten dat het de bediende was die dagelijks de tafel afruimt. Eens binnen eisten de overvallers in het Frans geld en juwelen. Ze gebruikten geen fysiek geweld. Het parket in Brugge onderzoekt of er een verband bestaat met een overval enkele weken geleden in Knokke-Heist. Toen belden twee overvallers bij een woning aan in Westkapelle, met een groot pak in de hand. Ze hielden de bewoonster onder dwang toen ze de villa doorzochten. Ook toen waren ze uit op geld en juwelen. De daders van die overval zijn nog steeds voortvluchtig.

Loop van de Bevolking

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week vind je HIER

Resultaten één jaar cameratoezicht in Knokke-Heist

De politie in Knokke-Heist heeft zopas de resultaten bekend gemaakt van het eerste jaar camerabewaking in de badstad. Het komt neer op 1.813 uur actief cameratoezicht. Tijdens die uren werden 203 feiten gemeld waarbij één of meer interventieploegen ter plaatse werden gestuurd. 70 daarvan hielden verband met verkeer en 45 met ‘verdachte situaties’. Daarnaast werd ook uitgerukt voor vechtpartijen, openbare dronkenschap, wildplassen, beschadigingen, diefstallen en sluikstorting. Concrete voorbeelden zijn er legio. Jongeren stelen in september straatmeubilair en verkeersborden; ze worden onmiddellijk opgepakt. Na diefstal van een fiets aan het Verweeplein worden de beelden herbekeken; het opladen van de fiets is zichtbaar en de dader wordt herkend door een politieman; de eigenaar heeft zijn fiets terug. In oktober worden na telefonische melding bromfietsdieven gevolgd met de camera’s en na achtervolging onderschept. Bij een vechtpartij eind december op het Van Bunnenplein kan de politie ingrijpen en zo erger voorkomen.

De camera’s werden ook gebruikt om waar mogelijk, na een telefonische melding, de situatie visueel in te schatten. Zo kan de interventie beter voorbereid verlopen. Een bijkomend voordeel van cameratoezicht volgt uit de registratie van alle beelden, ook op de momenten dat ze niet live worden bekeken. Bij misdrijven of onregelmatigheden kunnen de beelden achteraf opnieuw worden gecontroleerd. Ze kunnen ook als bewijsmateriaal dienen bij vervolgingen.

Gemeenten door de mazen van het net

Net als Knokke-Heist gaan zo'n 150 ander Vlaamse gemeenten hun forfaitaire huisvuilbelasting vervangen door een andere algemene belasting. Zo omzeilen ze de vraag van de Vlaamse regering om de huisvuilbelasting af te schaffen in ruil voor een schuldvermindering van 100 euro per inwoner. Binnen de Vlaamse regering vindt sp.a deze spitsvondigheid niet kunnen. Voorzitter Jef Gabriels van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vindt het "logisch dat de gemeenten hun verlies aan inkomsten compenseren".

Verzetsstrijdster op Duitse Week in Lyceum

Maandag start in het Lyceum in Knokke de jaarlijkse thema-taalweek. Na het succes van ‘La semaine française’ en ‘the British week’ wordt dit keer uitgepakt met ‘eine deutsche Woche’. Om de Duitse vlag in herinnering te brengen gaan de derdes maandag naar school in het geel, de vierdes in het rood en de zesdes in het zwart. ‘Also sprach Zarathustra’ ondersteunt de openingsceremonie. ’s Middags kunnen de leerlingen genieten van een door henzelf samengestelde top 30 van Duitse schlagers. Er komen ook Duitse filmen, dansen en een samenzang aan te pas. Het belangrijkste evenement wordt beslist de getuigenis gebracht door de 87-jarige Maria De Meersman. Dit kadert in een groots project omtrent concentratie- en vernietigingskampen in Europa waar het lyceum aan deelneemt. Maria de Meersman was 19 toen het Duitse leger ons land binnenviel. Via een politiecommissaris én verzetsman, kreeg ze een baantje in de kantoren van de Luftwaffe in Brussel. Onder zijn impuls legde Maria contact met Duitse officieren en voerde ze kleine spionageopdrachten uit. Door haar onweerstaanbare charmes slaagde ze erin om de meest geheime informatie te ontfutselen en al snel groeide ze uit tot een belangrijk lid van het ondergrondse verzet. In 1944 ontdekte ze dat een lid van het Vlaamse verzet in een feite een dubbelspion was voor de Duitse bezetter. Na een aanslag op haar leven zag De Meersman zich gedwongen om naar Wenen te vluchten. Daar werd ze uiteindelijk door de Gestapo gevangen gezet.

Koppel staat terecht voor dealen in Lippenslaan

Een 30-jarige Fransman en zijn 29-jarige vriendin uit Nederland staan voor de correctionele rechtbank in Brugge terecht voor het dealen van cannabis vanuit hun kledingzaak in de Lippenslaan. Het Openbaar Ministerie vraagt een effectieve celstraf voor beiden. Het handeltje kwam aan het licht toen de politie in oktober 2006 een 17-jarige betrapte met grote hoeveelheden cannabis. De jongeman bekende dat hij vijfhonderd gram van het goedje gekocht had bij de 30-jarige uitbater van een kledingzaak in de Lippenslaan. Volgens de procureur had de uitbater samen met zijn vriendin een handeltje in cannabis en verkocht hij minstens in augustus en oktober 2006 een halve kilo aan de minderjarige dealer. De winkeluitbater en zijn vriendin geven toe zelf gebruiker te zijn, maar ontkennen de handel in alle toonaarden. Hun kledingzaak is inmiddels verhuisd naar Antwerpen. 'Het is gemakkelijk om een zwarte man met een pet en gekleed in streetwear de schuld te geven', verdedigde de Fransman zich. Zijn advocaat vraagt voor hem en zijn vriendin opschorting van straf. Het vonnis wordt op 8 mei verwacht.

Meer concurrentie voor Zeebrugge

De Belgische stuwadoors Sea-Invest en Zuidnatie hebben alle vergunningen binnen voor de bouw van hun containerterminal in Vlissingen. Het eerste schip wordt verwacht begin 2010. Vlissingen heeft nog twee containerterminalprojecten in de pijplijn, maar die kregen nog niet het fiat van de provinciale overheden. De haven van Vlissingen profileert zich steeds meer als concurrent van Zeebrugge en Antwerpen. Vlissingen snoepte belangrijke auto-, papier- en pulptrafieken af van de Belgische havens en wordt binnenkort ook een belangrijke rivaal voor de overslag van containers. Ook wil Vlissingen meer cruiseschepen ontvangen ten nadele van Zeebrugge. Vlissingen ligt dicht bij de monding van de Schelde en dat levert schepen een grote tijdswinst op ten opzichte van Antwerpen. Ook de arbeidsomstandigheden zijn volgens sommige havengroepen flexibeler in Vlissingen. Donderdag maakten de havengroep Sea-Invest, eigendom van de Gentse zakenman Philippe Van de Vyvere, en de Antwerpse goederenbehandelaar Zuidnatie bekend dat de bouw van hun 60 hectare grote containerterminal in Vlissingen-Oost van start kan gaan.

Kandidaat-schepenen Tongeren werven leden in Knokke-Heist

De Open Vld-afdeling Tongeren is de jongste weken met bijna 600 leden gegroeid: van 790 naar 1380. Dat is bijna een verdubbeling. Oorzaak is de schepenverkiezing woensdag. De leden zullen beslissen wie overleden schepen Engelborghs opvolgt. En dus werven kandidaten in meer of mindere mate nieuwe leden aan in ruil voor een stem. Zo werden voor de Tongerse Vld zelfs leden geronseld in Knokke-Heist. “Als het moet betaalt de kandidaat zelfs het lidmaatschapsgeld van 10 euro,” aldus het Belang van Limburg.


Hugo Biets, ondervoorzitter van de Tongerse Open Vld, ontkent de groei niet: “Het klopt dat de partij spectaculair vooruit is gegaan. Er is serieus aan ledenwerving gedaan. Ook buiten Tongeren. Er staat nergens in de statuten dat dat niet mag. Als hier woensdag iemand uit Knokke-Heist staat en die persoon heeft een geldige opvolgingsbrief én staat op onze ledenlijst, dan mag die mens stemmen. Ook goed voor het toerisme".

10.4.08

Maritiem opleidingscentrum krijgt meer geld

Het Maritiem Centrum van Zeebrugge krijgt 3,7 miljoen euro om fors uit te breiden en te vernieuwen. Dat heeft Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A) aangekondigd naar aanleiding van de werkconferentie "De Haven werkt" in Brussel. De investering in het maritiem opleidingscentrum moet ervoor zorgen dat de opleidingen veel dichter aansluiten bij de noden van de zeevaartsector en dat er meer mensen opgeleid kunnen worden. In totaal wordt 3,7 miljoen euro geïnvesteerd. Daarvan wordt 3 miljoen euro door de VDAB betaald. Ook de baggerbedrijven De Nul en DEME en de werktuigproducent URS participeren in het project. De Vlaamse havens kampen met heel wat knelpuntvacatures. Het uitbreiden en verbeteren van de opleidingen is volgens minister Vandenbroucke een van de manieren om daar iets aan te doen. Het Maritiem Centrum van Zeebrugge in de Lanceloot Blondeellaan is het enige opleidingscentrum van de VDAB waar opleidingen voor typische havenberoepen zoals dekopleidingen, navigatie-, communicatie- en veiligheidsopleidingen worden gegeven.

Sloop van Reserve pand van start

Na 3 weken voorbereidend werk zijn donderdagmiddag de bulldozers in actie gekomen voor de eigenlijke sloop van hotel La Réserve in Knokke-Heist. Tegen eind mei zou het voormalige luxehotel met de grond moeten gelijk gemaakt zijn. Het maakt plaats voor een complex met een nieuw 5-sterrenhotel en luxe-appartementen. Bedoeling is dat het nieuwe hotel opent met Pasen 2010. Maar dan zal nog niet het hele complex af zijn.

Lippenslaan verzakt door zwaar bouwverkeer

Het verkeer in Knokke ondervindt momenteel heel wat hinder door het afsluiten van een deel van de Lippenslaan. Volgens Hendrik Vandromme, diensthoofd van het technisch bureau bij de gemeente, zijn de verzakkingen in de Lippenslaan het gevolg van het zware verkeer dat er de laatste maanden passeerde. De Lippenslaan is niet berekend op dergelijke volumes bouwverkeer. De verzakkingen zijn hersteld en moeten nu uitdrogen. Op 18 april wordt de Lippenslaan weer opengesteld voor alle verkeer.

Inwoner Knokke-Heist pleegde internetfraude

Vanwege medeplichtigheid aan internetfraude is donderdagochtend op de rechtbank in Middelburg zestien maanden cestraf geëist tegen een 20-jarige Nederlander, die in Knokke-Heist woont. De jongeman zou tussen eind 2006 en begin 2007 gezorgd hebben voor rekeningen waar mensen die spullen kochten op Marktplaats.nl bedragen op stortten. Na betaling ontvingen de klanten echter niets. De advocaat van de man vond de eis 'absurd hoog'. De raadsman meende dat een werkstraf meer op zijn plaats was, zeker gezien het feit dat de jongeman al een tijd in voorarrest gezeten heeft.

Mensen kiezen massaal voor koopzondag

Een grensoverschrijdend internetonderzoek toont aan dat de meeste mensen ook op zondag willen kunnen winkelen. Ruim 88 procent van de ondervraagden wil dat. Slechts 11 procent van de 1763 deelnemers aan de enquête is het daar niet mee eens, en wil dat de zondagrust gerespecteerd wordt. Zowel bij ons als in Nederland ligt het hete ijzer van de winkelzondag in het vuur. Bij ons wil een vakbondskliek de wet dicteren. Bij onze noorderburen is het een minderheid aan christelijke fundamentalisten die hun wil opdringt aan de rest van de bevolking. Het onderzoek toont echter aan dat de mensen niet door de hoge heren in Brussel of Den Haag willen betutteld worden.

Weg wijzer naar Knokke-Heist

In vergelijking met onze buurlanden is de bewegwijzering in ons land weinig consekwent en vaak ook chaotisch. Dat is trouwens met het hele wegbeheer het geval. De incompetentie is er troef vanaf de verantwoordelijke minister tot de laagste regionen. Ook onze regio ontsnapt daar niet aan. Getuige de onnodige en reeds jaren durende gijzeling van Zeebrugge dorp, en het chaotisch verkeersverloop tussen Knokke-Heist, Brugge en de rest van de kust. Om de zaken nog moeilijker te maken ontbreekt vaak de juiste bewegwijzering. Zo is er, ondanks opmerkingen, op het rond punt in Maldegem nog steeds geen wegwijzer naar Knokke-Heist. Wel staat aangegeven hoe men vanaf dat punt naar Brugge, Eeklo en Aardenburg komt. Wie naar de badstad moet, die zoekt het zelf maar uit.

Geen fusie IBS – Duinbergse

Gesprekken tussen de basketbalploegen IBS Knokke-Heist en Duinbergse hebben uiteindelijk niet tot een fusie geleid van beide verenigingen. Nu IBS ook zeker is van behoud in Eerste Landelijke, en met de slotmatch in zicht, wordt door coach Ronny Seghers druk gewerkt aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Het ziet er naar uit dat de herenploeg flink zal worden aangepast. Dries Aelter vertrekt naar Sijsele en Bart Janssen naar Duinbergen. Dimitri Vandekerckhove stopt met basketbal. De vervangers staan al klaar. Yves Galle komt over van Blankenberge, Jo Maes van Roeselare en Michael Fordeyn van Duva Gistel. Ook hoopt men dat Jens Rappé voor Knokke-Heist zal kiezen. Maar hij kreeg aanbod uit de hele regio en zal vermoedelijk de meest biedende ploeg nemen.

Sociale woningbouw in oud depot?

Alle gevonden of in beslag genomen voertuigen, die in Knokke-Heist nog in het oud depot van de Graaf Jansijk liggen opgeslagen, worden verwijderd. Het gaat om achtergelaten of in beslag genomen voertuigen waarvan de verplichte bewaartermijn van 6 maanden reeds is verstreken. Het terrein van het oude depot zal vervolgens volledig opgeruimd worden. De voertuigen zullen aan bepaalde organisaties worden aangeboden. De rest wordt verkocht aan de meest biedende tweedehandsdealers of schrootbedrijven. Het terrein van het oud depot zal op termijn gebruikt worden voor woningbouw. In een gemeentelijke commissievergadering zal onder meer aan bod komen of er op die plaats sociale woningen kunnen gebouwd worden. In de toekomst zullen gevonden of achtergelaten voorwerpen uitsluitend bewaard worden in het nieuwe gemeentelijk depot van het Walletje.

9.4.08

Schipper Zilvermeeuw begraven

Woensdagmorgen werd in Heist onder grote belangstelling de begrafenisdienst gehouden voor de 46-jarige visser Patrick Martony. De schipper kwam om het leven toen hij op paaszaterdag voor de Engelse zuidkust overboord viel van de Oostende 15 “Zilvermeeuw”. De begrafenis kon nu pas plaatsvinden omdat de Britse autoriteiten het stoffelijk overschot niet onmiddellijk hebben vrijgegeven. Zoals de Britse wet het voorschrijft komt er bij dergelijke ongevallen namelijk eerst een lijkschouwer aan te pas. Inmiddels blijven de omstandigheden van het ongeval een raadsel.

Knokke-Heistenaars ‘in’ voor cultuur en erfgoed

Cultuur en erfgoed zijn blijkbaar zaken die goed aanslaan bij de inwoners van Knokke-Heist. Dat meent men te mogen afleiden uit het feit, dat een kwart van de bezoekers van de Tournée Muséale in Brugge afkomstig waren uit de badstad. Tournée Muséale is een initiatief van Raakvlak. Dat is de Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie in Brugge en Ommeland, waar Knokke-Heist sinds vorig jaar deel van uitmaakt. Centraal in deze werking staan het "behoud, onderzoek en het verbreden van het maatschappelijk draagvlak voor archeologie". Door het initiatief konden ondermeer de inwoners van Knokke-Heist gratis binnenlopen bij zestien musea in Brugge.

Feestelijk afscheid van Meester Paul

In Duinbergen heeft de Vrije Basisschool “Duinenkind” afscheid genomen van Paul Pijpers. Na 34 jaar voor de klas gaat Meester Paul namelijk van z’n pensioen genieten. Hij werd dan ook gehuldigd door z’n collega’s en alle scholieren. Directeur Vancuyl noemde Pijpers “een gewaardeerd en gemotiveerd onderwijzer, die onder meer in het eerste leerjaar honderden kinderen heeft leren rekenen, lezen en schrijven”. De laatste jaren werkte meester Paul halftijds samen met z’n duopartner Stephanie. Zij zal in Duinbergen nu verder het eerste leerjaar onder haar hoede nemen.

“Sluis ne ferme jamais”

In Sluis werd dinsdag de nieuwe jaarfolder van de middenstandsvereniging voorgesteld. Dat gebeurde onder het banier 'Sluis sluit nooit' en 'Sluis ne ferme jamais'. De eerste van 200.000 exemplaren van het magazine werd overhandigd aan de Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs, en een delegatie uit Knokke-Heist. Peijs kreeg vervolgens applaus toen ze aankondigde dat ze de Sluise zondagopenstelling als een opdracht beschouwt. Ze voegde eraan toe dat ze er 'geen ogenblik aan twijfelt' dat ze het, samen met wethouder Maria le Roy, in Den Haag voor elkaar krijgt dat Sluis zeven dagen per week open blijft. Voorzitter Hans Enkelaar van de Stichting Sluis Promotie maakte trouwens duidelijk dat de middenstanders van Sluis desnoods 'burgerlijk ongehoorzaam zal zijn' om vast te houden aan een eeuwlange traditie om de winkels op zondag open te houden. De commissaris van de koningin zei verder onder de indruk te zijn van de hartverwarmende samenwerking van Sluis met Zwinsteden als Knokke-Heist en Damme.

Havenschool

Vlaams parlementslid Gino De Craemer pleit ervoor alle water- en havengebonden beroepsopleidingen in één Zeebrugse havenschool te organiseren en centraliseren. In dat verband vraagt hij ook een intensieve samenwerking met de havenbedrijven. Ondanks de forse groei die de maritieme en havenopleidingen kenden, blijft de vraag naar geschikt personeel namelijk bijzonder groot. Ook moet men volgens de parlementariër afraken van het negatieve imago van de havensector. Werken in de haven wordt immers geassocieerd met zwaar en onregelmatige arbeid, mobiliteitsproblemen en milieuhinder.

Nissan Freewave Contest bij Surfers’ Paradise

Dit weekend organiseert Surfers’ Paradise de eerste manche van de Belgische kampioenschappen freewave windsurfen. Het is de bedoeling dat de deelnemers telkens in kleine groepen van 4 gedurende 20 minuten het beste van zichzelf geven op gebied van tricks, sprongen, transities en golfrijden. Een jury beoordeelt de moeilijkheidsgraad en de uitvoering, en kent punten toe, zodat telkens de sterkste riders naar de volgende ronde gaan. Op het einde moet een finale met de 4 toppers de apotheose brengen. De wedstrijd begint zaterdag om 10u, tenminste als de wind minstens 4 Beaufort waait. De toegang is gratis en windsurfing amateurs kunnen vrij het nieuwe materiaal uittesten.

8.4.08

Bye bye Baai?

Door de recente noordwesterstormen is zowat de helft van de duinenrichel die de Baai van Heist uitmaakt herleidt tot normaal strand. De zee heeft blijkbaar het natuurreservaat voor een groot deel teruggeëist; iets waar Knokke-Heist nooit in geslaagd was. De Baai van Heist is een strand en duinenvlakte van zo’n 36 hectare, eigendom van het Vlaams Gewest. De voorbije jaren ontwikkelde zich op die plaats een natuurterrein met embryonale strandduinen die door het Biestarwegras gekoloniseerd werden. Verder ontstonden ook slikken en schorren. Het goed ontwikkelde schelpenstrand bleek een zeer geschikt broedgebied voor zeldzame strandvogels zoals de Strandplevier, Dwergstern en Bontbekplevier. Kenners vrezen echter dat bij nog meer stormen uit noordelijke richting deze broedplaatsen compleet zullen worden weggeveegd. De kans bestaat dat het grootste deel van de Baai van Heist tot een gewoon strand zal herleid worden. Het is nog onduidelijk hoe het Vlaams Gewest zal reageren op het verlies van een deel van de strandduinen, waarin zoveel geld en moeite geïnvesteerd werd.

Strandbewaking

De politie gaat in opdracht van het gemeentebestuur van Knokke-Heist zo’n 69.000 euro uittrekken voor de private bewaking van het strand. Het nieuwe contract gaat in op 1 juli en loopt tot 30 juni volgend jaar. De bewaking gebeurt voornamelijk gedurende de zomermaanden en occasioneel ook in het voor- en naseizoen. De aangestelden voor de bewaking van het strand hebben, evenwel tijdens de paasvakantie, niet kunnen vermijden dat heel wat strandkabines door vandalen beschadigd werden.

’s Werelds nieuwste Cruiseschip komt zaterdag naar Zeebrugge

Maandag is het gloednieuwe cruiseschip “Ventura”, van de rederij P&O, de haven Southampton binnengelopen. Het schip raakte op de Fincantieri scheepswerf bij Venetië eerder klaar dan oorspronkelijk gepland. Gevolg is dat het 115.000 ton metende vaartuig nog voor de eigenlijke maidentrip een reisje zal inlassen naar Zeebrugge. Het 289m lange drijvende luxehotel heeft 450 miljoen euro gekost en biedt plaats aan 3.600 passagiers. De betalende gasten worden verwend door zo’n 1200 bemanningsleden. Het schip vertrekt nu vrijdag voor een tweedaags "Welkomsvaart" naar onze kusthaven. Het vaartuig is uitgerust met 5 zwembaden, 11 restaurants, 12 bars en lounges, 5 winkels, een bibliotheek en een theaterzaal. Het is het grootste cruiseschip dat speciaal voor de Britse markt werd ontworpen. De Ventura, die op dat moment officieel nog geen naam draagt, zal zaterdagmorgen rond 6.30 u afmeren bij kaai 704 in de Zeebrugse voorhaven. Die locatie is langs de Zweedse kaai. Dus zal het cruiseschip duidelijk te zien zijn van bij de zeewaartse sluisbruggen. Het zeekasteel vertrekt zaterdag om 17.30 u weer met bestemming Southampton. De naamgevingsceremonie krijgt er op 16 april z’n beslag en wordt uitgevoerd door de bekende Britse actrice Dame Helen Mirren.

7.4.08

Knokke-Heist hangt opnieuw Tibetaanse vlaggen uit

Burgemeester Lippens heeft vandaag de technische dienst in Knokke-Heist opdracht gegeven om de Tibetaanse vlaggen opnieuw op te hangen in het straatbeeld. Met dit symbolisch gebaar wil de kustgemeente de oproep van Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch comité, om te zoeken naar een vreedzame oplossing voor de crisis in Tibet, kracht bij zetten. Knokke-Heist toont al jaren zijn solidariteit met de vrijheidsstrijd van de Tibetanen door in de week van 10 maart de Tibetaanse vlag te hijsen op de rotonde van het burgemeester Frans Desmidtplein en de Piers de Raveschootlaan. Dit jaar herdacht de kustgemeente de 49ste verjaardag van de Tibetaanse volkopstand voor het eerst met 4 bijkomende vlaggen in de Lippenslaan. De Technische dienst heeft in opdracht van de burgervader nu een Tibetaanse vlag opgehangen in het begin van de Lippenslaan, op de rotonde op het burgemeester Frans Desmidtplein en op het Oosthoekplein. Morgenochtend wordt ook op het Albertplein een bijkomende mast met Tibetaanse wimpel ingeplant. Omdat een aantal Tibetaanse vlaggen zwaar gehavend zijn door de recente voorjaarsstormen , zal het gemeentebestuur bijkomende exemplaren bestellen. Op 10 maart 2009 zal de 50ste verjaardag van de Tibetaanse volksopstand dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan in Knokke-Heist.

Raid op Zeebrugge 1918

Vandaag belicht de Yorkshire Post in een artikel een nieuw boek over de lotgevallen van een 16-jarige vrijwilliger tijdens de raid op Zeebrugge in 1918.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Meewerken aan CAVALIA in Knokke-Heist?

Wil je graag meewerken aan de realisatie van een betoverend showspektakel? Cavalia, 's werelds meest betoverende paardenshow, is op zoek naar enthousiast personeel. Cavalia zal zijn fameuze White Big Top, een enorme tent van 30 meter hoog en één van de hoogste tenten ter wereld, installeren bij het station van Knokke, van 22 juli tot 31 augustus. Terwijl de show de toeschouwer in een wereld vol creativiteit en verbeeldingskracht wegtovert, zorgt Cavalia voor een unieke combinatie van ruiterkunst, dans, ongelooflijke acrobatiek, originele live muziek, reusachtige beeldprojecties en virtuele decors. Met als speelterrein een piste van 50 meter die voor veel bewegingsvrijheid garant staat, kunnen de 60 paarden zich op een gracieuze en krachtige manier uitdrukken, terwijl ze zich met de 37 artiesten vermaken.


Cavalia zoekt studenten/bedienden om het team te versterken tijdens de duur van het evenement. m/v, tweetalig, uitstekend voorkomen, minimum 16 jaar, voor diverse functies: hostessen, food medewerkers, merchandising medewerkers, plaatsers, ticketing, parkingwachters, call center medewerkers.

Interesse? Stuur dan je CV met motivatiebrief en recente pasfoto of neem rechtstreeks contact met Omnivore (Delphine Romanus - Grote Markt 14 - 1000 Brussel, delphine@omnivore.be - Tel +32 2 289 10 62)

Je leest meer over het Canadese paardenspektakel bij: CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Hyper verkeerschaos door bouw Wandelbrug

De reeds onbeschrijfelijke verkeerschaos bij de sluisbruggen in Zeebrugge wordt nog een stuk erger. Dat heeft te maken met de ONgecoördineerde werken voor de bouw van de wandel- en fietsbrug over de Elizabetlaan in Heist West. Vanaf nu wordt door de werken een extra rijstrook in beslag genomen. Dat veroorzaakt bijkomende verkeershinder. Maar het wordt nog veel erger. Vanaf vrijdag 18 april wordt de Elizabetlaan voor alle verkeer onderbroken. De bedoeling is dat het hele weekend wordt doorgewerkt zodat de brug er tegen maandagavond (21 april) ligt. Het verkeer van en naar Knokke-Heist wordt dan omgeleid via het Minervaplein, de rotonde aan de landwaartse sluisbruggen, en de havenweg langs de oude spoorberm naar de Heistlaan. Gezien dit onmogelijk vlot kan verlopen zal dit samen met het spel van de bruggen leiden tot een absoluut verkeersinfarct. Ook nà het monteren van de brug zal er op de rijweg nog hinder zijn naar aanleiding van de afwerking die tot het bouwverlof kan duren.

Nu ook publieksprijs voor Beste Jeugdboek

Voor het eerst wordt de prijs “Knokke-Heist Beste Jeugdboek" ook aangevuld met een publieksprijs. Op 15 mei wordt de tweejaarlijkse prijs uitgereikt. Het is de belangrijkste manuscriptenprijs voor jeugdboeken in het Nederlandse taalgebied. De winnaar mag een geldprijs van 12.500 euro in ontvangst nemen. Met de nieuwe publieksprijs kan de auteur nu ook een bedrag van 2.500 euro in de wacht slepen. Uitgeverij Davidsfonds heeft ondertussen een pocket samengesteld met fragmenten van de vijf shortlist-titels. Vanaf 15 april kunnen lezers stemmen op het fragment dat ze het best vinden.

Het kiezen voor het beste fragment gebeurt bij middel van een stemformulier of via www.knokkeheistbestejeugdboek.be. Wie stemt maakt kans op een weekendje Knokke-Heist of een trolley vol boeken. Tegelijk worden ook lessuggesties voorzien om met de fragmenten te werken in de klas.

Het Zwin zendt z'n ooievaars uit

Door het grote aantal ooievaars dat in het natuur- en vogelreservaat Het Zwin aan de nestenbouw bezig is, kiezen jonge ooievaars tegenwoordig ook vaker voor een eigen stek in de rest van de Zwinstreek. Vorig jaar was dat het geval op de weg naar Sluis. Nu is ook Damme aan de beurt. Daar is de voorbije dagen een ooievaarskoppel uit het Het Zwin neergestreken op de schouw van een huis bewoond door een 81-jarige dame. De vrouw kan daardoor haar kachel niet gebruiken, maar verwarmt voorlopig elektrisch, want ze wil de dieren niet kwijt. Volgens Natuurpunt kozen de ooievaars voor deze locatie omdat ze in de omgeving genoeg kikkers, salamanders, muizen en ratten vinden.

Weinig voetbal, maar onverwachte doelpunten

Weinig voetbal afgelopen weekend in onze regio. Enkel in Vierde Provinciale B werd duchtig tegen de bal getrapt. Dat blijkt ook uit de cijfers. Moerkerke versloeg Dudzele met liefst 6-1. En ook Zeemeeuw Zeebrugge won z’n partij. En dat nog wel op verplaatsing. Het versloeg Koolskamp met 0-1. Door dit alles komt Moerkerke met 29 punten op de 11de plaats; met de hakken buiten de gevarenzone. Zeemeeuw blijft weliswaar nog altijd lantaarndrager, maar doet dat nu met 7 punten. Inmiddels gaat het gerucht dat de ploeg op zoek is naar sponsors bij bedrijven in het havengebied. Als dat lukt dat zou het in de toekomst als Zeehaven Zeebrugge door het leven willen.

De NMBS probeert het nog een keer

Kort na het middaguur wordt in Brugge één dubbeldekstrein met bestemming oostkust gesplitst. Dat gebeurt om 12.27u. Het gaat om een experiment van de directie Techniek en Productie van de NMBS. De bedoeling is dat één deel van de trein vervolgens doorrijdt naar Knokke-Heist, en het andere naar Blankenberge. Als het lukt dan zal ongeveer een uur later ook geprobeerd worden om de treinhelften in Brugge weer aan mekaar te koppelen. Het probeersel van de NMBS komt er na maandenlang gekwakkel rond een ongeschikt koppelstuk voor de nieuwe dubbeldekstreinen.

6.4.08

Toch nog pech voor Vanhootegem

In het Argentijnse Buenos Aires, waar het 103e Abierto de la Republica golftoernooi gespeeld wordt, heeft Nicolas Vanhootegem het enigszins laten afweten. De 35-jarige Knokke-Heistenaar die tijdens de eerste twee ronden in de top-10 vertoefde, kende een slechte dag. Hij had in zijn derde ronde 76 slagen nodig, zes over par, en zakte van de zevende naar een gedeelde 47e plaats. Vanhootegem telt nu veertien slagen meer dan de Fin Antti Ahokas die alleen de leiding waarneemt en drie slagen voorsprong telt op de Argentijn Martin Monguzzi, de leider van de eerste ronde.