25.2.12

Eerste tentoonstelling rond Theofiel

Op de eerste Nacht van de Universitaire Musea hebben heel wat mensen zich vergaapt aan de zogeheten “verborgen schatten” die te vinden zijn in diverse musea. Ondermeer was vrijdagavond reeds een eerste tentoonstelling van de Heistse Potvis Theofiel te zien in het Morfologiemuseum van de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke. Foto's van de ontmanteling van het onlangs gestrande dier werden in de computerzaal getoond. De vakgroep Morfologie mocht trouwens in Heist ook de onderkaak, enkele wervels en een flipper meenemen. De bezoekers kregen naast Theofiel ook de meest exotische skeletten te zien zoals die van een olifant, een giraf, een zeeleeuw, een pinguïn, een kangoeroe en zelfs een biggetje met twee koppen.

Gino Sancti: 13 jaar - Best of

Vrijdag 2 maart om 20.30 uur brengt Gino Sancti in Knokke-Heist “13 jaar – Best of” in het cultuurcentrum Scharpoord. Na 13 jaar kijkt het populaire cabaretduo Han Coucke & Frank Van Erum over de schouder naar het spoor van vernieling dat vijf avondvullende comedyshows van Gino Sancti getrokken hebben langs Vlaamse & Hollandse wegen. Van het marginale ‘Holebi’ tot de kaskraker V.I.P. In 1998 leerden beide acteurs in opleiding elkaar kennen. Als vrienden klikt het niet en daarom besluiten Han & Frank er met een professionele samenwerking iets aan te doen. In 2011 klikt het nog steeds niet. Maar het aanhoudende succes en vooral de toejuichingen van enkele hoog aangeschreven recensenten in humorland houden de tandem samen: al 13 jaar lang.

http://www.ginosancti.be/ en http://www.broedbloeders.be/
13 EUR; studentenkaart, 55+: 12 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 10 EUR

Namiddag over “Slechtziendheid”

LVSW organiseert in Knokke-Heist een namiddag over “Slechtziendheid”. Dat gebeurt op woensdag 29 februari Scharpoord in samenwerking met de vzw Liever Thuis LM en het Regionaal Dienstencentrum van de Liberale Mutualiteit. Dan geven 3 oftalmologen de nodige uitleg. Het gaat om Dr. Cardyn, Dr. Schulte en Dr. Vandeweghe, verbonden aan het AZ Ter Linden. Tijdens deze voordracht gaat men dieper in op de werking van het oog, de mogelijke oogaandoeningen en de behandelingen ervan. Het menselijk oog is een zintuig dat beelden doorgeeft naar onze hersenen. Hiervoor maakt het oog gebruik van licht. Wanneer het oog goed werkt, kunnen wij de wereld rondom ons scherp zien. Is dat niet het geval, dan klopt er iets niet…

Deelnameprijs: leden (lidkaart) € 3,00, niet-leden € 4,00
Meer info en inschrijvingen: Tel. 050/51 37 41 of 050/51 51 37

Krokusvakantie geen hoogvlieger

Hoewel het Heistse Carnaval een grote publiekstrekker was heeft dat de krokusvakantie in de badstad niet kunnen goedmaken. Verlofgangers kwamen in de week wandelen, uitwaaien en ook de nieuwe modecollecties bekijken. Tijdens de weekends arriveerde vrij veel volk in Knokke-Heist, maar het gros van de tweede verblijvers bleef weg. Dat heeft te maken met de toenemende populariteit van de skivakanties. Ook de crisis heeft ongetwijfeld een rol gespeeld. In Knokke en in Cadzand-Bad werden toch flink wat Duitse toeristen genoteerd, waarvan sommigen naar onze kusten waren afgezakt om het Carnaval in eigen land te ontlopen…

24.2.12

Cruciale wedstrijden voor Knokke-Heistse basket

In Eerste Landelijke spelen de Heren van de One van de Knokke-Heistse basket zaterdagavond 25 februari om 20.45u thuis in de Stormmeeuw tegen BBC Schelle. Momenteel staat de ploeg samen met Brugge op de tweede plaats in het klassement. Schelle legt beslag op de 10de plaats. Maar de tegenstander is helemaal niet te onderschatten. Ze tellen in hun rangen immers de 2,11m grote center Yves Dupont. In Schelle verloor Knokke-Heist eerder kansloos met 84-71. Het wordt dus andermaal een bijzonder belangrijke wedstrijd met het oog op eventuele promotie van de thuisploeg. Het basketgebeuren zit op 6 wedstrijden van het einde en elke uitschuiver kan nu fataal zijn. De Knokke-Heistse Damesploeg in Eerste Landelijke speelt eveneens zaterdagavond thuis. Dat gebeurt om 18.30u tegen de meisjes van BBC Jeugd Gentson B. De Damesploeg uit Knokke-Heist legt momenteel beslag op een gedeelde tweede plaats, op 4 punten van leider Houthalen. BBC Jeugd Gentson staat laatste in de competitie In Gent hebben de dames uit de badstad eerder met 75-80 gewonnen. De Two speelt om 20.30u in en tegen Oudenburg, tweede in de stand. De Two staat vierde. Een cruciale wedstrijd met het oog op een mogelijke promotie naar tweede Provinciale.

Alle info over BC Namedis chape Knokke-Heist en wedstrijdverslagen van alle ploegen is terug te vinden op http://www.basketknokkeheist.be/.

SincfalaBabbel over Romeinse kustverdediging

Wouter Dhaeze, stadsarcheoloog van Oudenburg, komt op zondag 26 februari om 10 uur naar Museum Sincfala in Knokke-Heist in het kader van MuseumBabbels (ZondagBabbels). Hij heeft het dan over de Romeinse kustverdediging in onze regio. Geen verdediging tegen de zee, maar tegen onder meer piraten. Deze kustverdediging, opgebouwd uit vlootbasissen langs de kust en hulptroepenkampen dieper het binnenland in, was geen permanent systeem maar werd enkel geactiveerd op momenten van verhevigde piraterij. De Romeinen slaagden enkel tijdens periodes van sterk bestuur een goed functionerende kustverdediging op te zetten. Dhaeze promoveerde vorig jaar tot doctor in de archeologie met als thema ‘De Romeinse kustverdediging langs de Noordzee en het Kanaal van het jaar 120 tot 410 van onze tijdrekening’. In zijn onderzoek bekeek hij hoe de militaire infrastructuur, zowel langs de Engelse kust als langs de continentale kust functioneerde in het kader van de kustverdediging. Vooral het feit dat Wouter Dhaeze de Europese kustverdediging in zijn geheel bestudeerde, bracht nieuwe inzichten met zich mee.

Nieuwe aanpak beheersing zomerganzenpopulaties

Naast het beheersen van de meeuwen in de badstad wil Knokke-Heist tijdens het aanstaande broedseizoen ook ingrijpen om de aangroei van ganzenpopulaties in de polder te beperken. Overzomerende ganzen veroorzaken ook bij ons geregeld schade aan landbouw, natuur en recreatie. Het gaat daarbij onder meer om grauwe ganzen, Canadese ganzen, nijlganzen, magelhaenganzen en ontsnapte of verwilderde boerenganzen, zogeheten ‘soepganzen’. De voorbije jaren werd telkens de inzet van de rattenvangers gevraagd bij het beheersen van de zomerganzenpopulaties. Dit jaar is er een nieuwe aanpak voor de procedure van het schudden/prikken van de eieren. Waar voordien elke gemeente of polderbestuur een aparte melding moest doen bij ANB (Agentschap Natuur en Bos), zal de gezamenlijke melding nu gebeuren via de Provinciale Adviescommissie Muskusrattenbestrijding (PAM). Dit betekent een administratieve vereenvoudiging voor de individuele besturen. De toestemming voor het prikken van ganzeneieren hoeft trouwens niet meer jaarlijks worden aangevraagd. Ze kan gelden voor meerdere opeenvolgende jaren.

Voorbereiding herinrichtingswerken in Bosje van Heist

Volgende maandag starten kapwerkzaamheden in het Bosje van Heist, dat officieel Directeur-Generaal Willemspark heet. Om meer lichtinval in het park te creëren wordt een groot deel van de bomen uitgedund. Het merendeel van de canadapopulieren, witte abelen, Corsicaanse dennen en gewone esdoorns worden conform het goedgekeurd bosbeheerplan omgehakt en verwijderd. In maart worden bepaalde bomen in de zuidoostelijke hoek van het park gerooid, weggesleept en verhakseld. Het werk beperkt zich voorlopig tot het bosgedeelte tussen de Anemonenlaan en de site van Chalet Suisse. Bepaalde delen van deze zone zullen tijdens de kapwerken omwille van veiligheidsredenen afgesloten zijn voor het publiek en dit telkens van 7 tot 17 uur op weekdagen. De aannemer zal hiervoor de nodige signalisatie aanbrengen. Wegens het broedseizoen moeten de werken begin april gestopt worden. In september hervat de aannemer zijn opdracht. Het duinpannepark zal er trouwens binnenkort helemaal anders uitzien. Eigenaar de Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van de Vlaamse Overheid zal dit jaar in overleg met het gemeentebestuur en Natuurpunt grondige herinrichtingswerkzaamheden uitvoeren. De grote vijver en de bomen er rond verdwijnen. In de plaats komt er een grote open ruimte met zitbanken. De kleine vijver zal opnieuw aangelegd worden met natuurlijke oevers die begroeid zijn met oeverzegge. Ook rond deze vijver komt er open ruimte. De pergola rond de kleine vijver krijgt ook een nieuwe ‘look’. De zitbanken worden waar nodig vernieuwd. Om de padenstructuur overzichtelijk te houden worden een aantal paden en trappen uitgebroken. Andere worden vernieuwd en er worden een aantal nieuwe paden aangelegd. De duinovergang, die de doorsteek naar het strand voorziet, wordt vernieuwd.

23.2.12

Winnende perscartoons bekend

Donderdag werden in Brussel de winnaars bekend gemaakt van de Press Cartoon Belgium (PCB) en de Press Cartoon Europe (PCE). De prijzen worden op zaterdag 14 juli overhandigd, bij de opening van het 51ste Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist. Tijdens het Cartoonfestival zullen ook de beste perscartoons weer worden tentoongesteld in het strandpaviljoen. De grote prijs Press Cartoon Belgium ter waarde van 6.000 euro werd donderdag gewonnen door Pierre Kroll, de bekende karikatuurtekenaar van Le Soir. Hij sleepte de eerste prijs in de wacht met een cartoon over de uitspattingen van Dominique Strauss-Kahn in een New Yorks hotel. Eerder donderdag werd ook al de grote prijs Press Cartoon Europe bekend gemaakt. De winnende tekening is van de Nederlandse cartoonist Jos Collignon. Hij haalde het met een cartoon over de bankencrisis in De Volkskrant. Hij krijgt een cheque van 8.000 euro, en een bronzen trofee van de hand van Ever Meulen.

Meer mountainbikers aan de start op de Nissan Beach Challenge

Zondag verwacht men in Knokke-Heist niet minder dan 655 bikers aan de start van de 14de editie van de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Dat zijn er een 50-tal meer dan vorig jaar. Het initiatief van de vzw Stedelijk Sportcentrum gaat om 10.30 u van start ter hoogte van de Royal Belgian Sailing Club in Duinbergen. Bij afwezigheid van titelverdediger Kevin Van Hoovels mogen we bij de heren op de 48 km een open strijd verwachten tussen de ervaren zandspecialisten en oud-winnaars Nico Berckmans (2010) en Bjorn Rondelez (2001, 2002, 2005, 2006) en de bikers in vorm Nicolas Vermeulen (2de 2011) en Joris Massaer (winnaar Blankenberge 2012). De meest te duchten out-siders zijn ongetwijfeld de Nederlander Bram Rood (2de in 2008) en cyclocrosser Sven Vanthourenhout (winnaar 1999 en 2009). De vraag is wie zich het best zal kunnen aanpassen aan het hertekende parcours, waarbij er gekozen werd voor een kortere ronde van 16 km die drie maal moet worden afgelegd. Verder zorgen zandopspuitingen voor extra zware zandstroken. Daarnaast zorgt de pijpleiding uit zee voor een extra te nemen hindernis. Bij de dames staat er voor het eerst een wedstrijd over 48 km op het programma. Titelverdedigster Joyce Vanderbeken mag meer dan stevig weerwerk verwachten van Gita Michiels, die met grote overmacht de Blankenbergse Strand - en Duinenrace won. Ook Kim Saenen (2de 2011), Pauline Delhaye (3de Blankenberge 2012), de lokale Wacky Angel Ilse Heysse (4de Blankenberge 2012) en cyclocrosster Anja Geldhof mogen een podiumplaats ambiëren.

Korte stroomonderbrekingen in Knokke-Heist en Zeebrugge

Een probleem in het hoogspanningsstation in Knokke-Heist heeft donderdagavond geleid tot zeer korte stroomonderbrekingen aan de oostkust. Dat heeft een woordvoerder bevestigd van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. Het probleem in het hoogspanningsstation in Knokke-Heist begon rond 18 uur. De technische ploegen van wacht gingen direct ter plaatse om het probleem op te lossen. Rond 20 uur was het defect hersteld. Het probleem ontstond vermoedelijk door een opeenhoping van condensatievocht. Door de herstellingen deden zich korte stroomonderbrekingen voor van Knokke-Heist tot Zeebrugge.

Nieuwe toepassingen op gemeentelijk geoloket

Het schepencollege van Knokke-Heist heeft het online gemeentelijk geoloket volledig laten heropbouwen. Het geoloket laat toe om de bouwvoorschriften van een specifiek perceel elektronisch op te vragen. Het geheel kreeg een aantrekkelijke look en werd voorzien van nieuwe technieken. Ook draait het geoloket nu op een nieuwe server die een nog betere performantie garandeert en een hoger gebruiksgemak. Gezien Knokke-Heist sinds eind vorig jaar over een goedgekeurd vergunningenregister beschikt en verplicht is dit te publiceren, werd van deze gelegenheid gebruik gemaakt om ook een bevraging toe te voegen. In het vergunningenregister zijn 7 thema’s opgenomen waarvan er 6 via het internet opvraagbaar zijn met name: bouwaanvragen, verkavelingsaanvragen, bouwattesten, meldingen, planbaten en - schaden, planologisch attest, vergund geachte gebouwen en woonrecht. Het 7e thema “bouwmisdrijven” staat zoals bij de meeste gemeenten niet online beschikbaar. Hiervoor moet men zich persoonlijk aanbieden bij de dienst Stedenbouw. Het inschatten van de status van een bouwmisdrijf is immers een complexe en delicate materie, vandaar dat hiervoor een professionele uitleg vereist is van een medewerker van de dienst Stedenbouw.

Wat kan er opgevraagd worden ?

Een veelvoud aan kaarten en databanken werd gekoppeld om de burger op een zo eenvoudig mogelijke manier een overzicht aan te bieden van wat er stedenbouwkundig met zijn perceel kan gedaan worden. Het geoloket biedt ook een overzicht van de gekende vergunningen die op dit perceel betrekking hebben.
Er is rekening gehouden met:
· Bestemmingsplannen (o.a. gewestplan, BPA, ruimtelijke uitvoeringsplannen)
· Diverse stedenbouwkundige beschermingen (o.a. beschermde monumenten, landschappen, dorpsgezichten, Inventaris bouwkundig erfgoed,…)
· Natuurbeschermingen allerhande (o.a. natuurgebieden, duinendecreet, bosbeheersplan...)
· Diverse kaarten (o.a. risicozone overstromingsgebieden, gemeentegrenzen, ….)
In het totaal worden er nu 68 kaartlagen bevraagd, maar het systeem is voorzien op verdere uitbreiding om in de toekomst ook nieuwe wetgeving te kunnen bevragen.

De nieuwe versie is te bekijken via
http://extra-gis-01.cevi.be/geoloketten/knokke-heist/stedenbouw/index.html of via www.knokke-heist.be (klik op bewoners en daarna bovenaan rechts op geoloket )

Ierse Party in The Alley

Op zaterdag 10 maart viert Tracks & Tr@vellers de Ierse feestdag met een party. Voor de tweede maal krijgt het feest z’n beslag in The Alley te Knokke-Heist. Om 19u begint het gastoptreden van The Porkchops en om 21u30 is The Joe Mull band aan de beurt. Na de gastoptredens is er een after party met muziek uit de jaren ’80. Tickets kosten in voorverkoop 8 euro en aan de deur 10 euro.

Voor de ticketverkoop en info kan je terecht in de Ierse pub Tracks & Tr@vellers of bij het Toerisme kantoor van Knokke-Heist. De evolutie naar het evenement toe kan men volgen op de Facebookpagina, http://www.facebook.com/TracksandTravellers .

Laatste dagen Tentoonstelling Vissersvrouw

De tentoonstelling Vissersvrouw in het museum Sincfala in Heist loopt nu zondag 26 februari ten einde. Auteur Katrien Vervaele schreef over de vrouwen achter de vissers eerder een boek, geïllustreerd met foto’s van Wouter Rawoens (Vissersvrouwen. 26 levens, één verhaal – verschenen bij Lannoo). Als een vervolg interviewde Frieda Vanslembroeck een twintigtal vrouwen. Wouter Rawoens ging opnieuw mee op pad voor de foto’s. Het resultaat is een intrigerende en verrassende reeks foto’s van echte vissersvrouwen. De tentoonstelling Vissersvrouw toont deze foto’s aangevuld met videofragmenten, audiostukjes en teksten uit boek en theatervoorstelling. Dit project kadert in het Europees grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma Interreg IV A 2 Mers Seas Zeeën.
Klik HIER voor meer info …

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

Heist weer mooi schoon

Donderdag werden in de straten van Heist de laatste confettisporen van het voorbije Carnaval opgekuist. De confetti was zondag en dinsdag kwistig rondgestrooid. Woensdag was trouwens al zo’n 85 procent van het “CarnAfval” opgeruimd. Op sommige plaatsen kon de opkuisbrigade van de gemeente evenwel niet direct aan de slag. Woensdag bleven bijvoorbeeld ‘s namiddag late “pekkers” in de Albatros doorvieren tot 15u. Van maandag tot donderdag werden telkens tussen de 25 en 30 personeelsleden ingezet om de deelgemeente weer netjes te maken. Dat dit vlot kon gebeuren heeft ook te maken met het weer. Als de confetti nat wordt dan is die veel moeilijker te verwijderen. Dit keer kon men de droge confetti echter van de voetpaden naar de straat toe vegen, waar de afval door de ruimmachines werd opgeveegd. In de badstad is men zeer onder de indruk van het werk dat op zo’n korte tijd door de gemeentelijke “confettibusters” werd geleverd.

Meer namen voor Kneistival

Vrijetijdscoördinator Jan Deroose heeft donderdag nieuwe namen bekend gemaakt voor het zomerse Kneistival. De gratis concertweek opent in Knokke-Heist op zondag 15 juli met een portie jong geweld. “Bed Rugs” heette vroeger The Porn Bloopers en stond in 2008 in de finale van Humo's Rock Rally. De single “What does it mean” teistert ondertussen al een aantal weken de afrekening van Studio Brussel. Daarna volgen “Intergalactic Lovers” met de ravissante zangeres Lara Chedraoui. Hun song “Fade Away” wordt gedraaid op zowat alle radiostations in het land. Op donderdag 19 juli staat de rockband "Customs" op het programma met hun dikke hits “Rex”, “The Matador”, Harlequins” en “Justine”. Een beetje als tegengewicht voor die jonge leeuwen komt ook “De Mens” nog een keer langs en dit op maandag 16 juli. In hun rewind-reeks komen daarbij alle hits nog eens uit de kast, van “Irene” over “Jeroen Brouwers” tot “Maandag” en “In Gent”. Eerder noteerden we al de toezegging van "Soulsister" en "The Scabs" voor het optreden op dinsdag 17 juli. Het belooft weer een leuke zomer te worden in de Concertput van het Heistse Heldenplein.

22.2.12

Snelheidscontroles in de Westkapellestraat

In Knokke-Heist zijn er de laatste tijd nog steeds klachten over te hoge snelheden in de Westkapellestraat. Vooral is dat het geval in de omgeving van de Krommedijk. Dit ondanks het recent aanbrengen van een onderbroken aslijn en 2 rood-witte bakens. Uit snelheidsmetingen in 2011 bleken snelheden tussen 51 en 65 km/uur bij 85 % van de auto’s. Er werden 2 snelheden gemeten van 144 en 166 km/uur. De lokale politie werd daarom gevraagd om op die plaats regelmatig bemande controles uit te voeren.

Jeugdclub 't Verzet met Fridays in the Mix

Na een geslaagde eerste editie van "Fridays in the Mix", kan men in Knokke-Heist vanaf vrijdag 24 februari genieten van het vervolg in Jeugdclub 't Verzet. "Fridays in the Mix" is een gewone instuifavond in de Jeugdclub maar dan telkens mét jong DJ-talent uit Knokke-Heist. Na dagenlang oefenen met hun mixer, laptop of platendraaiers in hun kamer, kunnen ze zo een demonstratie geven voor live publiek. Uniek is dat daarbij alle genres aan bod komen: van house, hiphop en dubstep tot funk en soul. Meer dan ooit is het Verzet een jeugdclub waar alle jongeren zich thuis kunnen voelen, zich kunnen uitleven en hun talenten kunnen tonen. Vrijdag geeft Thomas (Ackaert) de kick off met een set house mixes. Thomas, nog maar 15 jaar nam op 27 december 2011 ook deel aan het eerste "Atelier Hang the DJ" van Jeugdclub 't Verzet, een workshop deejayen. Op 3 en 10 april worden er opnieuw twee sessies ingericht voor jongeren die zich willen verdiepen in de grondbeginselen van het deejayen.

Rookverbod op terrassen

De federale overheid wijst er de gemeenten op dat enkel terrassen met minstens één zijde permanent en volledig open, beschouwd worden als open ruimte en niet onder het rookverbod vallen. De open zijde kan zowel de bovenkant zijn als de voor- of zijkant. Zodra een windscherm of zonnewering ook die ene open zijde deels afsluit, wordt de ruimte beschouwd als gesloten terras. Dan dient ook dat terras rookverbodstekens te bevatten, en mogen er geen asbakken staan.

Reddingsoefeningen bij vertrek cruiseschepen uit Zeebrugge

Een aantal belangenverenigingen zoals de European Cruise Council (ECC) en de Britse Passenger Shipping Association (PSA) hebben in het licht van de ramp met de Costa Concordia een aantal voorstellen geformuleerd om de risico’s in verband met de steeds toenemende cruisevaart wereldwijd te beperken. De voorstellen worden nu bestudeerd door de Europese Commissie en de International Maritime Organization van de Verenigde Naties. De verenigingen onderzoeken ook nieuwe regels in verband met het drankgebruik aan boord van cruiseschepen. Niet zelden worden evacuaties of oefeningen gehinderd door passagiers die een glaasje teveel op hebben en de vraag is nu wat daaraan te doen. In de volgende weken worden de eerste beslissingen op Europees vlak verwacht.

Reddingsoefeningen VOOR vertrek Cruiseschepen

Eén voorstel dat nog dit voorjaar in voege zou komen betreft het tijdstip van het houden van de verplichte reddingsbootoefening. Daarmee worden de passagiers normaal op de eerste of tweede dag van de reis geconfronteerd. Zo maken ze kennis met de procedures in geval van een evacuatie van het schip. De visie is nu echter dat het essentieel is “dat men die oefening doet voor het vertrek van het schip. Want een ongeval kan zich reeds enkele zeemijlen na de afvaart voordoen. Bovendien kunnen er sancties genomen worden tegen passagiers die niet aan de oefening deelnemen - zij kunnen verplicht worden van boord te gaan als zij de regels niet volgen". Voor vertrek de reddingsoefening programmeren voor soms vierduizend reizigers en honderden bemanningsleden wordt geen sinecure. Tot nog toe voerde men de reddingsoefening uit tijdens dode momenten op zee. In grote turnroundhavens zoals Dover, Southampton en Amsterdam wordt de discussie met interesse gevolgd omdat nieuwe regels aanleiding kunnen geven tot langere haventijden. In Zeebrugge en Oostende nemen dit jaar slechts enkele cruises een start op de in totaal ruim honderd aanlopen van cruiseschepen. Het gaat meestal om kleinere vaartuigen die uit onze kusthavens starten. De nieuwe regels volgen zou derhalve geen probleem mogen zijn. Het betreft onder andere de vijfsterrencruises van Siversea en de themacruises van International Classical Cruises. Die proberen toenemend cruisereizigers uit de Benelux en Frankrijk aan te trekken via de Vlaamse zeehavens.

Maxine op promotour in Heistse carnavalstoet

Maxine Eeceloo, deelneemster aan "the Voice van Vlaanderen", werd dinsdagavond in Heist gespot op de verlichte carnavalwagen van Club 69. Te midden de harige paars-roze hamsters deelde het 19-jarige zangtalent zakken chips uit aan de toeschouwers. Vrees voor een massale publieke belangstelling heeft de Westkapelse duidelijk niet meer. Dit kon iedereen op vrijdag 17 februari op VTM trouwens ook merken aan haar stevige en zelfzekere uitvoering van Bruce Springsteens "Dancing in the Dark". Coach Natalia was enorm opgetogen met deze performance terwijl teamcoach Jasper Steverlinck enkel kon benadrukken hoezeer hij fan is van Maxine haar geweldige stem. Ondertussen loopt de promotiecampagne in Knokke-Heist onverminderd verder. Het gemeentebestuur blijft iedereen oproepen om de Voice van de Oostkust naar de finale te loodsen door te sms’en naar 6677 met vermelding “Maxine”. Wie haar zangprestaties op de voet wil volgen, kan dit via volgende link: http://vtm.be/the-voice-van-vlaanderen/nieuws/maxine

Uitspraken over hondenplaszand gebaseerd op sensatiezucht nationale media

In haar blog reageert de Knokke-Heistse journaliste Christel Bedert op de reacties in verband met vermeende uitspraken van burgemeester Lippens over het zogezegd moeten opscheppen van hondenplaszand. Slechts 6 mensen waren aanwezig toen de burgemeester over het probleem van de hondenpoep praatte en terloops zei, dat op sommige plaatsen in Amerika men zelfs het urinezand moet opscheppen. Nationale media die er niet bij waren hebben dat verhaal buiten elke proportie opgeklopt en zo heeft een mug nog maar eens een olifant gebaard. Het leuke verhaal van Christel kun je HIER lezen.

Socio Economische machtiging voor H&M in Knokke-Heist

Het Nationaal Sociaal-Economisch Comité voor de Distributie heeft ingestemd met de voorgenomen vestiging van een filiaal van de kledingketen Hennes en Mauritz in de Lippenslaan. Het gaat om een onvoorwaardelijk gunstig advies inzake ruimtelijke ligging van de handelsvestiging, bescherming van het stedelijk milieu en de consument en respect voor de sociale wetgeving en het arbeidsrecht. Op basis hiervan heeft het schepencollege zopas aan H&M een socio-economische machtiging verleend tot het uitbaten van een handelszaak voor verkoop van kledij in de Lippenslaan 238-240. Hennes & Mauritz is een Zweedse modeketen met meer dan 1.700 filialen in 34 verschillende landen en meer dan 73.000 medewerkers.

Carnavalfoto’s Heist

De opkuis in Heist is volop aan de gang na het carnavalgebeuren van de voorbije dagen. Tijd ook voor de fotografen om hun oogst aan carnavalskiekjes aan het wereldwijde web toe te vertrouwen. Zo heeft ook Bob Dyserinck, ondermeer bekend van www.weerstationheist.be, de kou en leute getrotseerd om een paar reeksen schitterende foto’s te maken. De diareportages kun je hieronder aanklikken.

Dinsdag Verlichte Carnavalstoet

Dinsdag Carnavalvoetbal

Vissershulde Zondag

Voorwaardelijke celstraf voor doodrijder

De rechter in Brugge heeft de chauffeur van een Range Rover, die in februari vorig jaar een dodelijk ongeval veroorzaakte, een voorwaardelijke gevangenisstraf gegeven. Door een roekeloos inhaalmanoeuvre reed de bestuurder in Dudzele in op de 21-jarige motorrijder Kevin Van Laarhoven, die uit Knokke-Heist terugkwam. De aanrijder werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, een geldboete van 1.100 euro en een rijverbod van 6 maanden. De chauffeur draagt de volle verantwoordelijkheid voor het ongeval. Hij probeerde in een lange bocht langs de Havenrandweg Zuid een bestelwagen en twee vrachtwagens in te halen. De bestuurder van de Range Rover schatte zijn inhaalmanoeuvre verkeerd in. Hij reed op het linkerrijvak frontaal in op Kevin Van Laarhoven. De motorrijder, die net vader geworden was, werd tegen een verlichtingspaal gekatapulteerd en was op slag dood.

Knokke-Heist vreest inval Zeebrugse havenmeeuwen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vreest andermaal voor grote overlast tijdens het aanstaande broedseizoen van de meeuwen. De eerste meldingen van de nadrukkelijke aanwezigheid van meeuwen in het stadscentrum van Knokke en Heist zijn al binnengelopen. Volgende maand zullen meeuwenparen ook daadwerkelijk een nestplaats opzoeken. Daarom zal Knokke-Heist bij het Agentschap voor Natuur en Bos weer een aanvraag indienen voor het verwijderen van nestmateriaal en het schudden van eieren. Dit keer wil men de toelating voor een ruimer gebied, dat niet alleen de Zeedijk en zijstraten omvat, maar ook de bebouwde kommen vanaf de zee tot bij het stadhuis van Knokke en het station van Heist. Verder worden ook de verhuuragentschappen en gebouwenbeheerders aangeschreven met de vraag om de appartementsdaken “meeuwonvriendelijk” te maken.
Meeuwenoorlog door influx Zeebrugse meeuwen?Bijkomende zorg is de vrees dat bij uitbreiding van de Zeebrugse haven de meeuwenpopulaties zullen uitzwermen naar Knokke-Heist en Blankenberge. Het gemeentebestuur heeft in dat verband reeds geschreven naar Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvlieghe. Zopas heeft de minister in een brief toegegeven dat een deel van de 6000 Zeebrugse broedkoppels heil zal zoeken bij kolonies in onze buurlanden en een deel in de onmiddellijke omgeving van de huidige broedplaats. “De bevindingen van de stuurgroep 'Beheerregeling meeuwen' worden momenteel in een eindrapport gefinaliseerd. Het is evenwel nu reeds duidelijk dat, om tot een haalbare en duurzame oplossing te komen, er inspanningen zullen nodig zijn vanwege alle betrokken partners”, antwoordt de minister. Op de concrete vraag over de densiteit van meeuwen kan er geen eenduidig antwoord gegeven worden. De minister relativeert daarbij het gevaar voor de biodiversiteit. “Als er voor de grote meeuwen voldoende broedhabitat aanwezig is, kunnen ze zonder veel problemen samen leven met andere kustbroedvogels, tenminste als er een fysische afstand tussen de mogelijke broedkolonies bestaat. Dit is al sinds 1987 het geval in de haven van Zeebrugge waar meeuwen en sternen zonder veel problemen naast mekaar leven”, aldus Minister Schauvlieghe. Maar in een stedelijk gebied is een dergelijke fysische afstand er niet. Mogelijk kan dit uitdraaien op een meeuwenoorlog.

Verkeersveilige Dag in aantocht

Komende maandag wordt in West- en Oost-Vlaanderen voor de 16de keer de jaarlijkse Verkeersveilige Dag gehouden. Naar aanleiding daarvan worden grootschalige verkeerscontroles gepland. In Knokke-Heist gebeurt dat in aanwezigheid van de nieuwe West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwe, burgemeester Lippens en korpschef Etienne Stockx. Met de Verkeersveilige Dag wordt de kettingbotsing op de E17 in Nazareth herdacht. Daarbij kwamen in 1996 tien mensen om het leven en raakten 56 personen gewond.

Transfennica nu met Tilbury/Zeebrugge/Bilbao lijn

Vanaf volgende week biedt de rederijgroep Transfennica, die zopas een schaalvergroting doorvoerde voor haar conro-lijn tussen Zeebrugge en Bilbao ook de mogelijkheid om te verschepen van en naar de Theemshaven Tilbury. Met ingang van 24 februari zal de vrijdagavond afvaart uit Bilbao op zondagmiddag om 14.00 uur in Tilbury zijn. Daar worden de schepen gelost en geladen om vervolgens op maandagochtend om 06.00 uur Zeebrugge aan te doen. "Wij bieden verladers tussen de drie belangrijke gebieden nu de mogelijkheid efficiënt en kostenvriendelijk te verschepen nu de wettelijke eisen ivm. het wegvervoer bijvoorbeeld steeds verstrengen. Schepen zoals de Kraftca bieden de mogelijkheid om altijd op tijd te varen zelf in moeilijke weersomstandigheden" is de redenering van de rederij. Begin januari heeft Transfennica de capaciteit op Bilbao verhoogd door met twee eigen ConRo schepen te gaan varen, de motorschepen Kraftca en Timca. Beide hebben een capaciteit voor 195 trailers, 12 chauffeurs en 640 TEU voor containers. Niet zelden worden ook projectladingen verscheept zoals grote onderdelen van industriële installaties of onderdelen van grote windmolens.

Carnavalist neergestoken in Knokke-Heist

Volgens de spoeddienst in het Ter Linden Ziekenhuis in Knokke gaat het Heistse Carnaval toenemend gepaard met vechtpartijen. In de nacht van dinsdag op woensdag dienden op de spoedafdeling niet minder dan 9 gewonden verzorgd te worden; iets minder dan vorig jaar. "Eén van de gekwetsten was het slachtoffer van een steekpartij" verklaarde medisch directeur Dr. Luc Huyghe. De toestand van de persoon in kwestie is stabiel. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de man moet geopereerd worden. Met de andere kwetsuren handelt het zich om breuken, snijwonden en in mindere mate de gevolgen van drank of drugs. Het is al enkele jaren dat het ziekenhuis in de badstad met Carnaval extra personeel standby heeft ten einde het hoofd te kunnen bieden aan de instroom van gewonde Carnavalgangers.

21.2.12

Geleidelijnen bij voetgangerstunnel

Op vraag van een visueel gehandicapte inwoner uit de badstad komen er voor het zebrapad naar de voetgangerstunnel onder de Knokkestraat en de Elizabetlaan in Heist geleidelijnen. Dat is een eenvoudig systeem om te vermijden dat blinden en slechtzienden gedesoriënteerd raken.

Paddenoverzet weer van start

De plaatselijke afdeling van Natuurpunt in Knokke-Heist is zopas begonnen met de jaarlijkse paddenoverzet. Met de actie worden al voor de negende keer hele populaties padden en bruine kikkers in het Blinckaertduinbos veilig over de weg geholpen in de trek naar hun voortplantingspoelen. De paddenoverzet gebeurt ter hoogte van de “Hul van Lippens”, de hoek van de Boslaan met de Eikenlaan. Deze week zijn de opvangrasters opnieuw geplaatst. De paddentrek komt op gang zodra de nachttemperatuur 5° C overschrijdt. Op een termijn van 7 weken werden vorig jaar meer dan 4.000 dieren overgezet. Daarmee mag deze overzetactie tot een van de grootste van Vlaanderen gerekend worden. Voor de passanten die het zich afvragen: de stokjes in de opvangemmers hebben een goede reden. Op die manier kunnen muizen, kevers en andere kleine dieren die in de emmers vallen terug ontsnappen. Automobilisten passen in de omgeving van de Boslaan en de Eikenlaan best hun snelheid aan zodat ze niet verrast worden door plots opduikende vrijwilligers. Een dergelijk initiatief kan trouwens niet lukken zonder voldoende medewerkers. Wie wil helpen kan zich opgeven bij de coördinator via paddenoverzet@gmail.com. Mensen die nu al willen helpen: de trek start bij valavond, en voor de eigen veiligheid is een fluo-hesje verplicht. Een zaklamp is handig, een diepe, propere emmer (zonder detergent-resten!) een noodzaak. De paddenoverzet wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van een handvol vrijwilligers en de medewerking van de gemeente, Maurice Lippens en de Compagnie Het Zoute.

Lippenslaan onderbroken ter hoogte van Cassiersstraat

Op donderdagvoormiddag 23 februari zal de Lippenslaan richting Maurice Lippensplein (de westelijke rijbaan dus) ter hoogte van huisnummer 67 (ter hoogte van de Cassiersstraat) afgesloten zijn voor het verkeer. In opdracht van Eandis plaatst een aannemer er een nieuw substation. De Lokale Politie voorziet een omleiding via de Lamoralstraat en Pierslaan.

Gezinsbond lauwert en speurneust

De Gezinsbond afdeling Knokke heeft onlangs enkele verdienstelijke leden gelauwerd. Voorzitter Anne Bailyu stelde, dat het de bestuursleden zijn die garant staan voor een uitgebalanceerd evenwicht tussen grote publiekstrekkers, crea-en sportactiviteiten en initiatieven met vormende en informatieve waarde. De plaatselijke afdeling wenst ook in het komende jaar naar buiten te komen met activiteiten voor het hele gezin, ondersteuning te geven aan het gezin door info en kortingen en het gezin als hoeksteen van de maatschappij verder te promoten. De eerstvolgende gezinsactiviteit is op zondag 29 april. Het gaat om een Detectivespel in de deelgemeente Heist. Het is meteen het tweede interactief detectivespel. Het heeft plaats in samenwerking met het Toneelgezelschap Knokke-Heist en in aanwezigheid van misdaadauteurs Marthe Maeren, Jos Pierreux en Piet Baete.

Zeebrugse scheepsramp na 25 jaar vergeten?

Dinsdag 6 maart is het precies 25 jaar geleden dat de veerboot Herald of Free Enterprise in Zeebrugge kapseisde. Aan boord van de Towsend-Thoresen ferry kwamen toen 193 passagiers en bemanningsleden om het leven. Volgens Lieven Soetaert van het dekenaat Blankenberge, waaronder Zeebrugge ressorteert, is er momenteel géén herdenkingsplechtigheid gepland in onze kusthaven. De voorbije jaren gebeurde dat in de dorpskerk en met een kranslegging bij het gedenkteken in de nabijgelegen Herald Rozentuin. Of er dit jaar bij ons een herdenking komt hangt volgens de deken af van de burgerlijke overheid, die daartoe de nodige stappen moet ondernemen. In Engeland daarentegen wordt een grootschalige herdenking georganiseerd voor de overlevenden en nabestaanden van slachtoffers. De herdenkingsdienst in Dover heeft op dinsdag 6 maart om 14.30 (Engelse tijd) plaats in de kleine kerk van Maria Onbevlekt in het centrum van het havenstadje. (Het is trouwens dezelfde kerk waarin Managing Director R.B. Wickenden van Townsend-Thoresen werd begraven nadat hij in 1972 plots in Zeebrugge was overleden.) Ter voorbereiding van de herdenkingsdienst in Dover worden in het stadje sterren uitgedeeld waarop mensen hun herinneringen aan de ramp kunnen neerschrijven. Die zullen dan worden verzameld in een herdenkingsboek dat men in de toekomst in de kerk zal kunnen inkijken. In de herdenkingsdienst in Dover zal worden voorgegaan door de Bisschop van Dover, Trevor Willmott. Er zullen verder heel wat hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn, waaronder ook de burgemeester van Dover. Mogelijk zoals in de voorbije jaren ook een afvaardiging uit ons land. Nadien zullen in de haven bloemenkransen aan het water worden toevertrouwd ter hoogte van de Prince of Wales pier. Momenteel is er in Dover ook een voorstel voor het oprichten van een blijvend gedenkteken aan de ramp met de Herald. Gedacht wordt aan een Rozentuin bij de havendijk in Dover, naar voorbeeld van de rozentuin vlakbij de kerk in Zeebrugge.

Oudste inwoonster overleden

In Knokke-Heist is Virginie Lapère overleden. Begin januari vierde ze met haar familie in Duinbergen nog haar 106de verjaardag. Virginie zag in Heist het levenslicht op 8 januari 1906 en liep er ook school in het plaatselijke pensionaat. Als kind woonde ze in "Mon Plaisir", een villa in de toenmalige duinen van de huidige Graaf d’Ursellaan. Virginie huwde met wijlen schepen Georges Parez en werd moeder van twee zonen: Eric en Marc. Eric Parez organiseerde jarenlang het Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist. Virginie Lapère had ook 3 kleinkinderen (Brigitte, Patrick en Philip Parez) en 5 achterkleinkinderen. Ze overleed op 17 februari. De uitvaartdienst wordt nu zaterdag gehouden om 10.30u in de kerk van Duinbergen. Volgens de Dienst Bevolking is Irène Claeys uit de Koningslaan in Knokke-Heist de nieuwe oudste inwoonster in de badstad. Zij werd geboren op 13 maart 1908 en wordt dus zeer binnenkort 104 jaar.

Start psychosociaal hulpverleningsnetwerk

In Knokke-Heist en Damme hebben de gemeenteraden ingestemd met de oprichting van een PsychoSociaal Hulpverleningsnetwerk. Dat zal begeleiding geven aan personen die betrokken zijn bij een noodsituatie. De procedures daarvoor moeten volgens de wet worden neergeschreven in een Psychosociaal Interventieplan. Voor de praktische uitwerking wordt een samenwerking opgezet tussen de twee buurgemeenten, die ook deel uitmaken van dezelfde politiezone. Verder zijn ook de OCMW’s van beide gemeenten in het netwerk betrokken. Concreet zal een ploeg van ongeveer dertig vrijwilligers worden opgeleid. De kosten voor het hulpverleningsnetwerk worden tussen Knokke-Heist en Damme verdeeld in verhouding tot het aantal inwoners. Het netwerk kan geactiveerd worden binnen het gemeentelijke algemeen nood- en interventieplan. Maar de burgemeesters kunnen ook beslissen om het bij kleinere incidenten in werking te stellen. Concreet zullen de vrijwilligers dan instaan voor de opvang van niet-gewonde slachtoffers en betrokkenen bij een incident, noodsituatie of evacuatie. Zij zullen ook een telefooninformatiecentrum oprichten en bemannen. Verwanten en vrienden van eventuele betrokkenen zullen naar dit telefooninformatiecentrum kunnen bellen.

20.2.12

Oproep tot opsporen lekken

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist roept samen met het drinkwaterbedrijf de burgers op lekken in de leidingen op te sporen. Sedert het inzetten van de dooi kregen de Vlaamse drinkwaterbedrijven reeds meer dan 4.000 oproepen van klanten met lekken in de binneninstallatie. De drinkwaterbedrijven stellen al enkele dagen een verhoogd verbruik vast, vergelijkbaar met piekverbruiken in droge zomerperiodes. Dit is vermoedelijk toe te schrijven aan lekken bij klanten. De drinkwaterbedrijven geven daarom de raad waterleidingen en toestellen te controleren, zeker in kelders, leegstaande panden, vakantiewoningen, plus leidingen naar tuinhuizen en zwembaden. Gewoon alle kranen en andere afnamepunten toedraaien en dan kijken of de watermeter nog draait. Stelt men zo een lek vast dan moet men een sanitair vakman raadplegen. Is de watermeter stukgevroren of stelt men een lek vast op de aftakking vóór de watermeter dan dient men het Gemeentelijk Waterbedrijf te contacteren.

Genomineerd voor Schrijnwerkaward

Het Cultuurcentrum Knokke-Heist is genomineerd voor de internationale “Schrijnwerkaward 2011”. Dat heeft te maken met het realiseren van de inrichting voor de tentoonstelling het “Internationaal Fotofestival 2011” door de technische ploeg van het Cultuurcentrum. Zonder atelier, en zonder gebruik te maken van computer gestuurde werktuigmachines slaagde het team erin om een aantal gedurfde en stijlvolle elementen te realiseren. Zo werd de rood-witte balie van de ingang van het strandpaviljoen vrijwel volledig ter plaatse in vijf stukken gemaakt en geassembleerd. De organische vormen werden tot stand gebracht met plooibaar hardhout. Dat leverde de nominatie op voor de Schrijnwerkawards. De balie roept de sfeer van de jaren 50 op. Er waren zo’n 150 inzendingen. Het product van het cultuurcentrum prijkt nu in een shortlist van 17.

Vermoedelijke dealers ingerekend met Carnaval

Zoals beloofd heeft de politie van Knokke-Heist tijdens de carnavalviering een extra oogje in het zeil gehouden in verband met drank- en drugsoverlast. Bij het station van Heist werden zo twee mannen ingerekend. Het gaat om een landgenoot uit Hemiksem en een illegaal. Ze waren in het bezit van 20 gram heroïne en cocaïne. Het parket stelt dat de hoeveelheid verdovende middelen die werd aangetroffen te groot is voor eigen gebruik. Beide mannen zijn maandag dan ook bij de onderzoeksrechter in Brugge voorgeleid.

Weer “Start to Crawl”

Vanaf maandag 5 maart start Triatlonvereniging ’t Zwin uit Knokke-Heist andermaal met een nieuwe reeks "Start to crawl". Deze cursus is bedoeld voor mensen die al schoolslag kunnen zwemmen maar willen overschakelen op crawl, of de crawltechniek beter willen beheersen. De lessen worden gegeven door een ervaren trainer. In 10 lessen krijgt men de crawltechniek onder de knie. Tegen het einde van de reeks kan men vlot enkele honderden meters afleggen. De lessen worden op maandagavond gegeven in zwembad De Eenhoorn in Oostburg. Om zich in te schrijven is het niet noodzakelijk om lid te worden van de vereniging. De deelname bedraagt 95 euro, all-in. Indien men zich lid maakt, en inschrijft om nog een extra avond te komen zwemmen, kan men de cursus volgen voor de prijs van 50 euro, tevens kan men dan ook deelnemen aan de loop- en fietstrainingen die de club organiseert. Inschrijven kan via de site van Triatlonvereniging ’t Zwin,

Zwemtrainingen van 21 tot 22u op 5,12 & 19 maart, 2, 16 & 23 april en op 7, 14 & 21 mei. Meer details op info@tvzwin.eu

Weer massale belangstelling voor Carnaval in Heist

Sedert zaterdagnamiddag zwaait Carnavalprins Yves I de scepter over het feestende Heist. Hoogtepunt was zondag de grootste stoet van West-Vlaanderen met 35 grote karren en 9 kleine. Sommige Carnavalgroepen bestonden uit wel honderd deelnemers. Hun grote aanhang en de duizenden toeschouwers zorgden ervoor dat in Heist tot in Heulebrug geen parkeerplaatsje meer te bemachtigen was. De inspiratie van de karrenbouwers was heel divers. Sommigen lieten zich inspireren door sprookjes uit hun kindertijd. Dat was bijvoorbeeld het geval met de Siekstjes die uitpakten met Fairyland; een kanshebber volgens het publiek. De jury oordeelde daar echter anders over. Bij de Grote Karren ging de eerste plaats naar “Die Gletzskis” van de carnavalgroep De Lekkerbekken. Zij behaalden 178 punten. Eén punt minder leverde een tweede plaats op aan Bonte & Co met hun productie “Tis de norgel nie, mo de meuln die draait”. Bij de Kleine Karren rijfde de carnavalgroep “Up & nere, weg & were” 163 punten binnen met hun “Zoetmuultjes”. Dat was meteen goed voor een eerste plaats. De Orde van de Karnavalkiekens pikte de twee plaats in met “Karnavalkiekens goes Hollandia”. Vandaag wordt in verscheidene cafés in Heist gratis sprot uitgedeeld. Maandagavond is er in Ravelingen het bal van de Zeemeermin. Dinsdagnamiddag staat op Stadion De Taeye in Heist het gemaskerd voetbal op het programma tussen de Vissers en de Plakkers. Dinsdagavond om 19.30u trekt de verlichte Carnavalstoet door het centrum van Heist. De viering bereikt z’n climax om 21.30u met vuurwerk en de verbranding van prins carnaval.DE VOLLEDIGE UITSLAG VAN DE CARNAVALSTOET KUN JE HIER BEKIJKEN

EEN FOTOREPORTAGE OVER HET HEISTSE CARNAVAL VIND JE HIER

Knokke-Heist stopt gebruik van onkruidverdelgers

Over drie jaar zal het gemeentebestuur van Knokke-Heist geen gebruik meer maken van om het even welke herbicide of biocide. Dit jaar zal de toeristische zone nog gesproeid worden met een speciale herbicide zonder nawerking. Het gaat hier wel om de verharde bodems waarvan het onderhoud ten laste is van de gemeente (bv. rond de brandweerkazerne, het Alfred Verweeplein, rond het stadhuis van Knokke, ...). Dat zal dan herhaald worden in 2013 en een laatste maal in 2014. Daarna is het uit met de onkruidverdelgers. Het gemeentebestuur beklemtoont, dat het onkruidvrij houden van greppels en stoepen een taak is voor de inwoners zelf. De burger moet conform de politieverordening zijn trottoir vrij houden van sneeuw, ijs, zwerfvuil, onkruid, enz. Maak hierbij geen gebruik van voor het milieu schadelijke stoffen. Die zijn zeer slecht voor de gezondheid, voor het milieu, voor huisdieren, vogels en insecten. Herbiciden zijn mede de oorzaak van het verdwijnen van hele bijenpopulaties wereldwijd. Een stoepoppervlak is niet zo groot als ieder voor zijn eigen deur ‘veegt’. Haal dus best gewoon zoals vroeger een mes of krabbertje erbij, aldus een mededeling van de gemeente.

ZTAR-project in het Zwin

Sinds de jaren ‘80 is het Zwin sterk aan het verzanden en vergrassen. Dit heeft als gevolg dat de broedeilanden stilaan verdwijnen en de vruchtbare slikken veranderen in schorren, waardoor vogels er geen voedsel meer vinden. Met het ambitieuze LIFE+ project ZTAR willen het Agentschap voor Natuur en Bos en de Provincie Zeeland de natuur in de bestaande Zwinvlakte een tweede adem geven. ‘ZTAR’ staat voor Zwin Tidal Area Restoration en loopt nog tot 31 december 2015. Op de website www.lifenatuurztar.be kunt u steeds de laatste ontwikkelingen op de voet volgen. Bekijk ook eens dit You Tubefilmpje.

Wisselgezin voor Knokke-Heistse tiener

Vanaf woensdag 22 februari wisselen in het gloednieuwe VT4-programma “Switch” twee jongeren een week lang van leven. Ze krijgen een nieuwe familie. Ze leven, eten en slapen bij kersverse ouders en krijgen er ineens een pak nieuwe hobby's en vrienden bij. In de eerste aflevering bijten de 16-jarige Jason uit Ramskapelle en zijn leeftijdsgenoot Arno uit Merelbeke de spits af. Beiden komen uit een totaal verschillende wereld, Jason komt uit een vissersfamilie en Arno houdt enorm van shoppen. De verschillen tussen beide jongens zorgen straks uiteraard voor heel wat leuke scènes. Hoe reageren ze op hun nieuwe ouders en hoe reageren de ouders op hen? Samenleven met een tiener is niet altijd makkelijk, zeker niet met een volslagen vreemde.

"Switch", vanaf woensdag 22 februari wekelijks om 21 uur op VT4

19.2.12

Hoofdverblijfplaats uitgebrand

Terwijl het echtpaar Corthouts afgelopen weekend naar hun tweede verblijf in Knokke-Heist getrokken waren is hun appartement in Beringen zo goed als volledig vernield door een uitslaande brand. De zoon, een dertiger, werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. De man is inmiddels buiten levensgevaar. Enkele getuigen hadden de ramen zien stuk springen door de extreme hitte en hadden meteen de hulpdiensten verwittigd. De brandweer en de politie namen het zekere voor het onzekere en evacueerden ongeveer veertig bewoners uit het gebouw.

Fietsgravering op afspraak in Knokke-Heist

Op vrijdag 24 februari kan men in de badstad tussen 9.30 en 12 uur terecht op de gemeentelijke Preventiedienst, voor het registreren van fietsen. Tijdens een fietsgravering op afspraak wordt een beperkt aantal fietsen gegraveerd. Wenst ook u die dag uw fiets te laten graveren, dan moet u vooraf wel een afspraak te maken bij de gemeentelijke Preventiedienst, de Vrièrestraat 26 (050 630 473). Wordt een gegraveerde fiets teruggevonden, dan wordt u als eigenaar hiervan automatisch op de hoogte gebracht. Niet gegraveerde teruggevonden fietsen worden op de website www.gevondenfietsen.be geplaatst. Fietsen op de website kunnen gedurende 6 maanden worden geraadpleegd. In 2011 werden in totaal 621 fietsen opgehaald. Daarvan waren slechts een kleine 10 % gegraveerd.

Vissershulde in Heist


In Heist werd zoals de traditie het wil op de zondagmorgen van Carnaval de vissershulde gehouden. Die dag werd uitgekozen omdat dan alle vaartuigen binnen zijn. Na de herdenkingsdienst stappen de prominenten op naar het monument op het Vissershuldeplein. Daar werden kransen neergelegd door een groot aantal verenigingen en instellingen die zo hun solidariteit uitdrukken met het wel en wee van de Heistse visserij. In het bijzonder worden de vissers herdacht die op zee gebleven zijn. Op de middag werd een receptie aangeboden in het stadhuis van Heist. In z’n jaarlijkse “state of the Union” voor de visserij had burgemeester Lippens het ondermeer over het visserijonderwijs dat jaren geleden verhuisde van Heist naar Oostende. Eerder onverwacht feliciteerde hij directeur Jan Denys voor z’n inspanningen als schoolhoofd van het Maritiem Instituut Mercator in Oostende. Sinds de Vlaamse Gemeenschap de school van de Provincie heeft overgenomen, staat de instelling steviger dan ooit tevoren in het Vlaamse onderwijslandschap : 175 leerlingen volgen er les in het secundair dagonderwijs en 10 leerlingen in het deeltijds zeevisserijonderwijs. Op vraag van de sector worden er ook opnieuw in de school cursussen voor volwassenen ingericht. Kortom aldus Lippens “sector en school hebben elkaar gevonden en slagen erin om een duurzame toekomst voor het visserijonderwijs en de visserijopleidingen te waarborgen”.Lippens trekt fel van leer tegen Europees VisserijcommissarisMinder lovende woorden had burgemeester Lippens over voor Europees commissaris mevrouw Maria Damanaki die “volgens sommige kwatongen in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyong-Yang opgeleid zou zijn, blijft maar doordrammen over overbevissing, teruggooiverbod en bodemberoering. Het is hoogtijd dat zij stopt met haar steeds terugkerende negatieve berichten. Zij moet de visserij steunen en niet kelderen. Haar negativisme doet geen recht aan de werkelijke toestand van de visbestanden. Het is niet juist dat 80% van de Europese visbestanden overbevist zijn, zoals sommige ecologische fundamentalisten haar in het oor fluisteren. Integendeel: 76 % ligt binnen de veilige biologische grenzen en 45 % is in overeenstemming met het voorzorgsbeginsel.” Lazen wij niet in de vakpers "De Noorse eilandengroep Lofoten zitten vol paaiende kabeljauw" "Vissers tot aan de nek in de haring" en “de Noordzee staat stijf van de schol?” Europees commissaris mevrouw Maria Damanaki draagt zeker niet bij tot het goed imago dat onze visserijsector verdient. Onze vissers willen geen subsidies om plastic op te halen, zij willen vis vissen! Mevrouw Damanaki wil dat tegen 2016 alle gevangen vis aan land gebracht wordt. Maar een antwoord op de vele vragen geeft Europa niet. Ik denk dat mevrouw Damanaki nooit aan boord is geweest van een varend en vissend vissersschip maar haar wijsheid haalt uit de visserijkoran van de groene ayatollahs en hun fundamentalistische ambtenaren die niet weten wat een gemengde visserij betekent”, aldus de Knokke-Heistse burgmeester.HoopgevendToch ging het vorig jaar niet slecht met onze visserij. “Dat werd ondermeer bewezen door de groeiende aanvoer en besommingen in Zeebrugge namelijk een stijging met niet minder dan 27% zowel in omvang als omzet met zelfs een lichte stijging van de prijzen met 1 %”, aldus Lippens. “Er waren wel enkele spijtige aanvaringen. Er ging zelfs een schip verloren voor de Bretoense rotskust, maar gelukkig bleven mensenlevens gespaard . Denken wij toch even aan de Nederlandse bemanning van de N28 en onlangs 2 sportvissers .En wij staan uiteraard eventjes stil bij de wanhoopsdaad van een jonge beloftevolle visser uit onze gemeente. Moge de zee hem teruggeven .Het zou de pijn al een beetje verzachten. Maar het moet ons toch ook even doen nadenken in welke wereld wij nu leven. Een wereld vol technische snufjes maar dat nog steeds geen mensenhart en het diepste van de ziel kan doorgronden..” “Als gemeente zonder haven kunnen wij niet zoveel doen voor de sector. Wij steunen het Vistival ingericht door Unizo op de eerste zondag van juni waar de bezoekers toch vertrouwd raken met ongekende vissoorten of bereidingen. Mag ik toch ook onderlijnen dat onze 280 restaurants, waaronder verschillende met een Michelin ster of hoge Gault Millau quotering, niet nalaten onze uitstekende noordzeevis op de kaart te zetten. Met fierheid vermeld ik ook dat volgens twee-sterrenschef Luc Bellings de beste tomaat-garnaal van de kust met een maximale score van 10 op 10 in restaurant Bristol in Heist geserveerd wordt! Carnavalmaandag is in Heist ook Sprotjesdag. In alle volkscafés wordt die lekkernij en andere visbereidingen gratis geserveerd. Wat brengt 2012? Alvast 15 % meer tong en scholquota. Al is de beperking der zeedagen een negatief gegeven. Maar er zijn ook de verdere studies over nieuwe duurzame vistechnieken, het Convenant tussen overheid, redercentrale en natuurpunt en nuttige adviezen van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij. Er wordt gewerkt in de sector met positieve resultaten. Uiteraard mag ik Theophiel niet vergeten. Duizenden mensen kwamen die dode potvis bewonderen. Een gelegenheid om toch nog positief nieuws te brengen en te praten over het vissersbestaan en het mooie en heldhaftige leven van onze reder en oorlogsheld Theophiel De Groote”.