10.11.12

Twee doden bij ongeval met kusttram in Heist

In Knokke-Heist zijn vrijdag kort voor middernacht bij een aanrijding met de kusttram twee doden gevallen. De slachtoffers zaten in een wagen die ter hoogte van de Parkstraat bij het Bosje van Heist de trambedding kruiste. Met de personen in de auto zou het gaan om een koppel uit het Gentse, dat vermoedelijk niet vertrouwd was met de verkeerssituatie. Eenmaal op de oversteek kon de wagen de tram niet meer ontwijken. De klap was zo hevig dat het gelede tramstel uit de sporen werd gelicht. Het voorste deel van de tram kwam rechts naast het spoor in de grasberm terecht. In de tram zelf werd één persoon licht gewond. Het ongeval deed zich voor rond 11.30u. De tram kwam uit de richting Knokke. Politie en hulpdiensten waren snel massaal aanwezig op de plaats van het ongeval. De Lijn heeft een vervangdienst met bussen ingelegd. De vervoersmaatschappij liet later ook zwaar materieel aanrukken om de gehavende tram weer op de sporen te zetten. Omdat geen schade aan de eigenlijke spoorinfrastructuur werd veroorzaakt ondervond het tramverkeer zaterdagmorgen geen hinder meer van het ongeval.

Foto met dank aan Kristof Combes.

Moedige maar zwaar aangeslagen ziekenhuisdirectie neemt verantwoordelijkheid op zich

Tijdens een persconferentie in het Ter Linden Ziekenhuis heeft algemeen directeur Frank Lescrauwaet de verantwoordelijkheid voor het technisch mankement dat baby Jasper hersenschade deed oplopen moedig op de schouders genomen. “Ik wil de schuld niet afschuiven naar een andere betrokkene. Wij zijn tekortgeschoten. Maar het gaat hier om een technische fout, geen medische blunder. De artsen en medewerkers kan niets verweten worden." Donderdagochtend moest de 8 maanden oude Jasper een routineoperatie ondergaan om buisjes in de oren te plaatsen en poliepen te verwijderen. De operatie onder narcose verliep vlekkeloos maar bij het ontwaken is er iets misgegaan. Waarschijnlijk gaat het om een technisch mankement. Normaal wordt iemand wakker gemaakt met zuurstof, maar de baby zou lachgas toegediend hebben gekregen omdat de aansluiting van zuurstof en lachgas zou omgewisseld zijn. De baby was het eerste patiëntje in een gloednieuw operatiekwartier van het ziekenhuis. 'Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de familie, de ouders en naar baby Jasper die momenteel nog vecht voor zijn leven', aldus de algemeen directeur. De baby wordt momenteel in coma gehouden in het AZ in Brugge. Zijn toestand was vrijdagavond nog kritiek maar stabiel. Directeur Lescrauwaet diende ook al een klacht in tegen onbekenden. De Brugse procureur Berkvens bevestigt ondertussen dat er een gerechtelijk onderzoek naar onopzettelijke slagen en verwondingen is opgestart. Het parket heeft de betrokken ziekenhuisapparatuur in beslag genomen voor verder onderzoek.

9.11.12

Het verhaal van de ouders van baby Jasper

Heel Knokke-Heist, heel het land, leeft momenteel mee met de ouders van de kleine Jasper die voor z’n leven vecht. Hier is hun verhaal.

Donderdag

Deze morgen om 7u15 met Jasper naar het ZH voor buisjes te plaatsen en neuspoliepen te verwijderen. Om 8u10 ging hij vlot in slaap. Daarna verliep de operatie gunstig. Alleen het ontwaken verliep niet zoals voorzien. Jasper zijn zuurstofniveau daalde en hij geraakte in de problemen. Daardoor deed hij een hartstilstand. Na een 12 tal minuten reanimeren is hij er weer min of meer doorgekomen (in coma). Na het stabiliseren is hij met de heli naar het AZ in Brugge overgebracht. Hier ligt hij nu op intensieve zorgen. Hij wordt beademd. Zijn EEG was slecht... Hij heeft een groot zuurstoftekort gehad waardoor hij hersenschade heeft (hoeveel precies weten we nog niet). Op de EEG was zeer weinig hersenactiviteit te zien. Nu is het bang afwachten van de EEG morgen zal zeggen. De dokters hebben er weinig goede hoop in. Toch hopen wij nog op een mirakel!

Vrijdagmorgen

De nacht heeft geen beterschap gebracht. Hij heeft hoge koorts gemaakt dat ze een beetje hebben kunnen verlagen (38,5 nu). Straks een nieuwe EEG test en een ijstest. De EEG om te kijken of zijn hersenactiviteit er is op vooruit gegaan of achteruit. De ijstest om te kijken of hij hersendood is.... Jammer genoeg alleen maar slecht nieuws!

Vrijdag kort na de middag

Jasper blijft vechten. De EEG gaat deze middag door rond 14u. We hebben toch een sprankeltje hoop. Hij beweegt af en toe zijn hand... Er moet nog onderzocht worden waarvan dat komt (reflectie of reactie). Wij blijven duimen en hopen!

Overzichtstentoonstelling “Groen en Wit”

Zaterdag 10 en zondag 11 november loopt “Café Oosthoek” in Heist een overzichtstentoonstelling rond de plaatselijke voetbalploeg. Dat heeft te maken met het 60-jarig bestaan van het lokale voetbalblad "Groen en Wit" uitgegeven door de Koninklijke Supportersclub De Strandleeuwen. Het clubblad wordt iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal van KFC Heist aangeboden. De tentoonstelling omvat de periode van 1953 tot 2012. Men kan het resultaat zaterdag en zondag bekijken van 10 tot 20u, in de Pannenstraat 58.

NTGent brengt “Een lolita” naar Knokke-Heist

Op zaterdag 17 november om 20.30 uur brengt NTGent in het Knokke-Heistse Scharpoord het stuk “Een lolita”. Bernard Dewulf schreef een compleet nieuwe toneeltekst op basis van de beroemde roman uit 1955 van Vladimir Nabokov. Verboden liefdes zijn van alle eeuwen. Maar een van de meest complexe, en meest problematische, is zonder twijfel die tussen een volwassene en een jonge puber. Prille tieners dus, in het scharniermoment tussen kindertijd en volwassenheid. Sinds het boek van Nabokov is Lolita als type kindvrouwtje intussen zelfs een archetype geworden. Voor deze creatie schrijft Bernard Dewulf, auteur en dramaturg bij NTGent, twee monologen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Els Dottermans speelt een vrouw die terugkijkt op haar verboden relatie als jong meisje met een oudere meneer. Frank Focketyn speelt een oudere man die terugkijkt op een even ongrijpbare als schuldige als paradijselijke tijd.

Gratis inleiding om 19u30 in Café Cultuur.
16 EUR; studentenkaart, lerarenkaart, 55+: 15 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 13 EUR

Tragisch voorval in Ter Linden

Een baby is in coma nadat het vermoedelijk een fout product kreeg toegediend. Het gaat om een kindje van 8 maanden, dat het slachtoffer werd van een verkeerde samenstelling van de toegediende verdoving. De baby moest een mengeling van lachgas en zuurstof krijgen. De concentratie lachgas zou echter te hoog geweest zijn. Het Ter Linden Ziekenhuis zegt dat er "geen 'medische' fout gebeurd is". Het jongetje Jasper ligt inmiddels in een diepe coma in het AZ in Brugge. Men probeerde vrijdagnamiddag in het ziekenhuis er nog alles aan te doen om het jongetje "erboven te halen".  Om 14u bewoog de baby nog even de hand, iets waar men in alle geval enige hoop aan knoopt. De ziekenhuisdirectie zal vrijdagnamiddag het tragische voorval samen met de ouders van de baby toelichten.

Historische vuurtorens toegankelijker en verlicht in Knokke-Heist

In opdracht van de Vlaamse overheid Afdeling Kust wordt momenteel een nieuwe voetgangersverbinding aangelegd naar het Hoog Licht in Heist. Dat moet deze historische vuurtoren makkelijk bereikbaar maken voor wandelaars vanaf de Elizabetlaan. Het Hoog Licht en het nabijgelegen Laag Licht aan de zeedijk hebben in het begin van de vorige eeuw een cruciale rol gespeeld bij het toegankelijk maken van de pas aangelegde haven van Zeebrugge. Om de nieuwe havengeul te bebakenen lieten ingenieurs-aannemers Jean Cousin en Louis Coiseau omstreeks 1905 in Heist door de Gentse gebroeders Grendel twee vuurtorens bouwen. Ze zouden samen een lichtenlijn vormen zodat vaartuigen, die de havengeul binnenliepen door de vaargeul Pas van ’t Zand op de goede koers van 136° zouden varen als de lichtbundels van het laag geleidelicht en het hoog geleidelicht zich op één lijn bevonden. Het oude pad naar de vuurtoren, dat vroeger enkel tweemaal daags door de vuurtorenwachter Wenteyn uit Zeebrugge werd gebruikt, zal als fundering dienen voor een volledig nieuwe toegangsweg. Die zal ingepast worden in een wandellus naar het omliggende natuurgebied. In het pakket van deze werken, die deel uitmaken van een Europees project, zit ook de verlichting van het “hoog licht”. De 30,5m hoge vuurtoren is trouwens één van de eerste volledig betonnen constructies in ons land en is verfraaid met Jugendstilelementen. Het gebouw werd in 1975 geklasseerd en in 1981 werd de toren ook beschermd. Spotlights op deze unieke vuurtoren vormen het sluitstuk in de totale inrichting van het op alle vlakken veelzijdige gebied rond “De Lichtenlijn”, de wandel- en fietsbrug, die de zeedijk in Heist verbindt met het achterliggende natuurgebied. De kostprijs voor de aanleg van de toegangsweg, de verlichting en de aansluiting naar de Wijk Vuurtoren wordt geraamd op 150.000 euro. Het verloop en de timing van de werkzaamheden zal echter sterk afhangen van de toegankelijkheid van het uitermatige drassige terrein.

Eindejaarsactie in Sluis

Naar jaarlijkse traditie wordt ook in Sluis een eindejaarsactie gehouden. Die gaat op maandag 3 december van start. Een maand lang zullen klanten per 2,50 euro die ze besteden in de winkels een lot ontvangen. Hiermee maken ze kans op een Toyota Aygo of één van de waardebonnen tot 450 euro. Vorig jaar schafte de ondernemersvereniging nieuwe LED verlichting aan om het tijdens de eindejaarsperiode nog een stuk gezelliger te maken in het grensstadje.

Dringende herstelling rijweg Zeedijk

Er moet een dringende herstelling gebeuren aan een rioleringsdeksel in het midden van de rijweg van de Zeedijk in Knokke. Plaats van herstel is ter hoogte van het huisnummer 712, tegenaan de Duindistelstraat. De rijweg is onderbroken vanaf vrijdag 9 november tot maandag 12 november. Tijdens de duur van de onderbreking van de rijbaan zal het verkeer op de Zeedijk via de Zandstraat naar de Kustlaan omgeleid worden. De rijrichting in de Zandstraat zal daarom tijdelijk omgedraaid worden. In de Zandstraat zal het in die periode enkel toegelaten zijn om vanaf de Zeedijk in de richting van de Kustlaan te rijden. De Duindistelstraat zal bereikbaar zijn via de Kustlaan, de Bréartstraat en de Zeedijk. Het zal dus tijdelijk toegelaten zijn om op de Zeedijk vanaf de Bréartstraat in de richting van de Duindistelstraat te rijden.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

Knokke-Heistse chocolade op de BBC

Ruim een jaar geleden werd door BBC kinderpresentator Stefan Gates gefilmd bij Chocolatier M in Knokke-Heist. Het materiaal was bestemd voor het programma “Gastronuts”. Recent werd de documentaire ook uitgezonden op de BBC. Eerder was dat al een paar keer het geval op CBBC, de zender speciaal voor de jeugd. Het programma is ondertussen ook op Youtube te bekijken. De aflevering zal trouwens in het komende jaar nog tweemaal heruitgezonden worden op de Britse televisie. Dat de BBC bij chocolatier David Maenhout een programma ging opnemen rond chocolade had te maken met "de eigenzinnige, unieke en lekkere creaties", de zogeheten "Incredible Edibles". Maar vooral ook voor de ambachtelijke manier waarop men alles produceert. De missie van het programma is om eten fun, cool en avontuurlijk te maken voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Voor het programma trekt de 45-jarige Stefan Gates vaak naar ongewone en gevaarlijke plaatsen en komt daarbij soms in oorlogszones terecht. Met Knokke-Heist werd echter voor lekker en veilig gekozen.

De Marnixring viert 35-jarig bestaan in Knokke-Heist

De Marnixring ‘De Blinckaert’ bestaat 35 jaar in de badstad. Dat zal alvast niet onopgemerkt voorbij gaan. Voor de negende maal organiseert ‘De Blinckaert’ de jeugdpoëziewedstrijd. Ook wordt eind dit jaar opnieuw de tweejaarlijkse Blinckaertprijs uitgereikt. Deze prijs huldigt een persoon of organisatie uit de Zwinregio die zich inzet voor de Nederlandse taal of cultuur. Klap op de vuurpijl is op zaterdag 8 december een muziekconcert in het casino van Knokke. Het concert is al toe aan zijn 36e editie en belooft een dubbel feest te worden. De concertvereniging van het Lemmensinstituut zal eerst ‘Ein deutches Requiem’ van Johannes Brahms uitvoeren. Een 100-koppig koor, het symfonisch orkest en twee vocale solisten zullen dit meesterwerk tot leven wekken. Diezelfde avond staat ook de “Nacht van Marnixring De Blinckaert” op het programma in de Magrittezaal van het casino op het ritme van de Brugse big band ‘Swing Time Society’. De Marnixring is een van oorsprong Vlaamse serviceclub, die nu ook afdelingen heeft in Nederland, Frans Vlaanderen en Zuid-Afrika. De kring heeft tot doel boven alle partijpolitiek heen de Nederlandse taal en cultuur te bevorderen.

Inkomkaarten:
Concert, Receptie & dansfeest 35 € of 50 € (met voorbehouden plaats) uitsluitend voorverkoop.
Dansfeest (vanaf 22.00 u) 20 € in voorverkoop.
Secretariaat & kaartenverkoop: Dirk Bonte, Dumortierlaan 13, tel. 050 60 80 37, e-post: dirkbonte@skynet.be
Voor meer informatie over Marnixring De Blinckaert:
Rudi Verheecke - voorzitter: (verheecke.rudi@telenet.be - 0475/95.98.76)
Dominiek Vankersschaever - protocolmeester (domi.v@skynet.be - 0472/64.40.68).

8.11.12

Mailbox gemeente gecrasht

Donderdag heeft zich bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist een computerstoring voorgedaan. De mailbox is vervolgens ook gecrasht. Bijgevolg ging alle elektronische post die donderdag werd toegestuurd aan het gemeentebestuur verloren. De diensten roepen iedereen dan ook op die donderdag voor 18u een email heeft gestuurd aan de gemeente om dit zo snel mogelijk opnieuw te doen. Het betreft dus elektronische post verzonden naar de diensten in het stadhuis, sporthallen, culturele centra, jeugddienst, brandweerkazerne, toerismekantoren, Sincfala enz...

Nu problemen met andere grenspaal

Er zijn andermaal problemen met een grenspaal tussen onze provincie en Zeeland. Amper een paar weken geleden hebben provinciegouverneur Carl Decaluwé en de Nederlandse Commissaris van de Koningin in Zeeland Karla Peijs de gerestaureerde grenspaal 364A teruggezet, en nu staat plots paal 365 niet langer op z’n plaats. Geen paniek echter. De paal is door onze noorderburen weggehaald. Grenspaal 365 is namelijk de voorbije dagen de kop kwijtgeraakt en flink gedeukt. Vermoedelijk gebeurde dat bij werkzaamheden. Tot 1869 was de 365 de laatste grenspaal tussen België en Nederland op het raakpunt van de toenmalige gemeenten Westkapelle, Knokke en Retranchement. De beschadiging van de historische grenspaal is vermoedelijk gebeurd bij de ontmanteling van camping De Sandt Plaet in Retranchement. De camping moet namelijk plaats maken voor de uitbreiding van het Zwin. De schade aan de grenspaal wordt nu bekeken en men hoopt de paal te kunnen restaureren. Het zal vermoedelijk geruime tijd duren voor grenspaal 365 wordt teruggeplaatst. Dat zal mogelijk pas gebeuren nadat de uitbreidingswerken voor het Zwin zijn afgerond.

Foto: grenspaal 365 in betere tijden 

Kunstenaar Charles Delporte overleden

Kunstenaar Charles Delporte, die vele zomers in Knokke-Zoute doorbracht, is overleden in het Waalse Gilly. Hij was 83 jaar en zeer nauw met onze regio verbonden. Charles Delporte werd geboren op 4 december 1928 in het mijnwerkersdorp Marcinelle. Zijn hele leven lang woonde hij in Mont-sur-Marchienne, eerst als onderwijzer, later als kunstenaar. Vanaf de zeventiger jaren vertoefde hij met zijn gezin in de zomermaanden in het Zoute en stelde tentoon in de bekende Galerie Présences langs de Kustlaan. Delporte was een genereus kunstenaar waarvan werken zijn verspreid over de hele wereld. De kunstenaar heeft een museum in Damme, de stad waar hij in recente jaren tijdens de zomermaanden met zijn familie resideerde. Het Damse verhaal van Charles Delporte begint als hij zijn oog laat vallen op de Molen van Hoeke waar hij bronzen sculpturen wil in onderbrengen. Via-via komt hij in contact met toenmalig staatssecretaris Daniel Coens en met schepen voor Toerisme van de stad Damme Frank Dousselaere. In mei 1985 doet hij een schenking van een tiental bronzen sculpturen, die geïnstalleerd worden op de verschillende zolders van de Hoekemolen. Door de bouwvalligheid van de molen moeten die kunstwerken helaas uit de molen verwijderd worden. In 1990 wordt onder impuls van intussen minister Daniel Coens het Museum Charles Delporte ondergebracht in een klaslokaal van de gewezen school in de Burgstraat te Damme In 1990 schonk hij aan Damme voor 220 000 euro kunstwerken. Een delegatie van het Damse stadsbestuur zal vrijdag de uitvaart van Charles Delporte in Mont-sur-Marchienne nabij Charleroi bijwonen.

Cathy Coudyser legde eed af als Volksvertegenwoordiger

Tijdens de plenaire vergadering van de Kamer heeft Cathy Coudyser uit Knokke-Heist donderdagnamiddag de eed afgelegd als nieuwe Volksvertegenwoordiger voor de N-VA. De Kamerfractie van die partij telt 27 leden. Cathy Coudyser is 42 en volgt Oostendenaar Manu Beuselinck op, die om persoonlijke redenen ontslag nam. Ze is lid van de N-VA sedert de oprichting, voormalig voorzitter van de afdeling Knokke-Heist, OCMW-raadslid en lid van de partijraad. Ze is zelfstandig ondernemer en zal in de kamer zetelen in de commissie Bedrijfsleven. De komst van Cathy Coudyser zorgde in de kamer voor wat bankengeschuif. N-VA volksvertegenwoordiger Els Demol was daar alvast niet rouwig om: “neen hoor, bank vooruit én beter zichtbaar. Welkom nieuwe collega uit Het Zoute. Eerste Nederlandstalige collega uit die gemeente?”, vroeg de politica zich af.

Klaprozen troef op 11 november

Het “Moment voor vrede en verdraagzaamheid” staat op zondag 11 november in Knokke-Heist volledig in het teken van de poppies. Na een vredeswake in Heist wordt onder begeleiding van de For Freedom Pipeband opgestapt naar het oorlogsmonument op het Heldenplein voor de bloemenhulde. Die wordt opgeluisterd door de Ceciliaharmonie. Terwijl de verenigingen kransen neerleggen en de jeugdbewegingen witte rozen planten, kunnen de kinderen in de poppytent van de Gezinsbond gratis papieren klaprozen uitknippen om op hun jas te spelden. De happening wordt om 11.30 uur afgesloten met een openluchtreceptie met dranken en lekkernijen van Oxfam Wereldwinkel en een Love& Peace concert van The Expendables. Als de wind niet harder dan 3 Beaufort waait dan zullen vanuit de lucht trouwens ook duizenden klaproosblaadjes naar beneden dwarrelen en het Heldenplein rood kleuren. Hoe dat precies in z'n werk zal gaan wordt voorlopig nog geheim gehouden.

Knokke-Heistse tv’s naar zieke kinderen

Het charitatief luik van de jaarlijkse Blue&White party van Christel Bedert en Cathy Swinnen uit Knokke-Heist werd woensdag afgewerkt. Samen met mede-initiatiefnemers Peter Demuynck en Yves Merlevede werden tien tv’s afgeleverd op de kinderafdeling oncologie van Leuven Gasthuisberg. Dat zijn trouwens meer toestellen dan oorspronkelijk gepland was. Een en ander bewijst dat een plaatselijk initiatief een reëel verschil kan betekenen, ondermeer ook voor kinderen die vechten tegen kanker. Ondertussen wordt al gedacht aan de volgende Blue&White party op zaterdag 20 april 2013. De opbrengst gaat dan naar ngo Flame.

Je leest er HIER meer over.

Veertig jaar Sociale Raad in Knokke-Heist

De stedelijke sociale raad heeft zopas in het Heistse Ravelingen haar 40 jarig bestaansjubileum gevierd. Dat vond plaats in aanwezigheid van Minister van Werk Monica Deconinck. Eerst kon men kijken naar de film Pauline en Paulette waarna de uit Heist stammende minister een uiteenzetting gaf over armoede. Voorzitter Manu Devisch schetste vervolgens de realisaties in de voorbije decennia. Ondermeer: de warme maaltijden, de oprichting van Oranje en de acties rond een betere toegankelijkheid voor mindervaliden. Daarnaast ook de preventieve onderzoeken voor mannen en vrouwen en de kinderopvang... Tenslotte werden drie medestichters gehuldigd: Manu Devisch als betuurslid en huidig voorzitter, André Desmidt als eerste secretaris en tot op heden ondervoorzitter en Jozef Stubbe als bestuurslid. Ze ontvingen de gouden medaille van de provincie West-Vlaanderen. Robert Madou en Helene Monbaliu werden in de bloemetjes gezet voor hun 25 jaar lidmaatschap.

Op de foto: de mensen van het eerste uur: initiatiefneemster ere-schepen Betty Vandecasteele met de eerste voorzitter Piet Denorme en de eerste secretaris André Desmidt

Steven Mahieu: Mahieustueus in Knokke-Heist

Na een zeer geslaagde tour afgelopen jaar staat er voor Steven Mahieu een herneming van zijn theatershow “Mahieustueus” op het programma. Daarmee komt hij op vrijdag 16 november ook naar Knokke-Heist. Het optreden in Scharpoord begint om 20.30u. Vorig jaar was trouwens een topjaar voor Mahieu. Hij werd opgepikt door 'Comedy Casino' en won zowel de jury- als publieksprijs op het prestigieuze Humorologie Concours. Winnen zit hem in het bloed naar het voorbeeld van zijn vader die in 1989 de vechtscheiding tegen zijn moeder won. Met rake humor stript Mahieu elke onverantwoordelijke mens. Hij zou echter niet ‘mahieustueus’ zijn, als hij niet tegelijk met knap uitgekiende oplossingen op het canvas kwam: voor dronken chauffeurs, voor de minister van migratie- en asielbeleid, maar ook voor zichzelf op het moment dat de biologische klok van zijn geliefde afgaat ...

12 EUR; studentenkaart, lerarenkaart, 55+: 11 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 9 EUR

Vingerbijtster in de cel

Twee Roemeense zigeunermeisjes van 19 en 23 jaar zijn door de correctionele rechtbank in Brugge veroordeeld wegens diefstal. Een jaar geleden benaderde het tweetal een koppel dat op de parking van de Aldi in Knokke uit de auto stapte. Ze toonden een valse petitie en vroegen naast een handtekening ook geld. De man gaf 10 euro. Terwijl hij de neppetitie ondertekende probeerde het jongste meisje de resterende 280 euro uit zijn portefeuille te stelen. De man kon het meisje vastgrijpen. Ze verweerde zich echter en beet hem in de vingers. Toch kon hij het meisje in bedwang houden tot de politie arriveerde. Het dievenduo werd meteen ingerekend. Het oudste meisje kreeg nu van de rechter 10 maanden cel. De vingerbijtster moet een jaar naar de gevangenis.

Kathleen van der Hooft laat job vallen voor schepenambt

Kathleen van der Hooft, die straks schepen wordt in Knokke-Heist, zegt haar dagjob vaarwel. Beroepshalve was ze de voorbije 7 jaar aan de slag als senior consultant bij Galilei @ Randstad Company. Als outplacementconsultant begeleidde ze hoofdzakelijk managers en 45 plussers, die na ontslag een nieuwe job zoeken. Vanaf 2 januari volgend jaar neemt Kathleen van der Hooft het mandaat van OCMW voorzitter op zich. Daarnaast wordt ze ook schepen verantwoordelijk voor wonen, welzijn, concessies en strand. “Dit alles heeft wel zijn consequenties voor mijn professioneel leven, want een voltijdse job uitoefenen buiten de gemeente en tegelijk schepen zijn is volgens mij een onmogelijke zaak”, aldus van der Hooft. Ook wil ze straks niet onbeslagen op het ijs komen: “De volgende weken heb ik een aantal afspraken gepland om mij voor te bereiden en informatie te verzamelen over de diverse materies waarover ik als schepen bevoegd zal zijn.” Kathleen van der Hooft maakt al 24 jaar lang deel uit van de gemeenteraad in Knokke-Heist.

Dame uit Knokke-Heist opgelicht

Een 48-jarige man is door de correctionele rechtbank schuldig bevonden aan oplichting. De rechter gaf hem een jaar effectieve celstraf en een geldboete van 2.750 euro. Zes jaar geleden zocht de man toenadering tot een alleenstaande dame in de badstad. Hij gaf zich uit voor handelaar in jachten en troggelde grote sommen geld af van de vrouw. Verder veinsde hij plannen om met haar te gaan samenwonen in Zeebrugge. De man vertelde haar, dat hij een appartement had gekocht met haar geld. Van z’n verhalen bleek niks te kloppen. Onderzoek van de politie wees uit dat de man tegelijk meerdere vrouwen aan het lijntje hield om geld af te troggelen. Aan de gedupeerde dame uit Knokke-Heist moet hij nu een schadevergoeding betalen van rond de 90.000 euro.

Hoge Russische delegatie in Zeebrugge

Een grote delegatie van de Russische ambassade en het Consulaat-Generaal onder leiding van ambassadeur Alexander Romanov heeft woensdag het zeil- en opleidingsschip Kruzenshtern bezocht in de haven van Zeebrugge. Het bezoek van de viermastbark aan onze kusthaven kadert in de opleiding van de cadetten aan boord van het schip. Ondermeer werden de voorbije dagen alle alarmen aan boord uitgetest en werden ook diverse rampscenario’s in scène gezet, zoals het blussen van vuurhaarden en het dichten van gaten in de romp. Dat heeft de persdienst van de Baltische vissersvloot meegedeeld. “Daarnaast wordt het schip door de dekbemanning momenteel ook winterklaar gemaakt” aldus bootsman eerste klas Alexander Fedorenko. In Zeebrugge worden door de Kruzenshtern verder voorraden vers voedsel en water aan boord genomen.

7.11.12

Sluis zoekt nieuwe burgemeester

Eind dit jaar begint Sluis de zoektocht naar een nieuwe burgemeester.  Jacques Suurmond heeft namelijk zopas z’n ontslag ingediend als waarnemend burgemeester. Hij gaat per 1 juli volgend jaar met pensioen. Hij is dan 67. Midden vorig jaar trad hij aan als waarnemend burgemeester nadat burgemeester Sala op rust ging. Tevoren was Suurmond wethouder in Vlissingen. Suurmond kent onze grensstreek echter zeer goed. Hij heeft namelijk geruime tijd in Schoondijke gewoond, een deelgemeente van Sluis. De komende weken gaat de gemeente Sluis het profiel samenstellen waaraan de nieuwe burgervader moet beantwoorden.

Fregat vertrokken uit Zeebrugge

Bijna twee maanden later dan oorspronkelijk gepland is het Zeebrugse fregat Louise-Marie woensdag vertrokken richting Kreta. Het vaartuig werd de voorbije weken in de marinebasis van Den Helder hersteld na problemen met de voortstuwing. Het is de bedoeling dat het schip voor de derde keer deelneemt aan de Europese operatie Atalanta in de strijd tegen Somalische piraten. Opdracht is de schepen van het Wereldvoedselprogramma en Amisom (African Mission for Somalia) te beschermen. Het is echter nog niet helemaal zeker of het fregat daadwerkelijk zal worden ingezet. Daarvoor moet de regering het licht op groen zetten. In Kreta wordt de opleiding van de bemanning in eerste instantie verder verfijnd. Indien de regering tegen dan geen toelating geeft moet het fregat terug naar de thuishaven varen. Normaal loopt de opdracht voor de Hoorn van Afrika echter tot 9 februari. Er bevinden zich 166 bemanningsleden aan boord. Woensdagnamiddag heeft Schout-bij-nacht Potts, commancant van de European Union Naval Force met name de eigenaars van jachten en andere pleziervaartuigen gewaarschuwd dat de Golf van Aden en delen van de Indische Oceaan nog steeds bijzonder gevaarlijk zijn. De voorbij jaren werden 12 jachten aangevallen door piraten. De bemanning werd daarbij gevangen genomen of omgebracht.

“Grens” magazine gepresenteerd

Woensdag werd in onze buurkern St.Anna ter Muiden het culinair magazine "de Grens" voorgesteld. Dat gebeurde door de vier initiatiefnemende restaurants: de Vijverhoeve, d'Ouwe Schuure, Ter Mude en Livingroom 102, waarvan twee op het grondgebied Knokke-Heist. Het magazine heeft als subtitel “groots genieten in de kleinste stad”. Het vloeide bij het communicatiebureau Uwmedia uit de pen van Rens Ulijn, die opgroeide in Sluis. De foto’s komen uit de lens van Louis Drent. “De Grens” bevat naast foto’s trouwens ook beschrijvingen van de creaties van de verschillende koks, plus anekdotes en verhalen over de restaurants en hun eigenaren. Ze hebben allen een sterke binding met de grensovergang, die ooit één van de drukste was tussen Vlaanderen en Nederland. De hoop is dat met het magazine de grens nadrukkelijk als culinaire trekpleister op de kaart wordt gezet.

KH-nieuws vanaf donderdag in de brievenbus

De nieuwe editie van het gemeentelijk informatieblad “KH Nieuws” wordt vanaf donderdag 8 november verspreid in alle bussen in Knokke-Heist. In het blad opent burgemeester Lippens met een overzicht van de eindejaarssfeer die men in de badplaats mag verwachten. Informatie is er ook over de nieuwe infrastructuur in Duinenwater. Meer bepaald betreft het: Jeugdhuis ’t Verzet en het clubhuis van Lakeside Paradise. Verder is er een oproep om samen groene energie aan te kopen en zo flink wat te besparen. Landbouwers vernemen hoe ze hun silobanden kwijt kunnen. Ook over enkele initiatieven voor veiliger verkeer kan men lezen. Met name over: de 15 nieuwe snelheidsinfoborden, en een dringende vraag aan Infrabel voor een veiliger overweg naar Duinenwater. Verder is er de vaste rubriek over de evolutie van de wegwerkzaamheden. Men kan KH-nieuws ook HIER raadplegen.

Aandacht voor kusthotels

Westtoer, het West-Vlaams provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie, heeft dinsdag een nieuw initiatief gelanceerd. Het gaat om de “vzw Kusthotels”. De vereniging heeft als doel om de belangen van alle kusthotels van Knokke-Heist tot De Panne te verdedigen. Meteen werd ook de aftrap gegeven voor het project “hotelinnovatie”. Westtoer gaat daarbij alle innoverende kusthotels ondersteunen.

Films van ex-Knokke-Heistenaar in de prijzen

De films van Benoit De Clerck vallen in de prijzen. De sinds 2010 uitgeweken Knokke-Heistenaar kreeg als pas afgestudeerde cineast heel wat steun vanuit het Cultuurcentrum Knokke-Heist en dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Zijn kortfilm “The Importance of Sweet & Salt" is geselecteerd voor het Internationaal kortfilm festival Leuven. De prent met de Knokke-Heistse actrice Veronique Buysse en pratende vis Chris Vyaene zal binnenkort te bewonderen zijn op het grote scherm. Ook zijn gloednieuw kortfilmproject '1963' kreeg gisteren dinsdag de grootst mogelijke subsidie toegekend bij het Vlaams Audiovisueel Fonds. De opnames van deze kortfilm vinden plaats aan de Vlaamse en Noord-Franse kust. Er is een totaal budget voor van 100.000 euro. De film van het Antwerpse productiehuis “Cine Cri de coeur” wordt gerealiseerd door twee Nederlandse producenten: de Oscar genomineerde Jacqueline De Goeij en Loes Knape.

Benoits slapstick “Yvette en Jeanette” die naar aanleiding van Toneelgemeente 2012 in een recordtempo van 7 uur werd opgenomen, valt voorlopig nog altijd niet in de prijzen hoewel kenners beweren dat Yves Merlevede veel kans maakt om in Cannes een Gouden Palm in de wacht te slepen in de categorie “actrice met grootste sexappeal” (hm).De Voedselzandloper in Knokke-Heist

De fel gecontesteerde dokter Kris Verburgh spreekt op vrijdag 23 november om 19.30 u in Scharpoord. Hij doet dat op uitnodiging van het Davidsfonds Knokke i.s.m. vtbKultuur, Volksontwikkeling, Fair Trade Trekkersgroep, Oxfam Wereldwinkel, Oostkustacademie en de Standaard Boekhandel. Verburgh zal het daarbij hebben over zijn visie op “het jong en gezond houden van ons lichaam”. In de bestseller "De Voedselzandloper" stelt de arts dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. Het is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. De 26-jarige Dokter Verburgh doorprikt diëten en voedingsmythes en biedt een model dat een alternatief is voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Na de pauze is er kans tot vraagstelling. Einde omstreeks 21.30 u. De auteur zal op die avond ook zijn werk signeren en uiteraard kan de bestseller aangekocht worden.

Kaarten 5 EUR (Uit-pas-, leden Davidsfonds, vtbKultuur), anderen 8 EUR. Houders gezinskaart Volksontwikkeling Knokke-Heist: gratis.
Alle info: Annie Poissonnier, vz a.i. Davidsfonds (tel. 0474291968), Dominiek Segaert, vz vtbKultuur & Volksontwikkeling (tel. 0479691865), Ria Blondeel, Oxfam en Fair Trade (tel. 0476885306) - www.davidsfondsknokke.be

Knokke-Heist Obamagezind

De overwinning van Obama betekent heel waarschijnlijk dat ook de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman aanblijft in ons land. Gutman is een grage bezoeker van Knokke-Heist. In de regel zijn onze stadsgenoten trouwens zo goed als allemaal voor Obama, niet omdat hij zo’n goeie president is, maar wel omdat men fel tegenstander is van Romney. Deze moest het vooral hebben van de gedumbdownde religieus geëndoctrineerde kiezers in de Amerikaanse bijbelstaten. Elders in de Verenigde Staten is men blij dat Obama hopelijk wat meer kan verwezenlijken in de komende vier jaar. Dee Dee Slewka, in de jaren 80 nieuwsmaker bij de lokale omroep in Knokke-Heist, woont in Washington en gaf vandaag als commentaar: “you should see the happy crowds in the streets and near the White House”. Een andere bekende bij de mensen van de lokale omroep, Salman Rushdie, zei het als volgt “Four years ago it was a feeling of joy. This time the main feeling was relief that we don't have to wake up tomorrow in Romney's America.”

Wat de Kriebel te vertellen heeft over de verkiezingen Stateside lees je HIER.

Woonkamer en figuranten gezocht voor gamblingspot

Naar aanleiding van de opnames van een reclamespot voor een online gaming site is het productiehuis Darlings op zoek naar figuranten. De opnames worden gehouden op 21 en 22 november in het Casino Knokke. Er is een vergoeding voorzien van 40 euro per persoon per draaidag. Darlings probeert verder ook mensen te vinden die een ruime moderne living in een rijwoning of villa hebben (geen appartement). Deze moet zich bevinden op het gelijkvloers. De filmcrew zou hier gedurende een halve dag op 21 of 22 november een scène komen filmen. Daarvoor is een vergoeding van 800 euro voorzien. Personen die interesse hebben mogen een mail sturen naar caroline@darlings.be met hun contactgegevens en een aantal recente foto’s van zichzelf en/of hun woonkamer.

Unieke lezing door Danny Lannoy

Nu vrijdagavond 9 november om 20u kan men in het Knokke-Heistse Scharpoord naar een lezing door de curator van de tentoonstelling ‘Van Het Atelier Naar De Kust’. Danny Lannoy belicht dan de kunstenaars die omstreeks 1883 naar Heist en Knokke kwamen schilderen. Ondermeer verbleef de Duitse Paul Baum toen vanaf 1894 in Knokke. Later ging hij zich op de grens in St Anna ter Muiden vestigen. De lezing met projectie kreeg dan ook de titel “Van Knocke naar St Anna”. Men kan de voordracht gratis bijwonen. Het gaat om een organisatie van de heemkring 'Cnocke is hier' en het WillemsFonds Knokke-Heist. Verder is voor leden van de heemkundige kring een rondleiding in de tentoonstelling voorzien op zondag 16 december om 10u.

Wie shopt in Knokke-Heist valt mogelijk in de prijzen

Toerisme Knokke-Heist ontwikkelt nog maar een nieuwe actie om de badstad onder de aandacht te brengen. Dit keer is het er om te doen de mensen die in de weken voor en na de jaarwissel winkelen in Knokke-Heist in de bloemetjes te zetten. Daarbij wil de dienst 25.000 shoppers trakteren op champagne, hen verrassen met geschenkkaarten, verwennen met overnachtingen in de gemeente én 3 mensen zowaar een gloednieuwe wagen cadeau doen. Inderdaad, van 16 november tot en met 17 februari maken de shoppers kans om 1 van de 3 Citroën DS3's te winnen. Handelaars die nog willen deelnemen kunnen zich inschrijven bij Toerisme Knokke-Heist (toerisme@knokke-heist.be of 050/630 380)

6.11.12

Kruzenshtern opnieuw in Zeebrugge

Het Russische zeil- en opleidingsschip Kruzenshtern is sinds dinsdag opnieuw in Zeebrugge. Net voor de middag kwam het schip onze kusthaven binnen. De Kruzenshtern werd gebouwd in 1926. Het schip is meer dan 114 meter lang en 14 meter breed. Deze viermaster is het op één na grootste nog zeilende schoolschip ter wereld. Het schip doet dienst als opleidingsschip voor de Russische handels- en visserijvloot. Vanuit de thuishaven Kaliningrad brengt het schip, na een reis naar Canada, in totaal 178 kadetten en bemanningsleden naar Zeebrugge. Tijdens de aanloop aan de kusthaven zijn voor de kadetten, allen tussen zeventien en twintig jaar oud, heel wat activiteiten georganiseerd zoals een daguitstap naar Brugge. Dit doen ze volgens traditie in hun uniform. Op woensdag- en donderdagnamiddag zal het schip van 13u30 tot 17u open zijn voor het publiek. Het schip vraagt geen toegangsgeld voor een bezoek aan boord. De Kruzenshtern ligt aangemeerd langs de Leopold II-dam, ter hoogte van het Zeestation. Vrijdag verlaat het schip onze haven voor een tocht naar Rostock.

Zondagbabbel met Hans op de Beeck

DeKunstAcademie in Knokke-Heist heeft beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck uitgenodigd voor een “Zondagbabbel” op 18 november. De kunstenaar woont en werkt in Brussel en bouwt sinds een tiental jaren aan een internationaal tentoonstellingsparcours. Zijn werk bestaat uit sculpturen, installaties, videowerk, fotografie, animatiefilms, tekeningen, schilderijen en tekst (kortverhalen). Op de Beeck gebruikt echter niet alleen zeer uiteenlopende media, maar hanteert daarbij ook bewust ver uiteenlopende vormen van esthetiek, gaande van een spaarzame, minimalistische beeldtaal tot en met een overladen maniëristische vormgeving, telkens in functie van het zo juist mogelijk articuleren van de inhoud.

Zondag 18 november om 10u Zondagbabbel met Hans op de Beeck. Gratis mits reservatie op 050/630.850

Waterbaan te wild?

In het zwembad van Sportoase in Knokke-Heist is de wildwaterbaan tijdelijk buiten gebruik. De avontuurlijke glijbaan wordt onderzocht nadat diverse zwemmers er kneuzing hebben opgelopen. De wildwaterbaan werd voor de opening nochtans uitgetest en goedgekeurd door het Keuringsbedrijf Vinçotte. Toch bleven de voorbije maanden problemen opduiken, die vaak ook echter te maken hadden met de onvoorzichtigheid van de gebruikers. De wildwaterbaan wordt nu opnieuw onderzocht en extra veiligheidsmaatregelen worden overwogen. De vier andere buizen blijven wel gewoon open. Problemen met wildwaterbanen zijn trouwens niet ongewoon. Ook bij andere zwemcentra klagen gebruikers van wildwaterbanen regelmatig over “blauwe plekken en pijnlijke voeten en knieën”. Inmiddels is wel bewezen dat het Sportoasecomplex in Knokke-Heist een ongekend succes is. Op regenachtige dagen is het vaak drummen om binnen te komen.

Garnaal goedkoop of duur?

De prijs voor garnalen is "historisch laag" heet het in de media. Dat komt omdat de vissers momenteel recordvangsten boven halen. De lage prijs lokt veel klanten. Toch maakt de sector zich zorgen. De prijs is zo laag dat de vissers er amper nog iets aan verdienen. Dat zag er amper twee maanden geleden nog helemaal anders uit. Toen was er sprake van een prijsstijging van 16 procent op jaarbasis. Die werd veroorzaakt door de hogere prijzen in Nederland. Na een bar slecht jaar 2011 stevenen de garnalenvissers dit jaar bij onze noorderburen trouwens af op een absoluut omzetrecord. Dat blijkt uit statistieken van het Productschap Vis. Tot en met september staat de teller voor de Nederlandse visafslagen op 39,1 miljoen euro omzet aan garnalen. Met de omzet van de maand oktober erbij moet het omzetrecord van 44,4 euro uit het jaar 2001 inmiddels overtroffen zijn. Over de eerste negen maanden van 2011 was de omzet ruim de helft minder (19,0 miljoen euro) dan dit jaar. Dat is puur een kwestie van prijs, want het aanbod in beide perioden is vrijwel gelijk: 8,7 miljoen kilo. Vorig jaar lag het gemiddelde prijspeil op 2,18 euro per kilo, dit jaar op gemiddeld 4,51 euro tot en met september. De jaaromzet over 2011 kwam uit op 28,2 miljoen euro.

Sprookjeskleren in Knokke-Heist

Vanaf donderdag 8 november tot 7 januari kan men in de Bibliotheek Scharpoord de unieke tentoonstelling ‘De kleren van de keizer’ bezoeken. De tentoonstelling is vernoemd naar het gelijknamig sprookje van Hans Christian Andersen. Bekende illustratoren tekenden prachtige kostuums voor de meest diverse sprookjesfiguren. In de tentoonstelling zijn sprookjesillustraties te zien van internationaal bekende illustratoren. Werk komt er aan bod van ondermeer Carll Cneut, Thé Tjong-Khing, Charlotte Dematons, Lisbeth Zwerger en Rébecca Dautremer. Het Literair Museum van Hasselt liet een aantal jurken en kostuums van deze illustratoren in het echt maken, onder leiding van modeontwerpster Anita Evenepoel. De prachtige baljurken en andere kostuums van de sprookjesfiguren worden zo tijdens de tentoonstelling tot leven gebracht. Kunstenares Micheline Vandervreken maakte hoeden, schoenen en andere accessoires in papier-maché. Sprookjesspecialiste Harlinda Lox schreef de teksten. Het bureau Art & Design stond in voor de presentatie. De tentoonstelling 'De kleren van de keizer' is interessant voor kinderen én volwassenen. Men kan er gratis naar toe tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Verkeershinder sluisbruggen

In de tweede helft van de middag hebben zich maandag bij de zeesluizen in Zeebrugge signalisatieproblemen voorgedaan. Het verkeer tussen Knokke-Heist en de rest van de kustregio liep daardoor ernstige vertraging op. Dat had onder meer te maken met het tramverkeer dat zes keer per uur de bruggen moet passeren en telkens voor filevorming zorgt. De politie moest ter plaatse komen om de trams te begeleiden. Ook tijdens de avondspits waren er nog problemen. De chaos is vooral te wijten aan het zoveelste herstelwerk aan de sluisbruggen. Die werkzaamheden zouden nog tot bij het eindejaarsverlof aanslepen.

5.11.12

Voordragen kandidaten Sporttrofeeën in Knokke-Heist

Op zaterdag 5 januari zal de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist beslissen over de sporttrofeeën 2012. Momenteel kan men in dat verband kandidaten voordragen. Voor de titels “Sportman en Sportvrouw” : De actieve mannelijke en vrouwelijke sportbeoefenaars die lid zijn van een bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist aangesloten sportvereniging of minstens drie jaar te Knokke-Heist zijn gedomicilieerd. Voor de titels “Sportclub en Jeugdclub”: De bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist aangesloten sportverenigingen en jeugdploegen die actief zijn in een jeugdcompetitie. Voor de titel “Beloftevolle jongere”: De actieve mannelijke en vrouwelijke sportbeoefenaars tot de ouderdom van 18 jaar die aantreden in een jeugdcategorie en lid zijn van een bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist aangesloten sportvereniging of minstens drie jaar te Knokke-Heist zijn gedomicilieerd. Voor de titel “Laureaat van Sportverdienste”: De personen, al dan niet in Knokke-Heist woonachtig, die zich onbaatzuchtig, op een uitzonderlijke wijze en gedurende ten minste 20 jaar hebben ingezet ter bevordering van de sport in Knokke-Heist en niet omwille van de door hen geleverde sportprestatie. Voor de titels “Gouden en Zilveren medaille van Sportverdienste”: De personen die 35 of 25 jaar ononderbroken lid zijn van één zelfde sportvereniging aangesloten bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist. De kandidaat moet minstens 20 of 15 jaar een bestuursfunctie hebben waargenomen. De jaren gewoon lidmaatschap komen slechts voor de helft in aanmerking. De laureaten van de diverse onderscheidingen worden door een gerechtsdeurwaarder bekend gemaakt tijdens de officiële huldiging in het Casino van Knokke-Heist ter gelegenheid van de 19de editie van de “Nacht van de Sport” op zaterdag 23 februari 2013.

De kandidaturen moeten tegen 1 december 2012 toekomen :
- per aangetekende zending op de maatschappelijke zetel van de Stedelijke Sportraad (A. Verweeplein 1 te 8300 Knokke-Heist);
- tegen ontvangstbewijs op het secretariaat van de Sportdienst (E. Verheyestraat 14 te 8300 Knokke-Heist);
- tegen ontvangst van een bevestiging via e-mail aan sportraad@knokke-heist.be

Prima voetbalweekend voor FC Heist en FC Knokke

Een portie geluk en voetbalkunde hebben zowel FC Heist als FC Knokke voordeel gebracht in het klassement. In Tweede Provinciale A versloeg FC Knokke de ploeg van 'Hoger Op Oedelem' met 8-0. In de rangschikking staat Knokke nu gedeeld tweede met 20 punten, op amper één punt van leider Torhout. In Derde Provinciale B moest klassementsleider Moerkerke met 1-3 de duimen leggen tegen Oostkamp. Dat pakte goed uit voor FC Heist. De Heistenaars wonnen namelijk van Middelkerke met 3-2. Dat was dankzij doelpunten van Tavernier, Vantorre en Helewaut. Daardoor kwam Heist met 22 punten aan de top van de rangschikking. Dat is meteen de kers op de taart bij het 60-jarig bestaan van het supportersblad “Groen en Wit” dat bij elke thuiswedstrijd van het eerste elftal wordt aangeboden. In dat verband wordt op zaterdag 10 en zondag 11 november trouwens een overzichtstentoonstelling gehouden in Café Oosthoek. De tentoonstelling omvat de periode 1953-2012. In Vierde Provinciale B tenslotte, versloeg Zeebrugge zondag op eigenterrein met 1-0 Daring Brugge. Zeebrugge staat nu gedeeld derde met 19 punten.

Knokke-Heist verlaagt standgeld kermissen

Op vraag van het Syndicaat der Foorreizigers is het gemeentebestuur van Knokke-Heist ingegaan op een verlaging van de standgelden. Het is duidelijk, dat de interesse voor kermissen de voorbije jaren verminderd is. Eén van de oorzaken is de aantrekkingskracht van de grote attractieparken. Foorreizigers moeten voortdurend meer investeren in steeds meer gesofistikeerde kramen, en rekenen dat noodgedwongen door in de prijzen. Jaarlijks geven een aantal foorkramers er dan ook de brui aan. In hun brief gaven de foorkramers aan dat bij verminderd standgeld ook de prijzen van de attracties naar omlaag zouden gaan. Knokke-Heist heeft dan ook besloten om het standgeld te reduceren tot een derde van het huidige tarief. Bovendien besliste het college om voortaan de zomerkermis van Heist vast te laten plaatsvinden in de week van het Vistival, de eerste zondag van juni. Steeds meer blijkt dat variabele religieuze feestdagen een onnodig kwaad zijn in een efficiënte moderne wereld. 

Succesvol basketbalweekend voor BC Namedis Chape Knokke-Heist

Met winst tegen directe concurrent Carnieres kruipt BC Namedis Chape Knokke-Heist iets dichter richting middenmoot in 3de nationale B. De Henegouwers werden naar huis gestuurd met een 65-56 nederlaag. In een zenuwachtig wedstrijdbegin was het na lang wachten uiteindelijk Stef Daese die voor Knokke-Heist de score opende. Dankzij scores van Van De Keere en dominant inside spel van Casier werd er een kleine kloof geslagen. Pirlot, in een niet zo ver verleden nog actief in 1ste klasse bij Charleroi en Brussels, liet echter niet begaan. Een 3-punter van Franchoo kon de Knokke-Heistse voorsprong bestendigen, maar springveer Tshiams bracht Carnieres op het einde van quarter 1 in zijn eentje terug: 19-18. In het 2de quarter was het andermaal Tshiams die de bezoekers op sleeptouw nam. Hij kreeg steun van schutter Bastianini en de kwikzilveren Michielin. Beeckmans en Robeyst zorgden voor een antwoord. 34-35 aan de rust. Het was andermaal Daese die met een sublieme drive en een bonus vrijworp de score opende na de rust. Casier en een hard bikkelende Van De Keere diepten een nieuwe kloof uit van op de vrijworplijn. Ondanks een weergaloze dunk bleven de bezoekers in dit quarter onmondig en scoorden amper 11 punten. Met een buzzer score van een tot dan toe ongelukkig acterende De Pauw wezen de bordjes 59-46 na quarter 3. In het laatste quarter werd er aan beide zijden zeer nerveus gespeeld, met een zeer lage score als gevolg. Het was uiteindelijk Daese die met een driepunter de bevrijdende korf binnen knalde: 65-56. BC Namedis Chape telt nu net als gouwgenoten Kortrijk en Gistel Oostende 14 punten en houdt momenteel Ieper, Carnieres en Nijvel achter zich. Volgende weekend wacht een verplaatsing naar Melco Ieper.

Ook de dames van BC Namedis Chape konden andermaal met de overwinning aanknopen. Ze haalden een duur bevochten zege tegen het tweede geklasseerde Lummen: 72-69. Met 3 op 8 overwinningen staan de dames nu op de 9de plaats. Met winst van de pupillen (31-64 op Zwevegem), de miniemen (73-54 thuis tegen Gullegem) en de landelijke cadetten (23-135 op Zedelgem) verzekerden drie jeugdploegen zich van een ticket voor de volgende ronde in de beker van West-Vlaanderen.

39ste Bevrijdingsmars bij regen en wind

Zondag hebben vele honderden streekgenoten de Canadese Bevrijdingsmars gewandeld tussen Hoofdplaat en Knokke. Dat gebeurde in herfstachtige en later in stormachtige omstandigheden. Vooral veel jongeren hebben het gure weer getrotseerd. Met deze 39ste bevrijdingsmars werd de 68ste verjaardag herdacht van de bevrijding. Knokke en Heist waren in 1944 de laatste bezette gemeenten in ons land en werden door Canadese troepen bevrijd na een drie weken durende strijd in de polders van West Zeeuws-Vlaanderen. Van daar ook de vele Maple Leaf vlaggen in de badstad. Alhoewel, bij de doortocht van Heist viel er aan de appartementsgebouwen nauwelijks een Canadese vlag te bespeuren. Naast gewone sportievelingen hebben zondag ook heel wat verenigingen en scholen in groep deelgenomen aan de doorwaaide Bevrijdingsmars. Zo hebben de Knokse Scouts met bijna 50 leden en hun leiding de 33 km lange tocht gewandeld. Canada werd vertegenwoordigd met een peloton van 40 manschappen. Verder was er onderweg opnieuw een verbroedering van leerlingen van scholengemeenschap 't Zwin College uit Oostburg met een groep Canadese kinderen van militairen. Vanaf het Knokse Oosthoekplein werd het Canadees contingent begeleid door de Heistse Ceciliaharmonie. Bij het monument der gesneuvelden werd traditiegetrouw een bloemenhulde gehouden. Aangekomen op het Verweeplein ging de aandacht vooral naar warme chocolademelk. Tijdens het voorbije Canadaweekend hebben 2762 wandelaars deelgenomen aan de diverse herdenkingstochten. Liefst 1358 dapperen hebben ook door regen en wind de 33 km lange bevrijdingsmars tussen Hoofdplaat en Knokke-Heist getrotseerd.

Een diavoorstelling van de Scouts over de Bevrijdingsmars kan men HIER zien.
Voor een verslag van Christel Bedert over de Bevrijdingsmars kun je HIER terecht.

Geen muskusratten meer in Knokke-Heist

Uit recente rapporten over 2011 en 2012 van het “Regionaal Comité Noord-Oost ter Bestrijding van de Muskusrat” blijkt dat de muskusrat van de Knokke-Heistse en Brugse bodem verdwenen is. Alleen in Damme zijn er nog een 10-tal gevangen. De bruine rat blijkt daarentegen taaier. De vangsten gaan in stijgende lijn. Op het grondgebied van Knokke-Heist werd vorig jaar 40 kg gif verdeeld over 60 gifbuizen en gifdozen. Daarnaast werden ook 4 klemmen ingezet, met 9 dode ratten als resultaat. In 2012 waren 80 kg gif nodig en 8 klemmen, met een vangst van 31 stuks.

Komen Eten in Knokke-Heist

De wedstrijd “Komen Eten” van Vier TV, waarin kookliefhebbers strijden om de titel van de beste gastheer of -vrouw, doet donderdag ook onze badstad aan. De 64-jarige Lucie uit Knokke-Heist is vier jaar geleden weduwe geworden. Hoewel ze haar man nog erg mist, probeert ze toch nog het beste te maken van haar leven. Ze gaat nu alleen op reis en blijft een grote fan van Club Brugge. Dat is een eigenschap die ze deelt met 'Komen Eten'-presentator Iwein Segers. Op haar menu staan donderdag rivierpaling op haar grootmoeders wijze, verse vis uit de Noordzee en als nagerecht een rabarbersoep. “Komen Eten” kan men blijkbaar van maandag tot donderdag (na etenstijd) bekijken om 19u op VIER.

Zondagbabbels Cas Goossens interviewt Marc Coucke

Cas Goossens heeft tegenwoordig in Knokke-Heist én ook in z’n rootsregio Heist-op-den-Berg spraakmakende, ontroerende en begeesterende ontmoetingen met bekende streekgenoten. In onze badstad gaat de nieuwe reeks “Zondagbabbels” op 11 november van start, om 10u in het Antique Café. Als eerste ontvangt hij de man achter Omega Pharma, Marc Coucke. Twintig jaar geleden startte hij zijn bedrijf op met beperkte middelen. Nu haalt Omega Pharma een omzet van meer dan 800 miljoen EUR en verkoopt hij via apotheken in veertig landen zonnecrèmes, vitamines en verzorgingsproducten. Het bedrijf van Marc Coucke verwierf wereldfaam dankzij de wielersponsoring. Merknamen zoals Davitamon, Predictor en Silence sieren de koerstruitjes van UCI ProTour wielerploegen. Zelf is hij regelmatig te spotten in de wielerkaravaan en is derhalve een geviseerd persoon voor een interview. Samen met Kamagurka richtte hij ook Kamacoucka op. Kamagurka creëerde in 2008 evenveel kunstwerken als er dagen in een jaar zijn. Niet alleen deze Kamalmanak wordt door het bedrijf verkocht. Kamacoucka wil in de toekomst ook een grotere rol in de kunstsector gaan spelen.

8 EUR; 55+: 7 EUR; Uitpas, CJP: 6 EUR (incl. drankje)
Reservatie gewenst via CC Scharpoord: T 050 630 430
Zondagbabbels Cas Goossens interviewt Marc Coucke: zondag 11 november van 10 tot 12 uur in Antique Café, Lippenslaan 135.

Kanaalverkeer verstoord door stormweer

Ook de Kanaalrederijen die vanuit ons land en Noord-Frankrijk op Britse bestemmingen varen kregen zondagnamiddag af te rekenen met een plots opstekende storm. Afvaarten liepen daarbij tot bijna twee uur vertraging op. In de haven van Dover moesten de ferries assistentie krijgen van slepers om veilig aan de steigers te komen. De havenmanoeuvers werden ook meer gespreid om het risico op aanvaringen te voorkomen. Sommige heel grote veerboten zoals de Spirit of Britain van P&O lagen soms bijna een uur te wachten buiten de haven vooraleer een afmeerbrug in Eastern Docks te kunnen bereiken. Ook in Zeebrugge werden de meeste aanlopen tijdelijk geholpen door sleepboten. Dat was ondermeer het geval met enkele carcarriers

4.11.12

Running Team loopt Bevrijdingsmars

Enkel de deelnemers die de 39 ste editie van de Bevrijdingsmars zondag al lopend hebben afgelegde hebben dat grotendeels droog kunnen doen. Dat was het geval met de leden van het Running Team Knokke-Heist. Bij het vertrek rond 8u in Hoofdplaat was het droog en koud. Daarna kwam ook de wind opzetten. Al lopend en pratende over het voorbije sportjaar probeerden de runners de buien zo goed mogelijk voor te blijven. Eén van de leden deed dat zelfs al skeelerend. Zo’n 4km voor de aankomst gingen de hemelsluizen echter open en bezorgden ook het Running Team nog een nat pak. De eerste lopers van de Bevrijdingsmars kwamen zondag om 11.45u fit en met de Mapleleaf vlag weer op het Verweeplein aan. De vlag werd daar overhandigd aan de voorzitter van de wandelende Noordzeeboys. Met de steun van het “For Freedom Museum” hoopt de groep volgend jaar opnieuw al lopend de 33 km van Hoofdplaat naar Knokke af te leggen. De wandelende deelnemers aan de Bevrijdingsmars kregen het veel harder te verduren. Vooral toen regen en wind van de zogeheten “Kanaalrat” kwamen opsteken. Zondagnamiddag werden daarbij in onze regio rukwinden tot zo’n 90 kmm per uur gemeten.

Foto met dank aan Jordaan Verwilst.