28.7.07

Dronken Knokke-Heistenaar opgesloten

In de Sint Annastraat in Sluis zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen betrapt op het rijden onder invloed. Omstreeks 22.10 uur moest een 42-jarige man uit Knokke-Heist een blaastest doen. Hij bleek te veel gedronken te hebben. Na de blaastest wilde de man op zijn motor stappen en wegrijden. Dit werd hem belet door de politie. De man verzette zich hiertegen en werd aangehouden en geboeid overgebracht naar het bureau. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Amper 5 minuten later werd op dezelfde plaats ook een 48-jarige Brit uit Ordsall betrapt. Hij had bijna drie keer teveel gedronken en kreeg hiervoor een boete opgelegd van 550 euro. Die betaalde de man ter plekke. Ook kreeg hij een rijverbod van 6 uur.

Afwatering hele Zwinstreek moet beter

Na de hevige regen van de voorbije dagen pleit een kwade burgemeester Lippens voor een dringende doortastende aanpak van de afwatering van de Zwinstreek. 'De recent aangekochte mobiele pompen hebben hun dienst bewezen', zegt Lippens. De afwatering van de Zwinstreek gebeurt door vijf aders die via het Leopoldkanaal het overtollige water naar zee moet brengen. 'Wij stonden niet met onze voeten in het water, maar onze mensen moesten de voorbije dagen in ongunstige omstandigheden werken. Al jaren pleit ik om de monding van de Zwinvaart te verbreden maar de overheid heeft daar geen oren naar. Onder meer de landschappelijke bescherming gooit roet in het eten. De gunstige weersomstandigheden voor de plantengroei hebben er bovendien voor gezorgd dat de kanten van beken en grachten nog meer begroeid zijn dan andere jaren, wat natuurlijk ook stremmend werkt. In deze periode voor de oogsten kan niet gemaaid worden, omdat men er eenvoudig niet bij kan. Nu wordt er ook nog vanuit natuurvriendelijk standpunt gepleit voor meer rietkragen en begroeiing… Ook is natuurbescherming voorstander van het betrekkelijk hoog houden van het waterpeil in de winter. Vanuit natuurstandpunt zijn die beschermende maatregelen goed bedoeld, maar wat als de bescherming van de bevólking in het gedrang komt? Wij willen geen toestanden zoals in Poperinge meemaken. Burgemeester Lippens wil begin september dan ook met de plaatselijke gemeentebesturen en de polderbesturen naar de bevoegde Vlaamse minister te stappen om de al zolang gevraagde afwateringsmaatregelen voor de Zwinstreek opnieuw te bepleiten.

Kinderen met autisme in visserijschool?

De voormalige vissersschool in Heist krijgt na twee jaar leegstand mogelijk een nieuwe bestemming. De school voor bijzonder onderwijs De Varens mag er tegen 2009 kinderen met autismestoornissen onderbrengen. Dat heeft de raad van bestuur van de scholengroep 25 Brugge-Oostkust beslist. Met het prachtige gebouw gaat het om een groot herenhuis dat dateert uit de jaren '20 van de vorige eeuw. De kinderen met autismestoornissen van De Varens zitten voorlopig nog in Sint-Andries in Brugge. Volgens directeur Bernard Billiet is het nog niet helemaal zeker dat de verhuizing naar Heist er ook effectief komt. 'Het gaat om een optie die we hebben genomen. Het is een eerste stap', zegt hij. 'We moeten ook nog met de ouders van de kinderen overleggen.' Sinds de visserijschool gesloten werd, staat het gebouw, dat eigendom is van de Vlaamse Gemeenschap, te verkommeren.

27.7.07

Juli toch redelijk voor gemiddelde middenstander?

De maand juli viel voor de toeristische kmo's aan de kust al bij al nog mee. "Het was een vrij normaal seizoen", zegt Frederik Serruys, directeur van Unizo-Noord-West-Vlaanderen. In het algemeen zorgde het slechte weer voor vrij matige omzetten tijdens de eerste twee weken van juli. "Toch viel het aantal dagjestoeristen vrij goed mee. Er was weliswaar veel minder volk op het strand, maar wel vrij veel volk in de (winkel)centra van de kuststeden en -gemeenten. Dat had een positieve invloed op de verkoop", aldus Serruys. Er blijkt in juli wel sprake van meer kortere verblijven. De horecazaken op de zeedijk en de bedrijven gericht op het strand deden weliswaar minder goede zaken dan vorig jaar, aldus Unizo. In juli 2006 was het weer erg zonnig en stabiel. Zeker 's avonds was er dit jaar veel minder sprake van terrasjesweer. Volgens de regionale Unizo-directeur zou een specifiek kustweerbericht echt het verschil kunnen maken. "Enkel de kustlijn had doorgaans beter weer dan was aangekondigd", stelt Serruys.

Nieuwe STS-LNG-installatie niet zonder risico voor Knokke-Heist.

De Belgische rederij Exmar heeft bij het havenbestuur van Zeebrugge een concessie aangevraagd voor het aanlanden van vloeibaar aardgas. Het gaat om een dubbele aanlegsteiger om vloeibaar aardgas over te slaan van een tankerschip voor het vervoer van LNG naar een LNG-vaartuig dat het goedje weer in z'n gasvorm kan overzetten. Het gas wordt dan verder via een overslaginstallatie in het aardgasnet gepompt. De bedoeling is de aanvoer van aardgas te diversifiëren. Maar, terwijl het vervoer per schip van LNG al 47 jaar gebeurt, is de techniek voor het overpompen van LNG van een gastanker naar een hergassingsschip vrij nieuw. Onderzoek is nog aan de gang over allerlei risicoscenario's. Het feit dat zich in de nabijheid grote bevolkingsconentraties bevinden zoals in Knokke-Heist zal daarbij een grote rol moeten spelen. Exmar beschikt over 2 conventionele LNG-tankers en 3 hergassingsschepen. Het heeft ook 5 dergelijke vaartuigen in aanbouw.

Geen Eneco-uitsluitingen van renners

Ondanks het feit dat de dopingscontroles voor de Ronde van Frankrijk fors zijn verscherpt zegt de organisatie van de Eneco Tour 2007 geen extra maatregelen te nemen wat betreft dopinggebruik onder wielrenners. De Eneco Tour start op 21 augustus en arriveert drie dagen later via Antwerpen in Knokke-Heist. Op 25 augustus nemen de renners van deze ProTour-koers ook de start in de badstad voor een rit van 170 km naar Putte/Beerzel. Mede-organisator Ap den Doelder verklaarde vrijdag dat alle geplande teams aan de start zullen verschijnen, tenzij de Wielerunie ingrijpt. De Eneco-organisatie zal zelf niemand uitsluiten. Voor de derde editie van deze Ronde van de Benelux zijn 20 profteams ingeschreven.

Start Garnaalseizoen moet aandacht trekken

Om het product van de weinig nog resterende garnaalvissers uit Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende onder de aandacht van het publiek te brengen bereidt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing een nieuwe Garnaaldag voor. Net zoals het nieuwe mossel- en kreeftseizoen bij onze noorderburen de volle aandacht krijgt, doet de Vlam dat ook al een paar jaar bij ons met de grijze garnaal. Op 29 augustus zal aldus het officieel het startschot worden gegeven voor het nieuwe garnaalseizoen. Dat zal dit keer gebeuren in Nieuwpoort in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters. Net zoals de gewone visserij verkeert de garnaalvangst aan onze kust in crisistoestand. De kosten zijn hoog, er is veel concurrentie uit Nederland en de aanvoer bedraagt nog slechts een tiende van het naoorlogse volume.

Tarweboeren slachtoffer natte zomer.

Tarweboeren in de polders rond Knokke-Heist houden rekening met een lagere opbrengst. Door de regen kunnen ze het land moeilijk op om te oogsten. Daarnaast is het graan erg nat, en dat betekent dat de oogst ook minder zal opbrengen. Als het niet op korte termijn enkele dagen droog wordt, dreigt schot toe te slaan. Daardoor gaan de rijpe tarwekorrels kiemen. Eerder dit jaar zorgde een schimmel op een paar plaatsen voor problemen en door gebrek aan zon is de tarwe niet tot volle wasdom gekomen. Hoeveel de schade beloopt zal later nog moeten blijken. Er is evenwel toch een lichtpuntje. Internationaal is er namelijk juist veel vraag naar tarwe, vooral uit Azië. Dat kan de prijs dan weer opdrijven.

Geen bescherming tegen vossen

De aanvragen voor de verdelging van vossen, die zowel het Zwin als de natuurgebieden in Heist-West teisteren, zijn allebei door de Vlaamse overheid afgewezen. Eerder was dat het geval met het natuurgebied het Zwin. Nu is eenzelfde uitspraak gedaan over de Baai van Heist en achterliggende natuurgebieden. Dat is niet naar de zin van het gemeentebestuur van de badstad. Een ook een deel van de natuurbeschermers is niet blij met deze beslissing. Inmiddels passen de Zwinvogels hun gedrag aan in functie van de vossendreiging. Bij een oproep in het verleden deden 19 inwoners aangifte van schade veroorzaakt door vossen. Niet alleen in de landelijke zones, maar ook uit de belendende percelen van Het Zoute. Het ging toen om het doden van 146 kippen en kuikens, en 27 eenden of ganzen. Wat de specifieke problematiek van het Zwin betreft, gaf Bosbouw en Wildbeheer al eerder toe dat met de aanwezigheid van de vos een merkbare achteruitgang van het vogelbestand te merken is op de lokale schaal van het reservaat. Maar prooisoorten gaan nu volgens de wildbioloog een afweerreactie ontwikkelen. Grondbroedende soorten zoals lepelaars gaan in bomen nestelen, meeuwen en sternen op rotskliffen, waar ze nagenoeg onbereikbaar zijn voor de vossen. Veel steltlopers gaan ook uitzwermen over een groter gebied en broeden dan individueel in plaats van in kolonie. Het vossenprobleem is al langer voorwerp van dispuut tussen het Knokke-Heistse gemeentebestuur en de milieuafdelingen van de Vlaamse overheid.

Jim Dine in de Guy Pieters Gallery

De Guy Pieters Gallery in Knokke-Heist stelt volgende maand werkt tentoon van de wereldberoemde popartist Jim Dine. De 72-jarige uit Ohio afkomstige kunstenaar is zowel schilder als beeldhouwer. Dine, die tegenwoordig in Engeland woont, ontwikkelde een zeer persoonlijke stijl, waarin een duidelijke voorkeur voor dada en surrealisme blijkt. Zelf zegt hij: "pop-art houdt zich bezig met de buitenkant, ik met de binnenkant". De kunstenaar zal komende vrijdagavond zelf aanwezig zijn op de cocktailvernissage in de Kustlaan 279. De tentoonstelling loopt nog tot 4 september.

Meer soepele legionallawetgeving

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wijst de uitbaters van publiek toegankelijke inrichting met een collectieve warmtevoorziening op het versoepelde legionellabesluit dat nu van kracht is. Alleen sanitaire installaties worden nog ingedeeld in risicocategorieën. Voor alle andere installaties gelden specifieke maatregelen al naar gelang het aantal potentieel blootgestelde personen. De aangepaste wetgeving slaat onder meer op ziekenhuizen, rusthuizen, sporthallen, zwembaden en hotels. De Vlaamse overheid werkt momenteel een reeks fiches uit die exploitanten moeten helpen bij het detecteren en saneren van mogelijke probleempunten.


Het volledige Legionellabesluit, de fiches, de checklist, de BBT-studie en overige informatie kunt u terugvinden op www.zorg-en-gezondheid.be/legionella.aspx

Stelende illegaal ingerekend

De politie van Knokke-Heist heeft een 48-jarige Georgiër opgepakt die illegaal in het land verbleef. De man werd betrapt in het GB-warenhuis in Knokke. Hij had er ongemerkt twee dozen cornflakes geleegd tussen de winkelrekken. Vervolgens had hij de dozen met scheermesjes gevuld en weer dichtgelijmd. Aan de kassa viel hij echter door de mand. De buit bedroeg circa 450 euro. De man komt verder in aanmerking voor parfumdiefstallen in Brugge. Daar omzeilde hij in het Inno-filiaal de beveiliging door gebruik te maken van een speciale magneet. Het parket in Brugge vraagt bij de onderzoeksrechter om zijn aanhouding.

Lombaerts nog steeds buiten actie

Het is zeer onwaarschijnlijk dat Nicolas Lombaerts zaterdag (om 14u Russische tijd) in Sint-Petersburg wordt opgesteld voor het treffen tussen Zenit en de ploeg Amkar uit Perm. Hij woensdag ook al niet meegetraind. De Knokke-Heistse verdediger heeft volgens Dick Advokaat opnieuw last van een blessure aan het been, die hij opliep in z'n eerste Russische wedstrijd tegen Rostov. De ploeg moet zaterdag ook nog een aantal van z'n andere topspelers missen.

26.7.07

Nederlands schandaal rond voormalige Knokke-Heistse chirurg.

In Rotterdam is een schandaal losgebarsten rond een vaatchirurg, die eind de jaren 80 en begin de jaren 90 ook in het Knokke-Heistse Ter Linden Ziekenhuis zwaar blunderde. De 59-jarige specialist wordt door de Nederlandse media (Algemeen Dagblad en BNR Nieuwsradio) omschreven als Eric D. Oud-collega Luc Huyghe verklaarde in Knokke dat D. patiënten destijds ‘stelselmatig een te rooskleurige voorstelling van vaatoperaties’ gaf. ‘Het kwam regelmatig voor dat bij noodzakelijke vervolgingrepen slecht doorbloede tenen, vingers en benen moesten worden afgezet, terwijl D. de patiënten had voorgespiegeld dat ledenmaten behouden konden blijven.’ Volgens Huyghe praatte de chirurg zijn patiënten operaties aan en werd hij hiervoor door de medische raad op de vingers getikt. Maar het werd erger: ‘Zijn werkhouding werd door privéproblemen erg nonchalant en hij kreeg concentratieproblemen,’ zegt Huyghe. Uiteindelijk raakte de reputatie van de kliniek Ter Linden beschadigd door de nalatige houding van D. ‘Huisartsen uit Knokke-Heist en omgeving weigerden nog langer patiënten door te verwijzen naar ons ziekenhuis zolang D. daar werkte.’ De specialist ging daarna in Nederland aan de slag. Maar bij een simpele laserbehandeling tegen spataderen in de Rotterdamse polikliniek De Blaak zijn zopas twee patiënten bijna om het leven gekomen door fouten van dezelfde chirurg. Pas na de tweede grove fout is de arts op non-actief gesteld. De specialist liet bij twee patiënten een 120 centimeter lange metalen draad in het lichaam achter. Toen de draad door het lichaam ging zwerven en bij het hart terecht kwam, ontstonden levensgevaarlijke situaties. Beiden overleefden de slordigheid slechts op het nippertje.

Tentoonstelling Zwinstreekhavens nu ook ONline

De populaire zomertentoonstelling "Havens in de Zwinstreek" die in het Museum Sincfala in Heist loopt is nu ook online te bekijken. Naast een gedetailleerde beschrijving zijn er ook heel wat foto's en reproducties van historische kaarten te zien. De tentoonstelling brengt het boeiende verhaal van de opkomst, bloei en ondergang van de middeleeuwse Zwinhavens: Damme, Hoeke, Mude, Monnikerede en Sluis. Historisch materiaal en opvallende voorwerpen nemen reële evirtuele bezoekers meer dan 700 jaar terug in de tijd. Oude en nieuwe kaarten en beeldmateriaal leggen de link tussen vroeger en nu. Ook aan bod komen de belangrijkste historische aspecten van de haven van Zeebrugge, die 100 jaar gelden in gebruik gesteld werd. De tentoonstelling loopt nog tot 11 november.

Bekijk de tentoonstelling ONline.

Elke dag open van 10 tot 12 en van 14 tot 17.30 uur.
Toegang: 3,50 euro. Familieticket: 9,00 euro.
Korting (-12 jaar, 60+ en inw. Knokke-Heist en Brugge): 1,75 euro. -6 jaar: gratis.

Twee jaar effectief voor gokverslaafde vrouw

Een vrouw uit Knokke-Heist moet 2 jaar de cel in omdat ze na een veroordeling met uitstel toch opnieuw begon te gokken. Om haar gokverslaving te onderhouden ging de vrouw stelen. Voor die feiten kreeg zij destijds twee jaar met uitstel van het hof van beroep in Gent. Ze mocht echter van de rechter niet meer in de buurt van goktenten komen. Enkele maanden geleden sloeg de vrouw opnieuw aan het gokken. Ze ging daarvoor naar Blankenberge. Om aan geld te raken pleegde ze weer diefstallen. Ze deed dat onder meer bij een bejaarde dame waar ze als poetsvrouw werkte. De rechter herriep de probatie. Daardoor werden de twee jaar met uitstel effectief en werd de vrouw opgesloten.

Zwemwater nog prima in Knokke-Heist

Het zwemwater aan de diverse stranden in Knokke-Heist blijft uitstekend. Woensdag is op een zestal stranden aan de Midden en Westkust een zwemverbod afgekondigd, omdat het zeewater dààr te vuil is. Het zwemverbod kwam er op advies van de Vlaamse Milieumaatschappij. In de buurt van Oostende, Koksijde en De Panne is door de recente overstromingen blijkbaar ongezuiverd water uit beken, kanalen en rivieren in zee terechtgekomen.

Stadhuisje weer in de verkoop

Het voormalige gemeentehuis van Sint Anna ter Muiden, op de grens met Knokke-Heist, staat opnieuw te koop. Een maand geleden werd het historische stadhuisje verkocht aan de Belgische kunstenaar Elie Lampert, die de hoogstbiedende was. De man is echter sedertdien herhaald z'n financiële verplichtingen niet nagekomen. De koopovereenkomst met de kunstenaar is nu door het gemeentebestuur van Sluis officieel ontbonden. Pas over twee weken wordt beslist wat er nu met het pand in kwestie gaat gebeuren.

Polé Polé strijkt neer in Zeebrugge

Na 7 jaar op het Evenementenstrand in Knokke-Heist slaat Polé Polé Beach haar tenten op de Môle in Zeebrugge. Een nieuwe locatie, hetzelfde concept. Het enige strandfestival in Europa met concertpodia, openluchtdansvloer, R&B tent, Playa latina, cocktailbars en Pili Pili Village. Met niet minder dan 30 internationale topacts en Dj’s.

Donderdag 9 augustus gaat Polé Polé Beach van start met het gratis pre-fiesta, om 8 uur 's avonds gaat het festival van start met de film 'The Life of Buena Vista', daarna treedt het Britse Zion Train op. TT International zorgt voor de afsluitende deuntjes.


The Rhythm Junks, Midnite, TLP & Friends, William Vivanco, Roy Paci, Sidestepper, Turntable Dubbers, Radio Chango Soundsystem en DJ Sugar Charley staan vrijdagavond op het podium van Polé Polé Beach.

Zaterdagavond is het de beurt aan Soapstarter, La Gazz, The Internationals, Son Veneno, 't Hof van Commerce XL, Zulu, Elio Revé Jr. y su Charangón, Seun Kuti & Egypt 80, DJ Sugar Charley en Fruta Nueva. La Sonora Cubana, Zeker Weten, Laurent Hounsavi, DJ Pépé en Skambiance sluiten zondagavond het festival af.

25.7.07

Ook Ter Linden heeft recht op stewards

Ook het ziekenhuis in Knokke-Heist zal binnenkort kunnen aanspraak maken op stewards. Die moeten er op letten dat er in het ziekenhuis geen diefstallen of andere misdrijven gebeuren. Uittredend minister van Volksgezondheid Rudy Demotte en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael stellen 504 stewards ter beschikking van de ziekenhuizen in ons land. Het gaat om laaggeschoolden, jonger dan dertig jaar, die moeten worden opgeleid. Een steward moet in de eerste plaats een aanspreekpunt zijn voor patiënten, personeel en bezoekers als die vragen hebben over de veiligheid. De steward brengt ook de criminaliteit in het ziekenhuis in kaart. Vorig jaar werden in de ziekenhuizen meer dan 4.500 misdrijven gepleegd. Volgens cijfers van de politie gaat het voor het overgrote deel om diefstallen. Een probleem waartegen veel ziekenhuizen nu stewards willen in te zetten. De voorbije maand liepen er bij Binnenlandse Zaken dan ook al meer dan twintig aanvragen binnen.

Meer jobstudenten dan vorig jaar?

Het aantal jobstudenten in Knokke-Heist en elders aan de kust is gegroeid in vergelijking met vorige zomer. En dat, ondanks het slechte weer waardoor heel wat zomerhelpers de voorbije weken naar huis werden gestuurd. Volgens Randstad kon het uitzendbureau in de eerste helft van juli 12 procent meer jobstudenten aan het werk zetten aan de kust dan in dezelfde periode vorig jaar. "Als mooi weer aan de kust aangekondigd wordt, doen veel bedrijven op het laatste moment een beroep op een uitzendbureau om op korte termijn studenten in te schakelen." Door de combinatie van verschillende korte opdrachten kunnen zelfs studenten zonder maandcontract ook aan hun 23 werkdagen komen. Het maximum aantal dat ze wettelijk mogen werken.

Klaar voor Kneistival Beach Party

In Knokke-Heist bereidt men zich momenteel reeds voor op de laatste avond van het Kneistival. Het gaat om de Beach Party die komende zaterdagavond gehouden wordt op het evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist; een organisatie van Jeugdig Amusement. Op de affiche: de dialectpoppers Fixkes, die met hun hit 'kvraaghetaan' nu al 'de ontdekking van het jaar' genoemd worden. Daarnaast ook 't Hof van Commerce, die al vaker op het Kneistival te zien waren. Een unieke gelegenheid om Filip Kowlier aan het werk te zien voor hij in september in Brussel de metro induikt om er eventjes de straatmuzikant uit te hangen. Dat gebeurt dan weer in het kader van Busking Brussels.

Om het feest helemaal kompleet te maken volgen ook nog de DJ-acts DJ Raggance en Fête Fatale. In voorverkoop betaal je 5 euro en aan de kassa betaal je 7 euro. De deuren gaan open om 19 uur. Fixkes beginnen eraan om 20 uur, 't Hof van Commerce XL om 21.30 uur. Kaarten in voorverkoop verkrijgbaar bij Cultuurcentrum en Toerisme knokke-Heist.

Lippens effent weg voor overname ABN Amro

Het bankenconsortium rond Maurice Lippens heeft zopas verder de weg geëffend voor de beoogde overname van ABN Amro. De Europese Ondernemingsraad van deze Nederlandse bankengroep heeft een akkoord bereikt met Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander. Het betreft garanties voor de werknemers van de bank, mochten zij erin slagen ABN AMRO over te nemen. De groep van Maurice Lippens heeft de ondernemingsraad toegezegd dat er gedurende minstens twee jaar geen wijzing komt in de bestaande afvloeiingsregeling voor het personeel.

Heksenjacht tegen de visserij

In Knokke-Heist en in andere vissersgemeenschappen aan de kust is met ongeloof gereageerd op wat een "heksenjacht" genoemd wordt. Brussel wil namelijk nog zwaardere straffen voor vissers. Illegale vangsten of geknoei met de kwaliteit wil men nog strenger aanpakken. De boetes moeten meer verband houden met de waarde van de vangst. Schorsen van de visvergunning is dan erg effectief, meldde de Europese Commissie woensdag. Aanleiding is dat de vissers in de EU steeds lagere boetes blijken te krijgen. De gemiddelde boete is gedaald van 4600 euro in 2003 naar 1500 euro in 2005. Dat is 0,17 procent van de visopbrengst. Het aantal boetes bleef ongeveer gelijk op 10.000, vooral voor illegale vangst en voor rommelen met controleapparaten aan boord. Europees Commissaris Joe Borg (Visserij) meent dat er veel meer overtredingen zijn dan deze 10.000. De EU-landen moeten sinds 2001 hun aantal boetes melden aan Brussel. Doel is te ontdekken of sommige landen hun vissers de hand boven het hoofd houden.

Raar Maar Waar

Doodgewaande vrouw opent plots de deur
Nederlander opgepakt na verkrachting schaap
Leterme blunder met volkslied nu een hit op You Tube

Knokke-Heistse brandweerpomp helpt Zedelgems archief redden

Zonder de zware waterpomp van de brandweer uit Knokke-Heist zou de waterschade in Zedelgem nog veel erger zijn dan nu het geval is. Toch heeft de inzet vanuit de badstad niet kunnen verhinderen dat de kelders van het gloednieuwe gemeentehuis van Zedelgem tot het plafond onder water liepen. Het gebouw was pas in maart in gebruik genomen en moet nog officieel ingehuldigd worden. Dat wordt nu vertraagd. Alle technische apparatuur in het gebouw is vernield. Men hoopt dat het snelle leegpompen met assistentie uit Knokke-Heist de schade aan het archief heeft kunnen beperken. Een gespecialiseerde firma tracht nu te redden wat er te redden valt.

Knokke: acht locaties waar het goed toeven is

Het Nederlandse magazine Elsevier heeft woensdag in haar nieuwste editie acht locaties in de deelgemeente uitgezocht waar het "goed toeven" is. Elsevier noemt de "Belgische elitebadplaats" een "uitwaaioord voor Nederlanders met geld". Zo’n duizend Nederlanders hebben in de badstad een tweede huis, anderen komen er enkele keren per jaar.


Waar is het goed toeven in Knokke volgens Elsevier?

Het strand, de 1.500 boetieks en de 200 restaurants (waarvan drie met Michelinster) maken Knokke tot een aantrekkelijke plaats om de sleur van alledag even te ontvluchten. Waar is het goed toeven? Elsevier selecteerde acht locaties:
1.
Le Royal Zoute Golf Club
2. Bartholomeus
3. Casino
4. Jardin Tropical
5. De Snippe
6. Riverwoods
7. Oosthoek
8. Zuri

Evocatie 'de Vierbote' met half oogst

Op woensdag 15 augustus is de zeevisserij van Heist in feest. 's Morgens om 9.30 uur al wordt een historisch spel ‘de Vierbote’ opgevoerd. De acts vinden plaats op een podium in de put van het Heldenplein. Met choreografie, muziek, zang en dans moet het een sprankelend, volks gebeuren geworden. Hoofdonderwerp is het Hoog Licht. Dat is de jubilerende vuurtoren van Heist die precies 100 jaar geleden gebouwd werd. Ook Karel de Goede wordt in de evocatie weer tot leven geroepen. Deze 'Deense' Graaf van Vlaanderen werd in 1127 in Brugge vermoord. Dat is honderd jaar voor het ontstaan van Koudekerke, met schapenboeren, die later de vissers van Heist zouden worden. Het stuk 'de Vierbote' duurt 70 minuten. In de pauze van de evocatie wordt ook een vissersherdenking gehouden.

Nieuwe "Queen Victoria" komt naar Zeebrugge

De "Queen Victoria", het nieuwste lijnschip van de rederij Cunard, wordt begin volgend jaar in dienst genomen. Begin mei zal de exclusieve oceaanstomer voor het eerst ook Zeebrugge aandoen. Dat gebeurt tijdens een 4-daagse "Lentetocht" vanuit Southampton naar Le Havre, Rotterdam en onze kusthaven. Het vaartuig heeft niet de boxige vorm van een traditioneel cruiseschip maar de slanke lijn van een transatlantisch passagiersschip. De 90.000 ton metende Queen Victoria biedt plaats aan 2000 passagiers en heeft alle moderne comfort aan boord. Naast winkelcentra en restaurants bevinden zich op dek 9 ook twee zwembaden, waarvan één met uitschuifbaar dak en vier whirlpools. Er is ook theater uit de Londense West-End aan boord en een Cunard-museum.

24.7.07

Global-warming-storm teistert badstad

Dinsdag heeft onze regio de balans opgemaakt van de water- en andere overlast veroorzaakt door een global-warming-storm. In Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist had men her en der te maken met ondergelopen kelders, afgeknapte boomtakken en afgewaaide dakpannen. Ook sneuvelden in de badstad enkele reklamepanelen. Op een paar plaatsen moest de brandweer tussenkomen. In Knokke-Heist viel op 24 uur tijd liefst 58 liter regen per vierkante meter. In Zeebrugge was dat 61. Brugge spande de kroon in onze provincie met 62 liter.


Ook het Kneistival kreeg het zwaar te verduren zegt festivalverantwoordelijke Jan Deroose. "Na een schitterende openingsavond met Mylow en Arid kreeg Kneistival gisteren met heel wat pech af te rekenen. Na een hele dag onverdroten regen werd het steeds maar slechter, tijdens het optreden van Billie King in een - tegen alle verwachtingen in toch goed gevulde put, al toonden al die paraplu's wellicht het dubbele van het volk - begon het tijdens het optreden van Dr. John pas goed te gieten. Na een eind begon ook het dak van het podium te lekken, tegen zo'n watermassa's kan immers niets op. Gevolg: straaltjes regen op de vleugelpiano en de drums. We kwamen handdoeken te kort om ales nog een beetje droog te houden en overal dienden emmers te worden gezet. Dat resulteerde op het einde van het concert toch nog in een 300-tal die hards die maar om bisnumers bleven schreeuwen en Dr. John, behoorlijk kras voor zijn 76 jaar, ging daar graag op in. Om halfvier 's ochtens begon het tot overmaat van ramp behoorlijk hard te stormen met harde rukwinden uit het noorden. De balans: een omgevalen geluidstoren, de regenluifel van het podium aan flarden, een hoop zeilen gescheurd en alles wat maar weg kon worden weg geblazen lag geplooid en gedeukt op een hoop. Ondertussen werd alles zoveel mogelijk opgeknapt en zijn we klaar voor het jonge geweld van Capt. Compost, Nailpin en Dog eat Dog, hopelijk onder een wat beter gesternte. Morgen krijgen we de Belpop Bastards en de Abba-interpretaties Van Björn Again, alweer een van de topdagen van Kneistival 2007, aldus nog Jan Deroose.

Politie en brandweer van Knokke-Heist hebben tijdens de storm ook assistentie verleend bij een noodsituatie in Zedelgem. In Blankenberge bezweek een circustent onder het geweld van de wind. In onze buurprovincie Zeeland zijn twee grote tenten van Belgische scouts door de harde stormwind in een gracht geblazen. En in Retranchement ontstond complete chaos nadat liefst 120 kraampjes die klaarstonden voor het houden van een rommelmarkt, stuk voor stuk zijn omgewaaid.

Extra toezicht op crisispunten

Na een toenemend aantal vechtpartijen en zomervandalisme houdt de Politie in Knokke-Heist extra toezicht op de crisispunten. Het gaat onder meer om het Van Bunnenplein en omgeving , en de Kubus op de Bolle in Heist. Uit vaststellingen blijkt dat heel wat jongeren die betrokken raken bij vechtpartijen in de uitgangsbuurten in de badstad van campings afkomstig zijn. Het vermoeden bestaat ook dat sommige van de ergere vechtpartijen in de badstad met de handel in drugs te maken hebben. Jongeren die zwaar werden aangepakt op de Bolle en gekwetst raakten willen de politie onder meer niet vertellen waarom ze zo geslagen en geschopt werden.

Kanaalzwemmers van Knokke naar De Panne

Als het weer het toelaat dan zwemmen op dinsdag 7 augustus zes jongeren als eersten het traject Oostende, Knokke, De Panne, Oostende. Het is een revanche voor een gemiste Kanaalovertocht. Vorig jaar wilden de jongeren reeds van Dover naar Frankrijk en Oostende zwemmen, doch omwille van het slechte weer werd daarvan afgezien. De Kanaalovertocht bedroeg ongeveer 120 kilometer. Nu willen ze evenveel kilometers afleggen doch in moeilijker omstandigheden. 6 uur stroom mee en 6 uur stroom tegen, dat heeft niemand ze voorgedaan. Het traject wordt afgelegd in estafette. De zes zwemmen telkens een uur en worden dan afgelost. De havens van Oostende en Zeebrugge mogen niet voorbij gezwommen worden omwille van het drukke scheepvaartverkeer. In Zeebrugge wordt de estafettezwemmer daarom even aan boord genomen, en bij Heist-West weer te water gelaten.

De zes zwemmers zijn Harry Ghillemyn, Maarten Veys, Kim Lambrecht, Bert Heyligen, Tim Piens en Michael Ghyselbrecht.

Start kusttoer Miss Belgian Beauties

De Miss Belgian Beauty-kandidaten beginnen deze week aan hun kusttournee en doen daarbij ook Knokke-Heist aan. Dat gebeurt onder leiding van de huidige Miss Belgian Beauty Anne-Marie Ilie en organisator Ignace Crombé. De tocht leidt hen onder meer langs Mariakerke, Wenduine, De Haan, Blankenberge, Bredene, Knokke, Heist, De Panne, en Nieuwpoort. Het is de bedoeling dat de finalisten zich op iedere locatie kort voorstellen, een modeshow houden en verschillende choreografieën brengen. Ook enkele bekende meters en peters van de kandidaten zullen present zijn.

Driemaal meer zwerfvuil

Op de eerste 'Dag van het Zwerfvuil' van de zomer werd in Knokke liefst 1.820 kilo afval ingezameld door de straat- en strandvegers. Dat is ruim driemaal zoveel dan hetgeen verleden jaar bij een gelijkaardig evenement werd ingezameld. De dag werd gehouden op het Van Bunnenplein in het kader van de grootse netheidscampagne ‘Knokke-Heist NET zoveel mooier’. Die moet zorgen voor een verdere sensibilisering van bewoners en toeristen in verband met het laten rondslingeren van afval. Een 50-tal deelnemers probeerden het gewicht van de afvalberg te schatten. Stijn De Kock uit de Kragendijk zat er het dichtst bij en mocht een krat kwaliteitswijn meer naar huis nemen. Op 20 augustus is er een tweede ‘Dag van het zwerfvuil’ gepland. Dit keer op het Heldenplein in Heist.

Fors meer containers in Zeebrugge

In de eerste helft van het jaar is de containertrafiek in Zeebrugge met 18 procent gestegen. Onze kusthaven hoopt dan ook dit jaar voor het eerst de kaap van de 40 miljoen ton te overschrijden. Tijdens de eerste jaarhelft is de totale haventrafiek in Zeebrugge met 6 procent naar omhoog. Globaal werd 20,67 miljoen ton behandeld. De vaste bulk zoals zand en grind steeg met 6 procent. Bij de rijdende rorovracht werd een stijging van 3,8 procent genoteerd. De vloeibare bulk (voornamelijk vloeibaar aardgas) scoorde een stuk lager. Dit segment ging er 18 procent op achteruit. De successtories van de Zeebrugse haven blijken aldus nog steeds de containertrafiek en de import-export-wagens te zijn.

Electrische scooter voor wateropname in Knokke-Heist

Het gemeentelijk waterbedrijf in Knokke-Heist laat de opnemer van de meterstand voor het eerst rondrijden op een elektrische scooter. Deze heeft geen belastende uitstoot en is bijna geluidloos. De batterij van de scooter wordt 's nachts opgeladen via een gewoon stopcontact. De voeding kan volgens de constructeur ruim 500 keer opgeladen worden. Zo wordt een werking gegarandeerd voor twee à drie jaar. De scooter haalt 45 km per uur en heeft een bereik van 65 km, wat volstaat voor de verplaatsing van de wateropnemer.

23.7.07

Hole-in-One-Vanhootegem 8ste in Ramsau

Op de MAN NO Open in het Oostenrijkse Ramsau is onze stadsgenoot Nicolas Vanhootegem zondag op een gedeelde 8ste plaats geëindigd. De overwinning voor dit golfornooi uit de Europese Challenge Tour ging naar Anders Schmidt Hansen uit Denemarken. Op de slotdag maakte de Deen in Ramsau geen grote fouten. Hij ging rond in 71 slagen en had daardoor een totaal aantal slagen van 269 (-11). Door zijn overwinning kon Hansen 20.800 euro bijschrijven op zijn rekening. Nicolas Vanhootegem kwam na 72 slagen binnen, met een totaal van 279. Vanhootegem sloeg zich zaterdag in Oostenrijk trouwens goed in de publieke belangstelling door in de derde ronde voor de tweede keer dit seizoen een hole-in-one te maken.

Volledige uitslag

Onderzoek naar zinken Zeebrugge 36 Arca

Het parket in Brugge heeft maandag een diepgaand onderzoek bevolen naar het zinken van de Zeebrugge 36 "Arca". Het schip verging ruim een week geleden in de Ierse Zee. Dat gebeurde bij uitermate slecht zicht precies op de grens van de Britse en Ierse reddingszones. Er zou volgens het gerecht geen aanvaring hebben plaatsgevonden, de netten liepen niet vast en er was geen storm. Toch is het schip plots beginnen water maken. De rederij had volgens het Brugse parket financiële problemen. Volgens de schipper is de boot gezonken omdat er niet op tijd voldoende pompen aan boord konden worden gebracht. De plek waar het vaartuig is gezonken, maakt een berging bovendien bijna onmogelijk. De zee is er ongeveer 100 meter diep. De zes opvarenden van de Z.36 Arca konden worden gered dankzij het inzetten van helikopters uit Ierland en Cornwall.

Nog maar een exclusieve beach club voor Knokke-Heist

Op donderdag 2 augustus opent in Knokke het prestigieuze Terrace Beach. "Het gaat om een exclusieve Beach Club gebaseerd op de strandbars die men kan vinden aan de Franse Azurenkust", zegt zaakvoerder Daniël Camus. "Een Beach Club is een plaats waar je niet alleen kan zonnen of sporten maar ook feesten. Zo'n Beach Club straalt luxe, plezier en gezelligheid uit. Dat is wat ik met Terrace Beach wil bereiken", gaat hij verder. Terrace Beach wil veel meer zijn dan de zoveelste strandbar. Van 2 tot 20 augustus zullen de gasten van Terrace Beach kunnen genieten van allerhande evenementen en happenings zoals voetbal- en volleybaltornooien, modedéfilés, afterwork parties, corporate events, kinderanimaties en unieke parties.

Terrace Beach wil ook de glitter en glamour van de Franse Azurenkust naar de badstad brengen. "Momenteel zijn we aan het praten met enkele nationale en internationale celebrities en dj's", zegt Daniël Camus. "Als zaakvoerder van het evenementenbureau 5ème Saison heb ik al ervaring in het werken met Celebs. Die connecties wil ik gebruiken om de grootste sterren naar Terrace Beach te brengen. Zo organiseerden we onlangs in het Ritz Carlton Hotel in Moskou een party waar Christina Aguilera, Elton John, Sharon Stone en andere sterren graag geziene gasten waren. Momenteel zitten we met ons partyconcept ‘Wooomenontop’ in Saint Tropez voor een exclusieve ‘Only Women’ party en ook daar is de Franse superster Titoff aanwezig. Kortom ik wil die ervaringen gebruiken om van Terrace Beach ‘the place to be’ te maken." Terrace Beach ligt vlakbij het strand van Het Zoute in Knokke. Het gaat van start op donderdag 2 augustus en Terrace Beach sluit op maandag 20 augustus. Gasten en bezoekers zullen er elke dag kunnen eten, drinken en feesten van 12u ‘s middags tot middernacht.

22.7.07

Knokkes "Roze Plein" probleem voor parkeerders

Het kunstwerk dat in Knokke als bovenplein van het nieuwe Lichttorenplein fungeert breekt automobilisten zuur op. Chauffeurs die zoals vroeger op het plein parkeren worden niet alleen geverbaliseerd, maar meteen wordt ook hun wagen weggetakeld. Dat is een extra kost van 90 euro. De reden waarom er zo'n extreme verwarring heerst rond het parkeren op het Lichttorenplein heeft te maken met het feit dat het -in opvallend roze steen aangeklede- plein als een "verzelfstandigd object" werd geconcipieerd door kunstenaar Gert Verhoeven. Gevolg is dat de ontwerper van Knokkes "roze plein" erop of errond absoluut geen storende verkeerspaaltjes en signalisatie wil.

Politie en gemeente worden inmiddels overstelpt door vragen van boze toeristen die een dure rekening overhouden aan hun bezoek aan de badstad. In het weekend zag de politie zich genoodzaakt om in de Kustlaan vlakbij het plein een verplaatsbaar bordje neer te zetten met erop "verboden te parkeren of stil te staan". Dat bord slaat echter niet op het plein zélf. Inmiddels wordt in samenspraak met de kunstenaar naar een oplossing gezocht. Gedacht wordt aan het kunstvol plaatsen van straatmeubilair zodat auto's het plein niet meer opkunnen. Ondertussen zullen in de praktijk echter alle wagens op het middenplein en aan de zeekant geverbaliseerd en weggesleept worden. Wie parkeert aan de west- en oostkant van het plein krijgt een flyer met een waarschuwing onder de ruitenwisser. Bij een tweede overtreding wordt daar eveneens geverbaliseerd.

De 43-jarige kunstenaar Gert Verhoeven, die in Brussel woont en werkt, creëert vaak objecten "die op hun beurt ook weer binnen een maatschappelijk systeem terecht komen en daar hun waarde aan ontlenen". Door het aldus verpersoonlijken van een object, in dit geval het plein bij het nieuwe Toerismekantoor, gaat het als het ware een eigen leven leiden. Wat dat betreft werd Verhoeven sterk beïnvloed door Magritte, destijds ook zo'n belangrijke kunstenaar voor Knokke.

Zeegraffiti in Zeebrugge

Op deze zondag staat op het strand van Zeebrugge een graffitikunstwerk over de zee. Het is liefst 60 meter lang en 1,25 meter hoog. Tachtig graffiti-spuiters uit diverse Europese landen hebben er hun impressie over zee en strand op gezet. De panelen zullen komende zondag per opbod verkocht worden ten voordele van het WWF. De "graffiti jam" is de grootste die ooit in ons land werd gehouden. Een paneel van 2,5 op 1,25 meter kost minimum 100 euro. Onder de kunstenaars onder meer Herr Seele en cartoonisten Conz en Charel Cambré. De graffiti jam maakt deel uit van het evenement X-beach dat nog tot 29 juli extreme sporten naar het Zeebrugse strand brengt.

Weer zeezender in de lucht

Tijdelijk is op de Noordzee weer een zeezender aan de slag. Het gaat om Red Sands Radio in de Theemsmonding. De uitzendingen komen vanaf Red Sands Fort en zijn te o­ntvangen via 1278 AM (middelgolf dus) en het internet. Het fort wordt voor het eerst in zo'n 40 jaar weer gebruikt voor radio uitzendingen, met een licentie voor 10 dagen. Tussen 1964 en 1967 zonden achtereenvolgens Radio Invicta, KING Radio en Radio 390 uit vanaf de luchtafweertorens op de Red Sands zandbank. Op Red Sands Fort bevinden zich op dit moment o­nder andere de legendarische Peter Chicago en Robin Adcroft. Deze laatste is beter bekend als Robin Banks van de voormalige zeezenders Radio North Sea International, Radio Caroline en de Voice of Peace. Hij is trouwens een grage en regelmatige bezoeker van Knokke-Heist. Vandaar dat tijdens de uitzendingen van Red Sands Radio ook aandacht werd besteed aan onze Oostkust. Robin Adcroft is trouwens ook de drijvende kracht achter het "Project Red Sand", dat tot doel heeft de luchtafweertorens te laten beschermen als monument. Aan de uitzendingen van Red Sands Radio werken ook voormalig Radio City en Caroline South DJ Ian MacRae en voormalig Radio 390 en Britain Radio DJ John Ross Barnard mee. Red Sands Radio is nog te beluisteren tot maandagavond.

Meer illegalen aan de Oostkust

In de eerste helft van het jaar zijn 763 illegale bootvluchtelingen, die op weg waren naar Groot-Brittannië, opgepakt in de havengebieden aan de kust. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is vooral te zoeken in de haven van Zeebrugge. Ruim 60 procent van de opgepakte vluchtelingen wilde het kanaal oversteken vanuit die haven. Dat was de laatste maanden trouwens duidelijk te merken aan het aantal gevallen van overlast door wachtende asielzoekers op het grondgebied van Knokke-Heist. Ze verschansten zich in de hallen van appartementsgebouwen en in natuurgebieden. Het gaat vooral om Afghanen en mensen uit vroegere oostbloklanden. In de eerste 6 maanden van het jaar zijn ook 14 mensensmokkelaars aangehouden. In Oostende is het aantal gevonden illegalen in dezelfde periode met bijna driekwart gedaald.

Hole-in-one voor Vanhootegem

Op de Open golf in het Oostenrijkse Ramsau (130.000 euro), een toernooi van de Europese Challenge Tour, heeft Nicolas Vanhootegem in de derde ronde voor de tweede keer dit seizoen een hole-in-one geslagen. De Knokke-Heistenaar, die na een derde ronde in 67 slagen opschuift naar de zesde plaats, lukte het exploot op de 8ste hole van 181 meter. Van de Belgen was trouwens enkel Nicolas Vanhootegem erin geslaagd de cut te passeren. De Deen Anders Schmidt Hansen leidde zaterdag in Ramsau, met 198 slagen.

Zenit verliest topper van Spartak

Zenit Sint-Petersburg van trainer Dick Advocaat is zijn leiderspositie in de Russische competitie kwijt. De ploeg verloor zaterdag met 3-1 bij Spartak Moskou, dat nu met twee punten voorsprong de nieuwe lijstaanvoerder is. In alle geval treft onze stadsgenoot Nicolas Lombaerts geen schuld bij deze afgang. De Knokke-Heistenaar werd namelijk niet opgesteld bij dit belangrijke treffen tegen de Moskouse topploeg. Lombaerts herstelt volgens Sportreport (Спортрепорт) namelijk van een letsel opgelopen tijdens de wedstrijd tegen Rostov. Doelman

Vjatsjeslav Malafejev van Zenit kreeg tegen Spartak in de 59ste minuut rood en dat feit kostte Zenit de kop. Malafejevs vervanger kon twee minuten later niet verhelpen dat Spartak uit een penalty van Roman Pavlijoetsjenko op 2-1 kwam. De Russische spits had de thuisploeg ook al op 1-0 gezet, maar Andrei Arsjavin maakte die voorsprong op slag van rust ongedaan. Nikita Bazhenov zorgde zeven minuten voor tijd voor de derde treffer van Spartak.

Loodsen dreigen met acties

Het scheepsverkeer in Zeebrugge zal mogelijk op termijn forse hinder ondervinden van een nieuwe loodsenactie. Volgens de Beroepsvereniging van Loodsen biedt de manier waarop de Vlaamse overheid de loodsdiensten wil reorganiseren "geen enkele garantie op een effici‘ntere loodsdienst". Daarnaast hebben de loodsen kritiek op het acute personeelstekort in de sector. En het probleem dreigt nog toe te nemen. Zo zou het zeekorps vanaf 1 januari met een tekort van ruim 12 pct kampen en het kustkorps zelfs met een tekort van 26 pct. "Men komt tot de vaststelling dat het kader niet opgevuld geraakt en dat tegelijkertijd de werkdruk ten gevolge van het scheepsaanbod is gestegen", luidt het. De organisatie vraagt ook garanties dat de beloofde middelen effectief zullen worden ingezet. Komt de Vlaamse overheid niet tegemoet aan de eisen van de organisatie, dan volgen er "gepaste acties", zo dreigen de loodsen.