15.11.13

Lokale politie en jeugdraad werken samen bij fietscontroles in Knokke-Heist

De lokale politie en jeugdraad controleren de komende 2 weken de fietsuitrusting van de schoolgaande kinderen in Knokke-Heist. Fietsers die in orde zijn, krijgen een verkeersveilig gadget en maken kans op 1 van de 20 filmtickets. De kinderen die niet in orde zijn, krijgen een proces-verbaal van waarschuwing. “Verkeersveiligheid is een thema dat leeft onder de leden van de jeugdraad. Zeker tijdens de donkerste maanden van het jaar vinden we het belangrijk dat kinderen goed zichtbaar zijn in het verkeer. Met de gadgets en filmtickets willen we de jonge fietsers extra aanmoedigen om op te vallen op weg van en naar de school,” zegt Lieselotte Devlieger van de jeugdraad. De politie hield begin november al een preventieve fietscontrole in alle basisscholen van Knokke-Heist. De leerlingen die niet in orde waren, kregen een fietskaart waarop de tekortkomingen werden aangestipt. De lokale politie controleerde in totaal 662 fietsen. Ongeveer 1/3e van de fietsen was technisch niet in orde. 91 leerlingen hadden geen of een defecte fietsverlichting. 
Campagnebeeld – © Nick Wenmaekers

Nieuwe uitbaters Leonidas

Omdat hij na 40 jaar Leonidas uitbaten met pensioen ging, heeft Jozef De Smul zijn geliefde chocolaterie in de Lippenslaan 170, overgelaten aan moeder Carla D’Hoore en dochter Kimberley. Beide dames verlieten de medische sector uit liefde voor de chocolade. Chocolade is voor beiden steeds een verslaving geweest en de lokroep om een eigen zaak te starten was er al van jongs af aan. Leonidas pralines konden beide dames  steeds bekoren, en de beslissing was dus snel genomen om hier in Knokke-Heist voet aan wal te zetten. Beiden zijn afkomstig uit Maldegem, maar kwamen vroeger steeds shoppen in Knokke-Heist. De zaak kreeg een moderne opknapbeurt, en naast pralines kan je er  nu ook terecht voor artisanale koekjes, snoepjes, cava, champagne en andere lekkernijen. Verder vind je er ook een mooi aanbod geschenkmanden, maar  een geschenkmand zelf samenstellen is steeds  mogelijk. De chocolaterie is dagelijks geopend van 9.30 u tot 18.30 u. Dinsdag gesloten.
Cadice Leonidas, Lippenslaan 170 , 8300 Knokke-Heist Tel. 050/62 37 43 www.cadice.be 

Startschot Week van de Smaak in Zeebrugge

In Zeebrugge werd donderdag de ‘Smaakboot’ gedoopt. De Gentse barge vaart deze week in het kader van de Week van de Smaak naar verschillende Vlaamse ankersteden. Tijdens elke vaart zijn verschillende bekende chefs aan boord. 
Port of Zeebrugge verleent graag ondersteuning voor dit initiatief. Dit jaar werken zij rond het thema  Water en Vuur, waardoor zij dus gekozen hebben om met een Smaakboot een historisch traject af te leggen langs de Vlaamse wateren. De chefs aan boord werken met producten uit de streken van de afgelegde trajecten. De ‘Smaakboot’ vertrok deze ochtend dan ook terecht aan de Vlaamse visveiling in Zeebrugge, nadat het vaartuig voor de gelegenheid met Brugse Zot werd gedoopt.
Port of Zeebrugge verleent dit jaar graag ondersteuning voor dit initiatief. Dit jaar werken zij rond het thema  Water en Vuur, waardoor zij dus gekozen hebben om met een Smaakboot een historisch traject af te leggen langs de Vlaamse wateren. De chefs aan boord werken met producten uit de streken van de afgelegde trajecten.

CEO Port of Zeebrugge Joachim Coens: “Onze kusthaven is een draaischijf voor voedingsproducten. Er worden verschillende producten ingevoerd; kiwi’s, koffie, whisky, vis, groenten enz. Tegelijk zijn wij ook uitvoerhaven voor echte lokale producten. Peren uit Limburg gaan bijvoorbeeld naar Azië, prei uit Vlaanderen wordt naar Japan geëxporteerd en vleesproducten uit Vlaanderen worden in China als premium product aangeprezen, om er maar enkele op te noemen. Via de Vlaamse visveiling zorgt onze haven voor de toevoer van kwaliteitsvolle verse Noordzeevis. De haven verleent al jaren steun aan de visserij via de inzet van haar platform.  Als haven willen wij onze lokale producten graag mee op kaart zetten, door onder andere deze Week van de Smaak te ondersteunen.”

Vlaams Minister van Sport trekt geld uit voor sportvloer Laguna

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters trekt in totaal 3 miljoen euro uit voor 62 gemeenten, die een aanvraag indienden voor een vernieuwde of nieuwe sportvloer die voldoet aan de Europese normen. Ook de aanvraag van Knokke-Heist voor de renovatie van de vloer in de rode zaal van het sportcentrum Laguna werd ontvankelijk verklaard. Doordat BlOSO 50% van het investeringsbedrag subsidieert, zullen ook de gebruikers van deze sportinfrastructuur in Duinbergen binnenkort in prima omstandigheden kunnen sporten. Wie sport op een kwaliteitsvolle vloer, loopt immers minder kans op letsels. 
Vorig jaar kregen 55 lokale besturen in Vlaanderen ondersteuning voor de aanleg van een Finse piste of voor de realisatie van een nieuwe sportvloer. Door de grote vraag lanceerde Vlaams minister van Sport Philippe Muyters in mei 2013 een nieuwe oproep, dit keer enkel voor sportvloeren. Opnieuw reageerden de lokale besturen enthousiast. Er werden 66 subsidieaanvragen ingediend, 62 projecten werden geselecteerd na advies van de commissie bestaande uit Bloso, het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, de Vlaamse Sportfederatie en de Vlaamse Sportraad. De projecten zijn goed verspreid over de vijf provincies en ook in het Brussels Hoofdstedelijk gewest worden dankzij deze impulssubsidie twee nieuwe sportvloeren gerealiseerd. 

Vlaams minister Muyters: “Ik wil dat Vlamingen hun favoriete sport kunnen beoefenen in optimale omstandigheden. Blessures zijn vaak te wijten aan verkeerd materiaal of een slechte ondergrond. Vandaar het initiatief om de kwaliteit van sportvloeren te verbeteren. Vlaanderen subsidieert 50% van het investeringsbedrag van een nieuwe sportvloer. We geven 62 lokale besturen een financieel duwtje in de rug, zodat zij in deze financieel moeilijke tijden toch kunnen blijven investeren in lokale sportinfrastructuur.” Bloso volgt dit initiatief op en betaalt de subsidies uit.

Flanders Properties Knokke-Heist

Thibault Buyse opende onlangs zijn nieuw immobiliënkantoor Flanders Properties in de Van Bunnenlaan 32,  dicht bij de Dumortierlaan in Knokke-Heist. Door oa 10 jaar Eigendôme in Brugge te hebben uitgebaat, leerde Thibault ondertussen de klappen van de zweep in de vastgoedwereld. Hij weet dus dat je vooraleer er een verkoop kan gerealiseerd worden, je eerst hard moet werken. Zijn immoportefeuille is na enkele maanden al uitgegroeid tot een ruim aanbod van appartementen, woonhuizen, mooie villa’s en ook handelspanden. Zijn regio beperkt zich niet alleen tot Knokke-Heist, maar gaat tot ver in het Meetjesland. Deze jonge en dynamische specialist in de verkoop van onroerende goedereen, garandeert een realistische schatting van uw eigendom, een correcte en volledige begeleiding van uw dossier, en advies bij verkoop ,aankoop en verhuring.
Flanders Properties, Van Bunnenlaan 32, 8300 Knokke-Heist,  www.flandersproperties.com  
Gsm 0475/21.38.69  tel 050/60.01.60

OCMW onderschrijft engagementsverklaring “Vergeet Dementie, onthou mens”

In zitting van 13 november hebben alle 11 OCMW-raadsleden in Knokke-Heist de engagementsverklaring “Vergeet dementie, onthou mens” ondertekend. In het kader van deze campagne ondersteunt het OCMW lokale initiatieven waarin het op korte en langere termijn meebouwt aan een dementievriendelijke samenleving. De acties willen een ander beeld van dementie verspreiden. In Knokke-Heist blijkt, naast de  algemene maatschappelijke evolutie,  uit de eigen beleidsvoorbereidende (Booz)t-studies dat de zorg voor personen met dementie nog belangrijker wordt. In het meerjarenplan 2014-2019 zijn dan ook diverse concrete acties uitgewerkt.

Najaar bij 3tk in Knokke-Heist

Dat het herfst is kan men aan de temperatuur en de wind vaststellen. Bij 3tk echter is de herfst geen voorbereiding op een winterslaap.  In de winter zijn er in onze contreien geen triatlonwedstrijden.  Lange afstanden zwemmen en snelheid zijn dan ook in deze periode van het jaar even niet aan de orde. Het op punt stellen van de juiste zwemtechniek is in onze zwemschool het trainingsaccent van het najaar!
Sedert september is Stefaan Obreno hoofdtrainer bij 3tk. Deze ex-zwemmer en gerenommeerde internationale zwemcoach staat garant voor kwaliteit binnen de club. Samen met 13 vaste trainers wordt zwemtraining gegeven aan 264 leden! Aan de kids (vanaf 6j) worden alle zwemstijlen aangeleerd. Volgens de hedendaagse zwemtheorieën wordt eerst crawl aangeleerd. Kinderen slagen er vlotter  in om eerst borst- en rugcrawl aan te leren en pas daarna de motorisch veel moeilijker zwemstijl schoolslag. Om voldoende te kunnen differentiëren worden verschillende niveaugroepjes samengesteld. Zo krijgt ieder kind de nodige training op aangepast niveau.  Alle jeugdtrainers hebben voldoende kwalificaties om zwemles te geven waarbij het aanleren van de vereiste vaardigheden op een leuke en speelse manier kan verwerkt worden binnen de trainingen.
Voor de jeugd en de volwassenen werd een jaarplanning opgemaakt  zodat alle aspecten zoals  trainingsvolume, techniek en snelheid van het zwemmen op  het juiste moment aan bod komen. 
Volgens Stefaan Obreno kan een triatlon nooit gewonnen worden door een fantastisch zwemonderdeel maar het eindresultaat kan hier wel stevig door beïnvloed worden. Door zo economisch mogelijk te zwemmen wordt weinig energie verspild. Energie die nodig is voor het fietsen en het lopen. Het aanleren van een correcte zwemtechniek wordt door Stefaan Obreno dan ook benadrukt : techniekoefeningen waarbij de totale armbeweging volledig geanalyseerd wordt en per onderdeel wordt  ingeoefend. Ook het belang van een goede hoofdpositie in het water, de juiste beenslag maar ook  vormspanning bij het zwemmen komen aan bod bij het trainen.

Aan de volwassenen worden er  naast de trainingen ook  specifieke vervolmakingscursussen aangeboden. In kleine groepjes wordt iedereen al zwemmend gefilmd. Door het analyseren van de vertraagde filmbeelden wordt vaak duidelijk  welke fouten gemaakt worden.  In 10 lessen geeft Stefaan Obreno tips en opmerkingen met als enig doel : optimalisatie en perfectionering van crawl.  Maar ook niet-leden kunnen voor een instapcursus  start to crawl bij 3tk terecht. Hoofdtrainer Stefaan Obreno leert de juiste basistechniek van het crawlzwemmen in een 10-tal lessen aan. Een volgende  reeks start op 4 december. Inschrijven hiervoor en verdere informatie is de vinden op de site van de club: www.3tk.be
 . 

Nachtelijk computerwerk in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is van plan om in de nachten van 25, 26 en 27 november belangrijke werkzaamheden uit te voeren aan het gemeentelijk computernetwerk. De dienst Informatica zal daarbij de glasvezelverbindingen met de externe diensten (Waterbedrijf, Sport, Jeugd, Brandweer, De Vonk, deKunstacademie, TUD en het Sociaal Huis) verbreken en opnieuw afmonteren. De werkzaamheden beginnen telkens om 17 uur en duren tot  ’s morgens 7 uur. Tijdens deze periode is het netwerk niet beschikbaar en zijn deze gebouwen telefonisch ook niet bereikbaar. Aangezien de werken buiten de kantooruren plaats vinden zullen de meeste burgers hiervan weinig hinder ondervinden. De werken worden gefaseerd uitgevoerd. Het Waterbedrijf komt het eerst aan de beurt.

Neckermann in het nieuw op het Frans Desmidtplein in Knokke

Isabelle Van Hoorebeke, zaakvoerder Neckermann Reizen is fier haar klanten voortaan te mogen begroeten in haar nieuwe vestiging op het Frans Desmidtplein nr. 1 in Knokke-Heist. Isabelle, afkomstig uit Gent, maar in de 80-er jaren met haar ouders mee verhuisd naar het rustige Duinbergen, haar  vader had er namelijk zijn hart verloren,  zit reeds meer dan 21 jaar in de reissector. Na het behalen van haar diploma Bachelor Toerisme, Recreatie en Management te Brugge, begon zij bij Reizen Huybrechts in de Dumortierlaan. Een tweetal jaren later werd zij kantoorverantwoordelijke bij Neckermann Reizen, waar zij al 19 jaren  werkzaam is.
Zoneverantwoordelijken, Raad voor Lokale Economie K-H, Hilde Van Belleghem ( Slagerij-Traiteur Vandycke), Danny Jones (Foto Jones) en Voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn,  feliciteerden  Isabelle met haar nieuwe uitdaging , hartje Knokke-Heist.
Neckermann Reizen, Frans Desmidtplein nr. 1, 8300 Knokke-Heist, Tel :050/61 11 80

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

Verjaardag voor Coiffure Francis Anne

Kapsalon Francis-Anne bestaat al 50 jaar op dezelfde plaats in de Lippenslaan en is sinds 4 generaties actief in Knokke-Heist. De Raad voor Lokale Economie Knokke-Heist was er dan ook als de kippen bij om Christian Vandamme te feliciteren met deze verjaardag. Cornelis Vandamme, beter bekend als “Frans” startte ongeveer 100 jaar geleden als één van de eersten een kapperszaak, in de Lippenslaan. Zijn zoon Francis leerde van kinds af de knepen van het vak en baatte later de zaak uit samen met zijn echtgenote Annie Sys. Reeds 37 jaar is het inmiddels hun zoon Christian die de zaak met vlag en wimpel uitbaat en er een echte top kapperszaak van gemaakt heeft. Een dynamische team, onder leiding van Christian zorgt er dag op dag voor dat zowel dames als heren perfect gecoiffeerd zijn voor elke gelegenheid. Francis-Anne volgt steeds de laatste nieuwe trends en technieken op de voet, zoals kleuringen die vrij zijn van ammoniak. Ook een doorwinterde barbier is steeds aanwezig in de zaak en bezorgt de mannen van een perfecte baard.
Voorzitter Anne Vervarcke met de plaatselijk vertegenwoordigers van de Raad voor Lokale Economie Dirk Overstraete (Continental tours), Virginie Van Acker (Van Acker- Axa knokke) en Wim Albrecht (Amica trend) zeggen bijzonder verheugd te zijn met het 50 jarig bestaan, en wensen Francis Anne veel succes toe.

Francis Anne, Lippenslaan 379, tel 050 60 62 55  www.francisanne.be

Koersbal voor Music for Life

"De Eglantier" organiseert op de maandagen 18 en 25 november en 2 december extra speeldagen koersbal in de vergaderzaal van het sportcomplex "Molenhoek" in Westkapelle, telkens van 14u30 tot17u. De inleg bedraagd €2 per deelnemer. De opbrengst is bestemd voor het Music For Life project van de gemeente Knokke-Heist. Koersbal of Carpet Bowling is een indoorspel dat gespeeld wordt op een tapijt van 8x2m telkens met twee tegen twee, met elk 3 speciale kunststofballen die aan een zijde verzwaard zijn. Hierdoor maakt de bal bij het werpen een gebogen baan, dit om zo dicht mogelijk bij het doelballetje te komen. Naar gelang de plaats van dit doelballetje worden de punten toegekend. De spelregels zijn vergelijkbaar met het petanquespel en kan door iedereen gespeeld worden.

14.11.13

1ste Koningsdag ter ere van Koning Filip

Morgen vrijdag 15 november wordt zoals ieder jaar in de Margaretakerk in Knokke het Te Deum aangeheven ter gelegenheid van Koningsdag. Dat gebeurt in aanwezigheid van het college van burgemeester en schepenen, militaire vertegenwoordigers en andere prominenten. Het gemeentebestuur biedt na deze korte plechtigheid de genodigden een receptie aan in Cafécultuur waar er getoost wordt op onze nieuwe Koning Filip. 
Wisselende datum
Gedurende de regering van koning Leopold I werd de koning gevierd op de verjaardag van zijn eedaflegging (21 juli, onze huidige Nationale feestdag) en op zijn geboortedag 16 december. Onder de regering van koning Leopold II, werd dat zijn naamdag op 15 november. Albert I verplaatste het feest na zijn aantreden naar zijn naamdag 26 november. De datum van het Koningsfeest werd vanaf het aantreden van koning Leopold III definitief vastgesteld op 15 november. 
Van Naamfeest naar Koningsdag
Het feest werd oorspronkelijk het Naamfeest van Zijne Majesteit de Koning genoemd. Tijdens het regentschap van prins Karel (1944-1950) besliste de regering in 1945 om de viering te hernoemen in Feest van de Dynastie en zo slechts indirect te verwijzen naar de afwezige koning. Na het aantreden van koning Boudewijn I van België besloot hij in 1952 de viering te hernoemen tot Koningsdag. 
Nu burgerlijke plechtigheid
Koningsdag werd oorspronkelijk gevierd met een Te Deum in de Basiliek van Koekelberg.  In 2001 werd deze in wezen religieuze plechtigheid eindelijk vervangen door een burgerlijke plechtigheid. Deze plechtige zitting, in aanwezigheid van de koninklijke familie en van prominente genodigden, bestaat uit toespraken, getuigenissen en de huldiging van verdienstelijke landgenoten. Deze plechtigheid vindt 's middags plaats in het Parlement.
Op deze dag worden - evenals op 8 april (de geboortedag van koning Albert I) - de onderscheidingen in de nationale orden (de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II) uitgereikt. In de federale overheidsdiensten en sommige andere openbare diensten hebben de ambtenaren een vrije dag. In het leger is deze dag een feestdag die gevierd wordt met een banket ter ere van de koning. Koningsdag is ook de officiële feestdag van de Duitstalige Gemeenschap van België.

Moedige jonge radiocollega overleden

Deze week heeft een vrije radiomedewerker van het eerste uur z’n gevecht tegen kanker verloren. Filip Vynck (aka Lex vd Veen) zou in januari pas 44 geworden zijn. In z’n jeugd raakte hij begeesterd door zeezenders als Veronica en Caroline. Muziek en radio maakten hem gelukkig. Toen het tijdperk van de vrije radio aanbrak in ons land kwam hij onder meer terecht bij Radio Blankenberge. Hij was ook een grage bezoeker bij Radio Dynamo in Knokke-Heist.

Ook toen later beroepsbezigheden en een huwelijk hem naar het zuiden van onze provincie deden verhuizen bleven herinneringen aan échte radio een rol spelen in z’n leven. Bezoeken met trouwe vrienden aan de zendschepen van Veronica en Caroline konden daarbij niet ontbreken. 
Ruim anderhalf jaar heeft Filip tegen z'n ziekte gestreden, altijd moedig. Het was ook een zwaar meebeleven voor z'n vrouw en kinderen.
Het mag ons niet verwonderen, dat toen hij zondag –met de dood voor ogen- voor het laatst z’n radiovrienden op bezoek kreeg, hij de babbel in de avond moedig afsloot met de woorden “De klok tikt steeds verder, ik heb nog enkele minuten.  Er moet misschien nog veel gezegd worden.  Maar ik heb de tijd niet, en ik kan het ook niet meer”. Zoals radiomensen onder ons weten waren het woorden die hij niet zelf had verzonnen. Het waren dezelfde woorden die Rob Out sprak op 31 augustus 1974 om 4 voor 6 ’ s avonds bij de dood van Radio Veronica vanop zee. Vervolgens heeft Filip nog “adios” op z’n Facebookpagina geschreven. 
Filip overleed in Harelbeke op 12 november. De burgerlijke afscheidsplechtigheid heeft plaats in de aula van het uitvaartcentrum Lambrecht, A. Rodenbachstraat 14 in Blankenberge (naast het AZ Koningin Fabiola) op zaterdag 16 november om 12u ’s middags. 

Verkiezingsborden en stemlokalen in Knokke-Heist voor verkiezingen 2014

Op 25 mei 2014 vinden de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen plaats. Ook komend jaar komen er op verschillende locaties in onze gemeente verkiezingsborden. Ook de stemlokalen zijn al bekend. Hieronder een overzicht. 
Verkiezingsborden
Er komen zowel officiële borden voor officiële berichtgeving en het uithangen van de stembiljetten, als borden voor verkiezingspubliciteit van de kandidaten. Deze laatste borden zijn 1,52 m x 1 m groot per politieke partij. De borden staan traditiegetrouw opgesteld in de vier deelgemeenten. Aan Laguna Sportcentrum staat er enkel een bord met publiciteit voor de kandidaten. De borden worden ongeveer één maand voor de verkiezingen geplaatst.
-       Knokke: gemeentehuis Knokke (zuidzijde van het stadhuis aan de kant van de school)
-       Duinbergen: Krommedijk, rechts net voor de ingang van de parking van Sportcentrum Laguna
-       Heist: gemeentehuis Heist
-       Ramskapelle: aan de parking naast de pastorie (westzijde)
-       Westkapelle: aan de Sint-Niklaaskerk in het dorpscentrum
Stemlocaties
Na grondige evaluatie van de eerste elektronische verkiezingen in oktober 2012, zijn de stemlocaties voor de komende verkiezingen vastgelegd. Voor het samenstellen van de locaties werd rekening gehouden met het stemcomfort van de kiezers en de voor- en bijzitters. Dit betekent dat een aantal inwoners op een andere locatie zullen stemmen.
-       Cultuurcentrum Scharpoord (6 stembureaus) – Meerlaan 32
-       Gemeentelijke basisschool De Vonk (5 stembureaus) – Edward Verheyestraat 5 (2 in refter en 3 in turnzaal)
-       De Branding (3 stembureaus) – Heilig Hartlaan 6
-       Sportcentrum Laguna (10 stembureaus) – Krommedijk 32
-       Zaal Ravelingen (3 stembureaus) – de Vrièrestraat 51
-       Sportcentrum Molenhoek (8 stembureaus) – Herenweg 11A

-       ’t Zaaltje (1 stembureau) – Ommegang 6

Ter Duinen Heist houdt de herinnering aan W.O. I levendig

Op 11-11-11 hebben Sofie Coppens  van de Ter Duinen campus Heist en Nicole Pascal uit de Beaverwood school nabij London, plechtig een  jute zak met aarde overhandigd  aan Groot-Brittannië. Op de ceremonie aan de Menenpoort in Ieper waren o.a. Prins Philip, de echtgenoot van Koningin Elizabeth II, Prins Laurent en minister-president Kris Peeters aanwezig.  

Op 26 september hebben de leerlingen van de Ter Duinen campus op het Ruisseau Farm Cemetery van Langemark-Poelkapelle plechtig aarde van de soldatenbegraafplaats in een jute zak gestopt. De aarde werd  toen vermengd met teksten die de jongeren zelf hebben geschreven. Volgend jaar loopt het project met de Britse partnerschool verder en op 11 november 2014 zal Ter Duinen Heist naar Londen uitgenodigd worden omdat daar de aarde in de juten zakken zal gebruikt worden om een herdenkingstuin ‘Flanders Fields Memorial Garden’  in het midden van de Britse hoofdstad aan te leggen. De herinnering aan de oorlog levendig houden is  volgens de jongeren de beste manier om nieuwe oorlogen te vermijden.

Franse autodieven op de valreep ingerekend

Drie Fransen zijn woensdagochtend vlakbij de grens met Frankrijk ingerekend na een wilde achtervolging. Dat meldt het parket van Brugge. Het trio sloeg in Knokke-Heist in een gestolen auto op de vlucht. De politie merkte woensdag ochtend in Knokke-Heist een verdacht voertuig op. Het bleek om een gestolen Audi A5 te gaan. De inzittenden lieten zich niet zomaar inrekenen door de politie: met snelheden tot 240 kilometer per uur vluchtten ze richting Frankrijk. Op amper 700 meter van de grens kon het trio toch opgepakt worden. De drie Fransen komen in hun thuisland in aanmerking voor een aantal homejackings. Daarom liet het parket van Duinkerke al weten dat het graag het dossier zou overnemen. Daarvoor zal het wel een uitleveringsverzoek moeten indienen.

Vlaamse overheid tevreden over Swathsysteem voor beloodsing

Tijdens de zware storm van eind oktober is de loodskruispost Wandelaar blijven functioneren. In de buurlanden werd de beloodsing gestaakt. Aan de loodskruispost Wandelaar werd een windkracht gemeten van 8 à 9 Bft met pieken tot 10 Bft uit zuidwestelijke richting. De significante golfhoogte schommelde rond 3,5 meter met uitschieters tot 5 meter. Niettegenstaande deze uitzonderlijke stormomstandigheden diende de beloodsing aan de Wandelaar niet te worden stopgezet. De Swath vaartuigen konden immers, mede dankzij de expertise van hun bemanning en de inzet van de loodsen, blijven instaan voor het beloodsen van de Swath operabele schepen. De Vlaamse Swath beloodsingsvloot heeft deze zware test dus met glans doorstaan, waarbij tevens is aangetoond dat het afschaffen van de dure helikopterbeloodsing wel degelijk opportuun was. De niet Swath operabele schepen werden in de mate van het mogelijke geholpen door het geven van loodsen op afstand vanuit de verkeerscentrale Zeebrugge.    In weerscondities vanaf windkracht 7 had de vroegere Vlaamse beloodsingvloot vanwege het gebruik van jollen niet kunnen functioneren. De investeringen in de nieuwe Swath beloodsingvaartuigen hebben dus ten volle hun waarde en rendement bewezen. Dit terwijl in de ons omringende Franse, Britse en Nederlandse beloodsingsgebieden, waaronder de loodskruispost Steenbank, de beloodsing noodgedwongen moest worden gestaakt.

Sociale barometer staat op storm. OCMW neemt maatregelen

Woensdag werd door de OCMW-raad in Knokke-Heist het meerjarenplan vastgelegd voor de periode 2014-2019. “Met het meerjarenplan hoopt de OCMW-raad mee een bescheiden maar kordaat lokaal antwoord te geven op sociale uitdagingen van de komende zes jaar in Knokke-Heist”, zegt voorzitter Kathleen van der Hooft.
Alle hens aan dek
De gemeentelijke toelage bedraagt 4.450.000 euro in 2014 en evolueert naar 5.100.000 euro in 2019.  Daarvan zijn jaarlijks minstens 400.000 euro  bestemd voor de Woonwinkel Knokke-Heist. Uit de omgevingsanalyse blijkt dat in België de sociale barometer op storm staat met een risico op toenemende armoede en een grijze tsunami met steeds stijgende zorgbehoeften. Lokaal wenst het OCMW Knokke-Heist hier samen met gemeente en diverse partners van het Sociaal Huis een afgestemd antwoord op te geven. Uit een recent onderzoek van de Hogeschool Gent blijkt dat in Knokke-Heist veel hulpverleners van diverse diensten bereid zijn om ”out of the box” mee te werken.
Bestaande zeilen versterken
Naast de basisdienstverlening wenst de sociale dienst de aandacht voor activering en integratie te verdiepen. Een budget van ca 2.300.000 euro staat hiervoor ter beschikking.
Ongeveer 650.000 euro wordt specifiek gereserveerd voor de eigen thuiszorgdiensten en het thuiszorgplatform Knokke-Heist .
Nieuwe zeilen bijzetten
In het meerjarenplan worden middelen voorzien voor nieuwe projecten. Op het verlanglijstje van de OCMW-raad staan onder andere de uitbouw van een lokaal zorgnetwerk en de verdieping van de succesvolle werking van het thuiszorgplatform Knokke-Heist . Op vraag van de werkgroep mantelzorgers wordt een specifieke campagne rond beeldvorming en waardering gepland.
Met de geplande opstart van een sociale kruidenier wil het bestuur niet alleen een bescheiden “winkel“maar ook een aangename ontmoetingsruimte realiseren.

In 2016 wordt een nieuwbouw van woningen voor senioren gepland  Een locatie op het voetbalterrein naast het rusthuis in Westkapelle is een optie die samen met de gemeente wordt onderzocht.

Nieuwe fotograaf in Knokke-Heist

Sinds begin november is er een nieuwe zelfstandige fotograaf in de badstad. “Na lang twijfelen heb ik dan toch de stap gezet om het op zelfstandige basis te beginnen doen”, zegt Nick Wenmaekers. “Ik ben er 200% van overtuigd dat mijn fotografie een meerwaarde kan bieden aan mensen, organisaties én bedrijven” zegt de bijna 22-jarige fotograaf. “Ik heb in Brussel en in Brugge fotografie gestudeerd, maar eigenlijk ben ik echt goed in mijn vak geworden door er heel veel mee bezig te zijn” vertelt de gepassioneerde fotograaf “Op dit moment doe ik aan alle soorten fotografie: doopfeesten, bedrijfsreportages, huwelijksfotografie, baby’s, zwangerschap... Alles is bespreekbaar.”
Je kan de fotografie van Nick hier bekijken: http://www.nickwenmaekers.be

Contact: nick@nickwenmaekers.be T +32 473 27 83 60

13.11.13

Veel bestuurders met zware voet in Knokke-Heist

De lokale politie Damme/Knokke-Heist betrapte vorige maand 4.309 bestuurders die te snel reden op de gemeente- en gewestwegen in Damme en Knokke-Heist. In totaal werden met de onbemande camera’s en flitswagen 379.703 voertuigen gecontroleerd. Het merendeel van de overtredingen gebeurde op de gewestwegen. 1.837 overtreders hadden een erg zware voet. 
Je snelheid vergeten ze niet snel
De lokale politie steunde met de extra snelheidscontroles de affichecampagne ‘Je snelheid vergeten ze niet snel’ van het Belgisch Instituut voor de VerkeersVeiligheid (BIVV). Met een confronterend campagnebeeld, een doodskruis langs de kant van de weg, wou het BIVV de bestuurders die te snel rijden persoonlijk raken in hun hart. De affichecampagne richtte zich vooral op de onrechtstreekse slachtoffers van ongevallen, zoals familieleden en vrienden want ‘je snelheid vergeten ze niet snel’.

In de politiezone Damme/Knokke-Heist kan je het ganse jaar door, op elk moment van de dag, op alcohol, drugs en snelheid worden gecontroleerd.

Vietnamese vis geen bedreiging voor lokale verse Noordzeevis?

In een mededeling voert het havenbestuur van Zeebrugge aan dat het distributiecentrum voor Vietnamese vis in onze kusthaven geen bedreiging zal zijn voor de lokale verse Noordzeevis.
De Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers (VASEP) wil voor de consolidatie van de pangasiusexport naar de Europese markten een centraal Europees distributiecentrum opzetten. Zij kozen Zeebrugge omwille van de centrale ligging in Europa, de aanwezigheid van verschillende bedrijven met kennis en ervaring in de foodlogistiek en opslagcapaciteit, de directe containerverbinding Vietnam–Zeebrugge, de distributiemogelijkheden naar het hinterland en het voorbeeld van de kiwiverdeling uit Nieuw Zeeland.
De haven van Zeebrugge benadrukt dat de invoer van de pangasiusfilet uit Vietnam, die bestemd is voor de gehele Europese markt, geen concurrentie betekent voor de verkoop van verse vis uit de Noordzee. De lokale Vlaamse visserij biedt verse vis aan, terwijl de pangasius in diepvriesvorm aangeleverd wordt.

De overeenkomst met VASEP (Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers) is een logistiek verhaal, namelijk een gestroomlijnde distributie van dit product naar de Europese markt, belangrijk is dat hierin het Zeebrugge platform mee garant staat voor de kwaliteitsbewaking van dit product bij de invoer op de Europese markt.

Vijf jaar Sociale Economiecampus Knokke-Heist

Vijf jaar geleden opende in de badstad de Sociale Economiecampus. De 3 partners van de campus (de Strijk- en Verstelwinkel, Kringwinkel ’t Rad, school voor buitengewoon secundair onderwijs De Varens) bouwden dit initiatief, gelegen in het hartje van Heist, uit tot een succesverhaal. Logisch dat dit eerste lustrum met een hapje en een drankje feestelijk gevierd werd in het stijlvolle “Kasteeltje” in de Kursaalstraat.   
Van visserijschool naar sociale economiecampus
Begin 2007 kreeg de Kringwinkel te horen dat ze niet langer in hun vestiging in de Lippenslaan konden blijven. De Strijk- en Verstelwinkel, destijds gehuisvest in de Oud-strijdersstraat barstte uit zijn voegen. Twee sociale economie initiatieven waren dus op zoek naar ruimte. Het OCMW nam daarom contact op met de Scholengroep 25 van het Gemeenschapsonderwijs, de eigenaar van de gebouwen en trad op als hoofdhuurder. Zo werd de bestemming van wat vroeger de visserijschool was, mits een grondige facelift, de sociale economiecampus van nu. De Kringwinkel en de Strijk- en verstelwinkel kregen een onderkomen in het schoolgebouw. De autiwerking van de school ‘De Varens’ werd ondergebracht in “’t Kasteeltje”.
Een succesverhaal geïllustreerd met enkele cijfers
Deze grote herenvilla huisvest een 40-tal leerlingen met autismespectrumstoornis. De kringwinkel telt 13 medewerkers en kreeg vorig jaar 37.000 klanten over de vloer. De Strijk- en verstelwinkel stelt ondertussen 22 medewerkers te werk en bouwde een klantenbestand van 1100 gebruikers op.
1+1+1 = meer dan drie
Het ‘samenwonen’ moest zowel commerciële als andere synergiën mogelijk maken. En dat is ook duidelijk gelukt. Er zijn praktische afspraken zoals: de school voorziet in het groenonderhoud. De strijkwinkel zorgt voor de slagboom, de kringwinkel voor het strooizout enz. Fietsen bij de kringwinkel binnengebracht worden door de school hersteld en dan weer in de kringwinkel verkocht. Ook andere materialen door de leerlingen gemaakt zoals speelgoed, confituur en decoratiemateriaal werden via de kringwinkel aan de man gebracht. Leerlingen van de school kunnen in de strijk- en verstelwinkel stage lopen. Met een vernieuwd campusoverleg willen de 3 partners deze samenwerking nog verder uitbreiden.
Nieuwe maatwerkdecreet

De uitbouw van sociale en diensteneconomie is een expliciete opdracht voor het lokaal bestuur die ook nu in de gemeentelijke beleidsplanning zit vervat. Meewerken aan de uitbouw van deze campus was dan ook een evidentie. Er staat deze sociale economie met het nieuwe maatwerkdecreet heel wat veranderingen te wachten. Het gemeentebestuur en het OCMW van Knokke-heist hebben er het volste vertrouwen in dat de partners dit positief en creatief zullen aanwenden.

Zeebrugge na elf uur terug uit de préhistorie

Kort na de middag belandde Zeebrugge dinsdag onverwacht  in de préhistorie. Dat had te maken met een serieus defect bij Telenet. Om 13.14u viel in de kustgemeente internet en tv-distributie weg. Dat was de voorbije weken al enkele keren gebeurd vanwege wegeniswerken in de Heiststraat. Na een paar uur was het euvel dan meestal verholpen. Dit keer duurde de onderbreking echter zo’n 11 uur. Een periode waarin een Neanderthalgevoel zich meester maakte van de inwoners. Het signaal werd namelijk pas rond middernacht hersteld.
Voor mensen die via het internet aan de slag zijn in onze kusthaven betekende een en ander uren lang met de duimen draaien. De informatieverstrekking van Telenet was tot de avond onbestaande. Toen gaf het bedrijf via Twitter toe dat er een probleem was.
’s Avonds kregen buren die Belgacom of satelliet in huis hadden onverwacht bezoek van vrienden die hun favoriete serie kwamen bekijken. Mensen die enkel een wifi-functie op hun iPad hadden moesten kunstgrepen uithalen door via tethering met hun 3g gsm een eigen wifi-spot op te zetten. Dolle pret. Er is zelfs een geval bekend van iemand die een boek is beginnen lezen!

Er is in alle geval iets voor te zeggen om een DVB-T ontvanger in huis te halen. Die kosten amper 40 euro en men kan er altijd een paar zenders mee binnenhalen. In Vlaanderen worden alle digitale radio- en televisiezenders van de VRT (de HD-zenders uitgezonderd) namelijk gratis uitgezonden via DVB-T. 

Heistenaars in de Togo Jungle Challenge 2013

Heistenaars Allan Dewispelaere en Piet Ryheul nemen dit jaar deel aan de mountainbike challenge door het Afrikaanse Togo en Benin. Vandaag nam het duo vanuit Zaventem een vlucht naar Lomé in Togo. Op vrijdag 15 november start de eerste relatief vlakke etappe van 106 km in Bethania met 1 steile klim tot halverwege de Mount Agou.  Als alles volgens plan verloopt zullen beide stadsgenoten 636 km afleggen en 5940 hoogtemeters moeten overwinnen. 
Togo Jungle Challenge is hét ultieme mountainbike avontuur in het zwarte continent. 120 deelnemers volgen spectaculaire routes doorheen de bergachtige Togolese jungle en smalle paadjes door de groene tunnels van de Beninese teak- en palmwouden. De renners steken rivieren over met houten pirogues, nemen een duik in de warme tropische oceaan, delen belevenissen aan het kampvuur en bouwen een cocktailparty op de prachtige palmstranden van Grand-Popo in Benin. 

Met een gemiddelde afstand van 85km per dag is het in principe voor elke goed getrainde fietser mogelijk deze challenge tot een goed einde te brengen. De organisatoren leggen vooral de nadruk op fun, teamspirit en avontuur. Snelheid staat bij deze challenge dus niet centraal. Enerzijds is de tocht op zich al een uitdaging en anderzijds zit het competitie-element eerder in het opvolgen van vastgelegde waypoints. Hierdoor krijgt iedereen de kans om op een onvergetelijke manier kennis te maken met de adembenemende landschappen en het warme gevoel van Afrika. Avontuur met een grote “A” gegarandeerd!

Volksontwikkeling over “Criminaliteit in Cyberspace”

Volksontwikkeling Knokke-Heist, een samenwerkingsverband tussen Davidsfonds Knokke en vtbKultuur Knokke-Heist, heeft voor haar eerste lezing op 21 november niemand minder dan Hoofdcommissaris Luc Beirens weten te strikken. Luc Beirens, afkomstig uit Heist, is hoofd van de de Federal Computer Crime Unit, de gespecialiseerde centrale dienst van de Federale gerechtelijke politie die zich bezig houdt met de bestrijding van computercriminaliteit. Hij komt zijn talrijke ervaringen met die computercriminaliteit  met het ongetwijfeld aandachtige publiek delen. 
Op basis van zijn jarenlang opgebouwde expertise én aangevuld met de meest recente gebeurtenissen zal Luc Beirens illustreren dat wij allemaal het gemakkelijke doelwit kunnen zijn van computercriminelen. Hij zal met talrijke voorbeelden getuigen van de  vele nieuwe dreigingen in cyberspace en een beeld schetsen van typische daders en typische slachtoffers. Hij zal de aanwezigen echter ook tips verstrekken om zich te beschermen tegen de aanvallen en adviezen geven om beter te reageren wanneer de aanvallen zich voordoen.  Een avond waar iedereen met of zonder WiFi, e-bankier of niet, Facebook- of Twittergebruiker veel kan opsteken. En iedereen kan vragen stellen !
De lezing vindt plaats  op donderdag 21 november in Cultuurcentrum Scharpoord en vangt aan stipt om 20.00 uur

Inkomprijs: Leden Volksontwikkeling gratis. Andere geïnteresseerden € 8. Leden Davidsfonds, vtbKutuur en houders Uitpas of CJP: € 5 Euro

Inschrijvingen Mountain Bike Beach Challenge

Op zondag 2 februari 2014 organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de 16de editie van de Mountainbike Beach Challenge. Inschrijven voor de Mountainbike Beach Challenge kan vanaf nu uitsluitend via www.mountainbikebeachchallenge.be tot maandag 27 januari 2014. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk.  
De Mountainbike Beach Challenge blijft een zeer gevarieerde omloop waarbij de bikers de volledige kustlijn volgen van in Duinbergen tot aan het Zwin.  Tonnen hard en zacht zand, tal van verrassende golfbrekers, de natuurlijke glooiingen van het Zwin en de steile hellingen in Duinbergen, staan garant voor een echte "Challenge". Het startschot wordt om 10 uur gegeven door schepen van Sport Daniël De Vlamynck. Het parcours blijft behouden waardoor er opnieuw meermaals een doortocht is op de plaatsen waar het meest publiek staat, dit met ronden van 16km.  Als deelnemer kan men kiezen om deze 1, 2 of 3 maal af te leggen.  
De Mountainbike Beach Challenge is meteen ook de eerste activiteit van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”, dat 10 sportevents bundelt. Wie aan 5 van de 10 events deelneemt, mag rekenen op een getrouwheidspremie ten belope van de helft van het betaalde inschrijvingsgeld. Wie aan alle 10 de sportevents deelneemt, investeert niet alleen in zijn gezondheid, doch krijgt ook het volledig betaalde inschrijvingsgeld terug. 

Deelnemers hebben de keuze tussen de 16 km (Just for Fun, vanaf 13 jaar), de 32 km of de 48 km (beide afstanden vanaf 15 jaar). De deelnameprijs voor alle afstanden bedraagt € 16.  Hierin zit inbegrepen: verzekering (via WBV), bevoorrading op parcours en bij aankomst, bikewash, stuurnummer, douchefaciliteiten.

Ramskapellenaar Johan Bullynck plots overleden

Ramskapellenaar Johan Bullynck is op 59-jarige leeftijd onverwacht overleden. Hij was de echtgenoot van Nicole Goffin en vader van Dries, Jasper, Pieter-Jan en Sander. Johan Bullynck studeerde aan de universiteit Gent, was oud KSA-leider en stond destijds in de badstad op de lijst van de Nieuwe Partij en Agalev. Als mobiliteitsdeskundige was hij beroepsmatig werkzaam als directeur Exploitatie van De Lijn. Johan Bullynck wordt zaterdag 16 november om 10.30 uur begraven in de kerk van Ramskapelle.

Weer Slimste Straat Quiz in Knokke-Heist

"Wie wordt de Slimste Straat van Knokke-Heist" Quiz is aan zijn 2e editie toe. Er moet een opvolger komen voor de Dorpstraat in Westkapelle. Deze quiz wordt gehouden op zaterdag 7 december in de Schakel (Heliospad/Knokkestraat) in Duinbergen. De eerste vraag wordt gesteld om 20u. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar jongknokkeheist@gmail.com of door te bellen naar 0499/46.05.41.
Wat is het concept van de Slimste Straat? Het is gewoon de bedoeling dat je je niet inschrijft onder de klassieke naam van je quizploeg, maar je straat neemt waar je woont in Knokke-Heist. Bijvoorbeeld "Zonnelaan". Je mag met maximum 6 spelers in 1 ploeg zitten, waarvan er 2 uit die straat komen. Het is een tikkeltje anders dan een klassieke quiz, maar het lijkt ons tof om zo een strijd der straten te houden. Zo willen we het straat- en wijkgevoel aanwakkeren. Er zijn prijzen voor iedereen. We werken met een prijzentafel. Hoe hoger je eindigt, hoe eerder je mag gaan kiezen. De winnaars zullen zeker verwend worden. Daarnaast krijgt de winnende straat op een later tijdstip een kleine 'straat'-receptie aangeboden en de titel van 'Slimste straat van Knokke-Heist 2013'. De vragen zijn algemene kennis over uiteenlopende onderwerpen. Inschrijvingsgeld is €2 per persoon.

Seniorenweek in Knokke-Heist

Knokke-Heist heeft de goede traditie om de derde week van november een brede waaier van activiteiten voor senioren aan te bieden. De Seniorenadviesraad, in samenwerking met het Cultuurcentrum Knokke-Heist, wil op die manier aan de vele senioren in de gemeente de kans bieden tot ontspanning en ontmoeting.    
Het programma: 
Zondag 17 november om 11 uur: Zondagsconcert met Salontrio Panache / Casino Knokke 
Dinsdag 19 november om 14 uur: Volksspelen / Parochiezaal van Westkapelle 
Dinsdag 19 en woensdag 20 november: Surfsessies, gekaderd in het thema van plaatselijke gebruiken, devotie en cultuur / Bibliotheek Scharpoord 
Woensdag 21 november om 14.30 uur: Danspaleis met Duo Roland Keereman / Ter Mude 
Donderdag 22 november: Rondleiding achter de schermen van de bibliotheek / Bibliotheek Scharpoord  
Zaterdag 23 en zondag 24 november: “Les Folles de Gand”, een wervelende show van het Gentse travestiegezelschap / Ravelingen Heist 
Maandag 25 november: Eerste SeniorenDenkSportDag met diverse denksporten: malino, schaken, scrabble of rummikub / Seniorenontmoetingscentra De Vierbote en de StJoris 
Vrijdag 29 november om 14.30 uur: Zangprogramma “Omtrent Piaf: 50 jaar later” van Koen Crucke / Cultuurcentrum Scharpoord 
Info en reservaties: Cultuurcentrum Knokke-Heist, Meerlaan 32, T 050 630 430

Singapore zet met Zeebrugge en Antwerpen in op LNG en meer containers

In Singapore hebben vertegenwoordigers van de haven van Zeebrugge en Antwerpen dinsdag een akkoord gesloten om LNG zo efficiënt mogelijk ter beschikking te stellen aan de scheepvaart. De overeenkomst kwam tot stand door de ondersteuning van Vlaams minister Hilde Crevits en de Singaporese minister van Transport Lui Tuck Yew.LNG is voor de scheepvaart een aantrekkelijke oplossing om aan de strenge emissienormen te voldoen en de zeevaart competitief te houden. Havens worden geconfronteerd met de uitdaging om op een veilige manier LNG op te slaan en beschikbaar te stellen aan de scheepvaart. Om deze uitdagingen in goede banen te leiden, gaan de drie havens bunkerprocedures zoveel mogelijk harmoniseren en knowhow met elkaar uit te wisselen. De havens gaan ook gezamenlijke onderzoeksprogramma’s opzetten.
 ‘Vandaag staan we in de maritieme wereld aan de vooravond van zo’n energietransitie die de belofte inhoudt van een schonere toekomst’, zei Crevits bij de ondertekening. ‘Om het transport over water op een duurzame wijze te laten verlopen moet de uitstoot van schadelijke en vervuilende emissies door scheepsbrandstof worden teruggedrongen. LNG  is een milieuvriendelijke brandstof en veruit het goedkoopste alternatief voor zware stookolie. Je kan LNG gerust de brandstof voor ontwikkeling en vooruitgang noemen, een wissel op de toekomst. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat de havens van Antwerpen, Zeebrugge en de grootste bunkerhaven ter wereld, de haven van Singapore, gaan samenwerken om LNG zo vlot en efficiënt mogelijk als brandstof ter beschikking te stellen aan de scheepvaart. Samenwerking met een andere wereldspeler zal ervoor zorgen dat Vlaanderen haar koppositie behoudt in Europa voor de ontwikkeling van LNG-infrastructuur.’

Meer en meer ziet de scheepvaart LNG, vloeibaar aardgas, als nieuwe brandstof voor schepen. Dat heeft alles te maken met de scherpere limieten die de InternationalMaritime Organization vanaf 2015 oplegt voor de zwaveluitstoot van schepen in de zogenoemde Sulphur Emission Control Areas. Hieronder vallen onder meer het Kanaal, de Noordzee en de Baltische Zee. Onder diezelfde regelgeving dalen de zwavellimieten vanaf 2020 ook scherp buiten die gebieden.
Verder werd door de Vlaamse havendelegaties en minister Crevits gisteren ook overleg gepleegd met de top van PSA. Onderwerp van gesprek was het vergroten van de containertrafiek tussen de eilandstaat en de Vlaamse havens. 

12.11.13

Toch NIET enkel gifgasgranaten op de Paardenmarkt

Volgens speurwerk van Luc Vandeweyer van het Rijksarchief en Tine Missiaen van de Universiteit Gent bracht zou het munitiestort op de Paardenmarkt ter hoogte van Heist niet uit een derde gifgasbommen bestaan, maar wel helemaal. ‘Wij zijn tot die vaststelling gekomen na het bekijken van dossiers uit die periode’ zegt Vandeweyer. “Uit nooit eerder doorplozen dossiers van het Bestuur van het Zeewezen, van de Recuperatiedienst van het Belgisch Leger en van het kabinet van toenmalig Belgisch minister van oorlog Masson blijkt dat het bij het storten op de Paardenmarkt van achtergebleven munitie uitsluitend ging om gifgasgranaten. De gedumpte munitie op de Paardenmarkt bestaat dus hoogstwaarschijnlijk vrijwel volledig, in plaats van voor een derde deel, uit gifgasgranaten. Tekenend hiervoor is dat het betreffende subdossier uit het archief van het Bestuur van het Zeewezen als titel meekreeg: “Immersion d’obuz à gaz asphyxiant”. Chemische munitie leverde immers het grootste gevaar op en kon niet, zoals bij conventionele munitie gebruikelijk was, in een kuil aan land gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht; de kans dat dampen door de wind oncontroleerbaar zouden worden weggeblazen was immers te groot. Daarom scheidde de ‘Service de la Récupération’ van het Belgische leger na WOI de achtergebleven munitie systematisch in chemische en ‘gewone’ granaten, zo blijkt. De chemische munitie werd opzijgelegd om naar zee te worden afgevoerd. De conventionele munitie werd in de directe buurt aan land gecontroleerd tot ontploffing gebracht..”
Niét enkel gifgasgranaten op de Paardenmarkt
Pas in november van 1919 begon het Belgische leger met dumpingen op de Paardenmarkt. Het ging het om de Duitse munitie die op het slagveld was achtergebleven, vaak nog in de 'fabrieksverpakking': in kisten en kratten. Krantenberichten uit die tijd spreken over het 'dagelijks' af en aan rijden van 'een paar honderd' spoorwagons. In een geheim Belgisch marine-rapport uit 1972 wordt geschat dat het ging om 300 ton per dag. De operatie - die onder leiding stond van de artillerieofficier De Ridder - duurde een half jaar.

Tevoren waren echter de Britten als eersten gestart met het dumpen van hun overgebleven munitie in zee. In het Public Records Office in Kew, bij Londen, ligt een dossier over deze transporten: in de periode juni tot september 1919 lieten de Britten ten minste 1.600 spoorwagons met munitie naar Zeebrugge rijden. Op de havendam, werd de munitie overgeladen op klepbakschepen, onderlossers die het oorlogstuig even ten oosten van de havenmond in zee lieten vallen. De stortplaats is de zandplaat Paardenmarkt. Met deze Britse dumpingen wordt in het nieuwe onderzoek echter geen rekening gehouden. 

Mo(nu)ment voor vrede en verdraagzaamheid in Knokke-Heist

Op maandag 11 november vond in de badstad de 7de editie van Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid plaats. De traditionele bloemenhulde werd gehouden aan het oorlogsmonument op het burg. Frans Desmidtplein. De herdenking van de slachtoffers van de  1ste en 2de wereldoorlog werd afgesloten met een openluchtreceptie en een optreden van Cloud Nine. In haar toespraak had waarnemend burgemeester Ingrid Reubens het onder meer over de 1ste Wereldoorlog, een oorlog die vooral in onze provincie zware littekens heeft nagelaten.
Eerherstel

“Het is goed om te realiseren dat naast de 42.000 Belgische jongemannen die sneuvelden voor het vaderland en nog altijd als “helden” geëerd worden, er echter ook meer dan tweehonderd Belgische soldaten en officieren ter dood veroordeeld werden omdat ze deserteerden of bevelen niet opvolgden. In twaalf dossiers werd de doodstraf ook effectief uitgevoerd. 

Op basis van historisch onderzoek wordt het steeds duidelijker dat er tijdens de schijnprocessen van de toenmalige Krijgsraad zware gerechtelijke dwalingen zijn gebeurd. Bij de nabestaanden klinkt de roep voor eerherstel en excuses van de Belgische Staat dan ook steeds luider. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van De Groote Oorlog zou het volgens mij ook een mooi gebaar van vergeving zijn mocht ook ons land deze pijnlijke zwarte bladzijde in zijn vaderlandse geschiedenis definitief kunnen omslaan”, aldus Ingrid Reubens. Ze besloot met een “ultieme vredesboodschap: laten we VERGEVEN maar nooit VERGETEN!”

Voetbal in de regio

In Eerste Provinciale: Wingene-FC Knokke 2-2. Knokke  klassementsleider met 29 punten.
In Tweede Provinciale A: derby FC Heist-VV Westkapelle 0-2.
In Derde Provinciale A: Oedelem-Zeebrugge 3-1

Moerkerke-Gistel 2-2

Erfgoedwandelroute in Duinbergen officieel geopend

Op zaterdag 9 november werd de vernieuwde erfgoedwandelroute Duinbergen geopend. De 3,2 km-lange route is als tweede van de tien erfgoedwandelroutes aan de Kust bewegwijzerd met metalen klinknagels. De herwerkte brochure en het startbord zijn voorgesteld in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Franky De Block en burgemeester Lippens.
Joseph Stübben
Duinbergen is ruim 100 jaar geleden ontworpen door de Duitse architect-stedenbouwkundige Jozef Stübben. Het ontwerp bestond uit een maximaal behouden duinreliëf, kronkelende wegen, vrijstaande villa’s met beperkte bouwhoogte, ingeplant in groene tuinen. De wandelroute toont de charmantste hoekjes zoals het Joseph Stübbenpark, de duin Vossenhul en de Zeedijk met zicht op het Albertstrand. Centraal op de 3,2km-lange route staat het historisch erfgoed, met name de vele vrijstaande villa’s in verschillende stijlen zoals Cottage en Art Deco.
Klinknagelbewegwijzering
Naast de herwerkte brochure is de route nu ook bewegwijzerd. De erfgoedwandelroute Duinbergen is de tweede erfgoedwandelroute aan de Kust die met metalen klinknagels bewegwijzerd is. De klinknagels tonen de erfgoedliefhebber op een discrete, maar duidelijke manier de weg. In de loop van de volgende jaren zullen alle erfgoedwandelroutes aan de Kust bewegwijzerd worden. In 2014 staat erfgoedwandelroute Blankenberge alvast op het programma.
Europese middelen
De herwerking van de erfgoedwandelroute Duinbergen kadert in het project REECZ, binnen het Europese Interreg IVa-programma ‘grensregio Vlaanderen-Nederland’. REECZ (Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek) ging in 2009 van start met als doelstelling het verhogen van de grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek. Westtoer zorgt samen met de andere partners in het project o.a. voor een beter wandelaanbod in de Zwinstreek. Eerder werden de Uitkerkse Polderwandelroute tussen Blankenberge en Zuienkerke, de Meetkerkse Moerenwandelroute vlakbij het Kanaal Brugge – Oostende en het grensoverschrijdende wandelnetwerk Zwin gerealiseerd.
Partners
De erfgoedwandelroute Duinbergen is een initiatief van Westtoer en de Dienst Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de Gemeente Knokke-Heist. De herwerking kwam tot stand met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van Toerisme Vlaanderen, in het kader van het project REECZ. 
Brochure

Van de erfgoedwandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost €2 en is onder meer beschikbaar bij: Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist, T 050 63 03 80, toerisme@knokke-heist.bewww.knokke-heist.be Sincfala-Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8301 Knokke-Heist, T 050 53 07 30, sincfala@knokke-heist.be

Pangasiusakkoord goed voor Zeebrugge, maar niet voor de visserij

Zeebrugge wordt de Europese hub voor de verdeling van pangasiusfilet uit Vietnam. Dat is een goeie zaak voor onze kusthaven, maar dat is veel minder het geval voor onze vissers, die straks moeten concurreren tegen een grote aanvoer van goedkope vis uit Zuid-Oost Azië. Ook is de pangasius verre van geliefd in Europa. 
Zondag hebben Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en Joachim Coens, de CEO van de haven van Zeebrugge, in Ho Chi Minh-stad (Saigon) een 'memorandum of understanding' ondertekend met Vasep, de Vietnamese federatie van producenten en exporteurs van vis. Bedoeling is dat de Vietnamese visboeren hun pangasius bestemd voor Europa steeds via Zeebrugge importeren. De eerste gecombineerde lading wordt midden volgend jaar verwacht.

Zeebrugge heeft een lange traditie van invoer en distributie van verse voeding. Er is het voorbeeld van Zespri, waarbij zowat 2.700 individuele kiwiproducenten uit Nieuw-Zeeland hun logistiek voor de Europese markt volledig aan de haven van Zeebrugge toevertrouwen. Ook Tropicana bottelt jaarlijks meer dan 290 miljoen liter vruchtensap in Zeebrugge. 

De troeven van de haven zijn de toegankelijkheid voor intercontinentale containerschepen en een rechtstreekse verbinding met het Vietnamese Vung Tao. Daarnaast beschikt Zeebrugge ook over 900.000 kubieke meter temperatuurgecontroleerde opslagcapaciteit, waarvan 345.000 m³ diepvries. Tot slot is er een eigen visveiling, waar de Pangasius dus kan worden verkocht.
De haven van Zeebrugge ontvangt nu al een deel van de pangasiusfilet uit Vietnam, volgens Coens ongeveer 8.000 ton per jaar. Dat zou in de toekomst fors kunnen toenemen: het land exporteert jaarlijks tussen 150.000 tot 200.000 ton naar Europa. Vasep engageert zich nu om haar leden via Zeebrugge te laten importeren. Het akkoord dat Crevits en Coens zondag ondertekenden, zal zeker extra banen opleveren. 

Medeplichtige juwelenroof veroordeeld

Een 24-jarige inwoner van Terneuzen, die ervan werd verdacht betrokken te zijn bij de gewapende overval op een juwelierszaak in Sluis moet (na een eis van 7 jaar) uiteindelijk vijf jaar de cel in en een schadevergoeding van 14.000 euro betalen. De rechtbank beschouwt de man als een van de daders die op 15 maart in Sluis een gewapende overval pleegden op een juwelier in Sluis. De juwelierszaak werd midden op de dag door vier gewapende mannen met een screammasker op overvallen. Twee bleven buiten en hielden met een vuurwapen de omstanders op afstand en de andere twee stormden de winkel binnen.  In enkele minuten werden binnen vitrines stuk geslagen en 30 ringen en 31 dure horloges geroofd. De eigenaar van de zaak en een personeelslid werden gedwongen op de grond te gaan liggen. De daders zijn vervolgens in een grijze Golf over de grens naar ons land gevlucht  Even later werd in de Sacramentstraat in Westkapelle de uitgebrande vluchtauto aangetroffen. Dankzij een DNA-profiel kon de Terneuzenaar worden aangehouden. Van de overige overvallers ontbreekt nog ieder spoor.

Autohandel Quintens nu ook op de Natiënlaan in Knokke-Heist

Autohandel Quintens opende in Knokke zopas een nieuwe vestiging aan de Natiënlaan 180.
Uitbater Patrick Quintens is gespecialiseerd in tweedehands auto’s, vooral Duitse merken. Patrick behaalde op 18-jarige leeftijd zijn diploma automechanica en na 5 jaar ervaring besloot hij een bestaand autobedrijf over te nemen langs de Kalvekeetdijk 199.  De vestiging in de Natiënlaan wordt nu de Showroom van autohandel. De Dienst Naverkoop en Herstellingen worden op het adres  in de Kalvekeetdijk verzorgd.
Voorzitter Anne Vervarcke met de plaatselijk vertegenwoorders van de Raad voor Lokale Economie , Anne Braem (Kast-ID), Piet Louagie( Garage Peugeot), Kris Desmidt (2 K’s Lunch), zijn bijzonder verheugd met dit initiatief en wensen Patrick Quintens als jonge dynamische ondernemer heel veel succes toe.
Autohandel Quintens, Natiënlaan, 180 en Kalvekeetdijk, 199, 8300 Knokke-Heist

Tel. 050.51 18 62  www.autohandelquintens.be

Groene Halte: Nieuwe wandelroute ‘Zwinduinen en –polders’

Op dinsdag 3 december (Internationale Dag voor Personen met een Beperking) openen TreinTramBus, Agentschap voor Natuur en Bos, Westtoer en Licht en Liefde de nieuwe wandelroute ‘Zwinduinen en -polders’  in Knokke-Heist. Deze wandelroute is niet enkel goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ook toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, in het bijzonder voor blinden en slechtzienden. Het grootste deel van het traject kan zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers volledig zelfstandig afgelegd worden - met behulp van de routebeschrijving en de kaart in de brochure, de grootlettertekst en eventueel de audio- en gpx-bestanden die je ter aanvulling zal kunnen downloaden via www.groenehalte.be
Het project Groene Halte+ werd gerealiseerd met de financiële steun van het Fonds Elia beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De infrastructuur voor deze Groene Halte+-route werd gerealiseerd in het kader van het Interreg IVa project REECZ en werd mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Toerisme Vlaanderen, Westtoer en het Agentschap voor Natuur en Bos. Ook NMBS, De Lijn en de Stad Knokke verleenden hun medewerking aan het project.

Een Groene Halte-wandelroute begint en eindigt aan een station, een bus- of tramhalte. Dit zijn de zogenaamde ‘Groene Haltes’, herkenbaar aan het Groene Haltelogo. De trein, bus of tram die stopt aan een Groene Halte heeft een frequentie van minimaal één rit per uur, ook op zaterdag, zon- en feestdagen.Tussen 2006 en 2013 ontwikkelde TreinTramBus al veertig Groene Haltetrajecten.