2.2.08

TC Duinbergen serveert al 30 jaar

Op 12 juli viert TC Duinbergen 30 jaar bedrijvigheid in de badstad. De tennisclub met z’n 14 terreinen kan die verjaardag niet ongemerkt laten voorbijgaan. Er werden dan ook budgetten vrijgemaakt voor verfraaiingswerken. Naast een nieuw tuinhuis worden verder de paden naar de tennishal bezoomd met dolomiet-stroken en een stijlvolle verlichting. Voor de jonge jeugd wordt een klimparcours aangelegd. Dit survivalpakket kon dankzij de nodige sponsoring tweedehands aangekocht worden. In het clubhuis, de ontmoetingsplaats bij uitstek, werd de clubbar grondig vernieuwd. Ook al omdat Ronny en Annette Lierman er inmiddels 13 jaar aan de slag zijn.

Voorzitter D.Bailyu aan de nieuwe tap, geflankeerd door Annette Lekens en Ronny Lierman.

Streeklandbouwmuseum verhuist

Het streeklandbouwmuseum Agrimuda in Sint Anna ter Muiden verhuist definitief naar een nieuwe locatie. Het museum trok de laatste tijd veel minder bezoekers en lijdt zo'n 20.000 euro verlies per jaar. Over een jaar opent het nieuwe Agrimuda z’n deuren in de Sluise deelgemeente Nieuwvliet. Een stuk dichter bij het toeristische kustgebeuren. Het museum zal in de toekomst opnieuw in een schuur worden ondergebracht. De uitbating zal echter gebeuren door particulieren. Ambtenaren werken nog aan de inventarisatie van de huidige collectie van het museum. Mensen die spullen in bruikleen hebben gegeven, moeten toestemming geven om hun eigendom ook elders te exposeren.

"Punten pakken" aan de orde bij FC Knokke

Eerste Provincialer FC Knokke, dat met SK Torhout en SK Steenbrugge in degradatiegevaar verkeert, wil dit weekend kost wat kost thuis punten oogsten. tegen Club Roeselare. De spelers voelen zich gesterkt door het feit dat Trainer Henk Houwaart toegezegd heeft ook volgend jaar Knokke te coachen. Hij doet het zolang er geen andere baan uit de bus komt. Eddy Sys blijft in elk geval hulptrainer. FC Knokke kan zondag de kloof met de bezoekers van Club Roeselare tot drie punten verkleinen. Als het verkeerd gaat, loopt Club tot negen punten uit. “En dan komen we in hele nauwe schoentjes”, zegt Knokke-speler Bjorn Devarrewaere. “We moeten dus dringend winnen. Januari viel best mee, op de afwerking tegen Oostnieuwkerke na. We moeten er alleen voor zorgen dat we defensief geen openingen laten. Ik denk dat we met Knokke gewoon een enorme dip meemaakten, maar dat we ons zullen redden. Zelf ga ik ervan uit dat Knokke in eerste blijft. Ik laat alle pistes open en voorlopig besliste ik niks voor volgend jaar.” Inmiddels werd in Tweede Provinciale het verblijf van FC Heist in de degradatiezone donderdagavond bevestigd door 0-6 verlies in de vooruitgeschoven wedstrijd tegen Oostkamp.

Knokke-Heist op de Valentijnstoer

Februari is in Knokke-Heist weer helemaal de Maand van de Liefde. Voor amoureuze mensen zijn dan ook speciale arrangementen uitgewerkt in 11 hotels. Wie tijdens de maand februari via de dienst Toerisme een dergelijke liefdesarrangement reserveert krijgt bij aankomst een verwenpakket. Dat bestaat uit een flesje champagne, een luxe lingerie kousenband en een informatiepakket. Daarnaast kan het verliefde koppel deelnemen aan een wedstrijd waarbij een uniek juweel de hoofdprijs is. Verder hebben 31 restaurants de hele maand een Valentijnsmenu opgenomen in hun menukaart. Daarnaast spelen nog eens 70 winkels in op het initiatief. Sommigen belonen de klanten met een geschenk en een vijftigtal blijft elke zondag open.


Reserveren en informatie: www.knokke-heist.be, toerisme@knokke-heist.be of via telefoon 050/63.03.80.

1.2.08

Zeebrugge wordt "Landbrug" voor verbinding VK-Spanje

Met Zeebrugge als overslagpunt gaan de rederijen P&O en Transfennica een zogeheten "Landbridge" oplossing aanbieden voor het verschepen van onbegeleide vracht tussen Groot-Brittannië en Spanje. Onze kusthaven wordt de spil omdat beide maatschappijen zo'n 25 afvaarten per week in Zeebrugge realiseren. Britse transportmaatschappijen kunnen hun vracht via P&O Ferries vanuit Teesport, Hull of Tilbury rechtstreeks laten aansluiten op de Transfennica dienst van Zeebrugge naar Bilbao. P&O hoopt op jaarlijks 3.000 extra vrachtbewegingen als gevolg van de samenwerking. Michael van den Heuvel, Directeur van Transfennica noemde het: “Een belangrijk signaal voor het vrachtvervoer dat P&O als één van Europa's grootste veerbedrijven, vertrouwen heeft in onze dienst en het potentieel ervan erkent". Transfennica startte september vorig jaar de lijndienst tussen Zeebrugge en Bilbao om vrachtauto’s van de volle Franse wegen te halen. De ms Friedrich Russ en de ms Elizabeth Russ zorgen samen voor 3 afvaarten per week in beide richtingen met een reistijd van slechts 38 uur.

Krokussneeuw in Ardennen concurrent voor Knokke-Heist

De voorspelling van sneeuw in de Ardennen zal mogelijk wegen op de hotelbezetting aan de Kust. Volgens Toerisme Knokke-Heist is de krokusvakantie voor de kust altijd al het zwakste seizoen door concurrentie met ski- en zonnige oorden. Maar nu het zou gaan sneeuwen in de Ardennen, riskeren horecazaken aan zee ook dagjesmensen te verliezen. "Het is bij ons niet bijzonder druk", vat André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist samen. "Doordat de krokusvakantie dit jaar erg vroeg valt, is de concurrentie van de skigebieden extra groot." "Bovendien valt de carnavalweek dit jaar niet samen met het buitenland. De meeste Duitsers en de Nederlanders hebben vakantie van 9 tot 17 februari. "De hotels in Knokke-Heist zijn minder vol dan bij een gemiddelde krokusvakantie. "Bijna overal zijn nog kamers vrij", besluit Desmidt. "Cafés en restaurants hopen dat eigenaars van vakantieverblijven naar zee afzakken, en dat de carnavalstoet in Heist veel volk lokt."

Gemeenteraad stel aankoop nieuwe verlichtingspalen voor zeedijk uit

De gemeenteraad van Knokke-Heist heeft donderdagavond beslist om de aankoop van nieuwe verlichtingspalen voor de 8 kilometer lange zeedijk uit te stellen. Burgemeester Leopold Lippens laat eerst onderzoeken of de wijze van gunnen reglementair verloopt. Het was Open vld-raadslid Frank Naert die argumenteerde dat niet alle firma's die interesse hebben in het project kunnen deelnemen. Eén firma zou volgens hem systematisch worden uitgesloten. Knokke-Heist werkt voor de keuze van de firma samen met Eandis. Burgemeester Lippens laat nu onderzoeken of alle procedures volgens de wet zijn verlopen. Knokke-Heist trekt 2 miljoen euro uit voor de vernieuwing van de verlichting op de zeedijk. De huidige verlichtingspalen zijn er 20 jaar oud en niet meer veilig wegens aantasting door urine van honden.

Ruzie om schilderij van Warhol

In Koksijde is heibel ontstaan rond de aankoop van een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. Het schilderij wordt te koop aangeboden door een galerie in Knokke-Heist. Koksijde is geïnteresseerd omdat op het kunstwerk Paul Delvaux staat afgebeeld. Warhol had in 1981 een ontmoeting met Paul Delvaux in het huis Périer dat door Delvaux met wandschilderingen werd voorzien. Warhol bewonderde Delvaux en zijn kunst en wilde graag een portret van hem maken. De gemeente is nu bereid om 900.000 euro neer te tellen voor het doek. De CD&V in Koksijde verzet zich echter met klem tegen de aankoop. "Koksijde behoort tot top van schuldenlast per inwoner. Wij vinden dit niet kunnen", zegt Albert Serpieters van de CD&V. De partij wil dat het geld gebruikt wordt voor de aankoop van betaalbare gronden en de bouw van seniorenflats.

Werkzaamheden Marktstraat vertraagd

De werkzaamheden in de Markstraat in Heist duren behoorlijk langer dan gepland. Daar is een goede reden voor. De nutsmaatschappij Eandis wilde gelijktijdig de bestaande middendrukleiding van het gas vernieuwen. Het uitvoeren van een gestuurde boring is echter al tweemaal mislukt. Gevolg is dat deze leiding nu moet worden aangelegd via een open sleuf. Daartoe zal het wegdek tussen de Hermans-Lybaertstraat en de Molenstraat opengebroken worden. De aanleg van de gasleiding gebeurt vanaf 7 februari en zal nagenoeg 3 weken in beslag nemen.

De afwerking van de Markstraat (gedeelte tussen de Hermans-Lybaertstraat en Bondgenotenlaan) is voorzien voor begin maart. Zonder verdere uitvoeringsproblemen zal de straat opengesteld worden voor alle verkeer vanaf half maart. De garages gelegen achter de nieuwe rijwoningen van de Marktstraat (project Koudekerke) zullen gedurende de werkzaamheden aan de gasleiding enkel bereikbaar zijn via de Koudekerkelaan. De doorgang naar de Marktstraat zal afgesloten worden.

Loop van de Bevolking

Meer informatie omtrent geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER

Archiveren en Conserveren

Vanaf zaterdag palmen deKunstAcademie en vzw Vrij Atelier in Knokke-Heist het cultuurcentrum in met een avontuurlijke tentoonstelling. Men kan er terecht voor een uitgebreid overzicht van de artistieke creaties van zowel jongeren als volwassenen in het kader van het jaarthema “archiveren/conserveren”. De leerlingen van deKunstAcademie zijn op zoek gegaan naar vaak ongewone dingen die ze wilden bewaren voor de vergetelheid. De tentoonstelling is te bekijken tot 17 februari.

Exclusieve kroon voor Exclusief

Een kroon uit zilver en goud moet het pronkstuk worden van de ‘Nacht van Exclusief”. Het evenement wordt op zaterdag 12 april gehouden in het Casino Knokke. Het kroonjuweel werd vervaardigd door drie leerkrachten en vijf leerlingen van het Technisch Atheneum uit Heule bij Kortrijk. Mannequin Nathalie-Jane Krits zal in de badstad met de kroon op het hoofd defileren met een bruidsjurk van de Belgische couturier Geert De Puysseleyr. Het thema van de show wordt het 'Mysterie van het Nabije en Verre Oosten'.

Het spoor ontspoort

De vertragingen van de treinen op de route van Brussel naar Knokke/Blankenberge blijven kwaad bloed zetten bij studenten en pendelaars. De NMBS slaagt er niet in om de problemen te verhelpen. Ook een noodoplossing: het inzetten van oude treinstellen bracht donderdag geen soelaas. De drukste pendeltrein bleef donderdagavond tussen de velden steken. Burgemeester Lippens zag zich dan ook genoodzaakt om een raadslid te verontschuldigen die de gemeenteraad niet kon bijwonen omdat hij tijdelijk gegijzeld werd door de NMBS. Vlaams Parlementslid Patrick De Klerck heeft nu een brief op poten geschreven naar de bevoegde Federale Minister Inge Vervotte om deze aanslepende wantoestanden aan te kaarten.


Over de treinavonturen van donderdag lees je meer in ORO NieuwsMAGAZINE

Aanval op Tobruk

Het project ZENO, dat de Zwinduinen beheert, heeft zopas inzage gegeven in de stand van zaken. Vorig jaar is ondermeer voor de Kleyne Vlakte hydrologisch onderzoek gestart. Daarna werden de overblijfselen van het oude jumpingterrein verwijderd. Zo konden de duingraslanden in de overgang tussen duin en polder hersteld worden. In de lente zal nu verder worden gewerkt in het noorden van het gebied en komen ook de Groenpleinduinen aan de beurt. Daarbij zullen de vochtige duinvalleien en bestaande poelen hersteld worden. Ook komen er extra poelen om het gebied aantrekkelijker te maken voor amfibieën zoals de boomkikker. Vanaf de herfst zal men dan de zone bij Tobruk aanpakken en ook het deel ter hoogte van het bestaande knuppelpad. Door rond de jachtputten in Tobruk de aangeplante bomen te kappen, zal weer een halfopen landschap ontstaan dat de verbinding vormt tussen twee duingraslanden. Naast deze concrete beheerwerken gaat er in het Europese LIFE-natuurproject ZENO ook veel aandacht naar communicatie met de omwonenden en recreanten.

55 jaar sedert de Watersnoodramp

Op verschillende plaatsen in onze buurprovincie Zeeland werd vrijdag de watersnoodramp van 1953 herdacht. Het is 55 jaar geleden dat in de vroeg uren van 1 februari springtij en een zware noordwesterstorm dijken in ons land, Nederland en Engeland deden begeven. Aan onze kust en langs de Schelde werden de dijken op 37 plaatsen doorbroken. Ook in Knokke begaf de kustverdediging op een aantal plaatsen. Dat gebeurde vooral oostwaarts (richting Nederland). Er werden zo’n grote bressen geslagen dat villa’s dreigden in zee te storten. De hulp van het leger moest worden ingeroepen om te vermijden dat de zee een weg zou banen naar het lager gelegen achterland. Duizenden zandzakjes werden gevuld en tegen de volgende vloeden binnen de bressenwanden gestapeld. In Heist werd een groot gat in de dijk geslagen ter hoogte van het toenmalige Hotel Des Bains. Grond en zand werden door de zee weggevreten tot onder het hotel, dat dreigde in te storten. Ook op een paar andere plaatsen werden gaten in de zeewering gebeukt. Het water werd eerst opgevangen in de brede afvoerriolen die Heist toen al rijk was, maar stortte zich vervolgens op het dieper gelegen deel van de vroegere duinpanne waarin Heist gebouwd was: de Pannenstraat. Door de druk op de riolen spoot het water ook uit de riooldeksels in de laagst gelegen delen. De bevolking ging bij bouwwerven zandzakjes vullen om hun huizen en keldergaten zoveel mogelijk te vrijwaren. De lange muur die gebouwd langs de wandeldijk tussen het Laag Licht in Heist-West en afwateringskanalen in Zeebrugge werd door de storm zo goed als compleet weggeveegd. Grote brokstukken kwamen honderd meter verder op de kustweg terecht. Ook de tramsporen werden tussen Heist en Zeebrugge werden gedeeltelijk weggespoeld. Een vijftal Blankenbergse amfibievaartuigen die tijdens de zomer in Knokke, Heist en Blankenberge werden gebruikt om voor toeristen vanaf het strand tochtjes in zee te organiseren werden ingezet om in de ondergelopen delen van Walcheren hulp te bieden en onder meer mensen van daken te redden. Bij onze noorderburen kwamen 1836 mensen om het leven. In ons land vielen zo’n 25 mensenlevens te betreuren. De Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs wil de watersnoodramp blijven herdenken, zolang de bevolking daar behoefte aan heeft. Dat zei ze vanmorgen in haar toespraak tijdens de centrale herdenking.

Vanaf vanavond wordt op de Zeeuwse TV een week lang het gebeuren rond de Watersnoodramp belicht. Te ontvangen via satelliet Astra 3 op 11914 H 27000 3/4.

31.1.08

Vrije uitwisseling van aardgas in Zeebrugge

Op vrijdag 1 februari lanceert gasoperator Fluxys 'ZEE Platform Service' in de Zeebrugse haven. Met dat platform moet het voortaan mogelijk zijn voor aardgasbedrijven om zonder capaciteitsbeperking aardgas uit te wisselen aan alle ingangspunten in de zone Zeebrugge. ZEE Platform Service is volgens Fluxys een verdere stap in de ontwikkeling van de zone Zeebrugge als centrale draaischijf voor internationale aardgasstromen in Noordwest-Europa. Het syteem maakt voor gasbedrijven immers een makkelijke uitwisseling mogelijk voor aardgas via vier ingangspunten in de havenzone. Het platform voor uitwisseling van aardgas was al sinds 2006 operationeel. Tussen drie "aftappunten" in het havengebied werd 400.000 kubieke meter aardgas aangeboden voor de vrije uitwisseling. Met de bouw van twee bijkomende regelstations is het uitwisselingsplatform nu met volledige capaciteit operationeel. Nu het systeem volledig operationeel is, verdwijnt ook de toewijzingsprocedure.

Meeuwenplaag in aantocht?

Wetenschappers waarschuwen voor een verspreiding van de meeuwenpopulatie over heel Vlaanderen als over enkele jaren een grote broedplaats in Zeebrugge verdwijnt. Dat zegden ze vandaag tijdens een seminarie over meeuwen in het Provinciaal Ankerpunt in Oostende. Op initiatief van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer waren er een honderdtal wetenschappers, politici en verantwoordelijken van gemeenten en overheden aanwezig. Eric Stienen van het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek schetste de omvang van de meeuwenpopulatie. "Er leven 20.000 overwinterende meeuwen in de strand- en havengebieden en nog eens 30.000 op zee. De meest voorkomende soorten zijn de zilvermeeuw en drieteenmeeuw en bij de broedende paren de zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw. De kust telt nu 6.000 broedende koppels die voor 95 procent in het Zeebrugse havengebied zitten op een oppervlakte van 20 tot 30 hectare." "Maar er dreigt een groot gevaar want over een tweetal jaar gaat de haven dat terrein exploiteren en zullen de broedende meeuwen zich verplaatsen naar steden en dorpen, mogelijk over heel Vlaanderen. Studies in Nederland en Engeland tonen aan dat 30 procent van de meeuwenpopulatie er in steden leeft.

Hulpdiensten paraat voor stormweer

De hulpdiensten aan de kust en op zee zijn paraat voor de storm die deze namiddag over het land trekt. De kustwacht verwacht windkracht 7 tot 9 met pieken van 10 en 11. De zeegang bedraagt 5 meter. De loodsboot blijft binnen. De schepen worden via radiocommunicatie begeleid. De piek van de storm wordt kort na de middag verwacht. Op land wordt windkracht 8 voorspeld. De brandweer van Knokke-Heist volgt de evolutie van de storm op de voet. Een zuid-westerstorm is volgens de brandweer onvoorspelbaar. De manschappen staan paraat om uit te rukken voor ontwortelde bomen, afgewaaide takken of weggewaaide dakpannen. Inmiddels is de haven van Dover tijdelijk gesloten. Het ferryverkeer is daardoor op dit ogenblik fors vertraagd.

Toekomstplannen voor Het ZWIN

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Knokke-Heist vreest gevolgen wegwerkzaamheden Zeebrugge

De komende maanden komt ook de bereikbaarheid van Knokke-Heist in het gedrang door de vele wegwerkzaamheden die rond de haven van Zeebrugge worden uitgevoerd. Op alle wegen naar de Oostkust worden vanaf 4 februari tot minstens half april lange files verwacht. De (Zee)Brugse toerismeschepen Jean-Marie Bogaert stelt dat toeristen het best per trein naar onze regio kunnen reizen. Dat is echter voor de meeste toeristen niet aan de orde. In de badstad vreest men dat het onbezonnen cumuleren van werken rond Zeebrugge de toeristische industrie in Knokke-Heist de komende maanden flink wat winstderving zal bezorgen, te beginnen met de krokusvakantie. Aan het domwichtige fabeltje dat omzendbrieven van minister Crevits de verkeersoverlast zullen inperken wordt door niemand in Knokke-Heist (of daarbuiten) enig geloof gehecht. Dagelijks rijden meer dan 2500 vrachtwagens van en naar Zeebrugge. Zonder het personenverkeer te rekenen is dat al een file van 40 km.

Jeugdpoëziewedstrijd overdonderend succes

De jeugdpoëziewedstrijd van de Marnixring “De Blinckaert” in Knokke-Heist was andermaal een overrompelend succes. De vele honderden inzendingen kwamen volgens Blinckaertvoorzitter Danny Bossaert niet alleen uit Vlaanderen, maar ook uit Nederland. Het was meteen de vierde editie van de wedstrijd. De prijzen werden woensdagavond uitgereikt in het Cultuurcentrum Scharpoord. Het was meteen de start van het jaarlijks “Poëziefeest”. Uit meer dan 800 gedichten met als thema “Een land dichtbij of ver van hier” werden door de jury 18 poëziestukjes geselecteerd. Schepenen Maxim Willems en Ingrid Reubens deelden aan de winnaars vervolgens boekenbonnen uit ter waarde van zo’n 800 euro. Het gedicht met de meeste stemmen was van de hand van de 10-jarige Yasaman Ahmaribaf. Voordrachtkunstenaar Frank Degruyter droeg de geselecteerde gedichten voor en het geheel werd muzikaal opgeluisterd door tv-celebrity Axl Peleman.


Het Anker wint tekenwedstrijd Carnaval

Het Carnaval in Heist zit duidelijk in de lift. Niet alleen waren er een record aantal inschrijvingen voor de stoet op zondag, ook de traditionele teken- en knutselwedstrijd blijkt een waar schot in de roos. Dit keer was het thema “Carnaval zonder Grenzen”. De deelnemende klassen hebben dat ieder op hun eigen manier origineel aangepakt. De hoofdprijs ging ditmaal naar het 4de leerjaar van de Heistse basisschool Het Anker. De openluchttentoonstelling van alle ingezonden werken is doorlopend te bezichtigen tot 11 februari in de Graaf d’Ursellaan en op het Heldenplein.

De volledige uitslag:

Categorie A
1. OLVO Ramskapelle 1/2/3 kleuterklas- juffen Brigitte & Kathleen
2. Margaretaschool Peuterklas - Juf Marie-Jeanne Haegebaert
3. H. Hartschool 3e kleuter - juf Lut Monballyu

Categorie B
1. OLVO Ramskapelle 1&2 leerjaar - juf Roos Lambrecht
2. De Zeeparel 1&2 leerjaar - juf Murielle Jooris
3. OLVO Heist leerjaar 2B - juf Sabine

Categorie C
1. Het Anker 4e leerjaar - juf Dinakis Anoula (won ook de hoofdprijs)
2. OLVO Heist leerjaar 4A - juf Peggy Vantorre
3. Het Anker 3e leerjaar - juf Shanna Deweerd

Categorie D
1. OLVO Heist leerjaar 5C - Francis Ghyssaert
2. Het Anker 6e leerjaar - juf Vicky Vanlandschoot
3. Duinenkind 5e leerjaar - Dirk Van Engelandt

Vastgoedinformatie via E-loket

De gemeentelijke diensten in Knokke-Heist moeten steeds vaker vastgoedinformatie verstrekken aan notarissen, bedrijven en privé personen. Door de vaak gewijzigde BPA’s en andere reglementeringen betekent een en ander zwaar opzoekingswerk voor het personeel in de bewuste dienst. Momenteel krijgt de gemeente namelijk wekelijks tussen de 500 à 800 vragen om inlichtingen in verband met bouwen en verbouwen. Vaak gaat het om informatie die in de bevoegdheidssfeer van achitecten of notarissen ligt. Voor het opzoeken en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie zal in de toekomst aan de aanvrager een retributie van 50 euro worden verrekend. Binnenkort zal men dergelijke vragen trouwens ook kunnen stellen via het internet en het gemeentelijk e-loket. Aanvragen kunnen uiteraard ook aan de balie gebeuren in het Stadhuis Knokke.

Brandgevaar Carnavalwagens

Ondanks het feit dat bij onze noorderburen schuren en loodsen waar Carnavalwagens worden klaargebouwd door de brandweer gecontroleerd worden heeft zich woensdag over de grens een brandramp voorgedaan. In het Zeeuwse dorptje Heikant werkten 10 carnavalverenigingen uit het omliggende in een enorme gemeentelijke loods aan hun carnavalwagens. Om een onbekende reden is toen brand ontstaan. Negen carnavalwagens zijn daarbij een prooi geworden van de vlammen. De schade beloopt vele tienduizenden euro’s. Voor veel van de betrokken carnavalverenigingen betekent deze verliespost het einde. Ze kunnen met hun wagens dit jaar namelijk ook geen prijzengeld verdienen. In Knokke-Heist wijst men de wagenbouwers er dan ook op de komende dagen extra voorzichtig om te springen met brandbare materialen. De brandweer eist ook dit jaar extra voorzorgsmaatregelen. Op iedere wagen moet een brandblusapparaat aanwezig zijn (met een inhoud van minimum 6 liter waterschuim) en de brandstof voor de generators mag niet opgeslagen worden in de onmiddellijke omgeving van een generator of warmtebron. Deze hoeveelheid brandstof mag maximum 20 liter bedragen.

Parcours en Reglementering Carnavalstoet Heist

Scheldemondraad vergadert in Zeebrugge

Op maandag 11 februari vergadert de Scheldemondraad voor het eerst in Zeebrugge. De raad is het samenwerkingsplatform van de grensprovincies West- en Oost-Vlaanderen en Zeeland. Op de agenda staan vooral punten die te maken hebben met het nieuwe eigen budget van de Scheldemondraad. De drie provincies storten voortaan jaarlijks ieder 25.000 euro in de pot. De Scheldemondraad heeft inmiddels een communicatiebureau in de arm genomen. Dat moet een handje helpen bij het verbeteren van de betrokkenheid van de bewoners uit onze regio bij grensoverschrijdende evenementen. De bedoeling is om zonder veel rompslomp toelagen ter beschikking te stellen voor kleine grensoverschrijdende initiatieven.

Wedstrijd FC Heist-SV Oostkamp donderdagavond reeds

Donderdagavond (31 januari) staat in Tweede Provinciale A om 20u al het vooruitgeschoven duel tussen FC Heist en SV Oostkamp op het programma. De gemeente verbiedt namelijk het voetbalspel tijdens de zondagse carnavalstoet. Oostkamp weigerde om zaterdagavond te spelen, dus werd gekozen voor vanavond. Wel moet men op Stadion De Taeye uitwijken naar het tweede veld omdat er op het eerste geen verlichting is. In alle geval zal FC Heist vanavond geen concurrentie ondervinden van andere wedstrijden.

30.1.08

Nieuwe sloopronde voor de visserij

Op een vergadering bij de Zeebrugse Visveiling heeft Manu Desutter, als voorzitter van de visserijcommissie, meegedeeld dat 26 miljoen euro van het Europees Vissserij Fonds zal worden aangewend om de visserijvloot aan te passen en te beperken. "Nu al is zeker dat er in 2010 een nieuwe sloopronde zal plaatsvinden. Daarbij zullen elf grote bokkentrailers en tien kustvissers uit de vaart worden genomen. Er zullen vier eurokotters bijkomen. Daardoor zal het aantal schepen van 107 naar 90 dalen. De sloopronde zal 100 procent worden gesubsidieerd”, aldus Manu Desutter. Naast directe investeringen op de schepen, kan uit het fonds ook geld worden besteed aan de promotie van visserijproducten en opleiding. Een deel van het geld mag ook gaan naar sociale maatregelen voor de vissers. Alle maatregelen die zullen worden genomen, moeten beoordeeld worden op duurzaamheid. Dat de interesse voor de informatievergadering maar lauw was, is volgens Manu Desutter niet onlogisch. "De investeringsmogelijkheid van de reders is momenteel relatief klein door de hoge brandstofprijzen".

Plassende honden kosten flinke stuiver

Het zijn plassende honden die het gemeentebestuur van Knokke-Heist verplichten om de openbare verlichting langs de hele lengte van de zeedijk te vervangen. Dat heeft Eerste Schepen Maxim Willems zopas meegedeeld. De palen en armaturen zijn ruim 20 jaar oud. Ze hebben zoutafzetting en stormwinden bijzonder goed doorstaan. Maar de palen blijken niet opgewassen tegen bijtende stoffen in de hondenurine waarmee ze dagelijks besproeid worden. Hier en daar moesten reeds enkele palen weggenomen worden. Omdat thans opnieuw meerdere palen zijn aangetast komt de veiligheid van weggebruikers en omwonenden in het gedrang. De vervanging van de 160 verlichtingspalen en het kabelwerk zal naar schatting zo’n 2 miljoen euro kosten. Ongeveer drie kwart van dat bedrag komt ten laste van de gemeente. De rest is voor rekening van Imewo. Er wordt nu gekozen voor palen in een harde houtsoort die bestand is tegen plassende honden en mét een energiezuinige verlichting, aldus nog Schepen Willems.

Belgisch Kampioenschap Wielrennen in Knokke-Heist

Deze zomer wordt in Knokke-Heist het Belgisch Kampioenschap Wielrennen voor de Elite met Contract verreden. Dat zal gebeuren op zondag 29 juni. Om dit gratis evenement aan de wielerliefhebbers te kunnen aanbieden moet de gemeente echter met een fors bedrag over de brug komen. Om het evenement naar de badstad te halen was liefst 80.000 euro nodig. Het Belgisch kampioenschap wielrennen werd voor het eerst in 1894 verreden. Vorig jaar werd het wielerspektakel in Ronse georganiseerd. Eind juni fungeert dus weer de badstad als decor.

Videoborden voor Knokke-Heist

Knokke-Heist is volgens Eerste Schepen Maxim Willems van plan om de huidige infopalen met affiches te vervangen door videoborden. De badstad wil de borden met LED-technologie en bewegende videobeelden op 20 locaties in de gemeente plaatsen. De borden hebben een oppervlakte van 2 vierkante meter. Daarnaast komen op de invalswegen grotere exemplaren. De nieuwe interactieve borden moeten het mogelijk maken om ingescande affiches van activiteiten van verenigingen te tonen. Omdat de borden individueel aangestuurd kunnen worden, zullen ook lokale boodschappen per deelgemeente kunnen worden verspreid. Knokke-Heist is volgens Schepen Willems “al 12 jaar op zoek naar een dergelijk systeem”. Het wordt meteen de eerste gemeente die een dergelijk gesofistikeerde informatieborden in gebruik neemt. Om de informatieverschaffing vlot te laten verlopen komt er een centrale agenda voor de hele badstad. Iets wat momenteel nog veel te wensen overlaat. Ook bij calamiteiten zullen de videoborden onmiddellijk kunnen ingezet worden om de bevolking te alarmeren.

Nieuwigheden vanaf 1 februari

Vanaf 1 februari worden weer een aantal nieuwigheden ingevoerd. Een kaart of biljet voor bus of tram van De Lijn wordt in voorverkoop in sommige gevallen een stuk goedkoper dan op het voertuig. Bij de chauffeur zal een gewoon biljet voortaan 1,60 euro kosten, terwijl dat in voorverkoop 1,20 euro blijft. Met de prijsaanpassing wil De Lijn de voorverkoop van vervoerbewijzen verder stimuleren, om zo stipter te kunnen rijden. De prijs van een treinkaartje gaat vanaf vrijdag omhoog, met gemiddeld 2,29 procent. Ook de Go Pass en Rail Pass worden duurder. Aan de NMBS-tarieven voor senioren wordt vooralsnog niet geraakt. Vanaf 1 februari ziet ook een paspoort er anders uit. Het nieuwe paspoort is technologisch gesofisticeerder en moet een snellere en efficiënte controle mogelijk maken en de gegevens beter beschermen. Het paspoort heeft ook een nieuw design.

29.1.08

Bejaard echtpaar gewond

Bij verkeersongevallen die dinsdag voor veel hinder zorgden op de Antwerpse ring was ook een echtpaar uit Knokke-Heist betrokken. Kort na 15 uur deed zich een aanrijding voor tussen een vrachtwagen en een auto ter hoogte van Berchem, in de richting van Gent. De wagen belandde op zijn dak en de twee inzittenden, een man van 84 en een vrouw van 79 uit Knokke-Heist, werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De snelweg was even volledig afgesloten voor het verkeer.

Iets meer illegalen

Het aantal illegalen dat in 2007 in het gerechtelijke arrondissement Brugge is opgepakt, is licht gestegen. Dat heeft het parket in Brugge dinsdag bevestigd. In het hele arrondissement werden zo'n 2.580 vreemdelingen zonder papieren opgepakt. Een stijging met bijna 3 procent. Met de illegalen ging het om mensen zonder papieren die naar Groot-Brittannië probeerden te reizen, criminele feiten pleegden of opgepakt werden bij zwartwerk. Het aantal vluchtelingen dat via Zeebrugge of Oostende in Groot-Brittannië wilde raken, werd vastgesteld op 1.707 personen. Sommigen probeerden verschillende keren en gebruikten daarbij soms een valse identiteit. Een aantal mensen werd drie tot vijf keer opgepakt. Het parket besluit dat 770 personen naar Groot-Brittannië wilden reizen. Dat is een lichte stijging tegenover 2006, maar slechts een fractie van het piekjaar 2003. Toen probeerden ongeveer 2.600 vluchtelingen in Groot-Brittannië te raken. Van de 770 vluchtelingen die het Kanaal wilden oversteken, probeerden 403 dat via Oostende en 290 via Zeebrugge. Het merendeel, of 268 personen, is afkomstig uit India. Op de tweede en derde plaats staan Irak met 76 mensen en Algerije met 74 mensen. In 2007 werden 33 mensensmokkelaars gearresteerd. In 2006 waren dat er 29. Volgens de cijfers werden vorig jaar ook 8 vluchtelingen zonder papieren opgepakt die vanuit Groot-Brittannië naar België kwamen. Dat is een nieuw fenomeen.

Subsidie voor Beaufort

Knokke-Heist en negen andere kustgemeenten hebben reeds hun principiële steun toegezegd aan de kunsttentoonstelling Beaufort 2009. Dat gebeurde na de positieve evaluatie van de vorige edities in 2003 en 2006. Beaufort is een 3-jaarlijkse kunstmanifestatie met als doel een opwaardering van het kustlandschap en een verhoging van de kustbeleving. Voor de editie van 2009 heeft de minister-president kort geleden een bedrag van 125.000 euro voorzien. In Knokke-Heist stelt de afdeling Vrijetijd nu voor om een subsidie van ruim 48.000 euro toe te kennen aan de vzw Ku(n)st, organisator van het Beaufort gebeuren.

Minder overlijdens in Knokke-Heist

Volgens het dossier van Burgerlijke Stand waren er vorig jaar 315 aangiften van overlijden in de badstad. Dat is 7,5 % minder dan in 2006. Het geldt hier echter niet allemaal inwoners van de badstad. Met meer dan 40 mensen ging het om overlijdens van toeristen of mensen van buiten de gemeente die in het ziekenhuis in Knokke-Heist verpleegd werden. Het juiste aantal mensen uit de badstad dat vorig jaar overleden is zal pas later precies bekend zijn. Momenteel worden namelijk ook nog gegevens verwerkt van Knokke-Heistenaars die in 2007 in het buitenland zijn overleden.

Wegwerkzaamheden Parmentierlaan/Koningslaan/Meerlaan

In Knokke staan de komende weken wegwerkzaamheden op het programma in de zone van de Parmentierlaan, Koningslaan en Meerlaan. Vanaf 11 februari tot 30 maart wordt in dat gebied voorbereidend werk aangevat. Daarbij worden trottoirs opgebroken voor aanpassing en uitbreiding van nutsleidingen. Direct na de paasvakantie (op 7 april) wordt het kruispunt Koningslaan/Meerlaan/Boudewijnlaan volledig afgesloten voor rioolwerkzaamheden. Dat werk duurt tot 15 juni. Van september 2008 tot juni 2009 wordt de Paul Parmentierlaan vervolgens heraangelegd. In juni worden de nutsleidingen onder de trottoirs tussen Boudewijnlaan en Nestor de Tièrestraat aangepast en uitgebreid. Doorgaand verkeer blijft mogelijk. Voor de zomermaanden worden die trottoirs voorlopig hersteld. In september gaat de rijbaan op de schop voor rioleringswerk. In september 2009 is de Koningslaan aan de beurt, een jaar later de Meerlaan.

Toneel Lyceum

De laatstejaars van het Lyceum in Knokke zijn momenteel druk in de weer met de voorbereiding van het jaarlijkse toneelstuk. Het script van regisseur Yves Dekimpe is een vrije bewerking van “Het Portret van Dorian Gray”, de bekende roman van Oscar Wilde. Het stuk speelt zich af in Brussel tegen het einde van de 19de eeuw. Een buitengewoon knappe jonge vrouw laat haar portret schilderen. Het geschilderde evenbeeld is zo verbluffend mooi, dat ze wenst dat ze zelf ook eeuwig jong zou kunnen blijven. Dat brengt allerlei verwikkelingen met zich mee. Het stuk “Het Portret” wordt opgevoerd op 14 en 15 maart.

28.1.08

Zaak Surfers' Paradise toch terug naar trage rechter

Het dossier in verband met de al of niet wettelijke inplanting van Surfers’ Paradise bij het Lekkerbekstrand in Knokke gaat toch terug naar rechter Paul Verstraete. Dat heeft het Hof van Cassatie maandag beslist. Eerder speelde de Brugse rechter onder meer dit dossier kwijt omdat hij te lang de tijd nam om tot een vonnis te komen. De rechter blijft wikken en wegen, maar komt niet tot een besluit. Intussen stapelen de dossiers zich op. De zaak Surfers’ Paradise gaat nu terug naar de rechter omdat hij heeft laten weten dat hij het vonnis bijna rond heeft. De uitspraak zou dan toch op 12 februari volgen.

Saint Amour opnieuw te gast in Scharpoord

Met februari en Valentijn in zicht mag men binnenkort dus ook Saint Amour weer in Knokke-Heist verwacht. Dit bont gezelschap aan schrijvers, dichters en zangers toert inmmers met de blijde boodschap van liefde en begeerte weer door het land. Bij de vijftiende editie heeft men verliefdheid en tederheid centraal geplaatst. Op het programma staan onder meer de Irakees Rodaan Al Galidi, dichter en essayist Bernard Dewulf, acteur Axel Daeseleire en de Amsterdamse Ariëlla Kornmehl. Verder nog Bruggeling Bart Moeyaert, winnares van verschillende prestigieuze literaire prijzen Anne Provoost, Stijn Vranken en de Franse versie van Woody Allen, François Weyergans. Special Guest voor Knokke-Heist is Herman Brusselmans. Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon, verpakt het geheel met fraaie muzikale intermezzi, terwijl Sven Speybrouck als presentator alles uit de kast haalt. De Saint Amour-karavaan houdt op 17 februari halt in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Voor tickets en info: Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, T: 050/630 430 of www.ccknokke-heist.be

CD&V legt nadruk op woonbeleid in Knokke-Heist

Op de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van de CD&V had minister van Staat, Jean-Luc Dehaene, het vrijdag over de globalisering en europeanisering met daar tegenover de tendens tot regionalisering. Bert De Brabandere, voorzitter van JONGCD&V evalueerde de voorbije formatieronde vanuit het standpunt van de jongeren en maakte duidelijk wat er op het spel staat op 23 maart. Lokaal voorzitter Thierry Coryn legde dan weer de nadruk op het goede resultaat in het AX-dossier en het woonbeleid in Knokke-Heist. De visie is dat alle inwoners moeten kunnen beschikken over een woning van goede kwaliteit in een aangename woonomgeving tegen een betaalbare prijs en met woonzekerheid.

Meer hierover lees je HIER

27.1.08

Voetbal in Heist en Knokke blijft op de sukkel

Zowel voor FC Knokke als FC Heist bleef het ook zondag een moeizame strijd in de onderste regionen van het klassement. In Eerste Provinciale moest FC Knokke op verplaatsing met 2-1 het onderspit delven tegen tweede geklasseerde Oostnieuwkerke. Knokke blijft met 20 punten op de dertiende plaats in de rangschikking. Voor FC Heist was er in Tweede Provinciale A eveneens een uitwedstrijd, en 3-0 verlies tegen middenmoter Oudenburg. Heist staat 14de met 16 punten. Het enige positief nieuws was het vertoon van VVWestkapelle tegen lantaardrager Aartrijke in Derde Provinciale A. De uitslag 4-2. VVW blijft veilig op de derde plaats met inmiddels 41 punten. Vierde Provinciale A tenslotte: Moerkerke verloor met 0-2 van Zwevezele. Zeemeeuw Zeebrugge, dat niet genoeg spelers bij mekaar kreeg, gaf zaterdagavond 5-0 forfait tegen VKSO Zerkegem. Moerkerke staat 14de met 16 punten en Zeebrugge blijft hekkensluiter met 4 punten.

Huwelijken én echtscheidingen dalen in Knokke-Heist

Zowel het aantal huwelijken als het aantal echtscheidingen gaan in dalende lijn in Knokke-Heist. Er werden vorig jaar 127 huwelijken afgesloten in de badstad. Dat waren er 4,5 procent minder dan in 2006. Iets meer dan de helft van de huwelijkspartners was al een keer getrouwd geweest. Met 3 van de huwelijken ging het om personen van hetzelfde geslacht. Juni, augustus en september waren de drukste huwelijksmaanden. Er werden vorig jaar ook 74 echtscheidingen uitgesproken, een daling met 4 procent. Ruim drie kwart van de echtscheidingen gebeurden met onderlinge toestemming.

Pokeren lokt jonger cliënteel naar Casino Knokke

Sedert een week kan men in het Casino Knokke ook pokeren. De bedoeling is om met de drie pokertafels jonger cliënteel aan te trekken. En dat blijkt te lukken. Het aanboren van nieuwe markten is trouwens een bittere noodzaak. Het aantal bezoekers vertoont al lange tijd een dalende trend. Kandidaat-spelers moeten in het casino minstens 100 euro op tafel leggen om te kunnen meedoen. Aan de duurste tafel bedraagt het minimum inkoopbedrag aan jetons 500 euro. Bij poker nemen de spelers het tegen elkaar op en niet tegen het casino. Inkomsten haalt het casino uit het aanrekenen van een ‘stoelgeld’. Aan de 'goedkoopste' tafel betaalt elke speler 15 euro per uur. Voor de twee andere tafels wordt 20 en 25 euro gerekend voor elk uur dat een speler een stoel inneemt. Pokeren in het Casino blijkt vooral een mannenspel. Op een week tijd viel bij de pokertafels nog geen enkele vrouw te bespeuren.