11.10.13

Gedenkzuilen op strooiweide in Knokke-Heist

Op de strooiweide op de centrale parkbegraafplaats in Knokke-Heist heeft het gemeentebestuur 3  gedenkzuilen in arduin laten plaatsen. Op één van de  zuilen heeft de Brugse kunstenares Maud Bekaert de tekst “Zoveel meer dan een herinnering” gebeiteld. Op elke lege zijde van een zuil kunnen 75 naamplaatjes in blauwe hardsteen aangebracht worden van overledenen waarvan de as op de weide is uitgestrooid.
6 gedenkzuilen
Op termijn zullen er nog 3 gedenkstenen bijkomen.  Om esthetische reden wordt het aantal gedenkzuilen beperkt tot maximum 6.  U kunt een naamplaatje in concessie nemen voor dierbaren die overleden zijn sinds 1 januari 2013 en dit voor een periode van 10 jaar. De prijs bedraagt 70 euro. De concessie kan niet verlengd worden. Naast uitstrooien bestaat er uiteraard ook nog altijd de mogelijkheid om de as van een overledene bij te zetten in een nis of urnenkelder.
Elektronisch informatiesysteem

De Centrale parkbegraafplaats van Knokke-Heist is ook uitgebouwd met een handig elektronisch informatiesysteem. Via deze link  kan iedereen de precieze locatie van elke overledene op de centrale begraafplaats van Knokke-Heist opzoeken. U tikt gewoon de naam van de overledene in waarna u het plannetje met de route kunt afdrukken. Voor personen die eventueel niet over een pc beschikken, staat er op de begraafplaats ook een infozuil waar u dezelfde opzoekingen kunt uitvoeren.

20ste Werkjaar voor Jeugdparlement Knokke-Heist

Zopas ging het Jeugdparlement opnieuw van start, een creatieve denktank vol jonge Knokke-Heistse parlementariërs die uitblinken door gedrevenheid en zin voor initiatief. Wie in het jeugdparlement zit, krijgt van het gemeentebestuur volop de mogelijkheid om zelf activiteiten te organiseren zoals het skate-event, diverse uitstappen of een trip met de concertbus naar een optreden…
Elk lid van het jeugdparlement kan ook bepaalde zaken signaleren aan het gemeentebestuur zoals onveiligheidsproblemen bij het uitgaan of takken die een fietspad belemmeren. De dienst Jeugdcultuur heeft voor het Jeugdparlement ook nog interessante vormingsessies in petto. Op de agenda staat alvast een EHBO training. Omdat het jeugdparlement zijn 20ste werkjaar ingaat, mogen de jongeren zich nog aan een aantal leuke specials verwachten. 

Lijkt dit jeugdparlement iets voor jou? Neem dan gerust contact op met de dienst jeugdcultuur. Je vindt hen op Facebook of kan hen mailen via jeugd@knokke-heist.be

Record deelnemers voor enige Belgische Junior Surfwedstrijd

Steeds meer jongeren golfsurfen aan onze kust en dat hebben de surfclubs aan de Noordzee samen met de Belgische Surf Federatie begrepen. Tijdens de Philips O'Neill Groms Challenge in Knokke-Heist kunnen de Belgische beloften zich met elkaar en met Nederlandse jeugdtalenten meten op een surfwedstrijd zoals bij de profs. Deze wedstrijd voor jongens en meisjes onder de zeventien jaar vindt maar één keer per jaar in ons land plaats, en kan dit jaar rekenen op een recordaantal van 48 ingeschreven deelnemers uit België en Nederland.
De Belgische golven zijn vaak klein en ongevaarlijk, perfect voor de eerste ritjes van de lichtgewichten. Op sommige dagen mogen we zelfs vanuit het hoge noorden stevige deining verwelkomen. De Philips O'Neill Groms Challenge mikt op die grotere golven en hanteert daarom een wachtperiode van 5 weekends zoals bij de wedstrijden voor profs. De deelnemers strijden een afgebakende tijd (20 minuten bvb.) in groepjes. Wie de mooiste figuren op de golven maakt, mag door naar de volgende ronde en in de grote finale wordt beslist wie de uiteindelijke winnaar wordt. Een live score systeem laat de surfboys en -girls meteen hun punten weten. Een fotograaf en cameraman leggen alle actie vast en misschien scoren de surfertjes wel hun eerste foto in een surfmagazine of in de krant. Deelnemen blijft echter belangrijker dan winnen en daarom zijn er prijzen voor iedereen!

De nieuwe generatie surfers verdedigde vorig jaar voor de vijfde keer de Belgische eer op het landen-EK in het Franse Lacanau. Op dit Europees landenkampioenschap voor junioren (Eurojunior) werd het Belgische team knap 7de, een plaats net na de traditionele surflanden die gezien mag worden als kampioen van de kleine surflanden. De Belgische Surf Federatie wil verder op dat elan en traint de junioren dit jaar nog intensiever op meerdere buitenlandse stages. De jongeren kunnen tijdens de Philips O'Neill Groms Challenge ervaring opdoen voor de volgende afspraak op Europees niveau.

Zoute Grand Prix® 2013 zamelt geld in voor Het Baken in Knokke-Heist

De ZOUTE GRAND PRIX® 2013 steunt, net als vorig jaar, een goed doel. Dat is opnieuw Het Baken in Knokke-Heist, een dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De vorige editie van het classic car festival verzamelde dankzij de verkoop van rode rallypetjes een bedrag van 5000 euro. Die opbrengst ging integraal naar Het Baken. De cheque werd persoonlijk overhandigd door de voorzitter van de ZOUTE AUTOMOBILE CLUB® en burgemeester van Knokke-Heist graaf Leopold Lippens en organisatoren Philippe Van de Ryse, Filip en David Bourgoo. De organisatie van de ZOUTE GRAND PRIX® 2013 verwacht naar aanleiding van de komende editie een bedrag in dezelfde grootteorde in te zamelen. 

Foto: (achteraan, v.l.n.r.) Philippe Van de Ryse, burgemeester Leopold Lippens, David en Filip Bourgoo

Congres over liberalisering havens

Vandaag congresseren in Antwerpen de Europese Commissie, internationale havenjuristen, de betrokken Europese sectororganisaties en Europese en Vlaamse politici over Port Package III. Dat is de derde poging van Europa om de havensector te liberaliseren. Eerdere voorstellen uit 2001 en 2004 werden onder druk van de vakbonden weggestemd door het Europees Parlement. Pas vorige week heeft het Europees Parlement voor het eerst over de tekst gedebatteerd. De studiedag komt in het midden van het nieuwe politieke debat. Ruim 100 leidende havenprofessionals uit liefst 14 verschillende landen nemen aan dit allereerste congres over Port Package III deel. Het nieuwe voorstel regelt de toegang tot de markt voor goederenbehandelaars, passagiersterminals, loodsen, slepers, vast- en losmakers, baggeraars, ophalers van scheepsafval en leveranciers van scheepsbrandstoffen. Bovendien regelt het de tarifering van de havendiensten. Goederenbehandeling en havenarbeid zijn echter van sommige bepalingen vrijgesteld. Ook de nieuwe Europese Concessierichtlijn wordt onder de loep genomen.

Acteur Rik Verheye opent 6de seizoen Zondagbabbels in Knokke-Heist

Nu zondag 13 oktober om 10 uur mag rasechte maar inmiddels uitgeweken Knokkenaar Rik Verheye het zesde seizoen van de zondagochtendbabbels "Onder Ons" openen in het Antique Café in de Lippenslaan. Dit keer gaat het dus niet om een éminence grise met een lang en verdienstelijk verleden, maar een jonge en talentvolle spring-in-’t-veld die momenteel een veelbelovende tv- en filmcarrière aan het uitbouwen is. Cas Goossens neemt de zware taak op zijn schouders om deze hyperkinetische en flamboyante persoonlijkheid in zijn praatstoel te houden.
Tv- en filmcarrière
De inmiddels 27-jarige Rik Verheye studeerde in 2009 af aan het Instituut Herman Teirlinck. Hij was actief in producties van de theatergezelschappen Monty, Olympique Dramatique en FC Bergman. In 2010 had hij een hoofdrol in de film Adem, waarin hij Jimmy vertolkte. Hij werkte eveneens mee aan de film Groenten uit Balen en in de fictiereeks De Vijfhoek. Hij speelde in televisieseries de rol van Daan in De Rodenburgs en in 2010-2011 een hoofdrol als de verwijfde kapper Anthony De Keersmaecker in de dagelijks op VTM uitgezonden telenovela Ella. In 2013 vertolkte hij een hoofdrol in zowel Danni Lowinski als Crème de la Crème. Hij werd ook gevraagd voor gastrollen in Witse en Code 37.
Ludieke stunten
Rik is ook de geknipte man voor ludieke stunten. Op tweede kerstdag 2010 deed hij een huwelijksaanzoek tijdens de rust van de voetbalwedstrijd Cercle Brugge - Standard Luik uit de hoogste Belgische voetbalafdeling. Het bleek achteraf om een in scène gezet filmpje   te gaan, waarmee het gemeentebestuur van Knokke-Heist 'De Zoenbox' wilde promoten. Het filmpje was te zien op de Amerikaanse nieuwszender NBC en ging ondertussen via YouTube de wereld rond.

Toegang: 8 EUR – 7 EUR voor 55+ - 6 EUR met Uitpas en CJP (drankje inbegrepen)

Start to ... Feng Shui

Maandag 21 oktober organiseert JCI Knokke-Heist de eerste Start to… sessie. Iedereen is welkom op deze interessante avonden waarop je kort de basisprincipes uitgelegd krijgt over een diverse reeks onderwerpen. Mieke Coghe bijt de spits af als fulltime Feng Shui en Space Clearing consulente en lesgeefster bij Vorming Plus. Ze zal je inwijden in de wereld van Feng Shui – een oosterse stroming om je woning of kantoor in te richten als een oord waar rust en balans overheerst. Feng Shui kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen, het creëren van harmonie en een goed gevoel. Een absolute aanrader voor iedereen die er aan denkt te (ver)bouwen of zijn interieur te herinrichten.
Maandag 21/10/2013, om 20.00 u CC Scharpoord, Knokke-Heist

Kostprijs : 5€ p/p , incl. drankje

Hilde Van Laere op klantendag bib in Knokke-Heist

Hilde Van Laere, (samen met Saskia Maeyaert bezieler van het muziekduo Brise l’Ame), is een singer-songwriter met een eigenzinnige passie voor al wat instrument is of kán zijn en componeerde muziek voor tal van muziektheaterproducties. Op zaterdag 12 oktober om 16.30 uur brengt ze een uitgelezen, muzikale performance op maat van de bib, waarbij alles wat haar in de bibliotheek in handen valt, klank, muziek, lied én instrument wordt! 
Hoe klinken boeken? Wat hoor je in de krant? Welk ritme heeft een naslagwerk? Wat als een cd niet afgespeeld, maar bespeeld wordt? Hoe beluister je een dvd? Huist er een lied in een dichtbundel? Voelde u ooit de beat van een boekentrommel? Heeft een thriller een leidmotief? Als een tijdschrift trilt, wordt het dan bladmuziek?

Je komt het allemaal te weten op zaterdag 12 oktober op de grote verwendag in de bib Scharpoord!

Weinig stormschade

Het onheil veroorzaakt door de zware noordwesterstorm, die donderdag in de late namiddag onze kust teisterde, viel al bij al nog mee. In Knokke-Heist was er, afgezien van afgerukte takken en omgewaaide publiciteitsborden, vrij weinig schade. In de Zeebrugse voorhaven moesten twee URS sleepboten worden ingezet om de MSC Gaia tegen de kaaimuur te houden. Nog in Zeebrugge deden wind en water ook de voet van de duinen verder afkalven. In het havengebied werd trouwens ook een windhoos gesignaleerd. In Blankenberge kwamen door het opgezwiepte zeewater verder een handvol vloerplanken los van de pier. Omdat de donkere wolken, ondoordringbaar zwanger van regen en hagel, op een gegeven moment iets ten oosten van zuid boven de polder voorbijtrokken, werd ook de satellietontvangst een tijdlang gestoord. Dat leverde blokjes of helemaal geen beeld op.

Foto: door Ship Hunters 

Zap, zapper, zapst!

“Zap, zapper, zapst” staat zondag 20 oktober om 15 uur op de planken in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. Het gaat om een speelse, energieke voorstelling met een hoekje af, voor iedereen vanaf 6 jaar. Na de voorstelling wordt iedereen uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen... een unieke kans om eens te kijken hoe het er backstage aan toe gaat. 
In Zap, Zapper, Zapst! tasten we de grenzen af tussen taal, beeld en beweging. We zappen tussen verschillende media, stijlen, (beeld)talen … en jij zapt gewoon mee. Een prettig gestoorde voorstelling die zapt van de ene situatie naar de andere. Straffe verhalen en ontroerende dansscènes. Een klein bang hartje en een grote luide mond. De wereld willen veroveren en twijfelen op het toilet.
Regie: Philippe Verkinderen / Spel: Katja Pire & Bert Dobbelaere / Decor & vormgeving: Michel Verkinderen / Compositie: Frederik Van de Moortel / Coach: Frans Van der Aa / Techniek & Licht: Niels Iven en/of Bram Geldhof. 

Info en tickets: Cultuurcentrum Knokke-Heist T 050 630 430 www.ccknokke-heist.be / cc.ticket@knokke-heist.be

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten en overlijdens in de voorbije week in de badstad vind je HIER

10.10.13

Jeremy 'Claxon' mogelijk naar Knokke-Heist

We bedoelen uiteraard “Jeremy Clarkson”, maar Stephen Fry noemde Clarkson deze week in het BBC programma QI plagend Claxon, en dat is in feite een meer toepasselijke naam voor de man. Clarkson is woensdag, na een volgens hem vrij initieme fouillering, vanuit Londens Terminal 5 naar ons land overgevlogen en werd ondertussen al opgemerkt in Brugge aan boord van een gitzwarte McLaren, een hybride wagen die gebruik maakt van technologie uit de Formule 1. Aan de wagen hangt een prijskaartje van ruim 1,1 miljoen euro. De auto is blijkbaar een demonstratiemodel van McLaren zelf. Er staan opnames in Brugge op het programma voor 'Top Gear'. Vandaag kruipt presentator Jeremy Clarkson zelf achter het stuur voor een ritje over de Brugse kasseien en onder andere de Rozenhoedkaai. Eén van de andere co-presentators James May is in alle geval niet overgevlogen naar ons land. De hoop is dat Clarkson de komende uren ook z’n opwachting maakt in Knokke-Heist naar aanleiding van de verkoop van unieke wagens die morgen vrijdag 11 oktober door het veilinghuis Bonhams georganiseerd wordt in de badstad in het kader van de Zoute Grand Prix. 

Reünie lyceumzesdes uit 1988

De zesdes van het Lyceum in Knokke (de klas van 1988) hebben een onvergetelijke reünie achter de rug. Organisatoren Johan Storme, Kathleen Gabriëls, Stefanie De Groote, Rik Lantsoght en Kurt Jodts sprokkelden tijdens de ‘leuke voorbereidingen’ herinneringen bij elkaar die ze in woord en beeld met de medestudiegenoten deelden. “We zaten hier op school van september ’84 tot juni ’88,” speechte Johan Storme. “In die tijd had het Heizeldrama plaats, ontplofte er een kernreactor in Tsjernobyl, haalden de rode Duivels de finale in Mexico, kwam Gorbatsjov aan de macht in de Sovjetunie en verging de Herald of Free Enterprise. Maar dat is natuurlijk klein bier in vergelijking met onze avonturen in de school. “  De eerste herinneringen die naar boven kwamen,hadden te maken  met het schooltoneel of de reis naar Parijs.  “Iedereen herinnert zich nog wel de ‘Si tout va bien’ van meneer Degroote, de baard van meneer Demeulenaere, de knappe verschijning van mevrouw Heyvaerts, de sportieve exploten van meneer Goedgebuer , het enthousiasme van meneer Charles en de eeuwige glimlach van mevrouw Bulcke. Ze waren, of zijn,  nog altijd  enkele van de drijvende krachten van het lyceum.” Onvergetelijk waren ook de ‘bezinningsdagen’ bij Poverello in Brussel, de wandelingen rond het zegemeer richting Snooker, en de protestactie op de markt omdat de 100-dagen waren afgelast. Tijdens de reünie met een receptie op school gevolgd door een bbq bij Lakeside Paradise, werd uiteraard de obligate klasfoto nog eens overgedaan…

Oxfam Wereldwinkel overspoelt Knokke-Heist met choco

Oxfam-Wereldwinkel laat van zich horen tijdens de Week van de Fair Trade van 2 tot 12 oktober. Op zaterdag 12 oktober van 10 ot 17.30 uur viert Oxfam dé Wereld Winkel dag. Wie die dag een lege chocopot meebrengt naar de wereldwinkel in de Kerkstraat 47, krijgt gratis een volle pot Oxfam-choco in ruil. (zolang de voorraad strekt) Elke bezoeker maakt bovendien kans om 1 jaar lang gratis choco te winnen.
De pot op?
Onder de slogan ‘De pot op?’ stunten de wereldwinkels met hun chocopasta: op 12 oktober kan iedereen een lege chocopot – van gelijk welk merk – inruilen voor een gratis pot Oxfam Fair Trade-choco. In oktober vorig jaar organiseerde Oxfam-Wereldwinkels een gelijkaardige actie. Zo’n 40.000 gezinnen maakten toen kennis met de pure smaak van eerlijke chocopasta.
Verandert choco de wereld?
De chocopasta staat symbool voor alle wereldwinkelproducten. Via deze producten laat Oxfam-Wereldwinkels zien dat een andere manier van handelen mogelijk is, en klaagt ze de oneerlijke verhoudingen in de internationale handel aan. Honderden miljoenen producenten in het Zuiden en zeven miljard consumenten zijn de speelbal van een kleine groep bedrijven die zich alles kunnen permitteren. “Die onevenwichtig verdeelde macht leidt tot mensonwaardige omstandigheden bij de producenten in het Zuiden. Maar weinigen beseffen dat ook de Vlaamse consument hier de dupe van is. Eerlijke handel moet eerlijk zijn voor iedereen”. Daarom gooit Oxfam alle kaarten op tafel over eerlijke handel. Het hele verhaal wordt duidelijk voor een groot publiek in een filmpje op www.allekaartenoptafel.be.
Geen choco-fan?

Kom toch proeven van onze heerlijke Congolese koffie met lekkere zelfgebakken cakejes en brownies uit het Fair Trade assortiment. Of liever een hartige hap met een Bio Torrontes wijn uit Argentinië of een dieprode Shiraz van Koopsmanskloof uit Zuid-Afrika? Ook in bibliotheek Scharpoord word je verwend met een Fair Trade receptie door Oxfam vrijwilligers tijdens de klantendag. Ondertussen zorgt Hannelore Devaere, samen met enkele harpisten van deKunstAcademie, voor de muzikale aankleding.

Stormwaarschuwing aan onze kust

Het hoogwater in Oostende kan deze donderdagnamiddag 10/10/13 rond 17:30u lokale tijd een peil bereiken van 545 cm TAW (opzet +76 cm), waardoor de waterstand voor "Verhoogde Waakzaamheid" (540 cm) wordt bereikt. De daarop volgende hoogwaters aan onze kust geven echter geen aanleiding meer tot "Verhoogde Waakzaamheid".
Aan de Westhinder staat vanaf deze morgen tot vanavond een harde tot stormachtige wind (7 tot 8Bft) uit NNW tot N, die tijdelijk toenemend tot 8Bft. Windpieken tot 90 km/u. Aan de kust staat momenteel een krachtige wind (6Bft) uit NW, die in de loop van de dag toeneemt tot hard (7Bft) uit NNW tot N. Windpieken tot 80 km/u.

De significante golfhoogte aan de Westhinder neemt in de loop van de dag toe tot 460cm. De significante golfhoogte aan de kust neemt 's avonds toe tot 350 cm. De felle buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer.

Geen Slimste Gemeente Quiz voor Knokke-Heist

Knokke-Heist zal dit jaar niet deelnemen aan de quiz “De Slimste Gemeente” van tv-zender Vier. Vorig jaar haalde de badstad het in deze wedstrijd niet tegen Lierde en Boutersem. Vooral de snelheid waarmee moest worden afgeklopt heeft het Knokke-Heistse team met Bernard Kreps en dochter Elke, en onder leiding van burgemeester Lippens, toen parten gespeeld. Ander punt dat in het nadeel van Knokke-Heist speelt is het feit dat de gemeente zo bekend is, dat vragen over de badstad ook makkelijk door de kandidaten van de tegenpartij te beantwoorden zijn. Quizmaster Michiel Devlieger heeft laten weten dat hij de beslissing betreurt maar heeft het bestuur niet kunnen overtuigen om toch deel te nemen.

5000 EUR voor Keuvelhoekschool in Knokke

Voorzitter Fabienne Maes en haar ploeg van de Ouderraad spaarden voor de Keuvelhoekschool 5000 EUR bijeen door heel veel tijd en liefde te steken in activiteiten voor  de kinderen. De ouders en de kinderen weten dit erg te waarderen en toonden dit door massaal aanwezig te zijn op deze activiteiten en financieel te steunen.  Met het bedrag investeerde de school in de aankoop van een nieuw speeltoestel  op maat van de kleuters.  
De dames van onze Ouderraad zijn een groep enthousiaste ouders die het beste willen voor de school van hun kinderen. Allemaal dames, maar als puntje bij paaltje komt en er noeste arbeid nodig is, zijn hun partners er ook. De school kan steeds op hen rekenen om ons te ondersteunen. Om het even welke activiteit : didactische uitstap, meetoefeningen, kookles, knutselles, … ze staan juf en meester graag bij om een handje toe te steken.  
 “Je moet de groenten hebben !” een activiteit waarbij de Ouderraad de kinderen verwent met rauwe  groenten als gezonde snack tijdens de speeltijd. “Kwis’t, maar ik kon er niet opkomen” een quiz met traditie, “Pasta e Basta” de Italiaanse avond opnieuw uitgevonden, “Dat verdient een bloemetje!” bloembollenactie, “Kerst bij de buren” een kerstmarkt op wandel, “Madame Pijp”, de jaarlijkse pannenkoekenbak, “Buggywandeltocht” op stap met de kinderen, “Ontbijt op een dekentje” fietstocht met ontbijt, “De Keuvelboscross” de traditionele loopwedstrijd in het bos, “We spelen een spel vanavond !” gezelschapsspellen spelen, “Sleep-in” met avondeten en ontbijt voor 5de leerjaar, “De ijstijd” ijsjes voor jongens en meisjes, … allemaal activiteiten die onze Ouderraad van naaldje tot draadje weet te organiseren.

Veel van deze activiteiten hebben tot doel een extra financiële steun te geven aan onze school. Dit jaar deden ze dat met een ferm cadeau. Op de foto een groot deel van de Ouderraad onder voorzitterschap van Fabienne Maes. Fabienne is sinds jaar en dag de stuwende kracht van haar ploeg.

Gratis op doktersvisite bij mindfulness-arts David Dewulf

Op zaterdag 12 oktober om 15 uur vergast dokter David Dewulf jong en oud op een verkwikkende lezing over mindfulness in de  bib Scharpoord. Naar aanleiding van de klantendag worden stresskippen, zwartkijkers en doemdenkers in een geestelijk verwenbad gedompeld en overspoeld met praktische suggesties om anders tegen het leven aan te kijken. 
Mindfulness krijgt steeds meer aandacht, voor kinderen, in het onderwijs, om u beter te voelen, om minder depressie te ervaren en om beter te presteren op het werk. Mindfulness is een praktische methode die u  innerlijke rust geeft. U staat positiever in het leven en u wordt meer bestand tegen stress en burn-out.  In deze interactieve lezing belicht David Dewulf de kern van mindfulness en reikt u een aantal praktische tips aan die u helpen met stress om te gaan en het leven meer te waarderen. 
David Dewulf is arts en introduceerde het begrip ‘mindfulness’ in Vlaanderen. Hij volgde opleidingen over de hele wereld en legde zich toe op Mindfulness, Tao, Life Coaching en Mind/Body Medicine. Hij gaf lezingen in Harvard post graduaat. David is oprichter en coördineert de werking van I AM, het Instituut voor Aandacht en Mindfulness. Hij is ook de drijvende kracht achter allerlei nieuwe initiatieven zoals mindfulness voor jongeren. Hij werkt samen met de universiteit Gent voor depressie en met de KU Leuven voor wetenschappelijk onderzoek. 

De spreker is auteur van diverse boeken over mindfulness o.a. ‘Mindfulness, een pad van vrijheid’, ‘Mindfulness voor Jongeren’, ‘Mindfulness voor kids’, ‘Mindful gelukkig’ en ‘Jezelf accepteren met mindfulness en compassie’.

OCMW–raad Knokke-Heist engageert zich op diverse terreinen

De OCMW-raad van Knokke-Heist engageerde zich op 9 oktober formeel voor de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. In het strategisch beleidsplan 2014-2019 zullen initiatieven worden opgenomen om op korte en langere termijn mee te bouwen aan een dementievriendelijke samenleving. Deze acties willen eveneens een ander beeld van dementie verspreiden.
Voor het OCMW Knokke-Heist is tewerkstelling de sleutel tot maatschappelijke integratie. Via het OCMW worden aanvullend bij diverse opleidingstrajecten jaarlijks een 30-tal personen bij verschillende partners via een sociale formule tijdelijk tewerkgesteld. De OCMW –raad wil nu in een proefproject stappen waarbij deze personen tijdens de laatste maanden van hun tewerkstelling een kortdurende stage in privéondernemingen wordt aangeboden. Voor wie tewerkstelling nog een te grote stap is, bestaat de formule van arbeidszorg. Het OCMW werkt hiervoor al een aantal jaren samen met diverse lokale en regionale partners. In de raad van 9 oktober werd een nieuwe subsidieaanvraag voor deze samenwerking goedgekeurd.
De succesvolle samenwerking inzake culturele participatie met onder andere het Cultuurcentrum Scharpoord wordt verder gezet. In een nieuwe afsprakennota engageert het OCMW zich om verder personen toe te leiden naar het vrijetijdsaanbod in Knokke-Heist zowel wat betreft sport, jeugdactiviteiten en cultuur.
Het OCMW Knokke-Heist is sinds 1999 erkend als instelling voor schuldbemiddeling. Deze erkenning door de Vlaamse overheid is nu voor onbepaalde duur verlengd. In 2012 waren er globaal 164 gezinnen inzake van schuldhulpverlening in begeleiding.

Na de acties  vorig jaar rond energie met bijna 400 vergelijkende tests in het Sociaal Huis schaart  het Infopunt van het Sociaal Huis  zich voluit achter de federale campagne “Telefonie, internet, televisie: Durf vergelijken!” Met deze campagne van 18 tot en met 26 november wil de Federale Overheidsdienst Economie de consumenten aanzetten om bewuster een leverancier te kiezen voor dergelijke diensten. Ook buiten deze periode kan elke inwoner van Knokke-Heist  verder voor deze en andere welzijnsvragen terecht op het Infopunt Sociaal Huis Knokke-Heist ( 050/530.900 of sociaalhuis@knokke-heist.be

Knokke-Heistenaar neemt deel aan Iron Man in Hawaii

Zaterdag 12 oktober vindt in Kailua-Kona De Ironman van Hawaii plaats. Knokke-Heistenaar Piet Depauw zal daar deelnemen in de categorie 60+. Deze strijdvaardige tennisleraar, lid van Tri Team Knokke-Heist, kon zich in juli met een 2de plaats in zijn categorie tijdens de Ironman van Frankfurt, kwalificeren voor dit grandioos evenement. Na Luc Vanmaele, Yves Depoorter, Sophie Van Biervliet en Martine Aerts is Piet Depauw al de 5e Knokke-Heistenaar die een ticket kon bemachtigen voor de Moeder aller triatlons.
Niet alleen triatlon op zich is al een hype in onze badstad, ook meer en meer Ironman-wedstrijden worden opgezocht door onze atleten. Enkele jaren geleden waren er nog een klein tiental. Nu telt de Ironman Club Knokke-Heist al 46 leden. Volgend jaar zou de kaap van 50 wel eens bereikt kunnen worden. Toch niet slecht voor een middelgrote gemeente met 34.000 inwoners.
Piet Depauw heeft trouwens een super seizoen achter de rug, want hij kon zich dit jaar ook al kwalificeren voor het WK Halve Ironman van 2014. De eerste keer dat iemand zich in hetzelfde jaar voor beide WK's in één seizoen kon kwalificeren.
De prestaties van Piet in Hawaii en de andere Belgen kan men zaterdag rechtstreeks volgen vanaf 19 uur viaeu.ironman.com

Verkeersmaatregelen naar aanleiding van de Zoute Grand Prix

Naar aanleiding van de Zoute Grand Prix van 10 tot 13 oktober, heeft de gemeenteraad een tijdelijke politieverordening met verkeersmaatregelen goedgekeurd. Vanaf donderdag 10 oktober tot en met zondag 13 oktober is van 11 tot 19 uur geen verkeer toegelaten op het Albertplein en in de Kustlaan tussen de Sparrendreef en de Zandstraat.
Op vrijdag 11 oktober wordt de wijk Duinenwater tussen 7 en 13 uur gedeeltelijk verkeersvrij gemaakt. In de namiddag van 13 tot 17 uur is ook geen verkeer toegelaten in de Graaf d’Ursellaan en de noordelijke rijbaan van de Elizabetlaan tussen Anemonenlaan en het Heldenplein. Op zondag 13 oktober is de Graaf d’Ursellaan tussen 11 en 13 uur eveneens afgesloten voor alle verkeer.  
1.       Het stilstaan en parkeren is verboden: van 3 tot en met 16 oktober in de Kustlaan vanaf de Zandstraat het Albertplein en van 30 september tot en met 16 oktober op het Albertplein, van 7 tot en met 16 oktober in de Kustlaan tussen de Elizabetlaan en de Sparrendreef
op 11 oktober
-  in de wijk Duinenwater te Knokke-Heist, alle straten besloten in de zone tussen Nieuwstraat, Natiënlaan, Emanuel Vierinlaan en Duinenwater
- langs de noordelijke rijbaan van de Elizabetlaan tussen de Anemonenlaan en de Parkstraat
- de Graaf d’Ursellaan 
op 13 oktober van 11.00 uur tot 13.00 uur in de Graaf d’Ursellaan 
vanaf 8 tot en met 14 oktober:
- op de Zeedijk het Zoute, vanaf de Zandstraat tot de Wielingen;
-  in de Bronlaan, tussen de Kustlaan en de Astridlaan
- op de Zeedijk het Zoute, tussen Westhinderstraat en Oosthinderstraat.
op zaterdag 12 oktober van 10.00 uur tot 18.00 uur in de Fochlaan
op zaterdag 12 oktober vanaf 16 uur  in de Sparrendreef vanaf het Caddiespad tot de Boslaan 
2.       Invoering eenrichtingsverkeer:
Vanaf maandag 7 tot en met dinsdag 15 oktober 2013 in de Kustlaan:
- vanaf de Zandstraat tot en in de richting van het Albertplein;
- vanaf de Elizabetlaan tot en in de richting van de Sparrendreef. 
3.       Geen verkeer toegelaten:
 Vanaf donderdag 10 tot en met zondag 13 oktober van 11.00 uur tot 19.00 uur in de Kustlaan
-              tussen de Sparrendreef en het Albertplein;
-              tussen de Zandstraat en het Albertplein;
-              op het Albertplein. 
Op vrijdag 11 oktober 2013 van 07.00 uur tot 13.00 uur in de wijk Duinenwater omsloten door
Duinenwater, Emanuel Vierinlaan, Gilbert Decockstraat en Nieuwstraat.
Op vrijdag 11 oktober 2013 van 13.00 uur tot 17.00 uur
- op de noordelijke rijbaan van de N 34 Elizabetlaan, het gedeelte tussen de Anemonenlaan en het Heldenplein
- in de Graaf d’Ursellaan
Op zaterdag 12 oktober 2013 van 15.00 uur tot 17.00 uur in de Paulusstraat in het gedeelte tussen de Graaf Jansdijk en de Eikenlaan.
Op zondag 13 oktober 2013 van 11.00 uur tot 13.00 uur in de Graaf d’Ursellaan.
4.       Verandering rijrichting

Op zaterdag 12 oktober 2013 van 14.00 uur tot 17.00 uur is in De Fochlaan enkel verkeer toegelaten vanaf de Emile Verhaerenlaan in de richting van de Elizabetlaan

9.10.13

App met fietsroutes voor leerlingen in Knokke-Heist

De lokale politie  Damme/Knokke-Heist heeft zopas een nieuwe applicatie met verkeers- en mobiliteitseducatieve fietsroutes voorgesteld aan de leerlingen van het 6e jaar basisonderwijs in Damme en Knokke-Heist. De app leert kinderen op een veilige manier te fietsen in het verkeer en is de ideale voorbereiding op het 'grote fietsexamen'.
Werkgroep Vemoe
De werkgroep VErkeers- en MObiliteitsEducatie (kortweg VEMOE) van de lokale politie zet zich al enkele jaren in om leerlingen, op een veilige en milieuvriendelijke manier, te leren participeren aan het verkeer. Met de slogan 'Zwemmen leer je in het zwembad, fietsen leer je op de weg' trekken de VEMOE-leden naar de verschillende basisscholen om er de kinderen, zowel in de theorie als praktijk, belangrijke verkeers- en fietsvaardigheden bij te brengen. 
Applicatie voor fietsroutes
Om de kinderen van het 6e leerjaar optimaal te ondersteunen in het verkeer, ontwikkelde de werkgroep VEMOE een 'moving forward'-applicatie met 3 verkeers- en mobiliteitseducatieve fietsroutes. Er bestaat een route in Damme, Knokke en Heist. De fietsroutes bevatten diverse verkeersknelpunten, waar de kinderen in school- en gezinsverband op kunnen oefenen. Kortom, de ideale voorbereiding op het 'grote fietsexamen' van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, waar alle scholen in de politiezone aan deelnemen. De fietsexamens vinden plaats in Damme op 27 mei, in Knokke op 2 en 3 juni en in Heist op 5 en 6 juni 2014.
 

Meer info vind je HIER

Dieven kluis Kitsch Club veroordeeld

Leden van een bende die een kluis met 90.000 euro stal van de bvba achter de discotheken Kitsch Club in Knokke, Club 69 in Gent, en Magic in Antwerpen, hebben woensdagmorgen van de Gentse rechtbank celstraffen tot dertig maanden gekregen. Kitsch Club en Club 69 krijgen een voorlopige schadevergoeding van 25.000 euro. De beslissing over de definitieve schadevergoedingen wordt later genomen. De zes mannen moeten ook allemaal een boete van 600 euro betalen. De feiten dateren uit augustus vorig jaar toen leden van de bende in Gent aan de haal gingen met een kluis van de bvba die uitbater is van de discotheken.

Samenstelling adviesraad Carnaval in Knokke-Heist

Zoals gebruikelijk wordt in de nieuwe legislatuur in Knokke-Heist ook een vernieuwde raad voor Carnaval voorbereid. Deze raad formuleert advies voor het schepencollege omtrent alles wat met de Carnavalsfeesten te maken heeft en komt een viertal keer per jaar samen. Omdat de eerste vergadering begin november zal plaats vinden richt het schepencollege een oproep naar kandidaatleden voor deze raad. Geïnteresseerden kunnen schriftelijk hun kandidatuur kenbaar maken bij de dienst Cultuur (VZW Cultuurcentrum - Meerlaan 32 - 8300 Knokke-Heist) of mailen naar evenementen@knokke-heist.be. De kandidaturen moeten uiterlijk binnen zijn op vrijdag 18 oktober.
De kandidaatstelling moet vergezeld zijn van:
- naam en adres, telefoon- of GSM nummer en eventueel e-mailadres
- de motivatie waarom men deel wenst uit te maken van deze raad
- vermelding voor welke categorie men zich wenst kandidaat te stellen.
  Deze categorieën zijn:
  * wagenbouwers (5 leden)
  * lokale economie Heist (2 leden)
  * Hof der Prinsen (1 lid) 

Tel daarbij de voorzitter (aan te duiden door het schepencollege) en afgevaardigden van de politieke fracties in de gemeenteraad (2 leden) en je komt aan het getal "11", hét cijfer voor alles wat met carnaval te maken heeft.

N-VA West-Vlaanderen stelt zich vragen rond de cafetaria ’t Zwin

Op de provincieraad heeft de partij, bij monde van provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe (Damme), zich onthouden bij de dading met concessiehouder cafetaria ’t Zwin (Knokke-Heist). In 2008 (beslissing deputatie 31.07.2008) werd een concessie toegekend voor de uitbating van een cafetaria in het provinciedomein “Het Zwin”. Er was een 3-jarige contractuele opzegmogelijkheid. In de toelichtende nota vindt de deputatie dat begin 2013 duidelijk werd dat de cafetaria in de weg staat voor de realisatie van de geplande omgevingswerken. In juli 2013 werden onderhandelingen gestart met de uitbater om tot een aanvaardbare regeling te komen. De voorbije zes jaar is het Zwinproject een tiental keer ter sprake gekomen in de provincieraad. Men had dan ook mogen veronderstellen dat het feit dat het cafetaria in de weg zou staan al veel eerder bekend was. Mits wat meer voorzienigheid, had men de onderhandelingen veel vroeger kunnen aanvatten, of zelfs gebruik had kunnen maken van de 3-jaarlijkse contractuele opzegmogelijkheid. Dan was de schadevergoeding van 150.000 euro, die toch zeer aanzienlijk is, wellicht veel lager uitgevallen. De afhandeling van deze zaak is geen voorbeeld van deugdelijk bestuur, noch van efficiënt bestuur, aldus de N-VA. 

Gouden huwelijksjubileum Meyfroid-Devlieghe

Zopas vierden Léon Meyfroid en Simonne Devlieghe hun gouden jubileum in brasserie ’t Hapertje op het Verweeplein. Het paar is lid van de plaatselijke wandelclub de Wandelende Noordzee Boys. Vroeger waren ze lid van een wandelclub in Jette. Léon was daar voorzitter van de Politieclub S.P.M.J. Ze huwden in Heist op 5 oktober 1963. Het paar heeft 3 kinderen, 5 kleinkinderen en 1 achterkleinkind.
Levensloop van Léon
Léon werd geboren in Jette op 7 augustus 1936. Hij komt uit een gezin met 4 kinderen. Zijn vader was boekhouder. Het gezin woonde in Jette en Léon bracht er zijn jeugd door en liep er school. Na zijn schoolperiode ging Léon aan de slag bij de firma Stork (een firma in melkmachines) in Schaarbeek. Hij deed legerdienst gedurende 23 maanden bij de Luchtmacht. Na zijn legerdienst is Léon begonnen bij de firma Fiac Indola (een firma in kappersinstallaties) gedurende 39 jaar. Daarna ging hij met pensioen.
Levensloop van Simonne

Simonne zag het levenslicht in Ramskapelle op 12 september 1943. Ze komt uit een gezin met 4 kinderen. Simonne doorliep de kleuterschool in Ramskapelle. Op de leeftijd van 6 jaar verhuisde ze met het gezin naar Heist. Simonne bracht er haar jeugd door en liep er school. Haar vader was zomeragent. In de winterperiode werkte hij bij wegeniswerkzaamheden. Op 17-jarige leeftijd ging ze op internaat in Brugge voor een opleiding tot familiehelpster. Ze deed dit gedurende 1 jaar. Toen ze haar man leerde kennen, verhuisde Simonne naar Brussel. Ze werkte bij Fiac Indola gedurende 1 jaar. Ze stopte toen de kinderen geboren werden. Ze is dan een periode onthaalmoeder geweest. Daarna ging ze terug aan de slag bij Fiac Indola tot aan haar pensioen.

Geen straf voor sjoemelende advocate

Een 48-jarige advocate uit Knokke-Heist, die zo’n 3.500 euro van een derdenrekening gebruikte om haar eigen schulden te betalen, krijgt geen straf.  De rechter in Brugge besliste om de vrouw probatieopschorting te geven. Ze moet zich wel aan een aantal voorwaarden houden. De vrouw werkt momenteel trouwens niet meer als advocate, maar als halftijds bediende op een advocatenkantoor.

Ook Knokke-Heist kleurt duivelig rood

In Knokke-Heist, Brugge en Torhout zijn de laatste twee WK-kwalificatiematchen van de Rode Duivels op groot scherm te zien. Yssi’s Danscafé in Knokke-Heist verwacht enkele honderden voetbalsupporters op het Verweeplein. Met een uitgebreid aperitief en een afterparty na de wedstrijd wil men in de badstad alvast sfeer scheppen voor de verhoopte trip van de Rode Duivels naar Rio. Op vrijdag 11 oktober kan men bij het Verweeplein terecht voor de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Kroatië. Op dinsdag 15 oktober is er de wedstrijd tegen Wales. 

Daisy Luisterboeken in de bib Scharpoord

Slechtziend, blind, MS-patiënt, dyslectisch? De bib is er ook voor jou! Weet dat iederéén kan genieten van mooie, spannende ontroerende, leerrijke en grappige boeken. De bib van Knokke-Heist heeft maar liefst bijna 800 Daisy-luisterboeken voor u, gratis te ontlenen mét de aangepaste afspeelapparatuur. Tijdens de klantendag op zaterdag 12 oktober van 10 tot 11 uur vertelt Saskia Boets van Luisterpunt, de Vlaamse Openbare Bibliotheek voor personen met een leesbeperking, u er meer over. 
Digital Accessible Information System
Daisy is de naam van het standaardformaat voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking en staat voor Digital Accessible Information System. Overal ter wereld worden luisterboeken in de speciale bibliotheken in dat cd-romformaat geleverd. In Daisy-boeken is een digitale structuur aangebracht. Dankzij die structuur kunt u door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kan u stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen. De Daisy-luisterboeken bevatten twee structuren, een mp3-structuur waardoor de meeste boeken op een cd passen en een Daisy-structuur die het mogelijk maakt een Daisy-boek te gebruiken zoals een gewoon boek. Zo kan je bladeren in het boek, bladwijzers plaatsen, voorleessnelheid aanpassen, ...
Daisy-spelers

De Daisy-spelers zijn perfect afgestemd op de behoeften van blinden en slechtzienden, maar ook op die van mensen met een andere leesbeperking (spierziekte, dyslexie...): ze hebben grote, duidelijke knoppen en iedere knop heeft slechts één functie. Ze worden geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing, waarin de mogelijkheden van het toestel nauwkeurig worden uitgelegd. Voor mensen met een leesbeperking zijn dit de handigste toestellen.

Kathleen van der Hooft spreekt bij de Seniorenclub S.W.I.K.

Op dinsdag, 15 oktober geeft OCMW-voorzitter Kathleen van der Hooft om 13,30 uur in ’t Choufke, Kursaalstraat 59 te Heist een spreekbeurt, met als thema “Wegwijs in het Sociaal Huis en Dienstverlening van het O.C.M.W.” Ze wordt daarbij bijgestaan door Isabelle Goeminne, raadslid bij het O.C.M.W. Meerdere onderwerpen komen aan bod :
 -Welke organisatie vind ik in het Sociaal Huis ?  En met welke vragen kan men er terecht ?
 -Wat is de opdracht van het O.C.M.W. ? En voor welke dienstverlening kan men er terecht ?
 -Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst ?
Op het einde van de spreekbeurt is er ook mogelijkheid tot vraagstelling vanuit het publiek.

Na de spreekbeurt (om 14,30 uur): is er een ontspanningsnamiddag en Kampioenenkaarting-Manillen. Gratis toegang.

Succes voor Tumbling Gym Knokke-Heist in Griekenland

Het officiële wedstrijdseizoen moet nog van start gaan, maar in afwachting hebben de tumblers van Gym KH nog even een internationale wedstrijd meegepikt. Tussen 3 & 7 oktober verbleven 6 gymnasten in het Griekse Thessaloníki om er deel te nemen aan de 6e Spartacus Thermi Springs Cup.
Tijdens de voorrondes op zaterdag sprongen de tumblers fantastische reeksen, met als gevolg dat alle 6 leden van Gym KH naar de finale op zondag mochten. De stalen zenuwen en het uithoudingsvermogen van de kusttumblers leverde liefst 7 medailles op! (4x goud, 2x zilver 1x brons). En in de ploegenwedstrijd werd Gym Knokke-Heist uitgeroepen tot de kampioen. 
Uitslag:
Jente Heyvaert 2e
Rhoeby Ackaert 1e
Laura Bloes 2e
Magali Bloes 8e
Anaïs Van Torre 3e

Sophie Van Huffel 7e

Kevin en Jonathan Borlée op Zoute Rally®

De Belgische atletiekkampioenen Kevin en Jonathan Borlée nemen deel aan de ZOUTE RALLY® 2013 in Knokke-Heist. Kevin zal de oldtimerrally rijden op vrijdag 11 oktober, Jonathan op zaterdag 12 oktober. De broers vormen afwisselend een team met Peter Kronschnabl, ceo van de BMW Group Belux. Ze rijden de gechronometreerde rally met een uiterst zeldzame sportwagen: een BMW 507 uit 1957. Van deze reeks werden er tussen 1956 en 1959 slechts 252 exemplaren gebouwd. 

Een ander sportief model uit de BMW-stal, een tweedeurs coupé BMW 3.0 CSL 'Batmobile' (bouwjaar 1973), is op zondag 13 oktober te zien op het Zoute Concours d’ élégance® 2013. Dit elegantieconcours voor exclusieve pre- en post-war wagens wordt net als de ZOUTE RALLY® georganiseerd in het kader van de Zoute Grand Prix® 2013. Het vindt plaats op de Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist.

8.10.13

Toekomstvisies tussen zee en land in Scharpoord Knokke-Heist

CC Scharpoord in Knokke-Heist en het Vlaams Architectuurinstituut sloegen de handen in elkaar en nodigden vijf jonge ontwerpteams uit om hun verbeelding op dit dynamische landschap de vrije loop te laten. Dat gebeurt onder de noemer “Toekomstvisies tussen zee en land 'Wisselland'”. 
De Belgische kust is één van de boeiendste uitdagingen voor architecten en ruimtelijke planners. Door de klimaatverandering zijn kusten bijzonder kwetsbaar geworden. Niets doen of doemdenken is geen optie. We moeten de kans grijpen om onze kust te herdenken. Het is een strook land waar de evenwichtsoefening tussen zich aanpassen en ingrijpen een huzarenstuk wordt, een stuk land waar veel zal verschuiven, een wisselland. CC Scharpoord en het Vlaams Architectuurinstituut sloegen de handen in elkaar en nodigden vijf jonge ontwerpteams uit om hun verbeelding op dit dynamische landschap de vrije loop te laten. Deze vijf ideeën, gevisualiseerd aan de hand van video's, foto's en maquettes, zijn van 27 oktober tot en met 12 januari te bezichtigen in CC Scharpoord. De Belgische kustlijn is een dynamisch landschap dat voortdurend verandert onder invloed van de getijden, de seizoenen, het klimaat. De toekomst van onze kust laat niemand onverschillig. Als we de kustlijn van 50 jaar terug vergelijken met die van nu, zien we immense verschillen. Hoogbouw heeft zijn intrede gedaan en er blijven nog weinig ongerepte stukjes duin over. Met zijn 62 kilometer is de Belgische kust bijna volledig verstedelijkt en lijkt de positie van onze kustlijn gefixeerd. 
Maar door de klimaatverandering blijven kusten bijzonder kwetsbaar. We weten nu zeker dat de zeespiegel stijgt en we moeten voorbereid zijn op een superstorm. De lijn vakantietorens, casino's, winkelboulevards, economische en recreatieve havens, sterk beschermde natuurgebieden en gepimpte dijken staat onder druk. Afwateringsproblemen door hevige en onregelmatige neerslag bedreigen de kust van in de rug. Maar hoe zal onze kustlijn er nu binnen 50 jaar uitzien? Wat moeten we ons voorstellen bij de kuststad van de toekomst? Komen er eilanden voor de kust of zijn er andere ruimtelijke ingrepen nodig? Aan onze kust is het ecologisch probleem verstrengeld met architectuur en stedenbouw. De mogelijkheden spreken tot de verbeelding, niet alleen van beleidsmakers en kunstenaars, maar van iedereen. In Wisselland laten vijf jonge ontwerpteams hun verbeelding op de kust los. C.T. Architects, Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten ism. Annouk Westerling, Maat-ontwerpers, MikeViktorViktor + Sven Verbruggen en CcASPAR ism. CLUSTER, HoGent, ILVO, SUM introduceren nieuwe beelden voor ons kustlandschap aan de hand van projecties, tekeningen, kaarten en maquettes. GAFPA verzorgt de scenografie. 
De tentoonstelling in het CC Scharpoord, Knokke-Heist loopt van 27 oktober 2013 tot 12 januari 2014. Elke dag open van 10 tot 19 uur. Gratis inkom

Twee maal feest bij Kiwanis Knokke-Zoute

Vrijdag 4 oktober was het in de salons van Hotel Memlinc Palace tweemaal feest voor de leden en hun partners van Kiwanis Knokke-Zoute. Er was vooreerst de ambtsoverdracht van Steven Verbeke aan Olivier Van Caeyzeele als voorzitter van deze serviceclub, die volgend jaar haar veertigste verjaardag viert. Daarnaast was er de bekendmaking van de benoeming van Marc Ghekiere, één van de meest actieve leden van de vereniging, als nieuwe Luitenant-Gouverneur Elect voor Kiwanis West-Vlaanderen. 
Kiwanis Knokke-Zoute zet zich via het verzamelen van gelden - middels het organiseren van allerlei activiteiten waaronder appelpluk, zalmverkoop en het klassieke Kiwanis-concert - al jaren in voor jonge mensen die het net een beetje moeilijker hebben en laat hen daardoor een tikkeltje meer genieten. Op zaterdag 19 oktober 2013 vanaf 18.30 uur gaat overigens de tweede editie van hun Kaas- en wijnavond door in de Nederherenweg 14 te Knokke-Heist. Kaarten te verkrijgen voor de prijs van 20 €. De opbrengst van deze avond gaat naar Prader Willi Vlaanderen uit Knokke-Heist, het VLOT en Mama’s voor kinderen.

Info en reservatieinfo@kiwanisknokkezoute.be

Gemeentelijke Basisschool Het Anker viert Jaar van de Kunstenaar

De gemeentelijke basisschool Het Anker in Heist heeft aandacht voor de totale persoonlijkheidsontwikkeling van het kind.  Hoofd, hart en handen worden dagelijks gevoed, zodat elk kind de kans krijgt om zijn talenten ten volle te ontdekken en te ontwikkelen. Dit schooljaar riepen de leerkrachten uit tot Het Jaar van de Kunstenaar. Het startschot werd gegeven op donderdag 3 oktober tijdens De Dag van de Kunstenaar. De leerlingen mochten kiezen uit verschillende  ateliers waarin ze ten volle hun muzische talenten konden ontdekken. 
Het thema van dit jaar: “Recyclagekunst” liep als rode draad doorheen de workshops.   In kleine groepjes leefden kleuters en lagere schoolkinderen zich creatief uit met oude schoenen, petflessen, blikken, oud glaswerk…. Oude materialen kregen een nieuw leven en werden artistieke pareltjes. Hiervoor kon de school rekenen op een enthousiaste groep vrijwilligers en creatieve leerkrachten. Ook de  ouderraad zette  zijn beste beentje voor en verzorgde een supergezellige barbecue voor deelnemers en begeleiders.  
Om iedereen te laten meegenieten van al dit moois stelde Het Anker de werkjes tentoon.  
In de turnzaal konden ouders en medeleerlingen  alle kunstwerkjes bewonderen en het verloop van deze prachtige dag via een fotoreportage volgen. 

Zie fotoreportage

Snooker Knokke-Heist getild door bingohersteller

Momenteel staat een 26-jarige man uit St-Martens-Latem terecht wegens diefstal uit bingoautomaten. De man riskeert een jaar opsluiting.  Als hersteller van dergelijke automaten ontvreemdde hij zo’n 16.000 euro in horecazaken in Knokke-Heist, Blankenberge en Torhout. Het overgrote deel -minstens 15.000 euro- maakte hij buit in de Snooker in Knokke. Toen de uitbater vaststelde dat er na het herstel van een bingoautomaat geld verdwenen was verwittigde hij de politie. Die zette een valstrik op en kon de dief op heterdaad betrappen. De man werd meteen ontslagen bij de Brugse firma Flandria Matic. Het vonnis is op 18 november.

Herstelling Meerlaan

Tussen 16 en 20 oktober zal het wegdek in de Meerlaan in Knokke tussen de Margaretaschool en  het Cultuurcentrum Scharpoord hersteld worden.  De parking van het cultuurcentrum Scharpoord zal daarom tijdelijk niet via de Meerlaan maar wel enkel nog via de Lispannelaan bereikbaar zijn.  In de Meerlaan zelf zal het doorgaand verkeer ter hoogte van de werkzaamheden  weinig hinder ondervinden.

Werken in de Parmentierlaan in Knokke

Mits gunstige weersomstandigheden zal vanaf woensdag 16 oktober tot en met zondag 21 oktober de Paul Parmentierlaan ter hoogte van het lyceum tot voorbij het kruispunt met de Nestor de Tièrestraat afgesloten worden voor het verkeer. 
In de Nestor de Tièrestraat, tussen Paul Parmentierlaan en Koningslaan zal er éénrichtingsverkeer worden ingevoerd, met als toegelaten rijrichting vanaf de  Paul Parmentierlaan naar de Koningslaan.
In de Paul Parmentierlaan, tussen het Abraham Hansplein en de Nestor de Tièrestraat zal de rijrichting worden omgedraaid, met dus als toegelaten rijrichting van het Abraham Hansplein naar Nestor de Tièrestraat.  Het plaatselijk verkeer zal dit gedeelte van de Paul Parmentierlaan moeten verlaten via de Guldenvliesstraat in de richting van de Lippenslaan.

Het verkeer naar de Paul Parmentierlaan zal ter hoogte van het Maurice Lippensplein omgeleid worden via de Lippenslaan.  In de Paul Parmentierlaan zal het verkeer  ter hoogte van de Boudewijnlaan omgeleid worden naar de Meerlaan en Elizabetlaan.

7.10.13

40ste Canadese Bevrijdingsmars

Op zondag 3 november wordt opnieuw gewandeld vanaf het Nederlandse Hoofplaat tot Knokke in de voetsporen van de Canadese Bevrijders van 1944. In het Reader’s Digest novembernummer 1989 schreef Bob Collins:  ‘The road to Knokke, …achter zwaaiende kilts en snerpende doedelzakken slingert de Canadese Bevrijdingsmars zich door het Vlaamse polderlandschap, ter herinnering aan de soldaten die hier optrokken in een mindere vredige herfst….’.  De tocht is een hulde aan hen die vielen in de strijd om de  ‘Scheldt Pocket’ in oktober  - november 1944. Via een amfibie-aanval vanaf de boorden van de Schelde bij Biervliet en Hoofdplaat rukten Canadese infanteristen op door West-Zeeuws-Vlaanderen in de richting van het Belgische Knokke & Heist.
“Nog steeds is de interesse groot voor deze 33 km lange herdenkingstocht. De datum 1 november, Knokke’s bevrijdingsdag is reeds enkele jaren vervangen door de 1ste zondag van novembermaand. Het is ondertussen ook een ‘Canadese Tweedaagse’  geworden in goede banen geleid door de WNZB plaatselijke wandelclub.  Zowel wandelaars uit België en Nederland als Canadezen hebben elk hun reden om deel te nemen aan deze unieke wandeltocht. Het militair contingent afkomstig uit Brunssum brengt ook families naar de Oostkust en er is een verbroedering van Canadese jongeren met leerlingen van het Zwincollege uit Oostburg” zegt Danny Lannoy.
Het Canadees weekend start  vrijdagnamiddag 1 november met herdenkingsplechtigheden in Eede, Aardenburg en Sluis.
Op zaterdag 2 november is er de herdenkingsdienst in Knokke gevolgd door een traditioneel bezoek aan de militaire begraafplaats te Adegem.  ’s Avonds brengt het contingent een bezoek aan het ‘For Freedom Museum’ in Ramskapelle.
Ondertussen kunnen wandelaar deelnemen aan plaatselijke uitgestippelde wandeltochten.
Zondag 3 november worden de deelnemers met bussen naar de startplaats gevoerd. Na een korte plechtigheid start men er om 8.30 u aan de lange tocht langs dijk en polders richting Oostburg- Zuidzande –Retranchement. De  ‘For Freedom Pipe Band’ zorgt voor de muzikale begeleiding op de diverse locaties.
In Retranchement is een korte hulde om 14.45u  aan de Hickmanbrug bij het afleidingskanaal.

In de Oosthoek worden de militairen opgewacht door de St. Leo Band uit Brugge die de wandelaars begeleidt voor de laatste 3 km naar het Monument in Knokke voor de bloemlegging. De parade aan het stadhuis is de afsluiter van het Canadese Weekend.

Geen eerste prijs voor sommelier uit Knokke-Heist

Vincent Denis, chef-patissier van restaurant L’Eveil des Sens te Montigny-le-Tilleul, is maandagnamiddg in Brugge “Eerste Kok van België 2014” geworden. Grégory Van Acker, sommelier van restaurant De Lijsterbes te Berlare, sleepte de titel “Eerste Sommelier van België 2014” in de wacht. Voor Grégory was het zijn tweede deelname aan een finale. Het culinaire topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste kok en de beste sommelier van het land, wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné. Het concours Prosper Montagné vond plaats in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge.
De titels “Eerste Kok van België” en “Eerste Sommelier van België” zijn officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand bij wet van 13 mei 2009. Ze zijn exclusief voorbehouden aan de officiële meesterschapswedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. 
De andere kok-finalisten waren Kevin Lejeune (La Paix, Anderlecht), Dany Lombart (chef Le Mayence, Charleroi), Pieterjan Rosseel uit Diksmuide en Glenn Verhasselt (’t Stoveke, Strombeek-Bever), en bij de sommeliers Dries Corneillie (Hertog Jan, Brugge St. Michiels), Benoit Coudere (De Karmeliet, Brugge), Francis Vandierendonck (Casino Knokke), Hendrik Verniers (Ten Bogaerde, Koksijde). www.club-prosper-montagne.be  
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 door Roger De Ramée, toenmalig concessionaris van het Casino in Oostende. In 1974 werd hij als voorzitter opgevolgd door Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist. De voorzitter wordt omringd door provoosten die elk in hun vak een reputatie hebben opgebouwd.

De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.

Dag van de Jeugdbeweging op vrijdag 18 oktober

Op vrijdag 18 oktober vindt opnieuw de Dag van de Jeugdbeweging plaats. Alle Vlaamse jeugdbewegingen stappen, fietsen, trammen, treinen of bussen die dag naar school of werk in een grote verscheidenheid aan uniformen, sjaaltjes en T-shirts. En dat wil de Jeugdraad van Knokke-Heist niet onopgemerkt voorbij laten gaan! Daarom organiseert de raad voor de zevende maal een gratis ontbijt. Tussen 6.30 en 8.30 uur is iedereen in jeugdbewegingskledij welkom in Knokke aan de Margaretakerk of in Heist op het Maes en Boereboomplein. U kunt er rekenen op een heerlijke warme chocolademelk en verrukkelijke boterkoeken. 
Nacht van de Jeugdbeweging

De leiding wordt ‘s avonds verwacht in Jeugdhuis ’t Verzet voor een “battle” tussen de jeugdbewegingen. De winnaar mag zich voor 1 avond “beste jeugdbeweging van Knokke-Heist” noemen! Daarna schotelt de Jeugdraad de deelnemers nog heerlijke mosseltjes voor om hen te bedanken voor hun volledig vrijwillig engagement week na week.

Topweekend voor de Knokke-Heistse basket

De Dames One konden voor het eerst dit seizoen in eerste landelijke de smaak van de overwinning proeven en dit thuis tegen Red Vic Wilrijk: 58-51. Daarmee komen ze ook meteen weg van de laatste plaats. Scoorden de punten: Van Wynsberghe 3, De Blaere 8, Stevens 7, Kimpe 6, Bouzin 15, Ketelers 6, Borrey, Vaessen en de wederoptredende Vantorre 13 
De Heren Two wonnen hun eerste match dit seizoen in vierde provinciale na felbevochten match uit bij Hermes Oostende two (54-59) en ook de dames two konden in tweede provinciale met een zege aanknopen (49-29 tegen de dames van KBOB D uit Bredene). 
De Heren One tenslotte blijven ongeslagen aan de leiding in derde provinciale na 5 speeldagen en dit na een moeilijke verplaatsing naar KBOB Bredene Two.
Knokke-Heist startte het best, en liep na een bijzonder aangenaam eerste kwart uit naar 6-20. In het tweede kwart stokte de motor en kwamen de mannen uit Bredene beter voor de dag, mede door een bijzonder strakke defence (rust: 18-32).
Na de rust namen de Namedis Chape Boys opnieuw wat afstand, door goed georganiseerd de inside oplossingen te blijven zoeken.  Gaandeweg het derde kwart kwam er echter meer afval in het spel (veel balverliezen) en werden eenvoudige korven de nek omgewrongen, waardoor Bredene kon naderen tot 36-49. Uiteindelijk werd het nog bibberen tot het einde, en werd de wedstrijd beslist op de vrijworplijn (62-73). De talrijk meegereisde supporters zagen een volwassen match gespeeld door: Aelter (17), Monsieur (12), Van Meenen (14), Devinck (11), De Klerck (10) en vervolgens Rotsaert (5), Braeckman B. (3), Vermeersch (1), Dedecker, Bonhaerens en Pauwaert. Bil was er niet bij, Braeckman Sander was ziek en Roos is nog steeds geblesseerd. Vermelden we nog ook de uitzonderlijke prestatie van Aelter, die maar liefst 33 rebounds wis te plukken. Elke kenner weet dat dit een vrij uitzonderlijke prestatie is.


Komende zaterdag om 20u30 spelen de heren one de absolute topper van de 6e speeldag tegen co-leider ACJ Brugge, en dit in de Stormmeeuw.

Duplicaat Kennedy limousine voor verkoop in Knokke-Heist

De voorbije dagen was er niet alleen bij ons veel aandacht voor de verkoop van unieke wagens die op 11 oktober door het veilinghuis Bonhams georganiseerd wordt in Knokke-Heist. Met name staan momenteel ook de kranten in Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken er bol van. Vandaag pakten de media in Kazachstan en Oekraïne uit met het nieuws dat een duplicaat zal geveild worden van de limo waarin president Kennedy het slachtoffer werd van een fatale aanslag in Dallas. Het gaat om de andere helft van de zogeheten tweeling uit de garage van het Witte Huis, een Lincoln Continental. Het was in 1961 dat de Amerikaanse regering opdracht gaf aan de fabriek om twee speciale limousines te bouwen. De belangrijkste eisen waren: open top en grote deuren voor makkelijk in-en uitstappen. Het koetswerk werd uitgerust met speciale treeplanken en handgrepen voor de veiligheidsdienst, alsook een bevestigingspunt voor de presidentiële standaard. Na de moord op Kennedy in 1963, werd de limousine, waarin de president werd neergeschoten teruggestuurd naar de fabriek voor revisie. Er werd kogelvrij glas geïnstalleerd plus ook pantsering in titanium. Later werd deze auto nog gebruikt voor de Amerikaanse presidenten Johnson, Nixon, Ford en Carter. In 1977 werd de auto afgeschreven en overgebracht naar het Ford Museum in Detroit. De tweede limousine ging in 1985 onder de hamer, en werd aangeschaft door de huidige eigenaar, een particuliere verzamelaar, wiens naam niet bekend is. Deze cabriolet zal worden verkocht op 11 oktober in Knokke-Heist, op voorwaarde dat er voldoende voor wordt geboden.


Речь идет о резервном Lincoln Continental1961 года из гаража Белого Дома – близнеце того самого автомобиля, в котором был застрелен 35-й президент США

Knokke-Heistenaar zoekt vrijwillige leerkrachten voor Suriname

Knokke-Heistenaar Rudy Vanhalewyn verblijft momenteel in het Surinaamse oerwoud om er drie maanden lang als vrijwilliger onderwijs te geven aan de kinderen van het dorp Kajana. De school vertoeft momenteel in armelijke omstandigheden. Er zijn nauwelijks leermiddelen en wat nog erger is: er is maar één leerkracht voor de hele school. Zonder Rudy kon het schooljaar zelfs niet starten en ook de komende maand januari zal de school niet open kunnen gaan. Vanaf februari komen er dan nog vier Vlaamse stagiaires voor een periode van drie maanden. En wat daarna moet gebeuren, weet niemand. Daarom een warme oproep naar alle leerkrachten in onze gemeente. Stel u kandidaat en zet u vrijwillig in voor de kinderen van dit Surinaamse dorp. U helpt meebouwen aan de toekomst van de Surinaamse kinderen en u krijgt er een onvergetelijke levenservaring bovenop! 
Kajana is overigens een heel aangename plek om te vertoeven, maar zowat alle onderwijzers zijn er met pensioen. En dat vormt een grote domper op de toekomst van de plaatselijke jeugd. Als vrijwilliger wordt u ter plekke overigens goed begeleid. Uw werk is dan wel onbetaald en ook de reis heen en terug is onbezoldigd (ca. 800 euro heen en terug), maar de kosten voor het levensonderhoud zijn er erg laag. Tot slot is er ook een prima telefoon- en internetverbinding (en heerlijk bier). 
Wie interesse heeft, kan steeds contact opnemen met Rudy Vanhalewyn - rudy.vanhalewyn@gmail.com
Rudy’s ervaringen kunt u ook nalezen op zijn weblog http://rudy-in-suriname.waarbenjij.nu/
Ter informatie de Surinaamse TV (ATV) kan men in Knokke-Heist rechtstreeks bekijken op pc of laptop via: http://www.lyngsat-stream.com/tvchannels/sr/ATV.html
Het TV-Journaal uit Suriname in het Nederlands kan men HIER bekijken. 

Met een VGA-kabel of HDMI kan men het beeld ook doorsluizen naar een gewone TV.