8.9.07

Mimi Smith schrijft boek over menopauze

Zaterdagavond is in hotel Pavillon du Zoute in de Knokse Oosthoek door de Standaard Boekhandel het nieuwe boek voorgesteld van de Knokke-Heistse journaliste en mediafiguur Mimi Smith. Het boek "Fit in de Menopauze" werd gepubliceerd bij de uitgeverij Van Halewyck. Volgens Mimi Smith bepaalt wat op je bord komt, grotendeels hoe je je voelt en hoe je eruitziet. In de menopauze, een ingrijpende periode in het leven van een vrouw, kan een beetje meer aandacht voor voeding helpen om gezond en fit te blijven. Journaliste en mediafiguur Mimi Smith maakt de vrouw in de overgang en menopauze wegwijs in de menu's die typische overgangsklachten kunnen verlichten. Ze geeft tekst en uitleg over de menopauze en de bijbehorende ongemakken, maar legt ook uit welke klachten je door middel van voeding kunt verminderen of zelfs voorkomen. Het boekwerk telt 200 bladzijden en bevat ook een reeks gezondheidsrecepten.


ISBN: 9789056177669

Project bescherming zwaluwen blijft groeien in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur gaf voor het vijfde jaar op rij subsidies aan bewoners die zwaluwen ‘asiel’ verlenen tijdens hun zomerverblijf in Knokke-Heist. De groep zwaluwliefhebbers groeit elk jaar gestaag aan. Deze zomer werden 86 zwaluwadressen geteld en gecontroleerd door de Milieudienst: 47 op particuliere adressen en 39 bij landbouwers. Voor hun bekommernis om het natuurbehoud werden de contractanten beloond met een totale subsidiepot van 12 850 EUR.

Boerenzwaluwen nestelen zich heel graag in boerderijen en stallingen. De huiszwaluw voelt zich meer aangetrokken tot plekken midden in de bebouwde kom. Dus naast de landbouwers komen ook eigenaars of huurders van huizen in woonwijken in aanmerking voor deze subsidie. Op die manier wil Knokke-Heist de mensen aanmoedigen om na het vertrek van de zwaluwen, in september, de nestjes overal te laten hangen. De lichte overlast, zoals de uitwerpselen onder het nest, wordt ruimschoots gecompenseerd door het plezier bij het observeren van zo’n stel zwaluwen én door het financieel steuntje in de rug.

De toelage bedraagt 25 EUR per jaar voor een kolonie kleiner dan 3 nesten. Dit bedrag wordt verdubbeld naar 50 EUR als de kolonie meer dan 1 jaar op de locatie blijft. Als de aanvrager een beheersovereenkomst ondertekent waarin hij/zij zich engageert om een aantal voorwaarden na te leven ter bescherming van de huis– en boerenzwaluw, kan de subsidie oplopen tot een jaarlijks bedrag van 100 EUR. Voor een grote kolonie (meer dan 3 nesten) bedraagt de subsidie aanvankelijk 65 EUR per jaar. Ook hier verdubbelt het bedrag tot 130 EUR als de kolonie langer dan een jaar op de locatie blijft. Bij een beheersovereenkomst ontvangt de aanvrager jaarlijks 260 EUR.

Stadhuisje Ter Muiden eindelijk verkocht

De verkoop van het voormalige stadhuisje van Sint Anna ter Muiden door de gemeente Sluis heeft veel weg van een soap. Gérard Flemal, een franstalige landgenoot, die een tijd geleden in Knokke-Heist domicilie koos, maakte vrijdag officieel een eind aan het drama door niet alleen een koopakte te ondertekenen, maar ook 330.000 euro aan de gemeente over te maken. Flemal was ook reeds eigenaar van het pand naast het Ter Muidense expositiestadhuisje. De nieuwe eigenaar bezweert dat hij het stadhuisje niet aanschaft om het samen te trekken met het buurpand. In de woning die hij al had, wil de Waal een museum vestigen. Het stadhuisje wordt galerie annex tentoonstellingsruimte. De oud-bankdirecteur heeft een grote verzameling Nederlandse meubelen uit de achttiende en negentiende eeuw, waaronder aanzienlijk wat klokken en kabinetten. Flemal heeft ook een aantal zestiende-eeuwse etsen. Dat historische bezit exposeert hij, terwijl in de galerie nieuwer werk - schilderijen, beelden, conceptuele kunst - te zien zal zijn. Flemals vrouw Hana heeft een galerie in Knokke en het echtpaar bekijkt nog of een kruisbestuiving tussen beide tentoonstellingsruimten tot de mogelijkheden behoort en gewenst is.

Vanhootegem haalt vlot finaleronde in Zweden

Op het Telia Challenge golftoernooi in het Zweedse Waxholm heeft Nicolas Vanhootegem zich vlot kunnen plaatsen voor de finaleronden. De 34-jarige Knokke-Heistenaar, die een sterke eerste ronde lukte in 68 slagen, vijf onder par, moest wel terrein prijsgeven tijdens de tweede ronde, waarin hij drie birdies lukte maar ook twee bogeys en één dubbele bogey moest noteren. Met zijn ronde in 73 slagen staat hij nu op een gedeelde dertiende plaats en telt hij vijf slagen meer dan de Welshman Jamie Donaldson. De tweede plaats wordt gedeeld door de Duitser Kariem Baraka en de Welshman Stuart Manley, die de beste ronde van de dag neerzette in 64 slagen.

7.9.07

Zeebruggenaar levensgevaarlijk gewond

Een 22-jarige man uit Zeebrugge werd zwaar gewond toen hij tijdens de nacht van donderdag op vrijdag door de vitrine viel van café 't Dol-fijntje langs de Kustlaan tegenover de kerk in Zeebrugge. De jongeman, Joeri Sols, liep ernstige snijwonden op en verkeerde een tijd in levensgevaar. Het parket in Brugge onderzoekt of de jongeman opzettelijk door de ruit werd geduwd of dat het een ongeval betreft. De feiten gebeurden tijdens een 'gevecht' met biljartkeus. Volgens getuigen, waaronder twee vrienden van het slachtoffer, gaat het om een banaal ongeval met zware gevolgen. De aanwezige jongeren zouden geen ruzie hebben gemaakt.

Toch meer dagjesmensen in augustus

Tijdens de afgelopen maand augustus ontving de kust ruim 20 procent meer dagtoeristen dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. De omzet van de restaurants ging met 9,8 procent omhoog. Ook hotels en vakantiedorpen deden het beter. De totale omzet van de toeristische sector aan de kust lag in augustus 2007 4,8 procent hoger dan in augustus 2006. De cijfers van Westtoer zijn gebaseerd op een rondvraag bij 291 contactpunten aan de kust. Augustus 2006 was bijzonder nat: het was de tweede natste augustusmaand ooit. In 2007 telde augustus in Knokke-Heist negen dagen neerslag, in De Panne zeven dagen. In Ukkel werden vorige maand dertien regendagen geteld.

Vaste vrachttrein verbinding met Noord-Frankrijk

Rail Link Europe start vanaf maandag met een vaste vrachttreinverbinding tussen Zeebrugge en Dourges in Noord-Frankrijk. Rail Link Europe is een privé samenwerkingsverband tussen CMA CGM en Veolia Cargo. De spoorverbinding moet de Zeebrugse haven beter doen aansluiten met de chemische industrie nabij Le Havre. De trein zal in Zeebrugge op maandag, woensdag en vrijdag vertrekken vanuit de CHZ-terminal en het Britanniadok. Op dezelfde dag rijdt ook een trein in omgekeerde richting. De treinen zullen 600 meter lang zijn en een capaciteit hebben tussen 70 en 80 twintigvoetcontainerequivalent (TEU). De nieuwe verbinding moet ook perspectieven openen voor de aansluiting met Mannheim, Lyon en Parijs. De frequentie van de dienst kan op termijn verhogen.

"Reële kans" voor overname door Lippensgroep

De centrale ondernemingsraad van ABN Amro houdt serieus rekening met een overname van de grootste bank van Nederland door de groep rond Maurice Lippens. Dat consortium bestaat uit Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander. Het medezeggenschapsorgaan spreekt van "een reële kans". De ondernemingsraad is bezig met het opstellen van advies over een eventuele overname door het bankentrio. Dat schrijft de raad in een e-mail aan alle medewerkers van ABN Amro. De Britse bank Barclays en het bankentrio strijden al maanden om ABN Amro. De ondernemingsraad bracht eerder, na een verzoek van het bestuur, een positief advies uit over een fusie met Barclays. "Wij staan echter met beide benen op de grond en de realiteit gebiedt ons ook te kijken naar de consequenties van een mogelijke overname door het consortium", schrijft de raad in zijn e-mail. "Nu een overname een reële kans krijgt, moeten wij ons zo goed mogelijk voorbereiden." De ondernemingsraad van ABN-Amro heeft zelf het initiatief genomen om een overname door het Lippensconsortium onder de loep te nemen.

Laatste Van Sprang slachtoffer overleden in Knokke-Heist

In Knokke-Heist is het laatste slachtoffer van de Nederlandse moordenaar Van Sprang overleden. Voormalig politieagent en brigadier op rust Rigobert Devoogt is net geen 66 geworden. De afscheidsdienst wordt zaterdag (8 september) om 11u gehouden in de aula van het Uitvaartcentrum van de Oostkust. Nadien volgt de asverstrooiing op de parkbegraafplaats. Het was amper een maand na het ontstaan van de fusiegemeente Knokke-Heist dat op 3 mei 1971 een politiepatrouille kort na middernacht bij een routinecontrole op de parking bij de inkom van het vogelreservaat zwaar onder vuur kwam. De uit Curaçao afkomstige gedeserteerde Nederlander Norbert Van Sprang schoot er plots z'n hele magazijn stengunpatronen uit een Uzi pistoolmitrallieur leeg op de politiemensen. De 40-jarige Willy Debree, vader van 3 kinderen, en de 24-jarige Paul Dumare overleden ter plaatse. Twee andere agenten Rigobert Devoogt en André Maenhout werden ernstig gewond. De 22-jarige dader raakte gewond aan de linkerhand doch vluchtte door de Zwinvlakte naar Nederland. Hij werd er 5 dagen later aangehouden in de Arthur Kool kazerne in het Gelderse Ede. In zijn zakken zaten nog 2 granaten. Het bleek dat Van Sprang van plan was om een hele reeks overvallen te plegen in ons land en Nederland; vooral op benzinestations en warenhuizen. In zijn gestolen wagen, een grijze Corvair uit 1968, lagen inbrekersmateriaal, vijf laders met kogels en nog meer granaten. Bij het proces voor de krijgsraad in Arnhem eiste het openbaar ministerie slechts acht jaar cel. Na Belgisch protest tegen deze milde eis kreeg Van Sprang er uiteindelijk twaalf. De man pleegde later zelfmoord in zijn cel. De begrafenis van de omgekomen agenten zorgde destijds voor de grootste en meest ontroerende optocht in de geschiedenis van de badstad. De lijken lagen opgebaard in het stadhuis van Knokke. Stoetsgewijs ging het vervolgens naar de Margaretakerk en nadien naar het kerkhof van de Declerkstraat in Knokke. Langs het parours stonden vele honderden inwoners en alle schoolkinderen. De begrafenisdienst werd opgedragen door pastoor Cools samen met Mgr. De Smet. Burgemeester Mattelaer had een treurgedicht geschreven dat stond afgedrukt op het doodsprentje. Er waren bloemen en kransen van over het hele land. De gewonde agenten kregen in het ziekenhuis bezoek van koning Leopold 3. De koning kende één van de agenten omdat hij in de badstad regelmatig golf speelde met de Knokkenaars. Tijdens zijn bezoek kregen de agenten golfballen met het logo van de koning (een grote hoofdletter L). Later werd op de binnenkoer van het voormalige politiebureau in de Stacquetstraat ook een gedenkplaat onthuld. De plaat hangt nu in de inkomhal van het nieuwe politiekantoor. Met het overlijden van Rigobert Devoogt zijn er geen getuigen meer van de Van Sprang schietpartij die de badstad destijds enorm heeft geschokt. De andere gewonde politieagent, André Maenhout, overleed reeds in 1993.

Bushaltes kunnen beter in Knokke-Heist

Heel wat mensen in de badstad vinden dat de inrichting van bepaalde bushaltes beter kan. In totaal telt Knokke-Heist 102 bushaltes van De Lijn. Daarvan zijn er 59 in Knokke, 6 in Duinbergen, 16 in Heist, 5 in Ramskapelle en 16 in Westkapelle. Maar er blijken slechts 13 haltes te zijn met een schuilhuisje en 28 met zitbanken. Het gemeentebestuur gaat nu aan De Lijn een lijst vragen van de ‘populairste’ opstapplaatsen. Aan de hand van die lijst zullen medewerkers van de gemeente ter plaatse de mogelijkheden gaan bekijken. Daarna wil men advies geven aan de vervoersmaatschappij om "waar nodig en mogelijk" voorzieningen bij te plaatsen.

Loop van de bevolking in Knokke-Heist

Je leest er meer over in Geboren, Getrouwd, Overleden...

Ook Ramskapelle bedreigd door spooroverlast?

Niet alleen de deelkern Zwankendamme wordt bedreigd door de uitbreiding van haven en spoor in Zeebrugge. Om het huidige vormingsstation in de kusthaven "uit te breiden en te optimaliseren" worden namelijk VIER locaties onderzocht. Het gaat om de spoorbundel Ramskapelle, de Pelikaan in de achterhaven, aan de Herdersbrug of ter hoogte van Zwankendamme. Dat ook Ramskapelle in het vizier komt gebeurt zonder medeweten van de gemeente Knokke-Heist. Het milieubeoordelingsplan kan dan ook in de badstad niet worden ingekeken. De betrokken omwonenden hebben een "bewonersbrief" ontvangen vanwege Infrabel, de beheerder van het spoornetwerk. In welke mate Ramskapelle mogelijk bedreigd wordt is echter niet bekend. Zeer waarschijnlijk zal een sporenbundel in het nabijgelegen deel van de achterhaven 's nachts geluids- en lichtoverlast veroorzaken. Tot 2 oktober kan men het dossier doornemen in de gemeenteafdelingen van Zeebrugge, Zwankendamme, Lissewege en Dudzele, en bij de dienst milieueffectenrapportage in Brussel Het rapport geeft de afweging van die vier locatiealtenatieven op het vlak van spoortechnische haalbaarheid en milieu- en veiligheidsaspecten. INDIEN de voorkeur gaat naar de locatie Zwankendamme , dan zal de overweg ter hoogte van Wulfsberge afgeschaft worden en vervangen door een nieuwe wegontsluiting van en voor de woonkern van Zwankendamme.


Reacties kunt tot en met 2 oktober overmaken aan de Dienst Milieueffectenrapportage (kamer 3P64), Vormingsstation Zeehaven Brugge-Zeebrugge, Koning Albertlaan II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel of via het e-mailadres mer@vlaanderen.be

Alpenritten voor de Bumpers

De leden van de Knokke-Heistse wielervereniging "De Bumpers” maken zich momenteel klaar voor hun tweede buitenlandse tocht. Na een week van trainen vertrekken 14 sportievelingen van 15 tot 18 september naar de streek rond Alpe d'huez. Daar zullen ze twee dagen lang de bergen trachten te bedwingen. Dat gebeurt onder begeleiding van een professionele gids die de gelegenheidswielrenners over de hoge toppen zal loodsen. Elke dag krijgen de Knokke-Heistenaars zo’n 100 kilometer in de benen en beklimmingen van onder meer de Croix de Fer en de Col de Sarenne. De finale bestaat uit de 14 km en 21 bochten lange beklimming naar het mytische Alpe d'huez. De winnaar wordt de nieuwe bumperbergkoning.

Cadzand wil Sportstrand

In navolging van Knokke-Heist wil men vlak over de grens ook Sportstranden. In alle geval wordt daartoe bij de gemeente Sluis aangedronken door de Cadzandse onderneming Moio Adventure. Die is al anderhalf jaar bezig om te trachten bij de gemeente een vergunning voor een 'sportstrandvak' los te krijgen. Nu moet men telkens surfplanken, zeilwagens, kajakken, volleybal- en tennisnetten van een bergplaats bij de sporthal naar het strand slepen voor activiteiten van buitensporters. Het bedrijf zou daarom graag twee containers op het strand plaatsen, in de nabijheid van paviljoen De Zeemeeuw. Nu de voorbije maanden niks is geregeld door de gemeente springt een van de Sluise fracties in de bres. "Het is hoog nodig dat Sluis haar 'toeristisch product' opwaardeert door strandvakken officieel geschikt te verklaren voor water- en strandsporten", aldus de fractie Gemeentebelangen.

Goed begin voor Vanhootegem in Zweden.

Nicolas Vanhootegem is niet slecht gestart in Zweden. De Knokke-Heistse profgolfers neemt momenteel deel aan de Telia Challenge Waxholm. Vanhootegem staat na de eerste ronde in het tornooi met 5-onder par op een gedeelde 7de plaats. Leider is de Engelsman John E Morgan. Hij begon het toernooi met een ronde van 65 slagen (-8) en nam daarmee 1 slag voorsprong op de nummer twee in het klassement, de Duitser Kariem Baraka.

Zwankendamme wordt geen tweede Doel

De Zeebrugse deelkern Zwankendamme, die verder ingesloten raakt door de uitbreiding van het spoor en de haven, wordt geen tweede Doel. Het havenbestuur en de stad Brugge beloven bijkomende maatregelen om de leefbaarheid te verzekeren. Volgend jaar start de bouw van een nieuw goederenstation voor de Zeebrugse haven. Daarvoor hebben de spoorwegen 11 hectare bijkomende grond nodig. De Zwankendammenaars zullen dan over een brug moeten rijden om hun dorp te verlaten en dat betekent ook een psychologische drempel. Aan de andere kant van het dorp komt op termijn een nieuw bedrijventerrein en daardoor zal het dorp ingesloten raken in het havengebied. Maar Zwankendamme, dat nog 750 inwoners telt, blijft bestaan en er komen maatregelen om een scenario zoals in Doel te vermijden. Om de leefbaarheid te verzekeren wordt onder meer een hoge groene berm aangelegd tussen het nieuwe goederenstation en de woonwijk. Er wordt ook geïnvesteerd in veilige fietsverbindingen. Zwankendamme werd destijds een woonkern door de bouw van een zogeheten "cité" waar mensen woonden die in de glasfabriek en de voormalige cokesfabriek werkten.

Opberkastjes voor bibliotheek na enquête

Via een enquête in de jeugdafdeling van de Bibliotheek in Knokke-Heist bleek onlangs dat de ouders van scholieren aandrongen op de beschikbaarheid van opbergkastjes. Jongeren die er een bezoek brengen, weten namelijk meestal geen blijf met jassen, tassen en boekentassen. Daarom worden in tot 20 afsluitbare kastjes gekocht. Het gaat om een investering van zo'n 5.000 euro.

6.9.07

Ook Lippensego telt in strijd om ABN-Amro

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Groei shortsea Vlaamse havens

Het Shortsea-vervoer in de vier Vlaamse zeehavens Zeebrugge, Oostende, Antwerpen en Gent is over het eerste halfjaar van 2007 gestegen met 5,43 procent tot een nieuw recordvolume van 63,33 miljoen ton. Daarmee is shortsea goed voor net iets meer dan de helft van al het volume in die havens, meldt het Belgische vakblad De Lloyd . De stijging is het grootst in onze kusthavens.

Definitie Betaalbaar Wonen

In Knokke-Heist is niet alleen nood aan betaalbaar wonen, maar ook aan een precieze omschrijving van wat "betaalbaar wonen" nu eigenlijk is. 'Betaalbaar' betekent niet hetzelfde voor iedereen. Burgemeester Lippens heeft nu toegezegd om binnenkort een commissie te laten uitzoeken wat in Knokke-Heist moet begrepen worden onder "betaalbaar wonen" en "sociaal wonen". Eén en ander kwam ter sprake bij een interpellatie van Open-VLD raadslid Kathleen van der Hooft. Aanleiding waren de hoge huurprijzen in de badstad. Tegenwoordig vinden zelfs sommige tweeverdieners het moeilijk om in Knokke-Heist nog betaalbaar te huren.

Grootste containerschip passeert onze kust

Andermaal vaart straks een recordcontainerschip benoorden Knokke-Heist de Scheldemonding binnen. Volgens planning passeert de Cosco Asia vanavond onze kust op weg naar Antwerpen. Het is het eerste containerschip dat iets meer dan 10.000 containers van zes meter kan vervoeren. De Cosco Asia is eind juli door Hyundai Heavy Industries in Zuid-Korea opgeleverd. Het Chinese containerschip is 349 meter lang en ruim 45 meter breed. Vandaag om 17.00 uur is de passage ter hoogte van Knokke-Heist gepland. De Cosco Asia moet om 22.00 uur in Antwerpen zijn. Vrijdag vertrekt het er weer en zal dan opnieuw voor onze kust te zien zijn.

Hinderen kampioenschappen op zee mekaar?

Zeilers aan onze oostkust vragen zich af of de Belgian Offshore Challenge volgend weekend roet in het eten zal gooien van het CR zeilkampioenschap. Vanuit Zeebrugge varen powerboats en jetski’s een manche voor het Wereldkampioenschap. Gelijktijdig is er ook een zeilwedstrijd. Dat gebeurt voor een deel in hetzelfde vaarwater. Het parcours strekt zich uit van de havendam tot een punt ter hoogte van het staketsel bij de Blankenbergse haveningang. “De races worden gehouden op 100m van de hoogwaterlijn - wat gegarandeerd voor spektakel zal zorgen!” "Maar een en ander kan eveneens problemen opleveren voor mensen in jachten", aldus de zeilvereniging.

Zwakke Schakels aangepakt

Bij onze noorderburen heeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat woensdag het officiële startsein gegeven voor het kustversterkingsproject Zwakke Schakels. Tijdens dat project worden de komende jaren duinen en dijken op tien plaatsen aan de Nederlandse kust versterkt. In onze buurprovincie Zeeland gaat het om de zuid-west kust van Walcheren en de zeeweringen in West-Zeeuws-Vlaanderen vanaf de Zwingeul bij Knokke-Heist. Al het werk moet in 2015 klaar zijn.

Gerecht verhoorde burgemeester Lippens

Burgemeester Lippens van Knokke-Heist, is eindelijk verhoord door het Brugse gerecht in verband met het vermeende passieve corruptieschandaal dat de Compagnie Het Zoute in mei vorig jaar trof. Volgens welingelichte bronnen zijn er geen aanwijzingen dat de burgemeester op de hoogte was van de vermoede omkopingspraktijken bij Compagnie, de vastgoedfirma van de familie Lippens. Het heeft meer dan een jaar geduurd voor het Brugse gerecht met de Knokke-Heistse burgemeester sprak in verband met deze zaak. Eerder zei Lippens reeds: ,,Ik weet van niets''. De Compagnie Het Zoute betaalt nooit om een bouwdossier te verkrijgen of te versnellen. En als een onafhankelijke medewerker dat toch zou hebben gedaan, dan was ik daarvan niet op de hoogte en dan betreur ik dat. Het brengt de goede naam van de Compagnie Het Zoute en van de familie Lippens in diskrediet.''

Uitslagen Zwintriathlon


Uitgebreide plascontrole na Zwintriathlon

Stijn Goris won woensdag de Zwintriatlon voor Luc van Lierde en Rutger Beke. De eerste Knokke-Heistenaar was Yves Depoorter op de 42ste plaats. Met de eerste vrouw ging het om Kristien Vleugels. Zij werd 53ste. Geruime tijd na afloop van de wedstrijd zaten Luc van Lierde en Rutger Beke nog in een apart kamertje te wachten tot het zou lukken.. Ze moesten namelijk voldoende urine produceren voor de dopingcontroleurs die gisteren op oorlogssterkte op het strand bij het Casino Knokke waren uitgerukt. En aan de dopingcontrole heeft Rutger Beke niet altijd even goede herinneringen. Hij, de nummer drie (1.47.56) van gisteren achter Stijn Goris (1.46.14) en Luc van Lierde (1.47.04), werd na de Zwintriatlon 2004 positief bevonden. Het kostte hem bijna een jaar om zijn onschuld te bewijzen. Beke, al een keer tweede tijdens de Iron Man in Hawaï, kon zijn leven als professioneel triatleet daarna weer oppakken. Zijn derde plaats in Knokke stemde Beke tevreden. Het was wellicht meer dan waar hij, net terug van een hoogtestage, vooraf op had durven hopen. Een ontsteking aan de linkerkuit hield hem maanden uit competitie en de Zwintriatlon was in drie jaar feitelijk de eerste echte zwaar bezette korte wedstrijd die hij deed. Beke vertrekt volgende week naar Hawaï. Vijf weken is het nog tot de Iron Man, waar hij zich heel nadrukkelijk op fixeert. "Ik zou er nu wel eens eerste willen worden. Ik heb alle plaatsen binnen de top vijf al een keer gehad, behalve de eerste."Luc van Lierde, sinds 1996 deelnemer in Hawaï, wel. Twee keer winst, een derde keer zou mooi zijn. In tegenstelling tot Beke doet Van Lierde zijn voorbereiding in eigen land. "Ik vertrek pas twee weken voor de wedstrijd. Dat is, vind ik, voldoende om te acclimatiseren."Stijn Goris waagt zich (nog) niet aan een Iron Man. Het korte werk ligt hem beter. Het bleek in een wedstrijd waarin hij tijdens het zwemmen de basis legde voor de zege. "Van Lierde mocht niet te ver van me vandaan zwemmen. Dat lukte. Al in de wisselzone had ik hem te pakken en op de korte afstand lopen ben ik nu eenmaal sneller dan hij." Térèse van Lare uit Sluis won bijna traditiegetrouw in de categorie vrouwen 50+.

5.9.07

Ook plaatselijke Zwintriatlonners laten zich gelden

Voorlopige UITSLAG BEAR STEARNS ZWINTRIATHLON

Woensdagmiddag stonden in Sluis weer honderden deelnemers te trappelen om op een bijzonder vermoeiende manier zo snel mogelijk bij het Casino Knokke te komen. Aan de start van de Zwintriatlon heel wat bekende triatleten maar ook massa's sportievelingen uit Knokke-Heist en gewone mensen die het ook eens willen meegemaakt hebben. De meeste triatleten waren present. Europees kampioen Frederik Van Lierde, drievoudig winnaar Rutger Beke en Luc Van Lierde, die al tweemaal won, kwamen aan de start. Enkel Marino Vanhoenacker ontbrak, hij koos voor Hawaï. Na een kilometer kwamen de beter zwemmers boven water. Geen verrassingen hier. Op posities één en twee zijn dat Luc en Frederik Van Lierde, gevolgd door Stijn Goris en de jonge Sepp Meyers. De twee Van Lierdes repten zich ook het best in de wisselzone. In het fietsonderdeel vormde zich al gauw een kopgroep van vier. Daarin had Van Lierde duidelijk de betere benen. De gewezen Iron Man zette de lijnen uit. Stijn Goris, de vice-Belgische kampioen, kon hem als enige volgen. Halfweg leidden zij. Rutger Beke kwam pas als dertiende uit het water maar begon toen aan een serieuze inhaalbeweging. Na driekwart fietsen kwam hij bij Frederik Van Lierde en ging er ook voorbij, in de achtervolging, op één minuut. Voorin haalde Goris het met een halve minuut op Van Lierde. Bij de dames noteerden we onder andere Françoise Wellekens, Joke Coysman en Kristien Vleugels. Onder massale belangstelling zetten ook de plaatselijke triatleten hun beste beentje voor. Onder meer Jean Deloddere en Frank Vanleenhove.

5 jaar Vriendschap voor de Filippijnen

Vanuit Knokke-Heist ondersteunt “Vriendschap voor de Filippijnen” al vijf jaar jaar een ontwikkelings- en onderwijsproject in Davao City. Het begon toen Dominiek Segaert en z’n vrouw een jaar lang als vrijwilliger in de Filippijnen gingen werken. Om het lustrum van hulpverlening onder de aandacht te brengen organiseert de werkgroep op zondag 23 september een fietstocht gevolgd door een barbecue in de sportzaal van het Bernardusinstituut. Tijdens de avond worden ook Filippijnse dansen opgevoerd en wordt een documentaire getoond over het hulpproject gefilmd door Medard Beernaert en Rosane Claerbout. De viering gebeurt in aanwezigheid van onder meer Cristina Ortega, Ambassadeur van de Filippijnse Republiek.

Twee jaar cel voor sjoemelaar in dure wagens

In Brugge heeft de correctionele rechtbank woensdag een 39-jarige Knokke-Heistenaar bij verstek veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf en 1.750 euro boete. De man stond terecht voor oplichting met auto's in de periode tussen 2004 en 2005. Hij was gespecialiseerd in het sjoemelen met duurdere wagens. In juni 2004 werd de man al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten tot 18 maanden met uitstel. Hij verkeerde aldus in staat van wettelijke herhaling. De rechtbank beval na de uitspraak de onmiddellijke aanhouding van de veroordeelde. Er boden zich vier burgerlijke partijen aan. Zij krijgen samen circa 90.000 euro schadevergoeding.

Vragen over "Sociale Kas van de Burgemeester"

Open VLD-raadslid Kathleen van der Hooft stelt zich vragen omtrent de “Sociale Kas van de Burgemeester”. Uit het fonds in kwestie verstrekt burgemeester Lippens al sedert jaar en dag giften aan mensen die nood hebben en nergens meer kunnen geholpen worden. De kas werd vroeger gespijsd uit de opbrengst van het bal van de Burgemeester. Nu gebeurt dat door allerlei donaties van privé personen en bedrijven. Van der Hooft vraagt zich af of de administratieve afhandeling van deze sociale kas wel correct verloopt. Burgemeester Lippens stelt dat er zeker geen probleem is. Wat meer is, de normaal in de begrote voorziene bedragen worden nooit gebruikt, giften uit het fonds gebeuren nooit in verkiezingstijd en er zijn steeds twee handtekeningen nodig. Mochten er twijfels blijven omtrent de “Sociale Kas” liet de burgemeester uitschijnen dat hij het fonds zou opdoeken.

Schilderwerken Vandammesluis stilgelegd

Een rechter in kortgeding heeft woensdag de schilderwerken aan een van de landwaartse bruggen van de Vandammesluis in Zeebrugge laten stilleggen. Het blijkt namelijk dat bij het zandstralen en schilderen van de brug verfspatten op de versassende schepen terechtkomen. Die hebben vaak honderden gloednieuwe auto’s aan boord, die door de verf beschadigd worden. De autotransporteurs zijn dan ook samen naar de rechtbank gestapt. Ze eisen 25.000 euro per dag dat nog verder gewerkt wordt. De rechter in kortgeding heeft de zaak verdaagd tot 3 oktober, maar heeft ondertussen wel de werken laten stilleggen.

Natuurherstel Zwinduinen ingezet

Woensdagmorgen werd bij de voormalige jumping in Knokke door het Agentschap voor Natuur en Bos officieel gestart met het natuurherstelproject ZENO. Na de eerste spadesteek volgde een verkenningswandeling door de Zwinduinen en –polders. De komende weken wordt in het 222 hectare groot gebied werk gemaakt van het herstel van vochtige duinvalleien en poelen. Hopelijk krijgt men zo de beschermde Kamsalamander, Boomkikker en Rugstreeppad terug. Aan de voormalige renbaan in het zuiden gebeurt dit door het kappen van populieren, plagwerken en de aanleg van een poel. In het noorden van het gebied, het eigenlijke duinengebied, zullen hier en daar duindoorn- en wilgenstruiken verwijderd worden. Zo wil men opnieuw vochtige milieus vormen. Het budget van het project bedraagt € 2.720.640. Hiervan wordt 50% betaald door het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en 50% door de Europese Unie.

Christies veilt historische Zeebrugge-Harwich treinferry poster

Volgende week komt een zeldzame poster voor de destijdse treinferryverbinding tussens Zeebrugge en Harwich onder de hamer in het bekende Londense veilingshuis Christie. Verwacht wordt dat voor de poster die door Henry George Gawthorn werd getekend £ 700 zal betaald worden. Gelijkaardige posters haalden in het verleden echter reeds bedragen van £ 20.000 en meer.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Visartsluis terug in gebruik

Reders en vissers in Knokke-Heist zijn opgetogen met het opnieuw in bedrijf stellen van de Visartsluis in Zeebrugge. Dinsdagavond werden de vissersvaartuigen Z-576 en Z-196 met succes naar de achterhaven versast, waar ze woensdagmorgen bij de Zeebrugse Visveiling hun vangst losten. De Z-98 “Op hoop van Zegen" van de Rederij Aris en de Z-18 "Soetkin" van de Rederij Versluys-Couwyzer staan aangemerkt als de eerste vaartuigen die via de Visartsluis weer het ruime sop kiezen. Terwijl het in gebruik nemen van de Visartsluis een meevaller is voor de Visserijsector is het wegtransport er niet zo gelukkig mee. Vrachtwagens, die naar de oostelijke voorhaven moeten, krijgen met een extra obstakel af te rekenen. Automobilisten uit Knokke-Heist die richting Blankenberge moeten vrezen nu ook files bij de oude sluisbruggen. In een eerste stadium zijn de werkingsuren van de Visartsluis dagelijks vastgelegd tussen 14 en 22 u, met uitzondering van zaterdag, zondag en feestdag.

Ecotaks jaagt consument over de grens

Wie dicht bij de grens woont, zoals in Knokke-Heist, haalt vaak cola in Nederland. In het zuiden van de provincie wordt water in flessen gekocht in Noord-Frankrijk. In totaal 'grensshoppen' alle landgenoten samen elk jaar voor 477 miljoen euro. Sinds de invoering van de ecotaks in 2003 hebben de Belgen bijna 50 procent meer uitgegeven aan winkelen over de grens. Ze worden gelokt door de lagere prijzen voor water en limonades. Bijna 1,1 miljoen Belgen (één op de vier gezinnen) zouden jaarlijks over de grens shoppen. In onze regio winkelen zo'n 75 procent van de mensen af en toe over de grens, meestal in Sluis. Fedis, de federatie van de distributiesector, schat bovendien dat door de ecotaks 2.200 banen in de distributie- en productiesector verloren zijn. Fedis laat het daar niet bij en wil nu een klacht indienen bij de Europese Commissie.

Wonderwijs weer van start

Het cultuurcentrum, het sportcentrum en de kunstacademie slaan dit schooljaar in Knokke-Heist opnieuw de handen in elkaar in het kader van Wonderwijs. Het initiatief biedt al jaren aan leerlingen van de basisscholen de kans om na school van 16 tot 18uur verschillende opleidingen te volgen. Het gaat om onderricht in plastische, sportieve, woord- en muzikale disciplines. Er wordt in gratis busvervoer voorzien voor de deelnemende jongeren. Vorig jaar telde Wonderwijs 453 deelnemers. Het initiatief zet, naast de administratieve ondersteuning in Scharpoord, ook halftijds 6 begeleiders aan het werk.


Inschrijvingen en informatie in Jeugd- en Kunstencentrum De Marge, tel. 050 630 800, of bekijk de Knokke-Heistwebsite en zoek op de term Wonderwijs.

4.9.07

Glaverbel wordt AGC Flat Glass Europe

Het voormalige Glaverbel, met vestiging in Zeebrugge, heeft zijn nieuwe bedrijfsnaam aangekondigd. Voortaan gaat de grootste producent ter wereld van vlakglas door het leven als AGC Flat Glass Europe. Daarmee haalt het de band aan met het Japanse moederbedrijf AGC Group, de grootste glasproducent ter wereld. AGC staat voor Asahi Glass Corporation. In 2002 nam AGC het Belgische bedrijf Glaverbel over. "Dankzij deze nieuwe merkidentiteit kunnen we ons overal ter wereld beter profileren", zegt Jean-François Heris, voorzitter en CEO van AGC Flat Glass Europe. Met de nieuwe naam wil het bedrijf voordeel halen uit het succes van een "groep van wereldklasse", luidde het. Naast de nieuwe naam presenteerde de Europese tak van AGC de laatste innovatie van de groep, antibacterieel glas. Dat glas vernietigt 99,9 procent van de bacteriën die ermee in aanraking komen en stopt de schimmelgroei. Volgens het bedrijf is het "een mijlpaal in de strijd tegen ziekenhuisinfecties". AGC heeft in België naast Zeebrugge (Seapane) onder meer vestigingen in Jumet, Mol en Seneffe. Het bedrijf telt in ons land 2.800 werknemers, waaronder zo'n 300 in Zeebrugge.

Hotspot bij McDonald's wordt gratis.

Het lijkt haaks te staan op de filosofie van snel eten en wegwezen, maar binnenkort kan men bij McDonald's een hamburger naar binnen werken terwijl men op het net gaat. De keten werkt daarvoor samen met free-hotspot.com. Dezelfde firma rustte onlangs twee kilometer strand en zeedijk in Knokke uit met gratis draadloos internet. Nu worden alle 57 restaurants van McDonald's in ons land hotspots. Onder het zakenmodel van free-hotspot.com surft men gratis, maar men krijgt wel advertenties geserveerd. De verbinding is volgens McDonald's snel genoeg om e-mail te checken, muziek te downloaden of een online spel te spelen. Hotspots in restaurants is niets nieuws. Maar het is zelden gratis. Die andere grote hamburgerketen, Quick, biedt in veel vestigingen WiFi via Belgacom aan. De wegrestaurants van Carestel en Lunch Garden opteren dan weer voor Telenet. Ook bij McDonald's moest men vroeger betalen om te surfen. De meeste restaurants waren uitgerust met een betalende hotspot uitgebaat door Eurospot.

Wie niet sorteert riskeert toegang tot recyclagepark

Op voorstel van de Milieudienst heeft het college beslist om een burger te bestraffen met 2 maanden schorsing van de toegang tot het afvalpark van Horizon Net. De man weigerde in het recyclagepark in de Sluisstraat moedwillig z'n afval te sorteren. De inwoner was het afvalpark binnengekomen met dozen vol electrotoestellen, verfpotten, isomo en klein gevaarlijk afval. Ondanks waarschuwingen van de parkwachter om te sorteren gooide de man de dozen herhaalde malen in hun geheel in de perscontainer. In het Reglement van het gemeentelijk recyclagepark staat dat wie zich niet aan de voorschriften houdt, tijdelijk of zelfs definitief de toegang tot de recyclageparken kan ontzegd worden.

Meer dan een Eeuw Heystse Zeevisserij

Volgende maand is in Scharpoord een opmerkelijke tentoonstelling gepland over "Meer dan een Eeuw Heystse zeevisserij". Het gaat om een initiatief van Heistenaar Daniel Serie. De 60-jarige autodidactische kunstenaar was vroeger zeevisser en vervolgens havenarbeider. Van z'n brugpensioen heeft hij gebruik gemaakt om een 40-tal schitterende kunstwerken te realiseren. Onder meer de Z 546 Mayflower. Zijn geliefkoosde onderwerpen zijn dan ook oude vissersvaartuigen, het strand en de zee. Aan de collectie die hij samenstelde heeft hij twee en een half jaar gewerkt. Het gaat om een 40-tal olieverfschilderijen op doek die stuk voor stuk gebaseerd zijn op fotorealisme. De unieke tentoonstelling loopt in Scharpoord van 6 tot 28 oktober.

Woensdag Zwintriatlonhoogdag

Woensdagnamiddag wordt voor de negende keer de Zwintriatlon georganiseerd tussen Sluis en Knokke-Heist. Liefst 821 mannen en 221 vrouwen zullen in Sluis in het water liggen voor een kilometer zwemmen die hen naar het begin van het 41 kilometer lange fietsparcours voert. Vervolgens moet er in Knokke nog eens tien kilometer gelopen worden. Nieuw dit jaar zijn de 9 startreeksen. Er wordt in diverse ‘waves’ begonnen tussen 13.30 en 14.30 uur. Met deze wijziging hopen de organisatoren het zwemcomfort te bevorderen. Heel wat deelnemers vrezen trouwens niet alleen de inspanning maar ook de snelle omschakeling die nodig is van zwemmen naar fietsen. Onder de deelnemers heel wat triatleten met naam en faam. Met op kop natuurlijk de meter en de peter van de organisatie, de Sluise Térèse van Lare en Iron Man Luc Van Lierde. De organisatoren maken er verder ook een echt feest van met de deelname van 20 ludieke triatleten en niet minder dan 11 muzikale attracties langs het parcours. Onder meer verschijnen de stripfiguren Jansen & Janssen, professor Barabas en Thomas Pips aan de start.

Paul D'Hoore zingt 'Allez Maurice' voor Lippens van Fortis

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Vroege herfstkleur ook in Knokke-Heist

Het is nog maar begin september en heel wat paardenkastanjes in Knokke-Heist en de ruime regio lijken al volledig in herfststemming: rossig, geel of soms al halfkaal. De bomen zijn het slachtoffer van een oprukkende plaag van de mineermot. Dat beestje vermenigvuldigt zich als gek in ons steeds warmer en vochtiger klimaat. Verder staat de populier eveneens te vroeg in gele herfsttooi, maar dat komt door een roestschimmel. Ook andere planten tooien zich steeds vroeger in herfstkleuren, zelfs de druivenranken verkleuren reeds.

Strandkunst weggeschonken in Zeebrugge

De 69 jarige Gentse kunstenaar Jean Bilquin heeft zijn kunstwerk, dat aan de duinenvoet op het strand van Zeebrugge staat, weggeschonken. Hij heeft "de man die de boot zag" overgedragen aan het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Het kunstwerk werd op het strand geplaatst in het kader van Beaufort 2006. Als men op een bepaalde plaats aan de duinen in Zeebrugge staat lijkt het of het kunstwerk vaart op zee. Voor de Beaufort-editie van 2009 heeft de Vlaamse overheid inmiddels een bedrag van 125.000 euro voorzien.

3.9.07

Wordt aan afbraak van Stadhuis Heist gedacht?

Oppositieraadslid Leo De Waele van het Vlaams Belang stelt zich vragen over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de Dorpskern van Heist dat door de gemeenteraad voorlopig werd aanvaard. Het plangebied omvat het zuidelijk deel van de deelgemeente gelegen tussen de Knokkestraat, Heistlaan, Breed Veertien en Krommedijk. De Waele meent uit de plannen op te maken dat het Stadhuis van Heist eventueel zou worden afgebroken, terwijl Zaal Ravelingen, dat niet bepaald een paradepaardje is, zou behouden worden. Burgemeester Lippens sprak dat tegen en stelt dat de bedoeling is verhinderen dat eengezinswoningen stuk voor stuk veranderen in appartementsgebouwen. Verder moet het nieuwe RUP een extra verdieping op de Noordhinder mogelijk maken. Dat zal voor het rustoord 30 extra kamers betekenen. De plannen regelen ook de verbinding tussen de Heistlaan en Heulebrug via de huidige Speelman.

Nieuwe reddingsvlotten veerdiensten

Wie vanuit onze regio in de toekomst met de fiets of te voet oversteekt naar Walcheren kan zich straks veiliger voelen. Het fietsvoetveer tussen Vlissingen en Breskens krijgt namelijk nieuwe reddingsvlotten. Met de vlotten kunnen passagiers makkelijker en sneller van boord in geval van nood. Het huidige evacuatiesysteem is te omslachtig. Daardoor is er één bemanningslid meer aan boord, dan de bedoeling was. Het evacuatiesysteem werkt volledig automatisch. De acht kleine vlotten per boot worden vervangen door vier grote. Het nieuwe systeem kost zo'n 200.000 euro.

Eis tot aanpak vossenplaag rond ’t Zwin

Provincieraadslid Bernard De Cuyper (CD&V) vraagt aan de gouverneur dringend maatregelen te nemen, om in het gebied in en rond ’t Zwin van Knokke-Heist het aantal vossen te beperken. "Normaal komen vossen voor in bosrijke gebieden, maar vandaag de dag komen ze in steeds grotere getalen voor aan de Oostkust. Dudzele, Lissewege, Zeebrugge en zelfs in Knokke-Heist lijden onder een immense vossenplaag," zegt De Cuyper. In West-Vlaanderen is het vossenbestand gegroeid tot 1 vos per ha.Een recent verzoek op vraag van Burgemeester Lippens van Knokke-Heist om de vossen in de westelijke broedgebieden te mogen bestrijden, werd afgewezen door het Agentschap Natuur en Bos. "Nochtans richten de dieren heel wat schade aan, aan het vogelbestand én aan de hobby kleinveehouders. Bosbouw en Wildbeheer heeft toegegeven dat er in het Zwin een merkbare achteruitgang van het vogelbestand is door de aanwezigheid van de vos. Het is vreemd dat de vogels in de Baai van Heist met alle middelen moeten worden beschermd, terwijl in het Zwin niet mag worden geraakt aan de vos," zegt Bernard De Cuyper.


Desinformatie?

"De desinformatie die Natuurpunt Vlaanderen, net zoals enkele groene extremisten verspreiden is werkelijk ongezien," klaagt De Cuyper. "Ze belichten de vos als nuttig dier die zieke en zwakke dieren zou opruimen. Niets is minder waar, daar getuigen de talrijke schadegevallen van. Daarenboven zwijgen ze in alle talen over de mogelijke verspreiding van ziektes die de vossen met zich meebrengen, zoals hondsdolheid en vossenlintworm. De vossenvrije kooi die vogelbescherming Vlaanderen voorstelt als oplossing is echter geen afdoende oplossing voor de kleine hobbyist en de broedende wilde dieren, zoals de wilde eend. Ze is veel te duur voor de mensen die slechts kippen houden om hun groenafval te beperken." De Cuyper vraagt gouverneur Paul Breyne daarom, om een bestendige bestrijding van vossen in te voeren.

Start voetbalcompetitie

Het was zondag alvast geen goed begin van de voetbalcompetitie voor FC Knokke in Eerste Provinciale. Vooral in de eerste helft waren er heel wat individuele fouten die werden afgestraft. Fc Knokke verloor dan ook met 1-4 van Oostnieuwkerke. FC Heist, dat voor het eerst in Tweede Provinciale A uitkwam, deed het beter en overwon in Oudenburg met 1-0. In Derde Provinciale B versloeg VVWestkapelle op verplaatsing het elftal van Aartrijke met 0-1. Zeemeeuw Zeebrugge kende in Vierde Provinciale A een bijzonder pijnlijke start. Op eigen veld verloor Zeemeeuw met 0-5 van Zerkegem in een wedstrijd waarin de Zeebrugse keeper rood incasseerde. Verder in de regio won Moerkerke nog van Zwevezele met 0-1.

Nieuwe schooljaar van start

Ze waren in Knokke-Heist met vele tientallen, en in heel het land waren er vele duizenden kinderen die maandagmorgen voor het eerst de schoolpoorten binnenstapten. Bij het begin van het nieuwe schooljaar wordt momenteel trouwens aangekeken tegen een onderzoek van de Gentse universiteit over de interactie tussen leerkracht en leerling. Daarin staat dat beiden mekaar vaker niét dan wèl begrijpen. In de Keuvelhoekschool in Knokke is in elk geval afgelopen zomer het nodige gedaan om de speelmogelijkheden van de kinderen te verbeteren. Midden augustus werd gestart met de aanleg van een gloednieuwe speelplaats. Die kon maandagmorgen door leerlingen van het nieuwe schooljaar voor het eerst worden ingespeeld.

Schoolonderzoek

Inmiddels doet het onderzoek van de Gentse unief vragen rijzen in scholen in het hele land. Het blijkt namelijk dat A.s.o.-leerlingen de school ondergaan als een verplichte oefening, die ze het liefst met zo weinig mogelijk brokken of conflicten doorlopen, en passen zich daaraan noodgedwongen aan. Van echte interactie, kennisoverdracht of betrokkenheid is zelden sprake: daarvoor ligt de leerstof veel te ver van de eigen leefwereld, daarvoor wordt nog altijd een te ouderwetse ex-cathedradidactiek gehanteerd. Dat maakt het eeuwigdurende debat tussen de kennis- en vaardighedenadepten, inmiddels allebei uitgegroeid tot grote en strijdbare kampen, een beetje zonder voorwerp. In bso en tso-scholen is het nog een stukje erger: daar is vaak nauwelijks nog een onderscheid te maken tussen onderwijs en bezigheidstherapie, en worden alle klasproblemen begraven onder het ultieme taboe: het onvermogen van de leraar om toe te geven dat hij of zij de klas iets kan bijbrengen, laat staan toegeven dat hij of zij de klas niet langer onder controle heeft. Wie het onderzoek leest, heeft de indruk dat het hier om een gespannen wapenstilstand tussen twee elkaar niet begrijpende kampen gaat. Begin dan maar eens aan de herwaardering van dat technisch en beroepsonderwijs, waar de om arbeidskrachten schreeuwende werkgeverswereld om staat te springen. Ideaal is het allemaal zeker nog niet, maar één ding biedt troost: in internationale vergelijkingen hoort ons onderwijs ondanks al die vaststellingen nog altijd bij de beste van de wereld. Omdat er waarschijnlijk vandaag ook nog steeds heel veel gemotiveerde leerkrachten en leerlingen beginnen, vastbesloten om de Gentse onderzoekster haar ongelijk te bewijzen.

Verwilghen wil gefuseerde Suez/GdF wijzen op engagementen

De bestuurders van de Frans-Belgische nutsgroep Suez en de Franse energiereus Gaz de France hebben zondag een akkoord bereikt over hun langverwachte fusie. De samensmelting maakt van Suez/Gaz de France één van de belangrijkste energiegroepen ter wereld met onder meer interesses in Zeebrugge. De bestuursraad van Gaz de France heeft ingestemd met de fusie. Alleen de werknemersvertegenwoordigers stemden tegen. Bij Suez keurde de volledige bestuursraad het voorstel goed. Economieminister Verwilghen heeft aangekondigd dat hij samen met de regionale ministers de fusietop in Brussel zal uitnodigen om "zich te vergewissen van de fusievoorwaarden en Suez te wijzen op de naleving van zijn engagementen" tegenover de Belgische regering, waaronder "de afbouw van haar participatie in Distrigaz en het ter beschikking stellen van nucleaire productiecapaciteit aan twee nieuwe spelers."

2.9.07

Dure uien

Een echtpaar uit Luxemburg is zondagmiddag aangehouden op een akker in de Sluise deelgemeente Oostburg omdat ze daar uien aan het rapen waren die op het land lagen te drogen. De twee waren plastic zakken aan het vullen zonder toestemming van de eigenaar. In de kofferbak van hun auto stonden al een paar gevulde zakken. Nadat ze ieder een boete van 190 euro hadden betaald, mochten ze het bureau weer verlaten, aldus de politie.

Impressionisten in Knocke & Heyst

In de badstad wordt momenteel volop werk gemaakt van de tentoonstelling “Impressionisten in Knocke & Heyst” die in november van start gaat. Door Sincfala werden daartoe meer dan 200 schilderijen bijeengebracht uit privéverzamelingen. Sommige meesterwerken worden ter beschikking gesteld door Belgische en Duitse musea. Met de tentoonstelling in Scharpoord wil men het belang van het vissersdorp Heyst en het landbouwgehucht Knocke onderstrepen voor schrijvers en kunstenaars in de periode van 1870 tot 1914. Theo Van Rysselberghe en Alfred Verwee beschreven beide oorden in superlatieven en lokten op die manier heel wat bekende kunstenaars naar zee. Zo ontstond een hechte en levendige 'artiestenkolonie' aan de Oostkust. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt verder een boek in drie delen. Het eerste deel schetst een authentiek beeld van het leven van de schilders in Knokke en Heist. Het tweede deel bevat de viertalige catalogus van al de tentoongestelde werken. En tot slot bestaat het derde deel uit een biografisch overzicht van meer dan 220 kunstenaars die ooit schilderden aan de Belgische Oostkust.

Inspiratie

Voor de kunstenaars vormden in Heist destijds de platbodems op het strand, de onstuimige zee en de vissersbevolking dankbare inspiratiebronnen. In Knokke bekoorden de Kerkstraat, de molens, de rode daken van de huizen, de duinen, het vee in de poldervlakten de kunstenaars. In het boek komt men meer aan de weet over onder meer Emile Verhaeren, dichter en kunstcriticus. Wie was met wie bevriend? Waar verbleven ze? Wat ondernamen ze? Wie weet dat Camille Pissarro in 1894 in Knokke verbleef nadat hij uit Parijs moest wegvluchten omdat men hem van anarchisme verdacht? Een tiental kunstenaars die een nauwere band met Knokke & Heist hadden, worden intiemer belicht, zoals Paul Baum, Geo Bernier, Anna Boch, Paul Parmentier, Dario de Regoyos, Felicien Rops, Willy Schlobach, Theo Van Rysselberghe, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin.

De tentoonstelling “Impressionisten in Knocke & Heyst (1870-1914)” loopt in het Cultuurcentrum Scharpoord van 24 november tot 20 januari. Inlichtingen en reservaties: +32 0(50) 630 872 - sincfala@knokke-heist.be - www.sincfala.be www.scharpoord.be