9.10.10

Verkeer van De Lijn tijdelijk gestoord

Aan de kust werd het verkeer van De Lijn zaterdagavond in de war gestuurd door een spontane staking. Een aantal werknemers heeft het werk neergelegd nadat een collega met 33 jaren dienst een sanctie kreeg. De kans is groot dat de werknemers dinsdag opnieuw actie voeren want er is voor die dag ook een stakingsaanzegging ingediend. Alles hangt af van de gesprekken die maandag gevoerd worden over de sanctie van het betrokken personeelslid.

8.10.10

Haags regeerakkoord ivm Het Zwin en de Kusttram

Bij onze noorderburen zal het regeerakkoord dan toch geen invloed hebben op de plannen om natuurgebied Het Zwin uit te breiden. Dat heeft dagelijks provinciebestuurder in Zeeland Frans Hamelink vrijdag meegedeeld. In het regeerakkoord dat in Den Haag werd afgesloten staat dat er geen nieuwe plannen voor ontpolderen worden gemaakt. Maar het ministerie van Natuur heeft onze buurprovincie Zeeland laten weten dat dit niet opgaat voor het bestaande plan voor Het Zwin. De VVD in de Provinciale Staten van Zeeland wil echter dat er bij de plannen voor Het Zwin rekening gehouden wordt met de aanleg van de kusttram. Die rijdt nu van De Panne naar Knokke-Heist. De VVD wil de route doortrekken naar Breskens. Dat zou volgens de partij een flinke impuls zijn voor dorpen langs de kust in West-Zeeuws-Vlaanderen.

Rudi Vranckx getuigt met ‘Bonjour Congo’ in Knokke-Heist

Komende donderdag houdt VRT-journalist Rudi Vranckx een lezing in Scharpoord onder titel ‘Bonjour Congo’. Een onderwerp waarvoor in ons land nog steeds een geïnteresseerd publiek te vinden is. In het eerste deel van de lezing zal Vranckx met filmmateriaal getuigen over zijn meeslepende ervaringen als eerste ooggetuige in onze vroegere kolonie. In het tweede deel komen ook andere delen van de wereld aan bod. Daarna beantwoordt de VRT-journalist ook vragen. Vranckx heeft het in verband met Congo over “een land met ontelbare mogelijkheden én een heel gastvrij volk”.


Donderdag 14 oktober om 20 uur in CC Scharpoord
Organisatie: Davidsfonds - Info: R. Poelvoorde - 050 51 49 36

Les Lippens survivent à Fortis grâce au sucre et à la brique

In Trends staat het volgende te lezen over de familie Lippens: "Les Lippens survivent à Fortis grâce au sucre et à la brique"

Oppositieraadslid valt over KH Magazine in Knokke-Heist

Oppositieraadslid Frank Naert heeft bedenkingen bij de gemeentelijke steun aan KH Magazine, waarvan het tweede nummer in de bus is gevallen. Je leest er HIER meer over.

Knokke-Heist verkoopt Kabouter Wesley voor Pakistan

Knokke-Heist veilt de komende dagen exclusieve Kabouter Wesley-items om in Pakistan de overstromingsellende te helpen lenigen. Tot eind volgende week kan men op E-bay bieden op tekeningen, spandoeken en strippanelen van Kabouter Wesley. De unieke verzamelstukken werden afgelopen zomer gebruikt in de badstad voor de succesvolle deeltentoonstelling tijdens het Cartoonfestival. Alle opbrengsten gaan naar de Actie Pakistan. Als gevolg van de recente dramatische overstromingen heeft het land miljarden euro’s nodig voor de heropbouw.


Klik hier voor een overzicht van de aangeboden items.
Je kunt een bod uitbrengen op de items van Kabouter Wesley via E-bay, of surfen naar http://www.cartoonfestival.be/ en daar op de link E-bay klikken.

Nieuwe portaalwebsite van Zeebrugge bundelt alle haveninfo

Na de aanmaak van een ander logo voor de Zeebrugse haven en een nieuwe havenfilm kon ook een aangepaste website niet uitblijven. Vandaag beschikt het havenbestuur dan ook over een gloednieuw havenportaal, dat op een objectieve manier nagenoeg alle beschikbare info over de haven van Zeebrugge bundelt. Er bestaan op het internet immers tientallen websites die fragmentarisch inhoud over de haven aanreiken. Om die reden kan men op het nieuwe portaal bij middel van hyperlinks doorklikken naar heel wat websites van bedrijven, instanties en belangenverenigingen. De thuispagina van de nieuwe site toont alvast enkele blikvangers die de bezoeker naar de meest frequent gezochte informatie over Zeebrugge leidt. Tezelfdertijd zijn via de bovenste menubalk echter ook alle hoofdrubrieken vanaf de homepage toegankelijk. De nieuwe website bevat tekst- en cijfermateriaal, een nieuwsrubriek (met RSS-feeds), foto’s en video’s, bezoekersinfo evenals tientallen downloadbare publicaties. Het nieuwe MBZ-portaal wil verder een gebruiksinstrument zijn voor iedereen die professioneel actief is in de haven. Om die reden vindt men op de site naast frequent opgevraagde formulieren ook nuttige links naar de bedrijvendatabase en de sailing list op de site van APZI.

7.10.10

Ju-Jitsu Club Kuo Lung Heist-aan-Zee overtuigt internationaal met 8 medailles

In de Ju-Jitsu German Open in Hanau heeft Kuo Lung Heist-aan-Zee internationaal kunnen overtuigen met het behalen van 8 medailles. In totaal namen 12 atleten uit de badstad deel aan de wedstrijd. In de finale moest Louis Cloots het opnemen tegen de Duitser Jens Nagler. Uiteindelijk moest Louis het goud aan de Duitser laten omdat deze een ippon meer had gescoord. Bij de min 18-jarigen beneden de 81 kg behaalde Yaron Guns brons in het fighting system. Bij de min 21-jarigen beneden de 69 kg zorgde Maxime T'Jonck zorgde voor de verassing van de dag. Ondanks zijn lange afwezigheid door blessure legde Maxime een quasi foutloos parcours af tot in de finale. Daar kwam hij uit tegen de Duitse wereldkampioen Andreas Knebl, die nipt het pleit won. T'Jonck toonde zich met deze prestatie een waardig 5-voudig Belgisch kampioen en gaat hopelijk op dit elan verder naar de wereldkampioenschappen voor jeugd tot 21 jaar die volgend jaar in november in Gent zullen plaats vinden.


Ook de jongste generatie uit Heist liet in Duitsland zien dat ze bij de top horen. In het duo-system tot 12 jaar behaalden Miguel Losa en Ryan Lodens andermaal goud. Hun oudere broers Libor Losa en Ian Lodens werden ook 1ste. Ook Miquel Verpoorter (belofte -55kg -18 jaar) kon overtuigen in zijn categorie en behaalde vlot een eerste plaats. De finale tegen een Duitser won Miquel met full-ippon. Een opsteker voor Miquel want dit is zijn eerste internationaal overwinning dit jaar. Ludwig Dori kampte in de dezelfde categorie en legde een vlekkeloos parcours af tot hij uitkwam tegen zijn clubgenoot Miquel Verpoorter waardoor hij tevreden moest zijn met een tweede plaats.

Dubbel kwaliteitslabel voor milieuzorg in Margaretaschool

Een delegatie van 16 leerlingen plus onderwijzend personeel van de Margaretaschool in Knokke mochten zopas naar de jaarlijkse uitreiking van de MOS-logo’s in Roeselare. ‘Milieuzorg Op school’ is een kwaliteitslabel dat aangeeft dat de school voldoende inspanningen levert om alle scholieren en studenten warm te maken voor milieuzorg. Tijdens de prijsuitreiking kwam de Margaretaschool twee keer aan bod. De afdeling van de Parmentierlaan haalde een tweede MOS-logo voor Verkeer en Mobiliteit. Dat kwam wegens het inzetten van verkeersouders, het werken met fluohesjes, het verschaffen van verkeerseducatie en rijbegeleiding van de leerlingen op weg naar huis. Ook de afdeling Sportlaan kwam aan bod met een logo voor de vergroening van de school. De tuin, de openluchtklas, een groene hoek in alle klassen en de diverse milieuproefjes hadden de jury overtuigd. Kasper Claeys en Marie Bullynck mochten de logo's in ontvangst nemen.

Raymond Ceulemans zondag op de praatstoel in Knokke-Heist

'Mister 100' Raymond Ceulemans is zondag te gast op de sofa bij Cas Goossens in het Antique Café. De in 1937 geboren diamantslijper Raymond Ceulemans bekwaamde zich al op zijn zevende in de biljartsport op de cafétafel van zijn vader. Als 23-jarige veroverde hij zijn eerste Belgische driebandentitel en daarna behaalt hij de ene overwinning na de andere in bijna alle spelsoorten, maar vooral in het driebanden. Raymond Ceulemans werd 35 keer wereldkampioen, 48 keer kampioen van Europa en 61 keer kampioen van België. Na het veroveren van zijn honderdste titel kreeg hij de bijnaam Mister 100. Ceulemans werd in juli 2001 in Las Vegas uitverkoren voor de Hall of Fame. Deze onderscheiding kreeg hij van de BCA de leidende biljartorganisatie in de Verenigde Staten. In de zomer van 2002 werd Raymond Ceulemans door Koning Albert II tot ridder benoemd. Ceulemans is tot nu toe de enige biljarter die Belgisch Sportman van het Jaar werd. Onder de titel 'Onder Ons' wordt eenmaal per maand een intrigerende persoonlijkheid uitgenodigd op de praatstoel, die een innige band heeft met Knokke-Heist.


Zondag 10 oktober om 10.30 uur in het Antique Café, Lippenslaan. Men kan zich inschrijven bij het Cultuurcentrum Knokke-Heist, tel. 050 630 430 of mail cc.ticket@knokke-heist.be

Wegwerkzaamheden in de Zwinlaan momenteel nog op schema

Op dit moment is de aannemer in Knokke bezig met de heraanleg van de Zwinlaan tussen de Camille Lemonnierlaan en de Bronlaan. Bij gunstig weer zullen de werken klaar zijn tegen het eindejaarsverlof. In het gedeelte tussen de Appelzakstraat en de Kustlaan wordt nu gewerkt aan de vernieuwing van de nutsleidingen. Dat moet rond zijn tegen eind november. Tijdens deze werken zullen de garages in dat gedeelte van de Zwinlaan bereikbaar blijven. Tijdelijke onderbrekingen kunnen zich echter voordoen. Het eigenlijke renovatiewerk start in januari. Dan zal de doorgang in de Zwinlaan tussen de Lemonnierlaan en de Kustlaan onderbroken zijn voor doorgaand verkeer en zullen de garages niet bereikbaar zijn. De aansluiting met de Appelzakstraat is gepland tijdens de maand februari.

Verkeersplateau bij speelpark in Zeebrugge

In de Donaasstraat in Zeebrugge-Dorp wordt ter hoogte van het Zandrietpad vanaf maandag 18 oktober een verkeersplateau aangelegd. Dat gebeurt naar aanleiding van de heraanleg van het 40 jaar oude speelpark dat aan de straat grenst. De werken zullen 5 weken duren en het verkeer zal plaatselijk worden omgeleid. De garages in het Zandrietpad zullen een tijdje niet bereikbaar zijn.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist in de voorbije periode vind je HIER.

Rioolkosten wegen door op watertarief in Knokke-Heist

In een bericht heeft het Waterbedrijf in Knokke-Heist gereageerd op de aantijging, dat het water in de badstad het duurst betaald wordt. Een en ander kwam in de krant bij Het Belang van Limburg naar aanleiding van het feit dat watermaatschappijen ook wanbetalers niet meer mogen afsluiten. Volgens het Waterbedrijf betaalde een gemiddeld gezin afgelopen jaar 306 euro voor drinkwater in onze gemeente. Het Vlaamse gemiddelde bedroeg 320 euro en de gemiddelde waterprijs in de omliggende regio was 345 euro. Het water in Sint-Niklaas was echter met 186 euro veruit het goedkoopst in ons land. Afgezien van BTW en abonnementsgeld ging van de waterkost in Knokke-Heist 37 % naar de productie en distributie van drinkwater. Zo’n 30 % ging naar de zuivering door Aquafin en nog eens bijna een derde was bestemd voor de gemeentelijke riolering. Dit jaar liggen de watertarieven hoger, vooral wegens de gestegen kosten van de gemeentelijke riolering. Een gemiddeld gezin betaalt dit jaar 349 euro. Dat is nog steeds 10 % minder dan in de omliggende gemeenten. Het is voor het eerst dat in de badstad meer geld naar de riolering gaat dan naar het drinkwater. Deze trend zal waarschijnlijk verder aanhouden.

Zeebrugse wint woonbootkot bij Jim TV

De 19-jarige Melissa Bil uit Zeebrugge mag een jaar gratis op kot in de loft van een luxueuze woonboot in Hasselt. De chemiestudente won namelijk het tv-programma Jim Kot Deluxe. In de finale slaagde ze erin bij haar familie en vrienden in Zeebrugge, Knokke-Heist en Hasselt meer sms'jes te ronselen dan de tegenkandidaat Sander Put uit Heusden-Zolder. Melissa won woensdagavond ook een computer, een jaar gratis bier en een jaar gratis hamburgers. Wonen op een boot zal voor Melissa geen probleem zijn: ze is de dochter en kleindochter van een sleepbootkapitein. Vermoedelijk was Melissa echter al een tijdje zeker dat ze op de woonboot haar intrek zou nemen. Op haar facebook staat namelijk het zinnetje “verloofd met Sander Put”. En dat is nu net de naam van de eveneens 19-jarige tegenkandidaat.

6.10.10

Het beheer van de overgang van Zwinduin naar polder

Donderdag 7 oktober vindt in 'Pavillon du Zoute' in Knokke-Heist de internationale workshop plaats van het LIFE-natuurproject ZENO. Grootschalige natuurbeheerwerken hebben het Vlaams natuurreservaat 'De Zwinduinen en -polders' de laatste drie jaar een heel ander uitzicht gegeven. Onderwerp van gesprek is donderdag de manier waarop men de overgangen van duinen naar polders en van duinen naar slikken en schorren kan beheren. In de voormiddag komen dan ook vier internationaal erkende experten aan bod die het beheer van duinen, de overgang van duinen naar polders en de overgang van duinen naar slikken en schorren zullen toelichten. Het gaat om Sam Provoost uit Belgïe, Anton Van Haperen uit Nederland, Guillaume Lemoine uit Frankrijk en Dr Sue Rees uit Groot-Brittannië. Op deze manier wordt ervaring over het beheer van dergelijke zeldzame biotopen uit heel West-Europa uitgewisseld. In de namiddag vindt een plaatsbezoek plaats.

De herfstnatuur bekijken op BBC2

Donderdagavond start op BBC2 een nieuwe reeks “Autumnwatch”. De wildlife-presentatoren Chris Packham, Kate Humble en Gordon Buchanan zullen de kijkers acht avonden lang de herfstnatuur laten zien. Simon King is dit keer niet van de partij, gezien hij elders aan het filmen is. Aan bod komen 60 miljoen trekvogels, zeehonden en eigenlijk alle soorten dieren die zich op de komende winter aan het voorbereiden zijn. De reeks begint donderdag om 21.30u Belgische tijd op BBC2. Een uur later volgt ook “Autumnwatch Unsprung”. De lachbuierige Kate Humble is trouwens net terug van een filmtocht in Indonesië en Maleisië voor haar vervolgreeks "Spice" over kruiden in de wereld. Ze zal vermoedelijk in Autumnwatch ook niet kunnen zwijgen over haar varken dat vorige maand is bevallen...

Meer informatie vind je Hier en Hier.

Bijzonder Wonen in Knokke-Het Zoute

Eind deze maand verschijnt in de badstad het kunstvolle boek “Bijzonder Wonen. Knokke-Het Zoute”. Het werk werd samengesteld voor de uitgeverij Paul Van den Heuvel. Nergens in ons land vindt men namelijk zoveel schitterende interieurs als in Het Zoute. Zowel langs de zeedijk als langs rustige paadjes en in de statige lanen liggen in de badstad prachtige woningen verscholen. Die gaan van riante villa’s en karaktervolle appartementen tot gezellige hoeves. Knokke staat garant voor een scala aan stijlen: zowel traditioneel als hedendaags, knus als strak, sober als exuberant. Fabienne Vastapane selecteerde voor dit fotoboek de meest bijzondere interieurs. Het werk bevat zo’n 300 foto’s en 256 pagina’s. Het voorwoord werd geschreven door burgemeester Lippens. Het wordt uitgegeven in het Nederlands en Frans en kost 55 euro. Volgend jaar volgt ook nog een Engelstalige uitgave.

ISBN 9789088810275

Kleine toeristische meeromzet aan de kust

Uit de cijfers van Westtoer blijkt dat de toeristische sector aan onze kust afgelopen zomer 2 procent meeromzet boekte. De totale omzet van de sector komt daarmee op 12 miljoen euro. Vanwege het mooie weer was vooral juli een goeie maand voor het kusttoerisme. Toch bleef het aantal dagjesmensen van de zomer ongeveer gelijk. Vakantieparken en verhuurbedrijven zagen echter wel het aantal overnachtingen stijgen met ruim 6 procent. Ook zakken steeds meer toeristen uit onze buurlanden naar onze kust af. Ze denken daarbij vooral aan een zandstrand, de zee en wandelen. Bezoekers uit Wallonië associëren onze kust ook met zeevruchten, vis en mosselen. Acht procent van de Walen vindt het onthaal aan de kust onvriendelijk. Als ze het over onze kust hebben denken onze noorderburen vooral aan Knokke-Heist. Dat is trouwens de laatste tijd ook bij Twitter zeer goed te merken. Vooral Nederlanders hebben het in hun tweets over Knokke-Heist, meer nog dan onze eigen landgenoten.

Compostmeesters zaterdag op de Groentemarkt in Knokke

Zaterdag 9 oktober zijn de compostmeesters weer present op het Gemeenteplein in Knokke. Bij hun stand kan iedereen terecht voor informatie over thuiscomposteren en kringlooptuinieren. Er bestaan trouwens verschillende manieren om keuken- en tuinafval te verwerken. Dat kan namelijk bij middel van een compostvat, een compostbak, een wormenbak of een composthoop. De keuze hangt af van de grootte van de tuin. De meest verkochte systemen zijn de compostvaten. Het gemeentebestuur betaalt een subsidie van 50 euro bij aankoop van een vat in een tuincentrum in Knokke-Heist.

Iedereen kan meepraten op i-Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft zopas een interactieve website gelanceerd voor iedereen. De bedoeling is dat iedereen die iets op het hart heeft z'n zegje kan doen en meediscussieren mee op i-vlaanderen.

Je leest er Hier meer over.

Zondag grote ruilbeurs van Cnocke Is Hier in Scharpoord

In het Cultuurcentrum Scharpoord wordt op zondag 10 oktober de 64ste grote ruilbeurs van de Heemkring Cnocke is Hier gehouden. Men kan er dan terecht van 9 tot 17.30 uur. Op de beurs kan men onder meer munten, boeken, postzegels, foto's en oude prentkaarten, sigarenbandjes en allerlei andere voorwerpen ruilen. De toegang bedraagt een halve euro.

Meer inlichtingen: 050.61.30.89

Zesduizend bezoekers voor Open Bedrijvendag in Knokke-Heist

Knokke-Heist nam op vorige zondag voor de tweede keer deel aan de Vlaamse Open Bedrijvendag. Daarbij kon men in de gemeente liefst 8 firma's en 2 gemeentelijke instellingen bezoeken. Stuk voor stuk boden deze bedrijven een blik achter de schermen en vaak ook nog een attentie. Zopas werden ook de cijfers samengeteld van de deelnemers. Het blijkt dat ze samen zo’n 6000 bezoekers over de vloer kregen. Per bedrijf varieerde dat van een kleine 300 tot meer dan 800. Niet alleen de bedrijfsleiders, maar ook hun personeel bleken 'zelfs op zondag' enthousiast en velen zijn bereid om volgende keer opnieuw mee te doen.

In het Heyst Leeft tijdschrift

In de jongste editie van het tijdschrift van de heemkring Heyst Leeft is er onder meer aandacht voor de vernielingen die tijdens de Tweede Oorlog in de gemeente werden aangericht. Uit het oude Heistse archief werd eveneens opgediept hoe de herstellingswerken werden aangepakt. Verder ook de toespraak van burgemeester a.i. Robert de Gheldere bij de ontvangst van de politieke gevangenen en gedeporteerden op het stadhuis in augustus 1945. Ten slotte is er ook een verslag van het bezoek van Jimmy Frey aan zijn vroegere vrienden in Heist. Meteen wordt de oproep aan het gemeentebestuur herhaald om de bekende Vlaamse zanger een medaille voor cultuurverdienste te schenken.

EurOcean 2010 legt maritiem beleid voor de nabije toekomst vast

Komend weekend wordt aan onze kust het congres ‘EurOCEAN 2010’ gehouden. Daar zal de Europese Commissaris voor Onderzoek en Innovatie benadrukken dat “Overbevissing, vervuiling en de effecten van een veranderend klimaat onze zeeën al drastisch gewijzigd hebben, waardoor de kwetsbare ecosystemen gevaar lopen.” De bedreigingen van de zeespiegelstijging, kusterosie en toenemend stormgeweld kan men enkel met degelijk onderzoek en innovatie te lijf gaan. Tijdens de topconferentie wordt de ‘Oostende Declaratie’ voorbereid. Daarbij wil men de hoofdlijnen van de maritieme onderzoeksbehoeften en beleidsnoden voor het volgende decennium uittekenen. Geen overbodige luxe als men weet dat de helft van het Europese territorium wordt gevormd door zeeën en oceanen.

5.10.10

Knokse Margaretaschool huldigt Junior Eurosongfinalist

De Margaretaschool in Knokke heeft dinsdag alle stoppen uitgetrokken om Junior Eurosongfinalist Luís van het zesde leerjaar in de bloemetjes te zetten. Daarbij werd in de feestzaal voor de hele klas een regelrechte viering op het getouw gezet. Luís werd geïnterviewd door mevrouw Kathleen en ook de kinderen mochten vragen stellen. Daarna zong Luís zijn schitterende ballade. Vervolgens verschenen ook de nodige cadeaus op het podium en werd gesmuld van een reuzentaart met de beeltenis van de jonge zanger. Bij de viering waren ook de ouders en grootouders van Luís uitgenodigd. Op de speelkoer zaten ondertussen ook alle andere leerlingen van de school op Luís te wachten. Hij deelde handtekeningen uit en gaf nog eens een renditie van "In mijn dromen" ten beste. Tot slot zong en danste hij samen met zus Fauve “Superidee", het themalied van Junior Eurosong 2010.


De hele fotoreportage van het gebeuren kun je HIER bekijken.

Nieuwe QE van Cunard tijdens Gallic Debut trip naar Zeebrugge

Komende maandag volgt in Southampton de doop met naamgeving van het gloednieuwe cruiseschip “Queen Elizabeth”. Het is meteen het derde schip van Cunard dat deze naam draagt. Voor de cruise-liner, die op de Fincantieri scheepswerf in Italië werd gebouwd, staan binnenkort een aantal maidentrips op het programma. De zogenoemde ‘Gallic Debut’ trip brengt het schip ook voor het eerst naar Zeebrugge. Voor deze 5-daagse reis met vertrek op 26 november moeten geïnteresseerden 962 euro neertellen. De nieuwe QE laat veel van de Art Deco aspecten zien waarvoor de originele Queen Elizabeth zo bekend was. Voor de rest is het schip bijna identiek aan de Queen Victoria, die reeds een aantal keren onze kusthaven aandeed. Volledig nieuw is echter de Garden Lounge geïnspireerd op de glazen tuinserres van Kew Gardens in Londen.

Sluise restauranthouder op het circuit in Zolder

Komend weekend worden in het kader van de FIA GT3 op Circuit Zolder de laatste twee wedstrijden verreden van de Belgian Touring Car Series. Zondagavond kennen we dus de nieuwe kampioenen. In Klasse T2 zijn de Sluise uitbater van restaurant Balmoral, Stephan Polderman, en diens Superclio torenhoog favoriet. Mogelijk kan kan onze grenstreekgenoot na zijn twee titels in de Dunlop Endurance Cup nu ook zijn eerste titel verzilveren in de BTCS. De Sluisenaar telt momenteel op papier een voorsprong van 17 punten op zijn voornaamste belagers, de broers Grouwels die op hun beurt 6 punten los staan van Stevens. Mathematisch gezien komt ook nog de Honda Civic van Surinx Racing in aanmerking voor de titel, maar met een achterstand van 35,5 punten terwijl er maar 40 punten meer te verdienen zijn, lijkt deze uitgeteld voor de titelstrijd.

Vijf ontwerpers geselecteerd voor nieuwe Scholencampus Knokke

Het gemeentebestuur gaat in de deelgemeente Knokke een compleet nieuwe scholencampus inrichten. Op de nieuwe locatie van zo’n 2 ha zullen de scholen Zevenkote en De Vonck van het gemeentelijk basisonderwijs worden samengebracht. De scholencampus wordt gerealiseerd op een terrein achter de Hippocampus bij de hoek van de Kragendijk en de Jan Devischstraat, vlakbij de Knokse dorpskern. Meteen wordt ook de historische Keuveldijk opgewaardeerd als belangrijke zachte schakel. Met de nieuwe campussite gaat het om een zogeheten restzone in het agrarische gebied. De gemeente wil er "nieuwe multifunctionele, duurzame en eigentijdse schoolgebouwen in een groene omgeving". In die zin werd afgelopen zomer door de Vlaamse bouwmeester een oproep uitgeschreven. Vijf 5 ontwerpers uit Nederland en eigen land zijn nu geselecteerd voor deelname aan een beperkte gunningprocedure. De bouw van de nieuwe scholencampus moet klaar zijn tegen september 2013 en zou 5,5 miljoen euro kosten, waarvan 70 procent gesubsidieerd wordt.


Met de geselecteerde ontwerpers gaat het om: De Smet Vermeulen architecten bvba (Gent), Nl architects (Amsterdam), Bogdan & Van Broeck Architects (Brussel), TV Dierendonck-Blancke en L.U.S.T. architecten (Gent), Matador (Brussel).

4.10.10

MiLo Productions zoekt talent voor de musical Aïda in Knokke-Heist

Na het succes van 'Het Uur Nul' gaat MiLo Productions in Knokke-Heist een nieuwe uitdaging aan. In september volgend jaar brengt deze jongerentheatergroep de musical 'Aida' op de planken in het Cultuurcentrum Scharpoord. Het is een musical geschreven door Elton John en Tim Rice, geïnspireerd op het verhaal van de gelijknamige opera van Giuseppe Verdi. De muzikale vertelling begint in de Egyptische vleugel van een modern museum. Amneris, een vrouwelijke farao, komt er tot leven en neemt de toeschouwer mee naar het oude Egypte. De hele opvoering is een mallemolen van opzwepende muziek, prachtige dansen en krachtige zangpartijen. Voor deze musical is MiLo op zoek naar zang-, dans- en acteertalent. De audities worden gehouden in het weekend van 30 en 31 oktober. Inschrijven kan tot zondag 24 oktober.


Download hier het inschrijvingsformulier en mail het door naar milo-productions@hotmail.com

Straatbende die in Knokke-Heist kassa’s leegroofde veroordeeld

De Antwerpse strafrechter heeft maandag vijf leden van een dievenbende veroordeeld die in winkels over heel België de kassa hadden leeggeroofd. Ze pleegden de diefstallen onder meer in Knokke-Heist, Zandhoven, Leopoldsburg, Roeselare en Antwerpen. De rechtbank achtte het merendeel van de 26 diefstallen bewezen. Het vijftal kreeg celstraffen van 6 tot 37 maanden. Eén bendelid, dat eerder per vergissing was vrijgelaten uit de gevangenis, werd bij verstek veroordeeld. De rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Kerncentrale in buurprovincie wapent zich tegen computervirus

De kerncentrale in het Zeeuwse Borsele doet het nodige om een gevaarlijk computervirus tegen te houden. De computerworm Stuxnet infecteerde vorige maand onder meer de systemen van een kerncentrale in Iran. De kerncentrale in Borsele ligt in vogelvlucht amper 32 km van Knokke-Heist. De centrale is gewaarschuwd door de overheid voor de cyberaanval en heeft daarom maatregelen genomen. Welke dat zijn wil een woordvoerder niet zeggen. Ook wil de kerncentrale in Borsele niet kwijt of het computervirus al heeft geprobeerd om de systemen binnen te dringen.

Louise-Marie vertrokken naar Afrikaanse piratenhoorn

Maandag kort voor de middag is vanuit de marinebasis in Zeebrugge het fregat F931 Louise-Marie vertrokken voor een nieuwe opdracht bij de Hoorn van Afrika. Naast mariniers, zijn ook paracommando's en een detachement duikers aan boord. Het schip gaat er van 20 oktober tot 20 januari meewerken aan de operatie Atalanta II van de Europese Unie. Het fregat moet er proberen “de piraterij uit de wereld helpen, gezien deze de wereldhandel bedreigt”. De Louise-Marie zal op 7 februari terug aanmeren in Zeebrugge.

Halloween in de straten van Knokke

De Oudervereniging voor de Moraal afdeling Knokke-Heist organiseert eind deze maand de inmiddels traditioneel geworden Halloweenstoet. Het schijnbaar typisch Amerikaanse halloweenevenement heeft trouwens Europese roots. De viering gaat terug tot de Pomona-dag van de Romeinen en het Samhain-festival van de Kelten. Dit waren feesten waarbij offers werden gebracht aan de goden, om ze te bedanken voor de oogst en steun te vragen voor de komende winter. De kerk verbood deze gebruiken echter en verplichtte de viering van allerheiligen en allerzielen. In plaats van een kaars in een uitgeholde biet, zoals destijds bij ons, koos men in Amerika voor pompoenen. Op vrijdag 22 oktober vertrekt de stoet om 18 uur vanaf de gemeentelijke basisschool De Vonk en voert doorheen de Knokse dorpskern. Nadien volgt in de turnzaal van de school nog een halloweenparty.

Belgische zwembrevet van De Raan niet geldig in Oostburg

Kinderen die in de Raan in Knokke-Heist een zwembrevet behaald hebben mogen niet automatisch in het diepe deel van het zwembad in Oostburg. 'Een grove onrechtvaardigheid', vindt de Sluise fractie van Nieuw Gemeentebelang. De partij wil dat het college zich inspant om Belgische diploma's in Nederland erkend te krijgen. Raadslid William Gijsel vergelijkt de situatie met een Nederlander die met zijn rijbewijs niet in het buitenland mag rijden. Badmeester Jean-Pierre de Vries van het zwembad in Oostburg ziet dat anders. "Die brevetten zijn niet te vergelijken met de Nederlandse diploma's. Wij kijken per kind of die veilig in het diepe kan. Zo niet, dan mag hij of zij daar niet komen."

Turkeys Blues in the Alley 98 in Knokke-Heist

Elke 2de vrijdag van de maand organiseert de vzw Irons Horses een concertfestival in The Alley 98 in de Kragendijk in Westkapelle. Op vrijdag 8 oktober om 22 uur staat "Turkeys Blues" op de affiche. Deze groep artiesten met jarenlange ervaring, brengt de betere en ruigere blues en rock. Toegang: 5 EUR

SMS Zeebrugse studente naar Hasseltse Kot Deluxe woonboot

Melissa Bil uit Zeebrugge en met roots uit Knokke-Heist heeft de finale gehaald van het JIM tv programma Kot Deluxe. Dit keer is Hasselt de locatie voor de opnames van het programma. Er waren aanvankelijk 700 kandidaten ingeschreven. Dat Melissa het tot de grote finale gebracht heeft, is een regelrechte stunt voor een West-Vlaamse in het verre Limburg. Nu haar opponent ook bekend is, werd een sms-campagne opgezet om de kampioen aan te duiden. De bedoeling is dat de winnaar een jaar lang gratis een kot ter beschikking heeft in Hasselt. Het betreft een omgebouwd binnenschip waarvan het ruim een super deluxe loft geworden is. Wonen aan boord van een schip is het helemaal voor Melissa. Ze is namelijk met zeebenen geboren. Haar vader en opa, Eddy en André Bil, hebben namelijk een groot deel van hun leven als sleepbootkapitein gesleten. Melissa is net 19 en heeft haar eerste jaar Chemie met glans afgerond.

Dus SMS: Melissa naar het nummer 6651

Facebook

Meer hierover bij JIM TV

Melissa is de dochter van Eddy, van André van Mariette van Calus van Pol Mussche

Voetbal aan de Oostkust

De afgelopen voetbalzondag was er aan de Oostkust verlies voor Knokke, gelijkspel voor Heist en winst voor Westkapelle. In Eerste Provinciale moest FC Knokke op verplaatsing met 1-0 de duimen leggen tegen Bredene. Knokke staat in de rangschikking gedeeld 6de met 10 punten. In Tweede Provinciale A versloeg VVWestkapelle op eigen terrein de ploeg van Tielt met 3-2. VVW staat nu 9de met 8 punten. In Derde Provinciale B het in de wedstrijd tussen FC Heist en Eendracht Brugge nul-nul gelijkspel. Heist staat gedeeld 5de met 11 punten. In Vierde Provinciale B verloor Moerkerke met 0-2 van Ruiselede. Ook Zeebrugge Zeehaven moest met 1-3 het onderspit delven tegen Hertsberge. In de rangschikking staat Moerkerke gedeeld tweede met 10 punten. Zeebrugge is voorlopig lantaarndrager met één punt.

3.10.10

Nieuw werkingsjaar Volksontwikkeling start vrijdag in Knokke-Heist

Komende vrijdag begint in de badstad het nieuwe werkjaar van Volksontwikkeling. Dat is het samenwerkingsverband van Davidsfonds en vtbKultuur, dat al 60 jaar actief is. De samenwerking resulteert dit keer in 15 culturele winteravonden. Die gaan van concerten, theater, lezingen en exploratiefilms tot toeristische multimediareportages. Alle avonden vinden plaats in het CC Scharpoord en starten meestal om 20 u. De openingsavond is nu vrijdag de première van de exploratiefilm ‘De Transsiberische Express’ van Edgard Jespers waarbij vodka en een hapje wordt aangeboden. De avond wordt muzikaal omkaderd door 4Beaufort met internationale liederen.


Verder omhelst het jaarprogramma voor Davidsfonds en vtbKultuur onder meer lezingen van Rudi Vranckx, De toekomst van het onderwijs in Vlaanderen door Mieke Van Hecke, Artsen zonder vakantie door stadsgenoot Patrick Naert, Cultuur in Vlaanderen met nationaal voorzitters vtbKultuur Johan Van den Driessche en Davidsfonds Peter Peene. Voor vtbKultuur zijn er toeristische film- en diavoorstellingen Kroatië, Indonesië, Nepal, Libië en de kleurrijke slotavond Kenia op 8 april 2011 met inwoners Jean-Pierre Hillegeer en Martine Muyldermans.

Meer info op de telefoonnummers van de voorzitters van Davidsfonds-Volksontwikkeling Roland Poelvoorde (050 514936) en vtbKultuur Dominiek Segaert (050 601320).

Fair Trade chocolade escapade bij de Wereldwinkel in Heist

Zaterdag 9 oktober wordt de Week van de Fair Trade in Knokke-Heist feestelijk afgesloten door de Oxfam-Wereldwinkel. Elke bezoeker kan in de prijzen vallen. Men krijgt niet alleen een reep chocolade cadeau. Zit er namelijk een gouden wikkel rond dan tracteert de Wereldwinkel met chocoladefondue voor 200 van je beste vrienden. Zilveren wikkels zijn goed voor een chocoladefonduepakket om met twee van te genieten. Switch je zaterdag van gewone koffie naar fairtradekoffie of maak je de overstap naar fairtradehoning, dan kun je meedingen naar de 'Switch en Win'-prijs van Max Havelaar. De gelukkige winnaar mag zijn koffers pakken voor een trip naar de Dominicaanse Republiek. En dat is nog niet alles. De wereldwinkel in Heist wordt omgetoverd tot een regelrechte chocolade proeverij. Oxfam-Wereldwinkels blijft ijveren voor kindvriendelijke chocolade. Op de West-Afrikaanse cacaoplantages komt kinderarbeid nog al te vaak voor. Fair trade biedt een oplossing. Door de kleine cacaoboeren een eerlijke prijs én een fairtradepremie te betalen, krijgen ze de kans om uit de armoede te treden. En kunnen hun kinderen naar school, waar ze thuis horen.


De Oxfam Wereldwinkel vind je in de Kerkstraat 47, in Heist

Zeepkist met grootste verzet van ’t Verzet in Duinbergen

Bij de helling aan de Wandelaar in Duinbergen hebben zondag 17 zeekisten de strijd tegen mekaar aangebonden. Het was meteen de tweede editie van de zeepkistenrace van de Jeugdraad. Het karretje Wuegge van Jeugdhuis ’t Verzet kwam als snelste beneden. De zeepkist kwam de helling afgedonderd in 26,6 seconden. Dat is vier tienden van een seconde beter dan de winnaar van vorig jaar. Bij de A-categorie ging de prijs naar Tekar en in de B-reeks naar Snelle Fos. De prijs voor de meest originele zeepkist was bestemd voor de zogeheten Anti-Golfkar Unit.

De Panne / Knokke-Heist is nu een synthesizer compositie

Op zondag 3 oktober werd in de States door het Stonepost Audio Institute een compositie voor synthesizer uitgebracht met als titel De Panne Knokke-Heist. De kusttramlijn die zich langs de kust slingert van De Panne naar Knokke-Heist heeft volgens componist Pete Duric uit het Texaanse Plano als inspiratie gediend. Oordeel zelf.

Cultuurprijzen uitgereikt in Knokke-Heist

In het Casino Knokke werden zaterdagavond op het 5de Cultuurgala andermaal een reeks mensen uit de badstad gelauwerd. Kort tevoren had de Algemene Vergadering van de Cultuurraad de ingezonden kandidaturen beoordeeld. Zoals algemeen verwacht ging de Cultuurdrager trofee naar Anne Baillyu. De inmiddels 50 geworden kersverse cultuurdraagster zette haar eerste stappen in het verenigingsleven toen ze 14 was. Over de jaren heeft ze een trekkersrol vervuld in een hele reeks van verenigingen. Onder meer was ze 10 jaar lang voorzitter van de Jeugdraad. Ook in schoolraden, in het bestuur van de basketclub en de Gezinsbond heeft ze haar sporen verdiend. Zij mocht het Cultuurdragerbeeld, ontworpen door wijlen Nic Billio, mee naar huis nemen. De Award voor de Cultuurlevensloop ging naar Paul De Neve, die zich ondermeer in het onderwijs, toneel en bij drugspreventieprogramma’s verdienstelijk heeft gemaakt. De Bibliotheekprijs werd in de wacht gesleept door Noël Lefever. De Prijs voor Jong Talent was bestemd voor de 19-jarige pianovirtuoos Bram De Looze. Vorig jaar studeerde hij af aan deKunstAcademie in Knokke-Heist met 100 procent van de punten. Dat was meteen een primeur. Daarnaast werden zaterdagavond postuum ook Eretitels overhandigd aan de nabestaanden van de overleden Cultuurraadvoorzitters Toon Ghekiere en Gaspar Warnier.