23.4.11

Vroegere thuiskeer van Godetia na overlijden

Het Zeebrugse steunschip Godetia zou een paar weken vroeger dan gepland naar de thuishaven terugkeren. In het Afrikaanse land Benin is aan boord van het vaartuig een 48-jarige militair overleden. Voor z’n vertrek verkeerde de man in prima gezondheid. De andere opvarenden aan boord worden nu door Defensie nauwlettend in het oog gehouden. Er bestaan enkele vermoedens over de doodsoorzaak, maar Defensie wacht op de resultaten van een lijkschouwing. De Godetia was in Benin om er marinepersoneel op te leiden in alle aspecten van maritieme veiligheid. In plaats van op 22 mei zou het steunschip nu op 5 mei in Zeebrugge terugkeren.

Meester Vermeille overleden

Vrijdag is in de badstad Gustaaf Vermeille overleden, beter gekend als Meester Vermeille, de voormalige directeur van de Vrije Visserijschool in Heist. Staf Vermeille was vorige maand 85 geworden. Het was in 1969 dat hij Meester Ackx opvolgde als directeur van de visserijschool, en dat tot bij de fusie met de Rijksvisserijschool in 1978. Hij was ook geëngageerd en actief in diverse socio-culturele organisaties in de badstad. Verder was Staf Vermeille een gepassioneerd dichter. In 1964 leverde hem dat de Provinciale Prijs voor Poëzie op. Meester Vermeille verbleef al enige tijd in het Rust en Verzorgingstehuis De Noordhinder. Hij laat een echtgenote en drie kinderen en kleinkinderen achter. De begrafenis is vrijdag om 10u in de kerk van Heist.

Moet er nog zand zijn

Op dinsdag 24 mei wordt een studiedag gehouden over hoe Vlaamse en Nederlandse onderzoekers aankijken tegen de stijgende zeespiegel en de geplande bescherming van onze Noordzeekusten. Dat gebeurt onder het motto “Moet er nog zand zijn” en op initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee. Op de agenda: het ‘Geïntegreerd Kustveiligheidsplan’ van de Vlaamse overheid, de denkoefening ‘Vlaamse Baaien’ van de baggersector en het het ‘Kappa-plan’ van Natuurpunt. Het zijn stuk voor stuk initiatieven die streven naar een kustlijn die ons land beter moet beschermen tegen de stijgende zeespiegel en het opkomende stormgeweld. Tevens trachten ze een economische en ecologische meerwaarde te bieden aan de plannen voor het herinrichten van onze kust. Meer informatie en inschrijven: www.vliz.be/moeternogzandzijn

Geen radioactiviteit op Japans schip in Zeebrugge

Aan boord van het autoschip Gentle Leader dat zaterdag kort na 9u vanuit Japan in Zeebrugge is aangekomen werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten. Zowel het schip als de lading werden gecontroleerd. Specifiek werd gecontroleerd op de aanwezigheid van radioactief jodium en cesium. De aangetroffen waarden bevonden zich volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle ver onder de risicogrens. De Gentle Leader van de rederij Nippon Yusen Kaisha kwam uit de haven van Tomakomai en meerde in Zeebrugge bij kaai 508 af. In de kusthaven werden van het schip 1048 nieuwe wagens gelost. Ook in de toekomst zullen in Zeebrugge steekproeven worden uitgevoerd op schepen die uit Japan komen.

Concessie windmolenpark weer ingetrokken

De concessie voor een windmolenpark een kleine 40km buiten de kust van Knokke-Heist wordt weer ingetrokken. Dat gebeurt op last van minister van Energie Paul Magnette. Het consortium Seastar verkreeg vorig jaar de “zesde” concessie voor de zone E, tussen de zandbanken 'Bank-Zonder-Naam' en 'Bligh Bank'. Seastar zou er een windmolenpark van 246 MW bouwen. Een arrest van de Raad van State stelt echter dat de locatie in kwestie reeds in concessie gegeven werd voor het aanbrengen van onderzeese kabels.

22.4.11

Geen strandredders voor paastoeristen

Ondanks het mooie weer en de paasdrukte zijn er momenteel in Knokke-Heist en aan de rest van de kust geen strandredders beschikbaar. In principe is het dan ook verboden om in zee te zwemmen. Het water is trouwens nog behoorlijk koud. Het probleem wordt besproken op het eerstvolgende overleg van de kustburgemeesters ten einde het beleid mogelijk voor de toekomst aan te passen. In Knokke-Heist heeft de gemeente echter wel een noodplan klaar mochten illegale zwemmers in moeilijkheden geraken voor het strand. Over de grens zijn in sommige badplaatsen wèl al redders present. Het gaat hier echter doorgaans om onbezoldigde vrijwilligers, die strandwachten genoemd worden.

Beslissing Schipdonkkanaal eind dit jaar

Eind dit jaar zijn alle studies afgewerkt en kan beslist worden over de eventuele verbreding van het Schipdonkkanaal, dat zegt minister Hilde Crevits. Ze doet dat in een reactie op de kritiek van oud-havenvoorzitter Fernand Traen. Deze hekelde het feit dat er niet krachtdadiger wordt opgetreden in verband met de binnenvaartverbinding voor onze kusthaven. Ook de studie over de ideale ontsluitingsmix voor Zeebrugge zal in november klaar zijn, aldus minister Crevits.

Toerisme in Knokke-Heist heeft een streepje voor

Bij de dienst Toerisme in Knokke-Heist werd de nieuwe voorjaarscampagne uit de doeken gedaan. Opvallend is de nieuwe streepjes-huisstijl, die volgens marketingdirecteur Luc De Groote tegelijk “chic en ontspannend” overkomt. Omdat marktonderzoek een zeer grote tevredenheid bij toeristen, tweede verblijvers en inwoners heeft aan het licht gebracht wordt aan de DNA van Knokke-Heist niks ingrijpends veranderd. Dure publiciteitscampagnes in kranten en magazines werden teruggeschroefd ten voordele van communicatie via de nieuwe media, en via mond-tot-mond reklame. Een actieve doe-campagne werd uitgewerkt. Daarbij worden vooral inwoners en tweede verblijvers aangezet de vele mogelijkheden van Knokke-Heist effectief uit te proberen. Het komt er op aan twee bestaande activiteiten te combineren met een zelf bedacht initiatief. Wandelen en fietsen blijken bij de bezoekers trouwens het meest in trek te zijn. Allerlei activiteiten staan op gratis memorie-magneetjes voor de koelkast, en op bierviltjes. Toerismevoorzitter Danny Despiegelaere hoopt alvast dat de activiteit “voetjevrijen” een plaatsje krijgt in de Dikke Van Dale, “als dat nog niet het geval is”. Door het toevoegen van een nieuwe activiteit op één van de 150.000 bierviltjes maakt men trouwens kans op een gastronomisch diner en allerlei andere prijzen. Sedert donderdagavond rijdt ook een Knokke-Heistse streepjestram langs de kust helemaal bestickerd met populaire activiteiten. De bedoeling van de hele campagne is mensen vaker en langer naar de badstad te halen.

Schotlandferry schroeft terug

De Schotlandferry, die sinds 5 januari enkel nog vracht verscheept vanuit Zeebrugge, schroeft andermaal terug. Volgens de rederij DFDS Seaways is de vraag van verschepers voor de route kleiner dan verwacht. Derhalve wordt vanaf 2 mei het aantal afvaarten tussen Zeebrugge en Rosyth verminderd van vier naar drie. Belangrijke factor bij de beslissing was ook de escalerende prijs van de brandstof. Wèl worden de twee vrachtro/ro’s die op het traject worden ingezet behouden. Op die manier wil de rederij snel kunnen inspelen mocht de trafiek weer aantrekken.

Gezonken Z 700 wordt geborgen

De komende uren moet duidelijk worden waarom de Zeebrugge 700, Rapke, woensdagavond gekapseisd en gezonken is. Na de berging van het schip, vrijdag, zal door de scheepvaartinspectie en deskundigen een grondig onderzoek van het vaartuig worden uitgevoerd. Het wrak ligt op een diepte van zo'n 25m. Alhoewel het om een oude viskotter gaat uit 1968 was het stalen schip volgens de eigenaars helemaal zeewaardig. Peter Derudder, die 4 jaar geleden voor de Ierse kust ook al betrokken was bij de schipbreuk van de Z.36 Arca, zegt dat het vaartuig het voorbije half jaar helemaal vernieuwd werd. Vooral onbegrijpelijk is het feit dat het schip kapseisde terwijl de netten niet waren uitgezet.

21.4.11

Geen geluk voor FC Knokke

FC Knokke moest zich donderdagavond in Eerste Provinciale in de wedstrijd tegen laatstgeklaseerde Zedelgem tevreden stellen met 0-0 gelijkspel. Dit betekent dat Knokke afsluit met 48 punten. De verhoopte kaap van de 50 werd aldus niet gehaald.

Nederlanders ontwerpen nieuwe scholencampus in Knokke

Het Nederlandse NL Architects heeft meegedeeld, dat het de prijsvraag voor een “brede school” in Knokke-Heist gewonnen heeft. Het gemeentebestuur gaat in de deelgemeente Knokke een compleet nieuwe scholencampus inrichten. Op de nieuwe locatie van zo’n 2 ha zullen de scholen Zevenkote en De Vonck van het gemeentelijk basisonderwijs worden samengebracht. De scholencampus wordt gerealiseerd op een terrein achter de Hippocampus bij de hoek van de Kragendijk en de Jan Devischstraat, vlakbij de Knokse dorpskern. In het ontwerp heeft het bureau gezocht naar manieren om de ruimte efficiënter te gebruiken. Zo vervullen de gangen meer functies dan alleen als verkeersader. De lagere school en kinderdagverblijf zijn gehuisvest in een gebouw met een campusachtige setting. Deze vrije omgeving moet een gevoel van ruimte en continuïteit creëren; er bestaan geen dode hoeken. Het gebouw zelf opent zich dankzij de doorlopende vensterpartijen en galerijen richting het omringende plein en groen. Om het vriendelijke karakter van het gebouw te versterken, ligt het verdiept en kan het dak als het ware worden aangeraakt vanaf het maaiveld. Het hoogste punt wordt gevormd door de uitstulpende multifunctionele sporthal, die als hart van het gebouw fungeert. Naast gymlessen kunnen er ceremonies, feesten en theateropvoeringen worden gehouden. Stimulerende factoren zijn de uitsneden in de dikke wanden, waar de kinderen in kunnen klimmen, en de vensterbanken, die tevens als zit- en leerplaats gebruikt kunnen worden. Op deze manier wil NL Architects een interactieve leeromgeving creëren. Tot de buitenruimte behoren onder meer een paviljoen en een sportveld, dat net als de sporthal een multifunctioneel karakter heeft. Normaal gesproken fungeert het als uitbreiding van het schoolplein en voor sporten in de open lucht, maar er kunnen tevens markten, feesten en andere evenementen worden georganiseerd. De bouw van de nieuwe scholencampus 'zou' tegen september 2013 klaar zijn en is begroot op 5,5 miljoen euro, waarvan 70 procent gesubsidieerd wordt.

Meer controles op horecazaken aan de kust

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst zal ook dit jaar tijdens de vakantieperiodes controles uitvoeren in horecazaken van Knokke-Heist tot De Panne. En dat niet alleen in het groot verlof. De controles worden namelijk uitgebreid in het voor- en naseizoen. Vorig jaar werden bij gezamenlijke controles door sociale inspectie, belastingdiensten en politie een 300-tal ondernemingen aan de kust bezocht. Bij bijna de helft ervan werden inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld. De Sociale Opsporingsdienst zal trouwens ook ook afzonderlijk controles uitvoeren aan onze kust.

Vrouw veroordeeld voor slaan moeder

In Brugge is een 35-jarige vrouw uit Knokke-Heist door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een jaar cel wegens het mishandelen van haar moeder. Tijdens haar zwangerschap woonde de vrouw bij haar 64-jarige moeder, die regelmatig een pak slaag kreeg. De moeder diende diverse keren klacht in. In november vorig jaar werd de jongere vrouw gearresteerd en bleef vier maanden in voorhechtenis. Het pasgeboren kind van de vrouw werd geplaatst.

Paaszon grote meevaller voor toerisme in Knokke-Heist

“Ik heb het nog nooit meegemaakt, zo’n paasvakantie met zoveel zon” zei donderdag een bijzonder opgewekte Danny Despiegelaere, Toerismevoorzitter in Knokke-Heist. De badstad kende de voorbije dagen een gezellige drukte, voornamelijk dankzij het ongewoon mooie weer. Ook het paasweekend dient zich goed aan. In de hotels valt nauwelijks nog een plaatsje te bemachtigen voor het weekend. En dat is niet alleen in Knokke-Heist het geval, maar langs de hele kust. Enkel op de campings zijn nog plaatsen vrij. Ander bemoedigend punt is, dat Ho.Re.Ca Vlaanderen heeft vastgesteld dat de bestedingen per toerist aan de kust terug toeneemt. Vorig jaar waren de dagjesmensen en andere bezoekers een stuk zuiniger in het licht van de crisis.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Subsidie voor Mug-heli

Knokke-Heist maakt net als de buurgemeenten gebruik van de dringende medische interventies door de MUG-helikopter. Elke gemeente draagt bij in de kosten volgens het inwonertal. Voor 2011 bedraagt de subsidie door de badstad bijna 8.500 euro. Ook over de grens wordt de MUG-heli ingezet. De Nederlandse minister van Volksgezondheid heeft nu echter aan de gemeente Sluis laten weten, dat bij een ongeval in eerste instantie de traumahelikopter uit Rotterdam moet worden opgeroepen. Sluis voerde tevergeefs aan dat de MUG-heli uit Brugge heel wat sneller ter plaatse kan zijn. Het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening, dat de MUG-heli in de lucht houdt is een vzw die in 2012 veertig jaar bestaat.

Kerncentrale wordt veiliger gemaakt

De dichtst bij Knokke-Heist gelegen kerncentrale wordt veiliger gemaakt. Onze noorderburen trekken met de nodige haast lering uit de kernramp van Fukushima. De dijk bij de centrale in het Zeeuwse Borsele -op zo’n 30 km van de badstad- wordt verbeterd. De dijk is nu bestand tegen een storm van ééns in de 4.000 jaar. Straks moet de dijk een watervloed kunnen keren die ééns in de 10.000 jaar voorkomt. In politiek Den Haag is verwonderd gereageerd op het feit dat voor de dijk bij de kerncentrale qua overstromingskans tot nu toe niét de zwaarste norm gold. De kerncentrale Borsele ligt op dit ogenblik stil wegens een splijtstofwisseling en een onderhoudsbeurt.

Zeebrugs vaartuig gekapseisd en gezonken

Ter hoogte van Knokke-Heist is woensdagavond vlak bij het windmolenpark van C-Power op de Thorntonbank een vissersvaartuig gekapseisd en gezonken. Het ging om de Zeebrugge 700 van de Rederij Rapke. Er waren drie bemanningsleden aan boord, maar die konden zichzelf op de romp in veiligheid brengen. Ze hebben geen verwondingen opgelopen en werden opgepikt door het marineschip Krokus en vervolgens aan boord gewinchd van een Seaking. Die heeft de drie onfortuinlijke vissers overgevlogen naar het AZ in Brugge. Het amper 16m lange vaartuig is in weinige minuten gezonken. Het schip werd gebouwd op de werf Deweert in Oostende. Het werd in 1968 in dienst genomen en voer achtereenvolgens vanuit Nieuwpoort en Oostende. Als Z 700 werd het vorig jaar verkocht aan de bvba Rapke uit de Heiststraat in Zeebrugge. De omstandigheden van het ongeval met het vaartuig zijn onduidelijk. Er komt een onderzoek naar de mogelijke oorzaak.

20.4.11

Tentoonstelling rond nieuw Natuurcentrum in het Zwin

Het winnende ontwerp van het nieuwe Zwin Natuurcentrum is in de voormalige Koninklijke villa en in het Zwincafé te bekijken. En dat nog tot 15 september. Met het uitgekozen ontwerp gaat het om een plan van een groep rond het Gentse architectenbureau ‘Coussée & Goris’. De plannen worden momenteel nog lichtjes bijgestuurd. Voor het finaal ontwerp zal halverwege het jaar de vergunning worden aangevraagd. De totale kost van het project wordt op ruim 16,3 miljoen euro geraamd. Het is de bedoeling om over drie jaar de belangrijkste nieuwe infrastructuur in het natuurreservaat te kunnen in gebruik nemen. Ook de vier niet-winnende ontwerpen maken deel uit van de tentoonstelling die momenteel in Het Zwin loopt.

“Toekomst van FC Heist verzekerd”

De toekomst van FC Heist is verzekerd. Dat zegt jeugdvoorzitter Hubert Daese, na de goede resultaten van de jeugdploegen. Vooral het feit dat de Under 13-ploeg er bij het spelen van de laatste wedstrijd in geslaagd is om de kampioenstitel in de reeks te behalen is een opsteker. Om het seizoen in schoonheid af te sluiten staat maandag 25 april trouwens de 19de editie van het tornooi voor pre-miniemen op het programma, met als inzet de wisselbeker ‘Camiel Traen’. Met de deelnemende ploegen gaan het naast Heist, Zeebrugge en Blankenberge ook om Daring Brugge, FC Lissewege, SV Loppem en Aartselaar, dat vorig jaar de wisselbeker in de wacht sleepte. De wedstrijden in het De Taeye Stadion in Heist worden maandag gespeeld vanaf 10u. De finale is voorzien om 15u15.

In mei meer duidelijkheid in bouwvergunningensaga

Pas over ruim een maand zal duidelijk worden of ook ambtenaren en promotoren uit Knokke-Heist zich voor de correctionele rechtbank zullen moeten verantwoorden wegens vermeende omkoping bij het verkrijgen van bouwvergunningen. In totaal werden zo’n vier jaar geleden meer dan 20 provinciegenoten in verdenking gesteld. In ruil voor etentjes, reisjes of baar geld zouden gunstige adviezen of bouwvergunningen verleend zijn. In de wandelgangen heet het echter dat het openbaar ministerie niet tegen iedereen in dit dossier sluitende bewijzen heeft. Op 25 mei beslist de raadkamer wie van de verdachten voor de rechter moet verschijnen.

Hof ter Kalvekeete investeert in polyvalente zaal

In Hof ter Kalvekeete langs de Sluisstraat in Knokke-Heist heeft burgemeester Lippens een nieuwe polyvalente ruimte geopend. Het gebouw fungeert als onthaalruimte voor kinderen uit heel Vlaanderen die deze Westkapelse hoeve komen bezoeken. Jaarlijks komen er zo’n 1500 kinderen over de vloer tijdens een educatieve uitstap waarbij onder meer ook Het Zwin bezocht wordt. De accommodatie met bar, sanitair blok en bergruimte zal ook benut worden als lokaal voor de plaatselijke ruitervereniging. Die is met 40 actieve ruiters de grootste LRV-club van onze provincie.

Rotterdamse studenten op werkbezoek in Duinbergen Clinic

Woensdag hebben een 50-tal studenten van het Medisch Centrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam een werkbezoek gebracht aan de Duinbergen Clinic in Knokke-Heist. Na een officiële ontvangst in Scharpoord werden de studenten in kleine groepjes rondgeleid in de behandelkamers en het operatiekwartier van de kliniek in Duinbergen. De deelnemers woonden ook 2 lezingen bij. In het Cultuurcentrum Scharpoord kregen ze van dokter Marianne Medot een voordracht over anti-aging-geneeskunde. In de kliniek zelf gaf dr. Ivar van Heijningen een voordracht over plastisch-esthetische chirurgie.

Gratis naar het strand en Knokke-Heist

In Sluis is de stichting Strandexpress op zoek naar zo’n 100.000 euro om deze zomer weer de gratis zomerbus voor toeristen te laten rijden. De bus rijdt langs de Zeeuwse kust in de drukste 9 weken van het jaar. De stichting wil dat de detailhandel en het bedrijfsleven in West-Zeeuws-Vlaanderen meebetaalt aan het instandhouden van de bus; zeker nu de bijdrage van de provincie Zeeland op losse schroeven staat. Verder krijgen gasten van zo'n dertig recreatieondernemers en verhuurkantoren in de fusiegemeente Sluis tijdens hun verblijf een gratis pas voor onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in de regio. Ze kunnen daarmee ook kosteloos naar Knokke-Heist. Het aantal mensen dat gebruik maakt van deze service groeit jaarlijks.

Rode Kruisactie in aantocht

Van 28 april tot 12 mei gaan ook in Knokke-Heist de Rode Kruisvrijwilligers weer de straat op om stickers te verkopen. Die kosten 5 euro het stuk. De opbrengst gaat integraal naar de lokale Rode Kruisafdeling. Ook in de badstad is dat voor de afdeling de belangrijkste inkomstenbron. Met het geld kunnen de vrijwilligers hun dagelijkse werking financieren. Met name: het verzorgen van sociale hulpverlening, het geven van eerste hulpopleidingen, en de aanschaf van allerlei materiaal. Dit jaar verlenen de acteurs van F.C. De Kampioenen hun steun aan de Rode Kruissticker. Na meer dan 20 jaar houdt de reeks op te bestaan, maar de Kampioenen blijven verder leven in de stripverhalen van Hec Leemans. Vanaf nu loopt ook op de lokale Radio Paradijs een radiospot om de actie van het Rode Kruis te ondersteunen.

19.4.11

Positieve balans voor werking Bibliotheek in Knokke-Heist

De Openbare Bibliotheek in Knokke-Heist heeft de balans opgemaakt van het voorbije jaar. Daaruit blijkt dat het ledenaantal in alle afdelingen steeg, met uitzondering van het filiaal Heist. Ook het leeszaalbezoek nam opnieuw toe. De leeshoek en het internetcafé worden dagelijks druk bezocht, mede dankzij de vele internetopleidingen en andere activiteiten. Het aantal uitleningen zat ook in de lift. Het hoogste uitleencijfer werd behaald door de muziek- en filmafdeling. Daar moest vorig jaar namelijk geen leengeld meer betaald worden. In 2010 is de bibliotheek ook overgestapt op een zelfuitleensysteem. Voor dit jaar staat ondermeer het optimaliseren van de online diensten op het programma. Voorts zal onderzocht worden of de bibliotheek in 2011 een volwaardige collectie e-books en bijgaande apparatuur kan aanbieden.

Zeilende presentatrice?

Barbara Verbergt, lid van de RBSC Duinbergen, neemt deel aan de wedstrijd 'Wie wordt wrapper'. Dat is zoektocht van de kinderzender Ketnet naar een nieuwe presentator of presentatrice. Eind vorig jaar lanceerde Ketnet een oproep naar nieuw talent. Er waren 800 kandidaten. Na twee selectierondes bleven er nog twee jongens en drie meisjes over. Onder hen dus Barbara Verbergt, die wanneer ze maar kan in Knokke-Heist komt zeilen. Wie het nieuwe Ketnetgezicht wordt, weten we op 23 april. Dan beslissen de kijkers zelf in een liveshow wie met de felbegeerde job aan de haal gaat. Zaterdagochtend om 8u15 kan gekozen worden via sms en rode knop tijdens een live-show op Ketnet.Op het blog van Barbara kan men alvast wat filmpjes bekijken oa ivm de Duinbergse zeilclub: http://wiewordtwrapper.ketnet.be/author/barbara

Toyota hervat productie in Japan, maar…

Voor onze kusthaven blijft het afwachten wat de uiteindelijke impact zal zijn van de beving-tsunami in Japan. Toyota, één van de belangrijke leveranciers van auto’s in de haven van Zeebrugge, heeft de productie in zijn Japanse fabrieken deze week hervat op ongeveer de helft van de normale capaciteit. Maar dat is maar voor even. 's Werelds grootste autofabrikant heeft laten weten dat de fabrieken, zoals gepland, dicht zijn tussen 28 april en 9 mei in verband met vakantie. Toyota had alle 18 fabrieken in Japan gesloten na de aardbeving van 11 maart. In twee fabrieken was de productie van hybride modellen op 28 maart voorzichtig weer begonnen. Nu worden nog steeds zo'n 150 soorten benodigde onderdelen niet geleverd. Toyota put voorlopig uit bestaande voorraden. Na de vakantieweek beslist Toyota hoe het verder moet met de productie van haar eigen modellen en met het repertoire van dochter Lexus. Vorige maand werd bij Toyota in Zeebrugge het drie miljoenste voertuig ontvangen. Het Toyota Vehicle Logistics Centre in Zeebrugge behandelt elk jaar 250.000 tot 300.000 Toyota- en Lexus-wagens. Die worden verdeeld over heel Europa, tot in Rusland. In Zeebrugge worden ook wagens opgeslagen, van accessoires voorzien en gekeurd voor de levering in België, Duitsland en Nederland.

‘Verstandig Zonnen’ tijdens het mooie vakantieweer

Van nu tot september loopt in onze provincie voor de zevende keer de campagne ‘Verstandig Zonnen’. Het gaat om een initiatief van de Stichting tegen Kanker in samenwerking met Kind en Gezin en het Provinciebestuur. ‘Verstandig Zonnen’ wijst ouders, opvoeders en leerkrachten erop dat kinderen extra bescherming tegen de zon nodig hebben. Kleine kinderen zijn het meest kwetsbaar. De kans op ontwikkeling van huidkanker is immers nauw verbonden met het aantal keren dat iemand tijdens de kinderjaren zonnebrand heeft opgelopen. Huidkanker bij mensen met een blanke huid neemt de laatste dertig jaar voortdurend toe. De stijging heeft vooral te maken met veelvuldig zonnebaden, zonnebankgebruik en de vele zonvakanties.De affiches en folders tonen 4 belangrijke tips:
- hou baby’s jonger dan 1 jaar uit de zon - zorg voor een hoofddeksel voor de kinderen en laat hen een droog T-shirt en een goede zonnebril dragen - breng regelmatig een rijkelijke laag waterbestendige zonnecrème aan met een beschermingsfactor van minimum 30 - laat kinderen tussen 11 en 15 uur in de schaduw spelen.

[http://www.verstandigzonnen.be/][http://www.kanker.be/]

Groei voor haven van Zeebrugge in eerste kwartaal

In de eerste 3 maanden van het jaar steeg de goederenoverslag in de haven van Zeebrugge met 1,7 %. Dat was goed voor de overslag van in totaal ruim 12,1 miljoen ton goederen. Het herstel van de roro-trafiek, dat in 2010 al begon, zet zich verder. Er werd liefst 15,2 % meer roro-vracht behandeld. Ook de heropleving van de trafiek van nieuwe wagens wordt bestendigd. Dat weerspiegelde zich in de verscheping van circa 485.000 auto’s. Dat is een toename met 28 procent. Met 593.000 behandelde standaardlaadboxen kende de containertrafiek evenwel een terugval van 2.9 procent. Dat had vooral te maken met een vermindering van het ladingaanbod naar China. De vloeibare bulk, voornamelijk LNG, vertoonde een groeicijfer van 11,2 procent. De vaste bulk steeg met ruim 28 procent. Het passagiersverkeer daalde met 12,2 % tot zo’n 73.000 passagiers. Dat is te wijten aan het verdwijnen van de passagiersverbinding met Schotland.

Detectivespel Gezinsbond Knokke

Het algemeen ledenfeest van de Gezinsbond Bond Knokke omvat dit keer een Detectivespel. Dat moet van zondag 15 mei een extra spannende dag maken. Bij het onderzoek naar een moord staat de recherche voor een raadsel. De deelnemers kunnen als speurder een steun zijn voor het onderzoeksteam. Het komt er op aan om zoveel mogelijk feiten te verzamelen en getuigen en verdachten te ondervragen. Ook wordt gespeurd naar het moordwapen en wordt het bewijsmateriaal en mogelijke motieven onderzocht. Wie helpt de dader te ontmaskeren, maakt kans op één van de talrijke prijzen. De hoofdprijs is een iPad, geschonken door PCS.

Inschrijven kan enkel vooraf tot en met donderdag 12 mei. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk. Klik hier om in te schrijven. Volwassenen: 12,00 EUR, Kinderen van 3 tot 12 jaar: 7,00 EUR
Kinderen tot 3 jaar: gratis. Deelname, verzekering, 2 drankbonnetjes, versnapering onderweg en pastamaaltijd inbegrepen.

18.4.11

Agoraspace Heist bijna weer als nieuw

De grondige aanpak van de Agoraspace in Heist is bijna afgerond. De multifunctionele sportinstallatie op het Maes en Boereboomplein is al zo'n 15 jaar in gebruik. Jaarlijks onderhoud heeft de tand des tijds echter niet kunnen tegenhouden. Begin dit jaar werd het kunstgras van de speelruimte dan ook volledig vervangen tegen een kost van zo’n 15.000 euro. In de loop van deze week wordt de laatste hand gelegd aan het resterende opknapwerk. De basketnetten worden hersteld en ook de omheining van het speelplein wordt gerepareerd.

Oud Sluis klimt in lijst van ’s Werelds Beste Restaurants

Het Deense restaurant "Noma" in Kopenhagen is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Dat gebeurde door het gerenommeerde Britse blad "Restaurant Magazine". Restaurant Oud Sluis van topkok Sergio Herman staat zeventiende. Dat betekent, dat het Sluise restaurant weer twee plaatsen geklommen is in de jaarlijkse lijst. Het befaamde eethuis is dan ook al maanden tevoren volgeboekt. Het Brugse restaurant "De Karmeliet" valt net als vorig jaar juist buiten de top en eindigde op nummer 54.

FC Knokke wil de 50 halen

FC Knokke speelt donderdag op het Olivier Stadion de slotwedstrijd tegen het laatst-geklasseerde Zedelgem. Dat moet Knokke in staat stellen om hun doel te bereiken, namelijk de kaap van de 50 punten halen. De ploeg staat nu 6de in de Eerste Provinciale rangschikking met 47 punten. Er wordt momenteel trouwens aangetreden met een jonge ploeg, waarvan de gemiddelde leeftijd een goeie 21 jaar is.

Eerste wedstrijd voor Surfers onder de 16 en Start To Surf

Het sportmerk O'Neill organiseert voor de eerste keer een surfwedstrijd voor jongeren onder de zestien jaar. De zogeheten ‘Philips Groms Challenge’ wordt gehouden bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist. Het initiatief wordt genomen omdat het soort golven aan onze kust geschikt is voor de eerste surfstappen van lichtgewichten. Net als bij de profs wordt bij deze Challenge een live score systeem gehanteerd. Verder leggen een fotograaf en een cameraman alle acties vast. De O’Neill Philips Groms Challenge vindt plaats op een zaterdag of zondag tussen 30 april en 15 mei. De precieze datum zal onder meer van het weer afhangen. Inschrijven kan ter plaatse of via www.surfingbelgium.be. Trouwens vanaf woensdag 27 april tot en met eind juni is er bij Surfers’ Paradise opnieuw elke woensdag van 14 tot 16u de “Start to Surf” cursus voor jongeren van 8 tem 18 jaar… Deelname in de kosten is 10 € en daarin zijn de lessen van deskundige instructeurs inbegrepen, plus wetsuit, board enz…

Restafval duikt onder de 150 kilo grens in Knokke-Heist

Met een score van 149 kg restafval per inwoner is de badstad er vorig jaar voor de eerste keer in geslaagd om onder de maximumnorm van 150 kilo te blijven. Die wordt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij oplegd aan de gemeenten. In 2001 bedroeg het restafval nog 237 kilogram per inwoner. Dat betekent op negen jaar tijd een daling met liefst 37 procent. Wel dient gezegd, dat OVAM een correctiefactor van 1,64 toewijst aan Knokke-Heist ten einde rekening te houden met de toeristische impact op het geproduceerd afval. Wel wordt een inspanning gevraagd om het PMD nog beter te sorteren. Verleden jaar steeg het residu immers lichtjes. Analyses tonen aan dat de meeste fouten gemaakt worden bij plastic verpakkingen. Enkel plastic flessen en flacons mogen in de PMD-zak, geen potjes, vlootjes of folies. Verder noteerde de gemeente voor 2010 een belangrijke stijging van het zwerfvuil met 20%. Dat is deels te wijten aan het opruimen van weggewaaid, slecht samengebonden papier en karton. Het restafval dat tweedeverblijvers en toeristen deponeren in de betaalcontainers is verdubbeld.

Winst en Verlies voor Knokke-Heistse ploegen

In het weekend was er verlies voor FC Knokke en VV Westkapelle en een overtuigende uitslag voor FC Heist. In Eerste Provinciale moest Knokke met 3-0 de duimen leggen tegen het tweede geklasseerde Sporting West. In de rangschikking staat Knokke nu 6de met 47 punten. In Tweede Provinciale A kreeg VV Westkapelle op eigen terrein een 1-4 nederlaag te verwerken in de wedstrijd tegen Dosko Beveren. VVW staat 15de met 24 punten. In Derde Provinciale B veegde FC Heist het veld aan met de ploeg van Aartrijke. De uitslag 5-1. Heist staat 5de met 47 punten. In Vierde Provinciale B tenslotte eindigde de wedstrijd Moerkerke-Zeebrugge op een 1-0 uitslag. Moerkerke staat 2de met 48 punten en Zeebrugge 11de met 22 punten.

Probleem in kerncentrale van Borsele

In de kerncentrale van Borsele, op zo'n 30 km in vogelvlucht van Knokke-Heist, is maandagochtend even voor zes uur een storing ontstaan in één van de schakelkasten. Daarbij deed zich rookontwikkeling voor. De eenheid is direct uitgezet en daarmee verdween ook gelijk de rook, aldus de woordvoerdster van de Zeeuwse elektriciteitsmaatschappij. Er was geen sprake van vuur. De gemeentebrandweer werd nog wel opgeroepen, maar hoefde niet meer in actie te komen. De bedrijfsbrandweer heeft de schakelkast 'veilig gesteld'. De schakelkast wordt gebruikt voor de stroomvoorziening op het complex van de kerncentrale. De elektriciteitsmaatschappij stelt onderzoek in naar de oorzaak van de storing.

Ramskapelle, Knokke-Heist op stap

Zondag was een 35-koppige delegatie uit Ramskapelle present op de jubileumeditie van "Dorp op Stap". Ze waren door het Festival van Vlaanderen uitgenodigd, samen met de andere 59 dorpen die in de afgelopen 10 jaar deelnamen aan het bekende initiatief. De feestelijke dag werd ingezet met een concert door het Nationaal orkest van België in een zaal van het Paleis voor Schone Kunsten. Vervolgens werd de groep onder leiding van raadslid Jan Vansteenkiste voor de picknick verwelkomd in het “Goudblommeke van Papier”. Dat is een typisch café waar destijds de boegbeelden van het Brusselse surrealisme zoals René Magritte en Marcel Mariën mekaar troffen. Daarna stond voor de Ramskapellenaars een geleide wandeling kris kras door onze hoofdstad op het programma.

17.4.11

Opnames voor Familie in Knokke-Heist

Productiehuis Studio A dat voor VTM ondermeer de programma’s Zone Stad, Ella en Familie maakt slaat z’n tenten op in Knokke-Heist. Voor de soap Familie worden de komende tijd namelijk regelmatig opnames gemaakt in de badstad. De eerste scènes worden ingeblikt op dinsdag 26 april. Dat gebeurt in een appartement langs de Zeedijk-Heist en in Tearoom Royal.

Paasduik opende seizoen bij Surfers’ Paradise.

Ruim honderd paasduikers waren zondagmiddag bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist present om zich in het koude Noordzeewater te wagen. Evenveel supporters bekeken het gebeuren bij de vloedlijn. Op het strand wees de thermometer al een aangename 15 graden aan. Het zeewater schommelde echter rond de 7 graden; voor velen een rillend verschil. Toch was deze editie van de Paasduik de warmste ooit. Veel families waren komen opdagen en ook talrijke wielerploegen en uiteraard de Brugse ijsberen. Het waren deze laatsten die er het langst in bleven, want de paasduik is zonder twijfel het kortste evenement dat ieder jaar doorgaat bij Surfers’ Paradise. De meeste deelnemers blijven hooguit 1 minuut in het koude zeewater. Toch wil iedereen er het volgende jaar weer bij zijn.

Overeenkomst voor Noordzee Résidence Cadzand-Bad ondertekend

In Cadzand-Bad heeft de Ontwikkelingsmaatschappij Cavelot sur Mer B.V het bedrijf Heijmans Woningbouw geselecteerd om het nieuwe kustpark Noordzee Résidence te realiseren. De partijen hebben daartoe zopas een aannemingsovereenkomst ter waarde van circa 55 miljoen euro ondertekend. Noordzee Résidence Cadzand-Bad, dat vlak over de grens verrijst, wordt een kustpark met de allure en sfeer die aan Knokke doet denken. Het verblijfpark bestaat uit 450 recreatiewoningen met centrumvoorziening gelegen in een duinlandschap. Het project zal gefaseerd en met een hoge bouwsnelheid worden uitgevoerd. De opleveringsdata in 2012 en 2013 zijn zo gepland dat ze aansluiten op de vakantieperiodes, zodat de recreatiewoningen direct in de verhuur kunnen.

Kiwanis Knokke-Zoute delen cheques uit na geslaagd concert

Meer dan 400 muziekliefhebbers hebben in het weekend in de Magrittezaal van het Casino Knokke het tweede paasconcert van Kiwanis Knokke-Zoute bijgewoond. Zij werden begeesterd door de solo-optredens van onder meer de negentienjarige Alix Lagasse (viool), Tom Vercruysse (hoorn), beiden uit de badstad, en Mirek Coutigny (piano). Ze speelden virtuoos werk van onder meer Bach, Beethoven, Strauss en Grieg. Naast verschillende vertegenwoordigers van het Schepencollege en het OCMW van Knokke-Heist woonde ook Robert Groslot, gekend van de Night of the Proms, de voorstelling bij omdat er een wereldpremière werd uitgevoerd van één van zijn recentere composities. Na afloop kon het bestuur van Kiwanis Knokke-Zoute tal van cheques overhandigen aan een aantal sociale projecten waarvoor Kiwanis Knokke-Zoute zich blijvend inzet. ** Het ging daarbij om Mama’s voor kinderen (7500 €), het VLOT in Zeebrugge (7500 €), Wetenschappelijk fonds voor hematologie (5000 €), De Berkjes (5000 €), Ecole de Keur Coly (1500 €) en Doepa (1500 €).

Britse raid op Zeebrugge herdacht

In Zeebrugge werd zondag de 93ste verjaardag herdacht van de Britse Raid van 23 april 1918 op onze kusthaven. Na een herdenking op de Zeedijk volgde een bloemenhulde bij het monument op het Admiraal Keyesplein. Daarbij werd zoals de traditie het wil één poppykrans neergelegd. Dat gebeurde door de Britse ambassadeur in ons land. Het aantal aanwezige Britse militairen was kleiner dan gebruikelijk. Bij het groeten van de vlaggen werden achtereenvolgens de Vlaamse Leeuw, God Save the Queen en de Brabançonne gespeeld. Gelijktijdig werd in Groot-Brittannië aan boord van de Royal Daffodil op de rivier de Mersey een gelijkaardige plechtigheid gehouden. Daarbij werd een bloemenkrans aan de golven toevertrouwd. Ook werd er het gedicht “The Empty Chair” voorgelezen.