24.5.13

Bruinvis aangespoeld

Vrijdag is op het strand van Knokke-Heist een bruinvis (Phocoena phocoena) aangespoeld. Het dier was overleden en het kadaver bevond zich in staat van ontbinding. Het is de eerste bruinvis die dit jaar in de badstad op het strand werd aangetroffen. In totaal spoelden in 2013 aan onze kust reeds 75 bruinvissen aan. Slechts één van deze dieren was nog in leven. Ook langs de Scheldeoevers en in Antwerpen werden dit jaar al een paar stoffelijke resten van bruinvissen gevonden.  

Natuurpark Zwin en de Zwinvlakte twee jaar dicht

Deze week organiseerde de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en de gemeentebesturen van Knokke-Heist en Sluis in Scharpoord een publieksinfoavond over de bouw van het nieuwe Zwin Natuurcentrum en de werkzaamheden in de zwinvlakte. Een 200-tal geïnteresseerden luisterden aandachtig naar de uiteenzetting. Een panel van deskundigen beantwoordde ook een tiental vragen van het publiek.

In de tweede helft van 2013 worden de werken op het terrein aangevat, waarbij bijzondere aandacht zal uitgaan naar het voorkomen van hinder voor de waardevolle natuur. Tijdens de veranderingswerken blijft de Zwinvlakte beperkt toegankelijk. Naar aanleiding van de werfinrichting is een sluitingsperiode gepland vanaf 29 juni tot eind augustus 2013. In het voorjaar van 2014 is de start van de bouw van de nieuwe gebouwen voorzien.

Zwin twee jaar lang dicht
Nog tot en met vrijdag 28 juni kun je het Natuurpark Zwin en Zwinvlakte bezoeken. Ook de huidige Zwinparking is tot dan nog voor alle vervoermiddelen bereikbaar.  Van zaterdag 29 juni tot eind augustus zullen het park en de vlakte niet toegankelijk zijn. Een beperkt deel van de parking blijft wel bereikbaar via de Graaf Leon Lippensdreef.  Vanaf begin september tot de opening van het Zwin Natuurcentrum (medio 2015) zal het natuurpark gesloten zijn. U kunt vanaf dan wel opnieuw de Zwinvlakte bezoeken, maar enkel onder begeleiding. De huidige parking kunt u dan niet meer gebruiken en ook de Leon Lippensdreef zal afgesloten zijn. Tegen dan zal een tijdelijk onthaalpunt met keerlus en halteplaats voor de bus worden ingericht. Wie de zwinvlakte vanaf september wil bezoeken kan dat dus te voet, met de fiets, in groep met een bus of met het openbaar vervoer doen.

Nieuw bezoekers- en kijkcentrum
Tijdens de werkzaamheden worden de verouderde gebouwen en kooien, vijvers, wandelpaden en asfaltparking vervangen door een waterrijk natuurgebied, dat aantrekkelijk moet zijn voor de talrijke vogels die in het Zwin broeden en er voorbijtrekken. Aan de rand van het natuurpark wordt een nieuw in het polder- en Zwinlandschap geïntegreerd bezoekerscentrum opgericht, dat duurzaamheid hoog in het vaandel zal dragen, zodat er veel ruimte vrijkomt voor nieuwe natuur in het park. In het bezoekerscentrum is er een grote openheid met panoramische zichten op de natuuromgeving in alle richtingen, zowel vanuit de cafetaria en het restaurant, als vanuit de toekomstige Zwintentoonstelling. Het nieuwe Zwin natuurcentrum wordt uitgebouwd onder het motto ‘het Zwin als internationale luchthaven voor vogels’. Er wordt ook een ruim en boeiend aanbod natuureducatie aan scholen en verenigingen voorzien. In het park worden de vogelkooien vervangen door 12 themahutten waar je bv. vogelgeluiden kunt beluisteren, microscopisch kleine beestjes onderzoeken in een wetenschappelijk labo of kijken hoe vogels geringd worden.

Infocentrum Cadzand
Aan Nederlandse zijde krijgt ook het bezoekerscentrum in Cadzand een grondige facelift. Het onbemande infocentrum zal in het teken van het thema zand staan. Het bezoekerscentrum aan Vlaamse zijde en dat in Cadzand worden met elkaar verbonden met een kralensnoer van uitzichtpunten op nieuwe dijken.

Kijkcentrum
In de zeedijk tussen het Natuurpark Zwin en de Zwinvlakte, wordt een ‘kijkcentrum’ ingericht van waaruit de bezoekers de Zwinvlakte, het komen en gaan van de talrijke vogels en de getijdenwerking bij alle weersomstandigheden goed kunnen waarnemen, beleven en onderzoeken. De opening van het nieuwe Zwin is voorzien tegen eind 2015.

Gouden huwelijksjubileum De Waegeneer-Millord

Woensdag vierden Pierre De Waegeneer en Rosa Millord bij hen thuis in de Patriottenstraat hun 50ste huwelijksverjaardag. Het echtpaar huwde op 6 mei 1963 in Sint-Gillis en heeft 1 zoon en 1 kleinkind. Na hun pensioen kwamen ze zich vestigen in Heist.

Pierre werd geboren in Jette op 9 december 1940 en komt uit een gezin van 2 kinderen.
Zijn vader was kapper. Het gezin woonde in Jette waar Pierre zijn jeugd doorbracht en school liep. Na zijn legerdienst werd Pierre kapper, een beroep dat hij tot zijn pensioen uitoefende.
Rosa zag het levenslicht in Anderlecht op 4 februari 1937. Zij komt uit een gezin van 2 kinderen. Het gezin woonde in Sint Gillis. Rosa baatte er een schoonheidsinstituut uit. Pierre houdt van fietsen en speelt nog altijd tennis. Rosa is dan weer een echte zwemfanaat.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Knokke-Heist in Russische kranten

Het feit dat twee renners van het Russische team "Katyusha" in de tweede rit van de “Baloise, Ronde van België” in de top tien eindigden leverde Knokke-Heist vrijdag een vermelding op in de Russische kranten. In de eindsprint eindigde Alexander Porsev (foto) vierde, Alex Tsatevich werd zevende.  Het oorspronkelijke artikel kun je HIER lezen. 

Claudio Dell’Anno vrijgesproken in beroep

Knokke-Heistenaar Claudio Dell’Anno, winnaar van het VTM-programma ‘Mijn Restaurant’ in 2009, is door het Gentse Hof van Beroep vrijgesproken van de beschuldiging ruim 10.000 euro verduisterd te hebben. De aantijging luidde, dat hij vlak na de overname van zijn zaak in Kortrijk door ondernemer Xavier Pauwaert, de rekening van de vennootschap Clausix volledig zou hebben geplunderd. Naar eigen zeggen overhandigde Claudio echter het cash geld aan Pauwaert. Deze had een week voordien de vennootschap overgenomen, maar die ging begin korte tijd later over de kop. Het openbaar ministerie vorderde in beroep vijf maanden cel en vroeg ook een beroepsverbod. Maar het hof vindt dat het geleverde onderzoek onvoldoende is, en dat er heel wat zaken niet werden onderzocht. Dell'Anno werd donderdag volledig vrijgesproken.

23.5.13

Overname beheer Bosje van Heist

Komende week vrijdag is er gemeenteraad in Knokke-Heist. Het college zal dan onder meer aan de raadsleden vragen om het plan goed te keuren waarbij het dagelijks beheer en het onderhoud van het Bosje van Heist over te nemen van het Agentschap Maritieme Dienstverlening Kust (MDK). Dat agentschap ressorteert onder het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Het Directeur Generaal Willemspark vormt een groene long tussen Heist en Duinbergen. Het fungeert als belangrijke stapsteen tussen verschillende parken, nl. het Jozef Stübbenpark, Park 58 en het toekomstige Stadsrandbos. De kerntaken van het Agentschap Maritieme Dienstverlening Kust zijn zeewering, kust-, jacht- en vissershavens, Vlaamse hydrografie en kustbeheer. Om die reden werd gevraagd om het dagelijks beheer en onderhoud van het Bosje van Heist over te nemen. MDK behoudt haar bevoegdheden inzake de kustverdediging.

Het Agentschap^heeft het gebied de voorbije maanden een grondige facelift gegeven. Dit alles in uitvoering van het Bosbeheersplan dat voor het gebied werd opgemaakt voor een periode van 20 jaar. De grote vijver en de bomen errond zijn verdwenen. In de plaats is een grote open ruimte met zitbanken gekomen. De kleine vijver werd opnieuw aangelegd met natuurlijke oevers. De pergola kreeg ook een nieuwe ‘look’ en de zitbanken zijn waar nodig vernieuwd. Om de padenstructuur overzichtelijk te houden werden een aantal paden verwijderd of vernieuwd. Ook de duinovergang die de doorsteek naar het strand voorziet, werd vernieuwd. De bomen werden uitgedund om meer lichtinval in het bos te creëren.
Deze overname van beheer kadert binnen het beleidsplan waarbij het gemeentebestuur de aanleg van natuur voorziet op het openbaar domein met het oog op een recreatief en educatief gebruik door verschillende gebruikers.

Barre weer hield Enduromannen niet tegen

Begin deze week stonden in Knokke-Heist 15 zwemmers klaar om samen met de Arch to Arc
Enduromannen de eerste "coastliner" af te werken. Een zwemtocht van 7 km vertrekkende van sportstrand Heist naar Surfers Paradise. De onophoudelijke regen hield ongetwijfeld veel mensen thuis, maar toch kwamen ook nog 3 Stand Up Paddleboarders en enkele lopers hun opwachting maken. Dokter Peter Janssens, Dokter Bruno Lantsocht en de volledige vloot van RBSC Duinbergen, RBSC Zoute en Surfers Paradise zorgden voor de veiligheid op het water.

De zee was al bij al nog relatief kalm wat niet belette dat één zwemmer zeeziek werd. Door de lage temperatuur van het zeewater moesten nog eens 5 zwemmers afhaken wegens onderkoeling. Ze werden allemaal veilig aan wal gebracht. De 9 overige zwemmers bereikten veilig en wel omstreeks 20 uur Surfers Paradise, waar de aankomst toch heel wat volk op de been bracht. Alle finishers gingen meteen met wetsuit en al de hotspring jacuzzi in, gevolgd door een warme douche. Nadien kwam iedereen weer op krachten bij de Engelse fish and chips. Alle finishers waren het eens: "dit moet een jaarlijkse traditie worden, maar dan in de zomer !"

Binnen een goeie 3 weken reist het zestal af naar Londen voor het serieuze werk. Via een chip die ze meedragen zal hun traject gevolgd kunnen worden, dit samen met alle foto’s van de coastliner te zien op www.surfersparadise.be  Ondertussen is er ook een eigen site: http://archtoarc.weebly.com/index.html

Paardenmarkt nog maar eens in het nieuws

Zowat elk jaar net voor het seizoen wordt in de media uitgepakt met de mogelijke gevaren van het munitiedumpt op de Paardenmarkt zandbank voor de kust van Knokke-Heist. Dat is ook nu weer het geval. Aanleiding is dit keer een publicatie in het magazine Eos. De oorlogsmunitie werd er op de zeebodem gedumpt na de Wereldoorlogen.  Het bommenkerkhof heeft een oppervlakte van drie vierkante kilometer. Daar ligt zowat 35.000 ton munitie toegedekt door een dikke zandlaag.  Het meest onrustwekkend zouden volgens het magazine de gifgasgranaten zijn die een derde van het stort vertegenwoordigen. In het artikel schrijft Senne Starckx. ‘De gevolgen van een botsing van een scheepsboeg met kisten vol giftige munitie zouden desastreus zijn voor het zeeleven en voor het kustgebied.’ De wetenschapper schijnt niet te weten dat over de zandbank niet mag en door de meeste grote schepen ook niet kan gevaren worden, wegens te ondiep. Ook ankeren is er verboden.

Uit de resultaten van een onderzoek van oceanograaf Frederic Francken concludeerde de staatssecretaris voor de Noordzee drie jaar geleden al, dat het munitiedump voor onze oostkust best onaangeroerd blijft. Het dump opgraven “zou enorm gevaarlijk en duur worden”. Wèl worden van het munitiestort elk jaar bodemstalen genomen om na te gaan of giftige stoffen vrijkomen. Over de jaren heeft zich volgens oceanograaf Francken boven het Paardenmarkt dump een laag van één tot twee meter slib gevormd. In het slechtste geval zouden vrijkomende stoffen een gevaar kunnen opleveren tot op een halve meter rond het depot, aldus Francken.

Op de foto: het dumpen van munitie in zee na de oorlog

Expositie Matthijs Kimpe in Scharpoord

In de benedenhal van het Cultuurcentrum Scharpoord kunt u nog tot 30 juni het werk bewonderen van de jonge kunstenaar Matthijs Kimpe in de expohal ‘SEAS – Scharpoord Experimental Art Space’. Collega-kunstenaar Johan Clarysse omschrijft zijn werk als volgt: “Matthijs’ schilderkunst is gevoelig en in gedempte kleuren geschilderd. Door de onverwachte kadrering, de gelaagdheid en de suggesties van pixels wordt de eenduidigheid van het beeld in vraag gesteld en krijgt het beeld iets raadselachtigs.” 

Creativiteit met grafische inslag Matthijs 
Kimpe is geboren in Brugge, maar woont en werkt in Gent. Al sinds kind tekende hij graag en bij het opgroeien kreeg hij steeds meer interesse in graffiti en grafische kunst. Daarom ging hij grafische vormgeving studeren in het KASK in Gent. Drie jaar later merkte hij dat hij zich niet thuis voelde in een wereld van computers en reclamegetinte opdrachten. De ‘goesting’ was op en de opleiding verstikte steeds meer zijn creativiteit. Hij zocht een nieuwe weg en schreef zijn in voor een opleiding schilderkunst in Sint-Lucas. Daar bleek de jongeman meteen op zijn plaats. De grafische achtergrond is evenwel tot op vandaag terug te vinden in het werk van Kimpe. Het gebruik van spuitbussen, drukwerk en de kennis over digitale en manuele druktechnieken die bijdragen tot de beelden die hij schildert. 

Mystieke schimmen in een ongewone textuur 
De kunstenaar zelf licht zijn inspiratiebron en uitgangspunt toe: “Op een rustige avond thuis viel mij toevallig iets op. Mijn televisietoestel had een slechte verbinding waardoor ik de antenne moest bijstellen. Tijdens mijn zoektocht naar een beter signaal lette ik plots op het beeld van mijn toestel. De slechte verbinding zorgde ervoor dat de kleur van het beeld zacht uiteen sneeuwde. Vanuit het nieuws op donderdagavond ontstond zo een nieuw spannend beeld. De figuren op het scherm werden mystieke schimmen die verhuld voor mij een andere betekenis toonden. De verstoorde taferelen verstopten zich en tartten mijn nieuwsgierigheid. De individuen werden gedepersonaliseerd. Ze leken een archetype van hun aard te worden. Ook kregen de beelden een ongewone textuur. Kleur drumde in clusters bij elkaar. Licht en schaduw vervormden tot enkel een suggestie van vorm.”

Brandstof besparende Ecoroll steeds populairder

De ecoroll beams van Joël Snauwaert Maritieme Constructies in Zeebrugge winnen aan populariteit. Zeven Vlaamse vissersschepen vissen inmiddels met brandstof besparende vistuigen uit het atelier van Snauwaert bloklettert Visserijnieuws. Begin deze week lag de Eurokotter N 58 van Peter Vlietinck aan de kant om nieuwe ecoroll beams met een lengte van 4,40 meter te installeren. Het Zeebrugse constructiebedrijf heeft onlangs twee ecoroll beams afgeleverd op de bokker Z 84. Deze bokker maakt momenteel als eerste Vlaamse kotter de eerste reis met ecoroll beams en V-netten. De overige zes vissersschepen vissen in combinatie met kettingmatten. Voor de bokker Z 121 staan inmiddels twee elf meter lange ecoroll beams klaar. De reders van de grote bokkers Z 18 en Z 596 hebben Snauwaert opdracht gegeven om voor elk een brandstof besparende set met een lengte van 10,30 meter te vervaardigen. Inmiddels vissen (inclusief de N 58) zeven Vlaamse vissersschepen met ecoroll beams, die Snauwaert is nauwe samenwerking met reder Steven Savels (Z 53) heeft ontworpen.
Joël Snauwaert is met een aantal reders nog in onderhandeling. ,,Het voordeel is wel bewezen’’, constateert Snauwaert tevreden: ,,Vanwege de hydrodynamische vorm glijden de tuigen beter door het water en wordt het bodemcontact tot een minimum beperkt. Dat resulteert in een verminderde trekkracht, minder weerstand en minder brandstofverbruik.” Knokke-Heistenaar Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale, adviseerde zijn leden eerder, met een ‘ga er voor’, op de ecoroll over te schakelen. Het vissen met de ecoroll, in combinatie van kettingmatten, kan in bepaalde omstandigheden 20 procent brandstofvoordeel opleveren. 

Diamanten huwelijksjubileum Wenmaekers-Rombout

In Knokke-Heist vierden Georges Wenmaekers en Nicole Rombout zopas hun diamanten huwelijksjubileum. Het echtpaar gaf een feest voor de 60ste verjaardag van hun huwelijk in Ten Bos in de Blinckaertlaan. Ook het gemeentebestuur was op het appel om Georges en Nicole te feliciteren en hen een Senseo-koffieapparaat te overhandigen.

Georges is geboren in Oostende op 20 juni 1929 in een gezin met vier kinderen. Zijn vader was timmerman en het gezin woonde in ’t Kalf in Knokke. Georges bracht er zijn volledige jeugd door en liep er ook school. Later oefende hij verschillende jobs uit en volbracht hij een jaar lang zijn legerdienst. Daarna kon Georges aan de slag bij Glaverbel als tijdopnemer. Hij bleef er 35 jaar lang werken tot aan zijn pensioen. Sindsdien besteedt Georges veel tijd aan het maken van beelden. Hij is ook een tijd lang lid geweest van de filmclub en verzamelt postzegels. Momenteel kruipt er veel van zijn tijd in het schrijven van zijn autobiografie ‘Tranen van vreugde en verdriet’.

Nicole zag het levenslicht in Heist op 9 januari 1932. Zij komt uit een gezin met drie kinderen, waaronder ook broer Georges Rombout. Haar vader was jachtwachter. Nicole groeide op in Duinbergen en Heist en voltooide er ook haar schoolloopbaan. Daarna werkte ze vier jaar lang bij een gezin: tijdens de zomer in de Zoutelaan in Knokke en tijdens de winter in Brussel. Na haar huwelijk nam ze de taak van huisvrouw op zich. Nicole was vroeger lid van de fietsclub ‘De Witte Duiven’, maar dat kan ze vandaag omwille van gezondheidsredenen niet langer doen.

Het echtpaar kreeg drie kinderen en drie kleinkinderen. Zoon Jean-Pierre woont in Puurs en is gehuwd met Lieve Van Ranst. Het koppel kreeg één zoon: Matthias. Zoon Stephan is militair en vader van twee kinderen: Lara en Sébastian. Dochter Kathy tot slot is gehuwd met Paul Vandewalle. Samen hebben een zaak ‘Verhuizingen Vandewalle’. Kathy is verantwoordelijk voor de administratie van de zaak.

Kleiner Casinoproject maar even hoog

Volgens Albert Geeraert woordvoerder van het Comité Casino is er voor de bouw van het nieuwe Casino Knokke nog slechts één kandidaat in de running. Het consortium CFE/BESIX uit de Laarstraat in Antwerpen weet in juni of ze het project mogen uitvoeren. Kandidaat EIFFAGE Benelux uit Brussel haakte blijkbaar eerder al af. Nog volgens het Comité Casino zijn de plannen voor het casino aangepast, maar de omstreden toren blijft behouden.

Het winnend voorstel van  de Amerikaanse architect Steven Holl voorzag in een "exclusief flagship art hotel" met 120-150 kamers, een grote concertzaal met ruim 2000 zitplaatsen, congresruimten en en appartementencomplex dat ongeveer 120 m boven het Albertstrand  zou uitrijzen als een nieuw "baken van culturele uitstraling" voor Knokke-Heist. De plannen van CFE/BESIX zien er wel wat anders uit. Zo zou de concertzaal kleiner zijn en slechts ruimte hebben voor 700 zitplaatsen.  De speelzaal van het casino komt onder de grond en het grote hotel met meer dan 120 kamers, zou uiteindelijk slechts 40 kamers groot zijn. De geplande toren blijft evenwel en wordt een woontoren met “mogelijk meer dan 200 appartementen”. In juni beslissen het gemeentebestuur en het AGSO over het casinoproject. De grote vraag is of het financieel allemaal wel haalbaar is. Wie koopt straks die 200 appartementen terwijl er nu al zoveel leegstand is…? 

Greipel won wat Boonen niet kon

Wielrenner André Greipel heeft woensdag in Duinbergen de eerste rit in de Baloise Ronde van België op z’n naam geschreven. De Duitser won net als in 2011 en 2012 de sprint bergop op de Wandelaar in Knokke-Heist. Hij is ook de eerste leider.  Vier jonge Belgen moesten nauwelijks moeite doen om weg te rijden van het peloton. De sprintersploegen, Lotto-Belisol op kop, lieten Laurens De Vreese, Alphonse Vermote, Dieter Uyttersprot en Olivier Chevalier nooit ver weg rijden. Kilometerslang werd de voorsprong op 4 minuten gehouden.  Op 15 km van het einde roerden de grote namen zich plots. Boonen, Gilbert, Van Avermaet e tutti quanti probeerden het peloton uit te dunnen in de polders rond Damme. Dat lukte niet helemaal. Een massasprint was onvermijdelijk. Boonen, die tot zijn grote frustratie al sinds begin september op een zege wacht, wou zich voor het eerst sinds lang weer smijten in de sprint. Maar verder dan het achterwiel van de Duitser kwam de concurrentie niet. Pechvogel van de dag was Thomas Voeckler wiens drinkbus op de Damse kasseien uit de houder sprong en in het achterwiel bleek steken zodat de renner in de Kerkstraat ten val kwam. Hij hervatte nadien toch nog de wedstrijd.  Donderdag stond de tweede rit in de Baloise op het programma, met vertrek op het Maes en Boereboomplein in Heist, en met bestemming Ninove. Een afstand van 182 km met 10 hellingen en mogelijk veel regen.

Meer foto’s van de hand van Christel Bedert vind je HIER plus een Blogverslag.
Nog een fotoreportage

Nominatie leerkracht van het jaar

Ellen Dobbelaere, sinds jaar en dag zorgleerkracht in de Keuvelhoekschool in Knokke, werd zopas genomineerd tot Leerkracht van het jaar 2013. Voor de school is ze dat al jaren. “Ellen is voor de kinderen maar ook voor haar collega’s de steun en toeverlaat. Steeds staat ze klaar om iedereen verder te helpen” zegt directeur Marc Moeyaert. Dit keer kreeg organisator Klasse meer dan driehonderd nominaties binnen. Gisterennamiddag 22 mei werden meer dan honderd genomineerden, waaronder ook Ellen Dobbelaere, uitgenodigd op het ministerie van Onderwijs in Brussel voor het slotevent. De uiteindelijke winnaar bleef tot op het einde geheim. Onderwijsminister Pascal Smet reikte om 17 uur de eretitel uit aan Annelies Van Mol van Muzieklabo Inclusief in Wijnegem-Schilde-Zoersel. Daarmee  zet Klasse alle Vlaamse leraren symbolisch in de bloemen voor hun gewaardeerde inspanningen. Want zo veel is duidelijk: de Vlaming waardeert zijn leraren. Dat blijkt uit de vele nominatiebrieven.

Workshops meubels en decoratie in de Kringwinkel

Vanaf 1 juni kan je in de Kringwinkel in de Kursaalstraat 55 b in Heist terecht voor meubeltjes en andere decoratie gemaakt in de workshop. Oude meubeltjes krijgen een nieuwe look door ze te schuren, schilderen en patineren door mensen die het niet altijd even makkelijk hebben op de arbeidsmarkt. Ook worden jaarlijks een aantal workshops georganiseerd waarop creativiteit met recyclagematerialen in de kijker wordt gesteld. Deze workshops richten zich naar alle geïnteresseerden.

Inschrijven kan telefonisch op het nummer 0475 65 08 39.

22.5.13

Uitbreiding Zwin Vertraagd

De uitbreiding van natuurgebied Het Zwin lijkt niet eerder dan in 2015 te kunnen beginnen. Aan beide kanten van de grens heeft de procedure vertraging opgelopen. De reden is ondermee het onderzoek naar mogelijke verzilting van de aangrenzende polder.  Het Zwin wordt uitbreid met 120 hectare: 110 in Knokke-Heist en 10 in Nederland. Onze buurprovincie Zeeland ging er volgens diverse Nederlandse kranten tot voor kort van uit dat in 2014 de eerste spade de grond in zou gaan. Dat wordt later, vertelt een woordvoerster van de provincie Zeeland. "We zijn in overleg gegaan met landbouwers uit de omgeving. Die maakten zich zorgen over mogelijke verzilting. Dat heeft tijd gekost." Na vaststelling van een aangepast plan, volgend jaar, kan nog een gang naar de Raad van State volgen. Ook bij ons in Vlaanderen, waar ongeveer dezelfde procdedure wordt doorlopen en boze landbouwers in Knokke-Heist hebben aangegeven tot de laatste snik te willen strijden, lijkt die kans groot.

Rising Stars Tennis Tour helpt jong Belgisch talent

De derde editie van de Rising Stars Tennis Tour van Team in Motion (TIM) doet in juli opnieuw Knokke-Heist aan met twee 10.000 dollar toernooien. Tussen 6 en 13 juli vindt het eerste toernooi plaats in de Royal Zoute Tennis Club in Knokke. Tussen 21 en 28 juli is het de beurt aan TC Duinbergen. De tour, die een springplank wil zijn voor jong Belgisch talent, doet ook nog tennisclubs aan in De Haan, Middelkerke, Oostende, Koksijde en Damme.

Springplank voor jong mannelijk talent
Team in Motion is een non-profitorganisatie die jong Belgisch tennistalent wil helpen om professionele tennisspelers te worden. Hiervoor organiseert zij in samenwerking met de bank BNP Paribas Fortis de Rising Stars Tennis Tour: verschillende ITF toernooien voor mannen over een periode van twee maanden. De jonge talenten kunnen op die manier punten sprokkelen voor hun ATP ranking en belangrijke wedstrijdervaring opdoen. Op die manier betekent de Tour een springplank voor het jeugdig talent. De winnaars krijgen bovendien een financieel duwtje in de rug om hun verdere carrière als professioneel tennisspeler uit te bouwen.  De selectie van het jong talent gebeurde in onderling overleg met de tennisfederaties VTV en AFT. De ‘rijzende sterren’ van dit jaar zijn Joris De Loore (20) uit Brugge, Kimmer Coppejans (19) uit Oostende, Julien Cagnina (19) uit Luik, James Junior Storme (19) uit Gent en Jeroen Vanneste (19) uit Roeselare.

Waaier van randanimaties
In de rand van de tour vinden tal van animaties plaats:
-       Op donderdag: ‘Start tot Tennis’ voor volwassenen en jongeren (georganiseerd door de RSTT Clubs)
-       Op Vrijdag: ‘Meet & Greet met het Rising Star Team & Kids’ (georganiseerd door TIM en de RSTT Clubs)
-       Op zaterdag: ‘Ladies Day’ met Els Callens of Laurence Courtois (georganiseerd door TIM, BNP Paribas Fortis en de RSTT clubs)
-       Op de finaledag enkel: ‘Demo Rolstoeltennis’ (onder voorbehoud van het weer en de spelers)

Schot in de roos
Het initiatief startte in 2011 als de ‘BNP Paribas Fortis Men’s Summer Tour 2011’ met de organisatie van 3 ITF tennistoernooien voor mannen in de Knokke Zoute Tennis Club, Tennis Club Duinbergen en Ostend Tennis Club. De tour bleek een schot in de roos en tal van andere VTV clubs sloten zich intussen aan.

Nieuwkomer tijdens de derde editie is TC Middelkerke met een opmerkelijke uitbouw van hun Center Court. Ook zijn er nu twee 15.000 dollar toernooien met het oog op extra ondersteuning voor de ‘rising stars’ en dit in Damme en Middelkerke. In Middelkerke is er ook hospitality.

Hieronder ziet u de volledige kalender:
-       De Haan: 29 juni – 7 juli 2013 (TC Polderblomme en La Potinière)
-       Knokke: 6 juli – 13 juli 2013 (Royal Zoute Tennis Club)
-       Middelkerke: 13 juli – 21 juli 2013 (TC Middelkerke en Epernayplein)
-       Duinbergen: 21 juli – 28 juli 2013 (TC Duinbergen)
-       Oostende: 27 juli – 3 augustus 2013 (Ostend TC)
-       Koksijde: 10 augustus – 18 augstus (TC Koksijde en Center Court)
-       Damme: 24 augustus – 1 september (TC Vijverhof)

Vangstdatum van de vis niet op etiket

De visserijtechniek moet straks op de visverpakking vermeld worden, vermelding van de vangstdatum wordt echter toch niét verplicht. In Brussel is politieke overeenstemming bereikt over de nieuwe Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) met in het bijzonder regels voor consumenteninformatie op de visverpakking. De overkoepelende vishandel noemt de resultaten een succes: etikettering van de vangstdatum wordt louter vrijwillig, en de GMO-regels blijven alleen gelden voor verse vis (waaronder ‘Brussel’ ook verstaat: vers ingevroren en filets) en dus niet voor bewerkte visproducten (waarbij de samenstelling wordt gewijzigd door bijvoorbeeld paneren of marineren). Wat wel gaat veranderen is dat de huidige aanduidingen van de vangstgebieden specifieker moeten worden, en dat ook de vangstmethode aangeduid moet worden. Technische details hierover moeten nog vastgesteld worden. De Europese vishandel had zich sterk verzet tegen aanvankelijke plannen van de Europese Commissie om naast een houdbaarheids- en invriesdatum ook de vangstdatum verplicht op de etiketten te vermelden.

Moordspel in Westkapelle opgelost

Zondag kwamen onder een stralende zon maar liefst 220 speurders samen om de moord van ‘Het Detectivespel’ op te lossen. Na een bezoek aan de crime-scene werd jong en oud met echte politiecommando-voertuigen naar de eerste locatie, de Blue Buddha gebracht.  Vandaar vertrokken de groepen voor een tocht van 3,5 km waarbij alle verdachten ondervraagd konden worden.  De perfecte moord was het niet, want Tony werd uiteindelijk als dader ontmaskerd en meteen ‘gearresteerd’.  Het volledige verhaal is terug te vinden op de website www.detectivespel.weebly.com Anne Vanbesien bleek uiteindelijk de beste speurneus te zijn en won daardoor de iPad, geschonken door PCS.  Alle opbrengsten van Het Detectivespel worden geschonken aan Het Baken. De overhandiging van de cheque zal binnen enkele weken plaatsvinden. Zie ook de fotoreportage

Brugse en Zeebrugse verkeershinder treffen ook Knokke-Heist

Momenteel wordt het doorgaand verkeer van en naar Knokke-Heist al zwaar getroffen door de aanhoudende brugperikelen bij de Zeebrugse Grote Zeesluis en sinds dinsdag ook door het herstel van de Visartdraaibrug van de Kleine Zeesluis van het Boudewijnkanaal. Maar er is meer. Een deel van het vrachtverkeer dat normaal via de N31Expresweg naar Zeebrugge rijdt zal tijdelijk ook via de badstad z’n weg naar onze kusthaven zoeken. In het weekend van 25 mei zal er namelijk grote hinder zijn op de N31 Expresweg en de omliggende snelwegen omwille van de plaatsing van een stelling en een kofferbekisting op de N31 ter hoogte van de Chartreuseweg. De werkzaamheden starten om 1.00 uur 's nachts in de nacht van vrijdag 24 mei op zaterdag 25 mei. De hinder zal aanhouden tot zondag 26 mei 11.00 uur.  Meer details over de geplande verkeersafwikkeling kun je HIER bekijken. 

MAKZ trekt kaarten van kwaliteit en inzet op talenten

MAKZ, Middenschool en Atheneum Knokke-Heist Zwinstede, trekt vanaf volgend jaar resoluut de kaarten van onderwijskwaliteit én een maximale inzet op de talenten van jongeren. MAKZ, kandidaat ‘Strafste School van Vlaanderen’ bestaat uit 2 campussen, één in Heist en één in Knokke. Op de campus in Heist worden leerlingen praktisch de vaardigheden van houtbewerking en haartooi onderwezen, terwijl op de campus in Knokke alles in het teken staat van Wetenschappen en Ondernemen. Daarnaast kunnen de leerlingen kiezen uit een aantal ‘talenturen’.

In de Middenschool, de eerste graad dus, kunnen leerlingen uit de A-stroom kiezen voor traditionele richtingen Latijn en moderne wetenschappen, maar ook voor techniek-wetenschappen en sport, waarbij men wekelijks 3 uur extra sport krijgt. In het tweede leerjaar komt daar ook nog handel bij. Leerlingen in het eerste jaar van de B-stroom kiezen voor een traject met ofwel meer sport, ofwel extra Nederlands, wiskunde, expressie en sociale vorming.

Het nieuwe sportaanbod komt er met ondersteuning van sportcoryfeeën  Frank Van Leenhove, Stefaan Obreno, Frank Daese en de sportdienst van Knokke-Heist en de lokale sportclubs. De school kan gebruik maken van de zeer uitgebreide sportinfrastructuur op de gemeente en besteedt ook aandacht aan watersport, tennis, golf, zwemmen, verdedigingssport, …

Op de campus in Knokke moeten leerlingen in de tweede graad eerst een keuze maken tussen ASO, Handel of Kantoor. Binnen het studiegebied ASO kunnen ze kiezen tussen Latijn, Wetenschappen, Economie of Humane Wetenschappen. Dit combineren ze met eigenzinnige talenturen. Het gaat hier over één namiddag per week. Hierbij kunnen de leerlingen kiezen voor opties die ook op de meeste andere scholen bestaan, zoals extra talen of extra wiskunde. Daarnaast is er ook keuze uit minder evidente talenten. Wie kiest voor sport krijgt opnieuw zwemmen, tennis, watersport, fitness en zelfverdediging. Wie kiest voor digital arts krijgt les over foto- en videobewerking, wie kiest voor kunstacademie krijgt muziek en toneel, wie kiest voor Human Interest krijgt drie uur per week les over mens, wereldbeelden en maatschappij en je kan zelfs kiezen voor Grieks. De leerlingen van Handel en Kantoor kunnen ook kiezen voor een unieke studieoptie in Vlaanderen: kusttoerisme. Hierin leren leerlingen hun talenten ontplooien voor toerisme en public relations binnen de kustregio, Brugge en Zeeuws Vlaanderen.

In de derde graad kiezen de leerlingen opnieuw tussen ASO, Handel of Kantoor. Binnen het studiegebied ASO kiezen de leerlingen voor Wetenschappen, gecombineerd met Moderne Talen, Latijn of Wiskunde, voor Economie of Humane Wetenschappen. De talenturen zijn ongeveer dezelfde als in de 2de graad, al heb je hier nog enkele extra opties: Spaans, Duits, 3 uur extra wiskunde of management en organisatie, dat gegeven wordt door de directeur zelf.  Ook in het 7de jaar beroepsonderwijs zijn er 3 nieuwe keuzes. Eén in het studiegebied houtbewerking, namelijk Interieurinrichting en twee in het studiegebied handel en kantoor: enerzijds Immobiliën en Marketing, anderzijds Shopmanagement en Marketing.
Daarnaast zijn er tijdens de middagpauze tal van talentactiviteiten, zoals schaken, Russisch, muziek, sport en creatief schrijven.

Cableparkswedstrijd in Knokke-Heist

Lakeside Paradise gaf het startschot met de allereerste kabelbaan in Vlaanderen en is daarmee ondertussen één van de vier kabelbanen in België.  Die cableparks hebben de handen in elkaar geslaan om een volledig wedstrijdcircuit op poten te zetten. Deze competitie bestaat dus uit vier stops, en dit op de vier verschillende kabelbanen: "De Spin" te Charleroi, BCP te Bergen, "Terhills" te Dilsen-Stokkem en "Lakeside Paradise" te Knokke-Heist. Opmerkelijk is de verdeling van telkens twee kabelbanen over Vlaanderen en Wallonië. 

De eerste manche is aanstaande zaterdag 25 mei op Lakeside Paradise, Knokke-Heist. De wedstrijd heeft een internationaal karakter mits alle nationaliteiten toegelaten zijn. Zo zijn Nederlands en ex Europees kampioen Dennie Sturm en kompanen present om een podiumplaats te bemachtigen. Ook de Belgische top met o.a. Wim Kooij, Elke Venken, Richard Vivien, Julien Bonnet en Axel Tack zullen er zijn om de Belgische vlag te verdedigen. Op elke manche worden er punten verzameld en op het einde van het circuit tellen de beste drie resultaten. Op de eindresultaten is er een prijzenpot ter waarde van 4000 euro te verdienen.

En uiteraard rekent men op de lokale jongens en meisjes. Sinds dit jaar is Lakeside Paradise gestart met een jeugdwerking waarbij er wekelijks trainingen worden georganiseerd om de jeugd klaar te stomen op internationale competitie. Christian Zwartjes heeft reeds jarenlang ervaring in het wakeboarden aan een boot en deelt nu elke week z'n kennis met de opkomende jeugd. Ook de gevorderde wakeboarders worden begeleid en krijgen wekelijks speciale trainingen met Dennie Sturm met het oog op behalen van resultaat op alle competitie. Zaterdag wordt aldus de eerste wedstrijd waarop het team zich kan meten aan het niveau van de andere wakeboarders van de Benelux. De wedstrijd start om 10h, de finales grijpen plaats vanaf 15h, toegang helemaal gratis. 

Filmgala Club Richelieu Zwin

Club Richelieu Zwin organiseert zijn zesde filmgala in het CC Scharpoord op vrijdag 24 mei om 20 uur gevolgd door een receptie en toegang tot het jaarlijks internationaal fotofestival. Op het programma staat "The best exotic Marigold Hotel". Toegangskaarten zijn beschikbaar aan de ingang van Scharpoord.

De absoluut schitterende film van John Madden "The best exotic Marigold Hotel" ook genaamd "Indian Palace" is een zeer ontspannende komedie over een groep Engelse gepensioneerden die naar India vertrekken waar het leven minder kostelijk is. Zij komen terecht in het Hotel Marigold, een plaats die hun werd aangeprezen voor zijn uitzonderlijke kwaliteiten. Ondanks de minder luxueuze omgeving dan oorspronkelijk verwacht, zullen de ervaringen die zij gemeenschappelijk beleven hun fundamenteel wijzigen en doen ontdekken dat het leven en zelfs liefde kunnen heropbloeien op latere leeftijd. In de cast niemand minder dan Dame Judi Dench, Tom Wilkinson, en Maggie Smith!

De opbrengst van de avond gaat  integraal naar de sociale werken die de service club steunt en is uitsluitend gericht op kansarme en gehandicapte jeugd met name Beschut Wonen, spelotheek de Wip, De Varens, Het Vlot,  de huiswerkklas, Mama's Voor Kinderen, Zeepreventorium "La Ruche" en l'Accueil

Gentlemanrace Vlaanderens Wiel

Terwijl vandaag de eerste rit in de Baloise Belgium Tour verreden wordt tussen Lochristi en Knokke-Heist zit er nog meer wielersport aan te komen voor de badstad. Op 1 juni geeft Vlaanderens Wiel alle wielerfanaten opnieuw de kans om eens een echte wielerwedstrijd op een afgesloten parcours te rijden. Vele leden van plaatselijke wielerclubs tekenen dan ook present voor deze 15 ronden in de kern van Heist over een totale afstand van 60 km.  De renners starten in de Knokkestraat en volgen daarna Kursaalstraat, Marktstraat, Koudekerkelaan, Heistlaan, rotonde Heistlaan, Bakboord, Breed Veertien, Westkapellestraat, Noordstraat, Pannenstraat, Polderstraat-Knokkestraat.

Twee leeftijdscategorieën
De wedstrijd wordt over twee leeftijdscategorieën verdeeld. Om 14.30 uur starten de renners tussen 18 en 40 jaar en om 16 uur de 40+.  Inschrijven kan ter plaatse vanaf 13 uur.  Bij deelname is men automatisch verzekerd via de Belgische wielrijdersbond.  Iedere renner ontvangt een geschenkje. Na elke ronde wordt aan de renner die het eerst over de meet rijdt een premie toegekend. De eerste drie renners komen op het podium, per wedstrijd en leeftijdscategorie.  De grootste club wordt ook in de bloemetjes gezet.  Afspraak voor start en aankomst, Knokkestraat t.h.v. de parking tegenover Café Albatros.

Afterparty Roadrunners in Tussen Land & Zee
WTC Roadrunners breit hier zoals elk jaar een plezierig einde aan en organiseert naar jaarlijkse gewoonte een heuse Afterparty in hun Lokaal Café Tussen Land & Zee. WTC Roadrunners is ondertussen een gevestigde waarde sinds 2006 en is niet meer weg te denken uit het Heistse wielergebeuren. Met meer dan 100 leden en sympathisanten behoren ze tot de grootste wielerclubs in Knokke-Heist. Allen welkom dus op zaterdag 1 juni in Café Tussen Land & Zee. Muzikale ondersteuning door DJ Enjoy Junior. De  toegang is gratis.

21.5.13

Nieuwe verdwaalarmbandjes brengen kleuters ‘Vlug Terug’ bij hun familie

Kleine kinderen aan zee krijgen vanaf deze zomer een nieuw verdwaalarmbandje aangemeten. De reddingsdiensten IKWV, de provincie West-Vlaanderen en Westtoer pakken namelijk uit met het nieuwe initiatief ‘Vlug Terug’. In totaal komen er 300.000 nieuwe armbandjes die vanaf halfweg juni gratis verdeeld worden via de gemeentelijke diensten, de reddingsdiensten en de EHBO-posten. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist had eerder al beslist om niet meer te werken met de verdwaalpalen en neemt nu enthousiast deel aan het nieuwe project.

Vlug Terug
De nieuwe ‘Vlug Terug’ armbandjes zijn een essentieel hulpmiddel om de kindjes te identificeren waardoor de redders of derden snel telefonisch contact kunnen opnemen met de ouders, familie of vrienden van het kind.

Veiligheid primeert
De kustgemeenten, Westtoer en IKWV konden geen consensus bereiken met de firma Media Consulting van Dominiek Vervaecke. Het bedrijf eist vanaf dit jaar een financiële bijdrage voor de verdwaalpalen, maar omdat dit niet voorzien is in de concessieovereenkomsten beslisten meerdere gemeentes om de palen niet langer te plaatsen. Zo ook Knokke-Heist. Het gemeentebestuur had overigens al langer twijfels bij de efficiëntie van de verdwaalpalen. 
Johnny Devey, voorzitter van IKWV, sluit zich daarbij aan. “Voor ons primeert de veiligheid. Het bedrijf achter de verdwaalpalen en de armbandjes krijgt de financiering ervan niet rond. Bovendien rijzen er bij meerdere kustgemeenten al langer vragen over het nut van de palen. Er moest een uniforme (nood)oplossing komen.” Ook gedeputeerde Franky De Block reageert positief op het nieuwe initiatief. “De veiligheid van kinderen op strand en dijk is een prioriteit. Met de identificatiebandjes ‘Vlug Terug’ krijgt de Kust een waardevol alternatief. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer nemen hun verantwoordelijkheid op in deze materie.”

Evaluatie in najaar 2013
Alle kustgemeenten nemen deel aan het nieuwe initiatief, met uitzondering van Blankenberge dat via een pilootproject een alternatief systeem uittest. In het najaar brengt Westtoer alle betrokken partijen samen om te onderzoeken welk uniform en efficiënt systeem best de belangen van de Kust kan dienen op het gebied van veiligheid, onthaal en duiding.

Surfers Paradise Sky Pirates steken van wal

Zaterdag 18 mei was het zo ver: de allereerste training van het jeugd kitesurf team van Surfers Paradise, de 'Sky Pirates'. Zoals het wel eens vaker voorvalt in ons landje waren de weergoden niet gunstig gezind... Het was bijna windstil.... We konden als back up voor gebrek aan wind rekenen op een prachtige uiteenzetting van competitie regels en hoe de wedstrijden op wereld niveau verlopen door "Axel Tack" (winnaar van de eerste manche van het BK freestyle kitesurf, officieel PKRA jury lid en ex PKRA deelnemer, alsook de oudere broer van Christophe Tack die momenteel binnen de top 10 zit in de wereldranglijst!) Na de uitleg van Axel hebben de Sky Pirates nog even aan de algemene conditie gewerkt met een tochtje op de Carver skateboards, hierna hebben ze zelf een 'handlepass bar" geknutseld om de moeilijkste kitesurf moves in te oefenen op de trampoline.

Vanaf nu worden deze trainingen gehouden elke zaterdag bij wind en om de 14 dagen een alternatief programma wanneer er geen wind is. Met de surfbus worden verplaatsingen gemaakt naar wedstrijden, andere spots, diverse events… Interesse om mee te doen? Kom dan gewoon eens langs op zaterdag! Toegangsvoorwaarden zelfstandig kunnen varen, en moest dit nog niet het geval zijn kan je inschrijven voor kitelesse, prive of via “ik Kite”, of in juli en augustus zijn er elke week kite en wakecamps, dan krijg je kitelessen bij winderig weer, en wakeboardinglessen wanneer de wind het laat afweten…telkens met externaat en internaat mogelijkheden.

Vlnr op de foto: Diego Van Heurck, Steven van Laarhoven, Arnaud Verschueren, Axelle Depoorter, Amaury De Bock, Simon Depoorter, Axel Tack

Dr K op bezoek in onze regio

Wie regelmatig de Australische soap “Buren” (Neighbours) bekijkt op Eén of via de satelliet op Channel 5, staat vandaag misschien oog in oog met Dr K, ofte Karl Kennedy, gespeeld door acteur Alan Fletcher. Fletchy is namelijk momenteel op bezoek in onze kustregio. Dinsdagvoormiddag was hij alvast in Brugge te zien. Hij noemde de reitjes vanmorgen “onbeschrijflijk mooi, zelfs in de regen”.  Ook positief is het feit dat hij het Vlaamse "Brugge" gebruikt in z'n tekst in plaats van "Bruges"... De acteur is in Europa omdat hij zondag te gast was op de "Soap Awards" van ITV in Londen. 

Anti-terreuractie in Zeebrugse cruisehaven

Het cruisevaartseizoen is duidelijk aangebroken in Zeebrugge. Steeds meer zeekastelen maken hun opwachting in onze kusthaven. Zaterdag was de Queen Elizabeth nog maar eens te gast. Zondag was het de beurt aan de Aurora en de Eurodam. Vooral het bezoek van dit laatste cruiseschip ging niet ongemerkt voorbij. Uitgerekend op een feestdag werd door de federale politie een anti-terreur actie op het getouw gezet rond de Eurodam. Dat leidde tot een dag lang zwaar storende helikoptervluchten rond de haven en ook nodeloos boven Zeebrugge dorp. Een en ander werd door de inwoners niet in dank afgenomen. De haven zorgt weliswaar voor werk maar ook voor heel wat overlast. Op een vrije dag hopen de dorpelingen op enige rust. Of het constant af en aan vliegen van helikopters enig nut heeft bij een anti-terreur actie wordt door de inwoners zeer in vraag gesteld. De actie leverde anderzijds wel mooie foto’s op. Die kun je bekijken bij “Cruises in Zeebrugge”.  Trouwens morgen woensdag staan weer twee cruiseschepen op het programma, dit keer zonder hemelvertoon: de Aida Stella en de Seabourn Sojourn. Iedereen kijkt natuurlijk uit naar het bezoek van “The Independence of the Seas” op donderdag 13 juni, het grootste cruiseschip ooit in onze kusthaven. 

Filmcrew voor kortfilm Benoit De Clerck zoekt medewerkers

Hebt u zich al eens afgevraagd wat er achter de schermen van een film productie gebeurt? Hebt u altijd al wel eens deel willen zijn van een professionele filmproductie?  Stop met afvragen want nu is er kans om mee te helpen aan een professioneel project! In mei start Ciné Cri de Coeur immers in de duinen van Knokke-Heist met de opnames van de kortfilm “1963”, geregisseerd door Benoit De Clerck.  Dit jong creatief productiehuis staat o.a. mee achter de realisatie van de langspeelfilm ‘Allez, Eddy!’. 

Voor de realisatie hiervan zoekt men nog enkele enthousiaste vrijwilligers om het opnameleiding team te vervolledigen op 25, 26 en 28 mei in het Zoute. Ook zoekt de productieleiding nog een nachtwaker voor 27 mei. Wil je graag wat set-ervaring bij en ben je één of meerdere dagen beschikbaar die periode? Stuur een mailtje met je motivatie naar veerle.colle@gmail.com of bel naar 0474 50 51 60.

De job bestaat uit het verzorgen van transport, veiligheid en catering voor de cast en crew. In ruil hiervoor belooft het productiehuis een fantastische ervaring op een filmset waarbij al je vragen beantwoord worden!

Redelijk verlengd weekend

De vrij mooie zaterdag en zondag hebben ervoor gezorgd dat het toch druk geworden is in Knokke-Heist tijdens het verlengde weekend. Er was slecht weer voorspeld, maar dat bleek enkel maandag zo te zijn. Het mooie weekend was dan ook een kleine meevaller voor de toeristische sector in de badstad. Vooral zakten veel dagjesmensen af naar zee. De regen van maandag zorgde ervoor dat de terugtocht na het verlengde pinksterweekend vroeg op gang kwam. Dat zorgde om 17u45 al voor accordeonfiles van Jabbeke tot Aalter en filevorming op de N49 tussen Knokke en Maldegem. 

Foto met dank aan Senna vander Heijden

Ondernemers stemmen nieuwe Raad voor Lokale Economie

Begin volgende maand is bekend welke zonevertegenwoordigers in Knokke-Heist zullen zetelen in de nieuwe Raad voor Lokale Economie. De kandidaten zonevertegenwoordigers zijn intussen gekend. De lijst kan men HIER bekijken. In bepaalde zones is het al duidelijk wie de ondernemers zal vertegenwoordigen en zich zes jaar lang zal inzetten voor hun specifieke winkelgebied. Voor Ramskapelle, Heist en ’t Zoute ligt het aantal kandidaten namelijk lager of gelijk aan het benodigd aantal vertegenwoordigers. Voor de zones Westkapelle, Duinbergen en Knokke is dat niet het geval en dringt een stemming zich dus op. Die stemming verloopt digitaal tussen 23 en 26 mei. Enkel handelaars hebben stemrecht. Op 27 mei is de uitslag van de verkiezing bekend en worden de kandidaten zonevertegenwoordigers op de hoogte gebracht. De bekendmaking van de definitieve nieuwe Raad voor Lokale Economie gebeurt ten laatste begin juni.

OCMW Knokke-Heist vraagt verlenging erkenning als schuldbemiddelaar

De OCMW Raad heeft beslist om bij de Vlaamse Gemeenschap een verlenging aan te vragen als instelling voor schuldbemiddeling.  De oorspronkelijke erkenning dateert trouwens al van 1999. Vorig jaar waren 164 gezinnen in het kader van schuldhulpverlening bij het OCMW Knokke-Heist in begeleiding. Hiervan hadden 20 gezinnen een collectieve schuldenregeling en zaten 37 personen in budgetbeheer (bij  17 personen was hieraan ook een collectieve schuldenregeling verbonden).  De overige gezinnen werden in kader van budgetbegeleiding geholpen.

In 2001 werd de samenwerking met het OCMW Brugge opgestart. Zij nemen alle aspecten van de collectieve schuldbemiddeling op zich met uitzondering van het maken van het verzoekschrift en het dagelijkse budgetbeheer of –begeleiding (deze laatste worden uitgevoerd door het OCMW Knokke-Heist zelf). Reeds een aantal jaren stellen we vast dat de dossiers budgetbeheer voornamelijk bestaan uit werkende personen. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen meer steungerechtigden gekend waren bij de dienst budget.

De aard van schulden zijn meer en meer vaste kosten en energieschulden. Er is nu een grote diversiteit aan schulden terwijl dat vroegervaker louter leningen waren. Nu wordt vaak een lening afgesloten om  schulden aan vaste kosten te betalen. Personen met een vervangingsinkomen (leefloon, minimum werkloosheidsuitkering en ziektevergoeding ) kunnen er nauwelijks nog in slagen  hun vaste kosten betaald te krijgen. In bepaalde situaties worden gezinnen  bijna genoodzaakt  boedel- en/of overlevingsschulden te maken, op die manier is de kans groot dat je in een schuldenspiraal terecht komt. Er zijn ook meer vaste kosten aan het leven verbonden in vergelijking met 10 jaar terug: digitale tv, internet, gsm verbruik en aankoop gsm, verplichte pc voor studenten,...Bovendien is er een algemene drempelverlaging om een lening aan te gaan (boodschappen op afbetaling, elektronica,...), reclame beïnvloedt  en hebben vaak heel verleidelijke aanbiedingen. Omwille van bovenstaande redenen werd o.a. daarom in april 2013 het schulpreventieproject “Boost your money” op poten gezet.

Paradijselijk watersportweekend in Knokke-Heist

Lakeside en Surfers Paradise verdeelden zaterdag en zondag eerlijk de koek: het maximum van 50 kandidaten per dag, dus goed voor 200 gratis initiaties gedurende het ganse weekend. Op Surfers Paradise waren de condities perfect: wind én golven voor de kite- en golfsurflessen, telkens fel gesmaakt door de deelnemers. Op Lakeside Paradise kon men dan weer wakeboarden, waterskieën, kajakpolo spelen, stand up paddleboarden en windsurfen. Voor wat betreft het windsurfen sloegen 4 windsurfinstructeurs vanuit hun studententijd opnieuw de handen in elkaar: Tom Vanden Bussche, Mario Fagel, Jean Deloddere en Frank Vanleenhove. In de tweede helft van de jaren 70 en de jaren 80 hielpen zijn honderden mensen op de plank, waaronder bvb Burgemeester Lippens, de familie Nellens, ex minister Marc Verwilghen, Jacky Ix, Keith Haring…om er maar enkele op te sommen. Leuk is dat ze nog steeds windsurfen en dat ze de knepen van het lesgeven nog noet verleerd zijn want na 2 uur schuurden alle leerlingen vlotjes over het Duinenwatermeer.

Het Duinenwatermeer leent zich trouwens perfect om het windsurfen aan te leren. Iedereen kan er elke dag terecht, ofwel voor een prive les, een 5 uren stage, een combo stage met Surfers Paradise zodat je meteen de overstap naar de Noordzee kan maken… Daarenboven zijn er verschillende acties zoals “ik Surf” , “leer windsurfen in één dag”, en “start to windsurf”…In juli en augustus tenslotte zijn er wekelijks de windsurfkampen van maandag tem vrijdag, en ook tennis&windsurfkampen in samenwerking met Tenniscentrum Duinbergen, telkens met mogelijkheid internaat of externaat. Windsurfen, nog steeds een prachtige sport voor jong en oud en de basis van alle boardsporten voor wat ons land betreft.

Voor alle inschrijvingen & foto’s van de watersportdag www.lakesideparadise.be en www.surfersparadise.be

Gaastra North Sea Open serie F16 & F18

De Royal Belgian Sailing Club pakt uit met de kickoff van de Gaastra North Sea Open Kampioenschappen 2013. Op zaterdag 25 en zondag 26 mei strijden catamarans van het type F16 en F18 – dé racetypes bij uitstek -  tegen elkaar in een zeilstrijd ter hoogte van de Beach Club in Duinbergen. De eerste start op zaterdag is voorzien om 13 uur; op zondag is dit om 11 uur.  Er vinden maximaal 5 races plaats per dag. Op zaterdagavond is er een heerlijke barbecue voorzien voor alle deelnemers. De zondagavond wordt dan weer afgesloten met de officiële prijsuitreiking voor de winnaars. Daar krijgen de zeilers die podiumplaatsen wisten te bemachtigen een mooie geldprijs overhandigd.

Deelnameprijs
Deelname aan de race zonder barbecue: 40 euro per boot van 2 personen. Deelname aan de race met barbecue: 70 euro per boot van 2 personen. De bijdrages moeten bij de registratie ter plaatse betaald worden.

Inschrijven
Inschrijven doet u via www.rbsc.be – onder de rubriek wedstrijden (ook de Notice of Race is daar al beschikbaar).

Uitstap CD&V senioren Knokke-Heist

Op donderdag 27 juni gaan de CD&V senioren op uitstap. Reisdoel is Antwerpen. Vertrek met een luxeautocar om 8 uur vanaf het Heldenplein in Heist met bijkomende opstapplaats aan het station Knokke enkele minuten later. In de voormiddag is het gezelschap te gast "achter de schermen van de Vlaamse Opera". s' Middags wordt er geluncht in de operabrasserie "Gustav". In de namiddag wordt het mooi nieuw Museum aan de Stroom (het MAS) bezocht voor de tentoonstelling "Bonaparte aan de Schelde". Wetend dat Napoleon ook onze Zwinstreek bezocht zal dit bezoek zeker menigeen interesseren. 

Deelnemen aan de twee bezoeken inclusief gids, de busreis en de lunch kan mits een bijdrage van 45 €. Gezien het beperkt aantal plaatsen is snel inschrijven aangewezen. Iedereen kan deelnemen maar er is wel voorrang voor de CD&V leden. Inschrijving is aanvaard na storting van 45 € per persoon op rekening 738023524441 van de CD&V senioren Knokke-Heist met vermelding van naam en adres. Eventuele verder info kan via mailadres"lambert.daniel@telenet.be"of voorzitter.

Senior Sportief

Op maandag 3 juni organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de 4de editie van Senior Sportief. Senior Sportief wil een ontmoetingsplaats zijn voor senioren die in beweging willen zijn. Op deze sportieve dag kunnen 50-plussers op een recreatieve wijze en in een ontspannen en gezellige sfeer samen hun geliefkoosde sport beoefenen of met een nieuwe sport kennismaken.  Senior Sportief staat open voor alle 50-plussers van Knokke-Heist en omgeving.  Zowel individuen als groepen zijn van harte welkom op deze dag waar beweging en plezier centraal staan.  Op het programma staat een aantrekkelijke mix van 19 sporten waaronder matcurling, zumba, golfinitiatie, zwemmen, yoga… Senior Sportief vindt plaats in sporthal De Stormmeeuw, Chalet Suisse, mini-en approachgolf Zoute en Sportoase Duinenwater.

Om deel te nemen aan Senior Sportief betaalt men slechts € 2,5 per dagdeel, ongeacht het aantal activiteiten. Wie zowel in de voormiddag als in de namiddag wil actief zijn betaalt € 5. Wie over de middag wil lunchen in het cafetaria van sporthal De Stormmeeuw (mini-Breughelmaaltijd) betaalt hiervoor € 5. Afsluiten doen we met een koffie, een dessertbuffet en een bingo. Wie wil deelnemen aan de bingo, betaalt hiervoor € 1. Wie wil deelnemen aan Senior Sportief moet zich inschrijven voor 31 mei. Dit kan in de gemeentelijke sportdienst, in Cultuurcentrum Scharpoord of in ontmoetingscentra De Vierbote en De St-Joris. Of schrijf je online in via www.seniorenadviesraad-knokkeheist.be of www.knokke-heist.be.