26.4.08

Rambiz klaart huzarenklus voor de kust

Het grote Zeebrugse kraanponton Rambiz gaat de komende uren de eerste van zes betonnen sokkels voor het windturbinepark op de Thorntonbank naar zee slepen. Dat is een zandbank zo’n 30 km buiten onze kust. De sokkel werd zaterdag in Oostende geladen. De zes betonnen voeten zijn 44 meter hoog. Ze vormen de basis voor de windmolens, die 184 meter boven de golven zullen uitsteken. Filip Martens, afgevaardigd bestuurder van C-Power, het bedrijf achter het geplande windmolenpark verklaarde: "Tegen midden juni moeten de 6 sokkels ter plaatse zijn. Het monteren van de wieken zal gebeuren tegen 1 juli."

Extremadura: De Schrooder todavía maillot amarillo!

Clasificación de la etapa:

1. PACHECO TORRES, José Fco (BARBOT-SIPER/ESP) - 4:30:32
2. CELIS ZABALA, Vidal (BARBOT-SIPER/ESP) - m.t.
(In de gele trui Knokke-Heistenaar:)
3. DE SCHROODER, Benny (A.P.-M.D.-GR.T.-SEAN KELLY TEAM/BEL) - m.t.
4. ROCHA, Nelson Hugo (MADEINOX-BOAVISTA/POR) - m.t.
5. MIRANDA SOEIRO, Pedro M (CENTRO CILISMO DE LOULE/POR) - m.t.
Fotofinish de la etapa en Guareña de la Vuelta...
Clasificación general:

1. DE SCHROODER, Benny (A.P.-M.D.-GR.T.-SEAN KELLY TEAM/BEL) - 8:49:22
2. LLOYD, Daniel (A.P.-M.D.-GR.T.-SEAN KELLY TEAM/GBR) - m.t.
3. O´BRIEN, Paidi (A.P.-M.D.-GR.T.-SEAN KELLY TEAM/IRL) a 9s
4. FLEEMAN, Daniel (A.P.-M.D.-GR.T.-SEAN KELLY TEAM/GBR) a 9s
5. VAN KUIK, Frank (A.P.-M.D.-GR.T.-SEAN KELLY TEAM/NED) a 29s

Jannes Tant voor FC Knokke?

Jannes Tant is één van de kandidaten om Henk Houwaart op te volgen als trainer van FC Knokke. Houwaart is genoodzaakt af haken vanwege aanslepende problemen met de knie. De 36-jarige Tant woont in Blankenberge en is trainer bij Aalter. Tevoren coachte hij ook vijf jaar lang SC Blankenberge, maar in 2006 wilde hij andere horizonten opzoeken. Het bestuur van FC Knokke zal vermoedelijk pas in de week van 5 mei een beslissing nemen.

Drones van Defensie speuren naar lozingen op zee

Onbemande vliegtuigen van Defensie zullen mee ingeschakeld worden om illegale lozingen in de territoriale wateren in de Noordzee op te sporen. Premier Yves Leterme, die ook bevoegd is voor de Noordzee, kondigde de ondertekening aan van een samenwerkingsakkoord met Defensieminister Pieter De Crem. Dat moet mogelijk maken een beroep te doen op dergelijke drones. De vluchten om olievervuiling op te sporen, gebeuren tot op heden met vliegtuigen van het leger. Ze vliegen daarvoor per jaar 220 uren uit. De regering besliste vorig jaar al daarenboven nog een beroep te doen op helikopters van een private firma. Vorig jaar waren die toestellen goed voor 9 uren. Dit jaar worden dat er 50. Samen zijn beide goed voor 270 uren op jaarbasis. Te weinig, vindt Leterme, die daarom ook gebruik wil maken van onbemande vliegtuigen van het leger. Die zullen voor 100 uur per jaar worden ingeschakeld. De premier benadrukte het preventief belang van dergelijke controlevluchten. Of de drones in onze kustwateren veilig zijn is echter een andere vraag. Twee jaar geleden stortte een Belgische surveillancedrone neer in Kinshasa. Daarbij kwam een vrouw om het leven.

Vanhootegem zakt enkele plaatsen

Nicolas Colsaerts is zijn leidersplaats kwijt in het Open Côtes d'Armor golftoernooi. Na een derde ronde in 74 slagen, vier over par, in het Bretoense Pléneuf-Val André zakte onze landgenoot naar de negende plaats. Met een totaal van 208 telt hij twee slagen meer dan de nieuwe leider, de Zweed Andreas Högberg. Ook de andere Belgen verloren terrein. Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem zakte van 17 naar 26, Jerome Theunis van 35 naar 38. Beiden hadden voor hun derde ronde 71 slagen nodig.

25.4.08

Uitzonderlijk transport van tram uit Knokke-Heist

In de vroege uren van vrijdag heeft een uitzonderlijk transport langs de kustbaan een historisch tramstel afgeleverd in het museum voor de geschiedenis van het kusttoerisme. Het wagonnetje uit de jaren 50 wordt een van de pronkstukken als het museum in Middelkerke volgend jaar opent. Het transport tussen Knokke-Heist en Middelkerke is vlot verlopen. Tram nr SO9028 was eerder overgebracht vanuit het buurtspoorwegmuseum in Schepdaal naar Knokke. Daar werd de tram ‘klaargestoomd’ om zijn plaats in het museum in te nemen. Het tramstel werd gebouwd in 1955. Tot in de vroege jaren tachtig was het nog in dienst. Het tramdeel weegt bijna 4 ton. De Lijn en een aantal vrijwillige tramliefhebbers steunen het project. De operatie om het tramstel te tillen tussen de andere tramkabels door was tot in de puntjes voorbereid. Toch duurde het tot na 2 uur voor de klus geklaard was.

Knokke-Heist steunt landbouwprotest tegen ontpoldering

Al enige tijd was er sprake van een ontpoldering van de Willem-Leopoldpolder (tussen de Internationale Dijk en de Hazegrasstraat) als 'zogezegde' definitieve oplossing tegen de verzanding van het Zwin. Tegen die drastische plannen werd een actiecomité Red de Polder, gesteund door de Boerenbond en het gemeentebestuur, opgericht. Als alternatief stelden de landbouwers voor om 'maar' 120 van de voorgestelde 180 ha op te offeren. Het comité kreeg steun van de provinciebesturen van West-Vlaanderen en Zeeland, alsook van de gemeentes Sluis en Knokke-Heist. De Vlaamse overheid had overleg beloofd. De actievoerders stonden dan ook verstomd toen ze moesten vernemen dat de plannen zo goed als rond zijn voor een maximale ontpoldering van 180 ha. Er bleek haast bij te zijn vanwege een nakende wetwijziging die de procedure zou verzwaren. De Boerenbond heeft nu protestbrieven gericht aan Vlaams minister Crevits en Vlaams minister-president Peeters. Ook het gemeentebestuur zal ter ondersteuning van dit protest een schrijven aan beide ministers richten.

Vanhootegem in finaleronden in Bretagne

In het Bretoense Pléneuf-Val Andé is onze landgenoot Nicolas Colsaerts leider na de tweede ronde van de Open Côtes d'Armor. Met een totaal van 134 telt hij twee slagen voorsprong op een achtervolgend drietal. Ook Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem en Jerome Theunis plaatsten zich voor de finaleronden. Vanhootegem klom van de 81ste naar de 17de plaats. Theunis is 35ste met een totaal van 142.

Ook Crevits heeft het voor de paarden

Minister Crevits, die haar onrealistische beloften in verband met het verbeteren van de verkeerstoegankelijkheid van Zeebrugge met geen moer heeft ingelost, pronkt vandaag in een persbericht wel met de betere toegankelijkheid voor paarden van de Zwinbosjes in Knokke-Heist. Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Cavalia onder “friendly fire”

De verkoop van de Cavalia-tickets loopt goed in Knokke-Heist. Donderdag waren al zo’n 5.000 tickets de deur uit. Ook heeft de gemeente reeds zo’n 90.000 euro aan sponsoring binnengehaald voor het evenement. Alhoewel de Open VLD zeer gewonnen is voor Cavalia, stelt de partij zich bij monde van raadslid Max Szechtman [uitspraak: cheRtman] toch vragen over de verdoken kosten die voor rekening van de gemeente komen. Het gaat daarbij om de logistieke diensten, de nutsvoorzieningen en marketingkosten. Ook had het raadslid liever meer namiddagvoorstelling gezien, zodat ook de plaatselijke middenstand een graantje zou kunnen meepikken. Maar daarover beslissen uiteindelijk de paarden… Burgemeester Lippens stelde duidelijk dat alle raadsleden kort na afloop van het Cavalia-evenement de balans zullen kunnen inkijken van wat het de gemeente uiteindelijk gekost heeft. Inmiddels is donderdag volgens de Baskische kranten ook officieel de verkoop gestart voor het paardenspektakel dat op 27 mei van start gaat in Bilbao. Cavalia blijft trouwens iets langer in Baskenland dan oorspronkelijk voorzien. Volgens de kranten is de laatste voorstelling op de "explanada de Zorrozaurre" in Bilbao nu op 15 juni gepland. Daarna volgen vakantie voor de paarden en de tocht naar Knokke-Heist.

Gemeente Sluis komt onder toezicht

Onze buurgemeente Sluis komt onder financieel toezicht van de provincie Zeeland. Toezicht houdt in dat de provincie kan ingrijpen in de begroting van Sluis. Ook wordt een nieuwe reeks bezuinigingen gepresenteerd. Oorzaak is de zorgwekkende financiële situatie van het grensstadje. Aan het bezuinigingspakket wordt nu nog gewerkt door het college van Burgemeester & Wethouders. Eind mei moet de gemeenteraad er een oordeel over vellen.

Knokke-Heist wil de onderste zondag uit de kan

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is opgetogen dat minister Joëlle Milquet beslist heeft om de vroegere regeling in verband met de koopzondagen in toeristische gebieden terug in te voeren. Het gaat hier om de regeling zoals voorzien in het K.B. van 7 november 1966. MAAR voor de badstad is daarmee de kous niet af. Vrijdagmorgen heeft college meegedeeld dat het de wetgeving zodanig wil laten aanpassen, dat niet 49 maar 52 zondagen per jaar personeel mag worden tewerkgesteld. Om dat doel te bereiken heeft het schepencollege op 30 april een overleg heeft gepland met de nationale vakbonden en werkgeversorganisaties ten einde een akkoord in die zin te bekomen.

Het gemeentebestuur heeft intussen ook een 2000-tal brieven verdeeld in de belangrijkste handelscentra om de handelaars te informeren over de wetgeving in verband met de openingstijden en de tewerkstelling van personeel op zondag.


Wie geen brief heeft ontvangen of meer gedetailleerde info wenst, kan terecht bij het meldpunt voor Lokale Economie in het stadhuis op het Alfred Verweeplein, tel. 050 630 100 of lokale.economie@knokke-heist.be

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije periode in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Lippens reikt brevetten uit

Burgemeester Lippens heeft donderdagavond tien brevetten uitgereikt aan inwoners van de badstad. Hij deed dat op verzoek van het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid. Het ging om één gouden brevet aan Armand Beulens voor z’n jarenlange inzet bij de binnenvaart. Daarnaast waren er ook drie zilveren brevetten en zes bronzen brevetten. De burgemeester prees de aanwezigen voor het werk dat ze voor de gemeenschap verrichten.

Er waren brevetten voor: Armand Beulens, Christiane Ceulenaere, Rik De Coster, Danny Desmidt, Luc Dhondt, Linda Gillegot, Yves Meysman, Christiane Sys, Guido Vande Woestyne, Rita Verlinde.

Nieuw patrouillevaartuig aan de kust

De Federale Scheepvaartpolitie heeft vrijdag twee nieuwe vaartuigen in gebruik genomen. Het gaat om een patrouillevaartuig voor de Schelde en een snel interventievaartuig, de SPN-15 voor de Noordzee. De vaartuigen zijn uitgerust met de modernste technische en nautische middelen. Daardoor kan de Scheepvaartpolitie sneller en doeltreffender optreden. Meteen wordt de veiligheid van de burgers op het water verhoogd. De SPN-15 kan ook bij slecht weer uitvaren. Dat was niet het geval met de vaartuigen die tot nog toe gebruikt werden. De thuishaven van SPN-15 is Oostende, maar het vaartuig wordt ook bemand door leden van de sectie Zeebrugge. De nieuwe interventie-eenheid is 17,5 meter lang en 4 meter breed.

Herschikking Verweeplein uitgesteld

Plannen van het gemeentebestuur voor het heraanleggen van de terrassen op het Verweeplein zullen voorlopig niet worden uitgevoerd. De inrichting van het hele plein zal eerst worden herbekeken. Open VLD-raadslid Kathleen van der Hooft vraagt of het wel nodig is dat er langs de zeewaartse kant van het plein nog een straat loopt. De bedoeling is dat in de toekomst de terrassen vlakbij de horecazaken komen te liggen. Burgemeester Lippens zal dat laten onderzoeken in overleg met onder meer de brandweer. Hij wil in alle geval zoveel mogelijk bomen op het plein behouden. Bij het renoveren van het plein is het volgens de burgemeester “niet ondenkbaar” dat er vaste urinoirs geplaatst worden. Dat zou dan ook kunnen gebeuren als het Van Bunnenplein een beurt krijgt.

Innerwheel "steunt waar het nodig is"

De service-club Innerwheel Knokke-Heist heeft donderdagavond de balans opgemaakt van het werkingsjaar. Dat gebeurde naar aanleiding van de theatergala-voorstelling van “De Ingebeelde Zieke” door het KTHK in de badstad. De 30 leden van de plaatselijke afdeling hebben zich door allerlei fundraising ingezet om verschillende projecten te kunnen sponseren. Zo werden belangrijke bedragen geschonken aan “De kleine Dennen”, het schooltje “De Ganzeveer” en “De vrienden der blinden”. Ook werd steun verleend aan een reeks andere initiatieven in de eigen regio. Daarnaast gingen nog bedragen naar projecten in Guatemala en Nepal.

Knokke-Heistenaar in leiderstrui

Knokke-Heistenaar Benny De Schrooder, van het Ierse Sean Kelly Team, heeft donderdag de leiderstrui veroverd in de Ronde van Extremadura. Dat gebeurde naar aanleiding van de massaspurt die gewonnen werd door de Nederlander Bobbie Traksel. De 27-jarige De Schrooder had de dag ervoor met zijn Sean Kelly Team ook al de ploegentijdrit gewonnen. De Spaanse rittenkoers loopt nog tot zondag.


Vandaag vrijdag moeten de renners een afstand van 176 km afleggen. Dat gebeurt in een gebied vol heuvels en dalen rond de hoogte van Montanchez.

El Sean Kelly monopoliza la Vuelta
El equipo irlandés coloca a cinco de sus corredores en las primeras cinco plazas de la general, que lidera ahora el belga Benny De Schrooder. Tres ciclistas protagonizaron una escapada de 112 kilómetros.

Este viernes, 25 de abril, se disputa la tercera etapa, Guareña-Guareña, de 176 Kms. con el alto de Montanchez ubicado en el kilómetro 78. Los ataques a los irlandeses están asegurados y el espectáculo, servido.

Clasificación general:

1. DE SCHROODER, Benny (SEAN KELLY TEAM/BEL) - 4:18:50
2. LLOYD, Daniel (SEAN KELLY TEAM/GBR) - m.t.
3. O´BRIEN, Paidi (SEAN KELLY TEAM/IRL) a 9s
4. FLEEMAN, Daniel (SEAN KELLY TEAM/GBR) a 9s
5. VAN KUIK, Frank (SEAN KELLY TEAM/NED) a 29s
Je leest er meer over in HOY.es en in Region Digital

VV Westkapelle eindigt op vierde plaats

In Derde Provinciale B heeft VV Westkapelle de testmatch tegen SC Beernem gewonnen. Dat gebeurde met een overtuigende 4-2 eindstand. VVW legde zo meteen definitief beslag op die vierde plaats in het klassement. Tegen de jonge Beernemse ploeg maakte thuiscoach Gino Caen er gebruik van om een aantal gerecupereerde spelers matchritme te laten opdoen. Voor de goals tekenden Govaert, Verbauwhede, De Schuyter en Buffel. Zondag om 15u moet Westkapelle het opnemen tegen Union Zandvoorde. Dat dreigt een zware dobber te worden.

Afpersers riskeren zware celstraf

Enkele mannen van Turkse origine riskeren een zware celstraf voor het afpersen van een restaurantuitbater in Knokke-Heist. De procureur in Brugge eist vier jaar cel voor de vermeende aanstoker; een 32-jarige man. De restaurantuitbater had op het moment van de feiten een relatie met een van de beklaagden. In de waan dat zijn vriend zware financiële schulden had, gaf hij hem geld. Later kwam deze met twee kompanen midden in de nacht de uitbater afpersen en bedreigen met een mes. In de rechtbank gaf de vriend van de restaurantuitbater toe dat hij zijn schulden had verzonnen om geld te ontfutselen. Voor de twee kompanen van de aanstoker vraagt de procureur twee jaar cel. Het vonnis wordt op 5 juni verwacht.

24.4.08

Amerikaans president in Zeebrugge...

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Speelplein De Marge wordt veiliger

Knokke-Heist wil af van de harde ondergrond van het speelplein bij De Marge. Het risico op ongevallen is te groot. Daarom wordt het speelplein heraangelegd. Rondom het plein komt een houten afboording. De volledige oppervlakte wordt vervolgens opgevuld met een laag zand. Verder worden de betegelde paden uitgebreid zodat de fietsers niet zouden gehinderd worden door de nieuwe houten omheining. Het gaat om een investering van in totaal 37.000 euro. “Duur, maar eens en voor altijd goed, zoals bij Siska” aldus burgemeester Lippens.

Nyamasheke op de Krinkel

Zondag houdt Nyamasheke voor de 7e maal een Rommelmarkt op het Domein De Krinkel langs de Heistlaan in Heist. De flappen van de grote tenten worden om 10u ’s morgens opengeslagen. Geïnteresseerden kunnen dan voor een prikje de hand leggen op zowat alles van boeken en fonoplaten tot elektrisch materiaal en speelgoed. Met de opbrengst van twee markten plus de Vlaamse Kermis, steunt Nyamasheke jaarlijks plaatselijke ontwikkelingshelpers. Vorig jaar werd aldus 26.500 euro overgemaakt aan 20 projecten over de hele wereld. Ook de Chiro Heist kreeg andermaal een toelage voor de aankoop van tenten en kampmateriaal.

Weer twee boten op Breskens-Vlissingen

Sedert donderdagmorgen varen er weer twee fietsvoetveren op de route tussen Breskens en Vlissingen. Na reparatie is de veerboot “Prins Willem-Alexander” weer volledig inzetbaar. Dat is goed nieuws voor de bewoners van West-Zeeuws-Vlaanderen, maar ook voor de mensen uit onze regio die met de fiets een uitstapje naar Walcheren willen maken. ’s Zomers doen groepen fietsers uit Knokke-Heist dat trouwens regelmatig. Komende maandag gaat ook de zomerdienstregeling in. Dan kan men om het half uur oversteken, en ontstaan er geen lange wachttijden.

NMBS oplossing pas midden volgend jaar?

De NMBS blijft lapmiddelen gebruiken om het probleem van moeilijk splitsbare IC-dubbeldekstreinen op te vangen. Zo zal komend weekend het gros van de IC treinen in Blankenberge aankomen en vertrekken. Dat betekent overstappen voor reizigers van en naar Knokke-Heist. Maar er wordt blijkbaar ook gesleuteld aan een meer duurzame oplossing. Het voorstel zou erin bestaan om elk uur een trein van Limburg naar Knokke te laten rijden en ook één trein naar Blankenberge. Deze piste zou ten vroegste vanaf midden 2009 van kracht worden. Limburg zou dan een halfuurverbinding met de Oostkust krijgen.

Fluxys neemt 4de LNG-opslagtank in gebruik

Gasnetbeheerder Fluxys heeft op de LNG-terminal in Zeebrugge de vierde LNG-opslagtank in gebruik genomen. Ook de bijkomende hervergassingsinstallaties gingen online. Daarmee wordt de overslagcapaciteit van de terminal verdubbeld. Met de 4de tank neemt de capaciteit van de bufferopslag op de terminal toe tot 380.000 kubieke meter LNG. Dat is het equivalent van ongeveer 3 scheepsladingen. De bijkomende hervergassingsinstallaties doen de uitzendcapaciteit toenemen tot 1,7 miljoen kubieke meter aardgas per uur. Daarmee kan nu een volledige LNG-cargo in ongeveer 2 dagen worden hervergast en in het net gestuurd. De bouw van de 4de opslagtank is een gevolg van de langetermijncontracten die Fluxys in 2004 sloot met drie terminalgebruikers: Qatar Petroleum/ExxonMobil, Distrigas en Suez LNG Trading.

Beaubar nu ook op CD

Het beaubar party concept, dat ontstond in Parijs en ondertussen ook al zijn weg vond naar Knokke-Heist, houdt het niet bij parties alleen. Komende zaterdag stelt het initiatief in de badstad namelijk zijn eerste CD voor. Het gaat om de zogeheten "beaubar mix compilatie". De presentatie gebeurt in de Knokke-Out tijdens optredens van de internationale top van de house en electro scène. House legende Roy Davis JR uit Chicago fungeert dan als hoofdact. De "Beaubar Mix Compilation Volume 1" ligt vanaf mei in de betere platenzaak.

Millionaire Fair overweegt verhuis naar Knokke-Heist

De Nederlandse beursorganisator "Millionaire Fair" overweegt om zijn Belgische activiteiten van Kortrijk naar Antwerpen of Knokke-Heist over te hevelen. Millionaire Fair vindt het naar eigen zeggen niet ernstig dat de beheerders van Kortijk Xpo met hun eigen beurs ClassicaA voor concurrentie zorgen en daarbij de standhouders van Millionaire Fair benaderen. De Nederlandse beursorganisatie zal over korte tijd een definitieve beslissing nemen, maar zal naar eigen zeggen zeker op de Belgische markt actief blijven.

23.4.08

Op stap met Natuurpunt tijdens de 14-daagse van de zee

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Stickeractie Rode Kruis

Met de aankoop van de eerste zelfklever trekt burgemeester Lippens donderdagavond de 14-daagse stickeractie op gang van het Rode Kruis in de badstad. Tot 8 mei krijg iedereen de kans om de stickers aan te schaffen aan de grootste kruispunten en warenhuizen in Knokke-Heist. De sticker kost 5 euro en de verkoop ervan is de belangrijkste inkomstenbron voor de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis in de badstad. Met de opbrengst investeert men in de aankoop van materiaal, sociale hulpverlening, infrastructuur en uitgebreide opleidingen van de Rode Kruisvrijwilligers. Ook nu weer staan de vrijwilligers centraal op de sticker. Zij zijn immers de superhelden die zich elke dag opnieuw belangeloos inzetten voor de medemens. Net als de voorbije jaren loopt tijdens de Rode Kruis 14-daagse in Knokke-Heist ook een ondersteunende mediacampagne op Radio Paradijs.

'Betoging' in "kalifaat Knokke" bij voorstelling boek Jef Elbers

Woensdagmorgen even over 11 ging de voorstelling van het boek “De Poorters van Babel” van Jef Elbers in Knokke-Heist gepaard met een in scène gezette betoging tijdens de markt op het Verweeplein. Een aantal van de zowat 15 militanten van het Vlaams Belang waren uitgedost als sjeik of hadden een burka aangetrokken. Ze droegen een spandoek en borden waarin de Vlamingen werden aangemaand op te rotten of zich te bekeren. De 60-jarige Brusselse Vlaming Jef Elbers is ondermeer bekend als kleinkunstenaar, schrijver van jeugdseries voor de BRT en als fervent flamingant. In 1993 verhuisde hij naar Knokke-Heist waar hij tot januari 2007 OCMW-raadslid was voor het Vlaams Belang. In z’n boek “De Poorters van Babel” schetst Jef Elbers het denkbeeldige verhaal van een politiek correct Knokke-Heist dat asiel verleent aan een vliegtuigvol Arabieren en zwarten. Het blijkt echter dat de nieuwe Knokke-Heistenaars een verborgen agenda hebben en de badstad omvormen tot een kalifaat, waarin voortaan de sharia-wetgeving heerst. Voor de presentatie van het boek in de Babbelaar was bijzonder veel belangstelling. Het boek, dat bij Egmont werd uitgegeven, ging er tegen 12,50 euro bijzonder vlot van de hand.

Open VLD veegt de vloer aan met Vanvelthoven

In een mededeling woensdagmorgen noemen Senator Marc Verwilghen, fractieleider Kathleen van der Hooft en de raadsleden van de Open Vld Knokke-Heist het KB Vanvelthoven over zondagswerk "een draak". Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Woensdagavond Westkapelle-Beernem

Vanavond om 19 uur wordt op het Molenhoekterrein in Westkapelle een testwedstrijd gespeeld tussen VVWestkapelle en SC Beernem. Inzet is de vierde plaats in derde provinciale B.

Dronken motorrijder komt ten val

Onder invloed van alcohol is dinsdagavond in Sluis een 50-jarige motorrijder uit Knokke-Heist met zijn voertuig gevallen. De man reed op dat moment door het centrum van het grensstadje. Omdat hij teveel had gedronken, kon hij de motor niet onder controle houden. Toen hij rechtsaf wilde slaan reed hij tegen de stoeprand. De man kwam ten val en raakte licht gewond. Dat was ook het geval voor de vrouw die achterop zat. De Knokke-Heistenaar had meer dan 3,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol op en moest zijn rijbewijs inleveren.

22.4.08

Werken wandelbrug hervat

De werken aan de wandel- en fietsbrug over de Elizabetlaan in Heist West zijn hervat. Maandag werden de werken door de politie stilgelegd na een klacht. Volgens de wet mag er namelijk niet gewerkt worden tijdens het broedseizoen in de aanpalende natuurgebieden. Het agentschap Natuur en Bos heeft dinsdag echter het licht op groen gezet om toch door te gaan met de bouw van de wandelbrug. Enkel zo kan men bij het begin van het bouwverlof een veilige werf achterlaten. Na het verlof moet nog weken worden verder gewerkt. Onder meer het betonneren van het brugdek en het aanleggen van de toegangen komen dan aan de beurt. De bouw van de brug heeft inmiddels al meer dan een jaar vertraging.

Koopzondagen mogen weer aan de kust !

Winkels aan de kust mogen op zondag ook buiten het seizoen weer personeel inzetten. Minister van werk Joëlle Milquet heeft daarvoor het Koninklijk Besluit aangepast. Haar voorganger Vanvelthoven liet zondagswinkelen alleen toe bij grote manifestaties, en niet meer bij een toeloop van toeristen. Dat leidde tot protest bij de winkeliers, en onrust bij het personeel. Minister Milquet keert met haar wijzigingen nu terug naar de vroegere situatie. “Dat zal een paar miljoen mensen in ons land geruststellen”, aldus burgemeester Lippens. “De wet die de koopzondagen beperkte zou voor Knokke-Heist een achteruitgang van 30 jaar betekend hebben. Op termijn zou een derde van de winkels verdwenen zijn uit de badstad”, verklaarde dinsdagavond een opgeluchte burgemeester. De sociale partners van de Nationale Arbeidsraad hadden eerder ook gunstig advies omtrent het behoud van de koopzondagen overgemaakt aan minister Milquet. Ook Unizo is bijzonder in z’n nopjes met het terugdraaien van de wetgeving. Winkeliers mogen dus ook de resterende dertien zondagen buiten het seizoen personeel inzetten. Het herinvoeren van de oude regeling wordt pas op 1 mei van kracht. Komende zondag zal echter niet gecontroleerd worden. De controledienst kreeg daaromtrent reeds een telefoontje van hogerhand.

Vindt Knokke-Heistenaar motorcrossterrein in Zeebrugge?

Het lijkt er op dat er dan toch een motorcrossterrein komt in Zeebrugge. Motorcrosser Frank van Der Geuchte uit Knokke-Heist vond een geschikte locatie in haven van Zeebrugge en krijgt meteen steun van provincieraadslid Els Kindt uit Lichtervelde. Van Der Geuchte hoopt dat dit 7 hectare grote gebied in de achterhaven van Zeebrugge niet afgewezen wordt zoals de 4 voorstellen van de provincie. De Brugse schepen van sport Annick Lambrecht vindt dit geen geschikte locatie. Een motorcrossterrein zou het moeilijke evenwicht tussen de havenactiviteiten en milieu dat er nu is, verstoren. De schepen vindt ook dat de motorcrossers recht hebben op een definitieve oplossing, terwijl het hier om een tijdelijke oplossing gaat. Provincieraadslid Els Kindt uit Lichtervelde weerlegt dit. Volgens Annick Lambrecht zegt ook Vlaanderen dat het niet om een tijdelijke oplossing mag gaan. De Bestendige Deputatie adviseerde de Vlaamse overheid om in de plannen van het zeehavengebied van Zeebrugge een tijdelijk terrein te voorzien voor gemotoriseerde sporten.

Zeebrugge hero’s romantic story to live on after restoration of grave

Je leest het hele verhaal in ORO NieuwsMAGAZINE

Groene Gardist laat werken Wandelbrug stilleggen

Een “groene gardist” heeft maandagavond de werken aan de nieuwe wandel- en fietsbrug laten stilleggen. Dat gebeurde na een klacht bij de politie door wat genoemd wordt “een gewone burger”. De persoon in kwestie was blijkbaar op de hoogte van het feit, dat op het punt waar de wandelbrug de aansluiting maakt met het natuurgebied niet mag gewerkt worden tijdens het broedseizoen. Eerder was tijdens een vergadering Bos en Natuur wel akkoord gegaan met het uitvoeren van de werken in deze periode. Opnieuw een sterk staaltje van het fameuze Belgische surrealisme. Een en ander betekent dat de brug vermoedelijk pas na de zomer zal kunnen in gebruik genomen worden. De verschillende onderdelen van de brug waren afgelopen weekend pas op hun plaats gezet. De actie van de Groene Gardist in de badstad betekent verder dat de verkeershinder langs de Elizabetlaan mogelijk nog de hele zomer zal aanslepen. Dat draait uit op een permanent verkeersinfarct en een economische en toeristische ramp voor de hele regio.

Ex-Miss Belgian Beauty bestraft voor zware voet

Anne-Marie Ilie, die in oktober 2006 in het Casino Knokke werd verkozen tot Miss Belgian Beauty, heeft last van een zware voet. Het blijkt, dat toen ze nog maar twee maanden Belgian Beauty was, ze in Sint-Eloois-Winkel geflitst werd toen ze 166 kilometer per uur reed. Het leverde haar maandag een boete op van 275 euro en een rijverbod van acht dagen.

Zwin op Stelten

Onder het motto "Zwin op Stelten" zet het Provinciaal Natuurpark Het Zwin op zaterdag 3 mei haar deuren van 9 tot 17 uur gratis open. Een uitgestippelde route doorheen het park brengt geïnteresseerden langs een 15-tal "stopplaatsen". Daar laat men de bezoekers dan kennis maken met alle workshops, wandelingen en activiteiten die het Zwin te bieden heeft. Zo verneemt men meer over nesten en nestkastjes, en wat vogels eten. Verder leert men ook allerhand over de overwinteringplaats voor vleermuizen en gaat men met een gids op stap in de Zwinvlakte. Daarnaast zijn er ook spannende Zwinverhalen voor de kids plus een avontuurlijke vleermuizententoonstelling. Wie er een daguitstap van maakt, brengt best zijn picknick mee. Op 3 mei is het Zwin dus gratis voor iedereen!


Er zijn trouwens nog tal van andere activiteiten tijdens week van de Zee: wandelingen met Natuurpunt, tentoonstellingen, fietstocht naar Breskens, museumbezoek,…Surf naar www.weekvandezee.be en maak je keuze! Voor meer informatie kan je terecht in het Provinciaal Natuurpark Zwin (Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist of T: 050/630 380)

Oud Sluis in Britse Wereld Top 50

Restaurant Oud Sluis in onze bekende buurgemeente behoort voor het derde jaar achter elkaar tot de vijftig beste restaurants ter wereld. Dat meent het Britse blad Restaurant. Het tijdschrift heeft de lijst samengesteld. In de top vijftig staat Oud Sluis op nummer 42, een stijging van drie plaatsen ten opzichte van de positie vorig jaar. Oud Sluis en zijn eigenaar Sergio Herman, die in Knokke-Heist woont, worden in binnen- en buitenland geroemd om kookkunst en restaurantbeleving.


's Werelds Restaurant Top 50 vind je HIER

Jongeman moet rijproeven overdoen

Een Knokke-Heistenaar moet van de Brugse politierechter Rudi Sierens zijn praktische rijproeven overdoen om opnieuw in het verkeer toegelaten te worden. De jongeman had nog geen twee jaar zijn rijbewijs toen hij tegen de lamp liep. Hij had een politievoertuig ingehaald waarbij hij bijna een aanrijding veroorzaakte. Tijdens de vaststellingen bleek dat de jongeman reed met 2,18 promille alcohol in zijn bloed. Zijn advocaat noemde de hele zaak een geval van jeugdige overmoed. Hij kreeg voor de feiten een boete van 1.100 euro, waarvan een vierde met uitstel voor drie jaar, én een rijverbod van twee maanden. Het is meteen de eerste jonge chauffeur die in het gerechtelijk arrondissement met deze nieuwe wetgeving geconfronteerd wordt.

21.4.08

Grinch Winch helpt ‘brandingruiters’

Bij Surfers’ Paradise werd de “Grinch Winch” in gebruik genomen. Het is het eerste toestel in Europa dat een surfer over het water trekt zonder hulp van een motorboot. Het toestel dat in de States voor 2.200 dollar (en dus veel minder euro’s) in de étalage staat werd zopas naar Knokke-Heist overgevlogen. Het weegt zo’n 80 kilo en wordt aangedreven door benzine. Het apparaat wordt aan de waterlijn geplaatst en kan de surfer aan een lijn over een afstand van zo’n 200 m over de golfslag voortrekken. Onder gunstige omstandigheden ligt de topsnelheid net boven de 40 km per uur. De eerste gebruikers in Knokke-Heist waren de leerlingen van de Surfers' Paradise Wind- en Waveschool.

Kwaliteitszorglabel voor ondernemers aan de kust

Er komt een kwaliteitszorglabel voor ondernemers aan de kust. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois maakt daarvoor via het Kustactieplan een half miljoen euro vrij. Bedoeling is om de kwaliteit van de dienstverlening van ondernemers aan de kust op te krikken. Uit een tevredenheidsenquête bij toeristen blijkt dat de kust goed scoort als het op lekker eten, netheid en toeristische verblijven gaat, maar dat vooral de professionele bediening en de logiesinfrastructuur nog beter kan. Horeca-uitbaters zullen bijvoorbeeld een individuele begeleiding krijgen op maat van hun zaak. Als bepaalde normen worden gehaald, krijgen ze een kwaliteitslabel. De campagne begint in de zomer.

Fundamentalistische zondaginspecteur weer op pad

Ook zondag werd er weer volop gecontroleerd op de zondagsrust in Knokke-Heist. Een streng optredende inspecteur probeerde daarbij middenstanders te intimideren. Inmiddels maakt Jean-Marie De Decker zich sterk dat er geen boetes zullen worden gegeven. Hij stelt dat de winkeliers zich niet moeten laten afschrikken en gewoon moeten doorgaan met op zondag open te blijven. Inmiddels werden winkelende dagjesmensen afgelopen weekend uitgenodigd om de petitie te ondertekenen die oproept tot een correctie van de foutaangepaste nieuwe wetgeving op de zondagsrust in ons land.

Zon zorgt voor eerste drukte

De zon en de plots hogere temperaturen hebben vooral zondag veel dagjesmensen naar zee gelokt. Dat zegt toerismedirecteur André Desmidt. "De periode vanaf Pasen is zeer kalm geweest. Maar zondag waren de terrassen op de zeedijk voor het eerst massaal gevuld. Ook de hotels kunnen voor het voorbije weekend goede cijfers voorleggen”. De uittocht zondagavond had af te rekenen met heel wat filevorming. Dat had onder meer te maken met de werken op het kruispunt van de Koningslaan met de Meerlaan. Die werken duren trouwens nog tot 15 juni.Inmiddels kondigt het verlengde 1 mei weekend zich goed aan voor de badstad. De reservaties liepen laat binnen omdat mensen eerst de weersvoorspelling afwachten. Maar ondertussen zijn er al hotels in Knokke-Heist waar alle kamers bezet zijn.

Knie van Houwaart speelt FC Knokke parten

In Eerste Provinciale Voetbal versloeg FC Knokke de ploeg van SK Torhout met 1-0. Dat betekent, dat Knokke halverwege het klassement de 9de plaats in beslag neemt met 39 punten. Na een derde operatie aan de knie heeft Henk Houwaart inmiddels te kennen gegeven volgend seizoen niet langer hoofdtrainer te zullen zijn bij FC Knokke. Hulptrainer Eddy Sys blijft wel op post. In Tweede Provinciale A verloor FC Heist thuis met 1-2 van Kortemark. Heist, Adinkerke, en Aarsele spelen volgend seizoen in derde provinciale. In die afdeling won VVWestkapelle zondag met 0-1 van Jabbeke. VVW staat op de 5de plaats in de rangschikking met 52 punten. Spermalie, Zandvoorde, Beernem én Westkapelle nemen deel aan de eindronde.

Kampioen luchtdrummen

Afgelopen weekend werd in Opwijk het Belgisch kampioenschap luchtdrummen 2008 gehouden. Er waren 9 kandidaten, die elk 2 minuten tijd kregen om op een geïmproviseerde drum hun act te presenteren. Alhoewel hij de jongste deelnemer was, met de minste ervaring, is de 15-jarige Knokke-Heistenaar Jelle Proost erin geslaagd het kampioenschap op zijn naam te zetten. De jury noemde de uitvoering “technisch perfect”, ondanks het feit dat de jonge luchtdrummer voor zichzelf de moeilijkheidsgraad zeer hoog had gesteld. Voor de liefhebbers: de winnende act van Jelle kan men vanaf donderdag op de site van Noisegate bekijken.


http://www.noisegate.be/, daarna doorklikken naar luchtdrummen 2008

20.4.08

Herdenking: 90 jaar sedert Raid op Zeebrugge

In onze kusthaven werd de 90ste verjaardag herdacht van de Raid op Zeebrugge. Komende woensdag is het 90 jaar geleden, dat Sir Roger Keyes, zijn plan tot uitvoering bracht om de haven van Zeebrugge te versperren. Hij wilde Duitse duikboten uit Brugge verhinderen de zee te bereiken. In militaire kringen werd de aanval gezien als een van de meest schitterende wapenfeiten uit de geschiedenis. Bij de raid vielen zo’n 200 slachtoffers. Zondag was er een herdenking bij de militaire begraafplaats aan de kerk in Zeebrugge. Daar werd meegedeeld dat een onbekende soldaat op het kerkhof kort geleden geïdentificeerd werd. Na een jarenlang onderzoek naar twee onbekende graven op de begraafplaats is vastgesteld dat één van de graven toebehoort aan de Britse Luitenant-ter-Zee 1e Klasse Arthur Leyland Harrison. Deze oorlogsheld kreeg na zijn dood postuum de hoogste Britse militaire onderscheiding, het zogenaamde Victoria Cross, voor zijn aandeel in de strijd om Zeebrugge. Om 11 u werd zondag dan ook nog de jaarlijks bloemenhulde gehouden aan het monument op de Admiraal Keyesplaats. Dat gebeurde in aanwezigheid van een afgevaardigde van het Britse koningshuis, leden van de British Royal Marines, en Belgische oud-strijders. Traditiegetrouw bevonden zich onder de Royal Marines ook een paar piepjonge zeekadetten van de illustere kruiser HMS Exeter. Dit keer werd de omschrijving ‘piepjong’ wel zeer letterlijk genomen met de aanwezigheid van een zeekadet die amper 7 lentes telde.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE