29.8.09

Uiteindelijk treden 925 atleten aan voor de Zwintriathlon

In totaal zullen woensdag 925 atleten deelnemen aan de Generali Zwintriathlon. De organisatie heeft dit keer geen reservelijst aangelegd. Dat betekent dat mensen die hebben ingeschreven, maar later afhaakten, niet worden vervangen door nieuwe gegadigden. Tussen Sluis en Knokke-Heist wordt 1km gezwommen, 45km gefietst en 10km gelopen. Om het zwemmen vlot te laten verlopen zorgt de Nederlandse Rijkswaterstaat ervoor dat overtollige waterplanten rond de Parmabrug uit de Damse Vaart in Sluis worden verwijderd. Net als in de vorige edities is ook nu weer het Surfers' Paradise Triatlon Team de grootste groep deelnemers. Zoals gebruikelijk verschijnen ze andermaal nieuw uitgestropt aan de start.


De Lijn beweert steeds meer mensen te vervoeren met de kusttram

De Lijn beweert afgelopen zomer tussen Knokke en De Panne 3,67 miljoen reizigers vervoerd te hebben met de Kusttram. De vervoersmaatschappij noemt het een stijging met bijna 5 procent. Volgens die cijfers komt dat overeen met ruim 61.000 mensen die dagelijks gebruik maakten van de kusttram. Gezien 65-plussers echter op geen enkele manier echt geteld worden als ze met de tram reizen wordt een groot vraagteken gezet achter de cijfers die door De Lijn verstrekt worden. Vanaf dinsdag wordt de frequentie van de verbinding trouwens aangepast naar één tram om het kwartier. In de zomer was dat om de tien minuten.

Voorleessessies voor de jonge jeugd in Scharpoord Knokke-Heist

De Scharpoord bibliotheek neemt direct na het seizoen de draad van de voorleessessies op. Elke woensdagnamiddag is het weer tijd voor het voorleesuur. Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen dan om 16u in de jeugdafdeling genieten van een voorleesmoment. Het voorlezen gebeurt door vrijwilligers die gebeten zijn door de vertelmicrobe. Dankzij voorlezen worden kinderen taalvaardiger, kunnen ze sneller lezen en beter rekenen. Dat voorlezen zelfs voor volwassenen van belang is blijkt als men weet dat de BBC er zowat een compleet digitaal radiostation aan besteedt.


Werken in de Diksmuidestraat in Knokke beginnen later

Werkzaamheden in de Diksmuidestraat in Knokke gaan pas op maandag 5 oktober van start. Eerder had de gemeente laten weten dat werken al per eind augustus zouden beginnen.

Former offshore Radio Caroline pioneer DJ Simon Dee very ill

Sixties offshore Radio Caroline dj Simon Dee is terminally ill with bone cancer and friends say he has just days to live. Dee, 74, was admitted to hospital near his Hampshire home in recent weeks. Read MORE.

Simon Dee died on Sunday

Europees topbasket in de Molenhoek, Knokke-Heist

De plaatselijke basketclub ‘Namedis Chape Knokke-Heist’ brengt Europees topbasket naar de Molenhoek. Vrijdagavond 11 september wordt in de Westkapelse sporthal een oefenwedstrijd basketbal gespeeld tussen Eisbären Bremerhaven en Generali Okapi Aalstar. De basketters van Bremerhaven zijn namelijk van 6 tot 11 september op stage in de badstad. (De voorbije jaren deden ze dat in Litouwen!). Generali Okapi Aalstar is in Knokke-Heist alvast geen onbekende meer. Eerder deze maand versloeg Aalstar tweedeklasser Sint-Jan in de Stormmeeuw. Bremerhaven is echter een zeer sterke tegenstander voor Aalstar. Ze spelen immers in eerste klasse van de Duitse Bundesliga. Een gedroomde kans om Amerikanen als Rodney Buford, Kevin Lyde, Steven Esterkamp, Bryan Lucas, Brandon Brooks en Jeff Gibbs aan het werk te zien.


Molenhoek: Eisbären Bremerhaven v Generali Okapi Aalstar, vrijdag 11 september om 19h30.

28.8.09

Gratis vervoer tijdens Open Monumentendag

Knokke-Heist zet voor Open Monumentendag op zondag 13 september voor het eerst twee toeristische treintjes in. Deze rijden tussen het Heistse Sincfala Museum en de diverse monumentenlocaties in de badstad. Het gaat daarbij om kerken, begraafplaatsen, het Gemeentelijk Waterbedrijf, en het Kantoor van Thuiszorg/Familiezorg West-Vlaanderen. Overstappen van het ene op het andere treintje kan bij Sincfala. Op alle monumenten-locaties is een op- en afstapplaats voorzien. De treintjes stoppen er om het uur. Het gebruik van de treintjes is op 13 september gratis. In Sluis is Open Monumentendag een dag eerder; op zaterdag 12 sepember dus. Daar kan men in alle deelgemeenten kerken en molens bezoeken, alsook Bezoekerscentrum ’t Zwin. De lijnbussen in Sluis zijn die dag gratis.


Meer informatie vindt u op www.sincfala.be. Doorklikken op Activiteiten en 2009. Dienst Erfgoed: 050 630 872 - sincfala@knokke-heist.be

Sponsoring overhandigd aan MS-Liga in Knokke-Heist

Vrijdag heeft Pierre Vande Langerijt in de Savoye in Knokke-Heist een cheque van 2.600 euro overhandigd aan Ann Van Poucke, voorzitster van de MS-liga Brugge-Oostkust. Vande Langerijt sprokkelde het geld bijeen door zich te laten sponsoren tijdens de 100 kilometer loopwedstrijd van de Nacht van Vlaanderen. Het was meteen de 12de keer dat hij op die manier geld inzamelde voor het goede doel. Vande Langerijt sleepte tijdens de Nacht van Vlaanderen tevens de zilveren medaille in de wacht in de categorie 55-plussers.

De 'vergeten' ontpoldering voor het Zwin

In het grensgehucht Retranchement strijdt men samen met de associatie Polderboeren Knokke-Heist tegen de inmiddels 'vergeten' ontpoldering van een deel van de Willem Leopoldpolder ten behoeve van natuurgebied Het Zwin. Je leest er HIER meer over.

Ook de RNI-programma’s van 35 jaar geleden worden herdacht

Naar aanleiding van het einde van de zeezenderij 35 jaar geleden worden online twee dagen lang ook programma’s van Radio Nordsee International heruitgezonden. Dat gebeurt op Surfradio. Het station zal zondag (30 augustus) vanaf 12 uur 's middags tot middernacht de complete uitzenddag van Radio Noordzee en Radio Northsea International van 30 augustus 1974 herhalen, precies zoals die destijds werd uitgezonden. Daarin ook de laatste Engelstalige programma’s. Op maandag 31 augustus zal Surfradio nogmaals RNI programmeren door vanaf ‘s morgens 9 uur tot en met de sluiting van het station om 8 uur ‘s avonds de gehele dag van 31 augustus 1974 herhalen. Met tussen 13 en 15 uur de laatste 2 uur van de international service van RNI met AJ Beirens, zoals die destijds van op de Mebo 2 op antenne gingen.


Gemeenteraadsleden proeven even van Elektrisch Openbaar Vervoer in Knokke-Heist

Net voor de gemeenteraad konden de raadsleden donderdagavond in Heist elektrisch openbaar vervoer uittesten. Het ging om de Solo EV, een elektrische lagevloersbus van fabrikant Optare uit het Britse Blackburn. De vrijwel geruisloze bus wordt aangedreven door Valence lithium ion batterijen en kan tot 54 passagiers vervoeren. Het bedrijf verwacht veel van deze bus met zero uitstoot en een maximum snelheid van 96 km per uur. Dat de elektrische bus in primeur in Knokke-Heist te zien was is geen toeval. Optare heeft namelijk kort geleden aan Bourgoo Bus & Coach in de badstad het dealership verleend voor de Benelux en Frankrijk. Optares directeur-generaal Jim Summer noemde dat “een eerste stap in het opzetten van een verkoop- en distributienetwerk voor de Solo EV in heel Europa”. Schepen Piet De Groote stelde dat de elektrische bus bijzonder interessant was qua kosten. “Maar, het zijn uiteraard de vervoersmaatschappijen die beslissen over de aankoop van dergelijke bussen, en niet het gemeentebestuur”, aldus nog De Groote. Voor de zero-uitstoot-bus van Bourgoo staan een maand lang trouwens her en der demonstratieritten op het programma.


Foto copyright oronieuws

Toeristische sector tevreden over zomer 2009

Van Knokke-Heist tot De Panne is de toeristische sector tevreden over de zomer. Dat meldt Westtoer na een telefonisch onderzoek. Vooral augustus met z’n hoge temperaturen en veel zon was een meevaller. Op topdagen waren volgens Westtoer meer dan 600.000 dag- en verblijfstoeristen aan zee. In vergelijking met andere jaren viel dit keer op dat ook na 15 augustus de bezetting hoog bleef.

Voorbereidingen gestart voor tweede windmolenpark voor onze kust

In Zeebrugge is het bedrijf Belwind gestart met de voorbereidende werken voor een tweede windmolenpark. In de eerste helft van september zouden de eerste funderingen al naar zee gebracht worden. Ze werden in Duitsland vervaardigd en worden in Zeebrugge vlottend gemaakt. Belwind zal 55 turbines bouwen op de Bligh Bank, zo’n 45 kilometer voor onze Oostkust. De windmolens van Deense makelij moeten in de loop van volgend jaar operatief worden.

27.8.09

Göteborgs Fyrverkerifabrik uit Zweden wint 30ste Vuurwerkfestival in Knokke-Heist.

Het is de Vuurwerkfabriek uit het Zweedse Göteborg die de 30ste editie van het Vuurwerkfestival in Knokke-Heist heeft gewonnen. Dat werd donderdagavond bekend gemaakt bij het afschieten van de Zuid-Afrikaanse bijdrage. Het pyrotechnisch spektakel van Zweden stak dinsdag met kop en schouder boven dat van de andere deelnemers Duitsland, Italië, en Zwitserland. Kenners waren zeer in hun nopjes over de perfecte synchronisatie van het vuurwerk met de muziek. Ze noemden het “wereldklasse, waarbij hard, snel, groot en mooi vuurwerk uit de kast gehaald werd”. Bij het slot maakten vooral "de ‘fluiters’ indruk die onderweg tweemaal ‘vallende blaren’ achterlieten". Ook bij de jury was er geen discussie. Op basis van kleurenspel, synchronisatie, compositie, harmonie en originaliteit werd Zweden met éénparigheid van stemmen tot winnaar uitgeroepen. Martin Hildeberg, medestichter van de Zweedse vuurwerkfabriek, mocht donderdagavond in Knokke-Heist voor de 18de keer ‘goud’ in ontvangst nemen, sedert het bedrijf in 1994 gesticht werd. Göteborgs Fyrverkerifabrik won het festival ook reeds in 2007 en in 2001. Het bedrijf deed toen voor het eerst mee aan een internationaal vuurwerkfestival.

Hondenhoekje verdwijnt in Duinbergen omdat viervoeters het links laten liggen

Het hondenhoekje bij de kerk in Duinbergen wordt verwijderd. Hondenbaasjes laten er hun viervoeters te weinig gebruik van maken. Verder vindt een aantal mensen er niets beters op dan er gebruikte kattenbakvulling in te deponeren. Eerstdaags wordt het hele hondenhoekje dan ook weggeruimd. Een nieuwe locatie wordt mogelijk overwogen. Maar in dat verband zal er pas duidelijkheid zijn nadat de plannen voor de pleinvernieuwingen in Duinbergen concretere vorm aannemen.

Kustversterking bij onze buren in Zeeuws-Vlaanderen

Onze noorderburen zijn van plan om vanaf het Zwin tot in Breskens een kustversterkingsplan uit te voeren. Dat gebeurt in het kader van het project Zwakke Schakels. Op sommige plaatsen langs de kust wordt een nieuwe hoge duinenrij van zestig meter breed aangelegd. De 5 miljoen kubieke meter zand die hiervoor nodig is, wordt aangevoerd vanuit zee. Het werk is in vijf stukken geknipt en kost in totaal 170 miljoen euro. Het eerste deelproject begint over drie weken op het strand bij Nieuwvliet-Bad en Groede.

Campagne leermeester van Lippens wordt vrijdag begraven

Ted Kennedy, van wie burgemeester Lippens leerde campagne voeren, wordt vrijdag na een dienst in Boston begraven bij z’n vermoorde broers op Arlington. Het was in 1960, in de aanloop naar de succesvolle verkiezing van John F. Kennedy tot president, dat een jonge Leopold Lippens, in de States het campagne voeren van dichtbij meemaakte. Vanuit het familielandgoed in Hyannis Port Massachusetts concentreerde Ted Kennedy zich destijds met succes op het binnenhalen van zoveel mogelijk electorale stemmen ten einde Nixon van het presidentschap te houden. Ted Kennedy overleed dinsdag. Hij was 77.

Tweede ronde elektronische identiteitskaarten niet meer gratis

Het is ondertussen 5 jaar sedert in Knokke-Heist gestart werd met de aanmaak van elektronische identiteitskaarten. In die periode werden ongeveer 35.000 zogeheten eID’s afgeleverd aan de inwoners. Dat gebeurde gratis, alhoewel de kostprijs 10 euro bedroeg voor de gemeente. Na 5 jaar zijn de eerste elektronische identiteitskaarten aan vervanging toe. De tweede ronde gaat binnenkort van start, maar zal niet langer gratis zijn. Knokke-Heist zal de aanmaakkost van 10 euro doorrekenen aan de burger. Er wordt echter géén extra belasting op geheven zoals in sommige andere gemeenten wel het geval is.


Info: dienst Burgerzaken, burgerzaken@knokke-heist.be of 050 630 122.

Online ticketverkoop ondanks problemen toch succes voor Cultuurcentrum

Volgens het Cultuurcentrum mag de eerste online ticketverkoop voor het nieuwe cultuurseizoen in Knokke-Heist toch een succes genoemd worden. Tussen 6u en 12u donderdagmorgen werden online 2.630 tickets verkocht. Bij de start om 6u was er een enorme externe toestroom van online aanvragen. De eerste uren zijn er gemiddeld 19.000 requests per uur geweest op de webpagina. Dit zorgde soms voor technische problemen. De voorstellingen van Geert Hoste en Wouter Deprez waren online snel uitverkocht. Maar er zijn nog steeds tickets te verkrijgen voor deze en andere voorstellingen vanaf 29 augustus om 9u aan de balie in Scharpoord of telefonisch via 050/630.430

Bassisschool De Vonk steunt Senegal en promoot Diversiteit

In Knokke gaat Bassisschool De Vonk vanaf de eerste schooldag de verschillende aspecten van ‘diversiteit’ belichten. Een Diversiteitsmaand werd uitgewerkt door het schoolteam samen met de ouderraad. Daarbij komt diversiteit aan bod qua culturen, talen, fysiek en geaardheid, maar ook qua beroepen, namen, landschappen en zelfs muziekstijlen. Alles wordt bespreekbaar gemaakt. Zaterdag 27 september is het dan Vonkdag met als thema 'Iedereen is anders'. De school zal verder ook een project steunen om meer kinderen in Senegal de kans te geven om les te krijgen. In de afdelingen in de Edward Verheyestraat en in Zevenkote, komt er een 'wensput' waarin muntstukken kunnen gegooid worden. Voor 300 euro kunnen 2 kinderen in Senegal een jaar naar school. Het schepencollege heeft de school alvast gefeliciteerd met de genomen initiatieven.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week vind je HIER.

Ook Radio Caroline heel even weer op de middengolf

Vrijdagmorgen is de legendarische zeezender Radio Caroline voor een lang weekend teruggekeerd naar de middengolf. Het station dat in 1964 in internationale wateren begon uit te zenden is al enkele jaren enkel nog online en via de Astra 2 satelliet te horen. Het zendschip Ross Revenge ligt echter compleet uitgerust in de Britse oostkusthaven Tilbury. Het station zendt nu met een evenementenlicentie uit tot maandag, een zogeheten bank holiday in Groot-Brittannië. Het station is op 531 kHz AM ook zwak bij ons te horen aan de Belgische kust. Maandag is trouwens 31 augustus, de verjaardag van het feit dat in 1974 voor de Nederlandse kust Radio’s Veronica, Noordzee (RNI) en Atlantis het zwijgen werden opgelegd door een stukje gelegenheidswetgeving. Veronica adepten kunnen maandag echt 35 jaar terug gaan in de tijd. De oude golflengte 538 meter (558 kHz) van Veronica wordt namelijk even weer in gebruik gesteld voor het heruitzenden van de laatste twee uur van de historische zeezender dankzij Spectrum Radio in Londen (15-17u). Kun je niet naar de middengolf luisteren? Ga dan naar www.spectrumradio.net en lees hoe je via de website live kunt afstemmen of achteraf zelfs naar de opname.

De live stream van Caroline vind je op: www.radiocaroline.co.uk

Zie verder ook Offshore Memories

Decreet bevordert betaalbaar wonen, maar niet in Knokke-Heist.

Vanaf dinsdag worden in 69 Vlaamse gemeenten en steden nieuwe bouwkavels enkel nog verkocht aan kopers die een nauwe band met de streek hebben. De maatregel uit het nieuwe decreet op het grond- en pandenbeleid, dat op 1 september in werking treedt, moet betaalbaar wonen in eigen streek bevorderen. "Het gaat vooral om die plaatsen waar de grondprijzen te duur zijn geworden door de stevige inwijking van buiten de streek". Vreemd is wel dat Knokke-Heist niet in de lijst is opgenomen. Dat is wel het geval met bijvoorbeeld: Blankenberge, Zuienkerke, De Haan, Bredene, Middelkerke en De Panne.

Raad van State wikt Cadzands bouwproject van de Compagnie Het Zoute

In Cadzand hebben Discotheek Joy en een aantal strandpaviljoenen zich gekant tegen het plan om appartementen te bouwen op het Duinhof-Zuid. Met het project, dat de Compagnie Het Zoute wil uitvoeren in onze buurbadplaats, gaan namelijk 200 parkeerplaatsen verloren. Onder druk van de vele bezwaren heeft Sluis het aantal appartementen naar 131 teruggebracht. Ook werd de parkeernorm van 1,2 plaatsen per appartement verhoogd naar 1,5. Dat betekent dat onder het appartementencomplex een parkeergarage met 240 plaatsen moet gecreëerd worden. Daarvan zijn er 160 voor de bewoners en 80 vrije plaatsen. Feit is dus, dat de gemeente elders nog ruimte moet vinden voor 120 plaatsen. De Raad van State in Den Haag doet over enkele weken uitspraak in deze zaak.

Online ticketverkoop bezorgt sommige cultuurgangers frustrerende uren in Knokke-Heist

Vele tientallen Knokke-Heistenaars zaten donderdagmorgen al vanaf 6u voor hun pc. Dat was namelijk het moment waarop de digitale ticketverkoop van start ging voor het nieuwe seizoen van het Cultuurcentrum. Dat gebeurde bij middel van het softwarepakket ReCreateX, dat vaak gebruikt wordt bij het informatiseren van recreatiediensten. Vlekkeloos is het alvast niet verlopen. Sommige mensen zaten drie uur lang gefrustreerd online zonder kaarten te kunnen bemachtigen. Wel passeerden server errors en time-out pagina’s de revue. Volgens de gedupeerden had men op de servers te weinig capaciteit voorzien. Op onze nieuwsredactie lukte het om 9u echter wèl. De afhandeling verliep traag maar correct en zonder problemen. Sommige evenementen bleken evenwel snel ‘volzet”. Nu zaterdag om 9 uur start de ticketverkoop ook aan de balie in Scharpoord of telefonisch. Dat gebeurt dan “met de glimlach”.

Zomerbus Knokke-Breskens groot succes

De zomerbus tussen Breskens en Knokke heeft dit seizoen veel meer passagiers aangetrokken dan in 2008. De teller bleef vorig jaar op bijna 45.000 reizigers staan. Busbedrijf Veolia heeft dit seizoen al meer dan 50.000 mensen met de zomerbus vervoerd en de kustbus rijdt nog tien dagen. Het mooie weer heeft de zomerbus duidelijk in de kaart gespeeld, Topdag was 11 augustus. Toen werden bijna 2000 passagiers vervoerd. Onder hen ook heel wat mensen uit Knokke-Heist, die naar de avondmarkt in Sluis wilden.

26.8.09

Vastgoedprijzen dalen in ons land, maar niet in Knokke-Heist

De gemiddelde Belgische vastgoedprijzen zijn in de eerste zes maanden van 2009 gedaald. Dat blijkt uit cijferwerk van de Federale Overheidsdienst Economie. Vooral voor villa’s moest men in de eerste helft van het jaar minder betalen. In Knokke-Heist stegen echter sommige vastgoedprijzen. Voor een gewoon huis moest gemiddeld zo’n 291.000 euro worden neergeteld. Van januari tot en met juni werden in de badstad 41 villa’s verkocht. De gemiddelde prijs daarvan was circa 1.189.000 euro. Verder werden in Knokke-Heist opmerkelijk veel appartementen van de hand gedaan: liefst 316. De gemiddelde prijs: 427.000 euro. Ten slotte wisselden in de badstad ook 15 schaarse percelen bouwgrond van eigenaar. Dat kostte de koper zo’n 1.150 euro per vierkante meter, dat is twaalf keer meer dan bijvoorbeeld in Brugge.

Nieuwe aanvraagprocedure voor Kids-ID in Knokke-Heist

Vanaf 1 september worden in Knokke-Heist voor kinderen jonger dan 12 jaar enkel nog elektronische identiteitskaarten uitgereikt. De Kids-ID is een reisdocument dat afgeleverd wordt in plaats van de huidige kartonnen identiteitskaart voor kinderen. Het is een document dat men zeker nodig heeft als men op reis gaat naar het buitenland. De kids-ID is maximaal 3 jaar geldig en kost 3 euro. De aanmaak van de kaart wordt uitbesteed en neemt 3 weken in beslag. De aanvraag moet dus gebeuren minstens één maand voor het vertrek naar het buitenland. Voor de aanvraag van een Kids-ID heeft men een recente pasfoto nodig en de aanvraag moet gebeuren door de ouders in het bijzijn van het kind.


Info: dienst Burgerzaken, burgerzaken@knokke-heist.be of 050 630 122.

Fietsen met de politie in Knokke-Heist en Damme

Wie graag recreatief fietst kan dat volgende maand doen samen met de politie van Damme/Knokke-Heist. Op donderdag 10 september organiseert de Politiekring samen met het 51ste Bataljon Logistiek van Sijsele een fietstocht langs rustige en vlakke landelijke wegen. Het is meteen de 14de keer dat het evenement wordt gehouden. Het is niet de bedoeling een wedstrijd te rijden, maar wel om in groep op een sportieve manier van het landschap te genieten. De tocht bedraagt zo'n 80 km. Er wordt gestreefd naar een modale snelheid van 27 km/uur. Bloso zorgt gratis voor een sportverzekering.


Inschrijven uiterlijk op 2 september bij Philip Pierens of Stefaan Pauwaert, 050 61 96 00, en met storting van het bedrag op rekening 068-2022610-90 van de Politiekring. Samenkomst aan de douchezaal van de kazerne in Sijsele, stipt om 14 uur. Nodig: een modale koersfiets en aangepaste kledij. Deelname: 3 EUR, of 20 EUR voor wie blijft eten.

Sportievelingen maken zich klaar voor de 11de Zwintriathlon

Komende woensdag draait in onze regio alles rond de Generali Zwintriathlon die gehouden wordt tussen Sluis en Knokke-Heist. Op 2 september gaan zo’n duizend triatleten uit 6 verschillende landen de uitdaging aan om 1 km te zwemmen, 45 km te fietsen en 10 km te lopen. Om een correcte fietsafstand te kunnen aanbieden is er dit keer een kleine parcoursuitbreiding op het Nederlandse deel van het traject. In de 'Battle of the sexes' starten andermaal een beperkt aantal dames 17 minuten voor de ‘top’ van de heren. Wie als eerste over de meet komt, wint een extra premie van duizend euro.


In het zog van de topdames starten ook de dames van Knokke-Heist om 13.30 uur. Ook voor de heren van Knokke-Heist zijn er andermaal 2 afzonderlijke waves voorzien (14.15 & 14.18 uur). Sportief gezien belooft het alvast spannend te worden. Met titelverdediger Rutger Beke, Luc Van Lierde en Stijn Goris starten alvast 3 triatleten die al eens mochten proeven van de overwinning in de Zwintriathlon. Daarnaast verschijnen met onder meer Bert Jammaer, Frederik Van Lierde, Bart Aernouts, Dennis Devriendt, Michael Dewilde, Koen Hoeyberghs en Bas Diederen een hele reeks zeer te duchten challengers aan de start. Ook bij de dames wordt het spannend. Titelverdedigster Sofie Goos zal de strijd aangaan met kersvers Belgisch kampioene Katrien Verstuyft, de Nederlandse kampioene Birgit Cals-Berk, Tine Deckers, Joke Coysman en ex-laureate Françoise Wellekens. Uitkijken ook wordt het naar de exploten van de onverwoestbare meter van de organisatie, de Sluise Térèse van Lare, ouderdomsdeken bij de dames.

Deze Generali Zwintriathlon schrijft echter al geschiedenis voor ze van start is gegaan. Op woensdag 2 september werkt de peter van de organisatie, Luc Van Lierde, nl. zijn laatste wedstrijd op Belgische bodem af. En dat voor hij samen met andere landgenoten nog een laatste keer zal schitteren in Hawaï.

De triatlon start zoals steeds met een zwemproef in Sluis, wordt gevolgd door een fietsproef via Retranchementstraat, Hazegrasstraat, Kalvekeetdijk, Kalfstraat, tweemaal Boslaan - Eikenlaan - Paulusstraat, Oosthoekplein, Bronlaan, Kustlaan, Oosthinderstraat, zeedijk, Zonnelaan, Bayauxlaan, Canadasquare. Het loopgedeelte is op het voetgangersgedeelte van de zeedijk. Van 14 tot 17.30 uur is op het fietsparcours alle verkeer verboden. Alleen bewoners van de betreffende straten mogen wegrijden in de rijrichting van de wedstrijd tot aan de eerste zijstraat buiten het parcours. Er geldt parkeerverbod van 31 augustus tot 2 september op de Canadasquare aan weerszijden van het Casino, in de Kalfstraat tussen Graaf Jansdijk en Kalfhoek, en op het Oosthoekplein aan de westzijde; de dag zelf langs het hele parcours. In diezelfde periode is de Zeedijk-Knokke weer verkeersvrij zoals in de zomermaanden.

Gestolen ligfiets van mindervalide Knokke-Heistenaar gerecupereerd

Drie weken geleden hebben onbekenden de gele driewieler van een mindervalide ontvreemd in de Anemonenlaan in Duinbergen. Omdat er toen op het nabijgelegen evenementenstrand een strandfuif aan de gang was, vermoedde het slachtoffer dat jongeren met zijn ligfiets aan de haal zijn gegaan. Dankzij een mediacampagne is de ligfiets nu terecht. Uiteindelijk heeft Michel Mussen, een van de zeilers van de RBSC te Knokke de fiets in Zelzate gespot bij het verlaten van zijn job. Na overleg werd de fietser tegengehouden. De man vertelde dat hij de fiets verleden week maandag via het internet had gekocht voor 150 euro. Gezien de omstandigheden bleek de man direct bereid om de fiets af te staan aan de rechtmatige eigenaar.

25.8.09

Slotavond in zicht voor de 30ste editie van het Vuurwerkfestival

De teerlingen zijn geworpen in de 30ste editie van het Internationaal Vuurwerkfestival in Knokke-Heist. Na het buiten-competitie vuurwerk van het bedrijf Hendrickx zijn de voorbije dagen ook vier vroegere winnaars uit Duitsland, Italië, Zwitserland en Zweden op het Duinbergse strand tegen mekaar in het strijdperk getreden. Nu rest er donderdagavond enkel nog het pyrotechnisch vertoon van Zuid-Afrika, de winnaar van vorig jaar. Deze slothappening door ‘Fireworks for Africa’ is ook het moment waarop de jury de winnaar zal bekend maken van dit dertigste Vuurwerkfestival.

Knokke-Heist beslist “nooit meer zomerfuif van La Rocca” !

Het schepencollege van Knokke-Heist heeft beslist dat de zomerfuif 'Ocean Clubbing' nooit meer terugkomt naar de badstad. Dat geldt ook voor om het even welke fuif die bindingen heeft met La Rocca. Dat heeft Eerste Schepen Maxim Willems dinsdagavond meegedeeld. De laatste dagen rees bij de bevolking gigantisch protest omtrent de overlast die op 5 augustus veroorzaakt werd door het Ocean Clubbing evenement. Open-VLD-raadslid Frank Naert stelt dat Heist al van in de namiddag overspoeld werd “door onguur gespuis dat tegen de strandcabines urineerde en een wolk van drugs verspreidde, waardoor badgasten met jonge kinderen zich genoodzaakt zagen het strand te verlaten. De intimidatie die uitging van deze jongeren deed bepaalde horeca-uitbaters voortijdig hun zaak sluiten. Naar verluidt werden reeds voor middernacht drie partygangers in coma in de spoedafdeling van het plaatselijke ziekenhuis opgenomen”. Eerste Schepen Maxim Willems verduidelijkte dat de zomerfuiven in Knokke-Heist bedoeld zijn om de “plaatselijk aanwezige jeugd te animeren” en niet om horden druggebruikers uit het binnenland aan te trekken. Volgend jaar zullen mensen die fuiven willen inrichten in Knokke-Heist aan een zeer strikt onderzoek worden onderworpen. Het liefst heeft men dat plaatselijke verenigingen of de sport- of jeugdraad evenementen op het getouw zetten.

Vlaams geld voor bezoekerscentrum Het Zwin

In het kader van het Kustactieplan heeft Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois 1,4 miljoen euro vrijgemaakt voor 6 toeristische projecten aan de kust. Het gros van het geld gaat naar de bouw van een nieuw bezoekerscentrum in het Zwin. Met het nieuwe centrum wil het Provinciaal Natuurpark zijn onthaalfunctie versterken. Het centrum wordt de grote toegangspoort voor bezoekers van Het Zwin in Knokke-Heist. Het maakt deel uit van een groter project dat de infrastructuur van het natuurgebied gaat opwaarderen. Het project kost bijna 3.7 miljoen euro. Zo’n 800.000 euro zal nu gesubsidieerd worden door het Kustactieplan.

In Knokke-Heist vraagt men of er nog een toekomst is voor ondernemers in België

Tijdens een Zomerlezing gaan Paul Van De Velde, Marc Verhagen en Roland Duchâtelet vrijdag in het Casino Knokke dieper in op de vraag of er nog toekomst is voor ondernemers in ons land. In 2008 gingen 8.512 bedrijven over de kop, een absoluut record. Hierdoor kwamen in totaal 20.187 jobs op de tocht te staan. Traditioneel zijn jonge bedrijven gevoelig voor faillissementen. Het komende jaar wordt nog erger, omdat pas dan de gevolgen van de subprimecrisis ten volle zullen spelen. Hoe moet het verder?


Vrijdag 28 augustus, 10 uur, Magrittezaal Casino Knokke
Tickets : 17,50 EUR/15 EUR Uitpas CC Knokke-Heist, 050 630 430,
cc.ticket@knokke-heist.be

Vogelbescherming Vlaanderen wil metalen vuilnisemmers terug in Knokke-Heist

Volgens Jan Rodts, hoofd van Vogelbescherming Vlaanderen, moet de bescherming van de Zilvermeeuwen niet worden opgeheven. Burgemeester Lippens stelt echter vast dat de dieren zich steeds agressiever gedragen en ook mensen aanvallen om aan voedsel te geraken. Rodts stelt onder meer voor om in Knokke-Heist vuilnisemmers in metaal of hard plastic in te voeren in plaats van de vuilniszakken, die de meeuwen stukpikken. Volgens Patrick Demaecker van Natuurpunt Knokke-Heist heeft de zilvermeeuw de voorbije jaren “zijn gebied uitgebreid van de Engelse rotskusten naar onze streken”. De dieren aanzien de flatgebouwen als kunstmatige rotsen en vinden de platte daken zeer geschikt om er nesten te bouwen.

Gronden van de spoorweg in Knokke spoedig onteigend voor project Duinenwater

Na een beslissing van het vredegerecht in Brugge krijgt de gemeente Knokke-Heist binnenkort gronden bij het station van Knokke in handen. De percelen zijn eigendom van het Fonds voor Spoorweginfrastructuur; vroeger de NMBS. Voor de grond zal bijna 3,3 miljoen euro moeten betaald worden. Dat is de helft meer dan men oorspronkelijk begroot had. Als onteigenaar zal de gemeente dit bedrag voorschieten. Verkavelaar ‘Duin en Water’ moet deze som echter aan de gemeente terugstorten, vermeerderd met alle kosten en renten.

Filmopnames zorgen voor verkeersmaatregelen in Knokke-Heist

Zoals eerder gemeld schiet de Knokke-Heistse filmmaker Benoit Declerck momenteel in de badstad beeldmateriaal voor zijn nieuwe kortfilm ‘Zwart Wit’. Dinsdag is men in Duinbergen beginnen filmen. Woensdag gebeurt dat op het strand bij het einde van de Zeedijk. Donderdag en ook volgende week is de filmploeg in actie in de Duinendreef. Op donderdag 3 en vrijdag 4 september zijn tenslotte het Evenementenstrand en de Poststraat aan de beurt. Bepaalde straatdelen zullen tijdens de opnames worden afgesloten voor het verkeer.

24.8.09

Britten willen vrachtwagens vóór verscheping in Zeebrugge controleren

De 'Commissie Transportzaken’ in het Britse Lagerhuis wil dat de Britse verkeersinspectie in Zeebrugge en de andere Kanaalhavens technische controles kan uitvoeren op vrachtwagens die inschepen aan boord van ferries met bestemming Groot-Brittannië. Dat komt omdat buitenlandse vrachtwagens relatief veel ongevallen veroorzaken op de Britse wegen. Veel vrachtrijders van het vasteland overtreden volgens de Britten ook de voorschriften voor de rijtijden of de maximale belading. Bijna de helft van de buitenlandse vrachtwagens vertoont verder ook technische gebreken. De Britse regering zou over de controles eerst op vrijwillige basis met de diverse havens en Eurotunnel onderhandelen. Als dat niets oplevert, wil men het toegangsrecht bij wet regelen.

Interpellatie na klachten over Ocean Clubbing in Knokke-Heist

In Knokke-Heist gaat raadslid Frank Naert donderdagavond tijdens de gemeenteraad interpelleren omtrent het evenement Ocean Clubbing dat op 5 augustus gehouden werd. Naert trekt in twijfel of dergelijke evenementen wel bijdragen tot de toeristische uitstraling van de badstad. Volgens het Open-VLD-raadslid werd met name Heist al van in de namiddag overspoeld “door onguur gespuis dat tegen de strandcabines urineerde en een wolk van drugs verspreidde, waardoor badgasten met jonge kinderen zich genoodzaakt zagen het strand te verlaten. De intimidatie die uitging van deze jongeren deed bepaalde horeca-uitbaters voortijdig hun zaak sluiten. Naar verluidt werden reeds voor middernacht drie partygangers in coma in de spoedafdeling van het plaatselijke ziekenhuis opgenomen”. Daarnaast was er ook het aanhoudend nachtlawaai. Het raadslid zegt te hopen dat dergelijk vertoon voor de laatste keer de badstad zal geteisterd hebben.

Treinen van en naar Knokke-Heist vertraagd na ongeval in Zeebrugge

Het treinverkeer tussen Knokke en Brugge heeft maandagnamiddag geruime tijd vertraging opgelopen. Bij de spoorwegovergang tussen de ronde punten bij de Margareta van Oostenrijkstraat en de Havenrandweg Zuid in de Zeebrugse achterhaven was namelijk een trekker met oplegger tegen de spoorsignalisatie gereden. Het mechanisme liep zware schade op en moest worden vervangen. Alle treinen van en naar Knokke-Heist moesten daardoor een tijdlang over één spoor.

De Chiro Heist zet z’n vijfde werkingsjaar in met een uitgebreid showgebeuren

De ‘Startdag 2009’ wordt op zondag 13 september het begin van een echt feestjaar voor de Chiro Heist. Die bestaat namelijk vijf jaar. Op het Chiroplein in de Noordstraat in Heist start om 13u een evenementennamiddag met de opening van een speelstraat. Daarin diverse springkastelen, straatanimatie en volksspelen voor alle leeftijden. Na de kennismaking met de verschillende aspecten van de Chiro kan men zich ook inschrijven voor het nieuwe werkingsjaar. De Slotshow begint om 17u. Daarbij staat een optreden van Sam Goris op het programma en een dj-set van Knal.

Zonnige augustus zorgt voor meer verdwaalde kinderen op het strand

In de eerste helft van augustus zijn er in de badplaatsen van Knokke-Heist tot De Panne bijna evenveel kinderen verloren gelopen dan tijdens de hele maand juli. Dat heeft Dominiek Vervaecke van het bedrijf Media Consulting bekend gemaakt. Dat bedrijf baat de verdwaalpalen op de stranden uit. In de eerste 14 dagen van de maand raakten 533 kinderen hun ouders of begeleiders kwijt op het strand. In heel juli waren het er 537. Tijdens de maand augustus vorig jaar liepen 292 kinderen verloren. Toen waren er veel minder stranddagen.

Donderdagmorgen in het Casino Zomerlezing: “De crisis voorbij?”

Het hoogtepunt van de kredietcrisis is volgens Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds, achter de rug. Maar is dit ook zo? Daarom laat de Oostkustacademie donderdag in het Casino Knokke 3 specialisten aan het woord om een actuele stand van zaken te geven en een blik op de toekomst. Het gaat om Luc Versele & Fons Verplaetse en speciale gast Mark Eyskens. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Knokke-Heist vraagt minister bescherming zilvermeeuwen op te heffen

Vanwege de gigantische overlast die door de zilvermeeuwen veroorzaakt wordt heeft Knokke-Heist aan Vlaams minister Joke Schauvliege gevraagd om de bescherming van die dieren op te heffen. De laatste maanden krijgt de kustgemeente een stijgend aantal meldingen binnen van inwoners en toeristen die klagen over het agressieve gedrag van zilvermeeuwen. Vroeger beperkten de klachten zich tot geluidsoverlast en vervuiling door uitwerpselen en het openpikken van vuilniszakken. Nu is er echter steeds meer sprake van fysieke agressie ten opzichte van de mens. Zo gaan de zilvermeeuwen over tot stoutmoedige luchtaanvallen. Daarbij storten ze zich op aperitiefhapjes of gaan aan de haal gaan met een belegd broodje of een zak friet uit handen van verbouwereerde slachtoffers. Ondanks het schudden van meeuweneieren en experimenteren met bitter smakende vuilniszakken blijft de zilvermeeuwenpopulatie toenemen. Sommige appartementbewoners durven zich zelfs niet op hun balkon begeven, uit schrik voor de schijnaanvallen. Indien de meeuwenproblematiek zo verder escaleert, hypothekeert dit het toerisme en de lokale economie aan de Belgische kust. Voor Knokke-Heist is de maat dan ook meer dan vol. Vlaanderen maakt in zijn jachtwetgeving geen gebruik van de Europese uitzonderingsmogelijkheid om toch te mogen jagen op de zilvermeeuw. Knokke-Heist wil nu dat Vlaams Minister voor Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege een einde maakt aan deze onhoudbare situatie.

23.8.09

Door regen en wind geteisterd haakte helft van de renners af in Ronde van Ierland

Lars Petter Nordhaug heeft zondag de laatste etappe in de Ronde van Ierland op zijn naam geschreven. De Noor was de sterkste in een rit over 185 kilometer van Bantry naar Cork. De uiteindelijke eindzege na 3 étappen ging naar de Brit Russell Downing, die ook de eerste etappe won. Het weer in het Zuidoosten van Ierland was verschrikkelijk. Meer dan de helft (56) van de 103 renners aan de start zondagmorgen hebben de derde en laatste rit niet uitgereden. Ze hielden het in de stromende regen voor bekeken. Onder hen Lance Armstrong en ook Heistenaar Benny De Schrooder.


lancearmstrong: "About to fly to Dublin. Rough day today on the bike. The ol' back was not in a good way and st patty's hill wasn't looking too cozy".

Einduitslag Ronde van Ierland

Ideaal weer voor Beachtriathlon bij Surfers’ Paradise

Omringd door talrijke supporters hebben zondag niet minder dan 213 sportievelingen deelgenomen aan de 6de editie van de Surfers’ Paradise Beachtriathlon. Dat zijn er ongeveer een kwart meer dan vorig jaar. Onder de atleten: 60 individuele deelnemers, 51 trio’s en 40 vrijwilligers. Twintig “redders” in boten en kayaks hebben alles in goede banen geleid. De Beachtriathlon bestond uit 500 m zwemmen in een vlakke Noordzee, mountainbiken in de Lippenslaan en dan lopen op het hard zand, tot aan het “keun” en terug. Veel families en jongeren waren van de partij. De jongste deelnemer was amper 7 jaar. Bij de Heren Individueel ging de overwinning naar Wim Merlevede en bij de Dames naar Charlot Depoortere. Voor heel wat van de deelnemers was een en ander de ultieme voorbereiding voor de Zwintriathlon op woensdag 2 september.


De uitslagen:

Heren individueel
1 Wim Merlevede
2 Francis Hendrickx
3 Peter Vandekerckhove

Dames individueel
1 Charlot Depoortere
2 Isabelle Lombaert
3 Janice Short (GB)

Trio’s:
1 Toni Vandewalle/Nico Schiff/Malia Vandewalle
2 Katia Pauwels / Muriel Haerens / Dean Vandewalle
3 Susan Bosmans / Johann Bosman Isabelle Hauchecorne

Familietrio’s:
1 Familie Beller Nigel/Elliot en Michel
2 Familie Vandeberghe Alex / Jean- Marc en Muriel
3 Familie Van Thillo Christian / Nathalie en Marion

Scheldesaga: Nederland krijgt pas Vlaams geld bij 'ontpoldering zoals afgesproken'

De Vlaamse regering is niet van plan om 300 miljoen euro aan Nederland te geven, voor nieuwe natuur na de uitdieping van de Westerschelde. Het geld komt er pas als de Hedwigepolder ontpolderd wordt. In het Scheldeverdrag tussen Vlaanderen en Nederland staat dat de Hedwigepolder weer natuurgebied wordt. Maar het Nederlandse kabinet wil dat niet meer. Dat zorgt voor vertraging bij de verdere uitdieping van de Westerschelde. Het einde van het gehakketak is blijkbaar nog niet in zicht.

Rommelmarkt in de Duivelsput in Knokke

Op zondag 6 september organiseert de wijk rond de Duivelsput in Knokke zijn jaarlijkse rommelmarkt. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Albert Frère verkoopt z’n wijn voor het goede doel

De Knokke-Heistse tweedeverblijver baron Albert Frère laat een fractie van zijn reusachtige collectie wijnen veilen. Het bekende Londense veilinghuis Sotheby's brengt op 23 september 484 kavels bordeaux en champagne uit de wijnkelder van de 83-jarige Frère onder de hamer. Het duurste lot wordt volgens de schatting een 'Impérial' (zes liter) van Château Pétrus uit het jaar 2000, die tussen 15.000 en 20.000 euro waard is. De volledige verkoop zal zo'n 1,1 miljoen euro opleveren. Dat geld is bestemd voor de Stichting Charles-Albert Frère, genoemd naar de zoon van de miljardair die in 1999 bij een auto-ongeval om het leven kwam. Hij was pas 19. Om zijn herinnering levend te houden, richtte zijn familie een stichting op die zich inzet voor verwaarloosde en zwaar zieke kinderen. De stichting steunt onder meer een dagcentrum waar veertig autistische en mentaal gehandicapte kinderen tussen twee en zes jaar begeleid worden.