17.4.10

Cheques voor projecten van Kiwanis Knokke-Zoute

In het Casino Knokke was er een druk bijgewoond eerste voorjaarsconcert van Kiwanis Knokke-Zoute met optreden van onder meer Alix Lagasse uit de badstad onder begeleiding van “Het Kamerorkest”. Na de voorstelling werden cheques overhandigd aan de sociale projecten van service club. Het ging daarbij om Mama’s voor kinderen (7500 €), het VLOT in Zeebrugge (5000 €), De Berkjes uit Brugge (5000 €) en Artsen Zonder Vakantie (1500 €).

16.4.10

Knokke-Heist tevreden over voorjaarsvakantie

In Knokke-Heist heeft de logiessector een geslaagde paasvakantie achter de rug. Dat is ook in de andere badplaatsen het geval. De meeste hotels kenden een maximale bezetting tijdens de weekends. De bezetting tijdens de midweken was matiger maar niet slecht. "De hotels zijn tevreden", zegt voorzitter Daniel Despiegelaere van Toerisme Knokke-Heist. "Met mooi en droog weer hebben we veel mensen kunnen overtuigen om naar de kust af te zakken", aldus Despiegelaere. “Zowel dagjesmensen als verblijfstoeristen”. In de badstad kon men ook vaststellen dat er veel jeugd aanwezig was. Dat was niet altijd een goede zaak, gezien dat leidde tot overlast en vechtpartijen.

Sportieve badstad bereidt zich voor op de Knokke 10K

Langzaam maar zeker bereiden sportievelingen in de badstad zich voor op de traditionele loopevemementen van 1 mei. Het Deva-Marathonteam Knokke-Heist heeft heeft trouwens zopas het vernieuwde parcours gelopen van de Knokke 10K . Op 1 mei lopen de leden van het Deva-Marathonteam namelijk met gekleurde ballonnen. Dat moet een en ander makkelijker maken voor de andere deelnemers, die zich bij het lopen kunnen richten naar een of andere kleur.


Deze tabel geeft u een overzicht van de richttijden en de kleur van de overeenstemmende ballon.
40 min - witte ballon
45 min - gele balon
50 min - oranje ballon
55 min - rode ballon
1 uur - groene ballon
1 uur en 5 min - paarse ballon 1 uur en 10 min - blauwe ballon

Zijspiegels sneuvelen voor cocaïneorgels in Knokke-Heist

Tijdens het paasverlof werd in Knokke-Heist door onbekenden heel wat schade toegebracht aan geparkeerde wagens. In veel gevallen ging het om het afbreken van de zijspiegels van de auto’s. Dit is niet toevallig. Het vermoeden bestaat namelijk dat de spiegels gebruikt worden voor het verdelen van lijntjes cocaïne. De politie heeft de jacht op de invoer van verdovende middelen de laatste tijd dan ook verder opgedreven. Nederlandse agenten controleren bijna continu de passagiers die van het fietsvoetveer in Breskens stappen. Wie zelfs met de kleinste hoeveelheid betrapt wordt betaalt bij onze noorderburen 400 euro boete. De politie van Knokke-Heist controleert bij Herdersbrug ook steeds vaker de bus uit Nederland.

Dell’Anno van “Mijn Restaurant” nipt aan dood ontsnapt

Bij het ongeval met een spookrijder donderdagnacht op de E403 in Roeselare, was ook Knokke-Heistenaar Claudio Dell'Anno betrokken. Claudio reed met een terreinwagen in op een van de wrakken van de wagens die frontaal gebotst waren. Hij overleefde de zware klap, maar moest verzorging naar het ziekenhuis. Hij kwam er van af met enkele gekneusde ribben. Bij het ongeval kwamen de spookrijder en een vrouw in de aangereden volumewagen om het leven.

Knokke-Heistse moordenaar en oplichter LaCote zit in Zimbabwe

Na bijna twee jaar heeft het gerecht in Brugge opnieuw een spoor naar Jean-Claude LaCote, een Canadees-Ivoriaanse man uit Knokke-Heist, die wegens moord moet terecht staan. De 43-jarige meester-oplichter, die in 1996 in De Haan een Britse ingenieur vermoordde, sloeg samen met zijn vrouw Hilde Vanacker op de vlucht en is nu boven water gekomen in Zimbabwe. Binnen enkele maanden moeten ze samen terechtstaan voor het assisenhof in Brugge. Zimbabwe zal LaCote zo goed als zeker niet uitleveren, zegt Jean-Marie Berkvens, procureur des Konings in Brugge.

Vier dagen na de moord op de 44-jarige Britse ingenieur Marcus Mitchel in De Haan pakte de politie Jean-Claude LaCote en zijn vrouw Hilde Vanacker op. In september 1996 werd hij door de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Gent vrijgelaten. LaCote verdween met de noorderzon, eerst naar Canada en later naar Zuid-Afrika. Daar werd hij als John LaCote een nationale beroemdheid als maker van de docudramareeks 'Duty Calls' over de politie in Johannesburg.

Het hele verhaal lees je in de Zuid-Afrikaanse krant The Star.

15.4.10

Chinese haven neemt toch belang in Zeebrugge

Shanghai International Port Group wil dan toch belang nemen in APM Terminals in onze kusthaven. Dat zegt Lloyd’s in Londen. De Chinese groep zou bereid zijn om een minderheidsparticipatie van 25 procent te verwerven in de Zeebrugse containerterminaldochter van Maersk. SIPG tekende in 2006 een intentieverklaring om een belang van 40 procent te nemen in de Zeebrugse terminal. Later kwamen de Chinezen echter terug op de aangekondigde investering. Nu ligt een deel van die participatie weer op tafel. Door het Chinese akkoord kan Zeebrugge zijn positie in de trafieken tussen Europa en Azië straks gevoelig versterken.

Geld voor restauratie Hoekemolen langs N49

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois trekt 260.000 euro uit voor de restauratie van de Hoekemolen langs de Natiënlaan in Damme. “Molens zijn immers typisch voor onze lage landen aan de zee. Er stonden er ooit duizenden in Vlaanderen. De weinigen die nog overblijven moeten we koesteren,” zegt Bourgeois. De Hoekemolen zal zowel binnen als buiten technisch gerestaureerd worden. Deze stenen windmolen werd in 1981 geklasseerd als monument en de onmiddellijke omgeving werd beschermd als dorpsgezicht. De molen werd voor het eerst vermeld in 1324. De molen komt ook voor op heel wat historische landkaarten, onder meer op de kaart van het Brugse Vrije, in 1579 geschilderd door Pieter Pourbus. Op 27 juli 1839 werd de korenwindmolen door een zware stormwind geveld en volledig vernield. De huidige Hoekemolen dateert van 1840 en werd intussen reeds meerdere malen hersteld. Volgens eigenaar Erfgoed Vlaanderen moet er heel wat gerestaureerd worden, onder meer de stenen molenromp en het schrijnwerk.

Meer Kanaalboekingen door vulkaanas

Mensen die hun reisplannen van en naar Groot-Brittannië in rook zaken opgaan door de vluchtenstop vanwege het gevaar van vulkaanas waren donderdag snel om alternatieven te zoeken. Eurostar, dat treinreinigers onder het Kanaal vervoert, zegt dat treinen vanuit Londen naar Parijs en Brussel snel vollopen. Ook de rederij P&O spreekt van toenemende boekingen op de route van Hull naar Zeebrugge en Rotterdam, en van Dover naar Calais.

Parkeeroverlast in Zeebrugge door Knokke-Heists parkeerplan

Zoals eerder gemeld zetten Knokke-Heistse toeristen sedert de invoering van het parkeerplan hun wagen toenemend weg op parkeerplaatsen in Zeebrugge. Dat is het geval langs de Koninklijke baan en ook op de parking ter hoogte van het Brittanniadok bij Heist-West. Mensen die langere tijd in de badstad verblijven parkeren hun wagen echter ook op de parkeerplaats bij de kerk in Zeebrugge en nemen dan de tram naar Knokke-Heist. Gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke wil nu dat Stad Brugge maatregelen neemt. Onder meer wordt gedacht aan het invoeren van een blauwe zone met een parkeertijd van 3 of 4 uur en eventueel het voorzien van bewonerskaarten.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist in de voorbije week vind je HIER.

Criminelen met verlof in Knokke-Heist

Knokke-Heistenaars klagen weer volop over de overlast die veroorzaakt wordt door criminele elementen, die zich momenteel onder de paastoeristen mengen. Afgezien van de overlast van jongeren in de bekende uitgangsbuurten wordt ook toenemende agressie vastgesteld. De politie heeft de handen vol. Zowat overal wordt extra gepatrouilleerd, ook door agenten in burger. De veiligheid van de politiemensen komt daarbij regelmatig in het gedrang. Zopas werd een inspectrice van politie het borstbeen ingestampt door een jongeman die een opmerking kreeg over het wildplassen. In de Lippenslaan werd een bejaarde vrouw, die terugkeerde naar haar appartement, bedreigd door jongeren die in het Frans om geld vroegen, en vervolgens haar portefeuille afpakten. Door het luide geroep van de dame slaagde een omstander erin om de dader in te rekenen en het geld te recupereren. Een politiepatrouille heeft ook drie Brusselse jongeren in de kraag gegrepen die vlakbij de Zeedijk gestolen fietsen aan het herspuiten waren. Het ging om twee minderjarigen en één meerderjarige. Verder toeren ook zigeunervrouwen in villabuurten rond. Ze controleren welke villa’s bewoond zijn en welke niet, en dus in aanmerking komen voor dievenbezoek. De politie in de badstad is inmiddels ook permanent met een interventieploeg aanwezig in de buurt van het Van Bunnenplein en de Kongostraat in Knokke. Dat heeft te maken met vandalisme en een toenemend aantal vechtpartijen. Er zouden geen jongeren uit Knokke-Heist bij betrokken zijn.

Vulkaanas straks ook boven onze regio?

De verwachting is dat neerdalende as van de actieve IJslandse Eyjafjallajokull-vulkaan ook boven onze regio zal aankomen. In hoeverre dit eventueel voor overlast bij de bevolking kan zorgen is nog niet duidelijk. Wel is er grote hinder in het luchtverkeer. Ook in de hele Benelux worden tijdelijk luchthavens gesloten. De aswolk bemoeilijkt niet alleen de zichtbaarheid. De as van een vulkaan bestaat uit verpulverde gesteenten en glas en kan grote schade toebrengen aan de straalmotoren van vliegtuigen. De aswolk van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Laki zorgde onder meer aan onze kust voor zeer strenge winters in de jaren 1783 en 1784.

14.4.10

Pleinterras op ‘Place m’as-tu vu’ tegen 1 juli

Zoals gehoopt wordt tegen het begin van de zomervakantie op 'Place m'as-tu vu' in Het Zoute een groot consumptieterras ingericht. Eerder verdween met het slopen van hotel Carlton het laatste terras aan het bekende Knokse flaneerplein. Kort geleden werd door de gemeente toelating gegeven voor het uitbaten van het pleinterras aan een consortium dat bestaat uit Traiteur Cardinal, Yssi’s en restaurant Jardin Tropical. De concessie heeft een looptijd van drie jaar. De nieuwe uitbaters willen op het plein de sfeer van weleer herstellen. De open terrassen komen langs de zijkanten van het plein. Met het gebruik van de kleuren rood en wit wil men alvast duidelijk de link naar het Zoute leggen. Voor de gemeente was onder meer een architecturaal kwaliteitsvol concept en de uitstraling van de uitbating van belang. Het winnend ontwerp is een concept van E&L Architecten. Het is het enige van de drie kandidaturen, dat conform de stedenbouwkundige voorwaarden werd ingediend. Als enigen hebben zij ook een visie uitgewerkt die uitgebreid ingaat op hoe trends geïntegreerd zullen worden en door welke waarden de onderneming zich zal laten inspireren. Op de gemeenteraad van april zal het ontwerp van concessieovereenkomst ter goedkeuring worden voorgelegd.

Sincfala zorgt voor interessante Erfgoeddag

Het Sincfala museum in Heist maakt zich klaar voor de Erfgoeddag die op zondag 25 april gehouden wordt. Daarbij wordt zowel aan het volwassen publiek gedacht als aan de kinderen. Om de paar uur zijn rondeleidingen gepland in het Museum van de Zwinstreek. Een gids geeft daarbij deskundige uitleg. Om 10u zondagmorgen geeft Katrien Vervaele een lezing over haar boek “Vissersvrouwen”. Vervaele, die in Zuienkerke woont, laat in haar boek 26 vissersvrouwen aan het woord. De Erfgoeddag 2010 staat verder ook in het teken van ‘Fake’. Vandaar dat bij Sincfala kinderen van 6 tot 12 jaar op zoek gaan naar voorwerpen die mogelijk niet op hun plaats staan. Hoort een kordenbreinaald wel thuis op de toog van het visserscafé? De toegang voor de lezing, de rondleiding en een bezoek aan het museum is op Erfgoeddag gratis.


Praktische informatie
Hele dag van 10 tot 18 uur
Toegang: gratis
Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140 - 8300 Knokke-Heist
Tel.: 050 630 872 - E-mail:
sincfala@knokke-heist.be

Teddy Scholten pas echt grote ster nà Knokke

Bij de crematie van de recent overleden zangeres Teddy Scholten-van Zwieteren werd onder meer stil gestaan bij het feit dat de Nederlandse zangeres ‘groot’ geworden is na het winnen van het Songfestival in 1958 én het Knokke-festival in 1960. Teddy Scholten stond in het Casino Knokke in de finale samen met Willy Alberti, Corry Brokken, Rita Reys en Ton van Duinhoven. Het was vooral na haar overwinning in Knokke dat ze echt een grote ster werd bij onze noorderburen. Halverwege de jaren zeventig eindigde Scholten haar zangcarrière en werd public-relationsfunctionaris van het hoofdbestuur van het Nederlandse Rode Kruis. Teddy Scholten was in 1926 geboren in Rijswijk en is 83 jaar geworden.

Op de foto: links Teddy Scholten in Knokke

Evenement van De Dunestampers in Knokke

Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist

Meisje overvalt krantenwinkel in Westkapelle

Dinsdagavond is een gewapende overval gepleegd op Dagbladhandel "Millennium" in de Dorpsstraat in Westkapelle. De gemaskerde dader kwam rond kwart voor 6 de winkel binnen en eiste geld. De winkelier liep naar de achterkamer en liet de politie bellen. De overvaller is daarop in paniek weggevlucht. De uitbater liep de overvaller achterna en kon die overmeesteren. Het ging om een meisje uit Bredene, dat over een maand 18 jaar wordt. Ze had een namaakpistool en een mes bij zich. Het meisje was ontsnapt uit de gesloten instelling ‘De Zande’ in Beernem. Ze is woensdag voor de jeugdrechter geleid.

Elektronisch scorebord voor FC Heist

Op terrein A van stadion De Taeye in Heist wordt nog dit voorjaar een elektronisch scorebord geïnstalleerd. Het nieuwe scherm moet het bord vervangen uit het vervlogen 'manueel' tijdperk. Het scherm kan uiteraard van op afstand bediend worden. Bij het toekennen van een doelpunt zal het woord GOAL een 5-tal seconden pinken op het scorebord. Daarna komen de stand en de speeltijd weer op het scherm. De kostprijs van het elektronische scorebord bedraagt 6.000 euro en het wordt geleverd door het gespecialiseerde bedrijf Westerstrand uit Heule.

13.4.10

Maurice Lippens herverkozen bij GBL

Maurice Lippens is dinsdag herverkozen als bestuurder van de GBL holding. Ondanks het verzet van kleine aandeelhouders haalde Lippens het met 99,82% van de stemmen. Vooral Albert Frère heeft op de aandeelhoudersvergadering het bestuursmandaat van Maurice Lippens fel verdedigd. Hij maakte duidelijk dat de Fortis-affaire wat hem betreft geen enkele invloed hoeft te hebben op het bestuur van GBL. Het mandaat van Maurice Lippens is met drie jaar verlengd. Toch bleek duidelijk dat Lippens alleen benoemd werd bij de gratie van de grote aandeelhouders. Van de 224 aandeelhouders in de zaal - voornamelijk kleine beleggers - stemden er slechts vier voor de verlenging. Tijdens de vergadering raakte ook bekend dat Lippens vorig jaar 62.500 euro opstreek als vergoeding voor zijn bestuursmandaat bij GBL.

Amanda Lepore stript voor einde Fotofestival

De bekende transseksuele Amanda Lepore komt naar Knokke-Heist. De Amerikaanse pin-up ster uit Cedar Grove in New Jersey zal het prestigieuze Fotofestival in de badstad afsluiten. Dat gebeurt in het kader van het ‘Kissing Project’ van fotograaf Kris De Witte. Hij portretteert in Galerie Moreal kussende beroemdheden van over de hele wereld, waaronder ook Amanda Lepore. Zij zal op vrijdag 23 april in de Kitsch Club een optreden ten beste geven, gevolgd door een stripact.

Nieuwe stadskrant straks weer in de bus

In Knokke-Heist wordt komende dinsdag de nieuwe Stadskrant weer busbedeeld. De gemeentelijke spreekbuis bevat dit keer onder meer nieuws over het aanstaande Bijensymposium, Heulebrug, het zwembad, de plannen voor het nieuwe rusthuis in Heist, sms-parkeren, het Zwin en de stand van zaken van de wegwerkzaamheden. Ook online kan men hier alvast de nieuwe Stadskrant doornemen. Wie geen stadskrant ontvangt kan steeds een exemplaar halen in Scharpoord, de stadhuizen en de sporthallen in de badstad.

Werken Zeebrugse jachthaven liggen voorlopig stil

Er wordt al 4 en een halve maand niet verder gewerkt aan de nieuwe jachthaven in Zeebrugge. Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, dat verantwoordelijk is voor de aanleg, bevestigde zopas dat de werken in het slop zitten. Er zijn problemen met de stabiliteit van de ondergrond. Onder meer daardoor zou het werk 2 miljoen euro gaan kosten. Dat is dubbel het bedrag dat eerder begroot werd. Voor de werken kunnen hervat worden is nu een nieuwe goedkeuring nodig van de dienst financiën. Mogelijk zal het werk nu pas begin volgend jaar kunnen afgerond worden.

Moderne etiquetteregels in Scharpoord

Komende woensdag kan men in Scharpoord aan de weet komen hoe het zit met etiquette en omgansvormen in de 21ste eeuw. Op dat vlak is de laatste jaren namelijk heel wat veranderd. Onder meer door de moderne technologie en nieuwe levensgebruiken komt men tegenwoordig steeds meer in situaties terecht waar de traditionele etiquette geen antwoord op heeft. Hoe het wel moet wordt woensdag uit de doeken gedaan tijdens een avond van de Gezinsbond op 21 april. Moet ik altijd antwoorden op een e-mail? Op welke momenten van de dag mag ik iemand bellen op zijn gsm? Hoe begroet ik iemand op een walking dinner als ik al een glas, bord én vorkje vast heb? Een van mijn gasten is een moslim, moet ik het menu aanpassen? Hoe ga ik om met een demente, slechtziende of slechthorende persoon?


Woensdag 21 april om 20 uur in CC Scharpoord
Toegang: 4 EUR voor leden Gezinsbond en Uitpas, 8 EUR voor niet-leden.
Meer info bij Fabienne Maes, tel. 050 62 30 44 of CC Scharpoord tel. 050 630 430
Een activiteit i.s.m. Cultuurcentrum en Oostkustacademie.

Straks zachter en (bijna) kalkvrij leidingwater in Knokke-Heist

Over een tweetal jaren zal het Gemeentelijk Waterbedrijf in Knokke-Heist zachter drinkwater leveren. Dat wordt mogelijk door het zuiveren van water uit het Leopoldkanaal. Dat zal gebeuren bij middel van geavanceerde membraantechnieken, de zogenaamde omgekeerde osmose. Dit betekent meteen ook een grotere bevoorrading van water in eigen beheer. Grootste pluspunt zal echter de zachtheid van het water zijn. Uitgedrukt in 'Franse graden' heeft het water in Knokke-Heist momenteel nog een hardheid van 40. Straks ligt dat ergens tussen de 15 en 20 hardheidsgraden. Het verschil is dermate groot dat in de meeste gevallen voor allerlei apparaten geen ontkalkingsproducten meer zullen nodig zijn.

Creamers straks ook in Knokke-Heist?

Knokke-Heist is toeristisch vaak haantje de voorste. Zo pakte de badstad jaren geleden al uit met jobstudenten om de bezoekers beter te informeren. Ondertussen zijn dat mobiele informanten geworden. De vraag is nu of Knokke-Heist ook het initiatief van de Franse Atlantische badplaats Les Sables d’Olonne zal volgen. Deze 'station balnéaire' zegt zo bewust te zijn van z’n zomerse ‘zonnigheid’, dat men twee ‘creamers’ gaat inhuren. Dat zijn jobstudenten die de mensen op het strand professioneel gaan insmeren met zonnebrandolie. Vermoedelijk zal het eerder gaan om jongeren die informatie aan de strandrecreanten zullen verschaffen over het gebruik van de juiste beschermingsfactor en gratis stalen zullen uitdelen.

Toeristen kunnen surfen om info in Knokke-Heist

In Knokke-Heist kunnen de bezoekers ook buiten de openingsuren van de dienst Toerisme de nodige informatie inwinnen. “Daartoe werden touchscreens geïnstalleerd aan de buitenzijde van de toerismekantoren in Knokke en in Heist” zegt toerismevoorzitter Daniel Despiegelaere. Dit technisch snufje stelt passanten in de gelegenheid om dagelijks vanaf 18u te surfen op de toeristische website van Knokke-Heist. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zoeken naar een restaurant of naar een geschikt hotel. De toeristische dienst in Knokke-Heist is voor de rest 363 dagen van het jaar open en krijgt soms 2.000 bezoekers per dag over de vloer.

Hoe werkt het in de praktijk?

Dit systeem projecteert een beeldscherm op de ruit. De toepassing maakt gebruik van doorzichtprojectie. Deze nieuwe techniek zorgt voor projectie vanaf de achterzijde en werkt op basis van een zelfklevende doorzichtige folie. De folie is aangebracht aan de binnenzijde van de winkelruit en een projector belicht de folie van binnenuit. De folie, de projector en de beschikbare afstand, bepalen het formaat van het presentatiescherm. In combinatie met een touchfolie wordt de ruit een groot touchscreen. Deze innovatieve techniek is duidelijk, simpel en doeltreffend. Aangezien er hier geen sprake is van een lcd-scherm achter de winkelruit is de kans op diefstal minimaal.

Jonge bestuurder belandt in het Leopoldkanaal

Maandagavond is een jongeman van 20 met z’n wagen in het Leopoldkanaal gereden. Dat gebeurde op de weg tussen Westkapelle en Brugge, nabij de Groene Wandeling . Om een nog onbekende reden raakte de jonge bestuurder de controle over z’n voertuig kwijt, reed tegen een boompje en belandde zo in het afwateringskanaal. Hij slaagde erin zichzelf te bevrijden maar werd met onderkoelingsverschijnselen afgevoerd naar het ziekenhuis. Op dezelfde plaats zijn al vaker gelijkaardige ongevallen gebeurd.

12.4.10

Een derde minder bouwvergunningen in Knokke-Heist

In 2009 werden in Knokke-Heist in vergelijking met het jaar ervoor een derde minder vergunningen afgeleverd voor de bouw van appartementen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. De crisis is dus ook in de badstad duidelijk voelbaar, meer nog dan in de rest van het land. In het Vlaams Gewest daalde het aantal afgegeven bouwvergunningen voor appartementen met 19 procent. Elders aan de kust ligt dat percentage nog hoger. Knokke-Heist spant echter de kroon wat de terugval van het aantal bouwvergunningen betreft. Sinds 1996 sprongen 2005 en 2006 eruit als topjaren voor het verlenen van bouwvergunningen. Vastgoedexpert Philippe Janssens zegt: “Die piek had te maken met de lage rente. Vooral de bouw van appartementen werd daardoor aangezwengeld. Nu zie je juist die appartementen inzakken. Het aantal bouwaanvragen voor woningen daalt ook, maar een stuk minder. Zeker in de steden. Daar blijft behoefte aan eensgezinswoningen.”


De cijfers voor de residentiële en niet-residentiële nieuwbouw en renovatie voor elke gemeente in ons land kan men hier bekijken.

Kroatische dievegge ingerekend

De politie van Knokke-Heist heeft een vrouw opgepakt die had ingebroken in een aantal appartementen in Knokke. Ze was daarbij vergezeld van drie anderen. Die konden echter ontkomen. De vier dieven waren uit Charleroi naar de badstad afgezakt om er hun slag te slaan. De vrouw had geen identiteitspapieren op zak. Ze verklaarde van Marokkaanse nationaliteit te zijn. Na onderzoek bleek echter dat het om een Kroatische vrouw ging. Ze werd inmiddels voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brugge.

Sportlaan even onderbroken

Op dinsdag 13 april wordt in Knokke de Sportlaan voor één dag onderbroken aan de kant Meerlaan. Dat is nodig wegens sleufwerkzaamheden voor de nutsmaatschappijen. Plaatselijk verkeer in de Sportlaan is mogelijk vanaf de Majoor Vandammestraat. Het kruispunt Koningslaan/Nestor de Tièrestraat - Lispannenlaan zal in de loop van de week worden opengesteld voor het verkeer. Midden mei wordt het nog wel even afgesloten voor asfaltering.

Zaterdag ooievaarswandeling in Het Zwin

Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist

Gelijkspel of winst voor Knokke-Heistse ploegen

Voor de Knokke-Heistse ploegen was zondag winst of gelijkspel weggelegd. In Eerste Provinciale speelde FC Knokke op verplaatsing 1-1 gelijk tegen Oostkamp. Knokke staat op de 5de plaats in het klassement met 50 punten. In Derde Provinciale B versloeg FC Heist de ploeg van Davo Westende met 3-2. VVWestkapelle mocht meteen een 5-0 toevoegen voor het geplande treffen tegen laatst geklasseerde Hoger Op Oostende. VVW blijft leider van het klassement met 60 punten. Heist staat 9de met 40 punten.

Met belgerinkel naar.. Het Zwin

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gaat op zaterdag 8 mei een reeks evenementen bundelen tot één grote familienamiddag. Het gaat om de activiteiten: Met Belgerinkel naar de Winkel, de Internationale Dag van de Fair Trade, Zwin op Stelten en de fietsgravering. De fietskaravaan trekt van de Oxfam Wereldwinkel via een aantallandbouwbedrijven naar het Zwin. De deelnemers krijgen dan onder meer de kans om kennis te maken met de heraangelegde paden van het natuurreservaat. Vervolgens gaat het weer richting Zoute en het Verweeplein.


Inschrijven voor 1 mei via de dienst Milieu & Natuur: (dennis.monbaliu@knokke-heist.be; tel. 050 630 188).

Knokke-Heistenaars trotseerden de Sahara

De 37-jarige Natalie Camerlynck en de 42-jarige Said Harrak, beiden uit Knokke-Heist, hebben met succes de 25ste 'Marathon Des Sables' door de Sahara doorstaan. Zondag werd de 8ste en laatste etappe gestapt over een afstand van zo’n 21km, van Erg Znaigui naar Merzouga. De wedstrijd werd andermaal gewonnen door Mohammed Ahansal, die ook alle andere etappes op z’n naam had gezet. Zijn totaaltijd was 19u 56 minuten. Said Harrak uit de badstad wist beslag te leggen op de 267ste plaats in 40u 48 minuten. Natalie Camerlynck staat 411de in de rangschikking. Zij wandelde de 8 etappes door de Sahara in 45u en 36 minuten. In het damesklassement leverde haar dat een 34ste plaats op, op 139 dames. Tijdens de etappes dienden 90 Sahara-doorkruisers af te haken, vooral wegens problemen met de voeten en dehydratatie. Natalie en Said kwamen vooral onder de indruk van de vele toplopers, de ongelooflijke landschappen en de enorme organisatie. Niettegenstaande de ontbering van 6 dagen slapen in open lucht op harde ondergrond, niet wassen, geen toiletten, alleen loopkledij, juist genoeg drinken en eten…vonden zij het samen met alle andere Belgen een fantastische beleving. Zij deelden de “tent” met Tom Waes, die door een VRT cameraploeg werd gevolgd in het kader van zijn programma “Tomtesteron”. De de uitzending “Marathon des Sables” staat geprogrammeerd op 20 juni.


Hier de uitslagen van Natalie en Said

Algemeen klassement heren:
1) Mohamad Ahansal (D 1 - MAR): 19h 55’ 08’’
2) Salameh Al Aqra (D 391 -JOR) : 20h 46’ 30’’
3) Michael Wardian (D 698-USA): 23h 11’ 03’’

Algemeen klassement dames:
1) Monica Viladomiu Aguilera (D 1020-ESP) : 29h 54’ 11’’
2) Jolanda Linshooten (D 90-NDL) : 30h 30’ 09’’
3) Jennifer Salter (D 936 – GBR) : 30h 48’ 36’’

Stad Brugge denkt nooit na bij het plannen van werken in hun Zeebrugse kolonie

In Zeebrugge is er heel wat onvrede onder de inwoners en bezoeker over de werken die in de gemeente worden uitgevoerd pal tijdens het vakantieseizoen. Aan de enige kant worden deze zomer op de strandwijk werken gepland voor het aan land brengen van de stroomkabel naar het windmolenpark van Belwind. In volle seizoen zal een sleuf gegraven worden en vrachtwagens af en aan rijden. Verder is in het dorp het Donaaspark tot in november onbruikbaar. De voornaamste speelplek voor kinderen en wandelbestemming voor ouderen in Zeebrugge wordt helemaal heraangekleed. Het getuigt van slecht bestuur en idiote planning dat ze die werken laten beginnen op het moment dat kinderen en ouderen van de zomer kunnen genieten.

11.4.10

Tevreden over eerste helft paasvakantie

Van Knokke-Heist tot De Panne lijkt de toeristische sector tevreden over de eerste helft van de paasvakantie. Het paasweekend was het drukst. In de badstad waren de hotels tot 80 procent bezet. Maar ook de eerste midweek scoorde voldoende. Toch was de concurrentie wintersport nog duidelijk merkbaar. Toerisme-voorzitter Daniël Despiegelaere is van mening dat er in de tweede helft van de paasvakantie meer tweede verblijvers zullen opdagen. Ook zijn de hotels voor de tweede week al voor 60 procent bezet. Ook over de opkomst van dagtoeristen is hij zeer tevreden. Toerisme Knokke-Heist stelde verder vast dat er opnieuw meer Frans gesproken werd in de badplaats. "De Walen en Brusselaars vinden opnieuw de weg naar Knokke-Heist", zegt Despiegelaere. "Hopelijk blijft deze tendens aanhouden”. Een en ander zal uiteraard van het weer afhangen.

V-partijen debatteerden over de Vlaamse toekomst in Heist

Zondag organiseerde de plaatselijke afdeling van het Vlaams Belang in de Heistse zaal Ravelingen een debat tussen de zogenaamde V-partijen. Naast het Belang waren ook de Lijst Dedecker en het Vlott van Hugo Coveliers present. Grote afwezige was de N-VA. Tijdens de gesprekken werden hete hangijzers zoals Brussel-Halle-Vilvoorde en samenwerking tussen de V-partijen uitvoerig besproken. Ook over kwesties zoals een boedelscheiding tussen Vlaanderen en Wallonië en de toekomst van Brussel werd gedebatteerd. Uit de gedachtenwisseling bleek alvast, dat er zeker zaken zijn die de V-partijen scheiden, maar nog meer zaken die hen binden. Het Belang hoopt dat de Vlaamse kiezer daar volgend jaar z’n conclusies uit zal trekken.

Lions Brugge Maritime helpen het goede doel

De Lions Cub Brugge Maritime heeft zopas een reeks goede doelen in onze regio gesteund. In totaal ging het om een bedrag van 21.250 euro. Dat was het resultaat van initiatieven die een heel jaar werden georganiseerd, waaronder de speciale eindejaarsveilig bij de ZV. Cheques werden nu overhandigd aan ondermeer het “Seamen’s center Zeebrugge”, het zeemanshuis “Godtschalck” het bekende rustoord voor bejaarde vissers in Bredene, Beschut wonen Oostkust en Het Vlot, een therapeutisch kinderdagverblijf inZeebrugge. Dit jaar is de grote fundraising gepland op op zaterdag 21 augustus vanaf 12.30 u op de terreinen van de Zeebrugse Visveiling in Zeebrugge.


Meer info bij Karel De Jaeghere op nr.0496/40.20.22

Vrachtverkeer Dover daalt ruim zes procent

BZL. De veerdiensten van en naar Dover hebben in het eerste kwartaal van 2010 538.732 vrachtwagens verwerkt. Dat is 6,3 procent minder dan in dezelfde periode in 2009. In de maand maart kwam de daling uit op 5,2 procent met 198.886 vrachtwagens. Het passagiersvervoer daalde op kwartaalbasis met 6,7 procent, maar hier was in maart weer sprake van een lichte groei met 2,3 procent. Vooral het vervoer van bussen blijft grote klappen oplopen: de daling kwam op kwartaalbasis uit op bijna 13 procent. De haven van Dover verwerkt al sinds 2005 jaarlijks ruim meer dan twee miljoen vrachtwagens. Op basis van de huidige kwartaalcijfers lijkt dat aantal ook dit jaar weer gehaald te worden. Dover heeft diensten van P&O Ferries op Calais en sinds kort ook weer op Zeebrugge, van SeaFrance op Calais, van Norfolkline op Duinkerken en van LD Lines op Boulogne. De hoop is dat de verbinding Zeebrugge-Dover de slabakkende cijfers in de toekomst zal helpen goedmaken.