17.10.09

The Sunday Paper in Atlanta interviewt Mr Cavalia

Het interview met Normand Latourelle van Cavalia lees je HIER.

‘Zeebrugge Open’ wordt logo voor ontsluitingswerken

"Zeebrugge Open" is het logo waaronder de werken voor een betere ontsluiting van onze kusthaven zullen gebeuren. Dat werd bekend gemaakt op een informatiebeurs terzake. De Brugse burgemeester Moenaert benadrukte dat er goed gecommuniceerd moet worden met iedereen die betrokken is bij de werken. "Via een overlegstructuur willen we zoveel mogelijk rekening houden met de omwonenden", beloofde hij. Tijdens de opening van de informatieve tentoonstelling over de werken, hebben bewoners van Lissewege en Zwankendamme samen een petitie met meer dan 1.200 handtekeningen overhandigd aan burgemeester Moenaert en Vlaams minister Crevits. De ondertekenaars pleiten voor respect voor de leefbaarheid van beide polderdorpen.

Geslaagde eerste quiz van de heemkring ‘Heyst Leeft’

De eerste quiz van de heemkring ‘Heyst Leeft’ was vrijdagavond meteen een succes. De bedoeling was om de lokale verenigingen dichter bij elkaar te brengen. Dat gebeurde in zaal Ravelingen onder leiding van quizmaster Jan Claeys. Hoofd van de jury was schepen Danny Lannoy, tevens voorzitter van ‘Cnocke is Hier’. De 11 ploegen, die stuk voor stuk deelnamen onder een ludieke naam, kregen 100 vragen te verwerken handelend over zeer uiteenlopende onderwerpen. Winnaar werd het team Kizmiass met 73 punten, nipt gevolgd door de Vuurtorenwachters met 72 punten. De derde podiumplaats werd ingenomen door de Westkapelse Intellijeans met 69 punten. Elke deelnemende ploeg ontving een prijzenpakket, waaronder heel wat waardebons. Heyst Leeft is alvast van plan om in te gaan op het verzoek om dit initiatief volgend jaar te herhalen.

Zeebrugge deed meer trafiek met Azië en minder met Groot-Brittannië

In de periode van januari tot september is de goederenoverslag in Zeebrugse met 1,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft havenvoorzitter Joachim Coens bekendgemaakt. De totale overslag bereikte de 32,5 miljoen ton. Vooral de containers en gas zorgden voor het positief resultaat. De containertrafiek in de haven kende in de referentieperiode een groei van 10,6 procent tot 17,8 miljoen ton. De stijging is vooral te danken aan de toename van het intercontinentaal verkeer met Azië. De rijdende vracht kende evenwel een terugval met liefst 27,2 procent tot 6,8 miljoen ton. De daling is het gevolg van de verminderde economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk. De grootste reductie was er binnen het segment nieuwe wagens. De autotrafiek daalde met 44,9 procent tot 920.000 stuks. De vloeibare bulk met daarbij het aardgas liet een stijging van 32,6 procent noteren tot bijna 6 miljoen ton. De vaste bulk daalde met 18,5 procent tot 1,3 miljoen ton. Het stukgoed steeg met 1 procent tot 635.000 ton.

Mensensmokkelaars tussen Zeebrugge en Hull veroordeeld

Een koppel, dat deel uitmaakt van een internationale bende mensensmokkelaars tussen Zeebrugge en Hull, is door een Britse rechtbank veroordeeld. De 31-jarige Towfik Osman en de 40-jarig Deborah Minogue werden schuldig bevonden aan het smokkelen van 4 Indiërs. De feiten dateren van 2 september toen de vier werden aangetroffen in de kampeerwagen van het duo na een overtocht vanuit onze kusthaven. Beide mensensmokkelaars werden veroordeeld tot drie jaar cel.

16.10.09

Canadese krant 'The Gazette' over Magritte, Delvaux en Knokke-Heist

Je leest er HIER meer over.

Knokse Natiënlaan wordt groene boulevard

De Natiënlaan in Knokke-Heist krijgt een grondige en groene facelift. Zestig van de kastanjes die 10 jaar geleden als ‘millenniumbomen’ werden aangeplant om de Natiënlaan in Knokke een rustgevend uitzicht te bezorgen, zijn ondertussen dood door ziektes en ongevallen. Op advies van de groendienst worden de bomen nu geleidelijk vervangen door essen. Deze streekeigen bomen groeien gemakkelijk en zijn niet vatbaar voor ziektes. Daarnaast is het de bedoeling om van de Natiënlaan een ‘groene boulevard’ te maken. Dat gebeurt onder meer omdat het belang van de voornaamste invalsweg naar de badstad nog verder zal toenemen. Dat heeft te maken met de aanleg van de A11 en het inplanten van de nieuwe ziekenhuiscampus en de tweede golf in de buurt. Het beeld van de laan wordt daarom totaal geherdefinieerd. Het studiebureau Tritel en het architectenbureau Buro II kregen de opdracht om van de Natiënlaan een groene, ontspannende boulevard te maken vanaf de polders in Westkapelle tot aan het station van Knokke. Op de weg zal het gevoel van vakantie primeren. De weg wordt niet enkel een boulevard voor gemotoriseerd verkeer, maar zal ook een fiets- en wandellaan omvatten.

Heistse scholieren schrijven brief aan Keniaanse president

In het kader van het project ‘Scholenbanden’ zijn leerlingen van de Ter Duinen Campus Heist vrijdag in de pen geklommen. De ‘Schrijf-ze-VRIJ-dag’ stond dit keer in het teken van sloppenwijken. Meer dan een zesde van de werelbevolking leeft tegenwoordig in dergelijke slums. In Heist werd daarom een brief gestuurd naar de Keniaanse president Kibaki, die 2 jaar geleden na omstreden verkiezingen aan de macht kwam. Bij de hoofdstad Nairobi ligt namelijk Kibera, één van de grootste sloppenwijken ter wereld. Naar schatting 20% van de bewoners is er besmet met aids en de helft is nog geen vijftien jaar oud. In de brief werd aan de president gevraagd zich in te zetten om de situatie van de bewoners van de sloppenwijken in Nairobi te verbeteren. De Ter Duinen Campus Heist is één van slechts 8 Vlaamse scholen die voor dit initiatief geselecteerd werden.

Knokke-Heistse studeert in het buitenland via United World Colleges

Je middelbare studies afronden in een buitenlandse school? Dat kan dankzij United World Colleges (UWC). Deze internationale niet-gouvermentele organisatie (NGO) geeft studenten van over de hele wereld de kans om twee jaar te studeren in het buitenland. De doelstelling? De studenten op sociaal, academisch, filosofisch en moreel vlak versterken en hen in contact brengen met verschillende culturen en nationaliteiten. In de meeste UWC-afdelingen studeren er liefst zeventig verschillende nationaliteiten. Telenet sponsort twee Belgische UWC-studenten: één voor de cyclus 2009-2011 die al gestart is en één voor de tweejarige cyclus 2010- 2012 die volgend jaar start. Inge Hannon, een 16-jarige studente uit Knokke-Heist, startte in augustus met haar studietraject in New Mexico, USA. Voor haar afreis trappelde ze van ongeduld om te vertrekken: “Ik ben waanzinnig blij dat ik geselecteerd ben en kan niet wachten tot het avontuur begint. Ik besef dat ik een lange tijd van huis zal zijn en dat dit gepaard zal gaan met moeilijke periodes. Maar ik ben er 100% zeker van dat ik die zal aankunnen en dat dit een prachtige ervaring zal zijn.” Wil jij erbij zijn in 2010? Ga dan op 24 oktober 2009 of 28 november 2009 naar de infosessies van UWC in Brussel.

15.10.09

Voormalige Paradijs-medewerker brengt boek uit over de Zeezenderij

Nigel-John Harris, een Radio Paradijs medewerker van het eerste uur, heeft zopas z’n herinneringen aan boord van diverse zeezenders gepubliceerd in het boek “Ships in Troubled Waters”. Harris werkte in het begin van de jaren 80 in de haven Dublin maandenlang mee aan het uitrusten van het zendschip van Paradijs aan boord van de Magda Maria. Hij is ook in vele andere wateren gewassen. Het verhaal vertelt z’n leven vanaf de kostschool tot z’n werk als dj aan boord van Radio Caroline voor de Britse kust en de Voice of Peace in Israël. Het omvat heel wat hachelijke avonturen gaande van megastormen tot illegale enteringen door de Britse en Nederlandse overheid. Het boek “Ships in Troubled Waters” kan besteld worden bij radiocor.net. Ondertussen is Radio Paradijs ook opgenomen in het Omroepmuseum in Hilversum. Verder werden ook de eerste reeks jingles van Radio Paradijs in Knokke-Heist, samen met de Pams-jingles van de Tros, Veronica en Radio 10 Gold op CD uitgebracht door de “Society of Radio jingles and themes”.

Een week vol digitaal werk aan de telefooncentrales van de gemeente Knokke-Heist

Vanaf maandag worden ingrijpende werken uitgevoerd aan de gemeentelijke digitale telefooncentrales in de badstad. Eerst op de werklijst staan aanpassingen aan de hardware van de centrales in het stadhuis Knokke, het cultuurcentrum en de bibliotheek. Daarna is de telefooncentrale van het waterbedrijf aan de beurt. Op 22 en 23 oktober staan de centrales van het infokantoor op het Lichttorenplein en de Technisch Uitvoerende diensten in 't Walletje op het programma. Dit zal onvermijdelijk problemen met zich meebrengen. Het gemeentebestuur probeert echter de uitval en ongemakken tot een minimum te beperken.

Rechtbank laat Scoop in Knokke niet sluiten

De vereniging van mede-eigenaars van het Grand Hotel complex in Knokke heeft donderdag bakzeil gehaald bij de Brugse rechtbank. De vereniging had gevraagd om de uitbating van het café de Scoop in hun residentie te laten stopzetten. Volgens de eisers wordt het café uitgebaat als een dancing en strookt dat niet met de stedenbouwkundige voorschriften. De zaak zorgt volgens hen ook voor overlast. De vereniging van mede-eigenaars stapte naar de rechter omdat ze vinden dan de gemeente niet tussenkomt bij de overlast. De voorzitter van de rechtbank oordeelde echter dat de gemeente wel is tussengekomen en heeft de vraag van de mede-eigenaars dus afgewezen.

De Kringwinkel en de Kunstacademie slaan de handen elkaar

In Knokke-Heist slaan De Kringwinkel en de Kunstacademie de handen in elkaar. Dat gebeurt op de traditionele Dag van De Kringwinkel, die dit keer op zaterdag 24 oktober z’n beslag krijgt. De leerlingen van de Kunstacademie kozen in De Kringwinkel allerlei materialen uit waarmee ze een tiental kunstwerken zullen maken. Deze werken zullen door de winkel verspreid tentoongesteld worden en de bezoekers krijgen een folder waarmee ze een rondleiding langs alle kunstwerken kunnen maken. Het initiatief past volkomen in het thema “hergebruik”, of hoe men met allerhande tweedehands materialen creatieve en leuke hebbedingetjes kan maken. Het thema van de Kunstacademie dit jaar is trouwens ‘waaien’. Bedoeling is dan ook dat de leerlingen met hun werken een frisse wind door de Kringwinkel laten stromen en de bezoekers een verassende kijk geven op het hergebruik van materialen. De werken zullen na 24 oktober nog twee weken in De Kringwinkel te bezichtigen zijn.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Horizon 8300 stelt de toekomst van Knokke-Heist tentoon

Op zondag 25 oktober opent in het Knokke-Heistse Scharpoord de eindejaarstentoonstelling. “Horizon 8300” draait rond de toekomst van de badstad. Aan de hand van maquettes, plantekeningen en filmpjes worden de grote projecten ten tonele gevoerd. Het gaat onder meer om het bijgestuurde Casino plan van Steven Holl en het project van Zaha Hadid voor de stationsomgeving van Heist. Verder toont de vzw Gezondheidszorg Oostkust hoe hun nieuwe ziekenhuiscampus bij Westkapelle er zal uitzien. Ook kan men ontdekken hoe de stationsomgeving van Knokke compleet zal getransformeerd worden door het stedelijk project Duinenwater. Daarbij wordt de Put van De Cloedt een centrale publieke plaats. Tussen de nieuwe ziekenhuiscampus en Duinenwater wordt als bindende schakel de tweede golf gerealiseerd. In verband met de bereikbaarheid van de badstad, na de afwerking van de AX, verneemt men ook de visie van het bestuur op de ‘boulevard Natiënlaan’. Binnen de context van deze tentoonstelling werd kunstenaar Bart Stolle aan het werk gezet om een digitale print te maken, geïnspireerd op de architectuur van Knokke-Heist. Elke inwoner en bezoeker van Knokke-Heist kan een gratis exemplaar afhalen bij een bezoek aan de tentoonstelling. Het evenement loopt tot 10 januari.


Horizon 8300, Scharpoord: 25 oktober 2009 - 10 januari 2010, 10 – 19u

Hoog Canadees bezoek voor Knokke-Heist bij 65ste verjaardag van de Bevrijding

Naar aanleiding van de Canadaweek wordt hoog Canadees bezoek verwacht in de badstad. In het weekend van 7 en 8 november zal de 65ste verjaardag van de bevrijding van Knokke-Heist bijgewoond worden door 3 veteranen en een 50-tal actieve militairen en pipers van de Glens. Dat zijn de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders uit Cornwall in Ontario. Burgemeester Lippens had in december laten weten aan de Glens dat hij ze de “Freedom of the City” wil verstrekken. En dat uit erkentelijkheid voor het bevrijden van de badstad uit handen van de Nazi’s op 1 november 1944. De burgmeester wil ook de ‘Flag of Remembrance’ herdedikeren. De vlag werd door de toenmalige burgemeester Camille Deckers aan de Glens overhandigd, dag-op-dag één jaar na de bevrijding . Ze wordt tegenwoordig tentoongesteld in de Cornwall Armoury in Canada. De militaire delegatie die Knokke-Heist aandoet wordt vergezeld van Bob Kilger, burgemeester van Cornwall en Chris McDonnell, Warden van de United Counties of Stormont Dundas and Glengarry. Naar aanleiding van deze 65ste verjaardag roept het gemeentebestuur de bevolking op om de huizen maximaal te bevlaggen met de Canadese Maple Leaf. Bedoeling is om het straatbeeld te kleuren met meer dan 1000 wapperende vlaggen. Een Canadese vlag en Belgische driekleur is aan een gunsttarief te verkrijgen in het For Freedom Museum in Ramskapelle of bij Continental Tour en Foto Jones in de Lippenslaan.

Je leest er HIER meer over.

Westkapelse is ‘goddelijk monster’

Momenteel worden opnames gemaakt voor “Het goddelijke monster”. Dat is de nieuwe tiendelige fictiereeks van tv-zender Eén. De serie wordt geschoten naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye. Hoofdpersonage Katrien heeft haar man per ongeluk gedood tijdens een jachtongeluk. Ongewild brengt ze daarmee een reeks tragikomische ontwikkelingen op gang die de ondergang van haar rijke familie betekenen. De reeks, met veel West-Vlaams dialect, speelt zich af in Kortrijk, maar de hoofdrol wordt vertolkt door actrice Joke Devynck, die afkomstig is uit Westkapelle. Joke, die net 35 is, studeerde destijds dictie, voordracht en toneel aan de muziekacademie in Knokke-Heist.

14.10.09

Begin volgend jaar start de heraanleg van de Meerlaan in Knokke

Onmiddellijk na het lange nieuwjaarweekend begint op maandag 4 januari de heraanleg van de Meerlaan in Knokke. Eerst aan de beurt is de vernieuwing van de drinkwater- en gasleiding, de openbare verlichting, het laag- en hoogspanningsnet en de telefoonkabels. Deze werkzaamheden zullen voornamelijk in de trottoirzone gebeuren. In een eerste fase wordt gewerkt tussen de Koningslaan en de Lispannenlaan. In een latere fase komt dan het gedeelte tot aan Elizabetlaan aan de beurt. Tijdens de werkzaamheden aan de nutsleidingen zal doorgaand verkeer mogelijk blijven. De betrokken aannemers moeten tijdens de werkzaamheden de toegankelijkheid tot de woningen verzekeren. Na aanleg van de nutsleidingen wordt de stoep opnieuw voorlopig hersteld. De eigenlijke riolerings- en wegeniswerken in de Meerlaan starten pas in september volgend jaar.

Gezond Ontbijt is jaarlijkse traditie in Knokse school

Voor de klassen in de Diksmuidestraat en de Jef Mennekenslaan in Knokke was er woensdag ‘gezond ontbijt’. Het gaat om een initiatief van de ouderraad, dat ondertussen een traditie geworden is kort na de start van een nieuw schooljaar. Voor de gelegenheid mochten alle kleuters en kinderen van het 1ste, 2de en 3de leerjaar zelfs in pyama naar school komen. Na de ochtendgymnastiek was het tijd voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Het was meteen een knipoog naar het hectische leven waarin men het ontbijt wel eens durft overslaan. Alle ingrediënten voor de ochtendmaaltijd werden trouwens via sponsoring verkregen.

zondag 18 okt. Natuurpunt: Geleide natuurwandeling in het Blinckaertduinbos.

Je leest er meer over bij Activiteiten.

Whiskycruise met Schotlandferry uit Zeebrugge

Bij Norfolkline in Zeebrugge kan men vanaf nu een driedaagse whiskytrip boeken aan boord van de veerboot Scottisch Viking. Tijdens de cruise naar Schotland proef je de Schotse single malt en kunnen je smaakpapillen nieuwe horizonten verkennen. Je wordt bijgestaan door echte whiskykenners en de chef-kok trakteert je op typische Schotse gerechten en whiskycocktails op de tonen van echte Schotse muziek. Aan land kun je ondermeer het Schotse dorpje Aberdour bezoeken. Voor de driedaagse betaal je 179 euro per persoon. Vertrekken kan nog op 11 november en 18 december.

Planten gestolen bij gedenkbord verongelukte Bert Van Ooteghem

De familie van de verongelukte Zeebruggenaar Bert Van Ooteghem is diep bedroefd over het feit dat nachtelijke dieven enkele dagen geleden twee buxusplanten hebben gestolen bij het kruispunt van de Expresweg met de Chatreuseweg. Dat is de plaats waar het gedenkbord staat van de vereniging van ouder van verongelukte kinderen. Bert Van Ooteghem verongelukte twee jaar geleden toen het voertuig van z’n vriendin bij de verkeerslichten langs achter werd aangereden door een BMW, die 120 per uur reed op een plaats waar slechts 70 is toegelaten. De aanrijder was ook onder invloed van alcohol.

Claudio Dell'Anno definitief verhuisd naar Kortrijk

Mijn Restaurant winnaar Claudio Dell'Anno is definitief uit Knokke-Heist naar Kortrijk verhuisd. Zijn vriendin Gaëlle is tijdens de week op kot in Gent. Naar eigen zeggen mist Claudio de badstad “helemaal niet”. “Kortrijk leeft en in Knokke loopt er op weekdagen niemand op straat” aldus de celebrity-kok. Ondertussen lijken de problemen voor z’n Kortrijkse restaurant van de baan. De verbouwingswerken worden hervat en vanaf 24 oktober worden de klanten weer bediend. Ondertussen heeft Dell’Anno ook recepten bij mekaar geharkt voor z’n eerste kookboek.

13.10.09

Wegwerkzaamheden in Knokke

De riolering en de bovenafwerking van het straatdeel tussen de Jef Mennekenslaan en de Diksmuidestraat in Knokke, wordt vernieuwd. Het kruispunt met de Van Bunnenlaan blijft ongewijzigd. De aannemer start op 9 november met de rioleringswerkzaamheden tussen de Van Bunnenlaan en de Diksmuidestraat. Op 16 november worden de drinkwaterleiding en telefoonkabel aangepast in het gedeelte tussen de Jef Mennekenslaan en de Van Bunnenlaan. Op 23 november beginnen de rioleringswerkzaamheden in het deel tussen de Jef Mennekenslaan en de Van Bunnenlaan. Daarna volgt in dit gedeelte de bovenafwerking. Op 30 november voert men de werkzaamheden uit aan de nutsleidingen in het deel tussen de Van Bunnenlaan en de Diksmuidestraat. De bovenafwerking in dit gedeelte is voorzien vanaf 4 januari volgend jaar.

18-jaar oude moord in Heist blijft een raadsel

Voor speurders van diverse politiediensten blijft de moord in Heist op de jonge vastgoedmanager Ingrid Caeckaert ook na 18 jaar een compleet raadsel. De 26-jarige vrouw werd in 1991 met 62 messteken om het leven gebracht in de trappenhal van residentie Neptunus aan het Heldenplein. Bij de moordaanslag werd ook de dader gewond. Een bloedspoor liep tot aan de Kardinaal Mercierstraat, waar de dader vermoedelijk in een geparkeerde wagen is gestapt. Diverse keren werden verdachten aan de tand gevoeld; zonder resultaat. Jaren later werd in Waarschoot zelfs het lichaam van een man ontgraven voor een DNA-onderzoek. Ook dat gaf geen uitsluitsel. Analyse van een anonieme in het Frans gesteld bekentenisbrief aan de gerechtelijke diensten heeft evenmin iets opgeleverd. De familie heeft echter tot op vandaag de hoop niet opgegeven, dat de identiteit van de moordenaar ooit nog aan het licht komt.


Mensen die menen iets te weten kunnen altijd contact opnemen met de G.D.A. Brugge op het nummer 050/47.38.00 of mail naar gda.brugge@skynet.be of met het politiekantoor in de buurt.

Ook in Knokke-Heist Buren bij Kunstenaars

De Provincie West-Vlaanderen organiseert komend weekend de zesde editie van het project 'Buren bij kunstenaars - Open-atelierdagen'. Vrijdag, zaterdag en zondag stellen honderden amateurs en professionelen hun atelierdeuren open voor het grote publiek. De deelnemende kunstenaars laten je kennismaken met hun artistieke creaties. Het aanbod is zeer gevarieerd en loopt van beeldhouwkunst, design en fotografie tot grafische vormgeving, juweel, keramiek, schilderkunst en textiel. In Knokke-Heist zijn er 5 deelnemers. Het gaat om Jean Pierre Gemoets, Lunart, Hilde Pintelon, Yves Tourain en Laureine Vander Mersch. Inventarisatieboekjes zijn te verkrijgen bij de deelnemers van Buren bij Kunstenaars ’09. Dit project loopt opnieuw gelijktijdig in de Provincie West-Vlaanderen, het Departement Nord en het Departement Pas-de-Calais in Noord-Frankrijk

Voor Knokke- Heist doen mee:

* Jean Pierre Gemoets, Duivenlaan 8 Knokke-. De 3 dagen open van 14h – 18h. (schilderskunst)
* Lunart, Leenstraat 51-53 Heist. Vrijdag 13.30 – 17h, zaterdag 10 -12 h 14-18h, zondag 10-12h 14-17h (keramiek en glas)
* Hilde Pintelon, Graafjansdijk 28 Knokke. Zaterdag en zondag 10-18h (Keramiek)
* Yves Tourain, Eglantierenlaan 5 Knokke. Vrijdag 14-18.30h, zaterdag en zondag 10-12 13.30-18.30h (marineschilder olie en acryl)
* Laureine Vander Mersch, Noordzeelaan 10 Knokke. Vrijdag en zaterdag 14-18h, zondag 10-12h 14-18h (olieverf achter glas – eglomise)

Weer dode bruinvis in Knokke-Heist

Dinsdag zijn aan onze kust drie dode Bruinvissen aangespoeld. Dat heeft de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee gemeld. Eén dier werd aangetroffen op het strand in Knokke. De twee anderen werden gevonden in Middelkerke. Alle drie de kadavers waren reeds in staat van ontbinding. Ruim twee weken geleden was in Knokke-Heist ook al een dode bruinvis aangetroffen. Het dier dat dinsdag in Knokke op het strand lag was de 57ste bruinvis die dit jaar op onze kust aanspoelde. Daarvan was slechts één dier in leven.

Zilver voor Knokke-Heistse tumbling in Griekenland

Tijdens de Spartacus Thermi Springs Cup, een internationale tumblingwedstrijd in Griekenland, was zilver weggelegd voor Knokke-Heistse tumblers. Matilde Descamps sprong zich moeiteloos naar een 2de plaats in de voorronde en Margaux Dedeene werd knap 7de. Het duo M&M was dus probleemloos geselecteerd voor de finale. Tijdens de finale turnden de meisjes hun moeilijkste reeks en deden dit (bijna) foutloos. Hiervoor werden ze verdiend beloond door de Griekse, Belgische, Russische en Israëlische jury. Hannah behaalde zilver, Matilde eveneens en Margaux werd verdienstelijk 4de.

Subsidie voor nieuw Badengebouw in Zeebrugge

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois investeert in drie nieuwe toeristisch-recreatieve projecten in West-Vlaanderen. Onder de gesubsidieerde plannen ook de renovatie van het badengebouw in Zeebrugge, dat 293.000 euro krijgt. Het pand heeft last van binnenstromend regenwater en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Daarom zal stad Brugge het gebouw volledig afbreken en een nieuwbouw realiseren. Op het strandniveau komen er ruimtes voor de redders, berging, garage, douches, kleedruimte en toiletten voor het publiek. Het toeristisch onthaal wordt op het niveau van de Zeedijk ingericht.

Toekomst van Ramskapelle in ’t Groen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gaat in en rond de deelgemeente Ramskapelle een groene long realiseren. Dat gebeurt in het kader van de aanleg van een groene zone rond de haven van Zeebrugge. Het studiebureau Fris in ’t Landschap heeft voor Ramskapelle een uniek concept uitgewerkt onder de noemer “‘speelnatuur–speelplek voor scharrelkinderen”. Het voldoet aan de vraag naar bijkomende speelruimte en groen in deze Knokke-Heistse deelkern. In eerste instantie wordt ‘De Boomgaard’ in Ramskapelle publiek toegankelijk gemaakt, via twee openingen in de bestaande tuinmuren van de pastorie. In deze dorpsboomgaard worden een petanqueveld en graspaden aangelegd. Via een voetgangersbrug wordt een link gelegd over de Noordwatergang naar de aanpalende verkaveling. Verder komt in de noordelijke zone van het dorp een polyvalent sportveld in gras met daarnaast speelnatuur met ‘avontuurlijke hoogten en laagten’. Een fiets- en wandelpad zal de nabijgelegen verkavelingen verbinden met dit recreatief gebied.


Naar aanleiding van de geplande ingrepen wordt op dinsdagavond 27 oktober een infoavond gehouden. Dan geeft burgemeester Lippens uitleg over de geplande nieuwe verkavelingen in Ramskapelle en de aanleg van een nieuwe groene long bij het dorpscentrum. De infoavond wordt gehouden in ’t Zaaltje aan de Ommegang in de deelgemeente. Naast burgemeester Lippens wordt ook uitleg gegeven door David Van Belle, Projectcoördinator Leefbare Haven Zeebrugge, Jan Van Coillie, directeur Stadsontwikkeling in Knokke-Heist en Els Huyghens van het studiebureau Fris in ’t Landschap. De plannen van Fris in ’t Landschap zullen vanaf 25 oktober ook te zien zijn in de tentoonstelling Horizon 8300 in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Infoavond Ramskapelle ’t Zaaltje, dinsdag 27 oktober 19.30u

12.10.09

Basisschoolboek over de watersnoodramp van 1953

Na een film en een musical verschijnt nu ook, speciaal voor de basisscholen, een nieuw boek over de Watersnoodramp van 1953. Het boek heeft de titel 'Drijven op een dak'. Anneriek van Heugten uit het Zeeuwse Hulst heeft het verhaal geschreven over twee kinderen die na de ramp naar familieleden zoeken. Naast tekst staan er ook tekeningen en foto's in het boek. De bedoeling was een spannend verhaal vertellen én feitelijke informatie te geven. In de nacht van 31 januari 1953 kwamen in Nederland door de stormvloed 1835 mensen om het leven. In ons land vielen 25 slachtoffers. In Knokke begaf de dijk op een aantal plaatsen. En in Heist werd een grote bres in de zeewering geslagen ter hoogte van het toenmalige Hotel Des Bains. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het natuurgeweld werd in het Heistse Sincfala museum trouwens een drukbezochte tentoonstelling gehouden over de watersnoodramp.


Educatieve Uitgeverij Delubas: ISBN 978 90 5300 349 7

De leerlingen van Polderkind Westkapelle wikken oorlog en vrede

Naar aanleiding van de Vlaamse Vredesweek werd ook door de leerlingen in het 6de leerjaar van de school Polderkind in Westkapelle gewerkt rond 'Nooit meer oorlog'. Tijdens het project mochten de 6de klassers zich op een interactieve manier met een webquest onderdompelen in het leven van mensen gedurende de Eerste Wereldoorlog. Ze konden aan de hand van foto's, filmpjes en teksten op het internet het leven van 4 mensen gedurende de oorlog volgen. Tijdens de lessen muzische opvoeding maakten ze uit maïsstengels, oasis en touw een herdenkingsstuk. "Werken aan een klimaat van vrede begint bij jezelf", vonden de kinderen. "Pesten en ruzie hoort niet op onze school!"

Casino Knokke op de bres voor het goede doel

In de speelzaal van het Casino Knokke werd een cheque overhandigd voor het goede doel. Het bedrag werd gebaseerd op de ruim 34.000 loterijbriefjes die in de urne werden gedeponeerd naar aanleiding van de grote tombola. Die werd de voorbije maanden in het Casino gehouden. De cheque ten bedrage van 1.710 euro werd overhandigd aan Linda Naessens. Zij is de drijvende kracht achter de organisatie 'Mama's voor kinderen' in de badstad. Dat is een centrum waar moeders die het financieel goed hebben hun kindergerief kunnen afgeven. Moeders die het wat moeilijker hebben kunnen het dan voor een klein bedrag aankopen.

Uitleg manager over De Post in Knokke-Heist en Damme overtuigt college niet

Walter Van Wolputte, manager Public Affairs van de Post heeft in het stadhuis in Knokke aan het college uitgebreid uitleg gegeven over de toekomstplannen van De Post in de badstad. Dat gebeurde naar aanleiding van een brief waarin het gemeentebestuur zijn bezorgdheid heeft geuit over de afbrokkelende dienstverlening van de Post en stijgende werkdruk bij de postbodes. Tijdens dit overleg bevestigde de manager dat het postkantoor in de Parmentierlaan in Knokke op 15 december definitief dicht gaat. Daarom zijn er momenteel in het postkantoor in de Smedenstraat in Knokke, volop aanpassingswerkzaamheden aan de gang. Die moeten de publiekszaal ruimer en vooral klantvriendelijker inrichten. Heist blijft echter verstoken van een postkantoor, dat tot grote woede van de bevolking. Van Wolputte heeft ook het college en zeker burgemeester Lippens niet kunnen overtuigen. In de rand werd ook nog meegedeeld dat er binnenkort een postpunt bijkomt in Westkapelle bij dagbladhandel Millennium. Knokke-Heist zal dan beschikken over 1 hoofdkantoor en 5 PostPunten. Wat de werkdruk van de Knokke-Heistse postbodes betreft, wees manager Van Wolputte erop, dat die op termijn zal verminderen door de verdere automatisering van het postsorteercentrum in Gent. Ook voor de postbodes in Damme is er minder goed nieuws. Zij zullen binnenkort hun poststukken in Knokke-Heist moeten voorsorteren voor ze hun ronde in Damme kunnen beginnen. De loketten in Damme blijven (vooralsnog) wel behouden.

Briljanten huwelijksjubileum voor André Vandecasteele en Alice Vansteenkiste

Je leest er HIER meer over.

Ook de Knokke-Heistse basket gaat op de Quiztoer

Het is duidelijk dat het Quiz-seizoen is aangebroken in Knokke-Heist. Op vrijdag 23 oktober organiseert ook Basketbalclub Namedis chape Knokke-Heist een Quizavond in het schutterslokaal van stadion Olivier. Ploegen van maximum 5 personen kunnen deelnemen. Ze lossen 200 algemene kennisvragen op met een flinke brok sport, muziek, actualiteit, lokale weetjes, geschiedenis en andere doordenkers. Daaruit moet dan blijken wie de ‘weakest link’ en de sterkste is. Met de quizmasters gaat het om Chris Van Wynsberghe, Jan De Groote en Johan Storme.


Quiz: vrijdag 23.10.2009 om 20u. Deelname 4,00 € per persoon.Voorinschrijven tot 21 oktober via www.basketknokkeheist.be

11.10.09

In het provinciaal voetbal hebben FC Knokke en VVWestkapelle nog geen enkele wedstrijd verloren.

In onze regio blijft het goed gaan voor FC Knokke en VVWestkapelle. Beide ploegen hebben nog geen enkele wedstrijd verloren. In Eerste Provinciale won Knokke met 4-2 van Eernegem. In het klassement staat Knokke op de 2de plaats met 19 punten. In Derde Provinciale B resulteerde het treffen tussen Middelkerke en VVWestkapelle in een 0-1 eindstand. In Zerkegem moest FC Heist echter met 2-1 de duimen leggen. VVW is met 21 punten leider in de rangschikking. Heist staat 12de met 6 punten. In 4de Provinciale B was er 1-1 gelijkspel zowel voor de wedstrijd tussen Moerkerke en Ruiselede als voor het treffen tussen Zeebrugge Zeehaven en St. Kruis. Moerkerke staat 8ste met 8 punten, terwijl Zeebrugge op een gedeelde 10de plaats staat met 5 punten.


Zie voor meer info: Sport aan de Oostkust

Zelfs de minister gelooft niet meer in de tramcijfers van De Lijn

De Lijn goochelt elke zomer met groeiende reizigersaantallen op de kusttram tussen Knokke-Heist en De Panne. Weinigen hechten geloof aan deze cijfers gezien ze voor een groot deel berusten op schattingen. Immers zelfs de gratisreizigers worden niet genoteerd als ze gebruik maken van de tram. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits gelooft niet langer in de cijfers van de vervoersmaatschappij. Ze eist dan ook dat De Lijn vanaf volgend jaar iedereen telt die op een bus of tram stapt, ook wie gratis rijdt of tegen een gunstig tarief. Alle reizigers moeten een chipkaart krijgen die het wekelijks gebruik van lijnen, bussen en trams registreert.

Tramwerk zorgt dinsdag tussen Heist en Zeebrugge voor verkeersinfarct

Dinsdag tussen 08.00 uur en 20.00 uur zal de Lijn de toplaag van de rijbaan ter hoogte van de tramsporen vernieuwen in de Isabellalaan in Zeebrugge (kant Heist) tussen bruggen 1 en 2 en het Minervaplein (rotonde t.h.v. De Alfred Ronsestraat). Het verkeer op de Isabellalaan komende van Blankenberge en rijdend richting Knokke wordt omgeleid via de Zeesluisstraat naar Brug 3 (Kustlaan / Isabellalaan). Het verkeer komende van Knokke en rijdend richting Blankenberge wordt rechtdoor gestuurd naar Brug 3 i.p.v. de Isabellalaan verder te volgen naar bruggen 1 en 2. Het Minervaplein met Alfred Ronsestraat blijft volledig open voor het verkeer en is steeds bereikbaar via Brug 3 en de Isabbelalaan enerzijds en anderszijds via de Havenrandweg Zuid (Dudzele). Conclusie: alle verkeer komende van Knokke richting Blankenberge en omgekeerd moet via Brug 3 (Brug 4 is niet beschikbaar wegens schilderwerken tot eind juli 2010). Er is een scheepvaartstremming voorzien zodat de brug de ganse dag open blijft voor het wegverkeer. Niettegenstaande de scheepvaartstremming zullen deze werken de ganse dag behoorlijk wat verkeershinder met zich meebrengen en lange files veroorzaken. Ook het tramverkeer tussen Knokke en Blankenberge zal de nodige hinder ondervinden. Het algemeen verkeer dat van Knokke naar het binnenland wil rijden doet dit best via de N49. Het algemeen verkeer dat van Blankenberge/Zeebrugge naar het binnenland wil rijden doet dat best via de N31. Het verkeer dat niet noodzakelijk op 13/10/2009 in de buurt van de werken moet zijn, wordt uiteraard aangeraden het Minervaplein en de Isabellalaan te vermijden.

BC 't Zwin blijft ongeslagen in 3de Nationale A

Je leest er meer over in Sport aan de Oostkust.

Woensdag 28 okt, 14u Zaal Windekind: Hobbynamiddag van Ziekenzorg Westkapelle

Je leest er meer over bij Activiteiten.

Knokke-Heistse triatlonman Yves Depoorter 35ste in zijn leeftijdsgroep in Hawaiaanse Ironman

In de vroege uren van zondag, Belgische tijd, heeft Yves Depoorter op Hawaï zijn Ironman afgewerkt. De Knokke-Heistenaar heeft ’s werelds hardste triathlon afgelegd in 10 uur 8 minuten en 29 seconden. Hij deed er aldus 1u en 48 minuten langer over het parcours dan de professioneel Craig Alexander die de wedstrijd andermaal op z’n naam schreef. Zelf had Depoorter gehoopt het parcours van 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een complete marathonloop in onder de 10u te kunnen afleggen. Het is uiteindelijk dus 8 minuten langer geworden. Dat doet niks af van de prestatie, te meer daar de 41-jarige Depoorter op de 35ste plaats eindigde in zijn leeftijdsgroep met 336 deelnemers. Depoorter legde het zwemmen over 3,8 km af in 1u 6 min en 28 sec. Voor 180 km fietsen had hij 5u 9min en 35 seconden nodig, terwijl hij de marathon over ruim 42 km liep in 3u 46min en 29 sec. Depoorter is lid van Triatlonverenigning ’t Zwin


Je leest er meer over bij Sport aan de Oostkust.