18.10.08

Ter Duinen Campus Heist helpt Indische school

De Ter Duinen Campus in Heist organiseert komende vrijdag een sponsorloop die deels ten voordele is van een school in India, die niet van dezelfde geloofsovertuiging is. Dat is ongewoon. Te vaak wordt namelijk in de derde wereld ook vandaag nog hulp geboden mits het opdringen van de in die landen ongewenste christelijke leer. De geschiedenis leert dat dit later enkel voor problemen zorgt. Dit keer gaan de leerlingen in Heist met de sponsorloop tevens geld bijeensprokkelen voor de Ragavendra-school in het Zuid-Indische Tamil Nadu. De school begon 8 jaar geleden in het huis van de directeur waar hij 35 kinderen uit de armoede probeerde te halen door hen te onderwijzen. Momenteel volgen er zo’n 100 scholieren de lessen. De school is vernoemd naar een bekende Hindu heilige. Het geld dat momenteel ingezameld wordt, zal gebruikt worden voor het dak van één van de klaslokalen. Iedereen die de sponsorloop wil steunen engageert zich om voor elke afgelegde afstand van 200 m, 250 m of 400 m vijf eurocent te betalen.

"Vissers moeten front vormen tegen idiote EU regels"

Vlaamse, Nederlandse, Britse en andere vissers in de Noordzee gooien jaarlijks bijna een miljoen ton marktwaardige vis als bijvangst over de reling. Dat meldt het Engelse visserijvakblad Fishing News. De marktwaarde van die vis zou meer dan 51 miljoen euro bedragen. Staatssecretaris Richard Lochhead van het Schotse ministerie van Visserij, haalde fel uit tegen deze ‘economische en milieuvijandige idiotie’ om duizenden tonnen vis te dumpen. De visserijstaten moeten eendrachtig front maken in Brussel, waar ‘de idiote regels vastgesteld worden die vissers dwingen de helft van hun vangst overboord te zetten’, zei Lochhead. Hij wil bijvangst nadrukkelijk als onderwerp op de agenda van de EU zetten.

Heulebrug bekroond

De Heistse tuinenclave Heulebrug is zaterdag één van de projecten die door een internationale jury bekroond wordt met de “Rotthier prijs”. Heulebrug kwam in aanmerking in de categorie “Best New Garden-City”. Deze driejaarlijkse architectuurprijs werd in het leven geroepen door architect Philippe Rotthier. In 1982 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Het gloednieuwe dorp tussen Heist en Ramskapelle mag zich nu samen met 9 andere bekroonde projecten in onze buurlanden rekenen tot de mooiste “New Urban” wijken die de voorbije kwarteeuw in Europa werden gebouwd. De prijs voor de beste wederopbouw van een historisch centrum gaat naar Dresden, dat in februari 1945 bij een bombardement door een vuurstorm werd verteerd. De Stichting voor Architectuur stelt de 88 geselecteerde projecten momenteel in Brussel tentoon en daarna in Bologna. Meteen werd ook een catalogus van 300 pagina's uitgegeven waarin alle geselecteerde inzendingen aan de hand van 600 illustraties aan bod komen.

ACV resoluut voorstander van breder Schipdonkkanaal

De vakbond ACV blijkt voorstander van de verbreding van het Schipdonkkanaal. Dat bleek zopas op een informatievergadering in het Heistse Ravelingen. Volgens de vakbond zal de werkgelegenheid in Zeebrugge er door toenemen. Verder noemen ze het bevaarbaar maken van het Schipdonkkanaal een schakel in een duurzame oplossing tegen het dichtslibben van de wegen in onze regio. Als argument komt daar nog bij dat het vervoer per binnenschip het goedkoopst en het meest milieuvriendelijke is. Het ACV wil wel dat er langs het kanaal plaats moet zijn voor recreatie en geen industrie mag komen. Ook voor de mogelijke verzilting van de bodem moet volgens de vakbond een oplossing gevonden worden.

17.10.08

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode lees je HIER meer.

Verkeersknelpunten voor fietsers worden aangepakt

De Verkeerscommissie in Knokke-Heist heeft de voorbije maanden volle aandacht besteed aan de knelpunten voor fietsers in het verkeer. Die worden nu één per één aangepakt. De hoek van de Kalvekeetdijk met de Herenweg wordt als zo’n knelpunt omschreven, omdat op die plaats ook een fietspad de weg kruist. Op advies van de Verkeerscommissie is het gemeentebestuur nu van plan om op het wegdek markeringen te schilderen. Het gaat om een zogenaamd “visueel plateau”, dat zich zal uitstrekken tot voorbij de oversteekplaats voor fietsers.

Geanimeerde “Dag van de Jeugdbewegingen” in Knokke en Heist

Vrijdag mocht de Jeugdraad zich verheugen in een succesvolle start van de traditionele “Dag van de Jeugdbewegingen” in de badstad. Zoals vorige jaren werd een gratis ontbijt georganiseerd voor alle schoolgaande kinderen in de gemeente. In een tent op het kerkplein in Knokke verbroederden tussen 7 en 8 uur een 100-tal jongeren. Het ging voornamelijk om leden van de KSJ, de FOS en de Scouts. In zaal Ravelingen waren de jongeren van de Chiro Heist en de Zeescouts in de meerderheid. Zowel op het Maurice Lippensplein als in Ravelingen is het alvast een ongewoon geanimeerde start van de schooldag geworden.

Fors persoonlijk verlies voor Maurice Lippens

Bij de Fortis-affaire heeft Maurice Lippens zo goed als zeker ook flink persoonlijk verlies geleden. Om het goede voorbeeld te geven kocht de voormalige Fortis-voorzitter eind augustus nog 80.000 aandelen van de bank-verzekeraar op de beurs. Het kostte hem toen 712.000 euro. Hij betaalde 8,90 euro per aandeel. Het heeft niet mogen baten. Volgens de Nederlandse beurskranten beschikt Maurice Lippens momenteel over één miljoen Fortis-aandelen. Die aandelen zouden op dit ogenblik nog slechts één euro het stuk waard zijn. We weten niet voor welk bedrag Maurice Lippens z’n initiële Fortis-aandelen heeft aangekocht. Feit is wel dat de aandelen een paar jaar geleden rond de 28 euro schommelden. In vergelijking met dat punt in de tijd kan Maurice Lippens momenteel dus een verlies lijden van 25.472.000 euro.

Helenabegraafplaats verdwijnt niet

De oude begraafplaats langs De Klerckstraat in Knokke staat niet op het punt te verdwijnen. Geruchten in die zin werden tegengesproken door Eerste Schepen Maxim Willems. Het sluiten van een begraafplaats is trouwens niet zo eenvoudig. Er is vooral veel tijd voor nodig. Eerst moet een besluit tot stopzetting worden genomen. Daarna moet men de begraafplaats “zo’n 30 jaar laten rusten”. Dan pas kan gedacht worden aan een eventuele ruiming en het geven van een andere bestemming, zoals met de oude begraafplaats langs de Heistlaan gebeurd is. Strikt volgens de wet van 20 juli 1971 kan het geven van een nieuwe bestemming echter al na tien jaar. Maar, zegt Maxim Willems, beslissingen in verband met de Helenabegraafplaats "zijn momenteel niet aan de orde".

‘Geef om een glimlach’-actie bij McDonald’s

McDonald’s langs de Natiënlaan in Westkapelle gaat zich inzetten voor een fonds dat ouders van kinderen met een ‘hazenlip’ financieel ondersteunt. Dat gebeurt met de “Geef om een glimlach-actie”. In ons land worden jaarlijks 200 kinderen geboren met zo’n gezichtsafwijking. De kost om deze kinderen te opereren en een normaal leven te geven schommelt rond de 12.000 euro. Dat is het bedrag nà tussenkomst van de mutualiteit. In het verleden werden al ruim 800 kinderen geholpen. Tot 2 november kan men het fonds andermaal steunen door bij McDonald’s voor 2 euro een reuzenbalpen te kopen of door een bijdrage te stoppen in één van de spaarpotjes bij de kassa’s.

Zeebrugge vreest nog meer geluidsoverlast

Inwoners van Zeebrugge vrezen toenemende geluidsoverlast vanwege de geplande uitbreiding van het rangeerterrein van de spoorwegen. Leden van de actiegroep Leefbare Polderdorpen hebben daarom met luidsprekers het geluid van voorbijrazende treinen laten weerklinken bij de woningen van havenvoorzitter Coens en burgemeester Moenaert. Veel mensen in het havengebied slapen trouwens nu al met oordopjes. Als klap op de vuurpijl kregen zopas ook 40 bewoners in Lissewege een brief in de bus, dat wellicht een deel van hun achtertuin moet onteigend worden voor de uitbouw van de rangeersporen. Dat er geen vorm van overleg of inspraak is met de gedupeerden in dit spoordossier noemt de actievoerende vzw “ een mooi staaltje van wanbeleid”.

16.10.08

Toeristendoder vroegtijdig vrij?

De voormalige Namibische bokskampioen, die sedert mei 2007 twee jaar cel uitzit wegens het doen verongelukken van toeristen uit Knokke-Heist en Zwijnaarde, komt mogelijk midden volgende maand al vrij. Harry Simon hoopt strafvermindering te krijgen wegens ‘goed gedrag’. Dat blijkt uit een illegaal interview, dat met de man gevoerd werd tijdens een bezoek van familie en vrienden in de gevangenis van Walvisbaai. Simon zegt dat z’n tijd in de gevangenis van hem een “ander mens” heeft gemaakt. Met hulp van de gevangenisautoriteiten bereidt de man zich ondertussen voor op een nieuwe bokscarrière. Hij heeft daartoe onder meer twee bokszakken in z’n cel. Verder traint Simon drie uur per dag en volgt een speciaal proteïne dieet. Straks wil hij zo snel mogelijk z’n vroegere bokstitels heroveren.

Bij het ongeval, dat in 2002 door Harry Simon veroorzaakt werd, vonden Michelle De Clerck uit Knokke-Heist, dokter Frederic De Winter uit Zwijnaarde en z'n 22 maanden oude baby de dood. Dokter Bert Coene uit Knokke-Heist raakte samen met z'n kinderen Pepijn en Ruth en Carol Cornelis uit Zwijnaarde zwaar gewond. Toen ze aan een kruispunt bij het plaatsje Langstrand stonden om voor te sorteren, werd hun lichte monovolumewagen frontaal aangereden door een luxueuze wagen, bestuurd door de inmiddels 35-jarige bokser. Deze voerde een inhaalmaneuver uit tegen een snelheid van meer dan 160 km per uur op een plaats met slecht zicht. Vermoedelijk had hij ook gedronken, maar dat kon niet bewezen worden omdat bevriende politiemensen ervoor zorgden dat de bloedafname buiten de rechtsgeldige periode gebeurde. Eerder had de bokser, die de Terminator genoemd werd, ook reeds de dood van een Duits echtpaar veroorzaakt. Toen werd ervoor gezorgd dat het bloedstaal verdween zodat hij voor dat ongeval nooit veroordeeld werd.

Dagvaarding Fortis-top

Het Nederlandse advocatenkantoor Bos & Partners heeft donderdagmorgen 3 voormalige topmannen van Fortis gedagvaard. Dat gebeurde namens een tiental beleggers. De drie bestuurders moeten volgens de aandeelhouders aansprakelijk worden gesteld voor de miljoenen euro's schade die ze hebben geleden. Het gaat om een dagvaarding voor Maurice Lippens en Jean-Paul Votron en financieel beheerder Gilbert Mittler. "De bestuurders hebben letterlijk gezegd tegen de aandeelhouders dat het goed ging met Fortis, terwijl ze wisten dat dat niet zo was", aldus advocaat Hendrik Jan Bos. Ook andere belangenverenigingen en advocatenkantoren zijn bezig met juridische stappen tegen Fortis. Sommige willen ook de Belgische staat aanpakken omdat bij de ‘overname’ van Fortis fouten zouden gemaakt zijn.

Jaarboek Cnocke Is Hier

De voorbije dagen werd het Jaarboek 2008 van de heemkundige vereniging “Cnocke Is Hier” gepubliceerd. Het 66 bladzijden tellende boekwerk is andermaal een tour de force geworden. Het hoofdartikel brengt het verhaal van Michel D’hooghe, die in 1945 omkwam bij het vergaan van de Astrida. Daarnaast ook bijdragen over de geschiedenis van de haven van Zeebrugge en z’n vuurtoren. Verder staat de Dumortierlaan in de kijker, en de oudste villa’s in de Helmweg. Ten slotte ook wat Knokse geschiedenis van net voor de Eerste Wereldoorlog. Achterin het jaarboek wordt stilgestaan bij het overlijden van Ere-Voorzitter André D’hont. In de toekomst zullen de meer dan 500 leden van “Cnocke is Hier” trouwens tweemaal per jaar een tijdschrift ontvangen met historische artikels over de badstad en omstreken.

Straks overal in Knokke-Heist reserveren voor evenementen

Dankzij een gloednieuw geïntegreerd softwarepakket zal binnenkort de ticketverkoop voor evenementen in Knokke-Heist gedecentraliseerd kunnen verlopen. Concreet betekent dit dat reserveren voor bijvoorbeeld een theatervoorstelling, een sportwedstrijd of jeugdactiviteit op een achttal plaatsen in de gemeente zal kunnen gebeuren. Niet alleen in de cultuurcentra, maar ook in de diverse sporthallen, jeugdcentrum De Marge en in de Toerismekantoren. Overal zal men voor ALLE evenementen kunnen boeken. Daartoe wordt in de gemeente overgestapt naar de ReCreateX software van de firma Syx.

Voorlopig enkel plaatselijk verkeer in Knokse Stadionstraat

Donderdagmorgen zijn de nutsmaatschappijen in Knokke gestart met de voorbereidende werkzaamheden in de Smedenstraat. Het gaat om het straatdeel tussen de Nyckeesstraat en Brandweerstraat aan de kant van de onpare huisnummers. De Stadionstraat is daarom afgesloten ter hoogte van de Smedenstraat. Enkel plaatselijk verkeer is nog toegelaten vanuit de Edward Verheyestraat. Via de Van Steenestraat zal het verkeer voorlopig nog de Smedenstraat kunnen bereiken. De wagens zullen echter verplicht rechts moeten afdraaien in de richting van het Maurice Lippensplein. In de Smedenstraat is er stilstaan- en parkeerverbod voorzien tussen de Brandweerstraat en Van Steenestraat.

Spoor vernieuwt dwarsliggers tussen Knokke en Heist

Spoorbeheerder Infrabel zal vanaf komende maandag de dwarsliggers tussen Heist en Knokke vernieuwen. De werken zullen een maand duren. De nieuwe dwarsliggers zullen het rijcomfort verbeteren. Ook zal de passage van de treinen iets minder lawaaierig verlopen. Af en toe dient ook ’s avonds na de laatste trein te worden doorgewerkt tot in de vroege ochtend. Tijdens de werken zal de spoorwegovergang bij de landbouwvelden in Duinbergen worden afgesloten. Uit veiligheidsoverwegingen zal dat aan beide kanten gebeuren bij middel van betonblokken. Er is een omleiding voorzien via de uitbatingsweg aan de andere kant van het spoor.


De spoorwegmaatschappij heeft de omwonenden via een bewonersbrief verwittigd dat er de hele periode van 7 tot 16 uur sporen worden opgebroken en heraangelegd. Ook 's nachts tussen 22.30 en 5.45 uur wordt regelmatig doorgewerkt, met name van 21 tot 28 oktober, 3 tot 7 en 12 tot 21 november en 1 tot 3 december.

Rol farmaceutische industrie op de korrel in Ter Linden

Tijdens de presentatie van hun boek in het Ter Linden Ziekenhuis hekelen de auteurs Tanghe, De Keyzer, Bollen en De Winter de invloed van de farmaceutische industrie op de psychiatrie. Ook is er volgens de vier psychiaters te weinig verantwoord wetenschappelijk onderzoek naar de echte oorzaken van psychiatrische ziekten. Het gevolg is dat ziekten zelfs worden veroorzaakt (!) door medicaties. Oude krachtige medicijnen worden uit het arsenaal verwijderd, zogenaamd omwille van overtrokken bijwerkingen, stellen de auteurs. "De echte reden is een te lage prijs. Nieuwe middelen worden de hemel ingeprezen, maar de bijwerkingen worden onder het tapijt geveegd." Dat is de aanklacht gelanceerd in het boek 'Kritische Beschouwingen in de Biologische Psychiatrie'. De inhoud wordt alvast niet in dank afgenomen door de industrie die zich in een monopoliepositie heeft weten te werken.

15.10.08

Kwaliteit water aan kust is fors verbeterd

De waterkwaliteit aan de Belgische kust en het percentage meetplaatsen dat voldoet aan de richtnormen is spectaculair verbeterd. Met 97,50 procent lag het in 2007 veel hoger dan de voorgaande jaren. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Patrick De Klerck. Met name in Knokke-Heist werden de nodige rioolwaterzuiverings-installatieprojecten uitgevoerd. Maar het is wel zo dat praktisch de volledige kustlijn onderhevig is aan een verontreinigingsdruk afkomstig van het oppervlaktewater van het binnenland. In onze regio zijn dat het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal. Bij zware regenval komt via die weg verontreinigd water uit het binnenland in zee gestroomd", aldus het Vlaams parlementslid. Dat is trouwens ook het geval via het afwateringskanaal dat in Cadzand-Bad uitmondt.

Foto: werken bij de uitstroom van het Leopoldkanaal

50 km per uur in deel van Westkapellestraat

Het verkeer moet langzamer in het rechte stuk van de Westkapellestraat dat het dichtst bij de deelgemeente ligt. Vanaf 25 m voor het verkeersplateau met De Moriaan zal de snelheid in de straat worden beperkt tot 50 km per uur. Momenteel geldt nog 70 per uur. Veel automobilisten rijden trouwens nog een stuk sneller op dat deel van de weg. Tot voorbij de oversteekplaats voor de fietsers zal aan het plateau een beschildering worden aangebracht. Op deze manier moet dit stuk Westkapellestraat veiliger worden voor de vele jongeren die op de fiets tussen Heist en Westkapelle pendelen.

Vooral in augustus minder dagjesmensen

Alhoewel deze zomer in Knokke-Heist een en ander werd goedgemaakt door het succes van Cavalia is de omzet van de toeristische sector aan de Kust met 2,4 procent naar omlaag. Dat heeft Westtoer berekend aan de hand van de cijfers voor juli en augustus. Het toerismebedrijf heeft het over “een matige zomer”. Vooral het dagtoerisme kende met min 7 procent een forse daling. Die daling is bijna volledig toe te schrijven aan de maand augustus wegens het uitblijven van de zon en 19 dagen neerslag. De hoop is dat een warme en zonnige herfst het verlies deels kan compenseren.

Duinbergen over 30 jaar eiland?

“Er is geen 100, maar nog slechts dertig jaar tijd om te voorkomen dat de zeespiegel minstens 6 meter stijgt”. Dat zal de teneur zijn van de rede die professor Klimaatverandering Pier Vellinga donderdag houdt bij z’n intree aan de Universiteit van Wageningen. Als dat klopt dan is met name Duinbergen goed op weg om een eiland te worden. Op dat moment zal van Knokke en Heist geen sprake meer zijn. Is redding mogelijk? Volgens Vellinga kan men de dijken niet eindeloos verhogen. Hij ziet meer heil in hele brede, doorbraakvrije dijken, waar het water bij hoge standen overheen kan stromen. Op die dijken kunnen volgens hem zelfs huizen worden gebouwd. De woorden van de Nederlandse professor worden ernst genomen. Hij werkte destijds namelijk mee aan de wetenschappelijke basis voor het Deltaplan. Hij is ook één van de wetenschappers die door de Italiaanse overheid werden aangezocht om oplossingen te vinden voor Venetië, een stad die nu al hinder ondervindt van de gestegen zeespiegel.

Keukenbrand

Een huis in de Knokkestraat is woensdagmorgen door brand geteisterd. De vuurhaard ontstond in de keuken na een kortsluiting in een droogkast. De keuken brandde volledig uit. De 46-jarige bewoner moest wegens rookinhalatie voor onderzoek naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Knokke-Heist investeert in kunst

Knokke-Heist heeft een paar schilderijen op het oog om het gemeentelijk kunstpatrimonium uit te breiden. Het gaat om werken van Henri Van der Hecht, die in het tweede deel van de 19de eeuw regelmatig in Knokke schilderde. Het gaat om het werk “Duinen in Knocke” en het ietwat grotere schilderij “Rustend bij de molen”. Beide kunstwerken zijn van uitstekende kwaliteit en passen binnen de reeds bestaande kunstcollectie van Knokke-Heist. Het gaat om een investering van 6.600 euro. Van der Hecht was een landschapsschilder, die niet in z’n atelier maar vooral in open lucht werkte. Vanwege de speciale kwaliteit van het licht kwam hij vaak naar de dorpen aan onze oostkust.

Interventie hellende paal Ramskapelle

In de Spelemanstraat in Ramskapelle dreigt een elektriciteitspaal om te vallen. Eandis heeft voor nu maandag dan ook een dringende interventie aangekondigd. Tijdens het herstel zal op de plaats van de werken geen doorgang zijn. Het verkeer zal ter hoogte van de Westkapellestraat en Ramskapellestraat omgeleid worden via de Breed Veertien en de Heistlaan. Voor het werk is een hele dag uitgetrokken, maar mogelijk zal de klus al tegen maandagmiddag geklaard zijn.

Knal! Scary Night op 31 oktober

Het jeugdinitiatief Knal! maakt van vrijdag 31 oktober een “Scary Night” voor jongeren van 12 tot 15 in de badstad. In een oud bangelijk pand bij de Duinbergse watertoren en Park 58 kan de jeugd zich dan rotschrikken en genieten van een spannende horrorfilm en een sfeervolle Halloweenparty. Voor de gelegenheid wordt de watertoren oranje gekleurd. Dat moet het signaal zijn voor de Knokke-Heistse jeugd om in een angstaanjagend decor Holloween te vieren. Het evenement gaat om 19.30u van start en duurt tot even nà het middernachtelijk spokenuur.

Meer info over de Scary Night en Knal! vind je HIER.

Geen banen bedreigd bij Tropicana

De Amerikaanse snack- en frisdrankenproducent PepsiCo, waartoe ook Tropicana in Zeebrugge, behoort gaat afslanken. Het bedrijf gaat wereldwijd 3.300 werknemers ontslaan. Er worden ook zes vestigingen gesloten. Volgens een woordvoerder van de multinational bestaan er evenwel geen plannen voor grootschalige herstructureringen in België. In ons land heeft PepsiCo naast Zeebrugge ook vestigingen in Veurne en Borgloon. De daling van de nettowinst in het derde kwartaal van dit jaar, met bijna 10 procent, vormt de aanleiding voor de geplande afslanking.

Tweede vaartuig bijna klaar voor schelpenvisserij

Binnenkort vertrekt de Zeebrugge 84 ‘Albrecht Rodenbach’ op schelpenvisserij. Het bokkenvaartuig van de rederij Roekan bvba wordt momenteel aangepast voor het vangen van sint-jakobsschelpen. De ombouw tot een zogeheten ‘scalloper’ gebeurt met steun van de Stichting Duurzame Visserij Ontwikkeling. Ruim twee weken geleden vertrok de eerste Belgische schelpenvisser al naar zee. Na aanvankelijk teleurstellende resultaten wist de “Oostende 14, Zeemeeuw” ondertussen 6 ton schelpen te vangen op amper drie dagen tijd. Ze weren in Plymouth aan de wal gezet.

De Morgen maakt het bont met "Kameraad Lippens"

Je leest er HIER alles over

14.10.08

Werkgelegenheid Zeebrugge steeg niet in 2007 zegt Nationale Bank

In een rapport over het economisch belang van de Belgische havens in 2007 stelt de Nationale Bank, dat de tewerkstelling in de haven van Zeebrugge stagneert. Volgens de ramingen hebben de Belgische zeehavens hun directe toegevoegde waarde met liefst 7,5 procent zien verhogen. Ook de toegevoegde waarde van Zeebrugge bleef toenemen, zij het wel in een iets trager tempo dan in 2006. Het positieve verloop van de toegevoegde waarde van de Belgische havens had een gunstig effect op de werkgelegenheid, met uitzondering van Zeebrugge. In onze kusthaven is het aantal arbeidsplaatsen vorig jaar namelijk niet gestegen.

Europees geld voor Knokke-Heist

Knokke-Heist, Blankenberge en Middelkerke krijgen een Europese subsidie om de strandbeleving van bezoekers nog te verbeteren. De drie badplaatsen maken deel uit van het project ‘120 kilometer kustkwaliteit’. Dat is de afstand tussen de deelnemende gemeenten van Middelkerke tot in Schouwen-Duiveland. Het deelproject van Knokke-Heist omvat de aanleg van loopbruggen op het strand en de inzet van alleterreinwagentjes voor minder mobiele mensen. Middelkerke wil in Westende een nieuw strandbewakingscentrum bouwen. En Blankenberge kiest voor een nieuw stranddienstenpunt. Alle projecten worden voor de helft betaald met Europees geld.

Rokersclub Heist vanavond op Focus

Je leest er HIER meer over.

Heulebrug wordt Zone 30

De complete woonenclave Heulebrug wordt Zone 30. Dat komt omdat de nieuwe Heistse wijk vrij kinderrijk is. Na onderzoek meent het gemeentebestuur dat autoverkeer zelfs bij 50 km per uur een gevaar oplevert voor fietsende en spelende kinderen in de wijk. Feit is dat kinderen er via de garage-uitritten achter de woningen snel en ongezien de weg komen opfietsen. Ook kan men bij bepaalde straathoeken te laat de spelende kinderen opmerken. Dat is het geval bij het kruisen van de straten Kombuis en Logboek. Alleen bij een maximumsnelheid van 30 per uur kan een bestuurder daar veilig op reageren.

Knokke-Heist wil gerichter promoten via narrowcasting

Knokke-Heist wil in de badstad gerichter promoten naar bepaalde doelgroepen toe, zoals sportbeoefenaars en cultuurgebruikers. Daartoe heeft het gemeentebestuur de voorbije weken extra digitale infoschermen laten plaatsen in de diverse sporthallen, zalen en cultuurgebouwen in de badstad. Alle flatscreens worden gestuurd door de centrale server in het Cultuurcentrum Scharpoord. Het sturingssysteem is trouwens ook compatibel met de grote ledwalls. Dat zijn de infoschermen met bewegende leds in het straatbeeld. De afdeling Vrijetijd beschikt nu al over 18 flatscreens, verspreid over 7 drukbezochte gebouwen. Via dit narrowcastingsysteem wil het gemeentebestuur het vrijetijdsaanbod in Knokke-Heist gerichter promoten ten behoeve van specifieke doelgroepen.

Israëlische herkenningstechnologie voor Zeebrugge

Israëlische technologie gaat het containerverkeer per spoor efficiënter maken in Zeebrugge. Dat werd dinsdag bekend gemaakt door het bedrijf High-Tech Solutions Ltd in Rishon LeZion. De firma is gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor optische tekenherkenning. Meer bepaald zal het in Zeebrugge gaan om het herkennen van containercodes van de laadboxen die in onze kusthaven worden aangevoerd. Het systeem is reeds in bedrijf in de Verenigde Staten, maar voor Europa is de introductie van het “SeeTrain” systeem een primeur. Het systeem kan bij een voorbijrijdende trein de containernummers lezen, zelfs als deze twee hoog gestapeld zijn. De nummers worden in een database opgeslagen. De containers zelf worden gelijktijdig aan alle kanten gefotografeerd ten einde beschadiging en onregelmatigheden te kunnen vaststellen. Meta Rotenberg, Vice President van het bedrijf, stelde dat "SeeTrain" de “efficiëntie van het containertreinverkeer in Zeebrugge zal verhogen. Flessenhalssituaties bij het afhandelen van de vrachttreinen zullen vermeden worden, terwijl ook de veiligheid in het havengebied fors zal verbeteren.

Start voor Mountainbikekustcriterium

Eind deze week gaat aan onze kust de 4de editie van het bekende Mountainbikekustcriterium van start. Het criterium omvat in totaal 6 wedstrijden. Het finale treffen wordt volgend voorjaar in onze badstad gehouden. De eerste wedstrijd is zondag in Oostende. Om 11u verschijnt onder meer titelverdediger Nico Berckmans aan de start. Ook Wereldkampioen Roel Paulissen, ex-Olympisch kampioen Bart Brentjens, Jelle Hanseeuw, Kevin Vanhoovels en wegrenner Nico Eeckhout zijn samen met zo’n 500 anderen van de partij. De komende weken worden er nog wedstrijden verreden in Bredene, De Panne, De Haan en Blankenberge. De finale vindt plaats in Knokke-Heist op zondag 1 maart als de Nissan Mountainbike Beach Challenge.

Joris Blomme maakte mooiste elastisch kunstwerk

In het kader van de familievoorstelling ‘Artisto’ van Elastic organiseerde het Cultuurcentrum Knokke-Heist de wedstrijd ‘Elastiek Magniefiek’. De kinderen kregen de uitdaging om een kunstwerk te maken met allerlei elastisch materiaal. Joris Blomme, die amper 9 jaar is, sleepte met zijn kunstwerk ‘De Vliegende Fietser’ de eerste prijs in de wacht. Hij wint een grote trampoline, die elastisch goed voorzien is. De al even elastische kunstwerkjes hebben momenteel veel bekijks in de benedenhall van Scharpoord. Ze worden er nog tot het einde van deze week tentoongesteld.

De familievoorstelling ‘Artisto’ op zondag 19 oktober om 16 uur toont het circusspektakel van Elastic. Na elke familievoorstelling is er een doe-workshop voor kinderen en ouders, telkens in de sfeer en thema van de voorstelling.

Info en tickets: Cultuurcentrum Knokke-Heist, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist. Tel 050 630 430 – cc.ticket@knokke-heist.be

Buren bij Kunstenaars

Nu vrijdag, zaterdag en zondag organiseert de Provincie voor de vijfde maal ‘Buren bij kunstenaars’. In heel West-Vlaanderen doen 958 kunstenaars mee. In Knokke-Heist zijn er dat 7. Het gaat zowel om amateurs als professionelen. De tentoongestelde kunst van de badstadsgenoten beperkt zich trouwens niet tot schilderijen. Ook andere disciplines komen aan bod; ondermeer kunst voor binnen- en buiteninrichting van woningen. De toegang tot de diverse ateliers is gratis. Een brochure over de deelnemende kunstenaars kan men gratis afhalen in het stadhuis, het cultuurcentrum en de bibliotheek.


In Knokke-Heist kan men terecht op volgende locaties:
B.Rie – Zwaluwenlaan 8
Jean-Pierre Gemoets – Duivenlaan 8
Lunart – Leenstraat 51
Mieke Pieters – Leliedreef 2
Hilde Pintelon – Graaf Jansdijk 28
Yves Tourain – Eglantierenlaan 5
Leslie Vandenbussche – Gemeenteplein 3

13.10.08

Dag van de Jeugdbeweging

Nu vrijdag organiseert de Jeugdraad naar aanleiding van de 'dag van de Jeugdbeweging' opnieuw een gratis ontbijt voor alle schoolgaande kinderen in Knokke-Heist. In de deelgemeente Knokke kunnen jongeren tussen 7 en 8 u warme chocolademelk en boterkoeken verorberen in tenten op het plein bij de Margaretakerk. In Heist wordt het verzamelen geblazen in zaal Ravelingen. Indien de tijd het toelaat staan ook enkele groepsspelen op het programma. Uiteraard worden de jongeren bij voorkeur verwacht in het uniform van hun jeugdvereniging. De schooldirecties werden op de hoogte gebracht. Ouders zijn uiteraard welkom. Vorig jaar waren op elke locatie ongeveer een 100-tal deelnemers aanwezig.

Cavalia verhuist naar Valencia

Je leest er HIER meer over

Miss Belgian Beauty steeds meer in het slop

Vandaag raakte bekend dat 2 finalistes, in de aanloop naar de finale van zaterdag in het Casino van Knokke, omwille van gezondheidsredenen forfait dienden te geven voor de voorbereidingsweek van de Gouden 12 in Aalst. De finale van Miss Belgian Beauty 2009 zal dus vermoedelijk door slechts 10 meisjes beslecht worden.De finalistes Kimberley De Plucker en Kirsten Mertes leverden een doktersbriefje in bij organisator Ignace Crombé. De andere finalisten zijn al sinds donderdagavond samen in een hotel in Aalst voor de laatste voorbereidingen te treffen met het oog op de finale. Organisator Ignace Crombé bevestigde de afwezigheid van de twee meisjes tijdens de voorbereidingsweek maar zou zich daar voorlopig geen vragen bij stellen. Hij had een doktersbriefje ontvangen van Kimberly en een gesprek gehad met haar papa ondermeer over haar studies die uiteraard ook belangrijk zijn maar er moeten nu eenmaal keuzes gemaakt worden. Kirsten had ook ziek afgemeld.Beide meisjes zijn door de organisatie in gebreke gesteld al is het niet uitgesloten dat ze zich later terug bij de groep willen aansluiten. Vraag daarbij is of dat dan nog mogelijk zal zijn…Miss Belgian Beauty 2008 dreigt trouwens op een farce uit te draaien. Na alle recente heisa rond organisator Ignace Crombé blijkt nu dat er onder de overgebleven tien meisjes ook een mol zit. De 24-jarige Kirsten Mertes uit Lier had nooit de intentie mee te dingen naar het kroontje, maar was er als laatstejaarsstudente journalistiek gewoon op uit om in opdracht van P-Magazine, waar Mertes stage liep, Ignace Crombé in zijn hemd te zetten.

Macotruck verhuist naar Zeebrugse Transportzone

Het Transportbedrijf Macotruck, dat in de Alfred Ronsestraat gevestigd is in de Zeebrugse achterhaven, begint deze deze maand nog met de bouw van een nieuwe vestiging op de Transportzone. Macotruck beschikt aan de Koggestraat op de Transportzone over een terrein van 22.000 m2. Daar verrijzen de komende maanden naast een kantoor ook een herstellingsloods voor containers, een vrachtwagenparking en een containerdepot. Ook Zeemar en Handico Repair, twee andere bedrijven uit de Herfurth-groep, gaan op de nieuwe locatie onder dak.

Watertoren Duinbergen wordt gerenoveerd

De watertoren in Duinbergen wordt volgend jaar gerenoveerd. De toren werd in 1901 gebouwd en toen voorzien van een metalen kuip. Vijfendertig jaar geleden werd de toren al een keer volledig vernieuwd. Toen heeft men onder meer een betonnen waterkuip aangebracht, waardoor de hoogte van de toren op 47m kwam. Nu is een tweede renovatie gepland. De onderste zes meter van de toren bestaat uit metselwerk in een wafelmotief. Die laag heeft sterk geleden onder een combinatie van waterinsijpeling en vorst. De nv Iris uit Eke is nu belast met de restauratie van de hele onderzijde volgens het oorspronkelijke patroon. De werken beginnen in april volgend jaar en zullen tegen de zomer zijn afgerond. Het gaat om een investering van ruim 35.000 euro.

“Oost-Kust Kunst?” zoekt beeldend talent

“Oost-Kust Kunst?” maakt momenteel een inventaris op van alles wat leeft op het gebied van beeldend talent aan de Oostkust. Elke kunstenaar van minimum 18, die op een of andere manier een link heeft met de Oostkust, kan hiervoor contact opnemen met de organisatoren. Zowel professionelen als autodidacten komen in aanmerking. Het artistiek initiatief organiseert op 31 oktober en 1 november trouwens een selectieweekend in de Lagunahal in Duinbergen. Kunstenaars die dat wensen kunnen deelnemen. Een professionele jury zal de werken beoordelen. Op zondag 2 november krijgt ook het publiek de kans om enkele werken te selecteren. Dit selectieweekend is slechts een voorbode van de grote Oost-Kust Kunst?-tentoonstelling die van 15 december tot 4 januari in de Lagunahal zal gehouden worden. De deadline voor de inventarisatie en inschrijving voor het selectieweekend is 29 oktober.


Voor alle info: tel. 050 630 430, cc.ticket@knokke-heist.be of www.ccknokke-heist.be.
Op de foto uilenkop uit teezakjes door Chiuwa Chan van Tong Sing Heist

Sociale Woningen ingehuldigd in Heulebrug

Aan de rand van de Heistse nieuwbouwwijk Heulebrug werden zaterdag door de sociale bouwmaatschappij 't Heist Best zes nieuwe sociale woningen ingehuldigd. Het gaat om vier 4-slaapkamerwoningen en twee 5-slaapkamerwoningen gelegen aan de hoek van de Breed Veertien. De aparte fietsenbergingen van de huizen zijn telkens 20 m2 groot. Het gaat om een investering van 1,3 miljoen euro. Dat komt neer op iets meer dan 200 000 euro per woning. De bewoners zullen worden uitgekozen volgens de wettelijke toewijsprocedures. Die staan bepaald in de Vlaamse Wooncode. De huurprijs wordt individueel per huurder vastgelegd in functie van het inkomen en bedraagt ongeveer de helft van de huurprijs van een dergelijke woning op de privé markt.

De volgende stap in het samenwerkingsverband van t'Heist Best en Vivendo is de bouw van 13 sociale koopwoningen en 7 huurwoningen. Op het Kraaiennestplein zal de Sociale Huisvestingsmaatschappij t'Heist Best verder nog twee appartementsgebouwen optrekken met telkens een 25 tot 30-tal woongelegenheden.

Feest en Tramhokje voor Kusttram?

Volgend jaar trekt de Vlaamse overheid 530.000 euro uit voor de viering van 125 jaar Kusttram. In dat verband is zopas een werkgroep opgericht. Er komen bakens langs de kust, een publicatie, een overzichtstentoonstelling en allerlei merchandising. Van Knokke-Heist tot De Panne is ook een erfgoedzoektocht gepland. Verder nog een halve marathon, een tramparade en een bezoek van koning Albert II. Inmiddels vraagt men zich in Heist af of er ook nog geld zal zijn voor een schuilhokje bij de nieuwe tramhalte van het Heldenplein. Beschutting zoeken tegen regen en wind in het oude tramgebouw en dan rennen als de tram komt is namelijk geen optie voor oudere reizigers.

Voetbal in de regio

In het zondagvoetbal was er winst voor Knokke en verlies voor Westkapelle, terwijl Heist gelijkspel toebedeeld kreeg. In eerste provinciale eindigde het treffen tussen FC Knokke en Wevelgem in een 4-2 eindstand. Knokke staat daarbij op de 5de plaats in het klassement met 11 punten. In Tweede Provinciale eindigde de wedstrijd tussen FC Heist en Beernem in een nul-nul stand. VVWestkapelle verloor op verplaatsing met 3-2 tegen de ploeg van De Haan. In de rangschikking staat VVW ondertussen op de 5de plaats met 14 punten. Heist legt beslag op de 7de plaats met 13 punten. Vierde Provinciale dan. In een wedstrijd met heel wat gemiste kansen aan beide kanten, verloor Zeebrugge Zeehaven met 2-3 van Doomkerke. Moerkerke moest met 1-3 het onderspit delven tegen Loppem. Moerkerke staat 7de in de rangschikking met 8 punten. Zeebrugge komt op de 11de plaats met 6 punten.

12.10.08

Brandweer Knokke-Heist in actie in Sluis

Zondagnamiddag heeft het brandweerkorps van Knokke-Heist assistentie moeten verlenen in het centrum van Sluis. Rond 15u is in een woning in de Ridderstraat in het drukke winkelstadje een felle brand uitgebroken. Bij het bestrijden van de vuurhaard werden drie bluswagens ingezet, plus een hoogtewerker afkomstig uit Knokke-Heist. De woning is volledig in de as gelegd. De brandweer heeft wèl kunnen voorkomen dat de drie andere huizen in een rijtje van vier ook in de vlammen opgingen. In de geteisterde woning waren op het moment van de brand twee Poolse mannen van 24 en 30 jaar aanwezig. Ze konden tijdig via een raam op de eerste verdieping en een plat dak ontsnappen naar een naastliggende tuin. De twee hadden rook ingeademd en werden door de ambulancedienst voor onderzoek naar de huisartsenpost gebracht. Naast het korps van Suis en Knokke-Heist waren voor het bluswerk ook brandweermensen uit Cadzand, Aardenburg, Oostburg en Westdorpe opgeroepen.

Langemark maakte zwijnenstal van kleedkamer in Knokke

Op de site van FC Knokke blijkt dat de spelers van FC Langemark twee weken geleden hun zwaar verlies gekoeld hebben op de kleedkamer in stadion Olivier. Naast de nederlaag van 5-1 waren er op die vijfde speeldag ook twee uitsluitingen voor Langemark. Daarbij kwam nog dat verdediger Pascal Wolters zijn derde gele kaart kreeg en dus de week erna de wedstrijd tegen Rumbeke moest missen. In die wedstrijd moesten ze dan eveneens het onderspit delven. Na de wedstrijd in Knokke oordeelden de teleurgestelde spelers van Langemark, dat de eindcijfers “een vertekend beeld” gaven van de wedstrijd. Ze vonden er dan ook niets beter op dan met behulp van de hen aangeboden broodjes van de kleedkamer en de douche “een echte zwijnenstal te maken”.

32ste Blinckaertrecital van de Marnixring Knokke-Heist

Bij de Knokke-Heistse afdeling van de internationale serviceclub Marnixring zijn de voorbereidingen aan de gang voor het 32ste Blinckaertrecital. Ook nu weer wordt de ster van het gebeuren een laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Dit keer is het niemand minder dan Anna Vinnitskaya. Zij was de 1ste laureaat van de wedstrijd 2007, sessie piano. In het Casino Knokke zal ze op zaterdag 6 december werk vertolken van Franck, Ravel, Medtner en Prokofiev. De opbrengst van het recital wordt besteed aan het Poëzieproject, een gezamenlijk initiatief van de Marnixring en de gemeentelijke bibliotheek.

32ste Blinckaertrecital: Casino Knokke, zaterdag 6 december om 20.30 uur
Kaarten à 30€ in het Casino of bij de leden van de Blinckaert. Kaarten met voorbehouden plaats à 50€ enkel bij Danny Bossaert, Dumortierlaan 10, via tel. 050/601848 of via
danny.bossaert@telenet.be.

Zwintriathlonster werd derde in Hawai

De Australiër Craig Alexander heeft op Hawaï de 31ste Ironman gewonnen. Dat is het officieuse wereldkampioenschap voor de complete triatlon: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een marathon 42,195 km. De winnaar deed er 8u17:45 over. De Belgische Zwintriathlonner Rutger Beke eindigde derde op 3:38 minuten. De 31-jarige Beke had wellicht kunnen winnen. Ware het niet van de tijdstraf van drie minuten die hij kreeg door bij het fietsen te lang in het wiel van een voorganger te rijden. Marino Van Hoenacker (32) stelde enigszins teleur door pas 21ste te eindigen. Nog een andere Zwintriathlonatleet, Luc Van Lierde, gaf op tijdens het fietsen. De 39-jarige Van Lierde zette daarmee een punt achter het hoofdstuk Ironman.