22.11.13

Wintervogels landen in het Zwin

Er zitten al opvallend méér wintereenden in het Zwingebied. Je hoort het aan het 'fluiten' van de smienten maar je ziet het ook aan de steeds talrijker wordende silhouetten van wilde eenden, op de waterplassen. Er zijn ook opvallend veel vluchten kolganzen die het gebied overvliegen. Je merkt het dus niet enkel aan de lage temperaturen, maar ook aan de aankomst van al die typische wintervogels dat de herfst nu wel echt op zijn einde loopt. 

Het jeugdparlement keurt blauw in Knokke-Heist

Tijdens de eerste vergadering van het jeugdparlement in de Marge in Knokke-Heist was het een spontane vraag van de jeugdparlementariërs zelf om een bezoekje te brengen bij de overburen van politie. Dat is inmiddels gebeurd. Een enthousiaste inspecteur Bart Hungenaert stond de jongeren op te wachten. Ze werden ondergedompeld in een wereld van inspecteurs, wijkagenten en recherche, politieopleiding, donkere cellen, kleine verhoorkamers, auto’s met spooronderzoek en spannend politiemateriaal. De leden van het jeugdparlement vonden het een heel interessante en leuke dag. Lijkt het jeugdparlement ook iets voor jou? Aarzel dan niet en kom de volgende keer langs. Je bent van harte welkom in De Marge op zaterdag 4 januari om 10 uur.

Kooza nu in Parijs

Na Knokke-Heist en Moskou heeft Cirque du Soleil  met de show Kooza nu z’n kathedraaltent opgeslagen bij Île Séguin in Parijs. De voorbije dagen werd duchtig gerepeteerd. De show opent morgen zaterdag 23 november.  De voorstellingen lopen tot 19 januari. Omdat er zoveel interesse is in Frankrijk werden ondertussen ook al voorstellingen toegevoegd aan het geplande schema. De artiesten hebben ondertussen een paar weken verlof achter de rug en zijn er klaar voor. Eén van de bekende clowns, Alan Parry, verklaarde vandaag dan ook “We look forward to presenting you this adrenaline rush of acrobatics in a zany kingdom”.  In Knokke-Heist zakten tussen 18 juli en 18 augustus maar liefst 83.000 toeschouwers af naar de Kooza-show van Cirque du Soleil op het terrein van Duinenwater. 

Het Hof van Eede in Knokke-Heist

Op zaterdag 23 november spelen Greg Timmermans en Ans Van den Eede in het CC Scharpoord “Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe”. Hof van Eede is met dit debuut de terechte winnaar van Theater aan Zee 2012. Vader Peter Van den Eede (Cie De Koe en o.a. ‘In de gloria’ en ‘Van vlees en Bloed’) zag bovendien elke voorstelling ontroerd dat het goed was. 
‘Waar het met de wereld naartoe gaat,…’ is een ode aan de dialoog. We zijn te gast in de woonkamer van een man en een vrouw. Een koppel? Of niet? Dat is niet meteen duidelijk. Ze hebben het over een boek dat hen inspireerde. Al gauw dwaal je met hen mee af in een gesprek over liefde, vrijheid en andere zaken. De guitige, ontwapenende naïviteit waarmee Greg Timmermans en Ans Van den Eede je verwelkomen in hun gesprek is zo zeldzaam dat het je zeker zal bijblijven. 
Hof van Eede maakt luchtig, toegankelijk maar vooral verrijkend teksttheater. De dames verzamelden sterren in de nationale pers alsof het niets is. “De voorstelling is doorspekt met humor en ironie.” Cobra  “ ‘Waar het met de wereld…’ is een vernuftige dialoog met dubbele bodem.” Theaterkrant 

Voor meer info: www.ccknokke-heist.be

Dubbele verkeersbelasting voor sommige grenspendelwerkers

Wie tegelijk in ons land en in Nederland woont, bijvoorbeeld in Knokke-Heist en in Sluis, moet in beide landen verkeersbelasting voor de auto betalen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld. Dat gebeurde na een klacht van een Belgische vrouw die in Nederland een tandartspraktijk heeft en de dubbele belasting aanvocht. Het oordeel van Europa is gebaseerd op het feit dat die wetgeving niet geharmoniseerd is op Europees vlak zodat beide lidstaten hun eigen regels kunnen blijven toepassen. 

Pannenstraat en Guido Gezellestraat tot uiterlijk 6 december afgesloten

Naar aanleiding van sleufwerkzaamheden zal vanaf maandag 25 november zowel de Pannenstraat als de Guido Gezellestraat ter hoogte van de Noordstraat afgesloten worden.  De Guido Gezellestraat zal enkel nog voor plaatselijk verkeer bereikbaar zijn vanaf de Kursaalstraat. De Pannenstraat, tussen Kursaalstraat en Noordstraat is dan enkel nog voor plaatselijk verkeer toegelaten. De rijrichting in de Vissersstraat zal omgedraaid worden, zodat het verkeer in de Pannenstraat via de Vissersstraat de Knokkestraat kan bereiken. Deze werkzaamheden zijn tot uiterlijk vrijdag 6 december 2013 gepland.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Zeeanimatoren gezocht

Op dinsdag 11, 18 en 25 maart 2014 vindt een nieuwe cursus Zeeanimator plaats in Provinciedomein Raversyde in Oostende (tussen 9.30 en 16.30 uur). Naar aanleiding van de Week van de Zee werden diverse veldwerkpakketten ontwikkeld om met kinderen uit het basisonderwijs natuur en milieu aan zee te ontdekken. In de cursus Zeeanimator leert u drie van deze pakketten onder de knie krijgen. Om er efficiënt mee te leren werken, wordt heel wat aandacht besteed aan hoe u kinderen bij natuur en milieu betrekt.
Veldwerk
Kinderen de natuur laten beleven, vraagt een specifieke aanpak. Vandaar de keuze voor veldwerk. Bij veldwerk leert men over de werkelijkheid in die werkelijkheid en ligt de nadruk op begrippen als beleven, waarnemen, exploreren en ervaren. Leren gebeurt zo veel mogelijk in de praktijk, in de realiteit, ervaringsgericht. De kinderen krijgen tal van opdrachten (dus zelf doen) en er is veel aandacht voor communicatie (ervaringen uitwisselen met elkaar).
Geen voorkennis nodig
Om de cursus te volgen is geen specifieke voorkennis nodig. Interesse voor natuur en met het jonge volkje de ontdekkingstocht willen aangaan, zijn uw belangrijkste troeven. Na de cursus kunt u als vrijwilliger ingezet worden door een kustgemeente of bezoekerscentrum of een educatieve organisatie om kinderen de natuur op een speelse manier te laten ontdekken. Zowel tijdens de Week van de Zee (25 april tot 11 mei 2014) of daarbuiten wanneer scholen naar de kust op zeeklassen komen.
Praktisch
Cursus Zeeanimator op 11, 18 en 25 maart 2014, 3 dinsdagen van 9.30 tot 16.30 uur
Plaats: Provinciedomein Raversyde – Nieuwpoortsesteenweg 636 – 8400 Oostende
Deelnamepijs: 20 euro. Inbegrepen in de cursusprijs: de cursusmap, de educatieve publicaties, koffie of thee tijdens de cursus. Informatie op www.weekvandezee.beweekvandezee@west-vlaanderen.be - Steunpunt NME Kust T 059 34 01 64 

Stuur een mailtje met uw naam – adres – geboortedatum naar weekvandezee@west-vlaanderen.be. De deelnameprijs bedraagt € 20, te storten op rekening van de Provincie West-Vlaanderen, Koning Leopold III-laan 41 - 8200 Sint-Andries Brugge nr. BE21 0910 1313 1203 met vermelding ‘Zeeanimator 2014’ en uw naam. Enkel na betaling bent u ingeschreven. Inschrijven kan tot 1 maart 2014.

Overboord gevallen containers geborgen

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst heeft voor onze kust twee overboord geslagen containers geborgen. De verloren laadkisten bevonden zicht ter hoogte van de Wielingenboei en dreigden de haven van Zeebrugge binnen te drijven. Ter plaatse werd een redder overgezet om een sleepverbinding tot stand te brengen. De reddingsboot kon op deze manier de containers buiten het vaarwater en over de ondieptes naar binnen slepen. De reddingsdienst kreeg daarbij assistentie van havensleper Smit Lion. Eén van de containers bleek echter zinkend. De Sterken Dries kon deze beboeien en op een veilige locatie brengen. Het reddingsvaartuig kon vervolgens de andere nog drijvende container naar de kade slepen, waar een kraan deze kon bergen. Het recuperen van de laadkisten gebeurde bij een Noordwesten wind met kracht 5 tot 6. De containers zijn vermoedelijk overboord gevallen van een containerschip tijdens de laatste storm.

“Voor Wat, Hoort Wat” in Knokke-Heist

Filmproducent Fobic Films ontwikkelt momenteel samen met de VRT een 6-delige fictiereeks met de titel ‘Voor wat hoort wat’.  Het verhaal is gebaseerd op de bestaande seniorie Seaflower in Knokke. De reeks wordt vermoedelijk dan ook opgenomen in de badstad zelf. Het is regisseur Christophe Van Rompaey, maker van de film 'Aanrijding in Moscou' en series als 'Team Spirit' en 'Vermist' die de reeks zal inblikken. In 'Voor Wat, Hoort Wat' moeten vier jonge delinquenten als alternatieve straf gaan meehelpen in een chic bejaardentehuis. De opnames staan gepland in het voorjaar van 2014. De uitzenddatum van de reeks ligt vast op 15 februari 2015. De acteursploeg telt intussen al toppers zoals onder meer Chris Lomme, Johan Leysen, Marilou Mermans en Jacques van Assche. 

21.11.13

Knokke-Heistenaar haalt twee eerste prijzen op de Belfius Classics

In september slaagde Knokke-Heistenaar Jeroen De Beer erin zich twee maal te plaatsen voor de finale van de muziekwedstrijd Belfius Classics. Donderdag 14 november haalde Jeroen een eerste prijs voor kamermuziek met zijn Trio Telepatico. Dit ensemble bestaat uit Martijn Dendievel, cello, Pieter-Jan Verhoyen, piano en Jeroen De Beer, viool. 
Afgelopen maandag 18 november speelde Jeroen de finale als solist waarbij hij aan de piano begeleid werd door Alain Reubens, pianist en leerkracht aan de Kunstacademie van Knokke-Heist. Met overtuigende vertolkingen van Mozart, Vitali en Devreeze kon Jeroen ook hier een eerste prijs binnenhalen. De jury was bijzonder lovend over de muzikale maturiteit van deze achttienjarige jonge muzikant.
Jeroen volgde tot vorig jaar les bij Karel Ingelaere aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge. In 2012 werd hij toegelaten tot de jong talentklas van de Russische viooldocente Tatiana Samouil waar hij nu zijn vioolstudies verder zet. Jeroen is een gepassioneerd muzikant en volgt al jaren stages en masterclasses voor viool en kamermuziek in binnen-en buitenland, o.a. bij Natalia Lomeiko, Yossif Ivanov, Jolente De Maeyer, Guido Deneve, Vegard Nilsen, Sigiswald Kuijken, Eric Sluys, Wouter Vossen, Nationaal Orkest van België, de Filharmonie Antwerpen e.a.
Jeroen is te horen op Klara op 25 januari 2014. Op 9 februari speelt hij het vioolconcerto van Mendelssohn op het Laureatenconcert van het SCB in de Stadsschouwburg van Brugge en op 8 maart kunt u hem horen in de Munt te Brussel als solist en als violist van Trio Telepatico.
Momenteel bereidt Jeroen zich voor op zijn eerste internationaal vioolconcours Bravo dat plaatsvindt eind maart 2014.

Herstel trambedding in de Kustlaan in Zeebrugge

Terwijl de heraanleg van de trambedding bij de zeewaartse sluisbruggen in Zeebrugge momenteel voor heel wat hinder zorgt ligt nog meer verkeershinder in het verschiet, dit keer bij de oude sluisbruggen. Algemene Bouwonderneming Noël Boey nv uit Bredene kreeg opdracht van De Lijn om dringend de trambedding te herstellen in de Kustlaan, op het kruispunt met de Kapitein Fryattstraat. Bij normale (weers)omstandigheden zal dat gebeuren op vrijdag 6 december 2013. De herstelling aan de trambedding is dringend omdat de situatie gevaarlijk is voor fietsers. 

De Kustlaan richting Knokke-Heist wordt ter hoogte van de Azorenstraat doodlopend. Het rijdend verkeer vanuit richting Blankenberge volgt een omleiding via de Azorenstraat naar de Rouaanstraat. Wie vanuit de Kapitein Fryattstraat komt, hoeft geen omleiding te volgen en kan zowel naar links als naar rechts de Kustlaan oprijden. Voetgangers kunnen altijd door.

Surfers Paradise bezoekt Kovalam Surfclub, Indië

Bruggeling Jelle Rigole is beachmaster op Surfers Paradise in Knokke-Heist. Als gepassioneerde surfer, windsurfer en kitesurfer is hij het ganse zomerseizoen actief op het strand. 8 jaar geleden trok hij tijdens de wintermaanden op surftrip en belandde zo in Indië, op een surfstrand “Kovalam Beach”. Daar kwam hij in contact met Sebastian Indian Social Projects (SISP) , een organisatie opgericht door de Belg Paul Van Gelder, die initieel een aantal Indische weeskinderen onder zijn hoede nam, en er daarna zijn levenswerk maakte door kansarme kinderen van de straat te houden en hen een beter leven en toekomst proberen aan te bieden. Hij screende enkele gezinnen die het hardst hulp nodig hadden, en betaalde op zijn beurt de ouders om hun kinderen naar zijn school te sturen…Anders dienen ze vanaf hun zevende te gaan werken om voor inkomsten te zorgen dat het gezin broodnodig heeft.
Meerdere kinderen studeerden reeds af, gingen daarna naar de universiteit en dragen nu zorg voor de ganse familie. Het is echter een aanhoudend gevecht om niet alleen de ouders, maar ook de kinderen ervan te overtuigen dat naar school gaan een must is om uitzicht te hebben op een betere toekomst. Veelal stoten ze dan ook op gruwelijke feiten zoals kinderen die in een pedofilie netwerk of in de criminaliteit terechtkomen…Terwijl de vaders uit miserie aan de methanol verslaafd geraken wegens geen geld om alcohol te kopen…
Jelle merkte het enthousiasme van de kinderen toen zij hem zagen surfen en nog meer toen zij het ook even mochten uitproberen… Terug in België zette hij ondermeer op Surfers Paradise acties op om het jaar daarop met oude surfboards, wetsuits, surfshorts, boogieboards…het vliegtuig terug naar Indië op te stappen. De opbrengsten van de jaarlijkse Indische maaltijd op Surfers Paradise, verkoop van T-Shirts, de Swell party… zijn maar enkele van de initiatieven die georganiseerd werden om aan de nodige fondsen te geraken. Samen met SISP werd een heuse surfschool opgericht: kinderen die 5 dagen naar school komen kunnen het ganse weekend leren surfen en krijgen alle maaltijden, kinderen die 4 dagen naar school komen mogen ofwel zaterdag ofwel zondag komen surfen met alle maaltijden inbegrepen. De kinderen worden dagelijks met de bus opgehaald anders geraken zij niet op school en is er ook geen geld voor openbaar vervoer. Er wordt dus niets aan het toeval overgelaten om de ouders toch maar hun kinderen naar school te sturen, iets wat zeker niet evident is. 

Surfen voor een beter leven
En het resultaat mag er zijn: vele kinderen zijn dolenthousiast, blijven van de straat weg en hebben zo een doel: enkelen van hen geven ondertussen zelfs surfles aan toeristen in één van de luxe hotels langs het strand. Ook werd er ondertussen een surfshop gestart, een surfschool, verhuur van surfboards en konden ze als motivatie deelnemen aan de eerste echte surfwedstrijd op Kovalam Beach ! Na school maken ze souvenirs die dan in de surfshop verkocht worden. Eén probleem: de organisatie staat op zich, moet het helemaal hebben van de goede wil van enkele mensen, geniet geen overheidssteun en hangt af van vrijwilligerswerk, plus dat de armoede zo schrijnend is dat een school van 60 kinderen slechts een plaaster op de wonde betekent. 
Surfers Paradise springt in de bres
Jean Deloddere en Frank Vanleenhove werken met Surfers Paradise al jaren mee aan dit project en telkens er een groep of een school komt om te sporten wordt Jelle dan ook uitvoerig voorgesteld. Dit resulteerde al in een medesponsoring van O’Neill, een VT4 ploeg die ter plaatse ging filmen om alles in beeld te brengen en nu ook een Indië actie van het Koninklijk Atheneum te Brugge centrum die tijdens hun jaarlijkse schoolsportdag
kennismaakte met dit project. Tijdens deze trip nam Jelle de Belgische delegatie mee op huisbezoek, kon men vaststellen hoe die gezinnen daar leven , was er een bezoek aan de
school zelf, de ateliers en werd er tenslotte in het weekend samen gesurft met een 30 tal enthousiaste kinderen die volop genoten van de Belgische aandacht en de nieuwe meegebrachte surfboards !
KA Brugge4India
Van 5-19 april gaat een delegatie van 14 leerlingen en 3 begeleiders op inleefreis naar India. Er is een overeenkomst met de vliegtuigmaatschappij dat er extra kilo’s mee aan boord mogen, en daarvoor doen ze eerst en vooral een grote inzamelactie: oude skateboards, elementen, beschermmateriaal,... kunnen op school worden binnengebracht. Op de agenda staan tevens nog een kerstontbijt, een bluesavond op 24 januari (daarvoor zijn nog kaarten te koop) en een grote slotmanifestatie waar de laatste kilometers van de sponsorloop (Run 4 Kovalam) zullen worden gelopen. De vakwerkgroep LO gaat namelijk de uitdaging aan om samen met leerlingen, oud-leerlingen, leerkrachten, ouders, familieleden en sympathisanten de afstand Brugge – Kovalam, een slordige 11044 km, te lopen voor het goede doel. Bedoeling is om tegelijkertijd sponsors te vinden zodat elke gelopen kilometer geld in het laatje brengt. Ze zijn intussen Iran binnengelopen (figuurlijk uiteraard) en hebben dus nog een hele weg af te leggen. KA Brugge 1 centrum blijft dus op zoek naar enthousiaste lopers om mee de afstand te overbruggen. Het zwaartepunt van de actie is op 22 maart 2014 met een grote slotmanifestatie waar de laatste kilometers van de “run” zullen afgehaspeld worden.
Het absolute hoogtepunt volgt in de Paasvakantie waar een delegatie van 14 leerlingen en drie begeleiders een inleefreis zullen maken in India. Gedurende twee weken worden daar de handen uit de mouwen gestoken en nemen ze deel aan verschillende projecten, ondermeer in de Kovalam Surfclub. Het plan is ook om daar een kleine ‘skateramp’ bouwen zodat de kinderen zich ook in het regenseizoen kunnen bezighouden.
Wenst U mee te helpen aan deze actie of meer te weten ? op de site www.ka4india.be  staat alle informatie  Alsook het rekeningnummer: KA4INDIA           BE70 0635 4629 3325
Waarop alle financiële hulp welkom is.
Op de bovenste foto: de zaterdagnamiddag surfsessie met alle Kovalam-kids, Jelle
Rigole en de families Deloddere, Bailyu en Vanleenhove

Parkeerkaarten in Knokke-Heist voor inwoners en tweedeverblijvers – 2014

Vanaf begin december kunnen de parkeerkaarten voor inwoners en tweedeverblijvers voor 2014 aangekocht worden (geldigheid van 1 januari 2014 tot en met 31 januari 2015). De huidige parkeerkaarten zijn nog geldig tot 31 januari 2014. De prijzen en het concept voor 2014 blijven hetzelfde. U hebt nog steeds de keuze tussen een mini- en een maxikaart:
Minivergunning: parkeren in de blauwe zone zonder uw parkeerschijf te plaatsen
Maxivergunning:
-      parkeren in de blauwe zone zonder uw parkeerschijf te plaatsen
-      gratis parkeren in de groene zone
-      parkeren in de oranje zone voor 1 EUR/dag tijdens weekends, schoolvakanties en op feestdagen, andere dagen gratis 
Deze parkeerkaarten zijn:
-      niet geldig in de rode zone
-      niet geldig in die blauwe zones waar ELKE dag een schijf geplaatst moet worden. In de zone Ziekenhuis zijn alleen de parkeerkaarten geldig van de bewoners van die zone.

Prijzen
Mini
Maxi
1ste vergunning
10 EUR/jaar
30 EUR/jaar
2de vergunning
10 EUR/jaar
30 EUR/jaar
3de vergunning
20 EUR/jaar
50 EUR/jaar
4de vergunning
30 EUR/jaar
100 EUR/jaar
  
U kan de parkeerkaart als volgt verkrijgen:
Als inwoner:
• Bij voorkeur via e-loket (vanaf 1 december):
www.knokke-heist.be en u klikt verder op “parkeerkaart inwoners – aanvraag”.  Daar vult u uw aanvraag in en dan klikt u op voltooien.
Binnen de 3 werkdagen ontvangt u, na controle door onze diensten, een mail met de link tot betaling. Eenmaal de online betaling ontvangen is, wordt de parkeerkaart naar u opgestuurd of komt u deze afhalen in de parkingshop (volgens uw verzoek op de aanvraag).
• Aankoop in de parkingshop (vanaf 2 december) mits voorleggen van:
-      identiteitskaart van de aanvrager
-      inschrijvingsbewijs van de wagen
-      voor firma- en/of leasingwagens: bewijs van gebruiksrecht of statuten
Als tweedeverblijver (volle eigenaar of vruchtgebruiker):
• Bij voorkeur via e-loket (vanaf 1 december):
Zorg ervoor dat u uw aanslagbiljet tweedeverblijfsbelasting van het gemeentebestuur Knokke-Heist bij de hand hebt.
Ga naar www.knokke-heist.be en klik verder op “overzicht e-loket”.  Onder de letter P vindt u “parkeerkaart tweedeverblijver – aanvraag”.  Daar vult u uw volledige aanvraag in en u klikt daarna op voltooien.
Binnen de 3 werkdagen ontvangt u, na controle door onze diensten, een mail met de link tot betaling.  Eenmaal de online betaling ontvangen is, wordt de parkeerkaart naar uw thuisadres opgestuurd.
• Aankoop in de parkingshop (vanaf 2 december) mits voorleggen van:
-      identiteitskaart van de aanvrager
-      laatste uitgegeven aanslagbiljet tweedeverblijfsbelasting Knokke-Heist
-      inschrijvingsbewijs van de wagen
-      voor firma en/of leasingwagens: leasingcontract/statuten en een attest van
gebruikelijke bestuurder
-      indien de eigenaar van het tweedeverblijf een rechtspersoon is, dient u uw
connectie met het bedrijf aan te tonen (statuten)
-      jaarhuurders dienen ook hun officieel huurcontract voor te leggen
Parkingshop:
Adres: Alfred Verweeplein 1 te 8300 Knokke-Heist (stadhuis)
Openingsuren: maandag tot donderdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30
                     vrijdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 18u
                     zaterdag van 9u30 tot 11u30
Alle informatie en het retributiereglement vindt u HIER terug.


Conferentie over invasieve soorten in de Noordzee

In Oostende is een driedaagse conferentie gestart over het aanpakken van invasieve diersoorten in onze Noordzee. Tijdens de bijkomsten over “Non-indigenous species in the North-East Atlantic” zullen onderzoekers, beleidsmakers en managers samenzitten en hun kennis over het probleem van invasieve soorten in onze Noordzee uitwisselen. Op die manier hopen de initiatiefnemers tot een versnelde duurzame aanpak van de economische en ecologische impact van deze nieuwkomers, die naar exotische namen als “Amerikaanse ribkwal” en “Japans bessenwier” luisteren. Het probleem wordt uit verschillende hoeken belicht. Johan Vande Lanotte, vice-premier en Minister van de Noordzee, heeft woensdag de spits afgebeten met een betoog over deze problematiek. De komende uren hebben onderzoekers, managers en politici uit Europa het over uiteenlopende onderwerpen als vectoren voor exotische soorten, controle- en detectiesystemen, voedselwebben, en het economische en ecologische prijskaartje dat aan de komst van de exoten hangt. En er is zelfs aandacht voor de opportuniteiten die nieuwkomers als de Amerikaanse zwaardschede aan onze visserij bieden.

Gratis zondagrondleiding in Scharpoord over de toekomst van de Vlaamse kust

De Vlaamse kust is één van de boeiendste uitdagingen voor architecten en ruimtelijke planners. Door de klimaatverandering zijn kusten bijzonder kwetsbaar geworden. Niets doen of doemdenken is geen optie. We moeten de kans grijpen om onze kust te herdenken. Het is een strook land waar de evenwichtsoefening tussen zich aanpassen en ingrijpen een huzarenstuk wordt, een stuk land waar veel zal verschuiven, een wisselland. Dit is de kern van de tentoonstelling Wisselland die tot 12 januari loopt in Scharpoord. CC Scharpoord en het Vlaams Architectuurinstituut slaan nu de handen in elkaar met gratis rondleidingen in deze uiterst boeiende tentoonstelling.  Vanaf 1 december is er elke zondagochtend om 10.30 uur de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding van Stefan Siffer of Birgit Cleppe van het Vlaams Architectuur Instituut de tentoonstelling te bezoeken. Geheel gratis! 
U hoeft zich enkel op voorhand in te schrijven op de gewenste datum via het Cultuurcentrum Knokke-Heist op 050 630 430 of cc.ticket@knokke-heist.be. Let op! De plaatsen zijn beperkt, er kunnen maximaal 25 personen per zondag deelnemen aan de rondleiding. Rondleidingen gaan door vanaf 5 inschrijvingen. Aarzel dus niet en schrijf u in voor één van de volgende data 1, 8, 15, 22, 29 december of  5, 12 januari om zo meer te weten te komen over uw toekomst.

Dief nam z’n tijd in Knokke-Heist

In het opsporingsprogramma van VTM was woensdagavond te zien hoe driest sommige dieven wel te werk gaan. Zelfs een dief op z’n eentje slaagt er in om winkels leeg te roven in een drukke shoppingstraat. Afgelopen zomer heeft een man in Knokke twee uur de tijd genomen om in twee winkels in te breken. Telkens wandelt hij op zijn dooie gemak naar buiten. De man is tot vandaag nog niet geïdentificeerd, maar de hoop is dat na het programma nuttige tips zullen worden ingebeld bij het gerecht. Kent u deze man of was u op 29 juli 's avonds in deze buurt, bel dan op 0800 2020 3 en help deze zaak op te lossen.

Ook Zeebrugge op shortlist voor Russisch gascontract

De havens van Zeebrugge en Duinkerke zijn beide in de running voor een overslagcontract voor Russisch aardgas. Het gaat om gas afkomstig uit het gasveld van exploitant Yamal in Siberië. Het Yamal-schiereiland herbergt grote gasreserves. Nadelen zijn de geïsoleerde ligging, zowel ten opzicht van stedelijke centra in Rusland en potentiele afnemers, en het zeer koude klimaat. De faciliteit gaat bestaan uit drie installaties voor het vloeibaar maken van jaarlijks tot 15 miljoen ton LNG. Naast deze installatie wordt er een haven aan de oostkust bij Sabetta gebouwd. Deze zal eerste worden gebruikt voor de aanvoer van bouwmaterieel en installaties. Later wordt dit ook de exporthaven van het lng dat met ijsbestendige gastankers zal worden afgevoerd naar de klanten. Het Belgische baggerbedrijf Jan de Nul Group heeft voor dit project grote orders gekregen. Yamal is voor de toekomst op zoek naar afzetmarkten in West-Europa. Het heeft daarvoor een projectoproep gelanceerd bij verschillende West-Europese havens die over een LNG-terminal beschikken of er een aan het bouwen zijn. Zeebrugge en Duinkerke hebben die oproep beantwoord. De uitslag van de projectoproep van Yamal zou tegen eind dit jaar bekend gemaakt worden. 

Tussen2feestenloop in winkelcentrum Knokke

Nog een dikke maand en het is weer zover, de 6de editie van de Tussen2feestenloop.  Deze ludieke loopwedstrijd is ondertussen al een klassieker onder de evenementen van Knokke Heist geworden, en hoeft al bijna geen voorstelling meer.  Of toch wel?  Voor de 6de editie trekt de Personeelsraad van de Brandweer Knokke Heist namelijk alle registers open en gaat men voor een ongeziene Kerst-avondloop langs de Lippenslaan en Dumortierlaan.
Het concept van de tussen2feestenloop blijft hetzelfde. 
Ook dit jaar is 2de kerstdag, 26 december, de uitgelezen dag om de kerstkilo’tjes eraf te lopen en in form te geraken voor het nieuwe jaar.  Zoals vorige jaren is er een kinderloop (die gratis is) en een familieloop van 5 km en 10 km.  De vele nevenklassementen zorgen zoals altijd voor de ludieke en gezellige toets.  Naast prijzen voor de eerste man en eerste vrouw zijn er ook prijzen voorzien voor eerste brandweerman en –vrouw, best verklede loper, best verklede groep, jongste en oudste deelnemer en voor de winnaar van de vliegende spurt Alle kinderen krijgen een verrassing geschonken door de ijspiste. De eerste 1000 deelnemers krijgen een kerstmuts met lichtjes geschonken door de Blue Buddha  Onder alle aanwezige deelnemers worden bovendien nog 2 waardevolle  uurwerken verloot door juwelier Bossaert
De tussen2feestenloop blijft dus even gezellig als voordien.  Wat verandert er dan juist? 
Het wordt  een sfeervolle avondloop door de winkelstraten van Knokke-Heist(Lippenslaan /Dumortierlaan). Voordien kan men online inschrijven, ook de gratis kinderloop .De daginschrijvingen starten om 17u30 in sporthal ‘Ten Bunderen’ (Straatje naast bloemen Crea).  De gratis Kinderloop start om 19u00, gevolgd door de 5 km om 19u15 en de 10 km om 20u00.  De prijsuitreiking is voorzien rond 21u30 in sporthal ‘Ten Bunderen’ en wordt traditiegetrouw opgevrolijkt door King Jazz.
Niet enkel de uren veranderen, maar ook de Locatie. Men verhuist van Westkapelle naar centrum Knokke(Lippenslaan THV Ijspiste).  De start is voorzien op de, in kerstverlichting gedoopte, Lippenslaan (Hoek Lippenslaan /Van Rysselbergstraat). Vandaar loopt het parcours langs de Dumortierlaan en terug in de Lippenslaan.  De aankomst is voorzien aan de ijspiste.

Praktisch
Voorinschrijven kan op de website www.tussen2feestenloop.be.  Daar vindt u tevens alle praktische informatie.
10 km. 6€ voorinschrijving, 8€ daginschrijving.
5,5 km. 3€ voorinschrijving, 5€ daginschrijving.
1,8 km Kinderloop, GRATIS + verrassingsgeschenk .
De deelnemers  ontvangen bovendien een kerstmuts met lichtjes geschonken door Blue Buddha!

20.11.13

Knokke-Heistse Spionnen gespot in Brugge

Het voorbije weekend werd wel heel bijzonder voor enkele Knokke-Heistse "Spionnen". Het betreft hier uiteraard de acteurs- en medewerkersploeg van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist die van vrijdagavond tot en met zondagnamiddag samenspanden in het domein De Carmel van de Chiro in Brugge. Het initiatief om eens op een andere manier het aanstormende stuk Spionnen
te repeteren en vooral de vriendschapsbanden extra aan te halen, kwam van Vicky Stuer die samen met Filip Maertens, Thomas Coolen en Marc Mortier een
heel programma had uitgewerkt. Het hele weekend werd gerepeteerd dat de stukken er van af vlogen en na al dat geheimzinnig gedoe kreeg de acteursploeg zondag het bezoek van heel wat leden alsook het bestuur. Na een
aperitief en een lekkere maaltijd werden fragmenten uit het dolkomische stuk van Woody Allen gespeeld en dit alles onder het alziende oog van regisseur Jean-Paul Lantsoght. Er werd wat afgelachen en bij wijlen waren de muren van de aanpalende lokalen te dun want ook de jongerengroep Appassionata van het Cultuurcentrum Scharpoord o.l.v. Jan Charles en John De Bree deed zijn toneelpassie en podiumenthousiasme alle eer aan. Wat een toeval! 
Na de geslaagde collage van Spionnen-fragmenten trakteerde de organisatieploeg de
hele vereniging nog op een ludieke quiz met veel doe- en denkopdrachten. Tussendoor genoten we van de schilderstalenten van enkele leden, droge moppen vertellen, kaartenhuisjes bouwen, foto's herkennen, een snelcursus buikdansen, geblinddoekt Belgische bieren proeven en historische weetjes over de toneelkring. Het bestuur, gedragen door Magda Lievens, beaamde dan ook het grote succes van het toneelweekend. Dat belooft voor de opvoeringen van Spionnen op 12, 13 en 14 december telkens om 20 u. in het
Cultuurcentrum. 

Opgelet voor valse ambtenaren in campagne “Telefoon, gsm, internet, televisie: durf vergelijken!”

De aftrap voor de campagne "Telefoon, gsm, internet, televisie: durf vergelijken!" van de FOD Economie is gegeven. Dat heeft jammer genoeg gehaaide oplichters inspiratie gegeven om huis-aan-huis te komen en zich voor te doen als ambtenaar van de FOD Economie. Ze leggen u zogezegd de werking van de prijssimulator uit, maar hebben allerminst uw belang voor ogen. Ga dus niet in op hun verzoek en neem meteen contact op met de politie. Om uw telecom te laten vergelijken, kunt u terecht bij het Infopunt Sociaal Huis of bij de dienst Milieu & Natuur van het gemeentebestuur. De ambtenaren komen hiervoor dus zeker niet aan huis!
Waar kunt u terecht?
De contactpunten in Knokke-Heist zijn:
Infopunt Sociaal Huis – Kraaiennestplein 1/1 te Heist – tel. 050 530 900 – sociaalhuis@knokke-heist.be – elke weekdag van 18 tot 29 november 2013 zonder afspraak van 13u30 tot 16u of na afspraak; op dinsdagen 19 en 26 november van 13u30-19u
Dienst Milieu & Natuur – Alfred Verweeplein 1 te Knokke – tel. 050 630 188 – milieu@knokke-heist.be – enkel na afspraak
Om de gewenste informatie te verkrijgen, moet u simpelweg:
uw laatste (jaarlijkse) telefoon-, gsm-, internet- of tv-facturen van uw huidige provider meebrengen; naar de contactpunten gaan, waar de spreekuren gehouden worden.  
Durf vergelijken!

De campagne "Telefoon, gsm, internet, televisie: durf vergelijken!" van de FOD Economie loopt van 18 tot 29 november 2013. Zij wil de consument overtuigen om de telecomprijzen te vergelijken. In 440 gemeenten kunt u terecht voor hulp met de prijssimulator. De lijst met de deelnemende gemeenten vindt u hier. Wie meer informatie wenst over deze campagne kan terecht op volgende website "Telefoon, gsm, internet, tv: durf vergelijken!" en natuurlijk bij de contactpunten in de gemeente. Wie zelf op zoek wil gaan naar de actueel voordeligste provider voor telefoon, gsm, internet of tv kan terecht op de simulator van het Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT): www.bestetarief.be.

DeKunstAcademie vertoont La Clemenza di Tito op groot scherm

Bent u liefhebber van opera of van totaalspektakel? Dan moet ook u niet op uw honger blijven zitten! Aanstaande donderdag (21 november, 19 uur) kunt u in deKunstAcademie terecht voor een vertoning op groot scherm van La Clemenza di Tito (Mozart), de prachtige productie die onlangs in de Munt te zien was.  
Rome, 79 n.C. Keizer Tito ontsnapt ternauwernood aan de aanslag die zijn beste vriend Sesto onder zware druk van diens geliefde Vitellia tegen hem had beraamd. Tito staat voor de verscheurende keuze om zijn gevoel te volgen en zijn vriend gratie te verlenen, dan wel de rede te volgen en hem te veroordelen…

Met La Clemenza di Tito keerde Mozart enkele maanden voor zijn dood terug naar de opera seria, een genre dat hij sinds Idomeneo niet meer had beoefend. Ten onrechte is dit werk lang in de schaduw blijven staan van zijn andere grote meesterwerken, hoewel veel van de muziek die hij voor deze opera schreef tot het beste van zijn oeuvre behoort.

Meer dan de helft gelooft niet meer

Een onderzoek van Het Nieuwsblad in de regio Knokke-Heist Brugge geeft aan dat 55 procent van de ondervraagde mensen niet of nauwelijks nog gelovig zijn. Meer bepaald zegt 30 procent eerder niet gelovig te zijn en 25 procent voelt niets voor een godsdienst en zegt helemaal niet gelovig te zijn. Een kwart van de mensen zijn het voorbije jaar niet één keer in een kerk geweest. Drie kwart van de ondervraagden ging enkel de kerk binnen ter gelegenheid van een begrafenis. Het blijkt dat de kerk voor velen enkel nog is voor het showgebeuren zoals huwelijken. Enkel 7 procent noemt zichzelf nog uitgesproken gelovig.

Het is niet te verwonderen dat het geloof z’n beste tijd gehad heeft. Geloof is ontstaan uit voorhistorische rituelen die houvast moesten geven bij dingen waarvoor geen verklaring was. Een ratjetoe van goden werd uiteindelijk herleid tot de idee van één god.  Dit leidde tot controlerende kerkgenootschappen die de mensen onder de knoet probeerden te houden. Een hele middeleeuwen lang is dat ook gelukt. Kerken werden een dure verzekeringsmaatschappij met als enige product een onbestaand “eeuwig leven”. Alhoewel heel wat gelovigen en dienstvoorgangers bijzonder goed werk hebben verricht en hun medemens hebben geholpen blijft het zo dat godsdiensten in hele perioden van de geschiedenis het grootste kwaad waren dat deze planeet ooit is overkomen. De voorbije jaren heeft de wetenschap meer en meer geheimen ontsluierd en hebben de kerken eindelijk hun vat verloren op de meeste mensen. En dat is een goede zaak. Iedereen moet uit zichzelf kunnen voorbeeldig leven en daar is beslist geen kerk voor nodig. 

Knokke-Heist’s Got Talent: MAKZ steunt Music For Life met talentenjacht

De MAKZ school pakt op zaterdag 21 december uit met een ware talentenshow voor jong en oud onder de noemer ‘Knokke-Heist’s got talent’. De talentenshow start om 20 uur en vindt plaats in CC Scharpoord. Hiermee draagt de school zijn steentje bij in de gemeentelijke Music For Life-campagne. Alle opbrengsten gaan dan ook naar het project Moeders voor Kinderen en Spelotheek De Wip. Iedereen is welkom! Heeft u een bijzonder talent? Aarzel dan niet en verbluf iedereen!
Wil u graag deelnemen? Schrijf u dan zeker in! Download hier het inschrijvingsformulier. Vul het in en stuur het daarna naar olbren.depaepe@demakz.be. Deelnemen is gratis. Een act duurt maximum 3 minuten. Om u inspiratie te geven, enkele mogelijke acts: dans, zang, muziek, buikspreken, poëzie, doggy dance, goochelen, buikdansen,…
Op woensdag 27 november wordt gekeken hoeveel deelnemers er op dat moment zijn. Bij voldoende inschrijvingen gaat vanaf dan de ticketverkoop van start. Zo niet, dan wordt het evenement afgeblazen. Schrijf u dus zeker tijdig in! Als Knokke-Heist’s Got Talent plaatsvindt, worden de inschrijvingen verlengd tot woensdag 11 december. Dan worden de beste inzendingen geselecteerd voor het spektakel op 21 december.

Een toegangsticket kost 5 euro. Een ‘charity ticket’ kost 15 euro. De ticketverkoop gaat dus van start van zodra er voldoende deelnemers zijn.

Vrouw nr. 5 verlaat Knokke-Heist

Het kunstwerk Bronzen Vrouw nr. 5 verdwijnt uit het straatbeeld in Knokke-Heist. De bruikleenovereenkomst tussen de eigenaar en het gemeentebestuur werd op vraag van de eigenaar  namelijk niet verlengd. In 2003 werd het beeld van kunstenaar Thomas Schütte geplaatst op de hoek van de Bergdreef en Majoor Quaillestraat. Waarschijnlijk zal het beeld nog deze maand terugkeren naar de eigenaar. Het gemeentebestuur zal instaan voor het vervoer van het beeld. 

Win jij de Gouden Hoed 2014?

Ben je een creatieve ziel en zit je boordevol grappige, gevatte, originele of absurde ideeën om een leuke cartoon te tekenen? Kruip dan nu in je pen of potlood en neem deel aan de Gouden Hoed, de Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist. Wie weet volg jij Spiru Radulovic op als winnaar van de Gouden Hoed en kaap je de prijs van 3500 EUR weg. 
Hoe deelnemen?
Ontwerp een of meerdere cartoons waarvan jij denkt dat je hiermee de jury kan imponeren. Bezorg je cartoon(s) digitaal of per post aan het Cartoonfestival voor 22 december. Een professionele jury maakt nadien uit de ontvangen inzendingen een selectie voor de tentoonstelling en duidt de winnaars aan. Het volledige reglement en alle praktische info kun je hier nog eens rustig nalezen of schrijf je hier in
53 ste editie
Dit jaar is de Gouden Hoed toe aan zijn 53ste editie. Een professionele jury zal uit een indrukwekkende hoeveelheid inzendingen uit verschillende landen de beste cartoon kiezen. De jury kiest naast de Gouden Hoed ook een Zilveren en Bronzen Hoed. Vorig jaar namen 778 cartoonisten uit 67 landen deel aan de wedstrijd. Samen zonden ze maar liefst 1978 cartoons in.  Meer info: www.cartoonfestival.be
Cartoonfestival 2013 in cijfers

De tentoonstelling 'Liefde is...' verwelkomde deze zomer maar liefst 73 836 bezoekers! Maar het Cartoonfestival kan terugblikken op nog meer mooie cijfers.
3226 mensen zochten mee naar een nieuwe 'Liefde is...' quote. 1088 mensen namen deel aan de wedstrijd bij de lokale handelaars en mochten aan het Liefdesrad draaien. Er namen dit jaar 778 cartoonisten uit 67 landen deel aan de wedstrijd. Zij zonden samen 1978 spotprenten in, waarvan 1253 digitale en 725 cartoons op papier. Er werden meer dan 5000 strandrozen gemaakt voor het rozentapijt, waarvan er 1500 werden verkocht. In totaal kan het Cartoonfestival zo 3000 EUR schenken aan de VZW Kindergeluk. 30 000 bezoekers kregen een 'Liefde is...' -ballon mee naar huis.
 

Flamboyant doet een beroep op de lokale handelaars in Knokke-Heist

U heeft het ongetwijfeld al vernomen. In december en januari, tijdens de drukke eindejaarperiode, pakt Knokke-Heist uit met een gloednieuwe publiekstrekker. Flamboyant is een uniek en groots openluchtspektakel dat Knokke-Heist, van Het Zoute tot in Heist, in vuur en vlam zal zetten. Meer info vindt u HIER. Ook de handelaars in Knokke-Heist kunnen hun etalage doen oplichten tijdens Flamboyant. Toerisme Knokke-Heist laat prachtige sfeerverlichting aanmaken die kan worden gebruikt in etalages.
Het ontwerp heeft een diameter van 14 cm en een hoogte van 33 cm. Dit is een miniatuurversie van de 3 meter hoge cilinders die zullen worden geplaatst bij het binnenrijden van Knokke en Heist. Binnenin zit een verlichtingselement met spaarlamp, die zowel overdag als ’s avonds een mooi effect geeft. De sfeerverlichting kost € 20 inclusief verlichtingselement én spaarlamp (excl. btw), de meerkosten worden gedragen door de Dienst Toerisme. Bestellingen worden gecoördineerd door de Dienst Toerisme. Gelieve uw bestelling door te geven voor 22 november via het webformulier.

U zal worden verwittigd van zodra de leveringen klaar zijn. U zal die kunnen afhalen op de Dienst Toerisme op het Lichttorenplein, of indien gewenst worden ze bij u afgeleverd.

Deme maakt Singapore stukje groter

Baggeraar DEME heeft in Singapore een contract binnengehaald ter waarde van 625 miljoen euro voor het opspuiten van 148 hectare land op zee. Het uitbreiden van Jurong Island gebeurt in opdracht van de overheid van de stadstaat. Op Jurong Island wordt een gigantisch raffinage- en petrochemisch complex gebouwd. Een dochter van DEME in Zuidoost-Azië, DIAP, rijfde het contract binnen in samenwerking met het bedrijf Starhigh Asiac Pacific. Het contract omvat de aanleg van een zanddam met oeverbescherming, baggerwerken voor het verdiepen en uitlijning van zwaaikom en toegangskanaal, grondverbeteringswerken, het hergebruiken van de baggerspecie en verwerken van uitgegraven grond, de aanleg van wegen, afwatering en riolering en de voorbereiding van een terrein. Half december gaan de werken van start en tegen eind 2017 moeten fase 1 en fase 2 klaar zijn. De werken van fase 3 worden tegen augustus 2018 afgerond.

Wally Ideler nieuwe coach van de Basketdames Two

BC Namedis Chape Knokke-Heist zag begin oktober totaal onverwacht hun ervaren coach Michel Goffart uitvallen met acute gezondheidsproblemen. Michel, coach van de U14 meisjes en de dames Two, is ondertussen gelukkig aan de beterhand en concentreert zich nu op zijn revalidatie.
Voor de U14 meisjes werd er in de figuur van Thomas Devriendt al vrij snel een waardige vervanger binnen de eigen club gevonden. Afgelopen weekend heeft het bestuur Wally Ideler aangesteld als nieuwe coach van de dames Two. Ondanks een ganse reeks kwetsuren getuigde de ploeg met een 8steplaats op 13 ploegen uit een 4 op 9 prestatie in de overgangsperiode alvast van weerbaarheid. De 14 dames die in 2de provinciale aantreden, kijken er dan ook naar uit om samen te werken met deze ervaren coach.

Wally staat immers gekend als een veelzijdig sportliefhebber in het algemeen en een basketbalkenner pur sang in het bijzonder. Toen vader Felix Ideler in 1969 met zijn kroost naar de kust afzakte, ging Wally aan de slag bij de club uit Heist. Bij de fusie tussen de clubs uit Knokke en Heist waren het enkel Wally en Ludo Denoyel die de selectie van de ploeg in Knokke haalden. De aalvlugge, en trefzekere linkervleugel zou er, o.a. aan de zijde van broer Benny, mooie dingen laten zien en werd er later ook coach. Wally kan zo als één van de weinige zeggen dat hij zowel als speler en als coach de beker van West-Vlaanderen heeft gewonnen. Na een rijk gevulde carrière als jeugdcoach en als scheidsrechter die hem tot in 4de nationale bracht, was Wally vnl actief als coach bij Knokke-Heist, Duinbergen en Scarpout. Dat Wally eind oktober ontslag nam bij Hermes Oostende wegens een ondermaatse beschikbaarheid van zijn spelers op training en op wedstrijden, is een indicatie van de passie waarmee Wally nog steeds tegen het spelletje aankijkt. Eens de licentie-perikelen met de VBL geregeld waren, waren beide partijen er dan ook vrij vlug eens over een terugkeer naar het vertrouwde nest.

19.11.13

Knokke-Heist volop aan de slag met Groots Kerst Aktieplan 2013

Zaterdag jl. om 8 u ‘s morgens werden de eerste 56 kerstbomen neergepoot op de Natiënlaan en Kalvekeetdijk ( ambachtelijke zone ‘t Walletje) door de leden van de Raad voor Lokale Economie Knokke-Heist. De bomen, kanjers van 5 metere hoogte werden elk voorzien van 600 ledlampjes, wat betekent dat er 33.600 lichtjes de kerstsfeer mee zullen  helpen bepalen aan de invalsweg van de badstad. Voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn is dan ook bijzonder verheugd met de hulp en samenwerking geboden door haar zoneverantwoordelijken uit de 4 deelgemeenten.
Opmerkelijke solidariteit onder de handelaars
Martin Van den Broucke met Eric uit Heist, aannemer Bernard Moyaert, paraat met zijn hoogtewerker, uit Ramskapelle, Anne Braem (Kast-ID), Kris Desmidt (2 K’s Lunch,om het inwendige van de mens te versterken met soep en belegde broodjes), Piet Louagie (Garage Peugeot), Alex Verheye met zoon Raf (Glashandel Verheye), Fulvio D’ Andrea (D’Andrea Natuursteen) met dochter en zoon, Peter Desloovere (leverancier van de kerstbomen, PDS Bouw) allen uit Westkapelle, Luc en Olivier Schatteman ( Schoenen Sandra) , Vincent ( Cycles Lampo), Danny Jones (Foto Jones) en last but not least voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn (Vervarcke Interieur) uit Knokke, slaagden erin de 56 kerstbomen te plaatsen in een tijdspanne van 11 uur.
Intussen worden ook de grote sierstukken  aangevoerd op de belangrijkste pleinen  van K-H en wordt de schaatspiste aan het Verweeplein opgebouwd. Nog deze week worden er 140 verlichte kerststrikken  aan de straatlantaarns in het centrum van Knokke bevestigd ,een initiatief van de Raad  en de handelaars met medewerking van het Gemeentebestuur  en Techn. Dienst Knokke-Heist.

Bernard Moyaert neemt dit weekend samen met Martin Van den Broucke, Ramskapelle voor zijn rekening, waar een 20 grote kerstbomen de belangrijkste invalspunten zullen versieren en Ramskapelle zullen doen baden in een zee van licht.
Het Unizo-Bestuur van Westkapelle onder leiding van Kris Desmidt  zorgt voor de Dorpsstraat. De bedoeling is een heus kerstdorp te creëren met sfeervol verlichte kerstbomen. De handelaars van de Sparredreef, ‘t Zoute zijn ook hard bezig met hun kerstplan.  Luc Schatteman (Schoenen Sandra) tovert het Rubensplein en de Zeedijk tot aan het Casino, om  tot  een waar kerstbos en Johan Colpaert ( Poltrona Frau ,Flagship Store) samen met voorzitter Vervarcke  doen verwoede inspanningen om langs de zeedijk Zouteook de nodige kerstsfeer te brengen.
Eén naam die bij dit alles veelvuldig voorkomt is die van Martin van den Broucke. Martin, bestuurslid Unizo Heist-Duinbergen is de unieke mens die samen met zijn paar  trouwe medewerkers meer dan 200 kerstbomen uitzet, kilometers kabel legt en tienduizenden lichtjes verzorgd in zijn geliefde Heist-Duinbergen. Alsof dit niet genoeg is springt hij, letterlijk, nog bij in Knokke, Ramskapelle en Westkapelle en slaagt hij erin de grootste kerstboom van de gemeente te planten op de Bolle.
Knokke-Heist moet in december de aantrekkingspool worden bij uitstek.

Het unieke spektakel  “Flamboyant“ een organisatie van de Dienst Toerisme, is de kers bovenop de inspanningen die door de handelaars geleverd worden, en maakt van Knokke-Heist dé Vuur en Lichtstad 2013.

Kitesurfers laten delen in de reddingskosten bij storm

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé denkt erover na om een deel van kosten bij een reddingsmanoeuver door te rekenen aan roekeloze kitesurfers. “We gaan daarbij ook kijken of er voor topsporters uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Surfers die zich voorbereiden voor een belangrijk kampioenschap, zouden op eigen risico toch op zee kunnen, zelfs als de wind harder waait dan zeven Beaufort." Een en ander was maandag aan de orde op het overleg met de kustburgemeesters.
Op het overleg stond de aanpak van kitesurfers bovenaan. Daarbij werd even gedacht aan GAS-boetes voor kitesurfers die zich bij te harde wind toch op zee wagen, maar dat lijkt voor veel burgemeesters niet de ideale oplossing. "Een aantal gemeenten hebben nog geen GAS-reglement en er zijn burgemeesters die ervan overtuigd zijn dat dat niet de juiste aanpak is", aldus voorzitter Patrick De Klerck. 

Uitslag dicteewedstrijd Willemsfonds

Zaterdag 16 november vond in de raadzaal van het stadhuis Heist de Willemsfonds Dicteewedstrijd plaats, een samenwerking tussen Willemsfonds Knokke-Heist en de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek, met steun van het gemeentebestuur. Er waren 3 dictees: voor 5de en 6de leerjaar van de basisschool, 1ste en 2de, en 3de en 4de middelbaar. In de 1ste categorie won Andrea Vandepitte van basisschool Olvo. Maarten Blomme van het Bernardusinstituut was de beste in zijn categorie en bij de deelnemers uit het 3de en 4de middelbaar maakte Tom Plovie van Makz het minste fouten. 
De volledige uitslag:
4de en 5de leerjaar
1.Vandepitte Andrea -Olvo
2.Klincke Victor- Hartschool
3.Van Riet Fien- De Vonk
4.Descheemaecker Johan -Olvo
5.Landuyt Chloë- De Vonk 
1ste en 2de middelbaar
1.Blomme Maarten -  Bernardusinstituut
2.Lagast Steffie-Makz
3.De Vos Liam- Makz
4.Braibant Lou -Makz
5.Vandepitte Céline- Andreas Brugge 
3de en 4de middelbaar
1.Plovie Tom- Makz
2.Vandevelde Rembrand-Makz
3.Blomme Joris – Lyceum

4. Maertens Tinka-College Blankenberge

De ontwikkeling van Knokke en haar 100-jarig stadhuis

Danny Lannoy geeft in zijn lezing op 24 en 29 november een overzicht van het kleine Knokke dat  als landbouwgemeente uitgroeit tot een badplaats, zijn gemeentenotabelen, de locaties waar de raadsleden samenkwamen voordat het stadhuis op het Verweeplein werd betrokken.
De bestuurders waren meestal welgestelde landbouwers die langs de Graaf Jansdijk woonden. Er waren ook perikelen tussen de burgervader en de uitbater van de herberg waar de archiefkast stond.
In 1913 werd het nieuwe stadhuis ingehuldigd. Hij toont foto’s van de plechtigheden, de affiche van de inhuldiging, architectuur en een reeks dia’s digitaal omgezet over het interieur van het stadhuis toen hij er zelf woonde. Activiteiten om en rond het Verweeplein en het stadhuis komen aan bod tot en met de verbouwingswerken van 1988-90.
Zondag  24.11.13    10.00u Museumbabbel   Sincfala, museum van de Zwinstreek
Vrijdag  29.11.13  20.00u   in Scharpoord, lokaal 101

Organisatie : ‘ Cnocke is hier’      Gratis toegang

Aanleg volkstuintjes Duinbergen start in december

Begin december start de firma Mahieu met de aanleg van de volkstuintjes gelegen langs het Stationspad (fietspad langs de spoorweg) in Duinbergen. Er worden in totaal 18 tuintjes ingericht en momenteel zijn er 15 kandidaat-tuiniers die een opleiding volgen om ecologisch hun tuintje te bewerken. Er zijn dus nog enkele perceeltjes vrij. Wie over geen tuin beschikt of max. 100m2 buitenruimte heeft, kan nog een aanvraag doen om een tuintje te bewerken.  Het is wel een voorwaarde dat de tuinders zonder pesticiden en op ecologische wijze hun tuintje gaan bewerken. 
Het werk dat begin december start, omvat:
·         De grond teelt klaar maken
·         Plaatsen van palen en draad als afsluiting rond het terrein.
·         Kastanjehouten afsluitingen plaatsen tussen de perceeltjes.
·         Kastanjehouten poortjes plaatsen per perceel
·         Plaatsen van een regenwatertank

·         Inzaaien van 2 stroken met gras voor en achter het volkstuincomplex.

Kandidaat prins carnaval

In Heist heeft momenteel al één iemand z’n kandidatuur gesteld voor het Prins Carnavalschap 2014. Johnny Coppejans ziet het helemaal zitten. Hij is geboren op 23 december 1975, echtgenoot van Djamilla Khotta en werkt als stortbaas bij het baggerbedrijf Deme.  “De Adviesraad voor Carnaval en VZW Cultuurcentrum hopen alvast op een drietal kandidaten zodat Heist weer een daverend Prinsenbal mag meemaken op zaterdag 15 februari in zaal Ravelingen” zegt Vrijetijdscoördinator Jan Deroose. Kandidaten moeten meerderjarig zijn, de Belgische Nationaliteit hebben en hun verblijfplaats hebben in Knokke-Heist. Kandidaturen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 1 december a.s.

Dat kan schriftelijk via: VZW Cultuurcentrum, Carnaval, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist.

ZondagBabbel met Marthe Maeren en Mieke Felix in ‘Papesse’

Op zondag 1 december om 10u “Papesse”. Het gaat om een duovoorstelling van Marthe Maeren en Mieke Felix rond de verschijning van de eerste reli-thriller in Vlaanderen “god is een vrouw” waarin Marthe Maeren op zoek gaat naar het graf van de legendarische vrouwelijke paus Johanna uit de 9de eeuw.
Is er ooit een vrouwelijke paus geweest? Het is een verhaal dat vragen oproept.  Wat voor soort vrouw kan zich zo ver omhoog worstelen in het mannenbastion dat de Katholieke kerk was en is?   Waarom zou je een carrière nastreven die je er toe dwingt jezelf voortdurend te verbergen?  Bestaat je leven dan nog uit iets anders dan angst?  Wat is de straf voor een vrouw die binnenbreekt in het heilige der heiligen? Mieke Felix vertelt, Marthe Maeren presenteert de feiten en de twijfels.

Gratis met drankje. Reservatie gewenst tel. 050 630 400.
Bekijk de Film: Pope Joan

Gouden huwelijksjubileum Decuyper-Vercaemer

Zopas vierden Pierre Decuyper en Arlette Vercaemer hun 50-jarig huwelijksjubileum in Ter Mude. Ze traden op 16 november 1963 in het huwelijksbootje in Knokke-Heist. Pierre werd geboren in Brugge op 9 februari 1940. Hij komt uit een gezin met 5 kinderen en zijn vader was uitbater van het ‘kiekenwinkeltje’ Le Cocq D’Or in Heist. Pierre bracht zijn jeugd door in Heist en liep school bij de Broeders Xaverianen, eerst in Heist en later in Brugge. Na zijn schoolperiode werkte hij thuis en na zijn legerdienst trouwde hij met Arlette. 
Arlette zag het levenslicht in Herseaux op 13 juni 1940. Ze komt uit een gezin met 2 kinderen. Op de leeftijd van 5 jaar verhuisde Arlette, samen met het gezin, naar Knokke-Heist in de Kustlaan. Haar vader baatte een winkel uit in algemene voeding en deed markten. Arlette bracht haar jeugd door in Knokke en liep er school in de Heilig Hartschool. Na haar schoolperiode werkte ze thuis. Later baatte samen met Pierre de winkel in de Kustlaan uit tot in 2000. 

Pierre en Arlette hebben 1 dochter Sophie. Het paar houdt van reizen. Ze fietsen bij OKRA Westkapelle, waar Pierre kapitein is. Soms fietsen ze ook mee met OKRA Knokke. Het paar danst ook regelmatig met OKRA senioren.

18.11.13

Twee Michelinsterren erbij in Knokke-Heist

België en Luxemburg mogen sinds vandaag pronken met een recordaantal sterrenzaken: 132 om precies te zijn. In de nieuwe Michelin-gids, die maandag in Gent werd voorgesteld, staan voortaan ook twee nieuwe tweesterrenrestaurants: Bartholomeus van chef Bart Desmidt in Knokke-Heist en Bon-Bon in Brussel. Voor het eerst in de Michelin-geschiedenis hebben meer dan honderd restaurants uit ons land een ster. Ook Ciccio, het restaurant van Claudio Dell'Anno in Knokke, heeft een eerste ster binnengerijfd. Er zijn 19 nieuwe restaurants met een Michelinster. Daarvan is Ciccio de enige West-Vlaamse zaak.
Andere restaurants in Knokke-Heist bevestigden de waardering die Michelin hen eerder toediende: Cuines33, Jardin en Sel Gris behielden hun ster. Een onderscheiding met een Michelinster is in de eerste plaats een mooie beloning en erkenning voor het harde werk van een chef en zijn hele team, een bevestiging ook, én commercieel een troef. Voor sommige chefs is het ook een duw in de rug om de lat in de keuken nog hoger te leggen. 
Schepen van Toerisme,  Anthony Wittesaele stelt ‘ het culinaire is één van de speerpunten in ons beleid en de waarderingen in de Michelin-gids zijn een opsteker van formaat’.
Meer info in de brochure  ‘Toprestaurants in de Zwinregio – 2014’, beschikbaar rond 20 december. 
Zelfs bij de Russische Dienst van de Zwitserse Radio heeft men de voorbije uren aandacht besteed aan de nieuwe sterren in Knokke-Heist.