23.2.13

Oproep tot getuige

Véronique Lybeert uit Knokke-Heist zoekt getuigen van een ongeval met vluchtmisdrijf waarvan haar zoon Julian zaterdagnamiddag het slachtoffer werd. Véronique schrijft: "Mijn zoon Julian werd zopas om +/- 13 uur met z'n brommertje van 1 week oud van de baan gereden op het ronde punt in de Knokkestraat (ter hoogte van het zwembad) richting Knokke. De bestuurder van de grijze Dacia Jeep met fietsendrager achteraan reed gewoon door! Er zijn andere auto's gepasseerd maar die reden ook gewoon door terwijl dat Julian op de grond lag... Heeft iemand dit zien gebeuren gelieve mij dit te melden via een online bericht op Facebook of via 0474/90 82 17. De persoon die ons kan helpen om deze bestuurder te vinden wordt beloond".

Z53 terug in de vaart

Zopas kwam in Zeebrugge de Z53 “Van Eyck” van de Knokke-Heistse reder Steve Savels terug in de vaart. De afgelopen maanden werd het vaartuig grondig verbouwd en van een nieuwe motor voorzien bij Machinefabriek Padmos in Stellendam. Het bedrijf Joël Snauwaert uit Zeebrugge zorgde verder met de ‘ecoroll-beams’ voor een brandstofbesparing van 400 tot 500 liter per etmaal. Snauwaert repareerde ook de gieken en leverde nieuwe stortbakken, rollen en schijven. Verder kwam er een fraaie loopbrug om op een veilige manier op en van het achterdek te stappen. Werken op het schip werd aldus een stuk veiliger gemaakt. De voorbije dagen werd met succes de eerste proefvisserij uitgevoerd in Het Kanaal in de buurt van het eiland Wight. Het hele verhaal over de hermotorisering van de Z53 kun je HIER lezen.

22.2.13

ZondagBabbel met Johan de Boose over ‘schrijven: feiten en fictie’

Op zondag 3 maart om 10 uur spreekt recensent Jooris Van Hulle in Scharpoord met auteur Johan de Boose (Gent,°1962) Deze doctor in de Slavische Talen en Oost-Europakunde werkte voor kranten, tijdschriften, radio, televisie en theater in België, Polen, Rusland en Nederland. de Boose was gastdocent aan het Rits en meerdere Hogescholen, was langdurig verbonden aan Radio 3, programmamaker van 1986 tot 1999, later Klara presentator en cultuurredacteur en verleende medewerking aan Kunstprogramma’s op Canvas, TV één. Hij debuteerde in 1994 met de roman Fluweel van leegte. Zijn lijvige roman Bloedgetuigen(2011) werd bekroond met meerdere prijzen waaronder de Halewijnprijs en de Cutting Edge-Award voor beste Nederlandstalige boek en stond op de longlist van Gouden Boekenuil 2012. Deelname is gratis, inclusief after-aperitief.

De Filmzaal Scharpoord: Take Shelter

Op maandag 25 februari om 14.30 en 20.30 uur kunnen filmliefhebbers in Scharpoord de prent Take Shelter bekijken. Het is een Amerikaanse dramafilm uit 2011, geschreven en geregisseerd door Jeff Nichols. De film vertelt het verhaal van Curtis (Michael Shannon) die een reeks van apocalyptische visioenen krijgt en zich als jonge vader afvraagt of hij zijn gezin moet beschermen tegen het dreigende onheil. Curtis La Forche is een brave werknemer van een boorfirma, de perfecte vader voor zijn dove dochtertje Hanna, de ideale echtgenoot van de nuchtere Samantha en de Christelijke steunpilaar van een hechte dorpsgemeenschap. Een perfect leven, totdat alles tegen Curtis lijkt te rebelleren. Zijn hond valt hem aan, Samantha gluurt met een moorddadige blik naar haar man en op de achtergrond dreigt een destructieve storm. Om zijn gezin te beschermen besluit hij de stormschuilkelder in zijn tuin te vergroten en te verstevigen. Curtis wordt alsmaar schichtiger en asocialer, terwijl hij obsessief doorwerkt aan de kelder. Hoe ver gaat hij en in hoeverre zijn de visioenen werkelijkheid? 

Tickets: 7 EUR – 5 EUR Uitpas/CJP/groepen – 6 EUR voor studenten en 55+

Cursus dementie: als je niet meer weet dat je vergeet

Wat is dementie? Bij wie of waar vind ik begeleiding en ondersteuning? Zijn vragen waarop een cursus voor familieleden of kennissen van personen met dementie een antwoord geeft. Een eerste bijeenkomst is voorzien op  woensdag 27 maart om 14 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord in de Meerlaan 32, 8300 Knokke Heist. Wanneer je verneemt dat één van uw naasten dementie heeft, dan komen allerlei vragen naar boven zoals hoe stel je vast dat een persoon dementie heeft? Deze cursus wil  partners, familieleden of naastbetrokkenen van personen met dementie in de thuiszorg samenbrengen en ondersteunen. Er zijn 5 samenkomsten waarbij informatie en ontmoeting centraal staan. De samenkomsten vinden plaats op volgende woensdagen : 27 maart, 17 en 24 april, 15 en 29 mei telkens van 14 tot 16 uur.  De organisatie ligt in handen van Thuiszorgcentrum en Ziekenzorg CM vzw Mantelzorg in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Foton.

Kostprijs voor de 5 samenkomsten: leden CM: 10 €, CM lid met verhoogde tegemoetkoming: 5 €, niet leden CM: 20€ Ter plaatse te betalen. Wel inschrijven voor 20 maart.  Info en/of inschrijving: Ziekenzorg CM vzw Mantelzorg, Oude Burg 23, 8000 Brugge Telefoon: 050 44 03 19  e-mail: mantelzorg.zzwv@cm.be

Politie staat nog nergens met gebruik sociale media

Een aantal politiediensten in het noorden van onze provincie waagt zich schuchter op het pad van sociale media zoals Twitter en Facebook. In Knokke-Heist is dat nog niet het geval, maar men zou er wel aan denken. De Politiezone Blankenberge-Zuienkerke was de eerste om met de sociale media scheep te gaan. Maar het gebruik dat de politie ook in het binnenland maakt van deze media laat veel te wensen over. Ze zijn zeker geen voorbeeld van hoe het moet. Als men in Knokke-Heist bij de politie efficiënt zou willen gebruik maken van de sociale media, dan zal er heel wat moeten veranderen. Momenteel is de communicatie van de politie naar bevolking en pers zo goed als onbestaande. Het grote voorbeeld voor hen zou straks de Zeeuwse politie moeten zijn. Die maken 24 uur per dag professioneel gebruik van bijvoorbeeld Twitter. De resultaten zijn er dan ook naar. Het publiek helpt volop criminelen klissen door informatie aan te leveren. Bij onze noorderburen wordt zowat elk ongeval dat verkeershinder veroorzaakt onmiddellijk getweet. Dat omvat ook informatie over hoe de hulpverlening verloopt. Verder worden verkeerscontroles meegeeld, details over berovingen, het weerleggen van geruchten, en het beantwoorden van vragen van twittergebruikers. De Zeeuwse politie gebruikt Twitter ook bij het zoeken naar verdwenen personen, ook als die nog maar een paar uur vermist zijn. Bij “weer terecht” volgt ook een bedanking voor het uitkijken. Verder wordt de aanhouding van dieven getweet met een omschrijving van de buit. Ook gebruikt de politie over de grens Twitter voor het oproepen naar getuigen van misdaad of ongeval. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat dergelijke openheid ooit bij onze politiediensten schering en inslag zal zijn. 

Als je zelf wil zien hoe de Zeeuwe politie het aanpakt volg hen dan op Twitter.

Nog plaatsen voor iDuathlon

Op zondag 14 april wordt op het strand van Knokke-Heist voor de vierde keer de “Aragas iDuathlon” georganiseerd. Dan kunnen atleten van divers pluimage het tegen mekaar opnemen. Er is momenteel nog plaats voor honderd participanten, dan is het maximum van 450 deelnemers bereikt. De organisatie mikt dit jaar op een bijzonder breed publiek voor deze unieke strand- en baanduatlon. Het gaat om een strandloop van 5 kilometer, gevolgd door 22 kilometer fietsen door duinen, park en strand, en om af te ronden nog eens 2,5 kilometer lopen op het strand. Het evenement krijgt op de laatste zondag van de paasvakantie z’n beslag omdat men op die manier meer volk kan aantrekken. Ook dit keer staat de Sailing Club in Duinbergen weer centraal zeggen de iniatiefnemers: “We blijven trouw aan het karakter van de wedstrijd. Zo speelt de hele duatlon zich vooral af rond het strand van de Royal Belgian Sailing Club te Duinbergen, daar passeren de deelnemers zowaar 7 maal. Ook voor het publiek wordt het op die manier interessant.” 

Meer info via: www.iduathlon.be

Startfeest Jeugdboekenweek

Volgende maand wordt ook in Knokke-Heist de Jeugdboekenweek gehouden. Wie zou niet eens willen ronddwalen na sluitingsuur in een verduisterde geheimzinnige bibliotheek? Welke verrassende ontmoetingen staan je dan te wachten? Ben je benieuwd of jij dit jaar de hoofdprijs van de tekenwedstrijd hebt weggekaapt? Dit staat je allemaal te wachten als je je inschrijft om op zaterdag 2 maart vanaf 18 uur het startfeest van de jeugdboekenweek mee te maken. Illustrator Ann De Bode, jeugdauteur Evelien De Vlieger enKris Kowlier komen alvast mee feesten. De Koninklijke Ceciliaharmonie zorgt voor spannend tromgeroffel. Het feest is enkel voor leerlingen van het basisonderwijs. Ben je ouder, leerkracht of jeugdboek minnend, dan ben je welkom vanaf 19.15 uur voor het slot met de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd. Deelnemen is gratis, graag inschrijven voor 27 februari via 050 630 400 of bibliotheek@knokke-heist.be

Knokke-Heistse woningduurte breidt zich uit

De hoge kostprijs van woningen in Knokke-Heist veroorzaakt blijkbaar een sneeuwbaleffect in de buurgemeenten. Dat is met name duidelijk te merken in Damme. Volgens de Belgische Dienst voor de Statistiek moet men daar gemiddeld reeds meer dan 285.000 euro ophoesten voor een woonhuis. In Knokke-Heist is dat met 345.000 euro nog een flink stuk hoger. De badstad prijkt dan ook in de statistiek als een van de duurste gemeenten van het land. In Menen, de goedkoopste gemeente in onze provincie, telt men gemiddeld een kleine 138.000 euro neer voor een woonhuis.

Prestigieuze award voor leraar van deKunstAcademie

De 24-jarige David Thomaere, leraar aan deKunstAcademie in Knokke-Heist, krijgt op 11 maart de prestigieuze Toots Thielemans Jazz Award uitgereikt. Daarmee prijst het Koninklijk Conservatorium in Brussel de beste alumnus van het jaar. Thomaere is nog maar sinds juni afgestudeerd maar treedt nu al op met z’n 'David Thomaere-trio'. De formatie omvat ook twee andere studenten van het Conservatorium. "Ik vind het natuurlijk heel tof dat ik die award krijg. Het is plezant te weten dat hetgeen wij doen, geapprecieerd wordt, en het moedigt aan om verder te componeren en op te treden. Maar bovenal geeft het veel energie", zegt Thomaere. De jonge musicus uit Schoten geeft drie dagen per week pianoles in Knokke-Heist en Ninove.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

Kruispunt onderbroken in Heist

Naar aanleiding van rioleringswerken zal in Heist vanaf maandag 25 februari het kruispunt van de Hermans-Lybaertstraat met de Kerkstraat afgesloten worden voor het verkeer. De hinder zal tot uiterlijk woensdag 27 februari duren. Tijdens de werken moet het verkeer de alternatieve route volgen.

Reeds 500 Inschrijvingen voor de Mountainbike Beach Challenge

Momenteel staat de teller voor de Nissan Mountainbike Beach Challenge van zondag 3 maart op zo’n 500 inschrijvingen. Voor deze 15de editie van de wedstrijd kan men nog inschrijven tot maandag 25 februari en enkel via www.mountainbikebeachchallenge.be. Na de aanpassingen van vorige jaar blijft het parcours ongewijzigd. Het traject met ronden van 16 km garandeert een snellere doortocht op de plaatsen waar het meest publiek staat. Als deelnemer kan men kiezen om de ronden 1, 2 of 3 maal af te leggen. Het resultaat blijft een zeer gevarieerde omloop waarbij de bikers de volledige kustlijn volgen van in Duinbergen tot aan het Zwin. Tonnen hard en zacht zand, tal van verrassende golfbrekers, de natuurlijke glooiingen van het Zwin en de steile macadamhellingen in Duinbergen, staan garant voor een echte "Challenge". Het startschot wordt om 10.30 uur gegeven door Sportschepen Daniël De Vlamynck. De Nissan Mountainbike Beach Challenge is meteen ook de eerste activiteit van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”, dat 10 sportevents bundelt. Wie aan 5 van de 10 events deelneemt, mag rekenen op een getrouwheidspremie ten belope van de helft van het betaalde inschrijvingsgeld. Wie aan alle 10 de sportevents participeert, investeert niet alleen in zijn gezondheid, doch krijgt ook het volledig betaalde inschrijvingsgeld terug.

21.2.13

Knokke-Heistenaar veroordeeld wegens moordpoging

Een 75-jarige man uit Knokke-Heist die in de zomer van 2009 zijn toen 13-jarige dochter probeerde te vermoorden, is door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot 5 jaar cel met uitstel. Door financiële problemen en de drankverslaving van zijn vrouw besliste de man, die toe in Deerlijk woonde, uit het leven te stappen. Zijn jonge dochter wou hij in de dood meenemen om haar een verder miserabel leven te besparen. Toen hij haar probeerde te wurgen, kon het meisje ontkomen en aankloppen bij de buren. Ook zijn poging nadien om de hand aan zichzelf te slaan, mislukte. In eerste aanleg kreeg de man vijf jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar effectief. Het hof oordeelde dat het geen zin heeft de man nog twee jaar naar de gevangenis te sturen. Ook de psychiaters oordeelden dat de kans op herval uiterst miniem is. Hij krijgt daarom vijf jaar met uitstel, op de drie maanden voorhechtenis na.

De Zeeparel deed de klik

Donderdag kreeg de Freinetschool 'De Zeeparel' in Knokke-Heist ongewoon bezoek. Nick van ‘Doe de klik’ van Electrabel stapte af in de school om de jeugdige studenten te leren goed om te springen met energie. De dag stond in het teken van energiebesparing op gebied van verwarming, elektriciteit en licht. Nick kwam toe op de speelplaats met z’n elektrische wagen en viel stil... De kinderen hebben tijdens de dag allerlei doe-opdrachten moeten doen en weetvragen moeten oplossen op een tablet in tafelvorm. Dat allemaal in een poging om de wagen weer aan de praat te krijgen. De kinderen konden ook heel wat bijleren en hun kennis opfrissen door allerlei interactieve spelletjes te spelen op een notebook. De bedoeling van deze leerrijke en uitdagende activiteiten was om zoveel mogelijk energiepunten te verzamelen zodat de auto weer kon rijden. De doe de klikdag is een initiatief van Averbode, Electrabel en Digitopia. Heel wat scholen hadden zich hiervoor ingeschreven. Slechts een 50-tal werden uitverkoren, waaronder De Zeeparel.

Slimste Gemeente kwis bij Vier

Woensdagavond heeft bij Studio 100 het team uit Knokke-Heist deelgenomen aan de quiz voor de Slimste Gemeente van TV-zender Vier. Het team bestond uit tandarts Bernard Kreps, studente geneeskunde Elke Kreps en coach burgemeester Leopold Lippens. Met de bus en met privé vervoer waren in totaal een zestigtal supporters uit de badstad naar de studio getrokken. Veel moeite moest de ambiancemaker niet doen om de supporters op te warmen. Het werd al gauw duidelijk waarom Knokke-Heist dè carnavalstad van West-Vlaanderen is. Een zaakvoerster van een gerenommeerde Heistse carnavalwinkel toverde in de spionkop achter de burgemeester zelfs een klakker uit haar handtas. Het werd uiteindelijk voor het Knokke-Heistse quizteam een bloedstollende strijd tegen het Oost-Vlaamse Lierde en het Vlaams-Brabantse Boutersem. Tussendoor wist Michiel Devlieger het geheim te ontfutselen hoe burgemeester Lippens ooit ontsnapte aan een boete toen hij op de autosnelweg geflitst werd. Maar de burgemeester verraste vriend en vijand met het correct uitspreken van een vreemde hoofdstad, waar zelfs de presentator moeite mee had. Ook liet Lippens zich op een gegeven moment zelfs door Obama niet de loef afsteken… De aanwezigen kregen van Woestijnvis allemaal zwijgplicht tot 20 maart. Wie dus wil weten hoe het Knokke-Heistse trio presteerde moet op 19 maart afstemmen op de zender Vier. 

Meer foto’s kun je HIER bekijken.

“Puppets with a Mission” terug van weggeweest

In de Keuvelhoekschool in Knokke zijn de “Puppets with a Mission” weer terug uit Portugal. Het gaat om de poppen Pompom en kompanen Nellie en Cezar. In een Portugese school hebben de Knokke-Heistse poppen de kinderen veel bijgebracht rond afval. Sinds 2010 werkt de school samen met acht andere in het buitenland in het kader van een Comeniusproject. In verband met hetzelfde project rond afval brengt een leerkracht uit Litouwen momenteel trouwens een bezoek aan de badstad. En op 11 maart vertrekken de juffrouwen Magali, Sofie, Ellen en Katrien voor een vierdaags werkbezoek naar Litouwen.

Megacontainercongres in Zeebrugge

In het Pierre Vandammehuis in Zeebrugge werd woensdag en donderdag de topconferentie gehouden van Coastlink. Onderwerp van debat tijdens de twee conferentiedagen was de schaalvergroting in de containersector en hoe de Europese havens zich hierop moeten voorbereiden. In december werd in onze kusthaven met de Marco Polo het eerste schip met meer dan 16.000 laadkisten binnengeloodst. In juli van dit jaar worden de eerste schepen met een capaciteit van meer dan 18.000 containers in de vaart genomen. Dat betekent noodzakelijke aanpassingen aan de haveninfrastructuur en het vergroten van de diepgang. Zeebrugge bereidt zich al geruime tijd voor. Groter probleem is echter de vlotte ontsluiting van het hinterland via waterwegen, spoor en wegvervoer. Zowat alle Europese havens kampen trouwens met dezelfde problematiek. Ook aan bod op het Coastlink congres: de impact van het containervervoer op het verkeer en het milieu.

Stromendelta bakermat voor zeehonden

In de Zuidwestelijke Stromendelta die zich uitstrekt in het kustgebied van Knokke-Heist tot aan de Tweede Maasvlakte bij Oostvoorne in Nederland duiken steeds vaker zeehonden en bruinvissen op. Volgens zeezoogdierenspecialist Jaap van der Hiele, is de populatie in de Zuidwestelijke Delta in 20 jaar tijd toegenomen van 5 zeehonden tot zo'n 1500.  Waar de grote rivieren uitstromen in de Noordzee is het water vaak in beroering. "Daar zit veel voedsel voor vissen en waar de vissen zijn zie je de zeezoogdieren", zegt Van der Hiele. De aanwezigheid van zeehonden wijst er ook op dat het milieu erop vooruitgegaan is. Zeehonden worden dan ook steeds meer in het binnenland opgemerkt, zoals onlangs in de Nete. Vroeger waren die riviertjes vaak te vervuild.

Een avondje Heist en Knokke

Bijna 42 jaar na de fusie tussen de deelgemeenten die op 19 maart 1971 een feit werd, slaan de heemkringen “Heyst Leeft” en “Knocke is Hier” de handen in elkaar voor een gezamenlijke avond in het cultuurcentrum Scharpoord. Dat gebeurt op donderdag 7 maart om 20 u in een organisatie van Volksontwikkeling-Davidsfonds. Danny Lannoy en André Desmidt lichten dan respectievelijk het verleden van Knokke en Heist toe met een knipoog naar de toekomst. De avond loopt in samenwerking met Oostkustacademie en wordt ondersteund door het Sincfala museum. Het wordt een retro-avond vol nostalgie en mooie herkenbare beelden. De leden hebben gratis toegang op vertoon van hun gezinskaart. Niet-leden betalen €7. 

Foto: zittend: Dominiek Segaert voorzitter Volksontwikkeling & Annie Poissonnier voorzitter Davidsfonds; staand: Danny Lannoy Voorzitter Knocke is Hier en André Desmidt Ondervoorzitter Heyst Leeft.

Wel en wee op Dikke Truiendag

Op woensdag 20 februari namen heel wat scholen in Knokke-Heist deel aan de negende editie van de "Dikketruiendag". In veel klassen werd ook de verwarming een graadje lager gezet waardoor het aantrekken van een dikke trui was aangewezen. Omdat de Margaretaschool echt de aandacht wilde trekken, mochten de kinderen ook weer een gek hoofddeksel opzetten. Voor de aanvang van de lessen stonden verder op de speelplaats enkele opwarmingsoefeningen op het programma. Ook in OLVO Heist werd er door leerkrachten en leerlingen uitbundig gehuppeld en gedanst om de lichaamstemperatuur op peil te houden. In de Keuvelhoekschool in Knokke maakten leerkrachten en leerlingen met z'n allen een reuze sjaal voor de bomen op de speelplaats. Daarmee wilden ze op een originele manier de aandacht vestigen op de opwarming van de aarde. Dat de Dikke Truiendag soms verkeerd uitpakt bleek in een school in Blankenberge. Daar had men de verwarming per abuus een aantal graden warmer afgesteld. En in de Jozef Weynsschool in Beerzel moesten de leerlingen drie dagen lang dubbel dikke truien aantrekken. De verwarming kreeg men na de Krokusvakantie namelijk niet terug aan de praat. 

Een fotoreportage over het dikketruiengebeuren in de Margaretaschool Knokke en OLVO Heist zie je HIER.

Streekvervoer verstoord

De vakbondsactie tegen de loonstop van de federale regering verstoorde donderdag ook de dienstverlening van De Lijn in Knokke-Heist. Donderdagmorgen reden er volgens de vervoersmaatschappij zo goed als geen bussen tussen de deelgemeenten. Verder reed ook de kusttram onregelmatig, met vertragingen van 30 minuten of meer. Dat was ook het geval op de lijnen Knokke-Brugge en Knokke-Breskens. De verbinding tussen Brugge en Breskens via Westkapelle wordt gezamenlijk verzorgd door De Lijn en de Nederlandse vervoersmaatschappij Veolia. De Nederlandse bussen op het traject reden wèl volgens het boekje. In de rand van de stakingsactie hielden de vakbonden woensdagavond in Wondelgem ook een hermelijntram tegen die op transport stond naar de kust om tussen Knokke en De Panne te worden ingezet. De bonden protesteerden daarmee tegen het tekort aan trams in Gent.

Schots-Keltische punk-rock in Knokke-Heist

Op vrijdag 8 maart vanaf 22 uur treedt the Black Tartan Clan op in the Alley 98 in de Kragendijk te Westkapelle.  Deze stoere binken in Schotse kilt en vaak ook in ontbloot bovenlijf vergelijken zichzelf met the Dropkick Murphys en The Real McKenzies. Ze zien trouwens ook in groten zoals Alan Stivell, Dan Ar Braz, Tri Yann en Armen hun inspiratiebron.  De Black Tartan Clan werd opgericht in 2008 en heeft ondertussen al meer dan 150 optredens in binnen- en buitenland achter de rug. Als eerste Belgische Keltische Punk-Rock groep, pakte het 5-tal meteen uit met een demo, waarop een zestal tracks terug te vinden zijn. Na 5 jaar en enkele cd-releases is er nu terug een nieuwe cd uit : Standing Strong. Met hun Keltische punkrock proberen ze loeiharde gitaarklanken en doedelzakgeluiden die door merg en been snijden toch tot een melodische set uit te bouwen.

Toegang: 8 euro. Deuren open vanaf 20 uur.

20.2.13

Knokke-Heistenaar wil Seniorencomplex aankopen in Spanje

De Zeeuwse pornokoning en vastgoedmagnaat Gerard Cok, die sedert jaar en dag in Westkapelle  woont wil in Spanje een seniorencomplex aankopen, waar momenteel vooral Nederlandse bejaarden verblijven. Het gaat om het prestigieuze verblijf La Cigüeña in het Zuid-Spaanse Lepe, dat nu nog eigendom is van de genationaliseerde bank-verzekeraar SNS Reaal. Vijf jaar geleden ontwikkelde de Spaanse bank het eigendom door 83 miljoen euro te investeren. De 64-jarige Westkapellenaar wil het nu met zijn houdstermaatschappij Summa overkopen voor amper 6 miljoen euro. Een koopje voor een complex met hotel, 247 seniorenappartementen en Nederlandstalig medisch personeel dichtbij de Portugese grens. Momenteel is echter een fraude-onderzoek aan de gang bij de pas genationaliseerde SNS-bank. Dit kan de verkoop van het seniorencomplex mogelijk vertragen. Als de overname van La Cigüeña door kan gaan, dan wil men zich in de toekomst voor de werving van senioren op de Duitse en mogelijk ook Vlaamse markt richten. Gerard Cok heeft via z’n bedrijf Summa in Antwerpen onlangs ook handelspanden aangekocht in winkelcentrum de Sleuyter Arena in Oostende.

Oeverloos getouwtrek rond Belgisch klooster

Onze buurgemeente Sluis probeert momenteel voor de zoveelste keer de eigenaar van Het Hoompje te dwingen het gebouw veilig te maken. Het gaat om het vervallen Belgisch klooster op de grens tussen Westkapelle en Sluis. Het klooster dateert uit het begin van de 19de eeuw en behoorde toe aan Belgische Dominicanessen. Vanaf 1932 was het een rusthuis voor de nonnen. Later werd het verkocht aan een andere nonnensekte "De Zusters van de Kindsheid van Maria". Vervolgens werd het een bezigheidstehuis voor voornamelijk Belgische gehandicapten. Twintig jaar geleden kwam het gebouw in handen van ontwikkelaar Van de Putte. Die schermde jarenlang met allerlei plannen, maar deed niks. Ondertussen is het gebouw helemaal verloederd. Om de teloorgang te stoppen, eist het college van Sluis nu binnen zes weken een plan van aanpak. Komt dat er niet, dan wacht een dwangsom. Enkele jaren geleden kwam het vroegere klooster in opspraak omdat er aanwijzingen waren dat er ’s nachts satanische missen werden opgedragen.

KanaalZ bij Maritiem Opleidingscentrum in Zeebrugge

Woensdagmorgen  is een reportageploeg van KanaalZ in Zeebrugge afgestapt bij het Maritiem Opleidingscentrum van de VDAB. In het centrum worden al enkele jaren opleidingen verstrekt voor alle mogelijke functies aan boord. Enige tijd geleden is de VDAB er ook gestart met internationaal erkende offshore opleidingen. De certificaten die de VDAB voor deze opleidingen uitreikt worden erkend door OPITO, de Offshore Petroleum Industry Training Organisation. Om dit alles te verwezenlijken beschikt men in onze kusthaven over de meest moderne en gevarieerde uitrusting. De vaar- en machinekamersimulatoren in het centrum bootsen de realiteit natuurgetrouw na. Een en ander draagt uiteraard de belangstelling weg van bedrijven als Deme en Jan De Nul. Managers van die baggerbedrijven werden woensdag in Zeebrugge dan ook geïnterviewd voor het programma. De reportage is op woensdag 6 maart te zien in Z-HR om 19.45u op Kanaal Z.

Veel intekenaars voor groepsaankoop elektriciteit/gas van de provincie

In Knokke-Heist hebben meer dan 700 mensen zich ingeschreven voor de groepsaankoop van elektriciteit en gas van de provincie. Voor die groepsaankoop van groene energie bood Eneco de laagste prijs aan voor de combinatie elektriciteit/gas, maar liefst 14,8 % onder de huidige marktprijs. Ook voor groene elektriciteit bleek Eneco het beste bod klaar te hebben: 21,7 % onder de huidige marktprijs. Wie zich schriftelijk heeft aangemeld heeft bij het Sociaal Huis of de dienst Milieu & Natuur ontvangt binnenkort een brief met een persoonlijk voorstel. Wie zichzelf heeft geregistreerd, ontvangt het persoonlijk voorstel per e-mail. Om te kunnen genieten van het groepsaankooptarief dient men wel het aanbod te accepteren voor 18 maart.

The 7 o'clock Bigband in The Alley

In Knokke-Heist staat “the 7 o’clock Bigband” van deKunstAcademie op zondag 3 maart op het podium van The Alley 98. Dit grootste ensemble van de richting pop & jazz pakt uit met geestdriftige trombones, dynamische trompetten, swingende saxen en een aanstekelijke ritmesectie. Tussen 11u en 13u treedt niet alleen the '7 o’clock Bigband' op, maar ook 'the Coast Bigband' van het Conservatorium aan Zee uit Oostende. Een unieke Double Bill dus. De toegang is gratis. 

Zondag 3 maart (11-13u) The Alley 98, Kragendijk 98, Knokke-Heist

Verkrachting minderjarige

Een 28-jarige man die in Zeebrugge woont riskeert in de correctionele rechtbank in Brugge drie jaar effectieve celstraf omdat hij zijn dertienjarige stiefdochter verkrachtte. De feiten kwamen in oktober vorig jaar aan het licht, toen het meisje haar moeder over het misbruik inlichtte. De man die de feiten bekende, werd in februari 2008 al eens veroordeeld voor verkrachting van het meisje, dat toen amper 9 jaar oud was. De rechter doet uitspraak op 5 maart.

Lanckriet nieuwe trainer van FC Knokke

Henk Houwaart gaat niet langer de spelers van FC Knokke trainen. De voorbije jaren was de flamboyante Nederlandse trainer in totaal driemaal in dienst bij de kustploeg. De legendarische coach kon het dit keer echter niet waarmaken. FC Knokke mikt dit seizoen op de titel in tweede provinciale A, maar de ploeg kan de hoge verwachtingen momenteel niet inlossen. FC Knokke staat derde in het klassement en vorig weekend werd zelfs met 3-1 verloren van Adinkerke. Het was voor het bestuur het sein om trainer Henk Houwaart weg te sturen. Hij wordt opgevolgd door Ignace Lanckriet. Het was trouwens de 60-jarige Lanckriet die dinsdagavond als z'n eerste training leidde.  

19.2.13

Zeebrugge heeft vertegenwoordiger in Frankrijk

In de toekomst zal Philippe Le Petit de belangen van de Zeebrugse haven op de Franse markt behartigen. Bedoeling is om de troeven van Zeebrugge als diepzeehaven met logistieke hinterlandproducten te promoten. De aanstelling van Le Petit als vertegenwoordiger is een gezamenlijk initiatief van Port of Zeebrugge, PSA en APM Terminals Zeebrugge. Hij zal een adviserende rol vervullen om (container)ladingen vanuit Frankrijk te binden met de kusthaven. Le Petit kan prat gaan op meer dan 30 jaar ervaring in de shippingsector. Hij was onder meer werkzaam bij de containerrederij CP Ships France en de Franse spooroperator Naviland Cargo. “De aanstelling van een Franse vertegenwoordiger kadert binnen de hinterlandstrategie van de Zeebrugse haven, waarbij de haven ‘de lading volgt’”, zegt Joachim Coens, Voorzitter en Gedelegeerd bestuurder van de Zeebrugse haven. Vooral in de containersector beslissen rederijen om hun almaar grotere schepen te laten aanmeren in havens waar voldoende lading aanwezig is. Zeebrugge zet volop in op de ontwikkeling van logistieke platformen in het zogeheten eigen hinterland, in dit geval Frankrijk. Philippe Le Petit zal opereren vanuit Parijs. Port of Zeebrugge heeft al vertegenwoordigers in Japan, China en India.

Partner Nihoul dient klacht in

Door Meester Patrick Martens is namens Mevrouw De Cokere bij het parket van Brugge klacht ingediend tegen de verantwoordelijke van een schoonheidssalon in Knokke-Heist. De verantwoordelijke had Marleen De Cokere de toegang tot het salon ontzegd omdat ze de partner is van Michel Nihoul. Deze werd in de rand van het dossier Marc Dutroux veroordeeld wegens drugs. De afspraak in het schoonheidssalon van de 56-jarige De Cokere werd net voor de kerst telefonisch afgezegd. Daarbij zouden de woorden gebruikt zijn “Des crapules comme vous, on n’en veut plus!” Het afbellen van de afspraak gebeurde net na het bezoek van Michelle Martin aan een kapper in Knokke-Heist, wat bij burgemeester Lippens en vele anderen in het verkeerde keelgat was geschoten. Volgens De Cokere werd in het telefoongesprek ook aangevoerd dat het “de vrouw van burgemeester Lippens was, die niet wilde dat ze nog in het schoonheidssalon kwam…” Burgemeester Lippens, die zondag pas teruggekeerd is in het land, heeft ondertussen aan de Franstalige kranten verklaard “Er is geen mevrouw Lippens, geen echtgenote en evenmin een partner”. De partner van Michael Nihoul uit Zeebrugge zegt dat ze zich geschandaliseerd voelt: “Ik was al maanden klant in het schoonheidssalon en ging er om de drie weken om m’n nagels te laten bijwerken. Het telefoontje heeft me erg geschokt. Al wat ik vraag is een beetje respect”. In Brugge werd inmiddels klacht ingediend wegens "ondermijning van de eer en waardigheid, met de bedoeling om anderen schade te berokkenen." Meester Martens overweegt een civiele procedure aan te spannen voor een symbolische euro.

Overeenkomst bodembeheer Port of Zeebrugge ondertekend

In het Pierre Vandammehuis in Zeebrugge werd dinsdagmorgen een overeenkomst ondertekend voor het bodembeheer in het havengebied. Het ging om een "bedrijfsspecifieke overeenkomst" tussen Port of Zeebrugge en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaat-schappij (OVAM). Het betreft een akkoord op maat, dat het havenbedrijf toelaat haar verplichtingen inzake bodembeheer te spreiden in tijd en aan te pakken in functie van prioriteit zonder afbreuk te doen aan de bepalingen en verplichtingen van het Vlaamse Bodemdecreet. Een bedrijfsspecifieke overeenkomst verzoent aldus economische en ecologische belangen en creëert nieuwe opportuniteiten. Ondertekenaars waren Joachim Coens voor de Port of Zeebrugge en Henny De Baets voor Ovam.  

VIP-pakketten voor Cirque du Soleil in Knokke-Heist

Van 18 juli tot 18 augustus slaat het wereldberoemde Cirque du Soleil  zijn hagelwitte Grand Chapiteau op in de verkaveling Duinenwater vlakbij het station van Knokke. En bedrijven kunnen vanaf nu ook speciale VIP-arrangementen bestellen. De nieuwe voorstelling Kooza legt de nadruk op de fysieke inspanningen van menselijke prestaties in al hun pracht en breekbaarheid, gepresenteerd in een kleurrijke melange, waarbij het accent gelegd wordt op gedurfde slapstickhumor. Sinds zijn wereldpremière in 2007 heeft KOOZA meer dan 4 miljoen mensen uit hun sokken geblazen in Noord-Amerika en Japan. Speciale VIP-arrangementen kan men bestellen bestellen via de website www.vipkooza.be In het 300 vierkante meter grote VIP-Salon van het unieke cateringcomplex in Duinenwaterstijl kunnen de gasten kiezen uit 2 formules: een exquise l’ Envie de Kooza (199 EUR) of een kindvriendelijk l’ Envie de Kooza Kids (144 EUR).

Acrobatische hoogstandjes en clownkunst

Kooza, geschreven en geregisseerd door David Shiner, is een terugkeer naar de roots van Cirque du Soleil die twee circustradities met elkaar verenigt: acrobatische hoogstandjes en clownkunst. De naam Kooza is geïnspireerd op het Sanskritische woord 'koza', dat 'doos', 'kist' of 'schat' betekent, en werd gekozen omdat een van de onderliggende concepten van de productie het idee van een 'circus in een doos' is. " Kooza gaat over intermenselijke contacten en de wereld van dualiteit, goed en kwaad", vertelt Shiner. "De toon is grappig, licht en open. De voorstelling neemt zichzelf niet al te ernstig, maar ze gaat in grote mate ook over ideeën. Terwijl ze zich ontvouwt, verkennen we concepten als angst, identiteit, erkenning en macht." De voorstelling begint met de Bedrieger, die recht voor de Onschuldige als een duveltje uit een doosje op de scène opduikt, en dat is maar een van de vele verrassingen die zullen volgen. De reis van de Onschuldige brengt hem in contact met een heel arsenaal komische personages, zoals de Koning, de Bedrieger, de Zakkenroller, de Dakloze en de Vervelende Toerist met zijn Valse Hond. Kooza laat de toeschouwer laveren tussen sterkte en kwetsbaarheid, plezier en gelach, tumult en harmonie. De voorstelling speelt zich af in een spannende, exotische wereld vol verrassingen, opwinding, ontspanning, dapperheid en totale verwarring.

Knokke-Heist congresstad

De troeven van Knokke-Heist als congresstad worden vandaag in Nederland uitgespeeld. Het gaat om een initiatief van Toerisme Vlaanderen waarbij ook de dienst Toerisme uit onze badstad aanwezig is. In Eindhoven werd een “Flanders Meeting Forum” op het getouw gezet. Daarbij wordt aan onze noorderburen een aantrekkelijk aanbod voorgesteld aan hotels, special venues, evenementenlocaties, congrescentra en professionele eventorganisatoren. Onder meer komen ook de nieuwe trends in de Vlaamse eet- en drinkcultuur aan bod. Knokke-Heist zal ongetwijfeld als veel-sterren-regio goed scoren op dat vlak. Ook het winkelaanbod en de sportfaciliteiten zullen de badstad ongetwijfeld doen opvallen. Onder meer komen in Eindhoven ook congressteden als Brugge, Antwerpen, Gent en Oostende aan bod.

Knokke-Heistse wil meer respect voor mensen met een beperking

Lieselotte Devlieger, ondervoorzitter van de Jeugdraad Knokke-Heist en vrijwilligster bij het Rode Kruis, is op haar eentje een campagne opgestart om de bevolking te sensibiliseren om meer respect op te brengen voor mensen met een beperking. Het gaat om personen met een handicap, mensen in financiële nood of sociale armoede en patiënten met een psychische problemen. Lieselotte heeft ook de ambitie om in Knokke-Heist een gehandicaptenadviesraad op te richten. Die moet onder meer inwoners en tweedeverblijvers informatie verschaffen over de vrijetijdsbesteding van kinderen met een handicap. De adviesraad zou ook ijveren voor een betere toegankelijkheid voor mindervaliden. De nieuwe raad zou ook één of twee maal per jaar een dagactiviteit organiseren met de leden en vorming geven aan geïnteresseerden. De 23-jarige Lieselotte Devlieger uit Duinbergen studeerde orthopedagogie en werkt momenteel als PAB- (Persoonlijk Assistentie Budget) assistente bij twee 2 tieners met autisme. Ze babysit ook uitsluitend voor kinderen met een beperking. Ondertussen maakt de jonge Duinbergse reeds volop campagne voor de Wereld Autisme Dag op 2 april.

Wie Lieselotte Devlieger wil steunen met haar initiatief kan contact opnemen met lieselottedevlieger@hotmail.com 

N-VA suprise in Knokke-Heist

Naar aanleiding van Valentijn heeft de N-VA in de badstad heel wat inwoners op een verrassing bedacht. Gemeenteraadslid Cathy Coudyser deelde met het bestuur van de partij namelijk eerst chocolaatjes uit aan de inwoners van de deelgemeenten Heist en Westkapelle. Tijdens het weekend was het de beurt aan Knokke en Ramskapelle. De bestuursleden en mandatarissen gingen van deur tot deur niet om stemmen te vragen maar om een praatje te maken en naar de mensen te luisteren. Zij die niet thuis waren vonden chocolaatjes in de brievenbus.

Tri Team Knokke-Heist organiseert Wetsuit Testdagen

Binnen enkele weken start het inschrijven voor een van de tofste wedstrijden van het jaar “De Zwintriatlon”. Tijd om te beginnen trainen dus. Zwemmen in buitenwater zit er voorlopig nog niet in. Maar eens zover wil Tri Team Knokke-Heist dat we er wel allemaal klaar voor zijn. Daarom organiseert 3TK in samenwerking met Triatlonshop testdagen om de laatste nieuwe wetsuits uit te proberen. Op maandag 18, dinsdag 19 en donderdag 21 februari kan men pakken van de bekendste merken uitgebreid testen, daaronder ook het merk waar Ironman kampioen Timo Bracht mee zwemt. Dat kan telkens tussen 20 en 22 uur. Op de dagen in kwestie geldt een korting van 15%. De testdagen zijn toegankelijk voor iedereen. Wie geen lid is van de club, dient wel een toegangsticket te kopen aan de balie van Sportoase. De zwemtrainingen van 3TK gaan tijdens deze testdagen gewoon door.

Tijd voor Dikketruiendag in Knokke-Heist

Woensdag 20 februari nemen heel wat scholen in Knokke-Heist deel aan de negende editie van de "Dikketruiendag". Daarbij wordt aandacht gevraagd voor de afspraken die de industrielanden in 2005 in Kyoto maakten om de uitstoot van de broeikasgassen te verminderen. Op die dag stimuleren de scholen extra milieuvriendelijke verplaatsingen in het verkeer. In de Margaretaschool in Knokke werden de scholieren opgeroepen om te voet of met de fiets naar de klas te gaan. Ze kunnen ook mee met de “voetpool”. In veel klassen wordt woensdag ook de verwarming een graadje lager gezet. Dus het aantrekken van een dikke trui is aangewezen. En omdat de Margaretaschool echt de aandacht wil trekken, mogen de kinderen net als vorige jaren ook een gek hoofddeksel opzetten. Voor de aanvang van de lessen staan verder op de speelplaats enkele opwarmingsoefeningen op het programma. 

Meer info over de Dikketruiendag kun je HIER vinden.

Algemene vergadering cultuurraad Knokke-Heist

Alle socioculturele verenigingen, aangesloten bij de Cultuurraad en alle andere inwoners van Knokke-Heist worden bij deze uitgenodigd op de Algemene Vergadering op maandag 18 februari 2013 om 19 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord. Op de agenda staat de aanvaarding van de nieuwe leden van de Algemene Vergadering en de verkiezing van het nieuwe Dagelijks Bestuur van de Cultuurraad, van de afgevaardigden van de Cultuurraad in de Algemene Vergadering van vzw Cultuurcentrum en van de afgevaardigden in het beheersorgaan van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek.

18.2.13

Voetbal in de regio

Voor de ploegen uit de badstad was er zondag verlies, winst en gelijkspel. In Tweede Provinciale A verloor FC Knokke op verplaatsing in Adinkerke met 3-1. VV Westkapelle won in de slotseconde op eigen terrein met 2-1 van tegenstander Bredene. In het klassement staat Knokke nu op de derde plaats met 41 punten. Westkapelle staat 11 de met 25 punten. In Derde Provinciale B speelde Nieuwpoort 1-1 gelijk tegen FC Heist. De wedstrijd tussen Bredene en Moerkerke eindigde op 0-0 cijfers. Heist blijft afgescheiden aan de leiding met 48 punten. Moerkerke staat gedeeld 7 de met 29 punten. In Vierde Provinciale B stond Ruiselede geruime tijd voor, maar speelde uiteindelijk 2-2 gelijk tegen Zeebrugge. De kustploeg staat derde in de rangschikking met 37 punten.

Nieuwe eigenaar gezocht grensoverschrijdend busverkeer

De grensoverschrijdende busdiensten van en naar Knokke-Heist en tussen Brugge-Westkapelle en Breskens, worden naast De Lijn ook uitgevoerd door voertuigen van de Nederlandse busmaatschappij Veolia. Het bedrijf baat trouwens ook het fiets-voet-veer tussen Breskens en Vlissingen uit. De maatschappij staat sedert het weekend echter in de verkoop. Het Franse moederhuis heeft namelijk besloten zich geleidelijk terug zal trekken uit de Openbaar Vervoer Sector. Het bedrijf hoopt binnen een half jaar een nieuwe eigenaar gevonden te hebben. De busdiensten en de overzet zullen dus op termijn onder een andere naam gebeuren. De nieuwe eigenaar zal zich echter moeten houden aan de concessieregels, waardoor de gevolgen van een naamswijziging niet direct voelbaar zal zijn bij de reiziger. Zo kan de nieuwe eigenaar niet zomaar bussen opheffen om geld te besparen. Ook voor buschauffeurs zal er weinig veranderen. Wel kan het gevolgen hebben voor het ondersteunend personeel.

Westkapels Amateur Theater gaat er 'Met volle goesting' tegenaan

Het Westkapels Amateur Theater pakt volgende maand weer uit met prettig gestoord toneel voor het hele gezin. Ze doen dat met 'Met volle goesting'. Dat is ook de titel van het stuk. Elk jaar na de feestdagen in januari wordt er in hotel "Met Volle Goesting" een kuurweek georganiseerd. Telkens zakt dan hetzelfde groepje dames af naar het hotel om er uitgebreid te kuren, te diëten en... te genieten van de attenties van dokter Kurt De Naeyer. Deze slaagt er immers ieder jaar weer in om alle dames tevreden naar huis te laten vertrekken. Maar dit jaar zit er een haar in de boter. Dat zorgt voor allerlei hilarische momenten. De regie is dit jaar in handen van Dirk Denys. 

De cast werd een mengelmoes van gevestigde waarden binnen WAT en enkele nieuwe theatertalenten: Dany Depaepe, Fabienne Dhondt, Sylvie Dhondt, Luc Dhondt, Lore Dobbelaere, Glenn Gillis, Sharon Slabbinck, Rita Vanbelle, Christophe Vandewalle, Jean-Christophe Vanspeybroeck & Stefan Vantorre. De voorstellingen vinden plaats op 8,9, 10, 15 en 16 maart. Tickets en info via www.toneel-wat.be

Koninklijke strandduotlon

Op zaterdag werd in Knokke-Heist weer de Love Bike and Run gehouden, een “strandduotlon for lovers and friends”. Het parcours over 14 km liep langs de diverse watersportcentra. Elk deelnemersduo moest zich houden aan een verplichte gezamenlijke doortocht op 2 controlepunten en bij aankomst. Daarnaast diende elk duo ook een praktische proef af te leggen. Enkele participanten hadden zich voor de gelegenheid verkleed. Zo maakten ook de nieuwe Nederlandse koning en koningin hun opwachting… Het evenement werd door deelnemers omschreven als een “supertoffe wedstrijd”. In totaal verschenen 161 duo’s aan de start bij dit sportieve Valentijnsgebeuren. De overwinning ging naar het span “I love Duinbergen” van Sophie Van Biervliet en Jan Stockman. 

De complete uitslag vind je HIER. En foto’s van de hand van Christel Bedert zie je HIER.

Knokke-Heistse basket won in Oostkamp

Ondanks het feit dat bij de Knokke-Heistse basket de One wordt opgedoekt hebben de spelers op het derby in Derde Nationale tegen KBBC Oostkamp met succes het beste van zichzelf gegeven. Knokke-Heist nam een goeie start via Tim Audenaert en Arno Van De Walle met 5 punten op rij. Oostkamp geraakte moeilijk op tempo en liet de bezoekers uit de badstad meteen afstand nemen, In het tweede kwart slaagden de Oostkampse Merels er echter in bij te benen en met een lichte voorsprong van 39-37 naar de rust te gaan. In het vierde quarter nam Knokke-Heist het roer weer in handen en stevende af op de overwinning: 73-76. Voor Oostkamp was het een bittere pil, het werd hun eerste thuisnederlaag van het seizoen, en dat uitgerekend op hun sponsoravond.

Ladies Night in Knokke-Heist

Op zaterdag 2 maart pakt jeugdclub ’t Verzet uit met een evenement waarbij alle ladies van Knokke-Heist en omstreken centraal staan. Op het programma een ladiesnight met een gevarieerd standendorp. Men vindt er een cavabar met hapjes, een schminkstand, een loungehoek, accessoirestand met juwelen en gadgets, massage-stand enz… In het standendorp kan je naast shoppen ook spullen ruilen. Zo wordt de mogelijkheid geboden om je kleren waar je op uitgekeken bent, mee te nemen en te ruilen tegen kleren van andere bezoekers. 

Zaterdag 2 maart 2013 vanaf 19u tot 24u in de Fuifzaal Jeugdclub ‘ t Verzet Duinenwater 45. VVK tickets 5 euro enkel te verkrijgen in Jeugdclub ‘t Verzet. ADD tickets 6 euro. Meer info: jeugdclub.tverzet@telenet.be

Zeebrugse Carnavalstoet steeds beter

De Brugse dorpsmuzikanten en 20 carnavalsgroepen en praalwagens zijn zaterdag door de straten van Zeebrugge getrokken. Dat gebeurde op initiatief van de Orde van de Zeesluffer. Uit Zeebrugge zelf waren er vier Carnavalwagens. Knokke-Heist was het best vertegenwoordigd met vijf praalwagens. De rest van de deelnemers kwamen uit andere buurgemeenten en drie uit Nederland. Ook De Lekkerbekken met de wagen Torbulero’s, die in Knokke-Heist de overwinning behaalden, waren van de partij. In Zeebrugge moesten ze echter genoegen nemen met een tweede plaats. Over de jaren is de Zeebrugse Carnavalstoet uitgegroeid tot een vaste waarde. Zelfs uit Brugge kwam men met de trein het feestgedruis bekijken. Er werd verder langs het hele traject kwistig met papiersnippers en snoep gegooid. In sommige straten waar de stoet passeerde was echter duidelijk minder belangstelling.

Duitse aandacht voor Sportoase Duinenwater

Ook vanwege het Duitse publiek is er veel belangstelling voor het nieuwe zwemparadijs in Knokke-Heist. Vandaar dat de site Tuberides zopas een uitgebreide reportage heeft online gezet waarin foto’s plus tekst en uitleg wordt gegeven over het nieuwe “waterpark” in de gemeente. Je kan het HIER allemaal bekijken.