22.11.08

Flagshipstore voor Knokke-Heist

Het modehuis Van Hassels zal versterkt worden met een aantal 'flagshipstores' in onder meer Knokke-Heist en Antwerpen. Dat raakte bekend nadat de keten werd overgenomen door sectorgenoot Fred & Ginger. Van Hassels is een bedrijf dat al drie generaties actief is in onder meer feestkledij en uniformen. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 3,8 miljoen euro. De overname gebeurde via een management buy-out. Fred & Ginger koopt de aandelen over van de familie Van Hassels, die in het kapitaal van Fred & Ginger stapt. Beide merken blijven wel gescheiden.

Eindelijk afvalcontainerpark voor Zeebrugge

In Zeebrugge werd een afvalcontainerpark in gebruik gesteld. Tot nog toe moesten inwoners en bedrijven in de havengemeente met hun afval helemaal naar de Blauwe Toren in Brugge. Het nieuwe containerpark bevindt zich op de hoek van de Isabellalaan met de Jozef Verschaeveweg. Het terrein van bijna 7.800 m² ligt niet ver van de Visveiling. De grond werd door MBZ in concessie gegeven aan Stad Brugge voor een periode van 20 jaar. De grootte van het terrein is vergelijkbaar met dat van het containerpark aan de Pathoekeweg. In totaal worden in het afvalpark 31 verschillende fracties ingezameld, waarvan 8 betalende (vnl. grofvuil en bouwafval) en 23 niet-betalende fracties. Vijf personeelsleden werden aangesteld om de bezoekers te helpen de afvalstoffen in de juiste container te werpen. Nieuw is het feit dat de hoogste containers verzonken staan opgesteld, waardoor de inworp voor bezoekers een stuk gemakkelijker wordt. De totale kostprijs van het project bedraagt circa 1,3 miljoen euro.

Openingsuren:
maandag, dinsdag, woensdag van 13.00 tot 17.30 uur vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur
zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 17.00 uur Gesloten op zondag en donderdagnamiddag

21.11.08

Europees bezoek aan Zwinduinen

Een delegatie van de Europese Commissie en medewerkers van natuurverenigingen en administaties van de Europese lidstaten hebben de Zwinduinen en –polders bezocht in Knokke-Heist. Dit bezoek gebeurde in kader van het LIFE-nature congres in Brussel. Tevoren werd in ‘ Scharpoord’ enige toelichting gegeven bij het LIFEnatuurproject Zeno. Heel wat aanwezigen waren bijzonder geïnteresseerd in het experimenteel begrazingsbeheer bij middel van duinengeiten en Shetlandpony’s. In de Zwinduinen en –polders worden met het Zeno-project bedreigde of zelfs verdwenen waardevolle duinbiotopen hersteld.

Loop van de Bevolking

Over geboorten en overlijdens de voorbije periode in Knokke-Heist lees je HIER meer.

CMA CGM zet nieuwe schepen in op Verre Oosten

Op maandag 24 november meert het containerschip de m/v “CMA CGM Vela” aan in de haven van Zeebrugge. Het betreft het eerste vaartuig van een nieuwe generatie containerschepen die wordt ingezet door de Franse rederij CMA CGM op loop 1 van de French Asia Line (FAL). Dat is een wekelijkse dienst tussen Noord-Europa en het Verre Oosten (met aanloophavens in Noord-Europa, Malta, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en China). De huidige vloot van 8.500 TEU-schepen op de FAL1-dienst wordt vervangen door schepen van 9.600 TEU en 11.000 TEU. De m/v “CMA CGM Vela”, vaart onder Duitse vlag, is 347,48 meter lang, 45,20 meter breed en heeft een maximale diepgang van 15,50 meter. Gross tonnage bedraagt 128.600 G/T, draagvermogen 130.700 ton. De dienstsnelheid beloopt 24 knopen. Dit grote containerschip heeft een laadvermogen van maar liefst 11.000 standaardcontainers. De Verre Oosten-diensten van CMA CGM worden behandeld aan de terminal van CHZ, Container Handling Zeebrugge. De Franse containerrederij heeft een belang van 35 % in de terminal van PSA uit Singapore.

Wijkwerking van start

In het kader van de ‘Veiligheidszorg’ is kort geleden in de badstad de ‘integrale wijkwerking’ van start gegaan. In totaal gaat het om 15 wijken, ingedeeld volgens het gebied, dat elke wijkinspecteur onder z’n bevoegdheid heeft. De bedoeling is om in elke wijk maandelijks overleg te houden met geïntereseerde buurtbewoners. Of die frekwentie continu zal worden aangehouden is nog niet bekend. Door de wijkwerking wil men vragen en problemen van de mensen in een bepaalde buurt snel en efficiënt aanpakken. Een en ander moet dan bijdragen tot de algemene veiligheid in Knokke-Heist.

Wie graag een afspraak maakt met zijn of haar wijkinspecteur, kan het wijkteam Knokke (met inbegrip van het Zoute en Westkapelle) telefonisch bereiken via het nummer 050 619 620. Bewoners van Heist, Duinbergen en Ramskapelle kunnen terecht op het nummer 050 619 670 van het wijkteam Heist.

Van der Hooft wil échte ‘openbaarheid van bestuur’

Open-VLD Voorzitter Kathleen van der Hooft stelt, dat door het Schepencollege in Knokke-Heist een loopje wordt genomen met de “openbaarheid van bestuur”. Zo vond de infovergadering over de beleidsnota en het budget van 2009 achter gesloten deuren plaats. Volgens van der Hooft had dit perfect openbaar kunnen gebeuren, zodat ook geïnteresseerde burgers eraan konden deelnemen. Schepen Maxim Willems heeft ondertussen laten weten, dat het de bedoeling is om de informatievergadering over de begroting volgend jaar volledig openbaar te maken.

Condensbestrijding Stormmeeuw verdaagd

Na tussenkomst van Open VLD raadslid Max Szechtman heeft burgemeester Lippens werken voor condensbedstrijding in sporthal De Stormmeeuw uitgesteld naar de gemeenteraad van volgende maand. Bij onderzoek van het dossier bleek namelijk dat bij twee opeenvolgende kostenramingen door hetzelfde studiebureau de prijs voor de condensbestrijding met meer dan de helft gestegen was naar een bedrag van 152.000 euro. Lippens gaf toe dat het “een zeer hoog verschil” was en gaf opdracht om de geraamde kosten verder uit te pluizen.

Containerschip afgestemd op de crisis

Als gevolg van de wereldwijde economische crisis heeft de rederij ‘Maersk Line’ een aantal diensten gestaakt of samengevoegd. Daarom worden nu grotere reuzencontainerschepen ingezet die minder frekwent moeten varen. Het gaat om schepen van bijna vierhonderd meter lang, die liefst 11.000 standaardcontainers kunnen laden. Het eerste dergelijke reuzenschip met crisisinzet, dat onze kusthaven aandoet, is de ‘Ebba Maersk’. Het wordt in Zeebrugge verwacht op zaterdag 13 december. Ondanks de gigantgische afmetingen wordt het schip bemand door slechts 13 zeelui.

Knokke-Heist keurt “prioriteitenbegroting” goed

In de badstad is donderdagavond meerderheid tegen minderheid een zogeheten “prioriteitenbegroting” goedgekeurd. Opvallend is daarbij het snoeien in de werkingskosten van alle diensten. Stijgende kosten zijn er bij de dotaties voor politie, de OCMW-investeringen en de schuldafbetalingen. Met een geschatte inkomst van ruim 32 miljoen euro vormen de opcentiemen op de onroerende voorheffing de voornaamste ontvangst. De opcentiemen werden ongewijzigd op 1900 hervastgesteld. Vooral in buitengewone dienst worden volgens burgemeester Lippens “selectieve investeringen” gepland. Die hebben te maken met de woonprojecten Heulebrug en Duinenwater, Agso en gronden voor het nieuwe ziekenhuis. Vooral in de ogen van de Open-VLD vond de begroting voor volgend jaar geen genade. Volgens de oppositiepartij duikelt het saldo in gewone dienst, dat vroeger altijd flink positief was, volgend jaar naar een deficit van 7 miljoen euro. De partij vreest dat er binnen twee jaar weer naar bijkomende inkomsten zal moeten gezocht worden. Het zou gaan om 10 miljoen euro extra belastingen in 2011.

Nieuwe voertuigen brandweer

Donderdagavond heeft burgemeester Lippens op de markt van Heist de sleutels van nieuwe brandweerwagens overhandigd aan de al even nieuwe brandweercommandant Filiep Dekiere. Met de wagens gaat het om een Mercedes Sprinter ambulance, een autopompvoertuig van het merk Scania en een Volkswagen Multivan commandowagen. Al de nieuwe aanwinsten zijn volledig aangepast aan de modernste vereisen. Dat geldt ook voor de aanwezige software. Zo kan men zich bij interventies in het havengebied voortbewegen bij middel van een luchtfoto of het interventieplan. Bij operaties in de badstad worden bijvoorbeeld in realtime de huisnummers aan beide kanten van de weg zichtbaar gemaakt op de wegenkaart.

Nieuwe bestemming voor TV Eiland

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

20.11.08

Kaalplukregeling treft ook dealers uit Knokke-Heist

De correctionele rechtbank heeft 4 mannen veroordeeld voor handel in cocaïne, marihuana en xtc. Onder hen ook twee Knokke-Heistenaars. In lijn met de geldende kaalplukregeling heeft de rechter de geschatte winst van het viertal verbeurd verklaard. Het ging om een bedrag van 270.000 euro. Een 27-jarige man uit Knokke-Heist kreeg 400 uur werkstraf. Een 20-jarige uit de badstad werd bedacht op 9 maanden voorwaardelijk. Een 26-jarige Italiaan werd veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Een 28-jarige Nederlander kreeg een jaar voorwaardelijk.

Leterme wil strandgeul dempen in Heist

Premier Yves Leterme heeft donderdag bevestigd voorstander te zijn van het opvullen van de stroomgeul tussen het strand van Heist en de zandbank die pal voor de kust ligt. Hij wil begin volgend jaar laten onderzoeken of dit praktisch en financieel haalbaar is. Het gevolg zou zijn dat Heist een enorm breed strand krijgt. Het wordt dan een hele tocht voor badgasten die in zee willen. De zandbank, die net voorbij de laagwaterlijn, voor de kust van Heist ligt, veroorzaakt momenteel toenemend veiligheidsproblemen. Mensen raken door het tij ingesloten en watersporters kunnen nauwelijks nog naar open zee. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het niveau van de zandbank jaarlijks stijgt met achttien centimeter.

Vergeten Veldslagen

Knokke-Heist ontvangt een subsidie voor de inspanningen die geleverd werden in het kader van de ‘Vergeten Veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog’. Het geld zal gebruikt worden voor de vervroegde aflossing van leningen. Het doel van het project ‘Vergeten Veldslagen’ is met feiten en verhalen het thema ‘Tweede Wereldoorlog’ virtueel toegankelijk te maken en getuigenissen vast te leggen. Het Bezoekerscentrum For Freedom in Ramskapelle is één van de grote ankerpunten in dit project. Bij dit alles is ook de grensoverschrijdende samenwerking tussen diverse initiatieven van groot belang. Zo zal het bezoekerscentrum ‘For Freedom’ in Ramskapelle gaan samenwerken met ‘Het Polderhuis’ in Westkapelle, Walcheren. Dat is een zogeheten dijk- en oorlogsmuseum.

Strandbewaking volgend jaar ligt vast

In Knokke-Heist werd de periode van strandbewaking voor komend seizoen vastgelegd. De reddingsdienst zal reeds present zijn tijdens de laatste twee weekends van mei en het eerste weekend van juni. Er wordt gestart met 9 redders. Vanaf 13 juni tot 6 september is er permanent strandbewaking. In die periode stijgt het aantal redders tot 72. Daarna wordt de inzet van de reddingsdienst weer afgebouwd tijdens de weekends van 12-13 september en 19 tot 20 september. Door de eerste hulpposten in de badstad worden dezelfde data aangehouden. Dit jaar was de reddingsdienst in Knokke-Heist de derde langst geopende van de 10 badplaatsen aan onze kust.

Opnieuw Belgische Scheidsrechtersstage in Knokke-Heist.

De centrale scheidsrechterscommissie van de Belgische Voetbalbond heeft woensdag besloten om de jaarlijkse scheidsrechtersstage van de Belgische A-referees opnieuw in Knokke-Heist te organiseren. Op 8, 9 en 10 januari komen onder meer Frank De Bleeckere en zijn assistenten voor fysieke trainingen, video-analyse en management-sessies naar de badstad. In totaal gaat het om een 30-tal scheidsen waaronder ook Paul Allaerts, Jerome Efong en N' Zolo. Professor Helsen van de Universiteit Leuven en Psycholoog Jef Brouwers zullen de sessies van de scheidsrechters begeleiden op het stadion Olivier en het strand van Knokke-Heist. De theoretische sessies en vergaderingen vinden plaats in het seminar-hotel Pavillon Het Zoute. Ondertussen zijn ook de besprekingen aan de gang om de stage van de scheidsrechters uit Qatar voor een vierde keer naar Knokke-Heist te brengen in juli 2009.

Geen Russische klacht tegen Maurice Lippens

De 42-jarige Russische miljardair Suleiman Kerimov gaat voormalig Fortis-topman Maurice Lippens niet voor de rechter dagen. Kerimov, die een persoonlijke vriend is van de Russische premier Vladimir Poetin, is net zoals alle andere aandeelhouders (waaronder ook Maurice Lippens) veel geld kwijtgeraakt in de Fortis-crash. Vorige week circuleerden geruchten als zou een boze Kerimov in hoogsteigen persoon een strafklacht voorbereiden. De miljardair heeft echter volgens Belgische diplomatieke bronnen in Moskou laten weten dat hij België en de Fortis-saga als een afgesloten hoofdstuk beschouwt.

Heistse bollen zullen niet meer rollen

De grote betonnen bollen op De Kinkhoorn in Heist vormen blijkbaar een risico. Het pleintje is sinds jaren dé speelplek voor jeugdige inwoners en toeristen. Die hebben ontdekt dat men de betonnen bollen op het plein vrij makkelijk los kan krijgen. Met vereende krachten kan men die zelfs over het plein laten rollen. Op dat moment wordt het gevaarlijk. Binnenkort worden op het plein werkzaamheden verricht, waarbij de bollen tijdelijk worden weggenomen. Ze komen terug, maar worden behoorlijk verankerd, zodat kegelen met beton er niet meer bij is.

Knokke-Heistse ex Fortis topman aan de slag in de horeca?

De voormalig financiële Fortis topman Gilbert Mittler, die in het centrum van Knokke woont, stort zich op een nieuwe managementactiviteit. Kort geleden heeft hij een bvba opgericht met de veelzeggende naam ‘Dune Hill International’. De omschrijving doet niet enkel aan onze duinen denken maar ook aan een peperduur sigarettenmerk. Het doel van de vennootschap behelst niet alleen alle handelingen die een managementbedrijf kan stellen. Daarnaast ambieert de bvba ook ‘de uitbating, het beheer en de inrichting van drankegelegenheden, verbuiksalons, cafés, tavernes, clubs, bars, tearooms, restaurants, hotels, traiteurdiensten, alsook het inrichten van banketten, feestelijkheden en de verhuring van feestzalen, de bereiding en de handel, import en export van alle mogelijke koude en warme gerechten, dranken, gebak en confiserie, vlees- en viswaren, ijs en rookwaren en alle aanverwante artikelen’. De maatschappelijke zetel van het nieuwe bedrijf is volgens het Staatsblad gevestigd op het adres van de privéwoning van Mittler.

19.11.08

Grootouders weer naar school

De school in de Jef Mennekenslaan in Knokke heeft net een bijzonder succesvolle grootouderdag achter de rug. Voor een dagje waren alle grootouders eregasten op school. Voor het eerst stonden ook de klasdeuren van de leerjaren vier, vijf en zes open. Leerlingen en grootouders uit de hoogste jaren van de basisschool deelden samen banken en kennis. Een unieke ervaring, zo bleek achteraf. In de schouwburg van de school werden de grootouders ’s namiddags ook nog bedacht op de nodige entertainment verzorgd door de kleinkinderen. Daarna was er nog net tijd voor een stukje ‘grootmoederstaart’.

ZV wil dat rechter einde stelt aan overheidssteun voor Oostendse Vismijn

De Zeebrugse Visveiling vraagt donderdag aan de rechtbank van koophandel in Oostende onmiddellijke opschorting van alle overheidssteun aan de Oostendse visveiling. De ZV gebruikt een besluit van de Europese Commissie, waarin de Oostendse juridische constructie als misleidend en niet-conform met de Europese richtlijnen voor overheidssteun wordt afgedaan. De Zeebrugse Visveiling is momenteel ook al voor de Raad van State in een procedure verwikkeld, waarin ze een samenwerking van Oostende met de Visafslag van Urk in Nederland wil vermijden. Johan Van de Steene, de directeur van de ZV zegt: "De laatste vijf jaar zijn we verplicht geweest om met lede ogen toe te zien hoe geld van de belastingsbetalers naar de Oostendse vismijn is gegaan en hoe onze visveiling en die van collega’s in het buitenland hieronder geleden hebben. We zijn dan ook zeer verheugd dat een onderzoek van de Europese Commissie glashelder de concurrentievervalsing bevestigt die wij al die tijd aan de kaak hebben gesteld. We zijn evident ook zeer teleurgesteld dat de betrokkenen zich niet storen aan hun Europese verplichtingen en de belastingbetaler verder laten opdraaien voor de geldput die de Oostendse vismijn heeft. Onder die omstandigheden zijn we genoodzaakt om via gerechtelijke weg verdere concurrentievervalsing in de sector te stoppen". De voordelen die de Europese Commissie identificeert zijn naast het verlenen van een startkapitaal van meer dan 6 miljoen euro, gratis garanties voor commerciële leningen en de schenking van de eigendom van de gebouwen van de vismijn.

Meer sobere begroting voor Knokke-Heist

In het licht van de kredietcrisis wordt in Knokke-Heist donderdagavond aan de gemeenteraad een meer sobere begroting voorgelegd. In gewone dienst verwacht men 4 miljoen minder uit te geven. Opvallend is daarbij het snoeien in de werkingskosten van alle diensten. Ook wat de personeelskosten betreft ligt de raming iets lager. Het personeel vertegenwoordigt evenwel nog steeds een derde van alle uitgaven. Stijgende kosten zijn er bij de dotaties voor politie, de OCMW-investeringen en de schuldafbetalingen. Met een geschatte inkomst van ruim 32 miljoen euro vormen de opcentiemen op de onroerende voorheffing de voornaamste ontvangst. De opcentiemen worden ongewijzigd op 1900 hervastgesteld. Daarna volgen de belastingen op tweede verblijven en de parkeerretributie, samen goed voor 15 miljoen euro. Vooral in buitengewone dienst werden de investeringsprojecten beperkt tot de lopende en dringende zaken. Die hebben te maken met Heulebrug, Duinenwater, Agso en gronden voor het nieuwe ziekenhuis. Ook trekt de gemeente 755.000 euro uit om gronden in Heulebrug aan te kopen voor de bouw van sociale woningen.

Recordopkomst voor ‘Feest van de 70-plussers’

Het tweejaarlijkse ‘Feest van de 70-plussers’, dat maandag en dinsdag door de gemeente en de seniorenraad georganiseerd werd in het Casino, bracht weer een record aantal mensen op de been. In totaal daagden liefst 2550 senioren op, goed voor 4 bomzolle zalen. Connie Neefs verzorgde de presentatie. Daarna volgden ook de meezingers van Jo Vally en Steve Ryckier. Het humoristisch acrobatenduo Diddi und Tilly uit Keulen vormden de kers op de taart. Tijdens de pauze gingen de leerlingen van de ter Duinencampus Heist rond met 13 000 gebakjes en schonken ruim 400 liter wijn. De Seniorenraad onder leiding van kapitein André Breckx kon voor het feest een reusachtig decor, in de vorm van een cruiseschip op de kop tikken. Het gevaarte was liefst 8 meter lang.

Kunstwerk Bakkersstraat Heist hersteld

Het kunstwerk met fontein, dat ruim een jaar geleden op het pleintje van de Heistse Bakkersstraat werd gevandaliseerd, is hersteld. In overleg met de Schotse kunstenares Claire Todd, die het kunstwerk ‘Nest’ ontwierp, heeft de Nederlandse keramist Pieter Kemink nieuwe vogels aangemaakt. Die werden zopas stevig in het nest verankerd. De zeven figuren kregen een kleinere en meer vandaalbestendige uitvoering. Herstel en renovatie hebben zo’n 26.000 euro gekost. Door de omwonenden nauwer bij de renovatiewerkzaamheden te betrekken, hoopt het gemeentebestuur de sociale controle te verhogen, zodat pogingen tot vernieling preventief aangepakt kunnen worden.

Klokken te luid in de badstad

Een vrouw uit Duinbergen heeft van de rechtbank in Brugge opschorting van straf gekregen omdat ze de pastoor heeft belaagd. De vrouw woonde vlak naast de kerk en ondervond zeer veel overlast van het luide klokkengelui. Omdat de politie er niets aan deed, begon ze de pastoor telefonisch te stalken. «Ik ben zelf vijf jaar lang belaagd door die luide klokken», zei de vrouw. «Om het kwartier maken ze een hels lawaai. Ik kon er zelfs niet meer van slapen. Ondertussen ben ik verhuisd naar het platteland.» De pastoor had eerst een klacht ingediend, maar nadat de vrouw haar spijt had betuigd, heeft hij de klacht ingetrokken. Ook in Knokke klagen heel wat mensen over de overlast die door klokkengelui veroorzaakt wordt. De zienswijze bij velen is, dat de politie het lawaai van religieuze secten te makkelijk door de vingers ziet. Ze noemen het onverantwoord dat een instelling om het kwartier de omgeving opschrikt voor een handvol gelovigen dat één keer in de week naar de kerk gaat.

18.11.08

ZV helpt Beschut Wonen

Dinsdag werd door de Zeebrugse Visveiling een cheque van 2.000 Euro overhandigd aan ‘Beschut Wonen Oostkust’. Dat is het erkende initiatief dat huisvesting en begeleiding biedt aan mensen die tijdelijk niet zelfstandig kunnen leven. Momenteel zijn er twee huizen beschikbaar; één in Westkapelle en één in Heist. Het overhandigde bedrag werd afgelopen zomer ingezameld op de Open Haven Dag. Toen werden voor het goede doel viskookboeken en versgebakken pladijs verkocht. Ook de aannemers die meehielpen aan de recente verbouwing van de Zeebrugse vismijn deden hun duit in het zakje.

De Lijn zorgt weer voor overlast met ongecoördineerde werken

Omdat men wil uitblinken in het ONgecoördineerd-zijn vernieuwt De Lijn momenteel niet alleen de tramoverweg ter hoogte van de Heistlaan, maar gelijktijdig ook de oversteek tussen het Heldenplein en de Kursaalstraat. De omleiding voor beide verkeersstromen zorgt ervoor dat de trafiek bij de tramoverweg van de Vuurtorenstraat regelmatig in de knel komt. Met vrachtwagens is het helemaal een probleem.

Europese primeur voor Duinbergen Clinic en Medisch Toerisme voor Knokke-Heist

De Duinbergen Clinic voor Esthetische Plastische Chirurgie heeft een zeldzame accreditatie ontvangen van ISAPS. Dat is de “International Society of Aesthetic Plastic Surgery”. Deze vereniging, die 40 jaar geleden onder auspiciën van de Verenigde Naties werd gesticht, heeft normen vastgelegd waaraan klinieken moeten voldoen om een optimale veiligheid te garanderen voor de patiënt. De standaard is gebaseerd op de zeer strenge Amerikaanse reglementering. Aangezien er in België momenteel geen normen bestaan, heeft Duinbergen Clinic besloten zich vrijwillig te onderwerpen aan deze internationale inspectie. Op basis van een positief rapport, heeft ISAPS nu aan de Duinbergen Clinic een kwaliteitslabel verleend. De instelling is meteen de eerste privékliniek in Europa die over een dergelijk kwaliteitslabel beschikt. Duinbergen Clinic heeft de meest geavanceerde apparatuur voor schoonheidszorg in huis. Kleine plastische interventies kunnen in de eigen operatiekamer worden uitgevoerd. Grotere ingrepen gebeuren in het ziekenhuis van Knokke of Blankenberge. Duinbergen Clinic is verder gespecialiseerd in antileeftijdgeneeskunde met een preventieve aanpak van het ouder worden. De clinic stelt de klanten voor om langdurige behandeling te koppelen aan een verblijf in de badplaats. Op zaterdag 13 december zal professor Demey, Belgisch secretaris van ISAPS dit certificaat officieel overhandigen aan de directie van de Knokke-Heistse privé kliniek.

Natuurpunt zet Evenementenstrandfeesten op de helling


Er was andermaal een juridisch steekspel tussen Natuurpunt en de gemeente Knokke-Heist. Volgens Luc Van Rillaer verzet de natuurorganisatie zich tegen het houden van het Galabal van de Zwinneblomme op het Evenementenstrand. Hetzelfde geldt voor de SylvesterNight. Natuurpunt zegt dat beide feesten moeten uitwijken naar een andere locatie. Na consultatie van de juridische adviseurs bleef de Dienst Stadsontwikkeling in de badstad echter op z’n standpunt. Voor de goede vrede werd uiteindelijk weliswaar door de gemeente voor een andere locatie bij het Casino gekozen. Een woordvoerder van de Zwinneblomme stelt dat ondertussen de voorbereidingen aan de gang zijn voor de installatie van het verwarmde tentendorp op het strand voor het Casino. Het Galabal wordt gehouden op zaterdag 29 november. Mogelijks zal ook de Sylvesternight op 31 december op het evenementenstrand van locatie moeten veranderen, maar daarover is nog geen definitieve beslissing gevallen.

Leurbeurt gastanker Methania mislukt

Na vier weken vruchteloos wachten voor de kust van het Cornische Falmouth heeft Distrigas de gastanker Methania terug naar Zeebrugge geroepen. Het nutsbedrijf heeft aldus plannen opgegeven om in de toekomst gas vanuit onze kusthaven weer uit te voeren naar andere bestemmingen. Dat schrijft de Londense Times vanmorgen. In augustus was de Methania voor het eerst in Zeebrugge geladen met vloeibaar gas. Distrigas hoopte namelijk dat men de lading elders tegen een hogere prijs zou kunnen verkopen. De dalende prijs voor aardgas heeft de voorbije weken de kopers echter weggehouden. Tekorten op de gasmarkt hadden trouwens eerder geleid tot bizarre energiehandels. Recent werd volgens The Times in Qatar een schip met LNG geladen met bestemming Zeebrugge. In onze kusthaven werd het gas vervolgens herladen met bestemming het Indische Hazira (dat niet zo ver van Qatar ligt!). Omdat lagere prijzen voor petroleumproducten en kolen momenteel fel concurreren met het aardgas is de vraag naar LNG wereldwijd geslonken: een streep door de rekening van Distrigas.

17.11.08

Veel eremetaal voor Kuo Lung Heist

Zondag trokken 11 fighters van Kuo lung Heist onder leiding van trainer en nationale coach Jean Vanhaeverbeke richting Havré (Walonië) voor het Open Waals Jeugdkampioenschap Ju-Jitsu. Een tornooi voor preminiemen tot en met juniors. Met deelnemers uit andere landen zoals Frankrijk en Nederland, kreeg het zelfs een internationaal tintje. Kuo Lung Heist bewees nog maar eens de club van België in vorm te zijn. 's Morgens kwamen Ruben Ackx (-60Kg), Maxime T'Jonck (-66Kg), en Yaron Guns (-73Kg) bij de beloften aan de beurt. Alle drie behaalden zij in hun categorie eremetaal. De trend was meteen gezet. Bij de preminiemen: Ryan Lodens goud. Bij de miniemen Ian Lodens goud, Rens Hungenaert zilver, Yannick Bouqet zilver en kadetten Ludwig Dory brons, Miguel Verpoorter goud, Jules Dewaele brons. Een speciale vermelding voor Ian Lodens die de dag ervoor ook een gouden plak behaalde op het Judo tornooi van Lendelede.

Vredesballonnen in Nederland

Sommige ballonnen die op Wapenstilstandsdag op het Heldenplein in Heist door de kinderen werden losgelaten zijn inmiddels op diverse plaatsen in Nederland gearriveerd. Een deel van de vredesboodschappen, dat in het zeegat verdween is namelijk in noordoostelijke richting gestuwd. De eerste kaartjes werden inmiddels op het stadhuis ontvangen. Uit de afstempelingen in Dordrecht, Apeldoorn en Hengelo blijkt, dat de balonnen een afstand van ongeveer 300 km hebben overbrugd. Mogelijks belanden andere vredesboodschappen nog in Duitsland of Scandinavië. In de loop van december zal het gemeentebestuur de namen van de kinderen bekend maken, wiens ballon de langste afstand heeft afgelegd. Zij maken kans op een leuke prijs. De vinder van het kaartje dat het verst is gevlogen, zal door de dienst Toerisme beloond worden met een weekend Knokke-Heist.

Gezinsbond plant geboortebomen en hoopt op meer struinnatuur

Volgens Gezinsbond-voorzitter Anne Bailyu werden zaterdag 47 nieuwe boompjes geplant langs het fietspad, dat loopt van de Kalvekeetdijk naar de Kalfstraat. Het fietspad is bijna een halve kilometer lang, dus er kan langs hetzelfde pad nog jaren geplant worden. De boompjes staan symbool voor de kinderen die het afgelopen jaar in de badstad geboren werden. Het was meteen de tiende keer dat dit gebeurde. Schepen Geerinckx verduidelijkte tijdens de plantsessie dat in die 10 jaar al zo’n 500 nieuwe boompjes werden in de grond gepoot. De Gezinsbond hoopt dat na het omvormen van de Zwinduinen tot zogeheten ‘struinnatuur’ ook het Vogelpark, het Bosje van Heist en Park 58 een opfrisbeurt zullen krijgen, zodat gezinnen met kinderen er ten volle kunnen van genieten.

Meer gastenkamers in Knokke-Heist

Zoals eerder gemeld is op vijf jaar tijd 10 procent van de hotelkamers aan de kust verdwenen. Het blijkt inmiddels dat ook volgend jaar in Knokke-Heist weer vier hotels hun deuren sluiten. Er blijven er nog 35 over. Anderzijds telt de badstad steeds meer erkende gastenkamers. Deze logeeraccommodatie wordt gecontroleerd door de dienst Toerisme op een aantal aspecten zoals veiligheid en comfort. Zo werd onlangs 'de Tuinkamer' van Eddy Landuyt en Tine Devinck in de Bremlaan officieel erkend als gastenkamer. Knokke-Heist telt nu zeven dergelijke kamers waar officieel overnachting met ontbijt wordt aangeboden. Alhoewel een pluspunt, wegen deze gastenkamers uiteraard niet op tegen het voortschrijdend verlies aan hotelkamers in de badstad.

Voetbal in de Regio

Het is een vrije goeie voetbalzondag geworden voor de ploegen uit Knokke-Heist. In Eerste Provinciale speelde FC Knokke thuis 4-4 gelijk tegen Rumbeke. Knokke staat nu 11de in de rangschikking met 15 punten. In Derde Provinciale B moest Daring Brugge met 1-3 de duimen leggen tegen VVWestkapelle. FC Heist versloeg thuis het elftal van Nieuwpoort met 2-1. In het klassement staat Heist derde met 25 punten en VVW vierde met 23 punten.

Natuurtunnel voor fietsers in Heist

De komende dagen wordt door het Vlaams Gewest een tunnel aanbesteed onder de spoorwegberm in Heist-West. Deze doorgang onder het spoor is nodig om het fietspad door te trekken, dat de "lichtenlijnbrug" zal verbinden met Ramskapelle en verder met Damme. De werken zouden volgend jaar worden uitgevoerd. Het fietspad vormt meteen ook een ononderbroken verbinding tussen de natuurgebieden Baai van Heist, Sashul en de Kleiputten.