5.12.09

Zeebrugge in Aspe op VTM

Maandagavond zendt vtm aflevering 2 uit van de vierde jaargang van de succesvolle politieserie 'Aspe'. De reeks is gebaseerd op de succesvolle boekenreeks rond de Brugse commissaris van In en zijn team, geschreven door Pieter Aspe. In afwachting van nieuwe afleveringen zendt vtm oude afleveringen nu opnieuw uit. Maandagavond komt daarbij Zeebrugge aan bod. Gravin Helene Veldmans de Valet wordt vermoord teruggevonden in haar buitenverblijf in Zeebrugge. Een uit de hand gelopen homejacking of een huurmoord?

Tiende keuring voor zeldzame voskleurige hengst uit Knokke-Heist

De zeldzame hengst “Igor van Gaasbeek” van landbouwer-schepen Luc Lierman is met succes voor de 10de keer gekeurd op de nationale hengstenkeuring van Belgische trekpaarden. Dat is zeldzaam, te méér dat het om een uitzonderlijk dier gaat. Bijzonder aan deze hengst is dat hij voskleurig is én groot voor zijn soort. De voskleurigen zijn in de regel iets kleiner dan de anderskleurige soortgenoten. De paardensoort werd trouwens populair door de promotiewagen van Palm, die getrokken werd door voskleurige Belgische trekpaarden. De “vossen” waren 15 jaar geleden echter bijna uitgestorven. Mede dank zij de lokale hengstenhouderij van Luc Lierman wordt er nu duchtig gekweekt met Igor en is deze tint gevrijwaard voor de toekomst. De eigen kweek resulteerde in Knokke-Heist in 11 veulentjes. Igor wordt trouwens ook op verplaatsing ingezet als dekhengst. Het paard, dat in 1998 het levenslicht zag, was in 2002 trouwens Belgisch kampioen.

Litouwse vrachtrijder sterft na val uit stuurcabine in Zeebrugge

Op de parking van de Transportzone langs de Baron De Maerelaan in Zeebrugge is zaterdagmorgen een vrachtrijder om het leven gekomen. Het gaat om een 48-jarige vrachtwagenbestuurder uit Litouwen. De man is omstreeks 9.30 uur uit zijn stuurcabine gevallen toen hij het rechterportier opende. Hij viel op zijn hoofd en overleefde de klap niet. De oorzaak van zijn val is nog niet duidelijk. Het parket van Brugge heeft een onderzoek ingesteld.

Weer Sylvester Night op het strand in Knokke-Heist

Ook dit jaar wordt in Knokke-Heist op 31 december weer een exculsief galabal gehouden op het strand. Dat gebeurt in een luxueus verwarmd tentendorp ter hoogte van het Casino. Dit keer kan men samen met Lasgo aftellen van oud naar nieuw. Het optreden begint om 22u30. Daarna is Annagrace aan de beurt. Naast de optredens zullen ook DJ’s als Michael Beltran, X-tof en resident Jeff C voor de sfeer zorgen. Nieuw is verder de tweede zaal. In de zogeheten '90’s Room' zullen onder meer Pat Krimson, Filip Vanden Berghe en Nicolas Decoster (Ex Number-one) de dienst uitmaken. Na de ‘noughties’ wordt aldus zeer toepasselijk in een ‘tent’ de decade van de ‘tenties’ ingezet.

Tickets of VIP tickets kunnen online besteld worden via de website www.sylvester-night.be of telefonisch op het nummer 0900 40 850 (0,50 eur/min). Je kan ook je ticket kopen bij de dienst toerisme Knokke-Heist of bij één van de vele Free Record Shops en FNAC winkels. Een ticket kost 25 euro in voorverkoop en 35 euro aan de deur.

Voor meer informatie surf naar: www.sylvester-night.be

Surfdames worden eerste echte ijsberen van het seizoen in Knokke

Zaterdagmorgen hebben (naar eigen zeggen) “40 surfende meiden” zich omgeturnd tot de “eerste echte ijsberen van het seizoen”. Dat evenement kreeg z’n beslag bij Surfers’ Paradise in Knokke. “Cold Water Girls Out” is een initiatief van O’Neill ambassadrices Anneleen Liegeois en Karoline Van Besien. De onderdompeling in zeewater van zo’n 6 graden heeft mogelijk de Noordzeetemperatuur tijdelijk wat doen stijgen, aldus de deelnemende dames.

Burgemeester Lippens aanwezig op begrafenis prins Alexander

Burgemeester Leopold Graaf Lippens heeft in Laken de begrafenis bijgewoond van prins Alexander. De halfbroer van koning Albert overleed vorige zondag aan een acute longembolie. Hij werd 67 jaar oud. De meeste leden van de koninklijke familie waren op de begrafenis aanwezig. Grote àfwezige was prinses Marie-Christine, die in onmin leeft met de familie. Ze heeft wel bloemen laten afleveren. Dat de Knokke-Heistse burgemeester de plechtigheid bijwoonde was alvast niet ongewoon. Hij was al sedert z’n jeugdjaren bevriend met prins Alexander.

4.12.09

Traditionele ijspiste ingeschaatst in Knokke

Waarnemend burgemeester Maxim Willems heeft vrijdagavond op het Verweeplein in Knokke de traditionele ijspiste en het kerstdorp officieel open verklaard. Nieuwigheid dit keer is de speciale kinderpiste van 40 vierkante meter, waar de allerkleinsten in alle veiligheid hun eerste stappen op het ijs kunnen wagen. Er is volgens Schepen Willems trouwens ook goed nieuws voor de ijspiste van volgend jaar. De bvba Ice-time zal dan namelijk een ijsbaan neerzetten, die 1 meter breder en maar liefst 15 meter langer is. Met meer dan 800 vierkante meter wordt het dan de grootste openluchtschaatspiste van ons land. Na de toespraak werd de ijspiste ingeschaatst door Miss Knokke-Heist, Stefanie Aelbrecht. Tevoren waren ook de winnaars bekend gemaakt van de vredesballonnenwedstrijd.

“Hoog bejaarde man overvallen in eigen huis” in Zeebrugge

Vrijdagmorgen heeft een aangestelde van Familiehulp in de Vissersstraat in Zeebrugge een 93-jarige man aangetroffen beneden de trap in z’n huis. De man was zwaar gewond. Dat zegt de familie van het slachtoffer. Eerst werd gedacht dat de bejaarde van de trap gevallen was. Later bleek dat donderdagnamiddag twee personen uit het Indische subcontinent hadden aangebeld en zich toegang tot de woning hadden verschaft. Eén van de mannen lag nog te slapen in het bed van de oude man. Hij werd door de politie van Brugge voor verhoor meegenomen en later door de onderzoeksrechter aangehouden. De opgesloten Indiër was alvast in het bezit van een zeemansboekje. Het gaat om een 25-jarige zeeman van een schip dat in de haven van Zeebrugge lag afgemeerd. De bejaarde man werd ondertussen opgenomen in de Spoedafdeling van het Fabiola ziekenhuis in Blankenberge. Het huis waar de feiten zich afspeelden werd door de politie verzegeld.

Kerstmarkt bij Heistse Ravelingen

In Heist organiseren de Chiro, Nyamasheke en De Sloepe een eindejaarsmarkt. Dat gebeurt op zaterdag 12 december vanaf 10 uur in een verwarmd tentendorp bij zaal Ravelingen. Het gaat om een kerstmarkt, met après-skibar. Men kan er onder meer ook kerstbomen kopen. Dat kan trouwens ook al op vrijdagavond van 17 tot 20 uur.

Weekend Basketoverzicht en terugblik in Knokke-Heist

Je leest het verslag van Jan Bode in 'Sport aan de Oostkust'

"Then we went to Belgium and took Knokke"

Oorlogsherinneringen van de 87-jarige Bob Whitley lees je vandaag in de Chester Chronicle

Infosessies over nieuw parkeerplan Knokke-Heist in aantocht

Leden van het gemeentepersoneel houden speciale infozittingen over het nieuwe parkeerplan op maandag 7, dinsdag 8 en woensdag 9 december in het stadhuis van Knokke en in het stadhuis van Heist. In Knokke gebeurt dat van 10 tot 13 uur en in Heist van 16 tot 19uur. Burgers kunnen dan problemen of onduidelijkheden in verband met parkeren voorleggen aan de informanten. Ook alle formaliteiten om een parkeervergunning voor bewoners aan te vragen, worden door de medewerkers uiteengezet. Een volgende infosessie is gepland in het begin van de eerste week van de eindejaarsvakantie. Op 21, 22 en 23 december worden de tijdelijke informatiepunten opnieuw bemand in de stadhuizen van Knokke en Heist om de inwoners en vooral tweedeverblijvers uitleg te verschaffen. Deze week werden trouwens 14.000 brieven verstuurd om de inwoners te informeren over de parkeersituatie die in hun straat vanaf 10 februari verandert. Volgende week gaan er nog eens 18.000 brieven de deur uit om ook de tweedeverblijvers in de betrokken zones in te lichten over de gewijzigde parkeerreglementering.


Voor meer info: zie website

Overvloedige regen speelt weekendvoetbal parten.

Door de aanhoudende regen zijn heel wat voetbalvelden in de regio onbespeelbaar geworden. Voor het weekend heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond dan ook afgelastingen aangekondigd, vooral wat het jeugdvoetbal en de reserven betreft. Het Provinciaal Comité van West-Vlaanderen heeft beslist over te gaan tot een algemene afgelasting, met uitzondering van de wedstrijden van de eerste elftallen en het bedrijfsvoetbal. Als de moesson blijft aanhouden dan kan dit ook gevolgen hebben voor andere wedstrijden.

3.12.09

Duinenbok en Schotse Hooglanders in Zwinduinen

Zopas hebben het Steunpunt Levend Erfgoed en het Agentschap voor Natuur en Bos in de Zwinduinen een duinenbok en Schotse Hooglandrunderen losgelaten. In augustus van vorig jaar begonnen vier jonge duinengeitjes reeds te grazen in het Knokke-Heistse reservaat. Dit geitenras snoepte er lang geleden ook al van de duinenstruiken en -grassen. Het is echter voor het eerst dat dit erkende Belgische geitenras aan de kust kon worden ingeschakeld voor natuurbeheer. Met de introductie van een geitenbok wil men nu voor nakomelingen zorgen. In het zuiden van het natuurgebied lopen sinds deze week ook zes Schotse Hooglandrunderen rond. Deze koeien zorgen er met hun grote horens voor dat het gebied niet dichtgroeit met duindoorn en gras, zodat de typische duinplanten weer kansen krijgen om er te groeien. Deze dieren komen uit de Schotse Highlands, maar zijn door hun winterhardheid, zelfredzaamheid en karakter
perfecte grazers voor duinen. Het begrazen van de duinen is nodig om de biodiversiteit te herstellen in deze waardevolle biotoop.

Veel werk aan de winkel in door brand geteisterde poissonnerie in Knokke

In het zwaar door brand geteisterde pand van vishandel Irma in Knokke wordt momenteel koortsachtig gewerkt aan het herstel. De tijd dringt namelijk als men nog voor de feestdagen de zaak weer als vanouds wil laten draaien. De bedoeling is om de winkel komende donderdag al te heropenen. Op die manier kunnen de klanten zonder problemen hun bestellingen doen voor de feestdagen; de drukste tijd van het jaar. Wél is het zo dat het woonappartement boven de viswinkel te zwaar beschadigd is en volledig zal moeten worden heropgebouwd.

Milk Inc. in het Casino Knokke

Na het sportpaleis van Antwerpen is het op zaterdag 19 december de beurt aan het Casino Knokke om z’n deuren te openen voor "Milk Inc In Style". Het evenement krijgt om 21u z’n beslag in de Kroonluchterhall. Het optreden van Milk Inc. Begint om 23u. Door de hotste dance formatie van het moment te combineren met een stijlvol en klassiek decor wil men tevens een nieuw publiek aanboren. Na het optreden staat op het programma nog een exclusieve after party tot in de vroege uren.

Kaarten voor dit evenement zijn te verkrijgen in alle fnac winkels, alle brooklyn fillialen en in knokke bij Beverly Screens en Billboard. Kaarten kosten € 12 in voorverkoop (excl. Reservatiekosten) en € 15 add. Minimum leeftijd voor dit evenement is 18 jaar. VIP tafels kunnen gereserveerd worden op vip@milkincinstyle.be of telefonisch op 0477 489.111 INFO + TICKETS: WWW.MILKINCINSTYLE.BE

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Minister antwoordt op kritiek van Knokke-Heist op Strafregister

Minister van justitie Stefaan De Clerck heeft uitvoerig geantwoord op opmerkingen van het gemeentebestuur van Knokke-Heist in verband met de werking van het centrale strafregister. De gemeente betreurde onder meer, dat bepaalde wetgeving en omzendbrieven kennelijk waren opgesteld zonder grondige kennis van de situatie op het gemeentelijk werkveld. Verder nam het de inefficiëntie van het systeem op de korrel. De minister erkent dat de organisatie van het Strafregister momenteel niet efficiënt verloopt. Er is een ambitieus project om over te schakelen op één enkel Centraal Strafregister. De deadline hiervan is echter bepaald op 31 december 2012. In afwachting blijft de dienst Burgerzaken zich inspannen om de inwoners in de badstad toch zo snel mogelijk de nodige attesten te bezorgen.

Wacky Racers in Knokke-Heist toeren voor het goede doel

Mountainbikeclub 'De Wacky Racers' uit Knokke-Heist organiseert op zondag 20 december een toertocht voor het goede doel. De rit gaat langs een gevarieerd aanbod genummerde mountainbikepaden. De start is bij het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. De toertocht omvat enkele unieke passages door Het Zwin, het Koningsbos, de duinenpaden en de Polderdijk. Deelnemers kunnen kiezen tussen afstanden van 25, 42 of 55 km. De opbrengst van de inschrijvingen is ten voordele van het ‘Music for Life’ project.

Wacky Toertocht zondag 20 december: start Molenhoek tussen 8.30 en 12u.
Voor meer info: www.wackyracers.be

La Choumara is het 10de erkende gastenverblijf in Knokke-Heist

In Knokke-Heist is ‘La Choumara’ zopas officieel erkend als 'uitbating met gastenkamers'. Het is meteen de 10de dergelijke erkenning in de badstad. Met het gastenverblijf van het echtpaar Jeanvier-Delvaux in de Boslaan 51 gaat het om een villa in typische Zoute-stijl. Het verblijf ligt op slechts een ‘drive’ van de Royal Zoute Golf Club. De gasten kunnen er vertoeven in 3 luxueuze suites, die de namen Ciel, Mer en Sable meekregen. Ze hebben ook een open tuin met loungezetels ter beschikking.


Voor meer info: www.lachoumara.be

2.12.09

Yokota Jun 横田淳 bezocht haven van Zeebrugge

De Japanse ambassadeur Jun Yokota, die pas in juni in ons land arriveerde, heeft net een bezoek aan de haven van Zeebrugge achter de rug. Dat is niet verwonderlijk als men weet dat Japan een belangrijke speler is op het vlak van de autotrafiek. 'Op een totaal van 2,2 miljoen wagens in 2007 kwamen er 800.000 uit Japan', zegt havenvoorzitter Coens. De ambassadeur, merkte op dat hij zeer onder de indruk is van de talenkennis van de Vlamingen. Hij is echter bijzonder geschrokken van het feit dat de autoverzekering in ons land driemaal hoger ligt dan in Japan.

Politie in actie tegen drughandel in grensgebied

Woensdag waren er in de badstad en de wijdere regio op diverse locaties druginterventies door de politie. De bedoeling van de actie was dealers in verdovende middelen op te pakken. Een handvol personen werd daarbij meegenomen voor verhoor. Ook vlak over de grens kwam de politie in actie tegen de drughandel. Daar werden de kwekers van wiet geviseerd. In de Sluise deelgemeente Oostburg werd in een loods een grote hennepkwekerij met 15.000 planten opgerold.

Verdieping vaarweg naar Antwerpen blijft onzeker

De derde verdieping van de Westerschelde, die grotere zeeschepen moet toelaten van onze Oostkust naar Antwerpen te varen, is opnieuw onzeker. De Nederlandse Raad van State is er namelijk nog niet van overtuigd dat het baggeren geen schade toebrengt aan de natuur. Brengt het schade toe, dan gaat de verdieping niet door. De bevoegde minister heeft nog maar weinig tijd om met beter onderbouwde argumenten te komen aandraven. Want op 18 december behandelt de Raad van State de bezwaren tegen de verdieping.

Lezing over hoe men ouderdomsklachten kan helpen voorkomen

Op dinsdag 15 december wordt in Duinbergen een lezing gehouden over anti-aging-geneeskunde. Die houdt zich bezig met het uitstellen of voorkomen van ouderdomsklachten. Met name in Knokke-Heist worden de inwoners steeds ouder. De gemiddelde leeftijd stijgt. Dat is prima, maar enkel als men zelfstandig, onafhankelijk en vitaal kan blijven. Wat we daar zelf kunnen toe bijdragen, dààr gaat de lezing ondermeer over. De voordracht kan men gratis bijwonen in de Duinbergen Clinic, Duinbergenlaan 33 op 15 december om 20u.


Aanmelden wel gewenst op 050 53 06 40.

De KSJ in Knokke-Heist is op zoek naar oud-leiding

Was je ooit leid(st)er bij KSJ, KSA of Roodkapjes Knokke ... en heb je zin om je mede-leid(st)ers van toen nog eens te ontmoeten bij een heerlijk diner en een swingend dansfeest? Aarzel dan niet en neem contact op! Zo'n toffe reünieavond, vol mooie herinneringen, is gepland op 17 april 2010! De organisatoren zoeken daarvoor nog heel wat (e-mail)adressen, maar ook foto's van vroeger en nu. Alle oud-KSJ'ers kunnen helpen om dit archief aan te vullen. Alles kan digitaal doorgezonden worden naar oudleidingsfestijn@hotmail.com. Of via facebook: KSA-KSJ-VKSJ Oud-leidingsfeest op 17.4.2010. De inschrijvingen starten in januari.

Vrachtauto verloor lading in Heist

Woensdagmorgen heeft een vrachtwagen z’n lading verloren bij het uitvoeren van een manoeuvre in Heist. Het ongeval deed zich voor toen de vrachtauto langs de Elizabetlaan richting Zeebrugge reed en ter hoogte van het winkelcomplex Delhaize een bocht van 180 graden maakte om opnieuw de richting Heist centrum te nemen. Daarbij is de lading, waaronder stalen platen, gaan schuiven en gekanteld. Een straatnaambord werd vernield en de lading kwam zonder verder erg in de grasberm terecht. De politie was snel ter plaatse en er ontstond slechts weinig hinder voor het verkeer.

Brandweerman gewond bij nachtelijke bluswerken in Knokke-Heist

Bij het blussen van een nachtelijke brand in Het Zoute is een brandweerman gewond geraakt. De "gevaarlijke uitslaande brand" ontstond rond 4 uur in een appartement in de Emile Verhaerenlaan. De bewoners van het gebouw boven Poissonnerie Irma konden allemaal veilig wegkomen. Wèl is een echtpaar met drie kinderen naar het Ter Lindenziekenhuis gebracht omdat ze licht bevangen waren door de rook. Bij de interventie moest door het korps veel materiaal ingezet worden. Tijdens de blussingswerken liep verder een spuitgast lichte verwondingen op. De schade is bijzonder groot.

Miss Knokke-Heist schaatst ijspiste in

Vrijdagavond is het Miss Knokke-Heist Stefanie Aelbrecht die de ijspiste op het Verweeplein officieel zal inschaatsen. Dat gebeurt na het openingswoord van de burgemeester. Tevoren worden, na de Zwarte Pietenstoet, door het gemeentebestuur ook de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de ballonwedstrijd voor vrede en verdraagzaamheid. Terwijl de jongeren over het ijs glijden, kunnen de toeschouwers aan de diverse chalets genieten van het schaatsspektakel met iets verwarmends in de hand. Voor de muzikale ambiance tekent ondertussen Disco Amigo.

1.12.09

Lippens succesvol uithangbord van Knokke-Heist

Uit een verdere analyse van de enquête van het Nieuwsblad blijkt dat burgemeester Lippens vooral gezien wordt als een ‘netwerker’ en niet als iemand die ‘communiceert’. Hij wordt bestempeld als de man die investeringen naar de gemeente haalt en naar wie men in Brussel luistert. Hij is alvast niet de persoon die duidelijk communiceert. Volgens de in Knokke-Heist wonende en gedomicilieerde mensen mag Lippens gerust nog veel langer burgemeester blijven. Toch is het vaak schepen Maxim Willems die de gemeente runt en ook de investeringen in moeilijke dossiers rondkrijgt. Wèl gebeurt dat onder het banier van Lippens, die ongetwijfeld als uithangbord van de gemeente fungeert. Opmerkelijk is volgens het Nieuwsblad wel dat Willems bij de jongste leeftijdscategorie (onder de 29 jaar) zeer goed scoort met 31 procent. Al moet hij ook daar nog Lippens laten voorgaan met 48,1 procent.

Knokke-Heist zoekt speelpleinmonitors voor de eindejaarsvakantie

Er is goed nieuws voor studenten in Knokke-Heist die zin hebben in een job tijdens de eindejaarsvakantie. Het gemeentebestuur is namelijk op zoek naar extra monitors voor de speelpleinwerking. Er zijn momenteel nog vacatures voor de week van 28 tot 31 december. De taak bestaat erin samen met een team op een creatieve en verantwoorde manier te zorgen voor een aangename en speelse vakantie voor kinderen. Als men aan de voorwaarden voldoet kan dat trouwens al vanaf 16 jaar.


Je moet of 16 jaar zijn op datum van de indiensttreding en een attest hebben van Basisvorming Jeugdverantwoordelijke, toegekend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Bestuur voor Sociaal-Cultureel Werk/Dienst Jeugdwerk). Of je moet ten minste 20 jaar zijn en 2 jaar ervaring hebben als begeleider binnen het erkend jeugdwerk. Of je moet een diploma of getuigschrift hebben van hoger secundair of hoger onderwijs dat tenminste 60 uur pedagogische en/of psychologische vorming omvat (of ten minste één jaar van deze opleiding met vrucht hebben afgelegd en een stage van ministens 70 uur hebben doorlopen). Wie wil solliciteren surft voor 11 december naar de website vacature.knokke-heist.be, en kiest daar voor de optie ‘Solliciteren voor jobstudent’.

Zwarte Piet bracht Vlaams Circus naar Knokke-Heist

Vanaf nu tot komende zondag staat bij het station van Knokke het Circus Rose Marie Malter opgesteld. Vanwege het project Duinenwater is dat mogelijk voor de laatste keer. Op het programma een flitsende moderne circusshow die meer dan anderhalf uur kinderen en volwassenen kan boeien. Er zijn ook optredens gepland van Zwarte Piet en z’n meester. Grote sensatie wordt ongetwijfeld de ‘Globe of Speed’; een gigantische stalen kogel waarbinnen niet minder dan drie stuntrijders op de moto tegen hoge snelheid gaan rondcirkelen.


Woensdag 2/12 om 14.30 uur & 17.30 uur
Vrijdag 4/12 om 19.00 uur Op Vrijdag 4/12 alle plaatsen aan halve prijs
Zaterdag 5/12 om 14.30 uur & 17.30 uur
Zondag 6/12 om 14.30 uur & 17.30 uur
Prijzen van de plaatsen kinderen (-12 jaar) : van 7,50 € tot 12,50 € / Volwassene van 15 € tot 25 €.
INFO : 0494 34 30 90 of kijk ook op :
www.circusrmmalter.com

Neerslagrecord aan onze oostkust

In november is aan onze oostkust een recordhoeveelheid regen gevallen. In Zeebrugge werd 220 millimeter neerslag gemeten, wat een absoluut record is en drie keer meer dan gewoonlijk in november. In Cadzand, op de grens met Knokke-Heist, werd 179 millimeter genoteerd. In Ukkel is daarentegen 'slechts' 98 millimeter hemelwater gevallen. November was verder ook de op één na zachtste sinds 1706. De temperatuur lag gemiddeld 3,6 graden Celsius hoger dan normaal. Alleen in 1994 was het warmer in november.

Gratis energiekalender met tips beschikbaar in Knokke-Heist

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft 45.000 gratis energiekalenders laten drukken onder het thema 'De 12 energiebesparende werken van Hercul'. Geïnteresseerden kunnen in Knokke-Heist een exemplaar halen in de openbare bibliotheek of het gemeentehuis, zolang de voorraad strekt. In de kalender worstelt Hercul elke maand met een andere vorm van energieverspilling. Met de juiste tips lukt het hem uiteindelijk toch om zijn woning echt energiezuinig te maken. De maandelijkse energiebesparingstips en de informatie over premies moeten de bevolking helpen om het hele jaar door op een haalbare manier energie te besparen.


Voor meer informatie over alle premies voor energiebesparing, kunt u surfen naar www.energiesparen.be (klik op de bol 'subsidies') of bellen naar het gratis nummer 1700. U kunt de energiekalender ook gratis bestellen op www.energiesparen.be of door te bellen naar het gratis nummer 1700.

“Betaalbaar wonen en parkeerbeleid blijven hete hangijzers in Knokke-Heist”

Burgemeester Lippens neemt de enquête over Knokke-Heist, die dinsdag in het Nieuwsblad gepubliceerd werd, naar eigen zeggen “met een korrel zeezout”. Met een score, die van 7,4 naar 7,5 klimt doet het ‘gemeentebestuur het niet slecht’, aldus de burgemeester. ‘Als burgervader scoor ik 5,5 op tien, wat beter is dan de ideale type van burgemeester’ stelt Lippens. Hij wil verder gaan met het creëren van een stukje ‘Paradijs’ in de badstad. Voor raadslid Kathleen van der Hooft van de Open VLD is het niet te verwonderen dat de gemeente in de enquête slecht scoort voor het parkeerbeleid en de betaalbaarheid van woningen. Jacky Vlietinck van Unizo Heist-Duinbergen valt over het gebrek aan randparkings en noemt het nieuwe parkeerplan een vorm van verdoken belasting die vooral de inwoners zal treffen. Ook is hij niet te spreken over het uitblijven van het vernieuwen van de doortocht van Heist. Daar is al meer dan 10 jaar sprake van, maar er gebeurt niks. Er is een dringende inhaalbeweging nodig om Heist aantrekkelijker te maken, besluit hij.

De Heistse Oostwinkelvijver is opgekuist en weer op peil

Het water in de vijver in de Heistse wijk Oostwinkel is weer op peil. Dat is te danken aan de overvloedige regenval van de voorbije dagen en aan het feit dat het grondwater dat bij de bouwwerken aan de Noordhinder wordt opgepompt in de vijver wordt geloosd. Door de uitzonderlijk droge zomer was het waterpeil in de vijver fors gedaald. In september moesten brandweer en omwonenden zelfs ingrijpen om vissen uit de modder te bevrijden. Een 50-tal geredde karpers werd vervolgens in de Damse vaart uitgezet. Ook het zwerfvuil, dat in de vijver was gedumpt, is door de gemeentelijke technische diensten verwijderd. Ondertussen blijkt dat de techniek van biologische reductie van het slib de voorbije 2 jaar goede resultaten heeft opgeleverd. Dankzij de bacteriële werking is de geurhinder in en rond de vijver volledig verdwenen.

30.11.09

Roemeense straatkinderen opgepakt in de Lippenslaan

In Knokke-Heist heeft de politie heeft twee Roemeense boefjes van 12 en 13 jaar ingerekend wegens winkeldiefstal. De twee waren met een plastic boodschappentas de speelgoedwinkel Inter Toys in de Lippenslaan binnengestapt. Daar namen ze verschillende dozen speelgoed mee en stapten naar buiten. Een werkneemster volgde de kinderen op de Lippenslaan. En daar konden ze door de politie in de kraag gegrepen worden. Het jeugdige duo werd meegenomen voor ondervraging. Eerder in de namiddag waren de kinderen ook al opgemerkt in de Lippenslaan. Toen hielden ze wandelaars tegen met de vraag om een petitie te ondertekenen.

‘In Knokke-Heist kent iedereen burgemeester Lippens’

Voor een enquête van Het Nieuwsblad en Radio 2 in samenwerking met iVOX, werden meer dan 140.000 Vlamingen bevraagd over hoe tevreden ze zijn over hun burgemeester en het gemeentebeleid. Een deel van het onderzoek ging over de vraag of men de burgemeester bij naam kent. Knokke-Heist, Brakel en Gooik halen op dat onderdeel de perfecte score. In deze gemeenten kent iedereen zijn burgemeester. Op de vraag of de burgemeester rechtstreeks verkozen moet worden, antwoordt maar liefst 44 procent van de ondervraagden resoluut ‘ja’ en 33 procent ‘eerder ja’. De absolute tegenstanders vertegenwoordigen slechts 6 procent. . De politieke strekking van de burgemeester ten slotte, zit het diepst bij de bevolking ingebakken. Amper negen procent kent de partij van zijn of haar burgemeester niet.

Georgische kustdieven ingerekend

De federale gerechtelijke politie heeft vier Georgiërs opgepakt die verdacht worden van een hele reeks inbraken in appartementen en tweedeverblijven van De Panne tot Knokke-Heist. Het gaat om mannen van 24, 26, 33 en 46 jaar. De dievenbende had een uitvalsbasis in Nieuwpoort en later in Oostende. Tussen de zomer van 2008 en begin september 2009 pleegden ze in duo een aanzienlijk aantal inbraken over de hele kustlijn. De dieven gingen vooral aan de haal met juwelen, elektronica en uurwerken. Hun buit is aanzienlijk.

Opnieuw foto’s identificeren in de Vierbote

Vrijdagnamiddag is in het Ontmoetingscentrum De Vierbote in Heist een nieuwe bijeenkomst gepland om foto's uit de oude doos te identificeren. Het foto-identificatieproject van Sincfala en de Seniorenraad ging in het voorjaar van start. Bedoeling is naam en verhaal te zoeken bij de duizenden foto's uit de museumcollectie. Op dit ogenblik zijn al zo'n 3.000 van de ongeveer 12.000 beelden uit de collectie ingescand en in handige boekjes gebundeld. Die worden in kleine groepjes bekeken en door iedereen van commentaar voorzien. Ondertussen kan het overzicht van de inhoud van de eerste 54 identificatieboekjes reeds bekijken op de website. Het project is een initiatief van Sincfala, Museum van de Zwinstreek in samenwerking met de Seniorenraad.


Foto's op zolder?
Heb je zelf nog foto's die ergens in een doos liggen op zolder of in de kelder? Je kan ze steeds schenken aan het museum. Je kan de foto's ook meebrengen naar De Vierbote. De foto's worden ter plaatse ingescand, zodat je ze meteen weer mee kunt nemen.

Ontmoetingscentrum De Vierbote (de Vrièrestraat 26). Vrijdag 4 december van 15 tot 17 uur. Ook op 5 februari, 5 maart, 7 mei en 4 juni zijn bijeenkomsten voorzien.Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Pannenstraat 140 - 8300 Knokke-Heist - 050 630 872 - sincfala@knokke-heist.be - www.sincfala.be

Geoloket voor bouwvoorschriften in Knokke-Heist

Met de ontwikkeling van een Geoloket is in Knokke-Heist zopas de complexe materie rond bouwvoorschriften via het internet ontsloten voor het grote publiek. Iedereen kan nu naar het Geoloket surfen om de bouwvoorschriften van een bepaald perceel op te vragen. De voortdurend veranderende informatie is er steeds up to dat. Men vindt er ook de bouw- en stedenbouwkundige verordeningen, gebieden met recht van voorkoop en beschermingen allerhande. Dat heeft onder andere te maken met beschermde monumenten en natuurgebieden in de badstad. Het Geoloket kan men bereiken via de website van Cevi of door op deze link te klikken.

Knokke-Heistse rockband in de West-Vlaamse strijd

Westerbergs & Heavy Hearts, de rockband uit Knokke-Heist, is afgelopen weekend in Kortrijk niet bij de eerste drie geëindigd in Westtalent. Dat is hét provinciaal pop- en rockconcours van West-Vlaanderen. De rockband is pas in juni van dit jaar opgericht door Ken Van Roose, Thijs De Bree en Bert Delafontaine. In de finale moesten Westerbergs & Heavy Hearts het in een uitverkochte zaal opnemen tegen 7 ijzersterke bands. Omdat ze de finale haalden kan de Knokke-Heistse groep echter wel 2 jaar lang rekenen op de promotionele en financiële steun van Poppunt en de Provincie West-Vlaanderen. Iets om tevreden over te zijn.

Aveve heropende in Westkapelle

Na 10 maanden opende Aveve opnieuw zijn deuren op de hoek van Sluisstraat en Natiënlaan. Uitbaters Geert Burggraeve en Katrien Snauwaert mochten een 300-tal prominenten en trouwe klanten verwelkomen op de officiële opening. Het duurde een 4-tal jaar vooraleer het koppel de stedenbouwkundige vergunning voor hun nieuwbouwproject in handen hadden maar het resultaat mag dan ook gezien worden. Het gebouw in licht- en donkergrijze gevelsteen omvat een modern winkelcentrum met plat dak, geflankeerd door 2 hogere hoekgebouwen met een hellend dak in leien. De verkoopsruimte voor land- en tuinbouwproducten is ongeveer 700 vierkante meter groot. Het complex omvat ook een opslagruimte van 3 verdiepingen met elk een oppervlakte van 250 vierkante meter. Het nieuwe winkelcentrum beschikt over een ruime parking.

Vlaamse stranden spelen zandwoestijn voor Tom Waes

Tom Waes, bekend van ‘Tomtesterom’ wil in januari in een één stuk van De Panne naar Knokke-Heist lopen. Over het strand is dat ongeveer 67 kilometer. Het over een lange afstand in het zand lopen wil hij doen als voorbereiding op de ‘Marathon des Sables’. Dat zijn 6 marathons die over een periode van 5 dagen moeten worden afgewerkt in Marokko. Aan de Marathon des Sables nemen ongeveer zevenhonderd lopers deel. De Vlaamse stranden moeten de 41-jarige Waes ondertussen laten gewennen aan het lopen in een zandwoestijn, maar dan zonder de hitte van Marokko.

29.11.09

Rutger Beke won Ironman in Mexico

Rutger Beke heeft zondag de Ironman in het Mexicaanse Cozumel gewonnen en met de zege meteen 10.000 dollar verdiend. Voor de 32-jarige Beke betekent dit ook, dat hij volgend jaar zeker mag starten in de Ironman van Hawaï. Dit jaar miste hij de wedstrijd in Kona door een voetblessure die hij in Sluis opliep na een val bij het fietsen in de Zwintriathlon van Knokke-Heist. Beke legde in Mexico het 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en de marathon af in 8u 18:40.

Ex- Miss België met koninklijke tiara op Nacht van Exclusief

Voormalig miss België ‘Tatiana Silva’ wordt op 18, 19 en 20 maart het gezicht van de 13de Nacht van Exclusief in het Casino Knokke. Na haar overwinning in de Miss België verkiezing in 2005 is het een tijdje stil geweest rond Tatiana. Tijdens de Nacht van Exclusief zal ze echter de eer hebben om een koninklijke tiara op het hoofd te zetten. Na afloop van dit grootse evenement zal ze de koninklijke tiara doorgeven aan de koningin van Thailand, dat tevens het gastland is.