23.8.08

Zwintriatleten in nopjes met Knokke-Heistse waves

Een rondvraag leert dat de plaatselijke deelnemers aan de Zwintriathlon zeer in hun nopjes zijn met feit dat er een eigen wave is voor de Knokke-Heistse triatleten. Op woensdag 3 september zullen kort na de middag 974 triatleten de Sluise vaart in plonzen. Ze worden verdeeld in 11 verschillende waves. Drie daarvan speciaal voor de dames en de heren uit Knokke-Heist. Een afzonderlijke wave voor de eigen inwoners zal zeker het competitieve aspect verbeteren, zegt één van de deelnemers. Als men tussen bekenden terecht komt, dan weert men zich beter.


Om 13.56 uur is het startschot voorzien voor alle 62 Knokke-Heistse dames. Om 14.15 uur is het de beurt aan de 97 mannelijke Knokke-Heistenaars met de beste zwemtijden. Drie minuten later overspoelt een tweede golf van 97 Knokke-Heistse heren de vaart in Sluis. Bij dit 2de lustrum zijn heel wat Knokke-Heistse deelnemers van plan om zich te tooien in een niet alledaagse triatlonoutfit. De 3 Knokke-Heistse waves, die na het zwemmen steeds verder zullen uitdeinen tijdens het fietsen en lopen, beloven alvast een kleurrijk, ludiek spektakel te worden. In totaal doen 166 dames en 808 heren mee aan de 10de editie van de Zwintriatlon. Met al die cijfers wordt trouwens bewezen dat de dames in de badstad hun mannetje kunnen staan. De Knokke-Heistse damestriatleten maken 37 procent uit van het totaal aantal dames dat participeert. De mannelijke deelnemers uit de badstad vormen 24 procent van het totaal aantal heren dat de uitdaging aangaat.

Exit strand- en souvenirwinkels

Het aantal zelfstandige winkels dat souvenirs, strandspullen en zeeschelpen verkoopt is de voorbije jaren aan onze kust fors gedaald. De meeste zijn gesneuveld als gevolg van de bouwwoede, de hoge huurprijzen en de slechte zomers. Eén telling zegt dat er tegenwoordig van Knokke-Heist tot De Panne minder dan honderd winkels over zijn waar vliegers, windmolentjes, luchtmatrassen en emmertjes met schopjes verkocht worden. Trouwens strandartikelen slijt men al jaren ook in warenhuizen en grote ketens. Langs de zeedijk en in de zijstraten zwaaien tegenwoordig heel wat andere zaken de plak. In Knokke-Heist zijn de typische strandwinkels van destijds verdrongen door appartementsgebouwen met op de benedenverdieping restaurants, brasseries met terras, merkmodewinkels, ijs- en wafeltenten en dure kunstgalerijen. Ook het cliënteel is anders geworden. De kust gaat mee met z’n tijd…

Hemelvuur uit Afrika

Zaterdagavond om 22u laat “Fireworks for Africa” op het strand van Knokke-Heist zien “tot wat voor pyrotechnische hoogstandjes het zwarte continent in staat is”. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf zaterdagmorgen aan de Oro nieuwsdienst. Het vuurwerkbedrijf uit het Zuid-Afrikaanse plaatsje Muldersdrift in Gauteng is daarbij niet aan z’n proefstuk. “Fireworks for Africa” verzorgde dit jaar onder meer het vuurwerk voor de slotceremonie van de “African Cup of Nations” in Ghana. Eerder werd de pyrotechnische know-how van de firma ook ingehuurd voor Tina Turners “South African Tour” en Pavarotti’s “Farewell from Africa”. De Zuid-Afrikaanse vuurwerkmakers kaapten ook al eerste prijzen weg op diverse vuurwerkfestivals. Dat was onder meer het geval op “Les Grands Feux Loto” in Québec en de “KMF Symphony of Fire” in Kaapstad. Klap op de ‘vuurpijl’ was wel het “Kilimanjaro Experiment”. Daarbij bewees het bedrijf dat de vuurwerkpijlen zelfs onder de meest extreme omstandigheden kunnen worden afgeschoten. Ze deden het op Africa’s hoogste berg in Tanzania, op een hoogte van 5.895 m, en bij een temperatuur van min 10 graden. Of het Zuid-Afrikaanse hemelvuur zal opkunnen tegen het zeer gesmaakte Italiaanse vuurwerk van donderdag moet worden afgewacht. Maandag volgt ook nog Thailand, terwijl het vuurwerkfestival in Knokke-Heist woensdag door Zweden wordt afgesloten, de winnaars van vorig jaar.

23 augustus 2008: Internationale dag ter herinnering aan de slavenhandel en de afschaffing ervan

Je leest er HIER meer over.

Tramverkeer gestoord na ongeval vrijdagavond

Het tramverkeer richting Knokke-Heist was vrijdagavond enige tijd gestoord. Dat was het gevolg van een zwaar ongeval met de kusttram naar Knokke in Lombardsijde. Een vrachtwagen met oplegger reed in dezelfde richting als de kusttram en dwarste plots de tramsporen. Een aanrijding was onvermijdelijk. De kustweg bleef urenlang afgesloten. De chauffeur van de vrachtwagen werd met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenthuis. Een tachtigtal passagiers op de tram werden met een vervangende tram verder vervoerd. Eén passagier van de tram geraakte in shock en werd opgenomen voor verzorging.

22.8.08

Aan Cavalia 2 wordt volop gewerkt

Over een goeie week blijft het Cavalia-terrein bij het station van Knokke verweesd achter. De horizonbepalende Kathedraaltenten worden neergehaald en tegen 17 september andermaal opgeslagen in Madrid. Gespreid over 3 weken wil men daar minstens een tiental dagen voorstellingen geven. In Knokke-Heist kijkt men ondertussen tevreden terug op het verblijf van het paardenspektakel. Omdat de ticketverkoop de kaap van de 60.000 bezoekers ver heeft overschreden, moet de gemeente alvast geen extra 250.000 euro bijpassen. Ondertussen blijkt dat handelaars en horeca in de badstad goed mee hebben geprofiteerd van het volk dat naar Cavalia is komen kijken. Dat gold zelfs voor restaurants die een stuk uit de buurt lagen.Inmiddels zijn in het Canadese dorp Sutton de voorbereidingen aan de gang voor Cavalia 2. Daarin wordt 7 miljoen Canadese dollar geïnvesteerd. Dat komt overeen met 4,5 miljoen euro. De Canadese overheid participeert met een bijdrage van 650.000 euro. Dat komt omdat de opleiding van paarden, ruiters, artiesten en medewerkers in het gebied zo’n 170 extra jobs zal opleveren. Er worden momenteel reeds 42 paarden voorbereid op het Cavalia 2 spektakel. Daarvan werden er 26 uit Europa ingevoerd. De nieuwe paardenshow moet in 2010 in Québec z’n deuren openen. Het trainen van de dieren gebeurt op een 72 hectaren grote paardenboerderij, die tot vorige zomer vooral dienst deed als tehuis voor paarden op rust. Volgens initiatiefnemer Normand Latourelle zal Cavalia 2 de toeschouwer nog meer onderdompelen in “een creatief universum waar magie zich mengt met emotie en het nog-nooit-geziene”.

Matige juli voor De Raan

Uit de cijfers voor juli van het openluchtzwambad De Raan blijkt dat ook dààr eigenlijk alles rond de zon draait. Mooie dagen zorgen voor piekmomenten. Hoewel het weer in juli allesbehalve denderend was, kwamen toch 16.623 bezoekers een duik nemen in het zwembad. Dat is driemaal meer dan in 1999, maar beduidend minder dan in de mooie julimaanden van 2003 en 2006. Twee jaar geleden zochten bijna 27.000 mensen in juli verkoeling bij De Raan. Ondertussen is het zwembad nog dagelijks open tot 31 augustus en dat van 10.30 tot 18.30 uur.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode lees je HIER.

Muziekfestival

Zondag organiseert de 100-jarige Ceciliaharmonie Heist naar tweejaarlijkse gewoonte een groots muziekfestival in de straten van Heist, Duinbergen en Knokke. Niet minder dan acht muziekgroepen laten het beste van zich horen. Zaterdagavond om 20 uur bijt de harmonie de spits af met een zomers concert op het Heldenplein. De dag erna komen de andere zeven muziekverenigingen aan bod met apertitief-, koffie- en wandelconcerten. Het evenement wordt zondag om 17 u afgesloten met een gezamenlijk optreden door alle korpsen onder leiding van dirigent Rik Bonny.

Fluxys biedt onderbreekbare capaciteit aan

Gasbeheerder Fluxys zal vanaf 1 oktober de beschikbare transitcapaciteit in het Belgische aardgasvervoersnet opvoeren. Dat zal gebeuren door onderbreekbare capaciteit aan te bieden in de vorm van contracten voor 1 jaar. Die mogelijkheid wordt onder meer gegeven op de trajecten tussen de Fluxys terminal in Zeebrugge en Eynatten en van de Interconnector Terminal in onze kusthaven tot in Zelzate. Gasverschepers kunnen zich vanaf vrijdag inschrijven voor deze nieuwe onderbreekbare transitdiensten, en dat nog tot 15 september.

Ex-speler en trainer FC Knokke naar Zeebrugge

Vierde provincialer Zeemeeuw Zeebrugge, dat nu Zeehaven Zeebrugge heet, is er op de valreep in geslaagd Luc Noë te overtuigen om opnieuw als trainer in te springen. Noë speelde in de periode 92-95 voor FC Knokke en was er in 2005 ook trainer. Kort geleden was de Zeebrugse ploeg op sterven na dood. Nu wordt gewerkt aan de heropbouw. “Dat kan jaren duren”, aldus Noë. “Maar de spelers zijn van plan om ervoor te gaan”. Zondag won Zeehaven met 6-3 van Beveren-Leie, wat een opsteker van formaat was. Als hulptrainers werden ondertussen August Vereecke en John Slabbinck aangetrokken.

Het smeken van Lippens was beeldspraak

Fortis-voorzitter Maurice Lippens heeft eurocommissaris Kroes nooit ‘gesmeekt” om de gedwongen verkoop van een deel van ABN Amro uit te stellen. Wèl waren er constant gesprekken tussen "teams van specialisten van de bankverzekeraar en deskundigen van de Europese Commissie". Daaruit bleek dat de kans op het verkrijgen van uitstel erg klein was. "Het smeken om uitstel was slechts beeldspraak om aan te geven dat we hard gezocht hebben naar een andere oplossing," aldus Fortis woordvoerster Liliane Tackaert.

Vermiste zeiler gevonden

Op het strand in Zoutelande Walcheren is donderdagavond een stoffelijk overschot gevonden. Het lichaam werd rond 20.00 uur door wandelaars ontdekt nabij strandpaviljoen De Branding. De waterpolitie heeft het lichaam geborgen en bevestigd dat het gaat om de 36-jarige Serge Vleugels zeiler uit Brasschaat. De man sloeg vorige week donderdag overboord in de buurt van Breskens. Een grote zoekactie met onder meer reddingboten en een helikopter uit Koksijde leverde toen niets op. Vleugels droeg volgens de politie geen reddingsvest. Hij was uitgevaren met zijn zeilboot Kahlan en had een 47-jarige vriendin en haar 9-jarige zoontje aan boord. Het weer was goed maar er stond wel een strakke wind. In de buurt van Breskens zou de ervaren zeiler geschrokken zijn van een zeeschip dat plots vlak bij de zeilboot passeerde. De schipper verloor vermoedelijk het evenwicht en viel in het water. De politie heeft het onderzoek afgesloten en zegt dat sprake is van een noodlottig ongeval. Het lichaam zal in de loop van de dag aan de familie worden overgedragen.

21.8.08

Ritmo de la Noche

Zondag wordt op het Verweeplein in Knokke voor de 3de maal Dino's seizoensafsluiter "Ritmo de la Noche" gehouden. Vorig jaar telde men meer dan 1500 mensen op het evenement. "Ritmo de la Noche" is toegankelijk voor alle leeftijden en bovendien gratis. Voor de jonge jeugd is er om 17 uur disco en een uur later kinderanimatie met grime, ballonnenartiest en een springkasteel. Om 19 uur begint het muzikale gedeelte met een portie 'foute' muziek. Om 21 uur treedt Nic Caan op met een repertoire Nederlandstalige liedjes, gevolgd door RoxStar, een gloednieuwe cover- en partyband met 5 topmuzikanten en popdiva Roxane. Vanaf 22 uur mag het publiek een opzwepende show verwachten met veel interactie en een hoog ambiancegehalte. Dj Nicolas sluit "Ritmo de la Noche" af met een spetterende 'Fin de la Saison'-party in de grote feesttent.

Meedingen en het ook uitzingen

Zondag zullen zo’n 250 mensen in Knokke-Heist deelnemen aan de 4de editie van de Finishers Triatlon. Daarbij ligt de nadruk op het aangaan én beëindigen van de uitdaging. Het initiatief wil personen vanaf 13 jaar op een niet-competitieve manier kennis laten maken met triatlon. Men kan daarbij kiezen voor 1/16 triatlon, en vanaf 16 jaar voor 1/8 ste triatlon. Alle 3 de disciplines worden na elkaar afgelegd op een puur recreatieve wijze. Het zwemmen, lopen en fietsen speelt zich af bij de Raan en rond het Bosje van Heist. Voor de geïnteresseerden worden de tijden alfabetisch genoteerd. Er volgt echter geen huldiging. De finish halen is het enige doel. De Finishers Triatlon geldt als afsluiter voor zij die tijdens de zomer deelgenomen hebben aan het 15 weken durende trainingsprogramma 3atlon4fun.

Knokke-Heist stopt te diepe garagecomplexen en wil dat gekapt groen vervangen wordt

Knokke-Heist roept een halt toe aan de bouw van te diepe garagecomplexen. De diepte wordt daarom beperkt tot maximaal 2 ondergrondse lagen (in bepaalde zones zelfs tot 1 laag). Hotels worden van de nieuwe regel uitgezonderd, en ook parkeerinitiatieven die voor de badplaats een duidelijke meerwaarde betekenen. Daar worden drie ondergrondse bouwlagen toegelaten. De maatregel komt er omdat bij de aanleg van garagecomplexen met 4 of 5 ondergrondse bouwlagen, veelal schade bij de buren optreedt. Ook wordt vaak de grondwatertafel grondig verstoord. Anderzijds wordt bij verbouwing of nieuwbouw vastgesteld dat vele volwassen bomen op het bouwterrein worden gekapt én niet vervangen. Vanaf nu moet bij de plannen een inventaris gevoegd van alle bestaande hoogstambomen. Voor elke boom die tijdens de bouw gerooid wordt dient nadien ten minste één nieuwe hoogstammige streekeigen boom te worden aangeplant.

Zondag onderzoek botontkalking

Komende zondag komt het 'reizende gezondheidsdorp' naar het Van Bunnenplein. Iedereen kan daar informatie krijgen over hoe men osteoporose kan voorkomen. Dat is een chronische ziekte die de botten ontkalkt en uitholt. Tussen 11 en 17 uur kan men zich ook gratis op het risico laten testen. De cijfers liegen er trouwens niet om. 1/3 van de vrouwen krijgt na de menopauze te maken met een botbreuk. Ook 1 op 5 mannen kampt ermee. Ongeveer 630 000 Belgen hebben de aandoening. Maar amper de helft is daarvan op de hoogte!

Italiaans vuurwerk

Na Spanje, dinsdag, is vanavond de Italiaanse bijdrage aan de beurt op het Vuurwerkfestival ING Trophy in Knokke-Heist. Het familiebedrijf Soldi uit de gemeente Pian di Scò in de Italiaanse provincie Arezzo (regio Toscane) maakt al 140 jaar vuurwerk. Alle bommen en pijlen worden met de hand vervaardigd. Het pyrotechnisch bedrijf heeft in het verleden al vuurwerkfestivals gewonnen in Genève, Blackpool en Montreal. Ook in onze badstad willen de Italianen vanavond hun beste pijlen verschieten.

Heraanleg Moefe

Het gemeentebestuur is van plan om de Moefe in Heist heraan te leggen. In 1880 is de weg ontstaan als een doodlopende steeg met lage woningen voor vissersfamilies. Die zouden zijn gebouwd met de moefestenen van het voormalig gebedshuis in Koudekerke. De voorbije decennia is de Moefe een doorlopende straat geworden en werden er veel nieuwe huizen gebouwd. De gemeente gaat nu voor zo’n 185.000 euro wegwerkzaamheden uitbesteden in de straat. De nieuwe riolering valt ten last van het Waterbedrijf en zal 90.000 euro kosten.

Waar mag Rusland nog optreden?

Overal waar Russische belangen kunnen bedreigd worden door de Amerikanen en anderen. Dus onder meer overal waar Gazprom eigenaar is of participeert. De lijst werd donderdag gepubliceerd. Ook de Interconnector in Zeebrugge staat op de ellenlange lijst.

Knoks werk van Pelikan in Dachau

In Dachau loopt momenteel een zeldzame tentoonstelling rond het werk van Emilie Mediz-Pelikan, die ooit in die Duitse stad schilderkunst studeerde. Nadien heeft deze Oostenrijkse kunstenares vele werken in Knokke-Heist geschilderd. Ze deed dat tijdens haar verblijf in de badstad van 1889 tot 1890. Het was destijds haar tentoonstelling van impressionistisch werk in München, die nog meer Duitse kunstenaars naar het schildersdorp Knokke deed komen. Het werk van Emilie Pelikan werd eind vorig jaar ook in onze badstad belicht naar aanleiding van het kunstboek en de tentoonstelling “Impressionisten in Knocke & Heyst”.


Die Ausstellung ist bis 28. September in der Gemäldegalerie Dachau, Konrad-Adenauer-Straße 3 zu sehen. Geöffnet ist Dienstag bis Freitag von 11 bis 17 Uhr.

20.8.08

Zondag Beachtriathlon

Zondag organiseert Surfers Paradise de 5de editie van de Beachtriathlon. Het hele recreatief familiaal gebeuren speelt zich af op het strand. Eerst is 400 m zeezwemmen aan de beurt, dan 6 km fietsen en 4 km lopen op het strand. Ook van ver buiten Knokke-Heist is daarvoor belangstelling. De Rotary Harelbeke en Rotaract Kortrijk nemen namelijk ook deel. De opbrengst van deze Beachtriathlon gaat volledig naar het goede doel. Ieder jaar gaat een cheque met de inschrijvingsgelden naar de ALS-Liga. ALS is een progressieve aandoening van de motorische zenuwcellen en zenuwbanen in de hersenstam en in het ruggenmerg. De wedstrijd van zondag is voor Surfers Paradise alvast de laatste test voor de Zwintriathlon op 3 september. Het 70-koppige team van Surfers Paradise heeft zich hiervoor speciaal een nieuwe outfit laten aanmeten.


Iedereen kan deelnemen, kostprijs 15 EUR per persoon, waarvoor men een t-shirt en een herinneringsmedaille ontvangt. Vooraf inschrijven is nodig en kan via de site www.surfersparadise.be.

Over Europa in Pavillon

In het Pavillon het Zoute is donderdag Paul Goossens, freelance journalist bij de Morgen, te gast. Hij heeft het om 10 uur over de identiteit van Europa. Telkens opnieuw duikt in de hoofdkwartieren van de Europese Unie de droom van een sterke Europese identiteit op. 'Europa worstelt echter met haar identiteit, want ze worstelt met haar definitie. Ze is geen natie, geen federale staat en evenmin een klassieke internationale organisatie. Europa is een heel aparte, originele constructie, een project. De Unie heeft slechts een perspectief als ze op de toekomst focust', aldus Paul Goossens.


Toegang: 15 EUR/12,50 EUR met Uitpas.

Avantgarde verkocht op Art Nocturne, de duurste stukken niet

Bij afloop van de Art Nocturne Knokke hebben de standhouders een voorlopige balans opgemaakt. De Art Nocturne heeft zich volgens hen de voorbije jaren tot de belangrijkste internationale Kunst- en Antiquiteitsbeurs van de zomer ontwikkeld. Toch was dit keer op de beurs ook duidelijk te merken dat zelfs zeer rijke bezoekers veel minder snel hun geld uitgeven. Vooral dure stukken kregen niet meer de aandacht die ze verdienen. Particulieren kopen liever grote werken die minder kosten en musea hebben vaak niet meer de nodige fondsen. Dat zegt onder meer standhouder Peter Hardt uit het Duitse Radevormwald. Z’n pronkstuk, een Gebedsingang tot een Nepalese tempel, bleef dan ook onverkocht. Niet te verwonderen; op het prijskaartje staat 175.000 euro ! Standhouder Michael Nolte is dan weer bijzonder tevreden over het feit dat zijn ongewone Parijse Beelden van Alexandra Exter op de beurs in Knokke een echte publieksmagneet waren. Het werk "Paris op 14 juli" uit 1913 kost een slordige 340.000 euro. Da’s een prikje in vergelijking met El Lissitzkys "Composition". Daar moest men 1,3 miljoen euro voor op tafel leggen; meteen het duurste werk op de Art Nocturne. De jonge avantgarde is daarom meer in trek. De werken zijn prijsgunstiger en voor 5.000 tot 10.000 euro haalt men meteen ook een groter formaat in huis.

Tot donderdag Uitpas nog in voorverkoop

Enkel nog tot donderdag (28.08) kan men de nieuwe Uitpas van het Cultuurcentrum Scharpoord op de kop tikken tegen het gunsttarief van 10 euro. Vanaf 1 september kost de Uitpas 15 euro. Aals Uitpasser heeft men recht op een korting voor theater-, muziek- en filmvoorstellingen, in het Cultuurcentrum die tot 50% kan oplopen. Ook zijn er kortingen voor tentoonstellingen, lezingen en cursussen. Na 4 voorstellingen heeft men aldus de kosten voor de aanschaf van de Uitpas terugverdiend. Ook 30 handelspartners uit Knokke-Heist bieden een korting of voordeel aan bij het voorleggen van de Uitpas. In één maand hebben al ruim elf honderd cultuurliefhebbers de Uitpas in voorverkoop gekocht.

Expendables

Op donderdag 21 augustus vanaf 21 uur organiseert Brasserie Pierre in een grote tent op het Alfred Verweeplein een gratis live optreden met The Expendables en Sofie Van Moll. The Expendables is de naam van een coverband opgericht rond een aantal topmuzikanten uit de Belgische muziekscène. Hun repertoire staat bol van complexloze sterke songs, geen imitaties maar eigen frisse en krachtige interpretaties. Eens op het podium staan The Expendables in dienst van de dansvloer en glijden ze je de nacht in op golven van funk, disco, rock en pop. Sofie Van Moll presenteert bij Donna, Studio Brussel en Ketnet, maar speelt ook mee in diverse tv-series en theaterstukken. Daarnaast beschikt ze ook over een fantastische stem, die zelfs Marcel Van Thilt kan bekoren.

Klarinetrecital Leerling-Leraar

Vanavond kan men in de kerkzaal in de Sparrendreef terecht voor een klarinetrecital “leerling-leraar”. Het gaat daarbij om een optreden van Anne Boeykens met haar vader-leraar, de bekende Walter Boeykens. Anne Boeykens kreeg haar opleiding aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. Lesgever was haar vader Walter Boeykens. Vandaag is zij vaste soliste bij het Vlaams Radio Orkest. Ze treedt ook op als gastsoliste met alle grote Belgische orkesten en kamermuziekensembles. Het Festival van Vlaanderen en het Festival de Wallonie nodigen haar steevast uit. Maar ook programmamakers van Internationale Festivals hebben ondertussen al haar talent ontdekt. Walter Boeykens was tussen 1964 en 1985 als solist verbonden aan het Filharmonisch Orkest van de BRT. Daarna heeft zijn internationale carrière een zeer hoge vlucht genomen. Walter was te gast op de grote Europese muziekfestivals en natuurlijk ook op het Festival van Vlaanderen en dat van Wallonië. Verder musiceerde hij als solist in diverse kamermuziekformaties in Israël, de Verenigde Staten, Venezuela, Japan, Korea, ...

Derde estuair binnenschip

Na proefvaarten wordt vanuit Zeebrugge inmiddels een derde estuair binnenschip ingezet. Het betreft de 'Tripoli', een zusterschip van de 'Deseo', die in april werd gedoopt. De 'Tripoli' is voorlopig het laatste Vlaamse estuair binnenschip, waarmee de estuaire vloot van PortConnect wordt vervolledigd. De 'Tripoli' wordt door PortConnect gecharterd voor een periode van één jaar. In de overenkomst is echter een verlengingsclausule voorzien. De 'Tripoli' zal samen met de 'Deseo' hoofdzakelijk worden ingezet op een pendeldienst tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Ook de 'Amberes', het eerste Vlaamse estuaire schip, wordt via de Noordzee ingezet tussen Zeebrugge en het hinterland. De 'Amberes' werd in januari van dit jaar in de vaart genomen.

19.8.08

Boek over verloren buren in Brazilië

In onze buurgemeente Sluis is dinsdagmiddag een boek gepresenteerd over de 770 arme landarbeiders die 150 jaar geleden uit Cadzand en omstreken vertrokken naar Brazilië. Bij aankomst in dat land bleek dat er geen velden waren. Een stuk oerwoud moesten ze eigenhandig ontginnen. Enkele jaren geleden kreeg een echtpaar derdewereldwerkers te horen dat er zich in het dichte Braziliaanse binnenland een kolonie van 200 ‘Holandeses’ bevond. Die zijn ze gaan zoeken. Het bleek dat de oudste mensen uit de groep nog het Cadzands dialect uit de 19de eeuw spraken. Ton Roos en Margje Eshuis hebben nu het verhaal van de verloren Cadzandenaars vastgelegd in een boek getiteld 'Op een dag zullen ze ons vinden'. Op 14 september verschijnt het boek ook in het Portugees en wordt in de fusiegemeente Leopoldina aangeboden aan de Zeeuwse gemeenschap in Brazilië.


Bestellen kan via www.bduboeken.nl. Prijs: € 19,50. 160 Pagina's full colour.
ISBN: 978-90-8788-048-4.

Gauwdiefstalpreventiedag op de tram

Woensdag organiseren alle preventiediensten van de Kust een sensibiliseringscampagne over gauwdiefstallen op de tram. Bedoeling is om gauwdieven af te schrikken en potentiële slachtoffers bewust te maken van dit fenomeen. Er is hiervoor een nauwe samenwerking met De Lijn en met de Lokale Politie. Inspecteurs - zowel in burger als in uniform - houden een oogje in het zeil. De diefstallen van vooral portefeuilles vinden zowel plaats op de tram als aan de tramhaltes, bij het opstappen.

Verwendag voor andersvaliden

Woensdag organiseert de Rotary Club Knokke-Oostkust andermaal een grootse verwendag voor andersvaliden uit onze regio. De activiteiten krijgen hun beslag in een grote tent op de parking van de Zeebrugse visveiling. De kinderen en jongvolwassenen kunnen er genieten van een heus circus, diverse spelletjes en een dansnamiddag met Disco Amigo. Zonder de inbreng van de vele sponsors zou deze hoogdag voor de kinderen niet kunnen worden gerealiseerd. De Rotary, met afdeling in Knokke-Heist, is een internationale organisatie die steunt op vriendschap, ethiek, liefde voor de vrede en sociale betrokkenheid. Jaarlijks betekent dit laatste aspect onder meer een onvergetelijke dag voor de andersvaliden.

Zwinduinen hebben hun geitjes op het droge

Dinsdagmorgen heeft minister Hilde Crevits in Knokke-Heist een 4-tal Kempense geiten, ook wel duinengeiten genoemd, loslaten in het noordelijke begrazingsblok van het Vlaamse Natuurreservaat De Zwinduinen. In dit gebied grazen momenteel ook al Shetland pony's. De Kempense geit, een oud Vlaams ras, knabbelt graag aan struikgewassen. Het Agentschap Natuur en Bos hoopt dan ook dat de geiten op een effectieve manier de woekerende duindoorn in het natuurgebied zullen terugdringen.

Ontbreken terugslagklep oorzaak van ondergelopen kelders

Knokke-Heist wijst inwoners en tweedeverblijvers uitdrukkelijk op de verplichting om de rioolaansluitingen die lager dan 1 meter onder het trottoir liggen, te voorzien van een terugslagklep. De mededeling komt nadat een tiental dagen geleden hevige zomerse regenbuien opnieuw een 20-tal kelders in de deelgemeente Knokke onder water hebben gezet. De verplichting om een terugslagklep te installeren geldt al sinds 1994. Veel eigenaars van oudere woningen vertikken het echter om de nodige aanpassingen te laten doen. Het moet gebeuren door iemand met kennis van zaken, en dat kost geld.

Zwaluwenbestand schommelt rond de 600 nesten

Het gemeentebestuur geeft voor het zesde jaar op rij subsidie aan bewoners die zwaluwen ‘asiel’ verlenen tijdens hun zomerverblijf in Knokke-Heist. Tijdens z’n zwaluwenronde heeft de bevoegde miliewerker de voorbije weken 597 geregistreerde bewoonde nesten geteld. Twee jaar geleden waren het er 605. Het blijkt, dat bijna dubbel zoveel boerenzwaluwen als huiszwaluwen overzomeren in de badstad. Op 52 adressen bevinden zich grote zwaluwenkolonies. De top 5 van de grote locaties wordt ingenomen door landbouwbedrijven. De nummer 1 bevindt zich in de Greveningendijk, met 32 nesten boerenzwaluwen. Dit jaar betaalt de gemeente in totaal ruim 12 500 euro aan alle inwoners die meewerken aan het project. Zo wil men de mensen aanmoedigen om na het vertrek van de zwaluwen de nesten overal te laten hangen. 'Zwaluwen in nesten’ is in 2003 gestart met 44 zwaluwadressen. Nu zijn het er 92. Het project wordt nog minstens tot 2012 verdergezet.


Een overzicht met een kaart van de verspreiding van de zwaluwen in de badstad vindt men HIER. Voor meer info: Milieudienst Knokke-Heist, tel. 050 630 179

Politiereglement leidt Vuurwerkfestival in goede banen

Het Vuurwerkfestival lokt op de oneven dagen van 19 tot 27 augustus massaal volk naar de badstad. Omwille van de veiligheid werden dan ook een aantal strikte maatregelen genomen. Een radicaal parkeerverbod geldt daarbij in de directe omgeving van het festival. Het betreft de zeedijk tussen de Lentelaan en de Majoor Quaillestraat, en op De Wandelaar. Geparkeerde auto’s belemmerden daar de vorige jaren immers de doorstroming. Elke vuurwerkavond mag verder tussen 20 en 23 uur geen enkele auto binnenrijden in de zone tussen de Anemonenlaan, Elizabetlaan en Paul Van der Meerschenlaan, behalve het bestemmingsverkeer. De raad is om naar de badstad te fietsen, of extra vroeg te komen zodat men nog van de Shopping Nocturne kan genieten. Verder zijn er de betalende parkings in de weiden langs de Knokkestraat (een duizendtal plaatsen) en aan de Krommedijk achter de spoorweg (250 plaatsen). Net zoals de vorige jaren staat een vooruitgeschoven brandweer- en ambulancepost paraat in Heist. Bij eventuele plaatselijke interventies loopt men zo geen vertraging op vanwege het stremmende verkeer tussen Knokke en Heist.

Weinig etalage voor Cavalia-cavalerie

In Knokke-Heist is de jury op pad getogen om de vijf bekoorlijkste Cavalia-etalages uit te kiezen in het kader van de plaatselijke wedstrijd. De heren en dames kwamen echter vrij ontgoocheld van hun reis terug. Ze merkten dat er bijzonder weinig handelaars aan dit project hadden deelgenomen. “Dat is eigenlijk betreurenswaardig, want meedoen aan dergelijke evenementen zorgt niet alleen voor de goede sfeer; het speelt daarnaast ook alleen maar in uw (handels)voordeel. Verschillende deelnemers vertrouwden ons toe dat de thema-aankleding in en rond hun etalage diverse mensen aantrok om hun winkel binnen te stappen”, aldus gemeenteraadslid Anne Vervarcke, tevens voorzitter van de Raad voor Lokale Economie. Het wordt betreurd dat de handelaars zo weinig op het thema hebben ingespeeld. Te meer daar Knokke-Heist graag elke zomer de badplaats op de wereldkaart wil plaatsen. Om dat te doen slagen is de medewerking van de handelaars onontbeerlijk.

Na Beijing Zwintriatlon voor Axel Zeebroek

Axel Zeebroek is dinsdag op de 13e plaats geëindigd in de olympische triatlon in Beiging. “Nu hier nog een dag of zes feesten en dan is mijn eerste wedstrijd de Zwintriatlon in Knokke-Heist”, aldus de triatleet in de Chinese hoofdstad. Het was vooral in het fietsen en lopen dat Zeebroek in Beijing goed stand heeft gehouden. Z’n zwemmen was wel een stuk minder goed. De 30-jarige Waal kwam pas als 43e uit het water. Dus dààr moet hij op 3 september in de Damse Vaart alvast een mouw aan proberen te passen.

Ook Knokke-Heist wil betere communicatie

Volgens de Raad voor Lokale Economie gaat Knokke-Heist de communicatie naar de handelaars in de badstad verbeteren. Vooral dan als zich plots toestanden voordoen die de normale werking van handelszaken in het gedrang brengen. Het verwijt is, dat bij het plaatsen van torenkranen of het afzetten van straten middenstanders niét of te laat verwittigd worden. Het heet, dat het gemeentebestuur inmiddels zoekt “naar verfijnde oplossingen om zulke gevallen in de toekomst te vermijden.”

Maurice Lippens: "Gebrek aan communicatie"

Graaf Maurice Lippens moest maandagavond in Amsterdam aan een 150-tal particuliere Nederlandse beleggers tekst en uitleg geven waarom het met hun Fortis aandelen zo bergaf ging. Volgens de Knokse puppet-meester achter de bankverzekeraar is er geen sprake van wanbeleid of een verkeerde strategie. Wel moet de communicatie met de aandeelhouders beter worden. „Ik trek het mij persoonlijk aan dat u de waarde van uw beleggingen zo hebt zien kelderen,” aldus Lippens. Notulen van de vergadering werden echter niet bijgehouden. Dus kunnen de aandeelhouders er zich in de toekomst ook niet op beroepen. Informatievergaderingen van hetzelfde soort worden straks ook bij ons gehouden.

18.8.08

Pfaffs gaan Zeeuwse mosselen promoten

De Pfaffs gaan volgende maand voor opnames naar onze buurprovincie Zeeland. De VTM realitysoap rond de Pfaffs is namelijk ook bij onze noorderburen te zien op RTL 4 en 7 en trekt op die zenders gemiddeld 2,5 miljoen kijkers. De oud-doelman Jean-Marie Pfaff en zijn familie gaan onder meer naar Veere en Zierikzee. Ook staat er een mosselmaaltijd op het programma. Doel van de opnames is de Zeeuwse mosselen en andere streekproducten onder de aandacht te brengen. De provincie Zeeland is van plan om 1.000 euro mee te betalen aan de promotieactie van de Pfaffs. Daar sta je paff van.

Onderbreking Expressweg Zeebrugge-Brugge

Maandagavond en -nacht en ook woensdagnacht zal de Expressweg tussen Zeebrugge en Brugge gedeeltelijk onderbroken worden. Informatie in verband met de onderbrekingen en de vigerende omleidingen vind je HIER.

Knokke-Heistse pompstations profiteren van Nederlandse dieselvlucht

Benzinestations in Knokke-Heist en andere grensgemeenten krijgen toenemend Nederlandse vrachtwagens aan de pomp. Volgens Transport en Logistiek Nederland vloeit er nu elke maand tien miljoen liter diesel extra uit de Belgische pompen in Nederlandse vrachtwagentanks. Dit is een gevolg van de accijnsverhoging op diesel die per 1 juli door onze noorderburen werd doorgevoerd. Prijsmatig bedraagt het verschil met ons land nu 6 cent per liter. Maar daarbij komt nog dat de kortingen in België een stuk scherper liggen. In de praktijk kost een liter diesel 7,5 cent minder bij ons. De verwachting is dat de dieselvlucht naar de grensgemeenten de komende maanden verder zal toenemen.

Fregat Leopold I vertrekt naar Libanon

Woensdagmorgen vertrekt het M-fregat F930 Leopold I uit de haven van Zeebrugge. Het vaartuig zal 4 maanden lang deel uit te maken van de internationale maritieme strijdkrachten (MTF) van de Verenigde Naties. Het fregat zal opereren onder commando van Unifil. Dat is de internationale vredesmacht die op vraag van de Libanese regering ontplooid werd ter implementatie van VN-resolutie 1701 uit 2006. Deze resolutie omvat een verbod voor alle lidstaten op het leveren van wapens, munitie, militaire hulp of militair materiaal zonder dat de Libanese regering of Unifil hiermee akkoord gaat. Het schip zal in de periode van 1 september tot 7 december bewakingsopdrachten uitvoeren in de haar toegewezen operatiezone. Als lid van de internationale strijdkracht zal het fregat verder ook deelnemen aan oefeningen die tot doel hebben de capaciteit van de Libanese Marine te helpen verbeteren. De Maritime Task Force (MTF) staat onder Frans commando. Naast het Belgische fregat nemen er ook marine-eenheden van Italië, Frankrijk, Duitsland, Turkijë, Spanje en Griekenland aan deel. Het schip wordt op 19 december terug verwacht in de thuishaven Zeebrugge.

Leren crawl zwemmen

Ondanks het feit dat Knokke-Heist het nog steeds zonder overdekt zwembad moet stellen kan men in de buurt toch zwemlessen volgen. De Triatlonvereniging ‘t Zwin biedt vanaf 15 september de curses “Start to Crawl” aan. Die kan volgens de Knokke-Heistse voorzitter, Jan Morbee, gevolgd worden op maandagavond in het zwembad “De Eenhoorn” in Oostburg. Er zijn 10 lessen voorzien, ze duren een uur en starten telkens om 22u. Met de cursus gaat het om een beginnerscursus crawl bedoeld voor mensen die al schoolslag kunnen zwemmen. Na 10 weken les heeft men voldoende kennis om de crawlslag uit te voeren. Deze kan men dan verder vervolmaken op de zwemtrainingen van Triatlonvereniging ’t Zwin, iedere dinsdag en/of donderdagavond.

De kostprijs van deze cursus bedraagt 80 euro -alles inbegrepen ( zwemlessen – toegang zwembad – zwemmateriaal ). Om een optimaal resultaat te krijgen is het aantal deelnemers beperkt tot 16 personen. Inschrijven op www.tvzwin.eu

Zaterdag Scapa Sports Iron Kid 2008

Vanaf 10 u komende zaterdag pakt de sportdienst andermaal uit met de Scapa Sports Iron Kid. Het is meteen de zesde editie. Dit zomersportgebeuren wil jongens en meisjes van 3 tot 13 jaar op een niet-competitieve manier kennis laten maken met triatlon. De uitdaging aangaan en beëindigen is de opdracht. Net als bij de triatlon bestaat de Iron Kid uit 3 verschillende onderdelen: zwemmen, fietsen en lopen. Bij deze "Just 4 Fun"-formule worden de 3 disciplines afzonderlijk afgewerkt. De afstanden verschillen naargelang de ouderdom en de deelnemers worden onderverdeeld in 4 leeftijdscategorieën. Het openluchtzwembad De Raan vormt het centrale punt voor dit sportfestijn. Eerst wordt daar gezwommen en ook start en aankomst van het fietsen situeren zich in de buurt van het zwembad. Het looponderdelen beëindigen de jonge triatleten op het evenementenstrand. Voor Loco Kids Plaza is dat omgetoverd tot een oase van ontspanning en spel met onder meer springkastelen en workshops.

Eerste Hulp leren in Knokke-Heist

Volgende maand start het Rode Kruis Knokke-Heist opnieuw een cursus eerste hulp. Tijdens deze lessenreeks wordt er op een boeiende manier uitgelegd en ingeoefend wat men moet doen ingeval van o.a. een bloedneus, een schaafwonde of een breuk. Uiteraard komt ook de reanimatie en het correct alarmeren van de hulpdiensten aan bod. Iedereen vanaf 16 jaar is welkom. De cursus is gratis, een leerrijk handboek kan aangekocht worden.


Start: woensdagavond 10 september van 19 tot 21.30 uur (14 weken) of zaterdag 6 september van 9 tot 12.30 uur (10 weken). Inschrijven is verplicht. Om iedereen de kans te geven in de beste omstandigheden te kunnen oefenen is elke groep beperkt tot maximum 16 deelnemers.
Voor verdere inlichtingen en inschrijven kunt u terecht bij Dominique Beernaert: via
beernaert-boudens@skynet.be of 0496 86 09 56.

Luc Bertrand in Pavillon over de economische-conjuncturele situatie.

De hoogstaande ochtendlezingen in de Pavillon du Zoute kennen al 10 jaar een enorm succes. Morgen dinsdag om 10 uur is Luc Bertrand aan het woord over "De huidige economische-conjuncturele situatie".Na een stijging in de eerste drie maanden van 2008 is het vertrouwen van de Belgische ondernemers in april fors teruggevallen. Luc Bertrand stelt: 'Door de duurdere euro daalt de Europese export wat. De consument wordt wat bang, waardoor de winkelverkoop begint te vertragen. Het wordt natuurlijk minder makkelijk voor wie in dollar moet verkopen. Maar zelfs bij hoge prijzen blijven de groeilanden nog schepen, infrastructuur en machines aankopen. Dankzij hen blijft de wereldeconomie overeind.' Luc Bertrand is de gedelegeerd bestuurder van Ackermans & van Haaren. De firma zag het levenslicht in 1880 als een baggerbedrijf. De jaren daarna is Ackermans & Van Haaren uitgegroeid tot een gediversifieerde groep, actief in de bouw, bagger- en milieudiensten, financiële diensten, vastgoed en private equity.

17.8.08

ZCs en ook de minder beau monde vierden half oogst

Het lange weekend en vooral de zon op vrijdag en zaterdag heeft heel wat volk naar Knokke-Heist gelokt. Dat zorgde een paar keer voor vertraagd verkeer op de N49 Expressweg naar de badstad. Er kwamen massa’s dagjesmensen maar ook veel tweedeverblijvers. Elk jaar worden met half-oogst namelijk steeds meer activiteiten op het getouw gezet in het kader van “QuinZoute”. Daar wordt vooraf plaatselijk geen aandacht aan besteed. In de Franstalige pers des te meer. De “Zoute People Night”, het “Nikki Beach” gebeuren op het Evenementenstrand in Heist en het “Dîner des 101 Amis” zijn dé momenten waarop, in allerlei kleurverplichte dress codes, de ZCs elkaar onmoeten. Dat zijn de “Zoutois Connus”. Op de zeedijk in Duinbergen waren het voorbije weekend weer honderden stallingen voor fietsen te kort. Ter hoogte van de Wielingen stonden de fietsen over de hele breedte van de wandelweg gestald. Heel wat jonge jeugd kreeg op de dijk ook de kans om te leren aan "street surfing" te doen. Ook in Zeebrugge was het voorbije weekend druk. Dat had vooral te maken met Polé Polé Beach.

Weduwe Marc Aryan op Barq' à Jac revival

In Zeebrugge werd de voorbije dagen de laatste van twee reünievaarten gehouden onder de noemer “Revival Barq’ à Jac”. Aan boord van de River Palace konden telkens zo’n 200 mensen de sfeer en de muziek van de jaren 60 en 70 herbeleven. De “Barq’à Jac” in Zeebrugge was destijds dé “place to be” voor de uitgaande jeugd. De reünie-cruises werden georganiseerd door oud-Knokke-Heistenaar Gerald Muylle, tegenwoordig voorzitter van Unizo Zeebrugge. VIP op het gebeuren was mevrouw Marianne Bouriez. Zij is de weduwe van de in 1985 overleden zanger Marc Aryan. Het was namelijk Aryans zus Zizi die destijds met haar man Jac de “Barq’à Jac” in het leven riep. In een vraaggesprek met onze nieuwsdienst heeft een zeer ontroerde Marianne Bouriez bevestigd dat Marc Aryan in feite in 1926 geboren was en niet in 1935 zoals steeds officieel werd voorgehouden.

Oppassen bij vakantie in Mumbai!

Een man uit Brugge is, volgens een artikel vandaag (zondag) in de Times of India, het slachtoffer geworden van roofpraktijken van twee taxichauffeurs in Mumbai. De Bruggeling had voor een taxirit van de regionale Santa Cruz luchthaven naar de internationale Sahar terminal een bedrag van 150 rupees afgesproken. Dat is 2,40 euro. De taxichauffeur was vergezeld van een tweede man en eiste onderweg plots 200 pond van de Bruggeling en een reisgenoot. Dat komt overeen met 254 euro! Onze landgenoot weigerde. Beide Belgen werden vervolgens bedreigd met “zware gevolgen” als ze niet zouden betalen. Ze werden toen naar een cash-point van ATM gereden bij de HDFC bank. Terwijl één taxichauffeur bij de Belgische reisgenoot in de taxi bleef werd de Bruggeling door de andere chauffeur gedwongen het geëiste geld af te halen. Omdat hij z’n vlucht naar België niet wilde missen heeft de Bruggeling pas bij z’n terugkeer in ons land klacht ingediend. Hij deed dat per email in het Nederlands naar het Belgische consulaat in Mumbai. De email werd door het consulaat vertaald en overgemaakt aan de Santa Cruz luchthavenpolitie. De Indische politie-inspecteur S M Ghuge zei te betreuren, dat de Belg niet onmiddellijk in Mumbai klacht had ingediend. De beroving vond op 7 augustus plaats, maar het onderzoek in deze zaak is nu pas kunnen van start gaan. De politie geeft toe dat het niet de eerste keer is dat taxichauffeurs in Mumbai hun passagiers beroven. In januari werd een speciaal politie-eskader opgericht om de taxichauffeurs bij de luchthavens extra in het oog te houden. Leden van de Zeebrugse havenbedrijven die van 3 tot 6 december deelnemen aan de Autologistics Mumbai zijn alvast gewaarschuwd.

Tentoonstelling Woodart helpt onthaasten

In de Dumortierlaan 79 vindt nog tot eind augustus een expositie van Woodart International plaats. De tentoonstelling is opgebouwd op de gelijkvloerse verdieping van een appartement in ruwbouw. Bieke Vereenooghe stelt er een aantal antieke objecten en decoratieve kunstvoorwerpen uit Laos, Cambodja, Thailand, Birma en Indië voor. De houten kunstschatten, waaronder enkele eeuwenoude tempelpilaren, zijn opgesteld in een exotisch decor. De vloer in zand, kaarsen en de mystieke muziek zorgen alvast voor een verrassend en onthaastend effect in het hartje van de badstad.

Energie uit golfslag geen goede optie in Knokke-Heist

In Knokke-Heist worden al geruimde tijd scenario’s onderzocht voor het winnen van alternatieve energie. Eén mogelijkheid is daarbij volgens de Afdeling Weg- en Waterbouwkunde van de Universiteit Gent geen goede optie. Het betreft de winning van energie uit zeegolven. Volgens het onderzoek is het beschikbaar golfvermogen in het Belgisch deel van de Noordzee klein in vergelijking met de Atlantische kusten van Noordwest-Europa. Dit komt omdat Groot-Brittannië de kracht van de golven aan onze kust zwaar afremt. In de badstad wil men echter wel alternatieve energie gaan opwekken bij middel van de biomascentrale in de Sluisstraat. Ook opperde burgemeester Lippens enige tijd geleden de mogelijkheid om verticaalassige windmolens op appartementsgebouwen te plaatsen. Met het invoeren van een aantal initiatieven hoopte het gemeentebestuur van Knokke-Heist op termijn zo'n 60 procent te kunnen besparen op de energierekening.