12.1.13

Wordt Waggelwater ook Bpost centrum voor Knokke-Heist?

Bpost heeft het plan opgevat om in de toekomst nog meer postbodes te laten vertrekken vanuit het logistiek platform Waggelwater in Brugge. Dat zou op termijn onder meer ook de postbedeling voor Knokke-Heist en Blankenberge omvatten. De postbodes zouden dan wel beschikken over bestelwagens. De afstand tussen het Waggelwater en het centrum van Knokke-Heist bedraagt namelijk zo’n 20 km. Het is de bedoeling dat postbodes in onze provincie in de toekomst vertrekken vanuit zes verschillende logistieke punten. Het afstempelen van de briefwisseling uit onze regio gebeurt trouwens al geruime tijd in Gent, vandaar dat de brieven en pakjes meestal niet meer de afstempeling Knokke-Heist vertonen.

Eurotunnel wil Kanaalhavens inlijven

De Britse veermaatschappij P&O Ferries kant zich tegen een overname van de Franse Kanaalhavens Calais en Boulogne sur Mer door "Eurotunnel". Dat is niet alleen de exploitant van de Kanaaltunnel, maar het bedrijf is sedert kort ook eigenaar van de Franse veerdienst MyFerryLink, de opvolger van SeaFrance. Zowel Eurotunnel als de "Kamer van Koophandel van de Côte d' Opale"  (CCICO), de huidige eigenaar van de twee havens, zijn kandidaat voor de toekomstige exploitatie van de twee Noord-Franse havens die door de Franse overheid wordt vrijgegeven. "Als Eurotunnel die havens in handen krijgt dan verwerft de tunnelmaatschappij een te groot marktaandeel dat prijsverstorend kan gaan werken en dit ondanks de garanties die werden gegeven over marktneutraliteit bij de creatie van MyFerryLink. Het aandeel zou gaan oplopen tot ruim 70 procent op de korte Kanaalroutes" luidt het bij P&O. Diverse instanties die zich bezig houden met het concurrentiebeleid zullen worden aangesproken en men verwacht een eerste reactie in Londen of Brussel in de eerste helft van april.

Mooiste eindejaarsétalages

Tijdens een bijeenkomst van Unizo in het Antique Café in Knokke-Heist werden de handelaars die tijdens de eindejaarsperiode voor de mooiste etalages zorgden in de badstad in de bloemetjes gezet. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer burgemeester Lippens. Met de zes gelauwerde middenstanders ging het om Piazza, kaashandel Loobuyk, bakkerij Michel, restaurant De Kruier, Manson's en restaurant Fredericksborg.

Foto: Danny Jones

11.1.13

Afrikaanse brandwondenmissie startklaar in Knokke-Heist

Brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit de deelgemeente Ramskapelle vertrekt volgende week met een nieuwe missie naar z'n Flame-brandwondencentrum in Burkina Faso. In dat verband zijn zopas twee containers met zo’n 50.000 euro aan materiaal ter plaatse gearriveerd. Met het uitladen wordt gewacht tot de Knokke-Heistse missie ter plaatse is. Ondertussen worden in de badstad koffers gevuld met nog meer medisch materiaal. Chirurg Michel Van Brussel wordt vergezeld door collega Luc Declerck en ingenieur constructeur Tom Kwakman. Deze laatste zal de plannen  opmaken voor de bouw van een nieuw operatiekwartier. Er zullen een aantal operaties worden uitgevoerd en er wordt een trainingsprogramma uitgewerkt voor militaire geneeskunde.  Tenslotte zal onderzoek gebeuren naar de haalbaarheid voor de behandeling van brandwonden met honing. Het hele team wordt weer thuis verwacht op 23 januari. 

Iedereen kan trouwens helpen. Vijf euro is de gemiddelde kost van één gespecialiseerd brand wondenverband (behandeling + brandwonden zalf + drielagig sterielverband) in het brandwordencentrum. De zorg is gratis, NGO FLAME dekt de volledige kost. Voor giften vanaf 50 euro schenkt Ngo Flame een authentiek mahoniehouten beeldje uit Burkina Faso. (mail sturen naarinfo@ngoflame.be). Giften welkom op het Ngo Flame VZW rekeningnummer: BE07 9793 3244 4566.

Beeldverslag van Seniorenfeest

Op 19 en 20 november vond in Casino Knokke het tweejaarlijkse feest van de 70-plussers plaats. De 2350 aanwezigen konden genieten van optredens van Conny Neefs, het Ballet Generation Next, het zangtrio Carré Confituur en Johan Stollz. Een uitgebreid beeldverslag van deze activiteit vind je nu op “Knokke-Heist in beeld”, de fotogalerij in de rubriek “Over Knokke-Heist” op de vernieuwde website www.knokke-heist.be Het beeldverslag kan men HIER direct bekijken. 

Zoeken naar vermisten Baltic Ace gestaakt

De zoektocht naar de vermiste opvarenden van de Baltic Ace is definitief gestaakt. Het schip was begin vorige maand kort na het vertrek uit Zeebrugge gezonken na een aanvaring met een vrachtschip dat op weg was naar Antwerpen.  Het wrak ligt op 40 meter diepte, circa 75 kilometer buiten de kust. Duikers van de Nederlandse marine hebben rond en onder het wrak gekeken, maar hebben geen lichamen aangetroffen. Eerdere zoekacties van de marine leverden ook niets op. De lichamen van vijf opvarenden van de Baltic Ace werden kort na de ramp teruggevonden. Zes bemanningsleden worden nog steeds vermist. Slechts dertien opvarenden van de Baltic Ace konden worden gered.

“Ruis” moet gehoorschade bespreekbaar maken

Ook in Knokke-Heist ontvangen de scholen eerstdaags de kortfilm “Ruis”. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege stuurt de film trouwens naar 800 Vlaamse scholen. Ze doet dat om jongeren te sensibiliseren voor gehoorschade en het probleem bespreekbaar te maken. 'Ruis' is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Dietrich Hectors, die na gehoorschade uit het leven stapte. Zijn tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor lawaai) bezorgde hem namelijk ondraaglijk leed. De Vlaamse overheid roept nu de leerkrachten op om de film met hun leerlingen te bekijken en te bespreken. Volgens recente cijfers van professor Bart Vinck komen er in Vlaanderen ieder jaar 20.000 jongeren bij met belangrijke gehoorschade. Bijna de helft van de jongeren heeft na het uitgaan 1 tot 12 uur last van een fluittoon, wat al wijst op gehoorschade. Zeven op de tien jongeren zijn zich bewust van de risico’s van te veel lawaai, maar doet niks om gehoorschade te voorkomen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist in de voorbije periode vind je HIER.

Sportstories in Knokke-Heist

Op woensdag 16 Januari om 20.30 uur brengt Stef Wijnants “Sportstories” naar Knokke-Heist. Stef Wijnants, presentator van Sportweekend, bundelt de beste sportverhalen en -prestaties en trekt met een live-karavaan aan bekende namen door Vlaanderen. Stef brengt volgende gasten mee naar Scharpoord: Peter Vandenbempt, Annelien Coorevits en Dimitri Verhulst, plus Steven Goegebeur als sportcomedian. Het uitgebreide beeldmateriaal wordt bovendien van ironische commentaar voorzien door Sporza-verslaggever Chris Picavet. Het publiek wordt ook vergast op een live-interview met Yves Depoorter, sportman van 2012 in Knokke-Heist.

Voor info en tickets: www.ccknokkeheist.be

Provincie organiseert cursus ‘Zeeanimator’

In maart organiseert de provincie West-Vlaanderen opnieuw een cursus Zeeanimator. Dat gebeurt in de aanloop naar de Week van de Zee, die dit jaar gehouden wordt van 26 april tot 12 mei. Daartoe werden heel wat veldwerkpakketten ontwikkeld om met kinderen uit het basisonderwijs natuur en milieu aan zee te ontdekken. Tijdens de 3-daagse cursus leren de participanten werken met drie van deze pakketten. Er wordt ook aandacht besteed aan het omgaan met een groep kinderen en hoe men kinderen het best bij het onderwerp kan betrekken. Om de cursus te volgen is er geen specifieke voorkennis nodig. Nadien kan de zeeanimator door een gemeente, school of vereniging ingeschakeld worden om een groep te begeleiden.

Praktisch: 5, 12 en 19 maart 2013, 3 dinsdagen van 9.30 tot 16.30 uur
Plaats: De Wielingen – Graaf Jansdijk 18 te Wenduine (De Haan)
Meer info: www.weekvandezee.be bij Steunpunt NME Kust T 059 34 01 64 – claude.willaert@west-vlaanderen.be    Inschrijven kan tot 1 maart.

10.1.13

Hinder kusttram

Er zijn problemen met de kusttram. Tussen Wenduine Harendijke en Oostende wordt sinds donderdagmorgen met pendelbussen gereden. Dat komt omdat een vrachtauto de bovenleiding van de tram heeft afgereden in Bredene. Vanaf Wenduine Harendijke naar Knokke-Heist rijdt de kusttram wel. Maar, door het inzetten van de bussen kampt men met enige vertraging. De hinder zou nog tot in de late namiddag voortduren. 

Eerste Klink & Drink Knokke-Heist gezelligste aan onze kust

De allereerste Klink & Drink nu zondag om 11 uur op het Verweeplein in Knokke-Heist belooft de gezelligste nieuwjaarshappening te worden aan onze kust. Naast de optredens is deze eerste gemeentelijke meet & greet vooral bedoeld als een sociaal gebeuren. Daarbij kunnen gemeentebestuur, inwoners, tweedeverblijvers en toeristen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Omdat een gesprek nu eenmaal altijd beter vlot met een glaasje erbij laat men de nodige hartverwarmende dranken aanrukken. Als Fairtrade gemeente mogen de producten van Oxfam Wereldwinkel natuurlijk niet op deze nieuwjaarsreceptie ontbreken. Zo ontkurken vrijwilligers een 250-tal flessen met schuimwijn uit de wijngaarden ten noorden van de Zuid-Afrikaanse Westkaap. Ook is er Cubaanse rum, warme chocolademelk en glühwein.  Verder stromen in samenwerking met brouwerij Moortgat uit 8 tapkranen een kleine duizend liter bier. Ten slotte heeft het gemeentebestuur 11 vaten La Chouffe uit Achouffe laten aanrukken.

Junior Journalisten

De voorbije maanden hebben in Knokke-Heist bijna 400 leerlingen uit 5de en 6de leerjaar van de basisscholen deelgenomen aan de jaarlijkse Junior Journalistenwedstrijd. Het gaat om een initiatief van het Davidsfonds Knokke en Westkapelle. Het was meteen de 20ste keer dat de wedstrijd werd georganiseerd. Dit keer gebeurde dat rond het thema "Culinair". In totaal stroomden 39 deelnemers door naar de finale; een record. Wie uiteindelijk de wedstrijd wint wordt op zondag 20 januari bekend gemaakt in het kader van “Toast Literair” in de Scharpoord Bibliotheek. 

Hou de kauw uit je schouw

In Knokke-Heist waarschuwt het gemeentebestuur inwoners voor het gevaar van kauwnesten in de schouw. Ze kunnen namelijk CO-vergiftiging of een schouwbrand veroorzaken. Om te beletten dat kauwen in schouwen van woningen gaan broeden, laat je de rookgaten het best afsluiten met een metalen roostertje in inox met mazen van maximaal 3 centimeter diameter. Gebruik geen kippengaas want kauwen slagen er namelijk in de draad met hun snavel los te trekken. De kauw is een beschermde diersoort en dat geldt ook voor de eieren, jongen en nesten. Je schouw “kauwproof” maken doe je daarom het best buiten de broedperiode. Het nestmateriaal in schouwen is soms tot 2 meter dik.

Driekoningenactie groot succes

De driekoningenactie van patissiers De Maré uit Knokke-Heist en Van Mullem uit Brugge is beslist een succes. De bakkers verstopten elk een gouden oorring ter waarde van 500 euro in een driekoningentaart. Door haar drukke beroep kan de geluksvogel in Knokke-Heist, de 24-jarige Mergan Leslym, haar prijs pas later vandaag ophalen. In Brugge ging het waardevolle juweel naar de 35-jarige Hilde Tavernier. Zij was even op bezoek in onze provinciehoofdstad uit Panama, waar ze woont. Het juweel kon ze best gebruiken gezien haar woning in Midden-Amerika op kerstavond door dieven werd bezocht. Met de driekoningenactie wilden de bakkers de oude traditie nieuw leven inblazen.

3de Gastronomisch ‘Jingle Balls’-tornooi – TC Duinbergen

Met het derde gastronomische “Jingle Balls”-tornooi werd bij TC Duinbergen van oud naar nieuw getennist. In totaal waren er 11 reeksen in dubbel dames, dubbel gemengd en dubbel heren. Meer dan 40 fijne restaurants uit de Zwinregio sympathiseerden met het tornooi. De vouchers die door de restaurant-sponsors ter beschikking werden gesteld varieerden van 85 euro tot 25 euro per persoon. Een prijzenpot die door 117 duo’s van 34 verschillende clubs werd gewaardeerd. Tornooileider Christine Dewulf noteerde meteen ook 6 dubbels meer dan Jingle Balls 2011.

v.l.n.r. Finale Dubbel Gemengd 3 (10-30 punten) Vandersteen Luc, Baeyen Julie, Ackermann Annick en Ronny Lierman.  Frontman van het clubhuis, Ronny Lierman, verliest met zijn partner Julie Baeyen met 2/6-6/4-10/5.

Eerste komkommers naar Knokke-Heist

In de REO Veiling in Roeselare werden de eerste komkommers van het jaar geveild. Veertien komkommers van producent Hagewest werden tegen 9,50 euro per stuk aangekocht door Geert Baecke van Tino’s Groenten en Fruit (uit de Sluisstraat) in Westkapelle. De primeurgroente is bestemd voor een aantal restaurants in de badstad. 

9.1.13

Nieuwe “Toprestaurants in de Zwinregio” voorgesteld

In Cuines 33, het nieuwste sterrenrestaurant in Knokke-Heist, werd woensdagmiddag de vierde editie voorgesteld van de brochure ‘Toprestaurants in de Zwinregio’. Dat gebeurde onder grote mediabelangstelling en in aanwezigheid van onder meer burgemeester Lippens en de nieuwe Toerismeschepen Anthony Wittesaele. Ook de burgemeesters van Damme en Sluis waren present. Volgens het nieuwe boekwerkje bevinden zich in een straal van 22km rond de badstad niet minder dan 27 Michelin sterren. Dat is 6 sterren meer dan in 2010, en meteen de hoogste sterrendichtheid ter wereld. De website www.huffingtonpost.com maakte een rangschikking op van grote steden met de meeste Michelinsterren ter wereld (+100.000 inwoners). In deze lijst komen namen voor zoals Parijs, Osaka en San Francisco. Kyoto prijkt helemaal bovenaan met 9,3 sterren per 100.000 inwoners. De Zwinregio profileert zich al enkele jaren als het mekka van de gastronomie. En meer dan terecht! Indien we de Zwinregio aan diezelfde rekensom onderwerpen, staat Kyoto niet langer op nummer één. De Zwinregio biedt 13,2 sterren per 100.000 inwoners. En er is meer! Liefst 39 restaurants in de regio halen minimum 14 punten in de Gault&Millau 2013. Ze verwennen de klanten met eigen specialiteiten, streekgerechten of hoogstandjes uit de internationale keuken. ‘Toprestaurants in de Zwinregio 2013’ kan je online raadplegen of je kan de brochure aanvragen bij toerisme Knokke-Heist vzw, Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist, T 050 630 380 of toerisme@knokke-heist.be

Een fotoverslag van de hand van Christel Bedert kun je HIER bekijken.   

Frank Vanleenhove Krak van Knokke-Heist

Frank Vanleenhove is door de lezers van het Brugsch Handelsblad uitgeroepen tot Krak van Knokke-Heist. Claudine De Groote eindigde op de 2de plaats en Martin Vanden Broucke werd 3de. Vrijdag wordt Claudine uitgebreid voorgesteld in de Krant van West-Vlaanderen. Krak Frank Vanleenhove komt op vrijdag 18 januari paginagroot aan het woord. In “KH Vandaag” van woensdag wordt alvast de schijnwerper gericht op de bronzen Krak Martin Vanden Broucke.

Betuttelingszaak rond rookterras in Knokke uitgesteld

De onduidelijkheid van de betuttelingswetgeving rond het rookverbod blijft de uitbater van de Cap Nord in de Lippenslaan problemen bezorgen. Woensdag moest de rechter in Brugge voor  duidelijkheid zorgen, maar het vonnis werd uitgesteld naar 20 februari. De uitbater van de brasserie kijkt tegen een boete aan die kan oplopen tot 1.800 euro voor inbreuken tegen het rookverbod. De man ontkent de inbreuken omdat volgens één van de omzendbrieven zijn rookterras voldoet aan de normen. Het probleem is dat de wet onduidelijk is. In een omzendbrief van 20 maart vorig jaar stond dat één kant van het rookterras permanent en volledig open moet zijn. Maar in een omzendbrief van enkele maanden daarvoor stond dat één kant ten allen tijd moet kunnen worden opengezet. De discussie raakt kant noch wel, te meer daar een controleur zei dat roken op het bewuste rookterras enkel toegelaten was in de zomer en niet in de winter…  

Kortere sluitingstijd slagbomen spoorovergang Sportoase

De sluitingstijd van de  slagbomen van de spoorovergang naar het zwemcomplex Sportoase in Knokke-Heist wordt binnenkort ingekort. Dat heeft Staatssecretaris Melchior Wathelet zopas gezegd in de Commissie voor de Infrastructuur, het Verkeer en de Overheidsbedrijven. De mededeling kwam er in antwoord op een opvolgingsvraag van volksvertegenwoordiger Tanguy Veys van het Vlaams Belang. Sedert augustus wordt het nieuwe zwembad bij het Duinenwatermeer in Knokke-Heist druk gebruikt. De halve slagbomen bij de spoorovergang blijven echter steeds zeer lang naar beneden, ook als er nergens een trein te bekennen is. Dat komt onder meer omdat de treinstellen bij vertrek uit Knokke (en in de andere richting uit Duinbergen) zeer traag rijden. Tijdens een eerdere vergadering had de Staatssecretaris reeds bevestigd “dat de sluitingstijd van de overweg nummer 79 op de spoorlijn 51 B te Knokke langer is dan gebruikelijk. Dat is wellicht een reden voor sommige weggebruikers om de wegverkeersregels met de voeten te treden en te slalommen tussen de gesloten slagbomen.” In november heeft een ongeduldige bestuurder trouwens één van de slagbomen afgereden…  Met hoeveel seconden de sluitingstijd van de slagbomen zal worden ingekort kon de staatssecretaris dinsdag nog niet meedelen. “Nadere details over het aantal seconden van de verkorting en over de periode vanaf wanneer de verkorte sluitingstijd van toepassing zal zijn, worden op dit moment nog door de bevoegde diensten van Infrabel bestudeerd”, aldus Melchior Wathelet.

Autovandaal ingerekend

De politie van Knokke-Heist heeft een man uit de badstad opgepakt die verantwoordelijk is voor het beschadigen van een zestal wagens die in de Knokkestraat geparkeerd stonden. De politie had de eigenaars van de wagens trouwens aangemaand klacht in te dienen tegen de vandaal in kwestie. De man heeft ondertussen beloofd dat hij alle schade aan de voertuigen zal vergoeden.

Ook eigenaar gevaarlijke hond wil weg uit Essendreef

De eigenaar van de Napolitaanse Mastiff die op 21 december in de Essendreef in Knokke-Heist een postbode aanviel en ernstig verwondde overweegt nu om ook zelf uit de buurt te verhuizen. Eerder werd de gevaarlijke hond reeds bij familie in Limburg ondergebracht waardoor de postbedeling in de straat in Westkapelle werd hervat. In een schrijven aan de gemeente zegt de eigenaar van de hond nu, dat hij met z’n gezin zo snel mogelijk ook zelf de Essendreef wil verlaten, van zohaast hij een aanvaardbare prijs krijgt voor zijn woning. Door het weghalen van de gevaarlijke hond uit de gemeente hoeft het schepencollege de zaak vrijdag niet meer uitvoerig te bespreken. Het dossier met adviezen van de Preventiedienst en de Lokale Politie zal wel de basis vormen om na te denken over de vraag: hoe een lokale overheid een hondenvriendelijk beleid kan voeren met respect voor de veiligheid van de burger en de postbode in het bijzonder.

Opletten voor vaatjes die aanspoelen

Onze noorderburen waarschuwen dat vaten met chemicaliën op de stranden kunnen aanspoelen. De mededeling kwam er nadat op de kust van Ouddorp door een wandelaar een vat met tetrachlorethyleen werd aangetroffen. Volgens het bericht is het vat mogelijk afkomstig van het in december gezonken schip Baltic Ace, maar dat is volgens de Kustwacht niet zeker. Het gaat om een licht groen vat van 15 liter met opdruk VN 1897. Tetrachlorethyleen wordt onder meer gebruikt voor het chemisch reinigen van kleding. De vloeistof is brandbaar bij kamertemperatuur, schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor de gezondheid. Met name het gemeentebestuur van Vlissingen heeft strandwandelaars woensdag aangemaand contact met vaatjes te vermijden die op het strand aanspoelen en onmiddellijk de overheid te verwittigen. 

8.1.13

Tussentijdse resultaten BoB-campagne in Knokke-Heist

Tijdens de BoB-campagne rond de eindejaars- en nieuwjaarsperiode heeft de lokale politie Damme/Knokke-Heist reeds 605 ademtests afgenomen. Tot nu toe bliezen 43 personen van de gecontroleerde bestuurders positief, dat komt neer op 7 procent. Van 26 automobilisten werd het rijbewijs ingetrokken. Verder bevonden 8 bestuurders zich in de "alertfase". De campagne wordt momenteel nog verder gezet. 

OCMW-raad geïnstalleerd


Ook in Knokke-Heist werd maandagavond, zoals op de meeste plaatsen in ons land, de nieuwe OCMW-raad geïnstalleerd. Dat gebeurde onder ruime belangstelling in de raadzaal van het Sociaal Huis. Alle elf de raadsleden legden de eed af in handen van burgemeester Lippens. Kathleen van der Hooft werd door de negen raadsleden van de partij Gemeentebelangen voorgedragen en conform de regelgeving verkozen tot Voorzitter.  De nieuwe voorzitter bevindt zich meteen op vertrouwd terrein. Kathleen van der Hooft stond namelijk reeds tweemaal aan het roer van het OCMW, van 1989 tot 1994 en van 2001 tot 2006. Als Voorzitter van het OCMW is zij eveneens lid van het schepencollege van Knokke-Heist.  Op de zitting werden tevens vijf leden van het Bijzonder comité sociale dienst aangeduid. Dit comité komt twee maal per maand bijeen onder leiding van de Voorzitter van het OCMW achter gesloten deuren en beslist op basis van een sociaal onderzoek over de individuele steunverlening. Op het einde van de vergadering overhandigde Kathleen van der Hooft een ruiker bloemen aan haar voorgangster, Annie Vandenbussche uit dank voor de realisaties van de voorbije legislatuur en de uitbouw van het Sociaal Huis. Daarop overhandigde Annie Vandenbussche de sleutel van het Sociaal Huis aan de nieuwe Voorzitter. 

Passanten in de Lippenslaan in de lift


In een aantal steden in ons land werd in oktober vorig jaar in de belangrijkste winkelstraten een passantentelling gehouden door het onderzoeksbureau Fastigon. Dat gebeurde al voor de zevende keer op 12 jaar tijd. De resultaten werden zopas bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de Lippenslaan in Knokke-Heist duidelijk in de lift zit. Er werden namelijk 50.000 passanten geteld. Dat zijn er 10.000 meer dan bij de vorige telling. Het aantal voorbijgangers in winkelstraten is een belangrijke indicator voor het functioneren van de kleinhandelssector in een bepaald winkelgebied. De Antwerpse Meir is met 290.000 passanten de absolute koploper in ons land. 

Vorst - Forest


Op vrijdag 11 januari is er om 20.30 u in het Knokke-Heistse Scharpoord de voorstelling Vorst-Forest van het gezelschap Compagnie Cecilia & KVS, dat staat voor sterk beeldend en fysiek theater. De acteurs Titus De Voogdt en Johan Heldenbergh vullen elkaar aan: klein tegenover groot, rap tegenover traag. In de voorstelling zijn ze twee goede vrienden die weinig woorden nodig hebben. Samen zijn ze tegen de lamp gelopen. Samen zaten ze in de gevangenis. Samen beleven ze hun voorwaardelijke invrijheidstelling, mét contactverbod. Behalve beweging en stiltes zit er ook veel muziek in de voorstelling. ‘Het is een eerlijke, mooie voorstelling, waarin iets gebeurt wat je raakt, waar het spelplezier van afspat en die, ondanks de woordenloosheid, geen seconde verveelt. Veel meer moet dat eigenlijk niet zijn.’ (De Morgen) 

Titus De Voogdt & Johan Heldenbergh (creatie & spel), Zouzou Ben Chikha, Helder Deploige & Lotte Vandersteene, Hanne Vandersteende (spel), Michiel Van Cauwelaert (scenografie), Koen Demeyere, Lieven Symaeys (realisatie), Danny Willems (fotografie), KVS en Compagnie Cecila (productie)

Solden trekken noorderburen aan


Circa tien procent van de omzet tijdens de 'solden' in Knokke-Heist en Antwerpen is voor rekening van Nederlandse klanten. Dat blijkt uit onderzoek van de ondernemersorganisatie Mode Unie. Onze noorderburen worden aangetrokken omdat de kortingen bij ons meestal een flink stuk hoger liggen dan in Nederland. Andere reden voor de klanten om de grens over te steken is het feit dat de koopjes in Vlaanderen in alle winkels op hetzelfde moment gebeuren. In Nederland worden kortingen verspreid over het hele jaar gegeven op initiatief van de winkeliers zelf. 

Gratis ophaling kerstbomen


In Knokke-Heist worden kerstbomen zonder potten en versieringen en met een maximum lengte van 1,5 meter  heel de  maand januari gratis opgehaald door afvalconcessionaris Horizon Net.  Het gemeentebestuur en Horizon Net vragen de bevolking wel om kerstbomen enkel aan te bieden op de dag vóór de inzameling van tuinafval en dit vanaf 19 uur. De dagen van tuinafvalinzameling vindt men terug op de afvalkalender.

Voor meer informatie kan men HIER terecht.  

Zeeweg van Bilbao naar Engeland loopt via Zeebrugge


De roro-schepen van Transfennica’s lijndienst op Bilbao worden in Zeebrugge vanaf nu op de terminal van P&O Ferries behandeld. Voorheen werden de vrachters behandeld in het Wielingendok. P&O zorgt voor het lossen en laden van de schepen. Verder regelt de rederij het dat trailers/containers met eindbestemming UK op het eerste schip meegaan naar Tilbury, Hull of Teesport. Met dagelijkse afvaarten zal de transittijd naar Engeland beter concurreren met het wegvervoer dan voorheen het geval was. Transfennica biedt 2 afvaarten per week, op dinsdag en vrijdag, in beide richtingen, tussen Zeebrugge en Bilbao. De overtocht duurt 38 uur. Met de dagelijkse aansluitingen naar Tilbury, Hull en Teesport wordt de markt nu perfecte mogelijkheden geboden om de juiste route te kiezen. Met deze zogeheten “Landbridge” krijgen vooral Engelse klanten een additionele route en kansen om kosten te besparen. De service is een perfect alternatief voor de weg en dure Franse tolwegen worden vermeden. Iedere dag zijn honderden trucks onderweg tussen Spanje/Portugal en het Verenigd Koninkrijk. De meeste trucks gaan over de weg en via Frankrijk naar Engeland. In de toekomst zullen meer bedrijven die gewend zijn om onbegeleid te werken via de zeeroute van Bilbao via Zeebrugge naar Engeland verscheept worden. Zo zijn aanzienlijke besparingen mogelijk en wordt nauwelijks aan transittijd ingeleverd.

7.1.13

Weer post in de Essendreef in Knokke-Heist


De post wordt opnieuw bedeeld in de Essendreef in Westkapelle. De bedeling werd gestaakt nadat een Napolitaanse Mastiffhond op 21 december een postbode zwaar had toegetakeld. De eigenaar van de gevaarlijke hond is nu gezwicht voor het protest van de buren en zware druk van de hele badstad. Omwonenden waren ook gestart met een petitie. De man heeft de hond nu ondergebracht bij familieleden in Limburg. De eigenaar van het dier zal nu evenwel nog moeten opdraaien voor de kosten voor schade en leed die zijn hond heeft aangericht. 

Kerstboomverbranding Jeugdraad


Op zondag 13 januari organiseren de jongeren in Knokke-Heist op initiatief van de Jeugdraad de jaarlijkse kerstboomverbranding. Zo wordt een traditie die dateert uit de Victoriaanse tijd in ere gehouden. Wie na de feestdagen uitgekeken is op de kerstboom kan vanaf 14 uur terecht op het strand ter hoogte van het Rubensplein. Breng uw boom mee en onder het genot van een winters hartverwarmend drankje kunt u in de sfeervolle tent genieten van het vuurfestijn. Wie een boom meebrengt krijgt een gratis consumptie.

Voetbal in de regio


Het was een prima voetbalzondag voor FC Knokke en FC Heist. In Tweede Provinciale A bracht het plaatselijk derby tussen VV Westkapelle en FC Knokke veel volk op de been. Knokke won met liefst 0-7 van de tegenpartij. In het klassement staat Knokke met 37 punten op de tweede plaats, op slechts één punt van leider Oudenburg. Westkapelle staat elfde met 19 punten. In Derde Provinciale B eindigde de wedstrijd tussen Ruddervoorde en Heist in een 0-1 stand. Steenbrugge won met 1-0 van Moerkerke. Heist blijft aan de leiding in de rangschikking met 43 punten; dat is 11 punten voorsprong op de nummer twee in het klassement. Moerkerke staat zevende met 25 punten. In Vierde Provinciale B was er de ontmoeting tussen Lissewege en Zeebrugge. De eindstand: 1-1. Zeebrugge staat nu derde in de rangschikking met 33 punten. 

Steeds minder zwerfkatten in Knokke-Heist


Het kattenbeheersingsproject “Willem” in Knokke-Heist lijkt na ruim 10 jaar inzet duidelijk vruchten af te werpen. Sinds de start in 2001 werden op 259 verschillende plaatsen in de badstad in totaal 1.027 zwerfkatten gevangen. Daarvan moesten een 150-tal zieke dieren geëuthanaseerd worden. De rest van de dieren werd gesteriliseerd, waarna ze terug in een geschikte leefomgeving geplaatst werden. Vorig jaar werden slechts 32 katten gevangen, tien minder dan in 2011. Dierenartsen hebben 5 castraties, 23 sterilisaties en 4 euthanasieën uitgevoerd. Van de 28 in leven blijvende poezen werden er 22 teruggeplaatst en 2 geadopteerd. De dalende trend wijst erop dat het kattenbeheersingsproject duidelijk resultaten oplevert. Het vangen en verzorgen van de dieren door vrijwilligers van Knokke(n) voor Dieren heeft vorig jaar ruim 3.000 euro gekost. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft beslist om het project verder te zetten ten einde op langere termijn tot een controleerbare en gezonde zwerfkattenpopulatie in de gemeente te komen.

Maggid: "Modern Times" in Scharpoord


Vandaag maandag 7 januari om 14.30 uur en om 20.30 uur kunnen filmliefhebbers in het Knokke-Heistse Scharpoord genieten van Chaplins “Modern Times”, begeleid door het live orkest Maggid met originele muziek van Klaas Van Heddeghem in combinatie met pure improvisatie. Modern Times is misschien wel de meest iconische van Chaplins flms: tijdloze visuele humor gaat hand in hand met niet mis te verstane maatschappijkritiek. In zijn rol van “tramp” moet Chaplin zien te overleven in een tijd waarin alles snel verandert: de massaproductie en lopende band, de Grote Depressie van de jaren ‘30, de sociale onlusten enzovoort. Chaplin heeft vooral oog voor de miserabele omstandigheden die deze “vooruitgang” voor de gewone mensen heeft geschapen. Toch ziet hij nog een positieve noot in de steun die mensen elkaar kunnen geven in tijden van nood, en natuurlijk in de liefde. Met dit project betreedt Maggid voor hun nieuw terrein. De groep legde zich tot voor kort vooral toe op improvisatie met Oosterse muziek. Ze wonnen dit jaar in München de “Mosche Beregovski Award”, en spelen in de nasleep daarvan op verschillende Duitse wereldmuziekfestivals in o.a. Weimar en Augsburg.

Wegenwerken weer van start


Met het eindejaarsverlof achter de rug starten in Knokke-Heist deze maand heel wat wegenwerken. In december werd een nieuwe glasvezelbrug geplaatst over de Isabellavaart naast manège Pondorosa in de Kalfstraat. Van zodra de akkers wat uitgedroogd zijn, zal de aannemer beginnen met de aanleg van het ruiterpad richting Graaf Jansdijk. Tussen de Koningslaan en de Parmentierlaan in Knokke zijn de werken aan de nutsleidingen uitgevoerd en gaat de aannemer verder met de aanleg van de riolering en de huisaansluitingen. In de Nieuwpoortstraat begint de aannemer op 4 februari -na de afwerking van de nutsleidingen- met de rioleringswerken. Nog in Knokke staan uitgebreide werken op het programma in het Vlaamspad. Aannemer Coppens start er op 28 januari met het rooien van de bomen. Vanaf 4 februari zal het Waterbedrijf beginnen met de aanleg van een noodleiding. Op 18 februari is de eigenlijke start voorzien van de rioleringswerken. Vanaf 15 april zouden Eandis, Belgacom en Telenet de nutsleidingen vernieuwen. Deze opdracht zal ongeveer 2 maanden in beslag nemen. Als alles volgens planning verloopt, start de heraanleg van de bovenbouw van het Vlaams pad begin juni. In de Hermans Lybaertstraat in Heist is Aswebo maandagmorgen gestart met fase 2 van de rioleringswerken tussen de Antoniusstraat en de Kerkstraat. Momenteel wordt bij de deelkern Heulebrug ook de busdoorsteek Ruitingen-Scheurleg gerealiseerd. De werken zullen 4 tot 5 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Brand St Jorisstraat Knokke


In het woongedeelte boven een loods in de Sint Jorisstraat in Knokke heeft zondagavond brand gewoed. Het vuur is vermoedelijk ontstaan in de dampkap in de keuken. De brandweer was snel ter plaatse zodat het vuur snel kon geblust worden. Er is veel rookschade in het pand. Met de waterschade valt het volgens de brandweer nogal mee. Persoonlijke ongevallen hebben zich niet voorgedaan.  

Nieuwe Miss België verkozen in Knokke-Heist


In het Casino Knokke is zondagavond de 19-jarige Noémi Happart uit het Luikse Grâce-Hollogne tijdens een afvallingswedstrijd verkozen tot 78ste Miss België.  Ze volgt Laura Beyne op die het afgelopen jaar het kroontje mocht dragen. In totaal namen 20 kandidaten het tegen mekaar op, waaronder de Limburgse Leen Geysen, die kampte met de bof. De Marokkaans-Belgische Shérine Dandoy werd eerste eredame. En misskandidate Melissa Vingerhoed werd tweede eredame. Cameron Diaz look-a-like Noémi Happart is trouwens geen familie van de beruchte politieke boers Happart. De studente psychologie ontpopte zich de jongste weken tot een echt professioneel model en haalde zo de titel binnen.

6.1.13

Genomineerden sporttrofeeën


De Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist heeft in het weekend de genomineerden gekozen die in aanmerking komen voor de sporttrofeeën 2012. Met de namen voor de titel sportvrouw gaat het om Martine Aerts, Greet Allemeersch en Valerie Koentges. De genomineerden voor de titel sportman zijn Roland Boussemaere, Henri Delheye en Jelle Vandevyvere. In de running voor de titel van sportclub van het jaar zijn BC Namedis Chape Knokke-Heist en Mountainbikeclub Wacky Racers. De genomineerden vaar de titel beloftevolle jongere zijn Louis Decoster, Anthony Helsmoortel en Ray Lodens. Uiteindelijk werd  enkel de Tumblingploeg Gym Knokke-Heist in aanmerking genomen voor de nominatie voor titel van jeugdploeg van het jaar. De laureaten van de diverse onderscheidingen worden door een gerechtsdeurwaarder bekend gemaakt tijdens de officiële huldiging in het Casino van Knokke-Heist ter gelegenheid van de “Nacht van de Sport” op zaterdag 23 februari. 

10.000ste bezoeker voor tentoonstelling in Knokke-Heist

Curator Danny Lannoy mocht afgelopen weekend de 10.000ste bezoeker verwelkomen op de kunsttentoonstelling “Van het Atelier naar de Kust”. Het ging om het echtpaar Van Reeth uit Gent. Koen Van Reeth mocht meteen een gratis boek over de tentoonstelling meer naar huis nemen namens het Sincfala Museum, organisator van de expositie. Maandag is de tentoonstelling z’n laatste week ingegaan. Men kan er nog tot zondag 13 januari terecht; elke dag van 10 tot 19u.

Flauwe december en januari voor ferry’s


Traditiegetrouw gaan de ferry's meestal in januari - een kalme maand - er even uit voor een onderhoudsbeurt in een droogdok. Bij P&O Ferries is het eerst de beurt aan de Pride of Hull en die wordt momenteel op de Rotterdamlijn vervangen door de Pride of Bruges die voornamelijk op de Zeebrugge/Hull-lijn vaart. Meteen vallen in onze kusthaven een aantal afvaarten weg.  Binnen enkele weken zitten  de vervangingen er al weer op en varen alle schepen van de Noordzeedienst op hun gewone lijnen. P&O Ferries Dover trok de nog bijna nieuwe Spirit of France voor veertien dagen uit de dienst voor een droogdokbeurt in Duinkerken bij Arno.  Dat zo'n groot schip in een Kerstperiode kon worden gemist op  Calais/Dover bewijst meteen dat de tijden van de records inzake ferryverkeer rond de jaarwissel tot het verleden behoren. Het is al ruim vijf jaar geleden dat nog grote aantallen passagiers en auto's - vooral Britten - werden verscheept op de korte Kanaalroute rond de kerstperiode. Verder legde MyFerryLink gedurende veertien dagen de vrachter Nord Pas de Calais aan de kade.