19.12.09

Knokke-Heistenaar is Fine Art Fotograaf van het jaar

Tom Jones van Jones Photography in Knokke-Heist heeft de Europese titel van ‘European Fine Art Photographer of the Year 2009’ in de wacht gesleept. Het is uitzonderlijk, dat een Belgische beroepsfotograaf deze titel in ontvangst mag nemen. De uitreiking van de award gebeurde in het Antwerpse Fotomuseum door de Ierse voorzitter Neil Warner in aanwezigheid van de Italiaanse Chief Executive Officer Guiseppe Scozzi. Aan de prestigieuze wedstrijd werd deelgenomen door fotografen uit 21 Europese landen. Na de prijsuitreiking volgde de openening van de bijhorende tentoonstelling in aanwezigheid van heel wat buitenlandse fotografen. De tentoonstelling in het Fotomuseum (Waalsekaai 47, Antwerpen) loopt nog tot begin januari. Daarna zijn de foto's te bewonderen tijdens een rondreizende tentoonstelling die onder meer Moskou, Madrid, Milaan en Lissabon aandoet.

Meer info:
http://www.europeanphotographers.eu/
www.sylviajones.be
www.jonesphotography.be

Knokke-Heist gekant tegen dwarsen Knokkestraat door de kusttram

Tijdens de gemeenteraad in Knokke werd ondermeer een opdracht goedgekeurd voor de opmaak van een studie voor de verkeersverbinding tussen de Natiënlaan en het Maurice Lippensplein. Het gaat om een investering van een kleine 70.000 euro. In dat verband merkte Open-VLD raadslid Kathleen van der Hooft op, dat het hoog tijd wordt voor de gemeente om te protesteren tegen de plannen van De Lijn. De vervoermaatschappij wil namelijk met de kusttram ter hoogte van het treinstation van Knokke op twee plaatsen de Knokkestraat dwarsen. Op die manier moeten trein, tram en bus samengebracht worden. Burgemeester Lippens verklaarde ook tegen een dergelijk plan te zijn. Een jaar geleden zei de burgervader trouwens al, dat door de plannen van De Lijn de Knokkestraat wel eens een doodlopende weg zou kunnen worden.

Ondernemers willen haventje in Cadzand-Bad terug

Een aantal ondernemers in Cadzand-Bad heeft zich verenigd in de Stichting Promotie Cadzand. Hun eerste doel: een kleine jachthaven bij Cadzand-Bad, waar het afwateringskanaal in zee uitmondt bij hotel-bowling De Schelde. Het was in 1902, dat daar een kleine haven werd ingericht voor de overslag van landbouwproducten. Er lagen ook enkele vissersschepen. Bootjes treft men er al zestig jaar niet meer aan. Maar als het aan de ondrnemers ligt gaat dit veranderen. Binnen een paar jaar worden op die plaats namelijk kustversterkingswerken uitgevoerd. Er komen daar twee strekdammen in zee. Door een bocht in één van die dammen te maken willen de ondernemers dat de overhead een kleine zeilhaven creëert voor zo’n 60 passagevaartuigen.

18.12.09

Minister Bourgeois op werkbezoek naar Knokke-Heist

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois brengt dinsdag een bezoek aan Knokke-Heist. Tijdens een werkvergadering bespreken de minister en het gemeentebestuur enkele actuele dossiers met betrekking tot het toerismebeleid van de kustgemeente. Het gaat onder meer om de verdere uitbouw van de Vlaamse Kust tot een moderne aantrekkelijke toeristische trekpleister. Ook op de agenda: enkele concrete toeristische infrastructuurprojecten die Knokke-Heist plant en de impact van het gemeentedecreet op de gemeentelijke werking. Nadien bezoekt de minister 'Horizon 8300', de tentoonstelling over de geplande grote infrastructuurprojecten in de badstad.

Knokke-Heistse juwelier bestolen in Brussel

Hugo Gits van de ‘Jewel Gallery’ in Knokke is in de bar van het Brusselse Conrad Hotel beroofd van 3 peperdure en exclusieve horloges. Gits, een bekend diamantair en kenner van antieke juwelen, had in het goed beveiligde hotel een zakelijke afspraak met een directielid van het Zwitserse horlogemerk Bovet. In zijn aktetas drie horloges met een totale waarde van zo’n 75.000 euro. Plots bleek de aktetas echter verdwenen. Op camerabeelden is te zien hoe een chic geklede man zich in het gezelschap mengde en de tas ongemerkt meenam. Aangezien de horloges zo kostbaar zijn heeft de Knokke-Heistse juwelier nu een premie uitgeloofd van 2.500 euro per horloge voor wie een tip kan geven, die de leidt tot het terugvinden van de gestolen uurwerken.

"Knal for Life” in Knokke-Heist

Komende woensdag, 23 december, organiseren Thomas en Michael van het jongereninitiatief Knal! met al wie zin heeft een opmerkelijke "Walk Of Life". Om 8.30u vertrekken ze te voet bij de Margaretakerk in Knokke richting het Glazen Huis van Studio Brussel in Gent. Daar zullen ze een vuurpijl afschieten die in gans het land te horen zal zijn. Deze knal moet heel Vlaanderen letterlijk wakker schudden voor het sociale project "Music for Life", dat dit jaar in het teken staat van de strijd tegen malaria. Daarna volgt een gift voor het project, waaraan iedereen kan meehelpen.

- meer dan €30 kan je op de Knal!rekening for life storten: 738-0223165-87 met vermelding "Knal for life"
- minder dan €30 kan je ons zelf afgeven op dinsdag 22 december tussen 19u en 20u op de Kerstmarkt in Knokke of op woensdag 23 december om 8u bij de start van het project!

Meer informatie kan je vinden op
www.knalvzw.be en op de facebookgroep van Knal!
Nog vragen, aarzel niet en contacteer ons: 0476.44.13.15

Voetbalwedstrijd leerlingen-leerkrachten KA Zwinstede

Vrijdag vond in sporthal De Stormmeeuw een voetbalwedstrijd plaats tussen leerlingen en leerkrachten van het Koninklijk Atheneum Zwinstede van Knokke-Heist. De aftrap werd gegeven door Frederik Boi, sterspeler bij Cercle Brugge. De leerlingen begonnen de wedstrijd aan een verschroeiend tempo en kwamen al snel 0-2 voor. Enkele tactische ingrepen van het trainerstrio Yvan Ryckx, Franklin Janssens en Roland Deketelaere deden de wedstrijd echter kantelen. Nog voor de rust sloegen de leerkrachten hard terug met 5 doelpunten op rij. In de tweede helft werd het nog behoorlijk spannend. De leerlingen kwamen nog terug tot 5-4 met twee fantastische doelpunten. Vlak voor het eindsignaal kreeg Dennis Deketelaere nog een bal op de paal, maar uiteindelijk viel er geen doelpunt meer. Een terugwedstrijd volgt later dit jaar.

Heraanleg voetpaden Kragendijk pas op 11 januari

De heraanleg van de trottoirs in de Kragendijk tussen de Natiënlaan en Kragendijk start pas op maandag 11 januari 2010, dit is 1 week later dan oorspronkelijk voorzien. De aannemer liet weten, dat door de slechte weersomstandigheden zijn planning op andere werven vertraging heeft opgelopen. Op 11 januari wordt eerst het trottoir aan de kant met de onpare huisnummers opgebroken. Er komt een nieuwe laagspanningskabel, en tot aan huisnummer 14 een nieuwe waterleiding. Begin februari komt dan de stoep aan de pare kant aan de beurt. Daar komt een hoogspanningskabel en een nieuwe gasleiding. Aan weerszijden wordt de openbare verlichting vernieuwd. De trottoirs worden midden februari heraangelegd.

Bedeling nieuwe afvalkalenders in Knokke-Heist

In Knokke-Heist worden vanaf maandag de afvalkalenders voor 2010 verdeeld in de diverse zones van de kustgemeente. Op ongeveer 30.000 adressen zal een nieuw exemplaar van deze kalender in de bus vallen. Vandaar dat de bedeling over de laatste twee weken van december wordt gespreid. De nieuwe afvalkalenders zullen net zoals de huidige ook te raadplegen zijn op de website van Knokke-Heist.


105-jarige Nelly Dubois overleden in Knokke-Heist

In het rusthuis Lindenhove in Knokke-Heist is Nelly Dubois overleden. Ze had begin dit jaar haar 105de verjaardag gevierd. Nelly werd op 22 januari 1904 geboren in Doornik. Ze is pas op 48-jarige leeftijd getrouwd, maar verloor vroeg haar man. Door contacten met een bevriende familie kwam ze uiteindelijk in een appartement in Knokke-Heist terecht. Na een val verbleef ze tijdelijk in een rusthuis in Brussel tot er zeven jaar geleden plaats voor haar was in de badstad. Toen Nelly 8 jaar oud was, is ze zeer ziek geworden en lag een tijdje op sterven. Maar ze herstelde. Vorig jaar was ze zelfs de oudste bezoekster ooit van Cavalia. Donderdag is Nelly Dubois in de badstad overleden, een maand voor haar 106de verjaardag.

Burgemeester Lippens eerste gast in ‘O(nt)roerend Goed’ van Actua-TV

Onder de noemer ‘Ontroerend Goed’ wordt burgemeester Lippens op tweede kerstdag de eerste gast in het programma 'Actua-Immo' van Marlène de Wouters op Actua-TV. In het nieuwe programma gaat Marlène elke maand op zoek naar mensen met een passie voor vastgoed. Het moet een uitzending worden waarin "bezieling, gedrevenheid, ambitie en emotie centraal staan". Leopold Lippens wordt als eerste geïnterviewd in het programma omdat hij volgens Marlène “een levende incarnatie is van de rol die vastgoed kan spelen in het leven van zowel het individu als de gemeenschap”. De eerste aflevering van 'Actua-Immo' met Marlène de Wouters wordt uitgezonden op zaterdag 26 en zondag 27 december, om 12.00 uur en daarna in de nieuwscarrousel. Alle afleveringen van 'Actua-Immo' zijn na uitzending te herbekijken in 'Actua+', het video-on-demand kanaal van Actua-TV.

Natuurpunt start jeugdwerking in Knokke-Heist

De Natuurpunt afdeling in Knokke-Heist start in de lente van volgend jaar met een eigen jeugdwerking. Volgens de organisatie is er momenteel in de badstad een schrijnend activiteitentekort voor jongeren die geïnteresseerd zijn in de natuur. Een werkgroep is momenteel druk in de weer om een jeugdprogramma voor de eerste helft van het jaar voor te bereiden. Jongeren zullen de mogelijkheid krijgen om via begeleide natuurwandelingen met ervaren natuurgidsen een beter inzicht te krijgen in de boeiende natuur, die hen omringt. Er wordt daarbij vooral gemikt op jongeren van 10 tot 16 jaar. Natuurpunt afdeling Knokke-Heist bestaat uit vrijwilligers die jarenlang praktische ervaring hebben opgebouwd in de natuur, natuurstudie en natuurbeheer.

Meer info bij: Patrick Demaecker, voorzitter Natuurpunt afdeling Knokke-Heist, tel 050/51 91 01 - patrick.demaecker@scarlet.be of Rita Croes, verantwoordelijke jeugdwerking, tel 050/51 24 17, croesrita@hotmail.com En op de website: www.natuurpuntknokke-heist.be.

Tweede 'Tussen-2-Feestenloop' in Westkapelle

Tussen kerst en nieuwjaar pakt de personeelsraad van de Brandweer Knokke-Heist voor de tweede keer uit met de 'Tussen-2-Feestenloop'. Vorig jaar namen 507 sportievelingen deel aan deze ludieke loopwedstrijd. De organisatoren mikken dit jaar op minstens evenveel deelnemers, die de calorieën van kalkoen en alcholische overdaad op een collectieve manier wensen te neutraliseren. Deze poldercorrida, op zondag 27 december, start dit keer op het Deneveplein in Westkapelle. Deelnemers kunnen kiezen uit 1 plaatselijke ronde van 3,5 km (met start om 13.45 uur) of 3 plaatselijke ronden (10 km met start om 14.30 uur). Er zijn speciale nevenklassementen voorzien, zoals een prijs voor de snelste brandweerman en -vrouw. De origineelst verklede persoon wordt beloond met een fiets, geschonken door Bike World. En de leukst uitgedoste groep kan rekenen op een avondje in Le Boudin Sauvage. Na de loopwedstrijd is er in de grote sportzaal van de Molenhoek nog een après-run met King Jazz, gevolgd door de prijsuitreiking.


Inschrijvingen: 10 km: 6 EUR vooraf online (trendy muts inclusief) - 8 EUR de dag zelf; 3,5 km: 3 EUR vooraf online (trendy muts inclusief) - 5 EUR de dag zelf.
Alle info:
www.tussen2feestenloop.be

17.12.09

Actie tegen Poolse criminelen ook in Knokke-Heist

De Federale gerechtelijke Politie heeft in ons land 23 simultane huiszoekingen verricht in het kader van een gerechtelijk onderzoek gericht tegen een Poolse criminele organisatie. Bij deze grootschalige actie werden ongeveer 150 federale en lokale politieambtenaren ingezet. Dat gebeurde hoofdzakelijk in 9 verschillende Brusselse gemeenten maar ook in Knokke-Heist. In totaal heeft de actie geleid tot de arrestatie van 19 verdachten. Verder werd een aanzienlijke hoeveelheid gestolen objecten aangetroffen zoals werfmateriaal en voertuigen. Daarnaast ook vuurwapens, verdovende middelen en baar geld. De Poolse organisatie was gespecialiseerd in de diefstal van voertuigen en werfmateriaal, diefstal in woningen, internationale autozwendel en vervalste identiteitsdocumenten.

Fluo-actie van de Jeugdraad in Knokke-Heist

De Jeugdraad heeft aan alle kinderen uit het eerste leerjaar in Knokke-Heist een fluo ‘Smiley’ sticker kado gedaan. De bedoeling is, dat ze die op een zichtbare plaats kleven, bijvoorbeeld op hun vest of boekentas. Op die manier worden de kinderen beter zichtbaar op de weg van en naar school. Heel wat scholen promoten tegenwoordig trouwens het gebruik van fluojasjes. Met de hippe fluostickers wil de Jeugdraad ook de jongste leerlingen extra aanmoedigen om zeker in de donkerste maanden van het jaar op te vallen in het verkeer.

Paden in De Zwinduinen tijdelijk open tijdens eindejaarsverlof

Tijdens het eindejaarsverlof worden de werken in het Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en polders stilgelegd. Er zullen dan even geen zware machines aanwezig zijn in het gebied. Bijgevolg zullen wandelaars en ruiters tijdens de vakantie vanop de meeste paden opnieuw kunnen genieten van het gebied. Welke paden toegankelijk zijn, is aangegeven aan de ingangen van het gebied. Fietsers worden NIET toegelaten omdat de toestand van de wegen momenteel niet geschikt is om op te fietsen. Na de eindejaarsvakantie gaat het gebied weer op slot tot aan de paasverlof. Dit met uitzondering van de Groenpleinduinen en het gebied op de hoek van de Bronlaan en de Zwinlaan. Ook de Zeedijk, Graaf Léon Lippensdreef en Hazegraspolderdijk blijven toegankelijk. De huidige werken zijn nodig om een aantal nieuwe gescheiden wandel- en fietspaden aan te leggen. Dit gebeurt in het kader van het Interreg IV A-project ‘Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek’. De betonnen paden zijn ondertussen opgebroken. De onderfundering wordt momenteel afgewerkt. Het gebroken beton wordt daarvoor herbruikt. Na Nieuwjaar wordt gestart met de eigenlijke aanleg van de nieuwe gescheiden wandel- en fietspaden.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Patrick De Klerck gaat overlegplatform Kustburgemeesters voorzitten

De Blankenbergse Schepen Patrick De Klerck werd voorgedragen als nieuwe voorzitter van het overlegplatform van de Kustburgemeesters. Burgemeester van Bredene, Willy Vanhooren, neemt namelijk eind deze maand ontslag in die functie. Het overleg van de Kustburgemeesters is een platform waarbij diverse aan de kust gerelateerde onderwerpen worden besproken en concrete standpunten worden ingenomen. In de eerste plaats zijn dit zaken die met toerisme te maken hebben.

Zeebrugse Schotlandferry verkocht aan DFDS

De Schotlandferry, die van Zeebrugge naar Rosyth vaart is verkocht. Zoals verwacht heeft A.P. Møller-Maersk zijn ferrydochter Norfolkline overgelaten aan DFDS. Tegelijkertijd neemt Maersk een aandeel van 31 procent in DFDS. De overeenkomst heeft een waarde van 346 miljoen euro. DFDS en Norfolkline hebben een gezamenlijke omzet van bijna 1,5 miljard euro en zetten 75 schepen in op 32 routes. Een van de laatst bijgekomen verbindingen is de route vanuit onze kusthaven naar Schotland. In hoeverre de overname gevolgen heeft voor het netwerk van beide ferrymaatschappijen, is nog onduidelijk. Voor DFDS betekent de overname van Norfolkline een uitbreiding van het netwerk met Het Kanaal en de Ierse Zee. De overnameprijs is verdeeld in 170 miljoen euro cash en 176 miljoen euro voor 28,8 procent van de aandelen in DFDS. Ook neemt Maersk een klein belang van Lauritzen Fonden over.

Boudewijnlaan en Koningslaan in Knokke bereikbaar tijdens verlof

Tijdens de eindejaarsvakantie zal het kruispunt met de Piers de Raveschootlaan in Knokke tijdelijk worden opengesteld. Voor het plaatselijk verkeer zal het dan mogelijk zijn om in de Boudewijnlaan van de Lippenslaan naar de Albertlaan te rijden en omgekeerd. In de Koningslaan is er een tijdelijk wandelpad in beton aangelegd ter hoogte van de Nestor de Tièrestraat en de Lispannenlaan. Deze doorsteek is bedoeld voor voetgangers, maar kan in geval van nood ook door de hulpdiensten gebruikt worden.

Poetsbeurt voor Alfred Verwee in Knokke-Heist

Ondanks een laagje sneeuw ziet het bronzen borstbeeld van kunstenaar Alfred Verwee bij het Stadhuis van Knokke er momenteel weer als nieuw uit. Woensdag heeft het bedrijf Binder Art Services uit Haarlem het beeld namelijk een stevige onderhoudsbeurt gegeven. Met gespecialiseerd materiaal werd de vogelpoep en ander vuil zorgvuldig van het schildersbeeld verwijderd. Daarna werd de bronzen buste deskundig opgepoetst zodat het beeld weer straalt in al zijn glorie. Jaarlijks worden in Knokke-Heist trouwens alle bronzen monumenten gereinigd. Dat gebeurt in het kader van Beelden in de Stad. Binder Art Services B.V. is 12 jaar geleden ontstaan uit een van de oudste bronsgieterijen van Nederland. Het bedrijf is werkzaam voor heel wat gemeenten in de Benelux en zelfs tot in Monaco.

Sneeuw zorgde voor verkeersproblemen aan de kust

In de vroege uren van donderdag is vooral aan de kust een pak sneeuw gevallen. De strooidiensten kwamen dan ook rond 3u al in actie. Toch raakte het verkeer in onze regio op verschillende plaatsen in de knoop. Vooral op de kleinere wegen was het glad en gevaarlijk. Op de snelwegen was een tijd lang enkel de rechter rijstrook berijdbaar. Ook het tram- en busverkeer werd verstoord. "De meeste bussen konden niet op snelheid rijden omwille van de sneeuw", verklaarde Dirk Schockaert van De Lijn. Tijdelijk was er ook geen tramverkeer tussen De Haan en Knokke-Heist. Dat kwam nadat een vrachtwagen de bovenleiding van de kusttram had vernield bij de Duinse Polders in Blankenberge. Er werden vervangbussen ingezet. Maar, vanwege de sneeuw duurde het geruime tijd voor die ter plaatse raakten. Het tramverkeer werd kort voor de middag weer genormaliseerd. Wie niet op de baan moest kon echter in alle vroegte al met volle teugen genieten van de tuin onder een sneeuwtapijt.

Gemeentelijke straalverbinding tussen Heist en Knokke wordt weer optimaal

Komende week zal de draadloze verbinding tussen het stadhuis van Knokke en alle gemeentelijke gebouwen in Heist weer probleemloos kunnen verlopen. Een hoge nieuwbouw in de Lippenslaan verstoorde namelijk sinds kort de straalverbinding tussen beide deelgemeenten. Daardoor zakte de transmissiesnelheid onder het aanvaardbare niveau. Regen of mist zorgden bovendien nog voor extra problemen. Op dinsdag 22 december wordt daarom de antenne op het Knokse stadhuis verplaatst naar de hoge zendmast van de Politie in de Van Steenestraat. Vanaf dan zullen alle gemeentelijke panden in Heist weer aangesloten zijn op het centrale computernetwerk. Het gaat hier om alle diensten in het Sociaal Huis, rusthuis de Noordhinder, museum Sincfala, de sportcentra Laguna en De Taeye, de bibliotheek Heist, de gemeentelijke basisschool het Anker, het infokantoor Toerisme Heist en het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling.


Momenteel worden verder alle draadloze verbindingen in Knokke met het zenuwcentrum in het stadhuis vervangen door glasvezelverbindingen. Dit is al het geval in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge, Sportcentrum De Stormmeeuw, de gemeentelijke basisschool De Vonk, het toerismekantoor op het Lichttorenplein, het gemeentelijk Waterbedrijf en de Lokale Politie. Vanaf volgend jaar is ook een glasvezelverbinding met het Cultuurcentrum Scharpoord voorzien.

16.12.09

De Taeye schaatsbaan wordt klaargemaakt in Heist

Met de vrieskou slaat overal in het land de schaatskoorts weer toe. De sport- en groendienst in Knokke-Heist is dan ook gestart met het schaatsklaar maken van de skeelerpiste van stadion De Taeye in Heist. De piste, die in het jaar 2000 werd aangelegd, is voorzien van afdichtbare afvoerputjes en schuine randen. Dit maakt het mogelijk om de piste onder water te zetten en bij aanhoudende vorst een natuurlijke schaatsbaan te creëren. Als de natuur een beetje meezit kunnen de liefhebbers binnenkort weer baantjes schaatsen in Heist. De bedoeling is dat sportieve schaatsers zich op de ijsbaan voorbereiden op de schaatsklassiekers mochten die gehouden worden. Ondertussen kunnen sportievelingen her en der in de badstad al wel 'Langlaufen'.

Westerlo op winterstage in Knokke-Heist

Zoals gebruikelijk trekt trainer Jan Ceulemans met zijn ploeg Westerlo ook volgende maand weer op winterstage naar Knokke-Heist. Tevoren genieten de spelers van Westerlo van een korte winterstop, na het ‘kerstvoetbal’. Van 6 tot 10 januari trainen ze in de badstad op het strand, de zeedijk en op het veld van FC Knokke. Tenminste, als het weer dat toelaat. Vorige winter had Westerlo te kampen met terreinen, die weliswaar sneeuwvrij waren, maar zeer hard bevroren. Op 9 januari staat een oefenpartij op de agenda tussen Westerlo en Cercle Brugge (17u30). In de regel doet de ploeg van Westerlo in januari én in juli Knokke-Heist aan om te trainen en op verhaal te komen. Meestal logeren ze dan in Hotel Boudewijn. Tijdens zijn verblijf in de badstad zal Ceulemans zich trouwens bezinnen over het aanbod om aan te blijven als trainer bij Westerlo. Het contract met de 52-jarige oefenmeester loopt komende zomer namelijk af.

Politie Knokke-Heist gaat schieten in Oostende

Ook de politie van Knokke-Heist zal in de toekomst gebruik maken van de nieuwe schietstand die zopas in Oostende werd ingehuldigd door gouverneur Breyne. Het gaat om een moderne accommodatie die gehuurd wordt door 9 politiezones, één federale politiedienst en een schuttersclub. De ruimte bestaat onder meer uit een gesloten schietstand van dertig meter met tien vuurlijnen en uit een voorgebouw met leslokaal, controlekamer en cafetaria.

Minder passagiers voor fietsvoetveer

Het aantal passagiers, dat gebruik maakt van het fietsvoetveer tussen Breskens en Vlissingen, blijft fors achter op de doelstelling. Uitgegaan werd van 823.000 passagiers per jaar. In werkelijkheid werden vorig jaar zo'n 627.000 reizigers overgezet. Vanaf 2006 kregen de boten regelmatig te kampen met technische storingen. Dit zorgde, behalve voor minder passagiers, ook voor veel imagoschade. Verder blijkt dat het aantal reizigers sterk wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. Hoe mooier de zomer hoe meer passagiers.

Nieuwe speelzaal Casino Knokke wordt ingehuldigd

Volgende week wordt de nieuwe speelzaal van het Casino Knokke ingehuldigd. Al geruime tijd waren verbouwingswerken aan de gang in het Casino. Dat was hoog nodig. De groep Partouche is eigenaar van het casino en besliste verfraaiingwerken uit te voeren aan de zaal die het meest in gebruik is. Dat is de speelzaal. Gedurende de werken in de goktempel werd de speelzaal ondergebracht in de Magrittezaal. Voor de renovatie van zalen die niet vaak worden gebruikt, neemt de groep Partouche een afwachtende houding aan. Dat heeft uiteraard te maken met de plannen voor een nieuw Casino, die zeven jaar geleden al werden voorgesteld. Nu de transformatie van de speelzaal achter de rug is, wordt deze op dinsdag 22 december opnieuw in gebruik gesteld. De inhuldiging gebeurt om 19u door burgemeester Lippens en eigenaar Isidore Partouche.

Ook hulp voor stalkslachtoffers in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist zet mensen, die geconfronteerd worden met stalken, op de juiste weg. De provincie West-Vlaanderen heeft namelijk zopas een affichecampagne gelanceerd om slachtoffers van stalkpraktijken te informeren over de juiste instanties waar men terecht kan. Op de bijhorende website vind men onder andere algemene informatie over stalking, tips, getuigenissen en nuttige adressen. Stalken is bijvoorbeeld het dag en nacht opgebeld worden, brieven krijgen, achtervolgingen van thuis tot aan het werk, bedreigingen via e-mail, en dergelijke meer. Het fenomeen kan ernstige gevolgen hebben en verdient dan ook de nodige aandacht. Men kan in Knokke-Heist bij de dienst Preventie op het Verweeplein terecht (050 630 474).

Antwerpse heler van Knokke-Heistse juwelen veroordeeld

De rechter in Brugge heeft de 51-jarige uitbater van een juwelierszaak in de Antwerpse stationsbuurt veroordeeld. De man heelde en verkocht juwelen die voor het overgrote deel afkomstig waren van inbraken in Knokke-Heist, Brugge en Oostende. De man kreeg twee jaar cel en een boete van 22.000euro. De veroordeling is een uitloper van het proces tegen een grote inbrekersbende, waarvan de kopstukken tot zeven jaar cel werden veroordeeld. In de zaak boden zich maar liefst 260 burgerlijke partijen aan.

34steArt Nocturne Knocke lokte 11.000 bezoekers

Afgelopen zomer heeft de 34steArt Nocturne Knocke maar liefst 11.000 bezoekers naar Scharpoord gelokt. Daarmee profileert het gebeuren zich steeds meer als de belangrijkste Europese kunst- en antiekbeurs tijdens het zomerseizoen. Aan de beurs was ook een wedstrijd verbonden. Lisa Viaene uit Sijsele won een kleurrijke sculptuur van de hand van Clemens Briels, en mocht deze prijs in ontvangst nemen uit handen van het team Tuteleers. Ondertussen wordt de editie 2010 reeds voorbereid. Die wordt volgend jaar gehouden van zaterdag 7 tot zondag 15 augustus, andermaal in Scharpoord.


15.12.09

Droogbloemzolder bij Retranchement afgebrand

Vlak over de grens is dinsdag in de late namiddag de bekende Droogbloemzolder bij Retranchement in de vlammen opgegaan. De loods, die als recreatieve workshop, bezoekboerderij en feeststek voor kinderen fungeerde, is volledig afgebrand. De vuurhaard was meteen zo hevig, dat de brandweer niets anders kon doen dan het vuur gecontroleerd uit laten branden. Het nablussen duurde tot halverwege de avond. De vuurzee zorgde voor veel rookontwikkeling. Er kwam asbest vrij, maar doordat er weinig wind was, leverde dat geen gevaar op voor de weinige omwonenden. Het verkeer langs de Provinciale weg werd urenlang omgeleid. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Fietshelmen voor leerlingen van de Margaretaschool in Knokke

Zoals de traditie het wil en met de feestdagen in aantocht kregen de leerlingen van het 4de leerjaar van de Knokse Margaretaschool een degelijke fietshelm kado. Die werd geschonken door de Ouderraad. Bij het uitdelen van de helmen werd nogmaals benadrukt hoe belangrijk het dragen van een dergelijke helm is. Met de fiets haalt men al vlug een snelheid van 12 km per uur of meer. Als men tegen zo’n snelheid valt, kan dat serieuze letsels veroorzaken. Met de meeste kwetsuren gaat het dan om verwondingen aan het hoofd. Een doodgewone val met de fiets kan al leiden tot een hersenschudding. Een fietshelm dragen is dus een absolute noodzaak! Met het dragen van een helm vermindert men het risico op een schedelletsel met 75% en het risico op een hersenletsel met maar liefst 85%.

Knokke-Heist scoorde prima in de Veiligheidsmonitor van Binnenlandse Zaken

Knokke-Heist heeft bijzonder goed gescoord in de 2-jaarlijks ‘Veiligheidsmonitor’. Dat is een telefonische enquête, die wordt uitgevoerd in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken. De representatieve steekproef bestond in de badstad uit 350 personen. De meerderheid van de bevraagden verklaarden zelden of nooit een onveiligheidsgevoel te ervaren. Bovendien vindt 96% de omgeving heel verzorgd. De 2 meest problematische buurtproblemen zijn onaangepaste snelheid in het verkeer en inbraak in woningen. Deze volgen een nationale stijgende trend. Fietsdiefstal komt in Knokke-Heist op de derde plaats en stijgt jaar naar jaar. Nationaal komt dit fenomeen pas op de achtste plaats van de buurtproblemen.


Van de bevraagden waren 159 mensen ooit al slachtoffer van een delict op huishoudensniveau. Daaronder rekent men vandalisme, diefstal van een fiets, poging tot inbraak en woninginbraak met diefstal. Verder waren 59 mensen ooit slachtoffer van een persoonsdelict, zoals bedreiging, diefstal vanaf de persoon (bijvoorbeeld een handtas), vluchtmisdrijf en lichamelijk geweld. Daarbij valt op te merken dat ze niet allemaal slachtoffer waren in Knokke-Heist. Opmerkelijk is dat slechts 1 op 4 misdrijven wordt aangegeven bij de politie. De belangrijkste taken van de politie zijn volgens de respondenten: het bestrijden van de georganiseerde misdaad, inbraken en diefstallen ophelderen, geweld, drughandel en vandalisme bestrijden, en actief bijdragen tot de preventie van misdrijven. Maar liefst 93% van de bevraagden zei uiterst tevreden te zijn over het optreden van de politie in Knokke-Heist.

Nieuwe asfaltlaag beschadigd in Heistse Consciencestraat

Met de coördinatie van wegeniswerken loopt het nog altijd fout in de badstad. Nog maar net werd in de Hendrik Consciencestraat in Heist een nieuwe asfaltverharding aangebracht of een aannemer moest onder straat nieuwe kabels aanbrengen van de netbeheerder. Toen bij de onderboring van de straat een obstakel in de weg zat moest een sleuf gemaakt worden in de nieuwe asfalt. Het weer dicht maken gebeurde echter niet volgens de regels van de kunst. Tot zo’n 3 meter rond de dichtgemaakte sleuf is het wegdek beschadigd. De klus moet nu binnenkort worden overgedaan. Dat leidt weer tot verkeershinder en extra kosten.

14.12.09

Brand in de Heistlaan in Heist

Maandagnamiddag heeft een korte maar hevige brand in de Heistlaan in Heist de zolderverdieping van een woonhuis vernield. Het vuur is ontstaan in het achterste deel van de zolder op een moment dat de bewoners niet thuis waren. Niemand raakte dan ook gewond. De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. Snel optreden van de brandweer heeft voorkomen dat het vuur zich over de hele woning kon uitbreiden. Wèl is het huis compleet onbewoonbaar vanwege de rook- en waterschade. De zolderverdieping is bijna volledig uitgebrand en mogelijk moet ook een deel van het dak vervangen worden.

Kerstshoppingnocturne met randactiviteiten in Knokke-Heist

Zaterdag krijgt de kerstshoppingnocturne z’n beslag in Knokke-Heist. In het kader daarvan worden volgens de Raad voor Lokale Economie nog verschillende randactiviteiten gepland. Zo komt een grote Coca Cola truck met de kerstman naar de badstad. De Kerstman, zoals we die nu in z’n rode pakje kennen, werd trouwens in 1931 bedacht door een reclametekenaar van Coca-Cola. Zaterdag zal de Cola-kerstman met z’n rijdende grot halt houden op het Verweeplein en het Van Bunnenplein. Daar kunnen de kinderen hem bezoeken. In de omgeving is de nodige animatie voorzien. Zo wordt er gejamd door de Jackson's Swinging Jazzband. Verder blaast Jachthoornclub De Merode lustig op de hoorn en worden balonnen kunstig in de knoop gelegd door ballonkunstenaar Ed. Ook geven pipers ter hoogte van Foto Jones doedelzakmuziek ten beste. En zondagnamiddag pakt de Scotland Store in de Lippenslaan uit met een unieke ‘pairing’ tussen Schotse Whisky en Belgische chocolade.

Operatie Atalanta afgelopen voor Zeebrugs fregat Louise-Marie

Het Zeebrugse fregat F931 Louise-Marie heeft haar missie voor de Oost-Afrikaanse kust beëindigd. Het schip was op 17 augustus uit onze kusthaven vertrokken. Bij de de Hoorn van Afrika heeft het zo’n 3 maanden lang deelgenomen aan de operatie Atalanta; de strijd tegen de piraterij voor de Somalische kust. Hoofddoel was evenwel de bescherming van humanitaire transporten van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Met het aansnijden van een taart in Europees blauw werd zopas trouwens ook de eerste verjaardag gevierd van de EU operatie Navfor in Somalische wateren. De bemanning van de Louise-Marie wordt op 23 december terug in de haven van Zeebrugge verwacht.

Opvang extra asielzoekers zware klap voor Knokke-Heist zegt Belang

In een mededeling zegt het Vlaams Belang, dat de gemeente Knokke-Heist de voorbije 10 jaar heeft moeten zorgen voor opvang of financiële tussenkomst ten behoeve van 105 asielzoekers. Volgens het Belang komen daar volgend jaar in één klap 77 personen bij. Dat is een toename met 73%. Ocmw's zijn verplicht de asielzoekers financieel bij te staan, maar de federale overheid betaalt vaak slechts een deel van die kosten terug. Een raming maken van de financiële gevolgen is volgens Ocmw-raadslid Luc Masyn niet eenvoudig. Het begint bij gratis inburgeringscursussen, daarna sociale huisvesting, sociale leningen, extra inzet van personeel, huurwaarborgen, terugbetaling van ziektekosten, en dergelijke méér. Over deze problematiek wil Raadslid De Smet trouwens nu donderdag interpelleren tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar, die uitzonderlijk in Knokke gehouden wordt.

Il Trionfo uit Knokke-Heist opnieuw genomineerd voor Horeca Awards

Ristorante Il Trionfo uit Knokke-Heist, winnaar van de Horeca Awards 2008/2009 voor heel Vlaanderen, is opnieuw genomineerd voor de editie 2009-2010. De organisatoren telden voor deze wedstrijd 322 voorinschrijvingen. Na een anonieme jurering ontvingen 249 horecazaken een uitnodiging voor de jurydag. Daar hebben uiteindelijk slechts 133 deelnemers een nominatie behaald. Het gemiddelde jureringscijfer voor Il Trionfo was boven het vooropgestelde gemiddelde waardoor het Knokke-Heistse restaurant zich tot de betere zaken van Vlaanderen mag rekenen. Op 1 februari 2010 vindt in de Limburghal in Genk het eindgala plaats. Daar wil de Italiaanse familie Pungitore van Il Trionfo opnieuw voluit gaan voor de overwinning in de categorie "Buitenlandse keuken".

Parijse ‘Le Baron’ goes ‘Kitsch’ in Knokke

Op vrijdag 18 december wordt de badstad volgens de ‘Kitsch Club’ heel even ‘the capital of cool’. De club aan de Canada Square ontvangt dan namelijk één van de hipste clubs ter wereld. Het gaat om ‘Le Baron’ uit Parijs. Reden voor het feestelijke gebeuren is de officiële release party van de allereerste Baron compilatie CD ‘Coolcats, Fashion Victims, Rockstars, Models,... Bienvenue au Baron’. Dat gebeurt in aanwezigheid van de bekende DJ’s Greg Boust en Sunshine. Het dubbele schijfje, dat tracks bevat van Daft Punk, Edith Piaf, Stevie Wonder, Fred Astaire, Hot Chip, Joy Division, Diana Ross, Phoenix, France Gall en vele anderen, ligt eind december in de winkels.

Kruispunt Pierslaan met Verweeplein in Knokke woensdag opnieuw open

Het kruispunt van de Piers de Raveschootlaan met het Alfred Verweeplein in Knokke blijft wegens wegwerkzaamheden afgesloten tot dinsdag 15 december. Woensdag stelt de Lokale Politie het kruispunt opnieuw open voor alle verkeer, tenzij de rioleringswerkzaamheden door de vorst of andere slechte weersomstandigheden vertraging oplopen.

De voetbalzondag leverde winst op voor Knokke en verlies voor Heist

In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke op eigen terrein de ploeg van Varsenare met 3-1. Knokke staat met 29 punten op een gedeelde derde plaats in het klassement. In Derde Provinciale B noteerden we 3-3 gelijkspel in de wedstrijd tussen Wenduine en Westkapelle. Ruddervoorde versloeg FC Heist met 1-0. In de rangschikking blijft VVW met 34 punten op de eerste plaats staan. FC Heist vinden we op de 13de plaats in het klassement met 15 punten. Vierde Provinciale B tenslotte. Het treffen tussen Zeebrugge en het veel hoger geklasseerde Lissewege leverde geen enkel doelpunt op. Zeebrugge staat 11de in de rangschikking met 11 punten.


Je leest er meer over in Sport aan de Oostkust.

Elektrische postfiets in Knokke-Heist haalt het van de ‘Free Duck’

Het experiment, dat De Post de voorbije 4 weken uitvoerde in Damme met een nieuw vervoersmiddel om de post te bedelen wordt afgevoerd. De vakbonden omschrijven het ding als te klein en totaal onveilig; “een doodskist op wielen”. De zogeheten ‘Free Duck’ werd twee jaar geleden in het Italiaanse Perugia geïntroduceerd om de post in moeilijk bereikbare historische straatjes te bestellen. Bij ons is het in het gewone verkeer alvast geen succes. Ondertussen loopt in Knokke-Heist een ander experiment, dat het wellicht wèl zal halen. Het gaat om een proef waarbij postmannen brieven en kleine pakjes bestellen bij middel van een elektrische fiets, zoals die ook door heel wat senioren gebruikt wordt.

Knokke-Heist heeft gepensioneerd gemeentepersoneel uitgewuifd

In het stadhuis van Knokke is zopas officieel afscheid genomen van het gemeentepersoneel dat in de loop van dit jaar met pensioen is gegaan. Het gaat om Betty Meire van Burgerzaken, Wilfried De Schepper van de dienst Toerisme en zaalwachter Cultuur Koenraad Bauwens. Verd ook Lena Baert van de bibliotheek, kleuteronderwijzeres Francine Cadron en nethoudster Annie De Vinck. De burgemeester overhandigde de gevierden een horloge en zette hen in de bloemetjes. Daarna volgde in aanwezigheid van het schepencollege en diensthoofden de traditionele receptie.

13.12.09

Britten kwamen ‘noodgedwongen’ naar Knokke-Heist

Vele duizenden Britten zakten het voorbije weekend af naar Brugge om de Belgische eindejaarssfeer op te snuiven. De meesten kwamen ook chocoladegeschenken en goedkopere drank inslaan voor de komende feestdagen. De plotse drukte van over het Kanaal zorgde ervoor dat zowat alle Brugse hotels zaterdag volzet waren. Toeristen die wilden overnachten moesten worden doorgestuurd naar hotels in Knokke-Heist, Blankenberge en Torhout. In de badstad konden de Britten ’s avonds alvast genieten van de ijspiste en het kerstdorp.