23.6.12

Australiërs gered in Scheldemonding

De strakke sideshore wind heeft zaterdagnamiddag niet alleen gezorgd voor surfcondities aan onze kust. Hier en daar raakten ook zeilers in moeilijkheden. Dat gebeurde onder andere in het open water van de Scheldemonding, zo’n 15 km ten noordoosten van Knokke-Heist. Daar kreeg het jacht van een Australisch echtpaar motorpech. De Australiërs waren kort tevoren vanuit Vlissingen op wereldreis vertrokken. Het echtpaar durfde bij de harde wind echter de zeilen niet opzetten. Het stuurloze vaartuig werd door het reddingsvaartuig Zeemanshoop naar de haven van Breskens gesleept.

Meer dan 300 huurwoningen extra voor Knokke-Heist

De komende jaren gaat de sociale bouwmaatschappij t' Heist Best in Knokke-Heist meer dan 300 huurwoningen realiseren. Dat bleek zaterdagmiddag bij de voorstelling van een bouwproject voor 6 nieuwe sociale woningen in de wijk Kijkdorp in Heist. Volgens Guy Demeestere en Bernard Despiegelaere, voorzitter en directeur van t’Heist Best, omvat het project de bouw van zes huurwoningen met 3 of 2 slaapkamers ter vervanging van 3 bestaande woningen. De kostprijs van het project situeert zich rond de 800.000 euro. Bouwcentrale Modern uit Kaprijke zou eind augustus met de werken beginnen. Momenteel is t' Heist Best ook bezig met de bouw van een meergezinswoning met 3 appartementen in de Hendrik Consciencestraat. In de wijk Matrozenplein wordt ondertussen systematisch geopteerd om sociale huurwoningen van t' Heist Best die vrijkomen eerst grondig te renoveren voor ze opnieuw worden verhuurd. Op het terrein tussen de Carrefour en het Sportstadion in Knokke worden binnenkort 17 huurappartement gebouwd voor oplevering in 2014. Een jaar later zouden aan het Kraaiennestplein in de Heistse deelkern Heulebrug 28 huurappartementen en 25 koopappartementen klaar zijn. Ook komen er een 20-tal huurwoningen en een 20-tal koopwoningen vlakbij de nieuwe ‘speelnatuur’ in de deelgemeente Ramskapelle. Hiervoor wordt in het najaar een architectuurwedstrijd gelanceerd. Bij het nieuw rusthuis De Noordhinder worden een 15-tal huurwoningen gebouwd met specifieke dienstfuncties voor hulpbehoevenden. Na afbraak van het oude sportcentrum De Speelman worden op dat terrein met het Agso Knokke-Heist 48 huurappartementen gepland. Binnen drie jaar worden langs de Graaf Jansdijk en de Jan Devischstraat in Knokke ook 35 huurwoningen opgeleverd. Het gaat om een initiatief in samenwerking met POC Partners. In de volgende fase van de Heulebrug verkaveling, die momenteel wordt voorbereid door de WVI en het gemeentebestuur van Knokke-Heist, zullen in vier gebouwen in totaal 54 huurappartementen worden opgetrokken. Tenslotte worden binnen het kader van de verkaveling Duinenwater nog 100 huurappartementen en 20 huurwoningen gepland. Met meer dan 300 nieuwe huurwoningen in aantocht betekent dit dat het bestaande sociale patrimonium van t' Heist Best de komende jaren zal verdubbelen.  (Foto met dank aan Christel Bedert)


Rox Arena voorlopig in tenten

De zomerse Rox Ambassadors Arena op het strand ter hoogte van het Heldenplein in Heist wordt alvast geen stijlvolle sportarena zoals die vorig jaar gepland was in Knokke. Het evenementencentrum beslaat zo’n 600 vierkante meter. Een aantal tentstructuren werden er rond een centraal speelterrein opgetrokken. De programmatie heeft op het eerste zicht nog maar weinig om het lijf. Nieuw is alvast wèl het projecteren van vier operaproducties van de Brusselse munt. Voor de rest gaat het volgens het onafhankelijke raadslid Olivier Bodyn vooral om “projecties van oude James Bondfilms, zelfs eentje uit 1969 en ene die start om 24u”. Ook ziet hij het als regelrechte concurrentie voor de dijkmiddenstand. De organisatoren benadrukken dat ze voor voldoende sportevenementen, entertainment en exclusieve presentaties zullen zorgen. Het programma zou komende donderdag uitgebreider in de verf gezet worden.

Foto: De Rox Arena, waarbinnen het voor de veiligheid verboden te zwemmen is...

Tender 2 Hotel tussen troep op het strand

Ter hoogte van het Rubensplein in Knokke hebben de eerste gasten hun intrek genomen in het tijdelijke luxehotel Tender 2, een twee hoog optrekje dat op het strand werd neergepoot. Voor één overnachting in het gebouwtje moet 1.500 euro neergeteld worden. Volgens initiatiefnemer François Xavier Dalle-Rive verschaft de locatie een adembenemend uitzicht over strand en omgeving. Er is ook een sauna en een jacuzzi aan boord van het bouwsel. Om de verwennerij ten top te drijven hebben de maximaal 2 hotelgasten de beschikking over een butler. Ze worden ook gastronomisch op hun wensen bediend door sterrenchefs. Het hotel blijft maximaal 90 dagen op het strand en wordt dan verkast naar een of ander skioord. Veel boekingen zijn er momenteel nog niet. Het bouwsel ziet er trouwens bijzonder onaantrekkelijk uit. De omgeving had eventueel met wat palmboomgroen kunnen aangekleed worden. Minstens had men er voor moeten zorgen dat de troep die rond het luxehotel in het zand ligt opgeruimd werd. Zoals het er nu staat is het een stuk oogzeer.

De Keuvelhoekschool heeft ze alle drie op een rij

In Knokke kreeg de directie van de Keuvelhoekschool vrijdag bericht dat de school ook het derde Mos-logo heeft verdiend. MOS is een milieuzorgproject van kleuter- tot secundaire school. Het logo is een erkenning die aangeeft dat de school in een milieu-educatief proces zit en daarbij eigen accenten legt. Dat houdt ook in dat met een creatieve aanpak acties georganiseerd worden en dat men een volgehouden inspanningen levert om alle schoolleden voor milieuzorg te sensibiliseren. Het MOS-logo bestaat uit drie luiken. Pas als men de drie luiken in bezit heeft, is het logo volledig. De Keuvelhoekschool besteedt al vele jaren aandacht aan het milieu en was eigenlijk al een Mos-school nog voor het milieuzorgproject Mos eigenlijk bestond. Nu het derde luik in de wacht gesleept werd, komt de school in aanmerking om de Groene vlag van “Eco-Schools” aan te vragen. Die wordt voor twee jaar toegekend aan scholen die de werking op logo 3-niveau volhouden en bestendigen.

22.6.12

Openbare verkoop fietsen

Op zaterdag 7 juli organiseert het gemeentebestuur van Knokke-Heist van 13 tot 18 uur in het gemeentelijk depot, ‘t Walletje 55B een openbare verkoop van fietsen. Er is namelijk te weinig plaats beschikbaar in de bergplaatsen. Er kunnen fietsen gekocht worden voor een vaste prijs, en per opbod. De verkoop per opbod start om 15.30 uur. Het gaat om gevonden fietsen, waarvan de rechtmatige eigenaar niet kon worden achterhaald. Deze fietsen worden na 6 maanden eigendom van de gemeente. De fietsen worden verkocht in de staat waarin ze zich bevinden. De koper betaalt de aangekochte fiets contant en neemt de fiets de dag zelf mee. Er kunnen maximaal 3 fietsen per gezin worden aangekocht. Daarom dient men voor het aankopen van een fiets de identiteitskaart voor te leggen.

Jaarverslag Horizon Net

De Raad van Bestuur van Horizon Net heeft het ‘jaarverslag 2011’ aan de gemeenteraad overhandigd. De publicatie is HIER voor iedereen ook elektronisch te raadplegen. In het verslag vindt men een ruim en gedetailleerd overzicht van alle bedrijfstakken binnen de concessieovereenkomst en van alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen werkingsjaar. De algemene tendens van het voorbije jaar was voor de afvalconcessionaris globaal genomen positief. Wel tekenden zich enkele punten af waarvoor men alert moeten blijven in de toekomst. Zo steeg men in 2011 licht boven de OVAM norm van 150 kg restafval per inwoner. Ook was er voor het tweede jaar op rij een stijging van het PMD-residu. Extra inspanningen zijn al gepland om in 2012 deze cijfers positief om te buigen en de juiste richting uit te sturen. Horizon Net en het gemeentebestuur rekenen op de vlotte en constructieve samenwerking van elke inwoner, tweedeverblijver en toerist. Alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt zorgen we er jaar na jaar voor dat Knokke–Heist een nette kuststad blijft met minder afval.

Knokke vroeger en nu

Alle handelszaken, vrije beroepen, agrarische beroepen, die meer dan 50 jaar bestaan in Knokke-Heist worden gecatalogeerd en gevierd tijdens de fototentoonstelling "Knokke vroeger en nu", die doorgaat van 8 tot 30 september 2012 in de benedenhal van het Cultuurcentrum Scharpoord. Kandidaturen kunnen tot eind juli bezorgd worden bij de Raad Lokale Economie, met vermelding van een korte historiek en een foto van vroeger en nu.

Verkiezingspartner Open-VLD valt meerderheid af over slordige Hoogbouwnota

In Knokke-Heist is donderdagavond de bijzonder omstreden Hoogbouwnota goedgekeurd. De nota moet het in de toekomst mogelijk maken dat er in de badstad tot 40 en soms tot 60 m hoog zou kunnen gebouwd worden. "Elk dergelijk project zou echter afzonderlijk door de gemeenteraad moeten goedgekeurd worden" benadrukte de burgemeester evenwel. Open-VLD, de verkiezingspartner van de Gemeentebelangen van burgemeester Lippens, vindt het goed dat er een kader geschapen wordt, dat hoogbouw mits bepaalde normen kan toelaten. Open-VLD raadslid Frank Naert had echter bezwaar tegen het feit dat men in de nota alle kanten uitgaat en teveel vertrekt van reeds bekende projecten. Ook viel hij erover dat opmerkingen geformuleerd in een eerdere informatievergadering niet werden opgenomen in de Hoogbouwnota. Zelfs de dt-fouten werden er niet uitgehaald, aldus Naert. De Open-VLD stemde vervolgens tégen. Ook het onafhankelijke raadslid Olivier Bodyn maakte uitgebreid bezwaar tegen de nota. “Waar de meerderheid deze projecten linkt met betaalbaar wonen, weet iedereen dat in dergelijke prestigieuze projecten helemaal geen plaats is voor betaalbaar wonen en het uiteindelijk dode woontorens zullen worden die in de winter leeg zullen staan”, aldus Bodyn. Ook het Vlaams Belang zag geen heil in de beleidsnota. Frank De Smet stelde dat de gemeente niet de bouwpromotoren moet steunen maar de mensen van Knokke-Heist. Burgemeester Lippens was bijzonder in zijn wiek geschoten door de vele negatieve kritiek. Hij was al blij dat het onafhankelijke raadslid Ann Van Hoof mét de meerderheid stemde. Alhoewel de Hoogbouwnota werd goedgekeurd is het duidelijk dat de dictatoriale onwil om ook maar iets aan de nota te veranderen de burgemeester heel wat gezichtsverlies gekost heeft.

Tegen half augustus opent Duinenwater Zwemcomplex

In Knokke-Heist zal het nieuwe zwembad Duinwater nog voor half augustus z’n deuren openen voor het grote publiek. Dat raakte donderdagavond bekend tijdens een werkbezoek aan het nieuwe complex. Op het eerste zicht is er nog veel werk aan de winkel. De aannemer is echter overtuigd dat de streefdatum zal gehaald worden. Momenteel wordt trouwens met meer dan 100 man aan het complex gewerkt zegt men bij uitbater Sportoase. Het nieuwe complex bestaat om te beginnen uit een 25-meter sportbad met 6 wedstrijdbanen. Daar stond trouwens al water in. Als er geen wedstrijden gezwommen worden kan men er 8 banen inrichten. Verder is er een recreatief bassin met een peuter- en kleuterbad, een oefen- en welnessbad, whirlpool, een kreek, een golfslagbad en een zwemmersbar. Voor de avontuurlijke jeugd is er ook een indrukwekkende constructie met 5 veelkleurige glijtunnels die moeten zorgen voor een wervelende belevenis, die uniek is in ons land. Daar wordt nog volop aan gewerkt. Dat is ook het geval met de sauna’s. Opvallend is nu al het effect van het geluidsabsorberend dakgebinte. Dat moet er voor zorgen dan het geluid van joelende kinderen in het zwembad geen overlast veroorzaakt.


Een fotoreportage van Christel Bedert zie je HIER

Nieuwe voertuigen voor de brandweer voorgesteld

Op het moment dat volgens het Heistse weerstation 11 liter per vierkante meter hemelwater neerkwam over de badstad werden door de Brandweer op de grote markt van Heist de 5 nieuwe voertuigen voorgesteld die de voorbije 2 jaar door het korps werden in gebruik genomen. Het ging om een Landrover Jeep van het merk Defender 110, met 4 plaatsen, en voorzien van een trekhaak voor een boot. Het voertuig dient vooral voor inzet bij reddingen op zee en strand. Verder een tankwagen, merk Iveco Stralis, voor 1 + 2 personen, tankinhoud 14 000 l water + 500 l A-schuim voor specifiek hardnekkige klasse A-branden; aandrijving 6 x 2 met gestuurde naloop-as. Een ziekenwagen merk Mercedes Sprinter-Strobel. Een ladderwagen Volvo met Iveco Magirusladder voor evacuatie en technische ondersteuning. De meest recente aanwinst is een signalisatievoertuig Mercedes Sprinter. Dat vehikel dient om bij verkeersongevallen slachtoffers, hulpverleners en andere weggebruikers door een duidelijke afbakening, signalisatie en efficiënte verkeersgeleiding te beveiligen conform de richtlijnen. Burgemeester Lippens kon het niet laten in de stuurcabine van een brandweergigant te kruipen. Maar ermee rijden mocht hij niet.  

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Knokke-Heistse speelnatuur ingewijd met Ramskapelse ‘morre’

Onder dreigende onweerswolken werd donderdagavond net voor de gemeenteraad het nieuwe Wandel- en Sportpark met Speelnatuur in Ramskapelle letterlijk ingespeeld door kinderen én leden van het gemeentebestuur. Half mei was het gespecialiseerde bedrijf Mahieu gestart met de aanleg van een basketbalveld, een polyvalent sportterrein en diverse “scharrelplekken” met speelheuvels en waterpoelen. De werken maakten deel uit van het EFRO-project “Leefbare haven Zeebrugge” en werden voor 40 procent gefinancierd met Europese steun. De jarige bouwschepen Luc Lierman wist te vertellen dat het totale prijskaartje uiteindelijk een kleine 250.000 euro beliep. De nieuwe groene long is ontworpen door het studiebureau Haegebaert uit Oostende. Het is geïnspireerd op het creatieve concept van “Fris in het Landschap”, dat heel wat ervaring heeft met de aanleg van avontuurlijke en natuurlijke speelplekken voor kinderen. De geplande dorpsboomgaard met zitbanken en petanqueveld zal pas in een latere fase gerealiseerd worden in de weide gelegen naast de pastorietuin. Naar aanleiding van de openstelling werd de nieuwe speelnatuur op de brug over de Noordwatergang door burgemeester en schepen ‘ingewijd’ met het uitsmeren van “pure Ramskapelse morre”.

Een fotoreportage van Christel Bedert kun je HIER zien.

Waarschuwingsborden voor druggebruikers

In de Sluise deelgemeente Breskens werden vrijdag op het parkeerterrein van het fiets-voetveer waarschuwingsborden voor druggebruikers neergezet. Daarop wordt uitgelegd dat drugstoeristen de wet overtreden. Rond het veerplein zijn er regelmatig klachten over Vlaamse en Franse druggebruikers die naar Vlissingen pendelen om te proberen daar verboden genotsmiddelen in te slaan. Reizigers die met het veer in Breskens arriveren zullen ook in de toekomst regelmatig door de politie gecontroleerd worden. Dat geldt ook voor mensen die vervolgens de bus richting Westkapelle en Brugge nemen.

Strikter toezicht op badkarhouders in Knokke-Heist

In een late reactie heeft schepen Paul Geerinckx meegedeeld dat badkarhouders die zich niet aan het reglement houden sluiting riskeren. De mededeling kwam er nadat omwonenden zich uiteindelijk bij de pers gingen beklagen over de veroorzaakte overlast. Woordvoerder Nic Kluyskens voert aan dat de uitbater van Siësta Beach zich ook vorig jaar niks aantrok van aanmaningen vanwege het gemeentebestuur. De voorbije weken werden opnieuw alle regels met voeten getreden. In totaal werden door de omwonenden niet minder dan 11 inbreuken vastgesteld. Zo werd berekend dat het terras vijfmaal groter zou zijn dan wettelijk is toegelaten. In de wandelgangen van het stadhuis heet het dat men niet onmiddellijk heeft willen optreden om "bij de eerste mooie dagen niet als boeman over te komen". Vanaf nu zou men echter strikt gaan toezien dat de reglementen worden nageleefd door de badkarhouders.

Wedstrijd FC Heist – AA Gent start later

FC Heist gaat woensdagavond anderhalf uur làter tegen AA Gent spelen dan eerst gepland. De wedstrijd zal namelijk pas om 19.30u van start gaan. Zaterdagmorgen trainen de Buffalo’s nog in Gent. Daarna gaat het onmiddellijk richting Knokke-Heist. Zaterdagnamiddag wordt er om 16 uur al getraind in Sportstadion De Taeye in Heist. Zondag staan voor de Gentse ploeg oefensessies op het programma om 10 en 17 u. Maandag is er enkel een ochtendtraining om 10 u voorzien. Maandagavond staat namelijk om 18 uur de vriendschappelijke wedstrijd tegen het Noorse Tromsø op het programma. De laatste training van AA Gent in Heist is op zaterdagmorgen 30 juni om 10u.

Zeewaartse sluisbrug pas tegen hoogseizoen klaar

Meer dan een jaar geleden is de dienst Maritieme Toegang in Zeebrugge gestart met de schilderwerken aan Brug nummer 3 van de Vandammesluis in Zeebrugge. Dat is de sluiswaartse brug van het zeewaartse bruggenpaar. De werken zouden maximaal tien maanden duren. Vooral tijdens de hele vorige zomer hebben de werken een enorme verkeerschaos veroorzaakt tussen Knokke-Heist en de rest van de kust. Het wanneer mogelijk rondsturen van de kusttram via de landwaartse bruggen heeft in alle geval iets minder overlast betekend dan bij het herstel van de andere bruggen. Probleem is echter dat na een jaar werk brug nummer 3 nog steeds niet gebruiksklaar is voor het verkeer. Dat zal volgens welingelichte bron ook niet het geval zijn bij de start van het zomerseizoen. De brug zou wel terug in dienst komen tegen het begin van het bouwverlof; ruim 13 maanden na het begin van de werken. Volgens de politie in Zeebrugge is alle leed echter nog niet geleden. Er zal namelijk op termijn opnieuw aan de landwaartse bruggen gewerkt worden. Wanneer precies valt af te wachten.

21.6.12

In 2013 is het 5 voor 12 voor Jacques Vermeire

Na 17 jaar onderbreking keert Jacques Vermeire terug naar de theaterzalen. Hij doet dat met zijn 5de zaalshow getiteld “5 voor 12”. Vermeire wil laten zien dat hij nog steeds de komiek is die zijn fans veel te lang hebben moeten missen. Hij komt dan ook terug met hilarische typetjes als Fonske Verzele. Maar Jacques vindt ook zichzelf helemaal opnieuw uit in een avondvullende theatershow die zijn eigen leven feilloos fileert. Wie dat soort humor op prijs stelt kan Jacques Vermeire aan het werk zien op 13 en 14 april 2013 in het Casino Knokke.


Tickets zijn te koop vanaf 24 EUR, exclusief reservatiekosten, in de Free Record Shops, telefonisch op het nummer 0900 44 044 of online op de website www.comedyshows.be.

Zwem Academie: crawl voor volwassenen

In de maand augustus biedt de vzw Zwem Academie, in samenwerking met de Sportdienst en de nv Dalkia, in Knokke-Heist lessen crawl voor volwassenen aan, dit zowel op basisniveau als op vervolmakingsniveau. De lessen worden gegeven door de ervaren en gekwalificeerde lesgevers uit het Swim Academyteam. Zowel voor de beginneling als de meer ervaren zwemmer is er een lessenreeks van tien sessies. Om de kwaliteit van de lessen te garanderen, wordt uitsluitend met kleine groepen gewerkt (maximaal 5 à 6 zwemmers per module). Tijdig reserveren via e-mail is dus de boodschap. Men betaalt een eenmalige bijdrage bij aanvang van de module. De sessies zijn bijzonder analytisch opgebouwd en de oefenstof wordt telkens herhaald bij aanvang van de volgende sessie. Een enkele afwezigheid is dus niet onoverkomelijk. Sessies inhalen kan echter niet. Alle sessies worden gehouden in het openluchtzwembad ‘De Raan’ in Heist.

Alle info: www.swimacademy.be


Gemeentelijke administratieve sancties

Sinds 26 maart worden in Knokke-Heist voor bepaalde overtredingen zogeheten 'gemeentelijke administratieve sancties' opgelegd. In een periode van twee maanden werden reeds 91 dergelijke inbreuken vastgesteld in 73 opgemaakte bestuurlijke verslagen.  Het gaat daarbij om inbreuken op de gemeentelijke politiereglementen en verordeningen. Vooral werden inbreuken genoteerd op de politieverordening ‘dieren’ (67), netheid (17) en overlast (7). De badstad is voor het vervolgen van die overtredingen en voor het opleggen van de straffen niet meer afhankelijk van de parketten en de strafgerechten. Dit laat de gemeente toe snel, efficiënt en eenvormig op te treden tegen diverse vormen van lokale overlast. Naast politiemensen kregen ook heel wat gemeentelijke ambtenaren bevoegdheid om overtredingen vast te stellen. Die kunnen leiden tot een GAS-boete. Afhankelijk van de zwaarte van het feit kan deze sanctie tot 250 euro oplopen. Voor minderjarigen ligt het maximumbedrag op 125 euro.

De reglementen zijn raadpleegbaar op de gemeentelijke website in de rubriek “wetten en reglementen” of kunnen bij het onthaal van het stadhuis en bij de Preventiedienst opgehaald worden. Verdere informatie bij de Preventiedienst de Vrièrestraat 26, 8300 Knokke-Heist, tel. 050 630 473, preventiedienst@knokke-heist.be

Zomerse preventiebus

Tussen vrijdag 29 juni en zaterdag 15 september wordt de Preventiebus van het Franse Département du Nord ook aan onze kust ingezet. Dat gebeurt in het kader van de ‘Kusttoer 2012’. Het project wil de risicopreventie bevorderen door jongeren gericht aan te spreken. Het gaat dan bijvoorbeeld over preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen, drugs- of andere verslavingspreventie en zaken zoals veilig zonnen. De preventiebus zal meer bepaald in Knokke-Heist kunnen bezocht worden op maandag 20 augustus tijdens de Palm Parkies in de tuin van Scharpoord.

In Knokke-Heist gaat men bloot met de tanden

Komende zaterdag 23 juni organiseren ‘Models on Tour’ en ‘Bcc-whitening’ een casting voor modellen met een stralende tandpastaglimlach. De casting wordt gehouden van 10 tot 17 u in het Paul’s Hotel in Duinbergen. Op de oproep die via Facebook werd gelanceerd hebben al een honderdtal modellen uit de Benelux gereageerd. Volgens de organisatoren is het de eerste maal in België dat er zo’n massale belangstelling is om als model voor een tandpastamerk te fungeren. Gaëlle Ladas, de Heistse met Griekse roots die onlangs nog topless gebodypaint op het podium verscheen met Tom Boonen en Philippe Gilbert is ook van de partij. Dit keer is ze echter van plan om in Duinbergen enkel haar tanden bloot te lachen. Kandidaten kunnen zich nog tot donderdagavond 21 juni inschrijven om deel te nemen.


Voor meer info: www.bcc-whitening.be, gsm 0485/855 142 en www.modelsontour.eu


Vierde keer Rock Verzet

In Knokke-Heist organiseert Jeugdclub ’t Verzet de vierde editie van ‘Rock Verzet’. Daarmee wil men zuurstof geven aan de rock scène in de badstad en beginnende lokale groepen de kans bieden om op te treden in eigen streek. Voor het eerst gaat Rock Verzet trouwens op de internationale toer met het programmeren van twee bands uit de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om ‘Rosetta’ met sludgemetal uit Phili plus de Bronxiaanse stoner rock hybrid band ‘Kings Destroy’. De lokale kleur op donderdag 28 juni wordt uitgemaakt door Maudlin en All About Kris.

28.06.2012: Deuren open om 20u, optredens starten om 21u. Inkom is 9 euro.
jeugdhuis.tverzet@telenet.be - www.facebook.com/tverzet
Jeugdclub ’t Verzet, Westkapellestraat 460, 8300 Knokke-Heist

Geen nieuwe spullen op rommelmarkt

In de Sluise deelgemeente Oostburg worden al ruim 30 jaar rommelmarkten gehouden. Typisch is daarbij, dat de standhouders enkel met oude spulletjes mogen uitpakken. De verkoop van nieuwe artikelen is niet toegestaan. Het opzetten van de markt begint al om 6.30u. Wie op zoek is naar speciale dingen moet er dus vroeg bij zijn. De eerstvolgende rommelmarkt in Oostburg is op zaterdag 7 juli. Daarna ook nog op de zaterdagen 28 juli en 1 september.

20.6.12

Problemen Burgerzaken

Woensdag zorgde een nationale panne van Belgacom ervoor dat ondermeer bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist de dienst Burgerzaken niet naar behoren kon functioneren. Het ziet er inmiddels naar uit dat de problemen zijn opgelost. Vanaf donderdagmorgen zouden dus alle afhandelingen weer normaal hun beslag moeten krijgen.

Knokke-Heistenaars voor N-VA op Provincielijst

De N-VA in de badstad zet twee vrouwen met politieke ervaring in op de provincielijst voor de komende verkiezingen. Het gaat om Cathy Coudyser en Julie Baeyen. Het feit dat Cathy Coudyser voor de provincie opkomt verwondert niemand. Ze is arrondissementeel secretaris van de partij en deed in het verleden reeds tweemaal met goed gevolg mee in nationale verkiezingen. Ze staat op de tweede plaats op de provincielijst van haar partij. ‘Ik wil mij als provincieraadslid inzetten voor Knokke-Heist. Op het vlak van toerisme en economie is de provincie een ideaal niveau om regiosamenwerkingen tot stand te brengen. Het recreatieve kusttoerisme moet nog beter gecombineerd worden met cultuur en stadsbeleving’ zegt Cathy. Julie Baeyen is nieuw bij de N-VA. Ze heeft als OCMW-raadslid haar sporen verdiend. Julie krijgt de tiende plaats. Met name haar ervaring op de personeelsdienst van de gemeente wordt gezien als een pluspunt.

Kermis Ramskapelle

Terwijl in Heist Oosthoekkermis nog aan de gang is wordt in de badstad al gedacht aan Ramskapelle kermis. Die wordt gehouden van vrijdag 29 juni tot zondag 1 juli. Na het succes van vorig jaar staat op vrijdag 29 juni in de grote tent op het dorpsplein om 20.30u alvast het optreden van Willem Vermandere op het programma. De opbrengst van het optreden gaat naar het For Freedom Museum. Vvk 20 EUR; add 22 EUR. Op zaterdag vindt om 15 uur de Ramskapelle Trophy van de Wacky Racers plaats. Dit hindernissenparcours voor moutainbikers wordt om 11 uur voorafgegaan door de Kids Race en om 13.30 uur door de Fun Race. (Inschrijvingen)  Vanaf 19.30 uur presenteert Guy De Pré zijn alombekende De Pre Historie met muziek uit de jaren 60, 70 80 en 90. Zondag 1 juli gaat vroeg van start met een rommelmarkt om 8 uur. Ramskapelle wordt die dag omgetoverd in een compleet feestdorp. Er komt een kinderdorp van 800 m², en nog eentje van 400 m² voor de hele kleintjes, straatanimatie op 5 verschillende podia over heel Ramkapelle, zang, ambiance met optreden van The Sunsets, dans, clowns, circusartiesten, grootse roofvogelshow, een ganzenfanfare, een optreden van de Studio 100 band, Mickey & Goofyshow , ‘mr Bean’ komt op bezoek, steltlopers en nog veel meer. Om 21.30 uur is er de Ladies Dance Night met optredens van Annagrace, Lasgo en Silver. Het gedetailleerde programma vind je hier.
Opgelet: voor de optredens in de grote tent op zaterdag- en zondagavond zijn telkens maar 500 kaarten te koop, op is op! Kaarten kunnen gekocht worden in café Burgerwelzijn, café De Vouwte en het For Freedom Museum.

‘Iets’ weer in Knokke-Heist

Voor het 7de zomer project slaan in Knokke-Heist Jan Hoet Junior en Delphine Bekaert onder de noemer IETS, de handen in elkaar. Met diverse partners slaan ze de komende weken hun tenten op in de charmante “Villa” op de hoek van de Nellenslaan. Het pand is ’s zomers ondertussen al een vaste trekpleister geworden voor kunstliefhebbers, fashionista's, designlovers en allerlei vrienden. Het initiatief heeft als doel bedrijven en organisaties inspiratie te geven en ze te laten evolueren naar een creatieve cultuur. ‘Iets’ fungeert als “een borrelende denk- en doetank , die creatieve oplossingen zoekt voor elke denkbare uitdaging”. Het initiatief helpt ondernemingen bij het zoeken naar nieuwe ideeën.

“Hoogbouw maar geen Dubai” zegt Lippens

De gemeenteraad in Knokke-Heist gaat zich donderdag uitspreken over een “Hoogbouwnota”. De nota moet in de toekomst hoogbouw mogelijk maken in de badstad, “als er vraag naar is”. “Maar niet in landelijke gebieden zoals Westkapelle en Ramskapelle en evenmin in het Zoute”, zei burgemeester Lippens dinsdagavond. Als er vraag naar is en goedkeuring verleend wordt zou op bepaalde plaatsen gemiddeld tot op een hoogte van 40m kunnen gebouwd worden. “Nu zijn er langs de zeedijk al appartementsgebouwen die 35m hoog zijn” aldus de burgemeester. De nieuwe hoogbouwnota sluit echter bouwhoogten tot zelfs 60 meter niet uit. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij het Heldenplein in Heist. Mogelijk kan daar een ontwerp van architect Willem Jan Neutelings voor in aanmerking komen. De hoogbouwnota is er volgens het college gekomen omdat de beschikbare gronden in de badstad schaars worden. Verder is er in Knokke-Heist nood aan betaalbare woningen, handelshuizen, restaurants, cafés, hotels, congresruimten en dergelijke meer. De nota werd opgesteld in overleg met externe deskundigen. In de nota liggen argumenten vervat die kwalitatieve hoogbouw moeten rechtvaardigen. Burgemeester Lippens gaf toe, dat hij de nota misschien niet voor de verkiezingen had moeten openbaar maken, maar hij wil open kaart spelen. “Trouwens het is niet de bedoeling om een Dubai te maken van Knokke-Heist”, aldus Lippens.

Foto: Casino-ontwerp Neutelings

Fietspaden scoren behoorlijk

De fietspaden in Knokke-Heist scoren behoorlijk in het proefproject dat werd uitgevoerd bij middel van speciale meetfietsen. In opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits werd het comfort en de kwaliteit van ongeveer 1300 km fietspaden in 16 gemeenten opgemeten door de Fietsersbond. Een objectieve meting van het comfort en de kwaliteit van de fietspaden is namelijk nodig om goede keuzes te maken voor de investeringsprogramma’s. De scores van de fietspaden op gemeentewegen en gewestwegen zijn heel divers. In de ene gemeente scoren de fietspaden langs gemeentewegen beter dan langs de gewestwegen, in de andere gemeente net andersom. In Knokke-Heist is de gemiddelde trillingsscore langs gemeentewegen 6,2 op 10 en langs gewestwegen slechts 3 op 10. Qua breedte van het fietspad scoren de gemeentewegen 8,2 en de gewestwegen 7,6. De ruimte tussen rijweg en fietspad scoort in onze badplaats gemiddeld 6,9 op 10 op de gemeentewegen en 7,5 op 10 bij gewestwegen. Asfalt en cementbeton scoort het best. Oneffenheden aan kruispunten zorgen ook voor een onaangenaam niveauverschil. In het Vademecum Fietsvoorzieningen komen daarom nieuwe, duidelijke richtlijnen. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal alvast een plan uitwerken om de meest prioritaire knelpunten ter hoogte van kruispunten langs de gewestelijke fietspaden weg te werken. Ook zullen de nieuwe richtlijnen uitgebreid gecommuniceerd worden naar studiebureaus en aannemers, zodat ze met meer zorg de verharding aanbrengen.

Kunstwandelroute Knokke-Heist / De Panne

Vrijdagavond 29 juni wordt vanuit Blankenberge de Kustwandelroute officieel ingewandeld. De route is een nieuw netwerk van verharde en onverharde wandelwegen tussen Knokke-Heist en De Panne. De Kustwandelroute staat garant voor 180 kilometer wandelplezier langs talloze trekpleisters aan de Kust én landinwaarts. Het gaat om een initiatief van Westtoer en werd gerealiseerd met de steun van de Vlaamse regering in het kader van het Kustactieplan 2005-2009.

Wat nà De Raan?

De aangekondigde sluiting van het openluchtzwembad De Raan op de rand van het Bosje van Heist heeft gezorgd voor heel wat reacties bij omwonenden en andere burgers. De uitbater van de kantine, die nog een concessie heeft tot eind 2015, wil eventueel investeren in een speelplein op de site. Anderen willen de natuur hersteld zien. Burgemeester Lippens zegt “we zullen wel zien als het zo ver is”. De grond is eigendom van de overheid. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met de Maritieme Dienstverlening en Kust. Lippens betwijfelt of er een hotel komt op de plaats van De Raan. “Alhoewel”, zegt hij “een hotel vanop straatniveau met niet meer dan 4 verdiepingen zou niet veel hoger komen dan het huidige gebouw. Over de hele lengte zou het wellicht ruimte bieden voor 150 kamers”. Ondertussen blijft De Raan nog de hele zomer open voor wie zwemmen wil.

Via de webcam op http://www.meteowvl.be/flash/deraan.php krijgt men een live indruk van de weersomstandigheden en de zwemdrukte.

Alleterreinfietsen voor Running Team Knokke-Heist

Dinsdagavond heeft het Running Team Knokke-Heist z’n triatlonploeg 2012 en nieuwe mountainbikes voorgesteld. Dat gebeurde in Bike World in de Kursaalstraat in Heist. In het najaar zullen de leden van het Running Team naast het lopen, het zwemmen, het rijden met de koersfiets en het triatlonnen nu bij de club ook kunnen beschikken over een 10-tal mountainbikes. Het Running Team heeft in de voorbije 5 jaar geïnvesteerd in sportuitrusting, de bescherming van hun leden tegen ongevallen, de promotie van de club en de uitbouw van de verschillende sporttakken. Daarbij werd ook gestreefd naar het realiseren van een solide groepsgeest. Dat alles heeft geleid tot het behalen van prachtige resultaten. “Als relatief kleine vereniging biedt Running Team een totaalpakket aan waarbij men niet zozeer streeft naar kwantiteit maar kwaliteit”, aldus voorzitter Jacques Danneels. Het Running Team kent nu verschillende pijlers: een loopclub, de triatlongroep, de racefietsclub, het mountainbike-team en een zwemploeg in oprichting.

Voor meer info: www.rtkh.net


Poetsvrouwen in de bloemetjes gezet

Naar aanleiding van de nationale poetsvrouwendag heeft het OCMW Knokke-Heist zijn poetsvrouwen in de kijker gezet. Dinsdag werd trouwens al een vormingsvoormiddag georganiseerd speciaal voor de thuiszorgdiensten van het OCMW. De poetsdienst bestaat uit 24 enthousiaste werknemers die dagelijks paraat staan voor senioren en mindervalide burgers. “Dat deze mensen ook aan stress onderhevig kunnen zijn, wordt wel eens vergeten, of soms zelfs weggelachen. Goed doen voor de ene persoon, is daarom niet goed voor de andere persoon...", zegt OCMW- Voorzitter  Annie Vandenbussche. Naast de poetsdienst beschikt het OCMW ook over een dienst maaltijdbedeling aan huis, boodschappendienst, een minder mobielen centrale en reductiekaarten voor taxivervoer.

Noorse eersteklasser Tromsø naar Knokke-Heist

De voetbalploeg AA-Gent, die straks op stage is in de badstad, speelt maandagavond om 18u een oefenmatch tegen de Noorse eersteklasser Tromsø. Dat gebeurt op stadion De Taeye in Heist. De Gentse Buffalo's spelen op woensdag 27 juni om 18u ook nog tegen KFC Heist op dezelfde locatie.

Grootste sigarettensmokkel vanuit Zeebrugge

Grenswachten van de Douane in de Britse Oostkusthaven Hull hebben meer dan 2,5 miljoen sigaretten in beslag genomen aan boord van een trailer afkomstig uit Zeebrugge. Het is de grootste gesmokkelde partij sigaretten die op de route van P&O tussen beide havens werd onderschept. De pakjes met in totaal 2.548.000 sigaretten zaten verstopt in grote blikken gedroogde koffie in een onbegeleide trailer met Belgische nummerplaat. Met het smokkelen van de tabakswaren werd volgens de Britten 713.000 euro aan accijnzen ontdoken. Omdat het om onbegeleide vracht ging werd tot nog toe niemand gearresteerd. Volgens woordvoerder Sam Bullimore van de grenswacht is het smokkelen van tabakswaren “niet zonder slachtoffer. Het is effectief stelen uit de overheidsportemonnee op een moment dat het land het zich slecht kan veroorloven”.

Onafhankelijken in OCMW veroordelen “lopende zaken beleid”

In Knokke-Heist distantiëren de onafhankelijke OCMW-raadsleden Coudyser, Bodyn en Deman zich van de toelichting over de werking van de dienst zoals die een week geleden werd voorgesteld door voorzitter Annie Vandenbussche. Ze vinden dat het Sociaal Beleid er een was ‘van lopende zaken’. Ze hekelen het feit dat weinig nieuwe beleidsaccenten doorgevoerd werden. Volgens hen werd te weinig ingezet op ‘wonen’ en ‘werken’. Wel geven de onafhankelijke raadsleden toe dat er stappen in de goede richting werden gezet. Maar volgens Cathy Coudyser moet de volgende drie jaar “een verdubbeling van het aantal woningen via het Sociaal Verhuurkantoor gerealiseerd worden”. De wachttijd voor een sociale woning is in Knokke-Heist nog altijd gemiddeld vijf jaar. “Op dat vlak zijn we koplopers in Vlaanderen”, aldus Coudyser. Volgens Geert Deman moeten tewerkstellingsmogelijkheden gecreëerd worden “voor allen, ook voor mensen die het moeilijk hebben en voor wie werken niet vanzelfsprekend is”. Olivier Bodyn veroordeelde het gebrek aan transparantie waarbij tot voor kort de verslagen van de Woonwinkel, Werkwinkel, managementteam enz.. niet ter kennisgeving werden voorgelegd aan de OCMW-raadsleden. Dat gebeurt ondertussen wel.

19.6.12

Vind de “Schat van Vlieg” in Knokke-Heist

Op zaterdag 30 juni gaat de derde editie van de “Schatten van Vlieg” van start. Met deze schattenzoektocht willen men tot 2 september families met kinderen aanzetten om te proeven van het mooie cultuuraanbod in ons land. In Knokke-Heist kan men op zoek gaan op het Cartoonfestival, tussen de boeken in de bib, in het Zwin Natuurcentrum of in de gangen van het Museum Sincfala. Men maakt meteen kennis met het rijke cultuuraanbod in de badplaats. Briljante schattenjagers maken kans op een jaar lang gratis cultuurplezier met het hele gezin, steps, een kinderfiets en vele andere prijzen. Vorig jaar zochten maar liefst 30.000 kinderen naar een schatkist.

Plan vanaf 25 juni je schattenjacht op www.UitmetVlieg.be. Meer info op de verschillende locaties: Museum Sincfala, Internationaal Cartoonfestival, Bibliotheek Scharpoord, Bibliotheek Heist, Bibliotheek Westkapelle, Zwin Natuurcentrum, Toerisme Knokke en Toerisme Heist

Compostmaand

De compostmeesters van Knokke-Heist maken zich op voor de negende ‘Compostmaand’. Samen met de gemeente organiseren ze deze maand nog 2 plantenbabbels en een opendeurdag in de demonstratieruimte te Heist. Dit jaar staat het thema compostgebruik centraal. Op zaterdag 23 juni om 10 uur komt André Verheecke in de demoruimte Noordhinder iedereen wegwijs maken in het vierkantemetertuinieren. Op een plekje van één vierkante meter kan men al met heel weinig moeite en tijd een pak verse groeten en kruiden oogsten. Op zaterdag 23 juni om 14 uur vertelt Lieve Vanpraet eveneens in de demoruimte hoe men ongewenste kruiden kan voorkomen door een doordachte manier van ontwerpen, aanleggen en beheren. Op zaterdag 23 juni kan men doorlopend van 10 tot 17 uur samen met de compostmeesters aan de slag. Men leert hoe men compost moet omzetten, zeven en gebruiken in de tuin.

Meer informatie: Dienst Milieu – Natuur, tel. 050 630 198, siska.willems@knokke-heist.be


Opera op het strand in Knokke-Heist

In een gevecht tegen de tijd worden de plannen voor de nieuwe Sportarena bij het Heldenplein in Heist klaargestoomd. Het gaat om het voorlopig inrichten van de Rox Ambassadors Plaza, die vorige zomer ter hoogte van de Meerlaan in Knokke zou opgesteld worden. Daartegen kwam echter teveel protest van de omwonenden. De nieuwe Sportarena in Heist zal zo’n 600 vierkante meter groot zijn. Rox Ambassadors zal er alle activiteiten coördineren. Verder zullen niet alleen sport maar ook entertainment en exclusieve presentaties in de arena hun beslag krijgen. Daarnaast echter ook Opera !  In samenwerking met de Brusselse Muntschouwburg zullen komende zomer namelijk vier van de beste operaproducties van het seizoen 2011-2012 op het strand geprojecteerd worden op groot scherm. Dat gebeurt onder het motto “Opera on the Beach”. De eerste operavoorstelling op het Heistse strand is op vrijdagavond 13 juli. Het gaat om de opera “Cendrillon” van Jules Massenet. De weken daarna is ook nog werk van Dvořák, Handel en Verdi aan de beurt. De toegang is gratis.

Het strandoperaprogramma ziet er als volgt uit:
13.07.2012 - CENDRILLON - JULES MASSENET
27.07.2012 - RUSALKA - ANTONÍN DVORÁK
10.08.2012 - ORLANDO - GEORGE FRIDERIC HANDEL
24.08.2012 - IL TROVATORE - GIUSEPPE VERDI

De Bleeckere toch in Knokke-Heist

Ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere blijft in Knokke-Heist aspirant scheidsrechters uit Qatar opleiden. Daar was onzekerheid over ontstaan nu hij als PR-verantwoordelijke aan de slag is bij de bouwgroep Willy Naessens. Daarnaast is de 45-jarige De Bleeckere coach bij de Belgische scheidsrechters en blijft hij adviseur bij de wereldvoetbalbond FIFA. De 70 Qatarese scheidsen beginnen op zondag 1 juli aan hun twee weken durende cursus in Knokke-Heist. Ze verblijven zoals gebruikelijk in het Pavillon du Zoute. Dat is trouwens ook het geval met de spelers van AA Gent die nu zondag aan hun stage beginnen in de badstad. Het ziet er naar uit dat zij voornamelijk zullen trainen op de velden van FC Heist. AA Gent zal er ook twee vriendschappelijke wedstrijden spelen. Van 3 tot 6 januari volgend jaar komen trouwens ook alle scheidsrechters op stage naar de badstad. De nieuwe carrière van Frank De Bleeckere heeft wèl voor gevolg dat hij een gepland werkbezoek aan Qatar moet afzeggen.

Lakeside Paradise open voor het grote publiek

In Knokke-Heist is Lakeside Paradise bij put Decloedt aan het proefdraaien. Door software-problemen liep de vooropening van het project een paar dagen vertraging op. Het voorbije weekend konden echter de eerste testritten met de waterski- en wakeboardkabelbaan uitgevoerd worden. Met een kabelbaan van 711 meter beschikt Lakeside Paradise over de langste dergelijke installatie voor waterskiërs in ons land. De kabelbaan kan de watersporters in de zogeheten Wakeside van het meer voortrekken tegen een snelheid tussen de 30 en 58km per uur. Sinds maandag 18 juni is de kabelbaan ook beschikbaar voor het grote publiek. In het voorlopige clubhuis kan men trouwens eveneens al terecht voor de nodige verfrissingen. Voor de Knokke-Heistenaars is er op het officiële openingsweekend op 30 juni en 1 juli mogelijkheid om de kabelbaan persoonlijk uit te testen. Er wordt nog tot eind deze maand proefgedraaid. Op zaterdag 30 juni volgt de officiële opening van het O'Neill Cablepark. De rest van het meer, de Lakeside, wordt gebruikt voor zachte waterrecreatie zoals windsurfen, kleinzeilerij, kajakken, roeibootjes en pedalo’s.

Nieuw hulpkonvooi naar Roemenië

Maandag is vanuit Knokke-Heist andermaal een volle vrachtwagen met hulpgoederen vertrokken richting Roemenië. De goederen zijn bestemd voor de twee adoptiedorpen Vlădeni en Dumbrăviţa. De vrachtwagen bevat volgens het Gemeentelijk Hulpcomité onder andere 300 dozen tweedehandskledij, 55 fietsen, en 16 dozen medicatie. Daarnaast ook een tandartskabinet, bedden, zetels, een invalidenwagen en speelgoed. Ere-gemeenteraadslid Ronny Dhondt en echtgenote Noëlla zijn reeds op vrijdag 15 juni met hun personenwagen op voorverkenning getrokken om de voorziene aankomst van de vrachtwagen op donderdag 21 juni voor te bereiden. Het echtpaar dankt in elke geval reeds alle schenkers en vrijwilligers die de ondersteuning van de twee straatarme dorpen in de buurt van Timisoara mogelijk blijven maken.

Uitzendrecord scherper gesteld

De voorbij uren heeft dj Peter Van de Veire het wereldrecord radio maken op zijn naam gezet. Maandagavond zette hij een punt achter zijn 185 uur durende radiomarathon. Hij zat twee uur langer achter de microfoon dan de Italiaan Stefano Venneri die drie jaar geleden het record op z’n naam bracht. Heel wat mensen uit onze badstad zijn vermoedelijk al vergeten dat precies 20 jaar geleden ook in Knokke-Heist een gooi naar een uitzendrecord gedaan werd. Radio Dynamo medewerkers Inge Desmedt en Tony Jacobs zetten in april 1992 het Beneluxuitzendrecord van het Guinness Book of Records een heel stuk scherper door gedurende 100 uur en 18 minuten continu over één enkel onderwerp uit te zenden. En dat onderwerp was de badstad Knokke-Heist. Tevoren was het Benelux uitzendrecord in handen van een Nederlandse omroep. Op de foto hieronder de oorkonden die naderhand door het Guinness Boek werden afgeleverd.


Badengebouw ingehuldigd

Op de Zeedijk in Zeebrugge werden maandagavond het nieuwe Badengebouw en het Sportstrand in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer Burgemeester Moenaert en de Schepenen Hilde Decleer, Jean-Marie Bogaert en Annick Lambrecht. Het badengebouw omvat openbare toiletten en de toeristische dienst. Op het strandniveau is er ruimte voor ondermeer douches en de redders. In het gebouw is er eveneens plaats voor een EHBO-post, de politie en de gemeenschapswachten. Het nieuwe complex kost circa 1,4 miljoen euro. Toerisme Vlaanderen sprong bij met een bedrag van 293.000 euro. Verder staan vlak bij de zeedijk nu ook een stel fitnesstoestellen opgesteld die door iedereen gratis mogen gebruikt worden.  Meer informatie over de nieuwe infrastructuur bij het strand in Zeebrugge vind je HIER.

Foto met dank aan Ignace Savels

Ook meer zomertreinen naar Knokke-Heist

Komende zaterdag 23 juni begint de NMBS meer zomertreinen in te leggen naar de kust en de Ardennen. Tot 26 augustus gaat het om wekelijks 429 bijkomende treinen naar de stations van Knokke-Heist, Zeebrugge-Strand, Blankenberge, Oostende en De Panne. Bij voorspeld mooi weer kunnen bovenop het geplande toeristische aanbod nog meer treinen worden ingezet. Om reizigers in de zomermaanden aan een voordelig tarief naar hun bestemming te brengen, lanceert de NMBS de Summer Deal. In juli en augustus kunnen reizigers op weekdagen voor 7,5 euro per traject reizen in tweede klas. Een heen- en terugreis kost met dat biljet 15 euro.