4.10.08

Even chaos nadat Pure Passion tent wegwaaide

De zware NoordNoordWesten wind heeft vrijdagavond lelijk huis gehouden aan onze kust. Rond 17.30 u begonnen onder meer de problemen voor de feesttent die op het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist stond opgesteld. Medewerkers waren op dat moment volop bezig met het inrichten van de tent voor het Pure Passion gebeuren van zaterdagavond. Toen de toestand duidelijk onhoudbaar werd gaf de brandweer opdracht om de tent te ontruimen. Ook sloot de politie tijdelijk de zeedijk af. Er werd namelijk gevreesd dat de tent in de richting van Heist zou wegvliegen. Pogingen om het nog rechtstaande deel van de tent neer te halen mislukten in eerste instantie. Anderhalf uur later stortte het gevaarte volledig in. Ondertussen had men heel wat kunnen ontruimen. Er vielen bij deze noodsituatie gelukkig geen gewonden. Organisator Nicola Dobbelaere ging vervolgens dringend op zoek naar een nieuwe locatie voor z’n Pure Passion evenement. Een optie om het evenement te laten verhuizen naar een pand in de Oosthoek werd in de late namiddag weer afgevoerd. Dat gebeurde na overleg met brandweer, politie en het gemeentebestuur. Uiteindelijk werd groen licht gegeven voor een verhuis naar Scharpoord. Ondanks een chaotische 24u is het volgens fuifgangers zaterdagavond in het Cultuurcentrum toch nog een prima feest geworden.

Heistse Kuo Lung naar German Open

Dit weekend wordt in het Duitse stadje Hanau de German Open Ju-Jitsu gehouden. Ook dit jaar zal er een grote Belgische delegatie aan deelnemen. Maar liefst 46 Belgische deelnemers gaan voor een record aantal medailles. Op zaterdag komen de topatleten in de categorieën volwassenen, junioren en beloften aan bod. Bij de volwassenen wordt het onder meer uitkijken naar de prestaties van Stefanie Wauters en Giovanni De Vent van de Kuo Lung Heist. Bij de junioren en beloften behoort ook Maxime T’Jonck van de Heistse club tot de medaillekanshebbers.

3.10.08

Leopold Lippens ontmoet dinsdag Beatrix

Onze buurgemeente Sluis maakt zich op voor een mini-Koninginnedag, dinsdag. De Nederlandse Koningin Beatrix komt namelijk voor het eerst sinds vele jaren voor een werkbezoek naar de regio. Ook heel wat landgenoten uit het noorden van onze provincie zijn van plan om het vertoon in het grensstadje te gaan bekijken. Onder hen ook burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist. Hij werd daartoe speciaal uitgenodigd. Beatrix bezoekt dinsdagmorgen eerst de Sluise deelkernen Breskens en Groede. Daarna staat een dijkwandeling in Cadzand-Bad op het programma, vlakbij het Zwin. Om 15.30 uur arriveert de koningin met haar gevolg bij het Belfort op de Groote Markt van Sluis. In de burgemeesterskamer zal Beatrix zich dan met een aantal mensen onderhouden over de grensoverschrijdende samenwerking met de gemeenten aan de Belgische kant. Heel waarschijnlijk zal ook burgemeester Lippens daarbij aanwezig zijn. De vorstin wil zich laten informeren over zowel de voor- als de nadelen die een gemeente ondervindt op de grens met ons land. De banden tussen de badstad en Nederland zijn al van oudsher bijzonder hartelijk. Op Koninginnedag tooit Knokke-Heist de badplaats dan ook steeds met de Nederlandse driekleur. Vermeldenswaard is trouwens ook het feit, dat schepen Danny Lannoy een van de weinige buitenlanders is die tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau is geslagen. Dat gebeurde in 2004 uit waardering voor z’n inzet als mede-oprichter, organisator en promotor van de Canadese bevrijdingsmars.

CAVALIA rouwt. Templado overleden

Vanavond is Cavalia in diepe rouw. De wereldberoemde lusitanohengst Templado is overleden. De 22-jarige Templado was de ster van de show. Hij was herkenbaar aan zijn omgeklapte manenkam en zijn drang om in de schijnwerpers te staan. Templado was het oudste paard in het Cavalia-spektakel. Hij was Frédéric Pignons grote leermeester en dierbare vriend. Templado is nooit echt op rust geweest. Dat wilde de hengst niet ,,Hij was eigenlijk met pensioen, maar thuis kwijnde hij helemaal weg. Dus ik haalde hem op en hij deed weer mee. Hij fleurde ervan op”, aldus Pignon. Templado werd in 1986 geboren bij de Zuid-Franse Lusitanofokkers Delgado. Als jonge hengst kwam hij na verkoop in verkeerde handen terecht. Toen hij terugkeerde was hij alle vertrouwen in mensen kwijt. Dochter Magali Delgado en haar vriend (waarmee ze nu is getrouwd) vrijheidstrainer Frédéric Pignon spendeerden jaren om het verloren vertrouwen terug te winnen. Templado's agressiviteit en onrust dwongen het stel om hun gebruikelijke methoden om met paarden te werken overboord te gooien en nieuwe te ontwikkelen. Een werkwijze die nu nog steeds gebruikt wordt bij Cavalia. Tijdens het verblijf van het paardenspektakel in Knokke-Heist afgelopen zomer was het ook de beeltenis van Templado die de Cavalia-tram sierde de langs onze kust op en af reed. Donderdagavond opende de unieke paardenshow trouwens met zeer veel bijval in Lissabon.

Méér over Cavalia lees je HIER

Maurice Lippens neemt ontslag bij Belgacom

Maurice Lippens heeft ontslag genomen als lid van de raad van bestuur van Belgacom. Dat maakte de telecomoperator vrijdag officieel bekend. Eerder stapte de Knokke-Heistenaar ook al op als voorzitter van de raad van bestuur van Fortis."Belgacom respecteert deze beslissing en wenst uitdrukkelijk de heer Lippens te bedanken voor zijn zeer gewaardeerde jarenlange actieve inzet als bestuurder en als lid van het Strategisch en Bedrijfsontwikkelingscomité', schrijft het bedrijf in een persbericht.

Duinenkind kegelt scholieren omver op Ketnet

De 10-jarige Mare Cattoor uit Knokke-Heist is maandagavond om 18.35 uur te zien op Ketnet in het gloednieuwe spelprogramma "de Pretroulette". Mare, die in Duinbergen schoolloopt, had zich via de Ketnetwebsite voor het programma ingeschreven. En ze is voor het levende kegelspel uitgeloot als 'Bal van de Dag'. Maandag mag ze in een reuze plasticbal kruipen en proberen 6 kinderen in hun veilige kegelpakken omver te rollen. Als ze in deze moeilijke opdracht slaagt, wint ze een reis naar Disneyland voor 4 personen.

Maandag stakingshinder

De drie vakbonden houden maandag een nationale actiedag voor meer koopkracht. Ook in onze regio zullen de gevolgen merkbaar zijn. Vooral het verkeer zal er hinder van ondervinden. Wie zondagavond de trein neemt kan vanaf 22 uur reeds problemen krijgen. Ook de trams en bussen van De Lijn zullen mogelijk onregelmatig rijden. Of er maandag post in de bus zal liggen, hangt af van de sorteercenta. Havens zoals Zeebrugge en Antwerpen worden niet lamgelegd. Er zal ter plaatste wel worden geïnformeerd. De ervaring leert echter dat ook dàt hinder kan opleveren voor het verkeer van en naar Knokke-Heist.

Staakt het vuren in de mosseloorlog ?

Er lijkt een kentering in de strijd tussen de mosselvissers en de milieuclubs. Dat is belangrijk voor het voortbestaan van de Zeeuwse mosselen, die vooral bij ons graag op het menu staan. De Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF) maakt geen bezwaar meer tegen de vergunning voor het opvissen van twee miljoen kilo mosselzaad in de Oosterschelde. Dat heeft de milieuorganisatie vrijdagmorgen aan de Nederlandse minister Verburg van Natuur laten weten. Gisteren had de minister de milieu-militanten opgeroepen om de strijdbijl te begraven. Of andere milieuclubs ook overstag gaan is nog onbekend.

Waarschuwing voor hoge waterstand

Vrijdag in de vroege avond wordt aan onze kust een extra hoge waterstand verwacht. De wind zal daarbij volgens Meteo Zeebrugge tijdelijk hard tot stormachtig (7 à 8) waaien uit het NNW. Over de grens stellen onze noorderburen dijkbewaking in. Dat heeft de Stormvloedwaarschuwingsdienst meegedeeld. Vanwege een storm op de Noordzee wordt verwacht dat het waterpeil in de buurt van de Scheldemonding rond 18.00 uur een meter hoger zal staan dan normaal. Ook zaterdagavond gaat het weer hard waaien. De wind zal daarbij op zee toenemen tot stormkracht 9 uit het ZuidWesten.

KIMO-conferentie in Knokke-Heist

Op 23 en 24 oktober organiseert KIMO ambtelijk overleg en een studiedag in Knokke-Heist. KIMO is een Europese milieuorganisatie voor lokale overheden rond de noordelijke zeeën. In onze regio zijn Knokke-Heist en Brugge er lid van. De studiedag “Van Zand naar Strand” wordt in Scharpoord geopend door schepen Paul Geerinckx. Ondermeer zal minister Hilde Crevits er het woord voeren. Experten van Jan De Nul, de Belgische Afdeling Kust en de Nederlandse Rijkswaterstaat proberen vervolgens met innovatieve projecten aan te tonen 'hoe zand mee kan bouwen aan een strand'. Deelname aan de studiedag is gratis; vooraf inschrijven is wel noodzakelijk. Twee jaar geleden werd een gelijkaardige studietweedaagse op de valreep afgelast wegens gebrek aan belangstelling. Dit keer zal dat niet het geval zijn, aldus de organistoren.

Info: Milieudienst@knokke-heist.be of 050 630 185

TIME heeft het over “Si Versailles” en “Vlaamse kust”

In de nieuwe editie van TIME kwam donderdag ook Knokke-Heist aan bod. Dat is alvast een zeldzaam gebeuren. Het Amerikaanse weekblad Time is een opinieblad dat wereldwijd invloed heeft. Het werd opgericht in 1923 en is een onderdeel van mediabedrijf Time Warner. In een betoog over de taalproblemen in België schrijft het magazine, dat Vlamingen en Walen alvast één iets gemeen hebben: hun liefde voor goed eten. Aan de “Vlaamse kust” wordt daarbij de lof gezongen van restaurant “Si Versailles” in Knokke. “De Belgen kunnen er wellicht hun twistpunten vergeten, tenminste tot na het dessert”, aldus het Amerikaanse weekblad.

Het complete artikel in Time lees je HIER.

Dinsdag bezoekt Koningin Beatrix buurgemeente Sluis

Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Website Knokke-Heist is Topper volgens Indigov

Naar jaarlijkse gewoonte werden de websites van de 308 Vlaamse en 19 Brusselse gemeenten doorgelicht. Dat gebeurde door het Leuvense bedrijf Indigov. Uit het onderzoek blijkt dat de website van Knokke-Heist tot de beste van het land behoort. De site kreeg dan ook het predikaat “Topper” mee. Qua “interactiviteit” staat de site zelfs nummer één, en wordt daarbij als voorbeeld aangewezen. Ook wat e-Administratie, e-Community en e-Democratie betreft gooit de Knokke-Heistse gemeente-website hoge ogen. Enkel met de “gebruiksvriendelijkheid” kan het nog wat beter, aldus het onderzoek.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week lees je HIER.

Onder begeleiding door een eeuw Compagnie

Tot in januari kan men in Scharpoord elke zondag de tentoonstelling “100 jaar Compagnie het Zoute” onder de deskundige begeleiding van een gids bezoeken. De expositie in het Cultuurcentrum beschrijft de geschiedenis van Het Zoute vanaf de komst van de familie Lippens tot op heden. Vanaf nu kunnen ook groepen reserveren voor een begeleid bezoek aan de tentoonstelling. Een dergelijk groepsbezoek kan men voor elke dag van de week boeken. Per 20 personen wordt een gids voorzien.


Meer informatie aan de balie van Cultuurcentrum Scharpoord, telefonisch op het nummer 050 630 430 of via e-mail: ccticket@knokke-heist.be.

Heeft Maurice Lippens hartproblemen?

Oud-voorzitter van Fortis Maurice Lippens zou vorige week vrijdag getroffen zijn door problemen aan het hart. Dat schrijft La Dernière Heure op basis van 'een goede bron'. Dat zou volgens de krant verklaren waarom Philippe Bodson, bestuurder van Fortis, aanwezig was bij de onderhandelingen tijdens het weekend over het reddingsplan voor de bank-verzekeraar. De informatie is niet bevestigd door de familie Lippens. Burggraaf Etienne Davignon zei eerder trouwens al dat Maurice Lippens sukkelde met een hoge bloeddruk en stress.

2.10.08

Wie wil Knokke-Heist aan de Macht in Washington?

Het zal ook in Knokke-Heist wel niemand ontgaan zijn dat Amerika op 4 november een nieuwe president kiest. Wie het ook wordt - McCain of Obama – de winnaar zal de komende jaren ongetwijfeld beslissingen nemen die ook voor ons kleine hoekje van de wereld van belang zullen zijn. De koers van de buitenlandse politiek zal onder meer onmiddellijk al de prijs van de benzine beïnvloeden. En dat gaat ons allemaal aan. Trouwens er zijn zo veel meer duistere invloeden die hun oorsprong hebben in dat Witte Huis. Zoveel zelfs dat misschien de hele wereld wel zou moeten beslissen wie vier jaar in de Oval Office mag slijten. Daarom kun je vanaf nu tot zondag 2 november (12u) op de website van de ORO Nieuwsdienst kiezen wie JIJ aan de Macht wil in de Verenigde Staten. Je kan stemmen op Obama of McCain. We hadden er Mickey Mouse nog willen aan toe voegen, maar dat zou niet eerlijk geweest zijn. De muis zou zeker gewonnen hebben. Stem dus, en laat zien wie Knokke-Heist in Pennsylvania Avenue wil.

Stroom van de Thorntonbank laat op zich wachten

Het duurt nog een maand voor de eerste elektriciteit van de Thorntonwindmolens voor Knokke-Heist aan land komt. De bekabeling die de buitengaatse turbines met mekaar moet verbinden heeft vertraging opgelopen. Aanvankelijk was het de bedoeling om begin deze maand reeds de stroom van de zes turbines aan land te brengen. Dat zal nu vermoedelijk pas in de loop van november gebeuren. Al met al is het toch pionierswerk. Nergens ter wereld werden namelijk al zo’n grote turbines zo ver in zee gebouwd.

Architektenspecial over Steven Holl

Je leest en ziet er HIER meer over.

Nieuwe MRI-Scanner wordt publiekstrekker Open Bedrijvendag

Op de Open Bedrijvendag komende zondag kan het grote publiek in Knokke-Heist de gloednieuwe MRI-Scanner in het Ter Lindenziekenhuis bekijken en uittesten. Bij de bevolking is er heel wat interesse voor het nieuwe toestel. De “open magnetische resonantie scanner” is een primeur voor ons land en werd woensdag officieel in gebruik genomen. Het is momenteel het enige dergelijke apparaat in België, dat heel zwaarlijvige patiënten kan onderzoeken. De open vormgeving is dan ook ideaal voor patiënten die lijden aan claustrofobie. De speciale licht- en muziekeffecten van het Ambient Experience-systeem creëren verder een sfeer die de patiënt helpt ontspannen. Dat vergemakkelijkt het onderzoek. Er is een investering van 2,6 miljoen euro mee gemoeid. Van 10 tot 17u krijgen krijgen zondag alle bezoekers trouwens een unieke en exclusieve kijk achter de schermen van het ziekenhuis.

Winterregeling huisvuilophaling

Zoals ieder jaar wordt in Knokke-Heist vanaf oktober in de rode afvalzone het restafval nog maar 2 keer per week opgehaald. Dat gebeurt op maandag en donderdag. En vanaf volgende maand wordt in hetzelfde gebied het tuinafval nog slechts één keer om de 2 weken opgehaald. Dat is dan op donderdag. De juiste datums vindt men terug op de afvalkalender.


Windsas voor Toerismekantoor

Het nieuwe Toerismekantoor op het Lichttorenplein wordt aangepast. Het blijkt namelijk dat als de voordeur openstaat de inslaande wind in het kantoor voor problemen zorgt. De deur dicht houden is geen optie. Uit tellingen blijkt namelijk dat beduidend méér toeristen bij de toeristische dienst binnenwandelen als de deur openstaat. De aangewezen oplossing is dus de installatie van een inkomsas. Daarvoor wordt in de begroting het nodige geld uitgetrokken. Meteen wordt ook naar een middel gezocht om de akoestiek in de vergaderzaal te verbeteren.

Knokke-Heistse boeren krijgen een groter Zwin door de strot geduwd

De actie “Red onze Polder” heeft de overheid blijkbaar niet kunnen overtuigen een meer boervriendelijk beleid te voeren. Volgens het landbouwersechtpaar Bart Lanckriet en Katleen van Steen van de actiegroep heeft minister Hilde Crevits bevestigd, dat de Vlaamse regering kiest voor de ontpoldering van 120 hectare. "Provincie en gemeente zullen dit noodgedwongen moeten aanvaarden. Het is echter onduidelijk of in dat gebied de dijken reeds inbegrepen zijn." Door de uitbreiding van de Willem-Leopoldpolder zal de landbouw in Knokke-Heist zo'n 15 hectare aan vruchtbare grond verliezen. De gedupeerde landbouwers willen met ruilgronden gecompenseerd worden. Verder blijkt dat in het MER-rapport niks staat over de verzilting van de ondergrond, de inrichting van de natuur, de kostprijs van het project en de verzanding die door de uitbreiding niet zal afnemen.

Treinen Knokke-Tongeren vertraagd

De komende uren zullen de rechtstreekse treinen tussen Tongeren en Knokke mogelijk vertraging oplopen. De hele ochtend al is het treinverkeer tussen Leuven en Aarschot verstoord door seinen en overwegen die niet werken. De rechtstreekse treinen tussen onze badstad en Tongeren worden daardoor omgeleid via Hasselt en Landen. Daarbij gaat heel wat tijd verloren. Kort voor de middag werd het treinverkeer weer genormaliseerd.

Van Cauwenberghs Showbizzkalender is klaar

Henk Van Cauwenbergh heeft zijn twaalfde Showbizzkalender klaar. De uit Knokke-Heist stammende fotograaf haalde deze zomer in de badstad een aantal nieuwe namen voor de lens. Het ging ondermeer om Miss België Alizée Poulicek en Miss Belgian Beauty Nele Somers. Verder ook ‘Familie’-actrice Sofie Mora, Isabelle Nijs (de vrouw van veldrijder Sven Nys) en acteur Gunther Levi. Véronique De Kock is de enige die ondertussen op alle twaalf de kalenders prijkt. Op de cover van de nieuwe Showbizzkalender prijkt Francesca Vanthielen. Alle dames gingen uit de kleren voor het goede doel. De opbrengst gaat immers naar tsunami-weesjes in Thailand. De kalender wordt gelanceerd op 8 november.

De kalender kost 22 euro. Meer info www.showbizznight.be

Minder vis en omzet in vismijnen

Tijdens de eerste negen maanden is de aanvoer in de grote vismijnen aan onze kust flink teruggelopen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. Tijdens de eerste drie kwartalen werd ruim 12,7 miljoen kilo vis aan land gebracht. Dat is een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Oostende zag de aanvoer zag dalen met 9 procent en de omzet zelfs met 22 procent. In Zeebrugge bleef de aanvoerdaling beperkt tot 4 procent. De terugval in de omzet bedroeg 16 procent. De vooruitzichten voor de komende maanden zijn echter positief. Traditioneel wordt namelijk meer vis gevangen tijdens de laatste maanden van het jaar.

1.10.08

Vleeshandelaar uit Knokke-Heist sjoemelde met slachtafval

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft woensdag een vleesproducent uit Zottegem veroordeeld wegens gesjoemel met slachtafval. Het afval dat bestemd was voor dierenvoeder werd voor menselijke consumptie verkocht. In de zaak kreeg verder een vleeshandelaar uit Knokke-Heist een effectieve boete van 3.300 euro en een celstraf van acht maanden met uitstel. De feiten dateren van ruim drie jaar geleden. De zaak kwam aan het licht toen de politie een vrachtwagen tegenhield. Er hingen bijna 400 halve varkenskarkassen in, waarvan meer dan de helft niet gekoeld was. Ook waren de papieren voor het vleestransport niet in orde. Het bleek later dat de verantwoordelijken van de betrokken firma's en de dierenarts al jaren gedoogden dat slachtafval op dergelijke, onjuiste manier werd vervoerd.

Controle luchtvervuiling zeeschepen

Op weg van en naar de Scheldemonding varen voor de kust van Knokke-Heist dagelijks zeeschepen, die vervuilende stoffen uitstoten. Dinsdag is de Nederlandse waterpolitie gestart met het controleren van de uitstoot van deze schepen. Vanwege de harde wind gebeurt de controle momenteel eerst vanuit een zogeheten ‘snuffelbus’ die aan de wal staat opgesteld. Die meet met behulp van lasertechniek wat de schepen aan stikstofoxiden en fijnstof in de atmosfeer brengen. Van zohaast het beter weer wordt willen de instanties ook controles uitvoeren aan boord van de schepen.

Ter Linden nam panoramische open MRI-scanner in gebruik

Je leest er HIER meer over.

Knokke-Heistse Strandvrienden in de strijd voor De Naaktkalender

Vanaf 20 oktober nemen 10 groepen het in “De Naaktkalender” op "Eén" tegen mekaar op. Ze werden geselecteerd uit ruim 350 inzendingen. De VRT-omroep wil de mensen van hun schroom afhelpen en daagt Vlaanderen uit om uit de kleren te gaan. Onder de gegadigden ook “De Strandvrienden”. Het betreft een groepje twintigers die gek zijn van het strand en mekaar elke zomer in Knokke-Heist terugvinden. Ze willen de Strandkalender wedstrijd winnen om met de opbrengst samen een lange reis te maken naar een ver land met mooie stranden. De Naaktkalender volgt de deelnemende teams vanaf de voorbereidingen tot de uiteindelijke fotoshoot. Een professionele jury kiest de twaalf mooiste foto's van elk team: één foto voor elke maand van het jaar. Op het einde van de aflevering beslist de kijker welke groep naar de finale mag. Daar krijgen de vijf uitverkoren teams nog één kans om hun naaktkalender te verdedigen. De winnende kalender wordt vanaf half december in het hele land verspreid.

Knokke-Heist laat overstromingsgevaar door overheidsprojecten bestuderen

Knokke-Heist trekt zo’n 81.000 euro uit om zich professioneel te laten bijstaan omdat externe studies een impact dreigen te hebben op het grondgebied van de badstad. Met name neemt men het Leuvense bedrijf HydroScan onder de arm om de gevolgen van overheidsplannen te toetsen op het waterbeheer. Het gaat hier om projecten zoals de uitbreiding van het Zwin en de verbreding van het Schipdonkkanaal. Beide plannen kunnen grote gevolgen hebben op de waterafvoer en de mogelijke verzilting van landbouwgronden. "HydroScan heeft de technologie in huis om allerlei simulaties te doen" zegt Eerste Schepen Maxim Willems. Die deskundigheid gaat een stuk verder dan de overstromingskaarten waar de Vlaamse overheid gebruik van maakt. Het bedrijf heeft namelijk een nauwkeurige methodologie ontwikkeld zelfs voor door de overheid “niet-gemodelleerde” kleinere stroomgebieden. De werkmethode werd trouwens eerder uitgewerkt in opdracht van Knokke-Heist voor de Isabellavaart. Het resultaat omvat overstromingskaarten bij verschillende terugkeerperioden, waarbij de locaties, grootte en vorm van de risicozones voor overstromingen beter worden geïdentificeerd.

Technotrolley voor de Preventiedienst Knokke-Heist

De gemeentelijke preventiedienst in Knokke-Heist wordt maandag in het bezit gesteld van een “technotrolley”. Het gaat om een verrijdbare koffer die didactisch materiaal bevat ter ondersteuning van de opleiding technopreventie. Ook kan de inhoud gebruikt worden voor allerlei preventieopdrachten op lokale informatiesessies, opendeurdagen, beurzen en markten. Technopreventie heeft als doel inbraken, gauwdiefstallen en overvallen te voorkomen. Uit de verschillende veiligheidsplannen blijkt dat de aanpak van vermogensdelicten bovenaan de prioriteitenlijst staat. Naast Knokke-Heist ontvangen nog 6 andere gemeenten een “technotrolley”. De preventiekoffers worden maandag uitgereikt in Roeselare in aanwezigheid van gouverneur Breyne.

Filmmuziek spitsenbijter bij nieuwe Bibbabbels

In de bibliotheek Scharpoord start zondag een nieuwe reeks maandelijkse bibbabbels. Als leerkracht muzikale opvoeding en esthetica, leidt Sylvia Van Loo het publiek dan binnen in de wereld van de filmmuziek. Naast het beeld vervult de filmmuziek namelijk een zeer belangrijke rol. De muziek wijst de kijker op gebeurtenissen of een sfeer die uit de beelden alleen niet altijd af te leiden zijn. Aan de hand van talrijke kijk- en luistervoorbeelden ervaren de deelnemers de trucjes die componisten hanteren om de filmkijker in een bepaalde sfeer te brengen. De voordracht start zondagmorgen om 10 u.


Bibbabbel zondag 5 oktober om 10 uur. Voor alle info: tel. 050 630 400 - bibliotheek@knokke-heist.be De deelname is gratis maar reservatie is gewenst.

30.9.08

Knokke-Heist steekt Hamel(e)n naar de kroon

Knokke-Heist steekt het stadje Hamelen uit de sprookjes van de Gebroeders Grimm naar de kroon. Nadat de rattenvanger er passeerde bleef er in het legendarische Duitse stadje namelijk geen enkele rat meer over. Uit de cijfers blijkt dat in Knokke-Heist de jarenlange strijd tegen de muskusrat gewonnen werd. Vorig jaar werd slechts één van die beestjes meer aangetroffen. De plaatselijke rattenvanger verklaart dat er op het grondgebied vermoedelijk geen meer zijn, dankzij een goede samenwerking met de landbouwbedrijven en particulieren. Volgens het Regionaal Comité ter Bestrijding van de Muskusrat ziet de situatie er in het noorden van onze provincie steeds beter uit. In Brugge werden vorig jaar slechts 146 muskusratten meer verschalkt. In Damme werden er 87 in de vallen gelokt, vooral dicht bij de Nederlandse grens. Het aantal gevangen bruine ratten - over heel West-Vlaanderen bekeken - is daarentegen verdubbeld. Brugge heeft er last van in de oudere woonwijken, Damme op landbouwbedrijven aan de voederbakken en waar er overschotten van gewassen op de velden staan. In Knokke-Heist worden echter relatief weinig bruine ratten aangetroffen.

Knokke-Heist wil met experiment afterparties inperken

Komend weekend lanceert Knokke-Heist onverwacht een proefproject om in het centrum van de gemeente de overlast van afterparties na grote fuiven te beperken. In een verwarmde tent op het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist wordt zaterdag vanaf 21u namelijk de bekende “Pure Passion” show gehouden. Als experiment heeft het gemeentebestuur zopas beslist om de organisatoren toe te laten om de fuif tot 5 uur ’s morgens te laten duren. Normaal moeten dergelijke evenementen om 3u (of soms vroeger) de deuren sluiten. Met de proef wil men vermijden dat er nog afterparties met overlast gehouden worden, zoals een paar weken geleden het geval was na de La Rocca fuif. Om lawaaioverlast voor de omwonenden in Duinbergen en Heist te vermijden, zijn er in de tent ook beperkingen naar geluidsterkte toe. Het geluidsniveau van de muziek moet bovendien stelselmatig afgebouwd worden naar het sluitingsuur toe. Het is voor het gemeentebestuur nog een vraagteken hoe de fuifgangers op het experiment zullen reageren en of de vooropgestelde doelen bereikt zullen worden. Op basis van rapporten van milieu-, preventie- en veiligheidsdiensten zal deze proeffuif in elk geval grondig geëvalueerd worden.

Voor alle info over de ticketverkoop: www.purepassion.be

Cavaliapaardjes na vakantie in Lissabon aangekomen

In Lissabon worden in het Cavaliadorp momenteel de laatste voorbereidingen getroffen. De show opent donderdagavond. De vierbenige protagonisten van het spektakel zijn ook net in de Portugese hoofdstad aangekomen. In de stallen worden ze bewonderd door groot en klein. Na Knokke-Heist stond voor de paarden een korte vakantie in het zuiden van Frankrijk op het programma. Ondertussen is hun showroutine weer aangevat. Zeven maaltijden per dag, een schoonheidsbad, klassieke muziek ’s morgens en pop in de namiddag en natuurlijk de trainingen. “We laten de paarden vooral doen wat ze graag doen”, vertelde Magali Delgado maandag aan de Portugese pers. De journalisten werden er wegwijs gemaakt in het Cavaliadorp door Frédéric Pignon in het gezelschap van Nuno Braamcamp. Deze de laatste is een bekende festivalorganisator in Portugal, tevens de promotor van het Cavalia-gebeuren in de Portugese hoofdstad. Inmiddels zijn voor de negen geplande shows reeds 6.000 toegangskaarten verkocht. Mocht de interesse verder groeien dan bestaat de mogelijkheid, dat het aangekondigde verblijf van twee weken verlengd wordt.

ING-kantoor Sluis sluit de deuren

Niet alleen de bankcrisis, maar ook het eerder wegvallen van het grensoverschrijdend banktoerisme in onze regio blijft slachtoffers maken. Sluis is duidelijk niet langer het bankstadje waar Belgen met hun coupons over de vloer kwamen. Dinsdag raakte bekend dat ook het ING-kantoor in Sluis z’n deuren dicht doet. Na een reorganisatie blijven er in onze buurprovincie nog slechts 5 kantoren van de ING-bank over. Het sluiten van het kantoor in Sluis is het gevolg van een fusie met de Postbank.

Watertoren was Monumentendagtopper

De Watertoren in Duinbergen wist op de voorbije Open Monumentendag de meeste bezoekers te trekken. Dat bleek zopas uit de evaluatie. Zo’n 1500 bezoekers hadden het er voor over om de 216 trappen te beklimmen en vervolgens van een uniek uitzicht te genieten. De 47m hoge watertoren werd in 1901 gebouwd en kreeg in 1973 een nieuwe kuip. ’t Kasteeltje van de vroegere Visserijschool mocht met zijn sierlijke bouwstijl 705 bezoekers bekoren. Het Sincfala museum kreeg ruim 460 mensen over de vloer, terwijl zo’n 300 geïnteresseerden een rondleiding kregen in het modernistische gemeentehuis van Heist. Het gebouw, naar een ontwerp van de Heistse architect Bailyu, dateert uit 1931. Samen met Scharpoord, dat 364 bezoekers mocht verwelkomen, pasten de uitgekozen panden perfect in deze Monumentendag. Het thema was namelijk “de Twintigste Eeuw”.

Uitleningen mediatheek gratis op 20ste verjaardag

Op zaterdag 11 oktober is het klantendag in de bibliotheek in Knokke-Heist. Zoals ieder jaar wordt de klant extra verwend. Dat gebeurt onder meer met allerlei interessante activiteiten. Gezien het meteen de 20ste verjaardag is van de Mediatheek in Scharpoord doet men er dit keer nog een schepje bovenop. Het is namelijk zo dat elke cd, film of cd-rom op 11 oktober gratis kan ontleend worden. En er is meer. Door deel te nemen aan één van de vier wedstrijden kan men één van de 10 Gouden Bibkaarten winnen. De gemeenteraad heeft daartoe net het licht op groen gezet. Met zo’n Gouden Pas kan men één jaar lang gratis uitlenen in de mediatheek. Deelnemers aan de wedstrijden dienen zich voor 6 oktober in te schrijven.

Worden strandterrasstoelen betalend?

Het mooie weer bracht afgelopen weekend ook nog groepjes zonnekloppers naar het strand in Knokke-Heist. De meeste badkarhouders stoorden zich daarbij niet aan het verbod op terrasverkoop van dranken uitgesproken door de Raad van State. Volgens één fout-geïnformeerde baigneur moet die uitspraak nog ‘bekrachtigd’ worden. Dat klopt uiteraard niet. Wèl is het zo, dat de gemeente niet van plan is op te treden. “Het toeristisch belang is onze eerste prioriteit”, aldus Eerste Schepen Maxim Willems. Raamverkoop is toegelaten. Daarna moet worden uitgemaakt wat een terras is. Als de wetgeving niet wordt aangepast brengen sommige badkarhouders vanaf volgend seizoen trouwens hun eigen oplossing in stelling. Ze zullen dan hun terrasstoelen net als strandstoelen verhuren. Dat mag wettelijk. Het geniale is dat ze voor de stoelen op het terras slechts 10 cent zullen aanrekenen. Het laatste woord is in deze zaak duidelijk nog niet gevallen.

Sluise Belfort gaat in de steigers

De restauratie van het belfort in Sluis moet in januari van start gaan. Het belfort in onze buurgemeente is het enige in Nederland. Het gebouw kent veel achterstallig onderhoud. De restauratie wordt aanbesteed in het kader van het grensoverschrijdende project Manoeuvres. Ook bedrijven uit ons land kunnen zich kandidaat stellen. Geïnteresseerde aannemers kunnen zich uiterlijk tegen 24 oktober bij de gemeente Sluis melden. Gegadigden moeten wel ervaring hebben met restauratie van monumenten. De werken moeten in 9 maanden geklaard zijn. In het economische actieplan voor Sluis krijgt het belfort straks een belangrijke taak als onder meer cultuurtempel.

Gulf Times over Maurice Lippens

De GULF TIMES in Doha Qatar over Maurice Lippens

De Brabandere wil Lippens voetje lichten

Bert De Brabandere uit Knokke-Heist heeft als nationale voorzitter van Jong CD&V het Facebook netwerk ingespannen om burgemeester Lippens het vuur aan de schenen te leggen in de reeks “Man of Vrouw met Macht” van het Nieuwsblad. Kort voor de stemming werd afgesloten heeft De Brabandere z’n honderden vrienden via het netwerk opgeroepen om hem naar de kop van de ranglijst te stemmen. De Brabandere stond de laatste dagen op de tweede plaats na Leopold Lippens. Zaterdag wordt in de krant het resultaat bekend gemaakt van de speurtocht naar de mensen met de meeste macht (!) in de Vlaamse gemeenten.

29.9.08

Knokke-Heistse ‘roeit’ naar de top bij Dell

De 39-jarige Pascale Van Damme, voormalig Belgisch roeikampioene, is de nieuwe country manager van Dell België. Het is voor het eerst sinds lang dat Dell kiest voor een landgenoot. Van Damme is afkomstig van Gent waar ze rechten en fiscaliteit studeerde. Midden jaren '90 ging ze van start bij de mobiele operator Proximus om in '99 over te stappen naar Base waar ze de afdeling voor bedrijfsklanten oprichtte. Tegenwoordig woont Pascale Van Damme in Knokke-Heist. Ze begon vier jaar geleden bij computerfabrikant Dell waar ze als verkoopsdirecteur verantwoordelijk werd voor de publieke sector. Ze haalde er belangrijke contracten binnen bij een aantal universiteiten en eind vorig jaar het miljoenencontract bij de Europese Commissie.

Bridgestone en NYK breiden uit in Zeebrugge

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone gaat zijn logistiek centrum in de haven van Zeebrugge uitbreiden. Onze kusthaven is trouwens nu al het belangrijkste verdeelcentrum van Bridgestone in Europa. De huidige concessie van 14,2 ha zal in twee stappen groter worden gemaakt. In totaal zou er op een kleine 7 ha terrein extra opslagruimte worden gecreëerd. Het gaat om een investering van circa 14 miljoen euro. Momenteel werken er 140 mensen. Door de uitbreiding komen er op termijn 40 jobs bij. En er zit nog een uitbreiding aan te komen. Het Japanse bedrijf NYK, dat via dochter ICO twee autoterminals heeft in Zeebrugge, wil zijn huidige capaciteit van 56 ha aan de Bastenakenkade met 20 ha vergroten. Beide terminals zijn nu al goed voor jaarlijks 1,3 miljoen wagens.

De teloorgang van de banken vanwege een god die niet bestaat

De Europese bankaandelen baden in het bloed. Dat schreef maandagnamiddag De Tijd. En daar lijkt de wereld nà Maurice Lippens inderdaad op. Voor wie geen paardenbril op heeft is er maar één grote schuldige. Dat is de gevaarlijke vorm van Amerikaans fundamentalistisch kapitalisme. Die is ontstaan door een misvatting bij diverse protestantse sekten die honderden jaren geleden uit West-Europa uitweken naar de nieuwe wereld. Een paar maanden geleden werd deze wereldbedreigende gang van zaken tot op het bot uitgespit door BBC Four. Een eeuw geleden legde de Duitse econoom en socioloog Max Weber trouwens ook reeds het verband tussen het Calvinisme en de opkomst van het kapitalisme. Met name de Calvinistische ethiek, die de nadruk legde op soberheid, hard werken en plichtsbesef, was volgens Weber de voedingsbodem voor de opkomst van het kapitalisme. Dat lijkt tegenstrijdig, maar bij nader inzicht is dat het niet. De protestanten in Amerika gingen er destijds van uit, dat wie godvruchtig leefde door god zou beloond worden met rijkdom en succes. Maar omdat een god, die onmogelijk kan bestaan, sommige mensen niet snel genoeg beloonde naar hun zin, is men het protestantse uitgangspunt omgekeerd gaan interpreteren. Namelijk: als men erin slaagt rijkdom te verzamelen en succes te boeken, dan is dat een teken dat men door god beloond werd voor een godvruchtige levenswijze. Het gevolg is dat de godsdienstige sekten in Amerika op die manier ongewild het misdadige fundamentalistisch kapitalisme hebben in het leven geroepen. Het zette de deur open voor uitwassen als ongebreidelde verrijking, casinokapitalisme, verpaupering en uitbuiting, rechteloosheid, normloosheid en immoraliteit, maffiapraktijken, criminaliteit en cultuurrelativisme en excessief consumentisme. Trouwens ook de katholieken spelen het spel inmiddels goed mee. Zij voelen zich namelijk gesterkt door een zin in hun nieuwe testament waar de rijken zich zeer wel bij voelen. Mattheüs 13: 10-15, daar staat ondermeer: “Want wie heeft, hem zal gegeven worden en hij zal overvloedig hebben; maar wie niet heeft, ook wat hij heeft ,zal hem ontnomen worden.” Met andere woorden, de kleine man zal steeds het gelag betalen. Hoog tijd dat iemand de wereld verplicht tot een sociaal aanvaardbare vorm van strikt beperkt kapitalisme.

Cavalia moest het vooral hebben van West- en Oost-Vlamingen

Uit een enquête blijkt dat ruim drie kwart van de bezoekers aan Cavalia speciaal voor de paardenshow naar Knokke-Heist kwam. Eén op 8 mensen die het paardenspektakel ging bekijken was afkomstig uit de badstad of heeft er een tweede verblijf. De West-Vlamingen waren trouwens goed voor 44 procent van de ticketverkoop. Veel van hen waren uit andere kustgemeenten naar Knokke-Heist afgezakt. Oost-Vlamingen vertegenwoordigden 19 procent van de Cavaliabezoekers. De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg waren goed voor respectievelijk ongeveer 12, 11 en 4 % van de tickets. Walen en Brusselaars namen samen zo’n 10 procent van de Cavaliaverkoop voor hun rekening. Afgezien van onze Zeeuwse buren kwamen trouwens maar weinig buitenlanders het spektakel bekijken.

September toeristische meevaller

In Knokke-Heist en ook elders aan de kust zijn winkeluitbaters, recreatiehouders en de horeca tevreden over de maand september. Dat is ook de visie van Westtoer. “De drie zonnige weekends hebben deze maand de omzet van de toeristische bedrijven aan de kust opgekrikt", aldus regiomanager Kust Pieter Koten. De zon heeft veel dagjesmensen naar zee gelokt. Ze kwamen vooral wandelen, genieten en winkelen. Ook veel eigenaars van tweede verblijven hebben van de laatste warme dagen van het jaar geprofiteerd om nog eens extra van hun investering te genieten.

FC Heist leidt het klassement in 3de Provinciale B

Op de vijfde voetbalzondag van het nieuwe speelseizoen heeft FC Knokke in Eerste Provinciale met 5-1 gewonnen van Langemark. Knokke komt daarbij op de 9de plaats in het klassement, met 7 punten. In Derde Provinciale B schopte FC Heist zich naar de eerste plaats in de rangschikking. Dat gebeurde door met 4-0 te winnen van Ruddervoorde. De wedstrijd Zandvoorde – VVWestkapelle eindigde in 1-1 gelijkspel. VVW staat op de 5de plaats met 11 punten. In Vierde Provinciale B had Zeebrugge Zeehaven duidelijk z’n dag niet. Het verloor met 0-2 van Wenduine. Ruiselede en Moerkerke speelden 2-2 gelijk. In de rangschikking legt Zeebrugge beslag op de 9de plaats met 6 punten. Moerkerke staat op 11 met 5 punten.

Plan van tweede-verblijver doet Maurice Lippens aftreden

Knokke-Heistenaar Maurice Lippens treedt af als voorzitter van Fortis. Dat heeft de bankverzekeraar in de vroege uren van maandag bevestigd in een persbericht. Verder injecteren België, Nederland en Luxemburg samen 11,2 miljard euro en wordt de vorig jaar overgenomen ABN Amro Bank te koop gesteld. Men hoopt op een koper die met 24 miljard wil over de brug komen. Gedurende het weekend circuleerden de namen van zowel de ING Groep als BNP Paribas als mogelijke gegadigden voor Fortis, of delen ervan. De scenario’s voor de redding van Fortis zijn voor een groot deel afkomstig van de nieuwe Fortis-topman Filip Dierckx, die als tweedeverblijver ook al banden heeft met onze badstad.


Maurice Lippens Supernetwerker tot bij de Bankduivel

Maurice Lippens werd op 9 mei 1943 geboren in Knokke als telg van een rijke en machtige familie. De familie Lippens bezit een groot deel van het onroerend goed in de badplaats via de Compagnie Het Zoute. Verder werd fortuin opgebouwd met investeringen in suiker en verzekeringen. Volgens de Belgische Quote 500 is de familie goed voor bijna 600 miljoen euro. Maurice Lippens staat bekend als supernetwerker. Faam verwierf hij door de Belgische Generale Bank uit handen te houden van ABN Amro, in 1998. De inmiddels 65-jarige Lippens studeerde in de jaren zestig rechten in Brussel. In 1972 behaalde hij een graad aan de prestigieuze Harvard Business School. Hij werkte onder meer voor AG Groep, dat in 1990 fuseerde met de Nederlandse bank VSB en de Nederlandse verzekeraar Amev. Maar hij stond niet enkel aan de wieg van Fortis. Er is veel waardering voor de wijze waarop hij de vliegtuigmaatschappij Sabena hielp met een doorstart. Verder is Maurice Lippens voorzitter van de commissie voor behoorlijk ondernemingsbestuur in ons land. Die regels lapte hij volgens critici zelf aan zijn laars. De voorzitter van Fortis had al lang met pensioen moeten zijn. Ondanks druk van aandeelhouders bleef hij aan als voorzitter. Beleggers waren boos omdat de beurskoers van Fortis forse klappen kreeg na de overname van ABN Amro. Het idee voor die fatale overname kreeg Maurice Lippens in het oor gefluisterd door de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch gespekt door de gevaarlijke fundamentalistische hebzucht van Wall Street. Merrill Lynch heeft ondertussen ook z’n eigen vege lijf moeten redden door in de armen van Bank of America te springen. Ergens is hier een grote les te leren.

28.9.08

Gedenktekens van verenigingen ingeveegd bij Sincfala

Op het voetpad bij Sincfala heeft de heemkring “Heyst Leeft” zondag voor het eerst gedenktegels onthuld. Met de drie ingebeitelde arduinplavuizen worden de verenigingen gelauwerd die in de deelgemeente honderd jaar of meer aan de slag zijn. Het gaat daarbij om de Schuttersvereniging De Duinengalm, de Rokersclub De Ware Vrienden en de plaatselijke Ceciliaharmonie. Tijdens een druk bijgewoonde ceremonie veegden vertegenwoordigers van de drie verenigingen het bouwzand van de gedenktegels, die nu zichtbaar onderdeel vormen van de plaatselijke geschiedenis. Wanneer verenigingen de kaap van de 100 jaar passeren verdient dit volgens “Heyst Leeft”extra aandacht, zeker in een tijd waar het gemeenschapsleven aan het verwateren is.

Je leest er meer over op de site van de Rokersclub.

Reuters scoopte Onderhandelingsblaadje Fortis

De nieuwe Fortis-topman Filip Dierckx liep zondagavond rond met een Engelstalig document met verscheidene scenario's voor de bank. Een fotograaf van Reuters slaagde erin om er een kiekje van te nemen. Als het stuk inderdaad onderdeel is van de onderhandelingen over de toekomst van Fortis dan ligt de toekomst van Fortis-voorzitter Maurice Lippens inderdaad in de weegscaal. Zijn aftreden staat op het velletje geschreven als één van de mogelijkheden om uit de vertrowenscrisis te komen. Ook valt er op het papiertje te lezen dat Fortis overweegt zijn belang in ABN AMRO te verkopen voor tien miljard euro, waarschijnlijk aan ING. En de Belgische en Luxemburgse regering injecteren 7 miljard euro in Fortis.

Cavalia-boss verandert kijk op Cultuurtoelage

Het feit dat Cavalia in Knokke-Heist grote kosten, zoals een standplaats en parkeerruimte, niet hoefde te betalen, heeft de stichter van het paardenspektakel anders doen denken over de verhouding tussen cultuurverschaffers en de overheid. In Canada wil de regering de subsidies aan culturele instellingen drastisch terugschroeven. Begin september was Normand Latourelle nog gekant tegen een dergelijke denkpiste. De ervaring in Knokke-Heist heeft ertoe bijgedragen dat hij nu in Canada een (voor velen) discordant geluid laat horen. Volgens Latourelle kunnen toelagen best wegvallen op voorwaarde dat cultuurverschaffende instellingen (onder bepaalde voorwaarden) vrijgesteld worden van allerlei taksen en belastingen. Z’n uitspraak op Corus Radio 98,5 FM heeft in Canada heel wat ophef veroorzaakt.


Latourelle hoor je HIER aan het woord op Corus Radio.

Zeebrugse Gastermijnbeurs gaat op in Benelux-beurs

Endex en de APX Group hebben overeenstemming bereikt over de voorwaarden waaronder ze samengaan. De APX Group koopt 90,85% van de aandelen van Endex, zo is overeengekomen, en is naar eigen zeggen in vergevorderde onderhandeling om de resterende aandelen ook te kopen. Dit betekent dat de grote energiebedrijven ons land en in Nedeland, na zes jaar afstand doen van 'hun' eigen termijnbeurs voor de handel in stroom en gas. Beide beurzen verwachten met het samengaan sterker te staan in de consolidatie die bezig is in de Europese groothandel voor energie. De hoop is dat APX Group (spothandel) en Endex (termijnhandel en clearing) aantrekkelijker worden voor de markt. De voordelen van de APX/Endex-fusie liggen vooral op het gebied van aardgas. De combinatie is actief op de drie meest liquide handelsplekken voor gas: het National Balancing Point (NBP) in Groot-Brittannië, de Title Transfer Facility (TTF) in Nederland en Zeebrugge (ZEE). De besturen van APX en Endex hebben bijna een jaar met elkaar gepraat over de fusie.