7.7.07

Albert II-dok officieel in gebruik gesteld

Met een havenwijd getoeter van zeeschepen werden om 10.30u zaterdagmorgen de feestelijkheden rond 100 jaar haven van Zeebrugge en de vlootdagen ingezet. Een van de hoogtepunten was het officieel in gebruik nemen van het Albert II-dok. Dat gebeurde door Prins Filip en prinses Mathilde. Ze vervingen koning Albert II die vandaag pas het ziekenhuis verliet na een heupoperatie. Het Albert II-dok kan de grootste containerschepen ter wereld ontvangen. Het dok zal op korte termijn bijdragen tot een aanzienlijke volumeverhoging in Zeebrugge. Nu verwerkt Zeebrugge op jaarbasis 1,65 miljoen containers, maar dat moeten er dankzij het Albert II-dok op termijn 5 miljoen worden. Het is meteen het laatste dok dat in de Zeebrugse voorhaven wordt aangelegd. Als straks alle kaaimuren er staan, zit de Westelijke voorhaven vol. Momenteel is aan het dok de containerterminal van APM Terminals gevestigd. Vlaams minister-president Kris Peeters wees in zijn toespraak op de noodzaak van samenwerking tussen de Vlaamse havens. De Vlaamse regering heeft al 1 miljoen euro gereserveerd voor de uitvoering van een actieplan voor de samenwerking.Zeebrugge viert dit weekend zijn eeuwfeest. Naar aanleiding van het eeuwfeest van de haven vinden de volgende dagen nog diverse feestelijkheden plaats in Brugge en Zeebrugge. Zo is er morgen zondag een open havendag.

6.7.07

Nicolas Lombaerts gaat in Rusland voetballen

Knokke-Heistenaar Nicolas Lombaerts gaat naar Rusland. De jonge stadsgenoot heeft een contract voor vier seizoenen ondertekend bij FC Zenit Sint-Petersburg. Dat meldt zijn club AA Gent vrijdagavond in een communiqué. De 21-jarige linksvoetige verdediger was vorige maand aan de slag met de jonge Duivels op het EK in Nederland. Daar speelde hij zich in de kijker van verschillende clubs, waaronder Sint-Petersburg. Met name viel zijn kunde op het veld in de smaak van Dick Advocaat, de Nederlandse hoofdcoach van FC Zenit. "Ik heb met hem gesproken op het EK in Nederland. Dat hij daar trainer is heeft zeker een grote rol gespeeld," verklaarde Lombaerts vrijdagavond nog aan de pers. "Het is een club met veel ambitie en dat spreekt me wel aan. De club heeft een grote sponsor en wil het stadion uitbreiden. Dit seizoen spelen we UEFA-beker en we doen nog mee voor de Champions League", aldus de verdediger. Vanaf maandag zou Lombaerts al op het trainingsveld staan. "Het is allemaal heel snel gegaan, maar in Rusland is de competitie al halfweg. Alles is perfect geregeld en ik heb een appartementje gekregen. Nu is de eerste stap een beetje Russisch te leren." Over de transfermodaliteiten is verder nog niets bekend. De eerstvolgende wedstrijd die FC Zenit speelt is op 15 juli tegen Rostov. Zenit staat momenteel bovenaan het klassement. Rostov staat laatste.


Op de foto: een paar dagen geleden won FC Zenit een belangrijke wedstrijd tegen FC Moskva met 1-2.

Zeezwemmen afgelast door nepzomer

De koude zomer heeft ervoor gezorgd dat de Sportdienst in Knokke-Heist vrijdag genoodzaakt was om het Zeezwemmen van komende dinsdag af te gelasten. Het is de eerste keer in 5 jaar dat zoiets gebeurt. Om een behoorlijke afstand in zee te zwemmen is een minimale watertemperatuur van 18° C vereist. Ondanks de warme maand april bedraagt de temperatuur van het zeewater momenteel slechts 16,8° C. Te weinig, zeker voor het grote aantal jeugdige deelnemertjes. Bovendien voorspelt men voor dinsdag 10 juli wisselvallig weer met regelmatig regen- of onweersbuien en met maxima rond 18 graden. Als klap op de vuurpijl verwacht men een stevige wind uit het noord-noordwesten die kan oplopen tot 5 beaufort. Hierdoor kunnen er golven van een meter ontstaan. Het is reeds van 2002 geleden dat men nog tot dergelijke maatregel moest overgaan. De organisatie wordt meteen verschoven naar de reservedatum van woensdag 8 augustus. De sportdienst kijkt ondertussen uit naar vrijdag 13 juli, de dag waarop men met de GB strandloop van Knokke het lokale sportieve zomerseizoen definitief op gang wil trekken.


Deelnemers die zich reeds vooraf hadden ingeschreven, zullen door de sportdienst via e-mail gecontacteerd worden om hun mogelijke deelname op 8 augustus te herbevestigen of te annuleren. Andere personen die zich nog willen voorinschrijven voor de editie van 8 augustus kunnen dit nog via www.knokke-heist.be tot en met zondag 5 augustus.

Spoedig verbindingspad tussen Watertoren en Haagwinde

Binnenkort wordt in Duinbergen het langverwachte verbindingspad aangelegd tussen de tramhalte bij de Watertoren en de buurt Haagwinde. Met de aanleg van het pad voor voetgangers en fietsers langs de Kleine Dennen werd gewacht tot de werken voor het vernieuwen van de tramsporen waren afgerond. Het Waterbedrijf maakt van de gelegenheid gebruik om eerst een korte verbinding onder het tracé aan te brengen van de watertoren naar de hoofdleiding die langs het treinspoor loopt. Dat werk begint in de week van 16 juli. Het pad zelf wordt aangelegd vanaf 20 augustus. De werken zullen een kleine maand duren. Om veiligheidsredenen komt er een sluis aan het eind van het pad, om bruusk oversteken van de tramsporen tegen te gaan.

Vertraging beslissing Zwinuitbreiding

De beslissing over wat er nu precies met de uitbreiding van het Zwin wel of niet zal gebeuren heeft vertraging opgelopen. Voor het project Het Zwin zijn de richtlijnen voor het opstellen van de milieueffectenrapportage op 8 juni vastgesteld. Dat rapport zal vermoedelijk echter pas eind dit jaar verschijnen. Ten opzichte van de planning in het betreffende Nederlands-Vlaamse verdrag betekent dit een vertraging van enkele maanden. Dat heeft de Nederlandse minister Verburg zopas in Den Haag verklaard.

Het slechte weer is nefast voor landbouw en toerisme

Landbouwers in de polder rond Knokke-Heist maken zich zorgen over de veldvruchten vanwege de grote hoeveelheden regen die de laatste weken gevallen is. Vanwege het droge voorjaar waren de agrariërs in eerste instantie nog in hun nopjes met de regen. Maar omdat gewassen nu dreigen verloren dreigen te gaan, smeken de boeren om droog en zonning weer. Vooral de uien en aardappelen ondervinden veel hinder van de regen. Hier en daar in de regio staat namelijk al een aantal velden blank. Ook de toeristische industrie in Knokke-Heist klaagt over het weer. Veel jobstudenten wachten tevergeefs op een seintje van hun seizoenbaas om aan de slag te kunnen.

Architectenruzie rond nieuw ziekenhuis

Nog voor men op de grens van Knokke en Westkapelle kan starten met de bouw van het nieuwe fusieziekenhuis van de de vzw Gezondheidszorg Oostkust zijn er problemen. Een tijdelijke architectenvereniging stapt naar de Brugse rechter in kort geding om de gunningsprocedure voor het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis aan te vechten. De regels zouden niet gevolgd zijn omdat de Vlaamse bouwmeester Marcel Smeets vroegtijdig de jury verliet. Daardoor was er volgens de gedupeerde architecten te weinig oog voor het architecturale aspect. Enkel het prijsplaatsje gaf volgens hen de doorslag. De rechter beslist komende week vrijdag. Het nieuwe ziekenhuis aan de Far West moet normaal in 2010 in gebruik genomen worden. Het komt op een terrein van 20 hectare waar de campussen van Knokke en Blankenberge gecentraliseerd worden. Er is er plaats voor een revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, beschut wonen, kinderopvang en een helihaven. Daarnaast ook een parkeerplaats voor 800 wagens.

Algerijnse dieven ingerekend

De politie van Knokke-Heist heeft twee Algerijnen ingerekend die zeven brilmonturen gestolen hadden in een optiekzaak. Ze hadden hun buit verstopt in een locker in het station van Knokke. Een van de daders bekende intussen de feiten, zijn kompaan ontkent. De politie heeft echter bewijzen dankzij de videobeelden van de optiekzaak. Beide mannen verblijven illegaal in ons land.

Nachtwinkel failliet verklaard

De Rechtbank van Koophandel in Brugge heeft de CVOA Harman failliet. Het gaat om een bedrijf met zetel in de Guldenvliesstraat. Deze "coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid" runde destijds een nachtwinkel en pittabar in de badstad. Advocaat Kristof Van Den Heuvel uit Westkapelle werd aangesteld tot curator in deze zaak.

Germinal sloot stage in Cadzand af met vriendenwedstrijd.

De Antwerpse Eerste Klasse ploeg Germinal Beerschot heeft de stage in onze buurgemeente Cadzand met een positieve noot afgerond. De ploeg won donderdagavond met 1-7 van Jong Zeeland. Kris De Wree mocht na een kwartier spelen dan wel de score openen, maar het was Malki die de man van de eerste helft werd. In twintig minuten scoorde hij drie maal. Onder leiding van een uitstekende Daniël Cruz liep Germinal Beerschot in de tweede helft nog verder uit. De Colombiaan zelf scoorde twee keer, Madah zette de 0-7 op het bord. Helemaal op het einde redde Brasser nog de eer voor de Zeeuwse tegenstander.

5.7.07

In de geschiedenis op 5 juli

Op deze dag, 5 juli, in de geschiedenis van onze regio werd in 1930 het Casino Knokke officiëel ingehuldigd. Op 5 juli 1908 was er de eerste steenlegging voor de Zeedijk van Het Zoute.

Vlootshow kijken vanop de zeedijk

Vrijdag komt de Vlissingse vlootshow naar aanleiding van 400 jaar Michiel De Ruyter tot vlakbij de watergrens met Knokke-Heist. De vloot bestaat uit 24 historische vaartuigen. De schepen verzamelen op zo'n dertig kilometer uit de kust voor Westkapelle Walcheren. Daar krijgen de vaartuigen een loods aan boord. Vervolgens varen ze richting Scheldemonding. Daarna gaat het richting Cadzand, waarna de hele vloot in een haakse bocht doorvaart naar Vlissingen, waar dit weekend, net als in Zeebrugge, de marinedagen gehouden worden. Om ongelukken te voorkomen, wordt de overige scheepvaart aan banden gelegd. Voor de vrachtvaarders zit er niets anders op dan 1,5 uur om te varen om langs de westelijke vaargeul voor Zeebrugge en Knokke-Heist naar de Scheldemonding te varen. Inmiddels bleek donderdag dat het 114m lange historische Russische zeilschip Kruzenshtern met enige vertraging onze kusthaven binnenvaart.

Argentinië geïnteresseerd in FC Knokke wedstrijd

Vrij onverwacht zijn sommige Argentijnse kranten bijzonder geïnteresseerd in de vriendschappelijke wedstrijd die zaterdag in de badstad gespeeld wordt tussen FC Knokke en Anderlecht. Dat komt omdat de media in de stad Mercedes hun 'legioenen' wereldwijd voetballende Mercediaantjes goed in het oog houden. In dit geval gaat het om de 21-jarige Argentijnse middenvelder Lucas Biglia die zaterdag op Stadion Olivier z'n beste beentje moet voorzetten voor Anderlecht. Als voorbereiding op de wedstrijd tegen FC Knokke zou El Principito, (het Prinsje) samen met de overige Anderlechtspelers momenteel in West-Vlaanderen "vlotten bouwen van het soort waarmee men rivieren kan oversteken". Aldus nog steeds de Argentijnse media. De spelers doen inderdaad aan een paar dagen teambuilding in Koksijde. In het Pavillon Het Zoute wordt de ploeg van Anderlecht echter pas zaterdagmiddag rond 14u verwacht. De wedstrijd is om 18.30u. Interessant is verder nog feit, dat het befaamde Belgische scheidsrechterstrio (olv Frank De Bleekere), dat op de voorbije Wereldkampioenschappen zo voortreffelijk heeft gefloten, zaterdag integraal afzakt naar de badstad.


Legión Mercedina: la mayoría, de pretemporada

El Anderlecht de Lucas Biglia realiza entretenidos juegos antes de los amistosos. Para los integrantes de la Legión Mercedina se terminaron las vacaciones, y con el inicio de la pretemporada los futbolistas van incorporándose a los entrenamientos. En Bélgica el plantel profesional del Anderlecht realiza una serie de actividades coordinadas por el psicólogo del club. Lucas Biglia junto a sus compañeros formaron grupos para confeccionar balsas con las cuales tuvieron que cruzar un río, esta tarea como otras se realizan por estos días en Flandes Occidental. En cuanto al fútbol el próximo sábado 7 habrá un amistoso frente al Knokke en condición de visitante.

Gratis Wifi Internet voor patiënten in Ter Linden

Het aantal wifi-hotspots blijft groeien. Op vandaag zijn er 2539 in ons land, waarvan 393 in West-Vlaanderen. In Knokke-Heist zijn er inmiddels 35. Want sedert vandaag hebben patiënten in de campussen van de Gezondheidszorg Oostkust via een wifi-hotspot toegang tot het internet. Zowel in Blankenberge als in Knokke-Heist kunnen patiënten via hun laptop vanuit hun ziekenhuisbed emailen en op het net surfen. Het is blijkbaar voor het eerst dat een ziekenhuisgroep in onze provincie dergelijke service aan haar patiënten aanbied. Rufin Duwel, een reisagent uit Knokke-Heist, die afgelopen weekend met z'n fiets door een wagen werd aangereden zei vanmiddag "ik had de twijfelachtige eer om als allereerste van deze gratis dienst te kunnen gebruik maken". De man slaagt er inmiddels in om vanuit z'n ziekenhuisbed contact te houden met z'n kantoor en z'n klanten. Het net wordt door een firewall beschermd. Ook worden sommige websites geblokkeerd zodat ook kinderen zonder gevaar van het internet in het ziekenhuis kunnen gebruik maken. Van de patiënten wordt enkel verwacht dat ze hun eigen toestellen zoals laptop, pda etc meebrengen. De gebruikers moeten wel een document ondertekenen waarin ze verklaren om het internet niet te gebruiken voor malafide praktijken en de verantwoordelijkheid op zich nemen voor hun eigen toestellen. Een wifi-net in een ziekenhuis maakt ook andere toepassingen mogelijk dan enkel toegang tot het internet. Ziekenhuizen in Nederland en in de Verenigde Staten gebruiken zo'n netwerk onder meer om te verzekeren dat patiënten het juiste bloed toegediend krijgen. Met behulp van HP handhelds wordt de barcode op de bloedzak gematched tegen de barcode op de armband van de patiënt. Verder is er ook het WiFi-infuus op de markt. Het controleert permanent of de juiste hoeveelheid medicatie wordt toegediend.

Extra cartoons in bibliotheek Scharpoord

Gelijklopend met het cartoonfestival kan men vanaf 15 juli in de bibliotheek van Scharpoord kennismaken met nog maar een cartoontentoonstelling. Het gaat om tekeningen van de 51-jarige Muizenaar Dirk Huyghe. Hij tekent al 25 jaar cartoons en is grafisch redacteur, cartoonist en illustrator bij De Standaard. Dirk Huyghe illustreert ook boeken, schildert in olieverf en tekent strips. Daarnaast maakt hij ook beelden en animatiefilms. De tekeningen van Dirk Huyghe werden trouwens reeds bekroond met de Bronzen Hoed op de Wereldkartoenale in Knokke-Heist in 1982. Vier jaar later kreeg hij ook nog de persprijs toegekend in de badstad. De Cartoontentoonstelling in de bibliotheek van Scharpoord loopt tot 30 september en is gratis te bezoeken.

Geen Zomeraperitief in Knokke-Heist

Nu zondag geeft presentator Luc Appermont aan onze kust het startschot voor zijn “Zomeraperitief 2007”. Het was normaal voorzien dat de show op de openingsdag ook Knokke-Heist zou aandoen. Maar het optreden in de badstad werd afgelast. Het gebeuren werd namelijk niet tijdig aangevraagd. Vorige zomer was de show van Appermont wèl present op het Heldenplein in Heist. Met het Zomeraperitief gaat het om optredens die zwaar gecomercialiseerd werden door de Nationale Loterij. Door het afgelasten van de show in Knokke-Heist zullen de artiesten die dag twee keer optreden in Blankenberge.

Surfers' Paradise gaat op de Groene Toer

Als deelname in de strijd tegen de opwarming van de aarde heeft Frank Vanleenhove van Surfers Paradise beslist om de CO2-uitstoot van de surfclub in Knokke te verminderen. Wat men niet kan terugschroeven zal gecompenseerd worden door te investeren in broeikasgas-reducerende projecten. De eerste stap om « CO2 Neutral » te worden is het berekenen van de koolstofdioxide-voetafdruk van de surfclub. Daarna gaan Surfers Paradise en het bedrijf CO2logic kijken wat er gedaan kan worden om deze emissies terug te brengen. Gedacht wordt aan alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen voor de clubhouse en ethanol voor de reddingsboten. " CO2logic is het eerste Belgische bedrijf die zich actief bezighoudt met het informeren en sensibiliseren van bedrijven en particulieren rond de CO2 problematiek.

Goede eerste jaarhelft voor de Zeebrugse Visveiling

De eerste helft van het jaar is andermaal een succes geworden voor de Zeebrugse Visveiling. Er werd 220.000 kilo meer vis aangevoerd. Dat is een toename met 5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet steeg met 4 procent. De goede resultaten van Zeebrugge staan in scherp contrast met de dalende cijfers in de vismijn van Oostende. De prima omzet bij de ZV is trouwens onder andere te danken aan het feit dat een deel van de vloot uit Oostende naar de traditionele thuishaven Zeebrugge is teruggekeerd voor het aanlanden van vis.

Onzekerheid over Lombaerts

Er is andermaal onzekerheid over de verdere toekomst van de Knokke-Heistse speler Nicolas Lombaerts bij AA Gent. Lombaerts ontbrak in alle geval op het oefenkamp in het Nederlandse Mierlo. Volgens zijn manager kreeg hij een week langer rust na het vermoeiende EK voor beloften in Nederland. De afwezigheid van Lombaerts voedt echter wel weer de speculaties over een mogelijke transfer naar Racing Genk of FC Köln. In totaal blijken trouwens drie buitenlandse clubs geïnteresseerd te zijn in de Knokke-Heistse voetbalster.

Lange wandelroute

Er komt nog maar een nieuwe wandelroute door de grensoverschrijdende Zwinstreek. Dit keer gaat het om een lange wandeling voor mensen die een paar kilometers meer nog zonder moeite aankunnen. Het initiatief gaat uit van het VVV Sluis. De route loopt dan ook vanuit het grensstadje naar Sint Anna ter Muiden en vervolgens door het polderlandschap van de Zwinstreek. Met de nieuwe wandeltocht gaat het om een totale afstand van 15 km.

4.7.07

Nieuwshoofdpunten woensdag 4 juli 2007

° Uit de statistieken blijkt dat de familienamen De Groote, Vantorre en Vandierendonck het meest voorkomen in Knokke-Heist.
° De badstad gaat meebetalen aan het vredesinitiatief van het Japanse Hiroshima.
° Open-VLD raadslid Kathleen van der Hooft wil met de gemeenteraad uitwijken naar het Sociaal Huis in de wijk Heulebrug.
° In de badstad kregen de finalisten van de Miss Knokke-Heist verkiezing te zien hoe het stijlvol aan tafel moet met de étiquette.
° Nu de badstad goed is voorzien van veiligheidscamera's komt er op termijn ook cameratoezicht in de stations.
° In Zeebrugge verwacht de Zeemacht komend weekend een massale toeloop van volk voor de Vlootdagen.

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
° Feestprogramma van 100-jarige haven

Familienamen TOP 50 in Knokke-Heist

In Knokke-Heist haalt De Groote het met een flinke voorsprong op Vantorre en Vandierendonck. We hebben het over de meest voorkomende familienamen in Knokke-Heist. De cijfers daaromtrent werden zopas gepubliceerd. Ook populair in de badstad zijn de namen Claeys en Janssens. De nummer één familienaam De Groote doet het trouwens ook goed in onze buurgemeenten. In Brugge-Zeebrugge staat deze familienaam op de 15de plaats en in Blankenberge op nummer 7. Een heel ander verhaal is het voor de Vantorres. Die familienaam is al van oudsher zeer eigen aan onze badstad, meer bepaald dan aan de deelgemeente Heist. In de buurgemeenten is deze familienaam helemaal niet te bekennen in de namentop 50. De complete top 50 van familienamen in Knokke-Heist kun je HIER bekijken.


De vijf meest voorkomende familienamen in Vlaanderen waren op 1 januari 2006 respectievelijk Peeters, Janssens, Maes, Jacobs en Willems. Janssens was nummer één in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gevolgd door Peeters, Dubois, Jacobs en Mertens. De top vijf in Wallonië zag er helemaal anders uit: Dubois, Lambert, Martin, Dupont en Dumont. In vergelijking met januari 2001 kenden alle namen binnen de top 5 een afname. Slechts een tiental namen binnen de top 100 voor België vertoonden een stijging.

Met gemeenteraad naar Sociaal Huis?

Open-VLD raadslid Kathleen van der Hooft heeft aan het college voorgesteld om de gemeenteraadszittingen in de toekomst niet langer in het stadhuis van Heist te laten gebeuren. Alhoewel er voldoende ruimte is in de huidige raadzaal en ook de akoestiek prima is wil ze toch liever uitwijken naar een torenkamer in het Sociaal Huis dat momenteel in de wijk Heulebrug gebouwd wordt. De meerderheid heeft daar echter z'n twijfels over. Het Sociaal Huis is niet direct centraal gelegen voor de hele badstad. Verder is het zo dat als men een ruimte in het sociaal Huis als raadszaal gaat inrichten andere acitiviteiten er dan moeilijk kunnen plaatshebben. De ruimte in kwestie was trouwens oorspronkelijk onder meer voorzien als perscentrum. Verder wil men niet tornen aan de status van het Stadhuis in Heist ook al in verband met het in stand houden van de huwelijksfunctie, aldus burgemeester Lippens.

Camera's in stations

De NMBS installeert binnen de drie jaar zo'n 1.500 veiligheidscamera's in een vijftigtal grote stations. Daarmee krijgt de NMBS het grootste cameranetwerk in ons land. Ook de stations in Knokke-Heist staan op de lijst van mogelijke inplantingsplaatsen. De beelden van de spoorcamera's worden gecentraliseerd in de nieuwe Nationale Controlekamer van de NMBS die woensdag werd ingehuldigd. Naast extra veiligheidspersoneel en een betere samenwerking met de politiediensten vormt camerabewaking voor de NMBS een derde grote peiler in het veiligheidsbeleid. Momenteel staan er al 622 camera's in 14 stations. De beelden worden zeven dagen op zeven en de klok rond geanalyseerd door drie operatoren. Volgens Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de NMBS-Holding, leveren de bestaande camera's al een "fameuze bijdrage aan het ophelderen van delicten" en heeft de bijkomende camerabewaking een duidelijk "preventief effect".

De Missen leren hoe het stijlvol moet aan tafel.

Dinsdag beleefden de finalistes van Miss Knokke-Heist en Miss België West- Vlaanderen in restaurant “Charl’s” langs de Kalvekeetdijk in Westkapelle een "Etiquettedag". Een maitre d’hotel van ‘Diner privé’ en VTM-klassedame Lena Selleslagh leerden de meisjes de algemene etiquette aan tafel aan. Meteen werd ook het Miss Knokke-Heist Magazine 2008 gepresenteerd. In hotel Serwir in Sint-Niklaas stelde men inmiddels ook de peters en meters voor van de finalisten van de Miss Belgian Beauty verkiezing die op zaterdag 20 oktober wordt gehouden in het Casino Knokke.

Knokke-Heist gaat betalen voor de vrede.

Knokke-Heist gaat betalen voor de vrede. Sinds mei 2005 maakt ook burgemeester Graaf Lippens deel uit van het wereldwijde keurkorps van de ‘burgemeesters voor de vrede’, een initiatief van Takeshi Araki, zijn voormalige ambtsgenoot uit het Japanse Hiroshima. De vereniging voert overal ter wereld campagne voor een totaal verbod op kernwapens. Het internationaal campagnesecretariaat van de beweging bevindt zich in het vaak door oorlogen geteisterde Ieper. Voor een professioneel gevoerde campagne is echter geld nodig. 252 gemeenten in ons land zijn lid van de organisatie, maar slechts 22 gemeenten engageerden zich reeds om ook daadwerkelijk geldelijk te steunen. Knokke-Heist wil mee het voortouw nemen, en zal voortaan jaarlijks de overeengekomen som betalen. Dat is 2,5 cent per inwoner, of in totaal ongeveer 850 euro.

Marine verwacht massa's volk voor de Vlootdagen

In Zeebrugge wordt komend weekend een massale toeloop van volk verwacht voor de 27ste editie van de Vlootdagen. Weinig Nederlanders weliswaar want gelijktijdig krijgen in Vlissingen eveneens de Marinedagen hun beslag. In Zeebrugge kunnen zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur marineschepen uit binnen- en buitenland bezocht worden. Het paradepaardje wordt het fregat Leopold I, dat de Marine onlangs kocht van onze noorderburen. Maar ook de Duitse mijnenveger Herten, het Franse fregat Germinal en het Kroatische steunschip Mohorovicic kan men bekijken. In de loodsen van de Marinebasis zijn er verder demonstraties, concerten en tentoonstellingen gepland. De Seaking helikopter uit Koksijde zorgt tenslotte voor een reddingssimulatie. Uiteraard wordt ook het Russische zeilschip Kruzenshtern één van de grote blikvangers.

3.7.07

Nieuwshoofdpunten dinsdag 3 juli 2007

° Door fouten bij De Lijn deden zich maandag tussen Zeebrugge en Heist-West twee bijna-ongevallen voor met de kusttram.
° Prins Filip zal zaterdag in onze kusthaven het Albert II dok inhuldigen in plaats van de koning, die nog revalideert.
° Ter vervanging van het Polé-Polé Festival organiseren de verenigingen in Knokke-Heist begin augustus optredens tijdens het Midsummernights Evenement.
° Ook deze zomer heeft Horizon Net weer Dagen van het Zwerfvuil op de agenda staan in de badstad.
° Westkapelle Sportief organiseert tijdens de plaatselijke kermis andermaal een wielerwedstrijd voor beloften en elite zonder contract.
° Twee Britten die via Zeebrugge tabak en sigaretten smokkelden werden in Spanje ingerekend. ° In Duinbergen zijn bij de spoorhalte de werken gestart voor een nieuwe fietsstalling.

En in ORO NieuwsMAGAZINE:

° Tegenvallende visaanvoer in Oostende.
° Meer geld voor minder vis op je bord.

Kusttrams op botskoers

Aan de oostkust loopt het niet vlot met de verhoogde frequentie van de kusttram. Maandag deden zich tussen Knokke-Heist en Zeebrugge minstens twee bijna-ongevallen voor. Om 15.42u reed de bestuurdster van een tramstel uit de richting Zeebrugge zich op de landwaartse sluisbrug om een ongekende reden vast in verkeer dat uit de tegenovergestelde richting kwam en groen licht had. In een mum van tijd ontwikkelde zich op dat punt een grote file. Nog erger gebeurde om 20.13u. Toen kwamen een tram uit de richting Heist en een stel uit de richting Zeebrugge halfweg tussen de landwaartse en zeewaartse bruggen van de nieuwe zeesluis op hetzelfde spoor neus aan neus te staan. Mocht dezelfde rangeerfout zich 's avonds laat hebben voorgedaan dan is het zo goed als zeker dat beide trams op mekaar zouden zijn ingereden.

Filip opent Albert II-dok

Zaterdag zullen kroonprins Filip en prinses Mathilde in Zeebrugge het nieuwe Albert II-dok officieel inhuldigen en de traditionele vlootdagen van de marine openen. Ze doen dan in plaats van de koning, die herstelt van een heupoperatie. De feestelijkheden in Zeebrugge volgend weekend kaderen in de viering rond de honderdste verjaardag van de Oostkusthaven. Het was namelijk in 1907 dat de toenmalige koning Leopold II de oorspronkelijke Zeebrugse haven officieel in gebruik stelde. Het ging om een dam in zee, een vissershaven voor de Heistse vissersvaartuigen, een zeesluis en twee dokken op het Boudewijnkanaal. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw werd gewerkt aan de uitbouw van onze kusthaven. Er kwamen strekdammen en een nieuwe zeesluis. Het nieuwe Albert II-dok bevindt zich in de voorhaven. Het biedt onder meer plaats aan een diepzeecontainerterminal.

Midsummernights vervangen Polé-Polé

Afgezien van de extra betoelaging van een aantal tennistornooien zal ook de subsidie voor het Sportpromotieplan in Knokke-Heist dit jaar fors verhoogd worden. De gemeenteraad heeft zopas een toelage aan de vzw Stedelijk Sportcentrum voorzien van ruim 390.000 euro. Dat is liefst 65 procent meer dan het bedrag dat vorig jaar nodig was voor het voeren van sportpromotie in de badstad. Inmiddels vrezen heel wat sportverenigingen in Knokke-Heist financieel hardere tijden. Door het wegvallen van het Polé-Polé festival in de badstad dreigden de verenigingen heel wat inkomsten mis te lopen omdat hun leden tijdens het evenement normaal allerlei hand en spandiensten verrichtten. Om dat op te vangen organiseren de sportvereniging straks echter zelf een tweedaags evenement. De Midsummernights Fuiven met allerlei optredens zijn gepland op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus op het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist.

Zwerfafvaldagen

Deze zomer worden door afvalbeheerder Horizon Net andermaal dagen van het zwerfvuil georganiseerd. Tijdens zo'n evenement worden passanten geconfronteerd met de hoeveelheid zwerfvuil die dagelijks wordt ingezameld in een badplaats als Knokke-Heist. De 'Dag van het Zwerfvuil' wordt in Knokke op maandag 16 juli gehouden en in Heist op maandag 20 augustus. Telkens wordt een massa afval dat op het strand, in straten en bermen rondslingert bijeengebracht. Vorig jaar werd op elk van die zwerfvuildagen op een paar uur zo'n 600 kilo afval verzameld.

Koers in Westkapelle

Westkapelle Sportief organiseert naar jaarlijkse gewoonte op dinsdag 17 juli andermaal een wielerwedstrijd voor beloften en elite zonder contract. De wedstrijd vormt een onderdeel van Westkapelle kermis. Er wordt gereden via de Dorpsstraat, Westkapellestraat en de Waterstraat. Dat zal onvermijdelijk zorgen voor verkeershinder tussen 15 en 20 u. Ook moet men in de buurt rekening houden met de onvermijdelijke parkeerproblemen.

Smokkelaars ingerekend

In het zuiden van Spanje zijn twee Britten gearresteerd die verantwoordelijk waren voor een internationale sigarettensmokkel via Zeebrugge. De twee hadden met de winst van de illegale tabakshandel inmiddels een restaurant opgezet in het Spaanse Salobrena. Ondertussen waren ze een 'masterplan' aan het uitwerken voor een grootschalige smokkelroute van Praag via Zeebrugge naar Groot-Brittannië. Het duo wordt woensdag door Spanje uitgeleverd.

Nieuwe fietsstalling station Duinbergen

NMBS-Holding is dinsdag in Duinbergen en Lissewege gestart met de bouw van nieuwe overdekte fietsenstallingen. Bij de stopplaats Duinbergen komt er een nieuwe fietsenstalling met 28 plaatsen. Het gaat om een investering van 29.500 euro. In Lissewege wordt plaats voorzien voor 42 fietsen. De nieuwe fietsenrekken bieden voldoende ruimte en een maximale bescherming tegen beschadiging en vandalisme. Een overkapping zorgt voor de nodige beschutting, gecombineerd met openheid voor meer sociale controle.

2.7.07

Nieuwshoofdpunten maandag 2 juli 2007

° In Knokke-Heist, Maldegem en een paar andere plaatsen komen bij de grensovergangen informatieborden die automobilisten er op wijzen dat in- en uitvoer van cannabis verboden is.
° Zomerse tennistornooien die extra door de gemeente betoelaagd worden zorgen voor fikse wrevel bij de oppositie in de badstad.
° De meeste banken zijn niet bijzonder geïnteresseerd in klachten over het feit dat hun geldautomaten tijdens het weekend te snel leegraken in Knokke-Heist.
° Binnenkort heeft men in de badstad binnen een straal van 2 km van het Lichttorenplein gedurende 3 maanden te land en ter zee gratis draadloze pc-verbinding ter beschikking.
° In Sincfala opende afgelopen weekend de zomertentoonstelling over de "Havens in de Zwinstreek"
° Vanaf nu tot 23 augustus is de nieuwe Uitpas in Knokke-Heist extra voordelig.
° Tijdens een presentatie op stadion Olivier werd het nieuwe seizoen van Royal Knokke FC ingeluid.
° De Uitwuiffuif van Knal voor de zesdeleerjarigen was andermaal een groot succes in de badstad.
° Meer en later kusttrams
° Natuur kan beter ook in onze regio

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
° Komt er een zeetongfabriek aan onze kust?

Meer drugscontroles aan de grens

In Knokke-Heist, Maldegem en een paar andere plaatsen komen bij de grensovergangen informatieborden die automobilisten er op wijzen dat in- en uitvoer van cannabis verboden is. Verder zal onze politie met de Zeeuwse intensief persoonsgegevens uitwisselen van mensen die betrapt zijn op het bezit van cannabis. "Daarnaast gaan we aan beide kanten van de grens over tot frequente, mobiele en vooral slimme controles op drugsbezit", verklaarde burgemeester de Roo van Maldegem. De grensburgemeesters hebben de overheid opgeroepen om snel een nauwkeurig meetinstrument te ontwikkelen, waarmee kan worden gecontroleerd of iemand onder invloed van drugs rijdt. Dat apparaat zal dan samen met de blaastest worden ingezet door de politie. Ook op gerechtelijk niveau wordt de samenwerking geïntensiveerd. Zo worden er richtlijnen gemaakt die bepalen waar iemand het best kan worden vervolgd. Dat kan afhankelijk zijn van de woonplaats, vestigingsplaats van een criminele organisatie of de politiedienst die het onderzoek heeft uitgevoerd.

Gratis draadloos aan zee

Binnenkort heeft men in de badstad binnen een straal van 2 km van het Lichttorenplein, te land en ter zee, tijdelijk gratis draadloze pc-verbinding ter beschikking. De KMC-groep heeft namelijk aan de badstad aangeboden om tijdens de zomermaanden bij wijze van proef zo’n netwerk aan te bieden aan inwoners en toeristen. Op het reddersgebouwtje bij de zeedijk komt een hoge antenne met een point-to-multipoint zender van 100 miliwatt, die een verbinding aanbiedt aan alle laptops die met de klassieke WiFi-technologie zijn uitgerust. Hoever een optimale verbinding in de praktijk zal reiken, en wat de invloed van de betonnen obstakels langs de zeedijk zal zijn, zullen metingen moeten uitwijzen.

Wrevel rond extra TCD-toelage

Een extra subsidie van de gemeente aan de Tennisclub Duinbergen ten bedrage van liefst 37.000 euro heeft de voorbije dagen voor fikse wrevel gezorgd bij de oppositie in de badstad. De toelage is bestemd voor het organiseren van drie tornooien. Raadslid Frank De Smet noemde het "subsidie à la tête du client". Tijdens zijn interpellatie vond raadslid Frank Naert het bijzonder vreemd dat ook voor vorig jaar laattijdig een dergelijke subsidieaanvraag werd ingediend. Het verantwoordingsdossier daarvoor werd echter tot op heden door de TCD niet overgemaakt aan het schepencollege. Ook werd de toeristische uitstraling van dergelijke tornooien door de Open VLD zeer in vraag gesteld. Burgemeester Lippens was het daar niet mee eens en wierp op dat de toelage in kwestie in de toekomst mogelijk via de Dienst Toerisme zal verstrekt worden. Eerste Schepen Maxim Willems zei eerder reeds dat de toelage eigenlijk een compensatie voor winstderving is omdat tijdens internationale tornooien de tennisvelden niet kunnen verhuurd worden.

Knokke-Heist verwacht betere service van Banken

Een klachtenbrief van de gemeente Knokke-Heist aan alle banken omtrent lege geldautomaten tijdens het paasweekend heeft weinig opgeleverd. Slechts één bank heeft ondertussen toegegeven dat één van zijn drie automaten leeg was. Het bestuur is niet tevreden met de antwoorden. De automaten zijn dermate verspreid, dat banken zich niet moeten beroepen op volle automaten in andere deelgemeenten. Daar heeft de toerist geen boodschap aan. Nog een wrevelpunt is dat een aantal automaten nu binnen in de banken staat. Alle Belgische kaarthouders hebben met hun kaart ook toegang tot de automatische lokettenzaal van banken waar ze geen klant zijn, buitenlanders echter niet! Daarom zal de gemeente alle banken opnieuw aanschrijven. Er zal nog eens worden op aangedrongen dat alle automaten in de uitgesproken toeristische zones ook in het weekend regelmatig worden bijgevuld. Verder zou op elke automaat een verwijzing moeten staan naar de dichtstbijzijnde alternatieven, ook die van andere banken! Er zal tevens worden gevraagd een oplossing te zoeken voor de toegang tot de bankloketten met buitenlandse kaarten.

Havens in de Zwinstreek

In Sincfala opende afgelopen weekend de zomertentoonstelling over de "Havens in de Zwinstreek". Het Museum in Heist brengt het boeiende verhaal van de opkomst, bloei en verval van de middeleeuwse Zwinhavens. Met name zijn dat Damme, Hoeke, Mude, Monnikerede en Sluis. Historisch materiaal en opvallende voorwerpen nemen de bezoeker meer dan 700 jaar mee in de tijd. Oude en nieuwe kaarten en beeldmateriaal leggen de link tussen vroeger en nu. Daarnaast komen ook de belangrijkste historische aspecten van de haven van Zeebrugge aan bod. De tentoonstelling loopt nog tot 11 november.

FC Knokke klaar voor nieuw seizoen

Tijdens een presentatie op stadion Olivier werd vrijdagavond het nieuwe seizoen van Royal Knokke FC ingeluid. De nieuwe hoofdtrainer, Henk Houwaart, zijn assistenten, de "zittenblijvers" en de "nieuwe lading spelers" werden daarbij aan het voetbalminnende publiek voorgesteld. Daarnaast werd ook vooruitgeblikt naar de wedstrijd tegen Anderlecht, die komende zaterdag gespeeld wordt. Als dat eenmaal achter de rug is wordt getraind voor de Beker van België. De eerste ronde wordt afgehandeld in het weekend van 29 juli. FC Knokke zal het daarbij op eigen terrein opnemen tegen Wevelgem City. In geval van winst wordt er vervolgens op verplaatsing gespeeld tegen de winnaar van wedstrijd tussen Club Lauwe en Eernegem. Inmiddels houdt de ploeg van Germinal Beerschot deze week een oefenstage in het nabijgelegen Cadzand.

Uitpas voor een prikje

Vanaf nu tot 23 augustus is de nieuwe Uitpas in Knokke-Heist extra voordelig. Dat is de voordeelpas van het Cultuurcentrum die de houder tot de helft korting bezorgt op allerlei theater-, muziek- en filmvoorstellingen. De kaart geeft ook afslag bij tentoonstellingen, lezingen en cursussen in het Cultuurcentrum. De Uitpas kost nu tijdelijk 10 euro. Vanaf 25 augustus moeten cultuurgebruikers echter 5 euro meer neertellen voor zo'n kortingskaart.


Uit de lijst van Uitpassers die hun kaart hebben aangekocht in voorverkoop, worden trouwens 10 namen geloot. Deze personen worden samen hun partner uitgenodigd om de voorstelling JUKEBOX 2000 bij te wonen op zondag 4 november. Deze verrassende voorstelling van Lucas Van den Eynde, Tine Embrechts en Nele Bauwens en een 10-koppig live orkest wordt één van de top-avonden in het CC! Info www.ccknokke-heist.be of T 050 630 430

Succes Uitwuiffuif

De UitWuifFuif, een afstudeerfeest voor kinderen uit de zesde klassen van het lager onderwijs, was andermaal een succes in de badstad! 186 leerlingen zakten af naar het Jeugd- en kunstencentrum De Marge om er feestelijk afscheid te nemen van een groot hoofdstuk uit hun leven. De jongeren konden naast de dansvloer ook genieten van een forse brok animatie. Er was een grote schrijfmuur waarop ze groetjes en bedankingen konden neerpennen, een fotostand waar ze zich voor de laatste maal konden laten vastleggen op de schoolbanken van het lager onderwijs, een grote schermprojectie met boodschappen van de leerlingen, een massagetafel om hun spieren los te maken, een bareiland, danswedstrijden en nog veel meer! Bovendien was er ook een drieledige show waarin Michael Muyllaert & Thomas Coolen in de huid kropen van twee inspecteurs die enkele uidagingen van de leerlingen aangingen. Zo zijn ze er bijvoorbeeld in geslaagd om te overnachten in de Keuvelhoekschool. Michael Muyllaert: “Het doel van dit evenement is tweeledig, eerst en vooral willen we voor deze jongeren een mooi afscheid organiseren van de lagere school; het is ook voor velen hun allereerste, échte, fuif. Daarenboven willen we ook kinderen uit de verschillende onderwijsnetten even met elkaar in contact brengen want na de vakantie komen velen mekaar tegen in het middelbaar.”


Foto’s van het gebeuren zijn te bekijken op www.knal.naar.be

1.7.07

Meer en later kusttrams

Vanaf vandaag (zondag) wordt de frequentie van de Kusttram van en naar Knokke-Heist opgevoerd. Dat betekent dat er nu om de 10 minuten een tram is. Daarmee investeert De Lijn in extra comfort voor zijn reizigers. Met de maatregelen hoopt De Lijn 5 % meer reizigers te lokken. Ook buiten het toeristische seizoen zullen meer trams worden ingezet en zullen de trams 's avonds langer rijden. De Kusttram zal vanaf september elke avond tot 00u30 beschikbaar zijn. De laatste tram vanuit Oostende richting Knokke-Heist of De Panne vertrekt om 23u30. Vanuit De Panne en Knokke vertrekt de laatste tram om 23u20.