22.1.11

OCMW-personeel gehuldigd in Knokke-Heist

Zopas werden in het Sociaal Huis in Heist een tiental personeelsleden van het OCMW in de badstad gehuldigd voor hun jarenlange inzet. Het ging om Paul Roets en Sandra Devos, die reeds 20 jaar werkzaam zijn. Verder werden Carla Debacker, Dominique De Corte, Martine De Rycke en Ingrid Van Maele bedankt voor 25 jaar dienst. Marie-Christine Cherlet, Jacques Peperstraete, Christa Plovie en Sonja Van Maldeghem werden in de bloemetjes gezet voor 30 jaar inzet.

Gilberte Beirens overleden

In het ziekenhuis in Knokke is in de vroege uren van zaterdag Gilberte Beirens overleden. Ze is net geen 80 geworden. Gilberte baatte in Heist 40 jaar lang, samen met haar man André Serreyn, de Ferry Bank uit, één van de weinige nog resterende visserscafés aan onze kust. Op aandringen van Gilberte Beirens werden de voorbije jaren ook de belevenissen van Heistse vissersfamilies tijdens de Tweede Wereldoorlog te boek gesteld, zodat ze voor de geschiedenis niet zouden verloren gaan. Daarin wordt ondermeer ook haar vlucht -als 9-jarig meisje- naar Frankrijk en vervolgens de oorlogsjaren in Engeland beschreven. In Heist werd het nieuws over het overlijden van Gilberte Beirens met diepe verslagenheid ontvangen. Haar geschokte Britse oorlogsvriendin Sheila Glanville-Goff noemde haar zaterdag “a larger than life figure, and a terrible loss to us all”. Gilberte had één dochter, vier kleinkinderen en één achterkleinkind. In haar café was ze echter de moeder van velen. Men kan Gilberte een afscheidsgroet brengen en het rouwregister tekenen in het Uitvaartcentrum Bleyaert elke dag van 14 tot 18 uur. De begrafenis is voorzien voor vrijdag 28 januari om 10u in de kerk van Heist.

Lees HIER een deel van het verhaal over de vlucht van Gilberte Beirens en haar familie naar de Franse Kanaalhavens en het bombardement in Dieppe in mei 1940.

Naamgeving “Congo River” gebeurt in Zeebrugge

De nieuwste hopperzuiger van de baggergroep DEME krijgt de naam “Congo River” en wordt op 8 juli gedoopt in Zeebrugge. De naamgeving gebeurt niet zomaar. Het bedrijf mag namelijk baggerwerken uitvoeren op de Congostroom tussen Malela en Boma. Dochter Dredging International heeft daarvoor een contract getekend met de Congolese Régie des Voies Maritimes (RVM). Door deze baggerwerken wordt een deel van de rivier verdiept zodat containerschepen de haven van Matadi kunnen bereiken. De rivier zal uitgebaggerd worden van 18 voet tot ongeveer 26 voet. De werken, zijn volgens DEME net gestart. Hiervoor werd de sleephopperzuiger Orwell ingezet. Een en ander gebeurt in samenspraak met de rederij Maersk. In de jaren 1989-1990 voerde Deme al verdiepingswerken uit in dit gedeelte van de rivier. Deze kennis is volgens het bedrijf belangrijk omdat de Congo zijn eigen typische en zeer complexe hydrografie heeft, die uiterst 'gericht baggeren' vergt, luidt het. De nieuwe baggerboot ‘Congo River’ met een een breedte van liefst 38m en een lengte van slechts 168m wordt een uiterst maneuvreerbaar schip; bijzonder geschikt voor werk in havens en toegangsgeulen. Dankzij een diepzuiginstallatie aan boord kan vanop het schip gebaggerd worden tot een diepte van meer dan 100m. Het schip heeft een opslagcapaciteit voor bagger van 30,000 m³.

21.1.11

Knokke-Heistse in de Senegal Classic

Maandagmorgen om 8u start Annick Deprez, een verpleegkundige uit Knokke-Heist, in Dakar in de Senegal Classic. Dat is een wedstrijd over 425km per mountainbike. Het evenement is ten voordele van de Vredeseilanden. De tocht brengt de deelnemers langs een nooit eerder gereden parcours vanuit de hoofdstad Dakar naar het hart van Senegal in Tambacounda. Onderweg maken de participanten kennis met verschillende projecten van Vredeseilanden. Want naast een sportief avontuur en een onderdompeling in de Afrikaanse cultuur is de Senegal Classic ook een fondsenwervend event. Elke deelnemer engageert zich om 3.000 euro bijeen te garen voor Vredeseilanden. Annick Deprez heeft in de badstad trouwen al bijna 4.000 euro ingezameld. In totaal zijn er 36 deelnemers uit Vlaanderen. Het wedstrijdevenement duurt tot 2 februari.


Het wedstrijdblog van Annick Deprez vind je HIER.

Alle steun is welkom op het rekeningnummer 000-0000052-52, met vermelding: Senegal Classic 2011, Annick Deprez, deelnemer 29.

Grootste veerboot ooit op de Korte Kanaalroute

Vrijdag is de Spirit of Britain, de nieuwste veerboot van P&O, voor het eerst ingezet op de regelmatige verbinding tussen Dover en Calais. Het gaat om de grootste en meest revolutionaire ferry die ooit op de korte Kanaalverbinding gevaren heeft. De veerboot heeft een capaciteit van maximum 2.000 passagiers en telt drie afzonderlijke garagedekken. Daarop kunnen bijna vier kilometer voertuigen parkeren. Door een uniek ontwerp van de scheepsromp wordt de weerstand in het ondiepe water van het Kanaal beperkt. Dat zorgt voor een forse brandstofbesparing. Bijgevolg zal P&O dubbel zoveel vracht kunnen vervoeren als vandaag het geval is op één schip, met dezelfde werkingskosten. Aan de ‘Spirit of Britain’ hangt een prijskaartje van 180 miljoen euro. De veerboot zal vijf keer per dag tussen de Kanaalhavens pendelen.

Anti-piratenmissie van Zeebrugs fregat afgerond

Het Zeebrugse fregat 'Louise-Marie' heeft zopas haar antipiraterijmissie van drie maanden voor de Afrikaanse oostkust beëindigd. Tijdens de opdracht heeft het marinevaartuig een groep vermeende piraten opgepakt. Zes van hen werden later weer vrijgelaten. Een zevende man werd ondertussen in ons land opgesloten omdat hij verdacht wordt van medeplichtigheid aan de kaping van het Belgische schip 'Pompei' in 2009. De Louise-Marie wordt op 7 februari weer in Zeebrugge verwacht.

Vrouw heeft haar kindje vermoord in Heist

In de Bondgenotenlaan in Heist heeft donderdag een vrouw haar baby van bijna één jaar door verstikking om het leven gebracht toen het niet ophield met wenen. De baby werd door de echtgenoot uit het Tibetaanse vluchtelingenkoppel aangetroffen toen hij van z’n werk in Knokke thuiskwam. Het meisje bewoog niet meer. De man heeft onmiddellijk de hulpdiensten verwittigd. Bij aankomst in het ziekenhuis kon echter enkel de dood worden vastgesteld. De vrouw heeft ondertussen bekend dat ze haar hand op de mond van haar baby had gelegd tot het kind ophield met huilen. Het Tibetaanse gezin had twee kinderen. De 31-jarige vrouw werd aangehouden en verschijnt dinsdag voor de raadkamer.

Bert De Brabandere plaatselijk CD&V voorzitter

Tijdens een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van CD&V Knokke-Heist werd Bert De Brabandere met 98,36% van de stemmen verkozen tot nieuwe voorzitter van de lokale afdeling. Bert De Brabandere is 35 en was van 2005 tot 2009 nationaal voorzitter van JONGCD&V. Het voorbije jaar was hij ondervoorzitter van de afdeling en de laatste maand waarnemend voorzitter. In zijn toespraak zei de nieuwe voorzitter te streven naar een stijgend aantal partijgenoten in de badstad met als doel om in 2011 af te sluiten met meer dan 250 leden. Ook wil hij de nodige voorbereidingen in gang zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Verder wil hij zich inzetten voor de toekomst van het strand in Heist en de uitbouw van het Zwin met overnachtingsmogelijkheden voor jongeren.

Heraanleg nieuwe rotonde Knokkestraat nodig

In Knokke-Heist moet de aannemer van de Duinenwaterverkaveling de nieuwe rotonde heraanleggen. In de tweede helft van maart wordt daartoe de rotonde langs de Knokkestraat opgebroken. Vervolgens wordt de zogeheten ‘rammelstrook’ opnieuw aangelegd conform het bestek. Ook de fundering wordt opnieuw geprofileerd. Daarna wordt een nieuwe toplaag aangebracht. Om de werken mogelijk te maken zal het doorgaand verkeer tussen Knokke en Duinbergen via de Knokkestraat twee weken lang onderbroken worden. Het fietsverkeer wordt omgelegd via de aanpalende Goudsbloemenlaan en Asterstraat.

Knokke-Heist leeft naar Gedichtendag toe

Bibliotheek en scholen in de badstad bereiden zich volop voor op de gedichtendag van donderdag 27 januari. De kinderen van de Gemeentelijke Basisschool De Vonk in Knokke gaan op gedichtendag trouwens in pyjama naar school en sturen hun gedichten per ballon de wijde wereld in. Voor deze poëziedag rond de ‘Nacht’ wordt de Ter Duinen Campus in Heist aangekleed met zwarte doeken, posters en gedichten. Op dezelfde dag wordt men in de Bibliotheek Scharpoord ondergedompeld in een '1001 nacht sfeer'. Elke bezoeker ontvangt onder meer Marokkaanse zoetigheden en een kleine poëtische attentie. Van 15 tot 17 uur geeft Ferre Denis in de Bib verder een workshop haiku. Daarna brengt Betsy Vreys van deKunstAcademie met haar jongste studenten woordkunst 'poëzie afgewisseld met stukjes muziek'.


Gratis met vooraf inschrijven in Bibliotheek Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist 050/630 400 of e-mail naar ann.foulon@knokke-heist.be

20.1.11

Reissteun voor doofblinden in Knokke-Heist

De steun van de overheid aan doofblinden blijkt onvoldoende om hen ook enige ontspanning te verschaffen of van een vakantie te laten genieten. Dat is echter nodig om uit de vaak totale eenzaamheid te kunnen ontsnappen. Met dat doel werd de Helen Kellerclub opgericht. Dankzij deze vormings- en ontspanningsvereniging kunnen doofblinden onder meer deelnemen aan een jaarlijkse buitenlandse uitstap. Dit jaar staat een doofblindenreis van één week naar Finland op het programma. Het is voor de getroffenen een unieke kans om met doofblinden uit andere Europese landen in contact te komen. Het is ook de enige reis die aangepast is voor doofblinden. Elke doofblinde, waaronder Conny Vandenbossche uit Knokke-Heist, is momenteel dan ook op zoek naar een bedrag van zo’n 2.000 euro. Er moet namelijk ook voor een begeleider betaald worden. Om het geld op tafel te krijgen hoopt men op bijdragen van privé personen en service clubs.


U kunt de doofblinden steunen door een storting op: IBAN: BE33 7330 3312 7146 BIC: KREDBEBB van Fevlado VZW HKC met de mededeling: steun doofblinden. Wilt u een attest bij storting van een gift van minstens 40 EUR, dan stort u op IBAN: BE36 4487 6565 8181 BIC: KREDBEBB van Fevlado vzw met de mededeling: gift voor Doofblinden. Voor alle verdere informatie in verband met deze actie kunt u terecht bij legrand.bernard@skynet.be of tel. 0477 800 306

Wilt u specifiek Conny uit Knokke-Heist steunen, stort dan uw bijdrage op rek 738-0195727-03 van Conny Vandenbossche met de vermelding: Doofblindenreis Conny.

Meer informatie over de Helen Kellerclub:
http://www.fevlado.be/ledenbeweging/leden.aspx#hkc

Duinenkind zorgt voor Valentijnsontbijt

De ouderraad van de Vrije Basisschool Duinenkind in Duinbergen zorgt op zondag 13 februari voor Valentijnsontbijt. Dankzij talrijke sponsors slaagt de ouderraad er in om voor 750 mensen een ontbijt met kwaliteitsvolle producten samen te stellen. Wie inschrijft krijgt deze romantische ochtendmaaltijd aan huis geleverd op een tijdstip dat men zelf kiest. Met de opbrengst wordt speelgoed aangekocht en een beamer. Daarnaast wordt ook de speelplaats verfraaid en worden de sneeuwklassen financieel ondersteund.


Er is keuze uit een kinderontbijt (5€ p.p.), een volwassenenontbijt (8€ p.p.) of een champagneontbijt (22,5€ p.p.). Bestellen kan nog tot 4 februari of tot uitputting van de voorraad. Voor meer informatie kan men terecht bij Ingrid Boydens (ingrid.boydens@skynet.be of T 0476/34 77 54) of op www.westkapelleduinbergen.be.

Verkeershinder kruispunt Sparrendreef-Boslaan in Knokke

Op het kruispunt van de Sparrendreef en de Boslaan in Knokke is er momenteel enige verkeershinder. Omwille van een wegverzakking was vrijdag een gedeelte van het kruispunt afgesloten voor het verkeer. De golf bleef echter bereikbaar via de Berkenlaan en Boslaan. Tegen het weekend is de Sparrendreef echter weer open voor het verkeer. Op de plaats van de werken blijft voorzichtigheid echter geboden.

Knokke-Heistenaar vrijgesproken in Lernout & Hauspie affaire

Een man van 54 uit Knokke-Heist is over de hele lijn vrijgesproken in de zaak van het failliete Ieperse technologiebedrijf Lernout & Hauspie. Ook Pol Hauspie kreeg geen bijkomende straf. De rechter oordeelde dat de feiten moesten worden gekaderd in de vroegere veroordeling die in Gent werd uitgesproken. De derde beklaagde, een Koreaan kreeg bij verstek twee jaar cel met uitstel en een effectieve boete van bijna 15.000 euro. De vennootschap Flanders Language Valley Fund ging vrijuit wegens verjaring. Aan de burgerlijke partijen werd 714.000 euro toegekend en die moet worden betaald door Pol Hauspie en de Koreaanse veroordeelde.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer informatie)

Vrijdag 28.01.2011, 20.30u, Scharpoord, Knokke-Heist: JackoBond

Zondag 23.01.2011, 15u, Bezoekerscentrum Het Zwin, Cadzand-Bad (NL)

Zaterdag 22.01.2011, 14u, Oosthoekplein,
Knokke: Jeugdexcursie Zwinduinen

Zaterdag 12.02.2011: Love Bike & Run in Knokke-Heist

Woensdag 26.01.2011, 19u, Cultuurcentrum Scharpoord: Prijsuitreiking Jeugdpoëziewedstrijd

Grootouderfeest in de Keuvelhoekschool in Knokke

Het grootouderfeest dat eerder deze week gehouden werd in de Knokse Keuvelhoekschool was andermaal een groot succes. Dat blijkt uit de foto's die men HIER kan bekijken.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer info over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad in de voorbije periode vind je HIER.

Knokke-Heist steunt honingproject in Ethiopië

Knokke-Heist zal zoals vorige jaren een bijenhoudersproject in Ethiopië steunen met een subsidie van een kleine 2.800 euro. Het gaat om een initiatief van Ma’ar. Dat is een Belgische vzw die in Ethiopië werkt rond honing en bijhouderij. Ze wil bijdragen aan voedselzekerheid en armoedebestrijding op een economisch, sociaal en ecologisch duurzame manier. Ma’ar is werkzaam in de regio Dogua Tembien van de provincie Tigray. Concreet gebeurt dat door de honingproductie en -verkoop door lokale boerengemeenschappen te ondersteunen en stimuleren. Ma’ar betekent honing in het Tigrinya, de taal van de provincie in het uiterste noorden van Ethiopië.


Voor meer info: Bert Reubens, tel. 051 406979 - http://www.vzwmaar.be/

Vuil bleef op straat staan in Zeebrugge.

In Zeebrugge en de andere Brugse deelgemeenten bleef het afval donderdag op de stoep staan. Bij afvalintercommunale IVBO langs de Pathoekeweg is namelijk een plotse staking uitgebroken. De werknemers klagen over de verhoogde werkdruk sedert de invoering van een nieuw werkschema per 1 januari. De stakers hebben de toegangspoort naar het bedrijf bezet. Bij de IVBO werken ruim 100 mensen.

19.1.11

Natuurpunt klaar voor paddenoverzet in Knokke-Heist

Ook dit voorjaar zal Natuurpunt in de omgeving van de Eikenlaan in Knokke weer een paddenoverzet organiseren. Het is meteen voor de achtste keer dat dit amfibievriendelijk initiatief z’n beslag krijgt. Hierbij wordt de rand van het Koningsbos deskundig afgerasterd door de provinciale landschapswacht. Op regelmatige afstand worden vervolgens emmers ingegraven, waar padden en andere amfibieën in terechtkomen. Deze worden dan door vrijwilligers aan de overkant van de weg opnieuw uitgezet. De paddentrek komt op gang zodra de nachttemperatuur 5° C overschrijdt. 2006 en 2010 waren topjaren met meer dan 4000 overgezette beestjes, hoofdzakelijk padden en bruine kikkers. Opvallend is dat de verhouding padden/bruine kikkers in de loop van de jaren helemaal omgedraaid is in het 'voordeel' van de kikkers. Groene kikkers komen de laatste tijd helemaal niet meer voor, maar de laatste 2 jaar werden voor het eerst 25 salamanders gered.

Lerarenconcert deKunstAcademie

Op zondag 30 januari (om 11u) slaan de leerkrachten van deKunstAcademie Knokke-Heist hun muzikale en verbale vleugels uit. In het cultuurcentrum Scharpoord pakken ze dan namelijk uit met een uitzonderlijk lerarenconcert. Zo kan iedereen kennis maken met deze meesters in de dramatische kunst of muziek. De leerkrachten gitaar, notenleer, piano, fluit, hoorn, cello, hobo, viool, klarinet, zang en accordeon vertegenwoordigen de klassieke richting en zullen optreden als solist of in ensembles. De leraars woord en musical zorgen voor de nodige afwisseling met enkele intermezzo's.

Een toegangskaart kost € 3 en is te verkrijgen op het secretariaat van deKunstAcademie of voor de aanvang van het concert, aan de ingang van de schouwburg van het cultuurcentrum. De toegang voor kinderen tot en met 12 jaar is gratis.

Betere tijden voor auto-overslag in Zeebrugge

De verwachting is dat de overslag van nieuwe wagens dit jaar in de haven van Zeebrugge weer in de lift zal zitten. Na een wereldwijde dip van 20 procent wordt de vraag naar nieuwe wagens momenteel met name aangezwengeld door China. Hoofdzakelijk Duitse wagens blijken in trek, vooral bij welvarende Chinezen. Het komt er voor de rederijen meteen op aan om de bestellingen zo snel mogelijk bij de klant te krijgen. Dat betekent heel waarschijnlijk afstappen van het economisch (traag) varen. Grote verschepers zoals NYK Lines en Wallenius Wilhelmsen, die vanuit Zeebrugge opereren, herzien dan ook hun vaarschema's om aan de nieuwe noden te voldoen.

Auto ramt verlichtingspaal in Knokke-Heist

Langs de N376 Dudzelestraat heeft een wagen die uit de richting Sluis naar de Natiënlaan in Westkapelle reed in de nacht van dinsdag op woensdag een verlichtingspaal geramd. De klap met de Audi Q7 was zo hevig dat de verlichtingspaal is afgeknakt. De bestuurder uit Knokke-Heist is met verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd. Door het ongeval werd de rijweg een tijd lang afgesloten gezien de verlichtingspaal dwars over de weg lag.

Verder is woensdag in de late voormiddag een chauffeur langs de Natiënlaan onwel geworden en met z’n wagen in de middenberm terecht gekomen. De man was op weg van Knokke naar Westkapelle. De wagen werd zwaar beschadigd en ook in de berm werd heel wat ravage aangericht. De chauffeur kwam met de schrik vrij.

Schip met recorddiepgang verlaat Scheldemonding

In de vroege uren van woensdag is benoorden Knokke-Heist een schip met een recorddiepgang de Scheldemonding uitgevaren. De MSC Danit is het eerste containerschip dat vanuit Antwerpen met een diepgang van 14,5 meter naar zee voer. Toen het begin deze week de Schelde opstoomde had het een 'normale' diepgang van 11,80 meter. Na het laden van 5.300 standaardcontainers had het schip een recorddiepgang van 14,5 meter. Deze proefvaart werd ondernomen als test na het uitdiepen van de vaarweg. In de toekomst zullen meer diepliggende schepen over de zeearm varen. Dat zal echter steeds zorgvuldig gepland worden.

18.1.11

Enkel ‘naakte’ kerstbomen worden opgehaald

Er is kritiek gerezen doordat in Knokke-Heist nogal wat afgedankte kerstbomen de stoepen ontsieren. Afvalbeheerder Horizon Net laadt kerstsparren op de tuinafvaldagen namelijk enkel op als de bomen 'naakt' zijn. Dat wil zeggen, ze moeten ontdaan zijn van pot of ondersteunende kruisbalken. Bomen met versieringen en pot of kruis worden niet als tuinafval beschouwd. De gemeente wijst er de burgers op, dat wie dergelijke zaken buitenzet, aan sluikstorten doet.

Zeebrugge ook zoet water hub?

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft bevestigd dat de Golfstaat Qatar momenteel onderhandelt met Fluxys om per gasschip zoet Belgisch water in te voeren vanuit ons land. Het water zou verscheept worden als retourvracht aan boord van de tankers die in de haven van Zeebrugge vloeibaar gas leveren. De haven van Zeebrugge zal daarbij als bevoorradingscentrum dienen. De plannen liggen klaar om in Zeebrugge naast de 4 LNG-reservoirs voor vloeibaar gas een 5e reservoir voor zoet water te bouwen. Het waterbedrijf TMVW, dat Zeebrugge bedient, zal instaan voor de bevoorrading. De kwaliteit zal vergelijkbaar zijn met kraantjeswater. Het emiraat is naar verluidt ‘ten zeerste geïnteresseerd om in februari, tijdens de handelsmissie van minister-president Peeters, een principeakkoord te ondertekenen met Fluxys’. De geplande zending van Kris Peeters bracht dit project naar verluidt in een stroomversnelling. Op woensdag 9 februari wordt in Doha de eigenlijke intentieverklaring ondertekend. Ondertussen wordt in Qatar gewerkt aan de realisatie van een bijkomende ontzoutingsinstallatie die bij Ras Abu Fontas dagelijks miljoenen liters zeewater uit de Perzische Golf moet omzetten in drinkwater.

Knokke-Heist koploper qua honderdjarigen

Uit de landelijke statistiek blijkt dat onze provincie verhoudingsgewijs het meest honderdplussers telt. Het gaat om 19,4 honderd-en-meer-jarigen per 100.000 inwoners. Limburg heeft het kleinste aantal, met 6,6 per 100.000. Begin 2010 leefden er in België 1.559 mensen van 100 jaar en ouder. Dat is een verdrievoudiging op twintig jaar tijd. Als alles goed gaat zullen er dit jaar in Knokke-Heist 16 honderdplussers wonen, waarvan slechts één man. De oudste honderdjarige in de badstad is een vrouw van 105 lentes. Verhoudingsgewijs zou men dus in Knokke-Heist 47,8 honderdjarigen per 100.000 inwoners tellen. Dat is 2,5 keer het West-Vlaamse gemiddelde.

Via e-loket parkeerkaart enkel mits elektronisch bankieren

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wijst er de inwoners op dat wie via het e-loket een parkeerkaart wil aanvragen dient te beschikken over elektronische bankieren. Anders kan de betalingsprocedure namelijk niet worden afgewerkt. Via het e-loket hebben al zo'n 1200 burgers hun parkeerkaart aangevraagd. Dat is echter enkel mogelijk voor inwoners, nog niet voor tweedeverblijvers. De aanvraag gebeurt via de digitale identiteitskaart of door ingave van het Rijksregisternummer.


Voor alle verdere info over parkeren in de badstad: http://parkeren.knokkeheist.be/

Donna-Donny Truyers op Nacht van de Sport in Knokke-Heist

Op zaterdag 5 februari huldigt de Stedelijke Sportraad in het Casino Knokke de sportfiguren van 2010. Aansluitend is er de Nacht Van De Sport. Op het programma staan o.a. demonstraties van dansschool Rose De Leyn en van Donna-Donny Truyers. Deze laatste vervangt Kenny Belaey die eerder was aangekondigd. Truyens is in oktober zevende geworden in de toestelfinale van het paard met bogen op het WK artistieke gymnastiek in Rotterdam. De 21-jarige gymnast is de allereerste Belg die er in slaagt een WK-toestelfinale te bereiken. De demo van deze topturner zal gecombineerd worden met een optreden van de jonge talenten van de Tumblingploeg van de Gym Knokke-Heist, tevens 'Jeugdploeg van het Jaar'.

Info en kaarten voor de Nacht van de Sport zijn nog tot 31 januari te bekomen op de sportdienst. (Edward Verheyestraat 14 - 050-630.480)

Love Bike & Run in Knokke-Heist

Op zaterdag 12 februari organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de Love Bike & Run, een duotlon (zoals de Beatles het zingen:) 'for lovers and friends'.
Je leest er meer over bij ACTIVITEITEN KNOKKE-HEIST

Zeebrugge zorgde voor drukke 'autodag' in Dublin

Je leest er HIER meer over

Akkoord tussen Lippens en Minister Schauvliege over waterproblematiek in Zwinregio

Maandagnamiddag hebben Burgemeester Lippens en een aantal bevoegde beleidsmensen overleg gepleegd op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege over de waterproblematiek in de Zwinregio. Lippens heeft daarbij duidelijk gemaakt dat voor het gemeentebestuur en de Zwinpolder het inzetten van vaste pompen met voldoende capaciteit van essentieel belang is in noodsituaties bij wateroverlast. Concreet gaat het in Knokke-Heist over een pompgemaal ter hoogte van de monding van Leopold- en Schipdonkkanaal en een pompgemaal ter hoogte van het Zwin. Het overleg heeft geleid tot concrete afspraken. De bouwvergunning voor het pompgemaal aan het Leopoldkanaal van 10 m3/s is verleend en Minister Schauvliege zal bij haar collega Minister Hilde Crevits aandringen op een vlugge realisatie. Omdat 10 m3/s eigenlijk te weinig is, zal minister Schauvliege aan de VMM vragen om de plaatsing van noodpompen ter hoogte van de monding van de Isabellavaart en Zwinvaart op een positieve manier te benaderen. Verder zal in augustus een grondige ruiming van de Zwinvaart plaatsvinden. Ook werd de verbreding van de monding van de Zwinvaart toegekend, evenals het plaatsen van een klepstuw. Tenslotte kon de minister zich nog akkoord verklaren met de plaatsing van een pompgemaal van 2 m3/s ter hoogte van de geplande Zwinuitbreiding. Het Agentschap natuur en bos heeft dit trouwens ook reeds gunstig geadviseerd. Naast burgmeester Lippens waren bij de onderhandelingen ook aanwezig: schepen Luc Lierman, Schepen Daniel De Vlamynck, dijkgraaf Jean Vandepitte, Dirk Van Craeynest (griffier Zwinpolder), Jan Van Coillie (directeur Stadsontwikkeling) en Hendrik Vandromme (diensthoofd Openbaar Domein).

AGSO slokt Waterbedrijf Knokke-Heist op

Het college is van plan om de gemeentelijke waterregie te incorporeren in het Autonoom Gemeentebedrijf StadsOntwikkeling. Het is namelijk de bedoeling om zoveel mogelijk de versnippering van verzelfstandigde gemeentelijke organisaties te vermijden. Derhalve geeft men er de voorkeur aan om het statutair doel van het AGSO Knokke-Heist te verruimen. Met name moeten de statuten worden aangepast ten einde ook de sector nutsvoorzieningen te omvatten. Het AGSO kan dan in de toekomst ook bedrijvig zijn op het vlak van water-, afval- en energiebeheer. Ook het kapitaal wordt opgenomen in de statuten van het autonoom gemeentebedrijf. De gemeenteraad zal zich volgende week donderdag uitspreken over de doelsuitbreiding en het kapitaal van het AGSO.

Recreatief Volleyteam nieuw uitgedost

Bij een nieuw jaar hoort ook een nieuwe uitrusting dacht men bij Matuvu CV in Knokke-Heist. Het volleyteam uit de VLM-recreatiecompetitie werd door de sponsors (Recordbank van het agentschap Finansimp, domoticabedrijf Van Deursen en Brasserie Didier) compleet nieuw uitgedost. Thuiswedstrijden van de goed boerende vrijetijdsploeg worden gespeeld in sporthal De Stormmeeuw op maandag vanaf 21 uur. De uitwedstrijden krijgen hun beslag her en der in de 'regio Brugge'. Spelers zijn Eric Claeys, Johan Coenen, Frank Daese, Didier De Bree, Stijn Ruysschaert, Olivier Smetreyns, Daniël Van Deursen, Jan Vanmassenhove en Stefan Wenmaeckers. Maandagavond trad het team aan tegen Jisbinn uit Brugge. Ondanks het nieuwe plunje bleek Matuvu gezien, en moest met 1-3 het onderspit delven.

Populierendreef zonder populieren in Knokke-Heist

De populieren in de gelijknamige dreef in Westkapelle zijn te groot geworden. Ideaal ware een kleinere variant populieren, maar die blijkt niet te bestaan. Daarom zullen de bomen in de Populierendreef worden gekapt en vervangen door bol-essen. Van een naamsverandering voor de dreef is echter geen sprake.

17.1.11

Zeebrugse agenten bij zoekactie op de Maas

Bij de zoektocht naar de twee meisjes die zondagnamiddag in de Maas vielen werden maandag ook leden van de federale politie uit Zeebrugge ingezet. Daartoe werd een boot van de Civiele Bescherming, uitgerust met sonar te water gelaten in Jemeppe-sur-Meuse. Ook de Nederlandse autoriteiten zijn intussen aangesproken. Er zouden ook zoekacties volgen op een stuk van de Maas die door Nederland loopt.

Zendamateurs in Knokke-Heist willen publiek boeien

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de radiozendamateurs in Knokke-Heist stelde voorzitter Johan De Leyn dat in 2011 vooral aandacht zal besteed worden aan het boeien van het grote en jeugdige publiek voor deze hobby. Zendamateur Dieter Dupon (on3aud) mocht uit handen van sportschepen Daniel De Vlamynck de beker voor het grootste aantal ‘inmeldingen’ in ontvangst nemen. Geïnteresseerden kunnen elke vrijdagavond van 20u terecht bij het zendstation van ONZoostKUST in ’t Walletje 50 in Westkapelle. Iedere woensdagavond wordt er vanuit Knokke- Heist verder een communicatieronde georganiseerd op de VHF-frequentie 145.475 MHz.

Zevende Poëziefeest in aantocht in Knokke-Heist

Woensdagavond 26 januari kan men in de Bibliotheek Scharpoord in Knokke-Heist terecht voor het 7de poëziefeest georganiseerd door Marnixring De Blinckaert. Dan wordt ook de prijsuitreiking gehouden van de bijhorende gedichtenwedstrijd voor de jeugd. Uit 750 inzendingen uit onze grensoverschrijdende regio worden 18 jonge poëten bekroond. De avond wordt opgeluisterd door voordrachtkunstenaar Frank Adam, de Gizonband en de lokale Eurosong for Kids-finalist 2010 Luis Muyllaert. Stephanie De Clerck praat de avond aan elkaar. Ook de laureaten komen aan bod. Zij dragen zelf hun gedichten voor op het witte scherm. De winnaars worden beloond met een boekenbon en hun gedicht op een prachtige affiche, ontworpen door Charlotte Balfoort, medewerkster van de bibliotheek. De affiches met de gedichten van de 18 finalisten zijn ook nog gans de maand februari in de bibliotheek te bewonderen. Ook dit jaar wordt een publieksprijs toegekend zodat elke aanwezige ervoor kan zorgen dat zijn favoriete gedicht nog eens extra wordt bekroond.

Veiliger steigers bij Damse Vaart

De gemeente Sluis laat vanaf half februari de steigers in de Damse Vaart aan het Jaagpad opknappen. Een aannemer gaat onder meer versleten vlonderplanken en dragers vervangen. Ook worden de steigers herschilderd. Het hele werk moet half april zijn afgerond. Onder andere wordt een en ander dus een stuk veiliger voor sportievelingen die in de vaart oefenen voor de Zwinmarathon.

Stille weldoeners: Dennis uit Knokke

Je leest er HIER meer over. Ook dinsdagavond om 20.45u op VTM.

Schenker opende kantoor in Zeebrugge

Volgens De Lloyd heeft Schenker nv in het Zeebrugse havengebied een zeevrachtkantoor geopend. De vestiging kreeg onderdak in de kantoren van Anterist + Schneider langs de Koggestraat. Dat is een dochteronderneming van Schenker Deutschland AG, die zich toelegt op wegvervoeractiviteiten, vnl. gericht op shortseavervoer en automotive. De activiteiten van beide ondernemingen blijven evenwel gescheiden. Inclusief Zeebrugge is Schenker in ons land nu aanwezig met 6 vestigingen.

Voormalig Prins Carnaval overleden in Zuid-Amerika

In Argentinië is zaterdag onverwacht Knokke-Heistenaar Georges Meyers overleden. Hij was amper 59 jaar oud en echtgenoot van Monique De Meyer. Georges Meyers was vroeger visser en werkte vervolgens bij het baggerbedrijf Jan De Nul. Hij was verder Lid van de orde van Prins Carnaval. In 1970 was Meyers namelijk Prins Carnaval geweest in Heist onder de naam Prins Prut 1. Op 22 december was hij op reis vertrokken: “naar de warmte” van Argentinië. Hij was een regelmatige bezoeker van dat land. Meyers had de voorbije dagen nog een vermoeiende boottocht van Buenos Aires naar Rosario gemaakt op de rivier de Parana. Het stoffelijk overschot van de overledene wordt eerstdaags uit Argentinië gerepatrieerd. De begrafenis in de kerk van Heist is op zaterdag 29 januari om 10.00 uur.

Aanvragen parkeerkaart 2011 van start in Knokke-Heist

Maandag is de parkeershop in het stadhuis van Knokke gestart met de administratieve verwerking van de aanvragen voor parkeerkaarten voor inwoners en tweedeverblijvers die in de blauwe en betalende zones wonen. De parkeerkaarten kunnen trouwens ook elektronisch aangevraagd worden via het e-loket op www.knokke-heist.be Dit is echter enkel mogelijk voor inwoners, niet voor tweedeverblijvers. De aanvraag gebeurt via de digitale identiteitskaart of door ingave van het rijksregisternummer. Het elektronisch systeem controleert of de aanvrager officieel in Knokke-Heist is ingeschreven en ouder dan 18 jaar is. Het is de bedoeling om het e-loket vanaf 2012 ook uit te breiden naar de tweedeverblijvers.


Voor alle info over het parkeerplan: http://parkeren.knokkeheist.be/

Plaatselijke CD&V kiest nieuwe voorzitter

Komende donderdag gaat de CD&V Knokke-Heist een nieuwe voorzitter kiezen. Dat gebeurt om 19u tijdens de nieuwjaarsreceptie van de partij, die gehouden wordt in hotel HuysHoeve in Ramskapelle. Tijdens de receptie wordt door de leden een nieuwe voorzitter aangeduid. Momenteel is Bert De Brabandere waarnemend voorzitter nadat Thierry Coryn vijf weken geleden ontslag nam als plaatselijk boegbeeld. Om 19u30 zal verder kersvers nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke de aanwezigen toespreken.

16.1.11

Voetbalzondag om snel te vergeten

Met verlies voor Knokke en Westkapelle en gelijkspel voor Heist is het voor de ploegen in de badstad allerminst een vruchtbare voetbalzondag geworden. In Eerste Provinciale A moest FC Knokke op eigen terrein met 1-5 zwaar het onderspit delven tegen Oostnieuwkerke. Knokke staat nu 8ste met 21 punten. In Tweede Provinciale A versloeg Oudenburg de ploeg van VVWestkapelle met 3-1. VVW blijft voorlaatste met 12 punten. In Derde Provinciale B eindigde de wedstrijd tussen Loppem en FC Heist in 1-1 gelijkspel. Heist legt met 26 punten beslag op de 6de plaats in het klassement. In Vierde Provinciale B tenslotte verloor lantaarndrager Zeebrugge Zeehaven thuis met 0-1 van klassementsleider Oedelem. Lissewege en Moerkerke speelden 1-1 gelijk. Moerkerke staat gedeeld 2de met 23 punten. Zeebrugge blijft op de laatste plaats met 3 punten, maar zegt te hopen op een betere terugronde.

Win Win voor Knokke-Heistse basket

Het is een schitterend weekend geworden voor Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist. In Eerste Landelijke wonnen de Heren met 62-69 van Red Vic Wilrijk. De Knokke-Heist basketdames wonnen eveneens in Eerste Landelijke, en dat tegen Gentson met overtuigende cijfers: 42 - 78. Beide staan op 4 punten van een tweede plaats in de rangschikking. En de Two, die klassementsleider is, heeft nog maar een overwinning toegevoegd aan de lange lijst door in de Stormmeeuw Middelkerke te verslaan met 68 – 36.

Klanten CZ niet meer naar Sint Jans

Nederlandse patiënten uit het grensgebied laten zich vaak behandelen in ziekenhuizen in Knokke of Brugge. De klanten van de Nederlandse Zorgverzekeraar CZ mogen straks echter niet meer naar het Brugse AZ. De verzekeraar is er namelijk niet in geslaagd om akkoord te raken over een nieuw contract met het ziekenhuis.. Een woordvoerder van de zorgverzekeraar zegt dat Sint Jan niet aan de declaratie-eisen van CZ wil of kan voldoen. Andere Vlaamse ziekenhuizen blijken wel sneller te kunnen declareren.

Twee zwaar gewonden bij ongeval

Tussen Knokke-Heist en de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge zijn in de vroege uren van zondag bij een verkeersongeval twee personen zwaargewond geraakt. In de Gustave van Nieuwenhuysestraat langs de oude spoorwegberm is een wagen uit de bocht gegaan en heeft daarna een verlichtingspaal geramd. Vervolgens kwam de auto op z’n dak in de sloot terecht die langs de weg loopt. De brandweer moest de drie inzittenden van Afrikaanse origine bevrijden. De twee passagiers werden met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Eén ervan is later overleden. De bestuurder bracht het ervan af met lichte verwondingen.