14.7.07

Polé Polé krijgt camping op terreinen MBZ

Nu het Polé Polé evenement deze zomer verhuist van Knokke-Heist naar Zeebrugge, was er een probleem met het vinden van voldoende kampeerplaatsen. Dat dilemma is nu opgelost. Festivalgangers die van 10 tot 12 augustus Polé Polé willen meemaken kunnen kamperen op de terreinen van het Zeebrugse Havenbestuur. Dat heeft de Brugse schepen Bernard De Cuyper bevestigd. Aanvankelijk was er sprake van een festivalcamping aan het Zeebos. 'Die terreinen zijn in erfpacht van de provincie. De deputatie gaf meteen toestemming, maar de stad Blankenberge wilde daar niet van weten. Het Zeebos ligt zowel op Brugs als Blankenbergs grondgebied. Blijkbaar beseft Blankenberge de meerwaarde niet van een festivalcamping', zegt De Cuyper.Intussen werd met het havenbestuur een overeenkomst bereikt voor het gebruik van twee grasterreinen van de MBZ.

Groen licht voor ontwerp Nieuw Ter Linden

De eis van enkele architecten om de Vlaamse Bouwmeester mee te laten oordelen over de gunning van het ontwerp voor het nieuwe Ter Lindenziekenhuis aan de Far West in Knokke-Heist is door de kortgedingrechter afgewezen. Ook de gevraagde dwangsom van 1 miljoen euro werd verworpen. Volgens de rechter werd geen fout gemaakt bij de toekenning. De architecten die het ontwerp aan hun neus zagen voorbijgaan, moeten zich neerleggen bij de beslissing van de jury. Die kende het ontwerp toe aan een concurrerend bureau. De architecten kunnen nog altijd in beroep gaan tegen het vonnis. Door de beslissing van de rechter kan met het ontwerp begonnen worden. Eind dit jaar zouden de plannen voor het nieuwe fusieziekenhuis moeten klaar zijn.

13.7.07

Geredde bemanning op terugweg naar Knokke-Heist

De geredde bemanning van de gezonken Zeebrugge 36 "Arca" keert uit Ierland naar Knokke-Heist terug. John en Peter Derudder, hun 17-jarig familielid Nicolas en drie Poolse matrozen werden donderdag door Ierse en Britse helikopters van hun vissersboot geplukt, nadat de machinekamer vol water was gelopen. De hele reddingsoperatie werd gefilmd en was donderdagavond via satelliet te zien op Spotlight van BBC Cornwall. Daaruit bleek dat het ophijsen van de bemanningsleden een hachelijke onderneming was waarbij één van de geredde mannen alvast gevaarlijk dicht bij de stuurhut weg en weer slingerde. Volgens kapitein Mark McDermott van de Ierse Kustwacht was de slechte zichtbaarheid het grootste probleem bij de reddingsoperatie. Op sommige momenten was de zichtbaarheid bij het zoeken naar het zinkende vaartuig amper 200m. De vissers uit Knokke-Heist en Zeebrugge werden donderdagnamiddag op de Regionale Luchthaven in het Ierse Waterford aan land gebracht. Daar werden ze onmiddellijk aan een medisch onderzoek onderworpen. Volgens de Dublinse krant "Independent" reageerden een paar van de bemanningsleden bijzonder emotioneel op het feit dat ze veilig weer aan de wal waren. Het vaartuig is gezonken zo'n 25 km ten westen van de Smalls eilandengroep. Dat is een kleine 60 km ten oosten van Carnsore Point in Ierland. Na ondervraging door de Gardai vertrekt de bemanning terug naar huis. Het is onduidelijk waarom het vaartuig plots is beginnen water maken. Het schip ligt op een diepte van 100m en zal daarom vermoedelijk niet geborgen worden.

Japanse TV filmt in Knokke

Dit weekend filmt de Japanse televisie in Knokke-Heist. De Japanse openbare omroep NHK bereidt namelijk een uitzending voor over de Belgische violist en componist Eugène Ysaye. Deze wereldberoemde musicus werd in 1858 geboren in Luik, maar woonde een tijdlang in Knokke. Hij betrok villa's in de Fochlaan en het Britspad. Daar zou hij trouwens zijn sonate voor één viool gecomponeerd hebben. Ysaye was ondermeer goed bevriend met koningin Elisabeth. Hij overleed in 1931. De Japanse tv-mensen zullen her en der in de Prins Karelwijk opnames maken. Verder zullen ze ook putten uit de rijke prentkaartenverzameling van het Sincfala Museum.

Wat tegenwind voor Maurice Lippens

In de overnamestrijd rond de Nederlandse bankengroep ABN-Amro was er vrijdag wat tegenwind voor Fortis-baas Maurice Lippens. ABN Amro hoeft zijn aandeelhouders namelijk NIET te raadplegen over de verkoop van de Amerikaanse dochteronderneming LaSalle. De Hoge Raad vernietigde vandaag in Nederland een uitspraak van het gerechtshof, dat begin mei oordeelde dat ABN Amro niet verder mocht gaan met de verkoop voordat de aandeelhouders daarmee hadden ingestemd. De verkoop van het bedrijfsonderdeel aan de Bank of America maakt de Nederlandse bank minder aantrekkelijk voor het Lippensconsortium dat bestaat uit Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland. De andere gegadigde voor de overname van ABN Amro, het Britse Barclays, wil de Nederlandse bank juist zonder LaSalle kopen.

Vrouw overleden na redding voor de kust

Een vrouw die vrijdag zo'n 10km ten noordwesten van Knokke-Heist van een zeiljacht viel werd snel teruggevonden maar overleed korte tijd later. Het ongeval gebeurd kort voor 11u in de morgen. Drie Nederlandse reddingboten en een helikopter zijn ingezet om de vrouw op te sporen. Ze is binnen een half uur gevonden en uit het water gehaald. De vrouw is voor medisch onderzoek meteen per helikopter overgevlogen naar een ziekenhuis in Brugge. Bij aankomst bleek ze echter overleden.

Vuurdoop in Rusland voor Lombaerts

Zondag verdedigt Knokke-Heistenaar Nicolas Lombaerts voor het eerst de kleuren van z'n nieuwe ploeg Zenit in Sint-Petersburg. Dat gebeurt tijdens een wedstrijd tegen laatsgeklasseerde Rostov, waar hij z'n debuut maakt als centrale verdediger. "Lombaerts moet die wedstrijd wat makkelijker voor ons maken", zei Zenit-boss Sergey Fursenko. Eerder werd de 22-jarige voetballer voorgesteld aan de Russische pers. Bij die gelegenheid kreeg hij ook z'n Zenit-shirt met Gazprom-sponsoring. Lombaerts koos voor het nummer 6 op z'n shirt, omdat hij dat nummer als kleine jongen droeg in z'n allereerste wedstrijd. Volgende week start onze stadsgenoot met het leren van Russisch. Inmiddels maakt Lombaerts volgens de Pravda indruk op de journalisten omdat hij vloeiend Engels, Frans en "Hollandees" spreekt. Hij beloofde ook om tegen zondag in prima vorm te zijn.

Zie ook interview bij voorstelling Lombaerts aan de Russische pers.

Qataarse scheidsenopleiding in Knokke-Heist

Vrijdag is de nationale voetbalbond van Qatar in het Pavillon du Zoute gestart met een stage voor voetbalscheidsrechters. Dat voor Knokke-Heist werd gekozen heeft te maken met de prima sportinfrastructuur in de badstad. De komende weken worden de beloftevolle jonge scheidsrechters van Qatar samengebracht voor een aantal doorgedreven fysische trainingen en interval-oefeningen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de praktische toepassingen van de spelwetten, en uiteraard aan de positionering tijdens wedstrijdsituaties. Tot half augustus worden daarna aandacht besteed de vaste waarden onder de nationale scheidrechters onder handen genomen voor opnieuw een sterke fysische voorbereiding en een optimalisering van de samenwerking met de scheidsrechters-assistenten. De scheidsrechterscursus staat onder leiding van professor Werner Helsen en Jean-Baptiste Buyltinck van de afdeling bewegingsleer van de universiteit van Leuven. Ook scheidsrechter Frank De Bleeckere zal een paar instructiesessies voor zijn rekening nemen. Daarenboven zullen de nieuwe scheidsrechters een aantal vriendschappelijke wedstrijden in de Belgische competitie mogen fluiten.

Ravage in Lippenslaan

Bij een ongeval werd donderdagavond een ware ravage aangericht in de Lippenslaan. De straat werd een paar uur afgesloten voor het verkeer. Dat kwam nadat een wagen met Poolse nummerplaat over een afstand van 100m tegen zes geparkeerde auto's was gereden. Enkele van die wagens werden zwaar toegetakeld. Uiteindelijk kwam de aanrijdende auto dwars over de weg te staan. De bestuurder van de Poolse auto werd naar het Ter Linden ziekenhuis afgevoerd. Vermoedelijk had hij gedronken of is hij achter het stuur onwel geworden. Het ongeluk veroorzaakte heel wat verkeershinder in het centrum van Knokke.

Eventjes gratis parkeren onder het IJzerpark

Vanaf maandag valt er te betalen. Maar het hele weekend kan iedereen gratis z'n wagen kwijt in het gloednieuwe parkeercomplex onder het IJzerpark in Knokke. In tegenstelling tot het Lichttorenplein, is hier een deel van de ondergrondse parking op 2 niveaus ingericht als publieke rotatieparking. De parkeerkelder is open van 8u 's morgens tot middernacht. Vanaf maandag betaalt men 80 cent per uur of ruim 6 euro per dag. Tijdens weekends en op feestdagen wordt dat 2 euro per uur of 16 euro per dag. De exploitatie van de parkeergarage onder het IJzerpark werd zopas overgedragen aan de nv Interparking, die ook reeds de ondergrondse parkeerplaats van het Verweeplein uitbaat.

Nieuwe veerdienst Zeebrugge-Tilbury

De Britse rederij P&O Ferries start maandag met een nieuwe regelmatige veerdienst tussen Zeebrugge en Tilbury vlakbij Londen. Dat komt omdat de verbinding van Ferryways tussen Oostende en de Theemshaven onlangs gestaakt werd. P&O heeft daartoe de vrachtferry mv Calibur ingehuurd. Het schip heeft op de dekken een parkeercapaciteit van 1.300 lopende meter. Vanaf het najaar wil de rederij een tweede vrachtferry op de dienst inzetten. Voor zowel Zeebrugge als Tilbury betekent de nieuwe lijn een groei. P&O Ferries vaart vanuit Zeebrugge al naar Hull en Teesport. Op de dagelijkse afvaart naar Hull kunnen ook passagiers mee. Om de nieuwe lijn optimaal te kunnen uitbaten, heeft P&O in Zeebrugge extra gronden gekocht. Het is volgens het bedrijf niet uitgesloten dat het daarnaast nog extra investeert in spoorvoorzieningen. Ook in Tilbury zijn voor deze nieuwe lijn extra terreinen in gebruik genomen.

Feys opent tegen Sun in Het Zoute

In Knokke is vrijdag geloot voor het Fed Cup-duel tussen België en China. Debbrich Feys opent morgen zaterdag om 13 u tegen Tian Tian Sun. Na het eerste duel speelt Yanina Wickmayer tegen Zi Yan. Zondag opent Wickmayer om 13u tegen Tian Tian Sun. Feys speelt daarna tegen Zi Yan. Het afsluitende dubbelspel gaat tussen Aude Vermoezen/Tamaryn Hendler en Sheng Nan Sun/Chun Mei Ji.

Tennisspeelsters "niks te verliezen tegen China"

Nu de speelsters bekend zijn voor de Fed Cup-ontmoeting met China blikt Sabine Appelmans vooruit op het duel. De Fed Cup-ontmoeting tussen België en China vindt nu zaterdag en zondag plaats op de Royal Zoute Tennisclub in Knokke-Heist. De wedstrijden zullen gespeeld worden op gravel. Voor zowel België als China nemen de best gerangschikte speelsters niet deel aan het Fed Cup-duel dit weekend.


Voor België geven Justine Henin (WTA 1), Caroline Maes (WTA 153) en Kirsten Flipkens (WTA 177) verstek. Voor China doen Na Li (WTA 20), Shuai Peng (WTA 59) en Jie Zheng (WTA 77) niet mee. Voor Justine Henin komt de Fed Cup-ontmoeting niet goed uit, Caroline Maes verkiest het huwelijk van Kim Clijsters en Brian Lynch en Flipkens, Li, Peng en Zheng zijn geblesseerd.Het Chinese team bestaat uit: Tiantian Sun (WTA 124), Zi Yan (WTA 171), Sheng-Nan Sun (WTA 241) en Chun-Mei Ji (WTA 493). Het Belgische team zal bestaan uit: de 22-jarige Debbrich Feys (WTA 386), de 17-jarige Yanina Wickmayer (WTA 399), de 17-jarige Aude Vermoezen (WTA 1099) en de pas 14-jarige Tamaryn Hendler (ITF juniores 20).

Het winnende land van dit duel zal in 2008 spelen in de eerste ronde van de Wereldgroep, het verliezende land zal zakken naar Wereldgroep II. Sabine Appelmans klinkt alvast positief tegenover de verzamelde pers: "We hebben niets te verliezen. We vertrekken met onze jonge ploeg als underdog, maar we moeten in onze kansen geloven. Het zal zeker geen 5-0 worden zoals tegen Amerika. We moeten niet bang zijn. Alle meisjes zijn goed aan het spelen en met de steun van het publiek kunnen ze misschien boven zichzelf uitgroeien. Bovendien missen de Chinezen ook hun drie beste speelsters. In het dubbel zijn ze wel sterk."

Николас Ломбертс * Nicolas Lombaerts in Rusland

Nicolas Lombaerts uit Knokke-Heist, de nieuwe aanwinst van Zenit in St.Petersburg werd zopas aan de Russische pers voorgesteld.
Meer hierover in ORO NieuwsMAGAZINE
Ook lees je wat de KOMSOMOLSKAIA PRAVDA erover schreef.

12.7.07

Vaartuig van Knokse rederij gezonken voor kust van Wales

Na een oproep van de Coastguard in Dublin heeft de Britse kustwacht donderdagnamiddag een reddingsactie op het getouw gezet voor de Zeebrugge 36 Arca, die in nood verkeerde voor de ZuidWestkust van Wales. Het schip had in de late voormiddag een Mayday uitgezonden. Om een nog ongekende reden was de machinekamer vol water gelopen en was het vaartuig stuurloos. geworden Het schip bevond zich op dat moment zo'n 60 km ten Westen van St Annes Head. Dat is de ingang tot de Welshe haven van Milford Haven. Een haven die dit vaartuig regelmatig aandoet. Het schip was daar donderdagmorgen trouwens pas uitgevaren. Na de noodoproep werden onmiddellijk 2 helikopters ter plaatse gestuurd. Deze hebben 4 van de 6 bemanningsleden van boord gehaald. Niemand raakte blijkbaar gewond. Op dat moment waren enkel nog de broers John en Peter Derudder aan boord. Ondertussen was ook het reddingsvaartuig Angle uit Milford Haven onderweg naar het Zeebrugse vissersvaartuig. Verder werd met een extra helikoptervlucht nog een zware pomp bij het schip afgeleverd in de hoop om het vaartuig te redden. Dat is echter mislukt. Het vaartuig is in de late namiddag gezonken. Het 34m lange vissersvaartuig was 26 jaar oud. De zes bemanningsleden zijn per helikopter afgezet in de Ierse kustplaats Waterford. De Z36 Arca was eigendom van de gelijknamige rederij uit Knokke-Heist.

Klaar voor de strandloop

Honderden lopers stomen zichzelf momenteel klaar voor de Knokke-editie van de zomerse Strandloop die vrijdagavond gehouden wordt. Vorig jaar telde men 891 deelnemers. De 10 km loop werd toen gewonnen door Wim Neyt, en bij de dames door Anne-Mie Danneels uit de badstad. Gezien tegen vrijdagavond een weersverbetering verwacht wordt hoopt de Sportdienst andermaal op een massale deelname. De start is om 19.30u ter hoogte van het Casino Knokke. De deelnemers kunnen kiezen tussen afstanden van 5 of 10 km. De daaropvolgende strandloop is in Heist op 10 augustus. Beide strandlopen maken deel uit van het loopcriterium van de kust, dat uit 10 wedstrijden bestaat.

Eis voor meer parkeerruimte Motorhomes

Donderdag heeft een woordvoerder voor de Belgische Motorhome Club gepleit voor meer parkeerruimte. Van Knokke-Heist tot De Panne willen de bezitters van zwerfwagens terecht kunnen op parkeerplaatsen met een minimum aan faciliteiten. Het aantal bezitters van zwerfauto's is het laatste jaar trouwens bijna verdubbeld. In veel gemeenten betekenen deze mobilehomes vaak echter een grote overlast. Dat is ondermeer het geval in Knokke-Heist. De zwerfwagens staan soms bij bosjes in de buurt van het Casino geparkeerd en zorgen er voor hinder. De mobilehome-eigenaars willen een plaats waar ze niet alleen hun wagen kunnen opstellen, maar waar ze eveneens hun chemische toiletten kunnen reinigen en vers water kunnen inslaan. Ze voeren aan dat ook het sluikstorten aan de kust dan zal afnemen. In de kustregio zijn er enkel in Zeebrugge en Blankenberge voldoende parkings voor motorhomes.

Verkaveling Kragendijk

Het gemeentebestuur heeft groen licht gegeven aan het Lastenboek voor de aanleg van wegenis en nutsvoorzieningen in een nieuwe verkaveling langs de Kragendijk. De aanvraag voor de verkaveling gebeurde in januari vorig jaar. Oorpronkelijk zou de verkaveling 6 loten omvatten, nu blijken het er 5 te zijn. Het gaat om een initiatief van CPI Projects bvba en het Architectenbureau A2-Office uit Knokke-Heist. Na de oplevering van de nieuwe verkaveling zullen de wegen en openbare nutsvoorzieningen aan de gemeente worden overgedragen.

Ruiming zandgraven

Er worden ingrijpende werken gepland op de Centrale Begraafplaats in Knokke-Heist. Niet alleen worden een aantal deelstukken heringericht, er zullen ook graven geruimd worden. Op de parkbegraafplaats raakt het Lupineperk met urnenkeldergraven bijzonder snel vol. Er moet dus dringend een nieuwe ruimte worden aangelegd. Daarvoor komt het Anjerperk in beeld. Daar bevinden zich echter meer dan 200 zandgraven van voor 1989. Daarvan is de gebruikelijke looptijd van 10 jaar dus ruim verstreken. De werken zullen worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf en de kosten belopen ruim 25.000 euro.

Multinationale visserijcontroles op komst

Vissers en reders uit Knokke-Heist en elders aan de kust mogen zich in de toekomst op zee aan nog meer controles verwachten. Europese landen mogen namelijk vanaf nu in elkaars territoriale wateren gaan inspecteren op overbevissing. Enige voorwaarde is dat er een inspecteur uit het land zelf aan boord is. Tot nu toe bleven nationale inspecteurs met hun eigen boten in eigen territoriale wateren. Bij de nieuwe samenwerking wordt ook gebruik gemaakt van elkaars schepen en vliegtuigen. Straks kan een Belgisch inspectievaartuig bijvoorbeeld in Nederlandse wateren patrouilleren, mits er ook een Nederlandse controleur aan boord is. Inspecteurs moeten met de nieuwe samenwerking effectiever en eenduidiger gaan optreden. Nu klagen vissers vaak dat ze ongelijk behandeld worden, bijvoorbeeld dat een controle in het ene land langer duurt dan in het andere. De eerste gezamenlijke inspecties beginnen deze zomer in de zeven landen die rond de Noordzee liggen.

Gemeente verhuurt garages in Duinbergen

De gemeente Knokke-Heist gaat garages verhuren in Duinbergen. Het om 39 garages onder het Joseph Stübbenpark, die nog eigendom zijn van de gemeente. Het verhuren zelf heeft het gemeentebestuur zopas in handen gegeven van OPC Parkingshop, die tegenwoordig kantoor houdt in de Jozef Nellenslaan vlakbij het Casino. De gemeente verhuurt de garages tegen jaarlijks 885 euro. Ook kortere huurperiodes zijn mogelijk.

11.7.07

Reacties op Veroordeling Harry Simon

In Namibië genereerde de veroordeling en opsluiting van bokser Harry Simon heel wat reacties vandaag. De meeste Namibiërs sympathiseren met de getroffen Knokke-Heistse familie en vinden dat de straf voor de bokser veel te licht was.

Je leest er HIER meer over.

Surfers locatie voor Northsea Outrigger Kampioenschap

Dit Weekend organiseert Surfers Paradise opnieuw de Northsea Outrigger Championships. Outriggers zijn een soort zeekayaks met een vlotter aan, wat toelaat golven af te rijden en ruwe zeeën te bevaren. Ze zijn supersnel, uiterst licht, en makkelijk te besturen. Het outrigger gebeuren wint fors aan populariteit. Op amper een paar jaar is deze Belgische wedstrijd uitgegroeid tot de grootste in Europa ! Bovendien opende Surfers Paradise onlangs als eerste in het land het “Peak Performance Outrigger Center. De club beschikt momenteel over 5 éénpersoons-, 2 vierpersoonboten en vanaf dit weekend over een heuse zes-zitter, zoals je alleen in Hawaiï en Tahiti over het water ziet schuren. Uniek daardoor is de deelname van een team uit Polynesië die dus terzelfdertijd de nieuwe boot meebrengt. Voor de wedstrijd zelf verwacht men deelnemers uit Italie, Zweden, Frankrijk, England, Duitsland, Spanje, Nederland en… eigen land ! Onder hen wereldkampioen Martin Buday uit Duitsland. Met de plaatselijke participanten gaat het om Danny Dhooghe, Francis Van Biervliet, Fréderick Lanckriet, David Aernoudts en Thibault Prignot.

Bromfietsnappers aan het werk in Knokke-Heist

In Knokke-Heist worden momenteel massaal brommers gestolen. Een zilvergrijze bestelwagen van het merk Citroën of Peugot rijdt 's nachtsdoor de straten van de badstad en laadt her en der bromfietsen op en rijden er mee weg. De nummerplaat van het voertuig heeft men nog niet kunnen noteren. Wel blijkt dat het om een plaat gaat met donker veld en gele letters. Vermoedelijk betreft het dus een wagen met een Nederlands of Frans kenteken. Het gaat inmiddels om tientallen gestolen brommers. Een man uit de badstad zag hoe de dieven er van door gingen met de brommer van z'n vrouw. Hij heeft nog geprobeerd de achtervolging in te zetten maar kon de dievenauto niet bijhouden. De politie geeft dan ook de raad om geen brommers, moto's of fietsen buiten te laten overnachten. Een jaar of wat geleden werd de badstad trouwens geteisterd doorfietsnappers, die eveneens per bestelwagen hun ronde deden.

10.7.07

Bokskampioen achter tralies voor dood toeristen uit Knokke-Heist

De voormalige Namibische bokskampioen Harry Simon die 5 jaar geleden de wagen van Vlaamse toeristen van de weg maaide, zit vanavond in de gevangenis. In hoger beroep heeft de rechtbank in Walvisbaai zopas z'n eerdere veroordeling tot 2 jaar cel wegens doodslag door schuld bevestigd. Bij het ongeval in 2002 vonden Michelle De Clerck uit Knokke-Heist, dokter Frederic De Winter uit Zwijnaarde en z'n 22 maanden oude baby de dood. Dokter Bert Coene uit Knokke-Heist raakte samen met z'n kinderen Pepijn en Ruth en Carol Cornelis uit Zwijnaarde zwaar gewond. Toen ze aan een kruispunt bij het plaatsje Langstrand stonden om voor te sorteren, werd hun lichte monovolumewagen frontaal aangereden door een luxueuze wagen, bestuurd door de inmiddels 34-jarige bokser. Deze voerde een inhaalmaneuver uit tegen een snelheid van meer dan 160 km per uur op een plaats met slecht zicht. Vermoedelijk had hij ook gedronken, maar dat kon niet bewezen worden omdat bevriende politiemensen ervoor zorgden dat de bloedafname buiten de rechtsgeldige periode gebeurde. Eerder had de bokser, die de Terminator genoemd werd, ook reeds de dood van een Duits echtpaar veroorzaakt. Toen werd ervoor gezorgd dat het bloedstaal verdween zodat hij voor dat ongeval nooit veroordeeld werd.

Plannen inkom Heist zo goed als rond

Heist-West gaat er op termijn flink anders uitzien. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems zijn de plannen voor de oversteek van de Heistlaan ter hoogte van het winkelcentrum Delhaize bijna rond. Voor het geven van het groen licht wordt echter gewacht tot het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling op kruissnelheid is. Dit AGSO werd onlang pas opgericht. De hele inkom van Heist krijgt in de toekomst een opwaardering. De site van de Elizabetlaan zal worden aangelegd naar een ontwerp van het architectenbureau West 8 uit Rotterdam. Het betreft de hele inkom van Heist vanaf de fietsers- en voetgangersbrug die wordt gerealiseerd tussen de Baai van Heist en het natuurreservaat Sashul. De Elizabetlaan en de bijhorende pleinen zullen worden aangepakt tot aan het Bosje van Heist. Daarbij zal bijzondere aandacht gegeven worden aan het uitzicht en de "beleving voor de zwakke weggebruiker".

Juridisch getouwtrek Duinenwater

Het juridisch getouwtrek rond de onteigening van een aantal landbouwers voor het project Duinenwater duurt langer dan verwacht. Mogelijk komt de Vrederechter pas met een uitspraak in oktober of misschien zelfs later. Het gaat hier niet om het principe van de onteigening, maar wel over de prijs die de eigenaars van de gronden billijk vinden. Volgens de gemeente zal dit juridisch steekspel de aanleg van de wegenis in de nieuwe verkaveling, bij het station van Knokke, niet vertragen. Inmiddels werd ook bevestigd dat in de planning voor Duinenwater nog steeds ruimte is voorzien voor een seniorie. Als er gegadigden zijn zou een dergelijk rusthuis een plaats krijgen in de Hotelzone van het project.

Hond sensibiliseert hondenbaasjes

De Preventiedienst stuurt in het hoogseizoen andermaal jobstudenten op pad in Knokke-Heist. Dit keer gebeurt dat echter samen met Chivas, een vierjarige golden retriever. De actie kadert in de nieuwe netheidcampagne van het gemeentebestuur. De jobstudenten spreken hondenbaasjes aan om mee te werken aan een korte enquête. De vragenlijst peilt onder meer naar het gebruik van de hondenhoekjes. Uiteraard worden de hondeneigenaars ook aangespoord om hondenpoep altijd te verwijderen. Als beloning krijgen ze een portie hondensnacks en een hondenpoepzakje. In Knokke-Heist zijn momenteel 17 hondenhoekjes beschikbaar die dagelijks geruimd worden. Voor een frisse wandeling met de hond kan men in de badstad deze zomer terecht op het meest oostelijke stranddeel vanaf de Appelzakstraat in Het Zoute.

Tentoonstelling rond Luc Peire

In Knokke-Heist ging zopas een zomertentoonstelling rond Luc Peire van start. Deze wordt georganiseerd in het gelijknamig atelier in De Judestraat 64 in Knokke. Onder meer kan men er Luc Peire's alombekende 'Environnement' betreden en 'ervaren'. Dat is de bekende spiegelkubus uit het Gentse S.M.AK, die tot de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap behoort. Verder is er een geselecteerd overzicht van het graphie-oeuvre van de kunstenaar, vanaf de vroegste periode in 1955 tot de allerlaatste graphie. Luc Peire, die in 1916 in Brugge geboren werd overleed in 1994 in Parijs. In het kader van de tentoonstelling in Knokke-Heist publiceert de organiserende stichting ook een boek met DVD over 'Luc Peire's Environment'. De tentoonstelling loopt nog tot 16 september.

Knokke-Heist ontsprong noodweer

Dinsdagmorgen werd de Oostkust geteisterd door een paar fikse onweders.In Knokke-Heist vielen daarbij gedurende enkele minuten ook hagelstenen. Echte overlast was er niet. Feit is echter dat de badstad maandag reeds op het nippertje aan fors noodweer is ontsnapt. De donkere dreigende wolken dreven toen tot vlak boven Knokke-Heist maar de hemelsluizen werden pas opengezet op het moment dat de wolkenmassa de grens passeerde. Gevolg is dat met name in Cadzand erge wateroverlast ontstond in de Brabander Wijk, waardoor de brandweer moest in actie komen.

Onweer over onze regio kan men nagaan op deze OnweersRadar

Vandaag in 1949: Eerste Filmfestival van Knokke Zoute

Het Knokke Film Festival zag het levenslicht in 1949, met edities in 1958, 1963 en 1967. Het festival was van enorme betekenis voor de verspreiding van de experimentele, 'underground' en avant-garde film in Europa. Op deze dag in 1949 (10 juli) ging in Knokke de film "De Fietsendieven" ('Ladri di Biciclette') van Vittorio de Sica in première. Een historisch moment in de geschiedenis van de film.

Regie: Vittorio De Sica
Scenario: Oreste Biancoli, Suso D’Amico, Vittorio De Sica, Adolfo Franci, Gerardo Guerrieri, Cesare Zavattini
Met: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiolo, Lianella Carell, Gino Saltamerenda e.a.

Sommige films overleven en krijgen de status van klassieker, gebaseerd op hun complexiteiten – de technische vernieuwingen van ‘Citizen Kane’, de narratieve breuk met conventies van ‘2001: A Space Odyssey’. En dan heb je er andere, die zóveel eenvoud uitstralen, die zo rechtlijnig zijn in hun objectieven en middelen, dat ze juist om die reden een universele aantrekkingskracht blijven bewaren. ‘Ladri di Biciclette’, ofwel ‘De Fietsendieven’, behoort tot die laatste categorie. Beschouwd als hét grote voorbeeld van het Italiaanse neorealisme, is dit een film die vandaag nog steeds van het scherm spat met evenveel oprechte emotie – een film waarbij we de afstand van meer dan 50 jaar vergeten omdat het zo makkelijk is om te identificeren met die eenvoudige man wiens fiets gestolen werd. Complexiteit werkt als je een film wilt maken over ideeën, maar eenvoud werkt als je een film wilt maken over emoties, omdat er dan niets is dat tussen jou en de gevoelservaring van de film staat. De plot van ‘Ladri di Biciclette’ is haast lachwekkend in z’n eenvoud, de motivaties van de personages zijn op elk moment van de prent volledig doorzichtig. En het gevolg is dat de film een zeer directe uitwerking heeft op de kijker, ook nu nog, na alle evoluties die de cinema heeft doorgemaakt sinds Vittorio De Sica hem maakte.Het verhaaltje gaat over Antonio Ricci, die in het Rome van vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn uiterste best doet om het hoofd boven water te houden en z’n vrouw en kind te onderhouden. Hij en zijn gezin leven nét boven de grens van totale armoede, waar zovele anderen al onder zijn geduikeld, maar betere tijden dienen zich aan wanneer Antonio een job krijgt. Hij kan affiches gaan aanplakken in de stad, maar daarvoor heeft hij wel een fiets nodig. Samen met z’n vrouw gaat Antonio hun beddelakens verpanden om z’n fiets terug te kunnen krijgen, die hij een tijdje eerder zelf naar het pandjeshuis had gebracht. Heel even ziet de toekomst er rooskleurig uit, maar dan, tijdens Antonio’s eerste dag aan het werk, wordt zijn fiets gestolen. Samen met z’n zoontje Bruno loopt Antonio de hele stad af op zoek naar de dief.En dat is het dan – dat is het hele verhaal. Eigen aan het neorealisme was de behoefte die de filmmakers voelden om vaarwel te zeggen aan de fantasiewereld die de Italiaanse cinema van voor de oorlog vaak domineerde. Na WO II zat het land in een depressie, er was enorm veel armoede en de kunstenaars van die tijd wilden die toestanden spiegelen in hun werk – zeker mensen als De Sica, die zelf uit een straatarme familie afkomstig was. Die mentaliteit dicteerde dat de plots vaak zeer simpel werden gehouden, gebeurtenissen die letterlijk uit het leven gegrepen waren, zonder grote, dramatische wendingen of geforceerde, louterende climaxen op het einde. Het verhaal van ‘Ladri di Biciclette’ is weinig meer dan een onopmerkelijke anekdote uit een land in crisis, maar dat was dan ook de bedoeling. Om het realisme nog meer voelbaar te maken, gebruikte De Sica ook geen professionele acteurs – Lamberto Maggiorani werd bij wijze van spreken van straat geplukt om Antonio te spelen. Vaak kunnen dat soort van castingtechnieken rampzalig aflopen. Echte mensen, geen acteurs, om échte situaties na te spelen, zoals ze in het échte leven voorvallen – het klinkt logisch, maar zodra je zo iemand voor een camera zet, wordt het toch allemaal anders en vallen die echte mensen vaak pijnlijk door de mand. Hier niet – lag het aan De Sica’s regie op de set zelf, zijn gebruik van de camera of was het simpelweg een kwestie van aangeboren talent van de kant van de acteurs? Hoe het ook zij, je ziét de personages nergens acteren, alles lijkt volstrekt natuurlijk te komen.In de eerste plaats was het De Sica te doen om een kritiek op de sociale omstandigheden van Italië, anno 1948. We zien grote rijkdom vlak naast de meest intense armoede leven. Antonio’s zoektocht leidt hem op een bepaald moment naar een kerk, die vol zit met de allerarmsten, mensen die alleen maar naar de mis komen omdat ze achteraf een kom soep zullen krijgen. Dit zijn de meest miserabele mensen van de maatschappij – en vergeet niet dat ze in deze film vaak zichzelf spelen – die afhangen van de liefdadigheid van een kerk die z’n kans schoonziet om een rist zieltjes bij te winnen. Daartegenover staat dan een scène waarin Antonio besluit om al z’n zorgen even te vergeten en z’n zoontje meeneemt naar een restaurant voor een pizza. Aan een naburige tafel ziet Bruno een upper-class familie zitten, allemaal met zure gezichten, die eten alsof het voedsel niet eens goed genoeg voor hen is en vervolgens een fles champagne openmaken. ‘Daar heb je veel geld voor nodig,’ legt Antonio z’n zoontje gegeneerd uit. De kerk krijgt ook een flinke veeg uit de pan – niet alleen wordt er voorzichtig kritiek geleverd door de manier waarop de katholieken alleen maar de armen willen helpen nadat ze een mis hebben uitgezeten, maar ook krijgen we een waarzegster te zien, die woont in een flatje dat van onder tot boven behangen is met kruisbeelden en die beweert haar visioenen rechtstreeks van God te krijgen. In z’n wanhoop gaat Antonio haar bezoeken met de vraag of hij z’n fiets ooit nog zal vinden. ‘Ofwel vind je hem meteen terug, ofwel helemaal niet meer,’ weet de waarzegster hem met de hulp van God te vertellen. Waarna ze haar ereloon in ontvangst neemt. Laten we even eerlijk zijn, waar heb je nog een God voor nodig als hij je niet eens kan vertellen waar je fiets ergens is?Ongehinderd door overbodige verwikkelingen of personages die zich anders gedragen dan noodzakelijk is in de gegeven situatie, wordt ‘Ladri di Biciclette’ een film die rechtstreeks intapt op een aantal fundamentele gevoeligheden van het publiek. Een vader die koste wat het kost indruk wil maken op z’n zoon. Een man die werk wilt vinden om z’n gezin te onderhouden. Een illustratie van een samenleving die maar nét niet ten onder gaat aan de onrechtvaardige manier waarop alles verdeeld is. Dat zijn allemaal zeer eenvoudige thema’s, waar iedereen zich iets bij kan voorstellen. Gekoppeld aan de spontane acteerprestaties en het feit dat dit een film is die met z’n zuinige 93 minuten speelduur geen minuut te lang aansleept, maakt dat van ‘Ladri di Biciclette’ een ware klassieker, los van alle pretentie of dikdoenerigheid die dikwijls met die term gepaard gaan.

9.7.07

Inloopdieven nieuwe plaag

Knokke en Het Zoute worden momenteel geplaagd door dieven die zomaar woningen binnenlopen ook als de mensen thuis zijn. De politie waarschuwt dan ook om deuren en vensters af te sluiten, ook als men in de woning aanwezig is. De meestal allochtone dieven wandelen woningen binnen en nemen in een oogwenk handtassen en portefeuilles mee. Ze storen zich zelfs niet als er kinderen in de kamer aanwezig zijn. Ze maken een kort praatje in het Frans met de kinderen en stelen dan waarvoor ze gekomen zijn. Ook een man die buiten z'n wagen waste en z'n deur op een kier liet kreeg bezoek van de inloopdieven. Rond pasen werd de badstad eveneens geteisterd door een reeks dergelijke diefstallen. Met het begin van het vakantieseizoen zijn de dieven opnieuw aan de slag in de badstad.

Sluwe kledingroof

Een echtpaar heeft in Knokke een kledingwinkel beroofd door bij middel van een truc het diefstalverklikkersysteem op de kleren te omzeilen. In een bekende kledingzaak laat een man zich verschillende kostuums aanmeten. De stukken die hij weer uitdoet houdt z'n vrouw onder de arm. Een aantal keren wil de man het kostuum buiten in het daglicht zien. Bij het naar buiten gaan piept het winkelalarm omdat de man een kostuum met een verklikker aan heeft. Wat de bediende van de kledingzaak niet door heeft, is dat het alarm eigenlijk ook gepiept heeft voor de vrouw die mee naar buiten gestapt is, en kleren onder haar jas had verborgen. In een onbewaakt moment heeft ze die kleren dan doorgegeven aan een derde medeplichtige die in de buurt stond te wachten.

Weer strandbewaking

's Avonds en 's nachts is er opnieuw Strandbewaking in Knokke-Heist. Van 21.30u tot 5.30u in de morgen patrouilleren permanent 3 veiligheidsagenten van een gespecialiseerd bedrijf met de fiets langs de Zeedijk en het strand. De veiligheidsmensen worden ook ingezet bij activiteiten op het Evenementenstrand. Bij dergelijke gelegenheden wordt het aantal Securitasagenten uitgebreid en beschikt de patrouille ook over een hond. De speciale strandbewaking duurt tot 27 augustus.

Eerste training voor 'Nikolai' Lombaerts

Knokke-Heistenaar Nikolai Lombaerts speelt zondag z'n eerste wedstrijd voor FK Zenit in Sint Petersburg tegen laatstgeklasseerde Rostov. Maandagmorgen begon trouwens al de eerste trainingsdag bij z'n nieuwe ploeg. Lombaerts moet volgens de Nederlandse coach Dick Advocaat zo snel mogelijk ingewerkt zijn want momenteel zijn er 5 verdedigers van Zenit geschorst of geblesseerd. Halfweg de Russische competitie staat Zenit aan de leiding maar de komende weken staan moeilijke matchen op het programma. Onder meer uitwedstrijden naar Spartak en Dynamo Moskou en thuiswedstrijden tegen Perm en Vladivostok. Lombaerts moet helpen een einde te maken aan de voetbalsuprematie van de Moskouse clubs in Rusland. Inmiddels kan onze stadsgenoot aan de Polytechnische Staatsuniversiteit in St. Petersburg een speciale crashcursus Russisch volgen die speciaal is opgezet voor Vlamingen en Nederlanders. Verder is er trouwens nog een link tussen de nieuwe ploeg van Lombaerts en onze regio. De grote sponsor van Zenit is namelijk Gazprom, een van de grote gasleveranciers in Zeebrugge. En dan nog dit: vanuit Keulen vliegt men tegenwoordig voor amper 30 euro met Germanwings naar St Petersburg.

Number One werd Zuri

In het Casino Knokke werd de vroegere Number One omgetoverd tot Zuri, een exclusieve loungeclub met een sneeuwwit interieur. De zaakvoerders Chris Muylle en Carl Pollyn mikken met hun loungebar op een publiek van dertigers en veertigers. De dagzaak opent reeds om 16u de deuren, het clubgedeelte om 23u. Net als het interieur werden alle genodigden bij de opening verwacht in witte kledij.

Doelpuntenfestival in Stadion Olivier

De vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Knokke werd zaterdag in de badstad een doelpuntenfestival voor tegenstander Anderlecht, de huidige landskampioen. Van bij het begin pakte paars-wit uit met leuk combinatievoetbal. Knokke trachtte bij te houden maar werd vastgepind op de eigen helft. Na een own-goal en een penaltydoelpunt, voerde Anderlecht de druk verder op. Bij de rust was de stand 0-5. Kort tevoren was er opschudding in de tribune toen FC Knokke voorzitter Guido Demey het bewustzijn verloor en naar het ziekenhuis werd gevoerd. Voor de tweede helft zette de Anderlecht coach Frank Vercauteren een compleet nieuwe ploeg op het veld. Zwarte parel Mbo Mpenza vond 4 maal de netten en zorgde mee voor dubbele cijfers en de 0-11 eindstand. Eventjes was er onzekerheid over de uitslag omdat het scorebord van FC Knokke het bij dubbele cijfers voor bekeken hield. Het laatste fluitsignaal van topscheidsrechter Frank De Bleeckere was het teken voor de ruim 2.000 aanwezige voetbalfans om op zoek te gaan naar een leuke handtekening en een foto met hun favoriete spelers. De wedstrijd van FC Knokke haalde maandagmorgen zelfs de Egyptische kranten. Dat kwam omdat Anderlechts Egyptische ex-Besiktas middenvelder Ahmed Hassan een strafschop converteerde in de 23ste minuut en drie minuten voor de rust ook het 5de doelpunt van de wedstrijd maakte.

De doelpunten: Van Damme, Hassan (2 waarvan 1 strafschop), Mukendi, Mpenza (4), Deschacht, Lamah en 1 eigen doelpunt.

Dringend herstel Kalfmolen

In Knokke moet de Kalfmolen bij hoogdringendheid hersteld worden wegens een gebroken molenroede. Dat is de "pestel" of zware balk die de wieken draagt. De breuk zorgt voor een gevaarlijke situatie. Het gespecialiseerde bedrijf Thomaes Molenbouw uit Beveren-Roeselare zal nu zo snel mogelijk de wieken en pestel afnemen. Daarna zal een opdracht worden uitgeschreven voor het uitgebreide herstellingswerk. Dat wordt voorlopig geraamd op zo'n 30.000 euro. Een meevaller is het feit dat daarvoor kan beroep gedaan worden op een onderhoudspremie als beschermdmonument. Dat zou alvast 40 % van de kosten dekken.

8.7.07

Druk weekend voor het toerisme aan de Oostkust

Dankzij de 27ste editie van de Marinedagen in Zeebrugge en de dagjesmensen die naar Knokke-Heist afzakten is het een druk weekend geworden voor het toerisme aan de Oostkust. "Vooral de restaurants en tearooms met een terras op de dijk hebben dit weekend goed gedraaid" aldus Toerismedirecteur André Desmidt in de badstad. Ook winkels en boetieks haalden in veel gevallen een aardige omzet. Het weer was volgens Desmidt iets te wisselvallig om een massa toeristen op het strand te krijgen. Maar toen de zon zich zondag volop liet zien, zetten heel wat badkarhouders toch alles uit wat ze in huis hadden. Voor het verblijfstoerisme is het weer momenteel echter te wisselvallig. Toch is de huidige bezetting van hotels en appartementen in Knokke-Heist ongeveer normaal voor het begin van juli.


In Zeebrugge was het echter meer dan normaal druk. Zaterdag en zondag kwamen meer dan 50.000 bezoekers de internationale vloot marineschepen en andere evenementen bekijken in de Marinebasis. Het publiek had vooral interesse voor het nieuwe fregat Leopold I. Tijdens de Open Havendag kon het publiek trouwens verder nog een bezoek brengen aan een van de grote autoschepen, een containerkade, een fruitsapfabriek en de ferry's naar Hull en Rosyth. Zondagavond werd het feestweekend afgesloten met optredens van onder meer Raymond van het Groenewoud en een spectaculair Chinees vuurwerk.