9.4.11

Vangst recordtong

De bemanning van de Eurokotter Z 201 “Job Senior” heeft tijdens de visserij in Het Kanaal een tong gevangen met een lengte van 52 centimeter. Het Zeebrugse vaartuig is eigendom van de NV Artimon, die als residentie-adres de Kragenhoek in Knokke-Heist heeft. De ruim halve meter lange zeetong werd bovengehaald ten zuidoosten van Hastings. Dat gebeurde dankzij het onlangs in gebruik genomen Aqua Planning Geartuig van het Nederlandse Constructiebedrijf Van Wijk in Goedereede. ,,Met de Aqua Planning Gear gaat het goed. De laatste drie weken hebben we 20 procent minder brandstof verbruikt” zegt schipper Job Schot van de Z201 tevreden.

Atheneum in Knokke-Heist pakt uit met eigen Fotofestival

Het Atheneum in Knokke-Heist speelt volgende maand in op het Fotofestival. Op zaterdag 7 mei stellen de leerlingen van het 6de jaar vanaf ’s middags namelijk hun eigen fototentoonstelling op. Dat gebeurt in de lokalen van de school aan het Verweeplein 25. De tentoonstelling loopt onder de titel ‘Contrast’. Het publiek krijgt een gratis rondleiding in de Atheneum-galerij. In de rand van het evenement zorgen die dag andere leerlingen en leerkrachten van de school voor zo’n extra 80 meter foto’s in het kader van de opendeurdag.

Weer bruinvissen aangespoeld

Volgens de databank van het Mathematisch Model van de Noordzee is op het strand van Knokke-Heist een dode bruinvis (Phocoena phocoena) aangetroffen. Het kadaver verkeerde reeds in staat van ontbinding. Zaterdag is in Bredene eveens een dode bruinvis gestrand. Dit jaar zijn in totaal reeds 16 bruinvissen aangespoeld op de kust van Knokke-Heist tot De Panne. Geen enkel van de dieren heeft het overleefd. Bij veel van de gestrande bruinvissen werden duidelijke sporen van bijvangst genoteerd, die verwijzen naar de recreatieve visserij. Om een einde te maken aan het verdrinken van bruinvissen voor onze kust, heeft Natuurpunt aan Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege gevraagd om een soort beschermingsplan uit te werken. Daarbij zouden bepaalde haakvisserijen en sommige netten geweerd worden.

Nieuwe moordroman van Piet Baete voorgesteld in Knokke-Heist

Tijdens een culinaire fandag werd in restaurant Livingroom 102 langs de Sluisstraat in Knokke-Heist de nieuwste thriller voorgesteld van de plaatselijke auteur Piet Baete. Een 50-tal fans waren naar het grensrestaurant afgezakt om kennis te maken met de schrijver, het boek “Verzwijg mij niet” én te genieten van het speciale ‘moordmenu’. Bij het klaarmaken van de gerechten leende de auteur zelfs een helpende hand. Baete wil op dat vlak wat ervaring opdoen. Als hobby volgt hij namelijk één dag in de week een opleiding bij het PIVA in Antwerpen. En dat zal hem na drie jaar het diploma van ‘chef’ opleveren. Het boek “Verzwijg mij niet” is een thriller over liefde. Vier jonge twintigers bezoeken als ongenode gasten een mondain verjaardagsfeest bij de rijke familie de Greve in het Zoute. Eén van de jongeren wil er zijn ex-vriendin terugwinnen. Het decadente tuinfeest krijgt echter dramatische gevolgen. Als het lijk van een jongeman wordt ontdekt komt naast hoofdinspecteur Briek Mulders dit keer ook een jonge, ambitieuze speurder David Kamp om de hoek kijken. Een en ander is weer goed voor zo’n 400 pagina’s spannende lectuur. Van Piet Baete verschenen eerder ook al de bestsellers ‘Dromen van de dood’, ‘Poker’ en ‘Wacht maar tot ik wakker word’. ** Je leest er meer over bij ORO NieuwsMAGAZINE ** Verzwijg mij niet / Piet Baete Paperback – blz. 392 – € 19,95 – ISBN 978 90 223 2603 9

Niet te missen op TV: De Ruimte zondagavond op BBC 4

BBC4 wijdt zondagavond het complete programma aan ‘de ruimte’. Een en ander gebeurt naar aanleiding van het feit dat het dinsdag precies 50 jaar geleden is dat Yuri Gagarin als eerste mens de ruimte werd ingeschoten. ** 20u The Sky at Night 700 Not Out Patrick Moore celebrates the 700th episode with Brian Cox, Jon Culshaw and Martin Rees. (R) ** 21u The Space Shuttle: A Horizon Guide A biography of the space shuttle, from triumphs to tragedies, using the BBC archive. ** 22u Storyville 2010-2011, Knocking on Heaven's Door Documentary showing how the ideas of a mystic kick-started the Soviet space programme. ** 23u Destination Titan Film about the space probe sent by British scientists to Titan, Saturn's largest moon. ** 00u The First Men in the Moon An old man tells a young boy about how he and a professor were the first men on the moon. (R)

Weer tijd voor Internationaal Fotofestival

Tot 13 juni loopt in Knokke-Heist de 33ste editie van het Internationaal Fotofestival. Het thema dit jaar is 'Future Portraits'. Men laat zien hoe de mens tegenwoordig in beeld wordt gebracht. Blikvanger is daarbij het werk van Robert Wilson, die handig gebruik maakt van de nieuwe media. In het tentoonstellingpaviljoen op het strand laat hij levensgrote videoportretten zien van bekende persoonlijkheden zoals Johnny Depp. De tentoonstellingstent ter hoogte van het Rubensplein is één van de acht locaties van het Internationaal Fotofestival. Heel wat andere fototentoonstellingen lopen gelijktijdig in Scharpoord, de Lagunahal en het Sincfala Museum. In de green room in het Cultuurcentrum Scharpoord hangt zo een selectie van studenten fotografie van vier Belgische Academies. Het internationale Fotofestival trekt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers naar de badstad.

8.4.11

Voorstelling boek “Naar Island” trok zeer veel volk

Onder bijzonder grote belangstelling is vrijdag bij het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende het boek “Naar Island” voorgesteld. Het werd gepubliceerd bij Lannoo. De Uitkerkse auteur Katrien Vervaele laat in het werk 28 voormalige IJslandvaarders aan het woord. Ze vertellen niet enkel over de visvangst, maar ook hoe ze alles beleefd en verwerkt hebben. Geloof en ongeloof komen aan bod, en ook heimwee, angst, schipbreuken en het verliezen van manschappen. Het boek telt 272 pagina’s en bestaat uit drie delen. Het begint met de IJslandvaart per zeilschip vanuit Duinkerke en Gravelines. Daarna vormt de IJslandvaart vanuit Oostende vanaf 1900 de hoofdmoot. In het derde deel worden een aantal hoofdstukken gewijd aan de Oostende 129, de legendarische Amandine. In zijn toespraak noemde Willy Versluys het boek een “een standaardwerk voor de toekomstige geschiedschrijving” over het onderwerp. Met haar interviews heeft Katrien niet alleen heel wat onbekende feiten in het daglicht geplaatst. Ze is er ook in geslaagd “de ziel van de IJslandvaarders bloot te leggen”.Onder meer wordt het verhaal gedaan van de 96-jarige Jef Ocket, die nog met de ‘koolbranders’ gevaren heeft. Verder ook Berten Deckmijn, die het leven aan boord ook tekende. Vanuit Zeebrugge was het Gerard De Groote die ooit met de Z572 ‘Tornado’ op IJsland voer. Katrien Vervaele is auteur van een tiental jeugdboeken en vaste medewerker bij Plus Magazine. Ze woont vlak bij de kust en is gepassioneerd door het leven op en rond de zee. Eerder portretteerde ze 26 sterke vrouwen in “Vissersvrouwen”, waaronder ook dames uit Knokke-Heist. ** Over de publicatie van “Naar Island” lees je HIER meer. ** Naar Island! Katrien Vervaele ISBN 9789020996395 Paperback met flappen € 19,99 Meer info www.lannoo.com

Knokke-Heist wil garanties over Beaufort04

Aan Beaufort04, de nieuwe editie van de triënnale voor hedendaagse kunst aan onze kust, zullen enkel Europese kunstenaars deelnemen. Op die manier wil men ondermeer de kosten drukken. Beaufort 04 vindt volgend jaar plaats van 31 maart tot 30 september. De bedoeling is dat er in elke kustgemeente een kunstwerk buiten komt te staan en dat ook binnen een kunstevenement wordt georganiseerd. In alle geval wil Knokke-Heist inspraak over de kunstwerken die in de badstad zouden neergepoot worden. In het verleden werd de badstad door de organisatie namelijk nogal stiefmoederlijk bedeeld. Beaufort 04 zal helemaal in het teken van Europa staan. Europees President Herman Van Rompuy heeft intussen ook het peterschap van het evenement aanvaard. Structurele Europese subsidies voor het project, komen er echter niet.

Toch verkeer langs Heistlaan bij aanleg Speelmanrotonde

Normaal moeten in Heist op dinsdag 26 april de werken beginnen voor de aanleg van de Speelmanrotonde. Dit ronde verkeersplein moet de Heistse deelkern Heulebrug ontsluiten via de Heistlaan. Het plan was om tijdens de werken de Heistlaan volledig af te sluiten en het verkeer uit de richting Ramskapelle langs de Isabellastraat door Heulebrug te leiden. Dat stootte echter op verzet van de omwonenden. Schepen Lierman zegt dat nu voor een andere oplossing gekozen werd. Bij de Heistlaan wordt het voorziene fietspad ter hoogte van het natuurgebied van 2 op 4 meter gebracht. Door het installeren van wisselende verkeerslichten kan het autoverkeer tijdelijk via deze weg geleid worden. Het verkeer van tweewielers loopt dan via de Isabellastraat. De eerder geplande doorgang voor landbouwvoertuigen komt er niet. De aanleg van de Speelmanrotonde moet klaar zijn tegen 1 juli.

De Lijn doet wat aan de putten in het wegdek van de sluisbruggen

Na heel wat klachten van weggebruikers en politici uit Knokke-Heist gaat De Lijn eindelijk de putten in het wegdek bij de tramsporen van de zeewaartse sluisbruggen in Zeebrugge aanpakken. Donderdag is een aannemer de toestand ter plaatse gaan opmeten. Volgens diensthoofd Patrick Brandt, de ingenieur die instaat voor toekomstvisie en onderhoud van het netwerk van De Lijn, kunnen de werken na de goedkeuring van de offerte snel van start gaan. Ondertussen valt het ook op dat bij de landwaartse bruggen, die een paar jaar geleden maandenlang groot onderhoud kregen, het wegdek op de brug opnieuw pokdalig is.

Zwaar gewonde bij brand in rusthuis in Heist

Vrijdagmorgen is in het oud gedeelte van het Rust- en Verzorgingstehuis de Noordhinder in Heist brand uitgebroken op de tweede verdieping. De brandweer van Knokke-Heist had het vuur snel onder controle. Eén bewoner raakt echter zwaar gewond. Het gaat om een bejaarde man die een brandende sigaret in z’n rolstoel had laten vallen. Deze vatte vuur en brandde volledig uit, waarbij de man zware brandwonden opliep. De 80-jarige man is afgevoerd naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke. De tweede etage van het verzorgingstehuis werd een tijd lang afgesloten. Alle bewoners van de afdeling zijn ondertussen terug op hun kamer.

7.4.11

Oude gebouw pompgemaal bij stadhuis Knokke afgebroken

In Knokke werd zopas het pompstation in de Albertlaan volledig afgebroken. Het oude gebouw stond vlak achter het stadhuis van het Verweeplein. Eind vorig jaar is gestart met de renovatie van de eigenlijke pompinstallatie. Aquafin investeert 380.000 euro om dit project te realiseren. De werken zullen vermoedelijk tegen de zomer klaar zijn. Het pompgemaal zal na de renovatie een kleiner debiet hebben dan het oude. Het afvalwater wordt verpompt naar het zuiveringsstation in de Hazegrasstraat. Alle elementen van het nieuwe pompgemaal zijn ondergronds gelegen met uitzondering van de bedieningskasten.

Overgangsjaar voor Knokke-Heistse racingbroers

Knokke-Heistenaars Frank en Hans Thiers van 'Scuderia Monza Racing' openen dit weekend op het circuit van Zolder een nieuw seizoen van het Belcar Endurance Kampioenschap. De broers zijn al meer dan 10 jaar actief op de Belgische en internationale circuits. Het team uit de badstad zet zijn zinnen op het GT3B-kampioenschap. Ze komen aan de start met een Ferrari F430. Dat is een vrij dure geëvolueerde versie van de racewagen die in Zwitserland klaargestoomd werd. Voor de broers wordt 2011 een overgangsjaar, waarin ze aandachtig de concurrenten en de verschillende merken willen in de gaten houden. Daarna zullen ze beslissen met welke wagen ze volgend jaar de strijd zullen aanbinden.

Westkapellestraat wordt veiliger gemaakt

De bocht in de Westkapellestraat, vóór de afslag naar Westkapelle, wordt veiliger gemaakt. In het gevaarlijke straatdeel wordt namelijk vaak te snel gereden. Vorig jaar werden bij de bocht vier weken lang snelheidsmetingen uitgevoerd. Daarbij werden ongeveer 32.000 wagens gecontroleerd. De gemiddelde snelheid van 85 % van de auto's bedroeg 72 km per uur. De hoogst gemeten snelheid was 115 km. Reden genoeg om maatregelen te nemen. De hele Westkapellestraat krijgt een geschilderde randmarkering. In de bochten wordt het tracé geaccentueerd door het aanbrengen van een doorlopende aslijn. De bochten bij het naderen van Westkapelle worden verder uitgerust met reflecterende glasbollen en rood-witte bakens.

Loop van de bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Binnenkort aanleg groene long in Ramskapelle

Op maandag 16 mei start het gespecialiseerde bedrijf Mahieu uit Jabbeke in het centrum van Ramskapelle met de aanleg van een dorpsboomgaard plus een polyvalent terrein met speelnatuur. Er komt daarbij ook een wandelbrug over de Noordwatergang. De werkzaamheden kaderen binnen het EFRO-projekt Leefbare haven Zeebrugge en worden gefinancierd met Europese steun. De nieuwe groene long met recreatieve mogelijkheden voor jong en minder jong is ontworpen door het studiebureau Haegebaert uit Oostende. Het is geïnspireerd op het creatieve concept van ‘Fris in het Landschap’, dat heel wat ervaring heeft met de aanleg van avontuurlijke en natuurlijke speelplekken voor kinderen.

Hinder voor verkeer tussen Knokke-Heist en rest van de kust

Er wordt weer overlast verwacht voor het verkeer tussen Knokke-Heist en de rest van de kust. Dat is trouwens niet alleen het geval voor het wegverkeer maar ook voor de kusttram. Middenin het paasverlof, op vrijdag 15 april, wordt in opdracht van het agentschap Wegen en Verkeer het mechanisme van de zeewaartse Visartbrug bij de oude zeesluis in Zeebrugge getest. Tijdens deze proef zal de brug de hele dag afgesloten worden. Dit betekent dat alle verkeer over de smalle Strausbrug wordt omgeleid. De test wordt uitgevoerd tussen 9 en 15 uur en zal heel wat hinder met zich meebrengen. Brede lasten zullen via de Herdersbrug in Dudzele moeten omrijden. In de herfst zal de Visartbrug opnieuw afgesloten worden voor alle verkeer en dat gedurende een volledige maand.

Ramskapellenaar opereert in barre omstandigheden

Brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit Ramskapelle, die momenteel als vrijwilliger met z’n team aan de slag is in Burkina Faso beleeft bijzonder drukke en frustrerende tijden. Het team heeft de voorbije dagen voor de NGO Flame niet minder dan 21 operaties uitgevoerd. Andere jaren waren dat er slechts een goed dozijn tijdens de hele missie. Het brandwondencentrum, dat de Ramskapellenaar heeft helpen oprichten, is echter niet altijd even meegaand. Soms worden operaties geweigerd of uitgesteld omdat de patiënt niet het geld heeft om het infuus te betalen aan het hospitaal. Ondanks de problemen blijft het team met de Knokke-Heistse chirurg de komende dagen verder operaties uitvoeren in het Afrikaanse land.

6.4.11

Leerlinge Keuvelhoekschool wint jeugdboekentekenwedstrijd

Manon De Knaep, die de lessen volgt in de Keuvelhoekschool in Knokke, heeft de eerste prijs in de Scharpoordbibliotheek de tekenwedstrijd rond de jeugdboekenweek in de wacht gesleept. Ze verzamelde voor haar tekening de meeste stemmen. Er waren niet minder dan 896 inzendingen. Manon won een poster met alle tekeningen en een boekenbon van de Standaard boekhandel. De winnares krijgt haar tekening ook in kaftpapier afgedrukt. Zo kan ze volgend jaar haar schoolboeken kaften met haar eigen kunstwerk.

Fazantenpad zo goed als klaar

In Knokke Zoute wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van het schilderachtige Fazantenpad. De voorbije weken werden aanpassingen uitgevoerd aan de nutsleidingen door Eandis, Belgacom en het waterbedrijf. De aannemer werkt momenteel de nieuwe betegeling van het pad af.

Faillissementen in Knokke-Heist

De rechtbank in Brugge heeft een aantal faillissementen uitgesproken van bedrijven in Knokke-Heist. Zo werd de bvba Vlinderhof Knokke failliet verklaard. Deze bvba had destijds haar zetel in de Bronlaan waar een horecazaak werd uitgebaat. Advocaat Ronny Vanhecke werd aangesteld voor de afhandeling van de zaken. Nog in de badstad werd de bvba Jorron failliet verklaard. Deze meubelkleinhandel had vroeger haar zetel in de Lippenslaan. Christel De Wulf en Dieter De fauw zijn de curatoren. Verder werden in Knokke de vennootschappen Oras en Dodds Inc bankroet verklaard. Beide nv’s waren actief in huishoudtextiel. Advocaat Peter Snauwaert is curator.

316 Knokke-Heistenaars doen mee aan de Zwintriathlon

Op de valreep hebben zich nog 15 extra Knokke-Heistenaars kunnen inschrijven voor de Generali Zwintriathlon. Deze late beslissers moesten daarbij tijdens de online inschrijvingsprocedure strijd leveren met de kandidaten van buiten de badstad die eveneens een plaatsje wilden bemachtigen in de fameuze triatlon, die op 7 september z’n beslag krijgt. Dertien inwoners, die geen gebruik maakten van hun voorinschrijfrecht, moesten maandagavond echter teleurgesteld worden. Op de duizend deelnemers zijn er uiteindelijk 316 Knokke-Heistenaars, een aantal dat blijft groeien. Verder is ook het toenemend aantal vrouwelijke participanten opvallend; 214 in totaal, waaronder 95 dames uit de badstad. Dit keer zijn ook weer veel buitenlandse triatleten van de partij, plus 22 ludieke deelnemers, waaronder Laurel & Hardy en pastoor Munte.

Eerste schip uit Japan wordt al voor de kust gescreend op radioactiviteit

In de derde week van april wordt in Zeebrugge het eerste schip verwacht dat na de kernramp vanuit Japan naar Europa is vertrokken. In dat verband werd in onze kusthaven een vergadering belegd met alle betrokken partijen. Naast het havenbestuur, de douane, de scheepvaartpolitie en het loodswezen waren ook de scheepvaartbedrijven, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle en de Japanse ambassade vertgegenwoordigd. Tijdens de vergadering bleek dat er op basis van de huidige informatie geen reden tot bezorgdheid is over schepen en ladingen uit Japan. In Zeebrugge worden vooral Japanse auto’s gelost en in mindere mate containerladingen. Door de aanwezigheid van het Megaports-systeem worden containers bij aankomst sowieso door de douane met een vaste installatie op radioacitiviteit gescand. Belangrijke elementen zijn ook dat Zeebrugge niet verbonden is met havens die in de onmiddellijke omgeving van Fukushima liggen. Maar om de eventuele ongerustheid bij het havenpersoneel zo veel mogelijk weg te nemen werden enkele praktische beslissingen genomen. Zo zal het eerste schip dat na de ramp uit Japan vertrok en op 23 april in Zeebrugge zal aanleggen, reeds op zee worden gecontroleerd op de aanwezigheid van verhoogde radioactiviteit. Aan de kade gebeurt een verdere controle met geigertellers. Na de screening van het eerste schip zullen nog steekproeven gebeuren op schepen uit Japan die later in de Vlaamse havens aanleggen. Ook werd aan de vertegenwoordigers van de Japanse ambassade gevraagd of de Japanse overheid en/of de exportbedrijven werk kunnen maken van een officieel certificaat dat de veiligheid van het schip en de lading bij vertrek uit Japan kan garanderen. * Op de website van de Japanse ambassade (http://www.be.emb-japan.go.jp/english/index.html ) kan iedereen trouwens terecht voor de laatste metingen.

Sluisstraat blijft maand langer afgesloten

De Sluisstraat tussen de Natiënlaan en de Koekoekstraat zal nog tot eind april afgesloten blijven. Dat is een maand langer, dan de drie weken die voor de werken waren uitgetrokken. Een aannemer is er in opdracht van Aquafin bezig met de aanleg van een persleiding naar het nieuwe pompstation aan de Zwinvaart op de hoek van Hoekestraat en Natiënlaan. Daarbij wordt een sleuf gegraven, waardoor de Sluisstraat ter hoogte van kilometerpaal 1 onderbroken is. Momenteel moeten nog een aantal wijzigingen aan de doorsteek uitgevoerd worden. Het verkeer uit Knokke moet dus nog tot eind deze maand een kruispunt verder inslaan en dan gebruik maken van de Ringweg/Dudzelestraat N376 tussen Westkapelle en Sluis.

Knokke-Heist wordt groter

Omdat de zandbank ter hoogte van Heist bij laag water permanent verbonden is met het strand is de badstad officieel een halve vierkante kilometer groter geworden. Knokke-Heist heeft nu een oppervlakte van circa 57,47 vierkante kilometer. De steeds verder aanwassende zandbank zorgt er trouwens voor dat de kaarten van Vlaanderen moeten hertekend worden. Dat zegt Sofie Vanhooren van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer. De zandaanwas is een gevolg van de luwte die veroorzaakt wordt door de oostelijke strekdam in Zeebrugge. In Heist is men niet zo opgezet met het feit dat men in de toekomst mogelijk een kilometer zal moeten lopen om er pootje te baden. Vermoedelijk zal ter hoogte van de deelgemeente op termijn een compleet nieuwe duinnatuur tot ontwikkeling komen.

Kortfilm van Knokke-Heistenaar wint Shine Short Award

De film 'Een kleine duw' van Knokke-Heistenaar Philippe Verkinderen heeft zopas op het Bradford Film Festival in Engeland de ‘Shine Short Award’ in de wacht gesleept voor beste kortfilm. De film toont de belevenissen van de kleine Robbie op een namiddag waarop allerlei gebeurtenissen botsen met elkaar. Dat zijn: de laatste schooldag, Belgiës beslissende voetbalwedstrijd voor het Wereldkampioenschap, en een aangespoelde walvis op het strand. De jury prees vooral de inventiviteit van de film, vol leuke symmetrieën en parallellen, alsook het mengsel van pathos en zwarte komedie. Een bijzondere waardering ging naar het spel van de kinderen, en de scène met de gestrande walvis vanuit het open raam. Een kleine duw werd intussen wereldwijd al geselecteerd voor een 20-tal festivals. De kortfilm won ondertussen reeds de Leuvense Audience Award, een Gouden Beer, een Bronzen Diana en een Eervolle Vermelding bij de LA Movie Awards.

Jonge diplomate stimuleert Duitse relaties in Knokke-Heist

Door de Bondsrepubliek is in Knokke-Heist een zogeheten juniordiplomaat aangesteld. Het gaat om Kim Blondeel uit de Goudsbloemenlaan. Met het initiatief Juniordiplomaten biedt de Duitse ambassade jonge mensen de kans om op vrijwillige basis de Duits-Belgische relaties te helpen stimuleren. De juniordiplomaten worden door de ambassade ondersteund en komen regelmatig samen om ervaringen uit te wisselen. Kim Blondeel heeft geruime tijd in de Bondsrepubliek doorgebracht en spreekt derhalve ook vloeiend Duits. Ze is verder supporter van Bayern München en apprecieert het werk van de klassieke Duitse auteur Goethe.

5.4.11

Zeebrugge verbonden met de Seine?

Bij onze zuiderburen is de financiering rond voor een kanaal van 106 km, dat de Seine verbindt met de Vlaamse waterlopen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy bekend gemaakt. Het project 'Seine-Nord Europe' zal naar schatting 4,5 miljard euro kosten. Volgend jaar wordt bepaald welk bedrijf het kanaal mag aanleggen en de werken zouden tegen 2017 moeten klaar zijn. Zeven belangrijke Europese havens zullen door het project met elkaar verbonden worden: Le Havre, Rouen en Duinkerke in Frankrijk, Zeebrugge, Gent en Antwerpen in ons land, en Rotterdam in Nederland.

Dronken Knokke-Heistenaar aangehouden in Sluis

In de vroege uren van dinsdag is in Sluis een man uit Knokke-Heist aangehouden. De 34-jarige automobilist moest in het centrum van het grensstadje een blaastest ondergaan. Hij werd vervolgens aangehouden voor rijden onder invloed. De man had 3 maal de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken.

Knokke-Heist mag optreden tegen meeuwen

Knokke-Heist heeft de gevraagde vergunning gekregen om op te treden tegen de overlast van meeuwen. De badstad heeft nu de toelating om nestmateriaal van de beschermde zilver- en kleine mantelmeeuwen te verwijderen en om de eieren te schudden of te prikken. Dat mag alleen voor meeuwen die broeden op daken van gebouwen in de zone ten noorden van de Elizabetlaan en de Kustlaan. De vergunning geldt trouwens alleen voor het gemeentebestuur, niet voor particulieren. Wie overlast ondervindt vanwege de meeuwen moet de dienst Milieu en Natuur contacteren. Vervolgens zal de brandweer langskomen en het nodige doen. Aan de eigenaars of huurders van gebouwen wordt verder gevraagd om steeds preventief hun daken te controleren.


* Meer tips en info hierover is te vinden op http://www.meeuwenindestad.be/. Dienst Milieu en Natuur (050 630 185 of milieu@knokke-heist.be).

Jommeke ambassadeur van de zee

Van 29 april tot 15 mei wordt van Knokke-Heist tot De Panne de ‘Week van de Zee’ gehouden. Tijdens deze periode wil de provincie de aandacht vestigen op de zorg voor natuur en milieu aan de kust. Er worden tal van activiteiten georganiseerd. Voor het evenement werkt het provinciebestuur samen met de tien kustgemeenten en de natuurorganisaties. Dit jaar is de ‘Week van de Zee’ aan zijn vijftiende editie toe. Stripheld Jommeke en zijn vriendjes zijn daarom de ambassadeurs van deze feesteditie. In dat verband geeft de provincie samen met Ballon Media het spelletjesboek uit: ‘Met Jommeke naar zee’. Dit 96-pagina’s tellend boek bevat heel wat spelletjes, opdrachten, weetjes en raadsels over de zee. Zo komen lezers onder andere te weten wat de duurzame vis is, maken ze kennis met de verschillende kustgemeenten en leren ze de namen van enkele soorten schelpen en dieren uit de zee. * ‘Met Jommeke naar zee’kan vanaf 5 april besteld worden in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (via provincie@west-vlaanderen.be of via het gratis telefoonnummer 0800 200 21). De kostprijs bedraagt 6,95 euro per stuk.

'Zeebrugge 198' per opbod verkocht

Het in Zeebrugge geregistreerde vaartuig Z198 “Kees Korf” is na het faillissement van de eigenaar per opbod verkocht. De Britse rederij Waterdance Ltd uit Exeter was de hoogste bieder. Voor het 37m lange en 13 jaar oude vaartuig werd 1.240.000 euro geboden. De kotter, eigendom van de familie Korf uit het Nederlandse Urk lag sinds begin vorig jaar in Zeebrugge aan de kant. In de herfst had het gerecht definitief het faillissement uitgesproken.

4.4.11

Greeters voor Knokke-Heist

Westtoer, het provinciebedrijf voor toerisme, zoekt ook in Knokke-Heist zogeheten ‘Greeters’. Dat zijn vrijwilligers die de toeristen een persoonlijke welkom bezorgen en op een unieke manier laten kennis maken met de badstad. De bedoeling is dat de Greeter bezoekers bij middel van een wandeling de eigen favoriete plekjes laat zien. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan monumenten, parken en attracties, maar ook aan terrasjes en restaurants. Het idee komt overgewaaid uit New York, waar het in 1992 ontstond en momenteel met 400 Greeters zeer populair is. Westtoer start nog deze maand met een oproep naar vrijwilligers. Per badplaats worden in een eerste fase een drietal Greeters gezocht. Volgend jaar in april volgt een uitgebreide promotiecampagne naar de toeristen toe.

Ook in 2014 geen WK-tijdrit voor Knokke-Heist

Ondanks verwoede pogingen wordt het WK wielrennen noch in 2013, noch in 2014 in West-Vlaanderen georganiseerd. Dat betekent dus ook dat de plannen voor een tijdrit tussen Brugge en Knokke-Heist als onderdeel van het wereldkampioenschap wielrennen in de kast blijven. Het UCI draagt namelijk de Spaanse stad Ponferrada voor als enige kandidaat voor 2014. Blijkbaar vond het UCI het parcours in West-Vlaanderen niet sterk genoeg en de uitstraling onvoldoende. Het veld- en wegritcomité wil nu met een 'Belgisch project' meer kans op slagen hebben in 2016. De tijdritten zouden nog steeds in West-Vlaanderen plaatsvinden, maar voor de wegrit zou men in het nieuwe dossier uitwijken naar bijvoorbeeld Leuven en Namen.

Europese prijs voor verlichtingsstudie havengebouw

De 'relightingstudie' die werd opgemaakt door de Antea Groep voor de vierde etage van het “Pierre Vandammehuis” van het havenbestuur in Zeebrugge valt in de prijzen. Op 12 april zullen de GreenLight Awards in het Brusselse Charlemagne-gebouw van de Europese Commissie overhandigd worden aan de 9 Europese winnaars. De studie omvat ondermeer het gebruik van energiebesparende 'groene' lampen, het gebruik van elektronische voorschakelapparatuur, effeciënte verlichtingstoestellen en de verbetering van de werkplekverlichting.

Parkeren in Sluis duurder

Een hele dag parkeren in Sluis wordt duurder dan in Knokke-Heist. In het grensstadje worden de kosten van een parkeerkaartje bij de VVV-parking verhoogd van maximaal 2 euro per dag, naar 3,50 per dag. In Knokke-Heist blijft de kost van de parkeerplaatsen in de groene zone deze zomer 3 euro. De gemeente Sluis wil met de verhoging dit jaar ruim 1,7 miljoen euro binnenhalen. Daarmee wil men ondermeer het begrotingstekort financieren.

Pimpampoen-invasie aan de Oostkust

Aan onze Oostkust komen momenteel massaal pimpampoentjes voor. En dat niet alleen bij boomgaarden zoals in Zeebrugge, maar ook op de Zeedijk in Knokke-Heist. Volgens André Desmidt werden ze in het weekend bij bosjes aangetroffen langs de boordstenen ter hoogte van de Rubens. In de jaren 50 en ook in 1976 werd onze regio overspoeld door de kleine diertjes. De straatkeerders werden toen ingezet om de dode diertjes te ruimen. Een explosie van pimpampoenlarven doet zich namelijk meestal voor nà een jaar met veel bladluizen. Dan hebben de ouderparen zich goed kunnen voortplanten. Het probleem is echter dat er vervolgens te weinig voedsel is om de grote massa pimpampoentjes in stand te houden. Men treft dan ook vele duizenden exemplaren aan die van honger zijn omgekomen.

Steenmarter legde het loodje in Knokke-Heist

Bij een betaalcontainer heeft personeel van Horizon Net in Knokke-Heist een dode steenmarter aangetroffen. Het dierenasiel is het kadaver gaan ophalen. Het dier wordt momenteel onderzocht ten einde de mogelijke doodsoorzaak vast te stellen. De steenmarter of fluwijn is een roofdier dat steeds vaker rond woningen te vinden is. Net als vossen vertonen deze dieren een toenemend opportunistisch gedrag. De steenmarter is overwegend een carnivoor. Muizen en ratten vormen de hoofdmoot van z'n menu. Maar het dier eet ook allerlei vruchten en vogeleieren. Een steenmarter kan men ’s nachts in de tuin het best observeren door pindakaas als lokmiddel uit te smeren. De dieren kunnen er absoluut niet aan weerstaan.

Zonnig weekend voor Knokke-Heist

Het mooie weer afgelopen weekend trok heel wat volk naar Knokke-Heist, vooral zaterdag. Zondag speelde de foute weersvoorspelling de dagjesmensen parten, en ook het feit dat veel volk voor de buis bleef hangen voor de Ronde van Vlaanderen. Dat evenement trok trouwens ook heel wat belangstellenden naar de Zonde van Vlaanderen op het Gemeenteplein in Knokke. De eerste zonnestralen deden verder de terrassen weer vollopen in de badstad. Sommigen waagden zich zelfs op het strand met een verfrissend drankje bij de hand. Tegenslag was er voor een aantal kitesurfers in onze regio. Voor de kust van Knokke-Heist raakte een surfvlieger in nood. De Mug moest uitrukken om bijstand te verlenen op het strand. In de monding van de Schelde kwamen twee kitesurfers in de problemen. Een landgenoot en een Fransman werden door de Nederlandse reddingsdienst in veiligheid gebracht nadat ze zeker drie kwartier in het koude water hadden gelegen. De sterke stroming belette hen zélf de kust te bereiken.

Knokke-Heistse haalt CNN met reportage

De reportage van de Knokke-Heistse globetrotter Kristine Hannon over de olieramp op Tristan da Cunha heeft CNN gehaald. Als fotografe aan boord van het expeditieschip Prince Albert II was ze getuige van het stranden van een bulkcarrier bij Nightingale Island in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Bij het afgelegen eiland zitten vele duizenden vogels nu onder de ruwe olie. David Guggenheim van de 'Ocean Foundation' in Washington is erin geslaagd om CNN warm te maken om een kort videoverslag van de Knokke-Heistse wereldwijd uit te zenden. De hoop is nu dat daardoor meer interesse zal gecreëerd worden om gedupeerde mensen en dieren in de eilandengroep te helpen. * Dit is de link naar CNN news * Het complete videoverslag staat ook op Youtube

Rustige voetbalzaterdag voor Knokke-Heistse ploegen

Om de concurrentie van de Ronde van Vlaanderen te pareren werden afgelopen weekend de meeste voetbalwedstrijden op zaterdag gespeeld. In Eerste Provinciale leverde de wedstrijd tussen FC Knokke en SC Menen: nul-nul gelijkspel op. Knokke staat vierde in het klassement met 46 punten. In Tweede Provinciale A versloeg VV Westkapelle de ploeg van Oostduinkerke met 1-0. VVW blijft echter 15de, nu met 23 punten. In Derde Provinciale B was er gelijkspel in de wedstrijd tussen Beernem en FC Heist. De eindcijfers: 1-1. Heist staat 5de met 41 punten. In Vierde Provinciale B speelde Zeebrugge op eigen terrein nul-nul gelijk tegen Doomkerke. Moerkerke versloeg Gits op verplaatsing met 0-5. Moerkerke staat 2de in de rangschikking met 45 punten. Zeebrugge blijft 11de met 19 punten.

3.4.11

NMBS eenzijdige informatieverschaffer

De NMBS gaat ervan uit dat alle reizigers voor ze de trein nemen de stand van zaken bekijken op het internet via RailTime.be. De realiteit is echter totaal anders. Veel mensen wisten derhalve niet dat er afgelopen weekend geen treinen reden tussen Knokke-Heist en Brugge. Op het spoor in Dudzele werd namelijk een nieuw veiligheidssysteem geïnstalleerd, waardoor een trein die door rood gaat automatisch tot stilstand wordt gebracht. Op de route werden daarom tijdelijk bussen ingeschakeld. Sedert maandagmorgen wordt het treinverkeer op het traject weer genormaliseerd.