30.5.09

De uitbreidende KunstAcademie opendeurt

Maandag gooit deKunstAcademie in Knokke-Heist de deuren open voor het grote publiek. Het is meteen een unieke kans om kennis te maken met de waaier aan opleidingen die de academie te bieden heeft. Van 14 tot 18u kan men in het hoofdgebouw genieten van doorlopend live jazzmuziek, kinderen op het podium door de klassen woord. Daarnaast brengen de 7-jarigen de “MuzeDoze in Concert”. Verder in de lokalen Beeldende Kunst open lessen en workshops met onder meer “Teken live mee aan de grootste afdruk”. Men kan er tevens een tentoonstelling en diavoorstelling bekijken. Het hoogtepunt van de middag is gepland rond 16.30 uur. Dan laten de leerlingen die dit schooljaar afstuderen zien en horen wat ze de afgelopen jaren aan deKunstAcademie geleerd hebben. Alsof dit nog niet genoeg is, pakt deKunstAcademie op de opendeurdag uit met twee gloednieuwe richtingen: songwriting voor +15 jarigen en muziekgeschiedenis. Bovenop dit alles zullen er vanaf september ook kunstpakketten aangeboden worden. Hierdoor is het mogelijk om voor alle leeftijdsgroepen combinaties van beeldende kunsten en/of muziek en/of woord te volgen, en dit op aaneensluitende lesuren. Deze talrijke mogelijkheden zijn mede mogelijk door de uitbreiding van het schoolgebouw die ingehuldigd zal worden in november.

Gelaarsde Kip op de planken

“De Gelaarsde Kip”, het toneelproject van het Cultuurcentrum en het jeugdinitiatief Knal!, brengt voor de twee keer op rij voorstellingen gespeeld door kinderen van de lagere scholen uit de regio. Voor het stuk ‘Onrust op Zwartzaad’ komen 27 kinderen tussen de 7 en 12 jaar op de planken. Na een heel jaar elke zaterdagvoormiddag repeteren in het theaterzaaltje van basisschool “De Vonk” zetten ze in het laatste weekend van mei de kroon op hun werk. Dat gebeurt met met 2 voorstellingen in de schouwburg van Scharpoord, namelijk op zaterdagavond 30 mei en zondagnamiddag 31 mei. Tickets voor deze toneelvoorstelling zijn te verkrijgen aan de balie van het Cultuurcentrum of telefonisch (050.630.430).


Scharpoord: ‘Onrust op Zwartzaad’ zaterdag 30 mei om 20.30 u en op zondag 31 mei om 16 u.

Vlucht naar Penzance: HOOFDSTUK 6: WANHOOP, HOOP EN RAMPSPOED

In het volgende hoofdstuk in onze reeks “Vlucht naar Penzance” komen nog meer geschiedenissen van vissers in het oorlogsjaar 1940 aan bod. Dit keer gaat het over de Vlaamse vaartuigen die in de monding van de Dart rivier onzeker moesten afwachten. Ze werden onder druk gezet om terug naar Duinkerke te varen om het ingesloten Britse leger van het strand af te halen. Velen weigerden echter. Ook kun je lezen hoe sommige vissers, andere landgenoten en de Belgische regering geruime tijd in Frankrijk rondzwierven. Uiteindelijk kwamen ze toch in Engeland terecht of weer terug thuis in Heist. Ook het zo goed als vergeten verhaal van de Zeebrugse en Oostendse vaartuigen die met de goudvloot meegestuurd werden naar Afrika. Verder kun je lezen hoe de Vlaamse vissers in Engeland over verschillende havens werden verspreid en weer op visvangst mochten of voor andere doeleinden werden ingezet. Daarnaast ook de enorme inspanningen van de familie Stevenson in Newlyn voor de Vlaamse vissers. En tenslotte hoe de ramspoed kort na aankomst in Engeland weer toesloeg voor Heistse en Oostendse vissers. Je leest er alles over in: HOOFDSTUK 6: WANHOOP, HOOP EN RAMPSPOED

Spreiding zelfreinigende toiletten niet ideaal

De spreiding van de zelfreinigende toiletten langs de zeedijk in Knokke-Heist zou beter kunnen. Dat zegt raadslid Kathleen van der Hooft. Vanaf 8 juni worden in totaal 6 zelfreinigende toiletten geplaatst. In Heist verhuist een storende inplanting vlak voor een restaurant alvast naar een locatie ter hoogte van de De Gemblinnenstraat. Dat is het laatste zijstraatje van de Zeedijk richting Zeebrugge. Het volgende betaaltoilet is dan reeds aan het Vissershuldeplein. Maar wandelaars die daar geen gebruik van maken zijn veroordeel om hun plasje kilometers op te houden tot bij het Stübbenpark in Duinbergen. Burgemeester Lippens stelt dat er in de toekomst tussenin mogelijk nog meer dergelijke toiletten kunnen worden bijgeplaatst.

Incognito is er voor Sergio Herman niet meer bij

Door 'Mijn Restaurant' kent tegenwoordig iedereen ook de in Sluis 'boerende' en in Knokke-Heist wonende sterrenkok Sergio Herman. Je leest er vandaag alles over in De Standaard.

Verkeershinder in Heist door Vlaanderens Wiel

In Heist moet men zaterdag 30 mei rekening houden met verkeershinder. In de badstad worden namelijk de jaarlijkse wedstrijden van 'Vlaanderens Wiel' gehouden. Waar vroeger richting Ramskapelle gereden werd, wordt nu gekozen voor een parcours in Heist. De eerste wedstrijd voor juniores start om 13.30 uur in de Knokkestraat voor café Albatros, om vervolgens via de Kursaalstraat en Marktstraat naar de Heistlaan te rijden. Daarna leidt het parcours via de Scheurleg, Zeetrapper en Breed Veertien door de wijk Oostwinkel naar de Westkapellestraat, om via de Hendrik Consciencestraat en de Polderstraat terug de Knokkestraat te bereiken. Einde van deze wedstrijd is voorzien om 16.00 uur. Om 16.30 uur begint de wedstrijd voor niet-aangeslotenen (Gentleman's Race), die eveneens aan Café Albatros begint, en via de Kursaalstraat naar de Westkapellestraat, Noordstraat en Pannenstraat leidt. Door de Polderstraat bereiken de renners weer de Knokkestraat om naar de aankomst te rijden. Einde van deze wedstrijd is voorzien om 17.30 uur. Langs deze wegen is eveneens weinig of geen verkeer mogelijk tijdens de wedstrijden, voor de beide wedstrijden is het parcours volledig parkeervrij.

29.5.09

Maatjeskoorts stijgt

Met het nakende aanbreken van de nieuwe maand stijgt ook in onze badstad de maatjeskoorts. Op het Verweeplein in Knokke glijden op donderdag 11 juni de eerste Hollandse Nieuwe over de tong. Het maatjesseizoen gaat officieel op 9 juni van start. De Nederlandse haringvloot bestaat evenwel nog slechts uit twee schepen. Het overgrote deel van de Hollandse Nieuwe komt via Noorwegen en Denemarken aan de wal. De legendarische Scheveningse spantrawlers Wiron 5 en Wiron 6 denken volgende week zondag 30.000 emmertjes gekaakte en gepekelde ‘blanke’ Hollandse Nieuwe aan wal te brengen. Dat is twee keer zo veel als vorig jaar. Ze komen kant en klaar op de kaai. Na te zijn gepekeld rijpt de haring twee dagen. Daarna wordt hij diepgevroren, ook om bacteriën onschadelijk te maken. De Noorse en Deense vissers houden de haring twee dagen in koeltanks, waardoor de vis met rood vlees aan de wal komt. Een groot deel van het publiek kent echter nauwelijks het verschil tussen blanke en roodgekleurde haring. Of men het onderscheid in Knokke-Heist zal merken valt te betwijfelen. Ze worden er te snel naar binnen gewerkt…

Koers in "Кнокке-Хейст" haalt ook de Russische kranten

Je leest er meer over in Novosti Sport.

NV Vlaamse Havens wordt opgericht

Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters heeft de regering vrijdag beslist om de nv Vlaamse Havens op te richten. Die moet de uitbreiding van de maritieme toegangswegen tot de havengebieden van Brugge-Zeebrugge, Antwerpen en Gent voorbereiden en coördineren. De nv zal voor elke geplande nieuwe zeesluis een dochteronderneming oprichten en instaan voor de financiering van deze projecten. De vennootschap zal worden opgericht met een kapitaal van 60 miljoen euro, waarvan 15 miljoen van het Vlaams gewest.

Bozic ook de snelste van Heist naar Temse

Borut Bozic heeft zijn leidende positie in de Ronde van België verstevigd. De Sloveense wielrenner van de Nederlandse Vacansoleil-ploeg won vrijdag ook de derde etappe, van Knokke-Heist naar Temse. Na 181,7 kilometer in de pedalen was hij de snelste in de sprint. Bozic bracht donderdag in Duinbergen ook al de tweede etappe op zijn naam en nam toen de leiderstrui over van Sergei Ivanov. De Ronde van België duurt tot en met zondag.

Van over de hele wereld wordt nu geluisterd naar Radio Paradijs

Van over de hele wereld kwamen de voorbije uren reacties van mensen die nu met hun pc afstemmen op de Livestream van Radio Paradijs in Knokke-Heist. Het programma is blijkbaar perfect in stereo tot in de verste uithoeken van China, Indonesië, de Transvaal, Colombia en Québec te horen. Natuurlijk lukt het ook dichter bij huis, én in Knokke-Heist en buurtschappen op de 105.1 MHz. Wil je ook via het internet luisteren? Met de players die via de Paradijs site ondersteund worden gaat het o.a. om: Windows Media Player, Winamp, RealPlayer, I-Tunes, Quicktime.


De livestream van Radio Paradijs Internationaal via o.a. WMP en RealAudio.

SMS-pleidooi voor hard optreden tegen snelheidsduivels

In Namibië wordt per sms een pleidooi gehouden voor harder optreden tegen snelheidsduivels die mensen doodrijden. Er wordt daarbij verwezen naar het ongeval dat Knokke-Heistenaars overkwam. Je leest er vandaag meer over in The Namibian.

Archeologen verkennen Duinenwater en A11-traject

Raakvlak, de Intergemeentelijke Archeologische Dienst, heeft de voorbije maanden verkennend onderzoek gevoerd in de badstad. Dat gebeurde op de terreinen van het project Duinenwater in Knokke en langs de A11-havenverbindingsweg in Westkapelle. Het uitvoeren van opgravingen naar eventueel historisch materiaal is momenteel nog niet voorzien. Dat hangt namelijk af van de resultaten van het verkennend onderzoek. Raakvlak gaf in het eerste kwartaal van dit jaar verder ook een tiental adviezen aan de dienst Stadsontwikkeling in de badstad. In dergelijk advies wordt aandacht gevraagd voor mogelijke archeologische resten op specifieke bouwsites.

Campagne rond gevaren van de tram

Van Knokke-Heist tot De Panne zal De Lijn zich de komende maanden inzetten om de toeristen te wijzen op de gevaren van de Kusttram. Dat gebeurt met de slogan "Geniet van de Kust, maar... wees je wel van de tram bewust!". De campagne kost 30.000 euro. Vorig jaar vonden op het kusttraject 69 ongevallen plaats. De voorbije jaren kende zowat 40 procent van de ongevallen met de kusttram een dodelijke afloop. Voor de ongevallen met zwakke weggebruikers is de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers 65 jaar. Uit de statistieken blijkt dat vooral tijdens de zomermaanden ongevallen gebeuren, meestal met toeristen. Toch blijkt dat een derde van de slachtoffers kustbewoners zijn. Veel voetgangers denken trouwens dat men op een zebrapad steeds in z’n recht is. Het is echter de tram die steeds voorrang heeft.

Protest tegen Casinotoren blijft

Het comité van buren en eigenaars van een tweede verblijf rond het casino blijft zich verzetten tegen de bouw van de geplande Casinotoren. In een nieuwsbrief schrijft het comité, dat ook de aangepaste tekeningen niet volstaan. De nieuwe plannen zorgen wel voor minder windturbulentie rond het gebouw. Door de lichte verschuiving van de toren landinwaarts is er ook voor de meeste appartementen in de buurt beter zicht op zee. De 15 meter hogere toren zou echter volgens het comité rond het middaguur “een verfrissende schaduw” op het strand werpen. De actievoerders pleiten in het rondschrijven voor het houden van een referendum.

Drie alternatieve betalende zomerparkings in Knokke-Heist

De oppositiepartijen in Knokke-Heist vinden het onbehoorlijk dat het college de nieuwe parkeervisie beetje bij beetje “als salamischijfjes” probeert door te drukken. Bij het stemmen over betalend parkeren in de zomer op de parkings Duinenwater (ex-Cavalia), Scheurleg en grote markt van Heist, heeft de Open VLD dan ook tegengestemd. Het Vlaams Belang onthield zich. Volgens burgemeester Lippens gaat het om een proef. De beslissing is ingegeven door “de financiële toestand van de gemeente”. Op deze drie onbewaakte alternatieve parkings moet men ’s zomers voor de wagen 1 euro per uur betalen of 3 euro voor een ganse dag. Op de parkings Duinenwater en Scheurleg kan men ook kiezen voor een weekticket van 15 euro.

Te lang rood voor de Kalvekeetdijk

Automobilisten die gebruik maken van de Kalvekeetdijk raken al geruime tijd zwaar gefrustreerd door de lange files aan weerszijden van de verkeerslichten met de Natiënlaan. Gevolg is dat steeds meer ongeduldige chauffeurs vluchtwegen zoeken via een nabijgelegen privéterrein. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Om dat te vermijden is het dringend nodig dat de cyclus van de verkeerslichten aan te passen. Het gemeentebestuur zal hiertoe een vraag richten aan de Vlaamse overheid, die de signalisatie in de Natiënlaan beheert. In de twijfelachtige hoop, dat er inderdaad bij de lichtenafstelling in dit land van enig competent beheer sprake is.

Elfde Beach Polo Cup in Knokke-Heist

De Scapa Sport Beach Polo Cup krijgt tijdens het verlengde pinksterweekend z’n beslag op het strand voor het Casino Knokke. Het gaat om een van 's werelds weinige polotornooien op zand. Het is meteen de elfde keer dat het evenement in de badstad wordt gehouden. Voor deze polo-driedaagse verwacht men zo’n 15 000 kijklustigen. Organisator is Michael Redding , de beste Belgische polospeler, die sinds jaren succesvol deelneemt aan alle grote wereldtornooien. In de badstad treden van zaterdag tot maandag 8 internationale mannenteams aan van telkens 3 spelers.

“SurfCity kan behouden blijven”

Volgens Vlaams Volksvertegenwoordiger Patrick De Klerck kan de Zeebrugse watersportclub SurfCity behouden blijven als “de provincie een volwaardige passende beoordeling uitvoert”. Momenteel wordt door de Vlaamse administratie een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (een”groen” RUP) opgesteld voor de natuurlijke elementen tussen de badplaatsen. “Dit plan werd echter nog niet gefinaliseerd… en is zeker nog niet ondertekend”, aldus de Blankenbergse Volksvertegenwooridger. Gezien recreatieve infrastructuren op het strand een provinciale bevoegdheid betreffen en vertaald moeten worden in een provinciaal RUP (een”oranje” RUP), is het evenwel aan de provincie om terzake een initiatief te nemen. Vanuit de provincieraad heeft de Open VLD fractie steeds gepleit én voor het behoud van Surf City, én voor het behoud van Surfers Paradise. Voor de meerderheid binnen de provincie kon het ene wel, het andere niet, zegt De Klerck.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Schrootpremies halveren Zeebrugse autovoorraad

Wereldwijd staat de autoproductie op een laag pitje. Dat is duidelijk te zien in de haven van Zeebrugge. Door de schrootpremies in sommige landen trekt de verkoop van wagens echter opnieuw aan. Op drie maanden zijn op de Zeebrugse havenparkings dan ook 70.000 auto's verdwenen. Derhalve staan de terreinen er momenteel half leeg bij. Dat kan trouwens nog een aantal maanden duren. De autobouwers zijn namelijk voorzichtig bij het weer opstarten van de productie. De hoop is dat de autofabrieken en de verkoop zich volgend jaar herpakken en dat tegen 2012 alles weer op het niveau van voor de crisis zit.

28.5.09

Ombouw drie Vlaamse boomkorvissers voor duurzame zweefnettenvisserij

Drie Belgische boomkorvissers schakelen over op de visserij met ‘sumwings’. Dat gebeurt met steun van de Stichting Duurzame Visserij Ontwikkeling. De SumWing is een zweefkor die amper de bodem raakt. Dit betekent een forse brandstofbesparing en bovendien minder bodemberoering. De netten zijn opgehangen aan een vleugelvormig tuig waarvan de ‘speurneus’ bij het raken van de grond de netten in evenwicht houdt vlak boven de bodem. De vaartuigen Z 121, B 462 en O 231 krijgen nu elk 80 visdagen de tijd om met twee sumwings te experimenter in de Noordzee, de Ierse Zee, het Bristol Kanaal en de Golf van Biskaje.

De Vlaamse vissersvaartuigen worden in de Nederlandse haven Stellendam omgebouwd. De Z 121 ‘Deborah’ van Knokke-Heistenaar Urbain Wintein is als eerste overgeschakeld. Wintein is tevens voorzitter van de Rederscentrale. De Z 121 heeft deze week Stellendam verlaten en is momenteel voor het eerst aan de slag met het nieuwe vistuig in de Noordzee. De planning is om midden volgende week in Zeebrugge te verkopen en dan naar de Golf van Biskaje op te stomen. Spoedig volgt ook de ombouw van de B 462 Vidar van de Knokke-Heistse rederij N.V. Shannon en de O 231 Carolus van BVBA Rederij De Viertorre.

Canadese havens zoeken in Zeebrugge meer 'breakbulk'

Corner Brook en vijf andere Canadese havens aan de Atlantische kust gaan onder meer in Zeebrugge op zoek naar meer breakbulk handel. Je leest er meer over in de Western Star van vrijdag.

Brandstichting in Heist

Volgens de politie in de badstad is donderdag brand gesticht in de Duinenstraat in Heist-West. Het vuur werd aangestoken op de eerste verdieping van een appartementsgebouw. De brandweer bracht de vuurhaard vlug onder controle doch kon niet verhinderen dat het appartement grotendeels uitbrandde. De bewoonster was op het moment van de brand niet thuis. Twee mensen van de bovenliggende verdieping werden geëvacueerd. Voor de brandweer was het snel duidelijk dat het vuur werd aangestoken. De brandstichter is nog niet gevat. Het parket van Brugge is een onderzoek begonnen.

Ritzege en leiderstrui voor Sloveens kampioen in Duinbergen

Borut Bozic heeft donderdagnamiddag in Duinbergen de tweede rit in de Ronde van België op z’n naam gezet. De 28-jarige Sloveense kampioen haalde het na een tumultueuze finale in een massaspurt bij de Wielingen. Een handvol renners kwam daarbij ten val en schoof over de meet. De Italiaan Ongarao werd tweede, de Australiër Brown derde en onze landgenoten Vanlandschoot en Weylandt vierde en vijfde. Bozic is meteen ook de nieuwe leider. Vrijdag om 11.40 u start de derde rit. Deze leidt Knokke-Heist naar Temse leidt. De startzone bevindt zich in Heist op de parking tussen de Knokkestraat en Elizabetlaan. Het is verder een ramprit geworden Robbie McEwen. Op twee kilometer voor de finish knalde de Australische sprinter tegen een bloembak langs het parcours. McEwen is ondertussen reeds geopereerd in het Ter Linden ziekenhuis aan een gebroken linker scheenbeen. "Men heeft twee vijzen aangebracht", maar “gelukkig” zegt de 36 jarige renner “mijn pezen zijn intact”. Er wachten hem maanden van revalidatie en geen Tour de France.


Uitslag 2e etappe Buggenhout - Knokke-Heist 192km: 1. Borut Bozic (Slovenië/Vacansoleil) in 4u38m21s 2. Alberto Ongarato (Italië/Team LPR) 3. Graeme Brown (Australië/Rabobank) 4. James Vanlandschoot (België/Willems Veranda) 5. Wouter Weylandt (België/Quick-Step) 6. Roberto Ferrari (Italië/Team LPR) 7. Jurgen Roelandts (België/Silence-Lotto) 8. Klaas Lodewyck (België/Topsport Vlaanderen) 9. Sjef de Wilde (België/Palmans-Cras) 10. Bernardo Riccio (Italië/Flaminia)

Belager van Marc Verwilghen voor de rechter

In Brugge stond donderdag een 43-jarige man uit Veurne terecht wegens het belagen van ex-minister Marc Verwilghen en zijn vrouw. De man was verwikkeld in een discussie over een erfeniskwestie en stuurde tussen 2003 en 2007 verschillende brieven naar het adres van Marc Verwilghen in Knokke-Heist. De toon van de brieven werd steeds agressiever. Toen hij geen antwoord kreeg, stond de man ook verschillende keren op de stoep van de toenmalige minister. Hij schreef verder brieven met klachten naar zijn kabinet en naar de voorzitter van de Vld. De man stuurde ook brieven naar familieleden van Verwilghen of zocht hen op. Volgens advocaat Verwilghen heeft hij noch z'n vrouw iets met de erfenis te maken. Ze vragen elk 2.500 euro schadevergoeding. De rechter doet uitspraak op 25 juni.

Ter Linden eerste West-Vlaamse ziekenhuis met meldpunt ouderenzorg.

AZ Gezondheidszorg Oostkust start in het Ter Linden ziekenhuis in Knokke met een ‘meldpunt ouderenzorg’. Het gaat om een primeur in onze provincie. Vanaf 1 juni kan iedereen met een vraag rond ouderenzorg op het meldpunt terecht. Op die manier moet de communicatie met het ziekenhuis een stuk eenvoudiger worden voor huisartsen, thuiszorgdiensten, mantelzorgers en de zorgbehoevende patiënt. Davy Desmedt, sociaal verpleegkundige, zal als coördinator instaan voor het correct analyseren en verwerken van vragen en suggesties. Daarnaast kan hij zo nodig adviseren of doorverwijzen naar de correcte partner. Alles wat met ouderenzorg binnen het ziekenhuis te maken heeft kan aan bod komen. Dat gaat van de werking van geriatrisch afdelingen, opname in geriatrisch dagziekenhuis via huisarts, uitwisselen van informatie tussen thuisverpleegkundigen en andere zorgverleners, tot contact met behandelende arts door verpleegkundige van rustoord, suggesties m.b.t. opname –en ontslagbeleid, doorverwijzen naar ziekenfonds rond thuiszorgmogelijkheden na ontslag uit het ziekenhuis, en dergelijke meer. De centralisatie van alle vragen zal ongetwijfeld leiden tot een snellere dienstverlening en een betere communicatie tussen interne en externe partners.


Het meldpunt ouderenzorg man telefonisch bereiken in de voormiddag via tel. 050 63 37 33 of via mail: meldpuntouderenzorg@vzwgo.be.

Toenemende agressie ontgaat veiligheidscamera’s

Na een interpellatie door de Open VLD gaf burgemeester Lippens tijdens de gemeenteraad toe dat er sprake is van toenemende agressie en “kleine criminaliteit” in het straatbeeld. Ondanks de vele veiligheidscamera’s blijven er een aantal probleemlocaties. Volgens Lippens gaat het om de buurt van het Casino, het einde van de Lippenslaan, de Verweepleinomgeving, het Gemeenteplein en soms ook De Bolle. Recent werden 4 mensen het slachtoffer van zinloos geweld, dat door de veiligheidscamera’s net niet werd genoteerd. Daarom werden volgens de burgemeester onlangs ook camera’s bijbesteld.

Groen licht voor Segway-verhuur in Knokke-Heist

Een bedrijf dat Segways produceert heeft van het gemeentebestuur in Knokke-Heist groen licht gekregen om de toestellen in te zetten bij fietsenverhuurders in de badstad. Een Segway is een zelfbalancerend eenpersoons-vervoermiddel aangedreven door een elektromotor. De milieuvriendelijke Segway werd uitgevonden door de Amerikaan Dean Kamen. Het toestel kan stapvoets rijden, en dan wordt de bestuurder beschouwd als voetganger. Bij een hogere snelheid valt de Segway volledig onder de reglementering van de fiets. Gebruikers controleren best of ze gedekt zijn door hun gezinsverzekering. In het Californisch Long Beach maakt zelfs de politie gebruik van segways bij het patrouilleren...

Druk pinksterweekend voor Knokke-Heist

Vrijdagnamiddag begint ook voor Knokke-Heist weer een verlengd weekend. De reservaties in de hotels lopen vlot. Vooral voor de nacht van zaterdag op zondag is er veel interesse. Naast weekendtoeristen en dagjesmensen verwacht men dat ook veel Nederlanders en Duitsers de pinksterdagen aan onze kust zullen doorbrengen. Veel zal echter van het weer afhangen, omdat mensen steeds later beslissen om een korte break te nemen. Ook wat dat betreft ziet het er niet slecht uit, met vrij veel zon, en tot maandag overwegend droog.

Geen Fiësta op Siësta

De aangekondigde Fiësta’s bij de stranduitbating Siësta in Knokke-Heist zijn doodgeboren. De initiatiefnemer was van plan om elke vrijdagavond van 16 tot 20u een zomerparty met dj te organiseren op zijn stukje strandconcessie. De bedoeling was om op dat moment ook fingerfood en cocktails te serveren. Raadslid Kathleen van der Hooft stelde woensdagavond tijdens de raadszitting vragen over de wettelijkheid en de geluidsoverlast. Burgemeester Lippens was formeel: “het mag niet en de uitbater werd aangeschreven. Doet hij het toch dan sluiten we z’n stranduitbating”. De burgervader wil in de toekomst trouwens ook een betere coördinatie van het plaatsen van tenten op het strand. Verder waren er onaanvaardbaar veel klachten over de extreme geluidsoverlast die 4 dagen lang veroorzaakt werd door het Eccentricgebeuren.

27.5.09

Louise-Marie inzetklaar

Het Zeebrugse fregat Louise-Marie is terug in onze kusthaven na 5 weken oefeningen en controles in het Britse Plymouth. Tijdens de trainingsperiode stonden onder meer 'weekly wars' op het programma. Bij deze fictieve oorlogen controleerden inspecteurs van de Britse marine schip en bemanning. De trainingsperiode werd met succes afgesloten en het schip werd “inzetklaar” verklaard. De bedoeling is dat het fregat in de hoorn van Afrika de strijd gaat opnemen tegen de piraterij voor de kust van Somalië. Minister van Defensie Pieter De Crem heeft eerder aangegeven dat de Louise Marie op 17 augustus voor drie maanden zou vertrekken. Het schip wordt dan op 23 december terug in Zeebrugge verwacht.

Omegabeugels aan treinhalte Duinbergen

Wie in Duinbergen de trein wil nemen, moet nu het nieuwe fietspad oversteken. Om te voorkomen dat voetgangers worden verrast door een snelrijdende fietser of brommer, wordt de oversteekzone binnenkort veiliger gemaakt. Dat gebeurt door de zone te versmallen en aan weerskanten 2 omegabeugels aan te brengen. Dat zijn rechthoekige metalen balustrades, zoals die ook bij de tramhaltes voorkomen.

Vrijwilligers zetten zich in in de badstad

Vorig jaar konden de gemeentelijke diensten in Knokke-Heist gebruik maken van 582 personen die zich vrijwillig hebben ingezet voor allerlei activiteiten. In drie kwart van de gevallen hebben de mensen in kwestie een eenmalige manifestatie begeleid, zoals een sportwedstrijd of de Roefel. Zo’n 140 vrijwilligers werkten evenwel mee aan langdurige projecten zoals publieksondersteunende taken bij het Cultuurcentrum, vzw Roer, de Milieudienst, de Bibliotheek en de Sportdienst. Bij het zoeken naar mensen die zich willen inzetten voor allerlei initiatieven in de badstad wordt de bemiddeling door de Vrijwilligerscentrale trouwens steeds belangrijker.

Veilige kust én jachthaven in Knokke-Heist ?

De baggerbedrijven Deme en Jan De Nul hebben laten berekenen dat in een tijdspanne van 20 jaar zo’n 300 miljoen euro nodig is voor een betere kustbeveiliging. Met dat bedrag wordt de kans op een overstroming aan onze kust verlaagd tot 1 op 100 jaar. Deze kustbeveiliging omvat trouwens nog meer initiatieven. Economische ontwikkeling rond de haven van Zeebrugge zou ook gepaard kunnen gaat met recreatieve projecten, zoals jachthavens in Blankenberge en Knokke-Heist. Daarvoor zou echter extra geld moeten op tafel komen. Ook wordt gedacht aan de mogelijkheden voor nieuwe bewoning op opgespoten zandplaten.

Griet is Vis van het Jaar

De VLAM heeft in Knokke-Heist de ‘griet’ uitgeroepen tot ‘Vis van het Jaar’. De griet is een platvis, die erg op tarbot lijkt, maar ovaal en slanker gebouwd is. Zowat alle tarbotbereidingen kunnen er op worden toegepast. Griet kan men bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Het gaat om een magere vissoort die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. Onze vissers vangen de griet in de Noordzee en het Kanaal. De topaanvoer van griet ligt van maart tot mei. In kleine hoeveelheden is hij echter het hele jaar door verkrijgbaar. De prijs van grietfilet ligt in het algemeen vrij hoog.


Radio Paradijs promoot Knokke-Heist wereldwijd met livestream

Dag op dag 18 en een half jaar na het opstarten van Radio Paradijs voor Knokke-Heist en omgeving is de lokale omroep sedert dinsdag 26 mei ook wereldwijd te ontvangen. Meteen ook een opsteker voor de gemeente die nu overal op onze planeet waar internet is via de uitzendingen van Paradijs gepromoot wordt. De livestream met het Paradijs programma, het plaatselijke nieuws en de commerciële boodschappen van handelaars in de badstad schept ook voor de Knokke-Heistenaars die zijn uitgezwermd de klok rond een directe band met thuis.

Heel wat mensen lezen dagelijks online het ORO-nieuws. Niet alleen in Knokke-Heist, maar ook in de hele Benelux, en zeer regelmatig ook in plaatsen zoals Berlijn, Keulen, Londen, Tel Aviv, Valencia, Moskou, Houston, Los Angeles, Washington, Montreal, Zürich, Klaipeda, Riga, Leeds, Hong-Kong, Singapore, te veel om op te noemen eigenlijk. Die mensen kunnen nu dus ook de muziek uit Knokke-Heist beluisteren via Radio Paradijs. Er wordt een stream aangeboden van 128bits/s maar van een uitstekende kwaliteit, en een sampling rate van 48Khz. De omroep heeft trouwens altijd voor kwaliteit gekozen. De wave-format songs komen dan ook stuk voor stuk legaal van de originele cd’s. Géén enkel nummer is gedownload van het internet. De klank is dan ook helder, zuiver en in stereo. Met de players die via de
Paradijs site ondersteund worden gaat het o.a. om: Windows Media Player, Winamp, RealPlayer, I-Tunes, Quicktime.


De livestream van Radio Paradijs nu Internationaal via o.a. WMP en RealAudio.

Vrijwilligers identificeren oude foto’s van Sincfala

De Seniorenraad en Sincfala gaan samen de foto’s uit het museumarcief identificeren. Het gaat om een collectie van zo’n 12.000 foto’s. Die werden de voorbije jaren door families aan het museum geschonken. Ze werden reeds volgens thema gesorteerd. De bedoeling is nu om al deze foto's op termijn te identificeren en via de Beeldbank West-Vlaanderen toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Sincfala sloot hiervoor al een overeenkomst met de provincie. Het identificatieproject gaat op vrijdag 5 juni van start in het Ontmoetingscentrum De Vierbote in Heist. Elke eerste vrijdag van de maand zijn trouwens bijeenkomsten gepland van 15 tot 17u. Iedereen die denkt te kunnen helpen aan de identificatie van de foto’s is welkom. Tijdens de eerste bijeenkomst op 5 juni zullen vooral foto's van plaatsen en mensen uit Heist, de visserij en het Casino worden bekeken.


Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Pannenstraat 140 - 050 630 872 - sincfala@knokke-heist.be

Toegang Kinkhoorn beter toegankelijk voor veiligheidsdiensten

Het Heistse plein De Kinkhoorn moet beter toegankelijk zijn voor de veiligheidsdiensten. Momenteel wordt rond het plein vaak zo geparkeerd dat voertuigen het plein niet kunnen oprijden in geval van nood of voor werkzaamheden. Er is nochtans een 'prioritaire zone' gemarkeerd bij middel van rode klinkers op het verkeersplateau tussen de Parkstraat en de Parentstraat noord. Voor de duidelijkheid worden de klinkers nu herschilderd. Bovendien wordt de zone uitgebreid over het hele plateau. Op die manier wordt ook de toegankelijkheid van de zuidkant van het plein voor dringende interventies gevrijwaard. In de badstad zullen enkele andere prioritaire zones bij het Vissershuldeplein, de Parkstraat, en het Rubensplein Oost eveneens met rode verf duidelijker gemarkeerd worden.

SMS Parkeren veel te moeilijk in Knokke-Heist

Het voldoen van parkeergeld per sms is in Knokke-Heist “veel te moeilijk” zegt burgemeester Lippens. “Er zijn teveel klachten”. De gemeente gaat daarom terug aan tafel zitten met het bedrijf Optimal Parking Control om na te gaan hoe een en ander vlotter kan gebeuren. Onder meer het vooraf inschrijven voor sms-parkeren via de website van P-mobile blijkt een probleem te zijn. Vooral voor toeristen en dagjesmensen die even de badstad aandoen is dit een onnodig omslachtige procedure. Ook zijn er klachten van mensen die per sms betalen en toch nog een retributie-aanmaning ontvangen. Die moeten dan een bezwaarschrift indienen: onnodige rompslomp. Volgens burgemeester Lippens moet sms-parkeren probleemloos kunnen gebeuren via alle telefonieproviders. Het huidige systeem begunstigt Proximus.

Eilandensnoer van Knokke-Heist tot De Panne?

De Blankenbergse gemeenteraadsvoorzitter en geomorfoloog Philip Konings wil de aanleg van eilandjes van Knokke-Heist tot De Panne om onze kust te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel. Volgens hem moeten we over 40 jaar rekenen met een gemiddeld zeeniveau dat minstens 30 centimeter hoger ligt. Daarbovenop komt ook het effect van hogere golven die tegen de kust zullen aanrollen. Stranden gewoon verbreden door zand op te spuiten en muurtjes te bouwen rond de havens zal volgens Konings vermoedelijk niet voldoende zijn. Vlaanderen heeft met de topbaggerbedrijven de know how voor de aanleg van kusteilanden duidelijk in huis. Tussen de eilanden en de huidige kustlijn zou in de toekomst een laguna ontstaan met kalm water. De eilandenparel zou ook gebruikt kunnen worden voor natuur en recreatie.

Canadese lening voor Cavalia's tweede Knokke-Heistse paardenshow

De Canadese federale regering heeft een lening van 4 miljoen dollar goedgekeurd ten behoeve van Cavalia. Dat komt overeen met 2,57 miljoen euro. De minister voor Economische Ontwikkeling Denis Lebel heeft het nieuws dinsdagavond in Montreal bekend gemaakt. Het geld moet Cavalia-stichter Normand Latourelle in staat stellen om z’n paardenoefencentrum in Sutton verder uit te bouwen en een tweede showprogramma voor het paardenspektakel op poten te zetten. De nieuwe show zal over 2 jaar in premiere gaan in Canada en de Verenigde Staten. Cavalia heeft een open invitatie om daarna met de show ook naar Knokke-Heist af te zakken.

Dure Knokke-Heist bedreiging voor Sluise deelkernen

Het aanzuigeffect en de welvaart van Knokke-Heist zorgen voor problemen in de kleine kernen van onze buurgemeente Sluis. Met name worden in Retranchement steeds meer vakantiehuizen en villa’s gekocht door Belgen. De jonge plaatselijke inwoners kunnen de hogere prijzen niet betalen en worden uitgedreven. Burgemeester Sala vreest dat grensoverschrijdende initiatieven geen oplossing zullen brengen. De samenwerking loopt vaak stuk op de verschillende regelgeving van de Nederlandse, Belgische en Vlaamse overheden. Onderhandelingen over de ambulance uit Knokke, die zieken in Sluis moest ophalen, duurden 7 jaar. Behalve om de verzekering, ging het ook om de tonen van de sirene. Feit is: onze buurprovincie Zeeland loopt leeg, en de gemeente Sluis gaat daarin voorop. „Maar, je moet de kansen die er in een ontvolkende regio zijn, gewoon zien en benutten”, zegt burgemeester Sala. „Krimpen is niet hetzelfde als sterven.”

26.5.09

Wittekerke actrice krijgt schadevergoeding

Actrice Greet Rouffaer krijgt een voorlopige schadevergoeding voor de zware brandwonden die ze in 1997 opliep bij een ontploffing in Knokke-Heist. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. Rouffaer raakte zwaar verbrand aan de handen en het gezicht door een gasontploffing in een mobilhome. Die stond opgesteld langs de Albertlaan in Knokke en deed dienst als kleedkamer bij de van de vtm-serie 'Wittekerke'. De eigenaar van de caravan, een 48-jarige man uit Steenokkerzeel, stond terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen. Het hof sprak een eenvoudige schuldigverklaring uit, waardoor de man geen straf krijgt. Hij moet Rouffaer wel een voorlopige schadevergoeding van 75.000 euro betalen. Het hof van beroep stelde een deskundige aan om het totale schadebedrag te bepalen.

Poldertriathlon Oostkerke

Zondag werd in Oostkerke de Poldertriathlon gehouden, een wedstrijd waaraan traditioneel veel Knokke-Heistenaars aan deelnemen. De overwinning bij de dames ging naar Françoise Wellekens van Triathlon Team Knokke-Heist. De Sportvrouw van het Jaar in Knokke-Heist won zoals vorig jaar vóór Mieke Dupont uit Blankenberge. Annemie Danneels uit Ramskapelle werd derde. Beste mannelijke Knokke-Heistenaar was Yves Depoorter. Hij werd 7de in het algemeen klassement. Stadsgenoot Wouter Slabbinck (TTK) manifesteerde zich als snelste junior. Voor het Triathlon Team Knokke-Heist was het meteen ook de eerste lokale wedstrijd in hun nieuwe outfit. Het team heeft een nieuwe look met nieuwe sponsors en telt nu 62 leden. 42 ervan zullen te zien zijn in de Zwintriathlon in september.
Voor meer info: www.ttkh.be

Beachvolleybalkampioenschap voor Knokke-Heistenaars

Surfers' Paradise organiseert op zaterdag 4 juli de eerste editie van het ‘Beachvolleybalkampioenschap Knokke-Heist’. Dat gebeurt in samenwerking met de sportdienst en de lokale volleyclubs. De bedoeling is alle inwoners van de badstad in staat te stellen deel te nemen. Er wordt gespeeld in poules, in teams van 2 personen, in de categorie Heren, dames of junior meisjes en jongens -16 jaar. Voorwaarde is wel dat beide spelers woonachtig zijn in Knokke-Heist. Het was trouwens na een bezoek aan Californië dat Surfers’ Paradise in 1993 voor het eerste het Belgisch Kampioenschap Beachvolleybal organiseerde in de badstad. Het groeide uit tot een jaarlijks fenomeen. Met het nieuwe initiatief krijgen ook de inwoners van Knokke-Heist volop te kans zich te bewijzen.


De inschrijvingen via de website www.surfersparadise dienen binnen te zijn voor 1 juli en kosten 10 € per team.

Goud, zilver en brons voor Kuo Lung Heist

Zopas waren vijf leden van Kuo Lung Heist samen met 51 andere clubs andermaal present in het Noord-Franse Denain voor een internationaal Ju-Jitsu tornooi. Bij de seniores behaalden 3 deelnemers uit de badstad een podiumplaats. Brons was er voor Yaron Guns (-77 kg) en zilver voor Maxime T’Jonck (-69 kg). Stefanie Wouters (-77 kg) haalde goud en werd ook bekroond tot beste buitenlandse deelneemster en verdiende daarmee een GPS-systeem. Giovanni De Vent behaalde een 5de plaats bij de -69 kg en Jean Vanhaeverbeke moest zijn deelname stopzetten omdat hij tijdens zijn 2de gevecht gewond raakte.

Mobistar-schalen op de kerktoren in Duinbergen

Ook het kerkbestuur van Duinbergen gaat een graantje meepikken van de moderne communicatietechnieken. Zopas werden naast de torenuurwerken langwerpige antennes geplaatst voor het mobiele telefonienet. Volgens Willy Snauwaert gaat het om een beslissing van de kerkfabriek. Een Frans bedrijf heeft de installatie in de kerktoren verzorgd voor Mobistar. De hoge inplantingsplaats moet de gsm-ontvangst in het heuvelachtige Duinbergen ten goede komen. Voor de plaatsing van de antennes krijgt het kerkbestuur een jaarlijkse vergoeding. Dat is meegenomen gezien er ook in de badstad steeds minder in de schaal ligt.

Supercel matiger boven Knokke-Heist

Het zogeheten supercel-onweer dat maandagnacht over ons land trok, was één van de hevigste van de voorbije jaren met liefst 15.000 blikseminslagen. Knokke-Heist ontsnapte echter aan het ergste. Afgezien van enige waterproblemen en chaotische tuinen met afgewaaide bladeren en takken heeft het zware onweer minder schade veroorzaakt dan gevreesd werd. In de badstad is voor middernacht 11,8 mm regen gevallen. Dat is minder dan er gespreid over de hele dag neerkwam op de 14de en de 16de van deze maand. Om 20.24u werd door het weerstation in Heist wel een regenpiek gemeten van 2 mm hemelwater per minuut. De maximale windvlaag werd in de badstad maandagavond opgetekend om 20.34u. Toen waaide het met een snelheid van 40.7 km per uur uit het NoordNoordWesten. In Oost-Vlaanderen werd lokaal 90 km per uur gemeten. Later op de dag krijgen we volgens weerman Dehenauw soms buien die lokaal nog fel kunnen zijn en met onweer gepaard gaan.

MNM reklame veroordeeld om te verdwijnen in Knokke-Heist

De vrederechter heeft beslist dat een groot publiciteitsbord voor de nieuwe VRT-zender MNM in Knokke moet verdwijnen. Het paneel was illegaal geplaatst door de firma Think Media Outdoor vlakbij het Q8 benzinestation langs de Natiënlaan. Dit stuk grond is namelijk eigendom van de gemeente, die hiervoor geen enkele vergunning had gegeven. Na herhaald aandringen om het bord weg te nemen wendde de gemeente zich tot de vrederechter. Deze oordeelde nu dat het bord weg moet en dat de gemeente 10 euro 'bezettingsvergoeding' per dag toegekend krijgt vanaf 24 september 2008. Ondertussen is het publiciteitspaneel blanco gemaakt. Verder langs de Natiënlaan in de omgeving van de Kalvekeetdijk staat nog een bord van dezelfde firma, maar dat staat op privégrond en heeft dus geen vergunning nodig.

Wielerweek in Knokke-Heist

Nu donderdag doet de Ronde Van België weer Knokke-Heist aan. De renners komen van Buggenhout en arriveren rond 14.45 uur op het grondgebied van de badstad. Ze komen via de Oostkerkestraat, Dorpsstraat, Westkapellestraat, Hendrik Consciencestraat en Polderstraat naar de Knokkestraat richting Knokke. Aan de rotonde Maurice Lippensplein volgen ze de Koningslaan, Meerlaan, Eeuwfeestlaan, Zeerobbenlaan naar de Zeedijk-Albertstrand. Daar gaat het tot aan de Wandelaar, waar de lokale ronde over 21 km start en eindigt. De aankomst is voorzien tussen 15.30 u. en 16.00 uur. Tijdens de doortocht van de rennerskaravaan is er geen verkeer mogelijk op het parcours. Het volledige traject is ook parkeervrij vanaf 's morgens op 28 mei. Op vrijdag 29 mei om 11.40 u start de derde rit van deze ronde, die van Knokke-Heist naar Temse leidt. De startzone bevindt zich in Heist op de parking tussen de Knokkestraat en de Elizabetlaan. Ten slotte vinden op zaterdag 30 mei in de badstad ook de jaarlijkse wedstrijden van Vlaanderens Wiel plaats. Waar vroeger richting Ramskapelle gereden werd, wordt nu gekozen voor een parcours in Heist.

Heraanleg brugdek Ramskapelle

In Ramskapelle is een aannemer dinsdag gestart met dringend herstelwerk aan het brugdek over de Noordwatergang. De eerste warmte van de afgelopen dagen heeft de nieuwe verharding van de weg over de brug namelijk doen uitzetten. De kasseiverharding wordt herplaatst en ook worden uitzetvoegen aangebracht. Vanwege deze werken zal het doorgaan verkeer voor een tweetal weken onderbroken worden tussen de Jonckheerestraat en de Ommegang.

25.5.09

Steun voor de “Rook niet bij mij” campagne

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist ondersteunt de campagne om jonge ouders te motiveren te stoppen met roken. Ook het invoeren van regels wordt aangemoedigd om een rookvrije thuis te creëren voor hun kinderen. Ouders die hun baby komen aangeven in het gemeentehuis krijgen vanaf juni een deurhanger en een slabbetje, met de slogans van de “rook niet bij mij” campagne. Roken tijdens de zwangerschap vormt een belangrijke risicofactor voor een ongeboren kind. Maar ook na de geboorte is een rookvrije omgeving van essentieel belang voor een goede gezondheid van de baby.

Zeezenders: Abi Nathans dochter aan de beterhand na roei-ongeval

Abi Nathan’s Daughter improving after Rowing Accident

SNMCMG1 oefent bij de Thorntonbank

De ‘Standing Nato Mine Countermeasures Group 1’ van de Navo doet op dit ogenblik Zeebrugge aan. Dit permanent multinationaal eskade bestaat uit een aantal mijnenbestrijdingsvaartuigen en een commandoschip. Het bevel wordt momenteel gevoerd door Henrik Holck Rasmussen van de Deense marine. Donderdag zal het eskader een oefening houden ter hoogte van de Thorntonbank. Eerder werden ter hoogte van Cherbourg reeds een dozijn explosieven geruimd. De voorbije weken heeft men ook voor de Nederlandse kust 22 bommen en mijnen onschadelijk gemaakt, waarvan de positie door vissers was meegedeeld. De Zeebrugse mijnenjager M916 Bellis blijft tot eind juni verbonden aan het eskader.

Kitesurfsimulator bij de Baai van Duinbergen

In Knokke-Heist wordt vanaf juni tot september uitgepakt met een kitesurfsimulator. Het gaat om een primeur voor ons land. De simulator werd ingepast op een bootje en torent zo’n 2 meter boven de kiteboarder. Met deze tractie van boven wil men een echte kite ride simuleren evenals zeilveranderingen door de wind. De initiatiefnemers van ‘Surf and Fly’ zeggen dat na twee oefensessies leerlingen zelfstandig de plank opkunnen. Voor meer inlichtingen kan men bij de RBSC Duinbergen terecht.

Huiszitters voor Knokke-Heist

De Nederlandse ondernemer Herman Withuis heeft het bedrijf ‘Huisoppas’ opgezet voor de eigenaren van chique villa’s en appartementen in Knokke-Heist, herenhuizen in Antwerpen, en kastelen bij onze noorderburen. Meestal hebben de huiseigenaars een eigen tuinman en een poetsvrouw die ook tijdens hun afwezigheid komen. Maar wanneer het personeel weg is, ‘s avonds en ‘s nachts, wil men permanente bewaking”, zegt Withuis. Voor 1 euro per uur krijgen welgestelde huiseigenaren een betrouwbare oppas. De ‘house-sitter’ geniet van een gratis vakantie in een luxueuze omgeving. De oppasser mag volop genieten van de woning. Dat gaat van baantjes trekken in het zwembad tot naar de sauna gaan... En overdag kan de oppasser een fietstochtje maken in de streek. De klussen beperken zich meestal tot het uitlaten van de hond en de post uithalen.