1.5.10

Stefan Van Den Broek zette Knokke 10K op z’n naam

Samen met de doorbrekende zon, na een ochtend vol regen, verzamelden zich zaterdagnamiddag in totaal 3800 lopers in de straten van Knokke-Heist voor de traditionele 1 mei loopwedstrijden van de Carrefour Running Tour. Door de steeds toenemende deelnemersaantallen startten alle wedstrijden dit jaar in de Edward Verheyestraat en kwamen alle lopers aan op de atletiekpiste van stadion Olivier. Dit nieuwe concept bleek een schot in de roos. Honderden kinderen trapten de sportieve namiddag op gang met de Chiquita Kids Run over 1,5 km. Daarna mochten de vrouwen over een afstand van 4 km het beste van zichzelf geven op de eerste Knack Weekend Ladies Run van het jaar, die werd gewonnen door Amber Rombaut. Jan Lazeure was even later de beste op de Knokke Jogging, die voor het eerst over 6,5 km ging.De hoofwedstrijd, de Knokke 10K, werd gekleurd door Stefan Van Den Broek, Benjamin Barbier en Lander Van Droogenbroeck. Op 3 km van de meet versnelde Van Den Broek nog een keer en was de concurrentie eraan voor de moeite. De man uit Duffel finishte solo in 29:45. Barbier en Van Droogenbroeck vervolledigden het podium."Ik ben stilaan naar mijn topvorm aan het toegroeien", straalde Van Den Broek na de aankomst. Van Den Broek is meteen ook de nieuwe leider in de Partena Run Classics Vlaanderen, die in Knokke aan zijn derde halte toe was. Bij de vrouwen stond er geen maat op Veerle Dejaeghere. Ze haalde het in 34:24, met bijna drie minuten voorsprong op Kim Geypen. De Knokke-Heistse Anne Marie Danneels mocht mee op het podium. Ook mocht Veerle Dejaeghere door haar zege de oranje leiderstrui van de Partena Run Classics Vlaanderen aantrekken.


Vanaf woensdag is het weer tijd voor “Start to Surf”

Traditioneel biedt Surfers’ Paradise in Knokke-Heist gedurende de maand mei weer talloze mogelijkheden om iedereen weer aan het water- en of strandsporten te krijgen…Zo is er elke woensdag “Start to Surf”. Om 14u kunnen alle jongeren vanaf 8 jaar terecht voor 2 uur surfinitiatie voor slechts 10 € pp. Enthousiaste instructeurs, surfboard en wetsuit inbegrepen. Gevorderde surfers krijgen specifieke lessen, totale beginners starten met een stukje theorie op het strand, veiligheid, stromingsleer vooraleer ze zich in een wetsuit kunnen hijsen en de eerste meters op hun plank staan… Ingeval van mindere weersomstandigheden zijn er eveneens genoeg mogelijkheden.

“Start to Surf”: iedere woensdag op Surfers Paradise tot eind juni. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via de surf-o-foon 050/615960 of via info@surfersparadise.be

Geen haaientanden meer op Cadzandse strand?

In onze buurbadplaats Cadzand-Bad maakt de recreatiebranche zich zorgen over het verdwijnen van de haaientanden op het strand. Door zandopspuitingen die de Nederlandse Rijkswaterstaat momenteel op verschillende plekken op de noordelijke Zwinstranden uitvoert, dreigt een toeristische attractie te verdwijnen. Veel bezoekers aan het Cadzandse strand zoeken namelijk naar de fossielen van miljoenen jaren geleden. Bij eerdere zandsuppleties maakte men gebruik van zand van de Sluische Hompels, een deel van de Westerschelde. De bodem daar is rijk voorzien van haaientanden. Het zand dat nu wordt opgespoten komt uit de Noordzee, dertig kilometer van de kust. En daar komen de fossielen niet voor.

30.4.10

Snelle interventiewagens voor politie Knokke-Heist

Komende woensdag neemt de politie van de zone Damme/Knokke-Heist twee nieuwe dienstwagens in gebruik. De twee snelle Audi’s A6 moeten het de interventieploegen mogelijk maken om dringende oproepen te beantwoorden en snelheidsduivels of wegvluchtende daders te onderscheppen. De Audi’s zijn uitgerust met de allernieuwste snufjes op het vlak van veiligheid en politie-uitrusting, gaande van track and trace tot bepantsering. De zware dieselmotor van de 240 pk is voorzien van een milieuvriendelijke deeltjesfilter en stelt de wagens in staat om snel op te trekken naar 100 km/uur.

Rode Kruis actie gelanceerd

Vrijdag stonden ze er weer: de medewerkers van het Rode Kruis hadden in Knokke-Heist post gevat bij de warenhuizen om de jaarlijkse stickers aan de man te brengen. Donderdagavond was in de badstad het startschot gegeven voor de 50ste 14-daagse stickeractie van het Rode Kruis. Loco-burgemeester Maxim Willems en een reeks raadsleden kochten dan de eerste klevers van de nieuwe actie. De sticker met figuurtjes van Toy Story is dit jaar ontworpen in de Disney Pixar tekenstudio’s in de Verenigde Staten. Toy Story 3 is een film die momenteel furore maakt. De zelfklever wordt voor het eerst in 3D weergegeven en kost 5 euro. Aan de Rode Kruissticker is ook een tombola verbonden waarmee men allerlei prijzen kan winnen. De opbrengst gaat integraal naar de plaatselijke werking van het Rode Kruis.

Knokke-Heist wil betere treinverbinding

Bij het bekrachtigen van het samenwerkingsverband tussen Knokke-Heist en de NMBS inzake veiligheid en preventie werden in de gemeenteraad ook details bekend over gesprekken met de spoorwegen. Tijdens een interpellatie van raadslid Leo Dewaele bevestigde Eerste Schepen Maxim Willems dat onder meer met de NMBS gepraat wordt over een betere treinverbinding met Knokke-Heist. Daarbij wordt aangestuurd op het gebruik van treinen die in Brugge niet moeten ontkoppeld worden. Het gebeurt namelijk te vaak dat bij problemen beide treinhelften naar Blankenberge doorrijden en dat reizigers naar Knokke-Heist in de kou blijven staan. Leo Dewaele vroeg verder dat de spoorwegen in het station van Heist de deuren moeten openlaten ook als de loketten niet bemand zijn. Bij het uitvallen van peron 1 moeten reizigers tegenwoordig namelijk drie stellen trappen beklimmen om in of uit het station te geraken.

Knokke-Heistse bloemen bloeien in Roemenië

De tulpen- en narcissenbollen die de Actie Sofica Roemenië verleden jaar kreeg van het Gemeentebestuur van Knokke-Heist werden met succes in een Roemeense landbouwdorpje geplant. Volgens burgemeester Moraru van Ruginoasa is het resultaat meer dan bevredigend, ook al haalden heel wat bloembollen het niet vanwege de strenge winter met temperaturen tot min dertig graden. Ondermeer door een bebloemingsactie wil men vanuit Knokke-Heist het toerisme en de lokale economie in Ruginoasa wat aanzwengelen. Hoopgevend is verder dat burgemeester Moraru meedeelt dat in het verlengstuk van de hulp uit onze badstad het Roemeense dorpje nu zelf ook bloemen en planten heeft aangekocht. De geschonken bloembollen én de eigen planten zullen zorgen voor een meerjarenresultaat. Begin juni vertrekt trouwens een delegatie uit Knokke-Heist terug naar Ruginoasa om deze actie verder in goede banen te leiden.

Knal! brengt “Hotel Belchique” in Scharpoord

Voor het derde jaar op rij staat in Knokke-Heist binnenkort weer het toneelproject "De Gelaarsde Kip" op de planken. Dit keer voert het toneelinitiatief van Knal en het Cultuurcentrum Knokke-Heist een zelfgeschreven stuk op: "Hotel Belchique". Het project is bedoeld voor jongeren van het tweede leerjaar tot en met het zesde leerjaar van de lagere school. Het jeugdproject Knal! werd door het Cultuurcentrum uitgekozen om het project met de nodige fantasie en humor vorm te geven en de regie op zich te nemen. De opvoeringen zijn gepland in Scharpoord op zaterdag 5 en zondag 5 juni. "Hotel Belchique" brengt het verhaal van hotelbaas Aimé, die zijn zaak achter de rug van z'n vrouw Bianca inschrijft voor een wedstrijd om een ster te verwerven. Om de wedstrijd te winnen moet een inspecteur het hotel nomineren. Deze inspecteur verblijft echter undercover in het hotel en dat zorgt voor een reeks grappige en spannende belevenissen.


Scharpoord: “Hotel Belchique” zaterdag 5 juni om 20:30 zondag 6 juni om 16.00.

29.4.10

Lijst De Decker doet intrede in Knokke-Heistse gemeenteraad

In Knokke-Heist heeft het onafhankelijke gemeenteraadslid Anne Van Hoof donderdagavond op het einde van de gemeenteraad aangekondigd, dat ze in de toekomst zal zetelen voor Lijst De Decker. In juni 2008 had het 53-jarig raadslid de drie-persoonsfractie van het Vlaams Belang in de gemeenteraad vaarwel gezegd. Ze zetelde vervolgens bijna twee jaar als onafhankelijk raadslid. Anne Van Hoof kwam begin 2007 in de gemeenteraad voor het Vlaams Belang na het plotse overlijden van Dr Peter Jan Buytaert. De gemeenteraad in Knokke-Heist bestaat vanaf nu dus uit 22 raadsleden voor de partij Gemeentebelangen van burgemeester Lippens. 6 raadsleden van de Open-VLD, 2 voor het Vlaams Belang, en Anne Van Hoof voor Lijst De Decker.

Start A11 (AX) in 2012?

Over twee jaar begint de aanleg van de A11, ook bekend als de AX, die de Zeebrugse haven beter moet ontsluiten. Dat heeft Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem vernomen bij minister van mobiliteit Hilde Crevits. De A11 wordt de verbindingsweg tussen de N49 bij Westkapelle en de N31 in Brugge. Tegen het bouwverlof moet een referentieontwerp klaar zijn. Als alle andere stappen zonder vertraging genomen worden dan zouden de werken in 2012 kunnen van start gaan.

Lintjesregen ook in Sluis n.a.v. Koninginnedag

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:
mevrouw L. Vermeulen-Geschiere - Oostburg
de heer A.J.M. Boomert - Nieuwvliet
de heer A.L.M. van Bruinessen- Aardenburg
de heer A.A.M.M. Poppe - IJzendijke

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
de heer H.A. Enkelaar - Breskens
de heer F.J.C.M. Gijsel - Sluis
mevrouw J.M.C. Rosendaal-Dees - Zuidzande

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad in de voorbije week vind je HIER.

Olvo pakt uit met Fietsbelconcerten

In het kader van de campagne “Sam de Verkeersslang” voor meer milieuvriendelijke verplaatsingen heeft de Vrije Basisschool OLVO een stunt gepland. Het gaat om twee “fietsbelconcerten”, die op woensdag 5 mei hun beslag krijgen. In de wijkafdeling Ramskapelle wordt het massale fietsbelgerinkel op 8.30 u georganiseerd en nemen ongeveer 40 kinderen deel. In de hoofdschool in Heist participeren 212 kinderen en wordt het rinkelconcert gehouden om half 12, gedirigeerd door drie leerkrachten. Het spel “Sam de Verkeersslang” loopt van maandag 3 tot vrijdag 7 mei en wordt in heel wat Vlaamse scholen gespeeld. Volgende week zal er door de leerlingen dan ook massaal gestapt en gefietst worden op weg van en naar de klas.

Meer zebrapaden en plaats voor autocars en vrachtwagens

In Knokke-Heist wordt op voorstel van de politie een reeks aanpassingen van kracht in verband met het wegverkeer. Zo komen er een aantal oversteekplaatsen voor voetgangers bij. Dat is onder meer het geval in de Fincentlaan en de Lispannelaan in Knokke en in Heist bij de Breed Veertien, Ruitingen en Loopplank. De zebrapaden in Heist moet in Heulebrug de wandelweg naar het Sociaal Huis en het treinstation veiliger maken. Ten gevolge het nieuwe parkeerplan zullen op het terrein bij de oude spoorberm langs de Gustaaf van Nieuwenhuysestraat verder enkel nog autocars en vrachtwagens mogen parkeren.

28.4.10

“IKSURF” ook in Knokke-Heist

In Knokke-Heist doet volgende maand ook Surfers’ Paradise mee aan “IKSURF”. Dat is de nationale campagne van de Vlaamse Yachting Federatie. Die houdt in dat iedereen op 5, 6, 12 en 13 juni telkens van 10 tot 13 u kan deelnemen aan initiatie golfsurfen, kitesurfen en stand Up peddelsurfen. En dat voor de all in prijs van 15 €. De nodige implementen worden ter beschikking gesteld. Deelnemers moeten enkel zorgen voor: sportieve kleren, badpak en een handdoek. Vooraf inschrijven is wel nodig op de iksurf website.

Subsidie voor Van Dale

Het Belfort in Sluis krijgt van de overheid een subsidie van 600.000 euro. Dat is meer bepaald voor de uitbreiding van de museumcollectie over de Nederlandse taal en Van Dale. Johan Hendrik van Dale was hoofdonderwijzer en archivaris in onze buurgemeente en uiteraard ook woordenboekenmaker. Hij overleed in Sluis in 1872. In de toelichting bij de subsidie schrijft het ministerie, dat 'Museum en onderwijs hier samengaan'. De Sluise gemeenteraad neemt over een paar maanden een definitief besluit over de bestemming van het subsidiegeld.

Wordt er nog gespeeld in Knokke-Heist?

Ook in Knokke-Heist vraagt men zich af of er nog ‘gespeeld’ wordt in de badstad, of hangen alle kinderen voortdurend aan de pc. Speel-o-theek De Wip biedt duidelijk uitkomst. De Speel-o-theek is een uitleendienst voor pedagogisch verantwoord speelgoed en didactisch spelmateriaal. Men vindt er leuke spellen voor binnen en buiten, gaande van klimmen, bouwen en puzzelen tot de vertrouwde gezelschapsspellen en het speels inoefenen van rekenen en taal ... Speel-o-theek De Wip is gevestigd boven het voormalig postgebouw in Heist in de De Vrièrestraat 26. Men kan er terecht elke maandag, woensdag en zaterdagmorgen terecht voor het ontlenen van speelmateriaal, en ook elke eerste woensdagnamiddag van de maand buiten de schoolvakanties.


Contactgegevens: tel. 050 53 97 45, gsm 0497 57 73 39, e-mail speelotheek@skynet.be

Moerkerkenaars willen Dorpsplein

In Moerkerke wordt het voormalige gemeentehuis afgebroken. Op het terrein dat vrijkomt zal de sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo twee symmetrische woonblokken met elk vier sociale huurwoningen realiseren. De bouwwerken starten na het zomerverlof. Het gaat om een investering van 1,2 miljoen euro. De inwoners van Moerkerke begrijpen echter niet waarom het stadsbestuur van Damme weigerde op de plaats van het vroegere gemeentehuis een dorpsplein te realiseren. Dat zou namelijk ruimte bieden voor het organiseren van allerlei festiviteiten.

Scapa Sports zoekt modellen voor hun sportieve kleding

Tijdens Beach Polo evenement in Knokke-Heist gaat Scapa Sports op zoek naar een nieuw uithangbord voor hun sportieve kledinglijn. Dat gebeurt op maandag 24 mei. De speurtocht naar nieuwe modellen ingezet op het strand voor het casino. Meisjes en jongens tussen 14 en 22 jaar kunnen zich die dag vanaf 12 uur aanmelden. Een professionele jury met onder andere modeontwerper Walter Van Beirendonck en Marc Dochez van het modellenbureau Dominique Models zullen de kandidaten op hun talenten testen. Iedere kandidaat wordt bovendien door een professionele fotograaf op de gevoelige plaat vastgelegd. Uiteindelijk worden één meisje en één jongen geselecteerd om diezelfde middag nog mee te lopen in de Scapa Sports Fashion Show. Scapa Sports organiseert een tournee doorheen heel Vlaanderen en Brussel om publiciteit voor deze casting te maken.

Meer weten over Activiteiten in en rond Knokke-Heist?

Klik Hier.

Nan Goldin op Fotofestival Knokke-Heist

Op woensdag 12 mei komt de Amerikaanse fotografe Nan Goldin naar het Fotofestival in Knokke-Heist. Goldin geldt als één van de meest vooraanstaande fotografes van de laatste twee decennia. Ze registreert haar omgeving en biedt de kijker een blik op de marges van de samenleving. Tijdens een lezing in de badstad zal Nan Goldin meer uitleg geven bij het werk waarmee ze wereldberoemd werd: “The Ballad of Sexual Dependency”. Dat is een verzameling van foto's die Goldin nam in New York in de jaren '70. Het waren foto's van haar excentrieke vrienden, die veelal werden genomen in grauwe appartementen. Het gaat om rauwe foto's gevuld met seks, drugs, wapens en whisky, ... maar ook met affectie. Op dezelfde woensdag komen ook directeuren van verschillende musea voor fotografie naar Knokke-Heist voor diverse lezingen. Kortom: 12 mei wordt een hoogdag voor elke lefhebber van fotografie.


De lezing van Nan Goldin start om 20 uur in CC Scharpoord. Het symposium vindt plaats in de namiddag in Beverly Screens (Kongostraat 2).
Meer info kun je vinden op www.fotofestival.be. Inschrijven kan via cc.ticket@knokke-heist.be

27.4.10

Ook in Knokke-Heist wordt voor de Oranjes gevlagd

Onze noorderburen bereiden zich momenteel voor op de viering van Koninginnedag op vrijdag 30 april. Dat is trouwens ook in Knokke-Heist het geval. De Technisch Uitvoerende Diensten zorgen er namelijk voor dat tegen het einde van de week een 80-tal Nederlandse vlaggen straten en pleinen sieren in de badstad. Tijdens het verlengde meiweekend worden trouwens heel wat Nederlandse bezoekers in Knokke-Heist verwacht. In 2008 bezocht Koningin Beatrix nog onze buurgemeente Sluis. Dit keer staat onder meer Middelburg op het programma.

Programma Koninginnedag in Oostburg (Sluis)

Jan Schepens is peter van de musicalversie van ‘Het Uur Nul’

In Knokke-Heist heeft musicalartiest Jan Schepens het peterschap aanvaard van “Het Uur Nul”. Dat is de derde musical van MiLo Productions, een jongerentheatergroep van het Cultuurcentrum in de badstad. In de loop van de repetities zal Schepens aan de hand van workshops de jonge musical-adepten bijstaan. Iedereen is in z’n sas met deze samenwerking. De cast van 23 talentvolle jongeren hoopt het bekende jeugdboek van Dirk Bracke tot leven te laten komen en van de musical versie van ‘Het Uur Nul’ een knaller van formaat te maken. De musical brengt het verhaal van Ben, een 16-jarige jongen die een eigenzinnig tienerleven leidt. Hij lummelt wat rond na school met zijn vrienden, rookt af en toe een joint en wordt verliefd op de 14-jarige Diana, met wie hij een passionele relatie begint. Tot Ben te horen krijgt dat hij seropositief is. Zijn wereld wankelt ... Met de moed der wanhoop klampt Ben zich aan het leven vast ... Het resultaat van een intensief repetitiejaar zal te bewonderen zijn op 17, 18 en 19 september in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Spectaculaire botsing tussen trein en vrachtwagen in Zeebrugge

Dinsdagavond even voor 17u heeft zich in Zeebrugge een spectaculair ongeval voorgedaan. Bij de overweg voor de goederentrein over de Isabellalaan is een treinstel in botsing gekomen met een vrachtwagen van het internationale vervoersbedrijf IDP. De trein kwam uit de richting Zeebrugge station en reed naar de Zweedse Kaai. De waarschuwingssignalen bij de overweg werkten normaal. Mogelijk is de vrachtwagenchauffeur verblind geweest door de zon. Een ambulance uit Knokke en brandweerwagens waren snel ter plaatse. De machinist van de locomotief werd licht gewond en de begeleidende seingever werd met vrij ernstig letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De vrachtwagenbestuurder bleef ongedeerd. De locomotief werd zwaar beschadigd en moest met een andere worden weggesleept. De zwaar gehavende trekker met oplegger werd getakeld. De oplegger was geladen met de eerste Nieuw-Zeelandse kiwi's van het seizoen, die dinsdagmorgen door de 'Lady Rosebay' in de haven waren aangevoerd. Het ongeval veroorzaakte heel wat verkeershinder in de avondspits. Gedurende meer dan twee uur moesten leden van de Scheepvaartpolitie het verkeer omleiden.

Knokke-Heist, Blankenberge en Oostende liggen in Wallonië...

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) heeft van aardrijkskunde en burenkennis blijkbaar geen kaas gegeten. In het nieuws over BHV werd middels een kaartje aan onze noorderburen wijsgemaakt dat de hele Belgische kust in Wallonië ligt. Je ergert je er HIER meer over.

Zondagdienst bij de gemeente in Knokke-Heist op 1 mei

Zaterdag 1 mei is het Feest van de Arbeid. Dat betekent dat in Knokke-Heist alle gemeentelijke diensten die normaal op zaterdag open zijn, die dag sluiten. Gemeentelijke diensten die normaal op zondag wel werken zijn, zijn op 1 mei wèl open.

Duitse toneel-, film en synchroonacteur Oliver Grimm breekt Knokke af in Die Presse

Je leest er hier meer over: "In Knokke geht die Sonne unter"

Schoolfeest naar de tijd van toen in Knokke

De school in de Jef Mennekenslaan in Knokke heeft net een schoolfeest achter de rug met als thema ‘Back in time’. Twee leerkrachten flitsten via de tijdstunnel terug naar de jaren toen de ouders even jong waren als hun kinderen nu. Tijdens de optredens passeerden heel wat bekende gebeurtenissen en figuren de revue. Zo kwam tante Terry even terug, kreeg men een uitzending van ‘Top Pops’ met Ad Visser te zien en kwamen films zoals ‘Top Gun’ en ‘Fame’ weer tot leven. Daarnaast waren Calimero, de Smurfen, Plons en Kinderen voor kinderen van de partij. Verder keerden ook Elvis, James Bond, Fonsy van ‘Happy days’ en Bob Marley even terug op het podium. Naast dit alles kon iedereen nog meegenieten van volksspelen en een fotozoektocht waar leerkrachten op afgebeeld stonden tijdens hun lagere schooltijd.

Voormalig bedrijf failliet verklaard

In Brugge heeft de rechtbank van koophandel de bvba Momentum Investments failliet verklaard. Die bvba had geruime tijd geleden haar maatschappelijke zetel in de Dumortierlaan in Knokke en was gespecialiseerd in handel in tweedehandsvoertuigen. Advocaat Kristof Van Den Heuvel uit Westkapelle werd aangesteld als curator.

Beachvolleybalkampioenschap Knokke-Heist

Surfers' Paradise organiseert op donderdag 13 mei voor alle inwoners van de badstad de tweede editie van het beachvolleballkampioenschap Knokke-Heist. Het is ondertussen 20 jaar geleden dat 2 leden van de surfclub een nieuw soort volleyball-spel mee naar België brachten vanuit Californië. Meteen was ook bij ons strandvolleybal geboren. In 1993 leidde dat tot de eerste editie van de Belgische Kampioenschappen beachvolleyball, waarop alle Belgische topspelers present waren. De discipline is ondertussen uitgegroeid tot een Olympische Sport en de Belgische finale Beachvolleybal krijgt jaarlijks z’n beslag op het strand bij het Casino Knokke. Op 13 mei komt voor de tweede keer de gewone sportieveling uit de badstad aan bod met het plaatselijk beachvolleybalkampioenschap van Surfers’ Paradise. Er wordt gespeeld in poules, in teams van 2 personen, in de categorie heren, dames of junior meisjes en jongens -16 jaar. Voorwaarde is wel dat beide spelers/speelsters woonachtig zijn in Knokke-Heist.


Inschrijvingen voor 10 mei en uitsluitend via de website (online inschrijvingsformulier kan u hier invullen)

Fluxys wil bijkomende pijplijn

Aardgastransporteur Fluxys plant de aanleg van een hogedrukleiding tussen de bestaande LNG-opslaginstallaties van het bedrijf in de Zeebrugse achterhaven en een nieuw te bouwen menginstallatie in het bestaande Fluxysstation in Dudzele. De leiding zal lopen via het grondgebied van Knokke-Heist, Zeebrugge en Damme. Het hoogcalorisch aardgas zal via de menginstallatie geschikt worden gemaakt voor verder transport naar het binnenland. Daartoe zal stikstof via de nieuwe leiding uit Zeebrugge worden getransporteerd naar de geplande menginstallatie in Dudzele. De nieuw aan te leggen pijpleiding op het grondgebied van de gemeente zal parallel lopen met de al bestaande leidingen langs de Vaartdijk. De eigenaars, huurders of beheerders van de betrokken percelen worden hiervoor per aangetekend schrijven verwittigd.


Het aanvraagdossier van Fluxys ligt ter inzage van de bevolking bij de dienst Milieu - Natuur tot en met vrijdag 21 mei. Bezwaren en bemerkingen kunnen mondeling en schriftelijk meegedeeld worden aan het college van burgemeester en schepenen.

50ste actie van het Rode Kruis

Nu donderdag 29 april wordt het startschot gegeven voor de 50ste 14-daagse stickeractie van het Rode Kruis. De plaatselijke afdeling zal ‘s avonds in het stadhuis van Heist het allereerste exemplaar aanbieden aan burgemeester Lippens. De sticker met figuurtjes van Toy Story is dit jaar ontworpen in de Disney Pixar tekenstudio’s in de Verenigde Staten. Toy Story 3 is een film die momenteel furore maakt. De zelfklever wordt voor het eerst in 3D weergegeven en kost 5 euro. Aan de Rode Kruissticker is ook een tombola verbonden waarmee men allerlei prijzen kan winnen. De opbrengst gaat integraal naar de werking van het Rode Kruis. Een en ander gebeurt met medewerking van de lokale omroep Radio Paradijs.

Oud Sluis in top-20 van de wereld

Restaurant Oud Sluis in onze buurgemeente hoort bij de beste 20 restaurants ter wereld. Dat blijkt uit de prestigieuze lijst gesponsord door het Italiaanse frisdrankenbedrijf San Pellegrino die maandag is gepresenteerd. Op de lijst, die is samengesteld na onderzoek onder chefs, journalisten en kenners, staat het Sluise eethuis van Sergio Herman op de 19e plaats. Opvallend is dat het Spaanse ‘El Bulli’ niet meer op nummer 1 staat. Die plaats is na vier jaar overgenomen door 'Restaurant Noma' in Kopenhagen.

Geen roltrap voor station van Heist

De NMBS gaat voorlopig niet in op het voorstel van de gemeente voor het installeren van een roltrap bij het station van Heist. Het spoor wil eerst de plannen afwachten voor een volledig nieuwe stationsomgeving. Wel zegt de vervoersmaatschappij dat dringende herstellingen spoedig zullen worden uitgevoerd aan de steile buitentrap van het station. Ondertussen blijft het nemen van de trein in Heist een moeilijke of onmogelijk opgave, voor voor wie niet goed te been is.

26.4.10

Samenwerking tussen Zeebrugge en Nederlands Limburg

De haven van Zeebrugge en het logistieke platform van Venlo hebben een verregaande samenwerking aangekondigd. De twee partners willen naar eigen zeggen hun complementariteit uitspelen om op die manier een duurzame Oost-West-corridor in het leven te roepen. Venlo vormt het derde belangrijkste logistieke platform van Nederland en is vooral gericht op Duitsland en Oost-Europa. Onze kusthaven is daarentegen sterk gericht op Frankrijk en Engeland. De samenwerking zou in eerste plaats gericht zijn op de landbouwsector in Nederland en West-Vlaanderen. Vooral de diepvriessector en de voedingsindustrie zouden van het samenwerkingsverband moeten kunnen profiteren. Op termijn zouden echter ook andere sectoren hun voordeel moeten kunnen halen uit het gemeenschappelijke aanbod.

Supercup basketbal op 25 september in De Stormmeeuw

Om de Supercup basketbal wordt op 25 september gestreden in sporthal De Stormmeeuw in Knokke. Bekerwinnaar Oostende neemt het dan op tegen de Belgische kampioen. Als de Oostendenaars dit seizoen ook kampioen worden dan zal Charleroi, de verliezende finalist van de Beker van België, als opponent fungeren.

EU wil dat illegale subsidies worden teruggevorderd van Oostendse vismijn

De Europese Commissie eist dat bij de Oostendse vismijn binnen de vier maanden alle onrechtmatige subsidies worden teruggevorderd. De privatisering van de vismijn betekent immers niet dat het probleem van die oude 'illegale' staatssteun verdwenen is, zo staat in een negatieve beslissing die de EU-Commissie dinsdag goedkeurt. Dat schrijft de krant De Tijd. De Europese beslissing is een gevolg van een klacht van de Zeebrugse Visveiling in 2006. Ironisch genoeg praten beide Vlaamse vismijnen intussen over een fusie. De ZV, die in privéhanden is, onderhandelt daarover met het Vlaams Gewest.

Nationaal Visserijmuseum zoekt conservator

Het gemeentebestuur van Koksijde werft momenteel een conservator aan voor het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. De conservator (m/v) zal instaan voor de beleidsvoorbereiding en algemene leiding van het recent totaal gerenoveerde museum. Hij/zij is verantwoordelijk voor de collectiewerving, -bewaring, -bestudering en -ontsluiting en neemt initiatieven met betrekking tot de programmatie en het vergroten van het publieksbereik. De kandidaturen kunnen ingediend worden tot en met 10 mei. Je vindt de volledige vacature op koksijde.be.

Week van de Zee van Sangatte tot Knokke-Heist

Je leest er vandaag meer over in 'La Voix du Nord'.

Weer Scapa Beach Polo op het nat zand in Knokke-Heist

Het Scapa Sports Beach Polo evenement wordt volgende maand opnieuw gehouden op het strand van Knokke-Heist. Het is één van 's werelds enige polotornooien op zand. Deze 12de editie is opnieuw een gratis publieksspektakel. Tijdens het 3-daagse gebeuren worden zo’n 15.000 toeschouwers verwacht. De bezieler van dit evenement is Michael Redding. Deze in Knokke geboren telg uit de familie van de Scapa-stichters is van de beste polospelers in ons land. Met het internationale Scapa Sports Polo Team neemt hij deel aan alle grote wereldtornooien. In Knokke-Heist strijden van zaterdag 22 tot maandag 24 mei 6 internationale teams om de Beach Polo Cup. Dat gebeurt op een zandterrein van 200 meter bij 100 meter. Elke ploeg bestaat uit 3 ruiters en per wedstrijd worden per ploeg maar liefst 12 paarden ingezet. Nieuw op het programma is de Ladies Race: de dames mogen elke dag het poloveld op voor een loopwedstrijd.

Pijplijn-gas meer in trek dan tanker-LNG in Zeebrugge

Volgens de zakenzender Bloomberg ligt de aanvoer van vloeibaar gas per LNG schip in Zeebrugge in de loop van de maand 21 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft volgens deze Amerikaanse nieuwsomroep niet enkel te maken met de stijgende temperaturen na een lange koude winter. Een en ander wijst er volgens Bloomberg op, dat de aanvoer van gas uit Rusland en Noorwegen in Zeebrugge beter in de markt ligt. Het blijkt dat het pijplijngas dat in onze kusthaven wordt aangeleverd meer prijsflexibiliteit vertoont om het hoofd te bieden aan de normaal goedkopere LNG van de gasschepen. Eenzelfde trend wordt ook elders in de wereld waargenomen. Bij Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten liggen momenteel dan ook 20 LNG-tankers werkloos te wachten op een lading.

25.4.10

Winst alom voor de Knokke-Heistse voetbalploegen

In het zondagvoetbal wonnen alle Knokke-Heistse ploegen hun wedstrijden. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke thuis het elftal van Blankenberge met 1-0. In het klassement staat Knokke in 5de positie met 53 punten. In Derde Provinciale B moest Wenduine op eigen terrein met liefst 1-5 de duimen leggen tegen FC Heist. De Haan moest met 0-1 het onderspit delven tegen VVWestkapelle. In de rangschikking blijft VVW met 64 punten ongenaakbaar op de leidersplaats. Heist staat op 8 met 46 punten. In Vierde Provinciale B kreeg Zeebrugge Zeehaven op het eigen Westhinderterrein tegen Moerkerke een 0-5 nederlaag te verwerken. Moerkerke staat 6de met 37 punten en Zeebrugge is voorlaatste in het klassement met 18 punten.

Groot aanbod Natuurpuntwandelingen tijdens het meiweekend

Tijdens het vakantieweekend van 1 en 2 mei pakt Natuurpunt Knokke-Heist uit met een aantal geleide wandelingen die de vele natuurwaarden in de badstad onder de aandacht moeten brengen. Het gevarieerde aanbod omvat ondermeer een strandexcursie in 'De Baai van Heist', een wandeling in het Bosje van Heist en in de Zwinduinen. In het kader van de ‘Week van de Zee’ zijn de natuurwandelingen trouwens ook gratis voor niet-leden van de vereniging.

Meer over de eerstvolgende Natuurpuntwandelingen lees je bij Activiteiten Knokke-Heist.

80 Jaar De Tokke in Knokke

In Knokke bestaat ‘De Tokke’ 80 jaar. Dat wordt door de grootste jeugdbeweging in de badstad op gepaste wijze gevierd op zaterdag 15 mei. De dag start met een stevig ontbijt, gevolgd door een fotozoektocht en een fietstocht. Daarbij kan men zich volledig uitleven met graffiti, klimmen, klauteren, sluipen... Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook een feestje en daar zal niemand minder dan de Ketnetband voor zorgen. Vanaf 17 uur geven zij een schitterend optreden. Wie wil, kan de dag afsluiten met een barbecue en kampvuur op het sportstrand voor het Rubensplein.


Wie zich wil inschrijven en meevieren met 80 jaar KSJ kan dat doen op http://80jaar.ksjknokke.be/.
Daar vind je ook het volledige programma en alle praktische informatie.

Zeebrugge Raid herdacht

Na Merseyside en Dover werd in het weekend ook in onze kusthaven de Britse Raid van 23 april 1918 herdacht. Zaterdag was er een militaire plechtigheid op de zeedijk. Na een dienst op de Môle en een herdenking op het militaire kerkhof in Zeebrugge dorp volgde zondag de bloemenhulde bij het monument op de Admiraal Keyesplaats. Daarbij wordt traditioneel slechts één poppykrans gelegd. Dat gebeurde door Luitenant Generaal Sir Robert Fulton KBE, voormalig gouverneur van Gibraltar en huidig president van de Royal Marines Reserves (City of London Branch). Het geheel werd opgeluisterd door een delegatie van de Royal marines en de Koninklijke Scoutsharmonie uit Brugge. Bij het groeten van de vlaggen werden achtereenvolgens de Vlaamse Leeuw, God Save the Queen en de Brabançonne gespeeld. Verder aanwezig waren de Britse Militaire Attaché Captain Peter Lambourn, Brigadier Van De Horst, Burgemeester van Dover Mrs. Susan Jones, Mr Dave Prodger, de chargé d'affaires namens de Britse Ambassadeur in Brussel, Burgemeester Patrick Moenaert, Kolonel Vlieger Rudy Theys, Militair Commandant van de Provincie West-Vlaanderen en Commandant De Griek van het Marinecomponent Zeebrugge.


Eccentric in mei weer in Knokke-Heist

In een tentencomplex wordt volgende maand op het strand ter hoogte van het Casino Knokke de exclusieve beurs Eccentric gehouden. Van woensdag 12 tot maandag 17 mei zullen internationale exposanten er voor de achtste keer hun spectaculaire waaier van luxe producten- en diensten tentoonstellen. Heel even kan men er zich dan op een tropisch eiland wanen met fonkelende diamanten, mode, tafelsierkunst, architectuur en vastgoed. De filosofie van de Eccentric organisatie is dat “exclusiviteit, luxe en sfeer een must zijn in het dagelijks leven”.