25.7.09

Informatiepaneel bij Baai van Heist officieel in gebruik gesteld

Bij het natuurreservaat van de Baai van Heist werd zaterdag een informatiepaneel onhuld. Het paneel bevat een kaart van de Noordzee, foto's van de beschermde diersoorten en korte educatieve teksten. Naar aanleiding van de in gebruik stelling van het informatiepaneel heeft federaal staatssecretaris voor Mobiliteit en Noordzeebeleid, Etienne Schouppe, gezegd dat de regering de beleidsplannen voor mariene gebieden heeft goedgekeurd. Die nieuwe plannen waren nodig omdat allerlei economische activiteiten en nieuwe vormen van recreatie gevolgen hebben voor het mariene milieu. Dat gaat van de bouw van windmolenparken in zee, aquacultuur, zand- en grindwinning tot de activiteiten van hengelaars en watersporters.

Jonge landgenoot moet rijbewijs afgeven na avondje uit in Cadzand

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de Nederlandse politie vlak over de grens een landgenoot dronken achter het stuur aangetroffen. Omstreeks 04.00 uur zaterdag morgen werd een 20-jarige Belg gecontroleerd op Boulevard de Wielingen in Cadzand-Bad. De jongeman had teveel alcohol op en moest onmiddellijk z’n rijbewijs inleveren.

De voorbije weken raakten op het strand in Knokke-Heist weinig kinderen hun ouders kwijt

In de 10 badplaatsen samen zijn in de eerste helft van juli op het strand 264 kinderen verloren gelopen. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. De meeste kinderen werden binnen de tien minuten teruggevonden. In Knokke-Heist telde men slechts 11 verloren kinderen. In Zeebrugge waren dat er 17. De strandoriëntatiepalen blijken in de badstad goede diensten te bewijzen. Gekoppeld aan een overeenkomstig armbandje vinden de meeste kinderen op het strand de weg terug naar hun ouders. In totaal werden 375.000 armbandjes aangemaakt voor deze zomer. Jeugdbewegingen uit het binnenland reserveren de bandjes vaak al op voorhand. Vanaf volgend jaar komt er een speciale campagne en een website voor die doelgroep.

24.7.09

Veel deelnemers voor zomerse Strandloop in Knokke-Heist

Vrijdagavond werd door het Stedelijk Sportcentrum in de badstad de traditionele zomerse GB strandloop gehouden. De 1.166 deelnemers namen hun start in Knokke en hadden naar keus 5 of 10 km lopen voor de boeg langs de laagwaterlijn. Op de 10km Heren ging de overwinning afgescheiden naar Davy Stiepelaere uit Varsenare in een tijd van 37.11. De eerste Knokke-Heistenaar was Yves Depoorter die 4 minuten later beslag legde op de 9de plaats. De 10km voor Dames werd in de wacht gesleept door Anne-Marie Danneels uit de badstad. Haar tijd : 41.56. Bart Maene uit Sijsele zette de 5 km op zijn naam. Bij de Dames was over die afstand de overwinning voor de Zwevegemse Valerie Steen. De strandloop was meteen ook het 6de luikje van het sportstimuleringsproject "Knokke-Heist, een zee van sport", en de 5e wedstrijd binnen het Loopcriterium van de Kust.


Meer uitslagen vind je in ORO NieuwsMAGAZINE.

Watersporters kunnen genieten van een Stand Up Peddleboarding Clinic in Knokke-Heist

Twee jaar geleden introduceerde Surfers Paradise het Stand Up peddleboarden (of “suppen”) in de Belgische surf- en watersportwereld. Er werden toen boards uit Hawaii overgevlogen. Om de discipline extra onder de aandacht te brengen zal sup-specialiste Anne-Marie Reichman op zondag 9 augustus een Sup-clinic geven in Knokke-Heist, gratis voor alle sup-kandidaten. Door middel van een stukje theorie wordt uitgelegd hoe het “suppen” in zijn werk gaat en daarna kan het in de praktijk gebracht worden op het water. Het “suppen” wordt trouwens steeds populairder. Begrijpelijk als men weet dat men niet echt de zee nodig heeft om te “suppen”. Men kan het doen op elk kanaal, plas of binnenwater. Vorige week werden in Hamburg de eerste wereldkampioenschappen georganiseerd. De gebruikte boards zijn dan speciaal voorzien om lange afstanden op plat water af te leggen. Op zee worden kortere boards gebruikt waarmee men naar buiten peddelt om dan op een golf terug te surfen. In september is in Nederland zelfs een 11 stedentocht voor Sup-surfers geprogrammeerd. Knokke-Heistenaar Frank Vanleenhove zal eraan deelnemen. Het ligt namelijk in de bedoeling om daar ervaring op te doen om mogelijk ook hier een sup-wedstrijd te organiseren op de Damse Vaart.

Praktische info ivm 'suppen' bij Activiteiten.

Vissersvaartuig vist kanon van ‘t Vliegent Hert op in de aanloop naar de Scheldemonding

Zo’n 25 km pal voor de kust van Knokke-Heist heeft een Nederlands vissersvaartuig een kanon opgevist van ’t Vliegent Hert. De Yerseke 138 kreeg het historische kanon in de netten tijdens de visserij vlakbij de Akkaertbank net buiten de Scheldemonding. Het Vliegent Hert behoorde toe aan de Verenigde Oostindische Compagnie en is in februari 1735 vergaan na het raken van een zandbank tijdens een zware noordoosterstorm. Aan boord 167 bemanningsleden, 83 soldaten, zes passagiers en een lading hout, bouwstenen, ijzer, kruit en drie kisten met gouden en zilveren munten. Het vaartuig was vergezeld van de Anna Catharina, die eveneens verging.

Vastgoedcrisis knaagt aan fundament familie Lippens

Dat schrijven het NRC Handelsblad en De Standaard. Je leest er HIER meer over.

Onbekenden hebben in Cadzand met een luchtbuks op een toerist geschoten

Volgens de politie is vrijdagavond langs de Zwartepolderweg in Cadzand door onbekenden op een 27-jarige toerist uit de provincie Utrecht geschoten met een luchtbuks. De man liep rond 22.15 uur buiten en hoorde schietgeluiden. Hij ging kijken en zag op een parkeerplaats een auto staan met daarin drie mannen. Toen het slachtoffer die kant opliep, richtte één van de inzittenden de buks in zijn richting. Het slachtoffer hoorde dat er één keer werd geschoten en hoorde 'iets' voorbij zoeven. De auto reed vervolgens met hoge snelheid weg richting Groede.

Schilderwerk aan sluisbrug 4 zal verkeer van en naar Knokke-Heist straks weer in het honderd doen lopen.

Onderhoudsschilderwerk aan de meest zeewaartse sluisbrug van de Vandammesluis start op maandag 10 augustus. Op dat moment begint 10 maanden van gigantische overlast voor het verkeer van en naar Knokke-Heist. Oorspronkelijk zou de klus tegen de Krokus van volgend jaar geklaard zijn. Nu heeft de aannemer het over eind juni! Het wegverkeer en tramverkeer zal in die periode over de nevenliggende brug geleid worden. Daar zal het verkeer in beide rijrichtingen verlopen. Vooral bij het passeren van de tram en bij het ophalen van de landwaartse bruggen zal dit tot veelvuldige verkeersinfarcten leiden. Het herschilderen van de vorige sluisbrug heeft liefst 15 maanden geduurd! Weggebruikers moesten toen soms drie kwartier in de file staan. Ze waren vaak genoodzaakt via Herdersbrug of zelfs Brugge om te rijden. De slechte ontsluiting van Zeebrugge in oostelijke richting is een direct gevolg van het feit dat begin de jaren 80 gekozen werd voor de bouw van vier probleembruggen in plaats van een tunnel onder de nieuwe Vandammesluis.

De Jumpers organiseren de 5de grote Ploegentijdrit in Ramskapelle

Op zaterdag 8 augustus organiseert wielerclub De Jumpers de “5de Grote Prijs Knokse Bandencentrale-Le Boudin Sauvage”. Deze ploegentijdrit met teams van 4 personen staat open voor alle inwoners van Damme en Knokke-Heist. En ook voor mensen die aangesloten zijn bij een erkende wielervereniging in die gemeenten. De wedstrijd beloopt 10,4 km over twee plaatselijke ronden. Vorig jaar hadden liefst 51 ploegen zich ingeschreven, waaronder 6 damesteams.


Inschrijven kan tot en met 31 juli via de website www.knoksebandencentrale.be (rubriek sponsoring en dan doorklikken naar inschrijving) en door overschrijving van 25 EUR op nr. 380-0170682-33 met vermelding van naam en adres.

Handelaars in Knokke-Heist worden opgeroepen om deel te nemen aan de Shopping Nocturne

Anne Vervarcke, voorzitter van de Raad voor Lokale Economie, heeft de handelaars in Knokke-Heist opgeroepen om volgende maand massaal deel te nemen aan de Shopping Nocturne. Het evenement, dat voor de derde keer gehouden wordt, kan volgens haar een van de hoogtepunten worden van de shoppingzomer in de badstad. De bedoeling is dat zoveel mogelijk winkels op vrijdag 21 augustus hun deuren openhouden tot 22u ’s avonds. De oproep geldt vooral de handelszaken op de weg van het station van Knokke tot aan de Wandelaar in Duinbergen. Voor de Shopping Nocturne viel de keuze op een avond van het Vuurwerkfestival waarop Italië aan de beurt is. De bedoeling is om de vuurwerkkijkers wat vroeger naar de gemeente te lokken. De laatavondshopping op 21 augustus maakt trouwens deel uit van een winkelvierdaagse tijdens dewelke heel wat braderieën en feestavondmarkten gehouden worden in de badstad.


In verband met het evenement kunnen handelaars flyers en affiches bestellen bij de dienst Toerisme, op het nummer 050 630 380 of via e-mail op toerisme@knokke-heist.be.

23.7.09

Gevangenen per helikopter ontsnapt in Brugge

Rond 17u zijn donderdag meerdere gevangenen ontsnapt uit de gevangenis van Brugge. Daarbij werd een helikopter gebruikt. Handlangers, een man en een vrouw, hadden bij een privé-firma in Diksmuide een toeristische helikoptervlucht besteld. Vervolgens dwongen ze de piloot naar de gevangenis van Brugge te vliegen. Daar landde het toestel op het binnenplein waar op dat ogenblik de wandeling aan de gang was. Drie gevangen zijn toen in de helikopter gestapt. Een medeplichtige bleef achter in de gevangenis, omdat het toestel te zwaar was om op te stijgen. De helikopter en de piloot werden korte tijd later teruggevonden in Aalter. De criminelen hebben vervolgens een Mercedes gecarjackt en een benzinestation overvallen. Met de ontsnapte gevangen zou het gaan om vier zware criminelen: Mohammed Johry, Kahjary Mulloul, Abdel Had en Ashraf Sekkaki. Volgens procureur Marc Florens hebben ze heel wat op hun kerfstok. De Mechelse Topgangster Sekkaki vormde samen met Majid Kasmi de beruchte AXA-bende die bankfilialen overviel. Hij ontsnapte eerder al uit de gevangenis van Turnhout om nieuwe gewapende overvallen te plegen. Er is een massale zoekactie aan de gang. De gevluchte gevangenen en hun kompanen zouden mogelijk in de richting van de kust zijn weggereden.

Knal! uit Knokke-Heist gaat de grens over met hun allereerste Zwitserse bergkamp

Knal! vzw, het jeugdproject voor jongeren van 6 tot 16 jaar, neemt het jaarlijkse bergkamp over van het Bernardusinstituut in Knokke. De school kon dat na 27 succesvolle jaren niet langer zelf doen. Derhalve organiseert Knal van maandag 27 juli tot vrijdag 7 augustus het bergkamp in Moléson-sur-Gruyères in het Zwitserse kanton Freiburg. 63 jongeren van het eerste en tweede middelbaar van het Bernardusinstituut zullen tijdens dit bergavontuur genieten van creatieve spelactiviteiten en stevige wandeltochten. Daarnaast is er hard geïnvesteerd in kwalitatief spelmateriaal en gezond eten. Bovendien proberen bergkampleiders Michael Muyllaert en Thomas Coolen ook de thuisblijvers te laten meegenieten van de sfeer. Daartoe werd een blogspot ontworpen waar ouders en sympathisanten alle nieuws uit Zwitserland kunnen volgen: http://knalbergkamp.blogspot.com


“Knal! is het afgelopen jaar trouwens enorm gegroeid, onder meer dankzij de ondersteuning van het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Er ontstaan steeds nieuwe creatieve initiatieven! Vanaf september zullen jongeren bijvoorbeeld kunnen genieten van de Concertbus. Deze bus zal het jonge geweld vanuit de badstad naar het concert van hun dromen voeren! Eerst stop van de Concertbus is gepland op 26 september in het Sportpaleis voor Milk!inc.

Meer informatie over activiteiten en bergkamp van Knal!: www.knalvzw.be en telefonisch via Michael Muyllaert: 0476.44.13.15

Duinbergen Clinic op de barricade voor zonnebescherming

In Knokke-Heist waarschuwt de Duinbergen Clinic voor de gevaren van zonnebrand. Met name bij kinderen kan dit zeer schadelijke gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Het blijkt dat 2 peuters op 10 tegen dat ze 1 jaar oud zijn al een zonnebrand hebben doorgemaakt! Volgens de Belgische vereniging voor Dermatologie wordt de totale UV-dosis voor het leven reeds opgeslagen voor men 17 is. Om te tonen hoe het wèl veilig kan deelt Duinbergen Clinic komende donderdagnamiddag bij mooi weer gratis producten uit ter voorkoming van zonnebrand. Ook worden de nodige adviezen gegeven hoe men huidkanker kan helpen voorkomen. Dat gebeurt bij Brunello’s Beach Club aan het Albertstrand. Duinbergen Clinic is de enige door de ISAPS geaccrediteerde privé- kliniek in Europa.

Donderdag 30 juli aanvang 14.30 uur Brunello’s Beach Club

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist de voorbije week kun je HIER meer vernemen.

Grote hinder voor trein- en autoverkeer in Zeebrugge door defecte autotrein

Donderdagmorgen is in de Zeebrugse achterhaven grote verkeershinder ontstaan door een defecte autotrein. De lange trein met honderden exportwagens stond dwars over de Alfred Ronsestraat. Dit had niet alleen gevolgen voor het autoverkeer van en naar de oostelijke haven. Er was meteen ook grote vertraging voor de passagierstrein tussen Brugge en Knokke-Heist. Dat treinstel stond geruime tijd stil op de overweg tussen de twee ronde punten aan het einde van de Alfred Ronsestraat en zorgde aldus voor nog meer verkeershinder. Later zat de trein naar Knokke nog enige tijd geblokkeerd op het spoor in de achterhaven. Later op de ochtend werd het treinverkeer naar Knokke weer genormaliseerd.

Level 42 liet het Kneistivalpubliek dansen in de regen

Woensdagavond beet Barbie Bangkok de spits af op de Kneistivalavond. Deze Belgische Groep met vooral veel mensen uit het Gentse warmden het publiek op met stevige nummers. De massa was uiteraard naar de put van het Heistse Heldenplein afgezakt voor Level 42. Jan Deroose was er andermaal in geslaagd om één van de populairste groepen van wereldformaat uit de jaren 80 naar de badstad te halen. De band bestond uit Mark King , Gary Husband, Nathan King, Sean Freeman, en Mike Lindup, de originele keyboardspeler. Ondanks de regen was de opkomst zeer groot. Het optreden bracht zelfs fans uit Nederland en Groot-Brittannië naar de badstad. Voor iedereen was het meezingen met nummers zoals ‘Hot Water’, ‘Love Games’, ‘Running in the family’, ‘To be with you again’ én ‘Lessons in Love’. Eén song heeft de band niet gebracht, tot spijt van velen. Het ging om ‘It’s over’, een traag nummer uit 1987. Ondanks dat was er volop ambiance. De mensen dansten in de regen. En dié regen viel tijdens de bisnummers met bakken uit de hemel. Maar niemand die zich daar blijkbaar iets van aantrok.

22.7.09

Golfwagentjes aanvulling op voetpatrouilles in Knokke-Heist

Volgens hoofdcommissaris Dirk Van Nuffel vormen de twee nieuwe golfwagentjes een aanvulling op de voetpatrouilles op de zeedijk in Knokke-Heist. Het is het eerste politiekorps in ons land dat met dergelijke wagentjes is uitgerust. “In de Verenigde Staten maakt de politie er wel al gebruik van” aldus de hoofdcommissaris. Maar in België is Knokke-Heist “de trendsetter”. Vooral op de ruim 6km lange zeedijk is het een ideale manier om “meer blauw op straat” bij het publiek goed te doen opvallen. De politie in de badstad kreeg de twee golfwagentjes ter beschikking van het merk Yamaha door bemiddeling van Bourgoo Sport in Knokke, aldus woordvoerder Frederik Torresan.

Heistenaar Benny De Schrooder in Ronde van Saksen

Benny De Schrooder is woensdag gestart in de Ronde van Saksen. Het is meteen de 25ste editie van deze wielerwedstrijd. De 27-jarige Duitser André Greipel (Columbia-HTC) heeft de eerste rit gewonnen. Na een lange ontsnapping van Geert Steurs met de jonge Duitse pistier Philipp Klein eindigde de eerste rit, over 162 kilometer van Dresden naar Markkleeberg, in een massasprint. Greipel hield daarin de Deen Alex Rasmussen en zijn landgenoot Marcus Burghardt achter zich. Heistenaar Benny De Schrooder was met een zestiende plaats de beste Belg.

De skatende jeugd in Knokke-Heist zet zich in voor een beter imago

De voorbije weken heeft het gros van de skatende jeugd in de badstad zich ingezet om een positiever imago te verwerven. Eerst waren door frequent politiebezoek 'storende elementen' opgevist en verwijderd. Daarna sloegen de skaters de handen in elkaar. Anderhalve maand lang ruimden ze alle zwerfvuil op dat werd achtergelaten aan 'hun' skatepark en de buurt. De jongeren werden door het gemeentebestuur ook op het stadhuis uitgenodigd voor een open gesprek. Problemen werden aangekaart en op vraag van de skaters werd ook een favoriet Spinetoestel geplaatst.

Met Sweet Coffee, Stijn en Magnus eindigt Kneistival in schoonheid

Op de slotavond van het 24ste Kneistival staan vrijdag in de put van het Heistse Heldenplein Sweet Coffee op het podium. Daarna is het de beurt aan Stijn. En het festival wordt afgesloten door een feestje met Magnus. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Condenswerken toch uitgevoerd aan de grote zaal van De Stormmeeuw in Knokke

Ondanks herhaald gehakketak in de gemeenteraad over de kostenraming en informatie omtrent de condensbestrijding in sporthal De Stormmeeuw zijn de werken nu toch uitgevoerd. Ook de geplande vernieuwing van de verlichting in de grote zaal kreeg z’n beslag. De werken werden zelfs één week vroeger dan voorzien afgerond. Daardoor kan de zaal ook sneller weer verhuurd worden aan sportverenigingen. De vernieuwing van de verlichting wordt door de sportdienst “ronduit spectaculair” genoemd. Een en ander zal het spelcomfort van de gebruikers gevoelig verhogen.

Zaterdag 90's Party op het Evenementenstrand

Je leest er alles over bij Activiteiten.

Een vijfde minder jobstudenten aan de slag aan de kust

Van Knokke-Heist tot De Panne noteerde Uitzendingbureau Randstad een vijfde minder tewerkgestelde jobstudenten. De cijfers slaan op de eerste helft van juli. In het binnenland is de terugval nog iets groter. Om te besparen zetten heel wat winkels, horeca en ook sommige badkarhouders minder jobstudenten in. De verwachting is dat de trend zich ook de rest van de zomer zal doorzetten. In ons land werken negen op tien studenten tijdens de schoolvakanties of tijdens de weekends. Uit het jaarlijks onderzoek van Randstad bleek eerder al dat één op vijf studenten zonder arbeidscontract aan de slag is.

In Knokke-Heist zijn mosselen weer populair.

Omdat de mossselen in de meeste viswinkels en supermarkten een stuk goedkoper zijn dan vorig jaar, zet de burger in Knokke-Heist ze de laatste dagen steeds vaker op het menu. De lagere prijs heeft te maken met het feit dat de mosselen op de veiling in Yerseke zo’n 30 tot 40 procent goedkoper worden afgeklokt dan in 2008. De mosselhandel in Yerseke hoopt een stuk van de verloren markt terug te winnen dankzij de lagere prijzen.


Aansluitingsovereenkomst getekend tussen Eldepasco en Elia voor aanleveren windturbinestroom in Zeebrugge

Het consortium Eldepasco heeft een aansluitingsovereenkomst getekend met Elia, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet. Het geproduceerde vermogen van het toekomstige windturbinepark op de Noordzee zal rechtstreeks geïnjecteerd worden op het bestaande hoogspanningsnet. Daartoe komt het aansluitingspunt in het bestaande station van Elia in de Blondeellaan in Zeebrugge. Daar zal de hoogspanningskabel van 150kV toekomen die de geproduceerde stroom van het windturbinepark aan land brengt. Het geproduceerde vermogen komt overeen met het jaarlijkse verbruik van meer dan 200.000 gezinnen. Het windturbinepark Eldepasco komt op de zogenaamde "Bank Zonder Naam", op 37 kilometer voor onze kust. De voorbereidende werken aan land gaan volgend jaar van start en de bouwactiviteiten op zee in 2011. Het windpark Eldepasco zou operationeel zijn vanaf eind 2012.

Man bedreigt vrouwen en meisjes in Cadzand en Nieuwvliet

In Cadzand werden zondag 20 juli 2 jonge vrouwen van 19 en 21 jaar tussen 22.30 uur en 23.00 uur door een Engels sprekende man bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De jonge vrouwen zijn hard beginnen gillen en zijn weggelopen. Eerder had de man ook in Nieuwvliet twee jonge meisjes bedreigd. Het signalement van de man luidt als volgt: "Blanke huidskleur, 25 a 30 jaar oud, donkerblond haar, aan de zijkant kort, smal postuur, smal gezicht. De man was gekleed in een lange wijde broek, donkere lange jas en hij sprak de meisjes en vrouwen aan in het Engels". De Politie Zeeland verzoekt getuigen en een ieder die meer weet over deze man zich te melden bij een politiebureau.

De Compagnie Het Zoute wil investeren vlak over de grens in Cadzand-Bad

Het vastgoedbedrijf van de familie Lippens overweegt om van Cadzand-Bad het Knokke van Zeeland te helpen maken. De Sluise Wethouder Maria le Roy zegt verheugd te zijn over het joint venture dat de Compagnie Het Zoute heeft afgesloten met projectontwikkelaar Van der Poel uit Terneuzen. Deze laatste zocht een sterke partner om de bouw van een appartementencomplex op het Duinhof-Zuid in Cadzand-Bad “los te trekken”. Het gaat om de realisatie van 130 appartementen en een investering van mogelijk 30 miljoen euro. De constructie gebeurt op de bestaande parking en het terrein van de midget-golf in Cadzand-Bad. Het appartementencomplex is voorzien van een parkeergarage. Het project bestaat uit 5 verschillende blokken met een grote variatie in de grootte van de appartementen. De plannen van Compagnie Het Zoute sluiten in alle geval nauw aan “bij het beeldkwaliteitsplan van de badplaats”, aldus le Roy. Dat betekent bouwen in Normandische stijl, zoals die te vinden is in Franse badplaatsen als Honfleur en Trouville. De gemeente Sluis begint een versnelde procedure zodat de bouw uiterlijk in het voorjaar van 2010 kan van start gaan.

21.7.09

Plots onweer met hevige wind doet Queen Mary 2 van de meertouwen slaan

In de late namiddag heeft een onweer met flinke hagelstenen dinsdag plots een domper gezet op een gezellige nationale feestdag. Door een hevige windstoot knakten in Zeebrugge de voorste meertouwen van de Queen Mary 2. Hierdoor kwam het schip dwars aan de kade te liggen. De trossen aan de achterzijde hielden stand. Twee sleepboten van de Unie van Reddings- en Sleepdiensten (URS) die net kwam aangevaren, hebben het 345m lange schip opnieuw tegen de kade geduwd. Er wordt nog onderzocht of het schip ergens schade heeft opgelopen. In Knokke-Heist repten badgasten en wandelaars zich naar veiliger oorden. De vele honderden kijklustigen die in Zeebrugge ’s werelds grootste oceaanreus waren komen bekijken werden door het plotse noodweer weer naar hun wagens gejaagd. Naar schatting zijn dinsdag een paar duizend geïnteresseerden naar de Zeebrugse voorhaven getrokken om foto’s te nemen van de Queen Mary 2. Op sommige momenten ontstond daardoor verkeershinder bij de zeewaartse sluisbruggen. Het grote luxecruiseschip is in Zeebrugge uiteindelijk om 21.59u afgevaren, een vertraging van bijna 4 uur dus. Toch is de Queen Mary 2 woensdagmorgen nog min of meer op tijd in Rotterdam aangekomen.

Meer info over het bezoek van de QM2 vind je HIER.

Donderdagavond tijd voor de voorlaatste gerechten op het Kneistival

In de put van het Heldenplein in Heist is het donderdag alweer, de voorlaatste avond van het eigenlijke Kneistival. Talent van eigen bodem op het podium. Alhoewel er een internationaal tintje aan zit. Sioen laat zich immers begeleiden door enkele musici en zangeressen uit het Zuid-Afrikaanse township Soweto. Daarna maakt Tom Helsen z’n opwachting voor het Knokke-Heistse publiek. Tom nam in 1996 deel aan Humo’s Rockrally en sprokkelde op relatief korte tijd heel wat aardig materiaal bij elkaar. De eerste single, “Sun in her Eyes”, werd zowaar een monsterhit, die hem als enige Belg op het podium van TW-Classic bracht. Omdat de organisatoren de omwonenden van het Heldenplein een verdiende nachtrust gunnen, proberen ze ook dit gratis concert ten laatste om middernacht te beëindigen.

Meer info bij Activiteiten

Sluis hoopt op Vlaamse medewerking voor Europees geld

Onze buurgemeente Sluis hoopt dat de provincies West- en Oost-Vlaanderen het belang van een Internationaal Van Dale museum in het grensstadje zullen willen inzien. Als de twee Vlaamse provincies instemmen zou dit voor Sluis ‘nieuw’ Europees geld kunnen betekenen. Dat moet dan dienen om de leefbaarheid, het toerisme en de lokale economie op te krikken. Voorwaarde is wel een clustering van projecten. Zo kan bijvoorbeeld het behoud van het zwembad in Aardenburg meeliften op de komst van het geplande Van Dale museum in het belfort van Sluis. De Van Dale-collectie in Leiden staat trouwens al klaar om naar Sluis te worden overgebracht.

Manche Biketrials World Cup voor de vierde keer in Knokke-Heist

Binnenkort wordt in Knokke-Heist weer een manche verreden van de Biktrials World Cup. Op amper enkele jaren heeft de badstad naam gemaakt als een belangrijke site voor het biketrials gebeuren. Dit keer verhuist de wedstrijd echter van het strand bij het Casino Knokke naar het Sportstrand aan het Stübenpark in Duinbergen. Bij deze sport draait alles om behendigheid. De uitdaging bestaat erin met de fiets obstakels te overwinnen zonder een voet aan de grond te zetten. Voor de wedstrijd wordt een grote toestroom van rijders verwacht. Op vrijdag 31 juli gaat de kwartfinale van start. De wedstrijden duren tot zondagavond 2 augustus. Het is de vierde keer dat het gebeuren Knokke-Heist aandoet.

Meer informatie bij Activiteiten.

Kim Wilde zorgde op het Kneistival voor een massale volkstoeloop.

Het Kneistival beleefde maandag een van z’n drukste avonden. Op het voorprogramma stond ‘Lady Linn and the Magnificent Seven’. Ze bracht vooral nummers uit haar cd “Here We Go Again” met als topper “I don’t wanna dance”, een cover van Eddy Grants wereldhit uit 1982. De echte volkstoeloop kwam er echter pas rond 21u. Auto’s stonden geparkeerd tot bij de Zeebrugse sluisbruggen. De put van het Heldenplein liep dan ook meer dan vol. Het gros van het volk kwam natuurlijk voor Kim Wilde. Mensen stonden op de zeedijk, links en rechts van het podium, en zelfs erachter om het optreden toch maar te kunnen meebeleven. Zelfs zaten de festivalgangers tot op de daken van de strandcabines om toch maar iets van de show op te vangen. Ondertussen had de politie voor de veiligheid de toegang tot de festivalput afgesloten. Tijdens de eerste twee nummers van het optreden mocht de pers in de veiligheidszone voor het podium foto’s maken van de Brigitte Bardot van de rock. Wilde kreeg het publiek helemaal wild. Er werd door zowat iedereen uit volle borst meegezongen op de tonen van nummers als 'Cambodia', 'You Came', 'Child Come Away', 'Love Blind' en als bisnummer 'Kids In America'. Meteen werd maandagavond ook bewezen dat bij optredens van internationale artiesten de Heldenpleinlocatie te klein is. Om iedereen te laten genieten van het gebeuren zou het plaatsen van projectieschermen op de zeedijk en aan weerskanten van het podium wellicht een oplossing zijn. Ondertussen loopt organisator Jan Deroose al rond met plannen voor volgende jaar. Dan gaat het namelijk met de 25ste editie van het Kneistival om een jubileumuitgave.

Bewonderaars van de Queen Mary 2 waren dinsdag al vroeg op de been en in Zeebrugge

Dinsdagmorgen is het befaamde cruiseschip Queen Mary 2 om 4.41u voor onze kust gearriveerd. Om 7.25u lagen de trossen vast in de Zeebrugse voorhaven. Het is de eerste keer dat het cruiseschip een Belgische haven aandoet. In alle vroegte stonden er al een 30 tal mensen het schip op te wachten. "Onder hen", zegt Knokke-Heistenaar Daniël Vanlandschoot, “een vrouw uit Aalst die er al was van 3.30 uur en ongeveer 54.000 foto's heeft van de Queen Mary 2. Ze volgt dit schip over heel Europa in de havens waar het toekomt. Woensdag staat ze op de uitkijk in Rotterdam”. De Queen Mary 2 ligt aan de Zweedse kaai, vlakbij de zeewaartse sluisbruggen. De passagiers maken een busuitstap naar Brugge, Gent of de Westhoek", aldus woordvoerder Yves Panneels. Het grote publiek kan het schip niet bezoeken. Er heersen zeer strikte veiligheidsmaatregelen bij het aan boord gaan van dit zeekasteel. De Queen Mary 2 -het vlaggenschip van Cunard- is in 2003 in de vaart gebracht. Het schip is 345 meter lang en biedt plaats aan 2.620 passagiers en 1.253 bemanningsleden. Om 18.00 uur gooit de luxe gigant –met zijn zeven restaurants, vijf zwembaden, een planetarium, kunstgalerie en bioscoop aan boord- de trossen weer los. Zeebrugge heeft inmiddels een stevige reputatie opgebouwd als port of call voor grote luxecruiseschepen. Vorig jaar nog vond er een historische ontmoeting plaats tussen twee andere ocean liners van Cunard, de nieuwe Queen Victoria en de Queen Elizabeth 2. Deze laatste werd na meer dan 40 jaar trouwe dienst in de herfst van 2008 uit de vaart genomen.

MEER info en foto's over het bezoek van de QM2 aan Zeebrugge lees je in OROnieuws MAGAZINE.

20.7.09

Mondmaskers worden schaars in onze regio

In Knokke-Heist, Zeebrugge en Sluis zijn heel wat apotheken aan hun laatste mondmaskers toe. Door berichten in de media zoeken steeds meer mensen bescherming tegen de oprukkende Mexicaanse griep. 3M één van de belangrijke producenten van mondkapjes zegt dat er voldoende worden aangemaakt om aan de vraag te voldoen. Dat wordt door sommige apotheken echter tegengesproken. “Bij de groothandel kunnen we er voorlopig geen meer krijgen” luidt het. Ondertussen zijn er in het straatbeeld nauwelijks mondmaskers te zien. De mensen zijn bang om voor gek versleten te worden door hun medeburgers. Toch zullen de maskers binnenkort massaal gedragen worden. Vermoedelijk als het te laat is. Iedereen die nog in staat is zal dan gaan shoppen à la Michael Jackson.

Sincfala is op zoek naar verhalen over 125 jaar kusttram

In 2010 viert De Lijn het 125-jarig bestaan van de Kusttram. In dat verband worden talrijke activiteiten georganiseerd. Daaronder ook het verzamelen van mondelinge getuigenissen over de tram in onze regio. Het verzamelen en opnemen van de getuigenissen zal door een extern bureau gebeuren. In het kader van dit project plant het Sincfala museum komende zomer een tentoonstelling met als thema ‘Vervoer in de Zwinstreek’. In 2010 is trouwens ook de NMBS 175 jaar oud. Ook over de trein is het museum dus op zoek naar voorwerpen, foto’s en verhalen. Wie verhalen of materiaal heeft kan contact opnemen met het Heistse museum van de Zwinstreek.


Sincfala, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist, tel. 050 630 872, sincfala@knokke-heist.be, www.sincfala.be.

Drôle de 21 juillet à Knokke-Heist

Veel te veel Vlaams aan de Vlaamse kust! Je leest er vandaag alles over in de Noord-Franse publicatie "Nord Eclair".

Met het hoogseizoen zakken ook de dure wagens naar Knokke af

Dat is bijvoorbeeld HIER te zien.

Rode Kruis vult voorraad aan met zeedijkbloedcollecte in Knokke

Elk jaar kampt het Rode Kruis tijdens de zomerperiode met een tekort aan bloed. Heel wat bloedgevers zijn namelijk met vakantie. Daarom gaat de hulporganisatie ze achterna. Nu donderdag organiseert het Rode Kruis dan ook een bloedinzameling op de zeedijk in de badstad. Dat gebeurt bij de hulppost aan het Albertstrand in Knokke. Bloedgevers kunnen er terecht van 15 tot 20u. Volgende maand lanceert het Rode Kruis aan onze kust trouwens ook een grote 'challenge'-campagne. Een mediafiguur zal daarbij de uitdaging aangaan om in 1 maand 4.000 nieuwe bloedgevers bij elkaar te zoeken.


Voor meer info: tel. 016 31 61 61 , www.bloedgevendoetleven.be , bloed@rodekruis.be.

Minder toeristen door minder goed weer en de crisis

Vooral het minder goede weer zorgt ervoor dat minder toeristen dan verwacht naar zee trekken. Dat is ook in Knokke-Heist het geval. In het weekend stonden zowat alle parkeerplaatsen weliswaar vol met blik, maar het ging vooral om dagjesmensen. Op het strand loopt het alvast niet over. De boetieks krijgen daarentegen wel veel volk over de vloer. In het algemeen wordt er echter minder gespendeerd. Ook de kusttram trekt minder volk aan. Knokke-Heist voelt de crisis evenwel wat minder dan veel van de andere kustplaatsen. Een bepaald percentage van de bezoekers in onze badstad hoeft namelijk niet op een euro te kijken.

19.7.09

Afgang voor in Cadzand trainende AZ in wedstrijd tegen Club

AZ, de Nederlandse landskampioen, heeft de eerste serieuze oefenwedstrijd voor het nieuwe seizoen verloren. Club Brugge, de nummer drie van de vorige Belgische competitie, versloeg AZ-Alkmaar met 1-0. Wesley Sonck trof al na negen minuten doel. AZ speelde bijna de hele tweede helft met tien man omdat David Mendes da Silva een tweede gele kaart kreeg. De Nederlanders hadden net een zwaar trainingskamp in Cadzand en Sluis achter de rug. Daarbij werd ondermeer op het Zwinstrand geoefend.

Frederik Vandermersch als enige van Triathlon Team Knokke-Heist op Powertriathlon van Aarschot

Je leest er HIER meer over.

De “Queen Mary 2” is in aantocht naar Zeebrugge

Na een bezoek aan het Iberisch schiereiland en Frankrijk is de cruiseliner “Queen Mary 2” momenteel onderweg naar Southampton en Zeebrugge. Op de nationale feestdag zullen vele honderden kijklustigen zich in onze kusthaven kunnen vergapen aan het 345 m lange zeekasteel. Met z’n 17 dekken torent het schip 72m hoog boven de omgeving uit, en zal dus makkelijk vanop de zeedijk in Knokke-Heist te zien zijn. Het schip wordt rond 5.30u in de ochtend voor onze kust verwacht. Het zal afmeren aan de Zweedse kaai 704 bij de zeewaartse sluisbruggen in de voorhaven. Vanwege de grootte van het schip worden twee ontschepingsinstallaties voorzien, waaronder de recent aangekochte gangwaytoren. Het bezoek aan Zeebrugge duurt tot 18u ’s avonds. Daarna is Rotterdam aan de beurt. De “Queen Mary 2” is een van de meest prestigieuze cruiseschepen die dit jaar Zeebrugge aandoen. Er worden in onze kusthaven in 2009 in totaal 64 cruisevaartuigen verwacht. De voorbije uren is trouwens het gloednieuwe cruiseschip “Celebrity Equinox” onze kust gepasseerd op weg naar Southampton. Het 122.000 ton metende schip, dat een half miljard euro heeft gekost, werd zopas door de Meyer Werf in het Nederlandse Papenburg officieel overgedragen aan rederij Celebrity Cruises uit Miami.

Kneistival viert hoogseizoen met ondermeer Brahim en Level 42

Op de nationale feestdag pakt Kneistival dinsdagavond op het Heldenplein uit met Brahim en Lalalover. Het bewijs wordt onder andere geleverd dat Brahim resoluut de meer Soul-se toer opgaat. Woensdag nemen Barbie Bangkok en 'top of the bill' Level 42 het podium in beslag. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Ondanks moeilijke condities een derde méér langeafstandkiters in Heist

Zaterdag organiseerde de VVW Heist de 4de editie van de 'All Kiters Downwind'. Dat is een wedstrijdvoor langeafstandkiten. In de hemel voor de badstad leverde dat een indrukwekkende zwerm van 83 kiters op. Dat is een derde meer dan vorig jaar en meteen een nieuw record voor onze contreien. Ondanks de moeilijke condities, met een vlagerige zuidwestenwind van 6 tot 7 Beaufort, waren er toch minder afvallers dan bij de vorige editie. Het niveau lag derhalve duidelijk een stuk hoger dan in het verleden. Van Heist tot Knokke werd gejureerd op Freestyle. Na een hergroepering voor Knokke werd vervolgens gezamenlijk gestart voor het Speed gedeelte. Dat leverde 2u lang een voorbijschuivend spektakel op voor de oostkust. De horizon was voor zover je kon kijken gevuld met kleurrijke vliegers. Er werden een 10-tal titels uitgereikt aan de meest verdienstelijke en opvallende kiters.


-Youngest Rider: Jef Van Den Bosch -Oldest Surfer: Frank Overmeire -Best Trick Men: Flor Decloedt -Best Trick Ladies: Johanna Dory -King of Speed: Mark Shinn -Queen of Speed: Mirke Deloof -Most Amazing Carver: Peter Vander Linden -Highest Jumper: Ugo Gesquiere -Roughest crasher: Flo Ducaté -Most Original Outfit: Kris Blanckaert

Klik op de foto's voor grotere versies

Eerste Molenhoektornooi staat op stapel in Westkapelle

Volgende maand nemen in Westkapelle 16 ploegen uit de regio het tegen mekaar op in 5 tegen 5 voetbal. Je leest er meer over bij Activiteiten.

How Belgium's Zeebrugge drives the world's car market

"How Belgium's Zeebrugge drives the world's car market". Je leest er maandag meer over in de Business Standard of India.