4.2.12

Prins Yves I regeert over Carnaval in Knokke-Heist

Zaterdagavond werd in de Heistse Zaal Ravelingen Yves Dryepondt verkozen tot Prins Carnaval 2012. Ondanks de bittere kou was er massaal publiek aanwezig. Dat had ondermeer te maken met het feit dat drie kandidaten zich hadden gemeld om een gooi te doen naar de prinsentitel. Prins Yves I is 28 en versloeg in de strijd de twee andere kandidaten Rik Lonneville en Eddy Van Raepenbusch. In een eerste reactie verklaarde de nieuwe Carnavalprins fier te zijn dat hij “prinsje mag zijn van een van de schoonste stoeten van Vlaanderen”. Vlak voor het prinsenbal zei hij toch al wat last te hebben van “gezonde stress”. Om de verkiezing eerlijker te laten verlopen kon bij de ingang van Ravelingen zaterdagavond slechts 1 toegangskaart per persoon worden aangekocht. De kandidaten zelf konden tevoren elk duizend kaarten in hun eigen kleur aan de man brengen in voorverkoop. Net voor de verkiezing van de Carnavalprins werd de volgorde geloot van de wagens in de zondagstoet. Die stoet vertrekt op 19 februari om 14.30 u vanaf het Maes- en Boereboomplein bij het Heistse Stadhuis. De verlichte dinsdagstoet gaat om 19.30u van start op dezelfde plaats.

Maxine The Voice van Knokke-Heist

In de liedjeswedstrijd “The Voice van Vlaanderen” op VTM is Maxine Eeceloo uit Westkapelle door naar de finale. Wat het jonge, onopvallende meisje bracht werd door coach Jasper Steverlynck "wereldklasse" genoemd. Deze zogeheten podiummaagd uit onze badstad brengt het allemaal vol overtuiging. Dat ze een natuurtalent is bewees Maxine tijdens deze talentenjacht onder meer al met nummers als “I Can’t make you love me”, Someone Like You” (van Adèle), en “While My Guitar Gently Weeps”.

Pianoworkshop voor leerlingen van deKunstAcademie

Op zondag 12 februari gaan leerlingen van deKunstAcademie Knokke-Heist een bijzondere uitdaging aan. In het kader van een pedagogisch project krijgen de pianisten een workshop in het atelier van Jaçek en Svetlo Piano’s in Gent. Het bedrijf werd in 2000 opgericht door Jaçek Bielat en Svetlozar Siarov. Beiden studeerden van 1979 tot 1984 in Polen aan de Technische School voor Pianobouw in Kalisz. In Hamburg volgden ze verscheidene stages bij Steinway & Sons. De Knokke-Heistse leerlingen komen er niet alleen alles te weten over pianobouw, maar zullen ook aan de slag moeten op hun lievelingsinstrument. Componist Jan Goovaerts schreef voor JS Piano’s een werk met als titel “Tien broederlijke piano’s”, een variatie op het bekende thema van Broeder Jacob. Een twintigtal leerlingen van deKunstAcademie Knokke-Heist zal dit werk uitvoeren op tien piano’s. Ter plaatse wordt ook een experimenteel pianowerk van Jan Goovaerts ingestudeerd.

Schaatsbaan Heist weer sneeuwvrij

Vanwege de sneeuw die vrijdagnamiddag viel kon de schaatsbaan rond Stadion De Taeye in Heist een tijdje niet gebruikt worden. Omdat er echter bijzonder veel interesse is vanwege jong en minder jong om baantjes te trekken op de ijspiste werd de schaatsring zaterdagmorgen snel weer sneeuwvrij gemaakt. Dat gebeurde door het bestuur en vrienden van KFC Heist onder leiding van hun voorzitter, Schepen Piet Degroote. Er kan ondertussen weer volop geschaatst worden op de Knokke-Heistse skeelerbaan.

Di Luna moet het hebben van originele ideeën

Di Luna in Knokke-Heist bereidt zich voor op “zuiderse workshops” en een “Incognito Bal”. Di Luna is de mini-onderneming opgericht door de laatstejaars Handel van het Koninklijk Atheneum Knokke in het kader van hun eindwerk. De geplande zuiderse workshops worden gehouden op zondag 26 februari in Scharpoord. Het gemaskerd bal “Incognito” is gepland voor zaterdag 24 maart in The Alley 98. Daar wil Di Luna het zuiden voor een nacht tot leven laten komen. Di Luna probeert vooral met originele ideeën en creativiteit een sterke mini-onderneming neer te zetten. Er is alvast een uniek thema omdat het vermoedelijk de eerste keer is dat in Knokke een gemaskerde bal wordt georganiseerd.

3.2.12

Rode vlag bij de Damse Vaart

Aan de brug in Damme is vrijdagnamiddag een rode vlag gehesen. Die moet wijzen op het verbod om het ijs te betreden. Bij langdurig vriesweer kunnen de burgemeesters van Damme, Sluis, Brugge en Knokke-Heist beslissen om het ijs op de Damse Vaart vrij te geven voor schaatsers. Om dat veilig te laten verlopen, voeren de brandweer- en gemeentediensten op geijkte punten controles uit van de dikte van het ijs. Als over de hele lengte van de vaart een minimumdikte van 12 centimeter wordt bereikt en het ijs van goede kwaliteit is, kan het publiek worden toegelaten en kunnen eventueel wedstrijden worden georganiseerd. De betrokken gemeentebesturen vragen om geen stenen of takken te gooien om het ijs te testen. Die gaan ijsvorming tegen of vriezen vast en vormen dan een gevaar voor de schaatsers. De recentste openstelling van het ijs op de Damse Vaart dateert van 11 januari 2009. Toen stonden naar schatting 50.000 mensen op het ijs. De Zwinstedentocht (wedstrijd 3 x Sluis-Brugge-Sluis) kon nog maar twee keer gehouden worden. Dat was in maart 1986 en januari 1997.

Weer dame overvallen

Vrijdag op de middag is in Knokke opnieuw een dame overvallen. Dat gebeurde op de parking van het Carrefour warenhuis. De 60-jarige vrouw uit Brugge zat in haar wagen te wachten toen de deur werd opgetrokken en haar handtas van de achterbank werd mee gegrist. Er zat zo’n 150 euro in de tas. De vraag is of de diefstal het werk is van een gelegenheidsdief of van criminelen die op de parkeerplaatsen van warenhuizen vrouwen in het oog houden die alleen gaan winkelen. Precies een week geleden werd een vrouw van 75 overvallen toen ze met haar boodschappen weer thuis kwam. De raad wordt alvast aan iedereen gegeven om altijd alle deuren van de wagen te sluiten.

Weinig nieuwe Carnavalmuziek maar veel ambiance verwacht

Dit jaar is het zeer rustig op gebied van nieuw uitgebrachte Carnavalmuziek. Daar zijn diverse redenen voor. Veel dj’s zijn heel jong en kopen géén cd’s meer. Ze downloaden de muziek meer en meer van het internet. Derhalve raken de cd’s die worden uitgebracht vaak niet verkocht. Er wordt ook minder op de kwaliteit van de nummers gelet. Daarnaast is de aanloop naar Carnaval behoorlijk kort. Een paar nieuwe Hollandse toppers zijn alvast: Gebroeders Ko: Bitterbal, Dj Henry: Dabba Dabba Song, Lawineboys: Joost, Tim Schalkx: Laila, Alle 13 Jaanke: Orchidee, Alpenzusjes: Hutje op de hei, Jettie Pallettie: Koekoek, Feestteam: Ik neem je mee, en Gerst: Ik laat je thuis. Veel van die singels hoor je nu zaterdag in zaal Ravelingen. Disco Amigo draait voor de 24 keer op rij het Prinsenbal. Er wordt bijzonder veel volk verwacht gezien er drie kandidaten zijn voor de titel van Prins Carnaval.

Il Trionfo triomfeert opnieuw!

Bij de uitreiking van de Horeca Awards 2011 in de Limburghallen in Genk is het Knokke-Heistse Restaurant "Il Trionfo" opnieuw gelauwerd. In het verleden haalde het restaurant reeds drie maal op rij een overwinning in de categorie ‘Beste Italiaan’ én de eretitel ‘Ambassadeur Horeca België’. In 2011 werd beslist te focussen op de ploeg die reeds jaren de dienst uitmaakt en garant staat voor een perfecte service. De jury kwam op bezoek in het restaurant en stelde een schitterend rapport op. De medewerkers van Il Trionfo werden gelauwerd met de Horeca Award 2011 voor “het betere team van België”. Het restaurant organiseert van 1 tot 5 maart trouwens ook de Sabijnse week met culinaire toppers uit Latium, de streek ten noorden van Rome.

Op 17 februari nieuwe operator op Dover-Calais

Vrijdag werd bekendgemaakt dat de nieuwe operator op het Kanaal DFDS Seaways/LD Lines op vrijdag 17 februari begint te varen op Calais/Dover. Een akkoord met de betrokken havens werd deze week gesloten. Een eerste schip wordt de "Norman Spirit". Het schip ligt momenteel voor onderhoud en verbouwing in Duinkerke. Het betreft de ex¨-Prins Filip van de RMT/Oostende Lines. Over een tweede schip wordt nog onderhandeld met enkele Franse lokale overheden die ondermeer ferry's zoals de "Côte d'Albâtre" en "Barfleur" bezitten maar die schepen niet willen inzetten tegen een mogelijk nieuw initiatief van de Franse zeeliedenvakbonden samen met Eurotunnel.

Speelpleinwerking in Krokus enkel in de Korenbloem

Tijdens de krokusvakantie is er op ’t Plein in de Smedenstraat in Knokke géén speelpleinwerking. Dat komt door een gebrek aan monitoren. Ten einde de kwaliteit van de speelpleinwerking te kunnen garanderen wordt de opvang gecentraliseerd in de Korenbloem in Heist. Daar kunnen alle jongeren van 6 tot 12 jaar terecht. Daar zijn voldoende monitoren beschikbaar. De kleuters blijven welkom zowel in de Blekker te Knokke, als in de Korenbloem te Heist.

Sluis gaat ‘groen’ herinrichten

Wandelaars die regelmatig in Sluis over de Wallen lopen maken binnenkort de kap mee van zo’n 70 bomen. Met het gros ervan gaat het om populieren. Het verwijderen van de bomen is onderdeel van het ‘groen herinrichtingsplan’ van onze buurgemeente. Verder wordt er ruim 4 vierkante kilometer bos heraangeplant. Een en ander moet het onderhoud van groen in Sluis efficiënter laten gebeuren. Dat heeft onder meer te maken met het verbod op sommige bestrijdingsmiddelen, wat het onderhoud arbeidsintensiever maakt.

Zegemeer nog niet beschaatsbaar

Terwijl kan geschaatst worden op de ijsbaan van Stadion De Taeye in Heist is dat momenteel nog niet het geval op de andere meren en waterlopen in onze regio. Om op de Damse vaart te kunnen schaatsen moet het nog geruime tijd hard vriezen. Donderdag lag de vaart nog open. Sedert vrijdagmorgen ligt er een dun laagje ijs. Zopas werd ook de eerste rode vlag geplaatst. Deze vlag moet eventuele schaatsers wijzen op het verbod om het ijs van de Damse Vaart te betreden. Ook het Zegemeer in Knokke is nog lang niet toegevroren. Het ijs is zelfs aan de kant nog niet voldoende dik om schaatsers veilig toe te laten. Er geldt dan ook nog steeds een schaatsverbod voor alle waterlopen in Knokke-Heist. In het Zwin zijn ondertussen de ondiepe oeverstroken van de kreken met zout water (!) reeds bevroren. Wandelaars in het natuurgebied hebben het bij een strakke noordoostenwind over een gevoelstemperatuur van min 20.

Voor wie de kou wil trotseren, zondag 5 februari om 14 uur aan het kleine vuurtorentje einde Zeedijk-Heist: Natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat De Baai van Heist. Thema: winternatuur tussen zee en embryonaal duin. Voor meer info: tel. 050 539 239. Deelname: gratis voor leden van Natuurpunt vzw en kinderen beneden 12 jaar – overigen: 2,50 EUR

Foto: IJshockey op dooiend Zegemeer op 12 januari 2009.

Chauffeur ramt locomotief in Zeebrugge

Donderdagavond laat is een bestuurder zwaar gewond geraakt langs de Baron de Maerelaan in Zeebrugge. De chauffeur verloor de controle over z'n voertuig. Hij ramde eerst een verlichtingspaal, reed vervolgens door een omheining en kwam tenslotte tot stilstand tegen een locomotief van de spoorwegen. De bestuurder werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd. De omstandigheden van het ongeval worden onderzocht.

Extra straf gevraagd voor Knokke-Heistenaar

Het openbaar ministerie heeft voor het hof van beroep in Gent een extra straf gevraagd voor een oplichter die tegenwoordig in Knokke-Heist gedomicilieerd is. De man, die vroeger in Beveren-Waas woonde, lichtte tussen 2001 en 2007 als beleggingsadviseur verschillende klanten op. Hij gebruikte het geld om zijn schuldenput te vullen en om zijn luxueus bestaan te financieren. De advocaat van de burgerlijke partij vindt dat het niet kan dat de man intussen een riante woning in Knokke heeft gekocht en zich dure wagens kan permitteren, maar toch zijn schulden niet wil afbetalen. De advocaat van de man zegt dat zijn cliënt niet meer betaalt, zolang er nog rechtszaken lopen tegen hem. De zaak komt opnieuw voor op 2 maart.

Gratis sneeuwruimen voor 80-plussers

Net als vorig jaar, kunnen minder mobiele inwoners en 80-plussers in Knokke-Heist gratis een beroep doen op het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap om sneeuw te ruimen op hun trottoir. De inwoners moeten wel over eigen materiaal zoals bezem, schop en zout beschikken om de sneeuw te ruimen. Wanneer het sneeuwt kunnen mensen die in aanmerking komen op weekdagen tussen 8.30 en 16 uur bellen naar het nummer 050 53 09 67 van het PWA.

Strijd tegen hoofdluizen

In de scholen in Knokke-Heist wordt bij de kinderen opnieuw strijd gevoerd tegen luizen. De ouders wordt aangeraden om geen “haar op het hoofd ongecontroleerd te laten”. De hoofdluis is een zeer klein insect dat parasitair leeft van bloed van de mens. Het insect is niet gevaarlijk en kan geen ziektes overbrengen, maar is wel erg vervelend. De hoofdluis is geenszins het gevolg van een onhygiënische levenswijze zoals vaak wordt gedacht. In tegendeel, dit plaaginsect heeft een voorkeur voor schoon en gewassen haar. Met deze koude dagen worden deze diertjes bovendien nog beschut door het dragen van een muts… Vroeger waren luizen een epidemie die half september even de kop op stak in de scholen. Tegenwoordig wordt de strijd bijna het hele jaar door gevoerd.

Koudeaanval zorgt voor aardgasrecord

Niet alleen in de huiskamer wordt de verwarming momenteel een stuk hoger gezet. Ook in nevengebouwen, veranda’s en dergelijke meer wordt de verwarming aangezet om te vermijden dat drinkwaterleidingen gaan vervriezen. Dat gebeurt niet alleen bij ons, maar in het hele land. Dit resulteerde donderdag in een totaal verbruik van 1.111 GIGAwatt-uur aardgas verbruikt. Dat is bijna 40 gigawatt-uur meer dan het vorige record van twee jaar geleden. Men verwacht niet dat er in het weekend een nieuw record zal gevestigd worden. Dan moeten scholen, industriële panden en openbare gebouwen namelijk maar minimaal verwarmd worden.

2.2.12

Afgelastingen voetbal

De afdeling West-Vlaanderen van de voetbalbond heeft gemeld dat alle officiële wedstrijden van reserven en jeugd tot en met zondag zijn afgelast. Dat geldt ook voor alle vriendschappelijke wedstrijden en die welke bij het bedrijfsvoetbal op het programma staan. Voor de wedstrijden van de eerste elftallen zal alles afhangen van de weersvoorspellingen voor het weekend. De afgelaste wedstrijden van jeugd en reserven worden verschoven naar het weekend van 25 - 26 februari.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Versoepelde hondenverordening maar ook nultolerantie

Het college van burgemeester en schepenen in Knokke-Heist heeft zopas een nieuw ontwerp van “Politieverordening op dieren” uitgewerkt. Na sensibiliseren en preventief optreden wordt nu ook het luik “handhaving” geoptimaliseerd. De uitvoering gebeurt in samenhang met het lanceren van het project Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Indien de gemeenteraad het voorstel op 16 februari goedkeurt, zal de regeling voor honden op het strand versoepeld worden, maar meteen zal ook zerotolerantie gelden voor eigenaars die hondenpoep niet opruimen. Volgens de nieuwe verordening zullen honden nu ook van 15 maart tot 15 oktober vrij mogelijk rondlopen op het volledige strand van Knokke-Heist, tussen 21u ’s avonds en 9 u ’s morgens. De dieren hoeven niet aan de leiband maar de hondenbaasjes zijn natuurlijk wel verplicht om de hondendrollen te verwijderen. Agressieve honden moeten bovendien voorzien zijn van een muilkorf. De politie zal vanaf 15 tot 25 maart sensibiliserend optreden. Daarna worden de controleacties echter drastisch verscherpt waarbij een nultolerantie geldt. Hardleerse hondenbaasjes zullen beboet worden met een gemeentelijke administratieve sanctie die kan oplopen tot 250 euro. In elk geval zal de nieuwe regeling na 3 maanden geëvalueerd worden, om te zien of het experiment kan worden verder gezet.

Natuurijsbaan in Heist open, verlicht en tot 22u

Donderdagmorgen heeft de ijsmeester van de sportdienst in Knokke-Heist groen licht gegeven voor het schaatsen op de natuurijsbaan in stadion De Taeye in de Pannenstraat. Dat gebeurde met de West-Vlaamse openingskreet: 'T IS GANK! De skeelerpiste in stadion De Taeye werd maandag opnieuw onder water gezet. De baan, die in 2000 werd aangelegd, is voorzien van afdichtbare afvoerputjes en schuine randen. Dit maakt het mogelijk om bij aanhoudende vorst een natuurlijke schaatspiste te creëren. Dankzij de zware vriestemperaturen van de voorbije dagen is het natuurijs van uitstekende kwaliteit. Om zoveel mogelijk schaatsliefhebbers de kans te bieden om rondjes te trekken, blijft ijsstadion De Taeye open tot 22 uur ’s avonds. De lichtmasten op het voetbalterrein zorgen voor kunstlicht terwijl opzwepende muziek uit de geluidsboxen de schaatsers in een swingend ritme houdt. De toegang is gratis. Wie de ijsbaan op wil, moet wel voorzien zijn van eigen schaatsmateriaal.

1.2.12

'Het verleden van Knokke-Heist' - Thema: Carnaval

In het kader van de identificatie van oude foto’s is nu vrijdag 3 februari een bijeenkomst gepland in het Ontmoetingscentrum De Vierbote te Heist. Dan wordt met beeldmateriaal geprobeerd “Het verleden van Knokke-Heist” voor de toekomst vast te leggen. Traditioneel ligt het accent in De Vierbote vooral op verhalen om en rond de visserij. Ditmaal is het thema: Carnaval. Museum Sincfala doet dan ook een oproep aan iedereen die oude foto's heeft over de carnavalsperiode in onze streek om die mee te brengen en te laten inscannen. Vervolgens kunnen ze dan mensen op foto’s (her)ontdekken en alle verhalen en anekdotes neerpennen.

De Vierbote, vrijdag 3 februari, tussen 15 tot 17 uur.
Klik HIER voor meer informatie
Op de foto Anselmus Serreyn (Poye) en Gusten Vandenbroeck.

Zeven P&O ferry’s op Korte Kanaalroute

Naast de nieuwe reuzenferry “Spirit of France”, die op donderdag 9 februari in dienst komt, houdt de rederij P&O nog 6 andere veerboten in dienst op de Korte Kanaalroute. Nooit te voren bood de rederij een dergelijke capaciteit aan tussen Calais en Dover. Het is een toename van zeker een derde in vergelijking met begin vorig jaar. Dit vooral wat de vracht betreft. Begin februari is verder de start gepland van een nieuwe operator LD Lines / DFDS Seaways. Dat samenwerkingsverband zal twee ferry’s inzetten. Het is volgens waarnemers duidelijk dat P&O alles op alles zet. De voorbije weken kon de rederij heel wat vrachtverkeer overnemen van het ter ziele gegane SeaFrance. Dat aandeel wil de Britse operator alvast niet weer gaan verliezen aan een nieuwkomer op de route.

Tentoonstelling 'Kleur bekennen'

Binnenkort trekken deKunstAcademie en vzw Vrij Atelier in Knokke-Heist naar goede gewoonte weer naar het cultuurcentrum Scharpoord om er hun jaarlijkse tentoonstelling op te zetten. Dit jaar laten de kinderen, jongeren en volwassenen zich voor hun kunstwerken inspireren door het thema "Kleur bekennen". Het resultaat is een wervelend overzicht van hun kunnen. De tentoonstelling opent op zaterdag 11 februari en loopt tot donderdag 23 februari.

Dagen mosselveiling geteld?

Veel mosselen die in plaatsen als Knokke-Heist op het menu staan passeren niet langer de veiling in Yerseke. De toekomst van de mosselveiling is dan ook in het gedrang. Er zijn steeds minder aanbieders en aanvoerders. Momenteel loopt minder dan de helft van de aanvoer nog via de klok. Dat geldt ook voor de mosselen die worden uitgevoerd naar ons land. Volgens mosselbedrijf Prins & Dingemanse is het huidige veilingsysteem niet meer van deze tijd. Sommige handelaren en kwekers zien het verdwijnen van de veiling evenwel als een bedreiging voor de sector.

Obstakels langs de Elizabetlaan

Veel automobilisten in Knokke-Heist zijn bepaald niet gelukkig met de geleidingspaaltjes die langs de Elizabetlaan tussen Duinbergen en Albertstrand werden geplaatst. De geel-witte paaltjes moeten ter hoogte van de Rozenlaan aan beide kanten van de weg de oversteek bij de middenberm veiliger maken. De telkens zestal paaltjes vormen echter een gevaarlijk obstakel op de weg. ’s Avonds volstaan de reflecterende strips alvast niet om de zogeheten “pole-cones” goed zichtbaar te maken. Bij lage zonnestand in het tussenseizoen zijn de paaltjes in de richting van Duinbergen gewoon onzichtbaar. Het plaatsen van de wegobstakels wordt door heel wat chauffeurs gezien als een ondoordachte, onnodige en onveilige ingreep in de verkeersafwikkeling op die plaats.

Werken toegang Nieuwstraat naar Duinenwater

Op maandag 27 februari wordt in Knokke gestart met de aanleg van de toegang tot Duinenwater vanuit de Nieuwstraat. De bedoeling is om te werken tot aan het kruispunt met de Esdoornstraat, zodat de wijk maximaal bereikbaar blijft. Tijdens de aanleg van boordstenen en kolken zal er in beperkte mate hinder zijn. Enkel wanneer fundering en asfalt op het kruispunt wordt aangelegd, zal er tijdelijk geen doorgang mogelijk zijn. De bewoners en handelaars worden via bewonersbrieven en een infovergadering op de hoogte gehouden over het verloop van de werken. Die zijn in deze tijd van het jaar echter sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Gedurende een 3-tal weken zullen de bewoners van de Nieuwstraat en Esdoornstraat hun wijk nog kunnen bereiken via de Natiënlaan en Westkapellestraat. Zonder vertragingen zal het werk klaar zijn tegen 30 maart.

Voor alle info: Openbaar Domein, tel. 050 630 190

Stroompanne in Heist en vervolgens in Knokke

Het grootste deel van Heist kreeg woensdagmorgen af te rekenen met een stroompanne. De elektriciteit viel daarbij kort na 10u onder meer uit in het Sociaal Huis, het Rustoord, de Bibliotheek, de Politie en het Heistse stadhuis. De stroomuitval strekte zich uit van Heist-West en Heulebrug tot in de Heistse Oosthoek. De stroomuitval heeft geduurd tot rond tien over 11. Kort na de middag deed zich vervolgens een elektriciteitspanne voor in Knokke dorp. Slechts een deel van de deelgemeente kwam daarbij zonder stroom te zitten. Onder meer raakten daardoor ook de ondergrondse parkings een tijd lang geblokkeerd. De uitval in Knokke heeft 25 minuten geduurd.

Ook Olvo bekroond als oudervriendelijke school

In totaal hebben in ons land 42 scholen zich kandidaat gesteld voor het label ‘oudervriendelijke school’. Ook de ouderraad van de Vrije basisschool Olvo in Heist besloot in overleg met de directie een enquête te doen bij alle ouders en een dossier in te dienen. Nadat de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen de verschillende scholen bezocht besloot men het label toe te kennen aan 14 scholen. Een delegatie van Olvo mocht zopas de prijs in ontvangst nemen in het hoofdkantoor van organisatie. Ook de Keuvelhoekschool in Knokke behoort bij de eerste oudervriendelijke scholen in ons land.

School op de bres tegen botkanker

De Keuvelhoekschool in Knokke zet zich momenteel in voor een leerlinge die er in het verleden school liep. Bij Morgane, die momenteel in het Bernardusinstituut de lessen volgt, werd namelijk botkanker aan de linkerknie vastgesteld. Ze kreeg onmiddellijk zware chemo-behandelingen gevolgd door een knieprothese. Nu is een lange en zware revalidatieperiode aan de gang. De leerlinge blijft echter optimistisch. De tests zijn OK en alles komt goed. Naast de ingrijpende lichamelijke gevolgen en de emotionele impact zijn er vanzelfsprekend ook zware financiële zorgen. De school gaat Morgane en haar familie nu helpen om ook die zorg wat te delen. Daarom verkoopt de Keuvelhoekschool momenteel steunkaarten voor de prijs van 2 euro.

Watersnoodramp herdacht

In onze buurprovincie Zeeland werd woensdag 1 februari stilgestaan bij de watersnoodramp van 1953. Volgens de officiële tellingen kwamen er tijdens de ramp, in de nacht van 31 januari op 1 februari, bij onze noorderburen 1836 mensen om het leven. In ons land vielen 25 slachtoffers. In Knokke begaf de dijk op een aantal plaatsen. En in Heist werd toen een grote bres in de zeewering geslagen ter hoogte van het toenmalige Hotel Des Bains. In Zeeland werd woensdag de centrale herdenking gehouden in Ouwerkerk. Dat gebeurde bij het Watersnoodmonument en in aanwezigheid van de Commissaris van de Koningin Karla Peijs. Met nieuwe dna-technieken probeert men momenteel trouwens nog steeds slachtoffers van de watersnoodramp te identificeren.

Meer over de watersnoodramp in Knokke-Heist vind je bij Sincfala.

31.1.12

2012 toeristisch topjaar?

Het provinciaal toerismebedrijf Westtoer is van oordeel dat dit jaar op toeristisch vlak een topjaar wordt. Eén van de grote accenten is het wandelen. Zo wordt een kustwandelroute uitgestippeld over 125 km ruwweg tussen Knokke-Heist en De Panne. Ook komen er nieuwe wandelnetwerken in de Zwinstreek. Deze zorgvuldig uitgekozen wandelpaden doorkruisen onder meer het centrum van Knokke, de Oosthoek, het mondaine Zoute en de historische Zwinduinen en -polders. Net over de grens doet het wandelnetwerk de dorpjes Retranchement en Cadzand aan. De inhuldiging is in maart gepland. Onze regio komt verder toeristisch nog meer in beeld met ondermeer een Lonely Planet Guide voor de kust. Westtoer tekende zopas ook een pact met Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois. Volgens de overeenkomst moet toerisme tegen 2020 nog meer duurzaam en klantgericht zijn.

Tumblers kampioen

Twee tumblers van Gym Knokke-Heist hebben de West-Vlaamse titel binnengehaald. Dat gebeurde op een treffen in Varsenare. Rhoeby Ackaert en Sophie Van Huffel werden allebei West-Vlaamse kampioen in hun categorie. Luna Crevits haalde zilver. Afgelopen weekend werden de tumblers trouwens ook verkozen tot Jeugdploeg 2011 van Knokke-Heist.

Weer ringoverval in Knokke-Heist

Dinsdagnamiddag is bekend geraakt dat vorige vrijdag een bejaarde dame in Knokke-Heist overvallen werd en beroofd van haar dure ring. Het is meteen het tiende dergelijke misdrijf. Onbekenden waren de vrouw van 75 gevolgd naar haar huis nadat ze inkopen had gedaan. Daar dwongen ze de vrouw brutaal haar ring af te geven. Ze roofden bij de dame ook andere juwelen en geld. Het parket onderzoekt of deze nieuwe overval verband kan houden met de vorige gelijkaardige gevallen. Voorlopig ontbreekt elk spoor naar de daders.

Bloedcollectes

De komende dagen staan er in Knokke-Heist twee bloedcollectes op het programma. Woensdag is vanaf 16.30u een bloedcollecte gepland in Knokke in basisschool De Vonk. Komende maandag kan men vanaf 16u in het Parochiaal Centrum in Westkapelle terecht voor een bloedinzameling.

Klarinettist geeft recital en masterclass in VK

Knokke-Heistenaar Stephan Vermeersch geeft op 9 februari een basklarinetrecital, een masterclass en een workshop in Groot-Brittannië. Hij doet dat in het Royal Northern College of Music in Manchester. Dat is een van de meest gerenommeerde conservatoria in Verenigd Koninkrijk. Na Walter Boeykens is Vermeersch één van de weinige landgenoten die er ooit uitgenodigd werden. De dag nadien is de Knokke-Heistenaar te gast op het Sabre-symposium in de Keele University in Staffordshire, Hij geeft er een lecture-recital. Stephan Vermeersch is leraar klarinet/saxofoon/ensemble aan deKunstAcademie Knokke-Heist sinds 1990, en leraar klarinet/saxofoon aan de Zeeuwse Muziekschool sinds 1991. De komende maanden concerteert Vermeersch onder meer nog in Portugal en Italië.

Geen ontpoldering, maar behoud van het huidige Zwin

Ontpoldering en de uitbreiding van het Zwin blijven de gemoederen bezig houden in Knokke-Heist, vooral omdat er geen draagvlak voor is. In een nieuwe nota noemt provincieraadslid Hugo De Plecker “de ontpoldering voor een uitbreiding van het Zwin onverantwoord.” Men haalt volgens hem geen gezonde poldergrond zomaar uit de voedselketen. En niet alleen dat maar de onteigeningen, de aanleg van dijken, pompen en boringen zullen veel geld kosten, zal verzilting veroorzaken en de verzanding niet tegen gaan, aldus het provincieraadslid. In de plaats breekt hij een lans voor projecten die economie, toerisme en werkgelegenheid ten goede komen, in evenwicht met de natuur. “Onze natuur, strand en zee, en het huidige Zwin hebben we al. Dit moet onderhouden en bewaard blijven. Het huidige Zwin met zijn vogelpark, waarvan de provincie West-Vlaanderen eigenaar is, zal omgetoverd worden tot een educatief waardevol natuurgebied met aangepaste accommodatie en uitkijktorens. De geplande jachthaven in Cadzand-Bad kan, mits in achtneming van opmerkingen die gemaakt zullen worden in het lopende MER, een meerwaarde geven. Het is Knokke-Heist nooit gelukt een eigen jachthaven te hebben wat ik altijd een gemiste kans heb gevonden” aldus De Plecker. “Investeringen voor een uitbreiding via ontpoldering zijn niet nodig maar wel beperkte ingrepen om het huidige Zwin te redden. De symbiose tussen beide toeristische trekpleisters en Zeeland en West-Vlaanderen kan men versterken via een vlonder over de Zwingeul . Men zou dan bij alle getijden kunnen wandelen van Cadzand-Bad naar het vernieuwde Zwin en naar Knokke-Heist. Dit onder het motto red het Zwin en red de polders!”

Renovatie Scharpoord wordt voorbereid

Binnen een paar maanden staan in het cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist grote renovatiewerken op het programma. Het gebouw uit de beginjaren 70 werd destijds ontworpen door ingenieur Paul Felix en heeft de laatste 10 jaar al een hoop renovatie- en uitbreidingswerk ondergaan. Toch wordt een en ander nog eens systematisch aangepakt. Het gaat vooral om 'energiedossiers'. Architectuurbureau Dirk Martens uit Zingem werd hiervoor aangesteld. Met name zullen de buitenbeglazing en de raamdorpels vernieuwd worden. Ook gaat men de ventilatie en de verduistering in vergader- en danslokalen verbeteren. Verder wordt de ‘gebouwenschil’ geoptimaliseerd. Dat slaat op dakdichting en dakranden, isolatie, betonherstel en gevelrenovatie. De stookplaats en het systeem van verwarming en airconditioning worden eveneens vernieuwd. Daarbij komen nog een aantal milieubesparende maatregelen, zoals aanpassing van verlichting en regenwaterrecuperatie. Na een eerste onderzoek gaat de ontwerper nu aan de slag om over enkele weken een gefundeerde projectnota te kunnen voorleggen aan het college. Er wordt alvast gemikt om in juni te starten met het eerste deel van de buitenbeglazing.

Zeebrugge gegijzeld

De bevolking van Zeebrugge is niet te spreken over de manier waarop stakers en vakbonden zich maandag gedragen hebben tijdens de nationale staking. Niet alleen werden havengebonden activiteiten onmogelijk gemaakt, dat was te verwachten. Maar daarnaast werd ook de bevolking van Zeebrugge dorp gegijzeld. Door het bezetten van bruggen en toegangswegen werd Zeebrugge een eiland. Het duurde soms 40 minuten om de kustplaats te verlaten. De vakbonden hadden nog wel beloofd dat dit niet zou gebeuren. Ofwel zijn de vakbonden niet te vertrouwen, ofwel hebben de vakbonden hun leden niet meer onder controle. Het onaanvaardbare vertoon in Zeebrugge ging ondertussen de wereld rond. Het was zelfs te zien op PressTV, dat is de spreekbuis van de Iraanse ayatollahs. “Goe bezig”.

30.1.12

“Love Bike and Run” voor Valentijn in Knokke-Heist

Op zaterdag 11 februari wordt ter hoogte van de Royal Belgian Sailing Club in Duinbergen weer de “Love Bike and Run” gehouden. De “strandduotlon for lovers and friends” kadert in het evenementenprogramma van Knokke-Heist rond Valentijn. Het sportieve gebeuren bestaat uit koppels die op het strand samen een parcours van 14 km fietsen en lopen. Per duo is er 1 deelnemer die fietst en 1 deelnemer die loopt, waarbij onderling van taak mag gewisseld worden. De duo’s hebben een verplichte gezamenlijke doortocht aan 2 controlepunten en aan de aankomst. Voor de start wordt er van elk duo een foto genomen. De deelnemers fietslopen eerst in oostelijke richting tot bij Surfers’ Paradise. Aan dat keerpunt is de 1ste bevoorrading en wacht er de deelnemers een praktische proef. Na deze extra uitdaging keert men terug in westelijke richting tot aan VVW Heist, waar het 2de keerpunt en bevoorradingspunt ligt. Tot slot keren de duo’s terug in oostelijke richting tot aan de aankomst bij RBSC Duinbergen. Na hun strandduotlon wacht de deelnemers een Valentijnsdrink, een Valentijnstombola en optioneel een Valentijnslunch. De Love Bike & Run wordt de ideale opener van een romantisch dagje Knokke-Heist. ‘s Avonds vinden romantische zielen elkaar namelijk terug in de buurt van het Casino voor The Big Hug, voorafgegaan door een optreden van Geena & The Lisa’s. Ter afronding kan men van een glaasje champagne nippen aan een van de champagnebars op de zeedijk en genieten van het Valentijnsvuurwerk dat voor het Casino wordt afgestoken.

Voor de Love Bike & Run kan men nog inschrijven tot donderdag 2 februari.
Alle info en inschrijvingen via http://www.lovebikeandrun.be/

Skeelerpiste wordt weer schaatsbaan in Knokke-Heist

Met het oog op de komende fikse winterprik werd de skeelerpiste in stadion De Taeye in Heist maandag onder water gezet. De baan, die in 2000 werd aangelegd, is daartoe voorzien van afdichtbare afvoerputjes en schuine randen. Dit maakt het mogelijk om bij aanhoudende vorst een natuurlijke schaatspiste te creëren. Als het in de eerstkomende dagen blijft vriezen en regen- en sneeuwbuien uitblijven, moet stadion De Taeye straks het trefpunt worden voor iedereen die baantjes wil schaatsen op natuurijs. Wellicht kan de sportdienst donderdag beslissen of de ijspiste al kan worden opengesteld voor winterse recreatie.

Bingo voor de basket

Op vrijdag 17 februari pakt BasketClub Namedis Chape Knokke-Heist uit met een Bingo-avond in Jeugd- en Kunstencentrum De Marge. Iedereen is welkom. Er wordt om 19u gestart met een maaltijd. Daarna is het tijd voor de bingo. Deelname is 10,- € voor de maaltijd en 3,- € per spelblad. Aanschaf van meerdere spelbladen is mogelijk. Er worden prachtige prijzen voorzien. Inschrijven kan door te mailen naar info@immobode.be.

Foto's "Nacht van de Sport"

Op de Nacht van de Sport die afgelopen weekend in Knokke-Heist werd gehouden werden uiteraard ook de nodige foto's genomen. Dat gebeurde door Christel Bedert. Het resultaat kun je HIER bekijken.

Uitreiking sporttrofeeën 2011

Voor het eerst werden in Knokke-Heist de laureaten van de sporttrofeeën pas bekend gemaakt op de uitreiking zelf. Op die manier wilde men het gebeuren een stuk spannender maken. De laureaten werden namelijk onder toezicht van gerechtsdeurwaarder Patrick Desmedt gekozen. Hij was dus de enige die wist wie zou gehuldigd worden. Uiteindelijk rijfde de Tumblingploeg van Gym Knokke-Heist de trofee binnen als Jeugdploeg 2011. Het Triathlon Team uit de badstad mocht zich ontfermen over de trofee van Sportclub 2011. Ellen Rabaut werd verkozen tot Beloftevolle Jongere. De titel van Sportman van het jaar 2011 werd in de wacht gesleept door Yves Depoorter; terwijl Sophie Van Biervliet Sportvrouw 2011 werd. Tijdens de Nacht van de Sport werden in het Casino Knokke ook de medailles van sportverdienste uitgereikt. Deze medailles waren bestemd voor personen die zich in een bepaald sportvereniging jarenlang hebben ingezet. Zilveren medailles voor mensen die al 25 jaar lid zijn van dezelfde sportvereniging gingen naar Jean Deloddere en Frank Vanleenhove als oprichters van Surfers’ Paradise en naar Guido Demey, voorzitter van FC Knokke. Goud was er voor Wilfried Depauw die reeds 35 jaar lid is van FC Knokke.

Meer informatie over de prestaties van de laureaten vind je bij de ORO Sport Aan De Oostkust.

P&O herschikt diensten in Zeebrugge door staking

Als gevolg van de nationale staking werden maandag in de haven van Zeebrugge geen zeeschepen behandeld. De directie van P&O had in dat verband midden vorige week al beslist om de afvaart van de passagiers-vrachtferry naar Hull van maandagavond te annuleren. Zondagavond werd ook het vertrek vanuit Hull naar Zeebrugge afgelast. De passagiers die dat wensten werden omgeboekt naar Rotterdam-Hull. Verder werd ook één vrachtveer op Tilbury geannuleerd.

Indoor petanquebaan in sporthal Laguna

Liefhebbers van “petanque” of “jeu de boules” kunnen in Knokke-Heist nu ook in de Laguna terecht om hun favoriete tijdverdrijf te beoefenen. In de sporthal werd namelijk een nieuwe indoor petanquebaan aangelegd. Zo kunnen adepten zich ook tijdens de koude wintermaanden comfortabel aan hun sport wijden. Petanqueliefhebbers kunnen in de badstad trouwens het hele jaar door terecht op één van de drie gemeentelijke buitenpetanquebanen. Vooral tijdens de zomermaanden worden de banen aan het sportcentrum Molenhoek, Sporthal de Stormeeuw en het Groenplein bij het Zegemeer intensief gebruikt. De indoor petanquebaan gebruiken in de Laguna kost 5 euro per uur. Leden van de sportraad betalen de helft.

Team uit Knokke-Heist naar brandwondencentrum in Burkina Faso

Donderdag vertrekken twee chirurgische teams van de ngo Flame voor een nieuwe missie naar het brandwondencentrum in Burkina Faso. Het centrum is een initiatief van brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit de deelgemeente Ramskapelle. Ook Lisa Van Hyfte uit Knokke-Heist maakt deel uit van het team. Zij is verpleegster in het operatiekwartier van AZ Sint-Lucas in Brugge. Na aankomst in Ouagadougou gaat het met de bus naar Bobo-Dioulasso. Daar staan vrijdag al de eerste consultaties op het programma. Chirurgen Bert Van den Hof en Michel Van Brussel kunnen dan komend weekend de nodige operaties uitvoeren in het plaatselijk hospitaal. Dinsdag 7 februari wordt in de hoofdstad gepraat met een afvaardiging van het bevoegde ministerie over de bouw en de uitbating van het geplande Flame Brandwondencentrum. Doel is om op 1 november 2013, tien jaar na de grote brandramp in Bobo Dioulasso, een nieuw en ‘volledig’ brandwondencentrum in gebruik te nemen. Na de besprekingen wordt door het team de terugreis naar ons land aangevat. De organisatie beschikt inmiddels ook over een eigen website.