10.11.07

Herstel Kalfmolen wacht op onderhoudssubsidie

De pestel van de Kalfmolen in Knokke is gedeeltelijk gebroken. Dat is de zware balk die de wieken draagt. Uit veiligheidsredenen werden de wieken een aantal maanden geleden reeds verwijderd. Ondertussen is nu beslist om de uitgebreide herstellingswerken toe te vertrouwen aan de firma Molenbouw uit Wieme. De reparatie zal ruim 11.000 euro kosten. Het werk zal echter slechts van start gaan op het moment dat de onderhoudspremie van veertig procent voor beschermde monumenten is toegekend door de Vlaamse overheid. Dat zal wellicht pas in het voorjaar gebeuren. De duur van de reparatie wordt op zo’n 3 maanden geschat.

De Sluise Burgemeester Jaap Sala leert scholieren “respect”

Bij onze noorderburen vindt op 15 november de landelijke Dag van Respect plaats. Deze dag is in het leven geroepen om jongeren bewust te maken van het begrip “respect”. Respect voor elkaar, voor de samenleving en voor het milieu. De Stichting Dag van Respect heeft BN’ers (Betrokken Nederlanders), waaronder alle Nederlandse burgemeesters, gevraagd of zij aan de basisschoolleerlingen in hun gemeente een gastles over respect willen verzorgen. Ook burgemeester Jaap Sala verleent zijn medewerking aan dit initiatief. De burgemeester geeft van maandag tot komende donderdag gastlessen op acht scholen in de gemeente Sluis. Hij zal vanuit zijn eigen ervaringen en werksituatie vertellen over respect.

Het Nieuwsblad over de dames van IBS Knokke-Heist

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

9.11.07

DDtrans uit Zeebrugge bestelt 140 trekkers

Het Zeebrugse vervoersbedrijf DDtrans heeft een bestelling geplaatst voor 140 nieuwe trekkers. "Elk jaar vervangt DDtrans nv in haar vloot een 50 à 60-tal trekkers na 5 jaar inzet. Nu bestaat de vloot uit 211 trekkers, 540 containerchassis en een 75-tal frigoopleggers. Het oorspronkelijk order behelsde de levering van 80 trekkers waarbij de totale vloot uitgebreid wordt in 2008. De eerste nieuwe voertuigen worden verwacht vanaf april 2008. Bijkomende onderhandelingen leidden uiteindelijk naar een tweede order van 60 trekkers voor 2009. Hierdoor komt de totale bestelling op 140 nieuwe trekkers voor de periode 2008 en 2009. "DDtrans nv werd in 1984 opgericht en is sinds 1987 gevestigd op de Transportzone in het hart van de Zeebrugse haven. Dagelijks worden er een 250-tal medewerkers tewerkgesteld. De firma realiseerde in 2006 een omzet van 32 miljoen Euro en een cash flow van 5 miljoen Euro. Het bedrijf is nauw verwant met European Container Services (ECS) waarvoor het dagelijks de helft van de vloot ter beschikking stelt. Daarnaast biedt DDtrans ook tractiediensten aan aan grote opdrachtgevers zoals Ford Fabrieken Genk en Keulen, Ewals Cargo Care, Maersk line en DHL", zegt bestuurder van DDtrans Marc Lanckriet.


Meer over DDtrans lees je HIER

Kruidvatdievegge gevat

De Brugse politie heeft een Poolse vrouw van 24 opgepakt. Ze wordt verdacht van een reeks diefstallen in de winkelketen Kruidvat. Een winkelbediende herkende de vrouw op de beelden van veiligheidscamera's die waren opgenomen tijdens diefstallen in andere filialen. De Poolse vrouw ging eerder al aan de haal met spullen in Kruidvat-filialen in Knokke-Heist en Blankenberge. Vermoedelijk maakt ze deel uit van een bende die over het hele land diefstallen pleegt in winkels van Kruidvat. Het parket vraagt de aanhouding van de vrouw.

Zo ziet het Franse "Les Echos" Knokke-le-Zoute...

Je leest erover in ORO NieuwsMAGAZINE

Nihoul eist schadevergoeding van Verwilghen

Michel Nihoul eist 250.000 euro schadevergoeding van Marc Verwilghen, oud-minister van Justitie en ex-voorzitter van de commissie Dutroux. De zaak komt op 19 november voor de burgerlijke rechtbank van Brugge. De in Zeebrugge wonende Nihoul verwijt Verwilghen hem meermaals te hebben beledigd tijdens publieke verklaringen en in een boek. Nihoul bevestigde dat hij ook anderen voor de rechtbank zal dagen. Het gaat dan om Régina Louf (getuige X1 die hem had aangegeven), verschillende journalisten en de commissie Dutroux. Nihoul meent dat hij het slachtoffer geweest is van eerroof door die personen. Verder bevestigde Nihoul dat zijn nieuwe boek begin februari uitkomt. In dat, naar eigen zeggen, taboeloze boek wil hij het hebben over de vrijpartijen en de gerechtelijke beschermingen. Namen van onder meer sportmensen, magistraten en politici zouden onthuld worden. "Ik citeer de namen", aldus Nihoul. De naam van de uitgever van het boek is dan weer nog niet bekend. In zijn vorige boek 'Moi, Michel Nihoul' waren namen 'gecensureerd'. "Dat zal niet meer gebeuren", zegt Nihoul.Gisteren kende het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Michel Lelièvre nog een schadevergoeding van 6.000 euro toe voor de onredelijke duur van zijn voorlopige hechtenis.

Westkapellestraat tijdelijk onderbroken

Van maandag 19 tot vrijdag 23 november zullen de Westkapellestraat en de Hendrik Consciencestraat bij de spoorwegbrug in Heist onderbroken worden voor alle verkeer. De bestaande borstweringen en voetgangersbruggen moeten namelijk vervangen worden. De omleidingen voor het verkeer zullen duidelijk worden gesignaliseerd. Tegen het weekend van 24 november zal het kruispunt Hendrik Consciencestraat/Westkapellestraat weer volledig open zijn en toegankelijk voor alle verkeer. Ook de huidige hoogtebeperking vervalt dus.

Loop van de Bevolking

Over recente geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Vredesvlam moet novemberwind trotseren

Het Vredeselftal met de Wereldvredesvlam trotseert op 11 november wind en weer tussen Cadzand en Knokke-Heist. Op zondag 11 november pakt het gemeentebestuur van Knokke-Heist uit met een volledig nieuw concept voor de traditionele herdenking van de Wapenstilstand van de 1ste Wereldoorlog. Onder het motto “Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid” is een grensverleggende vredeshappening uitgewerkt waarin de Wereldvredesvlam centraal staat.

In 1991 werden in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Afrika, India en het Midden-Oosten zeven vredesvlammen ontstoken door prominente vredesactivisten. Deze 7 vlammen werden samengebracht in 1 Wereldvredesvlam die permanent brandt in een monument in Bangor in Wales. Vanuit Wales werd de vlam ondertussen over de hele wereld verspreid, o.a. ook in het Nederlandse Cadzand. Hoewel Nederland tijdens de eerste wereldoorlog neutraal bleef en bijgevolg geen herdenkingen op 11 november kent, waren het gemeentebestuur van Sluis en de Stichting Wereldvredesvlam Cadzand meteen bereid om mee te werken aan een grensoverschrijdende 11 novemberherdenking.

11 plaatselijke atleten uit de Nederlands-Belgische Zwinstreek (Jan Morbee, Martine Rosseel, Dominique Maas, Philip Devinck, Martine Devinck, Melissa Veldkamp, Jean (Boudin) Deloddere, Stijn Oosterlynck, Julien Vanparys, Marnix Trenson en Henk Warnier) in hagelwitte vredes-outfit verzamelen om 9.30 uur in de tuin van de Nederlands Hervormde Kerk in Cadzand-dorp waar ze in aanwezigheid van een delegatie van het Knokke-Heistse schepencollege worden verwelkomd door vertegenwoordigers van the World Peace Foundation en de kersverse Sluise wethouder Maria Le Roy. Na een korte ceremonie ontsteken Julie en Sofie Morbee de Olympische vredesfakkel die het gemeentebestuur in bruikleen kreeg bij het Belgisch Olympisch Comité, aan de Wereldvredesvlam. Daarna loopt het elftal in een symbolische V-formatie die verwijst naar Victorie, Vrede en Verdraagzaamheid via het Retranchement naar Knokke, een afstand van precies 11 km. Rekening houdend met de slechte weersvoorspellingen zal het voor de 11 getrainde atleten geen gemakkelijke opgave zijn om de Wereldvredesvlam brandend te houden. Harde rukwinden en mogelijks ook striemende regenbuien vormen in de uitgestrekte vlaktes van de Retranchementstraat en Graaf Jansdijk immers een reële bedreiging voor de vredestoorts. Toch hopen de 11 lopers om 11 uur de Wereldvredesvlam bij de Margaretakerk te arriveren voor een wake met internationale vredesliederen, gezongen door het solidariteitskoor Wak maar Proper uit Diksmuide en poëzie van de plaatselijke scholen. Daarna gaat het met de vredesvlam in optocht naar het burgemeester Frans Desmidtplein voor een bloemenhulde en optredens.

GCV over de kop in Westkapelle

De rechtbank van koophandel in Brugge heeft een aantal handelszaken failliet verklaard. Daaronder ook het gewone commanditaire vennootschap “All Service” met zetel in de Sluisstraat. Dit bedrijf vervaardigde platen, buizen en profielen in kunststof. De Knokke-Heistse advocaat Kristof Vandenheuvel fungeert als curator.

Stormschade valt mee

De noordwesterstorm die in de vroege uren van vrijdag over onze kuststreek trok heeft in Knokke-Heist minder schade aangericht dan gevreesd. De windpieken situeerden zich in de buurt van 75 km per uur. Op zee stond enige tijd een volle noordwesterstorm met windkracht 9. Daar kwamen uitschieters voor tot 104 km/u. De storm heeft in Blankenberge zware schade veroorzaakt aan de pier. Een aantal betonblokken zijn losgekomen. In Knokke-Heist veroorzaakte rondvliegend puin bij de eerste zware windstoten donderdagavond al schade op de Zeedijk. In Het Zoute sneuvelde de vitrine van een boetiek. De brandweer noemde het een vrij normale nacht. Er werden in totaal 10 personeelsleden ingezet. De schade bleef in de meeste gevallen beperkt tot afgerukte takken, weggewaaide dakpannen, werfschuttingen, reklamepanelen en uit het lood geraakte satellietschotels.

Vlaamse Leeuwen wapperen op 11 november

In de aanloop naar de 11 november viering van komende zondag werd de voorbije dagen in Knokke-Heist reeds de bevlagging aangepast. Het is duidelijk dat voor het eerst de Vlaamse Leeuw prominenter in de badstad aanwezig is. Vroeger stootte de leeuwenvlag op 11 november af en toe nog op onbegrip bij sommige leden van vaderlandslievende verenigingen. Nu is dat niet langer het geval. Wat meer is, de overheid heeft de criteria aangepast omtrent de feestdagen waarop in Vlaanderen de Vlaamse vlag MOET gehesen worden. Ook 11 november in het rijtje opgenomen. Samen met de Vlaamse vlag mogen andere officiële vlaggen gehesen worden. Daarbij geld trouwens een orde van voorrang. Ten slotte MOET de Vlaamse vlag tegenwoordig gehesen worden aan openbare gebouwen, telkens de Belgische of Europese vlag wappert, al gaat het niet om een officiële gebeurtenis.


Concreet betekent een en ander dat de Vlaamse vlag ook gehesen moet worden op de hierna vermelde data :
* 17 februari (halfstok);
* 7 april;
* 1, 5, 8, 9 mei;
* 6, 11 juni;
* 2, 21, 22, 23 juli;
* 11 september;
* 24 oktober;
* 11, 15 november;
* dag van de Europese verkiezingen.

Je leest er HIER meer over

Vlissingen wil cruiseschepen afsnoepen van Zeebrugge

Heel wat cruisepassagiers die Zeebrugge aandoen zijn niet te spreken over het feit dat ze in onze kusthaven tussen hopen vracht en containers aan land moeten. Dat ongenoegen spuien ze ook duidelijk aan al die het lezen wil via het internet. Daar wil Vlissingen nu op inspelen met een plan om vanaf 2009 cruiseschepen naar de Scheldemondhaven te lokken. Er worden de komende weken plannen goedgekeurd voor de bouw van een terminal. Die zal bij voorkeur aan de Vlissingse Buitenhaven komen. Dichtbij spoor, rijksweg en stad. In dezelfde buurt zou ook de skihal gebouwd worden, die als extra attractie moet gaan fungeren. Het zijn straks niet alleen rijke Amerikanen die op cruise gaan. Ook European gaan steeds vaker de boot op. Verder is het zo dat zes op de tien passagiers regelmatig cruises maken en Brugge en Antwerpen inmiddels wel gezien hebben. Rederijen en operators zoeken nieuwe bestemmingen. Dat zit goed voor Vlissingen. Maar ook Knokke-Heist zou met wat gelobby een nieuwe cruisebestemming kunnen worden.

Stroompannes doen andermaal pcs crashen

In de buurt van de Sebastiaan Nachtegaelestraat, waar rioleringswerken aan de gang zijn, hebben zich donderdag in de late namiddag tweemaal stroompannes voorgedaan. Dat was meteen de tweede keer in drie weken. Bewoners in de buurt en ook de KunstAcademie bleven een tijd lang verstoken van electriciteit. In de academie moesten sommige lessen afgelast worden Op het moment van de stroompannes, om 16.11 en 17.08, deed zich ook een stroomopstoot voor. Die duurde telkens slechts een fractie van een seconde maar was in heel Knokke en Westkapelle voelbaar. Honderden computers in de badstad moesten daarbij weer opgestart worden. Ook in het stadhuis van Knokke en bij de lokale omroepen was dat het geval. De zorgvuldigheid waarbij met de nutsleidingen wordt omgesprongen wordt hierbij andermaal in vraag gesteld.

8.11.07

Vitrine stukgeblazen in Het Zoute

De noordwesterstorm heeft donderdagavond op de Zeedijk in Het Zoute de vitrine van een handelszaak stukgeblazen. Dat is bij de brandweer van Knokke-Heist vernomen. Bij de brandweer liepen voorlopig geen andere mededelingen van stormschade binnen. De krachtigste windstoten aan de kust worden vrijdag in de loop van de vroege ochtend verwacht. De kustwacht verwacht een waterstand tot drie meter boven het normale peil. Wegens de storm wordt donderdagavond ook de stormvloedkering in de Theems gesloten die de Britse hoofdstad Londen tegen hoogwater moet beschermen. Ook aan de Britse oostkust zijn maatregelen getroffen tegen mogelijke overstromingen.

Provincieraad keurt omstreden tweedeverblijfsbelasting goed

De West-Vlaamse provincieraad heeft donderdag minderheid tegen meerderheid de begroting goedgekeurd. Daarmee werd ook de omstreden forfaitaire provinciale tweedeverblijfsbelasting goedgekeurd. Met de terechte bezwaren van kustgemeenten als Knokke-Heist en protest uit de toeristische sector werd totaal geen rekening gehouden. Het provinciebestuur verhoogt ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing met 25 punten of volgens de deputatie met 3 tot 5 euro per gezin. Op het einde van de vier dagen durende bespreking kregen de fractievoorzitters deze namiddag het laatste woord. Zij hadden tijdens hun samenvatting weinig woorden over voor de vanuit de kustgemeenten fel bestreden belasting. Oppositiepartijen Groen!, Open VLD en Vlaams Belang stemden tegen de belastingsverhoging en de begroting op zich.

Noordwesterstorm in aantocht

Langs onze kust en ook in Nederland worden de komende uren de nodige voorbereidingen getroffen voor zwaar weer. De noordwesterstorm op de Noordzee die komende avond en nacht wordt verwacht, zal voor extra hoge waterstanden zorgen. Het tij zal zich daarbij met geweld door de Zwingeul stuwen. Verwacht wordt dat de kreken en slikken van het natuurreservaat tijdelijk helemaal onder water zullen staan. Ook in de haven van Antwerpen werden reeds maatregelen getroffen. De waterkeringsmuur aan de Scheldekaaien is rond 13.30 uur gesloten. Bij onze noorderburen gaat vanavond om 22u ook de Oosterscheldekering dicht.

Verdere renovatie in de Ramskapellestraat

Naar aanleiding van de wegeniswerken in de Ramskapellestraat worden ook de openbare verlichting en de nutsleidingen aangepast. De gemeenteraad heeft daartoe het groen licht gegeven. Zopas is gestart met het tweede deel van het rioleringswerk richting Spelemanstraat. Het vernieuwen van de openbare verlichting zal de gemeente zo'n 53.000 euro kosten. De kabelwerken en de aanpassing van het elektriciteits- en aardgasnet zijn voor rekening van Imewo. Het gaat om een investering van meer dan 280.000 euro. Begin volgend jaar zal in de Ramskapellestraat dan gestart worden met het rioleringswerk in het weggedeelte tussen de Spelemanstraat en de Noordwatergang. Deze 1ste fase van de werkzaamheden zou klaar moeten zijn tegen eind juni 2008.

Voetpaden zijn geen publiciteitspaden

Terwijl de parkeerwachters in Knokke-Heist zorgen dat niemand ongestraft te lang een parkeerplaats bezet, neemt de gemeente het blijkbaar niet zo nauw met het verzekeren van de vrije doorgang voor voetgangers. Bij bouwwerven gelden allerlei reglementeringen om te zorgen dat voetgangers veilig de bouwplaats kunnen passeren. In winkelstraten wordt echter maar spaarzaam opgetreden tegen koopwaren en publiciteitspanelen die in het pad van de voorbijganger worden neergepoot. In de Lippenslaan moesten vrouwen met kinderwagens onlangs gedwongen de straat op om bij een winkel langs te kunnen. In onze buurgemeente Sluis wordt in tegenstelling wel continu gelet op de goede doorgang. Sluis heeft de uitbater van café-restaurant De Drie Wijzen aan de Groote Markt zopas een dwangsom opgelegd van twaalfhonderd euro. Ondanks drie waarschuwingen weigerde de man een bloempot te verwijderen die op het trottoir in de weg stond.

Oplossing noodruftige visserij geen makkelijke zaak

Op aandrang van reders uit Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende onderzoekt de Rederscentrale momenteel een aantal denkpistes om de Vlaamse visserij uit de nood te helpen. De dramatische situatie wordt veroorzaakt door de steeds verder stijgende brandstofkosten en de lage visprijzen. Enerzijds wordt gedacht aan een tijdelijke verlaging van de sociale lasten. Die oplossing wordt momenteel ook in Frankrijk nagestreefd. Op lange termijn is de Rederscentrale voorstander van alternatieve vistechnieken die minder diesel verbruiken. De producentenorganisatie onderzoekt verder met de vismijnen en de groothandel of een brandstoftoeslag haalbaar is. Bij de Zeebrugse visveiling wijst voorzitster Marie-Jeanne Becaus er alvast op dat de prijzen in de vismijn laag zijn omdat er een grote invoer is van goedkope soorten uit andere landen. Indien de rederscentrale als producentenorganisatie beslist dat er een toeslag komt dan zal de ZV die ook uitvoeren en doorrekenen. Als dat in andere landen echter niet gebeurt dan bestaat evenwel het gevaar dat nog meer goedkope buitenlandse vis ons land zal overspoelen.

"Four more years" voor Maurice Lippens

Volgens Dow Jones in Amsterdam blijft Knokke-Heistenaar Maurice Lippens ook de komende jaren nog de man aan het roer bij Fortis. De raad van bestuur van het bankenconcern wil hem als bestuursvoorzitter behouden. Het zal Lippens tijdens de aandeelhoudersvergadering, die op 29 april 2008 wordt gehouden, dan ook voordragen voor herbenoeming als niet-uitvoerend bestuurder voor een periode van vier jaar. Ook zal men Jean-Paul Votron steunen voor herbenoeming als uitvoerend bestuurder voor een periode van drie jaar. Daarnaast zal de raad Jacques Manardo en Rana Talwar, sinds 2004 lid van de raad van bestuur, voordragen als niet-uitvoerende bestuurders voor een periode van drie jaar.

De Belgisch-Nederlands bankverzekeraar Fortis heeft in het afgelopen derde kwartaal een nettowinst behaald van 797 miljoen euro, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. In dezelfde periode in 2006 haalde de onderneming een nettowinst van 884 miljoen euro.7.11.07

Actie in Knokke-Heist tegen oorlogstransporten via de NMBS

Vrijdag en zaterdag is er ook in de badstad een actie gepland tegen het gebruik van het Belgische spoor voor militaire transporten richting Irak. De actie wordt georganiseerd door de lokale bomspottinggroepen. Dat gebeurt in Knokke-Heist, Leuven, Brussel, Antwerpen, Gent, Pajottenland, Geel en Eeklo. Vijf jaar na de start van de transporten wil Vredesactie laten zien wat het NAVO-lidmaatschap in de praktijk betekent. De organisatie doet dat me de slogan: ‘De oorlog in Irak loopt via uw spoor!’. Met geweldloze acties in de stations gaat men vrijdag en zaterdag de NMBS en de overheid aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Uiteindelijk wil de vredesorganisatie bekomen dat de NMBS geen transporten voor het Amerikaans leger meer verzorgt.

Houwaart al weer weg bij Limassol

De voormalige FC Knokke trainer Henk Houwaart is na twee maanden al opgestapt bij de Cypriotische club Aris Limassol. De Nederlander, die eerder een paar maanden in onze badstad aan de slag was, is niet te spreken over de mentaliteit in Cyprus. "De mensen zijn daar zo vals", verklaarde hij. "Toen ik bij Aris aankwam, was de sfeer al helemaal verpest. Ik heb geprobeerd iets op te bouwen en heb drie spelers met een slechte mentaliteit uit de kern gezet. De voorzitter bleef er echter op aandringen dat ik die spelers opnieuw zou opnemen in de kern.""Ik bleef echter bij mijn standpunt. Ik had geen zin om toe te geven en ben dan maar opgestapt. Vrijdag keer ik terug naar België en mijn familie. Ik ga uitkijken naar een nieuwe club waar ik kan werken hoe het moet", aldus Houwaart.

Vijf wagens betrokken bij ongeval in Westkapelle

Bij een verkeersongeval in de Dudzelestraat in Westkapelle waren woensdagmorgen vijf wagens betrokken. Een wagen die uit de richting Brugge kwam, reed er tegen een vrachtwagen en werd weggekatapulteerd tegen ondermeer een marktwagen. De blikschade was groot. Als bij wonder vielen er geen gewonden, want de eerste wagen knalde recht in de brandstoftank van de vrachtwagen. Het ongeval zorgde woensdagmorgen voor veel verkeershinder.

Knokke-Heist wil absenteïsme indijken

De gemeente Knokke-Heist gaat een nieuwe ziektecontrolefirma aanduiden voor haar personeel. Op vraag van raadslid Kathleen Van der Hooft bevestigde burgemeester Lippens dat dit inderdaad ook kadert in het “absenteïsmebeleid” van de gemeente. Het is een publiek geheim dat het zogeheten ziekteverzuim van sommige personeelsleden uit de band springt. Diensthoofden klagen daarover al geruime tijd steen en been. Als men het ziekteverzuim van sommige personeelsleden samentelt beloopt dat soms wel twee maanden of meer per jaar. Ook zijn er aanwijzingen dat met name een bepaalde dokter uit Heist veel vrijgeviger is bij het uitschrijven van ziektebriefjes dan de andere geneesheren in de badstad. De hoop is dat de nieuwe ziektecontrolefirma op een meer efficiënte wijze het absenteïsme zal kunnen indijken. Het nieuwe contract loopt tot 2012 en kost jaarlijks ruim 6.000 euro. De firma zal de ziektecontrole uitvoeren voor het personeel van de gemeente, het Waterbedrijf en het nieuwe Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling.

'Onzichtbare' microfoons voor musicals deKunstAcademie

Knokke-Heist gaat investeren in een musicalsysteem ten behoeve van de KunstAcademie. Dat is nodig omdat de unieke opleiding ‘musical’ z’n derde jaar is ingegaan. Dat betekent dat op termijn ook meer uitgebreide producties op de planken kunnen worden gezet. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar die aan musical willen doen krijgen in de KunstAcademie een intensieve opleiding "zang, toneel en beweging". De cursus loopt over 3 tot 4 jaar. De gemeente heeft nu 14.500 euro uitgetrokken voor de aanschaf van een draadloos microfoonsysteem. Deze fijne, bijna onzichtbare microfoons, zijn onontbeerlijk bij opvoeringen. Er werd trouwens gekozen voor een systeem dat compatibel is met de infrastructuur die in Scharpoord aanwezig is. De investering omvat ook de aankoop van onder meer twee camcorders.

Ceciliaharmonie lauwert jubilarissen

In Heist bereidt de Ceciliaharmonie zich voor op het jaarlijkse verenigingsfeest dat komende zaterdag z’n beslag krijgt in Hof Ter Mude. Daarbij zullen niet minder dan 26 leden gehuldigd worden die tussen de 5 en 50 jaar inzet bij de harmonie hebben gepresteerd. Met de langstdienende jubilarissen van de Ceciliaharmonie gaat het onder meer om Chris Anseeuw, Dirk Bonny, Linda De Rese, Franky Vercruysse en Karel Naert. Deze laatste heeft inmiddels een halve eeuw muziek gespeeld voor de harmonie. Dat is meteen een halve bestaansgeschiedenis lang. Volgend jaar viert de Ceciliaharmonie Heist namelijk haar eeuwfeest. In dat verband stelt Fons Theerens een boek samen met de geschiedenis van de harmonie. Je leest er HIER meer over.

Leidt Qatari LNG in Zeebrugge tot Belgisch kantoor in Doha?

Een verslag van het bezoek van Prins Filip aan Qatar lees je in ORO NieuwsMAGAZINE

6.11.07

Cannabisplantage ontdekt in Zeebrugge

De Brugse politie heeft dinsdag bij een controle in een woning langs de Kapitein Fryattstraat in de Zeebrugse stationswijk een wietplantage ontdekt. De 30-jarige bewoner had in zijn woning twee tenten ingericht waarin hij cannabis kweekte. Het ging om een tent voor jonge scheuten en een tent voor volwassen planten. De politie heeft de hele oogst meegenomen voor vernietiging. Volgens het parket was de plantage te groot voor eigen gebruik. De eigenaar is ondervraagd maar niet aangehouden. Hij zal zich binnenkort voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Zwin Ontpolderen maar Noordzee Inpolderen!

In ruil voor een verdieping van de vaarweg naar Antwerpen wordt de natuur binnenkort gecompenseerd met een ontpoldering van een deel van de buffer rond het Zwin. Dat is het gevolg van een overeenkomst tussen Vlaanderen en Nederland. Terwijl onze noorderburen aldus de ene mond vol hebben over ONTpolderen hebben ze het met de andere over het INpolderen van een deel van de Noordzee!! De Tweede Kamer in Den Haag heeft dinsdag een motie in die zin aangenomen van CDA-parlementariër Joop Atsma. Hij stelt voor om onderzoek te doen naar het bouwen van een eiland in de Noordzee, dat mogelijk de vorm van een tulp krijgt. Gedacht wordt aan een polder met een omvang van 50.000 tot 100.000 hectare. De landwinning kan mogelijk een oplossing bieden voor het steeds toenemende ruimtegebrek in Nederland. De bescherming van de kust zou ook gebaat kunnen zijn bij het aanleggen van zo'n polder. Vlaamse en Nederlandse baggerbedrijven bouwen in Dubai trouwens vergelijkbare eilanden. Verschillende grote concerns zouden reeds belangstelling hebben getoond om voor de Nederlandse kust soortgelijke projecten uit te voeren.

Tijdelijk geen Sociale Bijdragen voor Franse reders en vissers

Je leest meer over de voorgestelde Franse maatregelen in ORO NieuwsMAGAZINE

Week van de Smaak

In het kader van de "Week van de Smaak" organiseert ook de gezinsbond Knokke een aantal activiteiten. Onder titel "Onze gezinstafel onder druk” wordt komende week donderdagavond een lezing gehouden in Scharpoord door Ann Vandeputte. Zij is gespecialiseerd in eetstoornissen. Tijdens de avond worden een aantal belangrijke voedingsgewoonten van kinderen bekeken. Ook wordt nagegaan of er nog momenten zijn waarop het ganse gezin aan tafel zit. Of moet iedereen na school- of werktijd zijn eigen potje in de ijskast zoeken? Op maandagavond 19 november heeft diëtiste Katia Cornelis het in het Cultuurcentrum over "Olijfolie". Men leert er dan de verschillende soorten en hun eigenschappen kennen.


Tijdens de Week van de smaak staan trouwens overal in Vlaanderen lekkere activiteiten gepland. De Bibliotheek van Scharpoord serveert alvast een lekker boek. "Snoep-goed" van Frank Fol (629.76 groen) brengt 22 recepten, waaronder een kleurrijk dipbuffet voor de familie in amper 3 stappen, een Mega-Wushi en een zalig tussendoortje: Fruit à GoGo.

Wordt de visserij stilgelegd?

Eigenaars van vissersvaartuigen uit Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende hebben de Rederscentrale aangemaand maatregelen te nemen om het voortbestaan van de visserij te garanderen. Door de historisch hoge dieselprijzen en de ongewoon lage tongprijzen verkeert de visserij in een "absoluut dramatische situatie". De Raad van Bestuur van de Rederscentrale gaat nu volgende week overleg plegen. Volgens de beroepscentrale is een dergelijke noodsituatie nog nooit tevoren voorgekomen. "Ofwel moet de diesel naar omlaag, de tongprijs naar omhoog, of we zullen de schepen moeten stilleggen", aldus dinsdagmiddag een woordvoerder van de Rederscentrale".


Inmiddels voeren Franse vissers reeds actie tegen de extreem hoge brandstofprijzen. Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Vervanging ambulance

Omdat de oudste ziekenwagen van de Brandweer in Knokke-Heist 6 jaar geleden in dienst kwam wordt momenteel de vervanging voorbereid. De nieuwe ambulance vergt een investering van 160.000 euro en zal voldoen aan de nieuwe Europese norm. De oude ambulance heeft heel wat kilometers op de teller en wordt nu overgelaten voor de prijs van ruim 31.000 euro. Wanneer de nieuwe ziekenwagen in gebruik wordt genomen is momenteel nog niet bekend.

Wegeniswerken Tortellaan

In de Tortellaan in Knokke worden momenteel wegeniswerken uitgevoerd. Daarbij wordt het trottoir opgebroken. Woensdag starten Eandis en het gemeentelijk Waterbedrijf met hun werkzaamheden. In de week van 23 november wordt een aanvang gemaakt met de heraanleg van het voetpad en de algemene afwerking. Volgens het aanbestedingsdossier moeten alle werken binnen de 40 dagen zijn afgerond.

De vernieuwde 11-november viering

In Knokke-Heist wordt de herdenking van de Wapenstilstand komend weekend voor het eerst omgevormd tot een viering voor Vrede en Verdraagzaamheid. Daarbij zullen oud-strijders en prominenten op zondag 11 november 's middags opstappen naar het herdenkingsmonument op het burgemeester Frans Desmidtplein. Ze worden daarbij vergezeld door de wereldvredsvlam, die in Cadzand werd ontstoken, én de drumband Vietvatsjé. Na de toespraak van het gemeentebestuur ontsteken 11 atleten met hun toorts de herdenkingsvlam aan het monument. Terwijl de namen van alle Knokke-Heistse oorlogsslachtoffers één voor één worden afgelezen, planten jongeren telkens een bloem in het ereperk rond het monument. Daarna worden door prominenten en verenigingen kransen gelegd. Met de last post en een eresalvo door het ceremoniepeloton van de Lokale Politie wordt de 89ste verjaardag van het einde van Wereldoorlog I en de 63ste verjaardag van het einde van Wereldoorlog II afgesloten.

Dertien jongeren van het popkoor Basta uit het Limburgse Maasland brengen vervolgens op het podium een eigentijds nummer over verdraagzaamheid. Leerlingen van de gemeentelijke basisschool De Vonk dragen een gedicht voor over respect voor iedereen. De Koninklijke Harmonie De Zeegalm en het Cantic@mare Ensemble onder leiding van Tony Venneman spelen en zingen daarna de Vlaamse, Belgische en Europese hymne, waarop honderden witte ballonnen met een vredesboodschap de lucht in vliegen.

5.11.07

Dicteewedstrijd Willemsfonds

Op zaterdagmiddag 24 november organiseert het Willemsfonds Heist-Duinbergen in samenwerking met de bibliotheek haar jaarlijkse dicteewedstrijd. Jongeren van het 5de leerjaar basisonderwijs tot het 6de secundair kunnen hieraan deelnemen. De wedstrijd wordt in 3 leeftijdscategorieën ingedeeld. Zoals gewoonlijk wordt deze taalkundige wedstrijd gehouden in de raadszaal van het Heistse stadhuis. Voor jongeren is het de ideale gelegenheid om de hand te leggen op een aantal boekenbonnen. Inschrijven kan aan de balie van de bibliotheek tot 17 november.


Men kan ook dit inschrijvingsformulier terugsturen naar ann.foulon@knokke-heist.be

Stadhuisje blijft kunstcentrum

Kunstenaars uit onze regio kunnen toch gebruik blijven maken van het voormalige stadhuisje van Sint-Anna Ter Muiden. Gérard Flemal, de nieuwe eigenaar, die in Knokke-Heist woont, wil daar ruimte voor bieden. Dat bleek maandag tijdens de sleuteloverdracht. Afgelopen zomer waren de kunstenaars bang dat ze moesten vertrekken omdat de gemeente Sluis besloten had het stadhuisje van de hand te doen. De nieuwe eigenaar wil in de zomer echter toch plaats uittrekken voor de kunstenaars. In de winter wil hij een museum realiseren met typisch Zeeuwse kunst, zoals klokken en landkaarten.

Franse vissers voeren actie tegen dure diesel

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Knokke-Heistse liep in The Big Apple

Zondag heeft in de States ook (minstens) één inwoner van Knokke-Heist meegelopen in de fameuze marathon van New York. De 36-jarige Nele Verleye eindigde op de 22.018de plaats in een tijd van 4u 32 minuten en 39 sekonden. Van de 229 Belgen die meeliepen kwam ze als 156ste over de streep in Central Park. Als voorbereiding had Verleye tevoren in de badstad maandenlang getraind. Ze had eerder ook deelgenomen aan de run van Damme naar Brugge. In de Big Apple ging de overwinning zondag voor de tweede keer in zijn hardloopcarrière naar de Keniaanse atleet Martin Lel (2.09.04). Bij de vrouwen won Paula Radcliffe het pleit. Voor de 33-jarige Britse was het haar eerste optreden in meer dan twee jaar. Ook de koninklijke familie vaardigde zondag twee deelnemers af naar de prestigieuze ING-marathon van New York. Zowel prins Lorenz als zijn zoon Amadeo brachten de wedstrijd tot een goed einde. De 21-jarige prins liep als "Amedeo de Belgique" en legde de 42,195 km af in een verdienstelijke tijd van 3u48:18, wat hem de 8.021ste plaats opleverde. Zijn vader, echtgenoot van prinses Astrid, liep als
Sar Le Prince Lorenz De Belgique, kwam na 4u39:27 over de streep en werd 24.033ste.

Canadees Wandelweekend

Duizenden wandelaars waren de voorbije dagen op stap in en rond Knokke-Heist naar aanleiding van het Canadese Wandelweekend. Bijna 1400 van hen trokken daarbij zondag het hele eind vanaf de Westerscheldedijk in Hoofdplaat naar Knokke. Met deze 34ste bevrijdingsmars werd andermaal de tocht van de Canadese militairen herdacht. De 33km lange weg voert dan ook langs een aantal markante herinneringsstenen in het landschap die te maken hebben met de Operatie Switchback in 1944. Bij de Hickmanburg in Retranchement en bij aankomst op het Burgemeester Frans Desmidtplein in Knokke werden telkens korte plechtigheden gehouden. Een en ander gebeurde in aanwezigheid van onder meer de Canadese ambassadeur Jim Wall.

Zaalsportuitslagen

In Eerste Landelijke Basketbal verloren de IBS-heren van Dynamo Bertem met een stand van 70-66. IBS Knokke-Heist staat 9de in de rangschikking met 14 punten. Winst was er in Tweede Provinciale in de wedstrijd van Duinbergse tegen Ieper B. Duinbergse won overtuigend met 75-65 en komt met 14 punten op de 9de plaats in het klassement.


In Tweede Provinciale B moest het Volleyteam Knokke-Heist afgelopen weekend op verplaatsing met 3-1 de duimen leggen tegen het lager geklasseerde Tielt. Knokke-Heist staat tweede met 13 punten. De Volleydames wonnen echter in Tweede Provinciale B het pleit met 1-3 bij VKTorhout. De ploeg staat 5de met 11 punten.

4.11.07

Zondagvoetbal

In het zondagvoetbal was er vandaag winst weggelegd voor FC Knokke en VV Westkapelle. FC Heist hield het op gelijkspel, terwijl Zeemeeuw Zeebrugge weer lantaarndrager werd. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke op eigen terrein de ploeg van SC Menen met 3-2. FC Knokke legt nu met 13 punten beslag op de 11de plaats. In Tweede Provinciale A resulteerde de wedstrijd tussen Oostduinkerke en FC Heist in een 0-0 stand. Heist staat 11de in de rangschikking met 12 punten. In Derde Provinciale B versloeg VVWestkapelle de elf van Beernem op verplaatsing met 1-4. VVW staat op de derde plaats in het klassement met 24 punten. Vierde provinciale B tenslotte: Zeemeeuw Zeebrugge verloor met 2-3 van Oedelem, terwijl Sint Kruis 1-1 gelijk speelde tegen Moerkerke. Daarmee komt Moerkerke op de dertiende plaats en Zeebrugge wordt opnieuw laatste in de rangschikking, beiden met 4 punten.

Veel tewerkstelling in nieuw Ter Linden

Uit het onteigenen van gronden voor de realisatie van de nieuwe ziekenhuiscampus bij de Far West, op de grens van Knokke en Westkapelle, probeert de gemeente toch enig voordeel voor de landbouw te halen. Het plan is volgens burgemeester Lippens namelijk om ook gronden “langs de Dudzelestraat” te ruilen ten behoeve van de landbouwers. Verder stelde Lippens dat in het nieuwe Ter Linden zo’n duizend mensen zullen worden tewerkgesteld, onder hen een honderdtal geneesheer-specialisten. Het nieuwe ziekenhuis langs de Natiënlaan zou zo mogelijk in 2010 al in gebruik genomen worden. De campus komt op een terrein van 20 hectare. Met het oog op de opening van het nieuwe ziekenhuis zal ook de mobiliteit in de hele zone worden herbekeken, aldus nog burgemeester Lippens.

Onze jeugd houdt het op Halloween-light

Elk jaar krijgt ook de viering van Halloween in Knokke-Heist en de rest van onze regio meer aanhangers. Door “Van Dale” wordt het trouwens al met een hoofdletter geschreven en dus als een officiële feestdagnaam aanzien. Feit is dat de meeste kinderen, die bij ons op snoepstrooptocht trekken, het veramerikaniseerde Keltische feest niet door hebben. In bosjes bellen ze bij mensen aan en zeggen “Happy Halloween”. Dat ze eigenlijk een Vlaamse versie van “trick or treat” moeten schreeuwen, zover reikt de verbeeldingskracht van de jongeren echter niet meer. Een minimale portie moeite wordt in het verkleden gestopt, maar slechts weinigen zijn uitgerust met een lampion. Een lichtje in een -naar Keltisch gebruik- uitgeholde bietenkop is evenmin ergens te bespeuren, wegens teveel moeite. En niemand brengt iemand aan het schrikken.