19.5.07

Anderlecht weer naar Knokke-Heist

De ploeg van Anderlecht gaat binnenkort weer op stage in Knokke-Heist. Op 26 juni hervat RSCA de trainingen. Daarna wordt het oefenen en aan teambuilding doen op de sportvelden in de badstad. Ook de klassieke zomeroefenwedstrijd tegen FC Knokke staat op het programma van paars-wit. Het vriendschappelijk treffen is gepland voor 7 juli. Van 9 tot 14 juli verblijft Anderlecht dan in Bern. Daar zal het deelnemen aan een minitornooi met Galatasaray, Dortmund en Young Boys Bern.

Heistse vissers herdenken vlucht

Zaterdag was het 67 jaar geleden dat het gros van de Heistse en Zeebrugse vissers met hun families wegvluchtten uit onze kusthaven, kort na het begin van de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding was het bombardement op de Molenhoek en het feit dat terugtrekkende Franse troepen dreigden de vissersvaartuigen in Zeebrugge te zullen kelderen. Eerder hadden ze dat in Breskens gedaan. De vissersfamilies vluchtten richting Frankrijk, maar velen kwamen uiteindelijk in Engeland terecht, waar ze de rest van de oorlog doorbrachten. De verjaardag werd herdacht door enkele overlevenden, die een bezoek brachten aan het visserskruis en de vismijn, waar de vaartuigen destijds hun gevaarlijke reis begonnen. Voor de gelegenheid was ook Sheila Glanville-Goff uit Groot-Brittannië overgekomen. Haar ouders en andere gezinnen in het Londense Wallington verschaften heel wat Heistse vissersgezinnen onderdak toen ze pas in Engeland waren aangekomen.

Vroeger redders in Knokke-Heist

Ook in Knokke-Heist wordt het reddersseizoen uitgebreid. De dienst gaat tijdens het lange pinksterweekend aan de slag vanaf zaterdag 26 mei. Dan zullen 3 reddingsposten bemand worden. Dat geldt ook voor de twee volgende weekends. In het voorseizoen van 16 tot 30 juni wordt de dienst verzorgd op 5 reddersposten. Tijdens de twee zomermaanden verzekert de reddingsdienst het veilig zwemmen bij 12 badzones. In september wordt het aantal bemande reddingszones geleidelijk weer afgebouwd. De uitbreiding van het reddersseizoen in de badstad kwam er op verzoek van het College en na evaluatie van een experiment vorige zomer. Als eerste aan onze kust waren er in Blankenberge zaterdagmorgen al redders op het strand.

Knokke-Heist nog moeilijker bereikbaar

Knokke-Heist wordt vanaf maandag nog een stukje moeilijker bereikbaar. Naast het tergend langzame brugherstel langs de N49 en bij de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge starten in de kusthaven nu ook werken aan de brug over de Graaf Visartsluis. Dat gebeurt door NV De Pret in opdracht van de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ). Tijdens de duur van de werken wordt de brug onderbroken voor alle verkeer, inclusief de voetgangers. Beide rijrichtingen worden omgeleid via de Strausbrug. Maar dat betekent meteen dat transporten met een breedte van meer dan 2.5 m vanuit Zeebrugge tijdelijk niet meer mogelijk zijn in de richting van Knokke-Heist. Het eind van de werken aan de Visartsluis is voorzien rond 8 juni.

Catamaran gekanteld in Heist

De hulpdiensten werden vrijdagavond rond half zes opgeroepen voor een catamaran in moeilijkheden in de Baai van Heist. Door de sterke wind met kracht zes was de catamaran gekanteld en waren de twee bemanningsleden in zee terecht gekomen. Ze werden door de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst uit zee gehaald. Beide mannen bleven ongedeerd.

18.5.07

Mensensmokkel naar ons land uit Groot-Brittannië

Het tij is gekeerd! Volgens Freddy van Damme bij het gerecht in Brugge gebeurt het steeds vaker dat mensensmokkelaars illegalen vanuit Groot-Brittannië naar Zeebrugge en Oostende smokkelen. Dat verklaarde de procureur in een interview dat vrijdagavond door de Daily Mail gepubliceerd werd. Vele jaren lang probeerden duizenden asielzoekers via onze kusthavens het Kanaal over te steken. Momenteel wordt het aantal illegalen dat vanuit ons land naar Groot-Brittannië probeert te komen maandelijks geschat op tussen de 100 en 150. Eind de jaren 90 waren dat er nog 800 per maand.


Het eerste geval van het terugsmokkelen van illegalen betrof een man uit Sri Lanka die in Zeebrugge werd onderschept. Hij werd aangetroffen op de achterbank van een personenwagen tussen twee kinderen. De uitgeprocedeerde illegaal wilde hier werk zoeken, maar probeerde vooral te voorkomen dat hij na drie jaar verblijf in Engeland op het vliegtuig naar z'n vaderland zou gezet worden. De man werd door de Belgische politie teruggestuurd naar Groot-Brittannië. Volgens de woordvoerder bij het Brugse gerecht werden in Zeebrugge en Oostende in totaal reeds 5 "professionele mensensmokkelaars" ingerekend die probeerden illegalen vanuit Groot-Brittannië naar ons land te smokkelen. De immigratiediensten in onze kusthavens hebben inmiddels opdracht gekregen om ook de passagiers die uit het Verenigd Koninkrijk naar ons land komen strikter te controleren.

Nederlands alarm voor Brugse MUG-heli?

De ambulance-helikopter die sedert jaar en en dag vanuit Brugge in heel onze regio wordt ingezet heeft een nieuwe sponsor. De Nederlandse Rabobank stopt namelijk als hoofdsponsor. Touring Wegenhulp neemt vanaf nu echter de taak over. Het contract om de vliegende ambulance in de lucht te houden, werd vorig jaar afgesloten, en loopt tot 2012. Als automobielorganisatie ligt hulpverlening vanuit de lucht Touring na aan het hart, schrijft de wegenwacht op haar website. Het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening in Brugge is heel blij met het meerjarencontract. De provincie Zeeland en de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten verstrekken jaarlijks eveneens een bijdrage. De Partij voor Zeeland wil nu echter dat er ook geld op tafel komt om de Vlaamse heli aan te sluiten op het Nederlandse C2000-alarmeringssysteem.

17.5.07

Nu werk maken van kusteilandjes

Volgens landschapsarchitect Adriaan Geuze moet de overheid nu aan de slag met zijn visie om de kust van Walcheren veiliger te maken door de aanleg van kunstmatige eilandjes voor de kust. Opgespoten duinen en platen moeten golven breken en de vloed minder hoog maken. De nieuwe eilandjes kunnen verder dienen als natuurgebied en voor de recreatie. Volgens Geuze moeten de Lage Landen terug naar de rijke traditie van land maken. Zandplaten zoals de 'kletskop' voor Heist zouden aldus in de toekomst een zegen kunnen zijn om de kracht van het water sneller te breken ondanks een rijzende zeespiegel.

Maandag is Supernanny op bezoek in Knokke-Heist

In de badstad woont de familie De Lobel. Mama Natascha en papa Daniel zijn de trotse ouders van drie zoontjes: Joshua is 5 jaar, Jordy is 3 jaar en de kleine Joey is 1 jaar. Papa Daniel is 34 werkt als havenarbeider, mama Natacha is 24 en staat grotendeels alleen in voor de opvoeding van hun zoontjes. En daar loopt het wel eens mis. Natacha weet zich vaak geen raad met drie rusteloze kleuters in huis, en straft meer dan ze zelf zou willen. Bovendien verliest Natascha snel haar geduld, en durft ze de jongens wel eens op de vingers te tikken. Ook het slapengaan is ten huize De Lobel beslist geen pretje. En omdat de jongens het ’s nachts steeds op een lopen zetten, heeft Natascha dan maar de klink van de deur gehaald... Ondanks de slapeloze nachten zijn de jongens fit genoeg om er overdag een boeltje van te maken. Opruimen staat niet in hun woordenboek, en tot grote ergernis van Natascha vinden ze het helemaal niet erg om hun straf uit te zitten. Ondertussen schreeuwt en tikt Natascha er maar op los, en wordt haar onzekerheid met de dag groter. Natascha houdt zielsveel van haar kids en ze beseft dat het zo niet verder kan. Hoog tijd dus voor een bezoekje van de 'Supernanny'! In een eerste gesprek komt supernanny Wendy meteen te weten waar het schoentje wringt: mama Natascha bracht een groot deel van haar kindertijd op internaat door en kende weinig moederliefde. Ze heeft dus naar eigen zeggen nooit een goed voorbeeld gehad. Ook tijdens de observatiedagen ziet Wendy dat mama Natascha het goed bedoelt, maar dat haar methodes vaak te wensen overlaten. Hier is werk aan de winkel.


'Supernanny', maandag 21 mei om 20.35 uur op VTM.

16.5.07

SAVE bord voor Mike Vanhove


Komende zondag om 15u wordt langs de Elizabetlaan, vlak voorbij het Heldenplein, een SAVE-bord geplaatst. Dat gebeurt ter nagedachtenis van de 19-jarige Mike Vanhove, die daar vorige zomer bij een ongeval om het leven kwam. Hij stak met zijn motorfiets de baan over en kwam onder de wielen van een taxi terecht. SAVE staat voor ‘Samen Actief voor een VEilig Verkeer’ en is een actie van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. Ze willen daarmee elke bestuurder aansporen tot verantwoordelijk rijgedrag. Het Knokke-Heistse gemeentebestuur stond positief tegenover de vraag om ook Mike met zo’n bord te herdenken. De gemeente zal dan ook haar medewerking verlenen aan de ingetogen herdenkingsplechtigheid met korte toespraken, een bloemenhulde, en gepaste muziek bij de plaatsing van het herdenkingsbord.

Stafchef bezoekt Leopold1


Dinsdag ontving het nieuwe fregat Leopold I in onze kusthaven een bijzondere gast. Het ging om de CHOD, wat staat voor Chief Of Defence. Hij is de hoogste autoritieit die onder de minister ressorteerd en is tevens Chef van de Defensiestaf. De genodigde nam zelfs actief deel aan de demonstratie die ter ere van hem werd georganiseerd. Na Zeebrugge te hebben opgeschrikt met een portie helikopterlawaai liet generaal August Van Daele zich bij aankomst uit een Aloutte III naar beneden winchen.

Brand fataal voor vrouw in Lissewege

Bij een brand in een woning langs de Ter Doeststraat in Lissewege is vannacht een bejaarde vrouw om het leven gekomen. De brand ontstond omstreeks 3 uur achteraan in de bescheiden woning. De vrouw moet in haar slaap zijn gestikt door de rook. Enkel de achterbouw van de woning is vernield. De oorzaak van de brand is nog niet gekend.

Meer aangiften bij politie

Uit onderzoek blijkt dat in Knokke-Heist meldingen en aangiften bij de politie in stijgende lijn gaan. Opvallend is daarbij het aangeven van vernieling aan de wagen en bedreiging met lichamelijk geweld. Daarnaast wordt diefstal tegenwoordig minder gerapporteerd bij de politie. Vaak worden delicten, zoals de diefstal van fietsen, niet aangegeven omdat dat volgens heel wat ondervraagden "toch niet helpt".

Hooverende Walrus natuurfoto van het jaar

Volgende maand loopt in Scharpoord de tentoonstelling "Wildlife Photographer of the Year". Het vormt een onderdeel van het Internationaal Fotofestival. Deze expositie toont de winnende foto's van de 'Wildlife Photographer of the Year Competition', die dit jaar voor de 23e maal heeft plaatsgevonden. Dit is een prestigieuze wedstrijd, georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural Museum in Londen. 's Werelds meest vooraanstaande natuurfotografen zonden meer dan 18.000 foto"s in. Göran (uitspraak Jeuran!) Ehlmé uit Zweden werd onderscheiden als 'Wildlife Photographer of the Year’ voor zijn foto ‘Beast of the Sediment’. Het is een imposant beeld van een walrus, die in Groenland in het slijk naar voedsel zoekt.

De Decker mikt ook op Knokke-Heist

De omstreden Lijst Dedecker wil bij de komende verkiezingen ook in Knokke-Heist voet aan de grond krijgen. We noteerden dan ook twee kandidaten uit de badstad op de zopas vrijgegeven lijst voor de Kamer. Michèle Wouters staat in de hoofdlijst op de zesde plaats. Bij de opvolgers prijkt verder de naam van de 44-jarige Henk Vandenbussche. Een geboren Jabbekenaar en vinkenzetter, die enkele jaren geleden in Heist aanspoelde. Volgens een woordvoerder van de partij moet er in ons land terug een evenwicht komen tussen de werknemer en de werkgever. De Lijst Dedecker wil de partij van de zelfstandige en de KMO worden.

Geluidsoverlast TMF Ter Duinen In Zeebrugge

In Zeebrugge was er dinsdag heel wat kritiek op de erge geluidsoverlast die werd veroorzaakt door het TMF Muziekfestival dat op de Ter Duinencampus was neergestreken. Het zogeheten Stressfactor festival werd op poten gezet door de leerlingenraad en paste in de vieringen rond honderd jaar haven. Zowat 73 procent van de leerlingen vond het concert een goed idee. Sponsors moesten de kosten van zo'n 6.700 euro ophoesten. Omwonenden nemen het de school kwalijk dat ze niet werden verwittigd over de te verwachten geluidshinder. De maat is namelijk vol bij de mensen. Zeebrugge Dorp wordt namelijk ook steeds vaker en nodeloos geteisterd door het lawaai van overvliegende helikopters afkomst van de marinebasis. Nog meer Zeebrugse Stressfactorfoto's zien? Klik hier

Landbouwtelling in Knokke-Heist

Vanaf komende maandag wordt in het stadhuis van Knokke gedurende een tiental dagen weer de jaarlijks Landbouwtelling gehouden. De landbouwers worden schriftelijk uitgenodigd om bij de Milieudienst informatie over hun bedrijf te verschaffen. Dat betreft de hoofdteelt van het landbouwbedrijf, de sierteelten, boomgaarden en de veestapel. Uit een vorige telling bleek zo dat de hoofdteelteelten van de landbouw in de badstad bestaan uit voedergewassen, maïs, peulvruchten, granen en nijverheidsgewassen. In totaal werden toen ook 24.700 stukken vee en neerhofdieren geteld.

Lernout wil naast Prins ook Verwilghen dagvaarden

Jo Lernout, de gevallen topmanager van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products, wil naast Prins Filip ook het Knokke-Heistse gemeenteraadslid minister Marc Verwilghen dagvaarden. Verder staan ook Johan Vande Lanotte en toenmalig bestuurder Jean-Luc Dehaene staan op de lijst van mensen die Lernout wil oproepen. Volgende week begint het proces rond het faillissement van het spraaktechnologiebedrijf. Lernouts advocaat zegt te willen aantonen dat het bedrijf had kunnen worden gered als alle verantwoordelijken hun taak naar behoren hadden gedaan. Lernout is het beu om in de media steeds als boosdoener te worden afgeschilderd.

15.5.07

Scrubber cuts Channel ferry exhaust fumes

A device that can be fitted to a ship's exhaust to reduce polluting emissions has been unveiled. Transport minister Stephen Ladyman was in Kent to see the seawater scrubber in use on a cross-Channel ferry at Dover. He said the device could remove all sulphur dioxides, most nitrogen oxides, and minute particles, but added: "What it doesn't do is reduce CO2." He said carbon dioxide levels needed to be tackled by the shipping world, but called the device "a good start". The technology, developed in Sussex, has been tested on P&O's Pride of Kent ferry, which sails on the Dover to Calais route, for the past 12 months. Mr Ladyman said while there was "no doubt" legislation would be brought in to tackle shipping pollution, it was "good to see people taking voluntary steps". He added that he would like all ships to have such technology but said: "Shipping is an international business and we can't pass laws in this country that will compel all the ships in the world to follow any particular line of action." And with UK concern at CO2 produced by shipping, pollution issues needed to be negotiated at the UN-run International Maritime Organisation, he said. The technology, unveiled on Monday, was developed in Littlehampton by Krystallon, a joint venture between BP Marine and Kittiwake Developments Ltd. A Krystallon spokesman said this was the first time combined scrubbing and laser technology had been used on a ship, anywhere in the world.


Bunker fuel

A chemical reaction between calcium carbonate in the seawater and the exhaust fumes removes the sulphur dioxide, while the laser technology detects and measures the gasses emitted. Nitrogen oxides and minute particles, or particulates, that are formed during combustion, are also reduced. According to the firm, shipping emissions have become a serious problem because ships burn bunker fuel - low-priced, heavy oil. It is a first for global shipping and a first for the UK and could prove vital in safeguarding the future health of the UK," the spokesman said. Donald Gregory, Krystallon chairman, said: "I think there's an increasing concern that particulates are related to human health issues - I think the science is still unfolding on that."

HeidelbergCement koopt Hanson Zand & Grind Zeebrugge

HeidelbergCement, de grootste cementfabrikant van Duitsland, gaat het Britse Hanson overnemen voor 11,5 miljard euro. Dat bedrijf is de grootste leverancier van zand en gravel ter wereld. De overname is de belangrijkste ooit in de sector van bouwmaterialen. Die sector is in volle expansie door de boomende wereldeconomie. HeidelbergCement biedt 11 pond cash per aandeel voor Hanson. Dat is 29 procent meer dan de slotkoers vooraleer het nieuws begin deze maand bekendraakte. Om de operatie te financieren, gaat HeidelbergCement een kapitaalsverhoging doorvoeren. De raad van bestuur van Hanson zegt dat het het bod gaat aanbevelen bij de aandeelhouders. Het is de bedoeling dat de transactie in het derde kwartaal van dit jaar zou worden afgerond. Ook de concurrentie-autoriteiten moeten hun goedkeuring geven. Door de overname vergroot HeidelbergCement zijn omzet met tweederde. Het aangeboden assortiment bouwmaterialen zal gevoelig worden uitgebreid. Bij de groep werken 46.000 mensen in ruim 50 landen, tegen 26.000 bij Hanson. In België is HeidelbergCement via CBR marktleider in cement. De groep stelt in ons land zo'n 660 mensen tewerk op de hoofdzetel in Brussel en vier productie eenheden nabij Doornik, Bergen, Luik en Gent. CBR is ook eigenaar van Cimport, een terminal in de haven van Antwerpen voor de import van cement. Hanson heeft via Hanson Aggregates Belgium vijf zand- en grindsites in Zeebrugge, Brugge (2), Oostende en Kallo. In Zeebrugge en Oostende is er ook een betoncentrale. Het geproduceerde zand is afkomstig van baggerwerken in de Schelde en de havendokken.

Softwarefrabrikanten blij met piraterij-aanpak van Marc Verwilghen

Piraterij heeft vorig jaar in België minder inkomsten gekost aan de softwarefabrikanten op lokaal niveau dan het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau IDC in opdracht van de Business Software Alliance (BSA), die strijdt tegen het gebruik van illegale software. De piraterijgraad in ons land daalde van 28 naar 27 procent. België is volgens het onderzoek bij de beste leerlingen van de klas op wereldwijd niveau. De aanhoudende daling van is "mee het resultaat van de volgehouden informatiecampagnes rond legaal softwarebeheer die BSA organiseert", verklaart Jacco Brand, voorzitter van BSA Benelux. Toch worden nog altijd meer dan één op vier softwarepakketten illegaal gebruikt. Dit kost de sector inkomsten en jobs. Daarom is een beter juridisch kader uiterst belangrijk, vervolgt Brand. De aanpak van federaal minister van Economische Zaken Marc Verwilghen kan bij BSA alvast op goedkeuring rekenen. Het federaal parlement keurde vorige maand op voorstel van Verwilghen nog twee wetten goed die de strijd tegen piraterij en namaak een stuk efficiënter maken. Zo staan er bijvoorbeeld hogere boetes op inbreuken en kunnen het parket en de douane zelf pro-actief optreden. Wereldwijd bleef de piraterij voor het derde jaar op rij stabiel op 35 procent. Het omzetverlies bedroeg 40 miljard dollar. De piraterij is binnen de EU intussen gedaald naar 36 procent. IDC schat dat de volgende vier jaar meer dan 350 miljard dollar aan software zal worden uitgegeven. Dat zal dan weer resulteren in illegale computersoftware ter waarde van meer dan 180 miljard dollar, aldus IDC.

Lang hemelvaartweekend

Recreatiehouders in Knokke-Heist hopen op een druk hemelvaartweekend. Of het weer z'n steentje zal bijdragen is echter nog de vraag. Wel verwacht men een toevloed van mensen die een korte vakantie in de badstad nemen. Veel bedrijven, scholen en privé-personen nemen vrijdag namelijk een snipperdag zodat men kan genieten van een extra lang hemelvaartweekend. Vooral worden in de badstad veel Nederlanders verwacht. Vierhonderdduizend noorderburen vertrekken woensdagavond al naar vakantiebestemming in Frankrijk, Duitsland en ons land. Van dan af wordt volgens de federale politie met files gerekend op de E40 naar de kust en de N49 Expresweg naar Knokke-Heist.

Sluis op de Franse toer

Sluis gaat steeds meer op de Franse toer. Normandische badplaatsen als Honfleur en Trouville dienen als inspiratiebron voor het nieuwe Cadzand-Bad en zopas werden in het grensstadje ook de nieuwe infoborden gepresenteerd. Bij de vijftien dorpen in de gemeente Sluis staan nu bruine welkomst- en informatieborden met pictogrammen van de bijzondere beziens- en wetenswaardigheden. Onderaan kan een informatiebord worden ingeschoven, zodat een interactief, toeristisch-recreatief informatiesysteem ontstaat. De opzet sluit tevens aan bij het streven van de gemeente om 'wildgroei' van borden langs de weg te voorkomen.

Erfenis gekregen of gestolen?

Voor de correctionele rechtbank in Brugge staat een echtpaar terecht dat verdacht wordt van de diefstal van een erfenis. Na de dood van een rijke alleenstaande dame uit Knokke zou een bevriend echtpaar volgens het openbaar ministerie aan de haal zijn gegaan met de kasbons uit de kluis. In totaal betreft het een bedrag van liefst 2,5miljoen euro. Het echtpaar uit de badstad ontkent de diefstal met klem en zegt dat het om een handgift gaat. Maar het openbaar ministerie en de advocaten van de erfgenamen geloven hier niets van en noemen de beklaagden 'gepatenteerde leugenaars.' Op 11 juni zal de rechter een oordeel vellen in deze zaak die al vele jaren aansleept.

Nu al 17 hondenhoekjes

De badstad heeft er opnieuw een hondenhoekje bij. Dit keer aan de achterkant van het stadhuis van Knokke. Wat begon met 4 hondenhoekjes in Heist is op 4 jaar tijd uitgegroeid tot 17 hoekjes, verspreid over heel de gemeente. De voorbij twee jaar werden in de hoekjes meer dan 29.000 drollen geruimd. Burgemeester Lippens betreurt echter dat veel hondenbezitters het nog steeds vertikken om gebruik te maken van de hondenhoekjes. Ook blijkt dat veel hondeneigenaars wanneer ze hun viervoeter uitlaten nooit gebruik maken van het plastic zakje dat ze aan de leiband van het dier hebben geknoopt. Er zal in de badstad dan ook zeer streng worden opgetreden tegen hondenpoepvervuilers. Milieuwerkers maken de hondenuitlaatplaatsen 7 dagen op 7 schoon. Om de hygiëne te garanderen, worden de hoekjes ook ontsmet.

Eccentric

Van woensdag tot zondag vindt op het strand tegenover het Casino Knokke, de vijfde editie plaats van de lifestylebeurs Eccentric. Het thema is ‘Senses’. Dat verwijst naar onze vijf zintuigen die, elk apart, uitgebreid verwend worden. De totale oppervlakte van de beurs bedraagt zo'n 6.000 vierkante meter, ingenomen door een 100-tal exposanten. Er worden 20.000 bezoekers verwacht. Zoals voorgaande jaren wordt de openingsavond, 16 mei, hét society event van het seizoen. Met BV’s, Playboy playmates, een resem tv zenders en opvallende auto’s in en voor de beurs. Bovendien zal ook Jean Claude Van Damme, wiens gezin in de badstad woont, aanwezig zijn op de galagebeuren, dat om 23u culmineert in een uitzonderlijk vuurwerk.


Bijzonder op [ECCENTRIC]® 2007 zijn:

- Avant-première van de Can-Am Spyder Roadster. - Fotograaf Frank De Mulder stelt zijn nieuwe fotoboek “Senses” voor in aanwezigheid van de gefotografeerde playmates. Deze zullen met limousines voorgereden worden de avond van de galaopening. - Juweelontwerpster Hélène Courtaigne Delalande stelt haar meesterstuk voor: de armband 'Babel'. - Galerij Guy Pieters stelt in première werken uit 'The eye of Christo and Jean-Claude' voor. - Daarnaast stelt Galerij Guy Pieters in absolute exclusiviteit werken van ondermeer Niki De Saint-Phalle, Cesar en Arman tentoon. - Kooksessie met topchefs, o.a. met Wout Bru op vrijdagavond. - Modedéfilés van o.a. Christian Lacroix, Stephan Badal, Karl Lagerfeld en Jenny Packham. - Mercedes-Benz/Maybach stelt zijn meest recente modellen voor. - Onroerend goed in Dubai. - Het grootste plasmascherm ter wereld wordt voorgesteld door Panasonic. - Voorstelling van uitzonderlijke Swarovski lichtsfeer creaties door Claeys verlichting. - Chocolatier De Zwarte Vos presenteert zijn [ECCENTRIC]®-'Senses'-praline. - PharmaCosMedics lanceert een nieuwe huidsverzorgingslijn: Longiderm. - Reizen Odysseus stelt zijn nieuwste reisconcept 'Parfums' voor. - Bij HHP (Home Health Products) ontdek je massagejasjes voor honden. - Bij Beets-Patteet Slaapcomfort kan je het bed Phi-ton ontdekken; in Keulen verkozen tot het meest vernieuwende bed. - Gloster presenteert zijn Eclipse: een perfect uitgedachte zit-,lig-, relaxmodule. - ’t Huis van Oordeghem presenteert zijn TIPI, een luxe 'nomadentent'.

Voorwaardelijk voor poging tot doodslag

Een 22-jarige man uit Zeebrugge heeft van de correctionele rechter in Brugge drie jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor poging tot doodslag. Na een banale ruzie in februari in Knokke-Heist plofte hij een keukenmes in de borst van zijn vriend. De veroordeelde moet zich verder laten opnemen in een psychiatrische instelling en behandeling ondergaan voor zijn alcoholprobleem. Hij mag van de rechter geen druppel alcohol meer aanraken of een café binnenstappen. Een assistent van justitie zal de dader ook heel nauw opvolgen in zijn zoektocht naar werk. Bovendien moet de jongeman de gedupeerde man van 42 vergoeden. Tenslotte heeft de rechter de aanstelling van een deskundige bevolen om de ademhalingsproblemen van het slachtoffer te onderzoeken.

Maurice Lippens bestrijdt fraude

Iedereen kent Maurice Graaf Lippens als de huidige voorzitter van bank en verzekeraar Fortis. De naar hem genoemde code omvat een aantal gedragsregels waaraan een bedrijf zich moet houden om fraude en corruptie binnen het bedrijf te vermijden. Jan Tyrions, licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen, onderzocht waarom bedrijven deze code wilden toepassen en of ze ook daadwerkelijk werd toegepast.
Veto: Is er veel reactie gekomen op je thesis? Jan Tyrions: «Op het moment dat ik mijn thesis schreef, was het een brandend actueel thema, nu is de Lippenscode al wat uit de aandacht verdwenen. De code werd in januari ingevoerd en de daaropvolgende maanden heb ik trachten na te gaan in welke mate de bedrijven toepasten wat ze hadden beloofd. Ik ben achteraf zelfs een keertje opgebeld door een krant toen ik op vakantie in Kroatië was, al heb daar ik achteraf niets meer van gehoord. Voor journalisten is die periode komkommertijd, dus er is wel kans dat er aandacht aan je thesis wordt besteed. Omdat er geen mensen worden opgeleid in deze thematiek en bedrijven zich dienen te conformeren met de Lippenscode, had ik wel gemakkelijk werk kunnen vinden in die lijn. Maar ik heb ervoor gekozen nog een jaartje verder te studeren in Louvain-La-Neuve: een master in Managing Innovative Organisations.» Veto: Wat is eigenlijk de maatschappelijke relevantie van de Lippenscode? Jan: «In het buitenland waren er verschillende vrijwillige of opgelegde codes voor bedrijven opgesteld om fraude te bestrijden. België kon niet achterblijven. Als de bedrijven zelf niet het initiatief zouden hebben genomen, liepen ze het risico dat er vanuit de overheid een code opgelegd zou worden. Om dat te vermijden, werd er een vrijwillige code geformuleerd voor bedrijven. Het uitgangspunt van de code stelt dat de code niet in al haar aspecten toegepast moet worden, een bedrijf kan er bepaalde zaken uitpikken naar eigen goeddunken, maar alles wat je doet moet op de website van het bedrijf geafficheerd staan. Dat maakte mijn werk een stuk gemakkelijker. Ik kon mijn volledige onderzoek achter de computer uitvoeren.» Welke gedragsregels bevat de Lippenscode? Jan: «De code bevat acht grote stelregels onderverdeeld in een aantal kleinere. Als je al deze regels toepast, zou er minder fraude binnen het bedrijf optreden. Althans dat is de theorie. Het gaat om regels zoals: de voorzitter van de raad van bestuur van een bedrijf mag slechts voor maximum vier jaar verkozen worden en de voorzitter van de raad van bestuur mag niet dezelfde persoon zijn als de CEO (Chief Executive Officer, red.). Deze regels zorgen ervoor dat een soort checks and balances worden ingesteld, zodat er voldoende controle is op de verschillende geledingen van een bedrijf.» Veto: Hoe ben je op de Lippenscode als thesisonderwerp gekomen? «Ik ben niet aan het onderwerp begonnen vanuit een levenslange passie voor Lippens, integendeel. Ik wilde graag een thesis schrijven niet louter vanuit een economisch standpunt, maar vanuit een ruimer perspectief. Zo ben ik uiteindelijk bij een filosoof terechtgekomen als promoter en bij een titel als ?De Lippenscode: filosofische onderbouw en een eerste evaluatie.? Het meeste interessante deel vond ik dan ook de achterliggende filosofische motieven, het antwoord zoeken op de vraag: wat drijft bedrijven om de lippenscode in te voeren. In mijn zoektocht ben ik wel enkele illusies armer geworden. Bedrijven doen het enkel en alleen omwille van het publiek, omdat de publieke opinie erom vraagt. In een bedrijf draait alles om geld, ieder ander motief is daar aan ondergeschikt. Ik heb theorieën als de speltheorie gebruikt om het gedrag van bedrijven te verklaren. Geen enkel bedrijf wil als eerste investeringen doen. Minder dan de helft van de onderzochte bedrijven heeft de Lippenscode ingevoerd. Het is eigenlijk jammer dat consumenten niet beseffen hoeveel invloed ze hebben op bedrijven. Slechts 10 à 15 procent van de consumenten is voldoende om de houding van een bedrijf te veranderen. Consumenten denken vaak dat het op voorhand een verloren zaak is, dat bedrijven hun strategieën niet gaan veranderen omwille van wat een consument ervan denkt. Toch blijkt het een krachtig signaal als consumenten bepaalde producten niet aankopen uit protest, een signaal dat bedrijven niet zomaar naast zich neerleggen.

Weekend Sport

FC Heist en VV Westkapelle houden het spannend


Voetbal Eindronde 3de provinciale B promotie - heenwedstrijd
FC Heist – VV Westkapelle 2-2 Heist kwam in de eerste helft iets beter voor de dag en drukte dat uit met een doelpunt van Van Fraechem, na voorbereidend werk van Bautista. Na de rust zette opnieuw Van Fraechem zich door tegen Torresan en doelman Demuinck had geen verhaal: 2-0. Westkapelle gaf zich niet gewonnen en bleek fysiek sterk. Delheye kopte een voorzet van Pawella binnen. In de slotfase bediende Delheye de ingevallen Verbauwhede die, ook met het hoofd, de verdiende gelijkmaker aantekende.
De terugwedstrijd is volgende zondag in Westkapelle.

Basketbal

Twee jeugdploegen van IBS Knokke-Heist bekroonden een mooi seizoen net niet met een zegetrofee. Finale Beker van Vlaanderen Landelijke miniemen Wevelgem – IBS Knokke-Heist 79-62
Vorige week verloor de gemengde ploeg van de IBS-benjamins de finale van de Beker van West-Vlaanderen met het kleinste verschil van Kortrijk: 81-80.

Voetbalderby

In Heist resulteerde het plaatselijk voetbalderby tegen VVWestkapelle in een 2-2 gelijkspel. Met twee doelpunten van Nico Van Frachem leek het er eerst op dat Heist vrij onbezorgd de overwinning zou binnenrijven. Maar zoals Westkapelle dat gewoon is op het terrein van Heist, wordt er vooral op het einde flink naar het doel getrapt. In het laatste kwartier kregen Delheye en Verbouwhede de gelegenheid en scoorden allebei. Het ziet er dus naar uit dat beide ploegen hun kans op promotie zullen proberen waar te maken tijdens de terugwedstrijd.

Scouts zoeken namen bij foto's

De 102e FOS Albatros Knokke-Heist is op zoek naar mensen die destijds lid waren van de scoutsvereniging 141e Graaf Jansvaandel. Op hun webstek staan trouwens veel foto's uit de oude doos. De identiteit van veel van de jongeren op de foto's heeft men tot noch toe echter niet kunnen achterhalen; Ook is de scoutsvereniging bijzonder geïnteresseerd in sterke verhalen en eventueel bijhorende foto's uit de lang vervlogen jaren van het scoutisme in de badstad. De foto's vind je hier.

Herken je iemand op deze foto's? Graag doormailen naar akela@dealbatros.be

Zeebrugs Oorlogsmuseum herleeft even


De tentoonstellingsstukken van het voormalige Oorlogsmuseum in Zeebrugge werden voor de duur van enkele maanden weer van onder het stof gehaald. Dit oorlogsmuseum, met voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog, was gevestigd in de kelder van het voormalige postgebouw op de Môle. Het opende in 1920 z'n deuren voor het publiek. Het populaire museum werd echter in 1980 gesloopt voor de uitbreiding van de haven. Tot de collectie behoorden een aantal belangrijke stukken zoals trofeeën die Duitse duikboten van hun kaperstochten meebrachten, herinneringen aan de gefusilleerde kapitein Fryatt en elementen van de blokkadeschepen. Al deze stukken worden tot 11 november tentoongesteld in het Memoriaal Prins Karel in Oostende.

Tevreden over politie

Uit een bevraging in het kader van het nationaal intiatief "veiligheidsmonitor" blijkt dat de inwoners van Knokke-Heist vinden dat de lokale politie prima werk levert. Drie op vier burgers zijn tevreden over de snelheid van tussenkomst. Wel is het zo dat één op 3 inwoners de wijkagent voor hun buurt niet kennen. De gecontacteerde mensen vinden dat de politie na het ophelderen van inbraken en diefstallen eerst en vooral het geweld moet bestrijden, de georganiseerde misdaad en het vandalisme. Daarna moeten de ordehandhavers ook de publieke plaatsen veiliger maken.

Monument Knokse Willem II batterij verdwenen

In het Duitse Cuxhaven buigen historici zich over het verdwijnen van het monument ter nagedachtenis van de zogeheten 'Vlaanderenstrijders' die de Keizer Willem II batterij in Knokke bouwden. Het monument dat "De Jongeling" heette werd na de Eerste Wereldoorlog opgericht. Dat gebeurde uitgerekend in Cuxhaven omdat de meeste artilleristen die hadden meegewerkt aan de bouw en het bemannen van de bekende batterij waar nu Scharpoord staat, afkomstig waren uit die Noord-Duitse regio. Het monument en de bijhorende zware stenen tafels met opschrift zijn echter al geruime tijd spoorloos. Historici en nabestaanden zijn nu gestart met een speurtocht om aan de weet te komen wat er met het historische "Denkmal" gebeurd is.

Walk of Fame om op te zitten

Kunstpromotor François Didisheim krijgt van het Knokke-Heistse gemeentebestuur opdracht voor een nieuwe originele openluchtexpositie. Hij was eerder onder meer de organisator van de cow- en horseparade in Brussel en Knokke-Heist. De bedoeling is nu dat diverse kunstenaars op een vijftigtal bronzen zitbanken figuren van onder andere bekende Vlamingen vervaardigen. Tegen komend seizoen zou als demonstratie reeds een eerste bank worden gecreëerd. De bedoeling is voor elke figuur een sponsor te vinden. De zitbanken zelf zouden de gemeente zo’n 2000 euro per stuk kosten. De eigenlijke tentoonstelling met een 50-tal artistieke banken zou in de zomer van volgend jaar plaats vinden.

Hulp bij Fibrillatie

Knokke-Heist wil zo snel mogelijk defibrillatoren ter beschikking hebben in alle eerstehulpposten op de Zeedijk. De zes posten worden namelijk tijdens het toeristisch seizoen bemand door bekwame hulpverleners met een goede kennis van reanimatietechnieken. Wanneer iemand met een hartstilstand in zo’n post wordt binnengebracht, telt iedere seconde. Daarom kan een behandeling ter plaatse met een defibrillator, in afwachting van de komst van MUG of ziekenwagen, het verschil tussen leven en dood betekenen. Dus gaat het Knokke-Heistse schepencollege principieel akkoord om zo gauw mogelijk zes defibrillatoren te kopen of te leasen. Een korte specifieke opleiding met jaarlijkse update voor alle hulpverleners volstaat om het levensreddende apparaat te kunnen gebruiken.