2.2.13

Kies Kleur tegen Pesten

Ook in Knokke-Heist kiezen de scholen komende week Kleur tegen Pesten. Dat is onder meer het geval in de Keuvelhoekschool die op dat vlak al lang een voortrekkersrol vervult. Zo’n 7 jaar geleden ontving de school de Prijs voor het Onderwijs uit handen van koningin Paola. Het Peper- en Zout huisje van de school was namelijk een innovatie: een plaats om ruzies op te lossen zonder dat daarvoor een juf of meester nodig was. Het moment van ingrijpen is wanneer plagen pesten wordt. Eerst en vooral moet men er durven over PRATEN, daarvoor heb je vanzelfsprekend iemand nodig die wil LUISTEREN. Heel belangrijk is ook dat we ZIEN wat rondom ons gebeurt. Dat we signalen opmerken en melden. Het subthema voor de week tegen het pesten is dan ook 'Horen, zien en SPREKEN !' Niet alleen worden pesters aangepakt maar er is evenzeer aandacht voor het slachtoffer. Ook wordt bij de scholen ingespeeld op moderne vormen van pesten via de sociale media: het zogeheten cyberpesten.

1.2.13

Tentoonstelling 'Kunstk(r)amers' in Knokke-Heist

De tentoonstelling 'kunstk(r)amers' brengt op zaterdag 9 februari alle ateliers van deKunstAcademie samen in één ruimte in het cultuurcentrum. Alle leerlingen uit lagere, middelbare en hogere graad zijn in deze ruimte vertegenwoordigd. Samen dachten ze na over het thema van de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs: 'Kunstkramers'. Elk atelier werkte aan een eigen interpretatie van dit thema: kunst als koopwaar, kunsthandel, kunst uit-'kramen' ... Hoewel ieder zijn idee hierover heel anders vertolkt, valt er een rode draad te ontdekken in de manier waarop de werken worden tentoongesteld: ze functioneren telkens als deel van een groter geheel. De opening van de tentoonstelling is zaterdag 9 februari om 11 uur. Wie er dan niet bij kan zijn, heeft nog tijd tot 24 februari om de tentoonstelling te bezoeken. Pik zeker een programmaboekje mee: voor tekst en uitleg bij de werken én voor de leuke quiz die we voor de kinderen samenstelden.

Knokke-Heists quizteam stoomt zich klaar voor Slimste Gemeente

Op woensdagavond 20 februari trekken Elke en Bernard Kreps samen met coach burgemeester Lippens naar Londerzeel voor de opnames van Slimste Gemeente. Dat is een nieuw quizprogramma van Woestijnvis dat op Vier wordt uitgezonden. De burgemeester heeft in zijn kabinet op het stadhuis van de programmamakers al een uitgebreide briefing gekregen hoe de quiz praktisch verloopt. De opname van 20 februari wordt uitgezonden op 19 maart. Elke en Bernard hebben op vrijdag 26 januari effectief reeds een testquiz mogen spelen in Vilvoorde. Hun ervaringen lees je hier. 

Het team van Knokke-Heist trad in het strijdperk tegen 2 andere gemeenten en eindigde als… derde! Geen echte meevaller dus voor vader en dochter Kreps. “Zoals gevreesd was het format niet bepaald ons ding”, biecht Elke Kreps op. “Op zich vrij gemakkelijke vragen maar alles draait om snelheid. We gaan daar vooral de komende tijd wat op moeten oefenen. Ik denk wel dat het een leuk programma gaat worden. We zullen in elk geval onze uiterste best doen om Knokke-Heist zo goed mogelijk te vertegenwoordigen!” Ook ervaren quizzer Bernard Kreps, beseft maar al te goed wat zijn zwakke plek is. “Voor dit spel ben ik spijtig genoeg iets te oud en te traag, denk ik. De vragen zijn ook niet moeilijk genoeg om eventueel het verschil te maken. Het is voor ons wel bijzonder nuttig geweest om de quiz eens op voorhand te spelen. Nu zullen we niet meer dezelfde tactische fouten maken zoals in de testrondes. We zullen in elk geval alles op alles zetten om tenminste de de dagfinale te halen… “, aldus een sterk gemotiveerde papa Kreps.

Is Knokke-Heist voorbereid op een Megastorm?

In het licht van de 60ste verjaardag van de Watersnoodramp heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist nagetrokken of men in de badstad voorbereid is mocht een dergelijke storm zich opnieuw voordoen. Een snelle evacuatie van de bevolking naar de hoogst gelegen delen van de badstad wordt volgens Eerste Schepen Maxim Willems mogelijk gemaakt door de zogeheten ROG-kaarten. Die laten de gebieden zien die sterk overstromingsgevoelig zijn. Via het digitaal hoogtemodel zijn de hogere zones in de gemeente duidelijk zichtbaar. “Op basis van deze kaarten heeft de gemeente een duidelijk zicht waar geëvacueerd kan worden bij calamiteiten door wateroverlast”, aldus Willems. Ook de structurele ingrepen om te vermijden dat Knokke-Heist overstroomd wordt vanuit Zeeuws-Vlaanderen blijven van kracht. Op cruciale plaatsen kan de badstad namelijk waterdicht worden gemaakt in de richting van Nederland. In de gemeentelijke bergplaats liggen houten schotten waarmee de Kavel I straat, Dijkgraafstraat en Retranchementstraat hermetisch kunnen worden afgesloten. Vijf jaar geleden werden de waterkerende afsluitingen nog met succes uitgestest. Verder hebben zowel de gemeente als de Compagnie het Zoute nog een vijzel om de sloot af te sluiten langs de Burkeldijk, vlakbij de grens met Nederland. Indien de uitbreiding van het Zwin realiteit wordt, zullen deze systemen echter niet meer nodig zijn. In de gemeentelijke bergplaats liggen verder 10.000 lege zandzakjes om bij overstromingsgevaar gevuld en verspreid te worden. Daarnaast zijn er ook de studies van de Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) ivm 1000-jarige storm en het Geo-loket van AGIV (Agentschap voor geografische informatie Vlaanderen). De Provincie heeft onlangs ook alle kustgemeenten gevraagd om een Bijzonder Nood en Interventieplan op te stellen ivm overstromingsgevaar. Onze noorderburen zijn echter niet zo zeker dat ze klaar zijn voor een duizendjarige storm. “Nederland is niet voldoende voorbereid op een nieuwe watersnoodramp” zegt minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Daarom wordt er gewerkt aan een nieuw evacuatieprogramma, waarbij inwoners per gebied kunnen zien wat ze moeten doen en waar ze naar toe moeten.

Van constructief naar confrontatief in Knokke-Heist

Voor het eerst was er donderdagavond in Knokke-Heist een reguliere gemeenteraad waarin naast de leden van de Gemeentebelangen ook de zeven raadsleden van de N-VA zitting hadden. Met een duurtijd van 1u en 17 minuten is het meteen de langste raadszitting geworden van de afgelopen deccennia. Algauw werd duidelijk dat constructieve samenwerking een brug te ver was en dat men zich in Knokke-Heist mag verwachten aan confrontatiepolitiek. Om te beginnen ging raadslid Anne Maertens met een fijne kam door het huishoudelijk reglement, waarbij een aantal tekortkomingen werden aangestipt. Bij het verkiezen van de leden van diverse commissies stuurde NV-A fractieleider Cathy Coudyser aan op een ruimere vertegenwoordiging. De meerderheid bleef echter vasthouden aan hetgeen wettelijk voorzien was. Heet hangijzer was vooral de vertegenwoordiging in het Autonoom Gemeentebedrijf StadsOntwikkeling. De oppositie voerde aan dat in de geest van de wet de samenstelling van de raad van bestuur een afspiegeling zou moeten zijn van de gemeenteraad. Met 12 leden waarvan slechts één oppositielid is dit echter niet het geval. De samenstelling van het AGSO is van groot belang omdat alle grote dossiers zoals het Casino in het Autonoom Gemeentebedrijf worden beslist.

Bevoegdheden college in vraag gesteld

In een interpellatie heeft raadslid Luc Dieltiens de versnippering van de bevoegdheden bij het Schepencollege in vraag gesteld. Zo moet één directeur rapporteren aan liefst 6 verschillende schepenen. Dieltiens vroeg zich af of het de bedoeling is dat de schepenen als er iets fout gaat de verantwoordelijkheid zo naar mekaar kunnen doorschuiven. Ook gaf hij aan dat het college met één schepen minder zou kunnen functioneren, en dat de verantwoordelijkheid voor lokale economie en toerisme best bij één verantwoordelijke schepen zou worden ondergebracht. Tenslotte stipte Dieltiens aan, dat het behouden bij Toerisme van een schepen, een voorzitter, een marketing manager en een directeur geen voorbeeld is van zuinig beleid. Met het gemeentedecreet in de hand verduidelijkte burgemeester Lippens dat de bevoegdheden van de schepenen niks te maken hebben met hun verantwoordelijkheid. Ze zijn verslaggever. En alle beslissingen worden collegiaal genomen, aldus de burgemeester. Wat de oppositie versnippering noemt wordt door de meerderheid gezien als het verhogen van de diversiteit. Immers het is vaak nuttig om over een bepaald onderwerp diverse invalshoeken en opinies te horen.

Clubhouse en jeugdherberg Lakeside Paradise rijzen uit de gedooide grond

Nu de dooi is ingetreden wordt op de vrijetijdssite van Duinenwater weer volop gewerkt aan het nieuwe clubhouse en aanpalende jeugdherberg van Lakeside Paradise. De 10 kamers van deze Sleep Inn zullen plaats bieden aan 80 personen en vermoedelijk eind mei de deuren openen. Het is de bedoeling goedkope overnachtingen met ontbijt aan te bieden, terwijl ook lunch en avondmaal tot de mogelijkheden behoren. De Sleep Inn zal zowel individuelen, groepen, bedrijven, scholen, verenigingen als families kunnen verwelkomen. De overnachtingformule zal in combinatie met sportactiviteiten of gemeentelijke evenementen worden aangeboden. Ook voor lokale verenigingen of organisaties die evenementen organiseren of hun medewerkers onderdak moeten aanbieden biedt de Sleep Inn heel wat mogelijkheden. 

Wereldwijde uitstraling 

Daarnaast willen ze bij Lakeside Paradise deze Sleep Inn een internationaal karakter geven. Het is immers de bedoeling om in een unieke watersportsfeer jongeren vanuit heel de wereld naar Knokke-Heist te trekken. Daarom zal elke kamer (4-8 personen en ook exclusief af te huren) ingericht worden volgens een bepaalde surfspot of watersportlocatie. Zo komt er ‘the Mexican’, ‘the Hawaiïan’ de ‘Bali’ of de ‘Californian’ room met telkens tinten, foto’s, objecten van het desbetreffende land of plaats. 

Zeeklassen en bedrijfsincentives 

Daarnaast komen er zeeklassen en bedrijfsincentives met heel wat mogelijkheden. Want het Clubhouse beschikt naast 2 polyvalente ruimtes ook over een vergaderzaal en dakterras met prachtig uitzicht en met een eigen receptieruimte. Ook sportieve verjaardagsfeestjes, vrijgezellendagen of communies zullen er kunnen plaatsvinden. Meer informatie vind je terug op www.lakesideparadise.be - T 050 606035 - info@lakesideparadise.be

Weer enkelvoudig zwemticket voor baantjes trekken

Bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist zijn de laatste tijd nogal wat klachten ontvangen over het feit dat men bij Sportoase geen enkelvoudig ticket meer kon aanschaffen om baantjes te trekken in het zwembad. Men werd verplicht om een 10-beurtenkaart te kopen. Die gang van zaken is echter in strijd met de overeenkomst tussen de gemeente en Sportoase. Per 1 februari is het dan ook opnieuw mogelijk om een enkelvoudig ticket te kopen. Tijdens de gemeenteraad donderdagavond heeft raadslid Geert Deman deze zaak trouwens eveneens aangekaart. Op zijn vraag of het met de gebruikers van het zwembad de goede richting blijft uitgaan verduidelijkte burgemeester Lippens een en ander. Hij zei dat sedert de start van het nieuwe zwembad al 55.720 tickets werden verkocht. Daarvan waren er meer dan 10.000 voor het baantjes zwemmen. Hij maakt zich ook hard dat de huidige prijs in het zwembad zal kunnen behouden blijven.

Paljas in Knokke-Heist

In Ramskapelle heeft Mathias Van den Poel zijn nieuw bier Paljas gelanceerd. Dat gebeurde in café De Vouwte. Mathias -de zoon van de voorzitter van het Feestcomité van Ramskapelle- verdiepte zich de voorbije twee jaar in de kunst van het bier brouwen. Hij volgde een cursus bierbrouwer-sommelier en begon te experimenteren. Het resultaat is de Paljas, een blond speciaalbier van 6 graden. Het gloednieuwe gerstennat is een traditioneel ongefilterd bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Het bier is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en de vier verschillende hoppen zorgen voor een karaktervolle smaak en een uitgesproken aroma. De organisatoren van het Brugs Bierfestival op 2 en 3 februari omschrijven de Paljas alvast als “echt zeer lekker, een meerwaarde voor het festival met een in aanzet zoetige smaak, bloemig ook maar vlug over gaan in een zeer aangename bitterheid”. Voor meer info: www.paljas-bier.be 

Foto: Christel Bedert

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

Press Cartoon straks weer in Knokke-Heist

Deze zomer zal ook “Press Cartoon Belgium” weer deel uitmaken van de Cartoonale in Knokke-Heist. Zopas raakte bekend dat cartoonist DuBus de prijs 'Press Cartoon Belgium 2013' in de wacht gesleept heeft. Hij deed dat met een cartoon in La Derniére Heure over de dood van Michel Daerden. De prijs wordt in onze badstad uitgereikt. De winnende cartoon levert DuBus ook 6.000 euro op. Voor de veertiende editie waren 21 cartoonisten genomineerd met 101 spotprenten die vorig jaar in de Belgische pers zijn gepubliceerd. De tweede en derde prijs gingen naar Gal met een cartoon in Knack en naar Saive voor zijn tekening in Le Soir. Ook de prijs 'Press Cartoon Europe' is inmiddels toegekend. Voor de vierde editie hadden ruim honderd cartoonisten uit 34 Europese landen 274 werken ingestuurd. Fransman Michel Cambon won de prijs voor een tekening in "La terre de chez nous". Een selectie van beide Press Cartoon wedstrijden zal in Knokke-Heist te zien zijn.

Veel kandidaten voor burgemeesterschap in Sluis

Niet minder dan 30 mensen hebben zich kandidaat gesteld voor de functie van burgemeester van Sluis. Onder de sollicitanten bevinden zich 11 vrouwen. De jongste kandidaat is 33, de oudste 62. Het gaat om mensen van diverse politieke kleur. Acht geïnteresseerden zijn werkzaam bij de overheid, zeven in het bedrijfsleven en twee in het onderwijs. Tien hebben een politieke functie. Eén van hen is momenteel reeds burgemeester in een andere gemeente. De nieuwe burgemeester volgt in onze buurgemeente op 1 juli Jacques Suurmond op.

31.1.13

Eedaflegging politiemensen Knokke-Heist

In het gemeentehuis van Heist hebben zopas 5 personeelsleden van de lokale politie de eed afgelegd bij burgemeester Lippens. Het ging om hoofdinspecteur Thomas Dolleslaegers en inspecteurs Rens Serroels, Alexander De Landmeter, Stephanie Van Der Elstraeten en Freya Vannevel. Ze maken deel uit van de Interventie-politie. 

Op de foto zijn ook de Damse burgemeester Dirk Bisschop, korpschef Etienne Stockx en commissaris Philippe Vandierendonck te zien.

60 jaar sedert de watersnoodramp

In de nacht van 31 januari op 1 februari is het zestig jaar geleden dat onze kustregio en vooral ook onze buurprovincie Zeeland getroffen werden door de Watersnoodramp. Een superzware storm uit het noordwesten gekoppeld aan springtij bleek te sterk voor de zwakke bedijking. Volgens de officiële tellingen kwamen er tijdens de ramp bij onze noorderburen 1836 mensen om het leven. In ons land vielen een 25-tal slachtoffers. In Knokke begaf de dijk op een aantal plaatsen. En in Heist werd toen een grote bres in de zeewering geslagen ter hoogte van het toenmalige Hotel Des Bains. Het water drong door spleten in de dijk, gevolg van het gebrekkig onderhoud tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wind sloeg massa’s water over de dijk, waardoor de binnenzijde van de kustverdediging steeds ernstiger werd aangetast. Ook het ontzandingsprobleem aan de Oostkust en de weinig beschermende duinen maakten de toestand nog erger in Knokke en Heist. In beide badplaatsen telde men 15 bressen in de zeedijk. In Heist werd een zware bres geslagen tussen het Heldenplein en de Serweytens de Mercxstraat. Tussen Heist en Zeebrugge werden een deel van de dijkmuur en ook de tramsporen weggespoeld. In Zeebrugge dreven de vissersvaartuigen vanwege het opgestuwde water op kaaihoogte in de vissershaven. De ochtend na de storm, waaide het nog steeds bijzonder hard. Vissers riskeerden hun leven om van Heist naar Zeebrugge te fietsen, rechtstaand op de pedalen, om te zien wat voor schade hun schepen hadden opgelopen. De vraag is tegenwoordig of we aan onze kust voorbereid zijn op een gelijkaardige storm? 

Tien jaar geleden werd door het Sincfala Museum in Heist een druk bezochte tentoonstelling gehouden naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de ramp. Nu concentreren de herdenkingen zich vooral bij onze noorderburen. Bij onze collega’s van Omroep Zeeland kan men de beeldverslagen over de Watersnoodramp bekijken. Dat kan op pc en laptop. Men kan bij middel van een vga-kabel de laptop ook met de tv verbinden om de documentaires op groot scherm te bekijken. Ook bij het Sincfala Museum vind men veel informatie over de Watersnoodramp van 1953.

Hogere belasting voor huiseigenaars in Sluis

Huizenbezitters bij onze noorderburen moeten dit jaar meer onroerend zaakbelasting (ozb) betalen.  In onze buurgemeente is de kadasteraanslag namelijk met ruim 3,4 % gestegen ten opzichte van 2012. Deze stijging bestaat uit een tariefsverhoging van 4% die door de raad is vastgesteld, gecorrigeerd met de waardeontwikkeling van panden. De inwoners van de gemeente Sluis ontvangen deze week een gecombineerd aanslagbiljet gemeentelijke heffingen waarop verschillende heffingen voorkomen zoals OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting. Die aanslagen worden tegenwoordig verstuurd door Sabewa en niet langer door de gemeente.

Valentijnswandeling in het Zwin

Op zaterdag 9 februari om 15u vindt in het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist een Valentijnswandeling plaats. Een gids neemt de wandelaars twee uur lang mee door het natuurpark en besteedt extra aandacht aan de eerste vroege tekenen van de lente. In deze periode van het jaar vormen zich, ondanks de koude, reeds de eerste paartjes bij enkele soorten zoals de ooievaar, de aalscholver, de uilen en de eenden. 

Prijs: 6-11 jaar: 2 euro; vanaf 12 jaar: 4 euro Inschrijven en meer info: info@zwin.be of 050 60 70 86. Honden zijn niet toegelaten. Water- en winddichte kledij wordt aanbevolen. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Nieuw Boek over de Watersnood 1953

In het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk is zopas een nieuw boek gepubliceerd waarin ook de gevolgen van de stormramp van 1953 buiten Nederland aan bod komen. Dus ook het gebeuren aan onze kust, op de Noordzee en in Groot-Brittannië. Het gaat om een tweetalig boekwerk in het Nederlands en Engels van de hand van Jasper Goedbloed. De auteur heeft de watersnood zelf meegemaakt als 16-jarige jongen. Hij deed twee jaar onderzoek naar hetgeen buiten de Nederlandse grenzen gebeurde onder meer in Engeland en Schotland. Maar ook bij ons, onder meer in Oostende dat onder water liep. Het boek "Noordzee 1953/North Sea 1953" biedt een overzicht van rampgebeurtenissen veroorzaakt door de storm en de stormvloed op 31 januari en 1 februari 1953 vanaf de Shetland en Orkney Eilanden langs de Noordzeekust van Schotland en Oost-Engeland tot aan Kent. Verder langs de continentale kusten van Frans-Vlaanderen en België tot aan Denemarken (Nederland wordt hier overgeslagen). In België is er naast de kust ook aandacht voor de Ardennen en voor het Scheldebekken vanaf de Nederlands-Belgische grens bij Knokke tot aan Mechelen, Klein Brabant en Dendermonde. Ook is er ruime aandacht voor de vrijwel vergeten scheepsrampen, waaronder die van de negen schepen die allen spoorloos in die storm verdwenen. In totaal eisten storm en stormvloed buiten Nederland het leven van circa 570 mensen, waarvan 240 op zee. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en krantenknipsels uit die dagen. Het relaas zal worden overhandigd aan de Britse Princess Anne, omdat ook in Groot-Brittannië heel wat slachtoffers vielen. 

Het boek is vanaf nu te koop in de museumwinkel van het Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers 5 te Ouwerkerk (bij Zierikzee). Op zaterdag 2 februari is de auteur in het museum aanwezig om het boek te signeren. Meer informatie hierover:info@watersnoodmuseum.nl of 00-31.111-644382

Knokke-Heistse radioamateurs en politie bij rampoefening in kerncentrale Borssele


Een vertegenwoordiging uit Knokke-Heist heeft woensdag deelgenomen aan de Nederlandse rampoefening “Wake Up” bij de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. De centrale ligt op zo’n 30 km van de badstad en als er iets fout gaat met de splijtstof dan kan dit snel gevolgen hebben voor het noorden van onze provincie. Volgens het rampscenario was er in de kerncentrale een ontploffing gebeurd en een licht radioactieve stoomwolk ontsnapt. Nederlandse hulpdiensten en brandweervrachtwagens met een ontsmettingseenheid kwamen ter plaatse om de slachtoffers te evacueren. Vanuit een mobiele communicatie-unit werd de stand van zaken permanent doorgeseind naar het coördinatiecentrum in het gebouw van Veiligheidsregio Zeeland in Middelburg. Leden van Radio Communicatie Ondersteuning (RCO) Knokke-Heist namen met hun zendapparatuur actief deel aan de oefening. Ook politiecommissaris Ronald De Maertelaere en communicatieambtenaar Jan De Groote van de gemeentelijke Veiligheidscel Knokke Heist waren samen met Nederlandse en Belgische militairen present om de coördinatie van nabij te volgen. In heel Nederland is men zich reeds heel goed van bewust welke meerwaarde zendamateurs als communicatieve ondersteuning kunnen bieden. Het was dan ook op vraag van de Zeelandse DRCO (Delta Radio Communicatie Ondersteuning) dat de Knokke-Heistse radiozendamateurs hun mobiele veldpost met een 10 meter hoge zendmast bemanden. De gemeentelijke veiligheidscel in de badstad is dan ook van plan om bij ernstige calamiteiten waarbij het elektriciteits-, gsm-, Astrid- en internet is uitgevallen de mobiele veldposten van de radioamateurs in Knokke-Heist als back-up in te zetten. Op die manier kan de communicatie tussen het coördinatiecentrum in het stadhuis en de commandopost op de plaats van de ramp gegarandeerd worden, maar ook de informatieverstrekking naar de pers en bevolking. Maandag wordt trouwens het laatste luik van de “Wake Up” oefening afgewerkt. Dan zal volgens het scenario een schip met terroristen de Scheldemonding binnenvaren. In Vlissingen zal de bemanning moeten bevrijd worden. Daarbij worden niet alleen bewakingseenheden, maar ook special forces en duikteams ingezet.

Fuerza Bruta blijft

De show “Fuerza Bruta” die tijdens de zomer van 2011 in Knokke-Heist z’n tenten op sloeg blijft “permanent” in New York. Toen eerder in de Big Apple het einde van het Argentijnse dansspektakel in het vooruitzicht werd gesteld trokken de boekingen weer enorm aan. Na 5 jaar blijft het spektakel buiten alle verwachting volle zalen trekken. Daarom worden de voorstelling nu voor onbepaalde duur verder gezet in het Daryl Roth Theatre. Er komen volgens de initiatiefnemers nu meer mensen op af dan in de beginperiode. In augustus 2011 woonden in Knokke-Heist ruim 25.000 mensen het dansgebeuren bij, dat zich grotendeels boven hun hoofden afspeelde.

Mountainbike Beach Challenge in Knokke-Heist

Om in te schrijven voor de Nissan Mountainbike Beach Challenge moet vanaf nu niet meer ingelogd worden op de website van de organisatie. Men kan het inschrijvingsformulier HIER invullen en doorzenden. De inschrijving is pas volledig wanneer je je administratief hebt aangemeld en je het inschrijvingsgeld hebt betaald. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk. Het is op zondag 3 maart meteen de 15de keer dat het evenement georganiseerd wordt door het Stedelijk Sportcentrum. Na de aanpassingen van vorig jaar blijft het parcours ongewijzigd. Het traject met ronden van 16 km garandeert een snellere doortocht op de plaatsen waar het meest publiek staat. Als deelnemer kan men kiezen om de ronden 1, 2 of 3 maal af te leggen. Het resultaat blijft een zeer gevarieerde omloop waarbij de bikers de volledige kustlijn volgen van in Duinbergen tot aan het Zwin. Tonnen hard en zacht zand, tal van verrassende golfbrekers, de natuurlijke glooiingen van het Zwin en de steile macadamhellingen in Duinbergen, staan garant voor een echte "Challenge". Het startschot wordt om 10.30 uur gegeven door Sportschepen Daniël De Vlamynck. De Nissan Mountainbike Beach Challenge is meteen ook de eerste activiteit van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”, dat 10 sportevents bundelt. Wie aan 5 van de 10 events deelneemt, mag rekenen op een getrouwheidspremie ten belope van de helft van het betaalde inschrijvingsgeld. Wie aan alle 10 de sportevents participeert, investeert niet alleen in zijn gezondheid, doch krijgt ook het volledig betaalde inschrijvingsgeld terug.

Verkoper namaakproducten voor de rechter

Een Knokke-Heistenaar staat in Brugge terecht op de beschuldiging dat hij in z’n zaak namaakproducten verkocht. Bij een inval werden onder andere 23 valse handtassen van Hermès, twee handtassen van Louis Vuitton, plus namaakriemen en dekbedden aangetroffen. De man beweerde dat hij met al die topmerken een geldige overeenkomst had. Het vonnis is op 6 maart.

Oproep deskundigen Gecoro

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist richt een oproep tot kandidaten voor de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro). Deze commissie geeft advies aan de gemeenteraad over het beleid op het vlak van ruimtelijke ordening. De nieuwe Gecoro zal o.a. bestaan uit 8 deskundigen inzake ruimtelijke ordening. Wie geïnteresseerd is en géén politiek mandaat uitoefent kan zich kandidaat stellen. Dat gebeurt met vermelding van naam en adres, een beknopte motivatie en opgave van de deskundigheid op het vlak van ruimtelijke ordening. De kandidaturen dienen schriftelijk, aangetekend of tegen ontvangstbewijs, te worden gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Verweeplein 1, 8300 Knokke-Heist, ten laatste op 1 maart.

30.1.13

Georges Rombout overleden

In Knokke-Heist is Georges Rombout overleden. Hij was de echtgenoot van Frieda Cortvriendt en de vader van voormalig gemeenteraadslid Marianne Rombout. Hij werd in 1923 geboren in Heist-aan-zee. Georges Rombout heeft samen met z’n broer René lange jaren in het Casino gewerkt. Hij was er als kleine jongen aanbeland toen z’n vader er conciërge werd. Georges Rombout heeft dan ook de hele evolutie van het Casino meegemaakt vanaf de bouw tot de glorietijd toen grote sterren er af en aan wandelden. In 1943 werd broer René Rombout door de Duitse bezetter opgevorderd om dwangarbeid te verrichten in de Messerschmidtfabriek van Gotha. Toen deze site door de geallieerden gebombardeerd werd, raakte Rombout gewond en mocht tijdelijk naar België terugkeren om te herstellen. Samen met zijn jongere broer dook hij echter onder. Georges Rombout werd evenwel opgepakt door de Gestapo en met het allerlaatste konvooi in 1944 gedeporteerd naar Zitau aan de Tsjechische grens waar hij dwangarbeid moest verrichten in de geheime ondergrondse centra waar de beruchte V1’s werden geproduceerd. Sinds z’n prille jeugd was Georges Rombout ook een gedreven valkenier. Hij ging met z’n valken destijds regelmatig op konijnenjacht in de Zeebrugse achterhaven. Acht jaar geleden kreeg hij onverwacht een jonge sakervalk cadeau van de hoofdvalkenier van een sjeik uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij kon toen z’n ogen niet geloven. Georges Rombout zou begin maart 90 geworden zijn. De begrafenis is zaterdag om 11u in de kapel te Duinbergen. 

Foto: Georges Rombout (links), Jacques Nellens, Koningin Fabiola en Manu Desutter.

Gezocht: foto's van het Admiraal Keyesplein

In het kader van een historisch onderzoek is de dienst Monumentenzorg van stad Brugge op zoek naar origineel beeldmateriaal van het Admiraal Keyesplein (de Ronde) in Zeebrugge. Het plein met 38 stijlvolle huizen was de eerste realisatie van de Huisvestingsmaatschappij de "Zeemanshaard". De huizen werden tussen 1920 en 1923 gebouwd in typisch Engelse stijl. Het plein kreeg de naam van "Vice-Admiral Roger Keyes" die de leiding had bij de raid op Zeebrugge op 23 April 1918. Wie beschikt over oude foto's, prenten, filmpjes waarop de woningen of het plein te zien zijn, kan contact opnemen met de dienst monumentenzorg op 050 47 23 79 of monumentenzorg@brugge.be. De afbeeldingen worden gekopieerd of ingescand en worden nadien uiteraard terug bezorgd.

Boetes voor Knokke-Heistse bijzitters die onwettig afwezig waren

In opdracht van het gerecht heeft de Lokale Politie in Knokke-Heist een 80-tal bijzitters verhoord die vorig jaar mogelijk onwettig afwezig waren op de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober. Wie geen geldige reden kan aantonen, riskeert een boete. Reeds 6 inwoners hebben ondertussen een dergelijke minnelijke schikking van 250 euro in de bus gekregen. Voor de digitale raadsverkiezingen in 2012 werden 35 van de 36 bureaus bemand door vrijwillige voorzitters en secretarissen waarvan 60 % uit het gemeente-of OCMW-personeel kwamen. Anderen waren verwant aan het personeel of vrienden en kennissen. Naast 72 voorzitters en secretarissen, had Knokke-Heist ook nog 180 bijzitters (5 per bureau) nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Ook hier waren er 47 inwoners die zich vrijwillig hadden opgegeven om te fungeren als bijzitter. Het kantonhoofdbureau regelt de oproepingen van bijzitters en nodigt daarbij per bureau een twintigtal 30-jarigen uit. Omdat er zich steeds zoveel mensen verontschuldigen, is dit aantal nodig om elk bureau te voorzien van 5 bijzitters. Er zijn natuurlijk altijd een aantal wettelijk verantwoorde afwezigheden zoals bv. "werken". In een toeristische gemeente zoals Knokke-Heist zijn er nogal wat mensen die op zondag werkzaam zijn in de horeca en diverse handelszaken. Het gemeentebestuur hoopt wel dat bijzitters die hun kat stuurden bij de eerstvolgende verkiezingen meer burgerzin aan de dag zullen leggen.

Godetia weer naar West-Afrika

Het Zeebrugse commando- en logistiek steunschip A960 Godetia vertrekt dinsdag andermaal uit onze kusthaven voor drie maanden naar de West-Afrikaanse kust. Naast deelname aan de programma’s ‘Africa Partnership Station’ en ‘Maritime Capacity Building Benin’ zal de Godetia ook hulpgoederen transporteren naar verschillende Afrikaanse landen. ‘Africa Partnership Station’ is een internationaal initiatief waarbij de Amerikaanse Coast Guard en verschillende Europese Marines samenwerken om de vaardigheden van Afrikaanse zeestrijdkrachten aan te scherpen. Eén van de bevoorrechte partners van België is Benin. Daarom zet de Marinecomponent zich ook specifiek in om de Beninse marine te ondersteunen bij de uitbouw van haar maritieme capaciteiten. Bij een eerder bezoek kregen een 20-tal plaatselijke marinestudenten aan boord een doorgedreven training in alle aspecten van maritieme veiligheid. Tijdens deze nieuwe opdracht zal de Godetia ook 213 m³ hulpgoederen brengen naar Senegal, Benin, Congo en Gambia. Deze humanitaire vracht is afkomstig van verschillende NGO’s en bestemd voor projecten in o.a. ziekenhuizen en scholen. De Godetia en zijn 75 bemanningsleden staan onder bevel van korvetkapitein Luc Desanghere. In mei keert het schip terug naar Zeebrugge.

Kunst te koop op de Groentenmarkt

Nu zaterdag - de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs – kan men in Knokke op de Groentenmarkt niet alleen voor groenten en fruit terecht. Er is van 8 tot 13u ook kunst te koop. deKunstAcademie Knokke-Heist houdt er namelijk een ludieke actie. Leerkrachten uit verschillende disciplines bemannen een kunstkraam en ‘verkopen’ kunstwerken, toneelstukken, muziekuitvoeringen en proeflessen. Betalen kan met het ‘kunstgeld’ dat marktbezoekers kunnen verdienen door kunstwerken, componistenkoppen, gedichten en live muziekjes te herkennen.

Tuinvogels tellen in Knokke-Heist

Zaterdag 2 en zondag 3 februari wordt in ons land het vogeltelweekend gehouden. Het jaarlijkse evenement wordt al voor de 15de keer georganiseerd door Natuurpunt in samenwerking met een aantal bedrijven. Daarbij wordt ook in Knokke-Heist de hulp ingeroepen van zoveel mogelijk mensen die een half uur lang de vogels in hun eigen tuin in kaart willen brengen. De massale hoeveelheid gegevens, verzameld door duizenden mensen, zorgt er voor dat trends in aantallen en verspreiding onderzocht kunnen worden. Zo kan een beeld gevormd worden hoe de vogelpopulatie van een gemiddelde Vlaamse tuin er uit ziet en hoe die van jaar tot jaar verschilt. De vogelaantallen verschillen trouwens van streek tot streek. Dat bleek zopas al bij onze noorderburen. Daar werd de tuinvogeltelling in januari gehouden. Overal stond daar de huismus aan de top, maar in onze buurprovincie Zeeland kwam de vink op de tweede plaats, terwijl dat in de rest van Nederland de koolmees was. Op www.vogeltelweekend.be kan elke vogelliefhebber gegevens van een half uur vogels tellen makkelijk kwijt. In geval van twijfel kan je terecht bij een van de tuinvogelconsulenten van Natuurpunt.

Je kan ze consulteren via tuinvogelconsulent@natuurpunt.be Maar je kan ook meedoen aan de wedstrijd “Wie heeft de mooiste voederplank”? Foto’s insturen mag tot en met zondag 4 februari. Op diezelfde website kan je ook vogelgeluiden beluisteren en meteen ook jouw tuingasten beter leren kennen.

Hinder tramverkeer

Dinsdagavond was het tramverkeer van en naar Knokke-Heist zo’n 2u lang verstoord. Dat was het gevolg van een ongeval in Blankenberge. Daar was iets voor 18u tijdens hijswerken aan een torenkraan een betonblok van twee en een halve ton op straat terecht gekomen in de De Smet De Nayerlaan. De kabels van de torenkraan kwamen in aanraking met de tramlijnen. Een arbeider kreeg daardoor een stroomstoot. Hij werd gewond, maar bij bewustzijn overgebracht naar het ziekenhuis. In de straat was geruime tijd geen autoverkeer mogelijk. Het tramverkeer verliep pas rond 20u weer volgens het boekje.

’t Getijde uit Knokke-Heist rijft verhoopte award binnen

Op de vijfde editie van de Horeca Awards gingen liefst zeven West-Vlaamse horecazaken met een van de twintig prijzen aan de haal. Daaronder zoals gehoopt ook ’t Getijde uit de Mengélaan in Heist. De uitbaters François Lagast en Rika Calleeuw hebben hun nominatie hard gemaakt in de categorie Koffiehuizen. De uitreiking van de award gebeurde in Genk, in aanwezigheid van onder andere minister Jo Vandeurzen. Het juryverslag omschrijft ‘t Getijde als een warme zaak waar het gezellig is. De jury was vooral onder de indruk van de steeds verse ingrediënten die worden gebruikt.

Kids-ID tijdig aanvragen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist maant ouders aan om tijdig een Kids-ID aan te vragen als ze de komende weken of maanden met vakantie naar het buitenland willen. Voor het reizen binnen Europa heeft een kind een Kids-ID nodig. Deze kost momenteel 3 euro. Vanaf 1 april wordt dat 6 euro. De Kids-ID is 3 jaar geldig en heeft een leveringstermijn van 3 weken. De aanvraag gebeurt bij de dienst Burgerzaken door (één van) de ouders in het bijzijn van het kind. Als een Kids-ID te laat wordt aangevraagd kan dat enkel nog via een spoedprocedure. De prijs bedraagt dan tussen de 106 en 170 euro.

29.1.13

Dodelijk ongeval aan boord van ongeluksvaartuig

Voor de kust van Zuid-Wales is maandagavond een Vlaamse visser om het leven gekomen. Het ongeval deed zich voor om 16.51u Belgische tijd zo’n 6 km ten zuiden van St Anne’s Head in Pembrokeshire, niet ver van Milford Haven. Tijdens zwaar weer is de 46-jarige Luc Decraemer uit Zeebrugge overboord geslagen van het vaartuig B 462 Vidar. De Kustwacht werd per radio opgeroepen. Eerst dacht men dat het ging om een ongeval op een Spaanse vissersboot. Onmiddellijk werden een reddingsboot van de RNLI uit Angle en een loodsboot naar de plaats van het ongeval gestuurd. De visser werd gerecupereerd en aan dek van het vissersvaartuig gebracht. Bemanningsleden van het reddingsvaartuig hebben vervolgens de eerste zorgen toegediend tot een helikopter ter plaatse was. De visser was bij z’n val zwaar gewond geraakt aan het hoofd. Hij werd door RAF Seaking Rescue 169 uit Chivenor overgevlogen naar het Withybush Hospital in Haverfordwest, maar hulp heeft niet meer mogen baten. De man laat een vriendin en twee kinderen achter. De B 462 Vidar kwam de voorbije jaren al meerdere keren in het nieuws. Twee jaar geleden liep het vaartuig zware averij op toen het voor de Deense kust een aanvaring had met een Maltees vrachtschip. Vorig jaar is een 20-jarige jongeman uit Knokke-Heist op het vissersvaartuig uit het leven gestapt omdat hij de breuk met z’n vriendin niet kon verwerken.

Indiër veroordeeld wegens poging tot doodslag

Een 37-jarige Indiër die in Knokke-Heist woont en zijn 14-jarige stiefzoon in september vorig jaar met een klauwhamer op het hoofd sloeg is in Brugge veroordeeld tot 40 maanden celstraf. De helft van de straf is met uitstel en onder voorwaarden. Zo moet de man zich laten behandelen voor z’n alcoholverslaving. De rechter hield er rekening mee dat de familie hem een tweede kans wil geven van zodra hij uit de gevangenis vrijkomt. De man zit sinds de feiten in voorhechtenis. In principe kan hij binnen enkele maanden vrijkomen. De veroordeelde was zwaar dronken toen hij de aanval op zijn slapende stiefzoon pleegde. De man heeft echter nog meer op zijn kerfstok zoals slagen en verwondingen aan zijn vrouw.

Koffieconcert: Jeugdorkest en drumband samen op het podium

Op zondag 24 februari om 15 uur brengt het jeugdorkest van de Koninklijke Ceciliaharmonie in de zaal van de Ter Duinen Campus in de Kerkstraat in Heist al voor de 7de keer een koffieconcert, dit keer samen met de collega’s van de drumband. Het jeugdorkest viert trouwens z’n 20-jarig bestaan in de huidige vorm. De voorbije maanden zijn 12 nieuwe jeugdige muzikanten toegetreden. Het koffieconcert is tevens een goede voorbereiding op het internationaal kampioenschap voor jeugdorkesten op 4 mei in Neerpelt. Tijdens de voorbije edities kon het orkest telkens een eerste prijs wegkapen. De drumband, die ondertussen meer dan 25 leden telt en die heel wat jonge muzikantjes opleidt, is de laatste jaren uitgegroeid tot een grote meerwaarde die tot ver buiten onze gemeentegrenzen gekend is. Onder leiding van dirigent Dirk Vlaeminck en tamboer-majoor Anthony Savels werden ze in 2011 nog nationaal kampioen in de afdeling uitmuntendheid! 

Toegang 6 euro. Voorinschrijving is wel gewenst. Dit kan via alle leden, bij Crazy Corner of via dirigent André Delos op het nummer 0477 336.331.

Poëtische ZondagBabbel met Delphine Lecompte

Op zondag 3 februari van 10 tot 12 uur organiseert de Bibliotheek in Scharpoord een Zondagbabbel met dichteres Delphine Lecompte. Dat gebeurt in samenwerking met Markant. Recensent Jooris Van Hulle interviewt de auteur over het opmerkelijke oeuvre van een al even opmerkelijke vrouw. Delphine Lecompte is 34 en woont in Brugge. Haar poëziedebuut “De dieren in mij” won de Cees Buddingh-prijs 2010 voor het beste Nederlandstalig Poëziedebuut. De Brugse dichteres bracht in 2012 haar 3de poëziebundel Blinde Gedichten uit. De bundel telt ruim honderd gedichten en werd onlangs in tweede druk uitgebracht. Zojuist verscheen Schachten en amuletten, haar vijfde boek met 139 pagina’s en blakend van obsceniteit! Daarbij is Delphine Lecompte ook genomineerd voor ‘de Herman de Coninckprijs 2013’.

Verkiezing nieuwe Seniorenadviesraad

Na de installatie van het nieuwe Gemeentebestuur in Knokke-Heist wordt volgende maand ook de Seniorenadviesraad opnieuw samengesteld. Deze raad adviseert het Gemeentebestuur over alles wat senioren aanbelangt en organiseert activiteiten in samenwerking met het Cultuurcentrum Scharpoord. In verband met het hersamenstellen van de raad wordt een oproep gelanceerd aan nieuwe kandidaten. Wie lid wenst te worden van de Algemene Vergadering van de Seniorenadviesraad, kan dit schriftelijk melden aan: Seniorenadviesraad Knokke-Heist, t.a.v. de voorzitter André Breckx, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, tegen uiterlijk 15 februari 2013. Gelieve erbij vermelden indien u zich ook kandidaat wenst te stellen voor de Raad van Bestuur. 

De kandidaat leden van de Seniorenadviesraad en andere geïnteresseerde inwoners van Knokke-Heist zijn uitgenodigd op de eerstvolgende Algemene Vergadering. Dit op 28 februari 2013 om 15 uur in de zaal P. Parmentier van het Stadhuis, A. Verweeplein 1 te Knokke-Heist. Op de agenda staan het presenteren van het jaarverslag 2012, de aanvaarding van de nieuwe leden van de Algemene Vergadering en de verkiezing van de leden van de Raad van Bestuur en het Bureau.

Zelfrijzende weekendbakkerij De Soete

In januari vorig jaar sloot Bakkerij De Soete in de Lippenslaan in Knokke de deuren omdat men geen verlenging van het huurcontract kon krijgen. Een nieuwe zaak opstarten elders in de winkelstraat was geen optie vanwege de exorbitante huurprijzen die gevraagd worden. Ook is het zo dat eigenaars van nieuwe panden meestal winkels weren die mogelijk enige overlast zouden kunnen veroorzaken. Gevolg is dat steeds meer kleinhandelaars verdwijnen uit de winkelstraten. Zo sloten de voorbije jaren niet minder dan vijf bakkerijen hun deuren. Groot is dan ook de verwondering dat Bakkerij De Soete toch een manier gevonden heeft om uit de as te herrijzen. Het echtpaar Patrick en Mieke De Soete heeft namelijk de bakkersoven bij hen thuis geïnstalleerd in de deelgemeente Ramskapelle. Daar zal men vanaf 1 februari elke vrijdag, zaterdag en zondag terecht kunnen voor brood en gebak. 

Bakkerij De Soete, Sasstraat 14, Ramskapelle, Knokke-Heist. Open elke vrijdag en zaterdag van 7 tot 18u30 en elke zondag van 7 tot 12 u.
Foto: Christel Bedert.

Heist Viert Carnaval

Op zondag 10 februari vanaf 14.30 uur vertrekt van op het Maes en Boereboomplein in Heist weer de grootste Carnavalstoet van West-Vlaanderen. Op het Prinsenbal van zaterdag werd Yves 1 als enige kandidaat tot Prins Carnaval 2013 uitgeroepen. Eerder was ook de volgorde van de praalwagens in de stoet uitgeloot. Traditiegetrouw worden de thema’s in Heist zelden door de politieke actualiteit bepaald. De bouwers van de Carnavalwagens halen hun inspiratie dan ook meestal bij sprookjes, TV-toestanden en de filmwereld. Uitzondering daarop zijn dit keer De Ropianen met hun “Eurotop in Griekendal”. Een andere vaststelling is dat steeds meer groepen van buiten Knokke-Heist deelnemen. Vooral onze noorderburen hebben de weg naar Heist gevonden met niet minder dan 6 groepen, de overige komen vooral uit buurgemeenten zoals Zeebrugge, Blankenberge en Dudzele. 

Parcours: Koudekerkelaan - Bondgenotenlaan - Kursaalstraat - Knokkestraat - Moefe - Pannenstraat – Oversteek Elizabetlaan - Elizabetlaan (Zuidkant) - Graaf d'Ursellaan – Elizabetlaan (Noordkant) – Herman Lybaertstraat

Uitdagingen voor de Raad voor Lokale Economie

Bij de start van de nieuwe legislatuur heeft voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn van de Raad voor Lokale Economie in Knokke-Heist de uitdagingen van de komende 6 jaar toegelicht. Om te beginnen wil men de samenhorigheid tussen de handelaars versterken. Ook aan de communicatie tussen het gemeentebestuur en de middenstanders zal gesleuteld worden. Daarnaast staat ook het ondersteunen van ondernemers op de agenda. Onder meer als een zelfstandige noodgedwongen een handelspand moet verlaten wegens afbraak. Speciale aandacht wil men verder nog hebben voor startende ondernemers in de badstad. Binnenkort komen er trouwens verkiezingen voor een nieuwe Raad voor Lokale Economie in Knokke-Heist. 

Meer over de Raad voor Lokale Economie kun je HIER lezen

De Nagt breekt aan

Nu zaterdag 2 februari trakteert het cultuurcentrum in Knokke-Heist op “Nagt”, een niet te missen winterfestival. Nagt is een unieke mix van theater, film, dans, circus, kunst, humor…dit alles ingekleed in een gezellig kader. De gemoedelijke sfeer zorgt voor een onvergetelijke avond en nagt. Zo is er muziek met “Shiva’s Embrace”, Een vierkoppige band die sinds 2009 de grenzen van de post-rock en progressieve metal wil verkennen. Vervolgens ook “Gepokt en gemazeld, gezalfd en geslagen, gezoend en verraden!” Om 20u en 22u zijn er ook de try-outs Cabaret en Comedy van deKunstAcademie, met onder andere optredens van Christel Bedert. Eveneens op het programma “De Verleiding” theater-humor met Maarten Westra Hoekzema. Verder nog “Kunst Veredeld Met Een D” , “Vrolijke verhalen over dode stadsvogels”, de kortfilm “The Importance of Sweet and Salt”, plus beeldende kunst en randanimatie.

Problemen treinverkeer

In Zeebrugge waren er dinsdagmorgen problemen met het spoorverkeer. Dat was het geval op de lijn L51A van Brugge naar Zeebrugge. Door een plotse stroomonderbreking om 10.35u ter hoogte van het station, dat het dorp bedient, was een tijd lang geen treinverkeer mogelijk van en naar Zeebrugge.

Jacky de portier als Carnavalhit

Twee dj’s uit Knokke-Heist hebben zopas een nieuwe carnavalplaat uitgebracht. Het gaat om Ivo Viaene en Nick Vantorre (dj Torres). Zij hebben met het nummer 'Jacky de portier' vereeuwigd. De Carnavalhit werd ingezongen door Jacco Ricardo in een studio in Lochristi. Je kan het nummer HIER beluisteren. Waarom kozen de makers voor 'Jacky de portier' als onderwerp van hun Carnavalnummer? Omdat Jacky een icoon, een levende legende is. Veertien jaar lang was Eeklonaar Jacky 't Jolyn de vaste portier en kindervriend bij Kinders Siska in de Knokse Oosthoek. In uniform, met kepie en witte handschoenen zorgde de eeuwig glimlachende Jacky ervoor dat de kinderen veilig de straat konden oversteken en de speeltuin niet verlieten. Toen de zaak dicht ging dook hij ’s zomers op bij een stranduitbating in de badstad. Eerder was over Jacky de portier ook al een stripalbum verschenen. De twee ondernemende dj’s hebben ondertussen ook plannen om volgend jaar een Carnavalplaat op de markt te brengen waarin de lof van “de klakker” gezongen wordt.

‘Dubbelfeestdag’ valt weg voor Knokke-Heist

Toeristisch gezien is de troonsafstand van koningin Beatrix wellicht niet direct een goede zaak voor Knokke-Heist. Dat heeft te maken met het feit dat Koninginnedag in de toekomst Koningsdag wordt en vanaf volgend jaar niet langer zal gevierd worden op 30 april, de verjaardag van de vroegere koningin Juliana. Dertig april, feestdag bij onze noorderburen, sloot namelijk naadloos aan op 1 mei, een feestdag in ons land, en een sportieve hoogdag in Knokke-Heist. In de toekomst zal Koningsdag in Nederland echter gevierd worden op de verjaardag van Willem-Alexander: 27 april (uitgenomen als die dag een zondag is). In Knokke-Heist wordt trouwens al vele jaren aandacht besteed aan de viering van Koninginnedag met veel oranje in het straatbeeld en het hijsen van Nederlandse vlaggen her en der in de badstad.

Foto: koningin Beatrix op bezoek in onze buurgemeente Sluis in 2008. 

Gewonde vogels welkom bij de Politie in Knokke-Heist

Natuurpark het Zwin is reeds een tijd gestopt met het aanvaarden van gewonde, zieke en verzwakte vogels. Vanaf nu mogen daarom alle vogels die op het grondgebied van Knokke-Heist zijn aangetroffen, afgeleverd worden op het politiecommissariaat in de Van Steenestraat. De politie verwittigt dan op zijn beurt het Vogelopvangcentrum in Oostende dat het slachtoffer komt ophalen. Tijdens een wandeling in de duinen richting Zwingeul, trof Duinbergenaar Paul Moeyaert zo afgelopen zaterdag een uitgeputte kleine zilverreiger aan. De vogel had zwaar te lijden van het forse vriesweer. Zodra waterplassen dichtvriezen en alles bedekt is met sneeuw, vinden deze vogels geen voedsel meer, ze verzwakken en vaak sterven ze. Zo wordt de populatie in onze regio tijdens elke koude en sneeuwrijke winter uitgedund. De geredde kleine Zilverreiger had echter meer geluk. Het verkleumde dier werd afgeleverd bij de Politie, waarna een Knokke-Heistse medewerker van het Vogelopvangcentrum het dier meteen naar Oostende transporteerde. Eerst leek de vogel aan de beterhand, maar het dier heeft maandag alsnog het loodje gelegd. 

Wie wil weten welke instanties men moet contacteren bij het vinden van vogels en (zee-) zoogdieren kan het HIER nalezen.

Schouderklopjes in woonzorgcentrum

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie werd in het woonzorgcentrum Van Troost te Westkapelle een aantal personeelsleden in de bloemetjes gezet. Dat gebeurde uit erkentelijkheid voor 25 jaar verdienstelijke inzet voor de bewoners van het huis. Mevrouw Kris Vlecken dankte in naam van het voltallig team voorzitter Annie Vandenbussche voor haar grote betrokkenheid in de afgelopen legislatuur. 

Van links naar rechts: Bernadette Moulaert , Kris Vlecken, Greta Ballegeer, Annie Vandenbussche, Maggy Herregodts, Kathleen van der Hooft, Marleen Handschoewerker, Karina Vandenberghe, Paul Roos

28.1.13

Koen Broucke Nocturnes in het Zwart Huis

Nog tot 10 maart 2013 kunnen kunstliefhebbers in galerie Zwart Huis op de Zeedijk in Knokke “635 Nocturnes” van Koen Broucke bewonderen. Koen Broucke is twee personen in één: hij is èn historicus èn kunstenaar. Vanuit deze passies creëert hij zijn oeuvre dat bestaat uit schijndocumentaires van fictieve personages en beeldend werk. Met de reeks in het Zwart Huis gaat het om nachtelijke stadslandschappen met eindeloze lichtpuntjes. De kunstenaar liet zich daarbij inspireren door nachtzichten van Antwerpen, Boechout, Brussel, Chicago, Dallas, Knokke, Minneapolis, Montreal, New York, Parijs. 

De galerie is alle weekends open van 14 tot 18 uur en na afspraak. Voor meer info: Zwart Huis: Zeedijk 635, 8300 Knokke-Heist, T +32 (0)478 / 930.315, www.galeriezwarthuis.be

Karolingerquiz met Ultimate Frisbee

Op vrijdag 1 februari om 20 uur organiseren de leden van Frisbeeclub Ultimate Frisbee de enige echte Karolingerquiz in de studiezaal van het Lyceum in Knokke. Ultimate frisbee is een opkomende hype in België, getuige hiervan is het Knokke-Heistse jeugdteam dat sinds december 2011 elke woensdag traint op plaatselijke velden of sportzalen. De Karolingers bestaan uit 24 gemotiveerde jongeren tussen 14 en 18 jaar die gecoacht worden door Karel Vroman, zelf een gerespecteerd speler bij de Aalterse Slijpschijvenen. Het Knokke-Heistse team werd o.a. tweede op het Belgisch kampioenschap outdoor voor min 18-jarigen. Ook de quiz lijkt een succes te worden. Met reeds dertig ingeschreven ploegen en een maximum van veertig teams, is vlug inschrijven via dekarolingers@gmail.com dus de boodschap! Deelname: 20 EUR per vierkoppig team.

Zeepoëten op stap

Op donderdag 31 januari, de Dag van de Poëzie, organiseert de Scharpoord bibliotheek van 10 tot 12 uur een poëtische strandwandeling onder begeleiding van Myschka Mellenbergh. Op de maten van deze muziek laten de deelnemers de mooiste zeegedichten opklinken en componeren ze zelf een gezamenlijk zeegedicht, in het zand geschreven, op het ritme van de zee. Breng zelf een zeegedicht mee of kies een gedicht uit het verzamelbundeltje dat voor deze gelegenheid door Myschka werd samengesteld. Bij terugkomst drinken de zeepoëten hete soep en dragen ze hun eigen zeegedicht voor. 

De workshop is gratis, vooraf inschrijven gewenst. Bibliotheek Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist – 050 630 400 of of e-mail naar bibliotheek@knokke-heist.be

Prima verkoop voor Knokke-Heistse standhouder

Zondag sloot de Brusselse kunstbeurs Brafa z’n deuren in de zalen van Tour & Taxis. Er waren niet minder dan 128 exposanten uit twaalf verschillende landen aanwezig. Onder hen ook Guy Pieters Gallery uit Knokke-Heist. In een decor geïnspireerd op de Byzantijnse architectuur pakte de beurs uit met enkele duizenden jaren van artistieke creatie. Daar is een koopwillig publiek op afgekomen. Enkel op het vlak van de hedendaagse kunst is de beurs wat te kort geschoten. Maar dat werd volgens het kunstkatern van Die Welt goedgemaakt door de Knokke-Heistse standhouder Guy Pieters. Hij bedacht het publiek op veel moderne kunst van de hand van onder meer Koen Vanmechelen, Arne Quinze, Jan Fabre, Wim Delvoye, en Karel Appel. Ondanks het feit dat de beurs te lijden had van de hevige sneeuwval, geannuleerde vluchten en afgeschafte treinen viel de verkoop voor Guy Pieters flink mee. De Knokke-Heistse Gallery wist namelijk een dertigtal werken te slijten aan het kunstminnende publiek. 

Het stuk in Die Welt kan men HIER lezen.

Valentijn in Knokke-Heist

Knokke-Heist bereidt zich weer voor op de viering van Valentijn. Ook dit keer wordt het de badstad bij uitstek voor verliefden. Valentijn@Knokke-Heist is meteen ook aan zijn zevende uitgave toe. Deze editie is echter weer anders dan die van de voorbije jaren. Het wordt namelijk een verlengd feestweekend waarin de liefde gevierd wordt. Valentijn@knokke-heist omvat tal van activiteiten die van donderdag 14 februari tot zondag 17 februari plaatsvinden. Met name is er de Love Bike & Run in Duinbergen, Vuurwerk, de Knuffelbox, Champagnebars en vooral veel gezellige momenten. In de Knuffelbox kun je een innige knuffel met je geliefde voor de eeuwigheid vastleggen. Het Valentijnsvuurwerk is op donderdag 14 februari om 19 uur ter hoogte van het Rubensplein. 

Voor het volledige programma: www.valentijnknokke-heist.be

Keuvelhoekschool stopt zich in de wol

In Knokke is de Keuvelhoekschool op zoek naar wol. Op woensdag 20 februari is het namelijk weer Dikke Truien Dag. Wat startte als een symbolische actie om het Kyotoverdrag in de verf te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in de scholen. De campagne mikt vooral op eenvoudige maatregelen, die ook daarna op een structurele wijze aangehouden kunnen worden. Het gaat om: lichten doven bij het verlaten van een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, en de verwarming correct afstellen... . De scholen zetten ook allerlei ludieke en educatieve acties op touw. De Keuvelhoekschool wil de problematiek “in de wol zetten”. Daarom is de school op zoek naar massaal veel wol. Om het even welke kleur, dikte, kwaliteit of lengte. De school is “blij met elke bol wol !”