12.7.08

Wandelaars en fietsers nemen lichtenbrug in gebruik

In Heist-West hebben wandelaars en fietsers in het weekend de brug over de Elizabetlaan in gebruik genomen. Dat is ruim een jaar later dan oorspronkelijk voorzien. De brug verwijst naar de lijn tussen het Laag Licht en de Weidevuurtoren, die vroeger door schippers moest gezien worden om veilig de havengeul naar Zeebrugge binnen te varen. De 107m lange brug werd uit één grote dunne staalplaat van 12mm dik gesneden. Het pad is aangelegd in dik spanbeton. Dat was nodig om te verhinderen dat de brug zou gaan trillen volgens de eigenfrequentie. De afwerking van de brug zal gebeuren na het bouwverlof. De officiële opening is voorzien in de loop van augustus.

Voorlopig nog groen licht voor zeezwemmen, maar...

Na overleg met de deskundige van de brandweer, de hoofdredder en een aantal lokale beachmasters in Knokke-Heist is zaterdagmorgen beslist om het zeezwemmen niét te annuleren en met de opbouw te beginnen. Gezien de omstandigheden echter niet optimaal zijn en zowel de weersomstandigheden als de zee een dynamisch gegeven zijn, bestaat de kans dat men in de loop van de dag het event alsnog uit veiligheidsoverwegingen moet annuleren. Om 17.30u wordt er een laatste ultiem evaluatiemoment gehouden. De temperatuur van het zeewater is op dit moment 17,6°C.

Graffitispuiters opgepakt

De politie heeft twee minderjarigen opgepakt in de badstad. Het duo had graffiti gespoten op privé eigendommen en op het straatmeubilair. Het gaat om twee minderjarigen die zonder hun ouders verbleven op een camping in Heist.

11.7.08

Jessys nieuwe videoclip opgenomen in Knokke-Heist

Jessy De Smet heeft de videoclip van haar nieuwe single 'Stop the Game' opgenomen in Knokke-Heist. Het nummer is de opvolger van het duet met Linda Mertens van Milk Inc. Hiermee doorbrak Jessy haar muzikale stilte in België. In de tussentijd zat de zangeres uit Zottegem echter niet stil. Ze scoorde een dikke hit met 'Dancing In The Dark' in Engeland, Zweden, Ierland en Spanje. De meesten kennen Jessy nog van de danceformatie 'The Mackenzie featuring Jessy'. Ik oktober verschijnt haar nieuwe album.

Kiest Knokke-Heist voor Obama?

Wie, zoals iedereen, z’n ‘dikte’ heeft van George W. kan straks in Knokke-Heist met het bovenlijf voor Obama kiezen. Het Franse merk Zadig & Voltaire schaart zich achter de Democratische presidentskandidaat Barack Obama en brengt een t-shirt op de markt waarop in grote letters "Obama" prijkt. In september zou het T-shirt in kwestie ook verkrijgbaar zijn in de winkel van het bewust merk in de Kustlaan in Knokke. Zadig & Voltaire heeft niet de bedoeling de campagne van de Amerikaanse presidentskandidaat financieel te steunen. Ze willen echter wèl een graantje meepikken van het feit dat de mensen wellicht hun ongenoegen over de moorddadige imperialistische politiek van de Republikeinen willen tonen. De meesten zullen dat dan toch liever doen met een T-shirt met de naam Obama, dan eentje met Osama. Duur wordt het wel. Het Obama-shirt is vanaf september verkrijgbaar, zowel met korte (75 euro) als lange mouwen (80 euro), voor mannen en vrouwen.

Cavaliapaarden maandag in Knokke-Heist

Na een korte vakantie arriveren maandag de Cavaliapaarden in Knokke-Heist. Het gaat om meer dan 60 toppaarden van tien verschillende rassen. Om voor de hand liggende redenen zijn er evenwel geen merries betrokken bij dit grootse paardenspektakel. Momenteel worden bij de Grote Witte Big Top langs de Nieuwstraat in Knokke de stallingen voor de showdieren in gereedheid gebracht. De vierbenige artiesten zullen maandag bij hun aankomst in de badstad begroet worden door hun mentors Frédéric Pignon en Magali Delgado. Deze meesters van de ongedwongen dressuur bekommeren zich als ouders om de dieren. De gemiddelde leeftijd van de Cavaliapaarden is 13 jaar. De jongste paarden in het gezelschap, Tempero en Tigrino, zijn een goed half jaar oud. Het oudste paard, Templado, telt 22 jaar, maar treedt niet meer op. De vierbenige topartiesten worden verzorgd door een twintigtal mensen waaronder een hoefsmid, twee dierenartsen en een aantal verzorgers. Cavalia, hét zomerevenement van 2008 in ons land, staat inmiddels op amper een week van de avant-premières, die op 18 juli van start gaan.

CAVALIA, van 18 juli tot 30 augustus 2008, Knokke-HeistTickets: 050/58.01.08 of www.cavalia.net

Je leest er meer over bij CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Alternatieven zoeken voor ontpoldering in Knokke-Heist

In een mededeling kant ook Vlaams Parlementslid Patrick De Klerck zich tegen het ontpolderen van landbouwgebied voor de uitbreiding van het Zwin. Hij wil dat naar alternatieven gezocht worden in plaats van het ontpolderen van de Willem Leopoldpolder tussen Knokke-Heist en Nederland.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Veranderingen aan de Fortis top

Donderdagavond zag het ernaar uit dat de bankier Filip Dierckx de nieuwe topman wordt van Fortis. Hij zou worden bijgestaan door de Nederlander Peer van Harten en door Karel De Boeck. "Bevoegde bronnen spraken over een voorakkoord, want echte witte rook over de wijzigingen aan de top van Fortis leek er nog niet te zijn". In het laatste scenario dat voorlag, neemt de huidige topman Jean-Paul Votron ontslag en wordt Filip Dierckx, het hoofd van Fortis Bank, de nieuwe ceo. Voorzitter Maurice Lippens zou nog één jaar aanblijven en gedurende die periode werk kunnen maken van zijn opvolging. De Nederlanders zouden aan invloed winnen, wat zich onder meer zou uiten in de promotie van Peer van Harten, verantwoordelijk voor de verzekeringsdivisie. Hij zou de rechterhand van Dierckx worden. Ook Karel De Boeck, die momenteel in Nederland de integratie van ABN Amro leidt, zou opklimmen tot direct medewerker van Dierckx.

Zaterdag zeezwemmen

Zaterdag wordt in Knokke-Heist het zomerse sportseizoen definitief op gang getrokken. Dan worden zo'n 500 deelnemers verwacht voor het jaarlijkse zeezwemmen. Men kan kiezen tussen 500 m en 1500 m. Nieuw dit jaar is dat er voor de 500 meter wordt gewerkt met 2 categorieën: de -16-jarigen en de +16-jarigen. De 500 m start om 18.45 uur. Inschrijven kan in het Joseph Stübbenpark tot 18.15 uur. De 1500 m start om 19.30 uur. Inschrijven kan tot 18.45 uur. De beide trajecten worden beveiligd door de lokale Reddingsdienst. Wie slaagt in zijn opzet krijgt o.a. een medaille en een diploma. Het zeezwemmen is het 3de luik van het sportstimuleringsproject Knokke-Heist, een Zee van sport, waarbij personen die aan minimum 4 van 8 sportevents deelnemen de helft van het betaalde inschrijvingsgeld terugkrijgen.

10.7.08

CD&V Knokke-Heist verontwaardigd over sluiting postkantoren

De CD&V Knokke-Heist protesteert tegen de aangekondigde sluiting van twee postkantoren in de badstad. "In de praktijk betekent dat er slechts één volwaardig postkantoor meer zal overblijven voor een gemeente van meer dan 34.000 inwoners. Als we daarbij de tweede verlijven, de verblijfs- en dagtoeristen rekenen in onze badstad, spreken we eigenlijk over minstens dubbel zoveel klanten. Het is onbegrijpelijk dat de deelgemeente Heist met ongeveer evenveel inwoners als Knokke geen eigen postkantoor meer zal hebben. Het postkantoor in Knokke Parmentierlaan is trouwens nog maar een nieuw kantoor. Wij gaan niet akkoord met het lineaire beleid van de Post om maar één kantoor meer open te houden per gemeente. Het beleid moet afhankelijk zijn van de lokale situatie. De vervangende postpunten zijn een alternatief, maar men moet eerst onderzoeken of dat voldoende is voor onze badstad om een kwalitatieve dienstverlening te verzekeren", aldus de CD&V. Volgens voorzitter Thierry Coryn is het dan ook niet aangewezen om in één beweging twee kantoren tegelijk te sluiten en moet er minstens een kantoor in Heist open blijven. De CD&V Knokke-Heist zal de bevoegde minister van Overheidsbedrijven, Inge Vervotte hierover aanschrijven.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Gravin Stéphanie Lippens treedt in het huwelijk

In de Boslaan in Knokke bereidt de familie Lippens zich andermaal voor op een mega-society huwelijk. Donderdag werd de huwelijksaankondiging bekend gemaakt van Stéphanie gravin Lippens met de in Londen wonende Alexander Weiner. Net als andere kinderen van Maurice Lippens heeft ook Stéphanie haar weg gemaakt in de wereld van film en televisie. Ze studeerde antropologie aan de VUB en de kunst van het documentaire maken aan de vrije universiteit in Barcelona. Samen met Ariane Lippens en Alice van den Abeele stichtte ze vier jaar geleden het bedrijf “43 Films bvba”, dat de promotie van kortfilms als doel heeft. Stéphanie maakte documentaries over de Roma, en was betrokken bij het programma “Fasten Seatbelts to the World” van Brussels Airport, in samenwerking met Thomas Cook Airlines en Fortis. Haar aanstaande man, Alexander Weiner, leerde de inmiddels 33-jarige kortfilmproducente kennen via de zakenkring van broer Alexandre Lippens. Acht jaar geleden richtte deze namelijk het marketingbedrijf Paperview op. Hij deed dat samen met Cédric de San en de van oorsprong Britse Maximillian Weiner. Deze laatste is volgens de New York Times trouwens drie jaar geleden in de huwelijksboot gestapt met Vanessa von Bismarck, een achterachterkleinkind van Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen, de eerste Kanselier van het Duitse Rijk. Ook voor Alexander Weiner is nu dus een blauwbloedhuwelijk aan de orde.

PV voor Zwerfwagens langs de Natiënlaan

Het gemeentebestuur heeft de Lokale Politie opdracht gegeven om proces-verbaal op te stellen tegen een handelaar die zwerfwagens te koop stelt op een braakliggend stuk bouwgrond langs de Natiënlaan. Hij doet dat namelijk zonder vergunning. De overtreder werd reeds schriftelijk aangemaand de voertuigen te verwijderen. De handelaar heeft echter geen gevolg gegeven aan de waarschuwing. Het schepencollege wil de Natiënlaan als belangrijkste toegangsweg uitbouwen tot een groene dreef met verschillende rotondes en omkaderd door een kwalitatieve architectuur. Het ongeordend stallen van wagens bij het binnenkomen van Knokke-Heist past dan ook beslist niet in deze visie.

Gemeentelijke Diensten Knokke-Heist dicht op 11 juli

Alle gemeentelijke administratieve diensten in het stadhuis van Heist en Knokke zijn op vrijdag 11 juli gesloten naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Op zaterdagmorgen 12 juli blijven ook de loketten van de dienst Burgerzaken gesloten.

Beach Soccer Kampioenschap

De komende dagen wordt op het strand voor het casino Knokke de tweede manche van het Belgisch Beach Soccer Kampioenschap 2008 gehouden. Het gaat om een initiatief van de Belgische Voetbalbond. Per manche strijden twaalf teams voor de overwinning. Er is ook randanimatie voorzien, waarbij ondermeer de voetbalsterren van FC Nerd hun opwachting maken. De finale is zondag gepland om 18u. Topfotograaf Henk van Cauwenberg zal trouwens ook present zijn. In aanwezigheid van een hele reeks BV’s zal hij zijn showbizz-kalender 2009 shooten. De eindfinale van het kampioenschap wordt op 10 augustus gespeeld in Bredene.

Actie tegen gauwdieven op kusttram

Woensdag hebben veiligheidsbeambten voor het eerst deze zomer een gerichte actie op de kusttram gevoerd ter voorkoming van gauwdiefstal. De komende weken volgen nog drie dergelijke acties bedoeld voor een vakantiepubliek dat om de paar weken wisselt. Een 20-tal veiligheidsbeambten uit alle kustgemeenten reist dan mee met de kusttram. Hun aanwezigheid is vooral preventief bedoeld. Op de tram en bij de haltes sensibiliseren ze reizigers omtrent gauwdiefstal en hopen hiermee hun gevoel van veiligheid te verhogen. Nonchalante reizigers worden aangesproken en krijgen een folder met tips.


Tips:

Sluit je handtas goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sloten naar binnen gekeerd.
Beperk de hoeveelheid geld die je bij je hebt en gebruik zoveel mogelijk je bankkaart. Leer je pincode uit het hoofd.
Een portefeuille zit veiliger in de achterzak of in een binnenzak wanneer je die afsluit.
Laat de inhoud van je portefeuille zo weinig mogelijk zien.
Wees waakzaam bij het in- en uitstappen van de bus, de tram of de trein en op drukbezochte plaatsen zoals op de markt, enz.
Leg je abonnement, je rittenkaart of je geld klaar zodat je je portefeuille niet moet bovenhalen op een moment dat je minder aandachtig bent.
Doe bij diefstal zo snel mogelijk aangifte bij het kantoor van de Lokale Politie
.

De volgende actiedagen zijn 23 juli en 4 en 20 augustus.

Teveel dronken stuurlui

Het komt de laatste tijd opvallend vaak voor dat kapiteins of andere bemanningsleden, die benoorden Knokke-Heist de Scheldemonding in of uit varen, dronken achter het roer staan. Afgelopen week heeft de waterpolitie aan boord van zeeschepen liefst vier dronken roergangers betrapt. Volgens de politie wordt er op veel schepen op onverantwoorde wijze met drank omgesprongen. Op die manier wordt niet alleen de veiligheid van het schip en de bemanning in gevaar gebracht, maar ook de veiligheid van andere schepen en de kustplaatsen. Immers veel van die zeeschepen vervoeren gevaarlijke goederen.

Huwelijksboot en baby voor mediadiva Ellemieke

De in Knokke-Heist wonende mode- en mediadiva Ellemieke Vermolen verwacht een baby. Dat heeft ze zelf bekendgemaakt in het Nederlandse tv-programma 'SBS Shownieuws', dat zij enige tijd heeft gepresenteerd met Viktor Brand. De vriend van Ellemieke, en vader van de baby, is Sergio Herman. De topkok van driesterrenrestaurant Oud Sluis en de bekende blondine zullen in september in het huwelijksbootje stappen op het eiland Ibiza. In december wordt dan de baby geboren.

9.7.08

Beursgenoten niet mals voor Maurice Lippens

Je leest er HIER meer over.

Mosselzaad opgevist bij ‘Westkapelle’

Zo’n 20 km buiten de kust van Knokke-Heist werd voor het eerst weer op mosselzaad gevist. Twee Nederlandse mosselvissers gooiden daartoe de netten uit ter hoogte van het Walcherse Westkapelle. Het is zeker tien jaar geleden dat voor de kust tussen Westkapelle en Zoutelande een visbare hoeveelheid mosselzaad lag. In het totaal is er anderhalf miljoen kilo mosselzaad opgevist. Voor de mosselsector is het een meevaller, ook al gaat het om een relatief kleine hoeveelheid. Het zaad wordt verkocht aan de hoogste bieder. Voor de oorlog kwamen ook bij ons banken met mosselzaad voor. Het zaad werd toen regelmatig bij de Heistse strandhoofden wegehaald door Boekhoutse vissers in opdracht van Zeeuwse mosselkwekers. De Heistenaars noemden hen “mosseldieven”.

Ondanks last-minute rage toch veel interesse in Knokke-Heist

Door het slecht weer zitten de last-minute boekingen naar de zon overal in de Benelux in de lift. Dat is niet direct goed nieuws voor onze kust. Toch reageert niet iedereen zo. De Nederlandse internetsite Youropi.com stelde de voorbije dagen vast dat heel wat mensen op zoek zijn naar makkelijk bereikbare plaatsen waar voldoende activiteiten zijn. Voor die vakantiegangers zijn winkelen, binnenactiviteiten en uit eten de populairste redenen om ergens naar toe te trekken. Aan de hand van de zoekopdrachten heeft de internetsite een lijst opgesteld van de populairste plaatsen. Op dit ogenblik gaat dat om Maastricht, Brugge, Den Bosch, Knokke-Heist en Middelburg. Het nakende Cavaliagebeuren is daar alvast niet vreemd aan. Youropi.com is een informatieve website over Europese steden. De site biedt de gebruiker een overzicht van leuke winkels, restaurants, hotels, activiteiten en evenementen. Daarnaast kan handige stadsinformatie zoals parkeren, winkelopeningstijden en de bereikbaarheid worden geraadpleegd.

Kajak om mensen van Heistse zandbank te redden

Knokke-Heist neemt zelf veiligheidsmaatregelen voor strandgasten omdat de hoge overheid niks doet om de zandbank weg te baggeren ter hoogte van Heist West. De kustreddingsdienst in de badstad heeft daartoe een professionele rescue-kajak in dienst genomen. Daarmee kunnen interventies in ondiep water worden uitgevoerd om badgasten en wandelaars te evacuëren die door het snel rijzend tij op de zandbank geïsoleerd raken. Het vaartuig van Amerikaanse makelij is vooraan en achteraan speciaal uitgehold zodat het 2 drenkelingen op een stabiele manier kan vervoeren. Bij het huidige slechte weer trainen de Heistse redders volop om met de reddingskajak een persoon in liggende houding zo snel mogelijk door de stromingen van de zandbank te loodsen. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist zei woensdag te hopen dat de overheid eindelijk werk zal maken om het probleem ten gronde op te lossen. "Als de zandbank verder aangroeit, zal de badzone van Heist op termijn één gigantische lagune worden waar zwemmen om veiligheidsredenen onmogelijk wordt".

Nieuwe leeuwen in Knokke-Heist

Omdat men op de Vlaamse Vlag geen te grote slijtage wil, heeft Knokke-Heist 60 gloednieuwe Vlaamse Leeuwenvlaggen aangekocht. Momenteel worden deze gehesen in de Lippenslaan en op alle belangrijke pleinen. Vooral het Heldenplein werd rijkelijk bedeeld. De Leeuwenvlaggen zullen het hele verlengde weekend de dienst uitmaken. Maandag verdwijnen ze echter weer uit het straatbeeld. Dan moet de Vlaamse Leeuw namelijk de plaats ruimen voor de Franse tricolore vanwege de op handen zijnde “quatorze juillet”.

De 11 juli viering in Knokke-Heist gaat donderdagavond van start. Vanaf 21 uur geven Eric en Sanne een gratis openluchtconcert op de Bolle in Heist. Vrijdag vindt om 20.30 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord de traditionele 11-juliviering plaats. Gastspreker is voormalig VRT-baas Cas Goossens die het heeft over de beeldvorming in Vlaanderen. Met een zang- en dansavond onder begeleiding van de jongeren van MiLo krijgt het concept van het 11- julifeest een jong en dynamisch karakter. Na deze Vlaamse minimusical volgt een receptie met streekbieren. Wie er bij wil zijn moeten we ontgoochelen, want alle zitjes in de schouwburg zijn al lang op voorhand gereserveerd. Om 23 uur wordt het Feest van de Vlaamse Gemeenschap afgesloten met een vuurwerk op het strand ter hoogte van het Heldenplein.

De Postkantoren in Heist en in Knokke Centrum sluiten

De Post heeft beslist om in de loop van de volgende maanden de postkantoren in Heist en Knokke Parmentierlaan te sluiten. Het hoofdpostkantoor in de Smedenstraat in Knokke blijft wel normaal functioneren. De sluitende kantoren worden vervangen door PostPunten. Dat zijn handelszaken waar men terecht kan voor een aantal basisdiensten. Dat gaat van het versturen en afhalen van aangetekende zendingen en pakjes, tot frankering en betaling van kleine facturen bij middel van een storting. Als gevolg van de beslissing is De Post in de badstad op zoek naar geïnteresseerde handelaars om een PostPunt in hun winkel te integreren. Dit kan bijvoorbeeld in een krantenwinkel, een supermarkt, een bankkantoor of zelfs een gemeentelijk- of stationsloket. De Post voorziet voor de kandidaten een uitgebreide opleiding. Men wil immers sterke garanties voor een professionele dienstverlening. Enkel wie slaagt voor de test en het opleidingscertificaat kan voorleggen, mag het PostPunt bedienen. De Post installeert dan een geïntegreerde Postcorner in de zaak. Men moet onder meer voldoende personeel hebben en genoeg klanten over de vloer krijgen om in aanmerking te komen voor het openen van een PostPunt.


Geïnteresseerden kunnen zich tot 28 juli 2008 kandidaat stellen via http://www.depost.be/postpunt. Schriftelijk kan dit ook op volgend adres: De Post, RSS Selectie PostPunten, Muntcentrum 06A te 1000 Brussel.
Voor meer informatie:
www.depost.be/postpunt.

Ter Linden investeert in dienst spoedgevallen en intensieve zorgen.

Ondanks de nakende nieuwbouw heeft het Ter Linden ziekenhuis in Knokke de diensten “Intensieve Zorgen” en “Spoedgevallen” gemoderniseerd en uitgebreid. Bij de “Spoedgevallen” werd de beschikbare werkoppervlakte verdubbeld. Verder zijn de bewakingsparameters van de patiënten nu vanuit een centrale verpleegpost opvolgbaar. Ook is camerabewaking voorzien in elke behandelingsbox. De zorgeenheid beschikt nu over 2 volledig uitgeruste reanimatiezalen, 4 behandelingskamers, een isolatiekamer in geval van agressie en een ruimte om patiënten liggend te douchen (vb. bij brandwonden). De ruime garage biedt plaats voor twee ambulances en voor de MUG. Voor het comfort van de patiënt is ze verwarmd tijdens de wintermaanden. Ook op de dienst “intensieve zorgen” werd een meer open infrastructuur gecreëerd om een beter overzicht te garanderen over alle patiënten. Per jaar melden zich bij de dienst spoedgevallen van de AZ Gezondheidszorg Oostkust in Knokke en Blankenberge meer dan 20 000 mensen. Vooral het zomerseizoen betekent steeds een grotere toevloed aan patiënten.

Cavaliadorp krijgt vorm

Bij het station van Knokke krijgt het Cavalia dorp momenteel al goed vorm. Naast de 33m hoge Witte Theatertent werden ook nog 6 andere tenten opgetrokken; allemaal in Cavalia-stijl. De bijtenten doen dienst als stallingen, warming-up plaats, hoofdingang, artiestenkwartier, VIP-ruimte, en het cafetaria voor de werknemers. Zo’n 150 vaste en losse medewerkers hebben 12 dagen nodig om het hele dorp op te zetten. Het afbreken in Bilbao duurde amper 3 dagen. In de Witte Big Top wordt het deel waar de paarden optreden voorzien met 100 vrachtwagenladingen zand plus een container extra zacht zand uit Canada. De avant-première van het paardenspektakel is op 18 juli.


Je leest er meer over bij CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST
CAVALIA, van 18 juli tot 30 augustus 2008, Knokke-Heist
Tickets: 050/58.01.08 of www.cavalia.net

8.7.08

Nederlandse Senaat akkoord met Scheldeverdragen

In Den Haag heeft de Eerste Kamer dinsdagvond vier Scheldeverdragen met ons land goedgekeurd. Daarin is de verdieping van de Westerschelde en de aanleg van 600 hectare nieuwe natuur geregeld, waarvan 300 hectare ontpoldering. Door de verdragen zal de Schelde uitgediept worden tot 13,1 meter, zodat grote containerschepen niet langer op hoogtij moeten wachten om de Antwerpse haven binnen te varen. Tegenstanders van ontpoldering zijn teleurgesteld in het besluit. Zij hadden gehoopt dat de Kamer ontpolderen uit het dossier zou schrappen. Het is nu aan de Nederlandse Commissie van Ed Nijpels om te zoeken naar alternatieven voor de twee ontpolderingsgebieden: de Hedwigepolder en het Nederlandse deel van het Zwin. De Nederlandse landbouwminister Gerda Verburg kreeg dinsdag de meerderheid achter zich door de Senaat te verzekeren dat de Vlaamse regering bereid is „serieus en welwillend” te overleggen over mogelijke alternatieven die de commissie-Nijpels vindt. Eerder kreeg ze al voor elkaar dat Nederland hiervoor tot 2010 de tijd krijgt en niet al in 2007 moest beginnen met natuurherstel. Verburg had de Vlaamse premier Kris Peeters daar dinsdagochtend speciaal nog voor gebeld. „Het Nederlandse voorstel op basis van de commissie-Nijpels kan rekenen op positieve Vlaamse medewerking”, vatte Verburg het telefonisch onderhoud samen. Nijpels presenteert zijn bevindingen uiterlijk 1 november. Tot 1 augustus kunnen nog suggesties bij hem worden ingediend.

600 miljoen euro subsidie voor Europese visserij

De Europese Commissie wil 600 miljoen euro vrijmaken voor hulp aan noodlijdende vissers in Europa. De Commissie heeft dat dinsdag voorgesteld aan ministers van Visserij van de 27 EU-landen, die het volgende week dinsdag bespreken. Het bedrag zou komen uit het verwachte overschot aan landbouwgelden 2009. Het geld is bedoeld om schepen uit de vaart te nemen of tijdelijk aan de kant te houden. Vissers mogen vervroegd met pensioen of de subsidie gebruiken voor zuinige motoren. Vissers hebben te maken met dure diesel voor hun schepen, schaarse vangsten en moordende quota's. Voor veel vissers is het daardoor amper nog lonend om uit te varen.

Stadhuis met een geurtje

Ondanks een felle lookgeur in het Stadhuis van Knokke is het personeel onverstoord aan het werk gebleven. Wie wel het loodje legde waren de taxuskevers die rondom het stadhuis bezig waren met het opsouperen van de nieuwe taxushagen. Deze bruinzwarte gegroefde lapsnuitkever snijdt maanvormige happen uit de rand van het taxusblad. De witte larven van de kever vreten aan de wortels. Na onderzoek heeft de gemeente de hagen laten behandelen met een milieuvriendelijk kruidenmengsel. De geur van het product was zodanig sterk dat de 'lookwolk' zelfs in het hele stadhuis doordrong. Tientallen kevers vielen meteen versuft uit de taxushaag. Het gemeentepersoneel bleef redelijk overeind.

Grasdallen op het Schuttersplein

Schutters kunnen tegenwoordig in Knokke met droge voeten hun clublokaal bereiken. Op het schuttersplein bij stadion Olivier is de toeleveringsweg namelijk heraangelegd met grasdallen. Dit soort tegel biedt u een stevige ondergrond en beschikt over een waterdoorlatende structuur die tevens grasgroei verder mogelijk maakt. Ter hoogte van het schutterslokaal mondt de weg dan uit op gewone betontegels zodat de technische dienst met behulp van een vorkheftruck gemakkelijker materiaal kan in- en uitladen. De weg zorgt ervoor dat schutters en andere gebruikers niet langer door de plassen moeten stappen om zich vanaf de toegangspoort naar het gebouw te begeven.

Havenjobbeurs voltreffer

De 23 bedrijven en 4 onderwijsinstellingen die zaterdag op de Zeebrugse Havendag deelnamen aan de jobbeurs zijn in hun schik. Niet alleen was er een grote publieke opkomst, maar ook het profiel van de bezoekers was een meevaller. De haven moet namelijk een 200-tal vacatures invullen. Het betreft voornamelijk technici, chauffeurs en maritieme bedienden. Een aantal pas afgestudeerden verliet Zeebrugge zaterdag alvast met het vooruitzicht dat zij binnenkort in de haven aan de slag kunnen.

World Cup Manche Surfski

Surfers Paradise in Knokke-Heist pakt komend weekend in primeur voor Europa uit met een World Cup Manche Surfski. Een surfski is een uitermate smalle en lichte éénpersoonskano. Die is zo gebouwd dat men er toch grote zeegang mee aankan en vooral kan planeren op de golven. De wedstrijd is live te volgen op internet en de TV beelden zullen de wereld rondgaan. Blikvanger wordt ongetwijfeld de 27-jarige Karel Tresnak jr. Hij komt uit Hawaii en is de Tiger Woods van de éénmanskano. Verder ook nog grote namen uit Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en uiteraard Europa. De Knokke-Heistse kleuren worden onder meer verdedigd door Danny Dhooghe. De toegang tot het event is gratis en geïnteresseerden kunnen ook zelf een en ander uitproberen.

Jongeren aan de tand gevoeld over trambeschieting

De voobije uren zijn drie jongeren opgepakt in verband met de beschieting van de kusttram. De jongeren ontkennen echter dat ze enig aandeel hadden in het incident van zaterdag. Het gaan om drie jongemannen van 16, 17 en 18 jaar. Toen ze door de politie werden ingerekend waren ze in het bezit van een luchtdrukgeweer met loden kogeltjes. Ze geven toe dat ze in een park blikjes als schietschijf hebben gebruikt en ook enkele geparkeerde auto's en de tram. Maar ze ontkennen stellig dat ze zaterdag op de kusttram hebben geschoten. De drie jongens zijn na ondervraging weer vrijgelaten. Ze moeten zich wel ter beschikking houden van het gerecht.

700ste lid voor TCD

Bij de Tennisclub Duinbergen is zopas het 700ste lid ingeschreven. Het gaat om Anneloor De Ketelaere. Deze jonge bouwkundige ingenieur is afkomstig uit Tielt maar woont al acht jaar in de badstad. Na amper een paar lessen werd ze op korte tijd een verwoede tennisspeelster. TC Duinbergen is trouwens een sportclub met bijzonder aandacht voor de jeugd. Van de 700 leden zijn 40 procent jonger dan 16 jaar. Een enthousiast jeugdbeleid en een professioneel uitgebouwde tennisschool verzekeren het nodige animo voor actieve sportbeleving bij TCD. Het eerstvolgende tornooi bij de tennisclub is de Open Enkel voor heren en dames, die plaats vindt van 16 tot 27 juli op de terreinen langs de Krommedijk.

Tegenwind voor Maurice Lippens en Fortis Top

In de nasleep van de omstreden kapitaalsverhoging en de schrapping van het interimdividend over 2008 krijgt Fortis meer en meer tegenwind van de beleggers. De vzw Dolor wil nu een burgerlijke en strafrechtelijke klacht indienen tegen de top van het bankbedrijf. Dolor is een consumentenorganisatie bevoegd voor massaschades en individuele claims met een sociale en financiële impact. De vzw hoopt zich burgerlijke partij te stellen tegen de leden van de raad van bestuur. Volgens Dolor wisten topmannen Lippens en Votron dat Fortis met een tekort van enkele miljarden zat. Zij wisten de belegger echter te sussen met het versturen van berichten dat alles goed ging en er geen problemen waren. Daarnaast wil Dolor het Fortisbestuur ook via een civiele procedure dagvaarden wegens desinformatie en slecht beheer. Eerder raakte al bekend dat een groep Nederlandse aandeelhouders een schadeclaim voorbereidt.

Unizo waarschuwt voor ronselaars

Ook handelaars in Knokke-Heist doen er goed aan zich niet te laten strikken door oneerlijke advertentiebedrijven. Zo krijgt Unizo wekelijks minstens vijf klachten over de praktijken van Mediagroep Vlaanderen. Opdringerige ronselaars van het bedrijf smeren zelfstandigen waardeloze maar dure advertenties aan. De firma misbruikt daarbij namen van officiële instanties en goede doelen. Om de handelaars te helpen heeft Unizo de praktijken van de ronselaars op de website uitvoerig beschreven. Per bedrijf kan men zien welke strategie en formulieren ze gebruiken. Zo kunnen ondernemers de malafide spelers herkennen.

7.7.08

Meer politiecontrole op het tramtraject

De politie zal in de toekomst meer controles uitvoeren langs het traject van de kusttram, vooral waar de tram duingebied passeert. Verder zal ook op de tram extra veiligheidspersoneel worden ingeschakeld. Het gaat om een 8-tal politiemensen, die zowel in uniform als anoniem zullen aanwezig zijn op de tramstellen. Dat hebben de politie, De Lijn en de vakbonden maandag afgesproken tijdens een overlegvergadering. Aanleiding voor de maatregel is het incident waarbij zaterdagavond tussen Wenduine en Blankenberge voor de zesde keer op een tram geschoten werd met een loodjesgeweer.

Belgische jeugdkampioene dressuur op Cavalia

Het Canadees paardenspektakel “Cavalia” maakt straks in Knokke-Heist de meisjesdroom waar van de 18-jarige Kimberley De Plucker uit Moerbeke -Waas. Kimberley is nationaal jeugdkampioen dressuur en legde eind juni in de Cavalia Village in Bilbao met glans proeven af. Vanaf 14 juli maakt Kimberley deel uit van de grote Cavalia artiestenfamilie. Daarnaast is ze trouwens ook finaliste in de Miss Belgian Beauty verkiezing. Kimberley debuteert in de Cavaliashow in Knokke-Heist op de avant-première op 18 juli. Voor dit prachtige spektakel, waar mens en paard elkaar ontmoeten in een uniek decor, zijn al 30.000 tickets de deur uit.

Wind spelbreker bij herstel Thorntonfunderingen

Door de forse wind is men maandag ter hoogte van Knokke-Heist niet kunnen beginnen met het herstel van de windturbinefunderingen op de Thorntonbank. Eén van de zes funderingen raakte 10 dagen geleden beschadigd toen het werkplatform bij zwaar weer op drift raakte. Ook het platform liep schade op en ligt voor herstel in Duinkerke. Volgens windmolenbouwer C-Power is de beschadiging van de funderingen op zee groter dan gedacht. Midden deze maand zou echter alles moeten hersteld zijn. Dan zullen een 80-tal mensen rond klok werken in een poging de eerste windmolens tegen begin oktober te laten draaien.

Wandel- en Fietsbrug “Lichtenlijn” komend weekend open

Op aandringen van Knokke-Heist kunnen recreanten vanaf volgend weekend in Heist-West toch al gebruik maken van de nieuwe wandel- en fietsbrug over de Elizabetlaan. De brug, die de naam”Lichtenlijn”meekreeg, is nog niet helemaal afgewerkt. Dank zij enkele extra maatregelen kan de brug echter toch al veilig gebruikt worden om de kustweg en de tramroute over te steken. De naam “Lichtenlijn” verwijst naar de twee oude vuurtorens bij de brug, die vroeger op één lijn moesten gezien worden om veilig de haven van Zeebrugge binnen te varen. De nieuwe brug vormt de directe verbinding tussen de Baai van Heist en de natuurgebieden Sashul en Vuurtorenweiden in het achterland. De stijlvolle overspanning zal ook aansluiten op de Kustfietsroute en het fietsnetwerk Brugge-Ommeland. De 107m lange brug werd gebouwd naar een ontwerp van architecten Ney & Partners. Het design moet het beeld van een golfslag oproepen. De brug heeft iets meer dan 2 miljoen euro gekost en werd gebouwd in opdracht van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Na het bouwverlof wordt de afwerking aangevat. De officiële opening is voorzien voor eind augustus.

Permanent Fuiftent in de zomer

Voor het eerst heeft elke organisator, die deze zomer een fuif inricht op het evenementenstrand in Heist, de zekerheid dat de danspartij ook bij slecht weer z'n beslag krijgt. Het gemeentebestuur heeft namelijk ter hoogte van het Bosje van Heist een grote fuiftent laten optrekken die het hele seizoen blijft staan. Ander voordeel is het feit dat de tent in de loop van de zomer slechts 1 keer moet worden opgebouwd en afgebroken. Wandelaars, fietsers en badgasten ondervinden aldus aanzienlijk minder hinder van de aanvoer van materiaal. De Summerdance Party van vorige zaterdag trok alvast 1200 jongeren. Komende zaterdag is het de beurt aan TMF om op het strand het koude danszweet te laten uitbreken.

Andermaal award voor The Best Tailor uit Knokke-Heist

The Best Tailor, een gespecialiseerde zaak in het verstellen van kledij, heeft opnieuw een prestigieuze prijs in de wacht gesleept. Dit keer is Knokke-Heistse firma bekroond met de "World Quality Commitment Star Award". Zopas werd de zaak in de Blancgarinstraat trouwens uitgebreid met een verdieping voor de afdeling „Haute Couture“. Ook het machinepark van het gelauwerde bedrijf werd grotendeels vernieuwd. Op 22 september mogen de zaakvoerders de prijs in Parijs in ontvangst nemen.

Knokke-Heist dient zeer scherp bezwaar in tegen marien beschermd gebied voor Heist

Knokke-Heist heeft uitvoerig bezwaar ingediend tegen de “mariene beschermde gebieden” ter hoogte van Heist. De gemeente trekt vooreerst de kwaliteit van het Vogelrichtlijngebied rond de haven van Zeebrugge en het marien reservaat Baai van Heist sterk in twijfel. “Beide gebieden zijn op ecologisch vlak de minst waardevolle van de hele kust". Daarbij wordt het zogezegd "natuurlijk" ontstaan van de zandbank voor Heist scherp aan de kaak gesteld. Wetenschappelijke studies tonen immers aan dat baggeractiviteiten de slibaanwas in de hand werken. “Het in stand houden van een kunstmatige zandbank zonder enige natuurwaarde, is op het vlak van veiligheid onverantwoord. In plaats van waarschuwingsborden (op de verkeerde plaats!) aan te brengen zouden de bevoegde instanties beter dringend werk maken van het wegbaggeren van deze gevaarszone”, aldus het gemeentebestuur maandag in een mededeling. Verder verwijt Knokke-Heist de overheid, dat bij het opstellen van de beleidsplannen voor de mariene beschermde gebieden geen rekening wordt gehouden met het toeristisch-recreatief karakter van de badplaats. Het gemeentebestuur heeft de dienst Marien Milieu gevraagd om de bezwaren van Knokke-Heist integraal over te maken aan de bevoegde Minister. Normaal worden opmerkingen en suggesties geëvalueerd en verwerkt in een advies voor de betrokken Minister en ontvangt alleen het Instituut voor Natuurbehoud de integrale bezwaarschriften. Het feit dat het Instituut in deze zaak tegelijkertijd optreedt als rechter en partij, getuigt dus van weinig zin voor democratische besluitvorming. Het gemeentebestuur zal daarom ook andere diensten van de Provinciale , Vlaamse en Federale overheid (Westtoer, MDK, MBZ, Toerisme Vlaanderen.) in kennis stellen van het standpunt van de gemeente.

6.7.08

Scotland races to find new ferry operator to Zeebrugge

Je leest er meer over in de Sunday Times

Kusttram beschoten met loodjesgeweer

De bestuurders van de kusttram tussen Knokke-Heist en De Panne zijn zaterdagavond uit protest teruggekeerd naar de remise. Aanleiding was het tweede schietincident in een week gericht tegen de kusttram. Eerder op de avond werd een tram tussen Wenduine en Blankenberge beschoten met een luchtbuks. Op de tram en op de plaats van de feiten is geen patroon of kogel teruggevonden. Achteraan de tram is een raam verbrijzeld. De passagiers kwamen er allen met de schrik vanaf. Het is volgens woordvoerder Dirk Schockaert Van De Lijn West-Vlaanderen de tweede keer in één week dat een tram werd beschoten op het grondgebied van De Haan. Tevoren gebeurde het ook al vier keer elders aan de kust. De dader zat zaterdag mogelijk verscholen in de duinen en is niet gepakt. Bekeken wordt of er een verband is met de eerdere schietpartij, die was geheim gehouden. Hoewel men rekening houdt met kwajongensstreken, willen noch de directie van de kustlijn, noch de vakbonden enig risico lopen. Maandag volgt overleg, maar acties zijn niet uitgesloten. Ondertussen voert de politie een grootscheeps onderzoek. Als mensen zich onzeker voelen op de kusttram kan dit onder meer grote gevolgen hebben voor het toerisme in de kustregio.