12.6.10

Wagen in de berm en Dronkenvrouwsrit

Zaterdagnamiddag rond 16u is langs de Hazegrasstraat in Westkapelle een wagen beneden in de berm geraakt. Dat gebeurde ter hoogte van de hoeve “De Vier Ambachten”. De inzittenden van de wagen, een bejaard Nederlands echtpaar, werden met diverse verwondingen afgevoerd naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke. De auto, een Peugot, werd totaal vernield. De reden voor het ongeval is onduidelijk. Verder heeft de politie in de badstad vrijdagavond een wagen klemgereden in de Smedenstraat in Knokke. De vrouwelijke bestuurder was flink boven haar theewater. Om te beginnen was ze in de Kalvekeetdijk dwars door het rood van de Natiënlaan gegaan. Vervolgens zaaide de vrouw door haar rijgedrag paniek bij heel wat andere weggebruikers in de Kragendijk en de Smedenstraat. Als bij wonder raakte tijdens deze dollemansrit niemand gewond.

Blue ConneXXion straks weer op De Bolle in Heist

Deze zomer zijn er in Heist opnieuw de Kubus concerten op de Bolle. Onder meer is ook Blue ConneXXion weer van de partij. Na het succes van vorig jaar komt de bekende sixties coverband dit keer met een playlist vol nieuwe nummers. Het gaat om onvervalste sixties met de sound uit die periode. Eind mei trad Blue ConneXXion nog op met Jo Lemaire op het evenement “Running for Solidarity”. Daar vielen vooral de nummers van The Rolling Stones in de smaak. Blue ConneXXion staat in Heist op 13 augustus op de agenda.

11.6.10

Surfers zouden graag ook in Knokke-Heist “Wave Pools” zien

Leden van Surfers’ Paradise zijn zopas bij onze noorderburen kunstmatige surfgolven gaan uitproberen. Ze trokken daartoe naar het surfpark "Dutch water Dreams" in Zoetermeer, tussen Den Haag en Gouda. Daar zijn sinds kort namelijk 3 "wave pools" beschikbaar. Op een hellend vlak spuit water er tegen 55 km/u naar boven. In deze kom kan men, mits wat behendigheid en een ietwat aangepaste plank, van "surfen" spreken. Men surft er op zowat 5 cm kolkend water. Wanneer men valt dan komt men op het hard aangespannen doek terecht waarover het water naar boven spuit. Daarna belandt men in de vergaarkom, waarna men opnieuw kan beginnen. Na enige oefening kan men alle kanten op surfen en mooie bochten nemen. Volgens de leden van Surfers’ Paradise gaat het om “een super attractie die niet zou misstaan in Knokke-Heist”

Gratis naar Fotofestival Knokke-Heist met stembrief

Alle mensen met burgerzin die op 13 juni gaan stemmen, krijgen met hun stembrief zondag gratis toegang tot het Internationaal Fotofestival in het Knokke-Heistse Scharpoord. Zondag is het trouwens de laatste dag van het festival. Dit jaar kende het evenement trouwens het hoogste bezoekersaantal sedert het ontstaan van het Fotofestival. Met name hadden de tentoonstellingen van Tim Walker en Cecil Beaton veel succes bij pers en publiek.

Vol werkingsjaar Swik afgesloten

"Seniorenclub Willen is Kunnen” (Swik) heeft met succes een vol werkingsjaar afgesloten. Er werden 22 ontspanningsnamiddagen georganiseerd met geleide bezoeken, voordrachten, gezelschapsspellen en kampioenenkaartingen. Ook was er bestendig sociaal dienstbetoon aan de leden en aanverwanten. Het nieuwe werkingsjaar gaat van start in september in lokaal “’t Choufke” in Heist. De eerste activiteiten zijn dan op 7 en 21 september. Het jaarlijks lidgeld van Swik bedraagt amper 6 euro.


Huldinging: Bij de vrouwen werd Nicole Delmulle kampioen met 220 punten, terwijl Maria Vantorre de titel van Baljuw bekwam met 174 punten. Bij de mannen werd Albert Dewispelaere kampioen met 184 punten en Vermeersch maurice Baljuw met 161 punten. Tenslotte werden Mevr. Edith Vanhecke & Dhr. Louis Schittekatte beloond voor “het beschrijf” van de kampioenkaartingen.

Isabelle Goeminne op de bres tegen de verzanding van Heist

Gemeenteraadslid Isabelle Goeminne, die voor de Open VLD 7de staat op de kamerlijst noemt de aanpak van de verzanding van de Baai van Heist als één van haar prioriteiten, mocht ze verkozen worden. 'Het strand van Heist is de laatste jaren enorm breed geworden en het stuk het dichtst bij de strekdam is uitgeroepen tot natuurgebied. Ik zie daar geen meerwaarde in, want het is een gebied waar je niet in mag wandelen of fietsen. Dat moet stoppen: we moeten het strand van Heist weer teruggeven aan de toeristen en het weer ten volle toeristisch uitbaten,' aldus nog de 36-jarige kandidate. Als dierenarts ijvert ze ook voor een verbod op rituele slachtingen zonder verdoving.

Kwaliteitslabel voor 2 Knokke-Heistse bedrijven

Van het project 'De Vlaamse Kust: Een Zee van Kwaliteit' ontvingen zopas 21 horecaondernemingen een kwaliteitslabel. Met twee ervan gaat het om zaken uit Knokke-Heist. Ze behaalden het zogeheten “Q-label” na de goedkeuring van hun kwaliteitsdossier en onaangekondigde bezoeken van inspecteurs. Met de winnende zaakvoerders gaat het om Anthony Van Der Hooft van Restaurant Wim’s en Kelly De Voogt van Restaurant Bistro Koet Feu. Restaurant Wim's is al sedert 1963 een vast gegeven op de zeedijk in Knokke. Volgens Van Der Hooft is “kwaliteit bieden aan de klanten de enige manier om op jaarbasis rendabel te blijven”. Langs de zeedijk in Heist runnen Peter en Kelly De Voogt al drie jaar hun “Koet Feu”. Ook zij zeggen: 'Kwaliteit bieden is het allerbelangrijkste”. Het was voor hen trouwens dé reden om een eigen zaak op te starten.

Knokke-Heist op de Luxemburgse toer

In het weekend start in Knokke-Heist de traditionele 'Luxemburgse Veertiendaagse'. Die duurt tot 27 juni. De Luxemburgse bezoekers vertegenwoordigen in de badstad namelijk een belangrijk segment in de toeristische markt. Naar aanleiding van de Luxemburgse nationale feestdag op 23 juni wordt aan de handelaars in Knokke-Heist gevraagd om twee weken lang in hun etalages aandachtspunten te voorzien die te maken hebben met het Groothertogdom. Het Gemeentebestuur zorgt er alvast voor dat de Luxemburgse vlaggen zullen wapperen. Sinds jaren ondersteunt Vinsmoselle dit evenement. Dit jaar wordt het nieuwste trendy product Vinsmoselle 66 gepromoot.

10.6.10

FC Heist coach kijkt al uit naar WK 2014

Helio De Oliveira, de Braziliaanse coach van FC Heist, die al 16 jaar in ons land voetbalt (ondermeer in Knokke, Heist en Blankenberge) kijkt al uit naar het Wereldkampioenschap in 2014. Hij hoopt, dat de Rode Duivels er dan in zijn geboorteland wél zullen bij zijn. In dat geval wil hij in Brazilië "met veel plezier gids spelen voor de Duivels". Bij het huidige WK in Zuid-Afrika duimt De Oliveira voor z’n geboorteland, maar denkt dat Spanje wereldkampioen zal worden.

Knokke-Heist publiceert Rekening 2009

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft zopas de 'Begrotingsrekening 2009' gepubliceerd. Dat is een document dat weergeeft hoe de financiële nota van het budget tijdens het voorbije financiële boekjaar werd uitgevoerd. Men kan op die manier zien of de ramingen van de ontvangsten en de uitgaven uit de financiële nota inderdaad werden gerealiseerd. De balans verschaft verder een overzicht van de bezittingen en de vorderingen van de gemeente enerzijds, en het eigen vermogen en de schulden anderzijds. De resultatenrekening geeft de kosten en de opbrengsten weer. Alle documenten zijn te raadplegen op de gemeentelijke website.

Pierre Vande Langerijt weer op de Nacht van Vlaanderen

Pierre Vande Langerijt, sportlaureaat van Knokke-Heist 2OO7, loopt voor de veertiende maal op rij de 1OO km in de nacht van West-Vlaanderen. Die wordt gehouden op vrijdag 18 juni in Torhout. Vande Langerijt maakt van zijn deelname zoals altijd een sponsorkoers ten voordele van de MS-patienten uit onze regio. Dit jaar is speciaal, want Pierre heeft de kaap van de 6O bereikt. In de categorie 60 plus mikt hij dan ook op een gouden medaille.


Sponsoren kan op het nummer 280-0765541-54 van de MS liga Comité Brugge. Bij een gift van minstens 30 EUR wordt een fiscaal attest afgeleverd.

Nieuw all-in hotel voor Zeebrugge

Donderdag is in Zeebrugge de eerste paal geheid voor een All Seasons-hotel. Dat gebeurde op de hoek van de Kustlaan en de Isabellalaan. Industrie Hotelière bouwt er samen met de hotelgroep Accor in eerste instantie 58 kamers en suites . All Seasons is het jongste hotelconcept van de Accor hotelgroep. Het gaat om een all-in hotel. Naast de kamer en ontbijt is er namelijk ook gratis internet en een convivialiteitszone met gratis drankjes. "In de volgende fases moet op de site ook het Harbour Gardens Resort met 274 suites en een congrescentrum voor 300 personen komen," zegt Bart Slabbinck, projectmanager van Industrie Hotelière.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over Geboorten, Huwelijken en Overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Auto uitgebrand in Heist

Bij het kruispunt van de Elizabetlaan en de Kursaalstraat in Heist heeft donderdagmorgen rond 9u een wagen plots vuur gevat. De vrouwelijke bestuurder kwam met de schrik vrij en raakte niet gewond. De brandweer was snel ter plaats, doch de wagen, een rode Peugot, brandde compleet uit. De auto, die uit de richting Oostende kwam, stond stil bij de verkeerslichten toen het vuur ontstond. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de brand veroorzaakt werd door kortsluiting.

Akkoord Zeebrugge-Keelung ondertekend

In Taiwan hebben vertegenwoordigers van de MBZ donderdag een zusterhavenakkoord afgesloten tussen Zeebrugge en de noordelijke havenstad Keelung. De overeenkomst heeft als doel technische knowhow uit te wisselen inzake havenontwikkeling, en marktkennis te delen. De ceremonie in het Keelung Havenkantoor werd geleid door MBZ-voorzitter Joachim Coens en Wang Chun-yu, directeur-generaal van de Taiwanese haven. Benoit Reyelandt, directeur van het Belgisch Kantoor in Taipei, noemde de ondertekening van het akkoord voor beide havens een “win-win” gelegenheid. Taiwan is een snel groeiende Oost-Aziatische hub, terwijl België de poort is naar een geïntegreerde Europese markt met zo’n 500 miljoen potentiële klanten.

VVD ook de grootste in Sluis

De VVD is bij de Tweede Kamerverkiezingen ook in onze buurgemeente Sluis de grootste partij geworden met 23,1 procent van de stemmen. Ondanks flink wat verlies is de PvdA de tweede partij, gevolgd door de PVV, die haar stemmenaantal meer dan verdriedubbelde. Het percentage stemmen voor het CDA werd bijna gehalveerd. Verder was er ook verlies voor de SP en een come-back voor D66.

9.6.10

Record aantal ooievaarskuikens geringd in Het Zwin

In het Zwin in Knokke-Heist zijn woensdag zoals elk jaar de ooievaarskuikens geringd. In totaal 20 nesten werden 22 jonge ooievaars aangetroffen. Dat is een record voor het natuurreservaat. Vorig jaar werden slechts 15 jongen geboren. Een hoogtewerker werd ingezet om de jongen te meten, te wegen en uiteindelijk te ringen. Drie kuikens konden echter niet veilig uit het nest gehaald worden en kregen dan ook geen ring aangemeten. Over twee en een halve maand beginnen de ooievaarsjongen aan hun eerste trek naar het zuiden. Slechts ongeveer een derde van de eerstejaarsvogels overleeft deze tocht echter.

Week van het hartritme toch ook bij AZ Gezondheidszorg Oostkust

In Knokke en Blankenberge neemt de AZ Gezondheidszorg Oostkust momenteel deel aan ‘de Week van het hartritme’. Men kan daarbij in de ziekenhuizen terecht bij de cardioloog die meedoet aan deze activiteit voor een controle van uw polsslag en nuttige tips in verband met uw hartritme. Bij iedereen die zich aanbiedt op deze screeningsplaatsen zal meteen een korte registratie van het hartritme gebeuren Dit is een pijnloos onderzoek waarbij de elektrische activiteit van het hart wordt opgemeten en voorkamerfibrillatie kan worden vastgesteld. Indien voorkamerfibrillatie wordt vastgesteld zal men een brief meegeven voor uw huisarts, die samen met u het vervolg afspreekt.


U kunt op verschillende tijdstippen langsgaan voor uw gratis onderzoek, een afspraak maken hoeft niet:
· AZ Ter Linden Knokke-Heist: vrijdag 11 juni van 14u. tot 17u.
· AZ Koningin Fabiola Blankenberge: donderdag 10 juni van 14u. tot 15u.

Nep miljonairsbelastingsaanslag voor Maurice Lippens

Nadat de ploeg van de PvdA+ op de woensdagmarkt een ludieke campagne hield gingen ze naar eigen zeggen ook “rijke burgers op hun verantwoordelijkheden wijzen". Een campagnepunt van die partij is immers de invoering van de miljonairstaks. De actievoerders gingen daarbij het eerste nep aanslagbiljet afleveren bij de woning van Graaf Maurice Lippens. Op zijn gekend vermogen van 304 Miljoen euro zou hij volgens de PvdA+ een bijdrage van ruim 9 miljoen euro moeten betalen.

Europees zwemwaterrapport: kust krijgt goede punten

De kwaliteit van het zwemwater in ons land is er vorig jaar opvallend op vooruit gegaan. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie. Alle zwemwateren voldeden aan de Europese minimumnormen. Die zijn nodig om het risico op infecties zoveel mogelijk te beperken. Het aantal stranden dat aan de veel strengere richtwaarden voldoet, steeg van 15% naar liefst 74%; een record. Dit is deels het resultaat van de aanhoudende inspanningen om meer afvalwater te zuiveren, maar ook de lange droge zomer speelde ongetwijfeld een rol. Elke zomer opnieuw volgt de Vlaamse overheid de kwaliteit van het zwemwater nauwkeurig op. Het kustwater wordt tijdens het badseizoen minimum twee keer per week gecontroleerd, de zoetwaterplassen wekelijks. De Vlaamse Milieumaatschappij voert de metingen uit en rapporteert hierover aan de Europese Commissie. Die verzamelt de meetgegevens van alle lidstaten en bundelt ze in een rapport.

Wie in de zomer een verfrissende duik wil nemen, kan vooraf op de website http://www.kwaliteitzwemwater.be/ nagaan hoe het gesteld is met de waterkwaliteit van zijn of haar bestemming, of meteen op het strand een kijkje nemen aan de informatieborden.
Actuele Zwemwaterkwaliteit aan de kust.

Stembussen bleken te klein in Sluis

De verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben woensdag bij onze noorderburen onverwacht voor problemen gezorgd. Onder meer in onze buurgemeente Sluis bleken de stembussen te klein. De grote stemformulieren vulden de bussen zo snel dat men aan het eind van de ochtend al nieuwe stembussen moest laten aanrukken in de stemlokalen. De opkomst in Sluis was volgens een woordvoerder niet hoger dan normaal. Volgens haar is de belangrijkste reden voor de volle bussen, het feit dat de biljetten een stuk groter zijn dan vroeger, omdat er meer kandidaten op de lijst mogen staan.

Bewoners Knokke-Heistse hondenpoepstraten krijgen brief

Het blijkt dat in Knokke-Heist het probleem van de hondenpoep in sommige buurten acuter is dan elders. Het gemeentebestuur en de lokale politie willen daar samen wat aan doen. Bewoners van de straten en buurten in kwestie krijgen binnenkort een brief in de bus waarin meer controles worden aangekondigd. Bij de brief zit een cartoon, die de bewoners als raamaffiche kunnen uithangen. De actie is ook bedoeld als aanmoediging voor hondeneigenaars die al jaren het voorbeeld geven en nauwlettend de regels volgen.

Agressieve slijters van alarminstallaties bekend

De lokale politie bedankt de inwoners van Knokke-Heist voor de vele reacties op het persbericht over ‘verdachte’ alarminstallateurs. De voorbije weken probeerden ze via harde telemarketing alarminstallaties aan de bevolking aan te praten. Dankzij de gouden tip van een inwoner kon de firma snel worden opgespoord. De alarminstallateurs pleegden geen strafrechtelijke inbreuken (zoals oplichting), maar houden er wel erg agressieve verkoopstechnieken op na. Bovendien is van samenwerking met de Lokale Politie Damme/Knokke-Heist zeker geen sprake. De politie raadt aan voorzichtig te blijven alvorens in te gaan op dergelijke aanbiedingen.


Voor meer informatie over de beveiliging van de eigen woning en alarminstallaties kunnen de inwoners van Damme en Knokke-Heist terecht bij de dienst Preventie en Private Veiligheid van de lokale politie (contactpersoon: hoofdinspecteur Freddy Vandierendonck, tel. +3250 61 95 90).

Jaarlijkse oefenwedstrijd FC Knokke-RSC Anderlecht

Zaterdag 26 juni wordt om 18u in Stadion Olivier de traditionele zomerwedstrijd gespeeld tussen FC Knokke en RSC Anderlecht. Om beslagen op het gras te komen last Knokke tevoren een tiental trainingen in. De spelers van Anderlecht stellen het met 6 trainingen voor ze het opnemen tegen de Knokkenaars. Voor deze oefenwedstrijd worden meer dan 2.000 toeschouwers verwacht. Een staanplaats kost 8 euro en een zitplaats 13 euro.

8.6.10

Eerste tankstation met bio-ethanol in de regio

Vlakbij de grens in Sluis komt een tankstation voor bio-ethanol. Het brandstofmengsel onstaat door voedingsgewassen te vergisten met suikers of zetmeel en geldt als schoon alternatief voor benzine. Het gaat om de eerste pomp van dit type in onze buurprovincie Zeeland. De pomp wordt vermoedelijk nog voor de zomervakantie in gebruik genomen. Bij onze noorderburen streven het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincies en de gemeenten ernaar om een netwerk voor alternatieve brandstoffen uit te bouwen. Dinsdag is bekend gemaakt dat de gezamenlijke overheden voor dit doel 3,6 miljoen euro subsidie beschikbaar stellen.

Overkoepelend kitesurfreglement nodig zeggen kustburgemeesters

Patrick De Klerck, voorzitter van het Kustburgemeestersoverleg, zegt dat van Knokke-Heist tot De Panne een uniforme reglementering voor kitesurfers dringend nodig is. Strandredders moeten namelijk steeds vaker tussenkomen bij problemen. Met name dient de breedte van de buffer tussen de zones voor kitesurfers en de andere waterrecreanten voor de hele kustzone worden vastgelegd. Ook de manier waarop die zones bebakend moeten worden dient op een uniforme wijze gereglementeerd, aldus nog Patrick De Klerck. Er wordt trouwens al 8 jaar zonder resultaat gesleuteld aan een wettelijk kader voor deze sportbeoefening. Meest recent kwam het dossier op het bureau van Staatssecretaris Schouppe terecht, die tegen deze zomer het kitesurfen juridisch wilde verankeren. Gezien de federale regering demissionair is kwam daar echter niks van in huis.

N-VA kandidaten ‘zetten het op een lopen’

Zeven N-VA kandidaten waaronder ook Cathy Coudyser uit Knokke-Heist hebben zich ingezet bij een ludieke actie aan het station van Brugge. Ze nodigden voorbijgangers uit om met hen mee te lopen. Zo wilden de kandidaten symbolisch de aanzet geven “om de geblokkeerde dossiers opnieuw in beweging te krijgen”. N-VA wil naar eigen zeggen met deze frisse aanpak “de dossiers in beweging zetten, en een halt toeroepen aan het immobilisme door zich te ontdoen van vastgeroeste structuren”.

Eerste vaatje maatjes onder de hamer

Het eerste vaatje Hollandse nieuwe heeft dinsdag op de visafslag in Scheveningen 58.000 euro opgebracht. Dat is 8.000 euro minder dan vorig jaar. De opbrengst van het eerste vaatje, dat ongeveer 45 haringen bevat, gaat zoals gebruikelijk naar het goede doel. Aan de veiling ging een keuring vooraf. Haring uit de aangeboden emmers werd gefileerd en door een speciaal proefpanel van drie haringdeskundigen gekeurd. Volgens kenners is de vis dit jaar niet zo supervet als vorig jaar. De Hollandse nieuwe van het eerste vaatje wordt nog wel aangevoerd door Nederlandse schepen, maar de meeste Hollandse nieuwe komt uit Noorwegen. De symbolische veiling van het eerste vaatje vond voor de 65e keer plaats. In Knokke-Heist wordt donderdag 10 juni het begin van het maatjesseizoen gevierd. Dat gebeurt van 18u tot middernacht met de traditionele Maatjesparty op het Verweeplein.

Kalvekeetdijk in Knokke onderbroken

Van maandag 14 tot woensdag 16 juni zal in Knokke de Kalvekeetdijk afgesloten zijn tussen de Patrijzenstraat en de Sluisstraat. Dat is nodig wegens de tijdelijke plaatsing van een boormachine. De machine zal namelijk een gestuurde boring uitvoeren voor een persleiding tussen de Kalvekeetdijk en de Zwinvaart. De werken gebeuren in opdracht van waterzuiveraar Aquafin.

Lijk in Zeebrugse achterhaven van vermiste Antwerpenaar

Het lijk dat afgelopen weekend in de Zeebrugse achterhaven werd aangetroffen is van een 45-jarige man uit Antwerpen. Dat zegt het parket van Brugge. De man was al een tweetal weken als vermist opgegeven. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Het parket laat woensdag een autopsie uitvoeren. Het lijk werd opgemerkt door de bemanning van een schip dat aan de kaai lag. Het lichaam lag vermoedelijk al een tijdje in het water.

‘Casino’ ‘witwassers’ blijven in de cel

Drie Nederlandse valsemunters die vorige week in Knokke-Heist betrapt werden blijven nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brugse raadkamer dinsdag beslist. De drie, twee mannen en een vrouw, werden woensdag ontmaskerd in een speeltent in de Lippenslaan. Ze hadden er met nagemaakte briefjes van 50 euro speljetons gekocht aan een automaat. Daarna wisselden ze de jetons terug uit voor echt geld. Bij de Nederlanders en in hun wagen ontdekte de politie in totaal nog een 160-tal valse briefjes van 50. De vrouw werkt als croupier in het Casino Knokke. Tijdens de zitting van de raadkamer weigerden ze iets te zeggen in afwachting dat ze een Nederlandse advocaat kunnen raadplegen. De onderzoeksrechter verlengde hun aanhouding. Bij het gerecht bestaat het vermoeden dat het drietal deel uitmaakt van een grotere criminele bende.

Crevits op informatievergadering A11 in Knokke-Heist

De realisatie van de omstreden A11 begint concrete vormen aan te nemen. Dat is havenrondweg die de N49 in Westkapelle verbindt met de N31 ter hoogte van de Blauwe Toren in Brugge. De werken zouden in 2012 van start gaan en 3 jaar duren. In dat verband organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer woensdag 23 juni om 20.30 uur een informatieavond voor het traject op het grondgebied van Westkapelle, Hoeke en Oostkerke. De infosessie vindt plaats in de grote zaal van het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. Tijdens de presentatie wordt bijzondere aandacht besteed aan de op- en afritten ter hoogte van de N49 en de Heistlaan. Verder komen ook de ondertunneling van de Oostkerkestraat en de Dudzelestraat aan bod, alsook de lokale ontsluitingswegen. Een stappenplan met timing zal meer zicht geven op de evolutie van het project. Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits zal persoonlijk aanwezig zijn om het belang van de A11 toe te lichten op het vlak van de verkeersveiligheid, de leefbaarheid van de regio, en de ontsluiting van de Zeebrugse haven. Na de presentatie krijgt het publiek ruim de gelegenheid om vragen te stellen. De bewoners van de dorpskernen van Ramskapelle en Westkapelle, de 2 landelijke dorpen die het dichtst bij de nieuwe A11 liggen, krijgen hiervoor binnenkort een persoonlijke uitnodiging van het gemeentebestuur in de bus.

Tijdokstraat Zeebrugge wordt onderbroken voor torenkraan

In Zeebrugge wordt de Tijdokstraat op woensdag 16 juni voor het verkeer onderbroken in het gedeelte tussen de Kustlaan en de Vissersstraat. Dat is nodig voor het opstellen van een mobiele kraan en transportvoertuigen. Het verkeer wordt omgeleid via de Kielbankstraat en de Werfkaai. Voetgangers en fietsers kunnen steeds door. Er wordt parkeerverbod ingevoerd ter hoogte van de werf.

Björn Borg komt tennissen in Knokke

De Royal Zoute Tennis Club wordt van 20 tot 22 augustus de locatie voor de eerste editie van de Optima Open. Dat is de Belgische manche van de ATP Champions Tour. Het toernooi in Knokke-Heist heeft een uitzonderlijk rijke affiche. De mythische Zweedse oud-tenniskampioen Björn Borg prijkt onweerlegbaar bovenaan. Borg, die zondag 56 werd, won in zijn carrière 11 Grand Slam-titels en een totaal van 62 toernooien. De Fransen Henri Leconte en Guy Forget, de Nederlander Richard Krajicek en de Kroaat Goran Ivanisevic zijn de andere gasten van deze tennispremière in de badstad. Ook een zesde tennislegende, waarvan de naam nog niet werd bekend gemaakt, zal in augustus de affiche aanvullen. De wedstrijden hebben plaats op de snelle tennisbaan van het Zoute, ideaal voor veel spektakel.

Programma:

Vrijdag 20 augustus: Drie matchen
Zaterdag 21 augustus: Drie matchen
Zondag 22 augustus: Halve finale + finale

Maidentrip naar Zeebrugge voor Cunards nieuwste cruiseschip

Het gloednieuwe cruiseschip “MS Queen Elizabeth” van de rederij Cunard zal tijdens haar maidentrip Zeebrugge aandoen op 29 november. Het vaartuig wordt met z’n 92.000 bruttoton, iets groter dan haar bekende zusterschip “MS Queen Victoria”. De nieuwe Queen Elizabeth wordt momenteel op Fincantieri werf in het Italiaans Monfalcone gebouwd. Het cruiseschip biedt plaats aan 2.092 passagiers. Op de maidentrip naar Zeebrugge zal kapitein Chris Wells aan het roer staan.

7.6.10

‘Erfgenamen’ van Poirot samen in onze regio

Samen met andere misdaadschrijvers is ook de Knokke-Heistse auteur Piet Baete binnenkort van de partij op “Poirot in Bruges”. Dat krijgt z’n beslag op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni in het kader van het allereerste Knack Thrillerfestival in de Stadsschouwburg. De aanleiding voor dit thrillerevenement is de toekenning van de Hercule Poirotprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het weekblad Knack aan de beste misdaadroman van het afgelopen literaire seizoen. Met onder meer Pieter Aspe, Bavo Dhooge en Piet Baete kende de Vlaamse misdaadliteratuur de afgelopen jaren een ware boom en wordt nu aanzien als een volwaardig literair genre. Dat uitgerekend in onze regio aandacht besteed wordt aan de bekende detective van Agatha Christie is trouwens zeer terecht. Zoals binnenkort in het boek “Vlucht naar Penzance” wordt duidelijk gemaakt was het de aanwezigheid van Belgische vissers en andere vluchtelingen in de buurt van Brixham (Devon) in de Eerste Wereldoorlog, die Agatha Christie deed besluiten om van haar detective een Belg te maken. Piet Baete en de andere misdaadauteurs houden op 18 en 19 juni ’s namiddags signeersessies in de foyer van de Brugse Stadsschouwburg.

PVDA+ wil de Knokse Euromiljonairs ludiek aanpakken (in de portemonnee)

Tijdens de woensdagmarkt op het Gemeenteplein wil de PVDA+ om 11u op een ludieke manier de draak steken met de Euromiljonairs in Knokke. De partij wil aldus een paar dagen voor de verkiezingen duidelijk maken dat de invoering –naar Frans voorbeeld- van een paar procent vermogensbelasting voor de “rijke kaste van euromiljonairs” 8 miljard euro per jaar kan opbrengen. De traditionele partijen gaan er volgens de PVDA+ van uit dat iedereen zal moeten mee betalen om uit de betalingscrisis te geraken.

Veelheid aan leven van Belgische Noordzee in kaart gebracht

Uit een nieuwe analyse van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) blijkt, dat de biodiversiteit van het Belgische deel van de Noordzee vrij goed scoort. De circa 2000 Belgische soorten vertegenwoordigen 6% van het totaal aantal gekende Europese mariene dieren en planten, en 0,9% van de 230.000 wereldwijd geboekstaafde mariene species. Deze gegevens worden bijgehouden in het wereldregister van mariene soorten (WoRMS: www.marinespecies.org), een databank die vanuit Oostende wordt beheerd door wetenschappers van het Vlaams Instituut voor de Zee. Toch is dit relatief hoge aantal soorten geen reden voor overdreven optimisme. Zo verklaart dr. Jan Mees, directeur van het VLIZ, naar aanleiding van de Werelddag van de Oceanen. De grote geregistreerde soortenrijkdom is immers vooral te wijten aan de lange traditie van zeeonderzoek in België. En meerdere soorten zijn intussen verdwenen of hoogst zeldzaam geworden. Vooruitgang is er enkel voor exoten en onder invloed van de klimaatswijziging oprukkende organismen.


De databank over de rijkdom aan levensvormen in het Belgische deel van de Noordzee bijgehouden door het VLIZ en geverifieerd door tientallen experten, klokt vandaag af op 1996 soorten meercellige zeedieren en –planten. Bij het publiek vertrouwde groepen zijn vissen (130 soorten), walvissen, dolfijnen en robben (27), zee- en kustvogels (79), zeewieren (116), kreeftachtigen (415), zeesterren en verwanten (28), kwallen (6), anemonen (20), schelpen (69), slakken (54) en inktvissen (5). Minder bekende groepen omvatten ondermeer de mosdiertjes (156), zeesponzen (34), poliepen (27) en vooral heel wat plat-, rond- en ringwormen (778). Niet meegenomen in de lijst zijn de nog niet geverifieerde 1000 soorten eencellige organismen en de microben.

Dieven slaan slag in interieurzaak in Knokke

Bij een interieurzaak langs de Natiënlaan in Knokke-Heist zijn dieven erin geslaagd een tuinset buit te maken. Het ging om het duurste set van de hele winkel ter waarde van zo’n 10.000 euro. De dieven sloegen toe in de nacht van zaterdag op zondag. Ze wisten het camerasysteem uit te schakelen en konden zo ongestoord hun slag slaan. De politie is gestart met een onderzoek.

Werkzaamheden in de Zwinlaan in Knokke

Door wegwerkzaamheden die momenteel uitgevoerd worden in de Zwinlaan, zal op woensdag 9 juni de toegang tot de Appelzakstraat, Zwinnelander en Finis Terrae onderbroken worden. Dit is nodig om de fundering voor de Zwinlaan aan te leggen. Deze onderbreking zal één dag duren en het werk zal starten tussen 7 en 7u30 uur 's morgens. Mochten de weersomstandigheden slecht zijn, zullen deze werkzaamheden verplaatst worden naar donderdag 10 juni.

Dujardin bondscoach Belgisch Quizteam

Knokke-Heistenaar en voormalig gemeenteraadslid Staf Dujardin begeleidt momenteel een Belgisch team voor deelname aan het Europese Quizkampioenschap, dat in november in Groot-Brittannië gehouden wordt. Dujardin is de bondscoach die vier landgenoten moet klaarstomen. De vier zijn afgelopen weekend in Kortenberg in de top tien van het wereldkampioenschap individueel quizzen geëindigd. Volgens Staf Dujardin is ons land “samen met Groot-Brittannië het beste quizland ter wereld'. 'Er heerst hier een quizcultuur die je bijna nergens anders terugvindt. Per maand zijn er ongeveer vijftig quizzen, dat is uitzonderlijk,' aldus nog Dujardin.

6.6.10

Invasie kampeerwagens in Zeebrugge

Langs de Graaf Jansdijk bij de Marinebasis in Zeebrugge zijn de omwonenden niet te spreken over de invasie van kampeerwagens voor hun deur. Met 10 kampeerwagens die er legaal mogen staan -op een voor hen bedoelde parkeerstrook- hebben de bewoners geen probleem. Het gaat echter om de wagens die er massaal 'illegaal' worden neergezet. Afgelopen weekend stonden er meer dan 50 camperwagens. “Dat zorgt voor heel wat overlast en is nefast voor het uitzicht”, aldus de omwonenden, die hun straat “een Zigeunerdorp” noemen. Ze vragen dan ook dat Stad Brugge maatregelen neem om de wildgroei tegen te gaan. In Zeebrugge mogen legaal ook 9 camper vans staan op een parkeerterrein langs de Baron de Maerelaan op zo’n 200m van het strand. In de kustgemeente is verder wel sprake van een gedoogbeleid. Ook heeft Stad Brugge naar verluidt plannen voor een betalende camperparking in de buurt van het visserskruis.

Druk weekend in Knokke-Heist

Het mooie weer van vooral zaterdag zorgde voor een zomerse drukte op straten en strand in Knokke-Heist. Ook de hotelsector is bijzonder tevreden over het voorbije weekend. Vooral veel Duitsers hadden geboekt, vanwege hun verlengde weekend, dat donderdag al begon. Het CCB Gala, het Vistival, de zaterdagkoers in Heist, de “Ladies day” bij Surfers’ Paradise en de Ladies Race met klassieke Morgan sportwagens zorgden voor extra belangstelling in de badstad. Het mooi weer zwengelt trouwens ook de boekingen voor juli en augustus aan.

Lijk aangetroffen in achterhaven Zeebrugge

In de Zeebrugse achterhaven is zondag het lichaam van een man gevonden. Het lijk werd opgemerkt door een binnenschipper, die de hulpdiensten op de hoogte bracht. Het stoffelijk overschot lag naar verluidt al enige tijd in het water. Het slachtoffer kon nog niet worden geïdentificeerd. Op het eerste zicht werden op het lichaam geen sporen van geweld aangetroffen. Het parket van Brugge is gestart met een onderzoek.

Nieuwe maatjes minder vet maar bijzonder lekker

Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de nieuwe haring minder vet is dan vorig jaar, maar wel bijzonder smakelijk. Zoals bekend gaat het nieuwe haringseizoen op dinsdag 8 juni officieel van start. Alhoewel de maatjes tegenwoordig meestal uit Noorwegen en Denemarken komen gebeurt de opening van het seizoen traditiegetrouw met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. Jaarlijks produceert de haringgroothandel 200 miljoen maatjesharingen, waarvan er 100 miljoen naar de Duitse markt gaan, 85 miljoen in Nederland genuttigd worden en 15 miljoen bij ons in België opgesoupeerd worden. Ondertussen schatten wetenschappers dat er meer haring in de Noordzee zit dan eerder aangenomen. De haringgroothandel verwacht dat de jongste cijfers zullen leiden tot ruimere vangstmogelijkheden in de toekomst, met voor volgend jaar een quotumstijging van zeker 15 procent. Ondertussen staat in Knokke-Heist het bekende maatjesfeest op het Verweeplein op de agenda voor donderdag 10 juni vanaf 18u.

Bepakte auto geliefd bij dieven

De politie geeft de raad om een auto die volgeladen is voor het vertrek op vakantie niet op straat te laten overnachten. In het weekend werd in onze buurbadplaats Cadzand een Audi Avant met Duitse nummerplaat gestolen. De wagen stond volledig bepakt omdat de eigenaar in alle vroegte naar Duitsland wilde terugkeren. In de loop van de nacht hadden dieven de aanlokkelijke buit echter opgemerkt en er geen gras laten over groeien.

Audi, type A6 Avant, voorzien van het Duitse kenteken GM-DH-353.