16.5.14

Speciale verkeersmaatregelen voor uitvaartplechtigheid schepen Willems

De uitvaartplechtigheid naar aanleiding van het overlijden van schepen Maxim Willems van Knokke-Heist vindt plaats op zaterdag 17 mei om 13 uur in de kerk H. Familie in de Elizabetlaan 300 in Duinbergen. Omdat de kerk maar plaats biedt aan 550 zittende en een 250-tal staande personen, zal er achteraan op de parking een groot projectiescherm en een geluidsinstallatie worden geplaatst, zodat iedereen de uitvaartplechtigheid live kan meevolgen. De lokale politie zal ook een aantal locaties parkeervrij maken. Het gemeentebestuur en de lokale politie raden wel aan op om best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen.

Jeugdverenigingen brengen met witte ballonnen laatste groet

De personen die buiten de uitvaartliturgie op het grote scherm volgen, worden bij de offerande ook uitgenodigd in de kerk om een rouwkaartje in ontvangst te nemen en de overleden schepen te groeten.
De plaatselijke jeugdverenigingen zullen massaal aanwezig zijn en hun schepen van Jeugd een laatste groet brengen door witte ballonnen op te laten.

Speciale verkeersmaatregelen

Naar aanleiding van de uitvaartplechtigheid zal de lokale politie een aantal parkeerlocaties vrijmaken.

De Duinbergenlaan tussen de Knokkestraat en Poststraat. Het stuk tussen de Knokkestraat en Elizabetlaan is voorbehouden voor de familie en andere genodigden. 
Het volledige kerkplein (achterzijde van de kerk). Op het kerkplein kan je de plechtigheid volgen op een groot scherm met geluidsversterking. 
De Elizabetlaan: de zuidelijke rijbaan van de Krommedijk tot de Duinbergenlaan (met uitgebreidere zone voor de ceremoniewagens). Er kan geparkeerd worden op het grasplein aan de zuidzijde van de Elizabetlaan, namelijk tussen de Krommedijk en Pastuurdijk. Oprijden via de Elizabetlaan - Pastuurdijk (voertuigen opstellen tegenaan het trottoir van de Elizabetlaan). De noordelijke rijbaan tussen de Zeegrasstraat en Anemonenlaan zal eveneens parkeervrij zijn.  

Er is een bijkomende parkeerzone voorzien op de weide van de Laguna Beach (220 voertuigen). De weide is te bereiken via de Krommedijk. De kerk is het best bereikbaar met de tram (halte recht tegenover de kerk) of de fiets. De verkeersmaatregelen gaan al in de voormiddag in. Er is permanent politioneel toezicht op de verschillende locaties vanaf 12 uur. De kerk is vóór 12 uur niet toegankelijk voor het publiek.

13.5.14

MAXIM WILLEMS overleden

In het AZ Sint-Lucas in Brugge is Eerste Schepen Maxim Willems van Knokke-Heist overleden. Hij was de drijvende kracht van de gemeente, en de onmisbare rechter hand van burgemeester Lippens. Maxim vocht volgens de burgervader al geruime tijd “voor z’n leven” tegen kanker. Voor Radio 2 verklaarde een aangeslagen Lippens "ik verlies een goeie vriend". Medestanders en oppositie noemen het “een onnoemelijk verlies”. Maxim zou in september 58 worden en was 25 jaar lang schepen. Als Eerste schepen was hij bevoegd voor onder meer financiën, vrije tijd, cultuur, senioren en ontwikkelingssamenwerking. Maxim werd gezien als de gedoodverfde opvolger van burgemeester Lippens. Met het heengaan van Maxim Willems worden de kaarten in de badstad opnieuw geschud, en kijkt Knokke-Heist mogelijk tegen een heel andere toekomst aan. 


Maxim laat echtgenote Mieke Quataert, zijn 4 kinderen en 1 kleinkind na.  De uitvaartplechtigheid voor Eerste Schepen Maxim Willems van Knokke-Heist vindt plaats op zaterdag 17 mei om 13 uur in de kerk van de H. Familie in de Elizabetlaan 300 in Duinbergen.

Het gemeentebestuur heeft in het Cultuurcentrum Scharpoord in de Meerlaan 32, in het stadhuis op het Alfred Verweeplein 1 en in het Sociaal Huis op het Kraaiennestplein 1 in Heist een rouwregister geopend waarin u uw medeleven aan de familie kunt betuigen.   U kunt uw rouwbetuiging ook elektronisch overmaken via het gemeentelijke digitale rouwregisterhttp://onderzoek.knokke-heist.be/extern/mw/guestbook.php . 

Professionele loopbaan
Maxim Willems begon in 1977 zijn professionele loopbaan als opsteller bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist. In 1986 zette hij als jeugdconsulent samen met de Jeugdraad een grote actie op om financiële middelen te verzamelen voor het bouwen van lokalen voor de Knokke-Heistse jeugdverenigingen. De verkoop van sleutelhangers met witte en rode bakstenen groeide uit tot een geweldig succes . Op 1 juli 1987 werd hij bevorderd tot onderbureauchef bij de dienst Cultuur.

Politieke loopbaan
In 1988 stelde de 32-jarige zoon van Robert Willems en ere-schepen Betty Vandecasteele zich op de lijst Gemeentebelangen kandidaat voor de gemeenteraads-verkiezingen. Op 3 januari 1989 begon hij onder burgemeester Graaf Leopold Lippens zijn politieke carrière als 6de schepen bevoegd voor Jeugd, Senioren, Cultuur, Waterbedrijf, Sociale zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Als voorzitter van de vzw’s Cultuurcentrum, ROER en Vrij Atelier voelde hij zich met hart en ziel betrokken bij de sociaal-culturele en educatieve programmatie, het plaatselijke verenigingsleven en de prestaties van personeel, vrijwilligers en artiesten . Dankzij zijn aanstekelijk enthousiasme en begeesterend leiderschap kreeg het culturele leven in Knokke-Heist dan ook een nooit eerder geziene boost met een waaier van drempelverlagende activiteiten voor jong en oud. Schepen Willems beschikte niet alleen over een uitzonderlijke dossierkennis maar stond ook altijd 100% achter zijn medewerkers, dacht actief met hen mee en kon college en gemeenteraad uiteindelijk ook overtuigen om de nodige financiële en materiële voorwaarden te voorzien om al die beleidsvoorstellen ook effectief te realiseren. In 1992 opende de nieuwe zaal Ravelingen in Heist feestelijk zijn deuren. Vijf jaar later werd het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge in gebruik genomen. In 2006 nam de Federatie voor Open Scoutisme zijn intrek in het gloednieuwe complex ’t Ravotje in de Smedenstraat. Scharpoord werd uitgebreid met een bijkomende administratieve vleugel, bovenloges, cultuurcafé , een grotere bib en bergruimte. De schouwburg kreeg een grondige facelift en werd uitgerust met de modernste technieken. Na een audit door het Ministerie van Cultuur werd het Cultuurcentrum Knokke-Heist in 2002 erkend als 3demeest performante cultuurcentrum in Vlaanderen. Als schepen van Vrijetijd legde hij het fundament voor een geïntegreerd gemeentelijk vrijetijdsbeleid waarbij de diensten (Jeugd)Cultuur, Sport, Toerisme, Bibliotheek en Erfgoed op een gecoördineerde manier samenwerken. Dankzij zijn onderhandelingstalent slaagde hij erin om megaproducties zoals Cavalia, Fuerza Bruta en Cirque du Soleil naar Knokke-Heist te lokken en onze badplaats op de wereldkaart te plaatsen. Als voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling was hij de drijvende kracht om grootschalige projecten zoals het bedrijvencentrum en bedrijfsverzamelgebouw ’t Walletje en de vrijetijdssite in Duinenwater op een efficiënte en duurzame manier te ontwikkelen.
Schepen Maxim Willems legde reeds in 1989 de basis voor de dienst Communicatie avant la lettre en was een grote pleitbezorger voor een converserende overheid die met de burger, actiegroepen en adviesraden in een open dialoog treedt. Hij was als ICT-schepen eveneens een verwoed promotor van de sociale media in de overheidscommunicatie en zorgde ervoor dat gemeenteraadsleden en het kaderpersoneel zowel op het werk als thuis over gesofisticeerde ICT-apparatuur beschikken.
Als schepen voor Ontwikkelingssamenwerking was hij de drijvende motor achter het Gemeentelijk Hulpcomité dat niet alleen plaatselijke en regionale hulpacties op touw zette maar ook in Roemenië en Afrika.

Schepen met groot rock’n roll-hart
Voor burgemeester Graaf Leopold Lippens was Maxim Willems een schepen die als geen ander Knokke-Heist jong en jeugdig hield. Hij ondersteunde de jeugdbewegingen, bezocht traditiegetrouw hun tentenkampen en was de trekker van Jeugdhuis ’t Verzet, Freexz, de strandfuiven, Vakantieplus, Speelpleinwerking en de concert- en festivalbussen. Op Kneistival hield hij eraan om zelf de drankbonnen te verkopen en als de muziek uit de jaren ’60, ‘70 en ‘80 voldoende ruig en heavy was, kwam de stichter-bezieler van expressiegroep Aquotum steevast weer dansend in hem tot leven. “Schepen Maxim Willems was een uitermate harde werker maar bovenal een trouwe en loyale vriend die we binnen ons schepencollege sterk zullen missen”, aldus de burgervader.


Voor burgemeester Graaf Leopold Lippens was Maxim Willems een schepen die als geen ander Knokke-Heist jong en jeugdig hield. Hij ondersteunde de jeugdbewegingen, bezocht traditiegetrouw hun tentenkampen en was de trekker van Jeugdhuis ’t Verzet, Freexz, de strandfuiven, Vakantieplus, Speelpleinwerking en de concert- en festivalbussen. Aan jonge talenten gaf hij de kans om op het podium te klimmen, een film te monteren of met een eigen muziekgroep te repeteren. Dankzij deze vruchtbare culturele voedingsbodem ontstonden jongerengezelschappen zoals Appassionata, Milo en de Gelaarsde Kip en vonden o.a. ook acteurs Rik Verheye en Joke Devynck en cineast Benoit De Clerck hun weg in het professionele kunstcircuit.

De bevoegdheden Cultuur, Jeugd, Senioren, Financiën, Erfgoed, Gemeente in uitbouw, Ontwikkelingssamenwerking en Vrijetijdscoördinatie neemt de burgemeester voorlopig zelf over.
Als teken van rouw worden alle officiële vlaggen aan de gemeentelijke gebouwen in de badplaats halfstok gehangen. 

Twittercommentaren op het overlijden van Maxim Willems