4.10.13

Zondag ook molendag in Knokke-Heist

Nu zondag 6 oktober vindt de West-Vlaamse molendag plaats. In Knokke-Heist wordt de Kalfmolen tussen 10 en 12 uur bemand door een molenaar die uitleg geeft over de renovatie van de molen. Door de huidige werkzaamheden is het niet mogelijk om de molen zelf te bezichtigen, maar een bezoekje is zeker de moeite waard. Behalve informatie over de renovatie komt u er ook alles te weten over de werking van een molen. Op dinsdag 8 oktober wordt de steenbalk dan aangebracht zodat in 2014 de tweede en derde fase van de renovatie kan uitgewerkt worden.

Penya Barcelonista Knokke-Heist in Schotland

Dinsdag was de Fc Barcelona supportersclub "Penya Barcelonista Knokke-Heist" aanwezig in Glasgow. Een 7-tal leden hebben er de wedstrijd Celtic vs Barça live bijgewoond. Volgens de deelnemers was het “een onvergetelijke ervaring niet alleen omdat het een spannende wedstrijd was ( 0-1 winst doelpunt Fabregas) maar hoofdzakelijk de sfeer van de Celtic fans was onvergetelijke... Dit was tot nu toe de beste ervaring ooit, en aanrader voor iedereen om ooit eens naar Celtic park te gaan”. Volgende verplaatsing van de supportersclub is A.C. Milan vs Barça op bezoek in San Siro.

Nieuw ministerieel besluit beperkt landingsplaatsen helikopters

Sinds dinsdag 1 oktober is het nieuw ministerieel besluit van 29 mei 2013 over het landen van helikopters in voege getreden. Dit besluit bepaalt dat u niet langer kunt landen in de bebouwde kom. Vandaag landen in Knokke-Heist veel piloten op grasvelden en in tuinen van residentiële woningen. Voortaan moet een landingsplaats aan heel wat voorwaarden voldoen. Burgemeester Lippens ligt er alvast niet wakker van. Hij zegt: “We zullen de nieuwe wetgeving naleven indien het mogelijk is…”
Permanente helihavens
Landen en opstijgen is altijd toegelaten op permanente helihavens. In Knokke-Heist is er één zo’n helihaven langs de Herenweg in Westkapelle. Deze voldoet aan de administratieve en technische voorwaarden die bepaald zijn in het circulaire GDF-02 van het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV). 
Tijdelijke helihavens
Voor bijvoorbeeld evenementen kunnen er soms tijdelijke helihavens nodig zijn. Dat kan als die door DGLV erkend worden als ‘tijdelijke helihaven’. Zo’n tijdelijke helihaven mag maximaal 31 opeenvolgende dagen uitgebaat worden. Ook hier kan er geland en opgestegen worden. De circulaire GDF-02 bepaalt ook de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de aanleg en uitbating van dit soort helihaven. 
Voor tijdelijke helihavens voor luchtdopen is er nog een speciale regeling. Luchtdopen mogen namelijk nooit buiten een tijdelijk of permanent luchtvaartterrein plaatsvinden. Daarom zijn er specifieke voorwaarden en een aparte aanvraagprocedure. Zo moet de aanvrager tal van documenten bezorgen zoals onder meer de toelating van de eigenaar of huurder van het terrein, de toelating van de burgemeester met de dagen en uren van de activiteiten, een kaart op schaal met details van de helihaven,… 
Landen en opstijgen buiten luchtvaartterreinen

Onder bepaalde voorwaarden mogen helikopters landen en opstijgen op terreinen die niet erkend zijn als luchtvaartterrein. Deze voorwaarden vindt u terug in het ministerieel besluit van 29 mei 2013.

Belgische première: de Ferrari 458 Speciale op de Zoute Grand Prix 2013

Na de wereldpremière op het Autosalon van Frankfurt, beleeft de Ferrari 458 Speciale zijn Belgische première op de Zoute Grand Prix 2013 in Knokke-Heist. Dit nieuwste model van Ferrari onderscheidt zich door zijn krachtige V8 motor (605 pk, 4,5 liter) en een superieure aerodynamica, geïnspireerd op de Ferrari 458 Italia. 

De Ferrari 458 Speciale wordt onthuld op donderdagavond 10 oktober tijdens een exclusieve privépresentatie op de dijk aan het Albertplein (Het Zoute) in Knokke-Heist. Daarna blijft de wagen nog gedurende de hele Zoute Grand Prix 2013, tot en met zondag 13 oktober, te bewonderen (enkel op uitnodiging).

Lozen baggerspecie stopgezet na vissersprotest

Er is nu overleg tussen de overheid en de Vlaamse garnaalvissers. Donderdag ontstond commotie bij de vissers over het lozen van bagger. Uitgerekend op een van de toplocaties voor onze kust werd namelijk plots voor een wetenschappelijk project baggerspecie geloosd. En dat bij het begin van wat de topmaand voor de garnaalvissers zou moeten worden. Na fors protest werd de toelating van minister Hilde Crevits teruggedraaid door minister-president Peeters. Reder Staf Versluys zegt blij te zijn dat er nu geluisterd wordt naar de garnaalvissers, maar vindt het zeer spijtig dat men er nooit aan denkt om vooraf overleg te plegen met de vissers. 

Nieuwe wiellader voor technische dienst

Donderdagmorgen 3 oktober mocht de technische dienst in Knokke-Heist een gloednieuwe wiellader in gebruik nemen. Het gaat om een Volvo L90G bulldozer met hydraulische verstelbare vorken. Zo’n hydraulisch vorkenbord biedt veel gebruiksgemak in vergelijking met de manuele systemen. 
De wiellader werd geleverd met twee laadbakken: één met tanden en één zonder. De bulldozer weegt 15 ton en komt met een onderhoudscontract van tien jaar. Dit contract omvat een jaarlijks bedrag van 12 061 euro inclusief btw (7,12 euro per draaiuur zonder btw en op basis van 1.400 draaiuren per jaar). Ook kreeg de wiellader een speciale behandeling tegen roesten. 

De machine wordt ingezet voor nivelleerwerkzaamheden en strandonderhoud. De kostprijs van de nieuwe wiellader bedraagt 263 500 euro (inclusief btw). In totaal beschikt de technische dienst nu over twee nieuwe bull wielladers ter vervanging van de oude. De eerste nieuwe wiellader werd eerder dit jaar al in gebruik genomen.

WTC Strandjutters organiseert info-avond

Op woensdag 30 oktober om 20 uur organiseert WTC Strandjutters in ’t Choufke in de Kursaalstraat 59 in Heist een gratis infoavond over fietsonderhoud en  core stability training. Ex-profwielrenner Benny Deschrooder en zaakvoerder van fietshandel Vida Sport demonstreert hoe je alle onderdelen grondig reinigt en smeert en banden vervangt volgens de regels der kunst.  De aanwezigen hebben de mogelijkheid om hun banden ter plaatse te wisselen. Kinesitherapeuten Henk Deconinck en Evelien Martens van De Prakijk geven een presentatie over het nut van rompstabiliteitstraining bij fietsers. Core stability training leidt niet alleen tot een efficiëntere krachtoverbrenging op de fiets maar ook tot minder blessures. De avond richt zich naar elke fietsliefhebber van stadsfiets, trekking, mountainbike en racefiets.  

Voor meer info: http://strandjutters.blogspot.be   of   bij   Gino Wisse ( ginowisse@telenet.be      , 0473/835596 ).

Voetbalderby

Fc Knokke neemt het zondag in Eerste Provinciale op tegen VVDamme, dat eveneens in de top van het klassement staat. Damme beschikt met zeventien gescoorde doelpunten over de productiefste aanval van de reeks. Maar wellicht geven de negen treffers tegen hekkensluiter VG Oostende daar een vertekend beeld van. Anderzijds kreeg FC Knokke nog maar één treffer tegen, en kwam het alleen tegen SK Oostnieuwkerke niet tot scoren.

Duinbergenlaan afgesloten van 9 t.e.m. 11 oktober

De Duinbergenlaan in Knokke-Heist wordt van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 oktober afgesloten voor het verkeer en dit zowel langs de zuidelijke als noordelijke zijde van de Elizabetlaan. Er zal enkel nog plaatselijk verkeer mogelijk zijn tussen de Knokkestraat en de werkzaamheden aan de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan en vanaf de Duinendreef tot aan de werkzaamheden aan de noordelijke rijbaan van de Elizabetlaan. Langs de zuidelijke zijde is er een omleiding via de Knokkestraat en Krommedijk. Langs de noordelijke zijde is er een omleiding via de Duinendreef en Anemonenlaan.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

3.10.13

Compagnie Het Zoute zet verder in op Nederland

De Compagnie Het Zoute uit Knokke-Heist richt de blik steeds meer op Nederland. Na appartementen in Cadzand-Bad staat nu ook een nieuw vastgoedproject op stapel in Kamperland in Noord-Beveland. Het gaat om het project “Groote Duynen” met 100 tot 150 vakantiehuizen en -appartementen plus een groot stuk natuur vlakbij het Veerse Meer.

Doordat banken minder geld steken in vastgoedprojecten zijn de oorspronkelijke initiatiefnemers van het project, René Faasse Projecten, Ruiterplaat Projecten en Hoondert Beheer, op zoek gegaan naar geschikte investeerders.  Zo zijn ze bij de Compagnie Het Zoute en het Terneuzense aannemersbedrijf Van der Poel terecht gekomen. Met Compagnie Het Zoute wordt meteen ook kennis van de Belgische markt binnengehaald. "Dit bedrijf weet precies wat de Belgische koper wil en juist deze Belgische koper is kapitaalkrachtig. En wil graag naar Zeeland komen" heet het bij de Nederlandse projectpartners. De verwachting is dat de werken volgend jaar van start gaan.  

Blokker Lippenslaan mag verhuizen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft aan de NV Blokker een socio-economische vergunning verleend om het filiaal  in de Lippenslaan 139 dit najaar te verplaatsen naar een handelspand in de Lippenslaan 10. De nieuwe locatie biedt een netto verkoopoppervlakte van 531 m² in plaats van 360 m² zoals dat in de bestaande winkel het geval is. Dankzij de capaciteitsuitbreiding wordt er extra werkgelegenheid gecreëerd. Het nieuwe verkooppunt zal namelijk een bijkomende deeltijdse werkkracht aanwerven (voor 24 uur per week). In totaal zullen er dan drie dergelijke deeltijdse medewerkers aan de slag zijn. 

Blokker wordt ondergebracht op de gelijkvloerse verdieping van het bestaand gebouw met appartementen op de verdiepingen. Voor het gebied is de RUP Dorpskern Knokke van toepassing. Volgens dit RUP is deze zone in hoofdzaak bestemd voor meergezinswoningen, eengezinswoningen, horeca, detailhandel, diensten, stapelruimtes, garages, toegangen tot achterliggende gronden en vrije beroepen.

Overschot aan appartementen aan de kust

Van Knokke-Heist tot De Panne zit de markt van appartementen aan zee in een serieuze dip. Er werden dit jaar 12 procent minder flats verkocht dan vorig jaar. Er is aan de kust een overaanbod aan flats en de vraag is fors gezakt. Er worden derhalve minder appartementen verkocht. Ook staan er veel meer huizen te koop, onder meer in Zeebrugge. Daar stelt men een migratie van inwoners naar Blankenberge vast.  In Knokke-Heist is er een migratie richting Sluis.

Ook de belasting voor tweede verblijvers speelt blijkbaar een rol. "Veel kustgemeenten heffen een tweedeverblijfstaks of hebben die onlangs nog verhoogd", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21, dat 25 vastgoedkantoren heeft aan onze kust. "Dat doet de mensen twijfelen: moet ik daar nog wel mijn geld in steken? En vooral: ze helpen nu liever hun kinderen aan een eerste huis, want die kinderen hebben het vaak heel moeilijk om een lening te krijgen bij de bank”. Ondanks de slabakkende verkoop zakken de prijzen van de appartementen voorlopig nauwelijks. Ze staan wel veel langer te koop. 

Maserati Boomerang op Zoute Concours d’Élegance

De Maserati Boomerang, de iconische concept car van Giorgetto Giugiaro (Italdesign), is op zondag 13 oktober een van dé blikvangers van het Zoute Concours d’Élégance 2013. Het elegantieconcours voor exclusieve pre- en post-war wagens vindt plaats in het kader van de Zoute Grand Prix 2013 op de Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist. 

De Maserati Boomerang debuteerde in zijn volledig operationele versie op het Autosalon van Genève in 1972. Tijdens de volgende jaren maakte het gedurfde ontwerp furore op de autoshows van Parijs, Londen en Barcelona, en op grote evenementen zoals het elegantieconcours in Pebble Beach (Californië). In Knokke-Heist is de concept car voor het eerst in België te zien na zijn grondige restauratie, afgerond in 2003.

Onvoorzichtige trucker ook in beroep veroordeeld

Een 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zele heeft in beroep opnieuw drie maanden voorwaardelijke cel, 1.200 euro boete en drie maanden rijverbod gekregen voor een dodehoekongeval met fatale afloop voor Marie-Louise Deschryver uit Heist. De man moet ook zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Het dodelijk verkeersongeval gebeurde op 4 september vorig jaar op  het kruispunt van de Emanuel Hielstraat en de Peter Benoîtlaan in Heist. De 88-jarige vrouw kwam onder een achterwiel van de vrachtwagen terecht. De vrachtwagenchauffeur moest leveren in de buurt, maar vond de weg niet onmiddellijk. Net toen de bejaarde vrouw overstak, vertrok de vrachtwagen opnieuw met de bekende gevolgen. De chauffeur had trouwens eerder al twee ongevallen met gewonden veroorzaakt. Ook toen had hij de slachtoffers niet gezien. De politierechter oordeelde eerder dat de schuld bij de aanrijder lag. Ook de rechter in beroep was daarvan overtuigd. ‘De beklaagde had onvoldoende aandacht voor de voetgangers’, aldus de magistraat.

Zeedijk/De Maerestraat en Elizabetlaan/Arcadelaan tijdelijk afgesloten

Omwille van een rioolbreuk is het kruispunt van de Zeedijk met De Maerestraat in Heist afgesloten voor het verkeer. Naar gelang van de ernst van de breuk zullen de werkzaamheden minimaal tot vrijdag 11 oktober duren.

Naar aanleiding van de wegwerkzaamheden langs de Elizabetlaan wordt op donderdag 3 oktober  2013 de Arcadelaan afgesloten ter hoogte van de Elizabetlaan. Het zal niet mogelijk zijn om vanaf de Elizabetlaan de Arcadelaan in te rijden.  Chauffeurs kunnen wel vanuit de Arcadelaan de Elizabetlaan bereiken. De Arcadelaan wordt op maandagnamiddag  7 oktober 2013 opnieuw opengesteld voor het verkeer.

Finale Cooking Island in Zeebrugge

Nu zaterdag 5 oktober vindt in ibis Styles Zeebrugge de finale plaats van Cooking Island, een organisatie van vzw Coney Island. De finalisten konden tijdens de selectieronde de jury overtuigen van hun gerecht en kookkunsten en dingen op 5 oktober mee voor een reis naar Coney Island, New York. De toegang voor bezoekers is gratis. Het doel van vzw Coney Island om Zeebrugge aantrekkelijker te maken valt alvast in goede aarde.
Vzw Coney Island, dat de lokale handelaars tussen beide zeesluizen verenigt, organiseert de kookwedstrijd Cooking Island ter promotie van Zeebrugge als levendige kustgemeente. Er wordt gezocht naar het meest originele Noordzeegerecht. De zes finalisten maken hun eigen Noordzeegerecht, waaruit een topjury de winnaar zal kiezen. Deze bestaat uit Bart Desmidt van het Heistse sterrenrestaurant Bartholomeus, Guy Van Neste van ’t Pandereitje uit Brugge, Luc Van der Linden van hotelschool Spermalie, Johannes Denis van de gids Bistronomie en speciaal voor de finale een verrassingschef van een tweesterrenrestaurant! Cooking Island kon acteur en presentator Kurt Van Eeghem, zelf een Zeebruggeling, strikken als presentator van de wedstrijd.
ibis Styles Zeebrugge wordt op zaterdag 5 oktober met kookeilanden van Atag omgebouwd tot een goed uitgeruste keuken. Iedereen kan een kijkje komen nemen en proeven van Noordzeetapas, champagne en oesters of een demonstratie met gin meemaken. Ook het Zeebrugse bier Paljas neemt een prominente plaats in en dankzij de inspanningen van Chef’s Secret zal niemand honger hoeven lijden. De ingang tot de finale is gratis voor toeschouwers.

De finalisten krijgen een laatste kans om de jury te overtuigen. De kok die met zijn gerecht de juryleden het meest in beroering kan brengen mag naar Coney Island, New York. Zes koks zijn in de running: Noah Vanneuville, Lennert Bille, Eric Creyf, Melika Kaddouri, Eric Van Renterghem en Vito Mory.

Al is de motorrijder nog zo snel…

Een motorrijder uit Knokke-Heist, had dubbele pech bij een snelheidscontrole in de badstad. De man werd in maart vorig jaar geflitst bij een snelheid van 150 km per uur op een plaats waar slechts 70 is toegelaten. Hij reed echter zo snel dat de foto van zijn nummerplaat nogal wazig uitviel. Omdat hij de flits wel had gezien, keerde hij enkele minuten later voorbij dezelfde plek terug om na te gaan of daar wel effectief geflitst werd. De agent herkende hem als de snelheidsduivel die even voordien geflitst werd. Zijn nummerplaat werd snel genoteerd en zo kon de man alsnog gesnapt worden. De politierechter gaf hem eerder al een boete van 1.000 euro en een rijverbod van twee maanden. De man ging daar echter tegen in beroep en moest zich woensdag opnieuw verantwoorden in de rechtbank van Brugge. Hij ontkende dat hij degene is die geflitst werd. ‘Maar het ging om een heel opvallende motor en de letters van de nummerplaat die wel zichtbaar waren op de foto, kwamen overeen’, zei de procureur. De rechter bevestigde het oorspronkelijke vonnis. 

2.10.13

Bonhams autoveiling in Knokke-Heist nog exclusiever

Bonhams inaugurele klassieke autoveiling in Knokke-Heist op vrijdag 11 oktober wordt unieker dan verwacht. Tot nog toe werd gedacht, dat het met de Ferrari uit 1954 die wordt aangeboden ging om een  212/250 met carrosserie door Pininfarina. Nieuw onderzoek door specialisten waaronder Marcel Massini en Antoine Prunet hebben ondertussen aangetoond, dat het in feite gaat om een zeldzamer en waardevoller Tipo 250 Europa Prototype. Het betreft één van de slechts twee dergelijke auto’s die geproduceerd werden. De verwachting is nu dat de wagen in de badstad van de hand kan gaan voor een prijs tussen de € 750.000 en € 950.000.
Enzo Ferrari was begonnen met de planning van z’n nieuwe auto tijdens de oorlog en gaf in 1946 de opdracht aan Gioacchino Colombo om er een V12 motor met kleine capaciteit voor te ontwerpen. Tegen het autosalon van Parijs, in oktober 1953, werd de reeks Ferrariwagens voor de openbare volledig vernieuwd/ Ook werden twee nieuwe modellen aangekondigd, de 250 Europa die de 212 Inter uit 1951 moest vervangen, plus een grotere motor model, de 375 America. Deze twee nieuwe Ferrari’s werden gekenmerkt door een gemeenschappelijke en langer ( 2.800 mm ipv 2600 mm ) chassis en 'long block' Lampredi motoren, een 3-liter ( 2963 cc ), bekend als Tipo 103 voor de Europa en een 4,5-liter ( 4522 cc ) Tipo 104 voor de Amerika.  

De inaugurele Bonhams Verkoop in Knokke zal worden gehouden in combinatie met de Zoute Grand Prix Rally en het Concours d' Elegance, die hun beslag krijgen in het weekend van 10-13 oktober. De Rally, die begint en eindigt in Het Zoute, bestaat uit meer dan 160 auto's geproduceerd tussen 1920 en 1965.  Het evenement omvat ook exposities van autofabrikanten en de Zoute GP Tour (een rit van St-Martens-Latem naar Knokke-Heist) voorbehouden aan GT auto's die minder dan 20 jaar oud. Het Concours d' Elegance zal plaatsvinden op Fairway 1 van de prestigieuze Royal Zoute Golf Club, en zal worden beoordeeld door een internationaal gerenommeerde jury.  

Afbraak strandcabines

Van 10 tot 13 oktober geen afbraak strandcabines tussen Albertplein en Oosthinderstraat in Knokke. Dat heeft te maken met de Zoute Grand Prix, het internationaal 'oldtimer' evenement dat plaatsvindt tussen het Albertplein en River Woods surf club.  De zeedijk staat dan vol met exclusieve sportwagens en oldtimers die de wandelweg van de zeedijk innemen en eveneens de doorgang naar het strand bemoeilijken. Daarom vraagt het gemeentebestuur aan de badkarhouders en eigenaars van strandcabines ter hoogte van deze zone, om rekening te houden met het evenement en de strandcabines tussen het Albertplein en River Woods surfclub (Oosthinderstraat) enkel te laten afbreken tot 9 oktober. Van zodra de Zoute Grand Prix voorbij  is, kunnen de werkzaamheden op het strand dan verder gezet worden op 14 en 15 oktober. 

Heyst Leeft op weg naar 2014

Bij “Heyst Leeft”, de vereniging voor het behoud van het Heistse volkseigen, is het werkingsjaar bijna rond. De heemkring organiseert op 11 oktober nog de jaarlijkse "Kwisavond" in zaal Ravelingen om 19u.30. Het is een kwis waar men met ploegen van telkens vier personen. Inlichtingen en inschrijving via het bestuurslid Jan Claeys ( jan.claeys2@telenet.be)
Op zaterdag 12 oktober is er dan het feest van de "50 jarigen geb. 1962 - 1963" Ook niet 50 jarigen kunnen aan deze deelnemen. Alle inlichtingen en inschrijving kan gebeuren bij Jan Claeys of bij Ronny Engelrelst ( engelrelst.ronny@hotmail.com)
Het laatste tijdschrift van 2013 zal verschijnen in de loop van de maand december.

In 2014 bestaat Heyst-Leeft welgeteld 40 jaar. Na het succes van de tentoonstelling over de cafés van Heist die nog te bezichtigen is tot eind november, wordt volgend jaar een nieuwe tentoonstelling gepland: "Heist vroeger en nu".  Ook is er (bijna) zekerheid dat het Belgisch Kampioenschap voor Draaiorgels zal gehouden worden in Heist, Uiteraard wordt ook de zomerzoektocht georganiseerd worden enz…

Vanaf maandag werken in de Elizabetlaan Knokke

Wegbeheerder AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) start op maandag 7 oktober met de herstelling van de riooldeksels van de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan vanaf hotel La Réserve tot het Abraham Hansplein. Tijdens de werkuren zal de rijbaan afgesloten zijn voor alle verkeer. Ook zal het verboden zijn om stil te staan en te parkeren vanaf huisnummer 158 (hotel La Réserve) tot huisnummer 140. Hotel La Réserve blijft evenwel bereikbaar. Het doorgaand verkeer zal ter hoogte van hotel La Réserve omgeleid worden via Canada Square-Bayauxlaan-Koningslaan naar Abraham Hansplein. 
Vanaf woensdag 9 oktober zal er over de parkeerstrook terug doorgaand verkeer mogelijk zijn. Het stilstaan- en parkeerverbod blijft gelden. Op donderdag 10 oktober zal men de rijbaan affrezen vanaf hotel La Réserve tot aan het Abraham Hansplein en vervolgens opnieuw asfalteren. De plaatselijke bewoners kunnen via de parkeerstrook hun woning verlaten. 

Het doorgaand verkeer zal omgeleid worden vanaf de rotonde van de Meerlaan via de Jozef Nellenslaan-Sterrenlaan-Bayauxlaan-Koningslaan tot aan het Abraham Hansplein. Tussen de rotonde met de Meerlaan en hotel La Réserve zal er plaatselijk verkeer toegelaten worden. Dit verkeer zal via het Zegemeerpad-Georginapad-Meerlaan terug kunnen keren. De ondergrondse parking van hotel La Réserve blijft bereikbaar.

Miss en mister fluoverkiezing

Zopas werd in Knokke in de vrije school van de Jef Mennekenslaan een verkeersweek gehouden. Er werd gewerkt met het project "Sam de verkeersslang" van Mobiel 21 vzw. De verkeersslang is een spel dat zoveel mogelijk kinderen en hun ouders sensibiliseert om veilig én milieuvriendelijk naar school te komen. Op die manier maakt men de schoolomgeving verkeersveiliger. Veel kinderen en ouders komen in een vicieuze cirkel terecht. Er is steeds meer verkeer en dat leidt tot onveiligere situaties. Daarom brengen ouders hun kinderen vaker met de auto naar school. Maar dat zorgt natuurlijk voor nog meer verkeer. Daarom werden alle kinderen en hun ouders opgeroepen om die cirkel te doorbreken en meer naar school te stappen en te fietsen, zeker wie dichtbij de school woont. Wie verder woont, werd aangespoord om te carpoolen. Kinderen leren door meer te fietsen en te stappen ook om het beter te doen. Ze worden fietsvaardiger, ze raken beter vertrouwd met het dagelijkse verkeer en kunnen beter anticiperen op andere weggebruikers. Bovendien zorgt stappen en fietsen meteen voor een dagelijkse portie lichaamsbeweging én gezonde lucht.

De kinderen konden rode stippen verzamelen door milieuvriendelijk en extra veilig naar school te komen met hun fluohesje en fietshelm. Zelfs de mama's en papa's deden mee en konden een 'dikke duim' verdienen als ze correct en veilig parkeerden aan de school. Deze 'dikke duim' kon dan in de klas ingewisseld worden voor rode stippen die op stickers werden gekleefd. Die stickers kwamen dan op de slang. Zo raakte Sam, de verkeersslang, rap vol en konden we beloningen in de wacht slepen. De vrijdagnamiddag hielden we ons slotmoment met een verkiezing van miss en mister fluo. Twee leerkrachten hadden zich wat verkleed en speelden 'Fluo' en 'Flashy', zij kwamen de zes winnaars bekend maken. De ouderraad deelde zoals elk jaar een fietshelm uit aan de leerlingen van het eerste leerjaar en de nieuwe leerlingen in de school. En ieder kind ontving op het einde ook de vijfde beloning een rood lichtgevend hartje. Wie meer foto's wil zien, kan een kijkje nemen op de website van de school.

Mooi resultaat voor Ceciliaharmonie op DrumAholic

Op 29 september nam de drumband van de Ceciliaharmonie uit Heist in Otegem deel aan ‘DrumAholic’. Dat is een organisatie van Vlamo West-Vlaanderen. Het is geen wedstrijd maar een festival waaraan elke drumband kan deelnemen. Wel wordt door een deskundige jury van elk deelnemend korps een beoordelingsfiche meegegeven. Aan de hand van deze evaluatie, kan het korps dan verder bouwen aan hun toekomst. De drumband van Cecilia Heist kan alvast terugblikken op een mooi resultaat.

1.10.13

Geen nieuwe Casinotoren in Knokke-Heist

Het ziet er steeds meer naar uit dat het nieuwe Casino naar een ontwerp van Steven Holl er niet komt. Eind mei was er het eerste teken aan de wand. Het plan om het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Knokke-Heist (AGSO) toen tijdens de gemeenteraad te machtigen om de gesprekken af te handelen voor het afsluiten van de PPS-overeenkomst met het enige nog resterende bouwconsortium CFE/Besix werd uitgesteld. Burgemeester Lippens gaf als uitleg dat voor “het PPS-van-de-eeuw meer informatie nodig was”. Ondertussen zijn de uitingen van de burgemeester over de bouw van de geplande Casinotoren steeds voorzichtiger geworden. Hij bevestigde wel dat er voor het einde van dit jaar een definitieve beslissing zou vallen. In de wandelgangen is het voor velen echter zeker dat de imposante plannen van Steven Holl niet zullen gerealiseerd worden. 

Het was in de zomer van 2005, dat de Amerikaanse architect Steven Holl de uiteindelijke winnaar werd van de architectuurwedstrijd rond het geplande nieuwe Casino van de toekomst. Hij bedacht een zeilboot met een hoogte van 108 meter en inspireerde zich daarbij op een wandschildering van Rene Magritte. “Het nieuwe Casino zal onze badstad, maar ook Vlaanderen en België een nieuwe dimensie geven” zei burgemeester Lippens toen. “Na het Atomium in Brussel zal dit de belangrijkste architecturale realisatie in ons land zijn”, aldus de burgervader. 
Ondertussen is de wereld echter veranderd. Onder meer de bankiers hebben de economie in een wereldwijde crisis gestort.  Op het vastgoedcongres van Roularta en Real Estate Society zei burgemeester zopas dan ook “Het is best mogelijk dat het (nieuwe Casino) beperkt wordt tot een gebouw van acht verdiepingen, waarin ook een hotel wordt ondergebracht om het geheel te financieren.”

Bloemschikken met kinderen thema ‘Herfst”

Op woensdag 16 oktober kunnen kinderen in Knokke-Heist bij de Gezinsbond aan de slag met bloemen tijdens een sessie bloemschikken. Herfst is het thema van de dag. De kinderen maken een mooi herfststukje om hun ouders te verrassen. Het bloemschikken vindt plaats in CC Scharpoord tussen 14 en 16.30 uur.
Meebrengen: een aardappelmesje, een ijzertangetje, tafelbeschermer…
Deelnameprijs: leden Gezinsbond 8 euro, niet-leden 10 euro (vieruurtje inbegrepen)
Inschrijven tegen ten laatste 9 oktober, bij Dirk en Caroline De Wilde
T 050/61 02 65 - dirkencaroline@knokkeheist.be

Zoute Rally pakt uit met The Flying ¼ Mile

De Zoute Rally 2013 komt op vrijdag 11 oktober ook naar de deelgemeente Heist. Van 15 tot 18 uur vindt in de Elizabetlaan, tussen het Bosje van Heist en het Heldenplein, voor het eerst een spectaculaire snelheidsproef plaats: The Flying ¼ Mile. Een unieke kans om de ± 170 deelnemende oldtimers aan de gechronometreerde rally in volle actie te bewonderen. U kunt de proef volgen vanuit de parallel gelegen Graaf d’Ursellaan in Heist. Radio 2 zendt het gebeuren rechtstreeks uit. De plaatselijke handelaars zorgen voor een aangepaste omkadering voor een natje en een droogje.   

De Zoute Rally 2013 wordt georganiseerd in het kader van de Zoute Grand Prix 2013. Het classic car festival in Knokke-Heist (België) is dit jaar aan zijn vierde editie toe.

Restauratie en onderhoud Beelden in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur heeft beslist om de Beelden in de Stad onder handen te nemen. Hiervoor gaf ze een gunning aan de firma MRT uit Deinze (een dochteronderneming van Monument Vandekerckhove). De herdenkingsmonumenten voor WOI worden gerestaureerd. Verder worden korstmossen verwijderd op tal van monumenten en wordt ook het Gedenkteken Maurice Lippens van Rotsaert / François in Het Zoute hersteld. De werkzaamheden worden beraamd op 16.989 euro (inclusief btw) en starten vanaf eind oktober. 
De herdenkingsmonumenten voor WOI die gerestaureerd worden, zijn: het Gedenkteken Gesneuvelden Heist 1914-1918 op het Heldenplein in Heist, het Gedenkteken Gesneuvelden Knokke 1914-1918 op het Burgemeester Frans Desmidtplein in Knokke en het Herdenkingsmonument WOI in Westkapelle.
Verder wordt de hoek van de bronzen plaat van het Gedenkteken Maurice Lippens van Rotsaert / François in Het Zoute in z'n oorspronkelijke positie gezet omdat vandalen deze plaat eerder geplooid hadden. 
Heel wat monumenten hebben ook te kampen met korstmossen. Die worden verwijderd op volgende monumenten: -       Eva van Eugène Dodeigne (op Canadasquare Albertstrand Knokke) -       De meeuwen van Emile Raes (op Europaplein Duinbergen) -       Tijl en Nele van Charles Samuel (in Keuvelhoekstraat Knokke) -       Dolende weg naar Tärr van Pol Spilliaert (op Driehoeksplein Het Zoute)  -       Vissersmonument van André Taeckens (op Vissershuldeplein) -       Sculptuur van Ulrich Rückriem (op parking ’t Zwin)

Zwinboeren naar de Raad van State

Landbouwers in Knokke-Heist en omstreken hebben bezwaar ingediend bij de Raad van State. Ze zijn het namelijk niet eens met de maatregelen die opgenomen zijn in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan of GRUP Zwinvlakte. ‘De stap naar de Raad van State is het gevolg van de onverschilligheid die de overheid aan de dag legt over het dossier’, zegt Jan Vandepitte. Het nieuwe dossier bevat nu de vaststellingen door experts rond de verzilting die in de aanpalende landbouwgronden zal gebeuren door de uitbreiding.’

Tweedehands boeken-en mediaverkoop in Knokke-Heist

Zaterdag 19 oktober van 10 tot 17 uur is er een grote tweedehands boeken- en mediaverkoop in de hall van het Cultuurcentrum Scharpoord. De verkoop is de afsluiter van de feestelijke bibliotheekweek die plaatsvindt vanaf 12 oktober met de klantendag “Kom binnen en zet u…”.
Kom binnen en zet u
Op de klantendag (van 10 tot 17.30 uur) wordt elke bezoeker verwend. Boeken inspireren op duizend manieren. Het creatief boekbindcollectief 14 x 14 (21) zal een hele dag haar passie en enthousiasme voor boeken demonstreren. De boekbinders tonen hoe papier geschept wordt, hoe u dat papier op een creatieve manier tot een prachtig boekje kan inbinden en hoe u sierlijke letters vormt om aan dat boek inhoud te geven. Een kleine 150 unieke, creatief gebonden boekjes van 14 X 14 (21) staan heel de maand oktober tentoongesteld in de bibliotheek (Buren bij Kunstenaars). 
Nestel u in de waanzinnig knusse leestuin. U kunt er grasduinen in de krant, wortel schieten met een goed boek en proeven van de vruchtbare tijdschriftenoogst. Een gezonde kom soep houdt u lekker warm.
10-11 uur: Slechtziend, blind, MS-patiënt, dyslectisch? De bib is er ook voor jou!
Weet dat iederéén kan genieten van mooie, spannende, ontroerende, leerrijke en grappige boeken! Want de bib heeft bijna 800 Daisy-luisterboeken klaarstaan voor u. Wat zijn Daisy-luisterboeken? Welke boeken zijn er in Daisy-luistervorm. Hoe werkt luisterpunt samen met bibliotheken, scholen, logopedisten,…? Saskia Boets van Luisterpunt vertelt er u alles over.
10-11 uur: De vernieuwde catalogus optimaal gebruiken?
Eenvoudige tips en weetjes maken u het zoeken zoveel makkelijker.
11 uur: Officiële opening met receptie verzorgd door Oxfam.
Iedereen is welkom voor een hapje en een drankje. Enkele harpisten van deKunstAcademie zorgen voor de muzikale aankleding.
14 uur en 15.30 uur: Workshop creatief boekbinden.
Het Creatief Boekbindcollectief 14X14 (21) helpt u stap voor stap uw eerste boekje prachtig in te binden. (Inschrijven verplicht)
14 uur en 15.30 uur: Workshop kalligrafie.
Twee enthousiaste kalligrafen leren u hoe u met een redispen van eenvoudige lijntjes, punten en streepjes, sierlijke letters maakt. (Inschrijven verplicht)
15 uur: Mindfulness is een praktische methode die u innerlijke kracht geeft.
U staat positiever in het leven en u wordt beter bestand tegen stress en burn-out. In deze interactieve lezing zal David Dewulf (arts en auteur van heel wat boeken) de kern van mindfulness belichten. Hij reikt een aantal praktische tips aan die u helpen met stress om te gaan en het leven meer te waarderen.
16.30 uur: Hilde Van Laere (Brise l’Ame) brengt een muzikale, uitgelezen performance op maat van de bib.
Hoe klinken boeken? Wat hoort u in de krant? Welk ritme heeft een naslagwerk? Huist er een lied in een dichtbundel? Als een tijdschrift trilt, wordt het dan bladmuziek? Dit moet u gehoord én gezien hebben.
In de namiddag kunnen de kids plaatsnemen voor de spiegel van een schminkster en kunnen ze zich laten verbazen door een ballonnenplooier.
In filiaal De Buze in Heist bent u van harte welkom tussen 10 en 12.30 uur. Zet u voor een hapje en een drankje, bewonder de vingervlugheid van een garnaalpelster en luister naar een pittig verhaal over de Heistse visserij.
Zaterdag 19 oktober van 10 tot 17 uur is er dus tot slot een grote tweedehands boeken- en mediaverkoop in de hall van het Cultuurcentrum Scharpoord.

Telenetpanne in Zeebrugge

Vanmorgen om 8u is bij wegwerkzaamheden in Zeebrugge de distributie- en internetkabel van Telenet doorgetrokken. Daardoor kwam het oostelijk deel van Zeebrugge dorp zonder tv-distributie en internet te zitten. Het heeft enige tijd geduurd voor de maatschappij het probleem kon herstellen omdat in Zeebrugge dorp op diverse plaatsen werken aan de gang zijn. De afhankelijkheid van de mensen van internet bleek toen al meteen nadat de verbinding uitviel mensen op straat kwamen om hun ongenoegen met hun buren te delen. TV en internetverbinding werden hersteld om 11.19u. 

Fietshelmen voor leerlingen Margaretaschool

Zopas kregen de leerlingen van het 4de leerjaar uit de Margaretaschool in Knokke een fietshelm van de ouderraad. Deze helm wordt al een aantal jaren geschonken aan de kinderen van het 4de leerjaar met als doel 'veilig op stap met de fiets'. De leerlingen kregen eerst hun helm en daarna werd een fietstochtje georganiseerd.

Sluis Belfort weer in gebruik

In onze buurgemeente Sluis heeft burgemeester Annemiek Jetten samen met de Amsterdamse burgervader Eberhard van der Laan maandagnamiddag het vernieuwde Belfort officieel weer in gebruik genomen. Het is het enige Belfort in Nederland. Tijdens een ingrijpende renovatie en restauratie zijn alle technische installaties in het historische complex vernieuwd. Ook werd de toeristische dienst er ondergebracht en zijn er meerdere tentoonstellingsruimtes ingericht. In de interactieve expositieruimtes wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van Sluis. Ook het leven en werk van Johan Hendrik van Dale (1828-1872) geschetst. De uit Sluis afkomstige schoolmeester is vooral bekend geworden als de maker van het Groot Woordenboek der Nederlandse taal, beter bekend als de Dikke van Dale. De gemeenteraadsvergaderingen van de gemeente, die nu in Oostburg plaatsvinden, worden straks weer gehouden in het Belfort. Toeristen die een bezoek brengen aan Sluis kunnen vanaf nu ook de toren van het gebouw weer beklimmen.  De Sluizenaars kunnen het gebouw ook weer gebruiken als trouwlocatie. 
Foto met dank aan Lia Flikweert.

Natuurbeheerswerken in het duingebied Park 58

Op zaterdag 5 oktober 2013 en zondag 6 oktober organiseert Natuurpunt tussen 10 en 12 uur een activiteit in het kader van de natuurbeheerswerkzaamheden in het duingebied Park 58. U wordt om 10 uur verwacht aan de ingang van Park 58 aan het Kwelmpad. Het gaat om een project omtrent de verschraling van duingraslanden om een rijkere duinflora te verkrijgen. 
Praktisch: Deelname is gratis. U hoeft niet vooraf in te schrijven. Breng werkhandschoenen en eventueel een lunchpakket mee. De activiteit is niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Honden zijn niet toegelaten.
Meer info? Natuurpunt afdeling Knokke-Heist - Patrick Demaecker  - T 050 51 91 01

30.9.13

Voetbal in de regio

In Eerste Provinciale: Knokke-Oostduinkerke 3-0 (FC Knokke gedeeld klassementsleider)
In Tweede Provinciale A:
Zedelgem-Heist 3-3
Spermalie-Westkapelle 2-3
In Derde Provinciale A
Nieuwpoort-Moerkerke 2-0

Oostkamp-Zeebrugge 7-0

Topgolfers slaan balletje voor het goede doel in Knokke-Heist

Op de terreinen van de Royal Zoute Golf Club werd zondag onder een stralende hemel en bij veel belangstelling de Kings of Golf gehouden. De topgolfers hebben samen 14.500 euro bijeengeslagen voor het goede doel. De competitie, eerder bijkomstig op dit exhibitietoernooi, werd gewonnen door Colsaerts die zo 5.000 euro vergaarde voor de Muco-vereniging. Garcia, de nummer zeventien van de wereld, vergaarde net als Woosnam 3.500 euro voor respectievelijk Belgian Kids Fund en VZW Jeronimo. Torrance zorgde voor 2.500 euro dat naar Missing Children Europe ging.

Nummerplaat voor golfkarretjes in Knokke-Heist

Alle gemotoriseerde voertuigen die zich op de openbare weg begeven, moeten vanaf maart volgend jaar voorzien zijn van een nummerplaat. Het gaat om alle zogenaamde 'brommobielen', golfkarretjes en tienduizenden bromfietsen.

Brommobielen, auto's waar geen rijbewijs voor vereist is, bromfietsen van minder dan 125 cc en golfkarretjes zijn de enige gemotoriseerde voertuigen die nog steeds geen nummerplaat hebben en dus moeilijk kunnen geverbaliseerd worden wanneer ze een overtreding begaan. Volgende lente komt daar dus verandering in. Een uitzondering geldt voor elektrische fietsen en automatisch aangedreven rolwagentjes. Hoe de nummerplaten er zullen uitzien of wat ze gaan kosten, dat moet nog beslist worden. De politie in Knokke-Heist is alvast tevreden. Door een kenteken te geven, wordt het immers makkelijker om de voertuigen te verbaliseren. Hoofdcommissaris Etienne Stockx zegt “Wij moeten en willen bij een inbreuk iedereen op dezelfde manier behandelen. Als je een golfkar zonder nummerplaat hebt tussen een serie voertuigen die in overtreding zijn, is het niet correct dat het ene voertuig ontsnapt, omdat het geen kenteken heeft.”

Okapi wint van Oostende in Knokke-Heist

In een afgeladen sporthal De Stormmeeuw in Knokke heeft Okapie Aalstar voor het tweede jaar op rij de Supercup basket gewonnen. Verliezend bekerfinalist Aalstar haalde het van landskampioen en bekerwinnaar Oostende met 60-73.
De eerste helft was evenwel voor Oostende. Via Dusan Djordjevicen Ryan Thompson (ex-Okapi Aalstar) ging het van 19-12 dan ook naar een 34-27 voorsprong halfweg. Oostende ging in het derde kwart op zijn elan door en had, via ook topschutter Andrija Stipanovic, snel een 41-29 bonus beet. De referees trakteerden Oostende echter op lichte technische fouten. Een gretig Okapi Aalstar, gesteund door weer vele fans, profiteerde maximaal. Okapi Aalstar mocht ook vaak naar de vrijworplijn (25 op 31) en drukte na een 47-48 voorsprong in het laatste kwart via Butler, Releford en na 56-65 en tegen een stilgevallen Oostende door naar een 60-73 zege. 

Jeugdstrandredders in het nieuw

De Reddersclub Knokke-Heist vzw startte bij het begin van het nieuwe schooljaar ook een nieuw cursusjaar Jeugdstrandredder. Na het grote succes van de eerste cursus vorig schooljaar werd, door stijgende vraag, uitgebreid in aantal cursisten, trainers en zwembanen. Ook werd een pak nieuw materiaal aangekocht. Uniek aan deze cursus reddend zwemmen is dan ook de grote afwisseling, zowel binnen als buiten het zwembad. Dat werd de eerste weken al meteen duidelijk: er werd geprofiteerd van het zachte najaarsweer voor een bezoek aan een strandreddingspost en een sessie bij Lakeside Paradise, waar de jonge strandredders leerden hulp te bieden met een kajak en rescue board. Iedere les wordt minstens één nieuwetechniek aangeleerd, zo blijft iedereen scherp: een goede eigenschap voor een redder. Nieuw dit jaar is de uitbreiding van het voordien al diverse lesmateriaal, met de komst van opblaasbare reddingsvesten en reanimatiepoppen, geschonken door Meubili. Dankzij Keurslager De Post kreeg elke jeugdstrandredder ook een knalrode t-shirt met logo.
Dat de opleiding loont, bleek ook op de DuoSprint aan Laguna, waar in eenzelfde leeftijdscategorie de eerste, tweede én derde plaats werd weggekaapt door cursisten jeugdstrandredder, mede dankzij een ruime voorsprong op het kajakparcours.

De cursus vindt plaats op zaterdag van 10 tot 11u, doorgaans in Sportoase Duinenwater. Wie interesse of vragen heeft kan contact opnemen met Reddersclub Knokke-Heist vzw via e-mail: info@reddersclubkh.be. Meer info over de jeugdstrandredders: www.reddersclubkh.be , of volg de activiteiten op www.facebook.com/Jeugdstrandredder.

Knokkeheistgram heeft 1000 volgers

'Winkelen doe je om de hoek, shoppen in Knokke-Heist', 'Eten doe je aan tafel, tafelen in Knokke-Heist'; u maakte ongetwijfeld al kennis met enkele slogans van de campagne van Toerisme Knokke-Heist. Via postkaartjes, advertenties, affiches, ..., nodigden we bezoekers en inwoners uit om leuke foto’s van hun ervaringen in Knokke-Heist te delen via Instagram. En met succes! Meer dan 3900 foto's werden getagd met #knokkeheistgram en ondertussen bereikten we de kaap van 1000 volgers. Tijdens de zomermaanden zag u onze fotobox opduiken op verschillende locaties in de gemeente. Op de fotobox worden wekelijks de mooiste foto’s gekleefd die getagd werden op Instagram met #knokkeheistgram. De box valt nog tot en met 13 oktober te bekijken op het Lichttorenplein. De foto’s geven een mooi totaalbeeld van het leven in Knokke-Heist en bevatten heel wat pareltjes.  

Nierdialyseafdeling in Knokke-Heist

Het Ter Linden Ziekenhuis (AZ Zeno) in Knokke-Heist heeft zopas een dialysecentrum officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van huisartsen, specialisten, nefrologen en burgemeester Lippens. Op 26 februari was de erkenning voor dialyse in het ziekenhuis  goedgekeurd. Deze extra erkenning kwam tot stand in samenwerking en met steun van AZ St-Lucas Brugge, en kadert in een ruimer raamakkoord tussen beide ziekenhuizen. Het dialysecentrum draait al proef sinds juli. De nieuwe vleugel biedt plaats aan 9 patiënten. In opstartfase is het dialysecentrum open op maandag-, woensdag- en vrijdagvoormiddag. Later kan dit uitgebreid worden van maandag tot en met zaterdag.  Zo kan het centrum evolueren naar 4 shiften van telkens 9 patiënten per week. Zowel voor de plaatselijke bevolking als voor de vele toeristen in onze kustgemeente betekent dit aanbod een grote meerwaarde. Sinds de opstart werden al meer dan 300 dialyses uitgevoerd. In België tellen we ongeveer 12 000 patiënten met nierproblemen. Bijna 5000 onder hen ondergaan een behandeling met hemodialyse. Bij deze behandeling  wordt het bloed, meestal 3 keer per week voor een periode van 4 uren, door middel van een kunstnier gezuiverd.

Dialysecentrum AZ Zeno, T: +32 (0)50 63 31 40, e-mail: dialyse.kn@vzwgo.be , www.vzwgo.be   

Parking Zwin afgesloten

Sinds maandagmorgen 30 september is de parking van het Zwin in Knokke-Heist volledig afgesloten en opgenomen in de werfzone. Hierdoor is het niet langer mogelijk om met de eigen wagen tot aan de ingang van het Zwin te rijden. Men kan dus ook geen gebruik meer maken van de parking om de wagen te stallen tijdens fietstochten of tochten te paard.
Er is een tijdelijk bemand onthaalpunt geïnstalleerd aan het begin van de parking. In dit onthaalpunt kunt u informatie krijgen over de voortgang van de werkzaamheden terug te vinden. Het onthaalpunt fungeert eveneens als afspraakplaats voor gidsbezoeken aan de Zwinvlakte.
Aan het onthaalpunt is er een bushalte voor openbaar vervoer en een afzetmogelijkheid voor autocars – ook voor schoolbussen - met passagiers die een begeleide activiteit op de Zwinvlakte hebben geboekt.
Tijdens de verschillende zomerseizoenen (telkens vanaf de paasvakantie tot eind september) is op bepaalde tijdstippen openbaar vervoer voorzien in het weekend en op feestdagen.

Nu de werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe ZWIN natuurcentrum gestart zijn, kan u tot halfweg 2015 enkel de Zwinvlakte bezoeken. Het Provinciaal Natuurpark Zwin (het voormalige vogelpark) is dus niet langer open voor bezoekers.

Potvis Theofiel overleed aan bloedvergiftiging

Volgens onderzoekers van het Laboratorium Bacteriology Research van de Universiteit Gent is de potvis Theofiel, die in februari vorig jaar op het strand van Heist-West aanspoelde gestorven aan de gevolgen van bloedvergiftiging. . Het ging om een jong dier van 13 meter en 30 ton. De sepsis werd veroorzaakt door de bacterie Edwardsiella tarda, die bij mens en dier (voornamelijk zeedieren) tot  symptomen leidt vergelijkbaar met die van een Salmonella besmetting. Het is de eerste keer dat een infectieziekte als oorzaak van een potvisstranding werd aangetoond. 

Jong VLD Knokke-Heist wil transparanter beleid

De voorbije dagen hield Jong VLD Knokke-Heist de Algemene Vergadering. De jongeren partij zegt verder in een mededeling te willen terugkomen op de woelige gemeenteraad van vorige week. De volledige oppositie verliet toen kortstondig de vergadering uit protest tegen de manier waarop de Gemeentelijke Adviescommissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) werd samengesteld.

“In een gemeente als Knokke-Heist is een orgaan als de GECORO van vitaal belang. Minstens een perceptie van onpartijdigheid is belangrijk. Zelfs indien de meerderheid zijn kandidaten aanstelt, dient een debat mogelijk te zijn indien een partij van de oppositie dit wenst. Volgens Mitch Devinck, voorzitter van Jong VLD Knokke-Heist, vertegenwoordigt de oppositie namelijk een wezenlijk deel van de bevolking en moet ook hun stem worden gehoord.Jong VLD Knokke-Heist begrijpt dan ook ten volle de actie van de oppositie tijdens de laatste gemeenteraad. Het is belangrijk dat ook de wil van de oppositie gekend is, een gezond debat ligt ons als democratische jongerenvereniging uiteraard nauw aan het hart. Wij hopen dan ook dat de meerderheid haar beleid transparanter zal voeren en gehoor zal geven aan de stem van de oppositie” aldus Jong VLD Knokke-Heist.

Voordracht over dementie

De Seniorenadviesraad van Knokke-Heist organiseert een informatieve voordracht “Hoe omgaan met dementie?”. Deze voordracht vindt plaats op zaterdag 19 oktober van 9.45 tot 12 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord en is gratis toegankelijk. 
Veel ouderen klagen in toenemende mate over vergeten. Soms kan dit leiden tot moeilijkheden in het dagelijks leven of in het contact leggen met andere personen. De vraag of dit de eerste verschijnselen van dementie zijn, ligt dan voor de hand. Meestal vinden we de klachten nog te gering of worden ze verzwegen. We weten ook niet goed of we hierover wel of niet de huisarts of een andere deskundige moeten raadplegen. Toch kan tijdige vaststelling van de soort en de ernst van de ziekte van groot belang zijn om op de meest passende wijze  geholpen te kunnen worden.
Twee sprekers zullen de problematiek rond dementie behandelen. Dokter Katia Brouns, geriater AZ Gezondheidszorg Oostkust, staat stil bij de vraag: “Wanneer moet men een dokter raadplegen?”. De heer Franky Debusschere, educatieve werker Ziekenzorg CM vzw Mantelzorg, West-Vlaanderen legt uit waar je als mantelzorger terecht kan voor ondersteuning. Achteraf is er kans om vragen te stellen. 
Reservatie gewenst via seniorenadviesraad@knokke-heist.be of T 050 630 430. De voordracht is gratis.

Meer informatie: seniorenadviesraad@knokke-heist.be of T 050 630 430. 

Kleuterturnen vanaf donderdag

De Gezinsbond in de badstad pakt vanaf donderdag 3 oktober uit met kleuterturnen. Kleuters van 3 en 4 jaar doen er op een speelse manier aan turnen, bewegingsoefeningen en motorische ontplooiing onder deskundige begeleiding. Sportieve kledij en gympjes gewenst. Vanaf 5 jaar kunnen de kindjes dan aansluiten bij de Gymclub Knokke-Heist. Het kleuterturnen vindt plaats tot eind juni en dit elke donderdag tussen 16.30 en 17.15 uur in sporthal De Stormmeeuw in Knokke.
Prijs: leden Gezinsbond 65 euro - niet-leden 90 euro, verzekering inbegrepen

Info en inschrijven bij: Patricia Van de Walle, T 0477/48 65 29 - patricia@immovandewalle.be