13.2.10

Knokke-Heistse Cartoonprijzen naar Bruggeling, Pool en Russische Brusselaar

Zaterdagavond 13 februari werden in het Pavillon du Zoute de winnaars bekend gemaakt van het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist. Voor de 49ste editie van de Cartoonale werden ruim 2500 tekeningen ingezonden door 703 cartoonisten. Het is dit keer de 49-jarige Bruggeling Ludo Goderis die beslag legt op de GOUDEN HOED en de geldprijs van 3.500 euro. Vorig jaar ging hij trouwens reeds met de Zilveren Hoed aan de haal. Ditmaal haalt hij de hoofdprijs met de cartoon “Anorexia Clinic”; een eenvoudige sterke tekening van (heel toepasselijk) een extra smalle deur waarlangs de patiënten de kliniek moeten betreden. De ZILVEREN HOED 2010 is bestemd voor de 33-jarige Pawel Kuczynski uit de Poolse stad Police. Hij studeerde aan de kunstacademie in Poznan en wordt bedacht met de tweede prijs voor z’n monochromatisch bruine tekening “Beach”. Een vervuilde zee spoelt daarin tot aan afvoerroosters die langs de waterlijn op het strand zijn ingewerkt. Het levert hem 2.000 euro op. De BRONZEN HOED is voor een Belgische Rus. Beeldend kunstenaar en schaakmeester Constantin Sunnerberg (ook bekend als Cost.) werd in 1970 in Moskou geboren. Hij studeerde later grafische communicatie in Brussel. De derde prijs en 1.250 euro rijft hij binnen met de geniale tekening “Oeuf”. Daarin komt een airbag te voorschijn bij het breken van de schaal van een gekookt ei.

Met de juryleden ging het om Rudy Gheysens van het Cartooncentrum in Kruishoutem, Katrien Devreese, directeur van de Davidsfonds Uitgeverij en Steven Degryse (Lectrr) internetcartoonist, columnist en striptekenaar. Verder ook Guido Packolet, de artdirector van Knack en Boerke-cartoonist Pieter De Poortere.

Cartoonisten van 18 jaar en ouder van over de hele wereld mochten deelnemen aan de cartoonale met maximaal 5 tekeningen. De cartoons mochten in ons land tevoren nog niet tentoongesteld zijn of op een ander festival een prijs gewonnen hebben. Voor deze 49ste editie van de Cartoonale was géén thema voorzien. De 120 beste tekeningen werden geselecteerd voor tentoonstelling tijdens het Cartoonfestival in de Lagunahal in Duinbergen van 20 juni tot 26 september.

Ook Cartoon Awards van Knack en Davidsfonds bekend

De jury van het 49ste Cartoonfestival heeft zaterdag ook de Knack Award en de prijs van het Davidsfonds toegekend, allebei goed voor 500 euro. De prijs van het actualiteitenmagazine en opinietijdschrift Knack ging naar Ren Jian, een 44-jarige Chinese cartoonist uit Xinghua in de provincie Jiangsu. De tekenaar neemt de laatste jaren steeds vaker deel aan cartoonales is Europa. Dit keer deed hij dat met succes bij middel van een tekening die 'winterhulp aan ijsberen' voorstelt. Met een vliegtuig worden opblaasbare ijsschotsen gedropt boven de noordelijke ijszee na het wegsmelten van de poolkap. De prijs van het Davidsfonds werd met een gelijkaardig thema in de wacht gesleept door Luc Vernimmen uit Antwerpen. Hij studeerde Vrije grafiek en Beeldhouwen. In de cartoon van Vernimmen dragen Eskimo’s emmers zeewater naar opeengestapelde diepvriezers om blokken ijs te maken.

Nieuwe Carnavalprins aangesteld en aangekleed in Heist

Op het moment dat in Zeebrugge de laatste vissersschepen nog snel naar de thuishaven versasten werd zaterdag in de late namiddag in het Heistse stadhuis de nieuwe Carnavalprins aangesteld. In een afgeladen raadszaal werd dat evenement in prima banen geleid door een af en toe goed tierende Gastpräsen-tierer Ludwig Von Kirschensprödelpupchenstein uit Tirol, die op z’n skilatten tot in Heist was afgezakt. Eerst werd met 'Three of a Kind' op de tonen van “File, ’t Is gedoan mê File” de zittende prins uit z’n functie ontheven en deskundig uitgekleed. Daarna moesten de nieuwe Prins Wimpie I en z’n roosje Sabine met al evenveel kunde, alaafgeroep en getoeter van de Jägermeister Kapelle in de Carnavalistische adelstand worden verheven. Uiteindelijk mocht Wimpie I ook de prinsenmantel, sleutel en de met pluimen bestoken hoed in ontvangst nemen. Het is nu de taak van de prins en z’n gevolg om het Carnavalgebeuren in Heist de nodige luister bij te zetten. Nieuw is dat niet voor hem gezien Wimpie I vroeger geruime tijd deel uitmaakte van het gevolg van keizer Eddy Dhondt. Over de Carnavalviering heeft hij trouwens duidelijke opinies. Volgens de Wimpie I kan het niet dat kinderen beneden de 16 bij de carnavalstoet bier staan drinken. Verder moet het volgens hem bespreekbaar zijn om de stoeten in Heist en Blankenberge niet op dezelfde dag te houden. In zijn toespraak wees Eerste Schepen Maxim Willems op het succes van de plastic bierglazen, maar zei dat op de rustige maandag van Carnaval cafés wel de toelating krijgen om bier in glazen te schenken.

‘Winter Olympics’ in zicht voor vrije Knokse scholen

De leerlingen van het zesde leerjaar van de drie Knokse vrije basisscholen vertrekken binnen enkele weken op sneeuwklassen. Het Oostenrijkse Werfenweng wordt van vrijdag 26 februari tot zaterdag 6 maart de thuisbasis van een hondertal leerlingen uit de badstad. Het dorp Werfenweng ligt op 900m en bevindt zich centraal in het Oostenrijkse Salzburgerland. Het behoort tot de ‘Alpine Pearls’, een exclusieve groep van 21 milieubewuste reisbestemmingen. Als voorbereiding werd voor de leerlingen in Scharpoord een aantal workshops georganiseerd. Daarin leerden de leerlingen niet alleen hun toekomstige reisgenoten kennen, maar konden ook bijspijkeren over hun toekomstige vakantieland. Tradities, steden, muziek, fauna, flora en aardrijkskundige gegevens, het passeerde allemaal de revue. Ten einde een veilige vakantie in de sneeuw te garanderen kregen de scholieren ondermeer ook uitleg over de verkeersregels op de skipistes.

12.2.10

Overeenkomst voor bouw Duinenwater Zwembad in Knokke-Heist

Negen jaar na de goedkeuring van het BPA Duinenwater zijn de onderhandelingen voor de bouw van een Zwemcomplex in Knokke-Heist met succes bekroond. Het autonoom gemeentebedrijf voor stadsontwikkeling in de badstad (AGSO) heeft de PubliekPrivate Samenwerkingsopdracht voor het bouwen en uitbaten van het complex toegewezen aan de Groep Sportoase nv. Deze groep is een samenwerkingsverband tussen aannemersbedrijf Van Roey en Cofely Services. Deze laatste, een Suez-dochter, is marktleider op het gebied van duurzame energie en milieuoplossingen. Sportoase exploiteert reeds zwembaden in Leuven, Brasschaat, Tongeren en Antwerpen. Voor de realisatie van het zwembad wordt ook beroep gedaan op het aannemersbedrijf MBG. Deze behoort tot de bouwgroep CFE en is gespecialiseerd in het afleveren van kant en klare 'Gebouwen en Industriële Constructies'. Groep Sportoase nv kreeg het contract omdat het bedrijf, als één van de drie geselecteerde kandidaten, de meest gunstige offerte had neergelegd.

Infrastructuur, tarieven en investering

Het witte complex, tussen het station van Knokke en Duinbergen krijgt een Zoute-achtig aandoend uitzicht en kijkt naar het zuiden uit op de Put van De Cloedt. Naast een parking voor 160 wagens omvat het een 25m zwembad met beweegbare bodem, recreatieve en kinderbaden, een glijbanencomplex, een instructiebad, een wellness- en fitnessgedeelte. De verschillende activiteiten functioneren apart, zodat de prijs voor schoolzwemmen, clubzwemmen en baantjeszwemmen democratisch wordt gehouden. Wie enkel wil zwemmen of fitnessen zal dit ook makkelijk tegen een afzonderlijke prijs kunnen doen. Schoolzwemmen 1,5 euro en baantjes trekken 2,5 euro. Met de bouw van het complex is een bedrag van 22,5 miljoen euro gemoeid. Zowat 55 procent daarvan zal door de Groep Sportoase geïnvesteerd worden. De rest valt ten laste van AGSO Knokke-Heist. Sportoase mag het complex gedurende een periode van 30 jaar exploiteren en betaalt jaarlijks een erfpachtvergoeding van 375.000 € aan het autonoom gemeentebedrijf. Na het verstrijken van de erfpacht komt het volledige complex in eigendom van de badstad. Om zonder verlies te draaien is een jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro nodig om de investeringskosten en het nettoverlies van de exploitatie te dekken. Volgende maand zal de gemeenteraad zich derhalve nog uitspreken over het toekennen van een subsidie en het verlenen van een gemeentelijke investeringswaarborg. Op de all weather site komt ook nog een jeugdcentrum dat zowel een jeugdcafé, repetitielokalen als een fuifzaal voor maximum 350 personen omvat. Deze investering bedraagt ca 1,1 miljoen euro. De bouwvergunning voor het zwembadcomplex zal nog dit voorjaar verleend worden. Sportoase wil het liefst in mei al met de werken van start gaan. Inmiddels is alles gereed om de wegeniswerken aan te vatten voor de ontsluiting van de zwembadsite via de Knokkestraat. Er is een bouwfase van ca 18 maanden uitgetrokken, zodat de eerste plons tegen het voorjaar van 2012 te verwachten valt. Streefdatum is 1 april 2012.

IJsberen porren Knokse school op Dikketruiendag

Het is een berenkoude Dikketruiendag geworden. Dat werd bij het Bernardusinstituut in Knokke dan ook zeer duidelijk in beeld gebracht. Een paar ijsberen maakten zowaar hun opwachting. Zij vonden het echter nog behoorlijk warm. Maar bij de leerlingen moest de inwendige temperatuur wat opgekrikt worden met warme chocolademelk. Op dringend verzoek van twee ijsberen (die zo uit YouTube geplukt waren) werd de verwarming in de school een graadje lager gezet. Resultaat op z’n minst 7 % minder CO2 uitstootte en 7 % minder energieverbruik. Ook de dikketruienman/vrouw-verkiezing zorgde voor het opwarmen van de gemoederen. De wedstrijd werd gewonnen door klas 2c, vertegenwoordigd door Steven Degroote, die er dankzij zijn klasgenoten in slaagde om zich in 22 truien te hijsen. Over de middag hebben de 255 leerlingen op het voetbalveld verder de ‘klimaatdans’ en het bijhorende lied opgevoerd. De Groene Raad wilde met de dikketruienevenementen iedereen op school een beetje gevoeliger maken voor de problemen rond de opwarming van de aarde en de klimaatverandering.

Voetbal ondanks carnaval

Het treffen tussen voetbalploegen Dosko Sint-Kruis en Zeehaven Zeebrugge in Vierde Provinciale wordt toch zondagnamiddag gespeeld. Zeebrugge had gevraagd om het duel wegens carnaval te verplaatsen naar zaterdag. Dosko zei niet te kunnen ingaan op het verzoek omdat de ploeg maandag bij het begin van de krokusvakantie een pak spelers moet missen.

Zeehond aangespoeld in Zeebrugge

Op het strand in Zeebrugge werd vrijdagmorgen 12 februari een zeehond aangetroffen. Het ging om een gewone zeehond, een zogeheten Phoca vitulina. Het uitgeputte jonge dier was nog in leven. Het werd overgebracht naar het Zeehondencentrum van Sealife in Blankenberge. Het was meteen de tweede zeehond die dit jaar aan de Belgische kust is aangespoeld.

Verordening moet Carnaval veilig maken in Heist

Vanaf zaterdag 13 februari slaat de carnavalgekte opnieuw toe in Heist. Bijna 4 dagen lang is de deelgemeente het schouwtoneel van jaarlijks terugkerende festiviteiten. Hoogtepunten zijn de aanstelling van de Carnavalprins, de grote carnavalstoet, het Bal van de Zeemeermin en de verlichte avondstoet op dinsdag. Om alles vlot en veilig te laten verlopen, heeft het gemeentebestuur een 'Tijdelijke politieverordening op de veiligheid tijdens de carnavalsperiode’ opgesteld. Daaruit blijkt ondermeer, dat ook de bestuurders van de carnavalwagens nuchter moeten zijn. Geluidsversterking op de praalwagens is verboden na middernacht. De stroomgeneratoren van de carnavalkarren mogen enkel worden bijgevuld tijdens de pitstop bij stadion De Taeye. Glazen en flessen zijn verboden. En ook de winkels en cafés in de feestzone mogen geen drank in glazen of flessen verkopen of serveren. Doen ze het toch dan riskeren ze sluiting.

De volledige verordening kan men HIER nalezen

Zwaar eenzijdig ongeval in Westkapellestraat

Rond 3u vrijdagmorgen heeft zich in de Westkapellestraat in de badstad een zwaar ongeval voorgedaan. Een donkerkleurige Volvo is er om een onbekende reden van de weg af geraakt. Dat gebeurde op de plaats waar de Westkapellestraat naar rechts afbuigt bij de splitsing met de Kalvekeetdijk. De stuurloze wagen heeft boompjes neergemaaid en is vervolgens in de tuin van een nabijgelegen woning terecht gekomen. De bestuurder werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Het voertuig werd compleet vernield. Bij het ongeval waren geen andere wagens betrokken.

Nog altijd strooizout in Knokke-Heist

Ondanks het aanhoudende vriesweer beschikt Knokke-Heist momenteel nog over voldoende strooizout. Over andere gemeenten met tekorten doken de afgelopen dagen onheilspellende berichten op in de media. Ook na het winteroffensief van de afgelopen dagen is er in de badstad nog geen reden tot paniek. Toch wijst de technisch uitvoerende dienst er op dat de winterprik niet te lang meer mag duren. Er is nog 20 ton smeltmiddelen ter beschikking. Daarnaast werd nog 30 ton besteld. Alleen weet men nog niet precies wanneer die zullen geleverd worden. In totaal werd deze winter al 280 ton pekel uitgesmeerd over de Knokke-Heistse gemeentewegen.

Belwind turbinepark vordert goed

Vrijdag werden in Zeebrugge de vorderingen aan het windturbinepark van Belwind belicht. Het windmolenpark wordt momenteel gerealiseerd op de Bligh Bank, 46 km voor onze Oostkust. Op die locatie heeft de Noordzee een diepte van 15 tot 37 meter. Daarmee is Belwind het windpark dat in heel de wereld het verst uit de kust ligt en in het diepste water wordt aangelegd. Het park wordt in 2 fasen van elk 55 turbines uitgebouwd met een totaal vermogen van 330 MegaWatt. Jaarlijks zal het park 1.1 TerraWattUur aan elektriciteit produceren. Dat komt overeen met één miljard KiloWattUur, voldoende om ongeveer 350.000 gezinnen van groene stroom te voorzien. Meteen wordt jaarlijks ook de productie van 540.000 ton Koolstofdioxide vermeden. Het Belwind windmolenpark moet eind dit jaar of ten laatste begin 2011 operationeel zijn.

11.2.10

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week lees je HIER.

Unieke thematentoonstelling voor ‘For Freedom Museum’

In het sublieme decor van het “For Freedom Museum” in Ramskapelle wordt momenteel een unieke tentoonstelling voorbereid. Het gaat om de tentoonstelling “Van D-Day tot V-Day”. Dat betekent de periode tussen de landing in Normandië en de overgave van Nazi-Duitsland. In de tentoonstelling zullen zeldzame Amerikaanse objecten te zien zijn, afkomstig uit privécollecties. Het materiaal werd gebruikt tijdens de landing en bij de bevrijding van Europa. De beroemde para-cricket, M1 helm, field jackets en vele andere uitrustingsstukken uit de periode ’44-’45 zijn te bezichtigen op deze éénmalige expositie.

Het “For Freedom Museum” wordt gedeeltelijk opengesteld op: 19, 20, 21, 27, 28 februari en 6, 7, 13, 14, 20, 21 maart van 10 tot 17 uur – ingang € 6
Ramskapellestraat 91-93 Knokke-Heist.

Valentijnswandeling van Natuurpunt langs de Zwinstranden

Op Valentijnszondag 14 februari houdt Natuurpunt Knokke-Heist ’s namiddags een geleide strandwandeling. Dat gaat gepaard met een slachtoffertelling van vogels langs het strand van de Zwinduinen tot de Zwinmonding. De wandeling wordt gegidst door Omer Rappé, die als voormalig visser actief is binnen de strandwerkgroep. Hij wijst in de diverse vloedmerken op tal van kustorganismen en schelpen en geeft meteen een boeiende uitleg over het leven en de naam van deze diertjes. De namen vinden trouwens nogal dikwijls hun oorsprong in de visserij van weleer.

Afspraak: 14u aan hoek Zeedijk / Appelzakstraat in Knokke Zoute.
Praktisch: Verrekijker, laarzen, warme kledij en eventueel loepe.
Gids: Omer Rappé - tel. 050/51.24.17 Deelname: Gratis voor leden van Natuurpunt v.z.w. en kinderen onder de 12 jaar. Overigen: 2,50 euro.

Knokke-Heist wil het gelag niet betalen voor nog een Scheldeverdieping

Landbouwers in Knokke-Heist zijn niet van plan om ook voor de volgende verdieping van de Schelde het gelag te betalen en cultuurgronden in te leveren als natuurcompensatie. Ons land houdt er namelijk rekening mee dat de Westerschelde in de toekomst voor de vierde keer verdiept kan worden. Dat zei de Vlaamse minister-president Kris Peeters donderdag. Peeters reageert daarmee op de Nederlandse regering die zegt dat de derde Scheldeverdieping de laatste zal zijn. Peeters zegt dat de Vlaamse rechten op de Schelde blijven gelden. Vrijdag gaan de werkzaamheden van start voor de zeer omstreden derde verdieping van de Westerschelde. Knokke-Heist heeft ingeleverd bij de uitbouw van Zeebrugge, ondervindt negatieve gevolgen van die uitbouw, en moet nu ook inleveren voor de bereikbaarheid van Antwerpen. De badstad vindt dat het nu stilaan welletjes is.

Fotograaf krijgt 'Zilveren Lens' voor 'Mijn Zoon Timur'

Onze nieuwsdienst had zaterdagavond de Rus Safiullin Salavat verwittigd, dat hij de Zilveren Lens gewonnen had op het Fotofestival van Knokke-Heist. De 51-jarige fotograaf bleek bijzonder in z'n nopjes en is met de informatie onmiddellijk naar de plaatselijke pers getrokken. Vandaag staat het te lezen in de lokale krant Uralpress in Chelyabinsk. Journaliste Irina Ponomareva schrijft dat fotograaf Salavat Safiullin in Knokke-Heist de (!) 'Zilveren Palm' heeft gewonnen met de foto 'Mijn zoon Timur'. De foto was eerder ook reeds in z'n geboortestad bekroond met een prijs.


«Мой сын Тимур» Салавата Сафиуллина взял «Серебряную пальму»

Челябинск, 11 февраля 2010 17:49, Ирина Пономарева. Челябинский фотохудожник Салават Сафиуллин стал победителем приз 32-го Международного фотофестиваля в Бельгии. За снимок «Мой сын Тимур» автору будет вручена «Серебряная пальма».
Фото получает высокую оценку не впервые, в 2009 году Салават стал бронзовым призером крупнейшего Международного фотоконкурса «Суперкольцо-2009» (Австрия), а в 2008 году «Мой сын Тимур» был признан лучшим в Челябинске, по результатам конкурсов, проводимых фотостудией «Каменный пояс». Вручение «Серебряной пальмы» состоится 28 марта в Кнокке-Хейст (Бельгия). Фотоработы автора можно посмотреть на сайте (http://ssafiullin.narod.ru/) .

На фото: призовая работа Сафиуллина «Мой сын Тимур»

Bernardus CarWash voor Haïtiaanse heropbouw

Naast de verkoop van armbandjes en sleutelhangers ten behoeve van Haïti hebben de leerlingen van het Bernardusinstituut in Knokke ook zelf de handen uit de mouwen gestoken. Met een hogedrukreiniger en een resulterend nat pak zijn ze een dag lang alle vuile wagens te lijf gegaan die hen werden aangeboden. Dat bleek goed te zijn voor zo’n 1500 euro ten voordele van de actie Haïti Lavi 1212. Dat bedrag zal in het zwaar getroffen land alvast heel wat stenen en cement kopen voor de heropbouw.

Carnavaltentoonstelling van start

In de Graaf D’Ursellaan in Heist loopt tot 22 februari de openluchttentoonstelling van de geselecteerde werken van de teken- en knutselwedstrijd. Die wordt jaarlijks naar aanleiding van Carnaval georganiseerd. De lokale scholen hadden zich weer massaal ingeschreven. Onder het thema Horizon 8300 lieten de kinderen hun fantasie de vrije loop over hoe Knokke-Heist er in de toekomst zal uitzien. Winnaar werd alvast het 3de en 4de leerjaar van De Zeeparel onder leiding van juf Ann Van Bouwel. De kinderen gebruikten afdrukken van hun handen om samen van de eco-futuristische badstad een bont woonbos te maken.

Infamous Namibian boxer fights again

The (especially in Knokke-Heist) infamous Namibian boxer Harry Simon fights again. Je leest er vandaag over in Ghana News.

Besprekingen Zwembad Duinenwater zijn rond

De besprekingen in verband met de bouw en uitbating van het zwembad Duinenwater in Knokke-Heist zijn zopas afgerond. De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling (AGSO) zal het resultaat nu bekrachtigen. De details worden vrijdagavond pas bekend gemaakt. Vorige maand zei eerste schepen Maxim Willems, dat het nieuwe zwembad 25 miljoen euro of minder zal kosten, waarvan 11 miljoen euro door de privé wordt bijgepast. De opdracht bestond uit het ontwerpen, bouwen, gedeeltelijk financieren, onderhouden en exploiteren van het nieuw Zwembadcomplex gedurende minstens 27 jaar. Hoe dat uiteindelijk in z’n werk zal gaan zal nu snel duidelijk worden. De bouw van het zwembad in Duinenwater zou dit jaar nog van start gaan.

Terminal tijdelijk dicht door gebrek aan strooizout

Door gebrek aan strooizout werden de activiteiten op de terminal van Container Handling Zeebrugge (CHZ) tijdelijk onderbroken. Het terminalplein was zo glad geworden dat het onmogelijk bleek om nog containers te behandelen. Dit zorgde enige tijd later al voor fileproblemen. Het tunnelcomplex onder de Kustlaan werd donderdag gedeeltelijk geblokkeerd door aanschuivende vrachtwagens. Kort voor de middag bracht een nieuwe lading strooizout echter uitkomst. CHZ is een joint venture van PSA HNN met CMA CGM. De Franse rederij is de belangrijkste klant van de terminal, maar er worden ook Verre Oostendiensten van China Shipping en Evergreen behandeld.

Golfarchitecten zetten Tweede Golf gedetailleerd op papier

De Belgische golfarchitect Dimitri Van Hauwaert en zijn Schotse collega Steve Marnoch zijn druk in de weer met de gedetailleerde uitwerking van de plannen voor de tweede golf in Knokke-Heist. Het duo haalde eerder de opdracht binnen voor de neus van heel wat andere gerenommeerde golfbaanarchitecten. Men hoopt in 2012 met de aanleg te beginnen. De opening is mogelijk al in 2014. De 3 x 9 holes-golfbaan maakt straks deel uit van het Duinenwaterproject. Twee van de 9 holes-loops liggen op open polderterrein en zullen een ontegensprekelijke ‘links look’ krijgen. De derde, meest westelijk gelegen 9 holes-loop slingert gedeeltelijk door 35 ha bosgebied. Naast de nodige oefenfaciliteiten zal er ook een clubhouse verrijzen. Tevens wordt er een groot congreshotel gebouwd langs de Natiënlaan. Het is het Ieperse Leisure Property Invest, dat in nauwe samenwerking met de gemeente Knokke-Heist de golfbaan gaat financieren en aanleggen. In het verleden heeft golfarchitect Dimitri Van Hauwaert trouwens in de badstad reeds z’n sporen verdiend met het renoveren van een reeks oude zandbunkers op het bestaande terrein van de Royal Zoute Golf Club.

Problemen met elektronische identiteitskaart voor buitenlanders

Nederlanders en andere vreemdelingen met een elektronische identiteitskaart die in Knokke-Heist werd afgeleverd ondervinden regelmatig problemen bij ziekenhuizen, banken en andere privé instellingen. Hun informatie kan niet worden gelezen. Het blijkt nu dat het informaticaprogramma van heel wat instanties geen up-to-date versie van de benodigde software heeft. Die is nodig om de gegevens van de EID van Belgen en vreemdelingen te lezen en te gebruiken. Het gemeentebestuur heeft daarom donderdag een oproep gericht aan alle private organismen die de gegevens van hun klanten elektronisch inlezen, om regelmatig een upgrade te doen van hun informaticaprogramma's.

Meer gegevens daarover zijn te vinden op de website van FOD Binnenlandse Zaken http://eid.belgium.be. Via "Quick Instal" kunnen de nodige handleidingen worden gedownload om de informaticaprogramma's up te graden zodat ook de vreemdelingenkaarten kunnen gelezen worden.

10.2.10

De Nachten van Exclusief 2010 werden voorgesteld

Wat 14 jaar geleden in Knokke-Heist van start ging als een verjaardagsfeest van het magazine ‘Exclusief’, is ondertussen uitgegroeid tot een drie-daags evenement. Het omvat niet alleen de “Nacht van Exclusief”, maar ook “Magic Exclusief” en “Magic Knokke”. Op donderdagavond 18 maart steelt Tatiana Silva tijdens “Magic Exclusief” voor het eerst de show. De Extravaganza Tent op het strand opent haar deuren met indrukwekkende stands en live optredens van bekende en minder bekende artiesten. Het publiek voor deze avond is eerder selectief en gericht op commerciële activiteiten. “Magic Knokke” is op vrijdag 19 maart. Deze avond is vooral gericht naar de inwoners en omwonenden van de badstad en heeft uitgerekend plaats op de fusieverjaardag van Knokke en Heist (1971). De “Nacht van Exclusief” krijgt op zaterdag 20 maart z’n beslag. Daarvoor openen ook de deuren van het Casino Knokke. Ook hier liveperformances in de verschillende zalen van het Casino met een diner aan tafel in de Grote Feestzaal en de Magrittezaal. Tatiana en haar Thaise dansers maken hun opwachting in de Grote Feestzaal. De drie dames van de Twinsband brengen in première hun debuutsingle. Voorts een muzikaal intermezzo van Sasha Rosen & Michael Lanzo. EN Bart Kaëll brengt zijn grootste hits. Daarna wordt het ‘hot and steamy’ met Brazil Tropical. Nieuw dit jaar wordt de verkiezing van Miss Sports Belgium.

Marokkaanse Zandmaraton voor twee Knokke-Heistenaars

Twee inwoners van Knokke-Heist zijn ingeschreven voor de “Marathon Des Sables”. Dat is de zwaarste duinenloop ter wereld, in de Marokkaanse woestijn. Met de stadsgenoten gaat het om de 37-jarige Natalie Camerlynck en de 42-jarige Saïd Harrak. Ze zijn allebei lid van Surfers’ Paradise. Samen met zo’n 900 deelnemers leggen zij straks tussen 250 en 300 km af gespreid over 6 dagen. De wedstrijd wordt tussen 4 en 10 april gelopen in een verzengende hitte. Verder moeten de participanten volledige zelfvoorzienend zijn. In een rugzak, die maximaal 8,5 kg mag wegen, moeten ze een slaapzak, kledij, eten en kookgerief voor 6 dagen meesleuren. Wel worden ze elke dag met water bevoorraad. Ondertussen wordt in Knokke-Heist gewerkt aan de logistieke voorbereiding. De rugzak werd vakkundig aangepast en de gevriesdroogde voeding die de atleten zelf moeten voorzien wordt getest. Verder worden ook de voeten extra in de watten gelegd.

Vrachtwagen ramde autotrein in Zeebrugge

Woensdag heeft zich in de haven van Zeebrugge een zwaar ongeval voorgedaan toen een vrachtwagen inreed op een goederentrein die geladen was met exportwagens. Bij het ongeval raakt de vrachtwagenchauffeur zwaar gewond. Hij verkeert evenwel niet in levensgevaar. Het ongeval gebeurde met een vrachtauto van het Oostendse bedrijf Transport Maenhout, dat onder meer gespecialiseerd is in het verzorgen van groupageleveringen. Vermoedelijk had de chauffeur bij het naderen van het spoor slecht zicht door de laagstaande winterzon en de mist.

Steun gratis shuttlebus voor Schotlandferry

In de Schotse regio Fife heeft de transportdirectie haar steun toegezegd aan een gratis busdienst voor de passagiers die gebruik maken van de ferry tussen Zeebrugge en Rosyth. Er komt een toelage van 6.000 pond sterling. De bus verbindt de ferry-terminal met het plaatselijk bus- en spoornetwerk. Volgens woordvoerder Russell Imrie moet de shuttlebus “voetpassagiers en toeristen uit Zeebrugge snel op hun bestemming brengen”.

Knokke-Heist treedt toe tot Digitaal Infopunt voor Ondernemen

Het gemeentebestuur in Knokke-Heist heeft besloten om in te stappen bij het project ‘digitaal infopunt voor ondernemen’ van het Regionaal Sociaal-economisch Overlegcomité (RESOC) voor de regio Brugge. Dit project voorziet de creatie van een meertalige website. Die moet zowel voor binnenlandse als buitenlandse potentiële of bestaande ondernemers dienst doet als informatieloket over onze regio. De website zal een goed beeld geven van het economisch mogelijkheden van het noorden van de provincie. Bovendien moet de website bijdragen tot een ondernemersvriendelijk klimaat voor startende en groeiende ondernemingen in de regio. Met de deelnemende gemeenten gaat het naast Knokke-Heist en Brugge ondermeer ook om Damme, Blankenberge, Jabbeke, Oostkamp, en Torhout. De bedoeling is dat elke gemeente op deze website een eigen fiche heeft met gemeentegebonden informatie.

9.2.10

Daling broedende zeevogels in Het Zwin

De laatste 20 jaar is het aantal broedparen van steltlopers, meeuwen en sternen in het Zwin sterk verminderd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Herman Schueremans van de Open Vld. In de jaren '80 werden bijvoorbeeld jaarlijks gemiddeld 48 broedende kluten geteld, in de jaren '90: 46, maar in de periode 2000-2008 nog slechts 7. Voor de scholekster was er tussen de jaren '80 en 2000-2008 een daling van 53 tot 15 per jaar en voor de tureluur van 28 tot 15. Voor de zilvermeeuw was er eerst nog een stijging van 22 in de jaren '80 tot 56 in de jaren '90 om dan te dalen tot 7. Eenzelfde evolutie voor de kleine mantelmeeuw (1, 19 en 5) en zwartkopmeeuw (10, 22 en 0). In de jaren '80 werden gemiddeld 5.695 kokmeeuwen opgemerkt, in de jaren '90 3.130 en in 2000-2008 40. Voor de visdief was dat 249,77 en 5. In de volledige periode 2004-2008 bijvoorbeeld werd geen enkele broedend paar bontbekplevier, strandplevier, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, zwartkopmeeuw, kokmeeuw opgemerkt en slechts 1 visdief.

Ronald Janssen niet in beeld voor Heistse moord

Het parket van Brugge zegt dat Ronald Janssen, de man uit Loksbergen die drie moorden heeft bekend, niet de dader is van de moord op de 26-jarige Ingrid Caeckaert. Ze werd in 1991 dood teruggevonden in een flat op het Heldenplein in Heist. Uit de lijkschouwing bleek toen, dat de jonge vrouw met 62 messteken om het leven is gebracht. Bij de steekpartij in residentie Neptunus is toen ook de dader gewond geraakt. Op straat was over een lengte van 170 m een bloedspoor te zien tot in de Kardinaal Mercierstraat. Het DNA in het bloed blijkt nu echter niet overeen te komen met dat van Ronald Janssen. Daarmee is het onderzoek rond de mysterieuze moord in Heist terug naar af.

Toerisme Knokke-Heist heeft nieuwe logieslijst

Toerisme Knokke-Heist heeft de nieuwe logieslijst uit. Zopas rolden 55.000 nieuwe brochures 'Overnachten in Knokke-Heist' van de persen. De brochure is de officiële logieslijst van Knokke-Heist, met daarin 36 hotels, hoevetoerisme, de makelaars, 4 campings en 11 gastenkamers, erkend door Toerisme Knokke-Heist vzw. Voor het eerst is de gids opgesplitst in twee versies. Er is een Nederlands/Franse uitgave en een Duits/Engelse. Hoofddoel van de brochure is onze potentiële bezoekers informeren over de verschillende overnachtingsmogelijkheden. Wanneer ze dan effectief in de badstad zijn, worden de bezoekers, vanuit de dienst toerisme, op verschillende manieren geïnformeerd over wat ze allemaal in Knokke-Heist kunnen beleven. De topevents van 2010 zijn wel vermeld omdat het vaak events zijn die een periode van verblijf bepalen in onze badstad. Belangrijk is dat de logieslijst van Knokke-Heist qua cover opvalt tussen de hotelgidsen van andere gemeenten. Dit jaar zal dit lukken door het zwarte kleurgebruik op de cover en vooral door het handige A5/pocket formaat.

De nieuwe, gratis, brochure is te verkrijgen in de infokantoren Toerisme, Lichttorenplein Knokke en Knokkestraat 22 (Heist). Telefonisch via 050/630.380 en natuurlijk gratis aan te vragen via e-mail : toerisme@knokke-heist.be De brochure is eveneens online te bekijken via www.knokke-heist.info.

Ook in Knokke-Heist slaat de dikke-truiendag toe

Op vrijdag 12 februari is het weer dikke-truiendag. Ook de scholen in Knokke-Heist pikken daarop in. Zo is dat het geval met beide afdelingen van de Gemeentelijke basisschool De Vonk. Tegen de kou worden de lessen doorspekt met muzikale bewegingsmomenten. Daarna staan ook sport en een verklede bosloop op het programma. In de Keuvelhoekschool staat de dikke-truiendag helemaal in het teken van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Iedereen wordt aangemoedigd om met de fiets naar school te komen. Ook wordt de link met Valentijn en Carnaval gelegd. De kinderen mogen van ‘s morgens reeds verkleed naar school komen. Er mogen echter geen wapens bij zijn. Vrijdag na de middag organiseert de school een carnavalsstoet tot aan de parking van Ter Linden. Ook de Margaretaschool in Knokke viert vrijdag carnaval. Alle kinderen, van peuterklas tot en met het 6de leerjaar, mogen in de namiddag verkleed naar school komen. Wel vraagt de directie met aandrang om géén confetti mee te brengen.

Start-to-Run weer in de startblokken

Volgende maand wordt op het Olivierstadion in Knokke de aftrap gegeven voor de volgende sessie van Start-to-run. Dit sportieve succesnummer werd in de badstad al 17 keer gehouden. Bijna 1700 mensen hebben er reeds aan deel genomen. Vanaf 11 maart leren aspirant-joggers tijdens 10 opeenvolgende donderdagen 5 of 10 km lopen. Dat gebeurt onder professionele begeleiding van Erna Ots, Ingrid Boydens, Bernardine Decuypere en Pierre Vande Langeryt. Het is ook het ideale moment om zich als recreatieve loper voor te bereiden op de Knokke jogging die elk jaar op 1 mei in de badstad gehouden wordt.


Meer info : Inschrijven vooraf op 050.60.83.44 of via debrabandere@gmail.com. Of op de startdag 11 maart in sportstadion Olivier om 19u30. Er kan ingeschreven worden tot 25 maart. Het inschrijvingsgeld bedraagt 20 euro en omvat begeleiding en verzekering.

Evaluatie zelfreinigende toiletten in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft samen met de firma Verhosté een evaluatie opgemaakt rond de zelfreinigende toiletten. Zes dergelijke faciliteiten werden net voor de zomer langs de zeedijk in de badstad geïnstalleerd. Ondertussen werd vastgesteld, dat mensen soms de deur van het toilet openhouden zodat meerdere personen er gebruik kunnen van maken tijdens één betaalbeurt. Zo ontstaan echter problemen met de netheid. Per beurt wordt namelijk slechts één keer gespoeld. Er komen dan ook extra onderhoudsbeurten en er wordt een sluitingstijdstip ingevoerd om 23u. Er wordt verder gewerkt aan een jetonsysteem, zodat strandpersoneel en de kustredders gratis kunnen gebruik maken van de toiletten. Ondanks de klachten over onder meer geurhinder blijft het toilet ter hoogte van de Appelzakstraat voorlopig op de huidige plaats staan. Een andere locatie is technisch moeilijk haalbaar.

Woensdag P-Day in Knokke-Heist

Woensdag is het ‘P-Day’ in Knokke-Heist. Dat kan men vertalen door Parkeerplan Dag of door Pay Day. Momenteel wordt in de badstad de laatste hand gelegd aan de parkeerinfrastructuur die de introductie van het omstreden nieuwe parkeerplan mogelijk maakt. Onder meer wordt op de valreep de nodige signalisatie aangebracht. Voor de Groene Zone zorgt het nieuwe parkeerplan eigenlijk pas vanaf het weekend voor gevolgen, gezien daar buiten de vakantie en de weekends gratis kan geparkeerd worden. Ondertussen worden de zijkanten van de parkeerautomaten ook voorzien van informatieklevers. Daarop wordt door P Mobile uit de doeken gedaan hoe het SMS-parkeren naar het nummer 4810 werkt in de badstad. Ondertussen hebben reeds 929 mensen de petitie tegen het nieuwe parkeerplan ondertekend.

Nieuwe natuurgidsen bij Natuurpunt Knokke-Heist

Op de algemene vergadering van Natuurpunt Knokke-Heist kregen zopas drie streekgenoten hun natuurgidsenkaart. Anne Coppens, Chantal Jacobs en Joseph De Groote hadden naast hun basis natuurgidsencursus met succes nog een verdere opleiding bij de afdeling zelf gevolgd. Ze worden in de toekomst trouwens nog extra begeleid door collega gidsen bij de natuurvereniging. Natuurpunt beschikt in de badstad nu over een deskundig team van liefst 17 actieve natuurgidsen. Zoals eerder gemeld heeft de afdeling ondertussen een activiteitenprogramma voor jongeren tussen tien en zestien jaar in de startblokken staan. De jeugdwerking krijgt de naam ‘Krabboen’ mee. De eerste activiteit is een wandeling op 13 maart.

Info over de natuurwandelingen


Deelname aan de wandelingen voor het grote publiek is gratis voor alle leden van Natuurpunt vzw en kinderen onder de 12 jaar. Niet-leden van de vereniging betalen een bijdrage van 2,50 euro per persoon ten voordele van de bescherming van onze natuurgebieden. Maar wie regelmatig deelneemt aan de geleide natuurwandelingen in Vlaanderen, wordt beter lid van Natuurpunt vzw. Een familielidmaatschap kost slechts 24,00 euro per jaar en naast tal van andere voordelen nemen alle leden van het gezin gratis deel aan de geleide natuurwandelingen van de vereniging over gans Vlaanderen. En wie éénmaal aan een geleide natuurwandeling heeft deelgenomen, wordt al snel verknocht! Een uitgebreide wandelkalender en info over de werking van Natuurpunt afd. Knokke-Heist vind je terug op de afdelingswebsite www.natuurpuntknokke-heist.be. Meer informatie bij Patrick Demaecker via patrick.demaecker@scarlet.be of croesrita@hotmail.com

SMS stemmen voor publieksprijs Carnaval

Ook dit jaar is er tijdens het carnaval in Heist een publieksprijs voor de grote en kleine wagens. Via sms kan iedereen mee beslissen wie deze prijs wint. Stemmen kan door STEM KH(spatie)NR te sms'en naar het nummer 6045. Bovendien kan men hierdoor ook zelf in de prijzen vallen. Er zijn zo'n 100 prijzen te winnen, waaronder een verblijf voor 6 personen in Valmeinier (Haute-Savoie, Frankrijk) en 50 waardebons van AD Delhaize Heist. De winnaar van de publieksprijs bij de grote wagens mag 500 EUR in ontvangst nemen, bij de kleine wagens bedraagt de prijs 250 EUR. Ondertussen werd het parcours van de zondagstoet lichtjes aangepast. De Carnavalstoet trekt namelijk niet door de Noordstraat.

8.2.10

Proces rond Rubenspleintorens

Het gemeentebestuur heeft besloten om mee te gaan met de Vereniging van Mede-eigenaars in een proces tegen Dexia en de aannemer van de toegangstorens op het Rubensplein. Door problemen met de dakdichting is de definitieve oplevering voor het bouwen van die torens namelijk nog altijd niet ondertekend. Bij neerslag kan het water niet weg en zorgt waterinfiltratie voor mosvorming en een cementsluier op de gevel in keramiek. De gemeente heeft reeds verschillende keren aangedrongen bij bouwheer Dexia om voor een oplossing te zorgen, maar tot hiertoe is daarvan nog niks in huis gekomen. Omdat Dexia niet reageert is de Vereniging van Mede-eigenaars van plan om een proces op te starten tegen de bankmaatschappij en de aannemer die de werken heeft uitgevoerd. Reeds eerder zijn in opdracht van het gemeentebestuur ook de renovatiewerkzaamheden opgestart voor het herstel van de gebroken en gebarsten keramische tegels. Bedoeling is ook om stootbanden aan te brengen zodat go-carts de gevel niet langer kunnen beschadigen.

Bezwaren rond Recreatiepark Cavelot weggewuifd

Vlak over de grens wordt het Recreatiepark Cavelot wordt gewoon aangelegd zoals tot nu toe was gepland. In het bestemmingsplan zijn zopas namelijk de belangrijkste bezwaren van belanghebbenden door de gemeente Sluis terzijde geschoven. Het waren omwonenden, de Ondernemers Vereniging Cadzand (OVC) en natuurbeschermingsorganisatie ’t Duumpje, die hun bezorgheid hadden uitgesproken, ondermeer over de verkeersgevolgen voor de omgeving. Cavelot voorziet in de komst van zo'n 450 recreatiewoningen in een 48 hectare groot duin- en watergebied, net ten zuiden van Cadzand-Bad, vlakbij de grens met Knokke.

Valentijnswandeling in Natuurpark Het Zwin

Komende zaterdag 13 februari wordt in het Natuurpark Het Zwin onder het motto ‘Love is in the air’ een Valentijnswandeling gehouden. Tijdens de wandeling besteedt de gids extra aandacht aan de eerste tekenen van de lente. In deze periode van het jaar steekt de ‘paringsdrang’ de kop op en vormen zich reeds de eerste paartjes bij enkele soorten. Dat is het geval voor de ooievaar, de aalscholver, de uilen en de eenden…. Ook voor de vogels in het Zwin is ‘Love in the air’…


Prijs: 6-11 jaar: 4,20 euro; vanaf 12 jaar: 7,20 euro; 60+: 6,40 euroWaar: Provinciaal Natuurpark Zwin, Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist zaterdag 13 februari om 15 uur Org./info: provinciedienst NME ( T 050 60 70 86)

Ook Kids run bij de Internationale Zwinstedenloop

Over zo’n 40 dagen krijgt de Internationale Rabobank Zwinstedenloop z’n beslag. Ondertussen hebben zich al zo’n 150 deelnemers ingeschreven. Dat is een kwart meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. De organisatie mikt voor de komende uitgave trouwens op 1500 deelnemers. Kinderen kunnen dit jaar ook participeren in de Kids run. Dit keer is er voor de kinderen voor het eerst animatie voorzien in het centrum van Sluis met clowns en een steltloper. Na afloop is er in de De Keure een kindershow. Inschrijven voor de Zwinstedenloop is nog mogelijk tot 1 maart via de website www.zwinstedenloop.nl Inschrijven kan ook nog op de wedstrijddag ( 21 maart) in sporthal De Keure.

AGSO gaat onderhandelen over gronden voor ruiterpad in Knokke-Heist

Vanaf nu zal het AGSO zich bezig houden met de aankoop van de gronden die nodig zijn voor de aanleg van een ruiterpad in Knokke-Heist. Het comité van Aankoop in Brugge, dat de opdracht 5 jaar geleden kreeg, blijkt er geen tijd voor te hebben. De bedoeling is een ruiterpad te creëren tussen enerzijds de Kalfstraat ter hoogte van manege Ponderosa en het strand. Het pad zal via de Zwinduinen en de Polders lopen tussen de velden en langs trage wegen. Paard en ruiter zouden op die manier niet meer van de gewone wegen moeten gebruik maken. Het AGSO zal zeer binnenkort overgaan tot het onderhandelen met de grondeigenaars.

Voetbalverlies voor Knokke. Gelijkspel in derby Westkapelle-Heist

In Eerste Provinciale heeft FC Knokke zondag op verplaatsing de duimen moeten leggen tegen Roeselare. De eindstand 3-1. In de rangschikking zakt Knokke daardoor naar de 5de plaats met 37 punten. Dat is echter op slechts 2 punten van klassementsleider Eernegem. In Derde Provinciale B was er het derby tussen VVWestkapelle en FC Heist. Het is een wedstrijd zonder doelpunten geworden. VVW blijft met 42 punten aan de leiding van de rangschikking. Heist staat 13de met 20 punten. Vierde Provinciale B dan. Zeebrugge Zeehaven heeft zich op het thuisveld goed geweerd tegen klassementsleider Zwevezele. Uiteindelijk moesten de havenvoetballers zich echter met 0-1 gewonnen geven. De wedstrijd Moerkerke-Oedelem eindigde op 2-2 gelijkspel. Moerkerke staat 7de met 25punten. Zeebrugge blijft op de 12de plaats met 15 punten.

7.2.10

Sporttrofeeën uitgereikt in Knokke-Heist

In de Magrittezaal van het Casino Knokke werden naar jaarlijkse traditie de sporttrofeeën uitgereikt. Stefanie Wauters van de Ju-Jitsu Kuo Lung en Roland Boussemaere van het Marathonteam Knokke-Heist werden verkozen tot sportvrouw en tot sportman van het jaar. Sportclub van het jaar werd de Royal Belgian Sailing Club. Het Tumblingteam van de Gym Knokke-Heist kaapte de titel van beste Jeugdploeg van 2009 weg. Het was de eerste keer dat deze trofee werd toegekend. En Wesley Verla van de Judoschool Depoorter in Maldegem werd gehuldigd als Beloftevolle Jongere van het jaar. Er werd geen laureaat van sportverdienste aangeduid. De uitreiking van de trofeeën werd in de feestzaal van het Casino gevolgd door de populaire “Nacht van de Sport”.

Renovatiewerken Knokse Oosthoekplein.

Binnenkort zijn werken gepland aan het Knokse Oosthoekplein. Vanaf maandag 19 april wordt het voetpad op het plein vernieuwd. Dat gebeurt tussen de huisnummers 14 en 25. In de Hazegrasstraat is dat het geval tussen nr. 1 en de Rijkswachtlaan. De uitvoeringstermijn is bepaald op 25 werkdagen. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt voor de aanleg van een nieuwe laagspanningskabel, telefoonkabel en drinkwaterleiding. De nutsleidingen worden ook doorgetrokken in de Bosmannenstraat. De werken aan de nutsleidingen zullen duren tot ongeveer half mei. Vanaf 17 mei wordt dan gestart met de heraanleg van de nieuwe trottoirs. Tijdens de werkzaamheden zal plaatselijk verkeer toegelaten worden.

“Wie wordt de Slimste Club van Knokke-Heist in 2010 ?

JCI Knokke-Heist gaat op zaterdag 20 maart weer op zoek naar de Slimste Club van Knokke-Heist. Vorig jaar won volleybalclub Dodds, gevolgd door de Strandredders en Kiwanis Knokke-Zoute. De quiz vindt plaats in zaal Ravelingen vanaf 19u30. Elke vereniging uit Knokke-Heist kan deelnemen met een ploeg tussen 4 en 8 personen. Deelnameprijs is 5 euro per persoon. Inschrijven kan tot en met 10 maart 2010 via quiz@jcikh.be.

Meer informatie op www.jcikh.be.