30.6.12

Vrijgezellenvierders steeds vaker naar Oost-Europa

Na de Britten hebben onze landgenoten nu eveneens Oost-Europa ontdekt als nieuwe bestemming voor vrijgezellenfeesten. En ook in Knokke-Heist worden de laatste maanden toenemend vrijgezellen door hun organiserende vrienden meegelokt naar één van de Oost-Europese hoofdsteden. Vooral ‘in’ zijn Budapest en Praag. De populariteit van deze bestemmingen heeft ondermeer te maken met het feit dat het bier er zeer goedkoop is. Daarnaast zijn een ticket naar bijvoorbeeld de Tsjechische hoofdstad en een hotel goed betaalbaar. De voorbije dagen werd zo Knokke-Heistenaar Frederik Bonny, zonder dat hij vooraf op de hoogte was, meegetroond naar Schiphol en vandaar ‘ontvoerd’ naar Praag. Daar werd de hengstennacht over drie dagen gespreid. De groep wordt zondagavond terug in de badstad verwacht. Het ‘slachtoffer’ Frederik Bonny stapt op 8 september in de huwelijksboot met Annelies van Speybroeck.

Even terug naar het Heistse Humorfestival voor Willem Vermandere

Willem Vermandere heeft de eerste avond van het kermisweekend in Ramskapelle weer grandioos ingezet. Dirk Overstraete, voorzitter van de Vrienden van Het For Freedom Museum, had 350 fans bijeengebracht in een volle feestent. Een rijmelende Vermandere en muzikanten brachten het publiek in vervoering. Ook pakte Vermandere uit met heel wat kwinkslagen. Niet te verwonderen als men weet dat de populaire zanger in 1968 (welgeteld 44 jaar geleden) in Heist bekroond werd als laureaat van het toenmalige Humorfestival. Dat Festival werd in het leven geroepen door wijlen Huib Gobert, destijds gemeentesecretaris in Heist. Zijn echtgenote vond trouwens in de archieven nog een exemplaar terug van het Programma ‘68, waarin een toen onbekende Vermandere, werd aangekondigd. Het enige resterende exemplaar werd onder groot applaus aan de zanger overhandigd. Zondag staat Ramskapelle kermis trouwens volledig in het teken van het jonge volk. De kleinste deelgemeente van Knokke-Heist wordt dan omgetoverd tot een waar Kinderfeestdorp.

Een fotoreportage van Danny Jones kun je HIER bekijken.

Lippens versus Lippens in De Tijd

Knokke-Heistenaars zal zeker de zaterdageditie van De Tijd interesseren. Daarin namelijk een uitgebreide reportage onder de titel “Lippens versus Lippens”. Net zoals Waldorf en Statler, in het balkon van de Muppets, spuien de broers hun kritiek op de show die het leven is...

Golfende voetballers

Zaterdag zetten de spelers van AA Gent in Knokke-Heist een punt achter de oefenstage. Ze waren de voorbije dagen vooral te zien op de velden van het De Taeye stadion in Heist. De spelers genoten echter ook van zon, zee en shopping in de badstad. Een paar waagden zich ook aan het slaan van een golfballetje. Onder hen de 28-jarige midfielder Mo Messoudi, die sedert kort bij de Buffalo’s aan de slag is. Hij werd vrijdag met het slagijzer in de hand gekiekt door medespeler, doelman Kristof Maes. Eerder kregen de AA Gent spelers tijdens hun verblijf in de badstad ook reeds zeilinitiatie bij de Royal Belgian Sailing Club. 

Energie-eiland voor de kust?

Volgens Jacques Vandermeiren, CEO van het hoogspanningsbedrijf Elia, wordt meer en meer overwogen om al de installaties die nodig zijn om de aansluitingen van de windenergieparken te verzekeren, op een eiland voor onze kust te plaatsen. De schatting is dat daarvoor 1 miljard euro op tafel zal moeten komen. Vandermeiren heeft alvast van de Belgische baggeraars te horen gekregen dat zo'n windenergie-eiland, inclusief een haven, in de Belgische Noordzee technisch haalbaar is. Eventueel kunnen op zo’n eiland ook de meeuwen terecht…

Tickets Bal du Zoute als zoete broodjes

Op woensdag 8 augustus zal in Knokke-Heist één van de meest exclusieve feesten van ons land plaatsvinden: Het Bal du Zoute 2012. De ticketverkoop is alvast spectaculair gestart. In amper 140 uur waren alle VIP-tickets uitverkocht. Het Bal du Zoute zal plaatsvinden op twee verschillende locaties: Knokke-Out en Gotha Club met daarbij een compleet tentendorp. Ruim 4000 genodigden en tal van VIPs worden verwacht maar ook enkele honderden Missen, Misters en BV’s. Voor de affiche werden alvast kosten noch moeite gespaard. Binnenkort zie je Miss België 2012 Laura Beyne en Miss België 2011 Justine De Jonckheere overal in het straatbeeld opduiken, maar ook op televisie en in verschillende tijdschriften. Ex-Miss België Alizee Poulicek en Miss Exclusive 2012 zijn al zeker enkele van de vele bekende gezichten op het Bal. Vanaf dit jaar is het evenement enkel toegankelijk voor meerderjarigen. De organisatie richt zich met andere woorden op een ouder, volwassen publiek. Naast dansspektakel, chique bezienswaardigheden en andere vurige acts mochten ook een 20-tal DJ’s niet ontbreken. In Gotha Club staan onder meer Dave Lambert (Resident Versuz) en DJ Licious (Tomorrowland) op het programma. In de Knokke-Out nemen dan weer deejays als X-tof (Topradio) plaats achter de decks. Tenslotte is er ook gedacht aan opkomend talent dat het beste van zichzelf zal geven in de 'Zoute Room'.


Meer info vind je HIER


Knokke-Heist beantwoordt Alien signaal

In 1977 werd in het Big Ear radio-observatorium in Ohio voor het eerst een signaal uit de ruimte ontvangen dat niet op natuurlijke wijze te verklaren was. Het duurde 72 seconden en was afkomstig uit de richting van het sterrenbeeld Boogschutter. Naast de printout van het signaal schreef de astronoom Jerry Ehman toen het woord “Wow!”. Dat werd dan ook de naam van de korte uitzending uit de interstellaire ruimte. Afgelopen nacht werden gebruikers van Twitter in staat gesteld om antwoorden op het signaal te creëren met de hashtag “#ChasingUFOs”. Alle tweets met die hastag die afgelopen nacht werden verzonden werden geregistreerd. Samen met korte video opnames van celebrities en wetenschappers worden deze boodschappen straks gecomprimeerd in een binary signaal in opdracht van het National Geographic Kanaal. Het geheel wordt op 15 augustus, 35 jaar na ontvangst van het Wow!-signaal, vanuit het Arecibo Observatorium in Puerto Rico de ruimte ingestraald in de richting van de Boogschutter. Het bericht dat we vanuit Knokke-Heist afgelopen nacht hebben meegestuurd luidt als volgt: “#ChasingUFOs Reply to the Wow! Signal. This is a Good Will message from the seaside resort of Knokke-Heist. Please visit, but don’t invade”. Of we binnen een miljoen jaar daardoor meer toeristen in onze badstad zullen ontvangen valt af te wachten.

Ondertussen is de naam Knokke-Heist trouwens ook op een microchip aan boord van het ruimtetuig "Mars Curiosity" op weg naar de rode planeet. Het Marswagentje zou rond 6 augustus op de bestemming arriveren. 

29.6.12

“Hoog TIJ” voor een Beter Milieu in Knokke-Heist

In Duinbergen werd vrijdagmiddag de nieuwe netheidscampagne van afvalbeheerder Horizon Net voorgesteld. Elke zomer wordt in de badstad een nieuwe sensibiliseringsactie gevoerd, gericht op inwoners en toeristen, en met als doel de badstad en z’n stranden proper te houden. Dit keer verruimt afvalconcessionaris Horizon Net echter nog z’n Horizon. De verantwoordelijkheid van de mens stopt namelijk niet bij de vloedlijn. Jaarlijks wordt immers meer dan 20 miljoen kilo afval in de Noordzee gedumpt. Dat is niet alleen nefast voor de stranden, maar meer nog voor de maritieme fauna en flora. Schepen Geerinckx verduidelijkte hoe de containerschepen en de gevaarlijke stoffen die ze vervoeren een bedreiging kunnen zijn voor de wereldzeeën en voor onze kust in het bijzonder. Hij stelde ook dat vooral de jeugd moet gesensibiliseerd worden om verantwoordelijk met plastic om te gaan, zodat het milieu niet verder belast wordt. Aan de hand van filmbeelden van het Midway eiland liet Horizon Net directeur Frank Lippens zien hoe albatrossen het loodje leggen door het vele kleine plastic afval dat zich in zee bevindt. Knokke-Heist is al geruime tijd lid van KIMO. Dat is een vereniging van Noord-Europese kustgemeenten die strijden tegen de vervuiling van de Noordzee, Ierse Zee, Noordoostelijke Atlantische Oceaan en de Baltische Zee. Daar heeft zich nu ook Horizon Net bij aangesloten. KIMO international vertegenwoordigt 160 gemeenten in 16 verschillende landen. In onze regio zijn naast Knokke-Heist onder andere ook Sluis, Brugge, Koksijde en Nieuwpoort aangesloten bij de organisatie. Inspelend op de doelstellingen van Kimo voert Horizon Net deze zomer actie rond het thema ‘Het is Hoog tij voor een Beter Milieu’. Om ruime weerklank te geven aan deze boodschap, wordt de campagne ondersteunt door posters, advertenties, flyers, vuilbakken, grote reclameborden en ook de achterkant van de bussen die onze regio bedienen. Men zal er in Knokke-Heist dus niet naast kunnen kijken. Verder zijn er diverse ludieke animaties op de dijk en aan het strand voorzien, waarbij strandetui ’s zullen uitgedeeld worden, handig ter bescherming van gsm of smartphone. De jobstudenten zullen trouwens dit jaar in de badstad op pad gaan met ecologisch verantwoorde elektrische bakfietsen.

Het gaat beter met het visbestand in de Noordzee

Volgens de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) gaat het met veel visbestanden in de Noordzee een stuk beter. Maar dat betekent niet dat er straks meer vis mag gevangen worden. In internationale afspraken is namelijk vastgelegd dat de visserijdruk verder moet afnemen. Met name is de scholstand historisch hoog en groeit nog steeds. De stand van volwassen schol in de Noordzee is de afgelopen jaren flink toegenomen en bedroeg begin dit jaar naar schatting 589.300 ton. Ook de haringstand steeg de voorbije jaren tot 2,3 miljoen ton. De overleving van haringlarven is nog steeds gering, maar door de lage visserijdruk kon het bestand toch toenemen. De visserijdruk op het tongbestand in de Noordzee is flink afgenomen. Sinds 2005 komt dat onder andere door het inkrimpen van de vissersvloot. De volwassen tongstand schommelt al enkele jaren rond het veilige niveau van 35.000 ton, maar blijkt afgelopen jaar flink gegroeid te zijn. In 2012 werd de tongstand geschat op 46.700 ton. De kabeljauwstand blijft echter veel te laag. Pogingen om het kabeljauwbestand te herstellen hebben onvoldoende effect gehad. Hoewel het bestand sinds het historische dieptepunt in 2006 iets lijkt te zijn toegenomen, is het nog steeds zo laag dat de aanwas van jonge vis volgens ICES in gevaar is. Om het bestand zo snel mogelijk boven de veilige grens van 150.000 ton te krijgen, zou de vangst volgens wetenschappers volledig stopgezet moeten worden!

Rox Ambassadors Plaza van start

In Knokke-Heist werd zopas de Rox Ambassadors Plaza gelanceerd. Dat is de beacharena voor sport, cultuur en vrije tijd op het strand ter hoogte van het Heldenplein in Heist. Rox Ambassadors Plaza is een concept van Christian Reniers, Peter Herbiest en Wim Voss. Tot 3 september worden dààr allerlei activiteiten geconcentreerd. Zo wil de gemeente vermijden dat bij diverse strandactiviteiten infrastructuur steeds weer moet worden opgebouwd en afgebroken. Dat leidt namelijk tot overlast voor strandbezoekers, buurtbewoners en horeca-uitbaters. Om die overlast nog verder te beperken doet men aan geluidsmanagement. Het geluid wordt over het beschikbare terrein beter gespreid zodat de muziek zachter kan staan. De Rox Ambassadors Plaza zal deze zomer ondermeer de thuisbasis zijn van de beachvolley finales van West-en Oost-Vlaanderen, de Vlaamse en Belgische finales beachvolley en de Belgische finales beachsoccer van de KBVB. Op gebied van sporten is er ook een manche van de Belgische BeachTennis en zijn er ook minder gekende sporten die aan bod komen: Beach handbal, Beach rugby en Beach hockey. Ook het uit Brazilië overgewaaide Roda de Bola, een sensationele sport die door iedereen kan beoefend worden. Verder zijn er 4 opera’s van de Brusselse Munt te zien op groot scherm. Iedere zaterdagavond brengen de organisatoren ook een spannende James Bond film. Omdat fietsen in is en haast iedereen de Ronde van Frankrijk volgt organiseert Rox Ambassadors Plaza op zondag 22 juli ‘Tourcycling 2012’. Men kan dan meefietsen op het strand tijdens het laatste uur van de tour op een spinningfiets. In augustus plannen de initiatiefnemers een regelrechte België-Nederland BeachSoccer en dit naar aanleiding van de interland van de Rode Duivels tegen Oranje. De Rox Ambassadors Plaza is GRATIS toegankelijk voor iedereen gedurende de hele zomer.

Voor alle info: www.roxambassadorsplaza.eu
Een uitgebreide fotoreportage van de hand van Christel Bedert vind je HIER.

Werkloosheidsgraad in Knokke-Heist sterk gedaald

In mei 2012 telde Knokke-Heist slechts 594 werklozen (316 mannen en 278 vrouwen). Dat is bijna een historische laagterecord. In mei 2009 waren er nog 721 werklozen, daarna zakte het aantal in mei 2010 naar 711 tot uiteindelijk 637 in mei 2011. Met een werkloosheidsgraad van 4,34 % scoort de badplaats in mei 2012 beter dan Brugge met 5,17% en Blankenberge met 8,91 % werklozen.

Vaartdijk Leopoldkanaal in slechte staat

De Vaartdijk, het fietspad langs het Leopoldkanaal vlakbij de Sasstraat in Ramskapelle, is momenteel op sommige plaatsen beslist fiets-ON-vriendelijk. Her en der vertoont het asfalt barsten, diep genoeg om bij een kleine onoplettendheid fietsers te doen vallen. De weg in kwestie is eigendom van Waterwegen en Zeekanaal nv. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft daarom aan die instelling een schrijven gericht om de nodige herstellingen uit te voeren en zo de veiligheid van de fietsers te garanderen. Voor de vele recreatieve fietsers en wielertoeristen die langs de 2 kanalen fietsen is het in afwachting van de renovatiewerken dus opletten geblazen.

Vakantieabonnementen voor parkeren in Knokke-Heist

Via e-loket op http://parkeren.knokkeheist.be kan iedereen nu ook een vakantieabonnement bestellen om te parkeren in de groene zone. Het tarief bedraagt 21 euro per week. Dat is het gewone tarief van 3 euro per dag. Voordeel is wel dat men zich niet meer elke dag naar de parkeerautomaat hoeft te begeven. Het vakantieabonnement geeft evenwel geen garantie op plaats. Tijdens drukke vakantieperiodes kan het dus wel even zoeken worden naar een plaatsje in deze goedkope zone voor langparkeerders.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

10.000 dollar voor toptennistalent in Knokke-Heist

Geen Lukas Rosol tijdens de wedstrijden bij TC Duinbergen deze zomer maar wel veel aankomend tennistalent. Het zomerseizoen wordt bij de club ingezet op vrijdag 13 juli met het Open Enkel Cava Don Jaime tornooi. De finales worden gespeeld op zaterdag 21 juli. Vanaf 22 juli is weer ander tennisvolk aan zet. Jong Belgisch tennistalent speelt dag één en twee de ‘qualies’; daarna komen de spelers van de hoofdtabel van de Rising Stars Tennis Tour 2012 aan de beurt. Na Knokke Zoute Tennisclub maakt de organisatie gebruik van de accommodatie van TC Duinbergen. Die verleent volle medewerking aan deze organisatie, die tot de finales op 29 juli aan aankomend wereldtennistalent een platform wil geven. De toeschouwers kunnen zo van gratis toptennis proeven. Vorig jaar speelde David Goffin nog de halve finale op TC Duinbergen. Een jaar later verliest hij eervol van Federer in de 8ste finale op Roland Garros. Wie zeker zijn opwachting maakt is Kimmer Coppejans (18) die enkele weken geleden het juniorentoernooi van Roland Garros op zijn naam heeft geschreven. De Oostendenaar is het nummer 4 op de wereldranglijst bij de junioren. Verder is ook de winnaar van het vorige 10.000$-tornooi, Nicolas Devilder van de partij. Hij speelde in Parijs de 3de ronde en verloor tegen de nr.1 van de wereld Novak Djokovic. En TC Duinbergen blijft ook daarna aan de slag. Vanaf vrijdag 3 augustus tot zaterdag 11 augustus loopt het Wilson Tennis Pro Shop Jeugd enkeltornooi en van woensdag 15 augustus tot zaterdag 25 augustus wordt het Vantorre Construct Open Dubbel tornooi georganiseerd.


Voor info en inschrijvingen kan je terecht op www.tennisclubduinbergen.be en T 050 51 05 73

Pestgedrag komt ook in Knokke-Heist voor

Heel Vlaanderen is op deze vrijdag geschokt door het pestfilmpje dat door de moeder van een tiener uit Tielt als aanklacht op Facebook werd gepost. Daarin is te zien hoe haar dochter Kayleigh op haar laatste schooldag bijna vijf minuten lang wordt beschimpt, geschopt en geslagen aan een bushalte. Het filmpje is HIER te zien. Het is uitzonderlijk dat zo’n duidelijk bewijs van pesterij voorhanden is. De school in kwestie kan dan ook niet anders dan zwaar optreden tegen de pesters. Probleem is echter dat pesterijen vaak uitsluitend verbaal gebeuren maar daarom niet minder erg zijn. Tastbare bewijzen zijn er meestal niet. Onze nieuwsdienst zijn ook gevallen van dergelijke pesterijen in scholen in Knokke-Heist bekend. Jongeren durven zich in niets meer laten opvallen uit angst voor dergelijke pesterijen. De scholen, die zijn er zich vaak niet van bewust of doen niks om dat tastbare bewijzen ontbreken. Ook ouders van pestende kinderen gaan niet vrijuit. Soms werken ze het gedrag door hun gebrek aan opvoeding en onverantwoorde opmerkingen nog in de hand. Om met een simpele bromfiets te rijden is een rijbewijs nodig, maar om kinderen op te voeden moet men namelijk nog steeds geen enkele vaardigheid bewijzen.

28.6.12

Start van bodemmosselseizoen

Als de aanvoer op niveau blijft dan start nu woensdag 4 juli officieel het seizoen van de bodemmosselen. Vermoedelijk zullen echter in het weekend al Zeeuwse bodemmosselen op het menu staan in een aantal restaurants in Knokke-Heist en Sluis. Woensdag werden de eerste partijen bodemmosselen aangeboden op de veiling in Yerseke. Voor de eerste lading van 595 nettoton mooie kwaliteitsmosselen werd zo’n 333 euro neergeteld per mosselton. Een mosselton is honderd kilo. De mosselen hadden een vleesgehalte van liefst 31,4 procent. Kleur en vleesgewicht zijn voor de tijd van het jaar bijzonder mooi. Moeilijk in te schatten is volgens veilingmeester Nico van Zantvoort de hoeveelheid mosselen die op korte termijn geschikt is voor consumptie. Het is mogelijk dat de eerste weken de mosselen vrij schaars zullen worden aangevoerd.

Foto: Nico van Zantvoort, keuring bodemmosselen 

Zespri SunGold in Zeebrugge

In onze kusthaven werd de kiwi-variëteit Zespri SunGold voorgesteld. De nieuwe Gold-variëteit is er een die uit noodzaak geboren is. Het heeft de Nieuw-Zeelanders tien jaar gekost om een nieuw kiwiras te ontwikkelen dat een hoge tolerantie heeft tegen PSa. Dat is de afkorting van ‘Pseudomonas syringae pv. Actinidiae’ een bacterie die de kiwiplanten doet afsterven. "De impact van de PSa op de Nieuw-Zeelandse kiwi-industrie is enorm. Bijna de helft van de Nieuw-Zeelandse kiwi's zijn nu tot op een bepaald niveau geïnfecteerd", zei directeur Lain Jager van Zespri eerder. Overigens zijn er nog altijd geen rassen met een volledige resistentie tegen Psa. De nieuwe Zespri SunGold wordt nu op een extra areaal van ruim tweeduizend hectare geteeld, zodat er in de toekomst voldoende van de nieuwe Gold-variëteit zal beschikbaar zijn voor de consument.

Foto met dank aan Joachim Coens

Kinderen maken strandbloemen in Knokke-Heist

Kinderen die papieren strandbloemen maken en ze te koop aanbieden. Het is een fenomeen dat enkel voorkomt aan onze kust. Op geen enkel strand in de buurlanden zijn ze te vinden: de ‘strandwinkeltjes’ waar kinderen bij zonnig zomerweer kleurrijke papieren bloemen te koop aanbieden. Veel geld brengen ze niet op, want de pasmunt die gebruikt wordt zijn aangespoelde schelpen die men op het strand verzamelt. Wel zorgen deze handeltjes al generaties lang voor veel strandplezier. Het maken van strandbloemen in Knokke-Heist haalde in 1998 zelfs de Los Angeles Times in een artikel van Dale Brown. Met crêpepapier in verscheidene kleuren, schaar, een houten stokje en wat ijzerdraad kan men de meest fantasierijke bloemen maken. Op zaterdagnamiddag 7 juli van 14 tot 16 uur kunnen familieleden met hun kinderen terecht in een tent van de Gezinsbond ter hoogte van de Rozenlaan (voorbij het Casino richting Duinbergen) om stap voor stap te leren de mooiste, leukste en origineelste strandbloemen te maken. Goede schaar meebrengen en een opbergtas.


Prijs : leden : 5 euro - niet-leden : 8 euro (materiaal en vieruurtje inbegrepen) Inschrijven : Fabienne Maes, tel. 050/62 30 44 of 0485/61 59 72 of secretariaat@gezinsbondknokkeheist.be Inschrijven tot uiterlijk 3 juli 2012

Casino Knokke boerde beter

Het gaat fors beter met het Casino Knokke. Dat blijkt althans uit het jaarverslag 2011 van de Kansspelcommissie. Hoewel de omzet voor alle casino’s samen slechts met zo’n 200.000 euro of 0,16 procent steeg verraste het Casino Knokke met een stijging van bijna een kwart! Behalve Middelkerke dat steeg met ruim een half procent zagen de andere kustcasino’s hun omzet dalen. De cijfers in Oostende gingen met 1,7 procent naar omlaag, die in Blankenberge met 3,7 procent, Inmiddels kampen steeds meer spelers met gokverslaving. Vorig jaar kreeg de Kansspelcommissie meer dan vierduizend verzoeken om vrijwillige uitsluiting van spelers. Eind 2011 waren in ons land meer dan 15.000 verzoeken tot vrijwillige uitsluiting wegens gokverslaving actief.

Zeedijk vanaf 1 juli verkeersarmer

Deze zomer wordt een groot deel van de rijweg op de zeedijk in Knokke-Heist opnieuw verkeersvrij gemaakt. De nieuwe uurregeling van 11 tot 20 uur wordt meteen ook makkelijker voor horecazaken. Die kunnen zo ’s morgens langer leveringen toelaten. Op 1 en 31 juli en op 1 en 31 augustus wordt de Zeedijk wel opengesteld wegens de zogeheten “valiezenkoers” van de af- en aanrijdende toeristen. Voor Knokke en een stuk van Duinbergen wordt de regeling doorgetrokken tot nà de Zwintriathlon van woensdag 5 september. Op de Zeedijk komen er evenwel 2 extra zones die toegankelijk blijven voor verkeer. De westelijke zone vanaf het Vissershuldeplein tot aan Zeebrugge zorgt op die manier voor 70 extra parkeerplaatsen. Aan de oostelijke kant van de Zeedijk, wordt het deel vanaf de Ebbestraat tot aan de Oosthinderstraat in het Zoute eveneens beschikbaar voor het verkeer. Daardoor worden 100 extra parkeerplaatsen gecreëerd. In deze zones geldt betalend parkeren (oranje zone) van 11 tot 19 uur ’s avonds.

Laatste windmolenpark voor de kust

Staatssecretaris voor Energie, Melchior Wathelet, heeft het licht op groen gezet voor Mermaid. Het betreft de concessie voor het zevende en laatste windturbinepark voor onze kust. Het project is gepland in de zone ten Noorden van de Bligh Bank, op 60 km van de kust. Mermaid moet meteen ook het grootste windmolenpark worden. Het gaat om maximaal 73 windturbines die samen goed moeten zijn voor een elektrische vermogen van 482 megawatt. Mermaid wordt uitgebaat door energiereus Electrabel en Otary. Deze laatste is een krachtenbundeling van acht bedrijven en investeringsmaatschappijen die al zeer nauw betrokken zijn bij andere windenergieprojecten op zee. De bouw is gepland tegen 2018.

Passe-Vite naar de Mont Ventoux

Het Passe-Vite Cycling Team heeft de Mont Ventoux in het vizier. Passe-Vite is de eerste vrouwen-wielerploeg uit de badstad. Om de reis te helpen bekostigen wordt een en ander op het getouw gezet. Zo wordt op vrijdag 13 juli vanaf 19.30 uur in de kantine van sportcentrum De Stormmeeuw een 2e culinaire avond georganiseerd gevolgd door een afterparty en een ‘culinaire tombola’. Inschrijven kan tot 7 juli; kaarten kosten 25 EUR.

AA Gent won met dubbele cijfers in Heist

Na de overwinning tegen het Noorse Tromsø in stadion De Taeye heeft AA Gent in de badstad ook z’n tweede oefenwedstrijd zonder problemen gewonnen. De ploeg van Trond Sollied behaalde dubbele cijfers tegen derde provincialer FC Heist. Al bij de rust stond de eersteklasser met 0-4 voor. Arbitman maakte een hattrick en ook Van der Bruggen pikte een doelpunt mee. Arbitman was niet de enige Bufallo die drie doelpunten maakte. Na de rust deed N'Diaye hetzelfde. Nieuwkomer Kola was goed voor twee doelpunten en Brüls en Ljubijankic maakte elk één doelpunt. Eindstand: 0-11.

Knokke-Heistenaar dronken langs 'Brouwerijweg'

Een Knokke-Heistenaar heeft in Nederland tijdelijk z’n rijbewijs moeten inleveren. De 37-jarige badstadsgenoot werd woensdag in de vroege uren langs de kust op het schiereiland Walcheren betrapt op het rijden onder invloed. Meer bepaald gebeurde dat langs de Brouwerijweg in het kustplaatsje Domburg. Op het politiebureau in Middelburg werd een blaastest afgenomen, waaruit bleek dat de man meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en z’n bestelbus aan de kant laten staan.

De Kriebel te water

Alhoewel ze voor in-bootjes-stappen niet gewonnen is en zulke dingen aan haar zoon-assistent overlaat, heeft de Kriebel wel wat met water en zwemmen. In haar cybercolumn en in TamTam heeft ze het dan ook over het nieuwe zwembad van Knokke-Heist. Wat ze daarover te vertellen heeft kun je HIER lezen.

27.6.12

Ook redders als GAS-ambtenaar?

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé wil dat strandredders administratieve boetes kunnen geven aan badgasten die de richtlijnen van de redders in de wind slaan. De gouverneur wil laten onderzoeken hoe men de strandredders beter kan laten optreden tegen hardleerse baders die alle regels met voeten treden. Hij pleit ervoor om hoofdredders de bevoegdheid te geven om gemeentelijke GAS-boetes uit te schrijven. Die kunnen oplopen tot 250 euro. In Knokke-Heist werden onlangs 10 ambtenaren ‘gevrijwilligd’ om op te treden bij allerlei overtredingen. Voor zover bekend zijn daar echter geen redders bij. Gemeenteraadslid Frank Naert zei woensdagmorgen, dat redders niet alleen baders moeten kunnen verbaliseren, maar ook surfers die het te bont maken. Vroeger werd in Knokke-Heist reeds overwogen om redders politionele bevoegdheid te geven. Dat is toen echter zonder gevolg afgevoerd. Van Knokke-Heist tot De Panne waken trouwens elke zomerdag 450 redders over de veiligheid van de waterrecreanten in 82 bewaakte kustzones.

Spoor bereidt zich voor op hittegolf

De NMBS en Infrabel bereiden zich voor op perioden met zeer warm weer. In dat verband werd een ‘zomerplan’ uitgewerkt. Zo zullen kuststations in Knokke-Heist, Blankenberge en Oostende de komende paar maanden beschikken over waterfonteinen. Die kunnen zo nodig ter beschikking gesteld worden van de reizigers. Verder wil men de mensen beter opvangen en informeren mochten er zich door de hitte problemen voordoen op het net. Ook werden de voorbije weken de ventilatie- en aircosystemen van de treinen grondig gecontroleerd, zegt de NMBS. De nieuwe maatregelen zijn een gevolg van de problemen op 27 juni van vorig jaar. Toen kwamen bij tropische temperaturen duizenden mensen vast te zitten in treinen en stations. Het Rode Kruis moest toen waterzakjes uitdelen aan gestrande reizigers.

Voorzitter seniorenclub S.W.I.K. overleden

In Knokke-Heist is Wilfried Viaene overleden. Hij was 69. Wilfried Viaene was voorzitter en medestichter van de seniorenclub “Willen is Kunnen” (S.W.I.K.). Beroepsmatig was hij vroeger actief als sergeant bij de brandweer in de badstad. Hij fungeerde destijds ook als scheidsrechter voor de Nationale Voetbalbond K.B.V.B. Verder was hij bestuurslid van de afdeling Heist van de Nationale Strijdersbond van België. Hij werd onderscheiden met meerdere eretekens, waaronder de “Herinneringsmedaille voor gewapende humanitaire operaties Afrika 60”. Wilfried Viaene was getrouwd met Claudine Vandepitte en was vader van Geert en grootvader van drie kleinkinderen. De begrafenis vindt plaats op maandag, 2 juli om 10,30 uur in de kerk te Heist. Men kan de overledene nog een laatste groet brengen en het rouwregister tekenen in het uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85 te Knokke-Heist, elke dag van 14 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 12 uur.

Werkzaamheden in Hazegrasstraat

Vandaag woensdag 27 juni werd in de Hazegrasstraat in Knokke-Heist (Westkapelle) gestart met de herstelling van het wegdek ter hoogte van het huisnummer 148. Het wegdek wordt eerst uitgebroken en daarna plaatselijk opnieuw geasfalteerd. Er wordt in 2 fases gewerkt zodat de doorgang van het verkeer niet onderbroken wordt. Plaatselijk wordt de doorgang van het verkeer geregeld door verkeerslichten. De aannemer voorziet één week werk per kant van de rijbaan.

Geen dag zonder muziek in Knokke-Heist

“Meer nog dan andere jaren bulkt het deze zomer van muziek en concerten in Knokke-Heist” zegt Vrijetijdscoördinator Jan Deroose. Pop-en rock op de 27ste editie van Kneistival op het Heldenplein, Jazz op Knoksie Totsie, Fanfares en Harmonieën op de aperitiefconcerten, Wereldmuziek op “World” op het charmante grasplein aan het Boerenhof en DJ’s allerhande op de strandfuiven. Zelfs het vuurwerkfestival is op muziek. Voor de derde keer is er “Parkies”, iedere maandagavond in de tuin van Scharpoord, met gratis concerten voor een breed publiek. Nieuw zijn ook de verfilmde operavoorstellingen in de Rox Arena te Heist. Er werd in verband met al die activiteiten een complete dag-aan-dag agenda gepubliceerd door de Toeristische dienst. Daarin telt men niet minder dan 116 muziekmomenten in 61 dagen.

Duitse toeristen boos op Telenet

Duitse bezoekers in Knokke-Heist zijn bijzonder boos op Telenet. Het bedrijf haalde op 3 mei samen met de Britse zenders ook de nog resterende Duitse zender ZDF van de analoge kabel. Duitsers die in de badstad een appartement huren nemen het echter niet dat ze tijdens hun verblijf naar geen enkele Duitse zender meer kunnen kijken. Dat zeggen immokantoren in de badstad. Eigenaars van appartementen hebben meestal namelijk slechts een abonnement voor de analoge omroepen. Telenet zegt dat die eigenaars het best een digibox installeren, dan hebben de Duitse toeristen meteen de keus uit 8 Duitstalige zenders. Tot eind deze maand loopt nog een voordelige actie. Dé goedkoopste oplossing is echter een Free-To-Air satellietontvanger installeren voor Astra 1 en 3. Dan heeft men meteen gratis zonder abonnement een 150-tal Duitse zender, waaronder het populaire Tele 5, plus Arte in het Frans en Duits, BVN, een 10-tal Nederlandse regionale zenders en nog een 100-tal andere buitenlandse zenders van Poolse en Braziliaanse tot Arabische en Zuid-Koreaanse. Een FTA-ontvanger koopt men overal voor zo’n 50 euro.

Gedragscode visserij in de maak

Er doen zich voor onze kust regelmatig problemen voor tussen Nederlandse Eurokotters enerzijds en Belgische staandwantvissers anderzijds. Hetzelfde gebeurt trouwens voor de Noord-Franse kust. Tussen de partijen is nu voor het eerst vergaderd met de bedoeling een gedragscode op te stellen. Het overleg gebeurde in aanwezigheid van ondermeer vertegenwoordigers van de Belgische Rederscentrale en de Nederlandse Vissersbond. Feit is dat in de winter en het vroege voorjaar Nederlandse Eurokotters en flyshooters buiten de 6 mijl voor de Franse en buiten de 3 mijl voor de Belgische Noordzeekust de netten uitwerpen. Dit leidt regelmatig tot het afvissen van staande netten, visverlet en spanningen tussen de Franse- en Belgische vissers en de Nederlandse schepen. Gezamenlijk wil men nu een lijst opstellen met praktische maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen. Als maatregelen worden genoemd: altijd uitluisteren en beantwoorden van VHF kanaal 16, uitwisselen van contactgegevens, communiceren via de Verkeerscentrale Duinkerke en het uniform markeren van netten. De lijst moet na nader overleg in het najaar uitmonden in een gedragscode, die voordat het nieuwe Kanaalseizoen begint, bekend gemaakt wordt.

Busdoorsteek Ruytingen

De aanleg van de busdoorsteek over een lengte van zo’n 70m tussen de lus van Ruytingen en Scheurleg in de Heistse deelkern Heulebrug zal mogelijk nog enige tijd op zich laten wachten. Woensdag verscheen de overheidsopdracht voor de uitvoering van het werk in het Bulletin der Aanbestedingen. Aannemers hebben nu tot 4 september de tijd om zich kandidaat te stellen voor het uitvoeren van de werken en het insteken van een prijs. Pas als de werken zijn uitgevoerd zal de reisweg van buslijn nr 3 worden aangepast en komt er een bushalte in de buurt van het Sociaal Huis.

26.6.12

Verkeersplateau Westkapellestraat in gebruik

De Westkapellestraat in Knokke-Heist is weer een stukje veiliger. Dinsdagavond werd het verkeersplateau ter hoogte van de Nieuwstraat officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Schepen van Openbare Werken, Luc Lierman. De weg is nu weer open voor alle verkeer. Voor de drempel zijn in beide rijrichtingen dwarsstrepen geschilderd om het verkeersplateau duidelijk te accentueren. Voortaan geldt er vanaf 150 meter van dit gevaarlijke kruispunt een maximumsnelheid van 50 i.p.v. 70 km per uur. Er is ook een boom verwijderd zodat het verkeer vanuit de Nieuwstraat een beter zicht krijgt op het aankomende verkeer. De werkzaamheden zijn geraamd op ongeveer 85.000 euro, waarvan 15.000 euro voor rioleringswerkzaamheden ten laste van het AGSO Waterbedrijf. De werken aan het verkeersplateau hebben precies 5 weken geduurd. Eerder waren al geschilderde markering aangebracht bij het kruispunt, maar automobilisten bleven te snel rijden op die plaats. Met het verhoogde plateau moet dat probleem nu verholpen zijn.

Onverantwoord verkeersverdrag tijdens de werken

Ondanks de duidelijke signalisatie, haalden heel wat ongedisciplineerde chauffeurs toch een gevaarlijk manoeuvre uit door ter hoogte van de wegversperring over de grasberm te rijden en via het fietspad hun weg te vervolgen. De motorbrigade van de Lokale Politie zag zich dan ook verplicht om zich regelmatig verdekt op te stellen. Tientallen overtreders werden op deze manier beboet voor een zware verkeersovertreding. Zelfs tijdens deze verscherpte controles, durfden nog heel automobilisten het aan om de rood-witte Jerseyblokken op het fietspad te verplaatsen of wegversperringen aan de kant te schuiven om toch maar langs het kortste traject hun bestemming te bereiken. Hiermee brachten ze niet alleen de veiligheid van de zwakke weggebruikers in het gedrang maar reden ze ook op pas aangelegde stroken met kans op schade van het wegdek.

Foto met dank aan Jan Morbee

Knokke-Heistse voetbalvelden in trek

Momenteel zijn de sportvelden in Knokke-Heist weer erg in trek bij de grote clubs. Op de derde dag van hun verblijf in het Pavillon du Zoute, trokken de spelers van AA Gent met de bus naar het veld van derdeprovincialer KFC Heist om het op te nemen tegen het Noorse Tromsø IL. In deze eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding hebben de Gentse Buffalo's een 1-0 overwinning geboekt tegen de Noren. Voor de rust troffen Brüls en Ljubijankic de paal, maar door een flater van de Noorse doelman kon Ljubijankic wel scoren. Na de rust kwam een volledig nieuw elftal tussen de lijnen en verwaterde de partij, al hield Gent de voorsprong wel probleemloos vast. Momenteel is ook Club Brugge bezig aan een trainingsperiode in de badstad. Dat is een gevolg van de verbouwingswerken aan het spelersgedeelte van het Brugse Jan Breydel stadion. Het is dan ook in sportcentrum Molenhoek te Westkapelle dat new look Club Brugge de voetbalschoenen weer heeft aangetrokken.

Zeebrugge en Fluxys Belgium nemen voortouw in LNG-bunkering

Dinsdag werden tijdens een persbezoek aan de LNG-terminal in Zeebrugge allerlei aspecten van de aardgasbehandeling in onze kusthaven toegelicht. De LNG-terminal van Fluxys Belgium is dit jaar trouwens 25 jaar actief. De zeehaven beschikt daardoor over een hoge expertise in het behandelen van aardgas. "Via Zeebrugge kan trouwens 10 procent van het aardgas worden aangevoerd die de Europese Unie nodig heeft" zegt havenvoorzitter Joachim Coens. Aannemer MBG uit Wilrijk legt zoals reeds gemeld momenteel de laatste hand aan de onderbouw voor de tweede LNG-steiger en de faciliteiten voor het aanmeren van de schepen. De ingebruikname van de tweede steiger is gepland in 2015. De steiger zal de flexibiliteit in het ontvangen van LNG-schepen vergroten, zowel grote als kleine, ook om te bunkeren. Verder zal men niet alleen kunnen lossen maar laden. Dat maakt ook het exporteren van LNG vanuit onze kusthaven mogelijk. De haven van Zeebrugge onderzoekt samen met andere havens hoe de basisinfrastructuur voor de LNG-bevoorrading van schepen en vrachtwagens vorm kan krijgen. De ambities van Zeebrugge stoelen op de troeven van aardgas als brandstof voor schepen en vrachtwagens voor langeafstandsvervoer. Overschakelen op LNG betekent immers beduidend lagere emissies en draagt dus ogenblikkelijk bij tot het halen van de Europese klimaatdoelstellingen. Schepen die varen op LNG in plaats van de gebruikelijke zware stookolie, stoten vijftien à twintig procent minder CO2 uit en geen zwavel. Daarmee is LNG als scheepsbrandstof een belangrijk alternatief voor rederijen zodra in 2015 de strengere emissienormen voor zwavel van kracht worden voor de Noordzee en de Baltische Zee. Ook voor het langeafstandsvervoer met vrachtwagens heeft vloeibaar aardgas sterke milieutroeven. Overschakelen op vloeibaar aardgas doet de CO2 uitstoot met meer dan tien procent dalen en de emissies van stikstofoxides verlagen met vijftig à zestig procent. Bovendien produceert rijden op vloeibaar aardgas geen fijn stof.
Een fotoreportage van de hand van Christel Bedert vind je HIER.

Foto's met dank aan Joke Swyngedouw & Alexander De Vos (apzi)

Ter Duinen Campus Heist sluit schooljaar rookvrij af

Een heel schooljaar lang hebben de leerlingen van de Ter Duinen middenschool in Heist zich geëngageerd om niet te roken, of te stoppen met roken. Alle klassen zijn in dit opzet geslaagd. Dit is niet vanzelfsprekend, want net tijdens de eerste twee jaren van het middelbaar beginnen vele jongeren te experimenteren met roken. Om de volharding van de leerlingen te belonen heeft de gemeente Knokke-Heist hun een alcoholvrije receptie aan. Bovendien kregen de leerlingen een diploma en een geschenk. Als klap op de vuurpijl overhandigde het gemeentebestuur een videocamera aan directrice mevrouw Priem. Ondertussen hebben de leerlingen al enkele antirookfilmpjes gemaakt om de actie in de verf te zetten.

Werkbezoek Tweede LNG Steiger

Dinsdag brachten genodigden in Zeebrugge een werkbezoek aan de tweede steiger die in de voorhaven bij de LNG Terminal in aanbouw is. Eerder deze maand werden de laatste buispalen geslagen voor de fundering van de steiger. De bouw van de tweede aanlegplaats voor LNG-schepen moet de positie van de haven als belangrijkste knooppunt voor vloeibaar aardgas nog versterken. Zo is de nieuwe steiger geschikt voor zowel het lossen van grote LNG-schepen als voor het laden van kleinere schepen en bunkerschepen. LNG wordt steeds meer naar voor geschoven als alternatieve brandstof voor zeeschepen. De haven van Zeebrugge speelt daarop in en denkt in de toekomst een rol te kunnen spelen als LNG-bunkering hub. Het werk aan de tweede steiger zou klaar moeten zijn tegen het einde van dit jaar.

Foto met dank aan Joke Swyngedouw

Blauwe zone in Dorpsstraat Westkapelle

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft beslist om een blauwe zone in te voeren in de Dorpsstraat in Westkapelle. Het gaat om het straatdeel tussen de Sluisstraat en de Veldstraat. De start van de blauwe zone is voorzien voor begin juli. Vanaf dan kan er elke dag geparkeerd worden met gebruik van de parkeerschijf voor een maximale duurtijd van 1 uur. Aangezien de blauwe zone elke dag van toepassing is, zijn parkeervignetten (zowel mini- als maxiparkeerkaart) er niet geldig. Bedoeling is om de parkeerrotatie in het dorpscentrum van Westkapelle te bevorderen, zodat klanten gemakkelijker een parkeerplaats vinden bij het winkelen.

Grote Rosse Vleermuis op bezoek of gedomicilieerd in Knokke-Heist?

De Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt heeft dinsdag bevestigd, dat geluiden die in Heist in april geregistreerd werden inderdaad afkomstig zijn van de “grote rosse vleermuis”. Dit is groot nieuws want het gaat om een vleermuissoort die nog nooit eerder in ons land werd waargenomen. Tussen begin april en midden mei voerde de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt een onderzoek uit naar doortrekkende vleermuizen langsheen de Belgische Kust. Hiervoor werd op een flatgebouw op de zeedijk in Heist een detector opgesteld die automatisch alle ultrasone geluiden van langsvliegende vleermuizen registreerde. Bij controle van de data bleek dat vooral Ruige dwergvleermuizen (Pipistrellus nathusii), Gewone dwergvleermuizen (Pipistrellus Pipistrellus) en enkele Rosse vleermuizen (Nyctalus noctula) werden gedetecteerd. Opmerkelijk was ook dat minstens twee keer het geluid van een Tweekleurige vleermuis (Vespertilio murinus) werd opgepikt. Opmerkelijk, omdat deze soort totnogtoe slechts een dertigtal keer in ons land werd gemeld, met een duidelijke concentratie aan waarnemingen langsheen de kust. Maar dé verrassing kwam toen met gespecialiseerde software de geluiden van 20 april werden geanalyseerd. Resultaat: twee korte opnames met typische geluidssignalen van een Grote rosse vleermuis (Nyctalus lasiopterus). Spectaculair nieuws voor de onderzoekers, want deze soort werd nog nooit eerder in ons land vastgesteld. Of de Grote rosse van Heist een dwaalgast was, een individu dat de kustlijn als trekroute gebruikte of een exemplaar dat zich ergens in de buurt ophield, is momenteel nog niet duidelijk. Hopelijk kan doorgedreven onderzoek van de Vleermuizenwerkgroep hierop binnenkort een antwoord bieden. Vleermuizen worden weinig gezien, maar komen wel veelvuldig voor in Knokke-Heist, en dat niet alleen in het landelijk gebied. In de jaren 90 overnachtte zo wekenlang een gewone dwergvleermuis in de donkere studiogang bij Radio Dynamo in de Cassiersstraat.

Slimste straat van Knokke-Heist

Het Quizteam van de Dorpsstraat in Westkapelle won enige tijd geleden de quiz “De Slimste Straat van Knokke-Heist”. Met het winnende team ging het om Tobin Stroo, Niki Rommelaere, Pieter Zwaenepoel, Alex Verbauwhede, Davy Haers en Tom Mareydt. Zopas werd die overwinning gevierd samen met alle bewoners van de Dorpsstraat. Dat gebeurde in Café In ’t Dorp. Daar werd ook het nieuwe straatnaambord ‘Dorpsstraat, slimste straat van Knokke-Heist 2012’ overhandigd. Het prijkt voortaan aan de gevel van de herberg.

Geocaching om Heistse Sashul te ontdekken

In Knokke-Heist kan men nu ook spelenderwijs de Heistse Sashul ontdekken. Dat gebeurt bij middel van “geocaching”. Dat is een "buitensport en spel" waarbij met behulp van een gps-ontvanger de verstopplaats van een ‘cache’ gezocht wordt. Dat is een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en soms ook een ‘schat’. In het logboek kan men noteren dat men de locatie gevonden heeft. Tegenwoordig zijn er ook applicaties voor verschillende smartphones. Met deze apps is een kaart te zien met alle caches in de omgeving en is er mogelijkheid om een log op de website te plaatsen. Als men de "schat" gevonden heeft, is het echter niet de bedoeling de exacte ligplaats van de schat te vertellen; deze moeten de andere geocachers zelf vinden. Ook voor het natuurgebied Sashul in Heist werd nu een geacaching spel ontwikkeld. Meer informatie vind je HIER.

TTK-atleten eindigen Ironman succesvol in Regensburg

TTK-atlete Dominique Maas uit Knokke-Heist heeft in haar 2de Ironman een prachtige 3de plaats op het podium veroverd in haar agegroup. Ze finishte in 11:34:14. De 48-jarige atlete uit Knokke-Heist deed dit in de Ironman van Regensburg in het Duitse Beieren. Een slot voor Hawaii zat er niet echt in, daar er maar één plaats was en de tegenstand nog net te groot. Dit kon echter de pret niet bederven voor Dominique, die glunderend op het podium stond en kon terugkijken op een zware maar zeer mooie wedstrijd. In dezelfde wedstrijd kon nog een andere TTK’er, Hendrik Blomme, zijn tweede Ironmanaankomst vieren. In het kader van al dit triatlonnieuws over Knokke-Heistenaars in Ironman wedstrijden werd ondertussen een website aangemaakt met alle details over deze atleten.

Zwaar gewonde op ferry

Een bemanningslid aan boord van de vrachtferry “Bore Song”, die tussen Zeebrugge en Teesport vaart, is zwaar gewond geraakt. Dat gebeurde bij het lossen van een container nadat het schip uit Zeebrugge in de Britse oostkusthaven was gearriveerd. De man werd zo’n meter langs het dek meegesleurd en raakte bekneld. Het bemanningslid is ondertussen buiten levensgevaar en herstelt in het ziekenhuis. Een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval en de veiligheid aan boord werd inmiddels ingesteld door de Britse overheid.

25.6.12

Kabelbaan Lakeside Paradise van start

Maandagavond werd in de Put van Decloedt in Knokke-Heist de kabelbaan van Lakeside Paradise in gebruik genomen. De eerste officiële wakeboarder ging om 19.33u precies door het rode lint dat voor de gelegenheid door burgemeester Lippens en Eerste Schepen Maxim Willems werd vastgehouden. Met een waterski- en wakeboardkabelbaan van 711 meter beschikt Lakeside Paradise over de langste dergelijke installatie voor waterskiërs in ons land. De kabelbaan kan de watersporters in de zogeheten “Wakeside” van het meer voortrekken tegen een snelheid tussen de 30 en 58km per uur. Het gebruik van een skikabel belast het milieu totaal niet, dat in tegenstelling tot het inzetten van een motorboot, die pollutie veroorzaakt en ook hekgolven en lawaai. Voor de geoefende wakeboarders worden op het meer ook verankerbare obstakels uitgezet, waar ze over kunnen springen. Wandelaars rond het meer krijgen dan meteen ook wat spektakel te zien. Voor de Knokke-Heistenaars is er op het officiële openingsweekend op 30 juni en 1 juli mogelijkheid om de kabelbaan persoonlijk uit te testen. Op zaterdag 30 juni volgt trouwens voor het publiek nog een officiële opening van het O'Neill Cablepark. De rest van het meer, de Lakeside”, wordt gebruikt voor zachte waterrecreatie zoals windsurfen, kleinzeilerij, kajakken, roeibootjes en pedalo’s. Met het nieuwe watersportrecreatiecentrum is een investering van zowat 2 miljoen euro gemoeid.

Een uitgebreide fotoreportage over LAKESIDE PARADISE van de hand van Christel Bedert en assistent vind je HIER.