28.2.09

Meer gesmokkelde sigaretten onderschept

Vorig jaar zijn in de Belgische havens meer dan 98 miljoen gesmokkelde sigaretten onderschept. Dat is dubbel zoveel als in 2007. Het gros van de illegale sigaretten werden in de haven van Antwerpen aangetroffen. Zeebrugge was goed voor een kleine 20 procent van de inbeslagnames. De verdubbeling op jaarbasis is opvallend. In de eerste helft van 2008 waren namelijk 'slechts' 7,2 miljoen sigaretten onderschept.

Vooraan opstappen geldt niet voor kusttram

In heel Vlaanderen worden reizigers op de bussen van De Lijn vanaf september verplicht om vooraan op te stappen. Dat moet de veiligheid verhogen en het zwartrijden verminderen. Op de tam tussen Knokke en De Panne geldt de nieuwe verplichting echter niet. Reizigers op de kusttram kunnen dus van alle deuren blijven gebruikmaken. Het gespreid opstappen is volgens woordvoerder Dirk Schockaert van De Lijn West-Vlaanderen ook noodzakelijk om een vlotte doorstroom van het tramverkeer mogelijk te maken. Op de bussen aan de kust zal wèl vooraan moeten worden opgestapt.

27.2.09

Het wordt nipt voor het ‘Mijn Restaurant’ koppel

De Knokke-Heistse deelnemers aan de nieuwe editie van ‘Mijn Restaurant’ op VTM hebben nog steeds geen bouwvergunning voor hun pand in Kortrijk. De verbouwingswerken werden eerder stilgelegd wegens een bouwovertreding. Het ging om het uitbreken van de toegangsdeur om het gebouw toegankelijk te maken voor rolstoelpatiënten. Uitwijken naar een andere locatie is echter niet meer mogelijk. Nu dinsdag starten de uitzendingen. De bouwvergunning voor de Oude Dekenij, waar de 25-jarige Claudio Dell’Anno en zijn 20-jarige vriendin Gaëlle Six op zitten te wachten, zou ten vroegste komende donderdag worden afgeleverd. Een maand later moet het kersverse restaurantduo al hun eerste klanten ontvangen.

Academie kunstvol in de steiger

Vanwege de verbouwingswerken aan de achterkant van deKunstacademie in Knokke is voor de veiligheid een tijdelijke brandtrap opgesteld in de Sebastiaan Nachtegaelstraat. Die steiger wordt nu binnenkort kunstvol aangekleed. Het college heeft vrijdag het licht op groen gezet voor het aanbrengen van kunstige spandoeken. Het mag op voorwaarde dat bij de uitwerking rekening gehouden wordt met de veiligheid, zichtbaarheid en de doorgang van de brandtrap. De jongeren van de lagere en middelbare graad zijn van plan om aan de voorzijde van de brandtrap een doek van 5 op 3 meter op te hangen. Aan de beide zijkanten wordt canvas van 3 op 3 meter opgespannen. De doeken zijn gemaakt uit een winddoorlatende en brandvrije stof. Daarop komt straks een originele print. Wat het thema wordt, houdt deKunstacademie nog even geheim. Het artistieke Steigerproject zal te bewonderen zijn van 15 mei tot 15 juni.

Asfaltering gestart in Parmentierlaan

In de Parmentierlaan in Knokke is ter hoogte van de Boudewijnlaan gestart met de afwerking van het wegdek met asfalt. Rond pasen moet de straat weer open zijn voor het verkeer. Tot dan blijft de verkeersomleiding van kracht. De werken zijn in september vorig jaar gestart. Eerder waren ook de bomen in de laan reeds gerooid. Ondertussen zijn de trottoirs en parkeerstroken in het eerste deel van de Parmentierlaan reeds aangelegd. Het gaat om het straatdeel tussen de Boudewijnlaan en de Cassiersstraat. Tussen de Nestor de Tièrestraat en het Abraham Hansplein is ook de riolering voltooid.

Loop van de Bevolking

Over geboorten en overlijdens in Knokke-Heist tijdens de voorbije periode lees je HIER meer.

Zeebrugge ’s werelds grootste autoparking

Zeebrugge is momenteel ’s werelds grootste autoparking. Door de economische crisis staan in onze kusthaven tegenwoordige zo’n 175.000 auto's van zowat alle merken maandenlang tevergeefs te wachten op een koper. De verschillende havenbedrijven beschikken in Zeebrugge aan 300 hectare autoterminals. Ze staan allemaal zo goed als vol. Een autoschip doet er ruim 6 weken over van Japan naar hier. Als de verkoop naar beneden gaat dan staat Zeebrugge vol met onverkochte wagens tegen dat in de fabriek de productie is teruggeschroefd. Dankzij de schrootpremie worden momenteel uit onze kusthaven wél weer toenemend auto's naar Duitsland geëxporteerd.

Sluis wil burgemeester Sala houden

De gemeenteraad van Sluis wil dat Jaap Sala nog een termijn burgemeester blijft. Achttien raadsleden stemden voor, één stemde tegen. Sala verwachtte al dat zijn mogelijke herbenoeming door zoveel mensen gesteund zou worden. Vorig jaar lag Sala een tijd onder vuur door ruzie in het college en onvrede bij het gemeentepersoneel. Jaap Sala werd per 1 juli 2003 aangesteld als burgervader in onze buurgemeente. De herbenoeming van Sala moet nog worden beoordeeld door de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs. In oktober vorig jaar mocht de Sluise burgemeester koningin Beatrix ontvangen in het grensstadje.

26.2.09

Declameren of rappen?

Op zaterdag 7 maart organiseert het Willemsfonds in de raadzaal van het Heistse Stadhuis de jaarlijkse declamatiewedstrijd. Alle leerlingen het het derde leerjaar van het basisonderwijs tot het zesde jaar van het middelbaar onderwijs van alle netten kunnen er aan deelnemen. Iedereen draagt een zelf gekozen gedicht voor van minstens 16 verzen. De deelnemers zoeken zelf een geschikt gedicht of kunnen gebruik maken van teksten die beschikbaar zijn in de openbare bibliotheek. Voor alle deelnemers zijn er prijzen, vooral boekenbonnen en boeken. Vorig jaar zei onderwijsschepen Ingrid Reubens te betreuren dat telkens minder jongeren meedoen. Vooral jongens vinden het vaak niet ‘cool’ genoeg. Die zouden liever een partij ‘rappen’.

De Macht van de Media

Op zondag 8 maart wordt in Knokke-Heist het boek “De Macht van de Media” gepubliceerd. Het is van de hand van de 71-jarige Cas Goossens die reeds geruime tijd in onze badstad woont. Goossens werkte zijn hele loopbaan bij de omroep. Tien jaar lang was hij administrateur-generaal van de VRT. Het boek is de neerslag van een reeks voordrachten over het onderwerp. In het werk bewijst de auteur dat de media de politiek maken of kraken, maar dat de media in de macht zijn van het geld. Alleen de openbare omroep kan daartegen weerwerk leveren door objectief nieuws en educatie te brengen en goede ontspanning. Het boek van Goossens wordt in Scharpoord gepresenteerd door minister van staat Mark Eyskens. Het wordt gepubliceerd door Uitgeverij Van Halewyck.

De balans van carnaval

Afgezien van een gevandaliseerde brommer, glasbraak en een paar duw en trekpartijen is het Heistse Carnaval vrij vlekkeloos verlopen. Onder een aantal herbergiers in de deelgemeente is er echter onvrede over het inrichten van gelegenheidscafés bij de Bolle. De vraag is of dat wettelijk zo maar kan. Verder is er ook kritiek op de tent die op het ‘klein marktje’ werd neergezet. Heel wat jongeren brachten flessen sterke drank mee van huis en konden zich in de tent gratis naar nirwana drinken. De reglementering dat er tijdens de stoet niet mocht gedronken worden is eveneens dooie letter gebleven. Ander negatief punt is dat ouders hun kinderen vlakbij de grote wielen van tractors laten weg en weer springen. Ooit krijgt dit soort van onverantwoord ouderschap een dodelijke afloop. Enorm succes daarentegen waren de bierglazen in plastiek. Voor zo ver bekend heeft slechts één carnavalist een pint geweigerd omdat die in een plastic beker werd uitgeschonken. Trouwens de plastic carnavalglazen verdwenen regelmatig omdat ze als souvenir werden meegenomen.

Verkiezingen Raad Lokale Economie

De Raad voor Lokale Economie in Knokke-Heist is aan vernieuwing toe. Een ontslagnemend vertegenwoordiger wordt vervangen, en verder is het de bedoeling dat verscheidene zones nog worden aangevuld met een plaatsvervanger. Die woont vergaderingen van de raad bij als de effectieve vertegenwoordiger verhinderd is. Handelaars kunnen zich voor hun zone kandidaat stellen. Dat dient ten laatste te gebeuren tegen 6 maart via de webstek van de De Raad voor Lokale Economie.


Klik op deze link of stuur een mailtje naar lokale.economie@knokke-heist.be.

Virtualisatiepijn bij de gemeente

Komende maandag start de gemeente Knokke-Heist met de virtualisatie van zijn servers. Dit betekent dat alle gemeentelijke toepassingen worden overgezet op deze nieuwe hoogtechnologische apparatuur. Dat zal voor tijdelijke ongemakken zorgen. Zo zal de afdeling Burgerzaken komende woensdag slechts open zijn met zeer beperkte dienstverlening. Het gemeentebestuur raadt de burgers aan om op 4 maart 2009 niet naar de dienst Burgerzaken te gaan. De medewerkers zullen bezoekers wel te woord staan, maar er kunnen die dag geen documenten afgeleverd worden.

Enorme belangstelling voor 16e Zwinstedenloop

Vooral ook vanwege Knokke-Heistenaars is de belangstelling voor de 16de Internationale Zwinstedenloop overweldigend. Een kleine drie weken voor de start heeft de organisatie al zo’n vierhonderd voorinschrijvingen. Dat is bijna drie keer zoveel als in voorgaande jaren. Op basis van dit aantal wordt de kaap van duizend deelnemers op zondag 15 maart waarschijnlijk voor de eerste keer overschreden. De groeiende populariteit van de loop heeft onder meer te maken met het feit dat de wedstrijd nu deel uitmaakt van het sportstimuleringsproject 'Knokke-Heist, een zee van sport'. Ook een factor voor de enorme toeloop is het gebrek aan concurrentie van andere wedstrijden.

De Dag van Toen bij De Kringwinkel

Op zaterdag 7 maart organiseert ook de Kringwinkel in Heist de actie “Koop de dag van Toen”. Schattenjagers kunnen dan zoeken naar de leukste oldies van de voorbije 50 jaar. Het gaat om meubels, verlichting, kleding, accessoires, affiches en elpees die de sfeer van kitsch en retro weer tot leven brengen. Steeds meer mensen ontdekken dat een goede mix van nieuw en tweedehands een origineel en hip interieur oplevert. Oude spullen vertellen namelijk hun eigen verhaal. De Kringwinkel redt op die manier heel wat perfect bruikbare spullen van de afvalberg.


De Kringwinkel Heist : Kursaalstraat 55

25.2.09

Confettivegen nu aan de orde in Heist

Terwijl de laatste carnavalisten naar huis trokken zijn de gemeentediensten woensdag in Heist gestart met het opruimen van de grote hopen vuil die in de straten liggen. Op sommige plaatsen leek de neergedwarrelde witte confetti wel op een sneeuwlandschap. Een dozijn straatvegers en twee veegmachines proberen de deelgemeente de komende uren weer helemaal proper te krijgen. Maandag werd trouwens ook reeds meer dan een ton confetti van de straten geveegd. Het ging daarbij om ongeveer 60 miljoen papiersnippers; een fractie nog maar van wat rondgestrooid werd. Hoeveel afval het carnaval uiteindelijk veroorzaakt heeft zal pas over een paar dagen duidelijk worden. Het vuil wordt door de gemeentediensten afgevoerd naar de verbrandingsoven.

Opslagschip voor onverkochte Toyota’s

In Zeebrugge en een aantal andere havens heeft autoconstructeur Toyota zoveel onverkochte wagens staan dat het bedrijf beslist heeft een schip te charteren om ze te kunnen opslaan. Het gaat om het vaartuig 'Morning Glory' met een capaciteit van 2.500 auto’s dat in de haven van het Zweedse Malmö zal worden afgemeerd. Het autoveer is eigendom van de rederij Wallenius Wilhelmsen, die gespecialiseerd is in het wereldwijd verschepen van nieuwe wagens. De uitvoer van nieuwe Toyota’s vanuit Japan kelderde in januari met bijna 60 procent. Vorig jaar daalde de overslag van nieuwe auto’s in Zeebrugge voor het eerst in tien jaar. Als de neerwaartse trend blijft aanhouden dan vreest Wallenius Wilhelmsen dat tientallen autoschepen uit haar vloot van 166 vaartuigen zullen moeten worden aan de kant gelegd. De Morning Glory werd in eerste instantie gecharterd voor een periode van 6 maanden.

Poolse klusjesman opgepakt

In Knokke-Heist heeft de politie een Pool ingerekend. De man maakt deel uit van een groep Polen die bij mensen allerlei klussen uitvoert. Omdat ze slordig werk leveren weigeren heel wat klanten te betalen. De bende schrikt er vervolgens echter niet voor terug om hun klanten te bedreigen. De politie kon zopas één van de Polen oppakken toen deze op weg was naar een klant om geld te eisen.

Dealer ingerekend tijdens carnavalviering

Tijdens de carnavalviering in Heist heeft de politie dinsdag een 26-jarige drugsdealer uit de badstad opgepakt. Het waren agenten van een verklede carnavalpatrouille die de dealer op het spoor kwamen. Op het ogenblik dat hij werd tegengehouden had de man cocaïne en xtc bij zich. De dealer in ondertussen voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Scholier gezocht voor rol in kortfilm

Regisseur Philippe Verkinderen is in Knokke-Heist op zoek naar een piepjonge acteur voor een rol in een kortfilm. Ideaal gaat om een jongen tussen de 7 en 10 jaar. De film, een tragikomedie, vertelt het verhaal van een kleine jongen en zijn broer tijdens hun laatste gemeenschappelijke dag op de lagere school. Van de kandidaten wordt geen ervaring en geen specifieke uiterlijkheden vereist. De draaiperiode is voorzien voor eind juni/begin juli. Het bekende Gentse productiehuis ‘Conception’ voorziet opvang en begeleiding van de jonge acteur. Regisseur Philippe Verkinderen is kind aan huis in Cultuurcentrum Scharpoord. Hij zette er zijn eerste podiumstappen met Appassionata en speelde er verschillende, eigen voorstellingen.


Geïnteresseerden kunnen hun gegevens (leeftijd en foto) mailen naar regisseur philippe_verkinderen@hotmail.com (0485 14 25 12) of het productiehuis i.was@createdbyconception.be (09 223 70 63).

Post bereidt zich voor op staking

In verband met de aangekondigde staking houdt De Post ook in Knokke-Heist rekening met heel wat hinder bij de bedeling van brieven en andere posstukken. Die staking wordt mogelijks op 2, 3 en 4 maart gehouden. De directie weet niet in hoeverre de medewerkers het werk zullen neerleggen, dus zijn ook de gevolgen niet direct in te schatten. Wèl werd het cliënteel met grote oplagen aan tijdschriften en publiciteitsfolders aangeraden om de geplande afgiften zo vroeg mogelijk op het postkantoor te bezorgen. Zo kunnen de stukken nog deze week naar de uitreikingskantoren worden verstuurd. De uitreiking kan dan gebeuren van zodra het postpersoneel het werk hervat.


Voor meer info: De Post, tel. 022 011 111.

24.2.09

Strandrace in aantocht

Komende zondag organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum de 11de editie van de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Niet minder dan 869 deelnemers verschijnen dan aan de start op het strand in Duinbergen. Er zijn afstanden voorzien van 24 en 48 km. Zondag zijn zoals gebruikelijk ook een aantal veldrijders present bij de strandrace. De grote vraag is ook nu weer of ze in staat zullen zijn om de echte zandspecialisten van de zege te houden. Jan Verstraeten en Sven Vanthourenhout, winnaar in 1999 en reeds 7 maal op het podium in Knokke-Heist, nemen alvast de handschoen op. Ze zullen ongetwijfeld een stevig robbertje uitvechten met de 2 overblijvende kandidaten voor de eindzege van het MTB Kustcriterium, Nico Berckmans en Kevin Van Hoovels. De challenge in Knokke-Heist vormt namelijk de ontknoping van het MTB Kustcriterium dat de 6 grote strandraces bundelt. Nico Berckmans, die de 2de en de 3de editie van het MTB Kustcriterium won, zegevierde dit seizoen al in Bredene, De Panne en De Haan. Kevin Van Hoovels, die de Strand- en Duinenrace van Blankenberge op zijn naam schreef, telt momenteel 45 punten voorsprong op Berckmans. De organisatoren hopen ook nog stilletjes dat wereldkampioen veldrijden bij de Elite, Niels Albert alsnog zijn titel komt verdedigen. Bij de dames lijkt Lieve Durnez op winst in het Kustcriterium af te stevenen. Thuisrijdster Sophie Van Biervliet, de 3de in de tussenstand die in Blankenberge ziek forfait moest geven ligt er echter op gebrand om in haar “hometown” met de bloemen te gaan lopen.


De start van de Mountainbike Beach Challenge vindt plaats op het strand ter hoogte van watersportcentrum RBSC Duinbergen. De 58 dames starten om 10.30 uur. De heren starten om 10.33 uur.

Eerste steenlegging La Reserve

Op donderdag 5 maart is de eerste steenlegging gepland voor het nieuwe Reserve complex in Knokke. Hotel La Reserve was sedert 1949 een monument in het straatbeeld van de badstad. In april vorig jaar werd het prestigieuze vijfsterrenhotel afgebroken om plaats te maken voor een moderner project. Het gaat om een initiatief van La Reserve Promotions NV en de Compagnie Het Zoute. Naast een hotel omvat het nieuwe complex straks ook een wellness-center en 150 luxueuze appartementen. De prijzen voor die appartementen schommelen tussen 900.000 en 2,2 miljoen euro. De bezitters van zo’n eigendom zullen ook exclusief gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het hotel. Het complete Reserve-project zal vermoedelijk klaar zijn in 2013.

Zware knallen schrikken de hele regio op

Dinsdagnamiddag om 13.36u werd de hele Oostkust opgeschrikt door twee harde opeenvolgende knallen. Op dat moment gingen twee overvliegende straaljagers door de geluidsmuur op weg naar een positie boven de Noordzee. In Knokke-Heist kwamen verontruste burgers op straat. Sommigen dachten aan een ontploffing in Zeebrugge. De hulpdiensten kregen ook heel wat telefoontjes van mensen die zich zorgen maakten. In het winkelcentrum B-Park in Brugge is door de enorme luchtverplaatsing een lichtconstructie naar beneden gevallen. Er vielen geen gewonden. De klanten werden geëvacueerd en de winkel werd gesloten. Volgens Defensie moesten de straaljagers een burgervliegtuig onderscheppen waarmee geen contact was. Dit werd beschouwd als een mogelijke dreiging. Boven de Noordzee werd het contact hersteld met het vliegtuig dat op weg was naar Engeland. Een verkeerde frequentie lag blijkbaar aan de basis van het communicatieprobleem. Andere frekwenties proberen, daar had men blijkbaar bij Defensie niet aan gedacht…

Meer buitenlanders in Knokke-Heist

Per eind vorig jaar woonden er in Knokke-Heist 1434 personen met een vreemde nationaliteit, dat betekent 39 meer dan in 2007. De buitenlanders vertegenwoordigt 4% van de bevolking. De grootste groep vormen de 1070 mensen uit de andere landen van de Europese Unie (74,62% of een stijging 4,66% ten opzichte van 2007). De Nederlanders zijn binnen de EU-Knokke-Heistenaars het sterkst vertegenwoordigd met 487 (5 minder dan in 2007). De verschuivingen tussen de Europeanen en niet-Europeanen is het gevolg van het feit dat steeds meer landen (zoals Roemenië en Bulgarije) lid worden van de Europese Unie.

Verlichte avondstoet

Vanavond om 20 uur vertrekt van op het Maes- en Boereboomplein de verlichte praalstoet voor de gebruikelijke tocht door het centrum van Heist. Het parcours loopt via de Kursaalstraat, Westkapellestraat, Noordstraat, Pannenstraat, Knokkestraat, Kursaalstraat, Bondgenotenlaan en Koudekerkelaan. Op de markt kan het publiek genieten van het vuurwerk en de symbolische verbranding van Prins Carnaval. Kinderen kunnen graaien naar babelutten en bij de ballenworp proberen een van de vele plastic ballen te vangen. Tot woensdagvoormiddag is er dolle farandole, grote cavalcade en carnavalsviering in de Heistse straten en herbergen.

Heistse carnaval zorgde voor voetbalforfait in Zeebrugge

Zondagnamiddag gaf het team van vierde provincialer Zeehaven Zeebrugge ‘niet thuis’. De spelers van tegenstander SV Loppem mochten terug naar huis rijden. Het gros van de spelers van Zeebrugge stapte namelijk op in de Heistse carnavalstoet. Velen zijn namelijk uit de badstad afkomstig. De voetbalbond was verwittigd doch Loppem weigerde om de wedstrijd naar zaterdag te verplaatsen. Hoe hoog de boete kan oplopen wegens het geven van forfait is nog onbekend. De voetbalclub overweegt inmiddels een aantal spelers te bedanken voor voor bewezen diensten.

Alle Miss Belgiës naar Knokke-Heist

Voor het 80-jarig bestaan van Miss België probeert het organisatiecomité alle nog levende laureaten samen te brengen in onze badstad. De bedoeling is om voor hen een exclusief feest in te richten in het Casino Knokke. Om zoveel mogelijk schoonheden naar de unieke reünie te lokken, werd een oproep gericht aan alle vroegere Miss Belgiës om hun contactgegevens door te sturen naar de organisatie via info@missbelgium.be

23.2.09

Voorwaardelijke straf voor pedofiel

Een 51-jarige man is door de correctionele rechter in Brugge veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel. Hij kreeg de strafmaat voor aanranding en verkrachting van twee minderjarige broers uit Knokke-Heist. Hij kreeg wel een hele rij voorwaarden opgelegd en werd voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten.

Nieuwe veilingmethode bij ZV?

In een poging om het tij van de lage prijzen te keren onderzoekt de Zeebrugse Visveiling de mogelijkheid om de vis op een andere manier aan de man te brengen. In plaats van de vangst per vaartuig te verkopen, wil men de vis straks per soort op de veilingvloer plaatsen. Daardoor kunnen grotere hoeveelheden worden aangeboden en hopelijk hogere prijzen worden gehaald. Dit is nodig omdat de gehaalde besommingen aan de lage kant blijven. En dat ondanks het feit dat begin dit jaar heel wat meer vis werd aangevoerd. De omzet bedroeg tot heden 5,5 miljoen euro of circa tien procent lager dan vorig jaar. Een en ander raakte maandagnamiddag bekend bij de huldiging van de bestbesommers van 2008 in het Zeemanscentrum in Zeebrugge.

Ierse bewondering voor De Schrooder.

De Ierse kranten steken hun bewondering voor Heistenaar Benny De Schrooder niet onder stoelen of banken. Bij afloop van de Ronde van de Algarve in Portugal was hij de best geplaatste renner uit het Vlaams/Ierse An Post Sean Kelly Team. Na vijf étappes eindigde De Schrooder op een 38ste plaats in het algemeen klassement op 5 minuten en 33 seconden achter de Spaanse winnaar Alberto Contador. In de laatste rit tussen Vila Do Bispo en -Portimão werd de Heistenaar trouwens 18de.

Vreemde installaties op het strand

Hier en daar doen vreemde installaties op het strand tussen het Rubens- en Van Bunnenplein vraagtekens rijzen bij wandelaars. Het blijkt om zogeheten retourbronnen voor bemalingen te gaan. Het opgepompte grondwater van een nieuwbouw op de zeedijk moet immers opnieuw geïnfilterd worden in de bodem. Zo raakt het rioleringsnet niet overbelast bij felle regenval. Ook blijft het oorspronkelijke niveau van het grondwater op peil.

Verkeershinder bij sluisbruggen

Met een week vertraging zijn cruciale werken aan de tramsporen tussen Heist en Zeebrugge maandag weer van start gegaan. Het gaat om een nieuwe fase waarbij de sporen op de splitsing Kustlaan/Isabellelaan tussen de Vandammesluis en de brug over de Kustlaan richting Knokke worden aangepakt. Op deze locatie wordt de doorsteek onderbroken en de linkerrijstrook afgesloten voor het verkeer. De werken zullen voor heel wat hinder zorgen. Zeker wanneer de landwaartse bruggen voor het scheepvaartverkeer worden opengezet. Aan de havencommandant werd gevraagd om het sluiten van deze brug voor het wegverkeer zo kort mogelijk te houden. Deze fase van de vernieuwing van de trambedding moet rond zijn tegen de Paasvakantie.

Grote groepen troef op Heistse carnaval

Vele tienduizenden zijn zondag naar Heist afgezakt voor de 48ste carnavalstoet. De jury gaf bij de grote carnavalwagens de meeste punten aan de Yetititie's van Club 69. Bij de kleine carnavalkarren wisten 'De Heystse Babbelutevrouwtjes' van de Orde van de Karnavalkiekens de juryleden het meeste te bekoren. De publieksprijs per sms werd voor de grote wagens in de wacht gesleept door ‘De Oelieboelies’. Bij de kleine wagens was die voor ‘Up en nere, weg en were’. In totaal waren er meer dan 60 groepen met samen zo’n 3.000 gemaskerde deelnemers en 59 praalwagens. Eén carnavalkar uit Moerkerke kreeg ’s morgens evenwel pech op de Natiënlaan toen de as van de wagen brak. Dat zorgde even voor verkeersproblemen. De Heistse carnavalisten hielden zich zoals gebruikelijk in hun satire ver van politieke thema’s. Eén deelnemende groep uit Nederlandse nam echter wel Fortis en de andere banken op de korrel. Ondanks de maatregelen was er toch fikse geluidsoverlast, maar die duurde veel minder lang dan vroeger het geval was.

UITSLAG Carnaval Heist
Lees ook: De aanstelling van Prins Fille in Heist

Vrije basisschool in Ramskapelle wint Carnavaltekenwedstrijd

Een klas van de Vrije basisschool in Ramskapelle heeft de traditionele tekenwedstrijd rond Carnaval gewonnen. Niet minder dan 63 klassen van het kleuter- en lager onderwijs in de badstad hebben eraan deelgenomen. De wedstrijd had dit keer het thema 'Van step tot maanraket' en draaide dus rond de problematiek van de mobiliteit. Vooral de ruimte met satellieten en raketten sprak tot de verbeelding van de kinderen. De winnende klas van Roos Lambrecht werd door schepen Maxim Willems en carnavalsvoorzitter Veronique Engelrelst in de bloemetjes gezet. Als prijs kregen ze een groot knutselpakket waarmee ze alvast kunnen oefenen voor hun inzending van volgend jaar. Alle ingezonden werken worden tot na de krokusvakantie tentoongesteld in de Graaf d'Ursellaan en op het Heldenplein.

Piazza dell’ Arte in Knokke

Afgelopen vrijdag werd bij het Koninklijk Atheneum in Knokke het project Piazza dell’ Arte afgesloten. Een week lang hebben professionals de school omgeturnd tot een groot kunstencentrum vol explosieve scheppingsdrang. De studenten kregen de kans om deel te nemen aan de diverse ateliers van het project. Het ging daarbij niet alleen om woord en drama, en dans en beweging, maar ondermeer kwamen ook elektronische muziek, grafische vormgeving, en de mixed-media aan bod. Alle bezoekers bleken laaiend enthousiast over de wervelende show die de leerlingen hebben gebracht. Sommige van de kunstwerken worden trouwens blijvend tentoongesteld in de school.

Ons dialect bedreigd

Het dialect in onze provincie en ook het Limburgs zijn met uitsterven bedreigd. Beide dialecten staan aangeduid in de atlas van bedreigde talen van de VN-organisatie Unesco. De splinternieuwe atlas van de VN bevat enkel slecht nieuws voor taalliefhebbers. Liefst 2.500 van de 6.900 talen die wereldwijd gesproken worden, dreigen te verdwijnen. Ouders voeden hun kinderen steeds meer op in een taal die meer van het Nederlands weg geeft. Het Nederlands wordt trouwens op zijn beurt bedreigd door het Engels. En vreemd genoeg het Engels in Groot-Brittannië wordt bedreigd door het soort Engels dat in haar overzeese gebiedsdelen wordt gekoeterwaalst.

22.2.09

Vissersherdenking

Zondagmorgen werden in Heist een optocht en herdenking gehouden aan het monument op het Vissershuldeplein. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer gouverneur Paul Breyne. Tijdens een sobere ceremonie werden traditiegetrouw een groot aantal kransen neergelegd bij het visserstandbeeld. Nadien volgde voor de prominenten en genodigden een receptie in het Heistse stadhuis. In zijn toespraak omschreef waarnemend burgemeester Maxim Willems 2008 als een rampjaar voor de visserij. Dit jaar ziet de toekomst er alvast wat rooskleuriger is. Wat de visserij-oorlog betreft werd de raad gegeven aan Oostende om voorzichtig te zijn bij het flirten met de vismijn van het Nederlandse Urk. In laatste instantie is trouwens ook samenwerking met Zeebrugge mogelijk, aldus nog Maxim Willems.