5.4.08

Vanhootegem naar eindfase golftoernooi Argentinië

In het Argentijnse Buenos Aires heeft Nicolas Vanhootegem zich kunnen plaatsen voor de eindfase van het "103e Abierto de la Republica golftoernooi", waarin 168.000 euro te winnen valt. Op de Hurlingham golfbaan noteerde hij een tweede ronde in 71 slagen, één over par. De 35-jarige Knokke-Heistenaar zakt wel van de vierde naar de zevende plaats. Hij telt nu zeven slagen meer dan de Ier Stephen Browne die alleen de leiding waarneemt. Jerome Theunis en Didier De Vooght zijn uitgeschakeld. Laatstgenoemde lukte in het begin van zijn tweede ronde twee birdies waarmee hij kon opklimmen naar de top-50. Na een dubbele bogey en enkele bogeys strandde hij evenwel op een gedeelde 117e plaats. Theunis, die een eerste ronde noteerde in 74 slagen, deed het tijdens de tweede ronde veel beter. De 28-jarige uit Bosvoorde lukte een tweede ronde in par. Met zijn totaal van 144 slagen telde hij echter één slag teveel om er tijdens de twee finaledagen bij te zijn. Hij eindigde als 73e.

De Spaanse media bekijken verzorging van de Cavalia paarden

Meer informatie en een video over de verzorging van het sterpaard Damao vind je terug op CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Ook Scheveningen wil Veronica's Norderney

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Nog maanden miserie aan Vandammesluis

De werkzaamheden aan 2de landwaartse brug van de Pierre Vandammesluis lopen vertraging op. Ten vroegste eind mei zullen de schilderwerken en het nazicht van de brug beëindigd kunnen worden. Normaal gezien hadden de werkzaamheden, die al meer dan een jaar bezig zijn, al achter de rug moeten zijn. Maar alles lag maanden stil door een juridische procedure, omdat de schilderwerken schade bleken toe te brengen aan de carrosserie van de auto's die geparkeerd stonden in de haven. Door de vertraging en de stupiditeit van de wegbeheerders komt er voorlopig geen einde aan de verkeersproblemen rond de brug. Alle verkeer loopt aan de landinwaartse kant van de sluis via brug 1. Normaal zouden, aansluitend op de werkzaamheden aan brug 2, onmiddellijk werken aan de zeewaartse brug 3 beginnen. Maar die werkzaamheden starten niet meer dit jaar.

4.4.08

Nieuwe Voorzitter SP.a Knokke-Heist

Op de bestuursvergadering van de SP.a afdeling Knokke-Heist werd Alfons Dhondt tot nieuwe sp.a voorzitter verkozen. Dat gebeurde met algemeenheid van stemmen. De nieuwe voorman vervangt Ronny Dhondt die na meer dan 10 jaar voorzitterschap ontslagnemend was. Op dezelfde vergadering werden verder nog twee nieuwe ondervoorzitters gekozen om het lokaal bestuur te versterken. Het gaat om Ronny Dhondt en Katrien Anteunis.

Eerste namen Kneistival 2008

Vrijdagmiddag heeft Jan Deroose, Coördinator van de Afdeling Vrije Tijd/Evenementen het voorlopige programma van "Kneistival 2008" bekend gemaakt. Deze 23ste editie heeft plaats van 14 tot en met 19 juli. De eerst 5 dagen krijgen hun beslag in "de put" van het Heldenplein. Als afsluiter volgen nog een paar optredens en een fuif in de tent op het evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist.

Definitieve namen voor Kneistival 2008:

14/7: Thou en The Van Jets
15/7: Tim van Hamel en Zita Swoon
16/7: Delavega en Janez Detd
18/7: The Animals
19/7: Jerboa

Daarnaast zijn nog onderhandelingen aan de gang met Zap Mama en Fun Lovin' Criminals.

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens tijdens de voorbije week lees je HIER meer.

Valse belastingscontroleurs in Knokke-Heist

De laatste dagen zijn er in Knokke-Heist opnieuw individuen gesignaleerd die zich voordoen als belastingcontroleurs. Daarvoor heeft de Dienst Preventie in de badstad vrijdagmiddag gewaarschuwd. De dienst wijst erop dat ambtenaren van Financiën nooit spontaan langskomen. Ze maken steeds telefonisch of schriftelijk een afspraak. Verder zijn mensen in dienst van belastingen, kadaster, of BTW steeds in het bezit van een aanstellingsbewijs. Dat is een dienstkaart met daarop de vermelding van hun naam, een foto en de handtekening van de houder van de kaart. Houdt men de kaart tegen het licht, dan ziet men bovendien een watermerk. Als men twijfelt over iemand die aanbelt, doet men er goed aan de lokale politie te verwittigen.

Politie tel 050 619 600.

Nicolas Vanhootegem start sterk in Argentinië

Op de 103de Visa Open van het "Republica Argentina Tornooi" in Buenois Aires heeft Nicolas Vanhootegem een prima start genomen. De 35-jarige Knokke-Heistenaar zette op de Hurlingham golfbaan een openingsronde neer in 66 slagen, vier onder par. Dat was meteen goed voor de vierde plaats. Vanhootegem telt twee slagen meer dan de Argentijnse leider Martin Monguzzi. Didier De Vooght en Jerome Theunis staan op de 101ste plaats.

2 & 3 Dimensions

Arte Zoute Gallery in de Zoutelaan in Knokke-Heist brengt met de tentoonstelling “2 & 3 Dimensions” aparte moderne kunst onder de aandacht. Tot 11 mei stelt de gallerij namelijk werk tentoon van Annet Wood en Romain Wauman. Beide kunstenaars hanteren een eerder zeldzame kunsttechniek. Wood brengt beelden van vrouwelijke houdingen in aluminium. Begin dit jaar behaalde ze in Florence de fel begeerde 'Award' voor uitzonderlijk en eigentijdse kunstvorm. Wauman brengt coloristische gouaches. Zowel figuratief als abstract werk is van deze kunstenaar te zien. Met "Stemmen & Stemmingen" werd hij geselecteerd voor de 'CANVAS'-collectie.

ARTE ZOUTE - Zoutelaan 4, 8300 KNOKKE - Tel. 050 62 77 10
info@artezoute.be - www.artezoute.be
OPEN: elk weekend en in schoolvakanties: 10:30 - 13:00 & 14:00 - 18:30 u en op afspraak.

“Heist-aan-zee” voor 'Zo Is Er Maar Eén'

Lais, Geena Lisa en Wim Soutaer zijn de toppers in de aflevering van “Zo is er maar één” vanavond op Eén. De show van Yasmine speelt een avondje reisbureau en de kijker kiest de bestemming, in een aflevering die helemaal in het teken staat van Vakantie. Publiekslieveling Geena Lisa probeert het met onze badstad. Ze doet een gooi naar een finaleplaats met het nummer 'Heist aan zee' van Bart Peeters. Er is echter heel wat concurrentie op het podium. Mira, goed voor kleinkunst met een vette Antwerpse knipoog, kiest voor zonzekerheid met 'Eviva España' van Samantha. Dé vakantiehit bij uitstek ging in verschillende talen en versies meer dan 40 miljoen keer over de toonbank! Het jonge rockgeweld van X!nk haalt de gitaren boven voor 'Blankenberge' van allrounder Hugo Matthysen. En Wim Soutaer brengt kleinkunstklassieker 'Ik wil de wereld zien' van Johan Verminnen.

Visveer van Noorwegen naar Zeebrugge en tweede ferrydienst naar Rosyth

Zakenman John White uit het havenstadje West Burrafirth in Shetland heeft een contract in de wacht gesleept voor een nieuwe internationale vrachtverbinding tussen Noorwegen, Zeebrugge en Schotland. Dat blokletterde “Shetland Marine News” vrijdagmorgen. Het is de bedoeling dat NORSHUKON (Norway – Shetland – UK – onwards) vanaf november met Europese steun twee schepen ingezet. Een schip met een capaciteit van 150 trailers zal eenmaal in de week op een af varen tussen het Noorse Kristiansund, Zeebrugge en het Schotse Rosyth. Een kleiner vaartuig zal de verbinding tussen Noorwegen en Shetland onderhouden. De vracht op het vaardeel tussen Noorwegen en Zeebrugge zal voornamelijk bestaan uit vis. Op de terugweg van Zeebrugge naar het Schotse Rosyth wordt gewone rollende vracht en onbegeleide trailers aan boord genomen. De nieuwe verbinding komt er enerzijds omdat het Europese Marco Polo programma initiatieven subsidieert die vrachtwagens van de weg halen en anderzijds omdat Noorwegen onvoldoende chauffeurs vindt om koeltrailers met vis naar onze regionen te brengen. Initiatiefnemer, John White, is ondermeer directeur bij Norwards Ltd, een vervoersbedrijf in Shetland.

3.4.08

Binnenattracties troef bij paastoerist

Vooral de binnenattracties aan de Kust zijn tevreden over de paasvakantie. De opkomst van toeristen lag in het algemeen niet hoog. De Kust blijft zeer weersgevoelig en een vroege paasvakantie blijkt voor de meeste toeristische bedrijven nadelig. Toch waren er enkele zonnige momenten waarop iedereen naar buiten trok. Seafront in Zeebrugge zag 15 procent meer bezoekers passeren ten aanzien van de zonnige paasvakantie 2007. Sea Life in Blankenberge mochten ook meer bezoekers ontvangen. In Knokke-Heist deed de bioskoop gouden zaken. Voor de rest breekt het gebrek aan publiekstrekkende binnenattracties de badstad zuur op. Deze elkweersattracties zijn in Knokke-Heist voornamelijk een geschiedenis van gemiste kansen: overdekte skihal bij de verbrandingsoven, overdekt zwembad, een go-cart circuit, en dergelijke meer.

Senioren houden van 'Houden van'

Komende donderdag vindt in het Antwerpse Sportpaleis de zevende editie plaats van het liedjesfestival ‘Houden Van’. Een speciale dag, want het zal dan dag op dag precies 50 jaar geleden zijn dat in Brussel de Wereldtentoonstelling z’n deuren opende. De Seniorenraad legt, in samenwerking met het Cultuurcentrum, speciaal voor dit festival een bus in vanuit Knokke-Heist naar Antwerpen met opstapplaatsen in Heist en Knokke. Houden Van biedt een gevarieerd programma waarin zowel kleinkunst, chanson als levenslied en schlager aan bod komen. Voor de senioren wordt het een namiddag met een kwinkslag naar Expo 58 en optredens van onder meer Jo Leemans, de Bob Boon Singers, Ingeborg, en Ben Cramer.


De plaatsen zijn beperkt. Kaarten € 18 (ticket + bus) in het Cultuurcentrum Knokke-Heist, 050 630 430, cc.ticket@knokke-heist.be

Meiboom op nieuwe aanbouw Rusthuis Westkapelle

Woensdag in de late namiddag werd de meiboom geplant op het nieuwe deel, dat in aanbouw is voor het Van Troost Rusthuis in Westkapelle. Volgens voorzitter Annie Vandenbussche van vzw Het Dak en het OCMW krijgt het rusthuis ruimte voor 22 nieuwe bewoners. De capaciteit stijgt dus straks naar 139. De ingebruikname van de aanbouw is voorzien voor de lente van volgend jaar. De capaciteitsuitbreiding past in het masterplan van Het Dak, dat ook in de vervangingsnieuwbouw van rusthuis De Noordhinder voorziet. De uitbreiding van het rusthuis in Westkapelle betekent een investering van bijna 4,6 miljoen euro, die uit eigen middelen wordt betaald, maar via een leasingformule waarbij Dexia optreedt als bouwheer. Naast meer en ruimere kamers omvat de nieuwbouw ook drie bijkomende livings en een extra binnentuin.

Paascriminelen slaan toe in de badstad

Met de paasvakantie zijn niet enkel toeristen naar Knokke-Heist afgezakt maar ook heel wat jeugdige criminelen. Vechtpartijen zijn schering en inslag. Vooral de buurt rond het Van Bunnenplein lopen nogal wat vechtersbaasjes rond. Een jongen van 16 werd er zonder reden door twee paasboefjes afgetroefd. De jongen hield er kneuzingen en een gebroken arm aan over. Daarnaast hebben de paascriminelen het ook gemunt op de strandkabines. Die worden beschadigd, met graffiti besmeurd, opengebroken en binnenin aangekleed met uitwerpselen. Dieven hebben verder ook fietsen gestolen uit de privégarages in de nieuwe ondergrondse parking onder het Lichttorenplein. De dieven glippen waarschijnlijk de parkeerkelder binnen op het moment dat de toegangspoort opengaat voor binnenrijdende wagens.

Ceciliaharmonie Lenteconcerteert

Volgende week vrijdag en zaterdag pakt de Ceciliaharmonie Heist in Scharpoord uit met het Lenteconcert. Het is een weerkerende traditie, die zeker niet mocht ontbreken in het eeuwfeestjaar van de harmonie, die sinds1989 in de afdeling Uitmuntendheid speelt. Dirigent Rik Bonny heeft andermaal een programma samengesteld dat evenwicht houdt tussen de traditionele blaasmuziek en lichtere hits. Daarnaast komt ook de drumband als nationaal kampioen aan bod, plus het jeugdensemble onder leiding van André Delos. Het ensemble behaalde vorig jaar trouwens een eerste prijs “cum laude” op het Europees muziekfestival. De concerten starten om 20u stipt.

Toegang 8 euro. Kaarten voor de genummerde plaatsen kunnen telefonisch gereserveerd worden via André Delos, coördinator, op het nummer 0477/336.331.

Gezinsbond bakt er wat van

In onze moderne supermarktmaatschappij weten kinderen nauwelijks nog waar de melk vandaan komt en hoe het brood op tafel komt. Daar wil de Gezinsbond Knokke wat aan doen. Komende woensdag is daarom, onder het thema “Mijn broodje is gebakken”, een bezoek gepland aan Kinderboerderij De Zeven Torentjes. De kinderen leren er hoe je deeg maakt en schuiven het resultaat vervolgens in een echte oude bakoven. De doe-namiddag is bestemd voor kinderen van het eerste tot vierde leerjaar.

Afspraak om 13.15 uur op de parking van C.C. Scharpoord – terug omstreeks 17 uur. Vervoer wordt door de gezinsbond geregeld. Er wordt wel gevraagd om voor elk kind kleiner dan 1.50 m een autozitje of verhogingskussen mee te geven.
Deelnameprijs : 2.50 euro per kind leden – niet-leden betalen 5 euro. Inschrijven vóór 7 april bij Els Dewilde, tel. 050/61 45 98 of via mail
dewilde.els@skynet.be . Het aantal deelnemers is beperkt.

Van Gogh in Westkapelle

“Vincent van Gogh” doet op zaterdag 19 april Westkapelle aan. Het gaat om een toneelconcept van regisseur Jo Gevers en acteur Jo Decaluwé. De inhoud is gegroeid uit de vele brieven die de schilder schreef aan zijn broer Theo en z’n moeder. Ook werden de intenties van Van Gogh gehaald uit correspondentie met bijvoorbeeld Paul Gauguin en Camille Pissaro, die trouwens een tijdlang in Knokke schilderde. In de loop van ongeveer zes jaar maakte Vincent ongeveer 700 tekeningen en 800 schilderijen. Slechts één ervan werd tijdens zijn leven verkocht. Hij was dus altijd hopeloos arm. Mislukkingen als dominee en in de liefde eindigden tenslotte dramatisch in Auvers bij Parijs. De opvoering in Westkapelle is een gezamenlijk initiatief van het Davidsfonds en het CD&V.


Zaterdag 19 april – 20u Parochiaal Centrum Westkapelle
Toegangskaarten (inclusief één consumptie): € 9 (voorverkoop bij de bestuursleden) - € 11 (aan de deur) Meer info bij: Luc Faillie – tel. 050-60.59.40 – luc.faillie@pandora.be

2.4.08

Agressie tegen personeel van De Lijn in Knokke-Heist

Woensdag was er andermaal agressie tegen een personeelslid van De Lijn. Dit keer gebeurde het kort na de middag in Knokke-Heist. Een 40-jarige bediende kreeg een pak slaag van een onbekende man, en werd daarbij zwaar toegetakeld in het gezicht. Even tevoren had de medewerker van De Lijn de jongeman attent gemaakt op het feit dat het verboden is om in een tramhokje te urineren. Na het voorval is de agressieve wildplasser weggevlucht. De politie heeft inmiddels de beelden van de camerabewaking bekeken in een poging om de identiteit van de dader te achterhalen.

Zondag Erfgoeddag in Sincfala Heist

Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE

Cavalia opende de tentflappen in Madrid

Ook in Madrid waren de Spaanse media woensdagmorgen vol lof over Cavalia. Het paardenspektakel dat deze zomer ook in Knokke-Heist zal te zien zijn opende dinsdagavond in de Spaanse hoofdstad. Blikvanger onder de gasten op de openingsavond was doña Pilar de Borbón, de zus van de Spaanse koning. "Ze doen zo'n wonderlijke dingen", zei ze. El País noemde de opvoering een unieke “reis door de geschiedenis van de mensheid en het paard”. Normaal blijft Cavalia tot 27 april in Madrid. Verlenging is echter mogelijk. Op een paar dagen tijd werden in de Spaanse hoofdstad namelijk 25.000 tickets verkocht, wat belooft voor de komende weken. Bilbao in Baskenland staat vanaf 27 mei op het programma. Op 14 juni gaan de paarden met vakantie voor ze naar Knokke-Heist komen. In de badstad kan men de paardenfluistershow zien van 22 juli tot 31 augustus.

Als men HIER klikt kan men na een paar sekonden Spaanse reclame een stukje van het Cavalia openingsgebeuren bekijken in Madrid.

Je verneemt meer op CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Geen villa’s in plaats van paleis

Omwonenden van het terrein, waar een Saudische sjeik in Knokke een paleis mag bouwen, maken zich ongerust omdat er al geruime tijd geen beweging meer is op het domein. Sjeik Al Rashid had door de architecten van het Roeselaarse Buro II het plan voor het luxueuse pand laten tekenen. De riante villa is ondermeer bedoeld voor de tweede vrouw van de sjeik, die West-Vlaamse roots heeft. Vanwege de pauze in de werkzaamheden vrezen eigenaars in de buurt dat op het perceel mogelijk villa’s zullen gebouwd worden. Dat werd woensdag echter formeel tegengesproken door de gemeente. Daar gaat men er van uit dat de werken volgens plan zullen hervat worden. De hele paleisbal kwam aan het rollen toen in de badstad een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan onder de naam “Vogelzang-Rashid” werd goedgekeurd. Kort geleden zei burgemeester Lippens dan ook: “Dat zullen we nooit meer doen! De naam van een persoon vermelden op een uitvoeringsplan.”

Jacques Brel Knokke Interview online

Het fameuse interview van Jacques Brel, dat in 1971 in Knokke werd opgenomen, staat zeer binnenkort online. Het is een uitvoerig gesprek dat bijna drie kwartier duurt. Het gaat om een initiatief van Last FM. Het Album "Knokke" met het interview kan men HIER beluisteren en downloaden. Daarnaast is er ook een link naar een internetradio die enkel Jacques Brel en gelijkaardige muziek uitzendt.


Mannenbastion slechts voor één dagje door de knieën

Een van de laatste mannenbastions in de badstad is dinsdag heel even door de knieën gegaan. Dat was echter niet om vrouwelijke leden toe te laten, maar om 1 april z’n gang te laten gaan bij onze nieuwsdienst. Velen hadden het trouwens door dat Moeder Zwinneblomme niet zomaar zonder slag of stoot een gemengde club zou worden. Het is dus niet zo dat na 69 jaar exclusieve mannenclub nu ook vrouwelijke studenten lid kunnen worden. Daar zal vermoedelijk wel een richtlijn van de Europese Unie voor nodig zijn. Of dat genoeg zal zijn valt trouwens te betwijfelen. De Zwinneblomme is namelijk een beschermde soort!

Van voetballer tot coureur

Tweedejaarsnieuweling Tim De Baene uit Heist reed zich zopas in Werken-Kortemark naar de tweede plaats. 'Mijn beste plaats ooit', aldus de jonge renner. 'Pas anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met koersen. Voorheen was ik voetballer bij Westkapelle. Mijn pa heeft het in een vroeger leven ook als liefhebber geprobeerd. Lang Die wielermicrobe heb ik dus wel van hem geërfd.' Tim De Baene is in vergelijking met vorig jaar behoorlijk wat sterker geworden. Hij is aangesloten bij de Brugse Velosport en heeft zich inmiddels ingeschreven voor het regelmatigheidcriterium van de Vlaamse Ardennen, gespreid over tien wedstrijden.

Feest voor het behoud van het Schipdonkkanaal

Op zondag 27 april zal over de hele lengte van het Schipdonkkanaal feest worden gevierd. Het kanaal loopt van Heist-West tot in Deinze. Het evenement wordt georganiseerd door de actiegroep 't Groot Gedelf, die protesteert tegen de plannen om het Schipdonkkanaal te verbreden ten voordele van de Zeebrugse haven. Het feest zal gepaard gaan met concerten, kinderanimatie, tentoonstellingen en veel sport. De actie kreeg de naam 'Kanaalfeesten'. Het moet een positieve actie worden van wandelaars, fietsers, ruiters en skeelers die de oevers van het Schipdonkkanaal integraal willen behouden. Het Schipdonkkanaal en het naastgelegen Leopoldkanaal werden midden de 19de eeuw gegraven en rond 1860 in gebruik gesteld. Ook Knokke-Heist ondersteunt de acties van ’t Groot Gedelf. Hun petitie telt inmiddels al meer dan 20.000 handtekeningen. In mei willen ze gehoord worden door de commissie Openbare Werken van het Vlaams Parlement. De Kanaalfeesten moeten de omvang van het protest tegen de plannen zichtbaar maken.

Knokke-Heist als seminariebestemming

Ondanks het feit dat Knokke-Heist momenteel slechts 38 hotels heeft tracht de badstad zich steeds meer op te werpen als een ideale seminariebestemming. Een troef is alvast, dat men samen met het Casino en Scharpoord, niet alleen kleine bedrijfsgroepen maar ook seminaries tot 750 personen optimaal kan verwelkomen. Dat ook grote bedrijven de weg naar de badstad blijken te vinden werd de voorbije dagen bewezen. Toen was het Europese en Aziatische topkader van de Borealis Polymers groep op residentieel seminarie in Hotel Des Nations. Het betrof 23 topmanagers. Voor Knokke-Heist werd gekozen omdat ook allerlei randactiviteiten mogelijk zijn waardoor de ploeggeest wordt aangezwengeld. Gezien men Knokke-Heist intensief als seminariebestemming wil promoten kregen de Borealis managers bij het afscheid een golf putting set kado. Borealis is een innovatieve producent van plastic oplossingen, die wereldwijd 4500 mensen tewerk stelt.

Foto: Borealis realiseert ondermeer plastic-oplossing voor het beschermen van pijpleidingen.

Rijbewijs inleveren

Tijdens een verkeerscontrole in de vroege uren van dinsdag werd in Kruibeke een 23-jarige chauffeur uit Knokke-Heist betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder diende zijn rijbewijs in te leveren voor zes uren. De man mocht ondertussen z’n roes uitslapen. De rekening krijgt hij later gepresenteerd.

1.4.08

Eerste segment wandelbrug in stelling

Met ruim een jaar vertraging en maanden voorbereiding, werd dinsdag het eerste segment van de fiets- en voetgangersbrug over de Elizabetlaan in Heist in stelling gebracht. Het gaat om een initiatief van de Vlaamse Overheid met steun van de Europese Unie en het Kustactieplan 2. De 12 mm dikke segementen zullen straks een 107 m lange wandelbrug vormen. Eenmaal af zal de brug in z’n poëtische eenvoud doen denken aan een golfslag. Volgens de ontwerpers, Ney & Partners, vloeit de vorm voort uit de natuur zelf. Na afloop van de assemblage van deze lichtgewichtbrug zal met allerlei middelen nog moeten gesleuteld worden aan het algemeen evenwicht van de constructie. Dat heeft te maken met het vaststellen van de eigenfrequentie van de ophanging van de brug. Als de constructie belast wordt met zo'n frequentie kunnen opslingeren voorkomen wat fatale gevolgen kan hebben. De bedoeling is om de brug tegen de zomer open te stellen voor het publiek. Het gaat om een investering van zo’n 2 miljoen euro.

Geen rechtstreekse treinen meer?

In het toeristisch seizoen dreigen er geen rechtstreekse dubbeldekstreinen meer te rijden naar Knokke-Heist. Dat betekent voor de pendelaars en alle dagjesmensen: overstappen in Brugge. De dubbeldekstreinen zullen in de zomer wel rechtsreeks Blankenberge bedienen. Oorzaak van de treinmiserie is de onaangepast zware koppeling. Bombardier adviseerde tegen een dergelijke koppeling. De Dienst Materieel van de NMBS liet de koppeling echter toch bouwen in Salzinnes. De incompetente verantwoordelijken bij de spoorwegen willen echter nog steeds hun fout niet toegeven. Zo kan het volgens Vlaams Parlementslid Patrick De Klerck niet blijven duren ! "Het ware aangewezen dat de NMBS de dubbeldekstellen inzet waar ze echt nuttig kunnen zijn, bijvoorbeeld op de lijnen tussen Antwerpen en Oostende. Dan zou men de traditionele stellen terug op de lijnen van Knokke-Heist/ Blankenberge naar Tongeren kunnen laten rijden".

Reserve na paasvakantie tegen de vlakte

De inwendige sloop van het voormalige Luxehotel La Réserve schiet goed op. Dat is te merken aan de groeiende afbraakberg op de parking van het hotel. Het ontmantelingswerk begon vijf weken geleden. Er wordt nu gewacht tot na de paasvakantie om de grote middelen in te zetten. Op relatief korte tijd gaan de gebouwen dan compleet tegen de vlakte. Een deel van het puin zal trouwens gebruikt worden als ondergrond voor het paardenspektakel Cavalia, dat van 22 juli tot 31 augustus zijn tenten opslaat in Knokke-Heist.

Ramskapellenaar wint dj-wedstrijd

Afgelopen weekend vond in het Brugse L'aMaRaL een dj-contest plaats waarbij gespeurd werd naar nieuw draaitalent. Acht dj's hadden zich ingeschreven. Elke dj kreeg een half uur de kans om zich te bewijzen. Uiteindelijk won Mow-z het pleit. Dat is het pseudoniem van de 22-jarige Ramskapellenaar Wouter Vanmechelen. Hij won omdat hij, in tegenstelling tot de andere kandidaten, het best rekening hield met de ambiancefactor.

Electronische schoenen voor lopers in Knokke-Heist

We leven al bij zomertijd, en ondanks de soms nog winterse temperaturen, zien we in Knokke-Heist steeds vaker lopers langs de weg. Er wordt namelijk nu reeds volop getraind voor de Knokke 10K, die zich traditiegetrouw op 1 mei door de straten van de badstad slingert. Door de sterke groei de laatste jaren wordt dit keer met een elektronisch chip gelopen. De chip wordt met een spanbandje aan de schoen bevestigd. De tijd van de deelnemers van de 10 km en de Jogging wordt pas geactiveerd als de loper de startmatten overschrijdt. De tijd stopt uiteraard bij het passeren van de finish. Lopers die dus achteraan starten krijgen op die manier ook een correcte tijd. Wie vandaag al inschrijft krijgt meteen zijn of haar borstnummer en chip mee naar huis!

Mannenbastion door de knieën voor vrouwen

Een van de laatste mannenbastions in de badstad gaat overstag. Afgelopen weekend werd de knoop doorgehakt door het bestuur van Moeder Zwinneblomme. Na 69 jaar zullen eindelijk ook vrouwelijke studenten lid kunnen worden van de bekende Knokke-Heistse studentenclub. Door het dalend aantal leden stond de vereniging voor een keuze: uitbreiding van territorium of vrouwen toelaten. Om het Knokke-Heistse karakter te bewaren werd gekozen om een gemengde club te worden. Meisjesstudenten die wensen toe te treden kunnen een email sturen naar contact@zwinneblomme.com. “Jongens mogen dat trouwens ook, wij discrimineren niet!”, aldus woordvoerder Anthony Ingelbrecht. De huidige leden van de Zwinneblomme zijn ondertussen druk in de weer met het herwerken van de twee clubliederen voor de website. Daar staan momenteel namelijk nog passages in die in het gezelschap van dames niet door de beugel kunnen. De Zwinneblomme is in het hele land gekend vanwege het galabal dat elk jaar de laatste zaterdag van november georganiseerd wordt.

Beaufortkunst graag zichtbaar

Knokke-Heist heeft de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd voor “Beaufort 2009”. Dat is de “Triënale voor Hedendaagse Kunst aan Zee”. De gemeente ziet deelname als een perfecte aanvulling op het reeds bestaande kunstaanbod in de badstad. Het moet Knokke-Heist verder profileren als een gemeente met aandacht voor hedendaagse kunst. Deelname zal de badstad ruim 96.000 euro kosten. In een ongebruikelijk bondige tussenkomst heeft raadslid Anne Van Hoof gevraagd zeker te stellen dat de kunstwerken goed zichtbaar zijn. Twee jaar geleden had men namelijk een verrekijker nodig om ter hoogte van het Zwin de “Drijvende Berg der Onsterfelijken” van de Chinese kunstenaar Zhan Wang te zien. Burgemeester Lippens wees erop dat de Beaufort-initiatieven in de badstad de Commissie Beeldende Kunst zullen moeten passeren.

Motorrijder overleden na aanrijding in Zwankendamme

Op de N31-expresweg Brugge-Zeebrugge is dinsdagmorgen rond 8u een motorrijder omgekomen bij een aanrijding. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de afslag naar Zwankendamme. Er kwam een medisch urgentieteam ter plaatse maar de motorrijder overleed aan zijn verwondingen. Op de plaats van het ongeval gebeurden al meerdere dodelijke ongevallen. Het verkeer uit Zwankendamme moet er zich vanuit stilstand tussen het drukke vrachtverkeer van en naar Zeebrugge begeven. Op dat punt de rijbaan van twee keer twee rijstroken oprijden is een levensgevaarlijke onderneming.

Eerste Exclusief-loodjes weegden het zwaarst

Zaterdag 12 april wordt in het Casino Knokke voor de 11de keer de “Nacht van Exclusief” georganiseerd. Met de voorbereidingen werd maandag al gestart. Een team Oost-Europese arbeiders zorgde voor de aanleg van een plankenvloer op het strand. Ook liet men een 100 tons kraan aanrukken om een groot luxe-jacht van de firma Fairline op het strand te deponeren. Meteen werd ernaast ook een beeld van de Belgisch-Israëlische kunstenaar Avi Kenan neergezet. Het gaat om de anderhalve ton wegende “Fiddler in the Wind”. Omdat het bronzen beeld volledig uit balans werd gecreëerd moest het op een zware marmeren voet worden geplaatst. In het kunstwerk kan men André Rieu herkennen. Het beeld maakte vier jaar geleden ook al deel uit van de Sculpture Link langs de Zeedijk.

Golfbrekers onder de loep

Bij het einde van paasvakantie organiseert Natuurpunt in de badstad een “Golfbreker en strandexcursie". Dat gebeurt dit keer op het strand van Duinbergen. Zondag 6 april start de wandeling 's morgens om 8 u op de Zeedijk ter hoogte van de Duinresidence. Het is natuurgids Manu Dumoulin die dan laat zien wat strand en golfbrekers te bieden hebben aan natuurrijkdom. Hij geeft daarbij uitleg omtrent het bijzondere ecosysteem van een golfbreker.


Neem beslist laarzen, een loep en een verrekijker mee. Leden van vzw Natuurpunt en kinderen beneden 12 jaar kunnen gratis deelnemen; de anderen betalen 2,50 euro.
Meer info op 050 51 08 41.

31.3.08

Lippens en Votron krijgen "fat cat"-bonussen!

Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron van Fortis krijgt een verhoogde jaarbonus van 2,5 miljoen euro, als erkenning voor de overname van ABN Amro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Fortis maandag publiceerde. De jaarbonus voor Fortis-bestuurders bedraagt in principe maximaal 167 procent van het basissalaris. Voor Votron komt dat neer op twee miljoen euro. De commissarissen van Fortis hebben de jaarbonus van de bestuursvoorzitter voor 2007 echter op 2,5 miljoen euro geprikt, als erkenning voor Votron's verdiensten bij de geslaagde poging om ABN Amro over te nemen. Afgelopen jaar lijfde Fortis samen met Royal Bank of Scotland en de Spaanse bank Santander de grootste bank van Nederland in, waarbij Fortis de Nederlandse tak en de vermogensbeheer-activiteiten van ABN Amro kreeg. Fortis president-commissaris Maurice Lippens gaat er ook aardig op vooruit. De Knokke-Heistenaar krijgt per 1 januari dit jaar een beloning van 700.000 euro, tegen een vergoeding van 400.000 euro in 2007. Opmerkelijk feit: Lippens is de voorzitter van het comité dat beslist over beloningen van zowel uitvoerende bestuurders als de commissarissen van Fortis. Ook bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron is lid van het beloningscomité. Het jaarverslag meldt dat Votron alleen niet aanwezig is bij bijeenkomsten waar zaken worden besproken die slechts op zijn "persoonlijke belangen" betrekking hebben.

Meer zitbanken gewenst

Knokke-Heist gaat voor 35.000 euro 100 wegneembare paaltjes en een 20-tal onherstelbare zitbanken vervangen. Burgemeester Lippens is echter niet blij met de kwaliteit van de zitbanken in de badstad, met name in de Lippenslaan. “De mensen staan direct weer recht omdat die banken te koud aanvoelen. Comfortabele banken zoals die van de NMBS bij het station van Knokke zouden we overal moeten neerzetten, ook langs de hele Zeedijk”, aldus de burgemeester. Kathleen van der Hooft deed verder een oproep aan de warenhuizen om zitbanken te voorzien, omdat zo ook de ouderen “langer hun commissies zouden kunnen doen”.

15 doelpunten tégen in onze regio

Afgezien van FC Knokke, was het weer een rampzondag voor het voetbal in onze regio. In Eerste Provinciale versloeg Knokke op verplaatsing de ploeg van Avelgem met 1-2. Daardoor komt FC met 35 punten op de 11de plaats, en net buiten de gevarenzone. In Tweede Provinciale A kreeg FC Heist thuis vanwege middenmoter Zedelgem een 0-5 nederlaag te verwerken. Heist komt met 19 punten op de 15de -meteen de voorlaatste- plaats in het klassement. In Derde Provinciale B speelde ook VVWestkapelle thuis en moest met 0-2 het onderspit delven tegen het net hoger geklasseerde Zandvoorde. Het door blessures zwaar geteisterde VVW blijft nipt op de 4de plaats met 46 punten. In Vierde Provincale B was er het regionale duel van staartploegen. Zeemeeuw Zeebrugge moest thuis met 2-7 de duimen leggen tegen Moerkerke. Dat staat met 26 punten op de 12de plaats. Zeebrugge fungeert met 4 punten nog steeds als hekkensluiter.

Breskens-Vlissingen tijdelijk weer normaal

Het fietsvoetveer tussen Breskens en Vlissingen vaart sedert maandagochtend weer volgens de dienstregeling. Ook de spitsdiensten worden weer hervat. Dat kan omdat de Prinses Máxima na twee maanden onderhoud weer in de vaart komt. De normale dienstregeling waarbij de beide veren weer in de vaart zijn, duurt voorlopig twee weken. Op 14 april gaat de Willem-Alexander voor anderhalve week uit de vaart voor een onderhoudsbeurt.

Sluis vecht voor de 'Belgen' en de koopzondag

Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE

30.3.08

Stremming verkeer op Expresweg naar Zeebrugge na ongeval

Op de N31-expresweg Brugge-Zeebrugge is zondag kort voor de middag een 47-jarige chauffeur om het leven gekomen. Ter hoogte van de Stationsweg in Lissewege week de man met zijn terreinwagen af van het rijvak en reed frontaal tegen een Poolse vrachtwagen. Voor de man kon geen hulp meer baten. Een deel van de rijweg werd afgesloten voor het verkeer, dat tijdelijk van de pechstrook moest gebruik maken.

Terras Castel uitgebrand

In de nacht van zaterdag op zondag is brand ontstaan in het nieuwe terras van de Castel, een restaurant / tea-room langs de Zeedijk in Knokke. Het waren voorbijgangers die het vuur hadden opgemerkt en de brandweer verwittigden. De uitbaters werden gewekt door de interventie van de blusploeg. De aanzienlijke schade betekent een zware klap voor de jonge horecamensen, die de zaak pas in juni van vorig jaar overnamen. Nauwelijks een paar weken geleden investeerden ze in een gloednieuw terras met de bedoeling die vanaf de paasvakantie optimaal te doen renderen. De brandweer onderzoekt momenteel nog hoe de vuurhaard is kunnen ontstaan.

Handen àf van de koopzondag

Net als Knokke-Heist vecht nu ook Sluis voor het behoud van de koopzondagen. Een delegatie van Nederlandse VVD-Tweede Kamerleden voerde zondagmorgen in dat verband actie in onze Zeeuwse buurgemeente. Ze verzamelden handtekeningen en er werden flyers rondgedeeld. De VVD is fel tegen het aan banden leggen van het aantal koopzondagen door het kabinet Balkenende. Ook bij onze noorderburen zullen gemeenten straks minder gebruik kunnen maken van de zogeheten toerismebepaling, waarmee ze meer dan twaalf koopzondagen per jaar mogen houden. De maatregel moet volgend jaar ingaan. "Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben zelf te bepalen wanneer hij boodschappen doet", motiveert VVD-leider Mark Rutte de actie van zijn partij. Sluis kent maar twee sluitingsdagen voor winkels: Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. “Dat is trouwens al honderd jaar zo”, zegt de Sluise wethouder Maria Le Roy. Een verworven recht dus.

Ellemieke nog niet echt aan de sigaar toe

Voor de in Knokke-Heist wonende mediadiva Ellemieke Vermolen gingen vorige week in Havana de deuren open op plaatsen waar normaal niet mag gefotografeerd worden. Dat kon namelijk plots wel voor een mode-fotoshoot, aldus de Telegraaf. Niet alleen op het strand werden uitgebreid kiekjes gemaakt, maar tegen de regels in ook in de Partagás sigarenfabriek. Daar worden de beroemde sigarenmerken Montecristo, Romeo y Julieta en uiteraard Partagás nog handgemaakt. In de grote werkplaats van de fabriek kwam met de 31-jarige Ellemieke meteen ook de nieuwste mode over de vloer. De ambiance was schitterend maar heeft van het Knokke-Heistse model alvast geen sigarenliefhebster gemaakt. Na een paar trekjes aan een Cohiba heeft ze naar eigen zeggen “de smaak nog niet te pakken”.

Ingebeelde Ziekte

Het Koninklijke Toneelgezelschap Knokke-Heist is intensief in de weer met de voorbereidingen van een nieuw stuk. Daarmee bouwt de toneelkring verder op de theatertraditie in de badstad, die 101 jaar geleden van start ging met het toneelgezelschap “Willen is Kunnen”. Dit keer werd gekozen voor “De ingebeelde ziekte” van Molière. Ondanks het feit dat ziekte en dood centraal staan in het stuk gaat het wis en zeker om een blijspel. Regie én bewerking liggen in handen van Johan Bastiaensen. De voorstellingen krijgen hun beslag in de theaterzaal van Scharpoord op 24, 25 en 26 april, telkens om 20u.


Kaarten: bij de leden of bij Scharpoord (050 630 430)
Meer info http://www.ktkh.be/

Radiogeschiedenis

Het was op deze dag in 1989 dat het radiozendschip 'Magda Maria' van Radio Paradijs de haven van Zeebrugge werd binnengesleept. Het schip dat in 1981 door de Nederlandse overheid onrechtmatig buiten de territoriale wateren was geënterd werd in 1986 reeds vrijgegeven. Het Rijk der Nederlanden was daartoe verplicht nadat het de rechtzaak verloor die door de in Knokke-Heist gevestigde Panamese rederij Compañia Naviera Panlieve sa was aangespannen. Omdat het radiolandschap met de komst van de lokale omroepen in het begin van de jaren 80 compleet veranderd was, werd het 52 m lange en 432 ton metende zendschip afgebroken. Dat gebeurde bij de Brugse Scheepssloperij langs het Boudewijnkanaal. Een jaar later ging in Knokke-Heist de lokale omroep Radio Paradijs in de ether.

Speelverbod

Wie in Sluis en deelgemeenten de komende dagen wil voetbal spelen moet noodgedwongen uitwijken naar Knokke-Heist. Sluis heeft een algemeen speelverbod ingesteld. Zelfs trainen mag niet op alle velden in Sluis, Groede, Cadzand, Oostburg, Hoofdplaat, Schoondijke, Aardenburg, IJzendijke en Breskens. Zo wil de gemeente Sluis voorkomen dat de inmiddels doornatte velden kapot worden gespeeld. Hoe lang het algemeen speelverbod zal duren is afhankelijk van het weer en hoe snel de velden het hemelwater verwerken. Voor de voetbalclubs zal zich dat bijna zeker vertalen in doordeweekse wedstrijden. Inmiddels is bekend dat de A-junioren van Ajax op 29 juli starten met een voetbalkamp in de grensstreek. Op die datum zullen ze in Cadzand een wedstrijd spelen. De Amsterdammers zijn echter nog op zoek naar een geschikte tegenstander uit onze regio.