27.9.08

Charleroi wint Supercup in De Stormmeeuw

Landskampioen Spirou Charleroi heeft zaterdagavond in De Stormmeeuw in Knokke-Heist de Supercup Basketbal gewonnen. Charleroi haalde het met 87-74 van bekerwinnaar Base BC Oostende. Bij de rust stonden de Spirous ook al nipt voor, namelijk met 45-41. Het treffen was meteen de eerste officieuze wedstrijd voor het begin van de nieuwe basketkalender van de Ethias League. Charleroi volgt in de erelijst de Antwerp Giants op, die vorig jaar ook al te sterk bleken voor Oostende. Feit is echter dat de kustploeg de Supercup in het verleden reeds zeven keer wist binnen te rijven.

Cavaliarijdster weg uit Miss Belgian Beauty

Kimberley De Plucker houdt Miss Belgian Beauty voor bekeken. Het Moerbeekse meisje werd vooral bekend door de gelijktijdige deelname aan de misswedstrijd en aan Cavalia in Knokke-Heist. Ze werd door de pers omgedoopt tot Miss Belgian Black Beauty. De kandidate wil blijkbaar plots meer tijd vrijmaken voor haar studies die binnenkort beginnen. Maar de plotse wending heeft ongetwijfeld ook te maken met de negatieve publiciteit rond Miss Belgian Beauty. Ook de afgelopen dagen liet Ignace Crombé immers geen kans ombenut om zichzelf in een negatief daglicht te stellen door het sturen van een impulsieve kwade email naar alle kandidates. Uiteindelijk blijven er straks in het Casino Knokke van de Gouden Twaalf slechts 11 meisjes over.

Up the Glens

Vrijdagavond werd een groep Canadese genodigden ontvangen op het stadhuis in Knokke. Het ging om veteranen, familie en vrienden van de “Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders” uit Ontario. Onder hen twee oud-infanteriesoldaten van de 9de Brigade en een lid van de “armoured support” groep, die op 1 en 2 november 1944 Knokke en Heist hebben bevrijd. De groep werd over het Verweeplein begeleid door een Piper. Ze werden in foutloos Engels verwelkomd door een emotioneel zeer aangeslagen Schepen Danny Lannoy. Het was Jim Brownell, lid van het provinciaal parlement van Ontario, die Knokke-Heist dankte voor de ontvangst. Brownell is tevens parlementair assistent van de minister van Toerisme. Tijdens de ontvangst bevestigde hij, dat op 1 november in Canada eveneens een “Knokse bevrijdingsmars” zal gewandeld worden bij het omdopen van “Highway 43” naar “Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders Commemorative Highway”. Hij zei te verwachten dat hij bij het inwandelen van een stuk van de 433 km lange verkeersader nog een stuk afgepeigerder zal zijn dan bij het bezoek aan Brugge, dat ze net achter de rug hadden. Aan Danny Lannoy overhandigde het parlementslid vervolgens een herdenkings-scroll, die mede-ondertekend was door Dalton McGuinty, de premier van de Canadese provincie Ontario. Veel lof was er ook voor Freddy Jones en het Bevrijdingsmuseum in Ramskapelle, dat op 1 november z’n deuren opent. Hij vertelde de bezoekers over de actie “1000 Canadese vlaggen voor 1000 Canadese gesneuvelden. Tegen de viering van de 65ste bevrijding van Knokke en Heist wil men aan de inwoners duizend vlaggen slijten. Momenteel zijn er al 250 de deur uit; dus is de strijd nog niet gestreden. Een woordvoerster van de Canadese genodigden zei verder dat de groep een WoW-moment beleefde bij het bezoek aan het in aanbouw zijnde bevrijdingscentrum. Voor het museum werd aan Freddy Jones vervolgens een donatie overhandigd. De ontvangst werd afgesloten met de bekende meestamper pipe-tune “Scotland The Brave”. Daarna was het op de trappen van het stadhuis tijd voor de groepsfoto. Die werd genomen in het gezelschap van de 91- jarige Constant Devroe, die de bevrijding van Knokke eveneens van zeer dichtbij meemaakte.

Je leest er meer over op de site van de Bevrijdingsmars.

Gaat tweedeverblijver Fortis-kolen uit het vuur halen?

Volgens De Standaard ligt de droom van de Knokke-Heistse bankvoorzitter Maurice Lippens om Fortis uit te bouwen tot één van de grootste Europese spelers aan diggelen. Om liquiditeitsproblemen te vermijden, wordt volgens de krant in allerijl gewerkt aan een reddingsplan om Fortis dit weekend naar een veilige haven te loodsen. De raad van bestuur van de bankverzekeraar heeft Filip Dierckx voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter. Hij neemt met onmiddellijke ingang de taken van interim-topman Herman Verwilst over. Voorzitter Maurice Lippens zit op de wip, aldus nog de krant. Bij Reuters in New-York noemt men de 52-jarige Filip Dierckx alvast een “workaholic”, die elk weekend twee auto’s vol dossiers meeneemt naar z’n weekendverblijf in Knokke-Heist. Er zijn vijf trolleys nodig om alle dossiers te verkassen, aldus het Amerikaanse persagentschap. Of de Knokke-Heistse tweedeverblijver Fortis zal kunnen redden blijft alvast nog heel even koffiedik kijken.

26.9.08

Tijdelijke preventiewinkel geopend in stadhuis Knokke

Nog tot 11 oktober kunnen de inwoners van de badstad terecht in de tijdelijke preventiewinkel die in het stadhuis van Knokke is ingericht. Aan de hand van voorbeelden van veilige sloten, ramen en deuren kan men er allerlei advies inwinnen om woninginbraak te voorkomen. Bij de opening van de demonstratieruimte stelde Schepen Piet De Groote de “gegraveerde sleutelhanger” in de kijker. De bezoekers aan de preventiewinkel krijgen gratis een sleutelhanger waarop hun rijksregisternummer gegraveerd wordt. Bij verlies kan de politie de sleutelbos terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar. In de preventiewinkel verder ook technopreventief advies op basis van bouwplannen. Daarnaast komen nog thema’s aan bod zoals brandpreventie, gauwdiefstal, skimming en het voorkomen van diefstal uit auto’s.


Preventiewinkel: gelijkvloers gemeentehuis Knokke van maandag 29 september tot zaterdag 11 oktober. Elke weekdag van 9 tot 12 en van 13.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag van 9 tot 12 uur.

Actie tegen tweetalige opschriften in Het Zwin

De Vlaams Belang Jongeren hebben actie gevoerd in Het Zwin. Ze protesteerden er tegen de tweetalig Nederlands-Franse opschriften die overal in het vogelreservaat staan en indruisen tegen de taalwetgeving. De taalwet schrijft immers voor dat meertalige opschriften minstens in drie talen moeten gesteld zijn. Het gaat om het Nederlands, Frans en Duits. Daarbij wordt steeds voorrang gegeven aan het Nederlands, en kan eventueel ook Engels worden toegevoegd. Volgens het Vlaams Belang is het West-Vlaamse provinciebestuur “blijkbaar van mening dat Knokke-Heist een faciliteitengemeente is”. De militante Vlaams Belang Jongeren hebben tijdens hun actie op alle Franstalige opschriften een “Taalwetgeving? –zelfklever” aangebracht. Er wordt verder klacht indienen bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en geïnterpelleerd in de Provincieraad.

Alle kusttrams hebben bewakingscamera’s

Sinds vrijdag zijn in ons land een vijfde van de bussen en trams van De Lijn uitgerust met bewakingscamera's. Alle kusttrams tussen Knokke-Heist en De Panne hebben zo’n camera aan boord. Die moeten meer veiligheid brengen voor de reizigers en het personeel. De camera's zijn een van de zestien maatregelen uit het veiligheidsplan dat twee jaar geleden werd uitgebreid na het tragische incident waarbij Guido De Moor het leven liet. De 70 bewaakte bussen in onze provincie rijden niet op vaste lijnen. Ze worden ingezet op probleemplaatsen en risicomomenten ingezet. Die worden bepaald door een veiligheidsmonitor. Omdat alle nieuw aangekochte voertuigen voortaan met camera's worden uitgerust, zullen tegen 2017 alle bussen en alle trams in ons land bewaking hebben. De installatie, de huur en het onderhoud kosten de komende tien jaar jaarlijks 670.000 euro.

Cultuurcentrum Knokke-Heist zoekt kandidaten Gouden Lens

De organisatoren van het Internationale Fotofestival in Knokke-Heist zijn op zoek naar nieuwe en frisse ontdekkingen op fotografisch gebied. Het Cultuurcentrum roept daarom alle fotografische talenten op om deel te nemen aan de bekende fototografiewedstrijd. Het Internationaal Fotofestival 2009 neemt als uitgangspunt de relatie tussen fotografie en film. "Hoe heeft de beeldtaal van de film deze van de fotografie beïnvloed en omgekeerd". Rond de hoofdtentoonstelling in het cultuurcentrum Scharpoord zullen verschillende gastcuratoren worden uitgenodigd om projecten te realiseren in de stad. Deze randprojecten zullen steeds de relatie tussen film & fotografie als leidraad nemen. Het Internationaal Fotofestival krijgt volgend jaar in de Laguna en Scharpoord z’n beslag van 29 maart tot 7 juni.


De folder en het inschrijvingsformulier vindt u HIER.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week vind je HIER.

Vechtersbaas Knokke-Heist blijft in de cel

Vrijdag heeft de raadkamer in Brugge de verdere aanhouding bevestigd van een 43-jarige Bruggeling. De vechtersbaas had maandagavond bij het Verweeplein in Knokke een 47-jarige man uit de badstad bewusteloos geslagen. Het slachtoffer liep daarbij een levensbedreigend hersenletsel op. De toestand van de man is intussen onder controle. De Bruggeling sloeg op aangeven van een vriend, die even tevoren ruzie had met het slachtoffer over z'n hond. De advocate van de Brugse vechtersbaas zal nu met haar cliënt overleggen of men in beroep gaat tegen de verdere aanhouding. De betichte was niet op de zitting aanwezig vanwege een vakbondsactie in de gevangenis.

Onteigening voor Duinenwater

Bij de start van de gemeenteraad in Knokke-Heist werd donderdagavond een dringend punt toegevoegd. De raadsleden hebben daarbij groen licht gegeven voor de onteigening van een perceel grond via gerechtelijke weg. De gronden bij het station van Knokke zijn eigendom van het Fonds voor Spoorweginfrastructuur; vroeger de NMBS. De bedoeling is om de gronden voor een bedrag van 2,2 miljoen euro in handen te krijgen en dan door te verkopen aan Duinenwater. Het project beoogt de verdere uitbouw van het toeristisch recreatief apparaat van de badstad. In het gebied zal er ondermeer aandacht zijn voor elk-weer-infrastructuur waaronder een zwembad. Verder voorziet men open ruimte recreatie zoals een tweede golf en een stadsrandbos met fiets- en wandelpaden plus speel- en ligweiden. Tenslotte wordt in het gebied ook gezorgd voor bijkomende woongelegenheden voor verschillende doelgroepen.

Mogelijk krijgen vissers een vergoeding voor de hoge brandstofprijzen.

Maandag is er een zitting van de Europese Visserijraad. In de wandelgangen heet het momenteel dat de Europese Commissie aan tijdelijke maatregelen werkt. Meer bepaald zit de mogelijkheid er in dat vissers alsnog een vergoeding krijgen voor de hoge brandstofprijzen. Door de extreme kosten is het namelijk voor veel vissers niet meer rendabel om uit te varen. Omschakelen naar zuiniger motoren is prima, maar niet haalbaar op korte termijn. De Europese Commissie werkt aan een pakket maatregelen om vissers in de tussentijd toch tegemoet te komen. Het gaat om een bedrag van 600 miljoen euro. Maandag moet blijken of die Europese steun er inderdaad komt.

Meer deelnemers Scholenveldloop

De Atletiek Vereniging Knokke-Heist heeft zopas de balans opgemaakt van de 23ste Scholenveldloop in de badstad. Het rustige aangename herfstweer heeft dit keer gezorgd voor een grote opkomst. Welgeteld 403 jongeren hebben deelgenomen aan het jaarlijkse loopevenement op het Schuttersplein in Knokke. Ze waren verdeeld over 18 diverse reeksen. Vorig jaar zorgden buien ervoor dat slechts 360 jongens en meisjes deelnamen aan de veldloop.

Heist toch niet kleiner geworden door Lichtenbrug.

Speurwerk van Heistenaar Daniel Serie heeft aangetoond dat na de werken voor de Lichtenbrug het grensbord Zeebrugge dichter naar Heist toe werd teruggeplaatst. De opmerking is zopas door de bevoegde gemeentelijke diensten onderzocht. Volgens de plannen blijkt echter dat de nieuwe fiets- en wandelbrug inderdaad een grensoverschrijdend gegeven is. Wat meer is, vanaf het midden van de Strekdamweg behoort 26 meter van de 'Heistse' zeedijk aan Zeebrugge! Van de kleine vuurtoren loopt de lichtenbrug dus over het grondgebied van Stad Brugge. Midden de oversteek boven de Elizabetlaan gaat de brug over in Knokke-Heists grondgebied. Het bord Zeebrugge staat dus nu op de juiste plaats. Toch merkt men bij de gemeente op dat dergelijke borden soms niet precies op de grens staan, omdat ook de zichtbaarheid een rol speelt.

Cobelfret brengt Zeebrugge-Rosslare in stelling

Cobelfret start volgende maand een wekelijkse roro-verbinding tussen Zeebrugge en het Ierse Rosslare. Op de nieuwe route zal een schip ingezet worden dat normaal tussen Zeebrugge en Engeland vaart. Omdat het ladingaanbod op de Noordzee in het weekend minder groot is, kan elke vrijdag een schip vrijgemaakt worden om vanuit Zeebrugge via Rotterdam naar Rosslare te varen. Dat schip keert dan op zondagmiddag terug. De rederij zal op de verbinding een schip gebruiken met een capaciteit van 150 trailers. Het bedrijf wil met de nieuwe dienst klanten aantrekken die vanuit onze kusthaven Groot-Brittannië als landbrug gebruiken om Ierland per ferry te bedienen. Cobelfret mikt daarbij op trailers, trucks, containervervoer en auto's.

25.9.08

Ex-Zillionbaas vrijgesproken in zaak De Velder

Het hof van beroep in Antwerpen heeft ex-Zillionbaas Frank Verstraeten donderdag vrijgesproken voor het belagen van voormalig Think Media-topman Maurice De Velder en zijn partner. De 39-jarige Verstraeten kreeg daar twee jaar geleden nog een werkstraf voor. De Velder heeft een woning aan het Driehoeksplein in Knokke en is uitgever van de mannenbladen P-Magazine en Ché. Hij kwam eerder dit jaar onder meer al in het nieuws toen hij in de badstad het slachtoffer werd van een afpersingspoging.

Reclameronselaars Brandweer niét vals wél profiteurs

Uit onderzoek van de Politie in Knokke-Heist blijkt, dat het ronselen van reclame voor de “Koninklijke Unie der Brandweermannen van België Ondergeschikt Kader” geen oplichting is. Dat was eerder gemeld door de gemeente. Het bestuur blijft het echter laakbaar vinden dat een bedrijf in het “welstellende” Knokke-Heist advertenties ronselt voor een verenigingsblad dat geen enkele band heeft met enig brandweerkorps in de ruime omgeving.

Nihoul eist kwart miljoen van Verwilghen

Donderdag werd bij de rechtbank in Brugge beslist, dat de zaak tussen Michel Nihoul en voormalig minister Marc Verwilghen uit Knokke-Heist zal gepleit worden voor de burgerlijke rechtbank in Brussel. De in Zeebrugge wonende Nihoul eist 250.000 euro schadevergoeding van de Open Vld-politicus. Aanleiding zijn uitspraken van Verwilghen over Nihoul in het kader van het Dutroux-dossier. Nihoul spreekt van eerroof gezien hij door het Hof van Assisen is vrijgesproken voor een aantal tenlasteleggingen. Nihoul diende 9 jaar geleden trouwens al een gelijkaardige klacht in.

Zaterdag Supercupbaskethoogdag in Knokke-Heist

Zaterdag wordt weer een sportieve hoogdag in Knokke-Heist. Om 20.30u krijgt namelijk de Belgische Supercup Basketbal z’n beslag in sporthal De Stormmeeuw. Het treffen tussen landskampioen Spirou Charleroi en bekerwinnaar Base BC Oostende is de eerste officieuze wedstrijd van de nieuwe basketkalender. Het is voor de ploegen niet alleen een prestigeduel maar ook een ideale test om kort voor aanvang van de nieuwe competitie te testen hoe ver men staat. Meteen worden de vernieuwde teams ook aan het grote publiek voorgesteld. Zaterdagnamiddag krijgen de basketliefhebbers als opwarmer nog 2 competitiewedstrijden van eigen bodem geserveerd. De dames van IBS Knokke-Heist nemen het om 14 uur op tegen Willebroek. En om 17 uur binden de IBS-heren de strijd aan tegen Melco Ieper.


Tickets zijn te verkrijgen in het cafetaria van sporthal De Stormmeeuw.

Heistse Rokersclubgeschiedenis Online

Zoals bekend wordt zondag bij Sincfala de “Walk of Fame” voor Heistse eeuwling-verenigingen ingehuldigd. Naast de Ceciliaharmonie, die deze maand honderd jaar bestaat, krijgen ook twee oudere verenigingen in de badstad een gedenktegel. Het gaat om Schuttersgilde De Duinengalm en Rokersclub De Ware Vrienden. Beide verenigingen zijn ruim meer dan een eeuw oud. In het kader van de huldiging heeft de Rokersclub, die 125 jaar geleden gesticht werd, de geschiedenis van de vereniging van onder het stof gehaald. Het reilen en zeilen van de Rokersclub en de Heistse Oosthoekburgemeesters kan men vanaf nu bekijken op het internet. De “Trottoir Notoir” bij Sincfala is een initiatief van de Heemkring “Heyst Leeft”.

“Normbesef uitgehold bij Burgemeester en Eerste Schepen”

Open VLD-raadslid Frank Naert stelt dat burgemeester Lippens en de Eerste Schepen Maxim Willems de gemeenteraad bloemetjes wijsmaken. Bij interpellaties komt het namelijk voor dat de oppositie nietszeggende of verkeerde informatie krijgt. Dat gebeurde volgens Naert recent zeer aanwijsbaar toen de gemeente voor dure inox verlichtingsarmaturen koos. Het verhaal dat goedkopere aluminium armaturen problemen opleverden bleek bij navraag niet te kloppen. Dan was er de bewering, dat de gemeente geen gebruik maakte van voorkooprecht voor een woning in de Polderstraat "omdat ’t Heist Best niet langer geînteresseerd was". Bij nazicht van de briefwisseling bleek dat onjuist te zijn. Duidelijk bewijs volgens raadslid Naert dat het normbesef bij de Burgemeester en de Eerste Schepen uitgehold is wegens te lang aan de macht.

Team voor brandbestrijding op zeeschepen

Er komt mogelijk een speciaal brandweerteam voor de bestrijding van incidenten aan boord van zeeschepen die benoorden Knokke-Heist de Schelde opvaren richting Antwerpen. Het team bestaat uit gespecialiseerde brandweerlieden die aan boord van een schip de bemanning assisteren bij de bestrijding van een vuurhaard of chemisch incident. Nederland is gewonnen voor het idee op voorwaarde dat ook ons land en Europa meebetalen.

Scout-In dag

Zaterdag wordt in Knokke-Heist de “overgang” naar het nieuwe Scoutsjaar feestelijk ingezet. Daarbij worden de tuinen van Scharpoord vanaf 10u overspoeld door prettig gestoorde scouts, gidsen en nieuwsgieren. In de namiddag zijn ook vrienden en andere aanhang welkom op het gebeuren. Zelfs de ouders. Zij mogen eveneens een sprong wagen van de speciale valtoren, of de held uithangen bij de volksspelen. Om 17u zaterdag wordt een punt gezet achter de Scout-In dag.

Heraanleg Julius Sabbelaan

Volgende maand wordt in Knokke de heraanleg aangevat van de Julius Sabbelaan. In het straatdeel tussen de Elizabetlaan en de Bayauxlaan worden de riolering en de bovenbekleding vernieuwd. De aannemer zal op woensdag 8 oktober beginnen met de opbraak van het trottoir en de parkeerstroken. De maandag nadien vernieuwen de nutsmaatschappijen de leidingen. Op 3 november start de opbraak van de rijbaan en de vernieuwing van de riolering.

24.9.08

Sluis heeft schoonste stranden van Nederland

De stranden van onze buurgemeente Sluis zijn gekozen tot de schoonste stranden van 2008. Het gaat met name om de stranden in badplaatsen als Cadzand-Bad en Nieuwvliet-Bad. De Gouden Wimpel is woensdagmiddag uitgereikt aan burgemeester Jaap Sala. Afgelopen 'zomer' werden alle 92 Noordzeestranden in Nederland door ANWB-medewerkers twee keer gecontroleerd op properheid. Piet Michielsen, verantwoordelijk voor de dagelijkse schoonmaak van de stranden van de Zwingeul tot in Breskens, verklaarde: "op de dag dat de inspecteur van Nederland Schoon een steekproef hield, zag hij niets liggen. Ja, op het laatst nog twee peuken. Maar die vallen door de mazen van de strandreinigingmachines."

Vijf faillissementen in de vissersvloot op één maand

Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale, stelt dat concrete steun aan de visserij in ons land te laat komt. Getuige daarvan onder meer vijf faillissementen in onze vissersvloot in de afgelopen maand. “En het kunnen er mogelijk nog acht worden”, aldus Brouckaert. Hij wil geen nummers noemen van de schepen die momenteel in handen zijn van de curator. Maar volgens hem zijn zoveel faillissementen in zo’n korte tijd voor een toch al kleine vloot “ongekend”. Ook een olieleverancier uit Oostende heeft volgens hem het hoofd niet boven water kunnen houden. Ons land voorziet momenteel echter nog geen extra middelen voor de visserij. In het Europees Visserijfonds zit voor België voor de periode 2007-2013 zo’n 26 miljoen euro. Daar komt 24 miljoen euro nationaal geld bij. Maar dat bedrag is bestemd voor de hele visindustrie. ,,Ik hoop dat minstens 40 procent van het geld effectief naar de vissersvloot zal gaan’’, aldus Brouckaert.

NAVO-conferentie in Knokke-Heist

Begin volgende maand wordt de waakzaamheid van de veiligheidsdiensten aan onze oostkust aangescherpt. Dat heeft te maken met een Navo-conferentie die in Knokke-Heist gehouden wordt. Het betreft de 15de vergadering van het “Port Services Support” initiatief. Dat is een onderdeel van het Navo “Maintenance and Supply Agency” Dit project behelst de ondersteuning van de verschillende marines van de lidstaten in de havens van de Noordzee, Baltische Zee, Middellandse Zee, Zwarte Zee, Kanaal van Suez, de West- en Oostkust van Afrika, de Caraïben en de Westkust van Noord Amerika. De halfjaarlijkse conferentie grijpt plaats van 1 tot 3 oktober in hotel “Pavillon het Zoute” in Knokke-Heist. Op de agenda onder meer toekomstige operaties, budgetten en een evaluatie van onderaannemers. De conferentie gaat gepaard met een “formal dinner” op 2 oktober ’s avonds in Hof ter Mude op de grens tussen Westkapelle en Sluis. Naast een 10-tal NAMSA-leden en een vertegenwoordiger van de Defence Fuel Group uit het Verenigd Koninkrijk nemen ook militairen en NAVO-topambtenaren van België, Noorwegen, Polen, Zweden, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Roemenië en Bulgarije deel aan deze meeting.

Vonkdag voor het goede gevoel

Komende zondag wordt in Knokke de jaarlijkse Vonkdag gehouden. Dit jaar staat het evenement in het teken van de slogan “Ik voel me goed in mijn vel”. In alle klassen wordt gewerkt rond een of ander 'goed-gevoel-punt'. Dat gaat van gezonde voeding, hygiëne, neen zeggen tegen drugs, tot filosoferen en aandacht voor een gezellige klasinrichting. Van 14 uur tot 18 uur kan men zondag in de Vonk aan verschillende activiteiten deelnemen. Verder is er ook bingo én een fietswedstrijd tussen leerkrachten. Als kers op de taart steunt men het ziekenhuisproject 'Piep de Muis' van het Ter Linden ziekenhuis. Met de opbrengst van een groot munttapijt in de vorm van een vonkmannetje kan men elk kind bij opname een pluchen Piep geven. Op die manier voelt iedereen zich een beetje beter in zijn vel.

Reuzen-LNG tanker in aantocht

Woensdagnamiddag wordt een reuzen-LNG tanker in de haven van Zeebrugge verwacht. Niet minder dan 5 sleepboten zullen de “Al Kharsaah” vanaf de Scheur 3 boei naar de LNG-terminal begeleiden. Het schip vaart onder de vlag van de Bahamas en is afkomstig uit Ras Laffan in Qatar. Het 315 m lange vaartuig heeft 217.00 kubieke meter vloeibaar aardgas aan boord. Dat is 40 procent meer dan de andere LNG-schepen die de haven aandoen. Om het vaartuig veilig naar de LNG kade te kunnen laten varen werd de voorbije weken extra gebaggerd in de aanloopgeul. Het schip heeft een maximale zomerdiepgang van 12,50 meter. Donderdagavond rond 22u zal de “Al Kharsaah” weer afvaren, bestemming Qatar.

Muurbekleding tegen schaafwonden in De Stormmeeuw

Het gemeentebestuur heeft het plan opgevat om de speelvelden A en C in Sporthal De Stormmeeuw in Knokke veiliger te maken. Op die manier wil men vooral tijdens basketwedstrijden aanvaring van spelers met de zijmuren vermijden. Dat leidt namelijk regelmatig tot schaafwonden en andere kwetsuren. De bedoeling is om functionele schokabsorberende muurbekleding aan te brengen op de twee zijwanden van de grote sporthal. De wandbekleding is stoot- en slagvast, geluidsdempend en ook nog warmte-isolerend. De investering wordt geraamd op zo’n 3.000 euro.

Kruispunt Meerminlaan tijdelijk onderbroken

Komende week zal elke dag gewerkt worden aan het kruispunt van de Meerminlaan met de Nellenslaan in Knokke. De kruising wordt daarbij opgebroken voor het doortrekken van enkele nutsleidingen. Omwonenden zullen tijdens de werken via de Zwaluwenlaan of de Koningslaan naar hun woning moeten. Het tijdelijke eenrichtingsverkeer in een deel van de Nellenslaan wordt tijdens de werkzaamheden aan het kruispunt voor 1 week opgeheven. Maandag starten de nutsmaatschappijen in de Meerminlaan ook met het opbreken van het straatdeel tussen de zeedijk en de Nellenslaan. De eigenlijke rioleringswerkzaamheden zijn voorzien rond 20 oktober en verlopen vanaf de Bayauxlaan richting zeedijk. De aannemer beschikt over 75 werkdagen om de opdracht te klaren.

Film over Watersnoodramp 1953

Bij onze noorderburen zijn dinsdag de opnames begonnen voor de speelfilm “De Storm”. De film gaat over de watersnoodramp van 1953. In de nacht van 31 januari kwamen toen in Nederland 1835 mensen om het leven. In ons land vielen 25 slachtoffers. In Knokke begaf de dijk op een aantal plaatsen. En in Heist werd toen een grote bres in de zeewering geslagen ter hoogte van het toenmalige Hotel Des Bains. Er zal ook bij ons gefilmd worden. De makers hebben namelijk toestemming om in ons land een polder onder water te zetten. Zowel in Nederland als bij ons zindert de herinnering aan de storm nog na. Bij de 50ste verjaardag van het natuurgeweld werd in het Heistse Sincfala museum een drukbezochte tentoonstelling gehouden over de watersnoodramp. De nieuwe film over het gebeuren moet volgend jaar in première gaan op het festival “Film by the Sea” in Vlissingen. Het gaat voor Nederlandse begrippen trouwens om een dure film met een budget van 8 miljoen euro.


Meer info over de Watersnoodramp 1953 vind je HIER.

Fluxys wil midden december capaciteitsbevraging afronden

De Zeebrugse gasbeheerder Fluxys is gestart met de laatste onderhandelingen met netgebruikers voor nieuwe grensoverschrijdende capaciteit vanuit onze kusthaven naar Noord Frankrijk. De bedoeling is om de marktbevraging medio december af te ronden in coördinatie met het Franse GRTgaz. Vorig jaar hadden een 40-tal gasverhandelaars een niet-bindende interesse betoond voor een aanzienlijke totale langetermijncapaciteit. Dit veronderstelt echter grote investering in de infrastructuur van Fluxys. Daarom wil men voor het einde van dit jaar klaarheid hebben. Gelet op de vergunningsvereisten wordt verwacht dat de nieuwe grensoverschrijdende noord/zuid-capaciteit vanuit Zeebrugge eind 2013 in dienst kan worden genomen.

Cavalia publiciteit van start in Lissabon

In Lissabon is dinsdag de publiciteitscampagne voor Cavalia van wal gestoken. Overal in de badstad verschijnen inmiddels posters. Bij de boulevard zijn in het paardenshowdorp ondertussen al 3 van de 8 tenten opgericht. Daaronder ook de reserve Grote Witte Theatertent, die trouwens in Italië werd vervaardigd. De Canadese PR-woordvoerster Julie Bourbonniere verklaarde aan de Portugese pers, dat de Cavalia-puzzelstukken één na één probleemloos in elkaar gepast worden. Inmiddels valt in Portugal momenteel de afwezigheid op van Frédéric Pignon en Magali Delgado. In Knokke-Heist werden trouwens tijdens de laatste dagen ook reeds andere paardenmenners uitgetest, die een deel van de show voor hun rekening namen. Cavalia opent in Lissabon op 2 oktober.

Valse brandweerlui op pad in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft woensdag dringend gewaarschuwd voor de praktijken van nep-brandweermannen. Het gaat om oplichters die via advertenties geld proberen af te troggelen bij handelaars. Een persoon in burgerkledij doet zich voor als lid van “de Koninklijke Unie der Brandweermannen van België Ondergeschikt Kader”. Dat is een organisatie die volgens de brandweer niet bestaat. Handelaars worden eerst telefonisch benaderd om een advertentie te plaatsen in een “uitgave van de brandweer”. Daarna krijgen ze een bestelbon en om een tweede bezoek te vermijden, worden ze uitgenodigd om zogezegd “in volle vertrouwen” het volledig bedrag te betalen bij de ondertekening. Later zou dan het bewijsnummer worden toegestuurd. Voor een advertentieruimte van een halve bladzijde worden goedgelovige winkeliers op deze manier 175 euro afhandig gemaakt. Na klacht van een achterdochtige galeriehouder in het Zoute is de politie een onderzoek gestart. Het gemeentebestuur raadt de handelaars aan om waakzaam te zijn en bij twijfel onmiddellijk de politie te contacteren. (Tel. 050.619.600)

23.9.08

Brugse vechtersbaas in cel na vechtpartij in Knokke

De drie mannen die maandagavond betrokken waren bij een vechtpartij op het Verweeplein in Knokke werden dinsdaganamiddag voor de onderzoeksrechter in Brugge geleid. Dat heeft korpschef Dirk Van Nuffel bekend gemaakt. Eén van hen sloeg een 47-jarige man met één slag buiten bewustzijn. De man viel met het hoofd op de grond en liep daarbij een ernstig hersenletsel op. Het slachtoffer woonde nog niet zo lang in Knokke-Heist. De man is afkomstig van de Ardennen, maar verblijft sinds enkele maanden in de badstad. Zijn toestand was dinsdagavond nog steeds kritiek. Het slachtoffer had kort voor de fatale vechtpartij aan het station van Knokke al een aanvaring met één van de mannen die hij later op het Verweeplein opnieuw ontmoette. Het slachtoffer belde zelfs de 101-centrale om dit te melden. Hij kreeg de raad om aangifte te doen bij de lokale politie van Damme/Knokke-Heist. Het politiebureau bevindt zich op wandelafstand van het station. Het slachtoffer is niet direct naar de politie vertrokken maar passeerde eerst langs de uitgaansbuurt. Daar kwam hij de 33-jarige Knokke-Heistenaar terug tegen, die in het gezelschap verkeerde van een 43-jarige Bruggeling. De Bruggeling verkocht hem de harde klap. Het slachtoffer bleef daarop vier minuten bewusteloos liggen. Op dat moment hebben z’n aanvallers hem beroofd. De politie pakte ook een 22-jarige op. Hij wordt beticht van schuldig verzuim. Alle drie de betrokkenen zijn gekend voor drugs en geweldfeiten. De Bruggeling, die de rake klap uitdeelde, is dinsdagnamiddag aangehouden en opgesloten. De twee anderen zullen zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Winkelschuimers veroordeeld na diefstallen in Knokke-Heist

Een duo buitenlandse dieven, dat in winkels in Knokke-Heist hun geluk beproefde, werd dinsdag door de correctionele rechtbank in Brugge veroordeeld. Een 32-jarige Rus en een 33-jarige Moldaaf zijn door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot respectievelijk een jaar en achttien maanden effectieve celstraf en boetes van 1.100 en 1.250 euro. De Rus verblijft in Gent. Z’n compagnon heeft geen gekende woonplaats in ons land en gaf verstek. Hij is afkomstig uit Moldavië, een republiek tussen Roemenië en Oekraïne. De twee pleegden op 20 februari diverse winkeldiefstallen in Knokke-Heist. De Moldaaf maakte zich ook schuldig aan valse naamdracht en het gebruik van valse identiteitsbewijzen. Voor de beschuldiging van bendevorming zijn beiden evenwel vrijgesproken.

Caféganger levensgevaarlijk gewond in Knokke-Heist

In de nacht van maandag op dinsdag is in Knokke-Heist een man levensgevaarlijk gewond bij een vechtpartij. De 47-jarige man werd in elkaar geslagen in de Lippenslaan. Dat gebeurde na een cafébezoek. Het slachtoffer is met hersenletsels opgenomen in het ziekenhuis. Na de feiten werden drie mannen opgepakt. Dat kon op basis van beelden van de veiligheidscamera's in het uitgangscentrum. Het gevecht zelf staat niet op beeld, aldus het parket van Brugge. Twee van de drie opgepakte mannen zijn bekend bij de politie. Het gaat om twee veertigers uit Brugge en Knokke-Heist. De derde is een 22-jarige. Zijn betrokkenheid is volgens het parket nog onzeker.

Fietsen en meer voor de Filippijnen

Om fondsen voor een project in de Filippijnen in te zamelen staan zondag in de badstad een aantal activiteiten op het programma. De Stichting “Vriendschap voor de Filippijnen” uit Knokke-Heist ondersteunt als zes jaar een ontwikkelings- en onderwijsproject in Davao City op de Filippijnen. Het gaat om een initiatief van Dominiek Segaert en z’n vrouw. In 2002 werkten ze een jaar lang in het gebied als vrijwilliger. Samen met de serviceclub “Knights of Rizal” organiseert de werkgroep zondag om te beginnen een fietstocht. De start is om 10u bij de sportzaal van de school in de Sportlaan. Nadien kan men aanschuiven voor een barbecue met animatie. De groep Silayan brengt ondertussen Filippijnse dansen. Verder zijn een documentaire en een tentoonstelling te zien over het Filippijnse initiatief. De opbrengst gaat integraal naar het project.

Kaarten kosten 15 EUR (kinderen t.e.m. 11 jaar 8 EUR).
Voor meer info: tel. 050 60 13 20 of
dominiek.segaert@skynet.be

Peutemanprijs voor André Desmidt

Maandagavond werd in het Cultuurcentrum De Spil in Roeselare de Carrière-award van de Prijs Peuteman toegekend aan Knokke-Heistenaar André Desmidt. Dit prestigieuze gebeuren werd voor de derde keer georganiseerd door Westtoer. De bedoeling is ondermeer verdienste, creativiteit en inzet in de West-Vlaamse toeristisch-recreatieve sector te belonen. Voor de diverse categorieën waren er 14 genomineerden. In de carrièreprijs-categorie haalde André Desmidt het van amfibiebootreder Roger Croes. Desmidt leidde Toerisme Knokke-Heist van 1995 tot juni 2008. De laureaat ligt ook aan de basis van verschillende overkoepelende structuren zoals het Zwinstedenoverleg en de Kustregio Brugs Ommeland. Naast z’n heemkundig en ornithologisch werk zet hij zich sedert begin de jaren 90 ook in voor het toerisme in Roemenië en de Knokke-Heistse adoptiedorpen in dat land. De "Prijs Peuteman" werd enkele jaren geleden ingesteld ter nagedachtenis van wijlen gedeputeerde Fernand Peuteman. Hij heeft namelijk een belangrijke invloed gehad heeft op de toeristisch-recreatieve ontwikkeling in onze provincie. André Desmidt is verder één van de vijf genomineerden voor de Cultuurdrager 2008. Die prijs wordt op zaterdag 4 oktober uitgereikt tijdens het jaarlijkse Cultuurgala in het Casino Knokke.

Meeste macht in Knokke-Heist bij Leopold Lippens?

Het Nieuwsblad onderzoekt momenteel in alle Vlaamse gemeenten wie de inwoner is met de meeste macht. Dat is ook het geval voor Knokke-Heist. Online kan iedereen z’n stem uitbrengen voor een tiental mensen die door de krant werden genomineerd. Dat beperkt uiteraard de keus en manipuleert meteen ook al de uitslag. Er kan nog tot 28 september gekozen worden. Gezien het stemmen online gebeurt is het niet te verwonderen dat meestal jonge mensen het eindresultaat zullen bepalen. Op het moment dat 293 mensen hun stem hadden uitgebracht, lag burgemeester Lippens met meer dan de helft van de stemmen voorop als de persoon die het meeste macht heeft in Knokke-Heist. Bert De Brabandere haalde op datzelfde referentiemoment zo’n 20 procent en Maxim Willems 10 procent. Maurice Lippens verzamelde ruim 7 procent van de stemmen. De percentages wisselen uiteraard voortdurend. De laatste stand van de macht in Knokke-Heist kan men bij het Nieuwsblad via DEZE LINK raadplegen.

22.9.08

Canadese veteranen in Knokke-Heist

Komende vrijdag arriveert een grote groep Canadezen in Knokke-Heist. Het gaat om een 50-tal veteranen van de “Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders” uit Ontario. "The Glens" zoals ze meestal genoemd worden, landden op 6 juni 1944 te Bernieres in Normandië en bereikten na bloedige gevechten als één van de eerste Canadese eenheden de binnenstad van Caen. Ze waren ook intens betrokken in de bevrijding van de Pas de Calais. Op 9 oktober staken ze met Buffalovaartuigen vanuit Terneuzen de Schelde over en landden in het Zeeuws-Vlaamse Hoofdplaat. Het regiment bevrijdde uiteindelijk samen met de “North Nova Scotia Highlanders” en de “Highland Light Infantry of Canada” op 1 en 2 november 1944 respectievelijk de laatste bezette Belgische gemeenten Knokke en Heist. Tijdens hun verblijf in de badstad zullen de veteranen in de regio de graven bezoeken van hun gevallen kameraden. De veteranen zullen vrijdag door het schepencollege officieel worden verwelkomd op het stadhuis van Knokke.


Je leest er meer over op de Site van de Canadezenmars

23ste Scholenveldloop in Knokke-Heist

Woensdag organiseert de Atletiekvereniging Knokke-Heist voor de 23ste keer een scholenveldloop. Dat komt omdat de Stichting Vlaamse Schoolsport 24 september tot topdag van de Vlaamse Veldloopweek heeft uitgeroepen. In de badstad kunnen jongens en meisjes vanaf het derde leerjaar tot en met het zesde middelbaar verschillende afstanden lopen op het schuttersplein bij stadion Olivier in de Jan Devischstraat. De eerste vijf van elke reeks van het lager en de eerste drie van elke reeks van het middelbaar ontvangen een trofee. De eerste start van het lager onderwijs is voorzien om 14.30 uur. Een uur later wordt de eerste start gegeven voor het middelbaar. Inschrijven kan in alle scholen in Knokke-heist of ter plaatse voor wie buiten Knokke-Heist school loopt. De deelname is gratis.

Onderzoeksprimeurs voor AZ Ter Linden in Knokke

Volgende maand neemt het AZ Gezondheidszorg Oostkust in het Ter Linden Ziekenhuis in Knokke een nieuwe onderzoekszaal in gebruik. Het nieuwe centrum is uitgerust met een panoramische open MRI-scanner. Het apparaat biedt nieuwe mogelijkheden voor patiënten met claustrofobie of overgewicht en voor mensen bij wie begeleiding wenselijk is. Om patiënten nog meer op hun gemak te stellen, is de ruimte voorzien van een audiovisueel technisch hoogstandje: de Philips Ambient Experience. De patiënt kan zo zelf verschillende kleuren, beelden en geluiden kiezen en de sfeer in de ruimte bepalen. Zowel de open-scanner als de Ambient Experience zijn primeurs voor ons land. Het gaat om een baanbrekend concept dat ook aan het grote publiek zal worden voorgesteld op de Open Bedrijvendag van zondag 5 oktober.

Vliegerweekend in de lift

Het vliegerweekend en de zon hebben afgelopen weekend heel wat volk naar de badstad gelokt. Daarbij was een strakke zeebries van de partij om de vliegers van Het Internationaal Kite & Windfestival de hemel in te stuwen. De meest ongewone creaties bevolkten dan ook het luchtruim bij het Albertstrand. Veel professionele vliegers, maar ook draken van eigen makelij, die met allerlei afdankmateriaal ineengeknutseld waren. Bijzonder fascinerend bleken ook de vreemde muziekinstrumenten die in de wind vibreerden. Verder was er vanwege de jongeren ook heel wat interesse om te leren manoeuvreren met een buggy die voortgetrokken wordt door een kite. De organisatoren zijn alvast van plan om dit jaarlijks evenement nog meer uit te bouwen. In de toekomst zou het ook de bedoeling zijn om in het Casino seminaries te organiseren over windenergie en andere ecologische thema's.

Knokke-Heistse weekendbasket

In Eerste Landelijke Basketbal moest IBS Knokke-Heist afgelopen weekend het onderspit delven tegen het team van Landen. De eindcijfers 82-74. IBS staat op de 12de plaats in de rangschikking. Het lot was echter de Knokke-Heistse dames in Eerste Landelijke gunstiger gezind. Zij wonnen thuis met 54-50 tegen Zolder. De IBS dames staan op de 2de plaats in de rangschikking. In Tweede Provinciale werden de Heren van Duinbergse BV op verlies gezet tegen KVG Oostende. De eindstand 89-62.

Koopzondagen mogen ook weer in het laagseizoen aan de kust

Op z’n website kondigt Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein aan, dat minister van werk Milquet een nieuw KB heeft ondertekend over het openhouden van winkels op zondag. Het komt er op neer dat de tewerkstelling van personeel op zondag in winkels in de kustgemeenten weer mogelijk wordt. Net voor de verkiezingen van 2007 had toenmalig minister Vanvelthoven de reglementering zodanig herschreven dat men tijdens het laagseizoen ook in de kustgemeenten geen personeel in winkels mocht laten werken. Dat leidde in het voorjaar met name in Knokke-Heist tot verschillende inspecties en veel onrust onder de handelaars. Concreet is het volgens Tommelein voor kusthandelaars opnieuw toegestaan om personeel tewerk te stellen “op zondag van 1 mei tot 30 september, tijdens de kerst- en paasvakantie en op dertien andere zondagen”.

Feesters openen Westkapelse locatie ’t Verzet

Op zaterdag 4 oktober opent ’t Verzet op z’n nieuwe locatie. Begin september verhuisde het jeugdhuis immers uit Knokke naar de oude voetbalkantine in Westkapelle. Daar delen ze het clublokaal met de KLJ. Om hun nieuwe stek te vieren geeft ’t Verzet het podium aan de Feesters. Dat zijn een Hip Hop-collectief uit Knokke-Heist. PierePlakker en PlukkeTuffer, de twee MC’s van dienst, scanderen Vloamsche lyrische teksten op de plaatjes van DJ Dime. De klassiek geschoolde violEnce strijkt tussen de drumslagen van StrangeDrifter. Daarna komt Slowe Slage op de dansvloer. Dat is het DJ-duo Covelt en Gingaman. Ze zijn één van de motoren van de Drum ’n Base-scène in Brugge met o.a. de organisatie van Sixpack.

Druk Cruiseweekend in aantocht

Zeebrugge heeft een druk cruiseschepenweekend voor de boeg. Er worden namelijk drie van die drijvende luxehotels in onze kusthaven verwacht. De hele eerste letter van het alfabet wordt daarbij zowat uit zee gehaald. Met de schepen gaat het namelijk om de Aurora, de Astor en Artemis. Tot nog toe mocht Zeebrugge dit seizoen reeds 45 cruiseschepen verwelkomen. Men hoopt dit jaar het totaal van vorig jaar te overtreffen. Toen deden namelijk 53 cruiseschepen onze kusthaven aan. Dat was goed voor 120.000 passagiers.

Voetbal in de Regio

In het weekendvoetbal was er winst voor alle ploegen in Knokke-Heist. In Eerste Provinciale won FC Knokke op verplaatsing met 2-3 van Roeselare. Knokke staat 12de in het klassement met 4 punten. In Derde Provinciale versloeg VVWestkapelle met 3-2 de ploeg van Eendracht Brugge. Ichtegem moest met 1-3 het onderspit delven tegen FC Heist. VVW is met 10 punten leider van het klassement. Heist staat op de 2de plaats met één punt minder. In Vierde Provinciale verloor Moerkerke met 0-1 van Aartrijke, terwijl Ruiselede met 3-4 de duimen moest leggen tegen Zeebrugge Zeehaven. Zeebrugge komt daarmee met 6 punten op de 7de plaats in de rangschikking. Moerkerke staat 10de met 4 punten.