14.7.12

Windhoos op de Noordzee

Een vliegtuig van de Kustwacht heeft zaterdagnamiddag een windhoos waargenomen op de Noordzee. Dat gebeurde omstreeks 16.30 een 60-tal km ten noordnoordoosten van onze kust. De waarneming werd gedaan tijdens een routine patrouillevlucht boven de kustwateren. Een windhoos is een snel draaiende kolom lucht die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweersolk zichtbaar is. Vooral in de zomerperiode gaan buien zo nu en dan vergezeld van windhozen. De hoos trekt met de bui mee en kan (aan land) een spoor van vernielingen achterlaten. Op zee zuigt de windhoos water aan.

Knokke-Heist hoopt op 100.000 bezoekers voor Cartoonale

Zaterdagavond opende in het tentoonstellingscomplex op het strand bij het Casino het 51ste Cartoonfestival z’n deuren. Ook dit jaar is het bezoek aan het festival volledig gratis. In zijn toespraak zei Eerste Schepen Maxim Willems dit keer te hopen op 100.000 cartoonliefhebbers. Bij de 50ste editie vorig jaar kreeg de Cartoonale ruim 82.000 mensen over de vloer. Geert Hoste zei, dat dus 2,5 keer meer mensen het Cartoonfestival gingen bekijken dan het recente concert van Madonna. De cartoontent op het strand is volgens Hoste qua bezoekersaantal ook veel belangrijker dan Rock Werchter. Schepen Willems zei trouwens ook op herhaalbezoeken te hopen. Als mensen cartoons niet onmiddellijk begrijpen kunnen ze zonder probleem de tentoonstelling een tweede of zelfs een derde keer bekijken. En als er dan nog een tekening is waarvan het grappige niet duidelijk is dan mogen ze gerust doen alsof ze de cartoon wèl begrijpen en zich tot de intelligente elite rekenen.

Winnaars

Dit jaar namen 516 cartoonisten uit 72 landen deel aan de wedstrijd. Ze zonden samen 1714 spotprenten in. De winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Hoed waren alle drie aanwezig op de opening van de Cartoonale. De Gouden Hoed ging naar de Pool Krzysztof Konopelski. Zijn winnende prent is een sterke combinatie van een actueel thema met een moderne grafische vormgeving en een absurde pointe. In een interview met onze nieuwsdienst zei Konopelski dat het de tweede keer is dat hij in Knokke-Heist is. In 1989 won hij ook al een prijs. Hij blijft een week in de badstad om ook de regio te bekijken. Ahmet Aykanat uit Turkije won de Zilveren Hoed. Hij onderwijst ondermeer karikatuurtekenen in z’n vaderland en gebruikt daarvoor ook de Knokke-Heistse cartoonboeken. De Duitser Markus Grolik sleepte de Bronzen Hoed in de wacht. Hij schrijft en illustreert onder andere kinderboeken. Voor Grolik was het meteen z’n eerste bezoek aan de badstad en ons land.
Urbanus

Het Cartoonpaviljoen op het strand is ingericht door Urbanus. De bekende komiek probeert daarbij met cartoons een antwoord te geven op de vraag “Rarara, wie benne kik?” Het is een speurtocht in het mysterie van de identiteit. Via een grote gang vol openingen kunnen de bezoekers de verschillende delen van het Cartoonfestival binnentreden. Boven elke opening staat een verwijzing naar een mogelijke identiteit. Zo verwijst een Deens opschrift naar een cartoon met een blote mevrouw. “Ik hoop maar dat ze daar in Knokke (Heist) geen aanstoot aan nemen” lachte Urbanus.

De tentoonstelling omvat verder de Internationale Cartoonwedstrijd Knokke-Heist, Press Cartoon Belgium en Press Cartoon Europe. Daarnaast stelt een cartoonstadsplan iedereen in staat om de Cartoonroute te volgen langs de plezantste plekjes van Knokke-Heist. De 50 cartoons langs de weg laten je snel en eenvoudig van identiteit veranderen. Je hoeft enkel je hoofd door de panelen te steken en iemand laten fotograferen. Ook dit jaar zijn de prettig gestoorde panelen ontworpen door de top van de Belgische cartoonisten.
HIER nog wat meer foto's over de opening van de Cartoonale

Wegeniswerken in Knokke-Heist

Schepen van Openbare Werken Luc Lierman heeft samen met Hendrik Vandromme, diensthoofd Openbaar Domein, uitleg verschaft over een reeks wegeniswerken die op vrij korte termijn zullen worden uitgevoerd in Knokke-Heist. Zo werd ruim 17.000 euro uitgetrokken voor de heraanleg van de voetpaden in de Bosmannenstraat. In de verkaveling Duinenwater worden momenteel de parkeerstroken, trottoirs en fietspaden gerealiseerd. Op sommige pleintjes werd het gras reeds ingezaaid. De aannemer is ook bezig met het aanleggen van paden aan de oevers van het Duinenwatermeer. In de Fincentlaan wordt daags na de verkiezingen begonnen met de eerste fase van de werken voor de heraanleg van trottoir, riolering en wegenis. In de Heesterstraat begint de aannemer eind augustus met het rooien van de bomen en het opbreken van de stoepen langs de pare kant. De opritten blijven behouden. Daarna worden de nutsleidingen heraangelegd. Gelijkaardige werken gaan in de Laurierstraat begin september van start. De werken in de Hermans Lybaertstraat waarbij trottoir, riolering, alle nutsleiding en de wegenis worden vernieuwd zouden tegen het einde van het jaar klaar zijn. Er zijn nog meer werken in het verschiet, doch de begindata daarvan liggen nog niet vast.

Hangende vuilniszakken niet de oplossing

De N-VA Knokke-Heist denkt niet dat het ophangen van vuilniszakken de meeuwenproblematiek in Knokke-Heist zal oplossen. “Na het mislukken van de geurtest wil men nu de vuiniszakken ophangen ! Dit past zeker in de reeks van humorfilmpjes met een verborgen camera maar getuigt niet van enige ernst rond deze problematiek. Heel wat vissers uit onze badstad kunnen immers getuigen dat meeuwen ook in staat zijn om vliegend zakken los te peuteren. Kortom zonde van de tijd en het geld”, zegt Cathy Coudyser. De N-VA kiest daarom voor de diftar aanpak. Daarmee wil met de afvalstroom beperken plus betaalt men in dat systeem slechts voor de aangeboden hoeveelheid restafval. Hoe minder afval men meegeeft, hoe minder het kost aan de burger. Het huidige systeem is eigenlijk een verdoken belasting.

Lentedroogte 2011 was landbouwramp in Knokke-Heist

De extra droge lente van vorig jaar in het poldergebied is door de federale ministerraad erkend als landbouwramp. Dat is ondermeer ook van belang voor de getroffen boeren in Knokke-Heist. De droogte heeft een hele reeks van teelten aangetast waaronder de lentegraangewassen. Getroffen landbouwers kunnen nu in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Om als ramp erkend te worden moet het fenomeen zeer uitzonderlijk zijn en moet de totale schade oplopen tot minstens 1,24 miljoen euro, met een gemiddeld bedrag per dossier van minstens 5.580 euro. Dat was vorig jaar in de lente dus het geval.

Drugshonden in horecazaken

De horecazaken in onze buurgemeente Sluis krijgen deze zomer bezoek van drugshonden van het Korps Landelijke PolitieDiensten. Men is namelijk van plan regelmatig controles uitvoeren tijdens uitgaansavonden op verschillende locaties. Het doel van de controles is het afgeven van een krachtig signaal aan bezoekers van horecagelegenheden dat er geen drugs worden getolereerd. De veronderstelling is namelijk dat jongeren in het grensgebied regelmatig drugs gebruiken als ze uitgaan. Vooral cafés en dancings zullen bij deze controles geviseerd worden. Dus verwacht niet direct een drugshond naast je tafel als je in een restaurant een hapje zit te eten. Het uitrukken met drugshonden in onze buurgemeente moet ook het veiligheidsgevoel verhogen, aldus de mededeling.

Kneistival zet de pet op

Vlaanderen is een volk van wielrenners en Vlaanderen is ook een land van festivals. De link is dan ook snel gelegd, dacht initiatiefnemer Jan Deroose van het Kneistival. Om het gratis pop- en rockgebeuren in Knokke-Heist bij de bezoekers nóg meer uitstraling te geven worden elke avond tijdens de pauze een 100-tal wielrennerspetjes te grabbel gegooid. Die werden uiteraard aangemaakt in de kleuren van Heist. Wie zo’n collectors item op de kop wil tikken en op de kop wil zetten gaat best tussen de optredens in niet te ver van het podium staan. Dan heb je de beste kans om een exemplaar te versieren. De 27ste editie van Kneistival gaat zondagavond 15 juli van start op het Heldenplein met Polaroid Fiction, Bed Rugs en Intergalactic Lovers.

13.7.12

Kwarteeuw Surfers’ Paradise in boekvorm

Eind deze maand wordt in Knokke-Heist officieel het boek gepubliceerd “Surfers Paradise 25 Years”. Het boek bevat een compleet pers- en foto-overzicht van de voorbije kwarteeuw bij de surfclub. Het gaat om een kleurenuitgave op A3-formaat met een harde kaft. De volledige geschiedenis van de vereniging ligt erin vervat en alle mensen die daarbij in beeld kwamen. Het verhaal begint bij de Beachboys, het eerste clubhouse en de swimming pool. Ook aan bod komen de vele kampioenschappen en allerlei innovaties. Speciale aandacht is er ook voor Keith Haring, de surfacademy, het voetbal en volleyteam, SOS Surfers’ Paradise, en de Zwintriatlon teams.


Het ‘25 years book’ kan nu reeds besteld worden door 40 € te storten op rek nr KBC 473/2136141/65 van Surfers’ Paradise.

De dag van toen in Knokke-Heist

Momenteel maakt een Facebookpagina over het verleden van de badstad heel wat furore. De Facebookgroep kreeg de naam “De Dag van Toen in Knokke-Heist”. De bedoeling is dat mensen hun herinneringen en anekdotes van vroeger posten op de pagina. Dat hebben ondertussen al vele tientallen inwoners gedaan. De pagina telt ook al bijna duizend leden. Dit initiatief van Gunther Vanpamel is trouwens voor de geschiedschrijving en heemkunde in de badstad zeer van belang. De vraag is echter of de zaken die erop worden gepubliceerd ook door instanties zoals het Sincfala Museum of de Bibliotheek worden geregistreerd. Veel schitterende cyberinformatie dreigt namelijk verloren te gaan omdat het nergens op een drager wordt opgeslagen. Ondertussen kan men op “De dag van toen in Knokke-Heist” genieten van allerlei verhalen en foto’s uit de vorige eeuw, waaronder klasfoto’s, postkaarten, foto’s van het oude Lekkerbekzwembad en dergelijke meer.

Onderzoek garnalenvisserij

Op de Vlakte van de Raan en in de monding van de Westerschelde wordt de komende weken onderzoek gevoerd naar de gevolgen van de garnalenvisserij voor de natuur. Daartoe worden een paar visstroken afgesloten. Uit het onderzoek zal later blijken waar in het kustgebied ten noordnoordoosten van Knokke-Heist nog op garnaal mag gevist worden. Het natrekken van de impact van de garnaalvisserij op de zeebodem gebeurt door het onderzoeksinstituut Imares. De vissers zullen waarschijnlijk op termijn hun vistuig moeten aanpassen zodat de bodem nog minder beroerd wordt en het vissen op garnaal duurzamer gebeurt.

20ste braderie en rommelmarkt van Westkapelle

Nu zondag 15 juli wordt in de dorpskern van Westkapelle de jaarlijkse rommelmarkt en braderie gehouden. Het sfeervolle evenement is aan z’n 20ste editie toe. Unizo heeft naar aanleiding van deze jubileumeditie een extra feestelijk programma uitgewerkt. De geanimeerde rommel- en brocantemarkt opent om 8 uur ’s morgens al. Men mag meer dan duizend lopende meter aan standhouders verwachten. Daartussen ook rondwandelende straatmuzikanten, een steltenloper en een clown die ballonnen plooit. Zij zorgen voor de nodige animatie. Een rondrijdende filosoof verkondigt vanop zijn merkwaardige kippenfiets ludieke wijsheden aan de voorbijgangers. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel of zich laten schminken aan de grimestand. Een hoefsmid smeedt op ambachtelijke wijze hoefijzers om ze vervolgens met hoefnagels te beslaan aan de hoeven van een Brabants trekpaard. In de Dorpsstraat ter hoogte van de Herenweg staat verder een miniatuurpark met telegeleide wagentjes opgesteld. Vanaf 14 uur zijn er op het grote podium op de hoek van de Dorpsstraat en de Sluisstraat verschillende optredens en dansdemonstraties. Om 19 uur sluiten covergroep Dirty Laundry en Voice van Vlaanderen Maxine deze 20ste editie af met een optreden.

50 jaar satellietbeelden

Wat we nu doodgewoon vinden: kijken naar beelden van over de hele wereld, was een halve eeuw geleden iets totaal nieuw. Exact vijftig jaar geleden, werden de eerste beelden via de Telstar satelliet van de Verenigde Staten naar Europa gestraald. Er kon telkens slechts gedurende een 17-tal minuten uitgezonden worden omdat die laagvliegende kunstmaan dan weer buiten bereik was voor zend- en ontvangststations. Het gebeuren sprak zo tot de verbeelding dat de Tornados een plaat uitbrachten getiteld “Telstar”. Dat was ook het geval met ‘Les Compagnons de la chanson’. Die hadden het over "Telstar - Une étoile en plein jour". Pas later kwamen de echte communicatiesatellieten. Die bleven op dezelfde plaats boven het aardoppervlak hangen omdat ze even snel vlogen als onze planeet om haar as draait. Ze zijn gepositioneerd op een hoogte van zo'n 36.000 km. Het was de geniale science fiction schrijver Sir Arthur C Clarke, CBE, die dat in 1945 al had berekend en voorspeld. En het werkte. Ga in de bibliotheek in Knokke-Heist maar eens een roman uitlenen van Arthur C. Clarke: adembenemend geschikt voor een regenachtige dag.

Slotwegingen voor Iedereen fit voor Londen

Op vrijdag 3 augustus vindt in de Rox Ambassador Plaza in Knokke-Heist de slotweging plaats voor alle deelnemers aan de actie “Iedereen fit voor Londen”. Dat is de sportieve preventiecampagne van vzw Healthcharter met als doel de fysieke gezondheid van de Belgen te verbeteren. Centraal in deze campagne staat de stelling: “sport als een feestelijke manier van leven”. Wie er op vrijdag 3 augustus echter niet bij kan zijn, kan zich vandaag vrijdag 13 juli van 15.30 tot 18.30 uur laten wegen in het AZ Ter Linden in Knokke.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Hangende vuilniszakken in strijd tegen meeuwen, en schrappen bescherming?

In Knokke-Heist is het menens in de strijd tegen de meeuwen die vuilniszakken openpikken. De dieren hebben het momenteel vooral ook gemunt op afvalzakken die mosselrestanten bevatten. Binnenkort start Afvalbeheerder Horizon Net een proefproject waarbij de vuilniszakken in de lucht opgehangen worden, zodat de vogels ze moeilijk kunnen open pikken. De meeuwen kunnen namelijk niet ter plaatse in de lucht hangen terwijl ze de vuilniszakken openscheuren. Het idee voor hangende vuilniszakken is trouwens niet nieuw. Het is het standaardadvies dat Ontario Parks in Canada meegeeft aan kampeerders om afval uit de buurt van klein wild te houden. Afvalconcessionaris Horizon Net werkt echter aan een systeem dat makkelijk werkbaar is zowel voor de burger als voor de mensen die instaan voor de ophaling. Ondertussen heeft burgemeester Patrick De Klerck van Blankenberge vrijdagnamiddag meegedeeld dat hij van plan is om samen met de andere Kustburgemeesters aan de bevoegde Vlaamse Minister te vragen om de meeuwen van de lijst van beschermde diersoorten te schrappen.

Negende Boer’n Dag in aantocht

Over pakweg een maand, meer bepaald op zaterdag 11 augustus, staat het centrum van de Sluise deelgemeente Oostburg in het teken van de Boer'n Dag. Het evenement wordt dit jaar voor de 9e keer georganiseerd. De bezoeker wordt terug in de tijd gebracht naar het landelijke verleden. Oude, gerestaureerde tractoren worden tentoongesteld. Verder is een antieke ploeg en ander klein landbouw gereedschap te bewonderen. Er is zelfs een dorsmachine uit 1931. De aanwezig boeren verschaffen tekst en uitleg. Ze geven ook een demonstratie vlegeldorsen. De kinderen kunnen tijdens deze dag genieten van een kinderboerderij; een gezellige plek waar iedereen kennis kan maken met diverse dieren. De viervoeters zijn te aaien en mogen onder begeleiding gevoerd worden. Op het gelegenheidserf treft men geiten, schapen, kippen, ganzen, een ezel en zo af en toe een emoe of een kalfje aan. Iedereen mag tussen de dieren lopen. Een boerendag is niet compleet zonder paarden en trekpaarden. Ook aan een rondrit is gedacht, er zal met een prachtige 2-spanwagen door de gemeente worden gereden. Ook de traditionele hoefsmid zal niet ontbreken. De boer'n dag vind plaats op 11 augustus van 11 tot 16u.

12.7.12

Meer bezoekers voor Cultuurcentrum Knokke-Heist

Vorig jaar was het Cultuurcentrum Scharpoord goed voor meer dan 333.000 bezoekers. Dat zijn er zo’n 20.000 meer dan in 2010. Grote publiekstrekkers waren de Panamarenko Paradox, de Cartoontentoonstelling en het Fotofestival. Het Cultuurcentrum organiseerde ook 78 eigen voorstelling met gemiddeld circa 260 toeschouwers per evenement. Daarnaast waren er ook vele tientallen filmvertoningen, ontmoetingsactiviteiten en evenementen voor studenten en scholieren. Men telde trouwens meer dan 120.000 inschrijvingen voor activiteiten gericht op volwassenen. Naar schatting waren er ook circa 410.000 deelnemers aan evenementen zoals Kneistival, Talens, Carnaval, Knoksie Totsie, World, Vuurwerk, Pleinanimatie, en in de tent op het evenementenstrand. Koploper qua bezettingsgraad was het jeugdcentrum De Marge. Daar telde men liefst 352 activiteitendagen op 365.

Halven van Damme zware klus

Een kleine 350 sportievelingen hebben woensdag deelgenomen aan de Halven van Damme, de allereerste halve triatlon in West-Vlaanderen. Er moest 2 kilometer gezwommen worden, gevolgd door 92 kilometer fietsen en 19 kilometer lopen. Onder de deelnemers heel wat Knokke-Heistenaars. Het evenement, georganiseerd door de Damse triatlonclub, werd uiteindelijk gewonnen door Bart Becquart uit Roeselare.

Een fotoreportage van de hand van Christel Bedert zie je HIER

Zomerzoektocht Heyst Leeft

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de heemkring "Heyst Leeft" ook deze zomer een zoektocht. Die loopt van 15 juli tot 15 september. Het is de ideale manier om de streek op een originele manier te verkennen. De proef bestaat uit het oplossen van 30 vragen en het herkennen van 24 foto's. De start van de zoektocht is bij het Toerismekantoor in Heist. Daar zijn ook de deelnemingsformulieren te bekomen. Deelnemen kost slechts 5 euro en er kunnen heel wat schitterende prijzen in de wacht gesleept worden.

Deelnemingsformulieren bij:
Dienst toerisme Heist, Knokkesraat 22
Meubels Bonny, Pannenstraat 70
't Gazetje, Stationsplein 2

Opera op het strand in Knokke-Heist

Op vrijdag 13 juli vanaf valavond kunnen operaliefhebbers in de zandarena van de Rox Ambassadors Plaza in Heist genieten van de opera Cendrillon van Jules Massenet. Het gaat om een coproductie van de Munt, the Royal Opera House Covent Garden uit Londen, Le Gran Teatre del Liceu uit Barcelona en l’Opéra de Lille. De opvoering werd in december vorig jaar gefilmd in de Muntschouwburg in Brussel. De opera kan nu gratis herbeleefd worden op groot scherm op het strand bij het Heldenplein in Heist. Al sinds hun publicatie in 1697 vormen Perraults Sprookjes van moeder de gans een onophoudelijke inspiratiebron voor theaterauteurs en operacomponisten. Het verhaal van Assepoester spreekt daarin bijzonder tot de verbeelding. Cendrillon is een wervelende partituur waarin dramatiek, humor en zelfs een vleugje wrang sarcasme elkaar afwisselen.

Weer zomerfoor in Knokke

Na het opbreken van de woensdagmarkt werd het Verweeplein woensdagnamiddag andermaal de tijdelijke honk van de foorreizigers. Vanaf donderdag tot komende dinsdag staat de zomerkermis weer opgesteld. Het is een traditie die teruggaat tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Maar, zegt Schepen Danny Lannoy, er bestaan oude postkaarten met een draaimolen die dateren van rond het jaar 1900. Vroeger waren er in Knokke ook allerhande wijkkermissen, op het Gemeenteplein, in de Smedenstraat, het Kalf en de Oosthoek. Sommige van die kermissen overleefden tot in de jaren 60.

Trage rechter met pensioen

Rechter Paul Verstraete uit Brugge, alias de trage rechter, heeft zijn ontslag aangeboden aan de koning. Het ontslag is aanvaard. De 64-jarige man haalde al verschillende keren het nieuws omdat zijn uitspraken altijd heel wat vertraging opliepen. Een voorbeeld daarvan was het dossier rond het clublokaal van Surfers' Paradise op het strand van Knokke. Verstraete was sinds het zomerreces van 2010 in ziekteverlof. Hij nam toen 120 dossiers mee "in beraad". Die konden slechts via een huiszoeking gerecupereerd worden. Het ontslag van de trage rechter wordt op 1 augustus officieel in een Koninklijk Besluit.

Werkzaamheden in Heist

Om het herstelde wegdek in de Kerkstraat in Heist te laten uitharden, blijft het kruispunt met de Hermans-Lybaertstraat onderbroken tot na het weekend. Ondertussen zijn de aanpassingen aan de nutsleidingen in de Walstraat beëindigd. Dat is een zijstraat van de Westkapellestraat ter hoogte van de begraafplaats in Heist. De werken aan het trottoir starten op 7 augustus en zullen ongeveer 3 weken in beslag nemen.

Nieuwe autotrafiek in Zeebrugge

Sinds een aantal weken worden nieuwe wagens van de Koreaanse producent Hyundai, gemaakt in Tsjechië, via onze kusthaven verscheept naar het Groot-Brittannië. Dat gebeurt aan boord van veerboten van P&O Ferries . De wagens worden vervaardigd in de eerste Europese Hyundai-fabriek in het Tsjechische Nosovice. Eok-Jo Kim, President van Hyundai Motor Manufacturing verklaarde eerder de toekomst hoopvol tegemoet te zien, gezien 65% van de Hyundai-productie uit kleine en middelgrote wagens bestaat. Dat zijn precies die segmenten waar de Europese vraag snel toeneemt.

Voorlopige resultaten zomer-BoB-campagne

In het kader van de "zomer-BoB-campagne" heeft de lokale politie van de zone Damme/Knokke-Heist sinds maandag 2 juli al 75 ademtests afgenomen. Daarbij werden 5 bestuurders positief bevonden. Eén chauffeurs bevond zich in de zogeheten alarmfase. In totaal werden reeds 3 rijbewijzen ingetrokken. De lokale politie plant in juli en augustus, zowel overdag als ’s nachts, nog heel wat kleinschalige controles. Naar aanleiding van de nationale actie “Bob is de ‘VIP’ op elke BBQ” zullen ook bezoekers van grote feesten in het land gesensibiliseerd worden. Bob-teams zullen onder meer iedereen die dat wenst preventief een blaastest laten afleggen. Wie negatief blaast wordt beloond met een leuk Bob-geschenk of een originele foto. De positieve blazers krijgen een kaartje met meer info over op- en afbraak van alcohol in het bloed. Ook na de zomer-BoB-campagne blijft de plaatselijke politie zich trouwens inzetten voor meer verkeersveiligheid. In Damme en Knokke-Heist kan je het ganse jaar door, op elk moment van de dag, op alcohol en drugs worden gecontroleerd.

Buren bij kunstenaars ook in Knokke-Heist

De Provincie West-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de negende keer het project: "Buren bij kunstenaars - Open-atelierdagen". Dit project loopt opnieuw gelijktijdig in Frankrijk in de Departementen Nord en Pas-de-Calais. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 oktober stellen 1460 kunstenaars in heel de provincie hun atelierdeuren open. Amateurs en professionelen, vanuit heel diverse disciplines (grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst, kunstambachten, installatie, multimedia enz.) nemen deel aan het project. Ook in Knokke-Heist kan het grote publiek in de ateliers van kunstenaars terecht. De toegang is gratis. De wegwijsbrochure waarin alle adressen en openingsuren per atelier zijn opgenomen, is vanaf half september gratis te verkrijgen bij de gemeenten, toeristische diensten, openbare bibliotheken, academies, culturele centra en bij de deelnemende kunstenaars zelf.


Voor alle info: www.burenbijkunstenaars.be


Lippenslaan eventjes versperd

Donderdagmorgen even voor 9 werd de Lippenslaan in zeewaartse richting tijdelijk afgesloten. Dat was nodig voor het takelen van voertuigen. Kwart over acht waren ter hoogte van het kruispunt met de Elizabetlaan twee voertuigen op elkaar ingereden. De twee vrouwelijke chauffeurs kwamen met de schrik vrij, maar de schade aan de voertuigen was aanzienlijk, zodat ze moesten getakeld worden. Tijdens de depannage werd het verkeer omgeleid. Op het moment van de aanrijding werkten de verkeerslichten normaal, zodat één van de voertuigen vermoedelijk het rode licht heeft genegeerd.

11.7.12

Proefritten in de Vortex van Zwembad Duinenwater op video

Over precies een maand opent in Knokke-Heist het nieuwe zwembad Duinenwater z’n deuren. Ondertussen leggen de arbeiders de laatste hand aan de afwerking van het zwembadgedeelte. Vijf dagen geleden is men begonnen met het afstellen van de Wormhole Vortex. Dat zijn de trechterglijbanen die straks de grote publiekstrekker moeten worden. Ondertussen heeft men de snelheid van afdaling al goed voor mekaar. De komende dagen worden in de Superspeed ook de lichteffecten nog op punt gesteld. Ondertussen werden bij het proefdraaien door de technici ook reeds de eerste zogeheten on-ride videos geschoten tijdens de rit door de Vortex. De tocht door de waterglijbuizen duurt zo’n 24 seconden. De videos kan men HIER en HIER bekijken. Het zwemcomplex van Sportoase opent op zaterdag 11 en zondag 12 augustus officieel z’n deuren. Tijdens het openingsweekend kunnen 150 mensen de eerste duik nemen in het nieuwe zwembad. Die hebben daar vorig jaar elk 10 euro voor betaald ten voordele van Music For Life. Ze krijgen ook een officieel “eerste plonsdiploma”. Het nieuwe zwembadcomplex kost volgens Sportoase 24,9 miljoen euro.

Museumavonden in Knokke-Heist

Het Sincfala Museum in Heist pikt weer aan met de zomerse traditie van de ‘Museumavonden’. Folk, shanty en kindertheater zijn de vaste ingrediënten voor vijf bijzondere donderdagavonden. Nu donderdag 12 juli is om 20u Marc Hauman aan de beurt. In “De Wentelende Wereldbol” schuiven Marc Hauman en het ensemble Rosas del Alma aan tafel bij Mercator. De man die 500 jaar geleden de veranderende wereld ontvouwde op een vlak van wit papier. Langs oude en nieuwe liederen volgen ze de hand van de kaartmaker naar verre en nabije kusten en schetsen ze het leven aan de Scheldeoever en de Rupelmonding ten tijde van Mercator. Marc Hauman is een zanger en liedjesschrijver uit Temse, de Scheldegemeente die bekend werd om haar groot scheepsbouwverleden. Het volksleven en het leven aan de Scheldeoevers kregen een belangrijke plaats in zijn liedteksten.


Museum Sincfala in de Pannenstraat in Heist is ook ’s avonds open op de volgende donderdagen: 12, 19 en 26 juli en 2 en 9 augustus, en dat telkens van 18 tot 22 uur. Om 18.30 en 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding doorheen het museum, met inbegrip van een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Boterhammen met zand. Vakantiekolonies aan de Oostkust’. Kinderen kunnen op eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske en met Vlieg gaan ze op schattentocht. Het plan ligt klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum te ontdekken. Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud. Voor een drankje kun je tussendoor terecht aan de bar.

Elke maandag Parkies in Knokke-Heist

Elke maandag is het deze zomer weer tijd voor Palm Parkies in de tuin van Scharpoord in Knokke. Komende maandag 16 juli om 20.15u is het tijd voor Boogie Boy. Het schijnt dat Vlaanderen de zanger bijna kwijt was... Boogie Boy heeft namelijk een paar jaar geleden samen met zoon Nathan deelgenomen aan de audities van "America's got Talent". De Yankees waren onder de indruk, maar een carriere in de States zat er niet in.  Boogie Boy blijft dus in Vlaanderen het podiumbeest dat zweert bij Ray Charles & Co en zo het afwijkende spiegelbeeld vormt van Paul Ambach. Al enkele jaren vaste klant op Palm Parkies. Dus ook dit jaar mocht hij niet ontbreken. Tijdens de Palm Parkies Knokke-Heist is er elke maandag een bewaakte fietsenstalling aan de ingang van het park

De andere Parkies-maandagen zien er als volgt uit:
23 juli: The Expendables & Isabelle A
30 juli: Xansation
06 aug: Sweet Coffee
13 aug: Cleymans & Van Geel
20 aug: Barefoot and The Shoes // The Fortunate Few

Familiehulp op de fiets

Vooral tijdens het toeristisch seizoen zullen een aantal verzorgenden van Familiehulp in Knokke-Heist gebruik maken van de fiets. Ze ondervinden in sommige delen van de gemeente teveel parkeerproblemen. Hetzelfde geldt ook in andere kustplaatsen. De fietsen en plooifietsen dragen het logo van Familiehulp en beschikken over mooie fietstassen om materiaal voor de verzorging mee te nemen. De fietsen zijn uitgerust met dubbele sloten en een kilometerteller. Het is namelijk de bedoeling dat de personeelsleden minimum zestig procent van hun verplaatsingen met de bedrijfsfiets afleggen.

10.7.12

Voorlopig geen landbouwdoorgang in Heulebrug

In Knokke-Heist heeft Schepen Lierman aan het Heulebrug Comité laten weten, dat in de deelkern tegen de komende oogst geen doorgang voor landbouwvoertuigen zal gerealiseerd worden. Nadat in de wijk weerstand gerezen was tegen het tot stand brengen van een dergelijke doorgang worden de plannen tijdelijk geschorst. Ondertussen bleek volgens het Comité dat zelfs binnen de gemeenteraad heel wat mensen niet op de hoogte waren van de beslissing om een landbouwdoorgang te creëren in deze woonwijk. Ook werden de bewoners niet geraadpleegd. Volgens Schepen Lierman zullen nu alternatieven bekeken worden. Het Heulebrug Comité is alvast gestart met een online petitie om hun ongenoegen kracht bij te zetten en met als doel de doorgang te verijdelen. Landbouwvoertuigen zouden de onveiligheid in de wijk fors verhogen, speciaal voor spelende kinderen. Ze brengen volgens het Comité ook veel vuil mee van het land via hun banden die ze dan door de wijk zullen verspreiden. “Deze doorgang heeft alleen een voordeel voor enkele individuen en grote nadelen voor de inwoners van Heulebrug” zegt een woordvoerder.

Bibliotheek stuurt boeken naar Afrika

In Knokke-Heist schenkt de gemeentelijke bibliotheek boeken die niet langer in de rekken staan aan bibliotheken in landen die daar nood aan hebben. Elk najaar doet de bibliotheek afgeschreven boeken en andere materialen van de hand. Dat zijn werken die niet meer zo actueel zijn en de laatste tijd minder uitgeleend worden. Er is namelijk ruimte nodig voor nieuwe aanwinsten. Oude boeken worden meestal verkocht op een jaarlijkse tweedehandsbeurs. Anderstalige werken gaan in de regel naar het gemeentelijk steunproject in Roemenië. Maar nu heeft inwoner Frank Debeir aan het gemeentebestuur gevraagd om een schenking van Franse boeken te doen aan een nieuwe bibliotheek in Burundi. Daar werkt zijn zoon Sebastiaan bij een project. In het dorp Muyinga wordt een school voor dove kinderen gebouwd. De bibliotheek zal ten dienste staan van die school, en van de hele dorpsgemeenschap. Enkele weken geleden werd begonnen met de grondvesten voor de gebouwen. Voor de bibliotheek is men op zoek naar in totaal 3.000 boeken.

Fietsendief ingerekend

Maandagavond heeft de politie in Knokke-Heist een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst ingerekend. De man stond op het punt om met een gestolen mountainbike weg te rijden. De dief had eerder die dag de fiets gestolen van een jongetje op een camping in de badstad. De ouders van het kind hadden aangifte gedaan van de diefstal en zagen plots in de badstad de gestolen fiets staan. Toen de dief aanstalten maakte om weg te rijden met de fiets, werd hij opgepakt door de lokale politie. In zijn rugzak trof de politie de buit van een woninginbraak in Knokke-Heist van een tweetal dagen geleden aan : een gsm, een tablet en een dure zonnebril. De dief verbleef tot voor kort in Luik maar was daar ambtshalve uitgeschreven. Hij werd niet onder aanhoudingsmandaat geplaatst, maar is al door het parket gedagvaard en zal zich via de procedure van snelrecht binnenkort voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Van Nieuwenhuysestraat in het najaar afgesloten !

Na de ingebruikname van de haveninterne ontsluitingsweg in oktober zal in de badstad de Gustave Van Nieuwenhuysestraat tijdens een proefperiode enkele maanden afgesloten worden. Dat is de (vracht)verbindingsweg langs de oude spoorwegberm tussen Heist-West en de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge. De weg ligt op het grondgebied van Stad Brugge en het is het havenbestuur dat vragende partij is voor het afsluiten van de verbindingsweg. Omdat heel wat Knokke-Heistenaars deze weg gebruiken om zich naar de haven te begeven, zal al deze trafiek dit najaar onvermijdelijk via de Heistlaan naar het gevaarlijke kruispunt met de Elizabetlaan geleid worden. Het schepencollege van Knokke-Heist is alvast benieuwd naar de impact hiervan. De Van Nieuwenhuysestraat blijft hoe dan ook een belangrijke evacuatieweg bij eventuele calamiteiten in de haven. Bij de herinrichting ervan zal dan ook een systeem moeten uitgedacht worden om de veiligheids- en hulpdiensten vlot toegang te verlenen bij rampenbestrijding en evacuatieopdrachten.

Minister rijdt nieuwe fietsverbinding in

Dinsdagmorgen vroeg heeft Minister Hilde Crevits het nieuwe fietspad tussen het Minervaplein in Zeebrugge en de Moerstraat in Knokke-Heist officieel ingereden. Ze deed dat samen met burgemeesters Moenaert en Lippens, plus heel wat leden van het gemeentebestuur uit de badstad. Het is de bedoeling dat meer mensen die in de haven aan de slag zijn met de fiets naar het werk gaan. Het fietspad sluit trouwens ook aan bij het recreatief fietsroutenetwerk richting Zeebrugge en Heist. Het nieuwe fietspad vormt aldus ook de missing link tussen de Zeedijk bij de Baai van Heist en het fietspadennet naar Damme en Brugge. Het pad loopt trouwens parallel aan de in aanbouw zijnde ‘haveninterne ontsluitingsweg’ tussen het Minerva rondpunt (bij de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge) en de oostelijke achterhaven. De aanleg van twee fietstunnels en de fietspaden heeft ongeveer 1,9 miljoen euro gekost. Dat is onderdeel van een totale investering van 11 miljoen euro voor o.a. de aanleg van de nieuwe interne havenweg die de oostelijke achterhaven ontsluit. Begin september zal verder gestart worden met de nieuwe voetgangersverbinding tussen het natuurgebied de Sashul en de vuurtoren “het Hoog Licht” in Heist. Ook de bouw van de fiets- en voetgangersbrug over het Leopold- en Schipdonkkanaal, het spoor en de Alfred Ronsestraat wordt volgens Minister Crevits een zeer belangrijke schakel in de uitbouw van het havenintern fietspadennetwerk. Het project rond deze brug zit momenteel in de studiefase en zal Ramskapelle verbinden met de achterhaven.

Een fotoreportage over het inrijden van het nieuwe fietspad zie je HIER.
Foto's met dank aan Jan De Enige en Bert De Brabandere.

Burgemeester Lippens met de benen in de lucht "om minister Crevits te bedanken voor het mooie fietspad. Maar mijn stuur laat ik nooit los hoor".

Internationale commotie rond weersvoorspellingen

De reeds vermelde opmerkingen van de Knokke-Heistse Toerismevoorzitter Danny Despiegelaere over nefaste weersvoorspellingen op lange termijn hebben ondertussen internationaal weerklank gevonden. De PvdA in de Nederlandse badplaats Hoek van Holland wil dat weermannen en –vrouwen beboet worden voor verkeerde weersvoorspellingen. Volgens de lokale fractie lopen ondernemers dagelijks zo'n 100.000 euro mis doordat weerinstituten foute voorspellingen doen. Ook “The Telegraph” en de IB Times besteden aandacht aan de uitspraken in Knokke-Heist. Aan de Britse krant verklaarde burgemeester Lippens dat de lange termijn prognoses onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn. “We weten dat België geen Californië is, maar we hebben ook goed weer”. De burgemeester merkte verder op dat de organisatoren van een muziekfestival in het Zwitserse Lugano, in een soortgelijke situatie, met succes een proces gewonnen hebben tegen de plaatselijke metereologen die ten onrechte slecht weer hadden voorspeld waardoor concertgangers waren thuisgebleven. Het Knokke-Heistse slechtweersverhaal werd trouwens dinsdagochtend zelfs uitgesmeerd in een aantal Russische en Oekraïnse kranten.

Бельгийской метеослужбе пригрозили иском за дождливый прогноз

Ironman Club breidt uit

De Ironman Club Knokke-Heist telt twee nieuwe leden waardoor het totaal op 34 komt. Om te beginnen was Annick Vande Kerckhove van de partij tijdens de Ironman in het Oostenrijkse Klagenfurt. Het was haar eerste Ironman wedstrijd. Zij bracht het parcours tot een goed einde in 13:48:17. Annick wordt hierdoor de 9e vrouw uit Knokke-Heist die zich een Iron-Lady magn noemen. In het Beierse Roth was er de jaarlijkse Challenge-triatlhlon. Een wedstrijd over de Ironman-afstand waarbij stadsgenoot Peter Vanderkeilen in actie kwam samen met de andere deelnemers van het Focus-WTV programma "Code Roth". Na een lange begeleiding door Luc Van Lierde kon Vanderkeilen zich tot Ironman kronen in een tijd van 10:39:32. Hij is meteen de 34e Ironman uit onze badstad.

Triatlonproject voor kids in Knokke-Heist:

Het nieuwe zwembad Duinenwater in Knokke-Heist zorgt straks ook voor een nieuw tijdperk in de triatlonsport in onze regio. De twee triatlonclubs in Knokke-Heist, TTKH en TV 't Zwin slaan immers de handen in elkaar en starten met het initiatief “3Tkids”. Het unieke jeugdproject organiseert vanaf 10 september in en rond het zwembad triatlontrainingen die op een speelse manier sportieve kids en jeugd laten kennis maken met het zwemmen, fietsen en lopen. De triatlonjeugdwerking bestaat uit 5 leeftijdsgroepen, met aangepaste trainingen voor de jeugd van 6 tot 17 jaar. “De jeugdtrainers en de ervaren hoofdtrainer Luc Devoogdt staan in voor een professionele technische en mentale begeleiding” zegt voorzitter Jan Morbee. Jeugdverantwoordelijke Ingrid Boydens zorgt dat de werking van een leien dakje loopt en ontfermt zich vooral over de allerjongste triatleten.

Meer info over de trainingen of mogelijkheid tot inschrijven vind je op de vernieuwde website www.3tk.be

Amerikanen in hun sas met Navy Days in Zeebrugge

Volgens de Public Affairs afdeling van de zesde Amerikaanse vloot in Europa is de bemanning van de missilecruiser Normandy zeer onder de indruk van hun bezoek aan Zeebrugge afgelopen weekend. Mariniers deden in Zeebrugge uitgebreid aan sightseeing. Het was echter in Brugge dat ze de historische gebouwen en musea wisten te appreciëren. Vooral in trek bij de Amerikanen waren “de plaatselijke delicatessen: bier en chocolade”. “Het is de twee keer dat ik België bezoek en ik kom hier graag” zei de vrouwelijke Fire Controlman tweede klasse Feena Davis: “De inwoners zijn zo vriendelijk, Brugge heeft zo’n schitterende architectuur en geschiedenis, en beter eten kan men nergens vinden. Zeebrugge is mijn favoriete haven en ik kijk er al naar uit om terug te keren”. Aan een receptie aan boord van de Normandy werd ondermeer ook deelgenomen door de Belgische Defensieminister Pieter De Crem en de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman, die trouwens ook een grage bezoeker van Knokke-Heist is.

Beachvolleytornooi in Knokke-Heist

Komend weekend wordt in de Rox Ambassadors Arena bij het Heldenplein in Heist een groot beachvolley tornooi georganiseerd voor amateurs. Er zijn reeksen voorzien voor vrouwen, mannen en gemengde teams. Zowel beginners en recreatiespelers als profs zullen er hun gading vinden. Het gaat om ééndagstornooien. Men kan zaterdag of zondag deelnemen, of op beide dagen. Deelnemers kunnen zich ’s morgens vanaf 9u aanmelden. Een uur later gaan de eerste wedstrijden van start. Elke ploeg gaat minstens vier keer het zand op in de voorronde. Nadien volgen nog één of meerdere wedstrijden in de eindronde. Deelnemen kost 11 euro per persoon per dag.

Meer informatie of inschrijven kan op www.spetter.com.

Statoil personeel weer aan de slag

De Noorse regering heeft de staking bij het olie- en gaswinningsbedrijf Statoil beëindigd. Na allerlei stakingsacties door het personeel had het bedrijf zelf een complete lockout aangekondigd. Daardoor zou alle olie- en gaswinning worden stilgelegd. Ook de gasbevoorrading via de Zeepipe naar Zeebrugge zou dan in het gedrang komen. Door de lockout heeft Statoil nu de Noorse overheid gedwongen tussen beiden te komen. Met onmiddellijke ingang gaan de werknemers in de offshore-industrie weer aan de slag. Binnen een week draaien de velden weer op volle toeren, verwacht Statoil. De staking kwam er om de eisen voor een grote loonsverhogingen en een regeling voor vervroegde pensionering vanaf 62 jaar kracht bij te zetten.


Dievenduo veroordeeld

Twee Serviërs  zijn  door de correctionele rechtbank in Brugge voor hun aandeel in winkeldiefstallen in Knokke-Heist. In maart werd het duo betrapt toen ze een lederen damesjas probeerden te stelen uit een boetiek in Knokke-Heist. De man bleek onder andere een stoorzender bij zich te hebben om alarmsystemen uit te schakelen. Hij gebruikte bij een hele reeks van die diefstallen een vrouwelijke compagnon om minder argwaan te wekken. Eén van die Servische handlangsters, kreeg voor haar rol bij verstek één jaar cel en een boete van 600 euro. De rechter beval haar onmiddellijke aanhouding. De hoofdverdachte zit al drie maanden in voorhechtenis en kreeg nu 18 maanden effectief. Hij heeft de intentie om na het uitzitten van zijn straf terug te keren naar Belgrado.

9.7.12

Laatste kans om in te schrijven voor Zwemloop

Op de nationale feestdag, zaterdag 21 juli organiseert triatlonvereniging 't Zwin de 7de editie van de Zwemloop Sluis. Momenteel kunnen er zich nog 75 deelnemers inschrijven. De recreatieve formule met 250 m zwemmen en 2,5 km lopen start om 15.00 uur. Deelnemen kan vanaf 14 jaar. Om 16 uur start de eigenlijke Zwemloop, waarbij er 750 m wordt gezwommen in de Damse Vaart en 7,5 km gelopen om en rond de stadswallen van onze buurgemeente. Deelnemen kan vanaf 16 jaar. Inschrijven voor de Zwemloop kan nog slechts tot woensdag 11 juli.

Zeebrugge draaischijf sigarettensmokkel

Zeebrugge wordt steeds meer de draaischijf van een grootscheepse sigarettensmokkel naar de Britse Eilanden. In de haven van Dublin werden zopas 7 miljoen gesmokkelde sigaretten in beslag genomen met een straatwaarde van 2,7 miljoen euro. Dat heeft de Ierse douane maandagavond meegedeeld. De sigaretten met de merknamen ‘Raquel’ en ‘Capital’ zaten verstopt in een lading afkomstig uit Zeebrugge. De zending was omschreven als “ongevaarlijke groupage”. “Groupage” is een systeem waarbij allerlei zendingen op verschillende plaatsen worden bijeengebracht in één lading en dan in het land van bestemming worden besteld op diverse plaatsen. De sigaretten werden ontdekt bij een routine controle met een mobiele scanner. De lading werd aangetroffen aan boord van een trekker-trailer met een Ierse nummerplaat. De chauffeur werd ondervraagd en de trekker-trailer plus de lading werden in beslag genomen. Een politieonderzoek wordt momenteel in Ierland en internationaal gevoerd. Naar schatting bestaat 30 procent van de Ierse sigarettenmarkt uit gesmokkelde rookwaren. Het kost de Ierse schatkist jaarlijks zo’n 750 miljoen euro aan ontdoken accijnzen. Vorige maand had de Douane in de Britse Oostkusthaven Hull ook al meer dan 2,5 miljoen sigaretten in beslag genomen. Die lading werd aangetroffen aan boord van een onbegeleide trailer die in Zeebrugge was ingescheept.

Microklimaat aan de kust

Recent voorspelden meteorologen van het commerciële weerstation Meteo België, zeker tot midden augustus een zomer die gedomineerd zal blijven door wolken en (onweers)buien. Hoewel het om langetermijnvoorpellingen gaat, met een beperkte betrouwbaarheid, lijkt dit op het eerste zicht slecht nieuws. Maar de kust heeft een microklimaat waardoor hier meer de zon schijnt dan in het binnenland. Om kort op de bal te spelen is er daarom ook een specifiek weerbericht voor onze kust. Dat kan men makkelijk raadplegen op http://www.kustweerbericht.be/. De weerberichten verschijnen vier keer per dag op het internet, tijdens de weekends zijn er twee weerberichten per dag. Bovendien kan men er ook live beelden bekijken via de webcam. Vorig jaar werd bovendien wetenschappelijk bevestigd dat de zon het vaakst schijnt aan de kust. Dit bleek uit een zonnekaart van het KMI. Er werd ook een app in gebruik genomen zodat het kustweerbericht ook op de smartphone kan bekeken worden.

Meeuwen lekken hun bekken bij mosselafval

Met de start van het nieuwe mosselseizoen breekt in Knokke-Heist ook het gastronomisch hoogtepunt voor de meeuwen aan. Vooral de zilvermeeuwen storten zich agressief op de zakken om er al wat eetbaar is naar binnen te schrokken. Om het aantal opengepikte zakken te beperken, begint afvalconcessionaris Horizon Net daarom op de zeedijk reeds om 3 uur ’s nachts met de inzameling van het huishoudelijk afval en dit tot eind augustus. Daarna komen de andere straten aan de beurt waardoor het huisvuil in de badplaats een tweetal uur vroeger wordt opgehaald dan normaal. Om de meeuwenoverlast preventief te bestrijden, vragen het gemeentebestuur en Horizon Net nog eens uitdrukkelijk aan de horeca en iedereen die restafvalzakken met mosselschelpen, schaaldieren en keukenafval buiten plaatst, om rekening te houden met een aantal eenvoudige tips. Plaats uw restafvalzak zo laat mogelijk buiten op de dag vóór de ophaling, het best na zonsondergang. Gooi de mosselschelpen en schaaldieren eerst in een stevige plastic zak en plaats daarna dit extra recipiënt in de eigenlijke restafvalzak. Sluit de zakken goed met een dubbele knoop in de trekband. En bBied uw huisvuilzak steeds voor de eigen deur aan.