23.5.09

Kookstrijders

Zondagavond treedt de Duinbergse chef Frederik Deceuninck van Restaurant Sel Gris op tv in het strijdtoneel tegen Jeroen Robberegt van Grand Hotel Karel V in Utrecht. Dat gebeurt in het programma ‘Kookstrijders’ op Vitaya. Het gaat om een culinair programma waarin een Nederlandse en een Belgische chef elkaar elke aflevering proberen te overtreffen in het heruitvinden van een klassieker uit de Belgische en Nederlandse keuken. Dit keer gaan ze aan de slag met garnaalkroketten en kalfskroketten.


Kookstrijders: Vitaya zondag 19.45u. ShowViewcode: 4645163

Knokse dievenloods van IRA-terroristen

Het blijkt dat de dieven van tractoren en landbouwmachines die in de badstad gebruik maakten van een opslagloods bij het station van Knokke enge banden hadden met het verboden Iers Republikeins Leger. Drie mannen, waaronder Cyril 'Jimmy' McGuinness en Damien 'Redboy' McPhillips, werden op 13 mei in Brugge veroordeeld. Cyril McGuinness is de neef van de legendarische Martin McGuinness, een voormalig kopstuk van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) en de huidige vicepremier van Noord-Ierland voor de katholiek-nationalistische partij Sinn Fein. Het Belgische deel van het McGuinness-verhaal begint op 2 april 2007. Toen liep bij de politie van Knokke-Heist een telefoontje binnen van de bouwfirma Cordeel uit Hoeselt. Dieven hadden in het weekend van 30 maart een peperdure kraanwagen van het merk Manitou met een telescopische kraanarm erop gestolen op een bouwterrein in Venlo, in Nederland. Wat de dieven echter niet wisten, was dat op een geheime plaats in de kraanwagen van Cordeel een gps-navigatiesysteem ingebouwd zat. En volgens die gps stond de kraanwagen in Knokke in een loods.' De politieagenten voelden prompt de eigenaar van de loods aan de tand en die vertelde dat hij zijn loods een dag eerder had verhuurd aan een Ier die 'Damien' heette. 'Die Ierse meneer', zo zei de eigenaar, 'heeft me nog gevraagd om de ramen van de loods af te schermen want er zouden nog dezelfde dag landbouwmachines in komen te staan. Damien wilde niet dat die gestolen zouden worden.' De agenten legden zich in een hinderlaag rond de loods. Diezelfde dag nog, om vier uur 's middags, kwam de nietsvermoedende Damien 'Redboy' McPhillips aangereden in zijn bestelwagen. Hij werd prompt opgepakt, zonder dat hij de kans kreeg zich te verzetten. In de loods vonden de agenten, behalve de in Venlo gestolen Manitou-kraanwagen, ook een gloednieuwe New Holland-tractor die op 27 maart meegenomen was in het Zeeuwse Zierikzee. Maar Cyril McGuinness en McPhillips zijn meer dan dieven van voertuigen en machines. Volgens David Shayler, een ex-agent van de Britse militaire veiligheidsdienst MI5, zijn de twee zelfs regelrechte terroristen. Voor hem zijn ze de hoofdverdachten van de zogeheten Bishopsgate Blast van 24 april 1993, een van de ergste IRA-aanslagen die Londen ooit gekend heeft. Als bij mirakel viel bij die aanslag van de IRA die dag in Londen maar één dode. Een journalist dan nog wel, die te dicht bij een bomauto was gekomen, die daarna ontplofte. Er waren ook 47 gewonden. Niemand stond ooit terecht voor de 'Bishopsgate Blast', die de Londense City in 1993 in shock achterliet en dagenlang het wereldnieuws beheerste. Maar Cyril McGuinness en Damien 'Redboy' McPhillips verschijnen allicht nog voor de zomer voor het hof van beroep van Gent voor de diefstal van meer dan twintig kranen en tractoren.

Roemenen gebruikten valse kredietkaarten in Knokke-Heist

Volgens het parket hebben drie Roemenen de voorbije dagen met valse kredietkaarte allerlei inkopen gedaan in Knokke-Heist, Blankenberge en Oostende. Ze werden vrijdag ingerekend door de politie in Oostende. Een van de drie is daar woonachtig. De twee andere hebben geen woonplaats in ons land. De drie mannen worden voor de onderzoeksrechter van Brugge geleid. Het parket vordert hun aanhouding.

Churchill wilde doorstoten naar Zeebrugge in de Eerste Wereldoorlog

In een nieuw boek ‘Gallipoli: The End of the Myth’ komt onder meer het plan van Winston Churchill aan het licht om in de EERSTE Wereldoorlog met een troepenmacht langs de Belgische kust door te stoten naar Zeebrugge. Je leest het vandaag in de Wall Street Journal.

22.5.09

De Schrooder 14de in Ierland

De zesde rit in de FDB Ras in Ierland over 159 km tussen Scariff en Castlebar is vrijdag gewonnen door de 30-jarige Paul Healion uit Dublin. De voormalige Belgische wegkampioen Niko Eeckhout, die voor het An Post-Sean Kelly Team rijdt, werd 4de. Ploeggenoot Heistenaar Benny De Schrooder werd 33ste. In het Algemeen Klassement legt De Schrooder beslag op de 14de plaats met een achterstand van 7 min 18 sec op de leider in de rangschikking, de Brit Simon Richardson.

Gissen naar de smaak van de maatjes

Het is nog gissen hoe straks de maatjes zullen smaken. In Knokke-Heist wordt op donderdag 11 juni een maatjesparty georganiseerd in een tent op het Verweeplein. De Hollandse Nieuwe is vanaf 9 juni te koop bij de handelaars. Dat is een week later dan vorig jaar. Of het vetgehalte van de zilte lekkernij naar behoren zal zijn, is nog niet bekend. De vissersboten zijn vanuit Denemarken en Noorwegen pas twee dagen geleden uitgevaren. Die zorgen voor de aanvoer van het gros van de maatjes. Haring mag enkel Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan.

Straks huizen van karton?

Zaterdag voert de Sociaal-Liberale Partij Brugge-Oostkust vanaf 10u actie op de Groentenmarkt in Knokke. Met een stand vol kartonnen dozen zal men de vraag stellen of er voldoende betaalbare woningen voor de plaatselijke bevolking zijn. Of zal een kartonnen huisje blijken de enige oplossing te zijn? Meer aandacht moet volgens de actievoerders gaan naar het benutten van de private huurmarkt voor sociale huurwoningen. De SLP wil eigenaars overtuigen om in een systeem van maximum huurprijzen te stappen. Via het invoeren van een hogere renovatiepremie, een verhoogde fiscale aftrekbaarheid van verbouwingskosten en een huurfonds ter compensatie van wanbetalers. De partij zegt ook stilaan te willen evolueren naar productiewoningen. Dergelijke huizen staan zelf op milieuvriendelijke wijze in voor hun elektriciteit en leveren het overschot aan het elektriciteitsnetwerk.

24, 25 en 26 mei 1940: Heistse vissersfamilies in Londen

In onze publicatie “Vlucht naar Penzance”, met belevenissen van Heistse vissersfamilies in de Tweede Wereldoorlog, lezen we hoe vrouwen en kinderen in Londen her en der worden opgevangen. Het blijkt dat de tafelmanieren van de Vlaamse visserskinderen moesten bijgeschaafd worden. De Engelsen denken een tijdje dat alle Heistse kinderen wezen zijn omdat hun moeders een ‘andere naam’ hebben! De jeugdige Heistse vluchtelingen gaan voor het eerst naar een Engelse school en direct breekt al de ‘kalverliefde’ uit. De Wallington & Carlshalton Times zet de Heistse ‘refugees’ “die op het nippertje aan Hitlers Nazihorden waren ontsnapt”op de voorpagina van de krant. Een schuiloord wordt in de blitz platgebombardeerd en de Heistenaars maken kennis met de Anderson Shelter. En de vrees voor spionnen is groot. Je leest er alles over in HOOFDSTUK 5: LONDEN. Ook de komende dagen volgen nog meer oorlogsverhalen van Heistse vissers en hun families.

Onderhoudswerk Verweeplein parkeerkelder

In de parkeerkelder onder het Veweeplein worden de komende weken onderhoudswerken uitgevoerd. Om te beginnen zal de interne signalisatie worden verbeterd. Dat moet het gebruik van de ondergrondse parkeerplaats een stuk makkelijker maken voor de chauffeurs. Verder zullen de wanden, kolommen en pictogrammen in de parkeergarage herschilderd worden. Ook wordt de inrijpoort vervangen. En tenslotte wordt de dubbele deur aan het paviljoen, kant stadhuis, vernieuwd.

Kruispunt tijdelijk weer open voor verkeer

In Knokke is het kruispunt van de Parmentierlaan met de Nestor de Tièrestraat opnieuw opengesteld voor plaatselijk verkeer. Men kan er ook links afslaan in de richting van de Koningslaan. Vanaf de Boudewijnlaan tot het Abraham Hansplein blijft de Parmentierlaan evenwel een werfzone en derhalve voorlopig afgesloten voor alle verkeer. Enkel bewoners die in dit gedeelte over een garage beschikken, kunnen vanaf het Abraham Hansplein hun garage in de Parmentierlaan bereiken.

Zilver en brons voor Hapkido

Leden van Hapkido Koryo uit Duinbergen/Zeebrugge hebben zopas met succes deelgenomen aan de 2de IHF Benelux Hapkido Games in Rotterdam. Heistenaar Jan Hoemaecker behaalde een zilveren medaille in de discipline valtechnieken. Peter Hoestlandt legde de hand op brons in het onderdeel traptechnieken. Hapkido is een Koreaanse krijgskunst die bestaat uit stijloefeningen, zwaardtechnieken en alle vormen van zelfverdediging. Trainingen vinden plaats onder leiding van Patrick Desoete en Mieke Dedeyne in sportcentrum Laguna op woensdag van 20 tot 21.30 u en in sporthal De Landdijk in Zeebrugge op zaterdag van 10 tot 11.30 u. Voor meer info: gsm 0486 75 12 08

Sluise ondernemers zijn politiek geruzie totaal beu

In Sluis zijn de ondernemers het politiek geruzie in de gemeente meer dan beu. Na een vergadering hebben ze donderdag een brandbrief gestuurd aan de drie gevestigde partijen in onze buurgemeente. Volgens de ondernemers moet Sluis niet alleen financieel, snel weer gezond worden, er moet ook een nieuw elan komen. De middenstanders in het grensstadje willen dat 70 procent van de huidige raadsleden wordt vervangen door 'vers bloed'. Ook de ambtenaren moeten een 'omslag' maken en klantvriendelijker en ondernemersvriendelijker worden. Volgens de boze middenstanders moet het eigenbelang in de politiek overboord gezet worden en mag voortaan alleen nog ten behoeve van de gemeenschap worden gehandeld. De drie partijen krijgen tot zaterdag de tijd om te reageren.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

21.5.09

Recordstickerverkoop Rode Kruis

Het Rode Kruis in Knokke-Heist heeft zopas de balans opgemaakt van de voorbije stickerverkoop. In totaal hebben 44 vrijwilligers zich in de badstad ingezet voor het aan de man brengen van de kleefbanden. Er werden er 7.500 van verkocht. Dat is een absoluut record voor de plaatselijke afdeling. Met het ingezamelde geld moet men de werking van het Rode Kruis in Knokke-Heist een heel jaar lang bekostigen. De afdeling ontvangt namelijk geen enkele subsidie van de overheid. Het Rode Kruis in de badstad hoopt met de opbrengst van de stickerverkoop onder meer de aankoop van een 4x4-voertuig te financieren. Daarnaast staan nog de verdere uitbouw en het onderhoud van het materiaal op het programma. Tenslotte biedt men ook EHBO- en 1ste hulplessen aan in de scholen. De laatste sticker van de actie werd in de badstad verkocht aan mensen uit Zedelgem. Het gezin in kwestie ging samen met een aantal Rode Kruisvrijwilligers op de foto.

Knokke-Heist en Oostende teruggeven aan de zee?

Je leest er HIER meer over.

Trollbedden zorgen tijdelijk voor minder Noors gas in Zeebrugge

De Amerikaanse zakenzender Bloomberg heeft donderdag aangekondigd dat het Noorse Statoil vanaf 25 mei werken uitvoert op het Troll gasveld in de Noordelijke Noordzee. De gasproductie zal gedurende minstens 14 dagen teruggeschroefd worden. Volgens personeel van het bedrijf heeft dit te maken met het voorzien van 150 bijkomende slaapplaatsen op het Troll A accommodatieplatform. Statoil woordvoerder Geir Gjervan weigerde echter elk commentaar op het bericht. Volgens Berenice Crabs van Fluxys wordt volgende week begonnen met onderhoudswerk aan de Zeepipe, die Zeebrugge verbindt met de Noorse gasvelden. Het blijkt dat de uitbreiding van de leefruimte bij het gasveld nodig is vanwege de installatie van bijkomende gascompressoren. Het verminderen van de gastoevoer naar Zeebrugge valt samen met een lagere vraag vanwege de hogere temperaturen en minder economische bedrijvigheid. Fluxys stelt dat de gedaalde aanvoer van gas geen gevolgen zal hebben voor de klanten van het bedrijf. Volgens Bloomberg laten ship-tracking data zien dat op dit moment 4 LNG-tankers onderweg zijn naar onze kusthaven.

Meisje uit Zeebrugge aangereden

Een kind van 7 jaar uit Zeebrugge is in Blankenberge aangereden op het zebrapad. Dat gebeurde op het kruispunt van de Vredelaan met de Oudstrijdersstraat. Het kind stak als laatste van een groep de straat over. Een 55-jarige bestuurder uit De Haan had het meisje niet opgemerkt. Volgens de politie is het ongeval niet te wijten aan overdreven snelheid of alcoholintoxicatie. Het meisje werd met zware maar niet-levensbedreigende verwondingen overgebracht naar de spoedgevallendienst van het AZ in Brugge.

21, 22 en 23 mei 1940: veel Heistse vissers vluchten verder naar Engeland

In onze reeks “Vlucht naar Penzance”, met belevenissen van Heistse vissers in oorlogstijd, wordt vandaag beschreven hoe de kleine vissersvaartuigen de hachelijke overtocht naar het ‘veilige’ Engeland maakten. Zoals later bleek kropen ze daarbij door het spreekwoordelijke oog van de naald! Op donderdag 23 mei 1940 liepen een aantal schepen de haven van Weymouth binnen aan de zuidwestkust. Vrouwen en kinderen werden ondergebracht in een oud theater, dat ook dienst deed als cinema. Naast eten en drinken kregen ze er direct gasmaskers aangemeten. Het mansvolk werd met de schepen naar een verzamelpunt verder langs de kust gestuurd. Andere Heistse vaartuigen maakten landval in Southampton en Brixham. Je leest er meer over in HOOFDSTUK 4: ENGELAND. De komende dagen volgen nog meer oorlogsverhalen van Heistse vissers en hun families.

Fotovoltaïsch dak voor duurzame koffiehandelaar in Zeebrugge

Efico in Zeebrugge gaat het dak van z’n nieuwe opslagruimte voorzien van fotovoltaïsche modules die jaarlijks 900.000 kW ecovriendelijke energie zullen opwekken. Dat heeft directeur Patrick Installé op de Dryport conferentie in Brugge gezegd. De loods die in aanbouw is heeft een oppervlakte van bijna 20.000 m². Om zijn groene koffie en cacao duurzaam te verhandelen, heeft Efico in onze kusthaven een CO2-gecompenseerde toeleveringsketen ontwikkeld. In een eerste fase investereert het bedrijf daarvoor in Zeebrugge € 20,3 miljoen voor de veredeling, verwerking, opslag en distributie van koffie. Van MBZ heeft het bedrijf een jaar geleden een terrein in concessie gekregen van 10 ha met een spoorwegaansluiting. Daarnaast wil de koffiehandelaar € 15 miljoen neertellen voor vijf windmolens, om de CO2 uitstoot van het transport te compenseren.

30 ste Vuurwerkfestival in Knokke-Heist

Deze zomer wordt in Knokke-Heist wordt de 30ste editie van het Vuurwerkfestival een zeer speciale uitgave. Er is een extra vuurwerkdag voorzien, die buiten competiei wordt gepresenteerd door Hendrickx Fireworks, dat al vele jaren het organisatorisch bedrijf is achter het pyrotechnisch gebeuren in de badstad. De vijf volgende dagen nemen winnaars van vorige vuurwerkfestivals in Knokke-Heist het tegen mekaar op. De strijd om de ING Trophy wordt gevoerd tussen vuurwerkmakers uit Duitsland, Italië, Zwitserland, Zweden en Zuid-Afrika. Op vrijdag 21 augustus, de avond waarop het Italiaanse Panzera z’n vuurwerk de hemel inschiet, wordt in de badstad ook de shoppingnocturne gehouden. Deze derde editie wordt eveneens gekoppeld aan de braderie, die het hele weekend lang in Knokke gehouden wordt. Het is de bedoeling dat de handelszaken in Knokke dan openblijven tot 21.30 uur.


· 17 augustus België - Hendrickx Fireworks (buiten competitie)
· 19 augustus Duitsland - Weco
· 21 augustus Italië - Panzera
· 23 augustus Zwitserland - Bugano
· 25 augustus Zweden - Göteborgs Fyrverkerifabrik
· 27 augustus Afrika - Fireworks for Africa (winaar editie 2008)

20.5.09

De Schrooder slooft zich uit in Ierland

Heistenaar Benny De Schrooder is woensdag 7de geworden in vierde etappe in de Ierse FDB Insurance Ras. De Australiër Nicholas Walker van wielerploeg Cinelli-Down Under, het team van manager Nico Mattan, heeft de rit gewonnen. Hij was de beste in een spurt na een rit over 178,1 km tussen Cahirciveen en Killoglin. De Schrooders teamgenoot Niko Eeckhout werd vijfde. De Brit Simon Richardson is de nieuwe leider en Bert Roesems is opgeklommen naar de vijfde plaats. In het Algemeen Klassement staat Benny De Schrooder 15de op 7 minuten en 23 seconden.

Luxemburgse Veertiendaagse

Volgende maand start in Knokke-Heist opnieuw een 'Luxemburgse Veertiendaagse' . Zoals gebruikelijk gebeurt dat in samenwerking met Vinsmoselle. Toeristisch gezien zijn de Luxemburgse bezoekers erg belangrijk voor de badstad. Vandaar ook deze jaarlijkse attentie rondom de datum van hun nationale feestdag. Zoals steeds zorgt het gemeentebestuur voor aangepaste bevlagging. Verder heeft de Raad voor Lokale Economie in Knokke-Heist de handelaars in de voornaamste winkelstraten opgeroepen om hun medewerking te verlenen. De bedoeling is een Luxemburgs getint aandachtspunt in de etalage te plaatsen. Ondermeer kan promotie gevoerd worden voor Luxemburgse wijn. De Veertiendaagse loopt van 19 juni tot 5 juli. De nationale feestdag van de Luxemburgers is op dinsdag 23 juni.

Files richting kust

Met de start van het verlengd weekend was het woensdag na de middag al heel druk op de wegen richting kust. Er stonden lange files op de E40 en ook op de N49 Antwerpen-Knokke was het zeer druk. Hier en daar zorgden ongevallen voor stapvoets verkeer. Het verlengde weekend wordt zonnig maar een regen- of onweersbui is niet uitgesloten. Het wordt wel zo'n twintig graden en dat is warm voor deze tijd van het jaar.

21 mei 1940: De zwartste dag uit de geschiedenis van de Vlaamse visserij

In onze reeks “Vlucht naar Penzance”, met belevenissen van Heistse vissers in oorlogstijd, maken we het opstomen mee van de vaartuigen naar de Noord-Franse havens. Deze bleken echter allerminst veilig te zijn. Tijdens het spetteren langs de kust werden ook veel opvarenden geveld door zeeziekte. Een man uit Heist ging z’n gevlucht vrouw achterna en reed in één adem met z’n fiets naar Calais. Een jongen uit Blankenberge had “oerechanse” toen Loodsboot 6 uit Zeebrugge voor de Franse kust beschoten werd door Duitse vliegtuigen. Het geluk bleef echter niet aanhouden. Door het bombardement in Dieppe werd 21 mei 1940 de zwartste dag uit de geschiedenis van de Vlaamse visserij. Heistenaars zien de Oostende 288 Normandie in de lucht vliegen door een magnetische mijn. Bij een bombardement in Fécamp komen later ook een aantal Heistenaars om het leven. Je leest er alles over in HOOFDSTUK 3: SCHUILEN IN FRANSE HAVENS. De komende dagen volgen nog meer oorlogsverhalen van Heistse vissers en hun families.

Nog voor de zomer zelfreinigende toiletten in Knokke-Heist

Na 5 jaar getouwtrek komen er dan toch zelfreinigende toiletten langs de zeedijk in Knokke-Heist. Momenteel zijn de voorbereidende werkzaamheden aan de gang. Bij het Van Bunnenplein in Knokke wordt gewerkt aan de funderingsplaat en de aansluiting op de nutsvoorzieningen. Er waren in de badstad toenemend klachten van de horeca over het feit dat toeristen noodgedwongen van hun faciliteiten gebruik maken, maar daarbij niet altijd consumeren. Vooral bezoekers buiten het seizoen zaten met een probleem. Vaak konden ze in de winter bij een wandeling op de zeedijk niet eens uitwijken naar een horecazaak omdat die nog gesloten zijn. Vanaf 8 juni worden in totaal 6 zelfreinigende toiletten geplaatst. Dat gebeurt ondermeer bij het Visserhuldeplein in Heist, de Appelzakstraat in Het Zoute, de Zwaluwenlaan in Knokke en het Joseph Stübbenpark in Duinbergen. De nieuwe sanitaire installaties moeten tegen eind juni operationeel zijn. Voor het gebruik van de zelfreinigende toiletten is een retributie verschuldigd van 50 eurocent per beurt.

Herstel torens Rubensplein

Het herstel van de tegels van de toegangstorens op het Rubensplein in Knokke zal de gemeente een flinke stuiver kosten. De tegels werden de voorbije paar jaar beschadigd door gocarts en skaters. Het vernieuwde plein is namelijk een trekpleister voor spelende kinderen. De torens, met daarop de bekende kunstwerken van Franz West, blijken echter niet bestand tegen de moderne speeltechnieken van jongeren. Aan de vereniging van de mede-eigenaars van het garagecomplex Rubensplein wordt door de gemeente binnenkort een schadevergoeding toegekend van ruim 17.000 euro. De kosten voor de aannemer die de herstelling zal uitvoeren zijn nog niet bekend.

Luna doet wat Kai-Mook nooit zal kunnen

Zaterdag komt in het tv-programma 'Dieren in Nesten' niet alleen de baby-olifant Kai-Mook aan bod. Chris Dusauchoit trekt namelijk ook naar de haven van Zeebrugge, waar hij de border collie Luna ontmoet. De speurhond uitgerust met een camera is hét paradepaardje van de Belgische scheepvaartpolitie. Luna slaagt erin om op de meest onbereikbare hoekjes van vrachtwagens, containers en scheepsruimen mensen en voorwerpen op te speuren. Naast het zoeken naar illegalen worden Luna en haar baasje ook ingezet voor het vinden van drugs aan boord van zeeschepen. De speurhond werkt trouwens 10 maal sneller en veel goedkoper dan de containerscanners die in onze kusthaven worden ingezet.


'Dieren in Nesten', zaterdag 23 mei om 20.05 uur op Eén.

Ook Knokke-Heist wordt deel van ‘s werelds langste biertoog

Het bekend Belgisch biermerk Maes pils pakt komende zaterdag ook in onze regio uit met de originele promotie-actie 'De langste biertoog ter wereld'. In heel het land zullen cafébazen om 20 uur stipt zomaar eventjes 400.000 gratis pinten tappen en uitdelen aan hun klanten. Wie met zijn maten en makkers gratis een pintje wil pakken kan in Knokke-Heist in een van de 25 deelnemende herbergen, tavernes en bars terecht. Ook in Zeebrugge hebben zich een café en een voetbalkantine aangemeld.


19.5.09

Zigeunermeisjes ook in beeld voor inbraken in Knokke-Heist

De politie, die 3 minderjarige zigeunermeisjes in Oostende heeft ingerekend, vermoedt dat ze eerder ook actief waren bij inbraken in appartementen in Knokke-Heist, Blankenberge en Brugge. Sinds pasen plegen ze inbraken in onze kustregio, maar het voorbije weekend liepen ze pas tegen de lamp. De meisjes opereren vanuit een zigeunerkamp in het binnenland, mogelijk in Brussel of Charleroi, maar de jonge dievegges lossen geen exacte locatie. Pas wanneer die bekend is, zullen ze ter beschikking gesteld worden van de jeugdrechter.

Bouw Vlissingse Containerterminal minder zeker

De bouw van de Westerschelde Container Terminal (WCT) in Vlissingen wordt minder zeker. De terminal zou op termijn een geduchte concurrent kunnen worden voor Zeebrugge. De vertraging die de realisatie oploopt heeft te maken met het feit dat de WCT-locatie is aangewezen als plaats voor schorren en slikken als alternatief voor ontpolderen van de Hedwigepolder. Ook wil havenschap Zeeland Seaports een natuurgebied maken in Ritthem. Daar is een extra procedure voor nodig. Verder zijn oplossingen nodig voor het containervervoer over de A58 snelweg en het spoor.

Schotlandferry heeft maidentrip afgewerkt

Na het vertraagde vertrek maandagavond, door een hartaanval van de kapitein, is de nieuwe Schotlandferry dinsdagnamiddag (15.15u Belgische tijd) in goede orde de haven van Rosyth binnengelopen. Tijdens de nachtelijke overvaart had de Italiaanse vervangkapitein Dominico Commisso de helft van de vertraging weten goed te maken. De man, die de dag tevoren op z'n landgoed in Toscanië nog z'n kersenbomen aan het verzorgen was, was per privéjet naar Zeebrugge overgevlogen. Aan de kade in Rosyth werd de ‘Scottish Viking’ van Norfolkline ondermeer opgewacht door de Schotse Eerste Minister Alex Salmond. Deze noemde “het in stand houden van verbindingen met de grote Europese markten vitaal voor Schotland in een tijd van wereldwijde economische uitdagingen”. Eric Degraeve een van de eerste West-Vlamingen om gebruik te maken van de hernieuwde lijndienst werd eveneens feestelijk begroet. Volgens het Schotse Parlementslid Christopher Harvie kon “de nieuwe boot niet op een geschikter moment gekomen zijn. De wisselkoers is gunstig voor euro-toeristen. Zeebrugge is makkelijk bereikbaar voor vakantiegangers uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. En uit die landen bezoeken jaarlijks meer dan 600.000 mensen Schotland”. In Rosyth wordt momenteel alles in het werk gesteld om de veerboot zo snel mogelijk te lossen en laden zodat de Schotlandferry vanavond keurig op tijd om 18u Belgische tijd weer kan afvaren met bestemming Zeebrugge.

Bekijk aankomst Schotlandferry op BBC 1 Scotland

Verwelkoming Schotlandferry door eerste minister Alex Salmond

De aankomst van de Schotlandferry kan men dinsdagavond op tv zien via Astra 2:
om 19u op STV East, transponderfrequentie: 10906 Verticaal 22000 5/6
en om 19.30u op BBC1 Scotland, transponderfrequentie: 10803 Horizontaal 22000 5/6

Tempo-Team Ronde van België

Komende week doet de Tempo-Team Ronde van België Knokke-Heist aan. Woensdag begint de ronde met een tijdrit met start en aankomst in Tervuren. De tweede rit brengt de renners op donderdag 28 mei over een afstand van 192 km van Buggenhout naar onze badstad. De dag erop wordt ook het vertrek in Knokke-Heist gegeven. Dat dan voor een rit over 182 km naar Temse. Op zondag 31 mei zal een tijdrit in Herzele over de opvolger van Stijn Devolder beslissen. Volgens kenners wordt het in de Ronde van België niet alleen uitkijken naar de renners van Quick Step, Rabobank en Silence-Lotto maar ook naar het Russische Team Katusha.

Super mosselseizoen in aantocht?

Op woensdag 3 juni worden de eerste Belgica-mosselen aangevoerd. De kwekers verwachten veel meer mosselen te kunnen verkopen dan vorig jaar. Toen werd acht ton bovengehaald, waarvan slechts vier ton verkocht raakte. Ook de Flanders Queen Mussel gedijt goed, zegt voorzitter Ivan Victor van de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling. Vorig jaar verkocht men 80 ton. Dit keer hoopt men 500 ton te halen. Ook de Zeeuwse mosselboeren doen het blijkbaar goed. In de Oosterschelde komen momenteel voldoende mosselen tot wasdom. Bovendien zijn ze totnogtoe gespaard gebleven van hevige voorjaarsstormen of ziektes. Daarom verwacht producent Prins & Dingemanse veel meer grote mosselen van restaurantkwaliteit dan de voorbije jaren.

Supercup Basketbal op 26 september

Zaterdag 26 september wordt weer een sportieve hoogdag in Knokke-Heist. ’s Avonds zal dan namelijk de Belgische Supercup Basketbal z’n beslag krijgen in sporthal De Stormmeeuw. Bekerhouder Spirou Charleroi zal het dan opnemen tegen de landskampioen. Het wordt meteen de eerste officieuze wedstrijd van de nieuwe basketkalender. Het is voor de ploegen niet alleen een prestigeduel maar ook een ideale proef om kort voor aanvang van de nieuwe competitie te testen hoe ver men staat. In het geval dat Charlerloi ook nog landskampioen wordt, dan zal de vice-kampioen de Supercup spelen.

19 mei 1940: Vissers vluchten weg na het bombardement van de Heistse Meulenhoek

In onze reeks “Vlucht naar Penzance” met geschiedenissen van Vlaamse vissers in de Tweede Wereldoorlog zijn we vandaag aanbeland bij de dagen onmiddellijk naar de Duitse inval in ons land. Op de eerste oorlogsdag bestookte de Luftwaffe in alle vroegte reeds het vliegveld van het Zoute met boordvuur en zware brisantbommen. In de avonduren van 17 mei 1940 volgde ook het bombardement van de Heistse Meulenhoek. Onze regio kwam onder Frans bevel en de Franse troepen dreigen alle vaartuigen in Zeebrugge in de grond te boren. Op 19 mei 1940 vluchtte dan ook het gros van de Heistse vissers en hun families weg uit onze kusthaven. Vanuit Oostende werden de resterende goudreserves samen met vissersvluchtelingen in veiligheid gebracht. De Heist 81 “Madeleine-Camiel” van Anselmus Beernaert bleef vissen in het Kanaal omdat men aan boord niet wist dat de oorlog was uitgebroken. De laatste maalboten verlieten Oostende afgeladen met vluchtelingen, waaronder ook heel wat vissersvrouwen. Uit Heist werden meer dan 100 Baskische adoptiekinderen en jonge Sudeten in veiligheid gebracht voor de oprukkende Nazi’s. Je leest er alles over in HOOFDSTUK 2: DUITSE INVAL De komende dagen volgen nog meer oorlogsverhalen van Heistse vissers en hun families.

Europese defensie-oefening in Zeebrugge en Knokke-Heist

Begin juni vormen Zeebrugge en Knokke-Heist het toneel van de start van de Europese legeroefening ‘Quick Response’. De oefening is bedoeld als training voor eventuele buitenlandse opdrachten. De oefening begint op 2 juni met een stormlanding in de haven van Zeebrugge. De dagen erna zullen groepjes militairen zich met kleine voertuigen of te voet van Zeebrugge naar Knokke-Heist begeven om de omgeving te verkennen. Ondertussen wordt in onze kusthaven de rest van de battle-groep aan land gebracht. Vanaf 4 juni zullen de eerste konvooien het land intrekken. Daarbij worden heel wat incidenten in scène gezet. Vijfhonderd militaire voertuigen zullen via vooraf uitgestippelde wegen 18 West-Vlaamse gemeenten doorkruisen. De rest van de Quick Response training zal voornamelijk plaatsvinden in de omgeving van Bevekom en Geel. Het gaat om de laatste oefening in een reeks voor dat de Belgische Defensie vanaf 1 juli -voor de eerste keer- de leiding neemt over een European Union Battle Group (EUBG) en dit voor een periode van zes maanden. Het gaat om een Belgisch–Frans-Luxemburgse gevechtsgroep bestaande uit ongeveer 2000 militairen. Deze moet zeer snel kunnen worden ingezet door de Europese Unie voor een periode van 1 tot 4 maanden.

Vertraging werken Ramskapellestraat

Het deel van de Ramskapellestraat tussen het Bevrijdingsmuseum en Aaishove zal pas op maandag 8 juni opengesteld worden voor het verkeer. Dat is twee weken later dan oorspronkelijk voorzien. Vanaf dan zal de toegang tot Aaishove opnieuw verlopen vanaf de Jonckheerestraat. Daarna wordt het straatdeel tussen Aaishove en de Heistlaan zuid voorzien van de nodige greppels en asfalt. Dit deel van de Ramskapellestraat zal derhalve tijdelijk niet toegankelijk zijn voor doorgaand verkeer. Het opleveren van de werken is tegen eind juni gepland.

Oorlogstuig tot ontploffing gebracht

De Amerikaanse vliegtuigbom die vrijdag in de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist is opgezogen door een zandzuiger is maandagavond tot ontploffing gebracht. Eerdere pogingen van het Explosieven Opruimings Commando hadden geen succes. Duikers hebben springstof aan de bom bevestigd. De bom is buiten de vaarroute aan de Vlakte van de Raan geëxplodeerd. Het gevonden explosief was een bom uit de Tweede Wereldoorlog met een springlading van 62 kilo.

18.5.09

Hartaanval kapitein vertraagt afvaart Schotlandferry

De eerst afvaart van de nieuwe Schotlandferry in Zeebrugge werd maandagavond vertraagd nadat de Italiaanse kapitein, Antonio Arbilli, een hartaanval kreeg. De man werd per ambulance overgebracht naar het AZ in Brugge, waar hij 's avonds nog geoppereerd werd aan een hartadervernauwing en nu herstellend is. Ondertussen werd in allerijl een vervangkapitein met een privéjet overgevlogen vanuit Italië. Gezien de Scottish Viking op een Italiaanse werf gebouwd werd, in dat land geregistreerd staat en de Italiaanse vlag voert, moet namelijk verplicht met een kapitein van Italiaanse nationaliteit gevaren worden. Door het hele gebeuren is de maidentrip enkele uren later van start gaan; 8 maanden nadat Superfast een punt zette achter de verbinding. De ferry is uiteindelijk maandagavond om 21.22u afgevaren naar Rosyth. Het splinternieuwe schip ‘Scottish Viking’ was zaterdag verkast uit de uiterste voorhaven naar de nieuwe terminal van Norfolkline. Zondag was het trouwens precies 7 jaar geleden dat voor het eerst op de route tussen Zeebrugge en Schotland gevaren werd. Zowel vrachtrijders als toeristen zijn in hun nopjes met de terugkeer van de vaste verbinding. Voor transportmaatschappijen betekent het een belangrijke besparing op de brandstofrekening. Ook kunnen de chauffeurs dankzij de overtocht de wettelijke rusttijden veel makkelijker in acht nemen. De toeristische diensten in onze regio zijn dan weer blij dat ze de Schotse bezoekers opnieuw kunnen verwelkomen. Met name vreesde Stad Brugge door het wegvallen van de service jaarlijks duizenden hotelovernachtingen te zullen mislopen.

Spaarzaam varen


De Scottish Viking heeft een lengte van 186,5 meter en is 25,6 meter breed. De veerboot heeft 2,25 km garageruimte en kan een snelheid van 24,20 knopen ontwikkelen. In de regel zal de ferry echter een stuk trager varen om brandstof te besparen. De overtocht duurt dan ook 20 uur. Dat is langer dan vroeger het geval was en maakt ‘dagtrips’ zo goed als onmogelijk. Er is plaats voor 489 passagiers aan boord. Die worden onderbracht in 107 hutten en 57 slaapzetels. Vanuit Zeebrugge wordt driemaal per week gevaren. Op maandag, woensdag en vrijdag, telkens om 18u.


Sweet Caroline

Aan boord van de “Scottish Viking” werd voor de maidenovertocht gezorgd voor het nodige vertier. Daar stond vreemd genoeg een voormalige beenhouwer voor in. Tam Scott uit Fife hield 10 jaar geleden het slagersberoep voor bekeken en begon een zangcarrière met z’n inmiddels bekende Neil Diamond tribute act. Hij werd uitgenodigd om maandagavond de opvarenden te vergasten op hits zoals Song Sung Blue en Sweet Caroline.

Bruggeling wilde drugs slijten aan Knokke-Heistse agent

In Brugge staat een 24-jarige man terecht op beschuldiging van het dealen in verdovende middelen in Knokke-Heist. De jongeman probeerde in september vorig jaar op het Verweeplein cocaïne te verkopen aan een agent in burger. Die verwittigde zijn collega's, die de jongeman kwamen inrekenen. De procureur eist zes maanden cel. De dealende Bruggeling heeft een blanco strafblad en beweert dat het om een eenmalig feit ging. Van de rechter mocht hij tekenen voor een werkstraf. Het vonnis wordt over een maand uitgesproken.

14de Vistival

Op zondag 31 mei organiseert Unizo Heist-Duinbergen voor de 14de keer het Vistival. Dat is het jaarlijkse visserijfestival waarop aan de hand van tentoonstellingen en demonstraties een beeld wordt gegeven van het leven met en rond de zee. Er is dan ook heel wat zien. Langs de Graaf d’Ursellaan komt een tentoonstelling van miniatuurboten en antiek en brocante in verband met zee en visserij. Op het Heldenplein staat een reuze bassin met varende miniatuurboten. Verder: nettenbreien, visfileerders aan het werk, vis proeven en een reuzenketel met 2.000 liter vissoep. Op een groot podium zijn er optredens van de Ceciliaharmonie en een vijftal folkloristische zang-en dansgroepen. Het Vistival is gratis, start ’s morgens rond 10 uur en duurt de ganse dag.

Onrust Op Zwartzaad

“De Gelaarsde Kip”, het toneelproject van het Cultuurcentrum en het jeugdinitiatief Knal!, brengt voor de twee keer op rij voorstellingen gespeeld door kinderen van de lagere scholen uit de regio. Voor het stuk ‘Onrust op Zwartzaad’ komen 27 kinderen tussen de 7 en 12 jaar op de planken. Na een heel jaar elke zaterdagvoormiddag repeteren in het theaterzaaltje van basisschool “De Vonk” zetten ze in het laatste weekend van mei de kroon op hun werk. Dat gebeurt met met 2 voorstellingen in de schouwburg van Scharpoord, namelijk op zaterdagavond 30 mei en zondagnamiddag 31 mei. Tickets voor deze toneelvoorstelling zijn te verkrijgen aan de balie van het Cultuurcentrum of telefonisch (050.630.430).

Scharpoord: ‘Onrust op Zwartzaad’ zaterdag 30 mei om 20.30 u en op zondag 31 mei om 16 u.

Overstort in aanbouw bij Isabellavaart

In de badstad is Aquafin gestart met de werken voor de bouw van een 'overstort'. Die wordt gerealiseerd bij de Isabellavaart aan de Nieuwstraat, ten noorden van de '6 Bochten'. Het overstort is bestemd voor de aftakking van de afwateringscollector tussen de Natiënlaan en de Heistlaan. Ter plaatse wordt een bergingsbekken gemaakt van 3200 kubieke meter. Daarnaast komen er ook twee vijzelgemalen. Zo kan men in geval van nood het teveel aan water in de Isabellavaart laten stromen. De af- en aanvoer van grond en beton zal gebeuren vanuit de Natiënlaan via de Nieuwstraat. Dat kan voor enige hinder zorgen. De werken zijn ten last van Aquafin. Ze zullen bijna 2 miljoen euro kosten en moeten tegen pasen volgend jaar klaar zijn.

Vlaams zilver voor Morgane Arijs

Zaterdag werd het Vlaams Kampioenschap Tumbling C- & D-niveau gehouden. Met 4 geselecteerde turnsters trok Gym Knokke-Heist naar de wedstrijd. De tumblers turnden een voortreffelijke wedstrijd en het resultaat mag er zeker zijn. Morgane Arijs had net 0,10 punten tekort voor de gouden plak, en kwam dus meer dan verdiend met het zilver naar huis. In dezelfde categorie wist Anaïs Van Torre een 4de plaats te veroveren. Eden Fagel had wat meer zenuwen dan haar ploegmaats, maar werd toch knap 14de. Clubgenote Sharon Claeys werd 6de in de categorie beloften.

VVW Heist kampioenschapt met nieuwe kitesurfdiscipline

Bij de VVW Heist maakt men zich klaar om een nieuwe kitesurfdiscipline boven de doopvont te houden. Het gaat om Course Racing. Internationaal is de lobby trouwens volop aan de gang om deze racevorm als Olympische sport erkend te krijgen. In ons land wordt van donderdag tot zondag alvast eerste Belgisch Kampioenschap Course Racing gehouden. Voor de kust van de badstad wordt een parcours uitgestippeld en het komt er op aan als eerste de finishlijn te passeren. Daarbij moet het nieuwe wedstrijdreglement worden in acht genomen. Nieuw dit jaar is dat de pas geboren International Kiteboarding Association alle wereldtitels uitreikt en er ook op de Belgische manche in Heist hiervoor punten te sprokkelen vallen. Die liggen natuurlijk veel lager dan de te verdienen punten op wereldevents maar misschien kunnen ze wel het verschil maken voor onze landgenoten in de eindranking.

69 jaar geleden sloegen de Heistse vissersfamilies op de vlucht

Dinsdag is het precies 69 jaar geleden dat vissersfamilies, kort na het bombardement op Heist, met hun vaartuigen uit Zeebrugge wegvluchten. Na het trotseren van onvoorstelbare gevaren eindigde de vlucht voor velen in Engeland. Vijf jaar lang duurde het oorlogsavontuur voor onder meer de families Vantorre (diverse), De Grootte, Gheselle (van Ratjes), Beernaert, Beirens, Claeys- Rassau, Nefors, Rappé, Vandierendonck (Bestemutse), Ackx, Ragaert, Geryl, Vlietinck, De Paep, Verpoorter, van Wynsberghe, Desmidt, Cogghe, Demeester (Zillemaker). Hun belevenissen en die van nog veel andere vissers en hun families worden beschreven in ‘VLUCHT NAAR PENZANCE’. Het eerste hoofdstuk kun je hier lezen: AANLOOP NAAR WERELDOORLOG TWEE. De komende dagen volgen nog meer hoofdstukken en oorlogsavonturen van de Heistse vissers.

Uitbreiding glasvezelnetwerk

Komende maandag begint de firma Fabricom in Knokke met de aanleg van een wachtbuis in de middenberm van de Lippenslaan. Dat gebeurt via gestuurde boringen. Over een paar weken wordt in de wachtbuizen dan een glasvezelverbinding aangebracht. Die zal uiteindelijk lopen tussen het Stadhuis in Knokke en het toerismekantoor op het Lichttorenplein. De uitbreiding van het glasvezelnetwerk is nodig omdat tegenwoordig toenemend medewerkers van de dienst VrijeTijd hun werkplaats in het toerismekantoor hebben. Van de aanleg van de wachtbuizen zal verder de politiezone gebruik maken voor het installeren van een bewakingscamera in de Kongostraat. De kosten worden geraamd op 62 000 euro.

17.5.09

FC Heist niet naar 2de Provinciale

Na een bewogen wedstrijd in Stadion De Taeye heeft FC Heist zondag de begeerde promotie naar 2de provinciale niet kunnen waarmaken. In eerste instantie slaagde de Heistse ploeg erin met 1-0 op voorsprong te komen. Pas na zo’n 60 minuten kwam de gelijkmaker. Toen een speler van Heist onderuit werd gehaald volgde een vrijschop, waardoor groen-wit met 2-1 weer aan de leiding kwam. Jabbeke ontsnapte in de daaropvolgende fases een aantal keer aan de 3-1 vernedering. Maar, in de 83ste minuut kopte Tom Lagast de 2-2 binnen. De beslissing viel uiteindelijk in de laatste minuut. Joeri De Grande maakte er 2-3 van voor Jabbeke.

Knokke-Heist verwacht veel van het extra lange weekend

Recreatie- en horecaondernemers en badkarhouders in Knokke-Heist verwachten veel van het extra lang hemelvaartweekend, dat donderdag van start gaat. Het mooiere weer moet duizenden landgenoten naar onze kust halen. Ook een half miljoen van onze noorderburen begint vanaf woensdagavond aan een korte vakantie in het buitenland. Verder rekent men in de badstad op heel wat Duitse bezoekers. In het noorden van Duitsland zijn er namelijk schoolvakanties. Daarnaast lijken het ook prima dagen te worden voor dagjesmensen. Vanaf woensdag is de zon van de partij en lopen de temperaturen flink op. Het wordt beslist strandweer. Donderdag en de rest van de week lijkt het namelijk al een beetje zomer, waarbij het kwik boven de 20 graden kan uitstijgen.

Drugscontrole op fiets- voetveer

Gebruikers van drugs in Knokke-Heist en andere Belgische grens- en kustplaatsen bevoorraden zich toenemend in Vlissingen. Dat is ook de ordediensten niet ontgaan. Zaterdagnamiddag heeft de politie in Breskens dan ook bij aankomst van het fiets- voetveer uit Vlissingen anderhalf uur lang alle opvarenden gecontroleerd. Daarbij werd bijna zestig gram softdrugs in beslag genomen. Tussen 15.00 en 16.30 uur werden bij zeven landgenoten tussen de 19 en 43 jaar verdovende middelen aangetroffen. Zij waren afkomstig uit: Knokke-Heist, Assebroek, Izegem, Brugge, Blankenberge en Stene. De mannen hadden wiet en hasj op zak. De gesnapten mochten kiezen: 100 euro boete betalen of een dagvaarding meenemen om dan voor de rechter te verschijnen.

Woensdag trekt een echt zendschip weer naar zee!

'The boat that rocked", maar dan in het écht! Je leest er HIER meer over.

Dubbel cruisebezoek

Dit weekend hebben twee cruiseschepen tegelijk de haven van Zeebrugge aangedaan. De Arcadia en Aurora lagen beiden afgemeerd langs de Zweedse kaai vlakbij de zeewaartse sluisbruggen. Beide drijvende zeekastelen zijn eigendom van P&O cruises en trokken heel wat bekijks. De 285 m lange Arcadia was in onze kusthaven tijdens een kort heen-en-terug cruise vanuit Southampton. De iets kleinere Aurora kwam uit Kopenhagen en vertrok zondag in de late namiddag eveneens terug naar Southampton.

Over de cruise aan boord van de Aurora en het bezoek aan Brugge lees je HIER.